Tékozló Homár

Hitelkártya história X+1

2006.10.09. 14:32 | jackyll | Szólj hozzá!

Zárjuk rövidre a hitelkártyás történetet. Úgy tûnik megvannak a nyerteseink, PetMark és P.L. szerint ugyanis a Budapest Bank és a Raiffeisen hitelkártyáinál csak a kamatmentes idõszakon belül fennmaradó vissza nem fizetett rész után számolnak kamatot (kártyával vásárlás esetén):

Ha jól tudom (eddig nem tapasztaltam mást), a Budapest Banknál korrektek ebbõl a szempontból, hónap közepéig kell fizetni, és az addig befizetett összegre nincs kamat, csak a maradékra. Legalábbis én így tapasztaltam.

És tényleg (ÁSZF 4.9):

"Amennyiben a mindenkori számlakivonat szerinti fizetési határidôig az adott vásárlási tranzakciónak, valamint a felszámított díjnak, jutaléknak megfelelô tartozás összege nem, vagy nem teljes mértékben kerül visszafizetésre, a Bank a meg nem fizetett összeg után ügyleti kamatot számít fel."

A Raiffeisennél is így van, bár P.L. úgy gondolja, még ez sem elég korrekt:

"Kicsit" felháborított a bankok hitelkártyás gusztustalankodása, mivel édesanyámnak is van (Raiffeisen) ezért gyorsan felkerestem honlapjukat, hogy az elszámolás módjának utánanézzek. Á.Sz.F-et nem találtam egyenlõre a Cég honlapján, de a hitelkártyák/kártyalexikon oldalon ez olvasható (idézet): "Vásárlás kamatozása: A fizetési határidõig visszafizetett vásárlási tranzakciók után nem számítunk fel kamatot. Amennyiben a fizetési határidõig nem vagy csak részlegesen történik teljesítés, akkor a vásárlási tranzakció vissza nem fizetett része a tranzakció értéknapjától a visszafizetésig kamatozik. A számlázási periódusban keletkezett és ki nem fizetett, vagy részben kifizetett vásárlás tranzakciók után a számlakivonat készítéséig felszámított kamatot a fizetési határidõ napján utólagosan terheljük a számlára. A további számlázási periódusban ezen tranzakciók hitelkamatainak terhelése a számlakészítés napján történik." Hogyis van? 20-án van egyenlegvonás, 9 napod van a visszafizetésre - ez oké. De nézzük csak az idézet 2. mondatát! Ha nem a teljes összeget fizeted vissza, akkor a fennmaradó rész nem 20-ától kamatozik, hanem a vásárlás idejétõl! Pl. 1-én vásárolsz 100ezerért és csak 50ezret fizetsz vissza idõre, és a többit köv. elsején fizeted vissza, akkor 50.000-re 1 havi kamatot fizetsz, nem 10 napit. Tényleg fontos az apróbetû. Anyámmal felmondatom a kártyát.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása