Tékozló Homár

Re: a teljesítménybõvítés szappanoperája

2007.02.20. 12:15 | jackyll | Szólj hozzá!

Az Elmû bürökráciájának csapdájába ragadt ügyfél történetére reagálva olvasóink váratlan fordulattal újra leleplezik a magyar rögvalóságot és megmondják a tutit, elsõként Dr.Jekill:

Látszik, hogy Te nem itt élsz. Tanácsom a legközelebbi bõvítésnél az alábbi: Keress egy elmûs palit. Akár az utcán is leszólíthatod, ha látod a logojukat az autójukon. Meséld el neki, hogy mi a megoldandó feladat és jó lenne minél elõbb. Ne félj, nem fogja azt mondani, hogy nem lehet, meg menj az ügyfélszolgálatra, meg a panaszirodára, meg orvoshoz az idegbajra. Eljön, megcsinálja le is plombálja és garantáltan nem fog sokkal többe kerülni a mutatvány, mint most kerül. Ja és ha más problámád van, nyugodtan megkeresheted, azonnal fog reagálni.

Ugyanezt javasolta Petiliti is, csak kicsit másképp:

A névátírást leszámítva kb. 1 évvel ezelõtt hasonló problémával álltam szemben, mint az ELMÛ-s levél írója, azzal a különbséggel, hogy nálam TÉNYLEGES bõvítésrõl volt szó, hiszen csak 1x16 A volt bekötve a lakásunkba. Éppenséggel nem is lett volna feltétlenül szükség többre, no de én olyan családból származok, ahol az apa maga hegesztette a TV-állványt, ezért a jövõbeli lehetõségekre gondolva úgy döntöttem, hogy beköttetek többet az egyfázisú 16A-nál (mellesleg ez azzal is kecsegtetett, hogy mehet otthon a mosógép, a villanysütõ meg a hajszárító is egyszerre).

Az eljárás a következõ volt: megkérdeztem a szegrõl-végrõl ismerõs villanyszerelõt, hogy miként megy ez. Azt mondta, hogy neki van ELMÛ-s szerelési jogosítványa, és majd egy hibabejelentésnek álcázva a dolgot, egyszerûen kicseréli a biztosítékot 32 amperesre. Mindezért 6 azaz hat ezer forintot kell neki fizetnem. Kérdeztem, hogy azért megnézi, hogy a hálózat bírja-e, mert nem szeretnék amperszagra és égõ lakásra ébredni. Mondta, hogy megnézi.

Lényegében ezzel el is volt intézve, megállapította, hogy a villany alapvezeték a házunkban, ami a lakásunkhoz vezet, az 10mm2-es alumínium vezeték, és hogy az bõven elbírja a 32A-t. Így aztán 6000 Ft-ért 20 perc alatt kicserélte, újraplombálta a biztosítékot, kitöltötte a bejelentõt, és biztos be is jelentette. Azóta mindenesetre már többször járt nálunk az ELMÛ órát leolvasni, illetve ellenõrizni, és soha egyetlen szó kifogásuk nem volt, pedig nyilvánvalóan látszik az új biztosítékra írva, hogy 32A, és az is, hogy vadonat új szerelés (volt).

Mindezzel csak azt akartam mondani: kis országunkban a gazdasági-jogi-törvényi (stb.) tranzakciók alaprendszere továbbra is az uram-bátyám-megoljukvalahogy kapcsolat, aki a hivatalos utat keresi, az csak fölöslegesen szívatja magát.

Olyan is volt, aki elment az ügyfélszolgálatra és ezekután akarták feketén bõvíteni a rendszerét:

Az ELMÜ-vel nekem is voltak élményeim, s a sztorit kiegészíteném újabb adalékokkal.

Most vettünk lakást kedvesemmel, ahol az átírással egyetemben amperemelés is szerettünk volna kérni, hisz 32 A-ig ingyen meg lehet tenni. Az Eurocenterbe mentünk mi is, s kiderült, hogy így van, de mégse, mert 25 A felett kérni kell egy elmüs vizsgával rendelkezõ embernek az aláírását. Ami persze már pénzbe kerül... Persze azt is elfelejtették kiírni, hogy bár 18-ig vannak nyitva, de a mûszakis kolléga 17-ig van csak…

Summa summárum nem kellett annyit kört futni, mint a korábbi írónak, mert ott volt még, amikor odaértem, így meg tudtam kérdezni a mûszakis kollégát. Korrektül elmondta, hogy mi kell, adott papírt is. Sõt mivel más ügyben is jártam bent késõbb az ügyfélszolgálaton, adtak egy tippet, hogy akár átírással együtt egy kiszállással meg lehetne oldani az amperemelést. Kezdtem örülni, hogy mégse kell köröket futni. Sajnos azonban már korábban felhívott egy cég az átírás ügyében, s nem tudtam, hogy vizsgázott ember jön-e ki, mert a rejtett számon kerestek s azt elég nehéz visszahívni…

Elérkezett a szombat (17-e) mikor kijött az úriember egy hölgy társaságában, s elkezdte a munkálatot. Rákérdeztem, hogy van-e elmüs vizsgája, mert amperemelést akarok. S jött a meglepõ válasz. Nincs, de megcsinálja feketén 10.000 forintért, s azt fgoja lejelenti, hogy így találta, s nem kell semmilyen papír, akkor. Néztem furcsán, s folytatta, mert ha hivatalosan jön ki, valaki az drágább lesz, hisz meg kell mérnie azt is, hogy egyáltalán bírja-e a fõvezeték. Úgy gondoltam, hogy ilyen hozzáállás mellett lemondok a további szolgáltatásairól, s csak az átírást kértem.

Következõ kérdések jutottak eszembe.

1. Mivel nem lehet tudni, hogy bírja-e a vezeték, ha leég vmi, akkor kit vesznek elõ? Erre nem gondol? 2. A hölgy aki vele volt szemlesütve hallgatott mindent, akkor vajon miért is van vele, csak a papíraláírás miatt? 3. Ha õ feketén köt be dolgokat, s megtudják a kollégák, akik súlyos százezreket fizettek ki az elmûs vizsgáért, mit szólnának hozzá?

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása