Tékozló Homár

Re: Betûhiba a Scrabble-ben – Új-ra-szám-lá-lást!

Scrabble/Reform

2006.03.08. 14:05 | szily | 2 komment

Önök nem gondolják úgy, hogy el van szúrva a Scrabble magyar verziója? Csak mi érezzük úgy néha, hogy a külön Y-nal baromira kibõvülnének a kombinálási lehetõségek? És csak a mi páncélos baráti körünknek van az az érzése, hogy a szükségesnél jelentõsen kevesebb a magánhangzó a készletben?

A kevés magánhangzó miatt az átlagos Scrabble-parti nagy részben a szerencsén dõl el, az ember (rák) szenved, próbál valamit kihozni abból, hogy PRKKKJZ, de mit ad isten, nem megy. A cél pedig mégsem lehet a szopatás, hiszen a Scrabble egy igazán nagy extraprofittal terhelt kapitalista játék.

Mi lenne, ha a fogyasztók felemelnék a szavukat a magyar nyelv logikáját jobban követõ betûkiosztás és pontszámok miatt? Miért olyan kevés pont a nehezen lerakható F és miért olyan irreálisan sok a pillanatok alatt elpasszolható Û, Õ vagy Í? Önök tudnak arról, hogy valaha indult volna bármiféle népmozgalom a magyar Scrabble-reformra? És lenne kedvük részt venni ilyemiben? Kérjük írjanak egy levelet a Homárnak, akár tetszik az ötlet, akár nem!

Itt van pár ötlet alternatív szójáték-szabályokhoz, itt meg az elõzõ postunk a nyomdahibás magyar-cseh Scrabble-készletrõl.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cirmoscimpa 2008.05.22. 19:41:49

Tisztelt Homár!
Évekkel ezelőtt egy ismerősömmel országos bajnokságot nyertünk scrabble-ből. Teljesen egyetértek az ön által említett javaslatokkal, szerintem is jó lenne külön venni az y-os kettősbetűket, és hozzá lehetne adni néhány magánhangzót (nem túl sokat). Én házilag fabrikált készlettel játszom, az értelmezőszótár szerint. Lusta vagyok új betűket készíteni, pláne, hogy azoknak hasonlítaniuk kéne a régiekre.

MUe 2009.07.22. 01:17:42

Sziasztok!
Próbálkoztam egy újfajta rejtvényt kreálni, ami ahhoz hasonló, amikor a Scrabble-ben mind a 7 betűt le akarod rakni:

szorejtveny.blog.hu/
süti beállítások módosítása