Tékozló Homár

Az indiai büfé újra megpróbálja

Bombay Express

Vajon sikerül-e a Bombay Expressnek áttörnie a láthatatlan gátat, ami a magyarok és az olcsó indiai konyha közt áll – tettem fel magamnak a kérdést, miközben az Andrássy út és a Jókai tér sarkán megnyílt egység felé igyekeztem. Még nem tudtam semmit a kínálatról, de már azzal a szimpátiával viseltettem az indiai gyorsbüfé irányába, amit a ringben gyengébb iránt érez a szurkoló.

Tudvalevõ ugyanis, hogy az indiai konyha minden egzotikuma és praktikussága ellenére sem tudott életképes, olcsó egységekkel megtelepedni e bús, kelet-európai tájon. Eltûnt az Alkotás utcai büfé, ahol a pergõnyelvû indiaiak autentikus gõzök és sercegés közepette készítették a csirkés tikka szendvicset. Az autómosó tövében mûködõ kedvencünk mellett valamiért csak a flitteres-Ganésa-szobros helyeken hajlandóak enni honfitársaink. Pedig az indiai konyhának nem tartozéka sem a fényûzés, sem az intarziás bútor, gondoltam, majd beléptem az elméletemet alátámasztó gyorsbüfébe.

A Bombay Express elsõ ránézésre ugyanis a korakilencvenes években kihalt City Grill reinkarnációjának tûnik. A narancssárga asztalok és fehér mûanyagszékek között egyetlen faragott Krisnát sem láttunk, volt viszont üvegpult, ami elõtt tálcát tologatva kell ételt választani.

Az unifomizált életérzés szerencsére éppen ezen a helyen tûnt el. A tálakban ugyanis klasszikus indiai ételek lapultak. Fõételbõl négy típus készül, vannak a kebabszerû, lepénybe csavart dolgok, a grillezett húsok körettel és a klasszikus, egytálétel jellegû fogások. elsõ kísérletre ez utóbbi típusból rendeltem egy chicken tikka masalát rizzsel, csapátival. A szósz kellõen csilis volt, a hús puha, a lepény viszont inkább a gíroszosoknál használthoz hasonlított. A legjobb olcsó csapati továbbra is a Hathiban készül.

Az összhatást azonban fokozta a mangó szuflé és a remek kilátás a Andrássy útra, és hogy mindezért kevesebb mint 1500 forintot kellett fizetnem (fõétel: 950 HUF).

Második tesztünk azonban már egyértelmûen a Bombay Express pártjára állított minket. A társtesztelõ indiai zöldségleves felett cuppogott, majd azzal végezve gátlások nélkül evett bele zöldséges kormánkba és a kheernek nevezett tejberizsbe is.

Az indiaiak egyébként átértelmezték a gyorsétterem mûfaját, a Bombay Express egyik sarkában ugyanis koktélbár mûködik (1100-1500 HUF), ahol az indiai életérzés teljes átélésére vágyók autentikus Kingfisher (600 HUF) sörrel öblíthetnek.

Megtudtuk, hogy az indiai tulajdonosok nem teljesen újak Magyarországon, Salaam Bombay néven már van egy régóta mûködõ helyük a Mérleg utcában. Talán ezért vannak tisztában az indiai konyha kelet-európai luxus státuszával, így a Bombay Expresset fõleg nem is a hazai közönségre fazonírozták. A menü ugyanis angol, és csak kis betûkkel tüntették fel a magyar neveket.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása