Tékozló Homár

Világítás nyálcsorgás nélkül

Petzl/Tikka XP

Sokáig azt hitték, semmi közös nincs a horgászokban, sziklamászókban és bringásokban. A technika fejlõdésével azonban mégis kapcsolódnak a szubkultúrák: az apró fejlámpák iránti rajongásban. A fejlámpa az a szerkezet, ami lehetõvé teszi, hogy az ember éjszaka úgy tûzzön gilisztát horogra, vagy úgy kapaszkodjon felfelé a hirtelen jött sötétben, vagy figyelje a kereke elõtt felbukkanó kátyúkat, hogy közben nem csorog a nyála a szájában tartott elemlámpa mellett. Sõt, tevékenység közben akár mormolhatja is, hogy te kis rohadék, akkor is feltûzlek/túlélem, ha nem esem pánikba.


A fejlámpa nyolcvanas években indult evolúciójában a ledek jelentették a felegyenesedést. Led ugyan létezett elõtte is, de nem sokkal az ezredforduló elõtt jöttek rá, hogy a normál izzó helyett alkalmazva kevesebbet fogyasztó, kisebb elemekkel mûködõ lámpák gyárthatóak. A hatótávolság ugyan csökkent, így a ledes fejlámpákkal nem lehet a szemközti ház szobáiba reflektorozni, viszont súlyuk a közel fél kiló helyett kevesebb lett, mint egy tábla csokié. A lustaságnál pedig nincs emberibb tulajdonság, úgyhogy hamarosan a nyakizomra gyúró kondisok lettek a laposelemmel mûködõ monstrumok célcsoportjai. De minek egy body buildernek fejlámpa?

A fejlámpában erõs francia Petzl cég közben a Tikka nevû, 3 ledet tartalmazó modellel beférkõzött a horgászok, mászók és bringások szívébe. A termékfejlesztés szokásos menetének és katalógusfetisizmusunknak köszönhetõen pedig hamarosan kézben tartottuk a Tikka XP nevû, gyufásdoboznyi modellt. Ami a microsoftos áthallások miatt ugyan nem volt túl vonzó, de a paraméterek felülírták elõítéleteinket.

Már a prospektusban meggyõzõ volt ugyanis, hogy a lámpában csak egy led van, de 3 üzemmódban mûködik, így dönthetünk, hogy tovább szeretnénk használni az elemeket, vagy távolabbra világítanánk. A boost gomb benyomásával energiapazarló fényárba boríthatjuk a környezetünket, ha éppen leejtett horgot keresnénk a fûben, vagy jeleket adnánk a tábornak, hogy minden oké/jöjjenek menteni.

Mindezen túl az XP villogni is tud városi biciklizéshez, a lámpatest dönthetõ, az outdoor geekek lebilincselésére pedig kitalálták a finoman a led elé csúsztatható prizmát, amivel a fénycsóva nagyságát változtathatjuk. Egyedül a minden Petzl lámpa típushibáját, a véletlen bekapcsolódást nem tudták kiküszöbölni, így a hátizsákom egy napig jól meg volt világítva belülrõl. Kitalálták ugyanakkor az elemtöltöttség-jelzõ lámpácskát, ami tesztmodellünkön most pirosan világít. A lámpa ismertetõjében egyébként egyet nem tüntettek fel: mennyit fogyaszt az elemtöltöttség-jelzõ?

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása