Tékozló Homár

Re: BSA, az örök mókamester

2007.01.19. 10:47 | jackyll | komment

KA elmeséli, hogyan áll át cége nyílt forráskódú szoftverekre, miután a Microsoft vérebe feleslegesen zaklatta öket. Ha valamire, akkor erre lehet jó a BSA, hiszen amúgy kevesen veszik a fáradtságot, hogy utánanézzenek, egy iroda túlélése tényleg megoldható ingyenes szoftverekkel:

 

A BSA cikk gondolatokat ébresztett bennem. Cégünket is megkereste tavalyelõtt ez a szánalmas pénzbehajtó banda, elõször levélben. Aztán "véletlenszerûen" még egyben, mivel két cég található egy telephelyen. Nemsokára fel is hívott telefonon egy SBKG-s ügyvéd, aki behajtóemberek egyszerûségével egyeztetett egy idõpontot a személyes tanácsadásra, ahol korántsem kitörõ örömmel beszélgettünk egymással a BSA által képviselt filozófiáról. Említette is, mintha kissé ellenséges volnék vele, bár visszafogtam magam, nem szeretem, ha kopasz gengszterrel kell tárgyalnom önmagam ártatlanságáról.

 

A történet hátteréhez hozzátartozik, hogy éveken keresztül OSL konstrukcióban éves bérleti díjat fizettünk számtalan microsoft szotfverre és vásároltuk ezen kívül is õket, zsákszám öntve az MS bugyraiba a milliókat, majd tavaly õsszel lemondtuk, megállva azon a színvonalon, amin volt éppen a szoftver, mert épp nem terveztük gépeink cseréjét a Vista kedvéért.

 

Behajtóemberünk nem volt kíváncsi semmiféle szoftverleltárra, mindössze két dolog érdekelte: a Microsoft és Adobe szoftverek nyilvántartása. Mondom neki, hogy ezeken kívül azért még bõven található nálunk csemege, s emlékeim szerint a BSA mintha jóval több cég érdekeit képviselné, de úgy tûnik, ez lett kiadva neki ukázba, más nem érdekelte. Furcsa ez a házörzõ kutya a két cégnek, de mindegy.

Hazament, elküldtem neki a listát nyomban, ahogy megbeszéltük és vártam a választ. Azt azóta is várom, hogy megfeleltünk-e a kényes ízlésû ügyvédeknek, mivel azóta újabb látogatási levelek érkeztek, újabb telefonhívások, amelyek során rendszeresen elküldöm õket a fenébe. Aztán én hívtam fel õket, mikor meguntam a zaklatást, kapcsoltak egy külsõs ügyvédtanonchoz, aki szabadkozva állta a rázúdított észrevételeket és az adatbázis turkálása közben biztosított, hogy nálunk minden rendben, tévedés történt és küldi a választ a leltár értékelésérõl.

Ez volt két hónapja. Azóta nem érkezett új megkeresés, de gondolhatja mindenki, hogy mit kaptam azóta is. A microsoft viszont azzal, hogy nem veszi a fáradtságot saját eladási listáinak átnézésére és jól fizetõ ügyfelet zaklat az ávósain keresztül, elvesztette egy erõs SMB kliensét. Nem tûröm, hogy zaklasson egy olyan cég, aki az én cégem pénzébõl él. A gépeink szoftverfrissítése a továbbiakban GPL licensz keretében történik, szép lassan kitakarítva a zaklató cégek termékeit a nélkülözhetõ helyekrõl, helyettesítve õket nulla költségû, szabad forráskódú szoftverekkel. Ha ez nekik jó, folytassák a menetet, szerencsére egyre több az alternatíva a termékeik helyett.

 

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása