Tékozló Homár

Cséndzs máni, kettõs konverzióval

2005.12.20. 01:12 | jackyll | Szólj hozzá!

Visszatekintve a Homár postaládájában kismilliárd sztorit találtunk. Mindenkitõl elnézést ezúttalis, aki kimarad, ne adják fel a harcot. A fárakötözött angyalkák kórusa azt búgja, hogy adni jó, de ha egy bank ajándékoz, dörzsölt olvasónik már már fenik a Thunderbirdöt, biztos lesz benne vmi turpisság. És tényleg:

Történt nemrég, hogy a Citibank megkeresett egy rendkívüli ajánlattal. Biztosan mások is találkoztak már ezzel. Hitelkártya folyószámla nélkül, negyedmillió hitelkerettel, 51 napig kamatmentes hitel. Jól hangzik. Sõt, igaz is. Na, mondom mennyivel jobb, hogy a bank pénzét használom vásárlásra, s az enyém addig kamatozik egy másik bankban. Törtem is a fejem erõsen, vajon mi a jó ebben a Citinek? Aztán persze rájöttem, hogy a kártyás vásárlások jutaléka.

Ebben megegyeztem magammal, ám jött az elsõ kivonat. Meglátva majdnem úgy csináltam, mint régen a postamaci. Szerencsére jól ültem a széken. Mi is volt a probléma? Qrva drágán váltják a dollárt. Ugyanaznap a másik bankhoz tartozó kártyámon is volt egy vásárlásom. S míg õk 214,33-as árfolyamon számították a dollárt, addig a T. Citibank 223,55 Ft-on. Na -mondom magamban-, most röhög a markába a management, hogy jól befutottam a csõbe. Ugye, ha jól meggondoljuk, a jutalékon kívül 4,7% árfolyamnyereség nem rossz üzlet.

Tekintve, hogy vásárlásaim zöme dollár alapú, s épp most készülök egy nagyobb összegû tranzakcióra, gondoltam itt az ideje elõre gondolkodni, s informálódni az aktuális árfolyamok alapján. Gyorsan www, hát ott semmi. Na, akkor info vonal. Ha már ott vagyok, megkérdem, mitõl magasabb náluk 5%-al a dollár árfolyama, mint egy másik -szintén nem a legolcsóbb- bqnkban. "Legyek szíves és tartsam a vonalat!"

Tartottam is legalább 15 percig, mialatt a "házibankárom" megfelelõ tájékozottságra tett szert az ügyben. "Tudtam-e, hogy a Citiban kettõs konverziót alkalmaz?" Na, mondom itt álljunk meg. Miért kéne azt nekem tudnom, s egyáltalán mi az? Nos, a magyarázat során teljesen nyilvánvalóvá vált, hogy esetemben szó sincs kettõs konverzióról, ugyanis USD alapon vásároltam az Usából. Tehát, egyszerûen qrva drágán váltanak, s még megpróbálnak hülyíteni is.

Következõ kérdésem, ha már eddig eljutottunk: egy adott tranzakció elõtt honnan tudhatom én azt meg, hogy nagyjából milyen árfolyam várható? Újabb 6-7 perc várakozás, s már pikk-pakk megtudhatom, hogy nem tudhatom. Némi szabadkozás után kiderül, hogy árfolyamokra vonatkozó információk nem találhatóak a bank weboldalán. Így megközelítõen pontos információhoz akkor juthatok, ha felhívom a "házibankárt", aki tájékoztató jellegû információt adhat nekem. Uszkve fél óra alatt...

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása