Tékozló Homár

Biomérgezés aszalt gyümölccsel

2008.05.09. 16:36 | jackyll | komment
ePtOn felfedezett egy merész termékcsaládot, ami azzal büszélkedik, hogy a 20 legveszélyesebb élelmiszeradalék közé sorolt kén-dioxiddal tartósítja aszalt gyümölcseit:
Annyira örülök, hogy végre egészséges termékeket is lehet vásárolni, hála a Bioökoezo mizériának. Igaz ezeket borsos áron fizettetik meg a fogyasztóval, de cserébe azt ígérik, hogy semmi vegyszer, semmi adalék, semmi E, csak maga az igazi egészséges valóságot kapjuk, melyeket egy teljesen más világban gyártanak, ahol nem ismerik a környezetszennyezést, az üvegházhatást, sugárzást sem. Gondoltam miért is mérgezném magam fél kilós génkezelten klónozott eper szemekkel, ha lehet kis satnya, ám annál egészségesebb aszalt gyömölcsökkel is táplálkozni. Fel is szerelkeztem a magyar - mert ugye azt támogatjuk - Tündérkert által gyártott termékekkel, melyek "megőrzik az értékes tápanyagtartalmukat, rostanyaguk nagy részét".  Az aszalás bár nem ősi jó román szokás, mégis rendkívül egészésgesnek tartják emiatt...mindaddig amíg mondjuk a gyártó nem rak bele kén-dioxidot.

Mert miért ne rakna bele? Finom, egészséges és rákkeltő hatása már régóta ismert - ez adja igazi zamatát a gyümölcsnek. Aki tutira akar menni, az vegye a földiepres kivitelt, hisz ott nem csak kén-dioxidot csomagolnak a zacsiba, de van benne a szokásos citromsav és aroma mellett fincsi E129 - ami vörös azofesték: az állatkísérletekben viselkedészavarokat (hiperaktivitást) okozott. rákkeltő (nyirokcsomó-gyulladás és - daganat). A sárgabarackos ennél sokkal lightosabb, csak ott E220-nak írják a kén-dioxidot a változosság kedvéért.

A kén-dioxidról néhány szó:
A kén-dioxid és a kénessav sói (a szulfitok) nemcsak tartósító-, hanem szépítőszerek is. Az emberiség által legáltalánosabban használt, legősibb adalékanyagok egyike. Az élelmiszerekben a szulfitok bontják a a B1-vitamint. A szulfitra érzékeny embereknél fejfájást, rosszullétet, vagy asztmarohamokat idézhet elő. Ismertek anafilaxiás sokk (a legsúlyosabb allergiás reakció) miatt bekövetkezett halálesetek is.

Főleg a fehér borok, pezsgők, szárított gyümölcsök, lekvárok tartósításához használják. Kiszámíthatatlan reakciókat okozhat: egyeseknél rosszullétet, fejfájást, hasmenést - rosszabb esetben anyagcsere- vagy idegrendszeri zavart. A kén-dioxidról kokarcigonén hatás feltételezhető (más anyagokkal együtthatva elősegíti a rák kialakulását).

A Tündérkert szerint tehát ez a "kertünk virága az egészég forrása". Lassan ott tartunk, hogy egy E-vel telepakolt műcsokoládé sokkal egészségesebb, mint egy kén-dioxidos bio aszalt gyümölcs...
Ahogy nézzük, más, bionak deklarált termék sem veti meg a kénzést.
Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

renugard 2008.05.09. 16:42:33

Amúgy meg "szarcsi-foscsi". Jöhet a következő

Csutka 2008.05.09. 16:44:29

hmm... megéheztem, sárgabarack ilyen formában mindíg van itthon, asszem ezentúl csak a vendégeknek lesz fenntartva

eMM2 2008.05.09. 16:49:24

Minden borba raknak szulfitot mégis élünk.Ezt nem is tudtuk addig amíg nem volt kötelező feltüntetni.

punpa 2008.05.09. 16:55:03

E 220 - Kén-dioxid [BIO]
Egyéb elnevezések: kénessav
A kén-dioxid színtelen, a természetben gyakran előforduló gáz.

Az élelmiszeriparban a kén-dioxidot gáz formájában vagy vízben oldva (kénessav) használják, továbbá alkalmazzák a kénessav sóit, a szulfitokat is. Mivel a kén-dioxid gátolja bizonyos, az anyagcserét segítő anyagok (enzimek) működését, hatásos a gombák, az élesztők és baktériumok ellen. Enzimblokkolással gátolja a termékek nem kívánt barnulását is.

A kén-dioxid különféle módokon reagál az élelmiszerek összetevőivel, többek között hat a színezékek, az aromák és a vitaminok oxigén okozta lebomlása ellen. A B1 vitamint (tiamin) azonban a kénvegyületek bontják, ezért az alapvető élelmiszerekben, valamint azon termékekben, amelyek fontos szerepet játszanak a tiaminellátásban – ilyenek a gabona- és tejkészítmények, a gyümölcslé, a húskészítmények és a sör – a kén-dioxid és a szulfitok nem alkalmazhatók.

Előállítás
A kén-dioxidot kéntartalmú ércek erős hevítésével vagy szerves anyagok égetésével nyerik, majd alacsony hőmérsékleten tisztítják.

Használat
A kén-dioxid és a szulfitok együtt különféle élelmiszerekhez engedélyezettek, és különféle módokon alkalmazzák őket. A mennyiségi korlátozás a kén-dioxidnak arra a mennyiségére vonatkozik, amelyet a fogyasztásra kerülő élelmiszer tartalmaz.

Többek között az alábbi termékek tartalmazhatják:
• Sózott, szárított hal (max. 200 mg/kg)
• Keményítők, kekszek, gyöngyárpa (max. 50 ill. 30 mg/kg)
• Chips és más szárított burgonyakészítmények (max. 50 mg/kg)
• Világos színű szárított (max. 400 mg/kg) vagy fagyasztott zöldségek (max. 50 mg/kg)
• Szárított paradicsom (max. 200 mg/kg)
• Aszalt gyümölcsök, beleértve a héjas diót is (gyümölcsfajta szerint max. 500 – 2.000 mg/kg)
• Húst, halat és tenger gyümölcseit helyettesítő termékek (max. 200 mg/kg)

A kén-dioxid és különösen a káliumszulfitok (E 224, E 228) alkalmazása elterjedt a borkészítésben. A kénvegyületeket a hordók tisztítására is használják, így ez a borba is belekerül. Ha a bor kéntartalma magasabb, mint 10 mg/liter, akkor ezt a bor címkéjén jelölni kell.

Kén-dioxidot és szulfitokat alkalmaznak kozmetikumokban, valamint fertőtlenítőszerként az élelmiszeriparban is.

Biztonság
A legtöbb ember számára a kén-dioxid és a szulfitok veszélytelenek, mivel egy, a szervezetben megtalálható enzim gondoskodik gyors lebontásukról.

Azoknál az embereknél azonban, akiknek a szervezetében kevés van ebből az enzimből, egészségügyi problémák (émelygés, hányás, hasmenés, fejfájás) jelentkezhetnek. Asztmás betegeknél a kénvegyületek asztmás rohamokat okozhatnak (szulfitasztma). Néhány esetben allergiás, illetve allergiaszerű reakciókat is megfigyeltek.

Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI): 0,7 mg/kg (Csoport ADI, kén-dioxidban kifelyezve kálcium-szulfitra, kálcium-hidrogén-szulfitra, kálcium-meta-biszulfitra, kálium-hidrogén-szulfitra, kálium-meta-biszulfitra, kálium-szulfitra, nátrium-hidrogén-szulfitra, nátrium-meta-biszulfitra, nátrium-szulfitra, nátrium-tioszulfátra és kén-dioxidra.)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2008.05.09. 16:57:38

Nagyon korrekt írás, jó ha az ember tájékozódik. De én kíváncsi vagyok arra is, mekkora mennyiség kell az allergiás, illetve a rákkeltő hatások eléréséhez. Ha megeszek hetente 100g aszalt sárgabarackot, az mennyi kén-dioxidot visz be a szervezetembe? Ott mennyi idő alatt bomlik le és mennyi ideje van kifejteni a káros hatást? stb, stb, stb.

Szóval egy folytatás ráférne a cikkre :)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2008.05.09. 17:04:25

Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI): 0,7 mg/kg

Ezzel szemben:

Aszalt gyümölcsök, beleértve a héjas diót is (gyümölcsfajta szerint max. 500 – 2.000 mg/kg)


hmm itt vagy én számolok rosszul, vagy tényleg kicsit sok van a gyümiben (előbbi valószínűbb)
hogyisvanez?

2008.05.09. 17:16:57

Rékuc, az egyik kg a te súlyod, a másik kg meg a gyümölcsé.
Egyébként E220 jogosan lehet a BIO minősítésű élelmiszerekben (ezért simán vaklárma és rosszindulatú butaság a cikk), E129 viszont nem.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2008.05.09. 17:19:01

Az Eagle Rock középiskola diákja nyerte el az első díjat a egyik Középiskolai Tudományos Konferencián. A dolgozatával azt akarta bemutatni, mennyire rá vannak már hangolódva az emberek a tudománnyal való handabandázásra, és a környezet lerombolásától való félelemre. Elkészített egy felhívást a dihidrogén-monoxid vegyület betiltására, és utána megnézte, mennyire tudja meggyőzni az embereket, hogy aláírásukkal támogassák. A betiltás támogatására a következő okokat hozta fel:
1. a vegyület erőteljes izzadást és hányást képes okozni,
2. a savas esők egyik fő komponense,
3. gáznemű halmazállapotban égési sérüléseket okozhat,
4. nagy mennyiségű belélegzése fulladást okoz,
5. hozzájárul a természet eróziójához,
6. erősen csökkenti az autófékek hatékonyságát,
7. kimutatták rákos daganatokban.
A diák 50 embert kért fel a betiltást sürgető felhívás aláírására. Negyvenhárman aláírták, hatan azt mondták, hogy még gondolkodnak, és mindössze egy tudta, hogy a vízről van szó.

2008.05.09. 17:26:07

Hát igen atpijkamo, ez bizony így igaz. És azt hallottad már, hogy egy különösen veszélyes adalékanyagot, az E948 fogyasztott drogként több XX. századi diktátor? És amint megvonták tőlük, rögtön megváltoztak és sokkal jobb lett a világ.

Milo Rambaldi · http://hogyvolt.blog.hu/tags/szomsz%C3%A9dok 2008.05.09. 18:08:11

Minek feleslegesen a pánikot kelteni? Punpa leírta, amit én is leírtam volna SO2 ügyben.

Anafilaxia ügyileg meg a következő a szitu: anfilaxiás sokkot szinte bármilyen E mentes kajától is lehet kapni, amire extrémen allergiás valaki. Egyik barátom pl. nem ehet zöldborsót, mert meghalhat tőle. Tehát nem kell hozzá egy gramm E adalék sem. Ezzel együtt az anafilaxiás sokk adrenalinnal/epinefrinnel kivédhető. Anafilaxiát okozhaz a méhcsípés/egyéb rovarcsípés is, és ha valaki tudja, hogy hajlamos rá, annál általában van egy adag adrenalin/epinefrin azonnal beszúrható verzióban.

ColLector 2008.05.09. 19:06:22

A posztban elírták a kokarcinogén szót, kokarcigonén-nak lett gépelve. Helytelen.
A Tündérkert meg mondjon le!

jesszumpepi (törölt) 2008.05.09. 19:13:18

Zanzibári akciós utam helyett újra tanulom a biokémiát.

tomcsi 2008.05.09. 19:31:11

bocsesz, de ez a cucc nem bio, gyakorlatilag semmi köze hozzá. az hogy rá van írva hogy így meg úgy egészséges az nem egyenlő azzal hogy bio...

plusz: a bio cuccok sem azt ígérik amiket leírtál, hanem megvan egy bizonyos feltételrendszer hogy mikor lehet valamit bio (pl habzásgátlókat, aromaanyagokat, antioxidánsokat, édesítőszereket stb nem tartalmazhat, de egyes adalékanyagokat igen)
ha érdekel: www.biokontroll.hu

aztán: a kén-dioxid nem azért van benne mert mindenáron azt akarják hogy elpatkolj, hanem mert nélküle valószínűleg nem maradna a termék hónapokig friss, nem lehetne nagyobb méretekben gyártani. ha ez nem tetszik akkor próbálkozz nagyobb piacokon, ott szerintem találni fogsz mindenféle adalékanyag nélkülit (remélhetőleg)

aztán: az e-cuccokat nem azért jelölik így hogy E1234 hogy te még véletlenül se tudd beazonosítani, hanem épp ellenkezőleg ez egy egységes rendszer, hogyha például egy kedves német turista ilyen barackot szeretne venni, de netán allergiás mondjuk erre az adalékanyagra akkor elég legyen rápillantania hogy hú E220 akkor ilyen nekem nem kell... de azt hogy kén-dioxid valószínűleg nem ismerné

egyébként nem vagyok túlzottan biocuccpárti, csak sok volt a pontatlan infó

pazola 2008.05.09. 20:37:10

Na, en ezert eszek hust. Sokat.

Tajparaszt 2008.05.09. 20:45:39

Én jeges teát ittam egyszer flakonosat.
Nyár volt és tippem szerint kint hagyták a napon a multinál.
24 órás hányás.
6 hónapos görcsök a gyomor különböző részeitől, mérgezési tünetek, emésztés részleges leállása, szédülés, hányinger egész nap. Tehát fél évig erős másnapossági tünetek, fekvés.
2 évig fokozatos javulás.
1 évig utórezgések.
Hogy mit iszok? Vizet.
Hogy mit eszek? Nem műanyagot az biztos.

Más. Ismerősöm a kocsijában felejtett papír poharas cola-t. Másnap reggel nem tudta kinyitni az ajtót, össze dolgozta magát a küszöb és az ajtó gumija.

Szóval ahogy a Napoleon Boulevard énekelte:
"Egyetek jót, ha tudtok,
a többi nem számít!"

(De lehet, hogy nem tudtok, hanem dugtok volt, már nem emlékszem.:)

rockstopper 2008.05.09. 21:07:09

Én a sörre vagyok érzékeny. Az első öt után szédelgek, a második után már a lábamból is kimegy az erő, harmadik ötöt még sosem ittam ittam, de biztos el is ájulnék.

.Andrei (törölt) · http://www.andreiground.com/ 2008.05.09. 21:16:47

Na ez az a dolog, amit baromira utálok. :(

Amúgy az asztali gyümolccsel tripla cs! :D

Vladimir Harkonnen 2008.05.09. 21:37:14

Nagyapám is mindig kénezte a boroshordóit, de mégse az allergiás sokk vitte el 90 évesen!
:-)

Secnir 2008.05.09. 21:43:32

"Vladimir Harkonnen 2008.05.09. 21:37:14
Nagyapám is mindig kénezte a boroshordóit, de mégse az allergiás sokk vitte el 90 évesen!
:-)"

jaja, mi is kéneztünk hordót, minden évben, oszt kénlapot még mindig lehet kapni. akkor hogyan is van ez?

Secnir 2008.05.09. 21:46:07

igaz a bortól egyszer már volt mérgezésem - egyszer nyáron déltől este hatig megittam öt liter tokaji sárgamuskotályost, majd később egy üveg vörösbort két sör után.
majd a fűben keresztapám belémbotlott és felüvöltött: "itt a vőlegény, ne keressétek tovább!"
ja, az a mocsok vörösbor biztos romlott volt....

Dzsó Bendzsó 2008.05.09. 22:14:54

Ha jól követem a trendet, a magyar üzletek polcain kizárólag keleti országok (Irán, Török stb.) aszalt gyümölcseit és más csemegéit (ropi-mogyi) lehet vásárolni magyar csomagolásban. Tehát ez nem magyar termék. Tonnára hozzák be pár dollárért, hogy azután biozacskóba töltve 50 grammmért fizess 400 ft-ot. A (tőlünk is) vadabb keleten pedig nem szaroznak a kén adagolással és a mértékével. Így készül a kénes magyar aszalt barack. Ez annyira jó üzlet, hogy nemrég az ismerősöm is elkezdett egy ilyen vállalkozást.

Secnir 2008.05.09. 22:22:44

ötödölő:
XOOOOXO
OXOOOXO
OOXOOXO
OOOXOOO
OOOOXOO
X nyert

ámde:
a magyar amerikai földimogyoró, a magyar aszalt datolya, a magyar pisztácia mind-mind az Alföld világhírű termése! miért írsz ilyen lesújtó kommentet?
a magyar kóladió- kiwi- és ananászfarmok csak akkor igazán termők, ha a februári 40 fok mellett 60%-os a páratartalom, és az csak 4 évente jön össze...

Dzsó Bendzsó 2008.05.09. 22:41:31

Kedves Secnir,
A földimogyoró nálunk is megterem és termelik is! A sárgabarack úgyszintén. Ez lehetne magyar árú is, csak akkor nem lenne rajta 10x-es haszon. Persze ami csak külföldről jöhet, az jöjjön onnan. De ami onnan jön de itt is megterem azt jóárasítsák annak figyelembevételével, hogy ezt mezítlábas gyerekek aszaltatják a napon... Tudtommal nyugatabbra már sajtókampánnyal küzdenek az ilyen jelenségek ellen.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2008.05.09. 23:40:52

csak annyit szeretnek mondani
/ nem, nem a lovak/
hogy a genkezelt az nem mergezo
az egy normalis eljaras, hogy minden rendbe legyen a cuccal, ne egye meg a peronoszpora meg ilyenek

besz@rok 2008.05.10. 00:25:35

A pics@ba, most nezem a ciderem itt a kezemben, asszongya, hogy: 'contains >sulphites< for freshness'... bontok is gyors megegyet, hogy megorizzem a frissesegem!

MacWolf · http://www.travian.hu/?uc=hu1_23494 2008.05.10. 08:26:23

Rékuc · fika.blog.hu 2008.05.09. 17:04:25

ott a pont, 0,7 mg/kg az elfogadható bevitel, ennek ellenére aszalt gyümikbe 500-2000 mg/kg-ot raknak?

Benyammogsz egy csomagot aztán csodálkozik a sok paraszt h szar az emésztésük a sok bioszartól.

Éljen a gyorsfagyasztott kaja :D A jégnek ugye nincs rákkeltő hatása? kivéve ha jeges vízzel leöntik ugye szegény állatkát, mert akkor tuti felébred.

Till S. Seemann · http://seemann.blog.hu 2008.05.10. 11:11:44

Hát... Én meg leszarom. Ha ízlik megeszem, jó ízzel. A mai ember már hozzászokott ezekhez a szarokhoz. Ez van.

Egyébként az ilyen nagyon mű szarokat én sem szeretem. (üdítőitalpor, cukormentes kóla)

Secnir 2008.05.10. 13:12:46

"MacWolf · www.travian.hu/?uc=hu1_23494 2008.05.10. 08:26:23
Rékuc · fika.blog.hu 2008.05.09. 17:04:25
[...]
Éljen a gyorsfagyasztott kaja :D A jégnek ugye nincs rákkeltő hatása? kivéve ha jeges vízzel leöntik ugye szegény állatkát, mert akkor tuti felébred."

hát azok a szegény rákocskák, amiket salátának eszem vagy pizzafeltéten feltétlenül figyel már biztosan nem kelnek fel. hacsak nem másnap reggel velem együtt :)

suo tempore 2008.05.10. 15:09:13

a sóban meg kálium-ferro-cianidot használnak csomósodásgátlónak

fingom sincs mi az, de elég rosszul hangzik

asszem lehetetlenség kimutatni,h mennyi ilyen szart nyelünk be naponta, és hogy mi az a határ, amit a szervezet még le tud bontani

suo tempore 2008.05.10. 15:34:03

amúgy meg nem féltek egy ilyen cikket megjelentetni, ahol egyetlen forgalmazó termékeit állítjátok be mérgezőnek, mikor az összes többi is tartalmazza a fenn említett ként?

ha én lennék a forgalmazó, erősen anyáznék ezért...

staropramen 2008.05.10. 16:16:55

punpa és tomcsi még tegnap leírta mindazt amit erről a kérdésről tudni kell.Azóta gumicsont.Remélem nem kedd délelőtt lesz új téma.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2008.05.10. 17:18:19

A kéndioxid NEM RÁKKELTŐ. Más anyagokkal együtt hatva az oxigén és a víz is rákkeltő. Egyetlen oxigéntől vagy víztől elzárt emberben sem mutattak még ki rosszindulatú daganatot.(Rákkeltők: 26/2000 EüM-SzCsM rendelet)

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2008.05.10. 17:21:16

íJa igen: Maga az aszalás az esetek többségében rákkeltő anyagok kialakulásához vezet. A hő hatására, karamellizálódás közben a gyümölcsben lévő szerves anyagokból policiklikus aromás szénhidrogének keletkeznek.

Megdobbent 2008.05.10. 18:41:21

Es, mikor egy erzes a teraszra vitte oket...

neet 2008.05.10. 21:55:39

Megdöbbent,
ferrárik porsékat? Viszont-látásra! De régen hallgattam ilyen jó kis zenét! :D

Egyébként végigolvasva nekem eszembe jutott az a tiltólista, h mit nem szabad szoptatós anyáknak enni-inni. Drog, pia, cigi of course, de ez egy A4es papír 2 oldalas listája volt. Nosza, végig sem olvastam, ettem, ami jólesett (mondjuk epret tényleg nem), de gyerek azóta is mint Marcihevesen.. ismerősök végigolvasták, nem ették, azóta cseperedő gyermek sem eheti, no és vajon kinek allergiás a gyereke midnen sz--ra? Persze, h nem az enyém!
Kén-dioxid hatásai meg nekem is úgy, mint nektek: sokadik pohár után másnap émelygés, ilyesmi. De ha ez csak a kén-d miatt van, már nem is aggódom. Vajon a sör miért olyan egészséges? lol
neet

csak Norrisz! 2008.05.10. 23:22:11

Sok a nép, mindent megetetnek vele. Margarin mérgező, kóla mérgező, sültkrumpli mérgező...az étkek televannak mindenféle szintetikussal, amiről azt sem tudja a szervezet, hogy eszik-e vagy isszák. Sose tudhatod, melyik műkaja indítja el nálad évek múlva a fenenagy büdös rákot...

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2008.05.11. 09:26:03

Nem kell műkaja, gyakorlatilag a gaz-és avarégetéssel a levegőbe juttatott - már említett - policiklikus aromás szénhidrogének, a közéjük keveredő műanyagból kialakuló dioxinok, az ivóvíz fertőtlenítésére használt klór (hypó) által elpusztított lebegő élő szervezetekből keletkező klóraminok, a rákos megbetegedések harmadát okozó dohányzás, valamint a promiszkuitással (gyengébbek kedvéért: félrebaszás) terjedő ún. humán papilloma vírusok a jelenleginél jóval több daganatos megbetegedést tudnának okozni, ha azt az erőszakos halálok, a fertőző betegségek, az éhhalál vagy a részben az elhízással összefüggő szív-érrendszeri betegségek meg nem akadályoznának.
(Valamelyik nap olvastam, hogy a férfiak szájüregi rákjának a kialakulásában a dohányzás csökkenésével (kultúrállamokban) egyre meghatározóbb az orális szex, az általa terjesztett vírusokkal...)

Parasite 2008.05.11. 09:45:08

ne égy, ne bassz, ne moss, ne süss, oszt megdöglesz az unalomban!

Jack__Bauer 2008.05.11. 09:48:27

Kitalátor: ugye a fent leírtak nem Mo-ra vonatkoznak? Fertőző betegségek, éhezés esetleg néhány csövesnél vezet halálhoz. Maradjunk annyiban, hogy daganat (főleg tüdő, vastagbél) és szív-, érrendszeri betegség a halálok az esetek 2/3-ában!
Ágyban, párnák közt, "egészségesen" rendkívül kevesen halnak meg... Salynos (ezt persze nem a csecsemőkori hirtelen halálra értem).

A kedves poszt-író meg szerezhetne legalább alapvető élelmiszeripari ismereteket (ha máshonnan nem, hát a Wikipédiáról), és csak aztán kezdene károgásba. A ként már évszázadok óta használják tartósításra, és hidd el, nem ebbe döglenek bele az emberek!

Mellesleg a hivatkozott Tündérkert oldalán rákerestem, de EGYSZER SEM szerepelt a bio szó... (mint ahogy azt már talán írták is előttem)

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2008.05.11. 21:22:58

Jack__Bauer!

Persze, hogy nem a mai Magyarországra vonatkozik, hanem a harmadik világra és - egyre inkább úgy tűnik - a jövő Magyarországára. (A rákot meg infarktussal és balesettel lehet a legegyszerűbben megelőzni. Fertőző betegségek (pl. tüdőgyulladás) a statisztikáktól gyakrabban vezetnek halálhoz, de akkor sem úgy könyvelik el, ha nincs boncolás, és végül is tényleg úgy halnak meg, hogy megáll a szívük.)
Nem azt írtam, hogy egészségesen halnak meg az emberek, hanem azt, hogy a környezet állapota és az életmód jóval több rosszindulatú daganatos megbetegedéshez biztosítja a rákkeltő hatást, de ezek jelentős része nem tud kifejlődni, mert valami másban meghal. Néhány kivételtől (pl. a benzol által előidézett rendkívül gyors lefolyású leukémia) eltekintve ugyanis legtöbbször a rosszindulatú sejtburjánzás elindulásától 10-20 év is eltelik a tünetek megjelenéséig és a halálig.
(A hirtelen csecsemőhalált legbiztosabban a lakásban történő dohányzás segíti elő, megharmicszorozza az esélyét. Az a csecsemő sem fog rákban meghalni...)

Parasite!
Ha nem eszel, nem az unalomba fogsz belehalni.

besz@rok 2008.05.11. 22:00:30

Eze' kell inni. :-D
Legalabb tudom mibe pusztulok bele.
A sok froccsbe, meg a ciderbe. Be is csapatok gyors meg egy-nehanyat, most, hogy igy eszembe jutott e!

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2008.05.11. 22:23:43

csak Norisz!
Egy régebbi NatGeo-ban olvastam, hogy egy riporterül nekiállt feltérképezni, hogy tényleg milyen vegyi anyagok vannak a szervezetében a modern életviteltől. Már az első vizsgálaton furcsaságba ütköztek az orvosok, mivel a férfi szervezetében az ajánlott határértéknél többszörösen nagyobb mennyiséget találtak - tűzálló vegyszerekből! Hetekig töprengtek rajta, mitől lehet ez, aztán rájöttek, hogy a pasas munkájából adódóan rengeteget repült. A repülők üléseit ilyen tűzálló gyulladást megnehezitő vegyszerekkel kezelik, és emberünk szervezetébe - ruhán és bőrön át!! - az évek során ez szépen beivódott és felhalmozódott. Na erre varrjatok gombot, tele vagyunk mindenféle szarral amiről soha nem fog kiderülni, honnan van és mit okozhat. De végső soron az átlagéletkor sokkal magasabb ma, mint 100 évvel ezelőtt, amikor még minden bio volt.

jesszumpepi (törölt) 2008.05.11. 22:38:41

100 évvel ezelőtt lehet,hogy minden bio volt,de csak annyi csecsemő,kisgyerek érte meg a felnőttkort,hogy az átlagéletkor ugyancsak rövid lett.Ma már gyógyítható,oltással megelőzhető betegségek végeztek többségükkel.
II.Rákóczi Ferenc felesége,felnőtt nő,két gyermek édesanyja például egy foghúzás okozta vérmérgezésbe halt bele.II.Ferenc francia király egy középfülgyulladásba,amit nem tudtak kezelni,és ráhúzódott az agyvelőre.
Szóval nem csak a táplálkozás számított.

besz@rok 2008.05.11. 22:42:41

jesszumpepi 2008.05.11. 22:38:41
Akkor a zanzibari akcios utadat nem nagyon cserelted volna el egy foghuzasra? :-D

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2008.05.11. 22:51:49

jé, hogy még ilyenkor is vannak Homározók rajtam kivül... hihetetlen :)

vauvauvau 2008.05.12. 03:05:22

Aki aszalt gyümölcsöt eszik, megérdemli, hogy megdögöljön!

Első!!!!

jesszumpepi (törölt) 2008.05.12. 09:54:29

baszarok!
Zanzibári akciós utamat most sem cserélem el foghúzásra.
Magát a foghúzást bánja a kánya.Na de!A kihúzott fogat pótolni kell.Aztán csak a gond van.
Megyek,eszem is inkább egy kis aszalt gyümölcsöt.

Xezs 2008.05.12. 10:23:51

tajparaszt: Na az ilyen össze-vissza hazudozó emberek miatt van annyi tévhit a kajákkal szemben. Most vagy csak provokálni akartál, és figyeled hogy ki kapja be a horgot, vagy mániákusan túlozva hazudsz. Akármelyik is az igazság, nem helyeslem a szándékos hisztériakeltést. Egyébként ez a cikk írójára is vonatkozik, mit kell állandóan hisztériát kelteni? Miért kell túlzásokba esni a kajával és azok tartalmával kapcsolatban?

Art 2008.05.12. 17:32:04

Most akkor hanyadik vagyok, nem?

buzer.myminicity.com

Sofian 2008.05.12. 17:33:43

Valaki pár comment-tel ezelőtt írta hogy a multik kint tárolják a cuccot és megromlik! Budaörsi tesco-ból jelentem hogy nyári 41-fokban kint volt az összes üdítő és ásványvíz a betonplaccon hátul...éjjel feltöltésnél szó szerint forrók voltak az üvegek, alig lehetett őket pakolni!

Jah! Tudom..aki nyáron diákmunkában a Tesconál dolgozik az sikeres ember nem lehet, de sok tanulságos dolgot láthat!

besz@rok 2008.05.12. 18:27:52

Neeee... igy vegyek olcso, de sz@r bort a Tescoban, a froccsomhoz...
Vesz a pocsom.
Inkabb veszek valamelyik 'noname' pincebol. Az is olcso, meg raadasul sz@r is, de legalabb nem a tuzo napon taroljak, hanem lent a huvos pinceben.
Egyebkent meg tisztelet azon kiveteleknek (pinceszeteknek), akik meg nem nyaltak be az EU-nak es te'lleg szolobol keszitik e nemes nedut, nem pedig felmarkolva a rahedli tamogatast a az ultetvenyek kivagasaert, oszt most kapnak a fejukhoz, hogy itatni kellene, de nincs mit, vagy van mit, csak az nem szolobol van. Hogy rohadne le az ilyeneknek mindegyik vegtagja...
Iszok is egyet, nagy duhomben!

egészen nedves víz 2008.05.12. 19:12:43


Óóó, hol vannak már a régi szép 300 kommentes posztok,

amiknél már lehetett akár tudjátok mikezni.


A kéndioxid eldurrant a gatyámba,
mert az árkádban fizetős a kakálda.

bikafity 2008.05.12. 20:25:08

Legjobb a bionő!
-kívül retkes
-belül gombás

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2008.05.12. 21:09:16

Bakfity! A korpás haját és a (lapos)tetves sunát, az árpás szemet kihagytad! Az ideális nő különben is nem a bio-, hanem 110 cm magas és kockafejű.


A bioszex* is ártalmas az egészségre...


*(fűvel, fával)

princessophia 2008.05.13. 19:17:27

"Valamelyik nap olvastam, hogy a férfiak szájüregi rákjának a kialakulásában a dohányzás csökkenésével (kultúrállamokban) egyre meghatározóbb az orális szex, az általa terjesztett vírusokkal...) "
Kitalátor! Ezt most miért kellett?:-)
/Na, nem baj.A páromnak nem hagyom hogy elolvassa./

Kapuss 2008.05.15. 07:54:55

Miután korrekt leírás található itt több hozzászólótól a kén-dioxid szerepéről megnéztem a piac többi szereplőjét is! KALIFA mint az egyik legjelentősebb forgalmazó termékeire ugyan ez jellemző!!
ePTON! Üdvözletem az élelmiszer boltból!:)

Monsieur Csirke/Csirke Úr/Cs.A.K. 2008.05.16. 16:12:57

ezért szoktam én olyan kénszagút fosni aszalt barack fogyasztása után.
süti beállítások módosítása