Nemrég írtam meg, hogy a Hold utcai csarnok jellemtelen szatócsasszonya a sietségemet kihasználva 1800-1900 forintért extra szűz olívaként passzolt el nekem egy 25 százalék névadó terméket és 75 százalék napraforgó-olajat tartalmazó alantas keveréket. Olvasónk anyja az Auchnban szitén beleszaladt a késbe. L tiwi levelét, heves olívaügyi kirohanásokkal tarkítva. Innen üzenjük, hogy ha a Moszkva tér környékén kolbászol olajügyben, próbálja ki a Fény utcai piac aljában szerelmünket, az Ezer fűszer ázsiai/mediterrán csemegeboltot is, hátha.
Kedves Homár!
Már régóta bűzlik valami kis hazánkban az olívaolaj-fronton. De amit édesanyámnak sikerült merő óvatlanságból az Auchanban 799 Ft-ért (AKCIÓS ÁR!) beszereznie azt méltán nevezhetjük a hazai olívaolaj-helyzet olyasféle mélypontjának, ahonnan már tényleg nem lehet lejjebb.
0,5 literes kiszerelésben vettünk Olivero eredeti olasz (sic!) extra virgin olivaolajat. Az elülsõ címke alapján igazán feltűnhetett volna, hogy aszongya: "extra virgin olive oil and sunflower oil". Az üveg hátoldalán lévő címkéből pedig kitűnik (fénykép csatolva), hogy összetevõk: 25 % extra virgin olívaolaj és 75 % napraforgóolaj. Hát nem tudom...ízlés dolga...de elég barbár cselekedetnek tűnik a normál sütőolaj összekeverése az extra virgin olivával. Gondolom a gyártó olasz cég kifejezetten a kelet-európai vásárlók ízlésének és pénztárcájának megfelelően komoly marketingfelméréseket és labormunkát követően fejlesztette ki ezt a terméket.
Az olívaolaj választéknál maradva le kell szögeznem, hogy valami nagyon megváltozott az utóbbi időben. Az üzleteinket ellepték a 3. osztályú ún. sansa kategóriába eső olívaolajak, természetesen az extra szűzre megtévesztésig hasonlító szép üvegekben. A nagyobb üzletláncok kisebb lerakataiban mostanság kizárólag ilyen sansákat lehet kapni.
Tudvalevő, hogy az olívaolajnak 3 fajtáját különböztetjük meg: az I. kategóriába tartoznak az extra szűz, vagy szimplán szűz olívaolajak, a II. kategóriába az ún. lampante, (de ezt egyszerűbben nevezik csak szimplán olívaolajnak is). és ez a bizonyos III. kategória, a.k.a. az olívaolajok legalja, nos ez a sansa, ezt küldeni olasz gyártó íszt jurópba, ahol azt a hülyék mind megveszik (lásd később) extra szűz áron.
bővebben itt.
Apropó árak:
A nem éppen a legolcsóbb EU tagállamnak számító Egyesült Királyságban, és most vetek egy pillantást az egyik nagy hipermarketlánc (ASDA) online store-jára, és lám: EXTRA VIRGIN OLIVE OIL 0,5 L (napraforgóolaj nélküli természetesen) nézzük: a legolcsóbb ASDA logósból három fajta is különböző országokból, (lehet választani: görög, olasz vagy spanyol) 2 font és 2.38 font közötti sávban vagyunk. Vegyük a legolcsóbbat, a 2 fontosat: ez bizony átszámítva 765 forint. Ismétlem: fél literes, eredeti, nincs svindli. Aztán nézzük meg kis hazánkban az extraszűz-helyzetet:
G-ROBY: 1699 Ft
CBA és MATCH: 1300-1900 Ft közötti sávban (már ahol van extra szűz, egyáltalán)
Ez bizony uszkve duplája az angliai árszínvonalnak. Következtetés: valakiknek hála elérhetetlen (vagy anyagi okokból vagy pedig azért mert nem is kapható mert van helyette nekünk sansa) bizony luxustermék lett kis hazánkban az extra szűz olívaolaj.
Számomra pedig jobb megoldás híján marad a jól bevált Moszkva téri mediterrán éjjel-nappali közért: 3 decis kisüvegben eredeti extra szűz 760 Ft-ért. Kisebb, csak kicsit drága, de legalább extra szűz. Napraforgóolaj sincs benne. Majd jobban beosztjuk a salátákhoz. Anglia meg jó messze van.
tiwi
Vrungel kapitány 2007.08.21. 10:24:53
a.c.a.b.er 2007.08.21. 10:34:53
a.c.a.b.er 2007.08.21. 10:38:54
Dr Net Elek (törölt) 2007.08.21. 10:39:31
dr. _mmm_ 2007.08.21. 10:39:48
struc 2007.08.21. 10:41:45
Más meg kukacos müzlit eszik...
Legközelebb nézd meg, hogy mit veszel (ha már feltüntették a csomagoláson), vagy ne panaszkodj...
Taktikai Reset 2007.08.21. 10:50:07
Taktikai Reset 2007.08.21. 10:51:11
Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2007.08.21. 10:52:36
DonCiccio 2007.08.21. 10:55:48
GegeWarrior 2007.08.21. 11:07:32
getinaf 2007.08.21. 11:21:05
fel volt töntentve, hogy mi az.Nálam sem úgy működik a dolog, hogy ha valami barna üvegben van, az akkor sör.Vagy mi?
IIsten 2007.08.21. 11:41:18
aki meg akciós terméket vesz, az meg pláne...
Zaklató_Panda 2007.08.21. 11:43:06
Mária 2007.08.21. 12:46:54
Még neki sem!
barceo 2007.08.21. 12:53:30
Secnir 2007.08.21. 13:02:23
stichus 2007.08.21. 13:08:44
Pelargonia 2007.08.21. 13:14:58
Ne szórakozz, nekünk itt már majdnem balkán hazánkban "mindenünk" megvan, kivéve az extraszűz és ocsó olivaolajat! Komolyan kardonba fogok dőni, ha ez a helyzet így marad!
Ja, hallottál már arról a mondásról, hogy ocsó húsnak híg a leve?
68nyara 2007.08.21. 13:22:26
Ja a
en.wikipedia.org/wiki/Olive_oil
a teljes anyag megtalálható.
Retail grades in IOOC member nations
As IOOC standards are complex, the labels in stores (except in the U.S.) clearly show an oil's grade:
Extra-virgin olive oil (sometimes called EVOO) comes from the first pressing of the olives, contains no more than 0.8% acidity, and is judged to have a superior taste. There can be no refined oil in extra-virgin olive oil.
Virgin olive oil has an acidity less than 2%, and judged to have a good taste. There can be no refined oil in virgin olive oil.
Pure olive oil Oils labeled as ‘Pure olive oil’ or ‘Olive oil’ are usually a blend of refined olive oil and one of the above two categories of Virgin olive oil.
Olive oil is a blend of virgin oil and refined oil, containing no more than 1.5% acidity. It commonly lacks a strong flavor.
Olive-pomace oil is a blend of refined pomace olive oil and possibly some virgin oil. It is fit for consumption, but it may not be called olive oil. Olive-pomace oil is rarely found in a grocery store; it is often used for certain kinds of cooking in restaurants.
Lampante oil is olive oil not used for consumption; lampante comes from olive oil's ancient use as fuel in oil-burning lamps. Lampante oil is mostly used in the industrial market.
[edit] Label wording
Olive oil vendors choose the wording on their labels very carefully.
"Imported from Italy" produces an impression that the olives were grown in Italy, although in fact it only means that the oil was bottled there. A corner of the same label may note that the oil was packed in Italy with olives grown in Spain, Greece, Turkey, and Tunisia instead of Italy.
"100% Pure Olive Oil" is often the lowest quality available in a retail store: better grades would have "virgin" on the label.
"Made from refined olive oils" suggests that the essence was captured, but in fact means that the taste and acidity were chemically produced.
"Light olive oil" actually means refined olive oil, not a lower fat content. All olive oil has 120 calories per tablespoon (34 J/ml).
"From hand-picked olives" may indicate that the oil is of better quality, since producers harvesting olives by mechanical methods are inclined to leave olives to over-ripen in order to increase yield.
"First cold press" means that the oil in bottles with this label is the first oil that came from the first press of the olives. The word "cold" is important because if heat is used, the olive oil's chemistry is changed.
S.Z.I. 2007.08.21. 13:34:40
Legutóbbi hasonló postodnál is a saját hülyeségedet próbáltad elfedni. Itt is az a helyzet.
Ha valaki nem képes olvasni akkor így járt. Meg kellene tanulni a betűket..
Angéla 2007.08.21. 13:40:01
Egyrészt a fenti terméken szépen láthatóan ott volt hogy mi a csuda. Ja, hogy képesek voltak szép üvegbe csomagolni? a mocskok... akkor tépjünk le valamilyen ajtót megtorlásul, oszt jól van.
Másrészt meg minek ennyi helyre, piacra rohangászni olajért? Ha betérsz az első intersparba csomó olivaolaj közül választhatsz, jaja, szüzek is vannak (nem vagyok érdekelt a Sparban, csak sokszor vásárolunk ott :).
Momentán Bertolli van itthon, abból is van az üzletben a classico, a gentile meg az extra vergine tipusú.
Mondom is mindjárt mit ir a classicora:
"finomitott olivaolajból és szűz olivaolajból álló olivaolaj. Kizárólag finomitáson átesett olivaolajat és közvetlenül olajbogyókból előállitott olajat tartalmazó olaj. Palackozza: Inveruno, Olaszország."
Ha ez nem elég jó, ott van az extra vergine meg a gentile... bővebben a www.bertolli.hu-n alul a zacskókra kattintva, sőt az extrak cimszó alatt néhány igazán idióta és humortalan videót is meg lehet csodálni (vagy csak én nem tudtam felfogni a mondandót a picinyke agyammal). :P
Secnir 2007.08.21. 14:06:46
"Ha betérsz az első intersparba csomó olivaolaj közül választhatsz, jaja, szüzek is vannak "
tehát akkor a Sparban vannak szüzek?
Indulás!
JDG 2007.08.21. 14:15:06
Egyébként Angliában nem néztem még az oliva olajat, de inkább az 1600 forintos cigi, meg a majd 3000 forintos cseresznye (kb. fél kilo) lehetne olcsóbb. Arról nem is beszélve, hogy aki extra szűz minőségi olajat keres, az nem az ASDA teszkógazdaságos termékét veszi meg.
Angéla 2007.08.21. 14:37:25
igen, és ha hiszed ha nem, direkte a Te kedvedért irtam igy, legyen már egy jó hír is :)
barceo 2007.08.21. 15:15:51
báró Csekonics 2007.08.21. 15:20:58
Szóval inkább nem reklámoznám, ha anyám nem tud olvasni.
Kisisa 2007.08.21. 15:31:29
The AVE 2007.08.21. 16:47:31
pina_csaba · http://octagon.blog.hu/ 2007.08.21. 19:51:52
Ahogy tanult kollegám mondta volt: "F@szom a szűzekbe!"
Le az extra-szűz olivaolajjal, tépjük le az ajtaját és öntsünk bele jó zavaros repceolajat!
olivaszűz 2007.08.21. 20:20:11
Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2007.08.21. 23:22:42
Az extra szűz és a valódi szűz meg tényleg nem lehet tömegtermelésben piacképes. Csak a leggazdagabb pedofilok engedhetik meg maguknak...
pleasantry 2007.08.22. 00:39:47
a moszkva, illetve feny utcai piac viszont kozelinek semmikeppen nem mondhato.
tiwi 2007.08.22. 10:51:47
szily:
Köszönöm a tippet, egyébként tegnap betértem az Ezer fűszer boltba, tényleg nagy a választék, a legolcsóbb (kisüveges) extra szűz 795 Ft. Nem rossz hely, majd a jövőben gyakrabban betérek, de -mit is remélek én- ők sem hozzák a brit olívaolaj-árszínvonalat.
És tartozom egy update-tel is: a Moszkva téri éjjel-nappaliban emeltek azóta: tegnap 800 Ft-ért jutottam hozzá a (tévedtem: nem 3) csak 2,5 dl-es üveg olajhoz. A lényeg az, hogy a jelek szerint továbbra is jól hozzuk a brit árszínvonal dupláját. (fele annyi, ugyanannyi pénzért).
JDG:
Pontosan ezért hasonlítottam össze az árakat Anglivál, ahogy le is írtam, hogy ott alapvetően minden nagyon drága Mo.-hoz képest, és mégis: az extra szűz olívaolaj lám-lám féláron kapható. Arról nem is szólva, hogy a sansa típusút meg nem is lehet kapni, mert nincs az a kereskedő Angliában, akinek lenne pofája kitenni a polcra az olíva-préselés során visszamaradt íztelen-szagtalan ipari üledéket.
És k#&@{}ra nem érdekel, hogy ASDA gazdaságos termék, csak kapjak elérhető áron olyan olívaolajat, aminek megvannak a kvalitásai (íz, illat, zamat), kint Angliában egyik ilyen "gazdaságos" olajjal sem volt probléma
A sansa védelmében egyébként annyit elmondanék, hogy tudomásom szerint egyes olasz éttermek nagy tételben veszik, mert főzéshez igenis jó, meg jóval olcsóbb, mint az inkább salátákhoz használatos extra szűz típusok.
Angliában volt egy lakótársam, aki 3 literes kiszerelésben nagy tételben vette a hiperolcsó extra szűz olívaolajat és azzal főzött. De ez hülyeség, mert hőkezelés során elveszti az értékeit, de ez a korábbi Olivero-s poszt kapcsán is kiderült már.
báró Csekonics:
Édesanyám fél szemére nem lát, nemsokára lesz a szemműtétje, a másikkal is inkább csak szemüveggel tud olvasni. Ez nem változtat azon a tényen, hogy MIT KERES AZ AUCHANBAN AZ OLÍVAOLAJ POLCON EGY 75% NAPRAFORGÓOLAJAT TARTALMAZÓ TERMÉK?! Pakolják át szépen az étolajok közé, oda való! A másik fele pedig az, hogy az összetevők arányait figyelembe véve inkább azt kéne ráírni az üvegre, hogy "sunflower oil with olive oil". Mert ez így termékhamisítás, nemdebár?
olivaszűz 2007.08.22. 15:31:22
1500-2500 Ft alatt nem áll meg az extra szűz előállítási ára literenként. Erre jön a palackozás, szállítás, raktározás, nagyker haszon, kisker haszon, polcdíj meg miegymás... ha valaki ötezer alatt kínál extra szüzet, biztos nem az. Ha felette, akkor se. Én boltban nem találtam extra szűz olajat az elmúlt évtizedben.
Annyira nagy a különbség, hogy bolti extra szűzre szokott ismerőseim gyakran el sem fogyasztják a tőlem kapott valódit. Olyan súlyos és annyira más. Mondjuk én tolok belőle napi egy-két decit két és félszemélyes családommal.
Amúgy még annyit: extra szűzzel és szűzzel (ha valóban az) egyáltalán nem szabd és nem is lehet főzni/sütni. Egyből meghal és rohadt büdös. Először étel elkészít, utána extra szűzzel (ha már lehűlt) nyakonönt, ez a metótus.
The AVE 2007.08.22. 16:54:29
tiwi 2007.08.22. 20:14:50
Természetesen igazad van, én is fogyasztottam már Görögországban eredeti, aznap készített házi extra szűz olívaolajat. Mindketten tudjuk, hogy az az igazi. Amiről én beszélek hogy ha már egyszer valakinek nincs lehetősége minden hónapban egyszer leruccanni a mediterrán vidékre házi extra szűzért, akkor jobb híján megpróbálja beszerezni a nagyüzemi verziót itthon, és abból lehetőleg olyat, aminek van íze, zamata, aromája és mindezt elérhető áron. Ez az amit, hiányolok a magyar piacon a fentebb már bővebben kifejtett okokból.
jesszumpepi (törölt) 2007.08.23. 07:00:01
Aztán eltűnt a boltokból.
Mi a lócsöcsnek "finomítják" az olajat.
báró Csekonics 2007.08.23. 14:54:20
Nem tudtam hogy nem lát rendesen...
Viszont akkor még inkább mázlista - pl. simán átb@szhatták volna a visszajáróval is. (Más címletet adnak, stb.)
2007.08.24. 00:48:48
atleta.hu · http://www.atleta.hu 2007.08.25. 00:13:23
gebines 2007.08.25. 10:08:08