Tékozló Homár

Az Emberarcú Energiának már csak utalni lehet

2007.06.26. 17:09 | jackyll | 38 komment
Egy újabb mulatságos szolgáltatói levél következik, amelyben az Emberarcú Energia megkérte Zsoltot, hogy ezentúl kötelező jelleggel válassza már az átutalásos fizetési módot, és ezt az erre kijelölt formanyomtatvány kitöltésével tegye meg, és még ajándékcsomagot is nyerhet vele:
Mellékelten küldenék egy göngyszemet egy (nem túl)kedves monopol cégünktől. Simán látszik, hogy egy újabb költségáthárítási módszer áldozataivá kell(ene) válnunk. Ugyanis míg a sárga csekkel történő utalásnál az átutalás költségeit a szolgáltató fizeti, addig a banki átutalás esetében ezek a költségek a fogyasztót terhelik. Ez néhány ezer, v. tízezer fogyasztónál már elég tetemes lehúzásnak számít. Mellesleg érdekelne, hogy ma Magyarországon milyen alapon írhatja elő valaki, hogy hogyan fizessek.

Ha jól saccolom, ma ebben az országban azért a törvényes fizetőeszközök sorát a levélben említetteken kívül még a készpénzes fizetés is bővíti. Mindenesetre megírom nekik, hogy ha nem tetszik a sárga csekk, akkor minden hónapban leballag az ügyfélszolgálatra a kolléganő, és kp-ben befizeti nekik a pénzt.

Hat fogyasztási helyünk közül négyben alig éri el az ezer forintot a villanyszámla, az erre rakódó százforintos nagyságrendű átutalási költség tíz százalékos nagyságrendű áremelés!! Az már csak hab a tortán, hogy az egy társasházon belüli hat villanyóra számláját hat borítékban küldik, ugyanarra a címre… mellesleg azt sem fogom agyilag, hogy milyen alapon merik megkérdezni, hogy mit csinálok a fogyasztási helyen. Ez már egy kicsit Nagy Testvér-es.

Üdvözlettel:

Zsolt

Egy mikrovállalkozás vezetője
Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RosszQtya · http://indafoto.hu/rosszqtya 2007.06.26. 17:19:06

legközelebb neked kell majd megtermelni otthon egy kerékpáron az áramot és utána is elég lesz átutalással fizetni...

dübörög a gazdaság és a korrektség...

vape 2007.06.26. 17:51:00

Az, hogy az Elmű milyen fizetési módot ír elő, az egy dolog.
Ám aki olyan számlacsomagot választ a 21. században (főleg vállalkozói csomagként), ahol egy állandó átutalás díja 100 Ft/alkalom, az is gondolkodjon el kicsit, hogy kit is nevez hülyének.

2007.06.26. 18:02:51

felénk, délen, a magánszférában, ha három vagy négy alkalommal nem tudnak emelni a számláról, mert nincs rajta fedezet, akkor visszakerül az ember csekkesre. és nem is fogadják el utána más pénzintézménytől sem az utalási megbízást, vagymit.

2007.06.26. 18:04:38

beszedési megbízás, na.

heliox 2007.06.26. 18:12:17

Bemész a bankba készpénzzel és megmondod a pultnál, hogy kinek akarod átutalni. Neked ingyenes a pénz befizetés.

Saját számlámra raktam így pénzt.

klala 2007.06.26. 18:12:23

az én bankomnál ingyenes az utalás és havi számlakivonati díj sincs. Nem tudom, hogy a 21.században ez miért nem terjed el jobban és miért kell még mindig postára járni vagy a gatyánkat ráfizetni az otthoni kényelmes intézkedésért cserébe. Ezért vannak kilóméteres sorok a postán.

renugard 2007.06.26. 18:15:23

Mi itt a probléma? A szerződésben (az áramszolgáltatóval kötött megállapodás)feketén-fehéren benne van, hogy közületek és gazdasági társaságok milyen úton-módon fizethetnek. Így igazolható a befizetés. Gondolom ilyen feljelentés majd telefonszolgáltató ellen is érkezni fog.
Amennyiben cégnévre érkezik a számla, akkor úgy kell eljárni. Vagy van valami baj az átutalással? Milyen cég az, ahol nem lehet így rendezni egy jogos adósságot? Lehet, hogy inkasszó van, mondjuk adótartozás miatt és fekete pénzekből tartják fent magukat?
Így csinálják általában az ügyeskedő "mikrovállalkozásvezetők"
Na és persze közben nem fizetett bazinagyautókkal járkálnak és játsszák a nagymenőt. Aztán azt is behajtják.
Ha nincs igazam, akkor mélységes tiszteletem és ekszküzémoá.

Darth Revan 2007.06.26. 18:28:32

Anno amikor 2000 körül bankot váltottam, az uj banknál ingyen volt az on-line átutalás, nem volt számlavezetési díj stb.
Ma már csak számlavezetési díjat nem számítanak fel. Köcsög bagázs az összes bank.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2007.06.26. 18:31:17

Először is az egyéni vállalkozók csak bizonyos feltételek mellett kötelezettek a bankszámlanyitásra, másodszor meg a bankok a vállalkozásokkal kapcsolatban nem olyan jó fejek. Egy vállalkozói bankszámla min. 2,500-5,000 huf (banktól függően), de ebbeb az esetben még nem is volt rajta mozgás. Az egyikkel most jártam éppen úgy, hogy 9,000 huf bankköltség két hónap alatt, pedig csak egyszer utaltak rá, amit két részletben vettem fel...

rittersport1 2007.06.26. 18:35:13

Az áramszolgáltatóknak az egyik legnagyobb költsége a posta költség és bank költség. A köv. lépés majd valszeg elektronikus számla lesz, amit csinálnak a telefonos cégek.

Az hogy mivel foglalkozik az ügyfél valszeg versenyszempontból fontos, hogy tudják érdemes-e foglalkozni vele, vagy nem.

Azért fura hogy egy ilyen szerződésmódosítást az energiahivatal igy elengedett.

elmü. émász egy kaszt.

Sir Mortzosch 2007.06.26. 18:50:57

bakker... mióta kell banki utalásnál fizetni ?

theneverlate_Wizard 2007.06.26. 18:51:29

A sok remek realitás érzékű embertől megkérdezném, hogy szerintetek ki fizeti a postai átutalás költségét?? Elmondom, hogy beépítik az árba a beszedés költségét, ha pedig Te -kedves felhasználó, az amúgy is meglévő számládról átutalod, nagyrészt olcsobban jön ki a dolog összeségében. És lehet, hogy az ár mégsem csökken akkor sem, ha mindenki bankon átutalja, de erre azt tudom mondani, ha egy kicsit is jól választasz bankot ingyen(!), vagy max 40ft-ért neten keresztül átutalsz. Én negyven forintért 1 percet sem állok sorba a postán.

Opopanax 2007.06.26. 19:18:13

"Bankszámla nyitására kötelezett fogyasztóknál (különösen gazdasági társaságok, egyéni vállalkozók)..."
Na ez hülyeség, az egyéni vállalkozóknak nem kell bankszámlát nyitniuk. Nekem sincs.

RosehillResident 2007.06.26. 20:22:16

renugard:Okos vagy Te is grat..
És pl mi lesz azzal aki kurvára nem ért a számítógéphez és még bank sincs a közelében,mert pl traktoros(lsd:subba):) és baszik a telebankra meg ilyenekre mert traktoros és nem érdekli az ilyesmi meg különben is.

TGV 2007.06.26. 21:11:02

haha! nem elektronikus szamlat fognak kibocsatani, hanem elektromosat!
Kotelezoen lecsereltetik x penzert az orat egy olyanra, amiben van egy honyomtato es az nyomtatja ki a szamlat, hitelesitett papirt bele csak a szolgaltatonal lehet venni...

Lexxx 2007.06.26. 21:12:10

theneverlate_Wizard 2007.06.26. 18:51:29
klala 2007.06.26. 18:12:23

Abszolút igazatok van.
De áruljátok már el, hol (melyik banknál) lehet havidíj és tranzakciós díj felszámítása nélkül (vagy max. 40 Ft-ért) számlát vezettetni? Természetesen vállalkozói számláról beszéljünk, ne lakosságiról.

Mille38 2007.06.26. 21:22:55

Már csak azért is gáz az egész megfogalmazás, mert nem a gazdálkodási formához kötődik a bankszámla-nyitási kötelezettség, hanem az áfa-alanyisághoz. Nota bene, egy egyéni vállalkozó, ha pl kizárólag tárgyi adómentes tevékenységet végez, vagy alanyi adómentes, nem is köteles bankszámlát nyitni. Következésképp nem fog az elektronyosoknak bankszámlán keresztül fizetni tudni. Úgyhogy az üzletszabályzat úgy, ahogy van, rossz, mondhatnám diszkriminatív.

renugard 2007.06.26. 21:34:23

Rózsadomb!
Ha valaki nem ért a géphez, az ne írogasson a Homárra:))
Hulljon a férgese! Aki nem halad a korral, annak előbb-utóbb le kell morzsolódnia. Amúgy nem hallottál még inkasszóról (automatikus díjbeszedés) vagy csoportos beszedési megbízásról? Ahhoz nem kell érteni csak a gumicsizmában betipegni a bankba és szólni a kisasszonynak, hogy intézkedjen. Ha pedig nem tud bemenni akkor ne vállalkozzon. Amúgy mióta vannak traktorosok Rózsadombon? vagy ott csak az érdekképviselet működik? Javaslom, hogy járd körbe a falvakat és a sok (rengeteg) ilyen sorsú traktorosnak segíts annyiban, hogy vidd el őket a városba egy bankba:)
Bár, ha meggondolom a traktor is jármű. Be tud vele gurulni a faluba vagy városba. Vagy csak Pestre mehetnek traktorok?
Gothic, te hol élsz?:)) Eddig észre sem vetted, hogy lehúz a bank?:)) remélem nem fáj a felvilágosodás:))

renugard 2007.06.26. 21:38:40

Hogy lehet, h egy vállalkozónak nincs bankszámlája? Az átutalásos pénzeket hova kapod? Hol vannak olyan cégek, akik csak kp fizetnek? Oda megyek lakni:))
Meg ahol tejet is kapok

renugard 2007.06.26. 21:43:33

Hú, sister igazad lehet a tárgyi adómentességgel...az lehet a megoldás.

MLX 2007.06.26. 21:55:02

Én is megkaptam ugyanezt a levelet, de nem az ÉMÁSZ-tól, hanem az ELMŰ-től. A probléma nem a havi 50 Ft, hanem az, hogy egy jelenleg monopol helyzetben lévő cég egyoldalúan megváltoztatja a fizetési feltételeket (Közüzemi Üzletszabályzat) a fogyasztó számára hátrányosan és ehhez a felügyeleti szerv (Magyar Energia Hivatal)is hozzájárulását adja. Aki kiváncsi az üzletszabályzatra, az az ELMŰ oldalán megtalálhatja. Eszerint a változás előtt 30 nappal írásban kellene értesíteni a fogyasztókat. Ez természetesen nem történt meg. Az sem értem mi köze egy szolgáltató cégnek ahhoz, hogy az APEH által számlavezetésre vagyok-e kötelezve vagy nem? Hogy lehet, hogy az ÉMÁSZ és az ELMŰ ugyanazt a levelet küldi ki. Még ha ugyanaz a tulajdonos is akkor is elég érdekes.

Ennél már csak az ELMŰ telefonos ügyfélszolgálata röhelyesebb. A hangos menüben hiába választom ki a céges menüt mindig a lakossági ügyintézőkhöz kapcsol - állítólag túlterhelés miatt. A lakossági ügyintézők viszont nem tudnak vagy nem akarnak céges ügyben felvilágosítást adni. Amikor sokadik sikertelen hívás után az ügyfélszolgálat vezetőjét kértem azt mondták, olyan beosztás itt nincs. Na ez meg is látszik.

renugard 2007.06.26. 22:02:43

MLX igazad van, de szerintem nem hátrányos, ha sokkal egyszerűbben el lehet intézni a számla kiegyenlítését. Nekem az simán megér még havi 100 ft-ot is:)
Az idő, amit az ügyintézéssel eltöltök és a járulékos költségként említhető üzemanyag sokkal többe kerül, mint az elektronikus ügyintézés költségei. Szerintem ez egy pozitív változás. Végre valami racionalizálódik és kihasználja az internet és a számítógép előnyeit.
Még valami Rózsadombnak: ha a traktoros nem tud bemenni egy bankba, akkor hogy megy be a postára feladni a csekket?

stimpy 2007.06.26. 22:29:16

Volt szerencsém találkozni már pár ilyen jóképességűvel, aki, mivel 1 bankkal azonosítja az egész szektort, óczkodik minden bannki művelettől, holott időt, és pénzt spórolna meg, és nem kéne végighallgatni a -tisztelet a kivételnek- nem túl kedves postáskisasszonyokat, akik szerencsésen elhallgatják, ha kártyával fizet a kedves ügyfél, az nekik plussz suska.
Inkább utalok minden neten, és ellenőrzöm az utalásaimat, minthogy egyszr is be kelljen mennem sorba állni. Azt az időt inkább valami számomra fontossal töltöm el.

Valaki más 2007.06.26. 22:37:11

Csoportos beszedési megbízásnál is tizenhúsz forintókról beszélünk.

Bár hozzá tartozik, normális helyeken, ha átutalással fizetsz, 5-10% kedvezményt adnak...

Valaki más 2007.06.26. 22:38:26

Asse tudom, utoljára mikor voltam postán csekket feladni.

zane 2007.06.27. 06:46:40

hmm, a levél beküldője legalább olvassa el a levelet, nem átutalásra kötelezik, hanem "banki fizetési mód"-ra
inkasszó, csop.besz., átutalás...
azt meg neki hat borítékban küldik a számlákat a saját hülyesége, mert mindegyikre külön szerződött
amint láttam az ÉMÁSZ is most áll át az SAP-ra, javaslom irassa át az összes fogyasztási helyet egy partnerszámra és állítassa be, hogy az összes szerződést együtt számlázzák...
MLX: miért lenne furcsa, hogy ugyanazt küldik ki, ha egy cég??
árcsökkentés meg max. akkor lehet, ha az állam engedélyezi, ugyanis az áramdíjat a GKM határozza meg...

csakazértse 2007.06.27. 10:48:03

Na azért a csoportos beszedés sem mindíg ok. Nekem számlára megy a lóvém. egy szolgáltató félreszámlázott +20.000 forinttal. Ezmiatt nem tudtam a lakáshitelemet időben utalni. Mire kiderült, hogy bocsika, addig jött a figyelmeztetés a lakáshitelre. Ja és a lóvét majd betudják a következő számlán.
Úgyhogy Én olyan gumicsizmás paraszt vagyok, hogy megyek a postára és csak azt adom fel ami9 szerintem is ok.

Izgiribizgiriribizli (törölt) 2007.06.27. 12:18:38

Szerintem meg szopjonle, aki áramot szolgáltat, meg az a vállalkozó is, akinek probléma sorban állás helyett kettőt kattintani, mer százba kerül. Ha meg nem teccik a rendszer, akkó b@sszá egy szélkereket az udvarra a traktor mellé, oszt az majd csinálja az áramot.
Mé kell mindenen siránkozni? Aki f@sza gyerek, az így is tud élni, hogy ilyen sz@r bürokrata köcsög a rendszer, aki meg ezen még mindig meg van lepődve, na azok miatt kár, hogy megszűnt a Taigetosz, mint opciós lehetőség...

Micuir 2007.06.27. 13:04:02

Szerintem meg itt arról van szó, hogy 100.- Ft-tól függetlenül fel kell lépni a szolgáltató ellen, ugyanis nekem, mint fogyasztónak jogom van csekken fizetni. Teljesen mindegy, hogy miért akarom.
Az, hogy az áramszolgáltató egyoldalúan megváltoztatja az üzletszabályzatot, nem jelenti azt, hogy azt nekem el kell fogadnom. Csak azért, mert a szolgáltató érdeke azt diktálja, hogy bankon keresztül fizessek, az enyém nem feltétlenül az.
Ezért én minden törvényes eszközzel fellépnék a szolgáltató ellen, ha ilyen levelet kapnék (pl. Fogyasztóvédelem, Gazdasági Versenyhivatal, Közigazgatási Hivatal). Márcsak azért is fellépnék, mert ha sosem lépünk fel a multik ellen, akkor bármit megtehetnek velünk.

JDG 2007.06.27. 15:12:19

Undorító amit a magyar bankok mûvelnek. Jó lenne mar egy normális külföldi bank Magyarországra, aki nem lopná ki az ember zsebébôl a pénzt, mert pl nem akarja egyben levenni a fizetését, nomeg a havidíjak, vicc az egész. Elég hasznuk van abból is, hogy egyátalán átmegy rajtuk a pénzem.

nemmondommeg fantázianevû emberkének meg azt üzenem, hogy az ilyen baromarcú unintelligens köcsögöket dobálták le elôször a Tajgetoszról, mint te. Mellesleg ha jól tudom a szélkerékért is az ELMÜ engedélye kell, ha áramot akarsz spórolni.

Füstkarikagyáros 2007.06.27. 17:04:21

csakazértse:
Olyat is lehet, hogy a bankod is csak azt szedje be, ami szerinted is OK. A beszedési megbízás limitjének hívják. Ha ennyire ki van számolva a pénzed havonta, szerintem állíts be valami szogorú limitet.

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2007.06.27. 18:27:07

Azt azért félre ne értsétek, sohasem lesz egy bank sem "jóságos adakozó" abból a szempontból, hogy olcsó átutalási díjakat számol fel.

Kezdetben lakossági ügyfélként a készpénzfelvét egy hónapban 2x, az összes internetes átutalás, bankfiókban történő befizetés ingyenes volt, mert náluk volt a magtakarított pénzem. Ja, és számlavezetési díj sem volt.

Most sajna nincs sok megtakarított pénzem és mindenért fizetek: ~500 /hó SMS értesítővel a havidíj, 50Ft / internetes átutalás + 0,5%, 300 a KP felvét. Csak hát megszoktam már, meg kényelmes, szóval még egy darabig maradok náluk. Amúgy írhatnátok hasonló bankokat összefoglalva, hátha vkit érdekel.

renugard 2007.06.27. 20:44:38

JDG lécci mondj már egyetlen magyar bankot az extrageci OTP-n kívül (Takarékpénztár nem ér!)!!! Itt minden bank külföldi, ha nem tünne fel.

JDG 2007.06.28. 14:02:10

renugard: a hangsúly a "normális"-on volt, pont ez a lényeg. Egyébként angliában élek, sajnos van magyar bankszámlám is. De itt nem ismernek olyat hogy belföldi átutalási díj, kártyahasználati díj, havi számlavezetési díj, nem nyúlnak le egy pennyt se, ha úgy döntesz, hogy a fizetésedet 10 fontonként veszed fel 200 különbözô helyen attól függetlenül, hogy az aktuális automata milyen bank színe alatt fut.

Tehát egy normális(!) külföldi bank kéne, ami versenyhelyzetet teremtene, nem pedig csendben szövetkezne a többivel, hogy lehúzzák a népet.

JDG 2007.06.28. 14:07:03

Ja, és a "magyar bankok" helyett "magyarországi bankok"-at kellett volna írnom. ;)

csakazértse 2007.06.28. 20:25:29

Füstkarikagyáros!
Köszi, azon is túl vagyok már. De akkor meg pár forintos túlfogyasztás miatt nem ment el a lóvé. Én egy kis községben lakom, ahol a Postán 10 db csekk feladása 3 perc. Maradok ennél.

andybandy 2007.07.05. 21:25:22

nemmondommeg,
"meg szopjonle, aki áramot szolgáltat, meg az a vállalkozó is, akinek probléma sorban állás helyett kettőt kattintani, mer százba"
jó, kőkemény dumád van, de jót röhögtem rajta. köszi
süti beállítások módosítása