Tékozló Homár

Hajnalban próbál behajtani a Raiffeisen

2008.05.26. 11:55 | jackyll | 36 komment
Mint minden ebben a szottyadt országban, a kulturált pénzbehajtás is gyerekcipőben jár. Gábor testvérét hajnalban zaklatták a Raiffeisen behajtási csoportjától, miközben Gábornak eddig csak egy smst bírtak küldeni az 5000 forintos tartozása miatt:
Tisztelt Ügyintéző/Behajtási csoport/Sz. Edit, vagy aki olvassa!

Én vagyok N. Gábor, az Önök ******-es törzsszámú áldozata... (azaz ügyfele) Mint ilyen - ügyfél - bátorkodom érdeklődni, hogy milyen indíttatásból tisztelik meg hajnali órákon az én TESTVÉREMET (más ügyfélszám, másik ügyfél, értik) olyan telefonokkal, amik nem tartoznak rá. Volt szerencsém néhány évig kereskedelmi bankban dolgozni, és tudtommal még a rokonom sem, mivelhogy MÁSIK (azaz tőlem KÜLÖNBÖZŐ) ügyfél, és SENKI nem tudhatja rajtam kívül, hogy nekem egyáltalán számlám van X vagy Y banknál.

Ha ez nem lenne elég, Önök egy - ügyünkben teljesen érdektelen - MÁSIK ügyfelüket azzal hívnak fel, hogy engem keresnek a Raiffeisen Bank BEHAJTÁSI Csoportjától. Ez a része a történetnek különösen aggasztó, mert - ugye érzik - gyakorlatlan hallgató még akár azt is gondolhatja, hogy a keresett személy valamiféle bank elől menekülő szerencsétlen. A mai napon kellemesen csalódtam, mert végre NEKEM is küldtek egy sms-t (!), de a hívásukra még nem voltam érdemes.

Természetesen a PSZÁF, a Fogyasztóvédelem és bizonyos fogyasztóvédelmi sajtóorgánumok értesülnek a történtekről. A kérésem pedig az lenne, hogy 5000 Ft késedelmes befizetése miatt legközelebb engem próbáljanak meg hívni. Alábbi REKLAMÁCIÓMRA írásban várom válaszukat.

(Ezúttal nekem postázzák, mert a velem egy házban élő másik N. Gábor, aki mégcsak nem is rokonom, unja az Önök leveleit az én számlámról, ahogy én is az ő értékpapírszámla-kivonatait a saját postaládámban.)

Tehát segítek:
***************** a pontos címem.
Tisztelettel,
N. Gábor
Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A punter 2008.05.26. 11:58:58

förszt?most akkor elolvasom a posztot.

A punter 2008.05.26. 12:01:12

jó tudom,szar szemét szar alak vagyok na.
nemolyanérdekes.

Secnir 2008.05.26. 12:09:42

" vagy aki olvassa!"

lol

punpa 2008.05.26. 12:10:44

Mindenki teli torokból otthon, egy-két-há és:


Hajnalban még a nap is más, értsd meg fájna a szakítás,
minden édes fénye csak arra vár, hogy téged megtalál!

TeeCee :o) 2008.05.26. 12:14:34

Az, hogy nem a saját postaládádba kapod, a postás hülyesége.
Nálunk a lépcsőházban 4db Horváth lakott, de a keresztneve mindegyiknek más volt. Természetesen/Sajnálatosan havi 1-2 alkalommal stimmeltek a postáldába dobott címzések. Nem egyszer az összes Horváth G., Horváth Zs., Horváth A., Horváth D. egyértelműen, olvashatóan megkülönböztetett levelek egy tetszőleges 'Horváth' kezdetű postaládában landoltak.
Volt, hogy a szomszéd lépcsőház Horváth-ja kapta meg a mi levelünket, pedig a házszám is a mienk volt és a név is...

Gumidomino 2008.05.26. 12:28:49

hozzám is bedobtak már egy ugyanazon feladótól másik lakóhoz érkezett levelet az enyémmel együtt.
biztos gondolta a postás, hogy ha egy helyről kapunk levelet, akkor ismerjük egymást, nehogymá neki kelljen keresni azt a ládát is.

de ez nem tartozik a poszthoz, csak gondoltam, leírom.

staropramen 2008.05.26. 12:47:57

ahhoz ,hogy egy bank ügyfelei lehessünk, pláne,hogy hitelt adjanak szinte minden személyes adatunkat meg kell adnunk.ha egy tisztviselő ezekből képtelen velünk kommunikálni akkor az legfeljebb bkv ellenőrnek való.A testvéred nevét címét és telefonszámát vagy valami fondorlattal tudták meg vagy-és én inkább erre hajlok- kamu az egész.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2008.05.26. 13:13:10

Lehet, hogy a testvérednek is van Nyuszómuszó számlája, és tartozása rajta, csak te nem tudsz róla.

eMM2 2008.05.26. 13:15:41

Nálam is renxeresen landolnak a szomszéd levelei és viszont.Pedig jól láthatóan kint van a házszám(kertes ház) és még a nevünk sem azonos.

EnZsolt / Paszuly Pista, a derék zöldbablegény 2008.05.26. 13:28:16

Nálunk, csak lazán kirak olyan leveleket és hivatalos értesítőket a postaládák tetejére, ami nem is hozzánk való. Mi az XYZ utca 2. szám alatt lakunk, mint panellakók, az értesítő pedig az XYZ park 46. szám alatti 4 emeletes ház egyik lakójára vonatkozott. Értem én, hogy azonos az utca és a park neve, de könyörgöm, ha már a házszám sem stimmel és nem találom a nevet, nem az az egyértelmű, hogy visszaviszem magammal és nem otthagyom máshol? Ahol aztán annak rendje és módja szerint egy nyugdíjas kib@ssza, mert nem ide való. Szomorú.

Posthoz szólva: Hajrá, így kell csinálni keményen, bár véleményem szerint (ne legyen igazam), nem fognak szart se tenni, még csak bocsánatot sem kérnek, hanem elküldik most már a te címedre a felszólítást, hogy fizess, egy rakat szórólappal, hogy még milyen szuper szolgáltatásokat vehetsz igénybe. Hozzátenném, testvéred helyébe bementem volna a Raiffeisen Bank Zrt. (Nahát, nahát Zrt :D)
Székhely:
1054 Budapest, Akadémia u. 6. szám alá és lesz ott, tengernyi hulla nyuszómuszó! Ennyi.

euAgWzgmmtq7K 2008.05.26. 13:32:53

aki mástól próbál hajnalban tartozást behajtani, az nem lehet sikeres ember.

euAgWzgmmtq7K 2008.05.26. 13:33:33

aki mástól próbál hajnalban tartozást behajtani, az nem lehet sikeres ember.

euAgWzgmmtq7K 2008.05.26. 13:36:17

aki mástól próbál hajnalban tartozást behajtani, az nem lehet sikeres ember.

TeeCee :o) 2008.05.26. 13:43:56

... Aki 3x küldi be ugyanazt a postot, az lehet sikeres ember? :)

Zsirparaszt/színesfémérdekelt megélhetési buckalak 2008.05.26. 14:17:05

Menj az OTP-hez, ha szertsz szopni, és a rájfájzenét már unod.

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2008.05.26. 14:18:47

Nálunk sorozatosan bedobják az ajánlott küldeményeket (csomagokat is).

Ideges akkor lettem, amikor jött egy ajánlott levél simán bedobva valami büntetésvégrehajtási ügyészségtől, hogy mivel 3 tárgyaláson nem jelentem meg így elrabosításom holnap kezdhetem meg...

elolvasom kétszer, háromszor, a puNpa felmegy bennem, aztán mondom valami nem stimmel: se a név, se a cím, de még egyéb adatok sem. A szomszédomnak jött. Erősen elgondolkoztam rajta, hogy bedobjam-e hozzá (egy féltéglára erősítve ablakon át) hogy a jard reggel korán ébressze elégtételül a hangos magnó halgatásáért...

Aztán emberbaráti szeretetből inkább a postaládába dobtam és akartam egy kis vazelint is tenni hozzá....

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2008.05.26. 14:22:30

Amúgy részemről a telefon csak a családnak csörög este a többinek max villog, ismeretlen számra meg napközben is...

Amúgy azt mindenki tudja, hogy az ilyen SMS-ről egyféle módon iratkozhatsz le:
"Még 1 ilyen és megb@szom anyádat a ravatalon Nyuszómuszó!!" esetleg indoklásként csatolhatod a többit. Vagy ugyanezt egy letépett mozgásérzékelős ajtóval bedobni.

Narrátor (törölt) 2008.05.26. 14:26:17

Ajaj. A behajtás minden bankban jutalékos rendszerben megy -- amúgy ki a túró hívná föl a 8 purdés cigánycsaládot, hogy fizesse ki az áruhitelt? Emiatt gyakorlatilag bármilyen létező adatot felhasználnak -- ha kell a testvéredét is, hátha te kikotyogod, hol is érhető el a delikvens.

Szanaszét Szolizott Szilikonos Szőke 2008.05.26. 14:28:45

Meséljek? Dolgoztam a Ráfázol bank behajtási csoportjánál anno, mert kellett a meló meg a lé :) Ott tényleg az van, hogy ügyfélnek küldenek sms-t (bár ez az én időmben még nem volt). Szóval előbb felhívják, és ha nincs x-edszerre válasz, indul a nyomozás :D Ügyfél neve telefonkönyvben, hoppá, ő nincs, de ugyanazon a címen hasonló vezetéknevű van, nyilván családtag, lehet zaklatni őt. Most már pl. ott az iwiw, le lehet az ismerősöket nyomozni, akár a rokonságot is, valaki majd csak szól neki. Genyó, szemét hozzáállás, ott is hagytam őket hamar. De azért sztori: keresem az ügyfelet, nem él a szám. Hívom a kezest, hangposta, hogy erre és erre változott a szám. Hívom azt, felveszi egy nő: há tessék, X-né vagyok. Mondom, jó estét, Y vagyok innen és innen, és X-et keresem. Kicsi szünet, majd újra a hang: há őtet nem tudom adni, mer börtönben van. Mondom akkor az adóst tudja-e adni, válasz: jaaaaaaaj, há nem, mer együtt ülnek. Aszittem helyben szétröhögöm az agyam a kisebbségi megoldáson :D

AlulírottFentemlített 2008.05.26. 14:41:06

Én nem rég beszéltem az egyik barátommal aki nem mellesleg informatikus és van egy hackker postás ismerőse aki a rájfájjzzen bank leveleit másnak viszi ki.
Horváth Pistinek híjják.
Nos ő mondta, hogy nem is olyan nehéz mást zaklatni, ha be kell hajtani a tartozást.
Sünt még nem szart, de rajta van az ügyön!

AlulírottFentemlített 2008.05.26. 14:48:03

Én nem rég beszéltem az egyik barátommal aki nem mellesleg informatikus és van egy hackker postás ismerőse.
Nos ő mondta, hogy nem is olyan nehéz másokat zaklatni.
Úgy hívják, hogy Horváth Pisti és mindig másnak dobja be a levelet.

Sünt még nem szart, de dolgozik az ügyön !

mirror75 2008.05.26. 15:43:33

azt azért nehezen hiszem el, hogy először a rokonod hívják fel, ha neked van tartozásod, vazze!

1. ha megváltozott a telefonszámod/címed azt jelezd a bankod felé
2. ha keresnek vedd fel a telefonod
3. ha tartozásod van fizess! ne többet és ne kevesebbet csak amennyit kell...

az meg, hogy néhány postai kézbesítő "nem tökéletes precizitással" végzi a munkáját egy másik történet

ColT · http://kilatas.great-site.net 2008.05.26. 18:08:42

Ja, talán ha elköltözöl, akkor be is kéne jelenteni a címváltozást (a bank felé is).
Másik meg, ha már egyszer közli a testvéred, hogy nem laksz ott akkor mi a fasznak hívják fel még 2x? Nem elhet akkor megkérdezni hogy "És akkor az adós telefonszámát esetleg meg tetszene adni?" És akkor azon keresni téged?

Szóval az ügyfél + a bank hozzáállása is megérne 1-1 ajtóletépést.

Tajparaszt 2008.05.26. 18:34:55

Az IGAZI PÉNZKELTETŐ:)

Keljen fel! Tartozása van!:D:D:D:D

pitzburg 2008.05.26. 18:47:26

csak hallkan jegyzem meg,5000 forintért nem szokték a rokonokat hívni.a családot márcsak akkor vonják be,ha minimum 100ezer feletti a tartozás....

ColT · http://kilatas.great-site.net 2008.05.26. 19:00:03

5000-ért nem is hívták... Azért csak sms-t kapsz! :-D

rhynn · http://comicbooks.blog.hu 2008.05.27. 06:38:23

Nem lehet, hogy a testvér volt a kezes? mindjárt megvan, hogy miért ismerik az adatait.

füredi (törölt) 2008.05.27. 09:36:23

Az nem lehet, hogy amikor a hitelt vetted fel még ott laktál, és azt a telefonszámot adtad meg?

Amíg ezt a gyönyörű levelet megírtad, meg idepostoltad, talán be is fizethetted volna a tartozásodat.

währenßhöhleigkeitigchen 2008.05.27. 10:16:13

"a velem egy házban élő másik N. Gábor"

Nagy? ;-)

Az különben tapasztalat, hogy a gyakori családnevek bugként viselkednek a banki humán rendszerekben. (Összezavarják a hülyéket, na.)

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2008.05.27. 17:37:45

Szanaszét szolizott szilikonos szőke/Nótafa 2008.05.26. 14:28:45

Na, sikeres vagy, hogy otthagytad!
Volt egy váci ismerősöm ő is dolgozott hasonló behajtó helyen (az aki 5-10e FT-os tartozásokat vesz meg féláron szerintem nem valami sikeres: többe van a munkaerő aki ezzel foglalkozik...)

Ő mondta, hogy az ilyen megkeresésekre akkor követed el az első hibát amikor érdemi választ próbálsz adni. Pl. felveszed a telefont és azt mondod, hogy nem Te vagy az illetékes, hanem a tesód. Azért mert akkor tuti van egy biztos kontakt aki hajlandó velük egyezkedni. és ezért fognak keresni újra meg újra...

A másodikat meg akkor ha a nem jogos követelést kifizeted. Persze ha jogos, akkor már régen meg kellett volna ezt tenni !

Majmász Gedeon 2008.05.28. 11:27:47

Tegnap én egy olyan levelet kaptam, amin csak a nevem, a város és az irányítószám szerepelt. Sikeres-e vagyok?

berti a csúnya fiú 2008.06.07. 15:44:22

ráfázenes ügyfél vagyok, egyszer engem is hívtak reggel. a hölgy aranyos volt, a hívása inkább csak tájékoztató volt mind inkább kioktató, úgyhogy megengedtem magamnak, hogy megkérdezzem: "hogyhogy ilyen korán tetszik hívni?" válasz: "nálunk hétkor kezdődik a munkaidő".
Ha N. Gábor volt aznap a legelső ügyfele Sz.Edit ügyintézőnek, akkor is 7 óra UTÁN pár perccel próbálta őt elérni. Milyen hajnalról beszél ez a Gábor? Én 7-kor már a kocsimban ülök és a REGGELI híreket hallgatom...

Fogyasztóvédő 2009.03.19. 02:10:41

Tegnap találtam az egyik blogon egy nagyon jó és igaz anyagot. www.vallalkozokszovetsege.blog.hu
Kaptak a mocsadék bankok a pofájukra.Végre egy szervezet, aki adott nekik.
Ime:

Itt a piros, hol a piros - avagy mi történik a BAR-listásokkal


A Vállalkozók Szövetsége álláspontja az, hogy Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét nem azért alapította valamikor a magyar állam, hogy bankvédő hivatalként tetszelegjen, a pénzügyi közélet amúgy is kétes hírnévnek örvendő porondján.


A válság váratlanul érkezett, de kapóra jött a hazai bankrendszernek, hiszen a társadalomnak az a fele, amely boldogulni szeretett volna, hitelt vett fel az elmúlt években, hogy a vállalkozását gyarapítsa, ingatlant vagy autót szerezzen. Mindezt nem csak a kényelem okán, de az előrelépés lehetőségeként is vállalták az adósok: ennek persze mély társadalmi okai vannak, mert egy magyar tömblakás ára jelenleg 183 havi minimálbérért ill. nagyjából 107 havi átlagbérből vásárolható meg. Egy átlagos, új, családi autó (nem luxuskategória) „mindössze” 42 havi minimál- ill. 25 havi átlagbérből már megkapható.


Tavaly szeptember óta hallgatjuk, hogy válság van, a világ hitelpiacai egyre nehezebb helyzetbe kerültek, fel kellett vásárolnia az amerikai kormánynak a legnagyobb bankokat, hogy az emberek a befektetéseiket biztonságban tudják, mert ha nem, még nagyobbra nő a válság és a bizalmatlanság.


Igen, halljuk, látjuk, olvassuk. De a PSZÁF nem lép „akcióba”: mintha Csipkerózsika-álmát aludná a felügyelet, el van foglalva azzal, hogy egyes ügyeket vizsgál (amely fontos a szereplőknek), de az össztársadalmi érdek, miszerint a bankok üzleti magatartása mélyen hátrányos és pénzügyileg ellehetetleníti tömegesen az embereket, mintha észre sem venné. Miközben már kiderült, hogy a világ „gazdagabbik felén” a bankok a tőkeinjekciót arra fordították, hogy vezetőik megjutalmazzák magukat, mert hiszen „olyan jól dolgoztak, és hát ezért jár is a bónusz”.


Néhány tény:

Egy átlagos magyar bank vezetője minimum 100 millió forintot keres évente a juttatásokkal, bónuszokkal stb.

A rendszerváltás után, de a 90-es évek közepétől bankokban volt a legmagasabb az átlagkereset, és ebben a szférában lehetett a legtöbb, időnként rekordnyereséget realizálni.

A megkötött blanketta-szerződések számtalan helyen sértik az adósok jogos érdekeit a bankok/pénzintézetek érdekeit előrehelyezve.


PSZÁF tehát tűrte, hogy a BAR-listások száma az egekbe ugorjon, és lassan minden tizedik felnőtt lakos szerepeljen e listán, miközben felmerülhet az emberben néhány kérdés.

- Vajon a PSZÁF mindezt azért tűri, mert a legtöbb döntéshozó vezetője hivatali állása előtt maga is bankár volt, majd a későbbiekben - a jól kereső pénzintézeti szféra - vissza várja „hű” fiait?

- Vajon a PSZÁF számára ezek a blanketta-szerződések miért elfogadhatóak?

- Vajon a PSZÁF vezetősége megkezdte a magyarországi bankok és tevékenységük széles körű átvilágítását, hogy megismerhető legyen az adott bank valós pénzügyi helyzete? A megszerzett éves rekordbevételek és nyereségek elkönyvelése után – ilyen hirtelen – miért lett bajban a hazai bankok meghatározott része?

- Vajon a PSZÁF a rosszul gazdálkodó bankok vezetőit elszámoltatja, mielőtt és miután a bank felveszi a magyar adófizetők pénzét?

- Amennyiben a bankok számára csökkentik a kamatokat, akkor – amellett, hogy árfolyamveszteség címén a törlesztőrészleteket megemelik – miért kell az adósoknak – a szerződés egyoldalú módosítása mellett – még kamatokat is emelni? Persze tudjuk, hogy az egyoldalú szerződés ezt megengedi, de a PSZÁF miért tűri?

- Vajon a bankok vezetői miért gondolják azt, hogy nekik nem kell felelősséget vállalniuk a gazdasági kockázataikért (miként más vállalkozóknak - igen)?

- Nem várható el egy pénzintézettől, hogy megkérdezze ügyfelét: „Kedves ügyfelünk, Ön 20 évre vett fel hitelt, gondolt arra, mi lesz, ha 10 vagy 15 év múlva beteg, munkanélküli stb. lesz? Miből fogja fizetni a hiteltörlesztést?”


A bankrendszer sajátosságait nézhetjük más megvilágításban is: a mindent az ügyfelekre terhelő bankrendszer esetenként az aktuális kormányzatot zsarolja, miközben újdonsült „királycsinálóként” a következő kormányzatot próbálja saját sugallatra felállítani. Ahogy bennfentes budapesti körökben mondják mostanában: úgy tűnik, Felcsuti megegyezett az alcsútival.

Ahelyett, hogy a bankok az anyacégeiket szolgálják ki, a bankok és a bankrendszer mai vezetőinek legfontosabb feladata az ország 1,3 millió vállalkozásával, valamint 10 millió lakójával megegyezni a hitelek mérséklésében, a törlesztések türelmi idejének ügyfélbarát kezelésében, törekedni a forint megvédésére, elvárható, hogy beindítsák a hitelezéseket is.


A Vállalkozók Szövetsége felszólítja a PSZÁF tisztségviselőit, hogy kezdjék meg és folytassák le e körben a vizsgálataikat, elvárja, hogy a magyar bankok ne merjék egyoldalúan módosítani a szerződéseiket, vállalják a jelenlegi helyzetben a saját üzletük kockázatát, ne hárítsanak át minden költséget – jogtalanul - a hitelfelvevőkre, és tevékenységüket tisztességes üzleti magatartással folytassák.


A Vállalkozók Szövetsége felszólítja a PSZÁF vezetőit, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket a bankok törvénytelen szerződésmódosításai ellen. Kényszerítsék ki bankoktól a tisztességes kamatláb meghatározását.

Lépjenek fel a banki „uzsorakamatok” ellen, és - szükség szerint- azonnal vonják meg az ezt használó bankok engedélyét. Egyetlen bank se kérhessen a jegybanki alapkamat duplájánál több kamatot a kiadott hiteleire.

A PSZÁF tisztségviselőinek pedig végre el kell kezdeniük a fogyasztó- és vállalkozásbarát magatartást bevezetni a gyakorlatban, és az elé kerülő ügyekben ilyen módon eljárni.

Elvárjuk, hogy a PSZÁF a továbbiakban a bankok bevételeiből különítsen el egy alapot, mely a banki hitelek károsultjainak szervezete számára juttat pénzeszközöket, hogy hatékonyabban tudjanak fellépni a pénzintézetek ellenében.


A Vállalkozók Szövetsége programjában szerepel a pénzügyi kultúra és az öngondoskodás is, melyekről – iskolai keretek között – kell hallaniuk, tanulniuk a fiataloknak, hogy minimalizálni lehessen azoknak a számát, akik később belekerülnek ebbe a pénzügyi mókuskerékbe.

Info: www.vallalkozokszovetsege.com

süti beállítások módosítása