Tékozló Homár

Jézus folyton félreüt

2007.10.31. 11:57 | szily | 43 komment
Bertalan Zoltán nemcsak zene - hanem Homár-szerző is, korábban Feljett szopógép: amikor a szintetizátor is lefagy című írásával szórakoztatta a botujjú olvasókat is, ezúttal pedig egy korcs zongoraszerűséggel ellátott mutáns-vallásos gyerekkönyv késztette írásra, például olyanokra, hogy: "Elképzeltem ugyanis a Megváltót, amint ölében a könyvvel megpróbálja lejátszani a „Kicsi vagyok én” kezdetű bárgyú dalocska hangjait, ám folyton félreüt a fél centi széles billentyűk között, schönbergi dodekafóniába fullasztva a meghitt összejövetelt." Kismamáknak, karácsonyi ajándékozóknak, vallásos és agnosztikus olvasóknak kötelező!


Úgy tűnik, bevonzom a rettenetes zenekeltő berendezéseket. Bár lehet, hogy csak nekem ilyen kényes a gyomrom hangszerileg, és ősi piréz szokás ezen instrumentumokat fikázni, vagy alkotóik felmenőit negatív szövegkörnyezetben említeni, de talán az ünnepek előtt érdemes áttekinteni a témakört. Korábbi, YAMAHA MOTIF ES6 kapcsán megírt postom után újabb billentyűs csodával találkoztam. Most a másik oldalról, onnan, ahonnan a zenészember kölyökként elindul.

Vallásos szellemben neveltek, így az e témában előadott, muzikális gyermeki megnyilvánulások iránt mindig meghatódottsággal vegyes tiszteletet éreztem. Az Alexandra MOM Park béli üzletében mégsem nem tudtam megállni feltartóztathatatlanul feltörő gúnykacaj nélkül, amidőn megpillantottam a most taglalt „terméket”. A „tárgy” alapja egy könyv, ami a hely jellegének ismeretében mondjuk nem meglepő. Mutáns kiadványról van azonban szó, hiszen a borító alsó harmadára valahogyan odanőtt egy kínai piacos, zongorabillentyűkkel ellátott idegbajgenerátor.

Elsőként a cím készteti arra az embert, hogy gurgulázva beleröhögjön a mellette válogató kismama hátába: Énekelj és zongorázz! Megjegyzem a felirat alatti illusztráció, amolyan képírásként, asszociatíve kiegészíti a fílinget: Énekelj és zongorázz Jézussal! -ra. Ezért a felharsanó muhaha. Elképzeltem ugyanis a Megváltót, amint ölében a könyvvel megpróbálja lejátszani a „Kicsi vagyok én” kezdetű bárgyú dalocska hangjait, ám folyton félreüt a fél centi széles billentyűk között, schönbergi dodekafóniába fullasztva a meghitt összejövetelt.

Vagyok annyira elmebeteg, hogy a teszkóban végignyomogatom az összes röfögő hűtőmalacot és tehénkulcstartót, így nem jelentett különösebb nehézséget letesztelni a hangszert. Bátran állíthatom, hogy a CIA kínvallató édzsöntjei nyugodtan lehúzhatják a „szkopalamin” vagy a „nátrium-pentotál” című tételeket a költségvetésükből, elég, ha egy ilyen cuccot rendszeresítenek kötelező felszerelésként. A gyártónak ugyanis sikerült pont azt a hangot integrálnia a mesés kütyübe, amitől a legelszántabb terrorista is azonnal elköpi, hol van Bin Laden. Nem történt ez másként a teszt alkalmával sem, két billentyű leütése után a már említett kismama mentőért rimánkodva rogyott a padlóra, mert megindult a szülés.

Ennél a pontnál akár túl is léphetünk a konkrét terméken, hiszen nincs egyedül a piacon. Ha eltekintünk a daloskönyv jellegű felső kinövéstől, ugyanebbe a kategóriába sorolható minden színes, szagos, kutyusos és barbis „zongora”, ami a kínaiaktól vagy akár a multik kínálatából beszerezhető. A nagyobb, drágább változatokat valódi hangszernek álcázzák, sőt ritmusgéppel (dobgépnek pont a hangzás miatt nincs erőm nevezni), kísérőautomatikával és többféle hangszínnel is ellátják. Ennek ellenére ebben a „prémium” termékkörben is jellemzően az agysmirgliző hangzások dominálnak, megspékelve egy olyan erősítővel, melynek torzítása tovább fokozza a hallgató kínjait.

A karácsony a szeretet ünnepe. Aki hangszert szeretne venni gyermekének, javaslom, elsősorban önmagát szeresse annyira, hogy elismert gyártótól választ. Ha az anyagi lehetőségek ebben meggátolják, célszerű (és további spórolásra is lehetőséget ad) noném elemeket venni a motyóba, ami biztos, hogy fél óránál tovább nem bírja. Előfordulhat, hogy véletlenül „selejtes”, tehát tartósabb telepeket sikerül kifogni. Ilyen esetben bétervként mutassuk meg a billentyűket tenyérrel csapkodó csemetének a „demo” gombot. Ezzel legalább egymással harmóniában megszólaló hangok folyamatos ismétlődésébe hülyülünk bele.

Rokongyerekek, vagy elvált házastársunkkal élő sajátok esetében természetesen nem feltétlenül kell megfogadnunk e tanácsokat…
Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

princessophia 2007.10.31. 12:10:09

tényleg ízléses kis kiadvány.:-) A zongora hangját is jól el tudom képzelni, mert egyszer a gyerek kapott valami hasonlót az egyik rokontól,akivel azóta igyekszem a személyes találkozást elkerülni.Eljött a megtorlás ideje:lehet hogy ezt megveszem a kislányának karácsonyra:-)

belső elhárítás · http://nincskegyelem.blog.hu 2007.10.31. 12:14:05

Dobolj Szent Pállal? Szaxofonozz Mária Magdolnával? Már látom is a további páratlan üzleti lehetőségeket.

Miss Marple 2007.10.31. 12:14:30

Ez borzasztó. Szerintem szcientológus provokáció.

nikii 2007.10.31. 12:33:45

Zongoraórát adok, veszek.

Taktikai Reset 2007.10.31. 12:41:51

Első pillantásra valami jehovista kiadványra tippeltem. Egyebet nem tudok mondani. Kérem kapcsojja ki.

Secnir 2007.10.31. 12:44:27

kis szinti kis könyvvel kisjézussal
nagy szinti nagy könyyvel nagy jézussal
egyházi orgona lexikonnal úristennel
dobbal nádihegedűvel álszerződéssel kaya ibrahimmal
rendőrsíppal pártkönyvvel tüntetőkkel


sógorom közölte a fia első karácsonya előtt, ha merek a gyereknek venni BÁRMILYEN olyan játékot, ami zenél-kütyög-sípol stb. akkor cserébe a gyerekemnek minden évben vesz valami apróságot 5 éves korától kezdve. pl. 75 részes dobfelszerelés, 145 hangon tütülő kisautó, 14 frekvencián riasztó nyakbaakaszthatós kulcstartó meg ilyenek. ok, megbeszéltük.


különben ezek az eszközök felelősek azért, hogy a mai fiatalok zenei ízlése ebbe az irányba halad. meg kell nézni például egy tizenötéves igényét - bódigusztitól kezdve jimmyn át djboboig minden. csak hallgatható zenét nem hallgatnak. ez az eszköz is erre nevel. ismerjen fel nyolc hangot, abból hét hamis, egy meg félre van hangolva és ugyan jól szól csak rossz helyen.

ojio 2007.10.31. 12:44:56

Oboázz Júdással...

stichus 2007.10.31. 13:11:31

magyar honvédség szimfonikus zenkar előadásában händel 38. szimfóniáját hallották. vezényelte jézus krisztus

jesszumpepi (törölt) 2007.10.31. 13:17:07

Közeledik a karácsony,amikor könnyű dolog sarjainknak elmagyarázni,és szemléltetni a giccs fogalmát.

balibaa 2007.10.31. 13:23:40

de mi a jó abban, ha valaki első? én szoktam első lenni, mégse írom sose oda, hogy első

(ÖTÖDIK)

:o)

Amúgy én furulyát meg szájharmónikát veszek a gyerekeknek, igazi hangja van, olcsóbb mint ez a sz* és lehet vele verekedni is.

Elektronikus cigi · http://www.edohanyzas.hu/?partner=3 2007.10.31. 13:28:18

Nekem tetszik.
Egy biztos az ilyen zenélő bigyóknak a kitalálóit bezárnám a felfedezésükkel és pár gyerekkel 1-2 órára egy szobába.
Utána már nem készítenének ilyet...

nikii 2007.10.31. 13:31:28

"folyton félreüt a fél centi széles billentyűk között"

Gyerek ujjakra tervezték.

»P.H.M.« · http://setlist.blog.hu 2007.10.31. 13:35:27

háháháháháháháhááááááháháháhááá :D
köszi! :D
és a csörgődoboknál: Szent Péter
vagy mi lesz még itt?

bátor maszturbátor 2007.10.31. 14:05:15

én nem nagyon hiszek az ilyenekben. szerintem fotoshopp.

A Harmadik Oldal 2007.10.31. 14:23:58

a gazdálkodj okosan júdással-t kihagytad-e?

szakyss 2007.10.31. 15:01:18

Nem értem... Nem tetszik, nem nézem, nem veszem meg - pont.

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2007.10.31. 15:42:12

Nekem zenélő kulcstartóm volt mikor kicsi voltam. A szomszédnak meg 4 zenés kvarcórája. De az enyémen volt bombarobbanás és lövöldözős hang is.

Hiába, már akkor is sikeres gyerek voltam.

Amúgy meg szerintem mutathasz szegény gyereknek akárhány klasszikust, sajnos a suliban még mindig nem Dj Mozart a nyerő. Sőt, azt hiszem most talán a gengszter rap hódít. Egy elég furán felöltözött 12 éves forma kölyköt láttam cigizni a minap, fülében a hallókészüléke (zenejátszó) és úgy rázta a fejét, mint a retró bólogatókutya a kalaptartón...

Ezzel csak azt akarom mutatni, hogy az a legjobb, ha szegény gyerek mindent meghallgat, és majd ő dönti el, mi a legjobb neki. Ha már elég érett hozzá.

csalamádé 2007.10.31. 15:49:22

Secnir: teljesen igazad van, a mai zene valami okádék, köszönhetően az általad felsorolt "előadóknak". Remélem, ez az igénytelen világ, ahol ilyen "művészekre" vevő a közönség, hamarosan véget ér. Borzasztó az igénytelenség minden téren...:( És ehhez még ilyen szarokat is gyártanak... mehetne a Fábry sóba dizájncenteres darabként. A leírás alapján a hangmérnök lehet, hogy eldobná a füleit jó messzire :)

jesszumpepi (törölt) 2007.10.31. 16:02:56

sambala!

Azért ne dobjuk a lovak közé a gyeplőt!
Amellett az is valami,ha a környezet,pl.szülők képesek egyáltalán arra,hogy többféle zenét megismertessenek a gyerekkel.Aztán persze,hogy ő dönti el,mi tetszik neki.

Secnir 2007.10.31. 18:25:04



csalamádé:
hangmérnökökről
egyszer hallottam, hogy az RTL Klub mikor indult, kerestek nyolc hangmérnököt a nyolc stúdióba. felvételin megkérdezték mit tudnak stb. Ekkor még nem árulták el, hogy miket kell ki- lekeverniük (mónyikasóba a bazmegezés, nagyő, fábrysóvendégek stb.). felvették őket, bevitték az akkor épülő stúdióba, és megkérték, hogy mezítláb üljenek le egy fél pillanatra ide, ahol a helye lesz. Nézzen az ég felé pár percre, köszönjük. Na azalatt gyorskötő betonnal lealapozták az ürgéket.
ha jól tudom négyen még ott vannak, de az IQ-juk erősen megromlott, egy meghalt, egy megőrült és állandóan neotonszámokat énekel (őt kivitték az előtérbe és berakták egy zenegép dobozába, jól mutat, tíz forintért nyomatja), egy szétverte a betont fejhallgatóval a tíz év alatt, egy meg a balázssó alatt titokban elrágta a lábait és kézenjárva elmenekült a hajós andris élő műsorán keresztül és kapott százezer forintot.

jesszumpepi (törölt) 2007.10.31. 18:29:06

Secnir!

Jó a dumád,de a láblerágásos sztorit a Galaxis útikalauzból koppintottad.

Secnir 2007.10.31. 18:30:24

vannak olyan számok (magyar und külföldi), aminek a hallatán a vérnyomásom és adrenalinszintem megugrik, majd békés emberből agresszív vadállat leszek; ilyenkor az agresszió a hang kibocsájtója felé irányul, pl. rádió TV stb.
keresztfiamat (3) elvittem egy cba szülinapi buliba, ahol volt vidámpark, zenekarok stb. apró gyerekeknek is. Jött az aktuális bohóc vagy fasztoménmicsoda, és énekelt a csöppségeknek.
Na ott elszakadt a húr (meg más szülőkben is) és a gyerekekre való tekintet nélkül közöltük az "előadó"val, hogy milyen sebességgel hagyja abba ezt a tevékenységet. Meg voltak más javaslatok is. Na ott bővítette nagyon a szókincsét a gyerek.

Secnir 2007.10.31. 18:31:37

jesszum:
lehet :D
ja, tényleg, benne van a versolvasós részben...

Secnir 2007.10.31. 18:32:46

...látod, ez mutatja, hogy vannak még olvasott emberek köztünk....
(de a kézenjárós rész az már nincs benne igaz?)

jesszumpepi (törölt) 2007.10.31. 20:30:13

A kézenjárós az nincs,de logikus,hogy ha lerágta a saját lábait,valamely más testrészét kellett használnia a közlekedéshez.
Olvasottságot akarsz?Megkaphatod.

jesszumpepi (törölt) 2007.10.31. 20:42:24

Secnirnek üzenete érkezett.Átveheti a Praktiker fűrészes témájámál.A komment koordinátái:10.31. 20.39

Secnir 2007.10.31. 22:07:10


jesszum:
azt nem így mondják :P


őnnek
eggy
úúj
üzeneteérkezett

jesszumpepi (törölt) 2007.11.01. 05:27:54

A Subbán meg már szállóige lett a nevem.Nem rossz érzés...

nudlee 2007.11.01. 09:45:46


Nekem kéne egy ilyen könyv és az összes unatkozó jófej fickó elmés megjegyzéseket tudna rá tenni és utána egymás vállát veregetnék hogy mennyire jófejek.

jesszumpepi (törölt) 2007.11.01. 11:31:11

De legalább nem a billentyűket veregetnék.

candy · http://wunderbike.postr.hu 2007.11.03. 13:42:42

Szcientologusoknal ez mondjuk lehetne zongorazz xenuval...amugy meg most az emo a divat meg minden ami vad meg orult meg zuzos...

Szaros gerle / Lighting Enchanted Multiple Shots · http://gerlefeszek.blog.hu/ 2007.11.04. 11:55:48

ha valakivel nagyon ki akarsz baszni vegyél a gyerekeinek Black Sabbath, Deep Purple, Guns n Roses, és hasonló cédéket hatéves korától megpuhítani és végül 14 éves korában egy elektromos gitárt erősítővel és szekrény méretű hangfalakkal.

Ha minden jól ment a gyerek 18 éves korára
Harley-Davidsonon jár, bandában zenél és nincs szomszéd 44 kilóméteres körzetben.

jesszumpepi (törölt) 2007.11.04. 21:47:10

A Deep Purple nem tartozik abba a kategóriába.Az ZENE.

franjof 2007.11.04. 22:30:32

A Black Sabbath is ZENE!!!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2007.11.05. 04:26:43

nekem meg a ganzi is zene
mikor meg volt hangja axelnek, mondjuk mar elment
az elso nalam is a deep purple, de ez orok harc volt a sabbathosokkal

SzigMa 2007.11.05. 11:02:22

Hopp: feltaláltam egy liberális oktatási elveket valló pedagógiai eszközt, ami ráadásul még a szülőket is kíméli. Gyerekszinti, amin tök mindegy, hogy mit és milyen sorrendben nyomsz le, füreliz lesz belőle...

cubalibre 2007.11.06. 09:45:33

Ezt nem a Vidám Vasárnap című idétélenség résztvevőinek osztogatják?

www.bringazz.eoldal.hu 2008.04.10. 10:37:54

ez még mind semmi! ha röhögni akartok, nézzetek bele pl. a fura állatokba!

www.bringazz.eoldal.hu/oldal/fura-allatok
süti beállítások módosítása