Tékozló Homár

Kényszerfogyasztás zajszennyezéssel

2006.05.26. 15:20 | jackyll | komment

Egy igen speciális naiv ügyfél futott még be így péntek délutánra, ami azonban közel áll a hitetlen ízeltlábúak lelki világához, így megosztjuk önökkel:

A legtöb olvasott cikkbõl eleddig azt tûnt ki, hogy a Naiv Ügyfél saját hibájából - jóhiszemûen, lustaságból, vagy anyagi haszonszerzés céljából dõlt bele a fogyasztói társadalom nyitott bicskájába. De mi a helyzet a kényszerfogyasztással? A cikket méltán mértékadó METRO nevû sajtóorgánumból ollóztam: "A harangozás szabadsága a vallásszabadság része, a harangozás jogát ezért éppúgy köteles mindenki tiszteletben tartani, gyakorlását pedig eltûrni" - idézet Lenkovics Barnabás, az állampolgári jogok országos biztosa közleményébõl, melyben egy állampolgár beadványára reagál.

Történt ugyanis, hogy egy faluban gépesítették a harangot s azóta hajnali 5 órától óránként 5-6 percig zengedeznek, mely zavarja a lakókat.

Netán eljött az ideje egyéb vallásoknak is, melyben félóránként gumicsizmát égetnek, dobokat vernek, esetleg aluljárókban orgiákat rendeznek - mindezt természetesen a szabad vallásgyakorlás részeként. Kíváncsian s egyszersmind szorongva várom a homárosok további ötleteit.

Összesen 100 ember kell egy egyház felhúzásához, tehát lehet gyülekezni bátran és utána feszegetni a jogállamiság határait.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gab71 2010.08.04. 12:25:11

Bementem pár templomba és megkérdeztem, mikor harangoznak először egy nap és hányszor. Esetleg van-e olyan harangjuk, amit a környéken lakokra tekintettel, nem használnak minden nap.
A válasz nem volt meglepő. A Sas hegyen és a Rózsadombon az egyház roppant megértő volt a környéken lakokkal. 7 óra elölt nem harangoznak és délkivételével, csak misék alkalmával, akkor se viszik túlzásba. Picit melósabb környéken (pl: lakótelep) már a kérdést is a vallásszabadság megkérdőjelezésének veszik és reggel hattól hazák az összes harangot.
Ebből a legdurvább persze a Bazilika. Gyakorlatilag minden egészségügyi határértéket meghalad. Erre persze az a válasz, hogy nem kell ott lakni. De egy érdekes híre lettem figyelmes:
A Jövő nemzedékek országgyűlési biztosa az Augusztus 20.-i ünnepségeken a red bull racing-et a hangossága miatt kritizálta, mert sérti az ott lakok „egészséges környezethez való jogát”.
Rohantam is levelet írni neki. Ha ez évi egyszeri alkalom sérti az ott lakok jogait, akkor a helyszíntől egy köpésre lévő bazilika az év minden napján, hasonló mérető zajjal nem sérti ugyan ezt a jogot.
Választ persze nem kaptam.
Így most kedves társak titeket kérdezlek: A vallásszabadság, hogy függ össze a hangerővel. Ha csendesebben szólnak a harangok, akkor nem tudnak imádkozni a hívek?
Én ebben is nem a híveknek vagy a hitnek a problémáját látom, hanem a mindenkori hatalom támogatást nyújt a nagyegyházaknak az erőszakos térhódításhoz ( nem csak itt, hanem a médiákban is) remélve a választási támogatást. Én minden hívő nevében visszautasítom, mint az egyházi vezetők, mint a politikus teteit ebben piszkos játszmában.
Tehát augusztus 20.-án nem lesz repülő nap, de honatyáink egymás lábát letaposva rohannak a szent jobb körmentre, aminek harang szavát nem fogja zavarni a repülök és őket nézők ezek zaja.
süti beállítások módosítása