Tékozló Homár

A szezon gasztronómiai meglepetése – Füstölt éden az Arbat csemegeboltjaiban

Arbat/csemegebolt

2006.07.26. 00:05 | szily | Szólj hozzá!

A Homárnak mindig is gyengéje volt a szlávos magyar akcentus, kedvenc telefonpartnerünk például mindig is El Kazovszkij képzõmûvésznõ mamája volt. A másik gyengénk persze a hasunk, így csak idõ kérdése volt, hogy felfedezzük az Arbat boltjait, ahol kedves, szláv akcentusos asszonyok árulnak szinte minden elképzelhetõ orosz finomságot.

A minilánc legújabb tagja a Fény utcai piac oldalában, az Auguszttal szemközti mélyedésben, a hugyos kocsma mellett nyílt meg.

A boltba lépve úgy elragad az illatfelhõ, mint kezdõ amõbást Gyurcsány Ferenc csípõmozgása. A legmarkánsabb alkotóeleme a füstölt illat, a kínálat legjavát ugyanis a különféle füstölt tengeri halak alkotják. Friss kedvenceink a füstölt tok (az állaga meglepõ módon szalonnára emlékeztet, az íze legkevésbé sem), a füstölt óriás laposhal (majdnem olyan jó érzés beleharapni, mint gólt lõni a BL-döntõben) és az egyik kisebb, szardínia méretû versenyzõ, aminek elfelejtettem a nevét. Van persze lazac is annak, aki azt szereti.

Jó a kínálat kaviárfélékbõl, itt láttam és ettem életemben elõször csukaikrát. (Gyönyörû, meseillusztráció-hangulatú a doboza és semleges-kellemes, felejthetõ az íze.) Az eladó javaslatára kipróbáltam a héjas szeletekre vágott, savanyított görögdinnyét és nem csalódtam. A nosztalgiára hajlamosak a hûtõbe dughatják a fejüket, ugyanis tele van klasszik szovjet tejes jégkrémmel. A túrórudistáknak pedig kötelezõ multikulturális tétel a vastag, édes-krémes orosz rudi. Friss szerelmünk a kvasz, ami a savanykás bizarr üdítõk királya, társbérletben a sós-savanyú török joghurtitallal. Az orosz édességeket a csomagolás miatt érdemes venni, a tervezõk nyilván sokat fogyasztottak a képeken gyakran szereplõ párducgalócából, miközben mesekönyveket olvasgattak. Nekem még az orosz sör is ízlett, de én akkorra már belezúgtam a helybe.

Nem olcsó bolt, de az óriás laposhal végül is miért legyen csirkefejárban? Érdekes, hogy az élelmiszerek zömét nem Orosz- hanem Németországból hozzák be, mert ott a még mindig jelentõs posztszovjet kolónia miatt jó a kínálat, a szállítás meg egyszerûbb az EU-n belül.

(Elnézést a fotók hiányáért, de a boltban készült képeket elkavartam, majd elromlott a kamera, viszont a téma közérdekû mivolta miatt inkább a gyors közlés mellett döntöttem. És még annyit, hogy van egy Arbat-bolt a VII. kerületi István utcában is, illetve több hipermarketben.)

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása