Tékozló Homár

Perverz látványosság: hogyan próbálják megfingatni a Centrum Pakoló Társulást

2008.04.07. 10:04 | szily | 33 komment

A tavaszi dermedtség után a Homár igyekszik formába lendülni, a reformfolyamat részeként ezennel elkezdünk az igényes fogyasztáshoz kapcsolódó programokat ajánlani Önöknek. Első darabunk egy talán szórakoztató bírósági tárgyalás holnap, azaz kedden délután háromkor a Markó utcai PKKB-n. A pert a Látkép Egyesület indította mindenki kedvence, a becsületes munkáért és fejlett szolgálatásaiért arányos nyereséget besöprő Centrum ellen, hogy a cég kénytelen legyen elárulni, amit máig titkol: a hozzá befolyó parkolási díjakkal miként gazdálkodik, nyereségét mire fordítja, abból a budapesti kerületeknek milyen összegeket juttat. A fogyasztói oldal ügyvédje Baltay Levente lesz, reméljük szétcsap a pénzszivattyúk között. Ezentúl minden ajánlott programnál arra kérjük az olvasókat, hogy ha valaki tényleg elmegy, utána küldjön már pár sort arról, hogy megérte-e. Így egyre inkább el tudjuk találni a közönség ízlését a programajánlókkal. Köszönjük előre is!

Update 1.: Bevallom, fingom nem volt, ami az a Látkép Egyesület. Az alanti szöveget dobta ki a csodamasina, aki beszél, az Hanzély Ákos, az ismert egykori öttusázó. A cuccot itt találtam.

Üdvözlöm Önöket, Hanzély Ákos vagyok. Köszönöm a meghívást dr.Pakucs Jánosnak. Ugye én a Jánost régebbről ismerem, még az öttusából is, így jelenlétem ennek köszönhető, de egy másik szempont is idehozott engem, egy másik oldalnak a képviselete az előttem szóló politikusokkal, építészekkel, önkormányzati vezetőkkel és tanár úrral szemben.
Én a civil oldalt képviselem, nekem van egy egyesületem, amit úgy hívnak, hogy Látkép Egyesület. Ez az egyesület tavaly belekezdett egy programba, ami arról szól, hogy közérdekű munkabüntetésre ítélteket grafiti eltávolításra alkalmazunk.
Azért mondom mindezt, mert én ma a Budai Irgalmasrendi Kórház falát pucoltattam ezekkel az emberekkel, és én magam is ott voltam. Egyesületünk mindezt ingyen teszi a kiválasztott közintézeteknek.
Azt szerettem volna ezzel mondani, hogy megvannak a csodálatos hosszú távú tervek, amik arról szólnak, hogy mit szeretnénk, milyen legyen a város 10-20 év múlva. De nagyon fontosak azok a kis apró lépések, amik az első lépést jelentik a fele, hogy el is érjük ezt a célt, hiszen előbb – utóbb el kell kezdeni a feladatokat. Ezek az első kis lépések az elején lehetőleg aprók legyenek, hogy legyen időnk belemelegedni a kapaszkodóba.
Ez az egyesületi munka azt hiszem az első kis lépések egyike, sok – sok ilyen kis lépésre lenne szükség.
Mindez megszervezés-ügyileg nem volt olyan nagy probléma. Én magam végül is az elmúlt egy évben nem csak ezzel foglalkoztam, ez csak egy társadalmi munkában végzett egyesületi vonal. De most már az Igazságügyi Minisztérium pártfogó hivatalával megállapodásunk van.
Ők hozzánk küldik a büntetésre ítélteket, és kaptunk az Országos Bűnmegelőzési Bizottság pályázatán ötmillió forintot, kis apró lépések, és nem egy nagy összeg.
És ma a Budai Irgalmas korházat tisztítottuk meg, holnap majd a Corvinus Egyetemet fogjuk, aztán a Műszaki Egyetemet és így tovább.
Emellett megtisztítottunk már nyolc társasházat! Mindezt az elmúlt 1 hónap alatt! Azt hiszem, hogy sok-sok ilyen kis lépésre lenne szükség. Szintén itt szóba került a grafiti mellett a plakátok. A plakátok helyzetét azt hiszem, mindenki látja. Budapest az egymillió rozsdás lámpaoszlop fővárosa. Ez annak is tudható be, hogy senki nem festi ezeket újra, de annak is betudható, hogy mindenki odaragasztja a plakátokat – jogellenesen természetesen. Mikor ezeket lepucolják, akkor az egész festéket leeszi magáról.
A szabályozása ennek természetesen az, hogy tiltva van, és ötvenezer forintos büntetés jár a felhelyezőnek. Azt hiszem, hogy aki ma a reklámpiaccal tisztában van, az pontosan tudja, hogy kétszázezer forintért nem lehet semmilyen promóciót elkövetni a kétmilliós főváros szintjén, - ami működőképes lenne -, kivéve a plakátozást.
A plakátozó kifizeti az ötvenezer forint bírságot, az ötvenezer forint nyomdaköltséget, az ötvenezer forintot azoknak, akik kiszórják a plakátot, és még mindig csak százötvenezer forintnál tartottunk, ha jól számoltam.
Kétszázezer forintért megvolt az a lehetősége, hogy az egész városban hirdesse magát.
A tiltás megvan, de nem hatékony.
Külföldön ezt úgy oldották meg, hogy belevették a szövegbe, hogy az eltávolítás költségét is a plakátozónak kell állnia.
Vagy, hogyha nem tudják, hogy ki a plakátozó, akkor annak kell állnia, akinek érdekében a plakát elhelyezése megtörtént.
Egy egyszerű mondat-kiegészítés, és talán máris megszűnne egy újabb probléma. De ezt a tanár úr (Szegvári Péter) a jogi oldalról jobban körbe tudja járni.

Ennyit szerettem volna mondani, köszönöm szépen a figyelmet.
Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Layosh 2008.04.07. 10:05:40

A centrum egy igazi jólmenő cég! Miért is?

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2008.04.07. 10:09:11

érdekes felvetés. lehet hogy kellene levegőautomatákat gyártó céget csinálnom? és akkor kicseszem a váciutcára, és kötelezővé tenném, hogy aki ott sétál az csak autómatámból vehet levegőt, különben bilincs, és elvitetem.

Secnir 2008.04.07. 10:11:00

helyes, hajrá Látkép Egyesület!
szurkolunk!

infót akarunk!
CPKft-t megsemmisíteni, felgyújtani, helyét felszántani, sóval behinteni!
Volt már rá példa a történelemben, amikor a Trója és Környéke Földközi-tengeri Parkolótársaság aránytalanul sokat kért a görög adófizetőktől...

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2008.04.07. 10:11:05

A Látkép Egyesületnek akarom adni az 1%-omat!!! Mi az adószámuk?

Secnir 2008.04.07. 10:12:28

igaz, a görögöknek nem Baltayjuk volt, hanem Baltájuk, de sikerrel megoldották a dolgot.

mizrolist 2008.04.07. 10:27:22

Remélem, tényleg lesz feedback, mert erre a show-ra kíváncsi lennék :-D

Miss Marple 2008.04.07. 10:33:20

ÉLJEN,ÉLJEN!!! (alien, alien - aki azt hiszi, hogy ezt a mocsok pártpénzmosodát meg bírja fogni)

DonCiccio 2008.04.07. 10:35:08

Végre valami Homáros. :-)

=Ford Prefect= 2008.04.07. 10:50:11

Baltay Levente? Hmmm.
Erre tényleg kíváncsi vagyok...

boog 2008.04.07. 10:50:19

ez igen, támogatom. Ezután jöhet a kutyasz*r az utcákról.

62.éve semleges 2008.04.07. 11:02:43

A centrumba már sokaknak beletört a bicskája. Párt pénzek,párt emberek, mind a két oldalról!!!!!!!
A plebs meg vitatkozik!!

BiG_ 2008.04.07. 11:22:54

Secnir 2008.04.07. 10:11:00

Apró helyreigazítás: nem Trója volt lerombolva, felszántva, sóval behintve, hanem Karthágó.
A pun parkolótársaság lett kiakolbólítva a rómaiak által.
A görögöknek ehhez semmi köze...

Üdv!

BiG_ 2008.04.07. 11:27:14


Azért nem semmi a szöveg, a fazon csak magyarul nem tud, vagy csak símán fogalmazni.
Ez a "legyen időnk belemelegedni a kapaszkodóba" metafora nem kicsit üt.
Fogott már ez a csóka valami forró nyelet valaha? Dobta-e el, de rögtön?
Vagy ez netán a középkori boszorkánypróba modern változata (tüzes vas megfogása, jól)?
A "sok kis lépésért" meg az ElQró fog reklamálni, hogy plagizálja az ő 100 (kis) lépését...

Üdv!

Secnir 2008.04.07. 11:41:10

BiG:
Karthágóban igazad van, de én Trójára gondoltam, és azt is írtam :)

PumaElBusta · http://pumaelbusta.fpn.hu 2008.04.07. 13:35:32

"Vagy, hogyha nem tudják, hogy ki a plakátozó, akkor annak kell állnia, akinek érdekében a plakát elhelyezése megtörtént. "

ez mukodhetne mondjuk olyan szinten is akar, hogy a postaladaba erkezo papiralapu spamet, illetve a telefonmarketinges kocsogoket is buntethetnek. postaladam nem papirhulladekgyujto, a telefonszamom meg azert nem titkos hogy ha valaki el akar erni akkor megtalaljon. a telefonmarketingesek meg nem engem akarnak elerni hanem akarkit. vesszen mind.

jesszumpepi (törölt) 2008.04.07. 13:47:37

Tróját felgyújtották,de nem szántották fel,és nem hintették be sóval a helyét.
De az alappoén jó volt :-)

Secnir 2008.04.07. 14:33:01

jesszum:
"Tróját felgyújtották,de nem szántották fel,és nem hintették be sóval a helyét."
honnan tudod? ott voltál? van a görög hajókról fényképed, rajta piros mikulászacsikkal?
na ugye!
:D

Secnir 2008.04.07. 14:34:11

ezt még a Máltai Kerületi Bíróság is elutasítaná helyből :D

NoOne 2008.04.07. 15:19:26

Secnir: 'Trója'. Én sem voltam ott, de Tróját és Karthágót összekeverni nem túl szép dolog, azaz a görög, illetve a pun parkolási társaságok max. működésükben hasonlók, és a büntetést sem görög hanem felháborodott római polgárok osztották. :)
A többi stimmel...

NoOne 2008.04.07. 15:28:40

off
Bocs, tény ami tény, a 'sózós részt' megelőzően a karthágói parkolási társaság már a görög polgárokkal is csúnya vitába keveredett vagy háromszor, főként a Szicília nevű kerület parkolási területeiért.

az igazi MPL melegebb éghajtra költözött. lö pá! ( 2008.04.07. 15:37:21

tárgyalásra járni nyugdíjas öreg néni szokás.
mivel még nem vagyok egyik sem, ezért lelkesen várom a beszámolót egy már megöregedett, a postást hónap végén rendszeresen váró honleány társamtól.

ez nem vicc, ismerek olyan néniket, akik imádják az ilyesmit (is), szólni kéne nekik, hogy induljanak jegyzetelni

hathuszas 2008.04.07. 15:46:53

ismerek valakit aki ismer valakit aki biró.szerintem a centrum nyer. a cosa nostra is megirigyelné őket. :-)

Dave80 2008.04.07. 17:35:23

"Vagy, hogyha nem tudják, hogy ki a plakátozó, akkor annak kell állnia, akinek érdekében a plakát elhelyezése megtörtént".

Azért ez érdekes lenne. Mondjuk nyomtatok 20 plakátot, hogy homar.blog.hu és kiteszem, aztán lehet fizetni az eltávolítás után 20 oszlop lefestését. (bocs a homártól a példáért)

Igen, tudom, hogy a karateklub nyilván maga rakja ki, hogy lehet menni, és a jóember is maga teszi ki, hogy lakást keres, de innentől kezdve akár cég, akár
magánszemély az ellenségem, tuti tudok olyan plakátot csinálni, amit nehezen magyarázna meg (pl. irodát keresek a környéken).

Az ötlet alapban jó, csak vissza lehet vele élni. Ezért ha jól tudom, ma csak akkor kell fizetned, ha elkapnak plakátozáskor (erre meg nulla az esély).

Secnir 2008.04.07. 19:14:43

NoOne:
legalább feljavítottuk ezt a posztot :D

Szelíd hangorkán 2008.04.07. 19:30:29

Ha:

-nem félnék attól, hogy nekem a szakdolgozatot egy hét múlva le kell adnom,
-nem félnék egy bírósági trágyalástól, mert még sosenem voltam olyanon
-ha nem félnék attól, hogy a sok rizsától fejfájást és emlékezetkiesést kapnék, ezáltal nem lenne adekvát a beszámolóm,
-ha nem tudnám, hogy a sajtó tisztességes képviselői is ott fogják viselni a képüket,
-tudnám hol lehet parkolni a Markó környékén, hogy ne kapjak kerékbilincset


akkor elmennék, el én, biza!

mókus 2008.04.07. 21:31:03

nem lakom messze a nyugatitól és épp úgyis a kaisers-be akartam holnap menni, bár ha délután van, akkor nincs sok esély, hogy beülök

hathuszas 2008.04.07. 23:14:13

Lópiczi Gáspár az utca hírmondója...

2008.04.07. 23:17:42

csak egy pici hozzáfűznivaló nem is a fő témához: Az oszlopplakátozás bűntetésének 50000 forintos tétele igenis elrettentő - lehetne, ha plakátonként számítanák meg.

Liberté_73 2008.04.08. 14:39:17

Hajrá Baltay Levente!
(mellesleg ügyvéd, a TASZ ügyvivője)

háténvagyokaz 2008.04.08. 15:42:46

Semmi ápdét az ügyben? Volt valaki a tárgyaláson? Valakinek az ismerőse vagy nagymamája esetleg?

Szelíd hangorkán 2008.04.08. 16:20:59

Hát, nem mentem el a tárgyalásra. :( Úgy gondoltam mégiscsak jobb itthon lemaradni a szakdolival.

Havasi sün · http://havasisun.blog.hu/ 2008.06.18. 18:14:51

Tegye már fel ide valaki a Centrum P. kft tulajdnonosi listáját a Cégbíróságtól - az ugye niylvános, tehát publikálható....

érdekes lenne....

:-)
süti beállítások módosítása