Tékozló Homár

Csak autót ne vegyenek

2007.10.31. 11:44 | szily | 89 komment
Meg házat. Ha közlekedni akarnak, ott a BKV - bruhaha - meg a motorozás, bár az utóbbi révén az elviselhetőnél többször kell túlfejlett egóval és alacsony fizetéssel ellátott orvosokkal találkozni. És mesélhetnék a robogószerelők gyilkos trükkjeiről is. Szóval minden mindegy, bár lehet, hogy ezt csak a tízlábúakat aránylag ritkán megtámadó nátha mondatja velünk. No meg Eszter limuzin hosszúságú sztorija arról, hogy szopatta a Ferihegy Seat autószalon, végkimerülésig.


Kedves Homár,

sokszor olvasom a történeteidet és ma én is szeretnék megosztani veled egyet - bár sajnos ennél sokkal több is van nekem.

Tavasszal vettem a Ferihegy Seat autószalonban egy használt Seat Cordobát, hozzávetőleg 27 000,- Km-rel. A vásárlás viszonylag rendeben ment és még érvényes a Weltautó garancia.

Mivel szeptemberben tönkrement a csomagtartó zárja, ezért visszavittem, hogy cseréljék ki garanciálisan. A csomagtartó zárját kicserélték, majd másnap nem működött. Újabb telefonálgatás időpontért, szervezkedés, rendezkedés az időpont és a megjelenés miatt munkaidőben, majd újra kicserélték. Az elnézést, sajnáljuk kifejezés nem hangzott el. Itt már villoghatott volna a piros lámpa, de mivel jóindulatú teremtés vagyok alapvetően, gondoltam egyszer mindenki hibázhat.

Októberben aktuálissá vált a műszaki vizsga, és voltak egyéb apró problémák is, remegett a kormány, jobbra húzott az autó, rémesen csikorogott a fék, valamint letörtem a jobb tükröt. Telefonálgatás időpontért, szervezkedés, rendezkedés munkaidőben, hogy meg tudjak jelenni és ott tudjam hagyni az autót, autó elvivés. Mivel a munkafelveveő kislány nem volt ott, személyesen a szervízvető vette fel a munkát. Leültem vele szembe, belenéztem a szemébe, és elmondtam, hogy vizsgára viszem az autót, letört a jobb tükör, jobbra húz a kormány és remeg, valamint rémes hangja van a féknek, a szervízkönyv pedig a kesztyűtartóban van. A szervízvezető a szemembe nézett a szemével, a fejével bólogatott, a szájával pedig többször érthetően kimondta az igen szót. Így a verbális és nonverbális kommunikáció alapján úgy értelmeztem, hgy megértette amiket mondtam. Kitöltött egy munkalapot - hamu és por fejemre, mert nem néztem át, de ki gondolta volna hoögy egy csili-vili Seat márkaszalonban a szervízvezetővel ez megtörténik.

Elmentem a kocsiért, kifizettem, hazavittem, amit másnap átnézett kedvesen és segítőkészen a barátom, és megállapította, hogy folyik az olaj, a kormány remeg és húz, a fék rémesen csikorog, a szervízkönyv nincs kitöltve, a számlán pedig a szervízvezető által feljegyzett 39000 km helyett (kerekítek), 339 000 km szerepel.

Szervezkedés rendezkedés munaidőben, visszaviszem a kocsit, elmondom a problémát, majd zavaros magyarázkodás, a szervízvezető nincs bent, az olajcsöpögést megszüntték. Az elnézést kifejezés nem hangzott el.

Következő munkanap felhívom a szervízt, elmondom a problémámat a kormány remeg és húz, a fék rémesen csikorog, a szervízkönyv nincs kitöltve, a számlán pedig a szervízvezető által feljegyzett 39 000 km  helyett (kerekítek), 339 000 km szerepel. A szervízvezető közölte, hogy ellenőrizte s munkalapot, ezen ezek a problémák nem szereplenek, és ez különben is nem dráma, (ebben egyetértek vele, mert ez tragédia), és jöjjek vissza, majd beírják a szervízkönyvet, másnál is előfordul, hogy nem volt ott a szervízkönyv (sic!). Az elnézést kifejezés nem hangzik el, de többször hallom ingerülten, hogy ez nem dráma, a fék csikorgás pedig normális (csak tudnám miért nem hallom más autókban?).

Másnap szervezkedés rendezkedés munkaidőben, hogy bevigyem a kocsit, a barátom kedvesen segítőkészen elkísér, ő is szervezkedik, rendezkedik a munkaidejében, hogy jelen tudjon lenni. Beballagunk, az adminisztrátor kislány kitölti a szervízkönyvet, átjavítja a számlát (az elnézést kifejezés nem hangzik el).

Mondom neki, hogy javítsa ki az gépében az adatbázisában a km óraállást. Kedvesen bólint, hogy rendben. Mivel már tanultam az esetből, kérem, hogy meg szeretném nézni a múltkori elírások után az eredményt. Odaballag a főnökéhez, visszajön és közli, hogy nem lehet a gépben kijavítani a km óra állást (vajon az előbb miért mondta, hogy kijavítja?). Mondtam neki, hogy hibás adat szerepel a kocsimról az adatbázisában, szeretném ha korrigálná. Megint elballag, visszajön, immár egy másik vezetőjével, aki közli, hogy ezt nem lehet, majd ha legközelebb jövök, akkor jó adatokat írnak fel. Megosztottam vele azt a tervemet, hogy többé nem teszem be ide a lábam, mert ha van egy problémám, akkor még háromszor ide kell jönnöm, hogy megodják, ezért inkább keresnék egy megbízható szervízt. Ekkor megjelent a másik szervízvezető, és a barátom elvesztette a béketűrését, nem minden alap nélkül, így innentől kezdve rendezetlenül röpködtek a különféle, egyébként még szalonképes kifejezések. Elsorolta a problémákat - kormány remeg és húz, a fék rémesen csikorog, a pedig ezért hoztam ide a kocsit 39 000 km helyett (kerekítek), 339 000 km szerepel, és nem kértek elnézést, amiért már napok óta ide járunk és telefonálgatunk, mint a hazajáró lélek.

A szervízvezető 1. felháborodottan közölte, hogy ő nem hazudik, mindent felírt, amit mondtam, a kesztyűtartóba nem nyúlhat be (vajon miért nem kérte, hogy adjam a kezébe a szervízkönyvet, mikor  említettem, hogy a kesztyűtartóban van a szervízkönyv?), és miért ne írta volna fel a fizetős ügyfél problémáit (mondjuk ez szerintem is jó kérdés) és hogy ő többször bocsánatot kért (nem kért, viszont töbször  elmondta, hogy nincs dráma, amivel egyétértek, hiszen ez egy tragédia).

Mindenestre ragaszkodtak ahhoz, hogy a gépben levő hibás km óra állást nem javítják ki. Majd ha legközelebb jövök. Mire megemlítettem, hogy itt vagyok, legközelebb nem jövök, ha 10 perc múlva visszajövök, az  jó? Ekkor már úgy néztek rám, mint akit messziről szalasztottak, hiszen többször elmondták, hogy nem javítják ki a hibás adatot, én pedig még mindíg ezt szeretném. Mondták, ha felvsznek új munkalapot,  kijavítják. Ennek megörültem, mondtam hogy remek, itt vagyok, vegyenek fel új munkalapot. Azt nem lehet, majd ha legközelebb jövök. - hangott a válasz. Az elnézést kifejezés nem hangzott el.

Mivel a barátom és a szervízvezető1. között eddigre már nem a problémamegoldésra koncentrált a beszélgetés, a problémámat pedig szemmel láthatóan nem akarták megoldani, ezért elindultunk.

Most tehát ha el szeretném adni a kocsimat, a vevőjelöltem betelefonál a márkaszervízbe, akkor elmondják neki, hogy a kocsiban 2007. októberében már több, mint 300 000 km volt. Keresnem kell egy új szervízt, legalább 1 munkanapom és egy óra telefonálás ment rá arra, hogy még mindíg remeg a kormány, jobbra húz a kocsi és csikorog a fék....

Lehet, hogy ez másoknak nem nagy sztori, de tudom, hogy te Homár megértesz engem.

Üdvözlettel:

Eszter
Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Barnebyte 2007.10.31. 11:46:48

Utolsó.
Ez marha jó érzés...elsőnek lenni.
Sosem fogom megérteni...

Dr. Kix 2007.10.31. 11:51:31

Micsoda motívumok... :)

nikii 2007.10.31. 11:53:14

Nem akarlak kiábrándítani, de valószínűleg a 39000 km (kerekítek) a helyes kilométeróra állás. Ha használtan veszed, ezt mindig kalkuláld be. Visszatekerik, szervizkönyv nem segít.

Elektronikus cigi · http://www.edohanyzas.hu/?partner=3 2007.10.31. 11:55:03

Aki használt Seat-ot vesz annak írni fog a BSA, hogy a Palkovicsné laptopját hol veheti át... :D

nikii 2007.10.31. 11:56:20

Még mindig jobb, mintha a teveszervizbe vitted volna:
www.vicc.hu/index.php?tz=210,211+5

rockstopper 2007.10.31. 11:57:50

Én már régóta tudom: Keresni kell egy maszek autószerelőt, aki ugyan drágán dolgozik (de még mindíg olcsóbb mint a márkaszervíz) , de LELKIISMERETES! Ezt csak haveroktól, kollegáktól... stb lehet megtudni. Márkaszervízbe soha, csak ha garanciás, és ingyé dolgoznak.

jesszumpepi (törölt) 2007.10.31. 11:59:18

Mit mondana erre Lituma tizedes?
Aztakurvaannyukat!

Hogy az ilyen géntörmelékeknek törjön szilánkosra mindkét lábuk,és az orvosok rakosgassák össze több fordulóban,aztán járókeretükkel menjenek rendszeresen a leszázalékolást elbíráló bizottság elé,és ott hallgassák végig,hogy munkaképesek.Munkát meg sehol ne kapjanak,mivel munkaképtelenek.

s_marky 2007.10.31. 12:00:44

Nekem is seatom van,de szerencsére soha nem járt márkaszervízben...Amúgy meg vidd bátran máshova (pl Porsche Buda),elvileg tökmind1 melyik szervízben írják át a kmóra-állásodat,mert elvileg neten kommunikálnak a csodagépeik...

Gumidomino 2007.10.31. 12:00:44

Írd már le könyörgöm, hogy mi szerepel azon a *urva számlán! Mit csináltak, ha azt nem, amit megbeszéltetek?
Írja bele kis kezével pöcséttel, névvel, aláírással a szervízkönyvbe a számlán szereplő tételeket, javításokat, és a km-óra állást.
Voilá.
Aztán dobd be a rossz csomagtartózárat úgy, hogy legalább két ablakot kitörjön. (gyakorolj rá)

A szervízvezetőnek azért nőjön be az orra luka így a hosszú hétvégére.

esem1970 2007.10.31. 12:25:02

eszter, komolyan, én régen szórakoztam ilyen jól egy íráson! ebben termett egy-két klasszikus :)
a tevés viccnél lefordultam a székről...
amúgy rockstopper mondja helyesen: csak ismerőshöz!!!

Secnir 2007.10.31. 12:30:49

a seat ferihegy nem igazán megbízható hely. én is vettem ott autót, s 5 hónap múlva szervizbe kellett vinnem más ok miatt, de nem oda vittem, hanem egy másik weltautós céghez, amely közelebb volt.
hát széthümmögték az agyukat, amikor alá-belenéztek, és megkérdeztk, hogy ugyanmár hol a faszomba vettem. mondom weltautó-ferihegy és még granciális, tehát úgy szerepeljen a számlán, hogy nem fizetek érte. weltauto-weltauto nem?
erre kiakadtak egy kicsit, és hirtelen felsoroltak tíz tételt, hog mi az, ami miatt az gépjármű nem felel meg semmilyen műszaki követelménynek, és már a vásárlás előtt is megvolt. mondom nem baj, egy cég, cseréljék ki gariban. hát ők azt nem. monodm boltolják le a seat feriheggyel.
le is boltolták, 4 nap alatt jött meg az összes cserealkatrész, a seat ferihegyről meg ennyit.

nikii 2007.10.31. 12:38:27

Még mindig jobban jártál, az Óbudai Autójavítóban ösze is törték volna, aztán közlik, hogy eleve úgy vitted be.

Dr Net Elek (törölt) 2007.10.31. 12:48:01

Márkaszervizbe csak akkor viszünk autót, ha ellenségeinknek akarjuk kölcsönadni, vagy eladni. Ezt minden _épelméjü_ autós tudja. Amugy irány egy megbizható szerelö, bátrabbak/hozzáértök meg s.k.

pinkfloyd 2007.10.31. 12:53:53

Azbeszt megbasz!
Vásárlók könyve, Fogyasztóvédelmi Hatóság!
Erre nem gondoltál?

pinkfloyd 2007.10.31. 12:56:21

Azbeszt Megb@sz! Vásárlók könyve, Fogyasztóvédelmi Hatóság! Erre nem gondoltál?

báró Csekonics 2007.10.31. 12:58:51

Hülye kérdés: ha nem csinálták meg a munkát, minek vetted át / fizetted ki a javítást?...

andreiground (törölt) · http://www.andreiground.com/ 2007.10.31. 12:59:10

A szervizvezetőknek nőjön köröm a tökükre.

stichus 2007.10.31. 13:14:28

gasztonyi volt ma már?

Jogo 2007.10.31. 13:23:46

A rendszerben a rosszul bevitt km óra állást, számlázás után tényleg nem lehet javítani...., tehát marad Gumidomino által javasolt megoldás: szervizfüzetben javít, márkaszerviz pecsét. Információt -elméletileg- telefonon nem lehet kiadni egy autóról, csak személyesen, miután igazolva lett a tulajdonviszony (vásárlás előtt az eladóval együtt bemenni, utána érdeklődni a szervizfüzet adatainak)

Secnir 2007.10.31. 13:34:36

nem jelenik meg az új kóment. reklamálnék...

nikii 2007.10.31. 13:37:58

Secnir!

"nem jelenik meg az új kóment. reklamálnék..."

Megjelenik, csak nem látod. Írj cikket a Homárnak!

köpcöspapa 2007.10.31. 13:52:50

Tényleg, mit csináltak egyáltalán a kocsin? A leírásból az derül ki, hogy olajfolyást igen, de azonkívül?

Amúgy remek dokumentáló a stílus:)

esem1970 2007.10.31. 14:06:16

bocs, de nem látom a kommenteket. ez egy próba, hátha így.

báró Csekonics 2007.10.31. 14:08:23

Kedves Homár,

Képzeld, van egy 'Tékozló Homár' nevű izé (blog v. mijaszösz) ami röhejesen működik újabban. Tegyétek már ki, hadd röhögjenek a népek! :-D

Tarika · http://isitchristmas.com/ 2007.10.31. 14:51:05

A szervízeseknek nőljön ZRt-jük!!!! Mindegy mijükre...

törvényenkívüli 2007.10.31. 15:12:01

nincs dráma, amivel egyétértek, hiszen ez egy tragédia
bocsánat, bocsánat, bocsánat, bocsánat, bocsánat, bocsánat, bocsánat, bocsánat ez eddig 10 (kerekítek)

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2007.10.31. 15:21:15

Az paranoia amikor a haverom úgy viszi el szervízbe a kocsiját, hogy kívül-belül vagy 50+ fotót csinál róla, és mikor átveszi végignézik a képeket, hogy nincs-e rajta más karcolás, nem lett-e esetleg kicserélve egy-két alkatrész, tényleg azok-e a gumik, felnik amik fent voltak... No már ha a számlán nem szerepelnek.

NorbArt 2007.10.31. 15:21:34

1. Aki márkaszervízbe viszi a kocsit kivéve ha nem garis, sikeres ember nem lehet..., vagy komplett idióta, esetleg salyát maga ellensége és a pénztárcája ellensége is...

2. Aki lebassza a tükröt a kocsijáról, sikeres ember nem lehet, valamint szerintem jobb ha pl. egy szamarat venne igénybe a közlekedésre, vagy tolna talicskát.

3. Ha így kicsesznek az emberrel egy helyen a megoldás:
Odamenni 3 igencsak erjedt hajléktalanhoz az sem árt ha be vannak italozva és kellőképpen jönnek rájuk a legyek. Így bemenni az adott helyre és megkérni a homlesseket hogy tébláboljanak nézelődjenek, üljenek be a kocsikba amíg Te nem szólsz hogy abba lehet hagyni.

4.
Ha elhozza az emebr a kocsit a szerelőtől, akkor körbenézi ellenőrzi hogy mindent megcsináltak-e rajta esetleg ki is próbálja... Ha nem jó otthagyja. A második szervezés után kifizettetni az utazást, óradíjjat szabadságot...

Szerintem járjál taxival, vagy busszal esetleg az említett szamáron...

Matykocska 2007.10.31. 15:24:01

Kerem legyunk pontosak:
A drama egy munem, a tragedia az egyik mufaja, szoval ami tragedia , az drama.

nikii 2007.10.31. 15:25:03

sambalabammbumbumm!

"Az paranoia amikor a haverom úgy viszi el szervízbe a kocsiját, hogy kívül-belül vagy 50+ fotót csinál róla"

Nem paranoia, hanem tapasztalat. Kérd meg, mondja el az esetét,és küldd be ide, hadd szórakozzunk vagy szörnyülködjünk.

Tinyó 2007.10.31. 15:30:38

Mér' kell Magyarisztánban az embernek minden szakiparban járatosnak lennie?
Legyek amatőr szobafestő, autószerelő, ügyvéd meg még hentes is, hogy ne verjenek át lépten nyomon? Nooormális dolog ez? Kérdem: én!

2007.10.31. 15:59:45

az ha lefotózza a kocsiját és utána hasonlítgatja...ez tényleg paranoia. Az ilyen ember rendkívül frusztrált lehet és talán ott kéne állnia a kocsija mellett a szervízben végig, nem ?
Rossz lehet így élni.

Szumi 2007.10.31. 16:47:41

Ennyi hibával gyanús, hogy a 339000 km a helyes állás.....bár ne így legyen

szaporító 2007.10.31. 18:14:15

Egy futóműállítás, és féktárcsacsere kell ennek a kocsinak. Ezt lehet akárhol, nem garanciavesztő beavatkozás. Nem ártana a gumik futófelületét is ellenőrizni.

Egyébként meg autót csak úgy adunk át szerviznek, hogy azt külön papíron átveteted, vagy a munkalap megjegyzés rovatába beleíratod, hogy közösen átnéztétek és az általad említett hibákon kívül minden megfelelően működik.

jesszumpepi (törölt) 2007.10.31. 18:31:45

Zrt?

Zöldes Redvás Tumor.Az ilyen lehúzósoknak ajánlott.Aztán az ilyennek a legnagyobb a pofája,amikor másokon kér számon valamit,meg a jogait emlegeti.

olcsóJános 2007.10.31. 19:28:22

ha az el nem hangzott 10 (kerekítek)elnézés elhangzott volna, akkor a világ egy évig nem tudna elnézést kérni.
elnézést, de szar a levél.

fidel73 2007.10.31. 20:46:13

Galagonya Elvira - abszolút igazságot írtál.

Megint egy szokványos sztori, és az a gáz, hogy ez mindennapos eset.
Márkaszervízek alkalmazottait GPS-es talicskaszámlálóval 10 év kőfejtőben letöltendő kényszermunkára ítélte a Forradalmi Népbíróság.

jesszumpepi (törölt) 2007.10.31. 20:50:01

A szerviz vezetői eszement semmirekellők csürhéje,akiket...A többit már tudjátok.

jesszumpepi (törölt) 2007.10.31. 20:51:24

Főleg Secnir tudja.Olvasta a Galaxis útikalauzban.

Répalaki Edömér 2007.10.31. 21:50:16

Csikorgós fékek oka lehet az új fék esetén az össze-vissza illetve vadul fékezés (mielőtt a betétek bekoptak volna). Például az enyém is ilyen: a vadi új szett (pofák és tárcsák) a szerelést követő második nap óta visítanak, mert motorfékelős állat vagyok és csak akkor taposom a középső pedált, ha már majdnem késő.
Továbbá az olasz utángyártott példányok állítólag minden esetben csikorognak. A fenti kettő kombinációja hatványozottan "jópofa" dolog.

Amúgy a múltkori Hondás cikkhez elfeljtettem megírni, hogy az Ercsi képviselet bejárati kapuját ugyan nem, de annak a zárját pár éve leszakította egy srác. Nem elégedetlenségből, pusztán baleset volt... de többet nem mondhatok.

2007.10.31. 22:03:20

Mondjuk csak azt nem értem, hogy miért nem fenyegetőzünk fogyasztóvédelmmel, meg jegyzőkönyvet miért nem vetetünk fel, meg még egy csomó helyen meg lehetne szorongatni a töküket, de biztos nem az a jó megoldás, hogy fizetünk a semmiért, és eljövünk, aztán hüppögünk a homáron. Jó a levél, szerintem is szemét bagázs, de az ember meg ne legyen birka, ha a pénzéről és főleg ha a biztonságáról van szó.

2007.10.31. 22:57:27

Eszter! Igaz, hogy ez nem dráma (hanem tragédia), de egész jó stílust hozott ki belőled... :)

utolsóelőttisenki 2007.10.31. 23:14:12

tök furcsa az ötödik bekezdés.

amíg hazavitte Eszter a gépjárművét addig nem remegett és húzott a kormány, nem csikorgott a fék ?

csak a pasija vette észre másnap ?

nem kellett volna neki 390 (kerekítve) méter megtétele után visszamenni rögtön ?

ez is csak fotósop

J.Hard 2007.11.01. 00:00:22

Szinte teljesen mind1 milyen szervizbe viszed az autod mert mindenhol atpattintanak az auto eladasa utan magasrol tojnak rad!Ez egy regi magyar szokas

MrMojo 2007.11.01. 00:09:07

s_marky:
km-óra állást javítani munkalapon nem lehet, de a programban igen. És a csodagépek nem kommunikálnak egymással a net-en...

ddd.dino 2007.11.01. 10:07:16

Aki olyat mond, hogy autót csak ismerőshöz vinni, sikeres ember nem lehet! Néztél mostanában egy autó motorházába (függetlenül attól, hogy skoda fabia vagy bmw): nagy kocka drótokkal, az ablakmosó folyadék nyílásán kívül nem találsz rajta mást. Az öreg favoritomat Józsi bácsi, a szomszéd utcai szerelő még elbütykölgette, egy mai autóhoz a gyertyacseréhez is számítógépre kell kapcsolni a dögöt (nem véletlenül, járjál csak szakszervízbe és fizesd ki inged-gatyád). Ha pedig a cikk írója úgy hozza el a szervízből a járművét, hogy meg sem nézi megjavították-e, hááááááááát... A minap volt a járművem szervízben szintén garanciális problémák miatt (a típust le sem írom, tudom, hogy nem vagyok sikeres ember), mikor is is eltörtek rajta egy (egyébként fölösleges, pusztán dekoratív) műanyag elemet. Ezt kb. 3 perc nézegetés (mely nálam része a szervízből való elhozási rituálénak) után fedeztem fel és jeleztem a szervízvezetőnek, aki nem győzött bocsánatot és türelmet kérni, mondván mindjárt megjavítják. Így is lett, ha történetesen másnap veszem észre, már fújhatom a lehel kürtjét. Szóval legyen ez tanulság, nem kell szemérmesnek lenni, ha az ember a járművét kapja vissza, nyugodtan át lehet nézni (előny, amikor az meber megy a kocsiért, és ott parkol jól láthatóan, ilyenkor célszerű már előre átnézni. Ha pedig remegő kormány és csikorgó fék javításra vittem oda, ez mondjukaz átvételt követő első percben kiderül, szőrösebb lelkű emberek akár próbakört is mehetnek, mielőtt aláírják az átvételt és fizetik a szerelőt.

storyline :) 2007.11.01. 10:37:43

Az csak nekem tűnik egyértelműnek, hogy a szervíz nem elb.ta a kilométeróra állást, hanem annyi is volt a kocsiban? Már körbefordult 3X...

ddd.dino 2007.11.01. 12:08:30

Mondjuk tény, hogy jó lett volna tudni a korát. 27.000 km-el ez kb. 1,5-2,5 éves kocsi lehet. Ennyi idő alatt beletenni 390.000 km-et azért már önmagában teljesítmény lenne, ezért nem is valószínű. Ha az autó tényleg fiatal, akkor magasról szarnám le, hogy egy szervíz munkalapon tévedésből hozzáadtak egy nullát a futott kilométerhez, őszintén azt sem értem, hogy Eszter ezen mit van úgy kiakadva és mit rohangál ezért vissza. Ha viszont az autó mondjuk 8-10 éves, akkor viszont nagyon szép léleknek kell lenni,hogy valaki elhiggye a 27ezer km-et! Persze egy autó futásteljesítményét nem csak a km óra adja, az száz egyéb helyen is látszik! Itt az autó ellen szól, hogy szar a kormány meg a fék, egy 27ezret futott autónál nem lenne szabad. El kellene vinni valami megbízható helyre (talán autóklub?) megvizsgáltatni, ha tényleg kiderül, hogy közel 400 ezer van benne, akkor erőteljesen pénzt visszakövetel, rendőrségen feljelent, fogyasztóvédelemnél bepanaszol és batzpapuccsal elfenekel. Viszont ehhez türelem és idő kell, mert a Seat ferihegy nem azzal fogja kezdeni, hogy persze a mi hibánk, bocsánat, tessék meginni egy kávét, amíg mi kitöltjük a csekket...

malacful 2007.11.01. 22:32:41

ismeroshoz sem mindig erdemes vinni. En autoszerelo vagyok es a sajat kocsimat rendszeresen ugy adom vissza magamnak, hogy hozza sem nyultam, kiloptam belole a magnot es leszamlazok 66 e + AFAT.

shibuya 2007.11.02. 10:28:03

malacful 2007.11.01. 22:32:41
ismeroshoz sem mindig erdemes vinni. En autoszerelo vagyok es a sajat kocsimat rendszeresen ugy adom vissza magamnak, hogy hozza sem nyultam, kiloptam belole a magnot es leszamlazok 66 e + AFAT.

ez kurvajo volt.

eszter azota visszamentel mar?

Vladimir Harkonnen 2007.11.02. 20:02:37

Én régebben egy céges Seat incát hajtottam. A km óra 300000-nél lenullázott, (gondolom a panyolok nem hitték, hogy többet is kibír) még mentem vele kb. 80000-et eladásig. Szegény vevő meg örült a 8 évesen 80 ezret futott ótónak! Csak akkor látszott mennyi van benne ténylegesen, ha beléptem szerviz módba (vagy valami hasonló).

Philpo 2007.11.02. 23:40:12

a dráma műfajába tartozik:
komédia
tragédia

szóval volt dráma

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2007.11.03. 01:15:30

jajj haggyatok mar ezt a muelemzest
a szerzo fokozta..
a drama akar vigjatek is lehet
de neki ez nem sima drama volt
hanem maga a tragedia
nem tudom mi az erthetetlen

kujoon 2007.11.03. 03:32:24

Ha csikorog a fék, akkor meg kell zsírozni, ennyi.
És nem fog többé csikorogni. :-D

Az ajtajukat nem tépted le?
Vagy legalább a szervízvezető körmös f@szát nem csuktad oda?

:-D
Bocs

Arogáns Antika 2007.11.03. 23:06:19

Eszter,
javaslatom: óbuda, Autóváros, Seat szerviz. Bár ez a város másik vége... :)
Nekem másfél évvel a gari lejárta után is cseréltek 50ezer forintos alkatrészt (indoklás: nem lett volna szabad elromlania) tök ingyen (se munkadíj, se alkatrész vételár). www.autovaros.hu
Eddig háromszor voltam náluk, egyszer se éreztem, hogy átvertek (de ettől még megtehették...)

LyukasBogrács 2007.11.04. 08:27:15

Galagonya Elvira 2007.10.31. 15:30:38

"Mér' kell Magyarisztánban az embernek minden szakiparban járatosnak lennie?
Legyek amatőr szobafestő, autószerelő, ügyvéd meg még hentes is, hogy ne verjenek át lépten nyomon? Nooormális dolog ez? Kérdem: én!"

Pedig más országban is jól jön a szakértelem. Egy csomó pénzt meg lehet igy spórolni.
Legyél:
autószerelő
kőműves
villanyszerelő
szakács
befektetési bankár
lakatos
asztalos
IT szakember
kertész
utazásszervező
stb.

Marvin (törölt) 2007.11.04. 08:32:15

Eszter!
Nagyon jól szórakoztam az írásodom. Jól írsz.

csarlee 2007.11.04. 14:49:36

Eszter!

Tényleg jó a stílusod, szerintem maradj inkább az írásnál. Csak 1-2 jótanács összefoglalásképpen:
1. Weltautónál ne vegyél kocsit, svindlerek.
2. Ha használt autót veszel érdemes a vásárlás előtt a kiválasztott verdát leinformálni. Pl ha Seat/VW/Skoda/Audi érdekel akkor legyen egy barátod aki mondjuk pont ilyen szervízben dolgozik és elmegy veled, megnézi, esetleg azokból a csodagépekből a motorszám/alvázszám alapján ki is lehet nyerni, hogy mégis mi az előélete a gépnek.
3. Nem ismerem a kérdéses helyet, de ha vannak konkrét hibák akkor addig nem fizetek amíg le nem ellenőrzöm és/vagy kipróbálom.
4. Tényleg márkaszervízbe nem érdemes vinni mert ha jól dolgoznak akkor is drágák a rezsik miatt ( az adminisztrátor kislányt is ki kell valamiből fizetni...). Legyen inkább egy márkabeli szerelő ismerősöd akihez elviszed. Biztos, hogy olcsóbb és precízebb munkát végez.
Sajnos, ilyen országban élünk, azonban a miértbe most nem mennék bele...

Imilla 2007.11.04. 15:27:35

Szervusztok,
mindenkinek nagyon köszönöm a hozzászólást és a hasznos tanácsokat, legközelebb igyekszem okosabb és figyelmesebb lenni. A kocsit egyébként 2003.-ban helyezték forgalomba, eredetileg ez a szalon adat el, szervízelte, és cserélte be.
A Homárnak naív ügyfelek írnak, mint én is. A kocsikhoz pedig nem nagyon értek. Ezért is gondoltam szakemberekre bízni a dolgot. És így jártam sajnos.
Eszter

Nyálkás Compó 2007.11.04. 22:44:44

Nos, Te "ugyanolyan" link vagy, mint a szervizesek. Csak szervezkedsz, rendezkedsz és szarsz Te is a munkádra, munkaidőben.
A szervizkönyvet pedig oda szokás adni a munkafelvevőnek, a rendőrnek sem azt mondod, hogy a forgalmi a kesztyűtartóban, keresse meg. A km állást pontosan illik megmondani, miközben a munkafelvevő szemébe nézel és elcsicserged a pontos értéket. Ugyanis: ha pl.kevesebbet mondasz, nem mossa le semmi a szervizről, hogy használták a kocsit. Nyilván nem túl megerőltető 5 számot megfelelő sorrendben mormolni a kocsitól a szevizpultig vezető kb. 50 m-en. (A számokat egyesével sem ér kerekíteni.) Nem dráma, ha nem olvasod el a munkalapot, ez tragédia, mivel, hogy aláírtál valamit olvasatlanul. Megjegyzem a futómű ellenőrzésnél tuti szóban elhangzott a műszeres mérés ára, ami vagy 10 ropi, na, de hát egy keveset futott autónak nem lehet futómű baja, ugyebár!!! A tükröt is a menetszél törte le, tehát padkázás kizárva, összes kátyú kikerülve.
Egyébként hatvan éve jobbra tarts van Mo-n, örülj, hogy jobbra és nem balra húz.
Érdekes, hogy a szervezkedés közepette 2x is képes vagy ugyanabba a hibába esni, és a lezárt mukalapot sem olvasod el.
Hogy miért nem írják át a km állást a gépben? - igen, igen ott is Te hibáztál! Amikor megvetted a vasat. Tényleg egyedül vetted?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2007.11.05. 04:28:41

jajj ne oszd mar az eszt
ez mindent elarul, hogy el sem tudod kepzelni , hogy egy no egyedul vegyen autot

Imilla 2007.11.05. 09:26:59

Nyálkás,
tudod azért mentem szakszervízbe, hogy a szakemberek a szakmájuknak megfelelően szakmai módon megoldják a problémámat, és én kifizetem az árát.
Tehát életemben először egyedül elmentem egy nevesített autószalonba, hogy megoldják a problémámat a pénzemért. A további problémák abból adódtak, hogy rajtam kívül a szakervíz sem viselkedett szakszerű módon. Nekik ez a szakmájuk, nekem nem.
A tükörért pedig az vesse rám az első követ, aki soha semmit el nem tört, le nem csöpögtetett, el nem szakított, le nem ejtett, el nem felejtett, félre nem értett, késésbe nem esett, nem volt türelmetlen és nem osztott ki ingerülten másokat...

tRebroN 2007.11.05. 10:02:04

Lehetne a kereszt kérdésem?? Ha szar volt amikor "megcsinálták" akkor mi a francért veszed át a kocsidat??
Másik meg attól tartok, hogy egy törött autót vettél és az előforduló hibák többek között ebből is adódhatnak mert hogy egy 39k km-es kocsin nincs kormány vagy futómű problem az is zicher kivéve ha szétkúrod vagy már eleve így vetted.

Imilla 2007.11.05. 10:32:45

Siettem a munkába, a munkahelyem és az otthonom között pedig az út vacak és folyton dugó van. Ezek nem tűnnek fel 1-2-esben való rutinozáskor, mikor a munkegép pöfékel melletted. Ezért vette észre másnap a barátom. Valamint nem tételeztem fel, hogy nem csinálják meg a problémát.
Hogy lehet kideríteni, hogy törött volt korábban az autó?

h0mbr3 2007.11.05. 15:46:17

lmilla: legegyszerűbben egy rétegvastagság-mérővel. ez egy kis szerkezet, ami megméri a fényezés vastagságát (nem kerekítve), ebből egész jó kiinduló alapot lehet szerezni: volt-e valamelyik elem újrafényezve. beszerzése egyszeri használatra drága, javaslom ismerős autószerelő/autódíler megkeresését, ő valszeg egyéb, biztosabb módokat is tud megállapítani, hogy volt-e már törve
hejj

Kotit 2007.11.05. 15:51:31

Imilla:
Rétegvastagságmérövel.
Tipp: beviszed az autót egy .... szalonba, hogy új .... típusú autójukba szeretnéd beszámíttatni. Ök jól átnézik és ha törött volt, tutira megmondják (ilyenkor érdekükben áll, hiszen vesznek és nem eladnak).

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2007.11.05. 16:00:26

Imilla
azert nem kell rogton megijedni, lehet csak trehanyak a szerelok
ezeket a tuneteket ezer mas dolog is okozhatja
nem vagok autoszerelo, de fekbetet, futomubeallitas, akar gumiabroncs, gombcsuklo, gumiharang stb.
amugy itt a'merikaban ha venni akarok egy hasznalt kocsit, felmegyek azinternetre befizetek 20 dollart es beutom a rendszamot es megmutat mindent, kik voltak a tulajdonosai, volt-e karambol, szervizek stb.

Imilla 2007.11.05. 16:54:55

Hagyma,
remek helyen élsz:-)
Látod, nekünk itt az ÁVH, KGB és CIA módszereivel kell figyelnünk minden pillanatban, ha igénybe próbálunk venni egy szolgáltatást, vagy csak úgy egyszerűen venni szeretnénk valamit

maccar 2007.11.05. 17:16:51

Nem tartom kizártnak, hogy a "szervizelés" ideje alatt megkerülték a fél világot a kocsiddal, és ezért szerepel a 339000km. Nincsenek friss autópályamatricák, vagy annak maradványai a szélvédőn? :)))

Kifordított kacagány 2007.11.05. 20:29:37

80 nap alatt a föld körül Weltautóval:)

eLzsÉ 2007.11.06. 07:46:52

Elnézést Eszter, de most kicsit szemét leszek.

1. Hogy a fenébe lehet letörni egy jobbos tükröt?

2. Nem kellett volna lepadkázni az autót, akkor nem húzna a kormány.
Úgy egyáltalában, meg kellene tanulni vezetni, sok kényelmetlenségtől kímélne meg...
És nem csak téged, hanem azt is, aki esetleg szembejön...

3. Márkaszervízbe semmilyen autót nem viszünk, mert aki ott dolgozik, nem érti annyira a szakmáját, hogy önálló praxist folytathasson, ilyenre bízzuk az autónkat??

Ami pedig azt illeti, hogy a modern motor egy nagy kocka rejtélyes csövekkel, meg bizbaszokkal, és a szomszéd Józsi bácsi nem ért hozzá, az ugyan igaz, de hozzáértő szerelő alatt nem is a szomszéd Józsi bácsit értjük.
Az én autóm még garanciális, de az első szervizre se jutott eszembe márkaszervizbe vinni, ahol a jó alkatrészeket is kilopják belőle, mivelhogy ebből élnek. Garanciát nyilván buktam, így sikeres ember nem lehetek, de nem is kívánok sikeressé tenni egy semmihez sem értő szerelőt sem.
Kurva nagy mázlim van, hogy találtam egy olyan szerelőt, aki tökéletes munkát végez, plusz nem úgy néz ki a műhelye, mint egy roncstelep, félig szétszedett motorokkal, meg fűtéscső alá betuszkolt, soha fel nem használt tömítésekkel.

4. A csikorgó fék, amennyiben valóban csikorog, se nem dráma, de nem is tragédia, az új azbesztmentes fékek bizony szeretnek csikorogni, de a lényeg, hogy megállítsák az autót, és erre nem volt panaszod, ha jól figyeltem.

5. Bocsánatkérést nem is fogsz kapni sehol, mert a szolgáltatók közellenségnek tekintik az ügyfelet, aki a hülye problémáival zaklatja őket, elfelejtve azt, hogy minden deka kenyér, amit a családjuk asztalára letesznek, ezen ügyfelek pénzéből kerül oda...

Imilla 2007.11.06. 19:14:54

Szia AG,
nem sértődtem meg.
A tükör története: egy olyan mélyített garázsom van (egyébként már két éve) amibe egy lejtős rámpán kell be és ki állni, jobbról közvetlenül mellette egy támfal van, és elég szűk az ajtó. És mivel mögöttem ült gyeremekem, aki akciózott épp valamit kiállás közben, bizony a jobb tükör letörött. Lehet engem ezért szidalmazni, meg szidalmazni a vezetési képességeimet, de már sajnos törtem el vázát is, meg tányért is, bár hosszú évek óta gyakorló háziasszony vagyok, meg inget is vasaltam már szét, és ruhát is mostam össze.
Viszont még soha senki nem sebesült vagy sérült meg miattam, vagy a vezetési stílusom miatt. Még soha nem padkáztam le autót.
Mbanivel front office ügyfeleim vannak, tudom, hogy ha hibázunk, mint szolgáltató, akkor elnézést kérünk a hiba miatt és kompenzációt nyújtunk valamilyen módon. Meg ügyfél nélkül is, csak úgy általában....
Hibázni lehet. Csak utána rendbe kell szedni az elrontott dolgokat, szerintem.

eLzsÉ 2007.11.06. 21:36:13

Örülök, hogy nem sértődtél meg:)

Magyarázat kielégítő, de az biztos, hogy valami történt az autód futóművével, hogy elkezdett húzni, ilyen ok nélkül ennél sokkal régebbi autókkal sem történik.

A barátnőmmel történt, hogy észrevette, hogy hiányzik az egyik dísztárcsája. A ház biztonsági őrségét akarta elkezdeni csesztetni, hogy biztos lelopta valaki.
Csak kiderült, hogy minden fordulatnál szisszen egyet, olyan durván lett megütve a felni, hogy ki kellett dobni.
És nem vette észre.

Tehát bizony meg lehet padkázni azt az autót úgy is, hogy ne legyen róla tudomásod.

Az ügyfélkezelést illetően abszolut igazad van, de erről már leírtam a véleményemet az előbb.

Ha gondolod, inkább megadom a szerelőm számát (majd biztos kapok tőle százalékot:), de márkaszervizbe ne vigyél autót!!

Imilla 2007.11.06. 22:03:55

Szia AG,
tudod, hacsak úgy nem, hogy nem vettem észre a padkázást:-)
Bár inkább a Thököly és a Maglódi, vagy Jászberényi, vagy hogy hívják a 10. kerületben a BV előtt az utat, út színvonalára gyanakszom.
Szervíztippeket szívesen veszek:-)
Főleg Zuglóban, vagy a 18.-ban.

HDani 2007.11.06. 22:41:12

Imilla! Miért pont Eszter?
Mért nem Kati? :)

ssybaf 2007.11.07. 01:32:37

Ez a levél a hölgytől felér egy szellemi szegénységi bizonyítvánnyal, mert:
A szervízvezető a szemembe nézett a szemével: No comment.

Szervíz: esetleg szerviz, rövid i-vel.

a szervízkönyv pedig a kesztyűtartóban van: egy mai autó szervizkönyve, így nyilván a Seat cordoba könyve is, kb. 9.000 oldal terjedelmű, mivel ez tartalmazza az autó összes lehetséges hibadiagnosztikáját, vizsgálatát, javítását, stb. Éppen ezért ha lenne is nyomtatott formája, bajosan férne el a kesztyűtartóban. De a terjedelme miatt nem is nyomtatják ki, általában elektronikus formában kezelik. Nyilván itt szervizfüzetre gondolt a szerző.

az gépében: No comment

km óra: ilyen nincs egy autóban

mindíg: ilyen szó nincs a magyar nyelvben

A csomagtartó zárját kicserélték, majd másnap nem működött: és mikor elhozta, akkor működött, vagy le se ellenőrizte? Egy nap alatt tönkrement? Furcsa lenne...

elvivés: ilyen szó nincs a magyar nyelvben.

Így a verbális és nonverbális kommunikáció alapján úgy értelmeztem, hgy megértette amiket mondtam. Kitöltött egy munkalapot - hamu és por fejemre, mert nem néztem át: Ennyi. Szó elszáll, írás marad. Utólag kutyát sem érdekli, hogy ki kinek a szemébe nézett bele a szemével.

tRebroN 2007.11.07. 13:11:03

Nekem egyre inkább az az érzésem, hogy naiv ügyfél hagyta magát becsapni! Alapvetően ugy kell a folgokhoz hazánkban hozzáállni, hogy át akarnak baszni a palánkon. Még a sarki trafikban (Szeszták ZSolt ez ikes ige ugye?:D:D) is így mindig figyelsz és kisebb eséllyel kúrnak át.

repülésszerető 2007.11.18. 02:53:27

Kedves Seszták Zsolt,
Igazából nem érdemes reagálni a leveledre, mert békasegge alatti színvonalú. DE, mégis megteszem! Képzeld, a csomagtartó ajtó zárját kétszer "javították" meg. Az első javítás után megtettem azt a borzalmasan nagy utat, hogy SEAT Ferihegy és Ferihegy A porta...ha nem ismered, óóó nagyon sajnállak, kb. 10 km. Ez alatt a "több száz kilóméter" alatt képes volt nem működni...tehát, kedves barátom ne mondj ítéletet olyankor, ha nem is voltál ott!!

Végezetül szeretnélek kizökkenteni azon hitedből, hogy Te vagy a TOP HUMAN BODY és itt becsmérelsz olyan embereket, akik nap mint nap korán kelnek, gyereket nevelnek, dolgoznak az évente változó management alatt...szóval szeretnélek elvinni egy kis sétarepülésre, csak 5000 méterig emelkednénk fel, majd kidobnálak ejtőernyő nélkül...kíváncsi lennék az arcodra és a piciny gondolataidra, miközben 280 km/h-val zuhansz a föld felé...

Imilla 2007.11.18. 09:04:36

Sesztáknak
Mindíg - jelentése állandóan, minden alkalommal (vö immer(zu), stets, allemal, jeweils (Halász Előd: Magyar-Német kéziszótárAkadémiai Kiadó, Budapest, 1990.)
A többit már nem is méltatom.

Ne szégyelld magad, úgy is nyugodtan beszélhetsz egy nyelvet, hogy nem tudsz semmit a természetéről és rejtett utalásairól, vagy stílusáról és mindenki meg fog érteni.

HDani 2007.11.18. 13:26:34

Imilla! Már sosem tudom meg, hogy miért pont Eszter?

Imilla 2007.11.18. 16:22:23

HDani,
Eszter a nevem, mert így neveztek el a szüleim:-)A panaszomat teljes névvel ejtettem meg a szalonnak és a Homárnak is. Ha már az ember a nyilvánosan reklamál, azt a saját nevében tegye.
Az Imilla a blogokon használt nickem, egy szép hangzású szó, ami tetszik.

HDani 2007.11.20. 00:20:09

Imilla 2007.11.05. 10:49:22
Kérek szépen iwiw meghívót:
csxxxxkati@vipmail.hu
Köszönöm!

Csak kíváncsi voltam, hogy melyik az igazi, mert az iwiwen 1iken se talállak. :)

feri · http://csatabard.try.hu/ 2007.11.22. 16:32:24

Szia Eszter

Én is dolgoztam autószallonba és hasonlóba, de nem a Seatnál hanem a volkswagen-nél. Az igazság az, hogy veled elégé kiszúrtak, mert hagytad a helyedben nem oda menttem volna 3. alkalommal hanem Porsche Hungáriához Fáy u.-ba a XIII. kerületbe és ott felkerestem volna egy illetékes személyt akivel elbeszélgettem volna persze normálisan. Azt pedig, ha én oda vittem volna az autómat ahova te és nem javították volna meg egyből panaszkönyvet kértem volna és utána tutti, hogy azt a balfa....... munkafelvevőt kidobattam volna. Amúgy szerintem menj be a Porsche Hungáriához és cselekedj.
Ja viszont annak örülhetsz, hogy garanciában nem számoltak fel neked kölcségeket, mivel ha jól tudom a kopó alkatrészekre nem vonatkozik a garancia

ssybaf 2007.11.23. 21:03:27

Tény: olyan szó nincs a magyar nyelvben, hogy mindíg.
süti beállítások módosítása