Bár, mint tengeri élőlény, Te nem vagy rizsfogyasztó, de talán okulás lehet a többiek számára, akik a hagyományosnál egészségesebbnek mondott barnarizst keresnek... Egy hete vásároltunk a Corában a Riceland "Barna rizs főzhető tasakban" nevű termékéből 3 dobozzal, melyeket ma szerettünk volna elkészíteni. Sajnálattal vettük észre, hogy amint a mellékelt képek is mutatják, az összes - bontatlan - zacskóban rovarok mászkálnak (!), vagy már döglötten hevernek. Ezek után megfőzni természetesen nem volt kedvünk.
A nem vegetáriánus rizs
A Homár szereti az egzotikus ételeket, így biztosan kifőzte volna a nyomokban rovarokat tartalmazó barnarízst, de Droopy válogatósabb:
Arikel · http://hogyanfu.blog.hu/ 2007.09.28. 12:41:02
232323 2007.09.28. 12:41:21
Layosh 2007.09.28. 12:43:34
az igazi MPL melegebb éghajtra költözött. lö pá! ( 2007.09.28. 12:43:46
Before · http://azbeszt.blog.hu 2007.09.28. 12:43:57
Akasszák fel a felelősöket!
szasa 2007.09.28. 12:44:45
Vissza kell vinni.
Attila64 · www.sagaontour.ca 2007.09.28. 12:45:13
ckai/poke and destroy · http://www.nyariviola.blogspot.com 2007.09.28. 12:49:12
az igazi MPL melegebb éghajtra költözött. lö pá! ( 2007.09.28. 12:49:38
Ugyanis egy olyan projekten dolgozom, hogy molylepkéket üldözök a konyhámban, de már sejtem, honnan sikerült őket betelepíteni. Több kiló bontatlan kenyérliszt, rizs és morzsa végezte a kukában.
Tennem kellett étkezési molyirtót a konyhába, mert hihetetlen szaporulatra tettünk szert. Olyan helyesek, amikor köröznek a csapda körül és rásétálnak a ragasztóra.
Szóval konyha kiürít teljesen, molyirtó vesz, kiragaszt, új beszerzések a kajából, és nézegesd naponta a bontatlan zacskókat, van-é benne mozdolódás.
Lesz.
PeterBogyo · http://ujbuda.kutyaiskola.eu 2007.09.28. 12:50:08
Azzi 2007.09.28. 12:52:28
Rák Attantam 2007.09.28. 12:55:21
Gyerekek, vigyázzatok az ilyen takarmányokkal (nyers gabonafélék, kisállat eledelek, természetes anyagú almok stb. stb.), átnézni mindent a lakásba való behurcolás előtt, mert ha a molyok egyszer bevették magukat valahová, akkor nehéz távozásra bírni őket!
Mi (talán) rágcsáló eledellel szívhattunk, mert vagy fél évig tapsoltunk a molyoknak, mire voltak szívesek kipusztulni itthonról. Rátámadnak mindenre, ami ehető. Ruhák, csoki, minden. A molyírtókat meg csak korlátozva lehet ugye használni, mert csak nem fújkálom szét a mérget egy kamrában, a kajákra, nem?
Inkább a kukacos Cerbona, abban legalább már tuti döglött dolgok vannak. :)
Nagyvakond 2007.09.28. 12:56:24
Szil-Ka 2007.09.28. 12:59:08
dusek 2007.09.28. 12:59:27
vagy előrecsomagolt csak főzni kell rizseshúst vettetek. véletlenül.
Redm4n 2007.09.28. 12:59:27
Van_mikrohullámú_sütőtök? 2007.09.28. 13:05:06
De sokkal jobb, ha megfőzöd mind, fogsz egy pecabotot beetetsz rizzsel, és fogsz halat. Jó időtöltés, levegőn vagy a halak meg kifejezetten örülnek az ízesített cuccnak.
Columbokutyája 2007.09.28. 13:09:11
Jól záródó tárolókat kellene venni, de ami jól is néz ki, az már egy vagyon, ha a mindenféle cuccnak kell külön: rizsnek, lisztnek, tésztáknak, stb.
az igazi MPL melegebb éghajtra költözött. lö pá! ( 2007.09.28. 13:14:56
bár én a múlt héten felvásároltam vagy tizet, talán hagytam még neked.
most üvegen keresztül nézhetem, mocorog-é már a zsemlemorzsa.
az igazi MPL melegebb éghajtra költözött. lö pá! ( 2007.09.28. 13:19:50
az igazi MPL melegebb éghajtra költözött. lö pá! ( 2007.09.28. 13:21:19
Baaah 2007.09.28. 13:22:38
Nagyvakond 2007.09.28. 13:26:37
Nálunk így az őrölt pirospaprikát pukizták össze...
Rák Attantam 2007.09.28. 13:35:13
Bár ez már minket nem fog érinteni... :P
MosoMasa 2007.09.28. 13:50:38
Verbalis Inkontinencia 2007.09.28. 13:54:34
Nekem amúgy amit a molyok meghagytak, azt a mini lisztbogarak zabálták fel. Egyáltalán nem válogatnak, a liszt kivételével megették a kakaóportól kezdve különböző fűszereimet, teáimat. Eddig egyedül a hűtőben levő cuccos menekült meg, így lassan mindent odapakolok, azt is 8pl müzli), ami elvileg nem kér hűtést.
Szval hűtött spájzot szeretnék
Ja, amúgy ki szeret pókhálós-kukacos rizst válogatni?
alicecsodaorszagban 2007.09.28. 14:14:53
Amúgy én nem gondoltam, hogy a liszt "megromlik". Nem volt benne állat, de fél évvel a szavidő lejárta után sütöttem kenyeret belőle, és kesernyés mellékíze volt. Nem szeretek ilyeneket minden alkalommal vásárolgatni, ezért többet szoktam egyszerre, oszt észre sem vettem, hogy lejárt...
Columbokutyája 2007.09.28. 14:20:14
örömmel látom, micsoda sürgölődés támadt más konyhákban is :-)
csakazértse 2007.09.28. 14:25:07
szvsz 2007.09.28. 14:27:55
nikii 2007.09.28. 14:29:26
Nem tudsz mit csinálni, mert lisztben, búzadarában, mindenben ott vannak a lárváik, aztán hamar kikelnek.
A BábolnaBio gyártja a BioStop molyirtót. Sima ragasztós papír, egy feromonnal átitatot gumidarabbal. Jönnek rá a molylepkék, és oda is ragadnak rendesen. Abszolút nem mérgező.
Nesztek egy szar vicc:
Mit énekel a molylepke a szekrényben? - Edd a blúzt!
www.vicc.hu/index.php?tz=1369,1371+5
yokli 2007.09.28. 14:43:17
yokli 2007.09.28. 14:47:09
amúgy a molypapír nálunk arra volt jó, h. az összes szomszéd összes molyát odacsalogassa, aztán olyan népsűrűség volt a molypapíron, h. az újak nem fértek fel.
ella1988 2007.09.28. 14:47:40
ella1988 2007.09.28. 14:47:50
(f)ordítógép 2007.09.28. 14:48:24
Fortocská 2007.09.28. 14:50:12
Van otthon egy felbontatlan dobozoz barnarizs, ilyen mint ez, ma felbontom, kíváncsi vagyok, szaladgálnak-e benne bogarak. Akkor egytálétel lesz a hétvégén.
BiG_ 2007.09.28. 14:58:21
Bár, ha az ottan egy kőrisbogár, akkor ne edd meg, mert az mérgező.
Ha nem kőrisbogár, akkor se edd meg, tedd be egy átlátszó műanyag dobozba és megvan a konyhai terrárium! Óccó! Enni se kér, mert a kaja included. :-)))
Csak tudom, hogy a Cora mióta bővítette a portfólióját élő díszállat-árusítással...
Vagy esetleg rossz a címke és ez dobozos barnabogár, csak rizzsel szennyeződött! :-)))
Üdv!
Secnir 2007.09.28. 15:29:16
hamár homár
rosszvicc a konyhából:
-Anyúúúúú! Nemakarommegenni a főttojáást!
-Márpedig meg kell!
-Deanyúúúú! Nemakarom megenneia főttojáást!!
-Kisfiam meg kell, különben felpofozlak!
...
-Na látod kisfiam, meg tudod enni ha akarsz.
-Anyúúúú! A csőrét is?
Verbalis Inkontinencia 2007.09.28. 15:46:28
jesszumpepi (törölt) 2007.09.28. 15:57:02
A hűtőbe persze nem fér bele minden,erre tartjuk a hűtőtáskát,ami egy jól zárható műanyag tároló,és még így is időnként át kell nézni a dolgokat.
Joseph Porta 2007.09.28. 15:59:21
Tény hogy a megvásárolt élelmiszerekben (pl: liszt, búzadara, zsemlemorzsa) bent lehetnek a petéik, viszont nálunk a társasház szellőzőrendszerén át is előszeretettel közlekednek a kicsikék, emiatt szúnyogháló került minden nyílásra, ami nem esztétikus, de legalább ronda. :) Szerintem a megvásárolt élelmiszer sterilizálása lehet még megoldás, még nem próbáltam, de 3-4 perc a mikróban biztos kikészíti a betolakodókat anélkül hogy az élelmiszer károsodna. Ha kipróbálom, majd jelzem, mi lett az eredmény...
Verbalis Inkontinencia 2007.09.28. 16:18:56
Az élőt kinyírja, a petékben már nem vagyok olyan biztos.
Secnir 2007.09.28. 16:19:18
3-4 percig a lisztet 750 watton melegíted, kvázi kiölöd belőle a csírákat. nem rossz ötlet.
ööö
utána mit csinálsz a pörkölt lisztből?
Más: pl. a kávé csírátlanított. a búza dettó. a csoki már kevésbé, azt bedughatod a mikróba egy öt percre. a tojást is. a kukoricát is, de tégy alá sós vajat, hogy íze is legyen a pattogatott kukoricának.
soiree 2007.09.28. 16:29:01
Subculture 2007.09.28. 16:59:32
Mondjanak le a bogarak!
(btw: tudtad, hogy nem minden rovar bogár?)
Harpagon 2007.09.28. 17:22:16
oiduft 2007.09.28. 17:27:30
Nemrég láttam a tévében, hogy valahol Keleten, talán Japánban darázzsal ízesített kekszet gyártanak és árulnak drága pénzért. Ki tudja, talán a bogaras rizs is valami keleti finomság? :-)
u.i. nem szeretem a rizst, szerencsémre.
az igazi MPL melegebb éghajtra költözött. lö pá! ( 2007.09.28. 18:10:25
A corában a molylepkével együtt megvásárolhatod a bábolnabio vagy a raid étkezési molyokra való molycsapdát (ami nem = ruhamoly csapda) á 600-800 HUF a csótánycsapda, szúnyogirtó és egyéb hasonló termékek között búvik meg hosszúkás alakú és keskeny papírdobozban, az oldalán a rizsben is látható molyocska rokonai néznek veled farkasszemet.
2 db van benne gyárilag és úgy müxi 100 %-osan, hogy: az egyiket a hátlapjáról letépve az öntapadó ragasztócsíkot először felragasztod a szekrény belső ajtajára ahol a molytenyészetedet neveled, majd lehúzod a teljes felületről a védőfóliát. Na ekkor felszabadul az a fajta feromon vagy mi, amitől begerjednek a lepekek, és önként belemásznak a ragacsba. A másikat a konyhai helyiségben szabadon egy szekrény oldalára helyezd, mert amik kikelnek orvul a zacsiban dögök, reggelre szétrepkednek és belemásznak a müzliszeletbe.
Én már szekrényileg tiszta vagyok, a falon lévőre még akad egy-két szuicid. A siker garantált, kellemes vadászatot.
az igazi MPL melegebb éghajtra költözött. lö pá! ( 2007.09.28. 18:11:31
MosoMasa 2007.09.28. 18:28:06
na ha kesernyés volt a mellékíze, akkor az nem liszt volt!
Átlagarcú 2007.09.28. 18:46:24
"Az is jó, ha lisztet, rizst, darát, morzsát néhány napra beteszed a fagyasztóba, a molynak a halál garantált, majd átszitálod."
Én már a rovaroktól utólag mentesített gabonaféléket sem szeretem.
., (törölt) 2007.09.28. 19:26:33
csakazértse 2007.09.28. 19:52:33
Meztelen csávó a fürdőben. Maga kicsoda?
A mosógépszerelő. Másik meztelen pasi a konyhában.Maga kicsoda?A vízszerelő.
Szekrény kinyit, abban is meztelen csávó.
Maga kicsoda?
Mivan bazdmeg, nem láttál még molylepkét!!
MosoMasa 2007.09.28. 20:09:16
pedig ha tudnád, hogy a tiszta lisztben is micsodi finomságok vannak! Hajajj....!
KolomparRomeo 2007.09.28. 20:50:05
gazsi 2007.09.28. 21:08:44
rockstopper 2007.09.28. 21:20:45
weburafako · http://weburafako.atw.hu/ 2007.09.28. 22:22:29
weburafako · http://weburafako.atw.hu/ 2007.09.28. 22:26:59
weburafako · http://weburafako.atw.hu/ 2007.09.28. 22:31:05
tomlaker 2007.09.28. 23:07:43
jesszumpepi (törölt) 2007.09.29. 01:43:10
Arra jó,hogy jelzi a moly jelenlétét.Az összeset sose fogja meg,viszont fogyókúrának jó,mert amikor benézel a konyhaszekrénybe,és meglátod a molycsapdát egy csomó beleragadt molyhullával,akkor egy időre garantáltan elmegy az étvágyad.
hoppacska72 2007.09.29. 10:42:44
Kiddy (dugnám nikki sixx-et!) 2007.09.29. 12:22:26
Hála Istennek a molyok még nem költöztek be hozzánk, de anyócám a pirospaprikába, zsemlemorzsába, grízbe, stb. babérlevelet rak. Nem tudom, hogy ez lenne-e az oka a molymentességnek, mindenesetre így csináljuk. Az ízen egyébként nem lehet érezni a babért.
mollyqueen (törölt) 2007.09.29. 13:01:42
Ennyi erővel legközelebb a panelhangyákról vagy a muslicákról lesz hír? Nagyon várom....Amúgy a feromonos írtó max. arra jó, hogy odacsalogasd a szomszédok molyait is, s mielőtt felragadnának - a látvánnyal megnyugtatva az embert- zabálnak vagy lepetéznek nálunk... :-)
marczipán · www.marczipan.blog.hu 2007.09.29. 14:23:33
gendermember 2007.09.29. 21:22:09
a levendula csak nagyobb bogarak ellen jó, és a mellé rakott kaja hajlamos átvenni a szagát, viszont ez főzés közben teljesen eltűnik.
további jó módszer még a só (1kg rizsre csapott evőkanálnyi), kakaó közé őrölt kávé, lisztbe szódabikarbóna is OK
gendermember 2007.09.29. 21:27:07
Ajánlat: www.biomalom.hu
soiree 2007.09.29. 22:40:03
Tehát: kertet kell szerezni, vetni, aratni, magunk őrölni, dagasztani és már kész is :) Bioekét hol lehet olcsójééé? :))
gendermember 2007.09.29. 23:09:27
és jogos, mert tényleg macera (majdnem lehetetlen) olyan élelmiszert beszerezni, ami nem árt
de törekedni lehet rá :)
és csökkenteni a rizikófaktorokat
meg elkerülni a garantáltan szar alapanyagokat
(aki előfőzött gyorsrizst vesz hipermarketben, az nem lehet sikeres ember. engem pl. nem a moly vagy milyen lepke zavar a zacsiban, hanem az a sok vegyszer meg adalékanyag, de ízlése válogatja)
gendermember 2007.09.29. 23:17:48
mancs.hu/index.php?gcPage=/public/hirek/hir.php&id=5711
hétköznapi élelmiszer-adalékaink
mancs.hu/index.php?gcPage=/public/hirek/hir.php&id=6787
biofarmok
mancs.hu/index.php?gcPage=/public/hirek/hir.php&id=2410
és ott a tudatosvasarlo.hu
--- Der Zebulon aus Tirol --- 2007.09.30. 02:08:18
aki mindig vett egy zsák búzát ,a nagybáttyának meg van egy termény darálója és igy mindig volt fincsi teljeskiőrlésű liszt. Mondanom se kell ,hogy az ebből a
friss lisztből készült kenyerek ,sütik
ostyák ,kásák voltak a legjobbak amiket valaha ettem. De persze ebben a modern világban kinek van ilyesmire ideje ,arrol nem is beszélve ,hogy a legtöbb ember hülyének néz ha ilyesmit csinálsz...sajnos
soiree 2007.09.30. 06:06:35
jesszumpepi (törölt) 2007.09.30. 06:44:01
Zsirparaszt 2007.09.30. 09:17:16
alicecsodaorszagban 2007.09.30. 09:40:20
Olyan hasznos dolgokat írkáltok!
gendermember, én is törekszem rá, hogy adalékmentesebb cuccokat együnk.
magampista, pedig bizony a liszt lehetett keserű, mert a víz, olaj, élesztő friss volt. de ez asszem teljes kiőrlésű volt.
Néha próbálok kenyéren kívül is etetni a családdal barna lisztet, de pölö a belőle készült kakaóstekercs kőkemény lett, a főzelék nem sűrűsödött be tőle,
szóval ezt még gyakorolnom kell...
alicecsodaorszagban 2007.09.30. 09:48:10
voltunk tegnap Etyeken, láttam egy csávót
WELCOME TO MAGYARISTAN feliratú pólóban, melyikőtök volt ??? :)
boldiii 2007.09.30. 10:43:54
gendermember 2007.09.30. 11:35:36
hazikenyer.blog.hu/2007/09/29/feher_kenyer_vs_barna_kenyer
a pergős rizsfőzés egyik módszere: kanálnyi olajon megfuttat egy csésze megmosott (átválogatott, ugyi) és lecsöpögtetett rizst. kezdjen üvegesedni. felönti kb. kétszeres mennyiségű _forró_ vízzel, megsóz, megvárja míg újra forr és lefedi. tehet bele egy kis fej pucolt vöröshagymát.
nagyon alacsony lángon (+elosztón) vagy sütőben nagyon alacsony hőfokon békén hagyja 15-20 percig. fedőt le, villával még forrón átkever.
akkora lábos optimális, amiben a vizes rizs kb. a feléig ér.
főzeléksűrítés: nem érdemes barna lisztet használni, nem fő és dagad meg rendesen. inkább étkezési keményítővel próbálkozz.
alicecsodaorszagban 2007.09.30. 12:03:39
"a teljesőrlésű liszt csak rövid ideig volt tárolható a korpa zsírtartalmának avasodása miatt." - értem.
különben eszünk fehéret is, próbálom megtalálni az egyensúlyt.
hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2007.09.30. 15:59:56
gazt hamarabb elzarni es csak fedo alatt es tokeletes lesz
de n szeretem a ragacsosat is
egyszer Vacon...
ah ez hosszu tortenet
a bogarak is Isten teremtmenyei, egyutt kell elnunk veluk
bar egyszer Vacon lattam zsizsikes babot, huuuu...
sutttyo 2007.09.30. 17:27:09
fidel73 2007.09.30. 22:18:46
Megdobbent 2007.09.30. 22:29:25
kovácske 2007.10.01. 02:27:26
molyok: papírzacskóból nejlonból ki, üres kimosott, kiszárított literes befőttesüvegbe be, tető nélkül 20 másodperc a mikróban, hogy ne szaporodjon ami esetleg benne van tető rá, a befőttesüvegbe semmi sem mászik be, se ki belőle. főzés előtt a szitálás, vízben rázogatás - hogy feljöjjön a tetejére, ha volt benne szemét, és a tiszta cuccot lehet használni rendeltetésének megfelelően. de az említett hűtés is jó megoldásnak tűnik, pláne, hog tovább eláll a szavatossági idejénél úgy. csak nekünk nincs akkora hűtőnk, vagy fagyasztónk.
irtózás a bogaras kajától: magánprobléma, de butaság. mit gondolsz, a rizsföldön bogármentes környezetben volt? ha megtisztítva is undorodsz a kajától, mert valaha volt benne rovar, akkor jobb, ha semmit nem eszel. szerintem elég az a tudat, hogy a mosás-főzés után tiszta étel kerül a tányérra és nem kell arra gondolni, hogy "egyszer egy ízelt láb végigtaposott rajta". bármelyik kilincs, amit megfogsz sokkal undorítóbb, mint a már megpucolt rizs. sőt, a levegő, amit belélegzünk is hozáért mindnféle undorító rovarokhoz, és a száj-orr-tüdő semmivel sem intimebb, mint a száj-gyomor útvonal. úgyhogy no para.
eMM2 2007.10.01. 12:16:21
Sose veszek zacskós rizst mert drága és minek.
Fogom a rizsrizst átmosom jénaiba be.kis sót rá meg evőkanálnyi olajat.(ettől nem ragad össze)Felöntöm 2/3-adnyi vízzel mikróba be.I-es fokozaton 20-30 perc(menyiségtől függ) majd negyed óra állás.Nem kell kevergetni őrizgetni semmi.Ha kicsit ragadós lesz(nem szokott) én úgyis megeszem de inkább pergős.
narghil 2007.10.01. 13:48:30
escaramujo 2007.10.01. 14:38:30
Rák Attantam 2007.10.01. 17:21:49
Úgy látom, hogy a kommentelők jórésze teljesen természetesnek veszi, hogy az ISO, HAPCI, és kituggyamég milyen minőségellenőrzéssel sújtott boltokból beszerzett, kitudja milyen minőségellenőrzéssel sújtott gyártóktól származó termékeket itthon még fagyasztani, bunkós bottal veregetni, gázosítani, forralni, sós kútba tenni, kerék alá tenni stb. kell, hogy megdögöljenek benne az itthon sose látott, egzotikus távolkeleti/nyugati rovarok, férgek és rágcsálók.
Tisztára, mint mikor anno az ősi román Daciát vettük: itthon mégegyszer össze kellett rakni, hogy kész legyen. :)
(Jelzem, nekünk sosem volt Daciánk. Skodánk volt egy rakat. Egykutya.)
jesszumpepi (törölt) 2007.10.01. 20:45:13
alicecsodaorszagban 2007.10.01. 23:09:50
asszem azt rontottam el a rizsnél, hogy mindig kevergettem, attól tartottam, leég. az ember holtig tanul...
gendermember 2007.10.02. 00:25:09
a pergősség lényege, hogy ne legyen benne keményítő vagyis szűrőben nagyon alapos (már ne legyen fehér a víz) átmosás + valami zsiradék, hogy ne tapadjanak össze a szemek. hogy ezt a láboskába teszed vagy jénaiban a mikróba? ízlelés kérdése.
párolni kell és nem főzni. leégni nem fog, de képződhet az alján egy pirultabb réteg, amit nem mindenki szeret. erre megoldás a még alacsonyabb hőfok, illetve hogy kicsivel többet készítesz, a pirult részt meg kidobod (a komposztba, hehe)
mondjuk az se mindegy, hogy szarvasi B, jázmin, coop A, basmati vagy miféle az a rizs, a választás - ezzel az elkészítési módok, idők, fűszerezés, vízmennyiség, hőfok - függ attól, hogy mi a cél, mit szeretsz etc.
és igen, a rizsliszt is jó sűrítésre, csak nálunk baromi nehéz jó minőségűt, megbíható eredetűt beszerezni. és a magas hőfokot se mindig bírja. létezik teljesen liszt és sűrítőanyag mentes sűrítés is: kiveszel egy tányérnyit a főzelékből és botmixerrel pépesíted. visszacsorgat, elkever, megesz.
gendermember 2007.10.02. 00:40:49
a pergősség lényege, hogy ne legyen benne keményítő vagyis szűrőben nagyon alapos (már ne legyen fehér a víz) átmosás + valami zsiradék, hogy ne tapadjanak össze a szemek. hogy ezt a láboskába teszed vagy jénaiban a mikróba? ízlelés kérdése.
párolni kell és nem főzni. leégni nem fog, de képződhet az alján egy pirultabb réteg, amit nem mindenki szeret. erre megoldás a még alacsonyabb hőfok, illetve hogy kicsivel többet készítesz, a pirult részt meg kidobod (a komposztba, hehe)
mondjuk az se mindegy, hogy szarvasi B, jázmin, coop A, basmati vagy miféle az a rizs, a választás - ezzel az elkészítési módok, idők, fűszerezés, vízmennyiség, hőfok - függ attól, hogy mi a cél, mit szeretsz etc.
és igen, a rizsliszt is jó sűrítésre, csak nálunk baromi nehéz jó minőségűt, megbíható eredetűt beszerezni. és a magas hőfokot se mindig bírja. létezik teljesen liszt és sűrítőanyag mentes sűrítés is: kiveszel egy tányérnyit a főzelékből és botmixerrel pépesíted. visszacsorgat, elkever, megesz.