Tékozló Homár

Soron kívül intézik a nepperek ügyeit a Mozaik utcában

2008.01.17. 00:20 | szily | 91 komment
Névtelen olvasónk igen plasztikus,"percről-percre" stílusú naplóban számol be arról, milyen megaláztatások érik azt, aki ügyet akar intézni a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál. Hogyan csúszik be két, egymás után kitöltött űrlap közé hét csókos aktája? Részletek alant.

Autós körökben fogalom a Mozaik utca, nevezetesen a Nemzeti Közlekedési Hatóság (leánykori nevén Közlekedési Főfelügyelet) legnagyobb telephelye.

Ha csak arra jár az ember, akkor is érdekes lehet a hajnaltól estig kígyózó sor, össze-vissza parkoló autók az út szélén, de ettől még lehetne bent rend. Sajnos nincs.

Az ok, amely miatt ott volt dolgom, bárkivel megeshet, és tulajdonképpen nem is lényeges. (Két céges kocsi forgalmiját ki kellett cserélni, mindez azonban nem ment, mert az Okmányiroda teljesítményadat híján ezt nem teszi - nem teheti - meg. Ezt igazolni egy úgynevezett "műszaki adatlappal" lehet, ezt kikérni mentem a Mozaik utcába.)

Akik korábban jártak már ott, felkészítettek, hogy minden létező papíromat, meghatalmazást stb. vigyek magammal, és számítsak legalább négy órás ügyintézésre. Ezen csodálkoztam, hiszen összesen 2 db A4-es lapot kell kinyomtatniuk.

Innentől naplószerűen:

8:00
Bemegy az ember, és meglepve tapasztalja, hogy nincs is olyan nagy tömeg, sőt. Talán a sok "nepper külsejű" illető kelthetett volna gyanakvást, de ez ekkor még nem szúrt szemet. Sorszámhúzás, és már csilingel is a masina, lehet az ablakhoz fáradni, ahol egy tényleg nagyon kedves hölgy fogadott. Mindössze egy másik sorszámért küldött vissza, mert két forgalmihoz kettő sorszám kell, de ez egy pillanat volt.

8:02
Előadtam a problémám, a hölgy máris nekilátott "felvinni az adatokat", ám sajna a számítógép elromlott. Vad telefonálgatás, távsegítség, itt elment nagyjából egy fél óra, de az ügyintézőn látszott hogy tényleg mindent megtesz, és többször is sürgette a segítséget, hiszen "itt vár a kedves ügyfél".

8:30
Végre kész a papír, amelyre majd kiadják amiért jöttem (én naív, miért is hittem azt, hogy csak úgy kinyomtatják és a kezembe adják?), az összes meghatalmazás, cégkivonat stb. lemásolása után átkísértek a vizsgáztató csarnok melletti helységbe, ahol több ügyintéző volt.

8:35
A teremben rajtam kívül kb. öt ügyfél volt, és gyanúsan mindenki ismert mindenkit, ment a viccelődés, sztorizás, de ugyebár jó hangulatban könnyebben megy a munka, nem zavart ez engem sem. Beadtam a papírokat, mondták, hogy majd szólítanak, készítsem elő a személyimet.

9:15
Itt egy kicsit már kezdtem aggódni, mert már olyanok távoztak kész papírokkal, akik jóval utánam jöttek. Hozzájött ez, hogy elég fárasztó volt hallgatni az épületes vicceket, a "bratyizást", amikor végre szólítottak. Hurrá! A papírok átkerültek egy főnöknek tűnő (illetve legalábbis úgy viselkedni próbáló) illetékeshez, aki iszonyú flegma arccal elkezdte a két forgalmit nézegetni. Rögtön meg is legyezte, hogy biztos "okosság van a dologban", mert az egyik autó műszaki vizsgája 10 nap múlva lejár, és biztos azért kell az adatlap, mert "nem merném itt" (a Mozaik utcában) levizsgáztatni. Megjegyeztem hogy semmi ilyesmi nincs a szándékomban, és elmagyaráztam a fent már említett okokat, hogy miért kell az adatlap. Amúgy meg semmi köze hozzá.

9:30
Negyed óra klikkelgetés után megszületett az első adatlap, de még nem kaptam meg, először ki kell a pénztárnál fizetni. Mondom rendben van, megvárom a másikat. Emberünk mintha nekikezdene annak is, de közben ötpercenként "ismerősök" dolgait intézi, soron kívül. Bár ez a kifejezés erős túlzás, mert a sor én voltam egyedül, az "ismerősök" meg sokan.

10:00
Illetékes úr eltűnt. Kimegyek, kint dumál a haverokkal, cigiszünet.

10:20
Újból 15 perc lázas munka, ezalatt skerül megszülni a másik adatlapot is, hozzá nem értőknek saccra 3 perc lehet a nettó kitöltési idő.

10:30
Pénztár, ez egész simán ment, legalább fizetni hagyják az embert. Viszont itt szembesültem azzal, hogy a két ügyem közé másik hét került be (pedig egyszerre adtam oda őket), mert a két akta sorszáma közt épp 8 volt a különbség. És nagyjából ennyi "span" jött közben be.

10:40
Végre kezemben amiért jöttem, a töküres teremben, addigra mindenki más is elintézett mindent. Még egy félhangos megjegyzés elhangzott szimpatikus úrtól, miszerint jó nagy barom töltötte ki korábban a forgalmit, de ez már csak egyik fülemen be, a másikon ki.


Végülis három óráig sem tartott az amúgy teljesen felesleges dolog (ez is megérne egy misét), de azért felmerülnének a következők:

- miért tart három órán át (+ sok mérgelődés), ami öt perc lenne normális esetben?
- külföldön miért megy ez (is) sokkal simábban?
- ki az aki hagyja/eltűri hogy a nepperek soron kívül, nyilván jattolva megakasszák az ügymenetet?
- miért nem lehet normális hangnemben beszélni az ügyfelekkel?
- nem vágta még senki szájba ezt az illetékest? (jólneveltségem tartott vissza ettől, és nem az hogy az úr kb 150 kilós)

Üdv,

"mezei ügyfél"
Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

prokee · http://blog.prokee.hu 2008.01.17. 00:27:10

Te melyik országban töltötted az elmúlt pár tíz évet ? Mi ebben a meglepő ? Az okmányirodák, a vizsgabázisok, az önkormányzatok mind így működnek.
Nem is lehetne másképp, hivatalnokék olyan töketlenek, hogy ha megveszed az új céges autódat, és a kereskedő embere nem bennfentes, sírsz, rúgkapálsz, lázadsz, perelsz, hogy 3 hétre adták át az autódat.
Szerinted egy átlag autókereskedő heti 80 átírását hogy csinálják ? Tép nyolcvan sorszámot ?

Más kérdés, hogy ez persze nem jó így, csak nem kell meglepődni.

Danis 2008.01.17. 01:17:54

Azért, mert össze kell számolni hány emberrel is volt dolgod ezalatt az ügy alatt... Néggyel-öttel? Na látod, ha öt perc lenne és egy ember, akkor a többit ki kéne rúgni. Azt meg ugye nem lehet, mert hát állambácsi is inkább bratyi, csak ne bolygassa az állóvizet.

besz@rok 2008.01.17. 01:18:29

... de ezen most nem.

insert_click · http://www.kutyapoint.hu/ 2008.01.17. 01:41:10

Nekem az önkorinál volt az autóátírás 3 óra, 2-en voltak hivatalosan előttem. Használtautószalonos csávó kb 5 forgalmit leadta, egy óra múlva visszajött és vitte a rendszámokat is. Mondanom sem kell, hogy sorszámot nem húzott.

Kurvaisten · http://globalszar.blog.hu/ 2008.01.17. 01:48:30

Amugy nem kene valami kotelezo ISO szabvanyt bevezetni erre is? Bar akkor en is elfelejtettem, hogy palkovicsne orszagaban vagyunk...amugy a megoldas az lenne, ha vagy neten lehtne mar vgre intezni ilyen dolgokat is, vagy pedig lenne egy gyorsugyintezo resz, ahol meg csak az egyemberes dolgok zajlananak.,..

kiskutyuska · http://dark_jmg.blog.extra.hu 2008.01.17. 02:20:10

valaki linkelje mar be ide palkovicsne storyjat plz.. .:D

Oozeki 2008.01.17. 04:00:10

És a vizsgáztatás nem így megy??

nora30 2008.01.17. 06:30:43

Én mindig a Vas Gereben utcai kirendeltségre viszem a család kocsijait.
Ott ugyanez a helyzet, már ami a nepperek és az ügyintézők kapcsolatát illeti.
Ettől függetlenül általában egész simán el tudok intézni mindent.
Kicsit furcsán néznek rám, mint "mezei" emberre, de le vannak sz...va.
Nem fogok nekik fizetni 20-30 ezret, amikor ugyanúgy oda kell menni szerencsétlen kuncsaftjuknak a kirendeltségre, akkor is, amikor ők intézik a vizsgát.

homár molla2 2008.01.17. 07:19:29

mi sikertelen emberek salynos így intézünk ügyet, salynos. vagy 8 másik ügy kerül a két űrlapunk közé, vagy egy ötezres. lehet választani, mit baszol el: az idődet avagy a pénzedet, a kettő egyszerre nem maradhat nálad. természetesen lámpavasra az ilyen faszkalapokat.

LeRoi 2008.01.17. 07:20:52

kedves mezei ügyfél!
kérdéseidre a válasz:
magyar vircsaft

baromarc 2008.01.17. 07:33:01

Azt gondolom a rendrakäst itt kellene kezdeni!A mozaik utca velejéig korrupt.
A teherautónkért 30000 ft-ot kértek és cinikusan azt mondták még örülhetek....
Amúgy az autó teljesen rendben volt!

sárkánylábasárga 2008.01.17. 07:52:27

nem kell ezen meglepődni. És nem csak magyarisztánban mennek így a dolgok. Itt is (Tótországban) ugyanez a helyzet. Ráadásul januártól egyel több lehetőségük van a neppereknek: bevezették a külföldről behozott járművek kötelező eredetiségvizsgálatát. Frissek a tapasztalataim, éppen tegnap kaptam meg a dojcslandból behozott kocsim forgalmiját és rendszámát. Az egész nem tartott tovább másfél hétnél. Természetesen nem személyesen futkostam a papírok után: egy kedves autónepper ismerősöm baráti áron vállalta az ügyintézést és természetesen a kedvező végeredményt. Első fordulóban két sorszámhúzástól és sorbanállástól mentett meg (eredetiségvizsgálat, műszaki vizsga).
Második körben a közlekedési hatóság ügyintézési idejét sikerült 30 napról 2-re (KETTŐRE!!!) csökkentenie. Az már csak hab a tortán, hogy a forgalmit és az új rendszámot házhoz hozta.
Azért kicsit szarul éreztem magam, mikor a kocsi vizsgáztatása előtti este az egyik TV híradójában egy fickó arról panaszkodott, hogy legkorábban február végére tudnak neki időpontot adni ugyanazon a vizsgaállomáson, ahova az én kocsim készül.
Hát ennyi az én autónepperes történetem.
Kicsit hosszú lett.

Megdobbent 2008.01.17. 08:03:06

Ingyen Online Stratégia játék magyarul: rihdej meg.

uto_pista · http://www.depechemode.com/ 2008.01.17. 08:05:22

A kilencvenes évek elején egy vidéki nagyváros közlekedési felügyeletének vizsgaállomásán ugyanígy jártam az akkor 5 éves trabantommal. Ez korábban is így ment, szerintem amióta a világ, világ.
Reggel a munkakezdéskor második voltam. Amikor én következtem volna, félreállítottak és vagy öt kocsit bevittek előttem. Minden területen ez van, nemcsak a hatósági ügyek intézése esetén, csak divat ezt fikázni, meg általánosítani is. Tisztelet a ritka kivételnek.

Zordon Blue 2008.01.17. 08:13:54

Yo!

Na, akkor, hogy legyen ellenpélda is, itt egy másik sztori. Igaz, hogy ez orvosos, de talán nem lesz off, mert az elv a lényeg.
Úgy hozta a sors, hogy szakrendelőt kellett felkeresnem az egyik klinikán. Igyekeztem minél korábban érkezni, de kb 10-15 beteg már várt előttem. Beletőrödve a dologba szépen leültem és vártam a soromra. Nagyjából másfél óra múlva az én nevemet harsogta a nővérke, mire elindultam a rendelő felé és éppen a küszöbön álltam, amikor mellém lépett egy másik orvos, mellette öltönyös, menedzsertípusú barátja. Emberünk beszólt az éppen rám váró orvoskollégájának, hogy van itt egy ilyen meg ilyen "jóismerős", akit meg kellene vizsgálni. És ekkor csoda történt. Orvosunk felállt az asztala mögül, hangosan felolvasta a soron következő nyolc beteg nevét és tájékoztatta a "jóismerőst", hogy utána ő következik. Ha lenne műszer amivel a pofára esést mérni lehetne, tuti, hogy kiakadt volna.
Az embereken múlik, csak ennyit akartam mondani.

Lendo 2008.01.17. 08:20:01

Nevetséges, de sajna így van, az egész Közl. Hatóság egy nagy vicc!!!!
Időpontot kértem műszakire, mondták, hogy másfél hónap. Telefon az autókereskedő havernak, aki az Autóklubnál 5000 Ft pluszköltséggel másnap levizsgáztatta. Nem is értem, mi szükség a Hatóságra

az igazi MPL melegebb éghajtra költözött. lö pá! ( 2008.01.17. 08:20:17

Zordon Blue, te melyik bolygón élsz? Hogy tudtál odaköltözni? És ott minden így működik?

Layosh 2008.01.17. 08:21:30

"- ki az aki hagyja/eltűri hogy a nepperek soron kívül, nyilván jattolva megakasszák az ügymenetet? "


Ki-ki??? Akinek csusztatják a pénzt. Sajnos Magyarországon így megy ez még mindenhol.

az igazi MPL melegebb éghajtra költözött. lö pá! ( 2008.01.17. 08:23:43

azon a bolygón ahol én élek, ott az infarktus utáni beteget a máv kórház nevű helyre péntek reggel 1/2 8-ra rendelik be terheléses vércukorvizsgálatra, majd minden fehérköpenyes elmegy valahová. délután jön a takarítónő és közli, hogy az orvos üzeni, jöjjön vissza a frissen katéterezett beteg a jövő héten.

egyébként meg autót vizsgáztatni korrumpálás nélkül igen nehéz, akkor is ha semmi baja, mert csak így nem kell odaköltöznöd a vizsgáztatóhelyre.

baracklekvar 2008.01.17. 08:27:00

csak vizsgáztatni ne kelljen az autómat, már előre félek az áprilistól....

amikor megvettem az autómat, nagy boldogan elbaktattam az okményirodába (autoklub, újpest, elvileg ott csak autós ügyekkel foglalkoznak), hogy akkor átiratom. fél11re értem oda, már nem volt sorszám. na hát mindegy, hülye voltam, korán kell kelni.
két nappal később ismét okmányiroda, ismét autoklub. reggel 7.45 MÁR NINCS SORSZÁM,mert összesen 20!!!!!!!!!!dbot adnak ki, és ez már elfogyott. ja, mellesleg kb 3ember várakozott ott akkor. érdekelne, ohgy a többi 17mégis merre jár, ha nem a sorára vár, vagy hova párologtak el a sorszámok kora reggel.
ismét eltelt két nap, hogy lenyugodjak, elmentem a VI. kerületi okmányirodába, délután 1kor elsőnek húztam sorszámot autós ügyben, egy tündéri kedves nénihez mentem, aki elküldött a postára befizetni dolgokat, majd (a postán való várakozással együtt is ) fél óra múlva kezemben volt a forgalmi, és mehettem a dolgomra.
ezt mért nem lehet így másutt is???

Zordon Blue 2008.01.17. 08:37:20

mamapicilánya

Sajnos azért került ide a komment, mert a mi bolygónkon is döbbenetet váltott ki az eset. Tudom, hogyan zajlik az eü ellátás, de ez má tényleg off.

Pepin bácsi 2008.01.17. 08:40:48

Nekem mindig "nepper" (használt autó kereskedő) intézi az ilyen ügyeket.
Drágább az időm annál, hogy órákat elb@sszak vizsgáztatásra, átiratásra stb.

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=Hy6Cf9nGNiw 2008.01.17. 08:41:00

Ezekhez a nagy állami ejtőernyős rendszerekhez - BKV, MÁV, Nemzeti Közl. Hatóság - és sort ki ki folytassa tetszés szerint egyetlen kormány sem mert vagy akart nyúlni a rendszerváltás óta. Persze, mert kell a hely a mindenre alkalmatlan haverok deponálására. Az igazi rendszerváltásnak itt kell majd elkezdeni a tisztogatást. Kötél, golyó, napalm stb használatával

Eszti01 2008.01.17. 08:43:34

"- külföldön miért megy ez (is) sokkal simábban? "

Azért ne legyenek megint komplexusaink, és ne higgyük azt, hogy csak Magyarországon mennek így a dolgok, volt szerencsém "nyugaton" is ügyet intézni, az is épp elég rettenetes volt, talán annyi, hogy ott alapjaiban véve szar, nem a kenőpénzek miatt, mindenki egyformán szív...
Az egyik vetélkedőben hangzott el, hogy az idóta szó eredetileg görög hivatalnokot jelentett..

HZCs 2008.01.17. 08:45:57

mert akkor minden simán menne, és az senkinek se jó

schokobanane (törölt) 2008.01.17. 08:52:25

Ezek a kommentek tök hasznosak az ügyfél számára egyébként; nekem már félkész táblázatom van arról, hova ne (vagy ha már muszáj, mennyiért), hová lehet, mikor, mivel felszerelkezve (papírok, zseton, gázpisztoly, baccpapucs, félvad pitbull stb.) érdemes elmenni. Zordon Blue, a szakorvosi rendelő koordinátáit pötyögd még be, lécci, hogy az is belekerüljön a táblázatomba, köszi ;)

soska71 2008.01.17. 08:59:10

...ha gondolod megadom az egyik vizsgasoron dolgozó srác számát és elintézi legközelebb :-) Ha komoly gond nincs a kocsival akkor 20 ezerért levizsgáztatja, neked csak a büfében kell várnod :-)ha nagyobb a gond akkor több, de a keréknélküli vasat is áttolják. Ebből élnek. amúgy nekem legutóbb elbaltázták, mert a kocsi színét rosszul vezették rá az adatlapra ami alapján új forgalmit kapok, pedig "csókosként" mentem (egymás után jön a két szín és a legördülő menüből gondolom mancika félrekattintott). Visszamentem egyedül ügyet intézni, 2 óra alatt sikerrel jártam, pedig csak egy eccerű beírás, soron kívül intézik. Mondjuk épp akkor egy mancika hiányzott és a pénztáros vitte fel az adatokat is miközben az üvegfalon kint vártunk. Ha valamit nem értett átkiabált, hogy jók-e az adatok... ennyit az adatvédelemről. Kb fél óra alatt elkészült, tényleg sok dolga volt, majd visszarakta a pultra, ahol majd meg kell kapnom. Csakhogy ott a nagy medve (egy irtó nagyméretű pacák, mint a herripotterben az a nagydarab tanár) elment valahova a nyúlba és másfél óra múlva tért vissza! (a kollégája els e mozdult, de nem ő adta ki a papírjaimat sajna) Mikor megjött, épp elém került egy hozzád hasonló, aki teljesítményadatot vagy hasonlót kért tőle. Nem ment neki, így konzíliumot hívott össze, azaz behívott egy olyan szakit aki nem csak a seggét növeszti a pult mögött. Ezek után sorra kerültem. A meghatalmazásomat nem akarta visszaadni, mondtam fénymásolja le ha kell nekik, nekem az még kell az okmányirodában. Mire fanyarúan megjegyezte ha kérem szívesen lefénymásolja. Kértem. Természetesen nem kértek elnézést azért, hogy elírtak egy kib. színt és ezért a fél délelőtött ott töltöttem a múltban, mintha a 70-es, 80-as években járnánk külsőségekben és mentalitásban is.

Amúgy az ombudsmani iroda már a kocsibehozatal kapcsán véleményezte azt a szemétdombot amit mozaiknak hívnak.

soska71 2008.01.17. 09:08:10

...majd elfelejtem: engem is kiakasztott a bratyizás, tegeződés, szevasz, hova mész hogy vagy misikém stb... úgy éreztem mintha idegenként egy privát klubba csöppentem volna. A nagydarab faszi valóban iszonyúan flegma (úgy nyúlt a papírjaimhoz mintha lepráshoz kéne nyúlni) amúgy meg sík hülye vagy csak leszarja az egészet inkább.

De a bejárati váró se jobb. Egy szűk fülkében ücsörögnek 3-an, egy ablakon kell beadni a cuccokat (itt is csupa haverok vannak az ügyfelek között véletlenül). Párhuzamosan intéznek dolgokat jó esetben és ezért a többi ügyfél arcán át kell beszuszakolnom a saját papírjaimat. Tökig megalázó gusztustalan hely. És ez a(z) NKH főhadiszállása!

AkosBakos 2008.01.17. 09:12:18

Én az egyig céges autót "nyertem meg" egy vizsgáztatásra a Mozaikba... (lejárt a forgalmi és ezt a rendőr közölte a vezetővel)Az egész ott kezdődött hogy nem vicc de több mint 100szor hívtam őket időpont végett, hogy ne kelljen személyesen kérnem.. Na 101-re kaptam egy hétköznap 9re időpontot. Vittem mindent mint szem szájnak ingere, emikor beálltam a sorba én voltam a 15dik. nagy nehezen bejutottam a vizsgasorra, szerencsére volt büfé mert a hatnapi hidegélelem is kevés lett volna....13:00 beálltam a padokra, atána mentem a kis büdösbe a vizsgáztató csarnok mellett, ahol volt egy melák gyerek, aki igen tapló volt. Megkaptam a papírokat és mondták, hogy mehetek a forgalmiért az Okmányirodába, ami persze megint sorszámos volt, de minkinek javaslom a 13-dik kerületit, ott telefonon lehet kérni időpontot, és elég hamar el lehet intézni a dolgot...

Dr Net Elek (törölt) 2008.01.17. 09:20:53

Hogy mik meg nem történnek? Korrupció, mutyizás, haverok, idegösszeroppanás...
Teljesen ledöbbentem.

Tesco4you (törölt) 2008.01.17. 09:28:06

Azt a kutya meg a mája. Angol landban egy kicsit más a helyzet! Veszel egy autot bárkitol, és ott abban a pillanatban kitolti a forgalmi másik felét a nevedre "átmeneti okmány amig megjon az eredeti". Neked sehova nem kell menni a pairral, mert ez az elado kotelessége hogy elkuldje a papirt a kozpontba. "addig az o nevén van az auto"

A kozpontban "Swansea" kitoltik az uj papirt es postázzák neked.

A világon semmit nem kell csinálni sem eredetiség vizsga sem átirási koltség nincs. Az ut ado amit fizetni kell minden autora tartalmazza az átirás koltségét. Nem kell sorban állni és nézni a szarul kereso elkeseredett emberek képét.

Minden fent van az interneten és elérheto, mert igy olcsobb és gyorsabb és kb. 1/4-e emberre van szukség.

Persze a tudatlanság és butaság nagy ur. Vannak sajnos kotelezo érvényu dolog, amik nem fogank otthon változni.
Minden ugy jo ahogy van, ha sietsz jattolj. A csoro ember le van sz@rva a gazdag meg ugy is ismerossel intéz mindent, tehát nem áll sorban.


:(((

Liberté_73 2008.01.17. 09:28:20

Feleim!
Olvasom itt, hogy "nagy melék gyerek" meg "medvekülsejű", meg ilyesmi. HA tőletek is csak ez fussa, akkor nehéz lesz felvenni a harcot. Pontos neveket, konkrét, dátumos, időpontos, rendszámos (h.d: fényképes) panaszleveleket ide is meg a közig. hivatalnak, állampolgári jogok biztosának, GKM-nek. Hetente százat, ezeret. Kis nyafogásra itt nem változik semmi.
Uff, szóltam.

neocortex 2008.01.17. 09:39:28

Amire az állam rátette a mocskos kezét,(vagy nem vette még le róla) az garantáltan nem működik. Miért nem lehet egymással konkuráló cégeknél ügyintézni? Amelyik lassú, nem elég hatékony, az tönkremegy, mert nem használja senki. Ha valamelyik korrumpálható, annak meg az igazolását nem fogadja el a biztosító, ennek megfelelően szintén tönkremegy.

torma99 2008.01.17. 09:39:29

OFF[Okmányiroda. Nagyvárosok nagyforgalmú okmányirodáiba protekció nélkül ugyebár nem sikeres dolog menni. Helyette lakóhelyhez közeli kis város kis okmányirodájában ahol nincs forgalom akár sikeresen is lehet ügyet intézni. (Mivel néhányszor elhagytam az irataimat én mindig így csináltam - jogsi, személyi - max 30 perc) + 20 perc az út az okmányirodáig sztem baráti.]

Pepin bácsi 2008.01.17. 09:43:02

torma99: ott a pont ! :)

soska71 2008.01.17. 09:52:42

...sajnos nagy melák nevét nemtom. Még az eligazítóban is úgy mondták, hogy majd látok egy iszonyú nagy darab embert és neki adjam a papírjaimat :-)

A vizsgasoros megkent srác nevét meg nem illik kiadni. AMúgy ennyi kommmen után a minimum az lenne ha hivatalbó eljárnának, vagy egy nagy kerTV csinálna egy rejtettkamerás riportot ami után talán 2 hétig beszélnek az ügyről majd... egyenként ezeknek nem lehet nekimenni.

viktor134 2008.01.17. 09:58:57

nekem hiányzó törzskártyám volt átíráskor, a néni nagyon kedves volt. előtte időpontot kértem a neten, bementem, bevittem minden papírt leadtam. segített elrendelni a régi tk körtözését is. mikor az érvényes lett, akkor lehetett egyszer visszamenni, majd befejeztük. nagyon kedves, precíz néni volt, úghogy az utolsó alkalommal kapott egy nagy nagy doboz csokit, hogy kolléganőknek is adhasson belőle.

szóval volt pozitív tapaztalatom.
persze vidékről közben kaptam egy levelet, hogy mivel lejárt a 15 nap az átírásra, ki fogják vonni hivatalból a forgalomból, de hát sikerült elmagyarázni, hogymegy az átírás, csak még nincs vége. :)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2008.01.17. 09:59:21


'Szerinted egy átlag autókereskedő heti 80 átírását hogy csinálják ? Tép nyolcvan sorszámot ?'

Felmerült a kérdés, más országokban is igy van ez? Nos, Svédországban _minden_ hivatalnál, sőt a postán, bankban is van 'vállalati' ablak, ahol a céges ügyfeleket szolgálja ki külön személyzet. Külön foglalkoznak velük és akkor nincs szükség az ilyen idegeskedésekre. Abszurdum, mi itt folyik. Postán is számtalan olyat látok, hogy az XY Bt. teljes ajánlott levelezést a lakossági ügyfelek orra előtt adják fel. Hihetetlen.

Rav Antal 2008.01.17. 09:59:48

Én Budapesten élek, de a kocsi vizsgáztatatását mindig vidéki kisvárosban intézem. Lemegyünk apósomékhoz hétvégére, szombat reggel értejönnek az autóért és még gőzöl a leves az asztalon, amikor megjelenik az autószerelő (nem rokon, nem ismerős) a kész autóval. A csomagtérben az újonnann betett alkatrészek dobozában van a régi, amit cseréltek. A múltkor kértem, hogy nézzék meg a lengéscsillapítót, mert szerintem cserélni kell. A szaki mondta, hogy a vizsgán úgyis megnézik, hogy milyen, ne cseréljük még ki, mert szerinte jó. Hozta vissza sugárzó arccal az autót, hogy 80%-os lett a lengéscsillapító, nyugodtan járjak vele még két évet.

Szóval nem muszáj Szlovákiába átmenni, lehet itthon is. Igaz, hogy egy hónappal a műszaki lejárata előtt érdemes odatelefonálni, hogy mikor van szabad szombati időpont, mert nem mindig akad elsőre. Ja, és semmiféle plusz pénzt nem húznak le rólad a vizsga miatt!

Amúgy annak aki, képes 20e kenőpénzt kifizetni ezért:
a városban van egy szálloda, kb. egy huszas lehet egy komplett hétvége családdal együtt teljes ellátással a két éjszaka. Péntek: odaérkezés. Szombat délelőtt, míg a kocsi elkészül: séta a városban, nevezetességek megtekintése. Szombat du: horgászat. Vasárnap: horgászat, kirándulás a tájvédelmi körzetbe, hazaindulás.

Frescobaldi 2008.01.17. 10:04:20

én októberben a kispesti központban vizsgáztattam az autót, szintén "mezei" autós minőségben, a ott 2 óra alatt végeztem mindennel, abszolut kulturált körülmények között.
Nálunk a magánszektoron kívül a közigazgatásban továbbra is szocializmus (hatékonytalanság, korrupció stb) van, de a lakosság nagy része érdekelt a fenntartásában, mert nem hiszi el, hogy ez a politikai elit ezt meg tudná változtatni, meg hogy a változás még az ő életében meghjozná a gyümölcsét.

Dscdbb 2008.01.17. 10:06:16

Mozaik utcai vizsgahelyet nem szidni! Jó pénzért ott bármit levizsgáztatnak!

az igazi MPL melegebb éghajtra költözött. lö pá! ( 2008.01.17. 10:07:01

Kedves Rav Antal, jó neked. Én néhány éve vizsgáztattam egy személygépjárművel (még a márkáját sem merem leírni, nehogy felismerjenek) egy vidéki városban, jött a szerelő, elvitte a kocsit, majd vissza is hozta, tök elégedett voltam. egy darabig.
rövidesen a székesfővárosunk rózsák terén a fokozott közúti ellenőrzés keretében megállított a rendőrbácsi, és közölte, hogy hamis a vignetta vagy mi a forgalmiban.
most nem mesélem el, hogy mit csináltam a hírre, mert hátha a rendőrbácsik is olvassák....

Deviáns 2008.01.17. 10:07:53

Nem tom, én at okmányirodás autós ügyeimet, amikor szükséges (mondjuk 3 évente) alkusz céggel intéztetem. 3000 Ft munkadíjat kérnek, és egy héten belül megvan. Erre akkor szoktam rá, amikor a lakhelyem szerinti okmányiroda (kisváros) vmi 6 hétre adott volna időpontot autó átírásra, a munkahelyem szerinti (megyeszékhely) 5 hétre. (kötelező átiratni 4 héten belül...) Az alkusz céggel azon a héten kész volt. KB hasonló volt a helyzet, amikor a zsigulimat vonattam ki a forgalomból. Úgy döntöttem, többet ér nekem az időm és az egészségem, mint 3000Ft. Persze tudom, hogy ezzel a korrupt rendszert éltetem, de itt élünk, az itteni szabályok szerint kell játszani

az igazi MPL melegebb éghajtra költözött. lö pá! ( 2008.01.17. 10:09:44

Deviáns, akkor az alkuszcégek miatt szív a mezei ember a sorban? Köszönjük az alkuszcégeknek.

Rav Antal 2008.01.17. 10:24:53

mamapicilánya:
Ebben az esetben én előhúzom a számlát a vizsgáztatásról, ami mindig az autóban van.

ÉS igaza volt? Hamis volt a matrica? Vagy csak kenekedésre vágyott?

elwood 2008.01.17. 10:38:40

Vizsgáztatást mindig az autóklubnál csináltam. Utoljára másfél éve kellett.

Egy héten belülre adtak időpontot, és némi szerencsétlenkedéssel is csak félórát csúsztak vele. Kenni nem kellet senkit.

Még egy órát kellett várni a hatósági emberre aki a matricát hozza, mert ugyan fix időkben van ott de éppen kolbászolt valahol.

Akkor én most sikeres vagyok ?


PS: Az állami intézmények mind szarok. Posta, Rendőrség, Egészségügy, MÁV ...
csak dolgom ne legyen velük. De hát ők a _nemzeti vagyon_ . Hajrá Magyarroszág.

az igazi MPL melegebb éghajtra költözött. lö pá! ( 2008.01.17. 10:43:03

Rav Antal: hamis volt kérlek, teljesen. Belebeszélt rendőrbácsi kis rádióba/telefonba vagy mibe, egyeztett piszkosul, szerintem azt is megnézték, van-e priuszom, szerepelek-e körözési listán.
harminc percet álltam a templom tövében kér rendőrrel, már láttam magam lelki szemeim előtt kiskosztümben tűsarkúban fényes nappal motorháztetőre fektetve, kezem hátrabilincselve, lábam terpeszben stb. (perverz vagyok-e?)

Starlark 2008.01.17. 10:43:17

"2008.01.17. 01:48:30 "

A Nemzeti Közlekedési Hatóságnak muszáj hogy legyen ISO minősítése, ez előírás.

Az máskérdés hogy ez hogyan is megy a gyakorlatban.

Az ISO és egyébb minőségbiztosítások nagyrésze nem más mint hatalmas kamu és papír hegyek. A nagy része írdatlan baromság és nem old meg semmit...

az igazi MPL melegebb éghajtra költözött. lö pá! ( 2008.01.17. 10:45:20

de aztán ügyesen megoldottam..., én is meglepődtem, hogy jutott eszembe amit csináltam. majd ha elévült megírom:)))
talán ezért nem forralok mustot fantásüvegben erkélykorláton?

Fikamatyi 2008.01.17. 10:46:11

Egy éve vettem egy használtautót. Amikor megnéztem lejárt műszakija volt. A nepper nem engedett az árából, de azt felajánlotta, hogy a vizsgáztatást elintézi. Azt mondta, hogy pár napon belül megvan. Másnapra meg is lett, csont nélkül átment a vizsgán, ami pl. azért is érdekes, mert a két hátsó kereke simára kopott volt és látszott, hogy a nem cserélték a vizsga miatt. Egy sima halandó nem is tudna szerintem másnapra időpontot kérni.
Ha a cégnél esetleg olvassa valaki: K3529-es számú pecsét van a forgalmiban.

Fikamatyi 2008.01.17. 10:52:19

mamapicilánya: Nem Zsanettnek hívnak véletlenül?

Dr Kangörény 2008.01.17. 10:53:17

Nekem egyszer lejárt a műszakim és persze nem vettem észre. Amikor intézni akartam kiderült, hogy kb 1 hónap múlva kapnék időpontot, ami érthető módon nem nagyon tetszett nekem. Találtam egy ismerőst, akinek volt egy ismerőse (a klasszikus felállás ugye), akitől "csak" annyit kértem, hogy soron kívül nézze meg a kocsit. Másnap reggel 9-re kellett bevinnem, a faszi elkérte a forgalmit, aztán eltűnt. Gondoltam intézi az előzetes papírmunkát. 10 perc múlva visszajött, elkérte a műszaki vizsga árát, visszaadta a forgalmit, köszönt és indult. Kérdem tőle, majd szólítani fognak? Erre mondta, hogy minden rendben, a műszaki vizsga elintézve. Basszus, én tényleg "csak" tolakodni akartam.

az igazi MPL melegebb éghajtra költözött. lö pá! ( 2008.01.17. 10:55:25

Fikamatyi: hol volt évekkel ezelőtt zsanett??

egyébként nem :)))

Netuddki. 2008.01.17. 11:12:17

Nekem ezek jönnek le ezekből a hozzászólásokból:
- Az autó levizsgáztatása teljesen felesleges, mert bármelyikre megfelelő pénz ellenében lehet papírt kapni. Akár az autó bemutatása nélkül is.
- Ezek szerint teljesen felesleges idő és pénz kidobása az egész.
- Legtöbbet az állam, azaz mindannyian veszítünk rajta. Kiesett munka, látszatfoglalkoztatás, társadalmi morál rombolása.
- Nem kéne tán megszüntetni az egészet?

DuraAce 2008.01.17. 11:15:17

Ez a kisebbik gond, a nagyobb az ha nem nepper viszi be a kocsit akkor nagy eséllyel megbukik a vizsgán. Személyes élmény: A nepperek minden autót levizsgáztattak csak a legszükségesebb dolgokat nézték meg, fék futómű. Jött az én kocsim makulátlan állapotban minden átvizsgálásra került. A pali még azt is ellenőrizte, hogy a mőszerfalon működnek-e a visszajelző lámpák, aztán BEMÁSZOTT a hátsó ülésre és egyesével hosszan vizsgálni kezdte a biztonsági öveket. Nyilvánvaló volt a kettős mérce.
Ezt az országot a korrupció tartja egyben, sajnos.

isti77 2008.01.17. 11:28:28

"Rögtön meg is legyezte, hogy biztos "okosság van a dologban", mert az egyik autó műszaki vizsgája 10 nap múlva lejár, és biztos azért kell az adatlap, mert "nem merném itt" (a Mozaik utcában) levizsgáztatni."

Ha valami okosság lenne, akkor vinném biztosan a Mozaik utcába. Ezt mindenki tudja. Lehet, hogy még új a srác, és ezt nem mondták meg neki.

Pista Bácsi 2008.01.17. 11:28:45

"Nekem egyszer lejárt a műszakim és persze nem vettem észre."

Nem akarlak kritizálni, de neked a jelenlegi rendszer fenntartása létszükséglet :-)))

Szóval az emberek 25 %-a figyeli a forgalmiját, zöldkártyáját, 75 %-a viszont erősen érdekelt a jelenlegi rendszer működtetésében. Szóval a korrupt hivatalnokok csak a létező szükségletet elégítik ki :-(((

Útálom a neppereket, kijáróemberket (meg sajnálom rájuk a pénzt) de én is gyűlölöm a sorbanállást az okmányirodában, ezért szépen beírom a naptáramba a lejáró határidőket, majd megfelelő időpontban interneten foglalok időpontot az okmányirodába. Központi okmányirodából ügyemet elintézve mindig eljöttem háromnegyed kilenckor, pontosan akkor, amikor az utcáról beesők először kezdtek üvöltözni az ügyintézővel.

El Curos 2008.01.17. 11:30:35

Pontosan ez történik szinte mindenhol.
Talán jobb,ha valami maszek viszgabázisra viszem (vizsgáztatás) a gépet..
Előre lebeszélem,időpont stb.,hadd menjen.

utópia:
Muter nővére Ausztráliában él.Ott nincs műszaki vizsga,amolyan magyar"P-s"rendszám megoldás van.Igen komoly biztosítási díjjal.
De,fél évente autószerelővel át kell nézetni a gépet,melyről a szerelő munkalapot/igazolást ad.
Ezt egy esetleges balesetnél (vagy egyéb probléma esetén) kéri az ottani hatóság,ha nincs-szívtál.
Szerintem a magyar "nagy" nemzeti közlekedési hatóság egy bürokrata semmirekellő,lényegében felelősséget semmiért nem vállaló vízfej.

Próbálj csak bemenni egy átalakítási engedéllyel....nam majd akkor......:-)

andybandy 2008.01.17. 11:38:30

merthogy ugye, máshol (nyugaton***) másképp megy - vagy nem..

Régi példa: félig feketén/fehéren vittem árúmintát befelé svájcba - autón. Akkor még (régen jártam arra) a svájci személyzet gyakorlóruhában (tájékozatlanabbak kedvéért hadiruhában) és betárazott fegyverrel a hátán ütötte a stemplit).
Behozatali?
Nekem? Honnan?
Pénze van?
Hát valamennyi..
A tér túloldalán a bódékban vannak ügynökségek, amelyik teccik, bemegy ..
bementem.
Telefon, fogadó fél - ja várom az árút, fizetem... (4 perc távolsági hívással + válaszfax).
Adatok felvétele
stb.
A lényeg: kifizettem a neppernek, aki szabályosan, bejelentve, nyilván adózva állt ott a többi hasonló kisebb-nagyobb között, a baksist (amit ő szépen beírt a számlakönyve) és mehettem mérlegelni / vámolni.

Az már más kérdés, hogy a fegyveresek hogyan röhögtek rajtam diszkréten. De nem biztosították ki a stukkert.

Szal nem annyira lehetetlen a megoldás - kell a nepper, csak ne így híjják és legyen rendesen bejelentve.

bloodhound v2.0 2008.01.17. 11:56:39

sajna sok ilyen fasz dolgozik ma is a magyar közigazgatásban, hiába a fantasztikusnak tűnő szépen hangzó szlogenek, hogy pl. "a közigazgatás az emberekért van", stb.

TurboShotMan 2008.01.17. 11:59:09

A Mozaik u. nekem is rémálom volt, egszerűen elborzadtam, hogy működhet így valami. Az ember úgy érzi magát, mintha egy más bolygóra csöppent volna (pedig jártam már hivatalban életemben...), ahol ugye mindenki tud mindent, csak én vagyok a hülye (pl. honnan kéne tudnom, hogy a pénztárosnak adjam le legelőször a papírokat, meg hogy ahhoz, hogy bevigyem a kocsit, még le is kell kifelé menet pecsételtetni a behajtási engedélyt?) Na meg hogy lehet egy ennyire megközelíthetetlen helyen üzemeltetni egy ilyen intézményt...
Én is 3 órát voltam bent, az érdemi munka 2 perc volt ebből, és azalatt többen több ügyet is elintéztek láthatólag. Na meg a stílus. Szóval legközelebb mikor majd a hátam közepét.

mikike 2008.01.17. 12:03:35

Csepelen jártál már? Azután egy mozaikuccai kiruccanás tiszta felüdülés.

2008.01.17. 12:06:14

Az megvan, hogy amikor te viszed az ötéves kocsidat műszaki vizsgára, persze szar a hátsó fék (miután befizetted a lóvét) – ja, márkaszervízes átvizsgálás és felkészítés után –, hiába is rázod az öklöd meg a számítógépes fékpad által nyomtatott papírt az okéval, meg ugatsz a paraszttal, hogy akkor itt mér rossz a fék, ha ott jó, majd visszarongyolsz az egy házzal arrébb lévő szalonba, ahol újra befizeted a lóvét plusz a szalon ügyintézési díját, és fél óra múlva tök ugyanazzal a kocsival megvan a három évre érvényes matrica a hátsó rendszámtáblán, a szalonos csávó meg mosolyogva mondja, hogy ugye megmondtam, hogy velünk csináltasd, ne ezen spórolj?

gabest1 2008.01.17. 12:17:02

ha közlekedés, akkor zipzár elv alapú ügyintézés, nem?

Jólfelhúztammagam 2008.01.17. 12:57:45

Hosszú évek óta így vizsgáztatom az autómat:
Közlekedés felügyelet felhív, egy megfelelő időpont egyeztet, odamegy, forgalmit lead, vizsgasoron végiggurul (na jó, ez kb. 1 óra), számlát átvesz, fizet kb. tízezer, forgalmit átvesz, távozik.
Nem kell kenni senkit, és mégsem akarnak szívatni.

Az ocsmányiroda is olajozottan működik. Az átírás a postai csekkbefizetéssel együtt nem volt 15 perc.

De a mozaikos ügymenet az tényleg horror. Vizsgaidőpont kérés személyesen: másfél óra!

Sanyi 2008.01.17. 13:03:53

Nálunk ez így megy (nem Mo.):
Év elején jön a papír, hogy idén mekkortól meddig lehet vizsgáztatni a kocsit (egy hónap). Felhívod a vizsgaközpontot vagy odagurulsz és kérsz időpontot. Ha nem kérsz akkor is mehetsz, van a vizsgaközpont előtt egy nagy parkoló, kb. lehet látni és meg is mondják hányan vannak előtted és a jegykiadó gép megsaccolja, hogy az időre jövőkkel együtt mennyi időt kell várnod (ha nem jelentkezel be és nincs szerencséd, akkor lehet három óra vagy több). Én mindig előre bejelentkezem, kb két hétre előre van időpont, annál közelebb nincs. Leállok és várok, hogy a behajtó fölötti mágikus táblán megjelenjen a rendszámom - ha nem volt időpontod, akkor a sorszám jelenik meg rendszám helyett. Általában percre pontos. Akkor begurulsz, szaki beül a kocsiba, fékpróba, lámpateszt, stb. Aztán gép megy fel padra - végig ott lehetsz mellette, fékpróba alatt is beülhetsz ha van kedved - és az ember pontosan elmagyarázza, hogy mi az ami jó és mi az amit javíttatni kell. Meg is mutogatja ha nem értesz hozzá mint ahogy én sem. Ha minden oké akkor 59 euró helyben fizetve (kp/kártya, nem is értem ezt a postára rohangálós történetet), ha nem akkor is és kapsz egy új időpontot egy hónapon belül. Meg kell javíttatni a kocsit és visszavinni, a forgalmi automatikusan érvényes az egy hónapra hacsak az autó nem balesetveszélyes vagy a környezet szennyezési értékei rosszak, első esetben csak szállítani lehet, második esetben nyolc nap a határidő.
Aztán vissza, a második vizsga már ingyenes ha átmegy a kocsi - ha nem, akkor sem hosszabodik a harminc nap úgyhogy célszerű felén belül visszavinni és akkor fizetni is kell kb. 100 euró bírságot az államnak mert nem javíttatad meg. A vizsgák innentől ingyenesek de minden esetben büntetés van ha nem megy át a kocsi. A kenőpénz meg ismeretlen fogalom errefelé. Szerencsére.

gonosz 2008.01.17. 13:18:26

KEDVES Póruljárt? ügyintéző!

te hol élsz? valóban azt hiszed, hogy nincs korrupció, soronkívüliség, az említett intézménnyel semmilyen kapcsolatban sem lévő "ott élő" ügyintézőnek látszó emberek hada?
mit gondolsz miért működik így ez+az és az összes rendszer! mert mindenkinek ez az érdeke! ha lenne "spanod" a Mozaikba biztos végeznél tíz perc alatt! öt amíg oda adod a cuccot, öt amíg átveszed, leperkálsz X ezrest és mehetsz az utadra.
így meg csak akadékoskodsz, esetleg felhívod a figyelmét azilletékeseknek, hogy van egy hej-és ihaj le lehet csapni!egy dolgot ajánlok szíves figyelmedbe! köcsögisztánban élsz! és ha megszakadsz sem történik semmi! én ezért költöztem melegebb éghajlatra. meg az összes olyan ami köcsögisztánban működik az itt nem megy és ez tetszik!

ez van üdv gonosz

elwood 2008.01.17. 13:35:42

hol laksz gonosz ? van még hely ?

Gumidomino 2008.01.17. 14:22:55

Már akkor is gonosz voltál mikor odaköltöztél vagy ott lettél gonosz?

Félre Beszélő 2008.01.17. 15:38:35

Há vazze, és nem értem ezt az egész felhajtást. Nem elég hogy ma már nem elég vinni egy flaska kisüstit és mindenkinek esztergomi látképeket kell adni, még be is szólnak mindenféle mezítlábas Wartburgosok.

A múltkor is épp szarul ment az üzlet, két nap alatt is csak alig tudtunk túladni a Németből hozott zsírúj 16 db Merdzsón, amiket hetekig hegesztettünk, kalapáltunk és festettünk, mire eladható állapotba kerültek. Hát ennyi meló után csoda, ha elfárad az ember és nem akar a ráérő tirpákok után beállni a sorba? Meg is talultam, hogy törésteszten átesett autókat se veszünk többet.

Na akkor is az történt, hogy bemegyünk a mozaikba, erre látom, hogy annyian állnak a sorban, hogy még a Rózsika (a pénztáros) cickóit is csak a sok parasztokat félrelökve lehetett szemrevételezni. Nagy henezen átverekedtem magam az irdatlan embertömegen, miközben azon tűnődtem, minek ennyi embernek autó, hiszen már így is alig tud az ember parkolni egy kisebb Hummerrel, pedig még rokkant-igalzolványt is szereztem.

Na a büdös tömegen átverekedve magam már jobban alakultak a dolgok, rögtön üdvözöltem a Jóskát (a fő vizsgabiztos) meg öreg cimborám a Zolikát (a hivatal mindenható ura). Innen kicsit gördülékenyebben mentek a dolgok, Zolikával elmentünk cigizni egyet, meg inni egy kávét (csak kávézni szoktunk, Chivas max akkor van ha én hozok karácsonykor nekik). Na, mire visszaértünk abba az áporodott szagú ügyféltérbe annyian voltak már ott, mint a 7-es buszon délben szoktak - állítólag (én még sose mentem busszal, így ezt nem tudom biztosan de itt annyian voltak, hogy amikor kinyitottuk az ajtót, kiesett rajta két fickó, akik addig az ajtóhoz voltak passzírizódva). Hát vazze az a sok ember úgy elszívta a levegőt, hogy teljesen megszédültem egy pillanatra, de ahogy láttam, másoknak is elfehéredett az arca a nagy forgatagban.

Nagy nehezen eljutottunk a Józsiig, még szerencse, hogy addigra ő elkészült mind a 16 kocsi papírjaival. Hát én senkinek se kívánom ezt a hercehurcát, esküszöm.

Egyébként meg el se tudom képzelni, mi lett volna, ha még be is kellett volna vinni a kocsikat, hogy nézegessék azokon a szakadt műszereiken abban a koszos csarnokban.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2008.01.17. 16:09:37

Hm, az igaz hogy a bratyizás miatt működik egyaáltalán az ország, kedves gonosz, de ez attól még nem jó! Ahogy ezt a hozzászólások elején leírták már.

avatartalan 2008.01.17. 17:07:34

namostmeglepödtem

minek az auto a vizsgához?
minek odamenni?
szolok a szerelömnek elviszi a forgalmit és 1 ora mulva hozza érvényesitve ujabb 2 évre.igaz,40 rugot kér érte de ingyen ebéd nincs ugyebár :-)

az okos 2008.01.17. 21:04:33

Akkoriban,(kb. 1 éve) vizsgáztatni kellett az autómat és nagyon beijedtem mert állandóan azt harsogták a híradások a tv-ben hogy nagyon megszigorították a műszakiztatást.Hát szokásos autószerelő ismerős felhívása után már nem izgultam annyira mert megnyugtatott,hogy másnap reggel vigyem az autót ide és ide ehez és ehez.Na itt is csak csókosok voltunk és elég megnyugtató volt azt a felvezetést hallani,hogy: Józsi,megint hoztak egy hibátlan autót. Ezt nyugtázta Józsi és mindannyian tudtuk,hogy az autón nem fognak hibát találni.Összeget nem akarok ideírni hogy mibe fájt ez de a nemrégen írt 20 000 szerintem rengeteg ezért.A nagydarab ember meg szerintem azért olyan flegma mert havi kb.2 milliót keres és ezekután nem érzi egyenrangúnak a szerencsétlenebb ügyfeleket.Ez érthető nem?

az okos 2008.01.17. 21:13:39

Egyébként örülni is lehetne annak hogy nálunk így mennek a dolgok és lehet: ittasan vezetni,pofátlankodni a közlekedési dugóban,vizsgáztatást elintézni stb...Egy ideig kínlódtam hogy engem nem így neveltek de aztán rájöttem,hogy vagy én is így csinálom és beállok a sorba vagy birkaként élem le az életem a "dugóban"...

2008.01.17. 21:26:09

Vidéki nagyvárosban élek, de a kocsikkal kapcsolatos ügyintézések errefelé sem egyszerűbbek. Van a cégnél néhány jármű, személyautótól a teherkocsin át a traktorig. Eleinte valaki a cégtől (főleg én ... :) )intézte a velük kapcsolatos hivatalos ügyeket, de folyamatos szívás volt a dolog, még akkor is, ha az ember papírilag-meghatalmazásilag-bélyegzőileg felkészülve érkezett. Minimum 3-4 óra egy járműre, miközben effektíve hasznos saját munkát nem végzek.
Pár éve véletlenül találkoztam egy erre szakosodott ügyintézővel (nevezzük neppernek, csókosnak, stb...) aki ügyenként 3000 Ft-ért lezavarja a dolgot úgy, hogy reggel meghatalmazás, papírok, szükséges pénz+3k átad, délután vagy másnap reggel elintézett ügy az asztalomon. Én 3-4 óra alatt alkalmasint ennek az összegnek a sokszorosát keresem meg a cégemnek. Évek óta színét nem láttam okmányirodának, és őszintén szólva a háromezer forintoknak egy fillérjét sem sajnálom... (Mellesleg akkor sem sajnáltam, amikor a saját kocsim ügyét intéztettem vele, mert őszüljön a haja a hivatali bürokráciától annak, akinek nincs más hobbija...)

Káposztakukac 2008.01.17. 21:43:38

150 kg-os úrral én is megjártam. konkrétan az én történetemet lehet, hogy meg kellene küldeni a zugügyvédnek, mert annyi dilettantizmust, mint amennyit ez a hatóság meg a központi okmányiroda összehozott az ügyemben, talán el se lehet képzelni. végül persze minden megoldódott, csupán egy fellebbezés kellett a minisztériumba, ahol végre egy olyan ember foglalkozott az üggyel, akinek talán nem 8 általános iskolai végzettsége van és aki legalább egy jogszábályt el tud olvasni és értelmezni tud.

2008.01.17. 23:44:24

A helység egy település, a helyiség meg szoba. Hányszor kell még elmondani ?

tundrazuzmo (törölt) 2008.01.18. 12:42:02

Választás kérdése

Úgy látom, hogy kb. 3 dolog közül lehet választani:
1. Beállni a sorba "becsületesen", ésszívni jó sokáig
2. Megkerülni a sort, és bepofátlankodni
3. Olyan helyre menni, ahol nincs sor.

Ugyanez van a közlekedésben is:
1. Mennek az emberek a dugóban, és birkamód végigállják a sort
2. Aztán ott vannak a pofátlanok, akik kanyarodósávból bejönnek, buszsávon sietnek
3. Meg a nevető harmadik, aki ismeri az elkerülő utakat, és azokkal időt, és pénzt és idegeskedést takarít meg.

Én a harmadik csoportba tartozom, és kicsit féltem, hogy mi lesz, ha többen át akarnak igazolni. Mert akkor megtelnek a vidéki okmányirodák, meg vizsgáztatóhelyek, és a jól bevált elkerülő utak a városban.

DE NEM! Semmi okom a félelemre, mert MINDIG LESZNEK OLYANOK (a nagy többség), aki engedelmesen végig akarja állni a sort...

Birkanép vagyunk, no, van sok józan, meg még több paraszti, de a józan paraszti az még kisebbségben van. :)

RosszQtya · http://indafoto.hu/rosszqtya 2008.01.18. 17:20:54

aki a mozaikban vizsgázik nem lehet sikeres ember :))

unkle 2008.01.18. 17:33:29

Én is öregedtem néhány évet még tavaly, amikor műszaki vizsgára vittem az autómat a Mozaik utcába. Hogy kicsit lenyugodjak utána hazérkezéskor a következő levelet "írtam ki" magamból: (még azóta sem jött rá válasz...)
Tisztelt NKH!

--------------------------------------------------------------------------------


A megszólításon is erősen elgondolkodtam, hogy mennyire tisztelt legyen is vagy csak úgy kezdjek bele in medias res, de inkább kezdem a dolgok elején!

Történt ugyanis még májusban az, hogy elmentem a Mozaik utcai kirendeltségükbe műszaki vizsgára jelentkezni, ami meg is történt de akkor még nem hittem, hogy elkövettem életem egyik nagy hibáját. Június 11-ére kaptam időpontot délután 17 órára. A vizsgaállomásra érkeztem 16 óra 30 perckor, ahol beirányítottak a diszpécseri irodába és ott megláttam azt a kisebb tömeget amit bezsúfoltak egy kis váróba, egy alig egy méter széles kis folyosóra sorbanállni. A falon a lambéria ragadt az előttem már órák óta várakozó emberek izzadtságának dzsuvájától, a fehér falon a lambéria borítás felett tíz centis csikban igénytelen mocsok, a telepített légkondi szinte semmit se ért. Az ott dolgozók helyiségébe is sikerült bepillantanom a leengedett de olyannyira öszze-vissza töredezett és poros reluxán keresztűl, ahol 3 fő teljesített szolgálatot valahogy így: két duci néni próbálkozott a számítógépen valamit előhívni de ahogy rákattintottak valamire elkezdődőtt az idegölő várakozás, hogy az a valami el is induljon a kiadott parancsra. Nagynehezen ez meg is történt és akkor elkezdődött az általam átadott okmányok adatainak rögzítése, azaz az egyik néni kis pufi mutatóujjával egyesével, minden egyes karakter leütése után felnézve ellenőrizte, hogy jó betüt ütött e le így másolva át az adatokat, az amúgy szerintem két perces eljárásból 20-25 perces procedúrát csinálva. Aztán volt egy fiatal srác is aki középen ülve az okmányokat fénymásolta le egy olyan canon gépen amit lomtalanításkor ki kellett volna már rég dobni, mert hát szegényt bekapcsolni se lehetett nagyon de ha sikerült akkor is úgy fénymásolt, hogy az olvashatatlanúl világos lett de a fénymásolt lapon aljától a tetejéig húzott egy jó vastag fekete csíkot, gondolom ez direkt van, valami rá van kenve a teflon-hengerre az egyéni azonosítás és másolásvédelem miatt... Lényeg a lényeg egy rövid óra alatt sikerült bekerülnöm a rendszerbe de már így is 30 perces csúszásba voltunk ugye. "Már csak néhány perc türelmet kérünk" - mondta a fent említett srác és kért várjak kicsit. Ebből lett az, hogy még 19 óra 30 perckor sem tudtam bejutni az objektum területére mert nem fértek el az udvaron a kocsik. Közben titokzatos módon mikor kinéztem a köztes két órában egy-két csili-vili autó azé' becsusszant a leengedett sorompó alatt és a biztonsági szolgálat által lepecsételt vizsgakérelmi lap bemutatásának ellenében, amit hol kaptak nem tudom, mert a diszpécsernél nem nagyon voltak bent. Pedig azok a fiúk utánam érkeztek, mégis néhány taxis gyerekkel együtt előttem álltak be abba az iszanyatos lassan előre araszoló, egy sávon haladó (inkább álló) sorba. Nem hazudok, azt a 150 métert több, mint két óra alatt tettem meg. És ezért még fizettem is. Komolyan nem volt jó élmény!
Vigaszul, sikerült a vizsga, újra két évig nem kell ilyen helyre mennem és ennek örülök inkább és egy kis bánat, hogy következik az okmányiroda még a héten...


Bpest. 2007.06.11. ügyfél

zjuhasz 2008.01.20. 21:36:44

Én szintén teljesítményigazolás miatt jártam a Mozaikban, tavaly májusban, szintén 11 óra után szabadultam és nálam a szokásos papírokon kívül a kocsit is meg szerették volna nézni, de szerencsére (BKV-val voltam) erről letettek. Bár kérdezték, hogy hány km van benne. Hogy ennek mi köze a névleges teljesítményéhez???
Csak tudnám, minek kell az ocsmányirodának ez az igazolás, amikor a neten kb 1000 helyről 1perc alatt bármilyen táblázatból meg tudja nézni, hogy az adott kocsi mekkora teljesítményű.

Bognár Zsuzsanna 2008.01.21. 10:31:33

bar ez a post mar regi, nem hinnem, hogy sokan olvassak kommentjeit, azert megis ideirnek egy dicseretes peldat (ugyis tul sokszor kell sajnos rossz kritikat irnom).

Dicseret a VII. keruleti onkormanyzat dolgozoinak, akik altalaban nagy tusztelettel fordulnak az ugyfelhez es gyorsan intezik ugyeinket (remelem nem kiabalom el!).

Koszonjuk, es csak igy tovabb!

szarházi 2008.01.25. 22:52:21

Micsoda szerencse,hogy Hazánkban akadnak még BECSÜLETES emberek.
Azon kevesek közé tartoztok,akiket egész életetekben a "tisztesség" vezérel. - nem mentek át a piros lámpánál,nem szemeteltek,minden írott és iratlan szabályt maradéktalanúl betartotok,nem beszéltek csúnyán, soha meg se fordulna a fejetekben a becstelenség, egyszerűen Ti vagytok a tökéletes emberek.-
ló....t! Álszentek vagytok,akik
mocskolódnak, össze-vissza beszélnek,
de fogalmatok sincs dolgokról.
"suszter maradjon a kaptafánál!"
Végezze mindenki a dolgát, ne a másikat becsméreljük, mert azzal megy el igazán sok idő.
Vegyük már észre, hogy azok az emberek,akik a pult másik oldalán ülnek, hivatalok,bankok,intézmények,stb alkalmazottjai törvényeket,utasitásokat hajtanak végre,nem pedig kitalálják azokat.
Nyugalom emberek!,hát itt élünk

Egy másik ügyfél 2008.02.07. 15:22:36

Érdekes,amit leírt a "mezei ügyfél"!
Én éppen a héten jártam a Mozaik utcában teljesítmény igazolás miatt.
Reggel fél 8 körül érkeztem. A portánál az első szembejövő ember tájékoztatott a kérdésemre, hogy menjek be a Pénztár felíratnál az épületbe, és ott egy "nagy darab úr" foglalkozik ezzel. Be is mentem, elmondtam,hogy mi a problémám. Nekiláttak a feladatnak, elkérték az autó papírjait és az enyémeket is. Kb negyedóra múlva pedig távoztam dolgom végéztével, persze némi aláírások illetve fizetés után.
Nem értem: Mi tarthatott neki máskor órákba? Vagy milyen sorszámról beszél?
Szerintem csak egyszerűen valakibe bele akart kötni a "mezei ügyfél". Sajnálom, hogy ilyen ügyfelek is vannak. Lehet persze,hogy Ő is valami irodában dolgozik és harcol a főnökeivel és így akart bosszút állni a bürokrácián?!
Nekem nagyon pozitív véleményem van a helyről! Mindenki segítőkész volt, még azok is,akik nem zöld ruhát viseltek!

muskat22 · www.similabda.hu 2014.08.22. 20:10:26

Én Transitot alakítottam át 3-ról 6 személyesre. A Petrányitól kaptam 1.4 milliós kalkulációt. Én megcsináltam az egészet 350k-ból, és a Mozaikban is kb 1.5 órát voltam, pedig idegenként mentem.
A Fordnál mindent felsoroltak, hogy ez kell, az kell. A Mozaikban kiderült semmi nem kell, mert egy futó tipus. Ha valakinek ötlet kell, szívesen megírom.
süti beállítások módosítása