Tékozló Homár

A lángos és a lecsó leigázza Európát

2007.08.16. 13:07 | szily | 69 komment
A germánok már rákaptak pár klasszikus magyar fogásra – jelenti alkalmi tudósítónk, a világ legjobb videóblogját, a Rossz PC játékokat jegyző freddyD. Alant olvasható barátunk beszámolója a berlini lángosról és a Lidl lecsójáról. Mi lenne, ha összeszednénk, melyik magyar ételfajta terjedt el még a világon? Aki ilyet észlelt/észlel, írja meg iziben, ha lehet, fotóval együtt. Előre a perui negerchokért!
Helló

Ha már nyaralás, berlinben nyaraltam, és 2 magyaroknak érdekes dolgot találtam.

Elsõ egy Letscho amit a kinti Lidl-ben kapni (egyébként megjegyezném, hogy a kinti és a hazai Lidl összehasonlíthatatlan), echte török lecsó. Megjegyezném, hogy csapnivaló volt. Ilyen rémes lecsó szósszal még nem találkoztam.

Másik, hogy egy berlinben megrendezett sörfesztiválon (ahol bár a legvégéig nem mentem el, a nemzetközi részlegnél magyar sörökkel nem találkoztam, helyette volt afrikai,indiai,japán stb) egy Lángosos bódét találtam. Kicsit meglepett.  Bevallom, nem kóstoltam meg, de a lángos leírásánál, annyira nem is voltam benne biztos, hogy ez az a lángos-e amit én ismerek. Édes,pikáns,fûszeres...Hát én nem tudom.

üdv:freddyD
Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mária 2007.08.16. 13:08:45

Szerintem egyik sem magyar kaja...

DonCiccio 2007.08.16. 13:10:34

Sö...t! Lekváros lángos a jó!

dr. _mmm_ 2007.08.16. 13:15:20

És?
Akkor most mivan?

2007.08.16. 13:15:38

A lángos (azaz "langoš) nagy sikernek örvendett a kilencvenes évek elején Prágában, ahol akkoriban éltem.
Szerencsére, a nekem bizarrnak tűnő lekváros mellett volt tejfölös változat is, de a csoporttársaim a lekvárosért voltak oda ;-)))
Nincs új a nap alatt.
Amúgy a lecsó nem szerb kaja, ami hozzánk is onnan lett csak importálódva?

freddyD 2007.08.16. 13:31:32

Hékás Homár, a fotóim hova lettek? :P

mándruc 2007.08.16. 13:34:45

Mér, Svédországban is jópárszor ettem már lángost ("langos" feliratú bódéból), kis rákokat tesznek rá, elég fura, de finom.

2007.08.16. 13:46:58

ilyen szar postot minek kell feltenni ?

Taurusz 2007.08.16. 14:02:03

Én Bécsben voltam tavaly, és nagy, három, vagy öt literes lecsós konzervet volt szerencsém szemrevételezni. Na, azt nem vettem ellentétben a wasabis zöldborsóval. Az tuti volt.

jesszumpepi (törölt) 2007.08.16. 14:10:19

A törökök egy csomó ételt elterjesztettek a Balkánon,ami kb. 400 évig volt az uralmuk alatt.
A magyarok pedig tőlük vették át a kávéivás szokását,és a töltött káposztát is,amihez kb. a pirospaprika felhasználását adták hozzá.

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2007.08.16. 14:11:18

Mi a Cseh Köztársaságban, Telc városában ettünk sajtos tejfölös lángost. A neve kb. ugyanúgy volt írva mint itthon és úgy nagyjából hasonlított is rá.

Dr Net Elek (törölt) 2007.08.16. 14:11:51

Bécsben is simán lehet langosch-t venni, kétszer akkora, mint a mutyilandi. Na de izre...fosch.

jesszumpepi (törölt) 2007.08.16. 14:12:56

Nyáron a Palatinus strandon csokis lángost árultak.A gyereknek ízlett.

Dervenkál Egon 2007.08.16. 14:24:02

A lecsó (lec sao) az asszem török kaja. A lángos meg lehet magyar találmány is akár, bár eredetileg ugye a kenyértészta maradékának fogyasztható felhasználására találták fel a kemence maradékhőjének hasznosításával, nem csak a kárpátokon innen. Az olajban sült verzió lehet óccsó komenyista verzió is, a francia és német turisták kifejezetten szeretika Nutellás kivitelt (broáf).

VaReG4 · http://morbidia.blog.hu 2007.08.16. 14:34:22

Brno tele van langos arussal ( Langos )
meg debrecenit is lehet kapni tobbek kozott ( Debrecensky ) meg gulyast ( gulas )

Marvin (törölt) 2007.08.16. 14:34:53

A lekváros/nutellás lángosnál van rosszabb is. Magam sem akartam elhinni, míg nem láttam saját szemeimmel, hogy van aki a tojásos lecsót (nekem már a tojás is kiverni a biztosítékot) cukorral eszi. Cukorral! Egész pontosan kristálycukrot szór a tetejére. Hihetné az ember, hogy ez csak valami egyedi izlésficam, de aztán közölte, hogy feléjük (Kisalföld) ez gyakori fogyasztási mód.

Nekem már a cukros káposztás-, illetve túrós tészta is sok.

Dervenkál Egon 2007.08.16. 14:38:24

Marvin,

márpedig az emberiség egy része igenis úgy szereti a túrós tésztát, ha azon jó bő zsírral kenyt szalonnapörc és a forró zsiradéktól olvadozó kristálycukor is van. Ezt kapd ki.
A szalonnapörccel, fonnyaszott hagymával nyersen megkent lángost félbehajtva süssétek meg (így az anyag belül lesz), a tetején fokhagymás bedörzsölést alkalmazva nagy királyság lesz belőle...

Tiko 2007.08.16. 14:46:39

"A lángos meg lehet magyar találmány is akár, bár eredetileg ugye a kenyértészta maradékának fogyasztható felhasználására találták fel "

Jordaniaban lattam langost. Pont ugy nezett ki mint a magyar, csak nem volt rajta tejfol meg sajt, hanem foetel mellett kenyerkent ettek.

Marvin (törölt) 2007.08.16. 14:48:23

Dervenkál Egon

Tudom és nem is haragszom érte senkire...
Egyébként ebben én nem vagyok normális, mert annyira nem kedvelem az édes dolgokat jóllakás céljából, hogy még a túrógombócot is sós tejföllel eszem cukor nélkül és ha lehet még a prézlit is mellőzöm róla.

Persze a "hatkockacukros" túrórudi jöhet minden mennyiségben.

Tiko 2007.08.16. 14:49:19

Marvin 2007.08.16. 14:34:53

Egyezik az izlesunk, pl: "cukros káposztás-, illetve túrós tészta is sok". De nalam a tojasoslecso franko, nem kicsit, nagyon;)

Marvin (törölt) 2007.08.16. 14:55:45

Apám katonatiszt volt (már nyugdíjas) és néha hatalmas tábori kemencében sütött lángosokkal jött haza. Az úgy vézett ki, hogy a kenyértésztát kinyújtották, aztán megpakolták szalonna és kolbász darabokkal, meghintették hagymakarikákkal és végül meglocsolták tejföllel. Kb. félévente egyszer volt ilyen próbasütés a laktanyában. Olyankor nagyon örült a család!!!

Marvin (törölt) 2007.08.16. 14:57:02

Tiko
Mondjuk még inkább tojásos, mint rizses...

2007.08.16. 15:02:19

Marvin, ezt a nagymamám is csinálta!
Sajnos, én még akkor nem voltam, csak a család emlegti folyvást azóta is a mama kenyérlángosát a kemencéből.
Egyébként, ezen alapul a kirakodó vásárokon kapható kenyérlángos avagy, a töki pompos is ;-))))

Vareg!
A Csehországban kapható gulyásról annyit, hogy nem leves, hanem a mi fogalmaink szerint kb. az a pörköltnek felel meg. A segedinsky gulas (szegedi gulyás) meg a kolozsvári káposztának.
Debrecenire nem emlékszem, viszont az egyik prágai tanárom szerint a téliszalámi ideális felhasználási módja, ha egy darabot belefőzöl a húslevesbe.

nudlee 2007.08.16. 15:09:10

a perzsa reggelik jutnak eszembe:

pirítós+rántotta+méz

pirítós+feta+lekvár

nyamnyam
:D

Marvin (törölt) 2007.08.16. 15:11:37

Los Alamuszi
Én is láttam már olyat kézműves vásárban jó drágáért árusítva. Ez egyébként minden nemzet konyhájára jellemző, hogy a régen szegénység miatt főzött olcsó népeledelek most mint kuriózumok vannak árulva (Erdély: puliszka, Szlovákia: sztrapacska, Olaszorzság: polenta, stb...). Persze jól van ez így!!!

2007.08.16. 15:13:26

Ciprusi barátomtól én is ellestem a lekváros-sajtos kenyér szeretetét.
Igaz, a bátyám kedvence meg, teljesen magától, a kenőmájas kalács... ;-)))

trolipotlo 2007.08.16. 15:24:19

Ehhehe... Karlsruhéban céges menzán köv. szöveg a táblán:

Ungarische Gulaschsuppe. Heute: mit Fleisch.

Hát, a sok zöldbab között nehéz is volt megtalálni. :)

Tudom, tudom, nem vagyok sikeres ember...

trolipotlo 2007.08.16. 15:26:24

Másik sztori: Balcsin állok sorba a lángososnál, de csak nem mozdulunk. Nagysokára én jövök, az eladó meg nem győz szabadkozni: "Bocs, de volt itt egy német család és tejfölös-nutellás lángost akartak mindenképpen, át kellett ugranom a boltba".

csakb 2007.08.16. 15:44:24

En Bostonban vettem a bótban többször is Hungarian salamit, meg Hungarian paprikát. Mindkettő helyi termék volt amúgy.

A szalámi nyomokban emlékeztetett a hazaira, csak amerikai szokás szerint édes volt a belerakott corn syrup miatt. A paprika viszont tényleg olyan volt, mint az itthoni, piacon veheto fehér paprika.

Ezen kívül többször találkoztam szegedi pirospaprika őrleménnyel is, de az magyar import volt.

ultravox 2007.08.16. 15:50:45

Én is berlinben nyaraltam, tényleg jó kaják vannak ott szemben Az 1988-as kelet berlini kinálattal :) Most a török kebap tál, az olasz étterem, olasz pizzéria, önkiszolgáló étterem a Kaufhaus tetején, Mexikói étterem és més más is nagyon finom volt :-)

bahahaha 2007.08.16. 15:51:17

A nemeteknek/osztrakoknak tenyleg vicces elkepzeleseik vannak a Gulaschrol, az eddigi legdurvabb az egy becsi Bohngulasch (babgulyas) volt, ami a kovetkezokeppen nezett ki:
tanyeron rizs, mellette kis halom sult bab nemi szosszal leontve.
WTF?...

ultravox 2007.08.16. 15:53:20

magyar kaját nem szabad külföldön enni max horvátországban :) Én szintén ellenszenvel bámultam a lidlben a gulasch dobozokat.... Nem ennék. A sörök verhetetlenek még :-)

komar 2007.08.16. 16:04:51

jelentem, Portugáliában is van "gulas", pörköltszerű cucc mellé sültkrumpli és saláta. amikor megkértek, h főzzek ekte ungárise gulást, nem érdekelte őket, hogy leves, akkoris lapostányér, és csak a darabokat ették ki.

és van négercsók is, bumbocas néven :)

komar 2007.08.16. 16:07:06

ja, meg volt egy gimis osztálytársam, aki a baracklekváros kenyeret ette lilahagymával uzsira.... ráadásul a hosszú oldalán kezdte a szendót...

Vince 2007.08.16. 16:11:37

Moszkvában kapni Pick szalámit, meg még pár Pick és Fornetti kaját. Aki nem tudná, a Fornetti Ki Még a csomagolást is tökéletesen lemásolták :))) - hacsak nem import... :)

Vince 2007.08.16. 16:13:24

"aki nem tudná a Fornetti ..." kecskeméti, pontosabban kiskunfélegyházi.

Cs 2007.08.16. 16:29:24

Lecsó: Itthon a Plusban német!! lecsó konzervet lehet kapni, s ocsó, de olyan is.

Nekem a lecsó tojás nélkül nem is lecsó :) A sogornőm, palóc a lelkem, tejjel!! készíti a lecsót. Hát nem is kérjük, hogy főzön lecsót :)

Aki echte ungarise (vagy inkább Kárpát-Medencei) kajára vágyik az egyen főzeléket. Ez tényleg mienk :)

jesszumpepi (törölt) 2007.08.16. 16:37:45

Az eredeti gulyás sűrű,és nincs benne zöldség.Marhapásztorok főzték bográcsban.Későbbi,de mára már elterjedtebb variációja a bő lére eresztett,bezöldségelt gulyásleves.

LiBerti 2007.08.16. 16:37:55

- "Szegediner Gulash"
- Lufthansa járaton
- Kanada fölött
Na, az érdekes kulináris élmény volt. A mellettem lévő utas kissé furcsán nézett rám, hogy min röhögök...

Hja, és egy eldugott torontoi szupermarketben találtam echte magyar akácmézet! Ugyanolyan jó volt, mint az itthon vett.

svonk 2007.08.16. 16:57:45

Az USA-ban a goulash-t mindenki ismeri, sot! Brazil es indiai cimboraknak is ez volt az elso szavuk, amikor mondtam, hogy magyar vagyok, meg Puskas, de o ugye nem etel. Lecsot is lehet kapni, de az magyar import. Szegedi paprika meg meg a legrotyibb detroiti, 90%-ban feketek lakta(a maradek indiai, meg en) abc-jeben is lehet kapni. A piacon meg van magyar kolbasz, meg nehany bor, de sajnos nem a legjobbak, meg "hot hungarian" zoldpaprika, ami azert annyira nem eros. Meg a fuszerboltban is lehet nagyban beszerezni magyar pirospaprikat, ami jo is. Neha Pick szalami is van allitolag, de en azt meg nem lattam. Ennyi.

egy_építész 2007.08.16. 18:30:41

Az azért tudható, hogy a külföldiek a gulas(ch)-nak nevezett étel alatt általában pörköltet értenek.
Viszont a lecsó kölessel a legkirájabb: az egyébként lúgosító hatású köles elveszi a lecsó savasságát (no nem nagyon, csak a durvaságát finomítja) s olyanok is jót tudnak enni belőle, akiknek égni szokott a gyomra a paprikától/paradicsomtól. Egyszerűen csak a főzés vége felé bele kell szórni (kb 15-20 perc kell a puhuláshoz); s teljesen mindegy, hogy tolyásos, szalonnás, kolbászos, vega lecsóról van szó; sőt még a rizzsel is lehet keverni (kb ugyanannyi idő alatt puhul meg, viszont nem lesz mézgás mint a rizs).
Egyébként is érthetetlen, hogy mennyire kevéssé népszerű a köles, pedig tényleg finom, nem is drága, egészséges is, meg a történelmi korokban az egyik legnagyobb mennyiségben fogyasztott gabonaféle (nem vagyok biztos, hogy tudományosan is gabonaféle-e) volt tájékunkon.

jesszumpepi (törölt) 2007.08.16. 18:52:00

A köles gabona.Én kipróbáltam,és igyekszem elfelejteni.Ha ettem volna már hungarocelt,akkor jobban tudnám ecsetelni,hogy milyen.

Kiddy (dugnám nikki sixx-et!) 2007.08.16. 18:55:15

Los Alamuszi!

A májkrém + fonott kalács nekem is nagyon bejön! De csak savanyú uborkával!

A másik meg a narancslekváros-sajtos kenyér.

Sosem voltam külföldön, így igazán egyebetnemtokmondani.

Raklaptalp 2007.08.16. 19:29:29

regi osztalytarsam alsotagozatban, meggyes gyerek fogkremmel es mentolos kolynossal kente meg a kenyereit... :)

gengula 2007.08.16. 21:34:07

A Nurnberggel osszenott Furthben mar 2004-ben vmelyik utcafesztivalon viritott a kovetkezo feliratu bode: "Lángos von János". Elotte 2 evvel pedig a weimari hagymafesztivalon - ami egy komplett terido-valtasnak felelt meg -, a langosos elott allt a leghosszabb sor.

lbytesxk 2007.08.16. 21:46:33

Svonknak is igaza van. "Goulash" volt a becenevem a 8 hetes army alapkikepzesen. Az majdnem minden amit Magyarorszagrol ismernek itt.

pina_csaba · http://octagon.blog.hu/ 2007.08.16. 23:47:19

"Cs 2007.08.16. 16:29:24
Aki echte ungarise (vagy inkább Kárpát-Medencei) kajára vágyik az egyen főzeléket. Ez tényleg mienk :)"

Külföldön azt sem szabad. Mikor legutóbb jártam a nagy víz túlpartján pszeudo-magyaroknál (magyarok leszármazottai, kik csak pár szót tudnak magyarul, ennek nagy részét a káromkodás teszi ki, Magyarhonban sosem jártak, magukat mégis magyarnak vallják, a magyar "honfitársakat" szeretik, a többi pszeudo-magyart annyira nem). Szóba került az ételtéma, mondtam, hogy nagy főzelékes vagyok, kiderült ők pedig nagy főzelékkészítők, még a nagymamától lesték el, ki '56-ban disszidált. 2 db főzeléket "dobott" ki a hirtelen kreált, "én mit szeretek" és "ők mit tudnak főzni" halmaz metszete: sárgaborsófőzelék, krumplifőzelék.
Hogy rövidre fogjam a dolgot, a sárgaborsófőzelék ropogott, ellenben az házban megtalálható összes fokhagymát beledolgozták, két kanálnyit tudtam belőle megenni, kiderült, hogy még díjat is nyertek vele, egy pszeudo-magyar főzőversenyen, én is díjaztam volna, csak ne kelljen megkóstolni. Krumplifőzelék: főtt krumpli leöntve rántott leves-szerű löttyel. Az ehető volt, de én a "levesek" kategóriába indítottam volna.
Megemlítenék még két számomra rémisztőnek ható kinti mindennapi eledelt: bundáskenyér (francia piritósként emlegetve) juharsziruppal nyakon öntve, már a látványától kitör az emberen a cifrafosás; tojás rántotta eperlekvárral.

kalinka 2007.08.17. 00:10:08

Berlinben nyaralok évek óta. Tavaly (vagy tavalyelőtt?) egy cirkuszi kirakodóvásáron láttam kűrtőskalácsot. Echte ungarische Baumkuchen néven futott. Enni nem ettem, de kinézetre ugyanolyan volt, mint itthon. Le is fotóztam, de nem találom. :-(

The Good Boy 2007.08.17. 01:16:49

T. Sityu! 2007.08.16. 18:30:41

Bocs, de nagyon zavart (nem szoktam kötözködni!): tojás-t pontos j-vel, a király-t ly-nal...

T. Kalinka!

Tudtommal a kűrtőskalács ősi román étel erdély szigetéről... :-)

Én az idén nyáron az idegenforgalmáról (is) ismert Zakopane-ban jártam, ahol azon kivül, hogy csak a zloty-t fogadják el, €-t nem, és semmilyen világnyelvet nem beszélnek /legalábbis a németet és az angolt - meg persze a magyart sem :-)/ és az éttermekben az étlapokon sem igazán van a lengyelen kivül más nyelv. Amig a fönök az egyik étteremben próbált előkeresni egy olyan étlapot, ahol legalább angolul le vannak írva az "alkatrészek",addig a pincércsaj bőszen ajánlgatta a bográts ghulasht. Persze mondtuk neki emberi nyelven, hogy köszönjük, nem szeretnénk megutálni ezen ételt, egy életre, ezért inkább várunk az angolositott étlapra. Természetesen nem kóstóltuk meg...

Egerben pedig a Dobó téren a pompost árulták langalló néven, pedig a langallón nincs feltét (szalonna, hagyma) elvileg.

egy_építész 2007.08.17. 03:06:47

T. Lyófilyú!

kéBzeld, tudom. S aszt is, hogy a király az egy uralkodófajta. áM nemtom tap asztaltad-é, hogya zinterneten szoknak viccösködni ijenökkel. T'om, h. nem annyira viccös, de én mán csak ijen vagyok.

1ébként nem is vettem kötöszködésnek, csak nem tudtam megállni a viszontválaszt.

OZiron 2007.08.17. 04:35:50

Osztraliaban is van sok 'hungarian paprika' meg 'hungarian salami'. A paprika franko es finom, a szalami meg olyan mint egy also-kozep kategorias teliszalami, de legalabb eheto :-)

A cukraszsutemenyekre nem mondjak ugyan, hogy 'Hungarian', de nagyon franko cukraszdak vannak es a kremesuk isteni, meg van ludlab, meg oroszkrem torta meg minden amit csak el tudtok kepzelni :-))))

A.

borsika 2007.08.17. 08:31:34

A főzeléket valóban nem főzik sehol, echte magyar még a mákos tészta, a diós tészta, a pacal.
Gulast mindenhol lehet enni a világon, az ukrán soljanka a francia hagyma leves és a magyar gulas társaságban, a wienerschnitzel és stroganovval együtt.Szerintem az ukránok ugyanúgy nem ismernének a soljankájukra mint mi a gulyásra ami ráadásul nem csak tajánként, de családonként változik

mutant · http://universal.blog.hu 2007.08.17. 11:14:11

Az egyik ismerósöm arrafelé süt lángost németben.állandóan mennek tovább fél éven keresztül.Tőle tudom,hogy legalább 50-féle lángosfajta van.Legutóbb 6-7 éve voltam Németben,és akkoriban a legtöbb szupermarketben láttam UNIVER-termékeket.Külön részlegük is volt.Még dobozos gulyáslevest is láttam,illetve Halászlékockát:D:D:D

mutant · http://universal.blog.hu 2007.08.17. 11:17:06

Ja,és a töltöttkáposztát nem a törököktől vettük.A tótok egyik étele.Mint a sztrapacska haluski is,ami mostanában nagy divat lett M.o.-n is.

mutant · http://universal.blog.hu 2007.08.17. 11:21:02

A kürtőskaláccsal pedig egy nagyon-nagy gondom van: amiket "házi"-néven árulnak mindenfele,semmi köze sincs az igazi házihoz.Nálunk vidéken csak házi van:legalább 2-szer akkora,5-6-féle ízben lehet kapni,és puhább is.

ugg 2007.08.17. 11:37:04

szidni ausztralia: tegnap ettem fokhagymas tejfolos langost. Olyan volt mint otthon. Igaz a keszito Magyar. Viszont a korejai csoka elottem cukrozva(!) kerte...

jesszumpepi (törölt) 2007.08.17. 11:59:07

Pacal van az olasz,spanyol,grúz,arab,kínai konyhában is.Csak másként készítik el.

Miss Spongebob 2007.08.17. 13:40:07

Én még ifjú Titán koromban dolgoztam egy nyarat a Balcsin, jó zsíros állást kaptam, mint lángossütő.Nálunk volt lekváros,káposztás,bolognais,milánóis (gombával),virslis (lángostésztába belecsavarva egy virsli + sajt),illetve a hagyományos sajtos-tejfölös és ezek kombinációi.Az én kedvencem a bolognais-párolkáposztás volt sok-sok sajttal a tetején.
Amúgy ha a lángostészta alapjában nem sós, akkor lekvárral olyan, mint ha fánkot nyomatnál...

The Good Boy 2007.08.17. 15:20:22

T. Sityu!

Tényleg bocs, és nem kötözködés volt (meg sejtettem, hogy szándékosan irtad így), de akkor éjjel nagyon fájó (vagy ha igy jobb, fállyó) volt... Pedig mégcsak nem is pedagógus vagyok...

Egyébként azt mondják, hogy a kinában készült kinai kaják köszönő viszonyban sincsennek az itthon, kinaiak által gyártottakkal.

Traxx 2007.08.17. 23:28:03

Mult hét végén Bécsben 2 euroért vettünk lángost(langos). Nagyobb volt, mint az itteniek, nem volt szétégetve(nagyon világos-barna, inkább sárgás színe volt), és kb 3x annyi fokhagymát tettek rá, mint itthon enni szokás. De ehető volt és viszonylag finom. Ja, és a törökök sütötték.

rowi 2007.08.17. 23:56:33

nem echte hungaricum, de jóliusban az Érchegységben (GER) volt szerencsém Zigauner Sauce-t enni...amikor megláttam, a vendéglátóim nem értették miért borulok az asztal alá...egyébként finom csípós paprikás, de jó cucc elfeljettem hazahozni belőle

Oldm4n 2007.08.18. 23:06:53

Kedves Goodboy!
Ha sokat jársz a kínai (hehe, pedig pösti) piacon, a tigrisen, akkor láthatod, hogy a kínai büfében a kínai a kínainak igazi kínai kaját ad. Nem azt a műmoslékot amit a mi pofánkba igyekeznek tuszkolni. (Igen, én nem szeretem a kínai kaját. Szvsz az én kajám legyen HALOTT! Ne sebesült, ne haldokló, HALOTT!) Lényeg a lényeg, egyszer véletlenül láttam. Vazz, MOZGOTT a kajája a csajnak.. szaal lehet, hogy nem aratnának osztatlan sikert egy vadászandó vacsorával itt nyugaton. (tőlük ugye...)
Mondják, a kínai mindent megfőz ami mozog, és ami nem mozog azzal ízesíti. Lehet benne valami...

The Good Boy 2007.08.18. 23:45:24

T GReddy!

Kinaira nem járok, bár volt már hozzá szerencsém, de ott amúgy sem biztos hogy ennék. Észrevetted, hogy a piac környékén se kóbor kutya se macska??? :-) Szóval nem igazán kivánom megkóstolni a kutyahúsos gyrost kinai módra (de a szecsuáni csirkét -kutyát- bambuszos gombával sem) /hehehe/. Én a hazánkban nagy számban letelepedett kinai gyorséttermekre gondoltam. Amit viszont rendszeresen látogatok.

Nanny Vik 2007.08.19. 20:17:00

En is talalkoztam a kodos Albionban egy par magyar etellel-itallal; a Co-op shop-ban volt 'Hungarian acacia honey', ami tenyleg jo volt, a Waitrose-ban volt Pick szalami es magyar bor is. Ez utobbinak nagyon megorultem, gondoltam vmi jo kis minosegi bor, de tevedtem. Vmi 'Eva pinceszet'-bol jott, abszolut semmitmondo nev. Ellenben a mi hires Tokajinkkal egyaltalan nem talalkoztam.

Egyszer az megtortent h edes szamorodnit vettem vkinek ajandekba - azt mondta ra h olyan mint a sherry. Koszi;-)

2007.08.20. 00:47:02

2004-ben voltam Peruban, Limában árulnak utcán gulast, ja és láttam sárga Icarus buszt is :)

Schism 2007.08.21. 13:46:20

Ez mondjuk inkább export, de meglepődtem mikor Észtországban (Tallinnban) szó szerint ezt olcastam az egyik üvegen: "Mézes dió". Csak az apró utóragasztott fehér cimke hirdette észtül, hogy mi az. :)

asztalavisztababy 2007.08.22. 09:46:33

Nanny Vik, azt az Eva-s bort amit a Waitrose-ban lattal a Hilltop-Neszmely kesziti/forgalmazza (roluk biztos hallottal), es az egyik gorerol, Keresztury Evarol kapta a nevet (kis egotrip...)

Sajnos Angliaba a Tokajin kivul csak a vacak/semmitmondo/jellegtelen magyar borok jutnak ki (legalabbis amit idaig en talaltam), tudnam miert...:(

gazsi 2007.08.26. 23:46:26

Bécsben élek, az összes jó pékség,sütöde,meg hasonlók török kézen van,pita ,lángos majdnem egy,csak az egyik bő zsiradékban sül.De még Venezuelában (nővérem él ott)is török sütötte magyar lángost ettem.Ő azt mondta ősi török étel.Nem román? -kérdeztem amúgy homárosan-.nem értette miért röhögök visítva.
süti beállítások módosítása