Tékozló Homár

Henger Éva áruhitellel próbálkozik, de pórul jár

Cetelem/Áruhitel

2006.03.08. 00:00 | szily | Szólj hozzá!

Mit érdemel az a bûnös, aki áruhitelt akar felvenni a Cetelemnél, de a negyedéves munkaviszonyából hiányzik egy nap? Nyilván egy akkora szopatást, hogy Henger Éva adja a másikat. Olvassák el Zoltán kalandjait, aki nem helyezkedett el idõben, így majdnem lecsúszott álmai hûtõgépérõl!

Tisztelt Homár!

A következõ eset az elmúlt napokban esett meg velem.

Pár hónapja már tervezem a korábbi hûtõm leselejtezését és egy új készülék megvételét. Másfél héttel ezelõtt sétálgatok az egyik plázában és gondoltam megnézem az ott lévõ mûszaki bolt kínálatát a hûtõszekrények terén. Legnagyobb örömömre megtaláltam az általam már korábban kinézett modellt jóval akciósabb áron, mint a hasonló adottságú boltok többségében. Ekkor gondoltam információt kérek, hogy hitelre történõ megvásárlás, hogyan és miképpen mûködik.

Elmondták a feltételeket közte a három hónap munkaviszonyról és a munkáltatói igazolásról. Ekkor felhívtam az ügyfélszolgálati úr figyelmét arra a tényre, hogy pár hónapja váltottam munkahelyet és pár nap híján nincs még meg a hivatalos 3 hónapom. Mire tovább kérdezgetett, hogy de volt e már náluk korábban hitelem és nem bankszámlára kapom e a fizetésemet, mert ezen esetekben ezen feltételek megléte is elegendõ a hitelhez. Ennek nagyon megörültem, mert a fent említett hitelintézetnél már korábban is volt és van is egy kisebb összegû hitelem, amit mindig is határidõre fizettem rendesen és õk ezen tények ismeretében tavaly karácsonykor, mint jó adósnak postáztak is egy 180.000 FT havi hitelkeretet nyújtó hitelkártyát. Valamint tudtam bankszámlakivonatot könnyen szerezni. Ekkor az ügyintézõ a késõi idõpontra hivatkozva mondta, hogy ma már nem bírálják el, így menjek nyugodtan haza és másnap "Vasárnap" felhív és megmondja a hitelbírálat eredményét és akkor befáradhatok a további ügyintézéshez.

Na másnap nem hívott a megbeszélt idõben, így én hívtam fel érdeklõdvén a helyzetrõl. Amire azt a választ kaptam, hogy vasárnap nem bírálnak, így majd hétfõn keres. Hétfõn azt a választ kaptam, hogy elutasították a kérelmemet mert nem volt meg a három hónapom 7 nap híján, De ennek örömére fáradjak vissza 7 nap múlva, de ekkor már mégse lesz elég a bankszámlakivonat, hanem szerezzek már egy munkáltatóit is.

Gondoltam magamban ez is rendben van. (Ehhez a részhez kiegészítõ információként hozzátartozik, hogy multinacionális cégnél dolgozom, aminek külsõs cég készíti a bérelszámolását, így egy hetes procedúra a munkáltatói igazolás megszerzése.) Mindegy végül is feb 28.-án megkaptam az igazolást, minek tudatában felhívtam az ügyintézõt, aki nagyon megörült és mondta, hogy remek semmilyen akadály nem lehet már és másnap március elsején nyugodtan fáradjak be az üzletbe és 20 perc alatt elintézzük a dolgot.

Tegnap be is mentem napközbe a fenti boltba és elindíttattam ismét a hitelkérelmet. Ismét felvették az adataimat és mondták 15-20 perc a hitelbírálat, addig pihenjek nyugodtan. 25 perc elteltével telefonált a banki ügyintézõ, hogy munkáltatóit nem találja. Ekkor a boltban lévõ munkatárs zavartan mondta neki hogy dehát õ beküldte. Erre a túloldalon nyugtázta, hogy ja ok. Ezután újabb 20 perc várakozás miután ismét felhívtak minket a bankból, hogy hol is van a munkáltatói igazolás. Erre a boltból ismét mondták nekik, hogy melyik faxszámra küldték be, de most ha kell beküldik megint. Erre egyszer csak mielõtt beküldték volna újra mégis megtalálták a bankban. Ekkor jött a harmadik 20 perc várakozás, aminek a végén telefonáltak, hogy elutasították a kérelmemet, mivel az indoklásuk szerint ha elsején léptem be az adott céghez dolgozni, akkor náluk a 3 hónap, másodikán jár le, így fáradjak be próbálkozni másnap. De ezzel együtt felhívták a figyelmemet, hogy másnap már nem lesz érvényes a tegnapi munkáltatói, így legyek szíves egy újat igényelni holnapra, mert ugye egy nap alatt történhet bármi.

Ekkor kissé idegesen közöltem, hogy ezt felejtsék el és tegyék a hitelüket oda ahova akarják, Ekkor még a boltban lévõ ügyintézõ tett egy halvány kísérletet, hogy és mi van akkor ha holnap már csak a bankszámlakivonatomat mutatom be, de a banki alkalmazott ez elõl mereven elzárkozott.

Ekkor átültem egy székkel odébb a Budapest Bank ügyintézõjéhez ahol adatfelvétellel és hitelbírálattal együtt 10 perc alatt túl voltam mindenen és kezemben tarthattam a készülék számláját.

Összefoglalva a Cetelem hozzáállását, érdekes, hogy 8 hónappal ezelõtt mikor még egy magánvállalatnál dolgoztam a hivatalosan bejelentett minimálbérért akkor 5 perc alatt egy munkáltatói igazolás felmutatásával Vasárnapi napon megkaptam a hitelt tõlük, míg most mikor a hivatalosan bejelentett munkabérem az elõzõ többszöröse korábban lecsekkoltan jól törlesztettem náluk és még jó ügyfélnek is minõsítettek azzal hogy õk ajánlottak fel egy hitelkártyát, na most nem kaphatok hitelt tõlük.

Azt nem értem a mai világban mikor elviekben a bankok versenyeznek a (jónak minõsített) ügyfelekért, akkor hogy fordulhat elõ iylen eset? Vagy az egész csak átverés és nem is kell nekik az ügyfél, vagy pont a jó ügyfél nem kell nekik, mert attól nem lehet késedelmi kamatot és egyéb szankciókat behajtani? Mert ma már nem is elég a kamat?

Tisztelettel: Zoltán

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása