Tékozló Homár

A nem vegetáriánus rizs

2007.09.28. 12:22 | jackyll | 94 komment
A Homár szereti az egzotikus ételeket, így biztosan kifőzte volna a nyomokban rovarokat tartalmazó barnarízst, de Droopy válogatósabb:
Bár, mint tengeri élőlény, Te nem vagy rizsfogyasztó, de talán okulás lehet a többiek számára, akik a hagyományosnál egészségesebbnek mondott barnarizst keresnek... Egy hete vásároltunk a Corában a Riceland "Barna rizs főzhető tasakban" nevű termékéből 3 dobozzal, melyeket ma szerettünk volna elkészíteni. Sajnálattal vettük észre, hogy amint a mellékelt képek is mutatják, az összes - bontatlan - zacskóban rovarok mászkálnak (!), vagy már döglötten hevernek. Ezek után megfőzni természetesen nem volt kedvünk.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Arikel · http://hogyanfu.blog.hu/ 2007.09.28. 12:41:02

Ez az egyik rémálmom. De komolyan.

Layosh 2007.09.28. 12:43:34

Miért kell mindenért sipákolni? Nemhogy örültetek volna, hogy ingyen FRISS hús is van a rizsában :)

Before · http://azbeszt.blog.hu 2007.09.28. 12:43:57

Rettenetes!
Akasszák fel a felelősöket!

szasa 2007.09.28. 12:44:45

Hö.
Vissza kell vinni.

Attila64 · www.sagaontour.ca 2007.09.28. 12:45:13

Pedig a rovar igen jó minőségű fehérje forrás. Főleg, ha még mozog.

ckai/poke and destroy · http://www.nyariviola.blogspot.com 2007.09.28. 12:49:12

ha kiontod a tasakbol konnyen kivalogathato... emlexem anyukam a coop-os rizst mindig kivalogatta mielott nekiallt volna fozni, merthogy a rizsben eleg nagy a valoszinusege h allat is megtalalhato. bezony.

az igazi MPL melegebb éghajtra költözött. lö pá! ( 2007.09.28. 12:49:38

Átérzem a problémát.

Ugyanis egy olyan projekten dolgozom, hogy molylepkéket üldözök a konyhámban, de már sejtem, honnan sikerült őket betelepíteni. Több kiló bontatlan kenyérliszt, rizs és morzsa végezte a kukában.

Tennem kellett étkezési molyirtót a konyhába, mert hihetetlen szaporulatra tettünk szert. Olyan helyesek, amikor köröznek a csapda körül és rásétálnak a ragasztóra.

Szóval konyha kiürít teljesen, molyirtó vesz, kiragaszt, új beszerzések a kajából, és nézegesd naponta a bontatlan zacskókat, van-é benne mozdolódás.

Lesz.

PeterBogyo · http://ujbuda.kutyaiskola.eu 2007.09.28. 12:50:08

Uh, és az mekkora gáz, ha valaki észre sem veszi és úgy megfőzi. Mondjuk lehet h ezek adják azt a különleges izesítést, amitől igazán jóízű lesz a rizsünk

Rák Attantam 2007.09.28. 12:55:21

Pedig megfőzhettétek volna, mert akkor legalább mind megdöglik. :)

Gyerekek, vigyázzatok az ilyen takarmányokkal (nyers gabonafélék, kisállat eledelek, természetes anyagú almok stb. stb.), átnézni mindent a lakásba való behurcolás előtt, mert ha a molyok egyszer bevették magukat valahová, akkor nehéz távozásra bírni őket!
Mi (talán) rágcsáló eledellel szívhattunk, mert vagy fél évig tapsoltunk a molyoknak, mire voltak szívesek kipusztulni itthonról. Rátámadnak mindenre, ami ehető. Ruhák, csoki, minden. A molyírtókat meg csak korlátozva lehet ugye használni, mert csak nem fújkálom szét a mérget egy kamrában, a kajákra, nem?

Inkább a kukacos Cerbona, abban legalább már tuti döglött dolgok vannak. :)

Nagyvakond 2007.09.28. 12:56:24

Ha ezek molyok, akkor tényleg tűzre velük; amúgy pedig szegények be vannak zárva, ők csak teljes boldog öntudatlanságban, peteként került a rizs (nem rízs) közé...

dusek 2007.09.28. 12:59:27

a rizst régen is ki kellett válogatni. zacskó felnyit, hús kiszed, rizs megfőz.
vagy előrecsomagolt csak főzni kell rizseshúst vettetek. véletlenül.

Redm4n 2007.09.28. 12:59:27

Sikeres ember lettem?

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2007.09.28. 13:05:06

Azt hiszem ha vízbe teszed, és ami 5 perc után a tetején lesz leöntöd, akkor eredményül visszakapod a rizseket.

De sokkal jobb, ha megfőzöd mind, fogsz egy pecabotot beetetsz rizzsel, és fogsz halat. Jó időtöltés, levegőn vagy a halak meg kifejezetten örülnek az ízesített cuccnak.

Columbokutyája 2007.09.28. 13:09:11

megyek is, ellenőrzöm a konyhában a cuccokat.
Jól záródó tárolókat kellene venni, de ami jól is néz ki, az már egy vagyon, ha a mindenféle cuccnak kell külön: rizsnek, lisztnek, tésztáknak, stb.

az igazi MPL melegebb éghajtra költözött. lö pá! ( 2007.09.28. 13:14:56

mint gyakorlott molyüldöző, javallom szintén a corában kapható színes, egy literes űrtartalmú, csavaros tetejű üveg tárolókat, 390 HUF/db.

bár én a múlt héten felvásároltam vagy tizet, talán hagytam még neked.

most üvegen keresztül nézhetem, mocorog-é már a zsemlemorzsa.

Baaah 2007.09.28. 13:22:38

En meg azt hittem ilyen csak nekunk volt, egy hetig tartott mire megtalaltam az invazio okat, az biorizs volt.

Nagyvakond 2007.09.28. 13:26:37

Pedig ezek a dögök a csavaros üveg menetén(!) is fel- és bemásznak!
Nálunk így az őrölt pirospaprikát pukizták össze...

Rák Attantam 2007.09.28. 13:35:13

Jaja! Tanusíthatom! Az atomvillanás után a csótányoknak az előlük mindent felzabáló molyokkal lesz a legtöbb gondjuk!
Bár ez már minket nem fog érinteni... :P

MosoMasa 2007.09.28. 13:50:38

semmi baj ezzel a kajával.

Verbalis Inkontinencia 2007.09.28. 13:54:34

mamapicilanya, milyen az az étkezési molyirtó? Teszkó/spár/plussz satöbbi boltokban kapható e?
Nekem amúgy amit a molyok meghagytak, azt a mini lisztbogarak zabálták fel. Egyáltalán nem válogatnak, a liszt kivételével megették a kakaóportól kezdve különböző fűszereimet, teáimat. Eddig egyedül a hűtőben levő cuccos menekült meg, így lassan mindent odapakolok, azt is 8pl müzli), ami elvileg nem kér hűtést.
Szval hűtött spájzot szeretnék

Ja, amúgy ki szeret pókhálós-kukacos rizst válogatni?

alicecsodaorszagban 2007.09.28. 14:14:53

Jó, hogy szóltok! Megyek én is és minden ilyen cuccost elszeparálok valami műag dobozba.

Amúgy én nem gondoltam, hogy a liszt "megromlik". Nem volt benne állat, de fél évvel a szavidő lejárta után sütöttem kenyeret belőle, és kesernyés mellékíze volt. Nem szeretek ilyeneket minden alkalommal vásárolgatni, ezért többet szoktam egyszerre, oszt észre sem vettem, hogy lejárt...

Columbokutyája 2007.09.28. 14:20:14

mamapicilánya, köszi a tippet.
örömmel látom, micsoda sürgölődés támadt más konyhákban is :-)

csakazértse 2007.09.28. 14:25:07

Hm!A szemetek! A dobozon meg zöldségekkel van fotózva.Azt répa benne meg sehol!Lehet, hogy felzabálták a bogarak?

szvsz 2007.09.28. 14:27:55

Én gazdaságosabban csinálom: a molyokat, kukacokat és egyéb bogarakat szeparálom csatosuvegbe, a cuccok meg maradnak ahol vannak :)

nikii 2007.09.28. 14:29:26

Ezek sima molylepkék, nem mérgezőek. Engedd őket szabadon, és nyugodtan főzd meg a rizst!

Nem tudsz mit csinálni, mert lisztben, búzadarában, mindenben ott vannak a lárváik, aztán hamar kikelnek.

A BábolnaBio gyártja a BioStop molyirtót. Sima ragasztós papír, egy feromonnal átitatot gumidarabbal. Jönnek rá a molylepkék, és oda is ragadnak rendesen. Abszolút nem mérgező.

Nesztek egy szar vicc:
Mit énekel a molylepke a szekrényben? - Edd a blúzt!
www.vicc.hu/index.php?tz=1369,1371+5

yokli 2007.09.28. 14:43:17

na hát az sem jó, ha mászkálnak benne a bogarak, meg az sem, ha halottak? hát van akinek nem könnyű a kedvére tenni, h. a klasszikusokat idézzem.

yokli 2007.09.28. 14:47:09

Adblock júzer, ezek nem molyok!!! :))))
amúgy a molypapír nálunk arra volt jó, h. az összes szomszéd összes molyát odacsalogassa, aztán olyan népsűrűség volt a molypapíron, h. az újak nem fértek fel.

ella1988 2007.09.28. 14:47:40

Kis moly először repül ki.Hazatérve kérdezi anyukája,milyen volt?Nagyon tetszett minden,mert ahogy megláttak mindenki tapsolt nekem :-)

ella1988 2007.09.28. 14:47:50

Kis moly először repül ki.Hazatérve kérdezi anyukája,milyen volt?Nagyon tetszett minden,mert ahogy megláttak mindenki tapsolt nekem :-)

(f)ordítógép 2007.09.28. 14:48:24

Óriási dolog a tasakos rizs, ebben nem látszanak a rizsben terepszínű és azzal azonos méretű kukacok...klasszikus "B" rizs főzésekor találtam már ilyet, a bögrébe öntve (ugye a rizs mennyiségének mértékegysége :) ) láttam, hogy néhány szem mozog...közelebbről nézve látszott, hogy a mozgó rizsszemeknek kis fekete feje is van...szal azóta 2X megnézem mielőtt az edénybe kerül!

Fortocská 2007.09.28. 14:50:12

Én sosem válogatom ki a rizst. Akkor biztos már jó sok bogarat meg ilyesmit megettem? :-D
Van otthon egy felbontatlan dobozoz barnarizs, ilyen mint ez, ma felbontom, kíváncsi vagyok, szaladgálnak-e benne bogarak. Akkor egytálétel lesz a hétvégén.

BiG_ 2007.09.28. 14:58:21

Miként látszik, ez barnarizs. csak kikelt :-))

Bár, ha az ottan egy kőrisbogár, akkor ne edd meg, mert az mérgező.
Ha nem kőrisbogár, akkor se edd meg, tedd be egy átlátszó műanyag dobozba és megvan a konyhai terrárium! Óccó! Enni se kér, mert a kaja included. :-)))

Csak tudom, hogy a Cora mióta bővítette a portfólióját élő díszállat-árusítással...
Vagy esetleg rossz a címke és ez dobozos barnabogár, csak rizzsel szennyeződött! :-)))

Üdv!

Secnir 2007.09.28. 15:29:16



hamár homár
rosszvicc a konyhából:

-Anyúúúúú! Nemakarommegenni a főttojáást!
-Márpedig meg kell!
-Deanyúúúú! Nemakarom megenneia főttojáást!!
-Kisfiam meg kell, különben felpofozlak!
...
-Na látod kisfiam, meg tudod enni ha akarsz.
-Anyúúúú! A csőrét is?

jesszumpepi (törölt) 2007.09.28. 15:57:02

Évek óta a hűtőben tartunk mindent,amibe moly mehet.A molycsapda nem irtja ki őket,csak jelzi a jelenlétüket,és ritkítja őket.
A hűtőbe persze nem fér bele minden,erre tartjuk a hűtőtáskát,ami egy jól zárható műanyag tároló,és még így is időnként át kell nézni a dolgokat.

Joseph Porta 2007.09.28. 15:59:21

Hy all! Először is új userként üdvözlök mindenkit. Sajnos nekünk is van itthon néhány nemkívánatos élelmiszermoly.
Tény hogy a megvásárolt élelmiszerekben (pl: liszt, búzadara, zsemlemorzsa) bent lehetnek a petéik, viszont nálunk a társasház szellőzőrendszerén át is előszeretettel közlekednek a kicsikék, emiatt szúnyogháló került minden nyílásra, ami nem esztétikus, de legalább ronda. :) Szerintem a megvásárolt élelmiszer sterilizálása lehet még megoldás, még nem próbáltam, de 3-4 perc a mikróban biztos kikészíti a betolakodókat anélkül hogy az élelmiszer károsodna. Ha kipróbálom, majd jelzem, mi lett az eredmény...

Verbalis Inkontinencia 2007.09.28. 16:18:56

Én meg a fagyasztásra esküszöm. A molykompatibilis kajákat egy napra berakom a fagyasztóba (sajnos a gyapjúpaplanunk nem fér be.. :(
Az élőt kinyírja, a petékben már nem vagyok olyan biztos.

Secnir 2007.09.28. 16:19:18

Joseph:
3-4 percig a lisztet 750 watton melegíted, kvázi kiölöd belőle a csírákat. nem rossz ötlet.
ööö
utána mit csinálsz a pörkölt lisztből?

Más: pl. a kávé csírátlanított. a búza dettó. a csoki már kevésbé, azt bedughatod a mikróba egy öt percre. a tojást is. a kukoricát is, de tégy alá sós vajat, hogy íze is legyen a pattogatott kukoricának.

soiree 2007.09.28. 16:29:01

Joseph: Velem már nézett szembe kukac a mogyorós csokiból is. (Nem is volt pedig rossz márka, bontatlan alutasakban). Másrészt a főtt bogár jobb bogár? :(

Subculture 2007.09.28. 16:59:32

Nekünk a grízbe másznak rendszeresen. Biztos ez is fincsi nekik
Mondjanak le a bogarak!
(btw: tudtad, hogy nem minden rovar bogár?)

Harpagon 2007.09.28. 17:22:16

A bogár még autóban sem jó(az egyik benzintemető,a másik rohadt drága),nemhogy kajában...

oiduft 2007.09.28. 17:27:30

Végre egy olyan poszt, ahol nem találkozni bacc-papuccsal és ősi román szokásokat üldözőkkel. Talán, mert a hozzászólók többsége - a témából adódóan - nő? :-)))

Nemrég láttam a tévében, hogy valahol Keleten, talán Japánban darázzsal ízesített kekszet gyártanak és árulnak drága pénzért. Ki tudja, talán a bogaras rizs is valami keleti finomság? :-)

u.i. nem szeretem a rizst, szerencsémre.

az igazi MPL melegebb éghajtra költözött. lö pá! ( 2007.09.28. 18:10:25

Kedves Verbális Inkontinencia!

A corában a molylepkével együtt megvásárolhatod a bábolnabio vagy a raid étkezési molyokra való molycsapdát (ami nem = ruhamoly csapda) á 600-800 HUF a csótánycsapda, szúnyogirtó és egyéb hasonló termékek között búvik meg hosszúkás alakú és keskeny papírdobozban, az oldalán a rizsben is látható molyocska rokonai néznek veled farkasszemet.

2 db van benne gyárilag és úgy müxi 100 %-osan, hogy: az egyiket a hátlapjáról letépve az öntapadó ragasztócsíkot először felragasztod a szekrény belső ajtajára ahol a molytenyészetedet neveled, majd lehúzod a teljes felületről a védőfóliát. Na ekkor felszabadul az a fajta feromon vagy mi, amitől begerjednek a lepekek, és önként belemásznak a ragacsba. A másikat a konyhai helyiségben szabadon egy szekrény oldalára helyezd, mert amik kikelnek orvul a zacsiban dögök, reggelre szétrepkednek és belemásznak a müzliszeletbe.

Én már szekrényileg tiszta vagyok, a falon lévőre még akad egy-két szuicid. A siker garantált, kellemes vadászatot.

az igazi MPL melegebb éghajtra költözött. lö pá! ( 2007.09.28. 18:11:31

Az is jó, ha lisztet, rizst, darát, morzsát néhány napra beteszed a fagyasztóba, a molynak a halál garantált, majd átszitálod.

MosoMasa 2007.09.28. 18:28:06

alicecsodaorszagban 2007.09.28. 14:14:53
na ha kesernyés volt a mellékíze, akkor az nem liszt volt!

Átlagarcú 2007.09.28. 18:46:24

mamapicilánya
"Az is jó, ha lisztet, rizst, darát, morzsát néhány napra beteszed a fagyasztóba, a molynak a halál garantált, majd átszitálod."

Én már a rovaroktól utólag mentesített gabonaféléket sem szeretem.

., (törölt) 2007.09.28. 19:26:33

Na! Akkor most, hogy végigolvastam, kimegyek és hányok egyet((

csakazértse 2007.09.28. 19:52:33

Pasi korábban haza.
Meztelen csávó a fürdőben. Maga kicsoda?
A mosógépszerelő. Másik meztelen pasi a konyhában.Maga kicsoda?A vízszerelő.
Szekrény kinyit, abban is meztelen csávó.
Maga kicsoda?
Mivan bazdmeg, nem láttál még molylepkét!!

MosoMasa 2007.09.28. 20:09:16

sörecet 2007.09.28. 18:46:24
pedig ha tudnád, hogy a tiszta lisztben is micsodi finomságok vannak! Hajajj....!

gazsi 2007.09.28. 21:08:44

Oiduft! Ezen elmélkedni ősi román szokás! Tesco-Madaras tesco ajtaját letépni,lisztet darát szétszórni,Batz papuccsal elverni mindenki seggét aki ott vásárol.

rockstopper 2007.09.28. 21:20:45

Lehet a Cora-ban egy csomó molylepkeírtó van raktáron. És ha már úgy is ott vagy panaszkodni, vehetsz is egy párat...

weburafako · http://weburafako.atw.hu/ 2007.09.28. 22:22:29

Nekem egyszer valami kis bogarak voltak egy zacskós tésztás bizbaszban, amit forró vízben kellett megcsinálni. De megettem, finom volt. Legalább ettem egy kis húst.

weburafako · http://weburafako.atw.hu/ 2007.09.28. 22:26:59

Na mi van, nem jelent meg a kommentem...

weburafako · http://weburafako.atw.hu/ 2007.09.28. 22:31:05

A blog.hu malmai lassan őrülnek.

tomlaker 2007.09.28. 23:07:43

mi két évig küzdöttünk velük. néha kilátástalannak tünt , már már feladtuk. hetente cseréltük a bábolnás teli ragtapaszokat, párhuzamosan a szárazárukészleteinkkel. aztán a csatát megnyertük. de a háború még tart. a partizánok vissza vissza térnek

jesszumpepi (törölt) 2007.09.29. 01:43:10

Az élelmiszermoly-csapda nem oldja meg a problémát.Kipróbáltuk.
Arra jó,hogy jelzi a moly jelenlétét.Az összeset sose fogja meg,viszont fogyókúrának jó,mert amikor benézel a konyhaszekrénybe,és meglátod a molycsapdát egy csomó beleragadt molyhullával,akkor egy időre garantáltan elmegy az étvágyad.

hoppacska72 2007.09.29. 10:42:44

Miért kellett nekem ezt megnéznem????? Tegnap este ez volt a vacsora és nem néztem meg a zacskót. Viszont izlett!!!! :-)))) De ezzel az erővel ne együnk semmit. Pláne nem párizsit,meg lecsókolbit....

Kiddy (dugnám nikki sixx-et!) 2007.09.29. 12:22:26

Egyszer kaptam egy tábla Piros mogyorós csokit. Tele volt kukaccal. Szó szerint. Nyüzsögtek. Fujj.

Hála Istennek a molyok még nem költöztek be hozzánk, de anyócám a pirospaprikába, zsemlemorzsába, grízbe, stb. babérlevelet rak. Nem tudom, hogy ez lenne-e az oka a molymentességnek, mindenesetre így csináljuk. Az ízen egyébként nem lehet érezni a babért.

mollyqueen (törölt) 2007.09.29. 13:01:42

Szerintem minden normális háztartásban volt/van ilyen. És?
Ennyi erővel legközelebb a panelhangyákról vagy a muslicákról lesz hír? Nagyon várom....Amúgy a feromonos írtó max. arra jó, hogy odacsalogasd a szomszédok molyait is, s mielőtt felragadnának - a látvánnyal megnyugtatva az embert- zabálnak vagy lepetéznek nálunk... :-)

marczipán · www.marczipan.blog.hu 2007.09.29. 14:23:33

hat ez a szitu a halalom lenne, bar rizsbol az sos, vagy a simA nejlonzacsist hasznalom, feltunne a poTyautas ebben a meretben. szegeny nagyanyam mindig szitalt, valogatott szemenkent mindent, es ugy rakta elenk a kajat, meg a diot, babot is szemenkent. ok a textilt, amiben taroltak, mindig egy csomo levendula koze akasztottak. a baber nem tudom milyen mellekizt adhat pl. a tejbegriznek, de inkabb nem probalom ki. megelozeskent talan annyit teszek, hogy nem halmozok fel itthon vizozonvaro keszleteket, ha talalnek tuti kuka, mert egy hangyat is egy flakkon biokillel ontok le. nem birom oket na.

gendermember 2007.09.29. 21:22:09

a babér jó megoldás és szárazon (tehát nem főzve, törve, frissen) semmit nem változtat a szárazáru ízén.
a levendula csak nagyobb bogarak ellen jó, és a mellé rakott kaja hajlamos átvenni a szagát, viszont ez főzés közben teljesen eltűnik.

további jó módszer még a só (1kg rizsre csapott evőkanálnyi), kakaó közé őrölt kávé, lisztbe szódabikarbóna is OK

gendermember 2007.09.29. 21:27:07

Ja és igen, a liszt meg tud romlani, de egyébként sem érdemes komoly készleteket fölhalmozni belőle, mert állás/tárolás közben szépen lebomlik belőle minden fontos anyag és olyan, mintha B meg D vitaminok helyett fűrészport ennél homokkal :)
Ajánlat: www.biomalom.hu

soiree 2007.09.29. 22:40:03

Megnéztem a linket, zseniális, házi malmot mindenkinek :) Már csak az a kérdés, hol vegyek búzát, rozst, egyebeket, nyilván a szupermarketben nem, mert tele van dögökkel.

Tehát: kertet kell szerezni, vetni, aratni, magunk őrölni, dagasztani és már kész is :) Bioekét hol lehet olcsójééé? :))

gendermember 2007.09.29. 23:09:27

jó, oké, nagyon vicces

és jogos, mert tényleg macera (majdnem lehetetlen) olyan élelmiszert beszerezni, ami nem árt

de törekedni lehet rá :)
és csökkenteni a rizikófaktorokat
meg elkerülni a garantáltan szar alapanyagokat

(aki előfőzött gyorsrizst vesz hipermarketben, az nem lehet sikeres ember. engem pl. nem a moly vagy milyen lepke zavar a zacsiban, hanem az a sok vegyszer meg adalékanyag, de ízlése válogatja)

--- Der Zebulon aus Tirol --- 2007.09.30. 02:08:18

Nekem van egy haverom ,amolyan "sámán"
aki mindig vett egy zsák búzát ,a nagybáttyának meg van egy termény darálója és igy mindig volt fincsi teljeskiőrlésű liszt. Mondanom se kell ,hogy az ebből a
friss lisztből készült kenyerek ,sütik
ostyák ,kásák voltak a legjobbak amiket valaha ettem. De persze ebben a modern világban kinek van ilyesmire ideje ,arrol nem is beszélve ,hogy a legtöbb ember hülyének néz ha ilyesmit csinálsz...sajnos

soiree 2007.09.30. 06:06:35

Zebulon: Nem nézném hülyének, örülnék, hogy van egy milliomos haverom. Akkor nézném hülyének, ha a lisztjébe bolti tojást, meg bolti tejet stb. kavarna. Ha meg nem bolti az összes többi, akkor kell a szántóföld mellé ember, aki megműveli, gépek amivel műveli, no meg tyúk, tehén és csirkék is, aztán ezeknek kaja meg egy ember aki ellátja őket, szóval egy milliomos pénze is. Addig meg marad a lutririzs.

jesszumpepi (törölt) 2007.09.30. 06:44:01

Az előfőzött zacskós rizs ízetlen,pocsék.Utólag meg már ízesítheted.Én a mikróban főzök rizst,és jól beízesítem.Pergős lesz és jóízű.

Zsirparaszt 2007.09.30. 09:17:16

Nekem a Corában penészes virslit adtak el. Bogaras rizzsel király lehet.

alicecsodaorszagban 2007.09.30. 09:40:20

Én meg nem sűrűn főzök rizst, és mindig trutymós lesz, egyáltalán nem tudom pergősre megcsinálni!

Olyan hasznos dolgokat írkáltok!

gendermember, én is törekszem rá, hogy adalékmentesebb cuccokat együnk.

magampista, pedig bizony a liszt lehetett keserű, mert a víz, olaj, élesztő friss volt. de ez asszem teljes kiőrlésű volt.

Néha próbálok kenyéren kívül is etetni a családdal barna lisztet, de pölö a belőle készült kakaóstekercs kőkemény lett, a főzelék nem sűrűsödött be tőle,
szóval ezt még gyakorolnom kell...

alicecsodaorszagban 2007.09.30. 09:48:10

off:

voltunk tegnap Etyeken, láttam egy csávót
WELCOME TO MAGYARISTAN feliratú pólóban, melyikőtök volt ??? :)

boldiii 2007.09.30. 10:43:54

Részemről használtam a Bábolnás feromonos molycsapdát. Amit fent is mesélnek. No elég csak annyi: A közelben levő családi házakból valószínűleg az összes rovar áttelepült hozzánk. Már a 3. ragacsos vackot cseréltem, mire rájöttem, hogy jobb lesz a kertbe rakni a molycsapdát, úgyis kimennek a molyok a spájzból és a szomszédból legalább nem a konyhába telepednek be az új barátok...

gendermember 2007.09.30. 11:35:36

alice

hazikenyer.blog.hu/2007/09/29/feher_kenyer_vs_barna_kenyer

a pergős rizsfőzés egyik módszere: kanálnyi olajon megfuttat egy csésze megmosott (átválogatott, ugyi) és lecsöpögtetett rizst. kezdjen üvegesedni. felönti kb. kétszeres mennyiségű _forró_ vízzel, megsóz, megvárja míg újra forr és lefedi. tehet bele egy kis fej pucolt vöröshagymát.
nagyon alacsony lángon (+elosztón) vagy sütőben nagyon alacsony hőfokon békén hagyja 15-20 percig. fedőt le, villával még forrón átkever.

akkora lábos optimális, amiben a vizes rizs kb. a feléig ér.

főzeléksűrítés: nem érdemes barna lisztet használni, nem fő és dagad meg rendesen. inkább étkezési keményítővel próbálkozz.

alicecsodaorszagban 2007.09.30. 12:03:39

gender! köszi

"a teljesőrlésű liszt csak rövid ideig volt tárolható a korpa zsírtartalmának avasodása miatt." - értem.

különben eszünk fehéret is, próbálom megtalálni az egyensúlyt.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2007.09.30. 15:59:56

keverni nem kell
gazt hamarabb elzarni es csak fedo alatt es tokeletes lesz
de n szeretem a ragacsosat is
egyszer Vacon...
ah ez hosszu tortenet
a bogarak is Isten teremtmenyei, egyutt kell elnunk veluk
bar egyszer Vacon lattam zsizsikes babot, huuuu...

sutttyo 2007.09.30. 17:27:09

meg kellett volna főzni... pusztuljon a sok moly!!!

fidel73 2007.09.30. 22:18:46

Valaki hiányolta az ősi román szokásozást és a Batz papucsot! Tessék. A molyok ősi román rovarok, és a legjobb módszer az elpusztításukra a mechanikus, azaz Batz papuccsal agyoncsapkodni őket :). A rizsbogarak meg ősi kínai rovarok (vagy bogarak?), a Riceland ősi román cég, le kell tépni az ajtaját és elvágni a tápkábelét!

kovácske 2007.10.01. 02:27:26

rizsfőzés: én nem, de a párom igen, és nem ragad, talán mert addig mossa főzés előtt, amíg a róla leöntött víz már nem fehéres, így a fölös keményítőpor lejön róla. vagy ilyesmi. lényeg, hogy sokáig folyóvízben mosni, aztán annyi víz, ami ellepi, meg még egy kicsi, 15 percig főz, aztán elzár tűz, még pár percig állni hagy. legalábbis ezt a módszert ismerjük itthon. de minden rizsnél változó lehet a konkrét főzési idő, ki kell tapasztalni. a barna rizsre meg rá van írva, hogy 40 percig kell főzni, vagy még tovább, és tényleg.
molyok: papírzacskóból nejlonból ki, üres kimosott, kiszárított literes befőttesüvegbe be, tető nélkül 20 másodperc a mikróban, hogy ne szaporodjon ami esetleg benne van tető rá, a befőttesüvegbe semmi sem mászik be, se ki belőle. főzés előtt a szitálás, vízben rázogatás - hogy feljöjjön a tetejére, ha volt benne szemét, és a tiszta cuccot lehet használni rendeltetésének megfelelően. de az említett hűtés is jó megoldásnak tűnik, pláne, hog tovább eláll a szavatossági idejénél úgy. csak nekünk nincs akkora hűtőnk, vagy fagyasztónk.
irtózás a bogaras kajától: magánprobléma, de butaság. mit gondolsz, a rizsföldön bogármentes környezetben volt? ha megtisztítva is undorodsz a kajától, mert valaha volt benne rovar, akkor jobb, ha semmit nem eszel. szerintem elég az a tudat, hogy a mosás-főzés után tiszta étel kerül a tányérra és nem kell arra gondolni, hogy "egyszer egy ízelt láb végigtaposott rajta". bármelyik kilincs, amit megfogsz sokkal undorítóbb, mint a már megpucolt rizs. sőt, a levegő, amit belélegzünk is hozáért mindnféle undorító rovarokhoz, és a száj-orr-tüdő semmivel sem intimebb, mint a száj-gyomor útvonal. úgyhogy no para.

eMM2 2007.10.01. 12:16:21

Rizsfőzés ügy.
Sose veszek zacskós rizst mert drága és minek.
Fogom a rizsrizst átmosom jénaiba be.kis sót rá meg evőkanálnyi olajat.(ettől nem ragad össze)Felöntöm 2/3-adnyi vízzel mikróba be.I-es fokozaton 20-30 perc(menyiségtől függ) majd negyed óra állás.Nem kell kevergetni őrizgetni semmi.Ha kicsit ragadós lesz(nem szokott) én úgyis megeszem de inkább pergős.

narghil 2007.10.01. 13:48:30

A mélyhűtés elöli a petéket is. Egy napra bevágom a rizst/lisztet/akármit a mélyhűtöbe, aztán áttöltöm légmentesen záródó bármibe; azóta nincs se moly, se lisztkukac, se piciaranyosormányosbajszosönjáróizé. Addig meg még a sóba is belezabáltak. :(

escaramujo 2007.10.01. 14:38:30

de ezek nem is molyok!!!!

Rák Attantam 2007.10.01. 17:21:49

Azért ez már komoly! :)
Úgy látom, hogy a kommentelők jórésze teljesen természetesnek veszi, hogy az ISO, HAPCI, és kituggyamég milyen minőségellenőrzéssel sújtott boltokból beszerzett, kitudja milyen minőségellenőrzéssel sújtott gyártóktól származó termékeket itthon még fagyasztani, bunkós bottal veregetni, gázosítani, forralni, sós kútba tenni, kerék alá tenni stb. kell, hogy megdögöljenek benne az itthon sose látott, egzotikus távolkeleti/nyugati rovarok, férgek és rágcsálók.
Tisztára, mint mikor anno az ősi román Daciát vettük: itthon mégegyszer össze kellett rakni, hogy kész legyen. :)
(Jelzem, nekünk sosem volt Daciánk. Skodánk volt egy rakat. Egykutya.)

jesszumpepi (törölt) 2007.10.01. 20:45:13

Főzeléksűrítésre nagyon jó a rizsliszt,barnarizsből is van.Nem csomósodik,mert képtelen rá.

alicecsodaorszagban 2007.10.01. 23:09:50

na, kösssz a sok rizsreceptet, főzelékkeményítési tippet,
asszem azt rontottam el a rizsnél, hogy mindig kevergettem, attól tartottam, leég. az ember holtig tanul...

gendermember 2007.10.02. 00:25:09

ha ragacsosat (pl. kézzel gombócozhatót) akarsz, azt valóban kevergetni kell vagy lásd a tejberizst, dettó. vagy a rizottót, bár az is külön történet.

a pergősség lényege, hogy ne legyen benne keményítő vagyis szűrőben nagyon alapos (már ne legyen fehér a víz) átmosás + valami zsiradék, hogy ne tapadjanak össze a szemek. hogy ezt a láboskába teszed vagy jénaiban a mikróba? ízlelés kérdése.
párolni kell és nem főzni. leégni nem fog, de képződhet az alján egy pirultabb réteg, amit nem mindenki szeret. erre megoldás a még alacsonyabb hőfok, illetve hogy kicsivel többet készítesz, a pirult részt meg kidobod (a komposztba, hehe)

mondjuk az se mindegy, hogy szarvasi B, jázmin, coop A, basmati vagy miféle az a rizs, a választás - ezzel az elkészítési módok, idők, fűszerezés, vízmennyiség, hőfok - függ attól, hogy mi a cél, mit szeretsz etc.

és igen, a rizsliszt is jó sűrítésre, csak nálunk baromi nehéz jó minőségűt, megbíható eredetűt beszerezni. és a magas hőfokot se mindig bírja. létezik teljesen liszt és sűrítőanyag mentes sűrítés is: kiveszel egy tányérnyit a főzelékből és botmixerrel pépesíted. visszacsorgat, elkever, megesz.

gendermember 2007.10.02. 00:40:49

ha ragacsosat (pl. kézzel gombócozhatót) akarsz, azt valóban kevergetni kell vagy lásd a tejberizst, dettó. vagy a rizottót, bár az is külön történet.

a pergősség lényege, hogy ne legyen benne keményítő vagyis szűrőben nagyon alapos (már ne legyen fehér a víz) átmosás + valami zsiradék, hogy ne tapadjanak össze a szemek. hogy ezt a láboskába teszed vagy jénaiban a mikróba? ízlelés kérdése.
párolni kell és nem főzni. leégni nem fog, de képződhet az alján egy pirultabb réteg, amit nem mindenki szeret. erre megoldás a még alacsonyabb hőfok, illetve hogy kicsivel többet készítesz, a pirult részt meg kidobod (a komposztba, hehe)

mondjuk az se mindegy, hogy szarvasi B, jázmin, coop A, basmati vagy miféle az a rizs, a választás - ezzel az elkészítési módok, idők, fűszerezés, vízmennyiség, hőfok - függ attól, hogy mi a cél, mit szeretsz etc.

és igen, a rizsliszt is jó sűrítésre, csak nálunk baromi nehéz jó minőségűt, megbíható eredetűt beszerezni. és a magas hőfokot se mindig bírja. létezik teljesen liszt és sűrítőanyag mentes sűrítés is: kiveszel egy tányérnyit a főzelékből és botmixerrel pépesíted. visszacsorgat, elkever, megesz.
süti beállítások módosítása