Tékozló Homár

Re: Nem hormonkezelt paradicsom?

2007.04.25. 13:47 | jackyll | Szólj hozzá!

Nemrégiben odáig jutottunk a török paradicsom utáni nyomozásban, hogy a matrica azt állítja, nem hormonkezelt. Ági, KMT és Gyuri alant további morzsákat hintenek el ismeretekre éhezõ olvasóinkak:

Talán valamennyivel hozzá tudok járulni a Tesco paradicsomon található jelzés megfejtéséhez. A paradicsomokat ma már nem szabadföldön termesztik, hanem legtöbbször üvegházakban. Az üvegházak azonban nincsenek rovarok, ami megporozza a paradicsomot így az elmés kutatók kifejlesztettek egy módszert ami megindítja a bogyóképzõdést megporzás nélkül. Egy hormont kell adni a növénynek, gyakorlatban a hormon híg oldatát juttatják el a kinyílt paradicsomvirágra, amibõl így ehetõ paradicsom lesz.
Van azonban egy másik módszer is ami közelebb áll a természethez, és a lefotózott cimke azt jelzi, hogy ennél a zöldségnél ezt használták. Az üvegházakba külön erre a célra tenyésztett poszméheket telepítenek speciális kaptárakban. Így nem jut be semmiféle betegség az üvegházba, a beporzást a rovarok végzik. A méhek jelenléte még azt is garantálja, hogy rovarölõ szerekkel sem permetezték az adott paradicsomot, úgyhogy bátran fogyasztható.

Ági

Egy klímatechnikai rendszerekkel foglalkozó cég referencia anyagában szerepelt egy olyan török biolabor, ahol génmanipuláció nélkül, pl. különbözõ klímatechnikai eljárásokkal fejlesztenek ki olyan új növényeket, melyek jóval ellenállóbbak a betegségekkel szemben és szebb termést hoznak. Ezt csak azért mondom el, mert a sok találgatás helyett, miért lehet rajta egy ilyen matrica, gondolom írok valami konkrétat is :)

Mellesleg, ez kb. annyira figyelemfelkeltõ, mint a Bio termékeken a Bio felirat, semmi extra, de ez csak az én véleményem. Ja és ha már itt tartunk, a szomorú az, hogy a címkék törökül vannak a parin, és senki nem vette az erõt és energiát, hogy lefordíttassa... :) KMT

Hormonjellegû anyagokat a termelési folyamat számos pontján szokás alkalmazni: - hormonhatású gyomirtószerek. A paradicsomtermesztés folyamán nem valószinû a használatuk, de nem is kizárható. - érésgyorsító: részben hormonhatású vegyszerek, amikkel (eredeti szándék szerint) az egyöntetû beérés érhetõ el. - érésszabályozó anyag: etilén gáz. Ez az érési folyamat során természetes úton is képzõdik, tehát nem valami mû dolog. A féléretten szüretelt és betárolt vagy behajózott termést a kellõ idõben kezelik vele (a hûtõház CO2 légkörét (ún ULO tároló) etilénnel dúsítják, illetve a csomagolást etiléntartalmú gázzal töltik) újraindul az érési folyamat, és a piacra tetszetõs, érett áru kerül.

Gyuri

update: Kisíján kimaradt Shadow82 kommentje a növényi hormonokról:

A növényeknek is vannak hormonaik. Igaz, nem olyanok mint nekünk, de vannak. Ezek a hormonok például a gyümölcsérést is befolyásolják. A legismertebb ilyen hormon a közönséges etilén gáz, aminek legismertebb felhasználása, hogy a féléretten leszedett banánokra fújják (például), és az megérik tõle. Ez azért van így, mert a gyömölcs igazából él, vagyis élõ sejtek vannak benne, ami érzékeny a megfelelõ hormonokra.

A paradicsomnak is megvennak a maga hormonai, ezt is kezeleik például etilénnel is, amitõl utólag kipirosodik, tehát érettnek tûnik. Az ilyen paradicsom azonban ízetlen, mert a pirosodás hirtelen jön létre és nem társul mellé az érés során szép lassan végbemenõ többi folyamat, ami az ízeket hozza létre. (Mindezeken kívül egyes növényi hormonok állítólag hasonlóan hatnak, mint az emberi ösztrogén, de tudomásom szerint ilyennel nem kezelnek utólag gyümölcsöket.)

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása