Tékozló Homár

Az APEH eltekint önnön megbüntetésétől

2007.12.04. 15:42 | jackyll | 31 komment
Van ugye ez a gyönyörű hullaadó, ami újra és újra felmelegíti a szeretett elhunyt emlékét egy fizetési felszólítás formájában. Beste alig 5 év késéssel futott bele egy késedelmi kamatba, azonban annyira felkészült, hogy be tudta mutatni 5 évvel ezelőtti részletfizetési kérelmét, amire akkor magasról tojtak:
2002 nyarán elhunyt apósom. Illeték 2003 júniusában jött ki a férjem részére, amit akkor nem tudtunk kiegyenlíteni, ezért azonnal (következő munkanapon) írásban, tértivevényes levélben kértük a részletfizetési lehetőséget. Válasz hónapokig nincs. Telefonálok Illetékhivatalba Illetékes Úrnak, mi a szitu. Válasza annyi, várjunk nyugodtan, persze, megkapták a levelet, engedélyezni fogják a részletfizetést, majd küldik a csekkeket. Néhány hónap múlva újra telefonálok, hogy bizony nem kaptunk papírokat, de szeretnék fizetni, részletben. Válasz, mint fent. OK, akkor nem izgágáskodok, Illetékhivatal malmai lassan őrölnek.

Teltek-múltak az évek. Eljött az Úr 2007. esztendeje, amikor az APEH átvette az illetékügyeket az Illetékhivataltól. Személyi jövedelemadó bevallása után néhány héttel jött is a dörgedelmes APEH levél, hogy fennáll ez az illetéktartozás, melyet azóta uszkve 38 ezer forint késedelmi kamat terhel (kötél általi főbelövés, keresztrefeszítés, élveboncolás természetesen kilátásba helyezve e vétség miatt, reszkessünk.) . Telefon APEHnak, mi van. Elmesélem a történetet, menjek be személyesen. Anyátok. Júliusban bemegyek, asztalborogatási szándékkal. A szándék megszűnt, mert egy igazi, kifogástalan stílusú ügyintéző fogadott, aki azonnal előkereste a 2003-as okmányokat, megállapította, hogy igen, mi mindent megtettünk, egy hibát viszont elkövettünk: az a lüke hitves elfelejtette aláírni a kérelmet, de az APEH viszont nem értesített bennünket a hiánypótlásról. Jegyzőkönyv az igazunkról, egy példány nekünk, egy nekik, haza, hurrá. Augusztus végén még mindig semmi, kezdek aggódni, telefon a szeretett adóhivatalnak. Eredmény nuku. Levélírás. Eredmény nuku.

A happy end viszont az, hogy november utolsó napjaiban megkaptuk a szentséges APEH levelét, mely szerint engedélyezik a részletfizetést (sőt még csekkeket is küldtek, juhééé), és MÉLTÁNYOSSÁGI ALAPON eltekintenek a késedelmi pótlék megfizetésétől. Tehát, ha ők nem végzik el a dolgukat, és ezt én bizonyítani is tudom (tértivevény, jegyzőkönyv, levél, stb.), akkor örüljek, hogy kegyesen nem fognak a trehányságuk miatt megterhelni...

A kérdés költői: Mikor érjük meg, hogy az állami (ivar)szervek végre ügyfélbarát, szolgáltató hivatalokká váljanak???
Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BiG_ 2007.12.04. 15:54:29

Soha.
Mivel abban a hitben élnek, hogy mi vagyunk őértük. Mert ők a Nagy Állami Hatóság.
Ott is kéne már huzatot csinálni...

Üdv!

Dr Net Elek (törölt) 2007.12.04. 15:54:48

Az apeh az pech. Ügyfélbarát mikor lesz? Abban a pillanatban, amikor az állam fizet adót az állampolgárainak.

Amúgy a haláladó a legundoritóbb adófajta, amit valaha kitaláltak.

struc 2007.12.04. 16:00:43

különös, hogy eltekintettek a hibájukból keletkező késedelmi díjtól.
hiába, az APEH tud jófej lenni...
azért a kifogástalan stílusú ügyintéző felett nem tudtam csak úgy átsiklani:-))pozitív példa

Harpagon 2007.12.04. 16:05:49

Remélem jó sok adót fognak fizetni az elvtársak a családtagjaik után!

malacmalac 2007.12.04. 16:10:34

erdekes, a legtobbszor kifogastalan stilusu es modoru ugyfelszolgalatossal es ugyintezovel szoktam osszefutni apehnal. az egyik legeslegnormalisabb ugyfelszolgalatuk van az allami bandak kozul

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2007.12.04. 16:15:02

Praktikus, hogy meg volt még a tértivevény... El sem tudom képzelni, hogy hogyan tudták volna bizonyítani az igazukat. 5 év alatt elég sok minden megtörténik, simán elveszhetett volna. Igazi méltányosságról meg ilyen hivatalok esetén nem beszélhetünk...

Sieg 2007.12.04. 16:34:13

Nekem még jobb hasonló sztorim van.

Jópár évvel ezelőtt márciusban befizettem az adómat. Két hónapra rá jön egy APEH levél, hogy túlfizettem 200 ezer forittel. Hurrá, be APEH, még egy ellenőrzés, pénz felvéve.
Fél évvel később jön még egy levél, hogy újabb revízió volt, úgy találták, hogy mégis jól fizettem először, nem volt túlfizetés. Afenébe, gondoltam, fizethetem vissza, rádaásul feleslegesen futtatott meg az APEH több órás ügyintézéssel.
Sebaj, gondoltam, történt már nagyobb baj is. Be APEH, jön a meglepetés: mivel most úgy látják, hogy fél éve adóhátralékom van, fizessek büntetőkamatot és külön büntetést! Teljesen komolyan gondolták. Persze kibuktam, és próbáltam megértetni mennyire agyament helyzet ez: én jól befizettem először, MINDENT ők csesztek el, és engem büntetnek ahelyett, hogy bocsánatot kérnének az elvesztegetett időmért. Nem nagyon értették, csak annyit sikerült elérni, hogy a büntetést (a büntetőkamatot nem) MÉLTÁNYOSSÁGI alapon elengedték.
Ez a cég kb. egy hetet élne ha nem állami monopólium lenne...

tokomtelevan 2007.12.04. 16:38:52

Illetéhivatal (volt) kontra APEH!

Egy éve vettem egy lakást(na nem újat, s banki kölcsönre)
Még be sem sikerült költözni, az illetékhivatal már kiküldte , hogy hány napon mennyit fizessek, be mert egyébként irgum-burgum. (na ja jött, hogy apeh lesz a cég, siettek)
Bankos és egyéb hercehurcák miatt (jogtalan BAR /KHR/ lista miatt gondoltam nem kérek részletfizetést, hanem befizetem fogvicsorogva, adózott jövedelmemből, stb stb)
3 hete, APEH levelet küld, hogy jön hozzám ellenőr illeték ügyben.
Szabadság kivesz itthon marad, mert apeh fenyegetőzik, hogy mi lesz, ha nem engedem be helyszíni szemlét tartani.

(törvény szerint helyszíni szemlére joga van, bár furcsáltam, mer esélyem sem volt csalni a vételárral. 3 db értékbecslés volt a kezemben, egy azért mert kiskorú nevén volt a lakás amit vettem, ergo a gyámügy értékbecslést végez!!!!, a bar lista miatt (jogtalan, de megoldottam) 2 db banki értékbecslés.

Mindhárom ugyanarról az összegről, ettől én két kilóval drágábban vettem a lakást.

Káromkodtam, hogy ugyan miért keveselheti ezt a drágalátos APEH.

Robokuty (apeh dolgozó) megjön nekilát papírozni, ki vagyok, mekkora a lakás, mennyirt vettem, majd kezdi számolgatni, mennyi illetéket fognak kiszabni.
Kellően felakadt szemmel kérdezem Tőle, hogy mégis hányszor kéne még fizetnem, ha már egy éve is kiszabták, s rendesen időre befizettem????

Na ekkor neki akadt fel a szeme, hogy mi a fasznak küldték akkor Őt ide.
Kapott egy illeték határozat, s egy csekk másolatot, majd jobbnak látta vörös fejemet megtekintve sürgősen távozni.

Ennek a tetves bagázsnak is mi fizetjük a bérét, de most erősen gondolkodom rajta, hogy követeljem az egy napra eső munkabérem, amire szabadságot vettem ki miattuk.

gelsystem 2007.12.04. 16:54:17

sztem követeld......
aztán majd jönnek vagyonosodásit csinálni, hogy miből vetted a kecót:):):):):):):

gelsystem 2007.12.04. 16:56:02

bocsika, figyelmetlen voltam: most látom, hogy banki kölcsönre vetted............
.
de attól még jöhetnek:):):):):)

Faby 2007.12.04. 18:29:49

Semleges - kicsit pozitív példa:

A 2006. évi személyi jövedelemadó bevallásom tekintetében hívott be az APEH ellenőrzésre (gondolom sok volt a visszaigénylendő, bár ezt nem ismerték el). Telefonon hívtak, időpontot egyeztettünk, viszonylag nyugodt voltam, mert csak alkalmazottként van jövedelmem, azután meg nemhogy befizettem, megsem kaptam a pénzt, ugye a cég vonja le és fizeti be automatice a járulékokat. A visszatérítések pedig különféle adókedvezmények után voltak, (lakáshitel, életbiztosítás, alapítványi befizetés, Sulinetes vásárlás) teljesen szabályosan. Azért a zabszem nembiztos, hogy becsusszant volna :-)

Mindegy, megjelentem időben, ügyintéző időben fogadott, teljesen korrekt, normális hangulatú volt a beszélgetés. Hamar kiderült, minden rendben van, egy dolog hibádzott náluk: a lakáshitel adókedvezményénél a feleségem, mint adóstárs, gyesen volt, így picikét magasabb jövedelemhatár vonatkozott rám. Itt volt a kutya elásva: ugyan a bevallásban be volt jelölve a gyse miatti magasabb jövedelemhatár, de az APEH ezt ugye nem hitte el bemondásra, (teljesen jogosan) kellett egy igazolás, amit viszont már nem volt képes állami szervként beszerezni a másik állami vízfejtől (Magyar Államkincstár). Szerencsére mindennel jól felkészültem, így volt nálam az igazolásból 3 másolat. Na a döbbenet akkor jött el, amikor az ügyintéző _mindent_ lemásolt az igazolással együtt, még azt is, ami nekik már korábban megvolt (láttam az anyagban) egy olyan pocsék minőségben, amit még nem láttam. Az általam vitt másolatok nem voltak megfelelők, kitudja, miért, talán túl jól olvasható volt? :-)

Summa summarum: az ellenőrzés megvolt kb 10 perc alatt, a jegyzőkönyv nyomtatása, a fénymásolás, ezek belső hitelesítése, egyéb adminisztráció meg legalább fél óra!
A két állami cég meg nem tud egymással kommunikálni. (vagy nem akar)

Ezek után gondolkodtam, hogy bejelölöm az ügyintézőt az iwiwen ismerősnek, de letettem róla, pedig nagyon titkolta a foglalkozását, munkahelyét!

beste 2007.12.04. 18:35:37

Hivatalba már csak úgy járunk, hogy tolldíszünkbe beleragasztjuk a tértivevényt, levelet, kérvényt, megragadjuk tomahawkunkat és harci színeket is festünk magunkra...

gelsystem 2007.12.04. 18:39:45

tavaly nagyon sok egyénit berángattak..........
és miééééé?????
mert időpontegyeztetés, aztán az ellenőrzés után egy hónapjuk van utalni.......
szimpla banki forgatás: később tudtak fizetni
.
.
engem is ellenőriztek: bementem, megkérdezték:
-tényleg ennyit akar visszaigényelni?
-tényleg!
-akkor YO

Sadist 2007.12.04. 19:20:30

Nemhogy örülnél, hogy egyáltalán van egy ország, amiben élhetsz, és adózhatsz, ehelyett szerencsétlen APEH ügyfélszolgálatos idejét rablod, te hálátlan ügyfél, te!

Kifordított kacagány 2007.12.04. 19:36:27

malacmalac: nem is az ügyfélszolgálatuk kedvességével van a baj, hanem azzal, hogy okkal, ok nélkül büntetnek, számtalan esetben idióták és a legtöbbször nem tudnak összeadni kettőt meg kettőt(erős a gyanúm, hogy ez szándékos).

pocak 2007.12.04. 21:16:56

Rólam két éve nem képesek fölfogni, hogy evás vagyok. Tavaly küldtek egy levelet, hogy mittoménmennyi tartozásom van a szja-ból, és mitteszisten ugyanannyi túlfizetésem evából. Sikerült megértetnem velük, hogy jó helyen van az a zsozsó, nyugi.

Idén ezek után küldenek egy levelet, hogy nem adtam be szja-bevallást, és csúnya fiú vagyok. Visszaírtam nekik izibe, hogy tán nem azt a nyomtatványt kéne keresni, amit nekem eleve be se kellett adnom. Még nem jött válasz, izgatottan várom.

Cpt. Flint 2007.12.04. 22:03:02

Nem értem mi a probléma. Ez csak helyes értelmezés kérdése. Mivel neked volt igazad, így MÉLTÁNYOS, hogy ne büntessenek meg. Akkor min is rugózunk?

Elektronikus cigi · http://www.edohanyzas.hu/?partner=3 2007.12.04. 22:15:16

Méltányosság? Ááá. Mi befizettük az Ő általuk küldött előre kitöltött csekken 120 Ft-ot amivel tartoztunk. Majd később amikor személyesen a pénztárnál rendeztük a többi dolgot előjött, hogy van 120 Ft túlfizetésünk az egyik számlán! és 120 Ft tartozásunk a másik számlán!
Mondtuk hogy oké, de hát az Ő csekkükön fizettük be, erre mondta az ügyintéző, hogy vegyek 150 Ft-ért egy nyomtatványt amin kérvényezhetem, hogy átrakják az egyik számláról a másikra a 120 Ft-omat.
Erre kiröhögtem és közöltem hogy itt a 120 Ft, befizetem kp-ben a másikkal meg csináljanak amit akarnak.
Azóta minden évben jön a papír a 120 Ft túlfizetésről...
Mindez miattuk a mi pénzünkből. Én fizessek azért mert ők rossz csekket küldtek...

pinkfloyd 2007.12.05. 09:05:30

Az idei szenélyi jöv.adó visszaigénylésemből leemelt az apeh közel 2000 Ft-ot, mondván köztartozásom van. Fogalmam sem volt, hogy nekem ilyen is van. Kiderült, hogy Zircen a telekadót (kapaszkodjatok meg, mert ez évi 104 000 Ft egy 1020 m²-es telekért) a határidő után fizettem be, és ennek volt a késedelmi kamata (nem volt kapásból ennyi pénzem, amit csak úgy kidobhatnék azon a qva apeh ablakon). Persze jött a levél is, hogy méltányosságból elengedik a büntetést, mert ez volt az első esetem, meg hogy fel is akasztanak legközelebb.

andika25 2007.12.05. 10:25:10

A levélhez:

Nem az APEH hibázott, hanem 1. a kedves feleség, aki nem írta alá a kérelmet 2. az Illetékhivatal, aki nem kért hiánypótlást.

Tudom, hogy jó dolog az apeh-ot szidni (én is szoktam), de ebben az esetben nem ők a hunyók.

SzigMa 2007.12.05. 13:18:02

Akkor tisztázzuk:

1. A kiszabott illetéket be kell fizetni.

2. Minden olyan esetben, amikor eltekintenek ettől vagy részletfizetést engedélyeznek, azt "méltányossági" alapon teszik. Azért teszik mert meghallgattak és úgy döntöttek, hogy az lenne méltányos, ha esetedben nem tartanák be a főszabályt, hanem külön elbírálásban részesítenek.

3. Ez a neve neki. Így szerepel a törvényben. Azt is írhatták volna, hogy részletfizetsét engedélyezünk, aminek jogalapja egy alá nem írt levél után elmaradt hiánypótlási felszólítás, de ekkor nem lenne helyes, amit leírnak, mert nem erről van szó. A jogalap a méltányosság, és kész.

4. Ezért posztot, mert valaki késve kap levelet egy hivataltól, majd felháborodik a bikkfanyelven?

Medárd 2007.12.05. 15:21:48

A régi idök homályában már igazolást is adtam az APEH-nek. Ez nem mese! Történt vala, hogy az APEH-töl valaki telefonon keresett. Visszahívom, rögtön rákérdez, hogy ismerem-e X. urat Budáról. Határozottan válaszolom, hogy X. urat nem ismerem. Válaszom meggyözö lehet, mert utána visszakérdezek, hogy miért kellene nekem X. urat ismerni. Kiderül, hogy X. úron a mi gazdasági munkaközösségünkben felvett jövedelme adóhátraléka miatt már megjelent a végrehajtó és X. úr hevesen többször cáfolta, hogy valaha nálunk pénz kapott volna, vagy egyáltalán ismerne bennünket. Hosszas telefonon történö tanakodás után elöveszem az APEH-nak küldött jövedelmi bejelentést, amely tanulmányozása után kiderül, hogy a mi Y. urunk és az ö X. uruk személyi száma el van írva, mivel a felvett összeg stimmel csak a személyi szám nem. Az APEH ügyintézö erre hangosan felsóhajt és megkér, hogy küldjek egy igazolást (!!) nekik, hogy itt csak egy számcsere történt. Megkérdezem, hogy nekik talán nincs az általunk határidöre elküldött jelentésböl, mire azt válaszolja, hogy már többször költöztek és a jelentés valószínüleg elveszett.
Az igazolást a jelentés másolatával elküldöm a megadott címre és közben azon gondolkodom, hogy mi történt volna velem, ha történetesen én veszítem a dokumentumokat (lófarkához kötés, felnégyelés stb.)

beste 2007.12.06. 04:05:11

Kedves Szigma,

1., Egy másodpercig nem kételkedtem abban, hogy az illetéket be kell fizetni, államigazgatási (bocsánat, most már közigazgatási) eljárásokat ismerő, jogkövető honpolgár módjára ezt meg is írtuk levelünkben.
2., ez teljesen OK., törvényi lehetőség van a méltányosság kérésére, miért is ne élhetnénk vele?
3., Még véletlenül sem az illetékkel van problémánk, hanem az ő késedelmük miatt felmerült késedelmi kamattal, amit velünk szándékoztak megtéríttetni! Sajnos, nem voltam abban a helyzetben, hogy az Illetékhivatalnál v. APEHnál személyesen állítsam ki azokat a csekkeket, amiken később befizethetem az összeget.
Megjegyezném: nem csak most, hanem ezelőtt 5 évvel is a közigazgatási eljárás határideje 30 nap volt, ami kétszer 30 nappal hosszabbítható meg a hivatal részéről.

Megjegyezném: szakmámból adódóan rohadt sok vámjogot, büntetőjogot és eljárásjogot kellett a 90-es évek közepén tanulnom - tehát nincs mit felháborodnom a jogi bikkfanyelven.

Tikus 2007.12.06. 08:49:14

Azért annak van egy bukéja, hogy 5 azaz öt évig ülsz az illetéken (hogy kinek a hibájából az most mellékes), és még mindig részletfizetést kérsz. Ennyi idő alatt már csak össze lehetne spórolni, igaz-e? Vagy mindentől függetlenül részletfizetést kérsz, mert az neked jó? Tudod mit?
FIZESD BE, MERT HIÁNYZIK A KASSZÁBÓL ÉS AKKOR NEKEM TÖBBET KELL ADÓZNOM!!!

zebu_ba 2008.01.17. 11:32:23

Tikus: Ritka béketűrő fajta vagyok, de most NAGYON felhúztál. A hozzád hasonló gondolkodásúak miatt tart ott ez az ország, ahol.
süti beállítások módosítása