Tékozló Homár

A szezon legtrükkösebb lámpája

Nendo/Hanabi és Polar

2006.06.20. 08:20 | szily | Szólj hozzá!


A Homárt elbûvölte a minimalista bioromantika, amit a japán Nendo tervezõcég mûvel. Zseniális lámpájuk, a Hanabi ugyanis úgy nyílik és csukódik, mint egy eleven bimbó, vagyis inkább egy kifejlett virág.

A nagyon egyszerû, mégis rafinált trükk annyi, hogy a vékony fémpántok a villany felkapcsolása után, az izzó hõjének hatására kitágulnak, eltávolodnak egymástól, ezzel kinyitva a szirmokat.

Hasonlóan szép ötlet a Polar asztalkakészleté. Az egyszerû vonalú bútorok mintája nem látszik, de ha a polarizáló (a fényt elforgató) lapjukat egymás fölé csúsztatjuk, azonnal láthatóvá válik. Ugyanezen ez elven mûködik az optikai boltokban a polarizáló napszemüvegek próbanézõkéje: egy gyakori fajtán egy tó partját látjuk pár nádszállal, meg az üres vizet. Ha a megfelelõ szemüvegen át nézzük, elõtûnik a hal.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása