Tékozló Homár

Re: Hamis mézek Magyarországon

2007.05.29. 12:28 | jackyll | Szólj hozzá!
Egy méhésztől kapott a Homár egy közérdekű jótanácsot mézügyileg. Szerinte csak piacon lehet normális mézet kapni, igaz nyilván drágább is, mint a szupermarketes felütött:
A VG cikke a mézhamísítókról "elég jó", habár nem teljesen teljes. Nagyon sok felvásárló nem szerepel a listán. Kapásból még 5-6 nevet fel tudnék felsorolni, csak Pest megyéből. Ez a botrány már régebben kirobbant, csak eddig nem merték nyilvánosságra hozni, mert mint sok más területen, itt jelen van a "maffia".

Hogy mit értek ez alatt? Az akácméz felvásárlási ára idén 550-650 Ft/kg között van. Piacokon 1200Ft/kg (vidék), 1500Ft/kg (Bp) lehet kapni az igazi, hamísítatlan akácmézet termelőktől. Külföldön ezeknek a többszörésebe kerül. A méhész, ha jól akar járni, inkább saját maga palackozza és viszi piacra eladni. Így kb. 700-1000 Ft/kg-al jobban jár, mint a felvásárlóval.

Nagyon sok felvásárló van az országban. A legtöbb külföldre szállítja eladni a magyar mézet, persze felhígítva (hamisítva) és a többszörös áron tudja eladni, mint itthon. Képzelem milyen hírneve lehet a "magyar" méznek! Főleg ezek a dolgok miatt nem derülhetett ki eddig ez a botrány. Aztán az is lehet, hogy tévedek.

Összegezve: ha valaki igazi, hamísítatlan magyar mézet akar enni, akkor inkább látogasson el egy piacra. Biztos, hogy drágább, mint a boltokban, de legalább igazi.
 
Üdvözlettel: egy Méhész
Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása