Tékozló Homár

Gondolatbûnözés Pécsen

2006.09.14. 01:12 | jackyll | Szólj hozzá!

Ha lenne a Homárnak különdíja szarrágásra, az alábbi történet ellenõrei esélyesek lennének egy dobogós helyre. Persze "csak a munkájukat végezték", meg "valakinek ezt is el kell végezni", márminthogy falhozállítani az érvényes jeggyel utazó Esztert, mert késõn lyukasztott. Értjük, ja. De azért szerencséjük, hogy nem Charles Bronsonba futottak bele...

Épp hazamentem szüleimhez Pécsre Kedvesemmel, amikor ez az ominózus eset megesett: Bent voltunk a városban és haza vettük az irányt, Kertvárosba. A 6-os buszra kellett felszállnunk, és még jegyünk is volt. Félve vallom be, hogy nem azért volt jegyünk, mert én és drága párom, olyan becsületesek vagyunk, hogy vettünk jegyet, hanem mert Édesanyám vett nekünk. Írom ezt reszketõ kezekkel: félek a törvény ujja lesújt majd, hiszen, ha azért meghurcoltak, mert MAJDNEM blicceltem, talán már a bliccelés szándéka is büntetendõ cselekmény(?) vagy gondolat (?)...

Szóval kezemben két jegy, és éppen hevesen magyaráztam. Tudom, nem mentség, de Pesten van bérletem, így aztán a trécselés közepette valahogy kiment a fejembõl azonnal kilyukasztani a jegyet felszállás után. Csak amikor megláttam, hogy rajtunk kívül még az ellenõrök is felszálltak ugrottam a lyukasztóhoz és érvényesítettem a jegyeket. De sasszem 35-ös számú ellenõr meglátott és ezzel el is indult a tortúra. Elsõre a személyigazolványunkat szerette volna látni. Nem értettük miért, hiszen volt érvényes jegyünk. Késedelmes lyukasztás vádjára hivatkozott. Mi, galád mód megtagadtuk ezt. Erre õ, hívta a 36-os számú kollégát, aki CB rádión kihívta a rendõrséget a Nevelési Központ nevû, utolsó megállóhoz. Mi, udvarias és - talán minden szerénytelenség nélkül állíthatom - jól nevelt emberek révén figyelmeztettük õket, hogy nem fogunk elmenni a a Nevelési Központig, hanem a Krisztina tér nevû megállónál le fogunk szállni. Erre a szemfüles 36-os számú kolléga, elõre ment a buszvezetõhöz és szólt neki, hogy ne nyissa ki a hátsó ajtót az általunk megnevezett megállónál.

Ezután eltorlaszolták a két ülés közötti részt, mondván, hogy "kapaszkodnak" és személyiségi jogainkban gátolva bennünket bár, de azért szemrebbenés nélkül kijelentették, ha hozzájuk érünk - vagyis tulajdonképpen megpróbálunk leszállni - feljelentenek Bennünket hivatalos személy elleni testi sértésért. Miután ezt elmondták, mintegy megerõsítésképpen - nehogy azt higgyük, hogy õk itt csak viccelõdnek - 36-os számú ellenõr kolléga lökött rajtam egyet.

Erre persze párom kissé bepöccent, nem csoda: melyik férfi nem háborodik fel, amikor a kedvesét lökdösik. Persze lecsillapítottuk, nehogy még ezért is meghurcoljanak bennünket, hogy megpróbáljuk személyiségi jogainkat érvényesíteni. Mindezek után buszoztunk még vagy 15 percet, még jó hogy a szabadságom alatt történt mindez, és nem kellett magyarázkodnom fõnöknek, ügyfélnek, kollégának... úgysem hinné el senki, hogy ez megtörténhet.

Végül a renõrség már várt ránk. Igazoltattak Bennünket és elmondták, hogy a rendõrségnek kötelessége kiküldeni a Tömegközlekedési Zrt-nek a mi adatainkat, egy mittudoménhányas számú szerzõdésre/megállapodásra hivatkozva. Azért megmutattuk nekik az érvényes buszjegyeinket és õk jegyzõkönyvbe vették, hogy a tortúra késedelmes lyukasztás okán történt. Mindezt a 35 és 36-os számú ellenõrök, nagyon "intelligensen" úgy mondták el hogy "majdnem blicceltek". Azóta eltelt két hét, meg is jött a hõn várt csekk: 5000 Ft-ról szól. Indoklás: nem rendelkeztem érvényes buszjeggyel. Mellé érkezett a rendõrség értesítése arról, hogy késedelmes érvényesítés miatt kiadták adatainkat annak a bizonyos Zrt-nek.

Most akkor mi legyen? Fizessek, mert majdnem blicceltem? De a fõ kérdés, ami megfogalmazódott bennem, nem is ez: vajon jó az a rendszer, ahol valakinek érdekében áll valakit megbüntetni? Mert hát mindannyian tudjuk, hogy az ellenõrök úgymond fejkvótát kapnak a megbüntetettek után. Lehet, hogy addig fajul egyszer majd a dolog, hogy érvényes jegyeket, bérleteket fognak széttépni az ellenõrök és aztán azt állítják, hogy nem is volt ilyen, csak azért, hogy meg tudjanak élni a munkájukból? És vajon 35-ös és 36-os számú ellenõröknek tényleg jogukban áll bárkit személyiségi jogaiban gátolni? Akkor valójában ki is a törvényszegõ/bûnözõ?

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása