Tékozló Homár

A cukormentes cukor nyomában

2006.11.15. 13:49 | jackyll | 1 komment

Olvasóink nem szeretnék, hogy újra igazságtalanul megfeszítsék szegény Norbit, ezért a cukormentes cukor nyomába eredtek. Három elmélet is napvilágot látott. Az elsõt Andrew küldte, aki szerint jázmin pakóca lehet az édesítõ, Lesi szerint azonban valószínûbb, hogy a cikóriagyökérbõl készült "Just like sugar" lehet az anyag, de Zoló szerint az sem kizárt, hogy a kalóriamentes Splendát takarja a parasztvakító elnevezés:

Elárulom a nagy titkot, amit még a kutató-kémikus szagértõ sem tudott megfejteni. A "cukormentes cukor" az jázmin pakóca - latin nevén stevia rebaudiana leveleibõl készült por állagú vagy cseppfolyós kivonat, mely többszázszor édesebb a cukornál, teljesen természetes és valóban zéró kalóriás.

Ha kíváncsiak vagytok az különbözõ összeesküvés- elméletekre, hogy kvázi miért tiltották ki európából és az USÁ-ból ezt a cuccot, míg pl. Japánban nem csak a süteményeket sütik ezzel, de a Coca-Cola Light is kizárólag steviával készül, akkor a Google a ti barátotok. :)

IMHO ha Norbi tényleg jázmin pakócát használ a kajáiban cukor helyett, az egyrészt igen dícséretes, másrészt könnyen bajba kerülhet, mert tudtommal ezzel készült ételt az EU-ban tilos forgalmazni. :(

Google-barát ilyeneket dobott ki, hogy Édesség az õserdõbõl, Jaj, de édes növény! illetve adatlap a Steviáról. De lássuk a következõ elméletet, mielõtt elsüppednénk ebben:

Hozzám már a múlt hét közepén eljutott a cikkben említett szóróanyag és le is fotóztam a homárnak, de a beégést megelõzendõ kicsit elõbb körbekotorásztam a neten így találtam a következõ oldalra. Szóval a névbeli paradoxon ellenére a termék létezik, ámbátor valószínû, hogy cukorrépát/nádat még fényképen se látott. Az eredeti angol névrõl nem is beszélve, amit a webforditas.hu nemes egyszerûséggel "pont mint cukor"-ként kódolt át. Na sebaj.

ÉLJEN A MARHAPÖRKÖLT!

A harmadik elmélet a szerkesztõségben is közkedvelt Splendát sejti a béna név mögött:

Én ki nem állhatom Norbit. De van "cukormentes cukor" vagy inkább kalóriamentes cukor. 1,5-2 éve amerikában jelent meg, de ma már minden Starbucksban van Londonban is. Ez persze nem jelenti, hogy Norbi is ezt használja.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása