Tékozló Homár

Amitől Gandhi is csúnyán káromkodna: plombapótlás az ELMÜ-nél

2008.06.02. 08:12 | szily | 37 komment

Sebestyén levelét olvasva az az érzésem, hogy ha valaha elromlik a villanyórám, inkább ott helyben kificcentem a beleimet egy szamurájkarddal, sokkal jobban járok, mintha telefonálgatni kezdenék a szolgáltatónak. Éles kanyarok, 180 fokos fordulatok, igazi ralis élmény az alanti hosszú levél.
Egyszerű plombapótlás az elműnél

Nemrég meghibásodás történt lakásomon belül, mely a mérőóra környékét és érintette. Még aznap egy szerelőhöz fordultam a hiba kijavítása végett. A szerelő elvégezte a javítást és közölte, hogy a mérőórához ő nem nyúlhat, mert az az elműre tartozik, felvette a bérét és távozott. Mi értesítettük az elműt, de a kiszálló műszaki kolléga azt mondta, hogy nyugodtan levághatja a szerelő a plombát, majd ha kész akkor kell hívni önöket újra és a plombát pótolják. Ezért visszahívtuk a szerelőt, aki mondta, hogy neki nincs minősítése, ezért felhívta az elműt hogy megkérdezze, nem lesz-e probléma, hogy levágja a plombát. Erre azt a választ kapta, hogy nyugodtan megbonthatja, ebből nem lesz probléma. Ezért az illető leszedte a mérőórát és kijavított a hibát, felvette a nem kevés munkabérét, és távozott.

A megbeszéltek szerint értesítettem az elműt, hogy a javítás készen van, és hogy kérném a plomba pótlását. Megtörtént a kiszállás, mondták, hogy nem tudják feltenni a plombát mert nincs igazolás minősített villanyszerelőtől. Mondom nekik, hogy legutóbb azt mondták, hogy nem baj ha nem minősített. Erre a válasz: amíg nincs igazolás, addig nincs plomba. Hagytak is egy papírt, hogy szerezzek minősített szerelőtől igazolást. Ismét felhívom az ügyfélszolgálatot, érdeklődöm hogy valóban így van –e. Válasz: akkor is felteszik a plombát ha nem minősített a szerelő, csak akkor 7500 Ft pótlási díjat kell fizetnem, valamint szerezzek egy igazolást a villanyszerelőtől aki csinálta, hogy mindent szakszerűen végzett el, nem baj ha nem minősített. Miután a szerelőnktől az igazolást beszereztem, ismét hívtam az elműtt.

A kiszállás ismét megtörtént. Mutatom az igazolást a kollégának, meg elmondok mindent hogy történt. Válasz: nem teszik fel a plombát, mert NEM MINŐSÍTETT szerelő csinálta. Erre megmondom őszintén nem nagyon tudtam már mit mondani, elmondtam nekik hogy az ügyfélszolgálaton nem ezt mondták, erre az illető az ügyfélszolgálatra negatív megjegyzést tett. Megkérdeztem az illetőt hogy akkor hogy tudom elérni, hogy felkerüljön a plomba. Válasz: CSAK MINŐSÍTETT SZERELŐTŐL FOGADNAK EL IGAZOLÁST, és a plombapótlásért pedig miden esetben fizetni kell. Azt javasolja hogy próbáljak keresni minősített szerelőt, aki ír igazolást.Kihívtam egy minősített szerelőt. Azt mondta 8000Ft-ért ad igazolást. Lekérdeztem az illető regisztrációs számát, kiderült hogy nem regisztrált, egy hamis reg.számot adott meg, tehát át akart verni. (Még jó, hogy erre időben fény derült). Így nem jutottam igazoláshoz. Felhívom ismét az ügyfélszolgálatot, és elmondom hogy igazolásom továbbra sincs, de plombára szükség lenne.

Ügyf.sz: IGAZOLÁS NEM KELL, a 7500Ft ellenében felteszik és kész.

Én: már kétszer is kint voltak, de nem tették fel.

Ügyf.sz: Tehetek panaszt, ha akarok.

Én: Nem teszek panaszt, csak vhogy kerüljön fel az a plomba.

Adják meg egy műszakis kolléga elérhetőséget, akivel megbeszélem hogy kijön és felteszi.

Ügyf.sz: Nem tud megadni, mert alvállalkozók random küldik ki őket.

Én: Akkor mit javasol, hogy érjem el hogy leplombálják az órát?

Ügyf.sz: Sajnos nem tud segíteni.

Ezek után tényleg nem tudom hogy mit kéne tennem, hogy leplombálják a mérőórát!!

Egy elégedett fogyasztó
Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

homár molla 2008.06.02. 08:17:04

hát, talán plombáljon sünt az elmű.

homár molla 2008.06.02. 08:18:34

dobogó completed, megyek mást olvasni.

Shagrath 2008.06.02. 08:27:48

Az elmű már múlt idő! Elég csak a 2. bekezdés végét elolvasni:
"... ismét hívtam az elműtt."

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2008.06.02. 08:41:50

Szerezz egy iagzolásit valódi szerelőtől.

ÁFÁs számlát-e kaptál-e? Ugye hogy nem?

mivan? 2008.06.02. 08:45:01

Mit tegyél?

Először is menj fel az elmű oldalára, keress egy listát a minősített szerelőkről, válasz ki egyet hívd ki, fizesd ki neki az összeget kapsz igazolást, majd hívd az elműt fizesd ki nekik is az összeget és már van is plombád.

Mellesleg kezdettől is így éri meg, nem kell 3 kiszállást fizetni csak kettőt.

Elektronikus cigi · http://www.edohanyzas.hu/?partner=3 2008.06.02. 08:55:49

Keress 2 tanút akik állítják, hogy az elmű emberei szedték le a plombát :)

2008.06.02. 09:02:27

Szegény barátunk...
ELMŰvel viszonyt folytatni elég nagy sikertelenség. Nekem 1 évembe telt, míg rávettem őket, hogy kegyeskedjenek végre számlázni. Azóta többé-kevésbé rendszeresen számláznak.
Felégetni és sóval felszórni!

Én lennék terrorista! 2008.06.02. 09:10:33

Kezdem érteni, miért mondta majd' minden szomszédom, hogy menjek villanyszerelőnek. Én hülye meg diplomát szereztem. Megbántam.
Amúgy az ilyen telefonos/e-mailes bohóckodással én is mindig megszívom, ma már csak a tértivevényes levélben hiszek. Ja, az összes áramszolgáltató fosson erőspistát.

Pejo 2008.06.02. 09:14:30

Marad a kard...

Más:
Egyébként dobogós comment helyért mi jár, hogy mindenki erre pályázik?

Hubologist 2008.06.02. 09:22:01

Pejo: hírnév, dicsőség, és a homár minden vásárlásodnál őrangyalként fog lebegni a vállad felett...

Zsirparaszt/színesfémérdekelt megélhetési buckalak 2008.06.02. 10:03:31

Át kell térin a petróleumlámpára és a hörcsöghajtásos dinamóra.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2008.06.02. 10:14:40

Ha már ELMŰ...

Most vettünk új lakást, így elbattyogtam az ügyfélszolgálatra, hogy átírassam a nevemre a villanyórát. Aztán szépen vissza is pattantam az ügyintézőről, mert hiába vittem szükséges iratot, a "Tulajdonostárs belegyezése?" kérdésre nem készültem fel (merthogy ugye a lakás fele a feleségem nevére került). Nem is készülhettem, mert mint megtudtam, ez egy annyira új előírás, hogy nem hogy a honlapon nincs fent, de az ügyintéző szerint még telefonos érdeklődéskor sem! említik meg, mint szükséges előfeltételt. Az ügyintézőre nem panaszkodthatok, ő megértő és segítőkész volt, de maga a rendelkezés... Ha valakinek a nevében vállalok el egy kötelezettséget, akkor természetes, hogy kell a belegyezése. De hogy én a saját nevemre bevállaljak egy fizetési kötelezettséget, már ehhez is más engedélye kell...

a.tom 2008.06.02. 10:15:54

"Ezek után tényleg nem tudom hogy mit kéne tennem, hogy leplombálják a mérőórát!!"

Felhívod őket megint:
-Csókolom, a gyerek letépte a plombát, jó lenne, ha javítanák.

És akkor már csak egy minősített gyerektől kell igazolást szerezned.

euAgWzgmmtq7K 2008.06.02. 10:28:13

ez kamu :D milyen szerelő már az, aki felhívja az elműt, aztán közli, hogy nincs minősítése rá? mikor kezdte a szakmát, 2 napja? bármelyik szerelő ugyanis tök ingyen visszarakja a plombát, szerintem különösebb lelkiismeretfurdalást a képesítés (?) hiánya se okoz nekik.

tokomtelevan 2008.06.02. 10:37:45

Tudod mit basztál el barátom?

Kihívtad az elmü maszek plombázóját, s amikor elkezdett akadékoskodni, akkor értetlenkedtél, ahelyett, hogy elővettél volna 5000 Ft-ot, hogy létezik-e megoldás eme problémára.

Már réges-rég lenne plomba.

Ez az ország így működik.

punpa 2008.06.02. 10:49:35

A plomba ősi román lóhergelő szó.

1952 2008.06.02. 11:19:48

Én már semminsem csodálkozom az Elmünél.
Két éve hivogatom /természetesen csak ügyfélszolgálatot lehet/, levelet irok
/válasz nincs/.Tavaly leakarták vágni az
oszlop és a ház közötti összeköttetést, mert 80ezer forint hátralékunk volt. Ez abból adodott, hogy ők nem számláztak időben és a részletfizetési kérelemre nem reagáltak. A kiszálló "emberkék" azt mondták. hogy mért nem jártam el személyesen. Az internet korában regisztrált ügyfélként utazzak be és üljek ott napokat.

Sics68 2008.06.02. 11:19:56

a.tom: a megoldásod tetszik :)

Fedor: ne nézz mindenkit hülyének magadon kívül ... Az elmüsök faszsága, hogy kell a tulajdonostárs beleegyezése, érhető. Ugyanis gyakran előáll az, hogy valaki nem fizet, komoly hátralékot halmoz fel, mérőórát buherál stb. Ekkor lesz egy az tartozás, polgári jogi behajtási és/vagy peres eljárás, gyakran az ingatlanra terhelt jelzáloggal.

És ilyenkor a tulajdonostárs is érintetté válik, aki majd joggal mondja, hogy nem ő kötötte a szerződést, köze nincs hozzá... Egy megolsztott tulajdonjogú ingatlannál pedig árverezni eléggé macerás és nem is nagyon lesz rá érdeklődő.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2008.06.02. 11:46:13

Árverésekre szokott járni valaki (pl. a T. Olvasótársak közül) "halmozottan hátrányos helyzetű" BMW-s-fuxos-tetovált barna bőrű színes fémgyűjtő "úriembereken" kívül?

Nelson. · http://nelson.blog.hu 2008.06.02. 12:13:32

Sics68,

ez a probléma házastársak esetén kevéssé életszerű. Hát most nem mindegy, hogy rólam perelik le a gatyát vagy az asszonyról a bugyit? :D

avogadro00 2008.06.02. 12:23:18

mikor érjük azt el, hogyha én bejelentek valamit akkor egy vállalat azt elintézi és nem a szerencsétlen felhasználónak kell kikönyörögni. 21.század? :(

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2008.06.02. 13:40:58

Nagyon elrontottad.
A hibakijavítós szerelő helyett egy olyan minősített szerelőt kellett volna keresned aki 25000KWh-val visszatekeri az órát és leplombálja.
Esetleg véletlenül beleejt egy vezetékdarabkát amitől többé nem fog pörögni...

Nah, ez a művelet mondjuk 50e Ft-ba fáj neked, de kb. 100e-t keresel hosszútávon. Ennyi... Ja és nem kell sokat telefonálni :)

2008.06.02. 15:28:08

Nelson Mandula 2008.06.02. 12:13:32

Attól hogy papíron házastársak (még) lehetnek olyan haragban, hogy direkt is kicsesszenek egymással. Nem túl gyakori, de sajnos precedens van rá azért.

Persze szánalmas az ELMÜ erőlködése, hogy mindenre bebiztosítsa magát egy olyan országban, ahol nagy tömegeknek van közmű hátraléka...stb.

Nick-son 2008.06.02. 16:46:24

Nelson, ha lehetne inkább az asszonyról a tangát :)

Pas · http://pasthelod.hell-and-heaven.org 2008.06.02. 17:36:36

Tényleg vicc ez a hozzájárulásos faszság. Megkérem a nevemre, aláírom, ezután mi a faszt problémáznak? Egyszerűen értelmetlen. Persze, ha a hegy egy geci, mohamed megy és szétkúrja TNT-vel.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2008.06.02. 20:32:31

Azt mikor érjük már meg hogy ugyanaz a szabályzat érvényes egy (akár állami) szolgáltatócég ügyfélszolgálatán, a belső aktakukacoknál, és a melósoknál?!

Kurva élet, ha én nem az előírás szerint csinálok valamit (multinál dolgozok, aki nem szolgáltató) akkor vagy mínuszok a fizetésből, vagy repülök...!

Sics68 2008.06.03. 01:08:41

Nelson Mandula

MInt valaki már írta ... pontosan ilyesmire gondoltam.A boldogító igen után 3-5 évvel gyakorta aktuálissá vállik a bontóper, ami nem is mindíg barátságos viszonyok közepette megy végbe.

nagytigris 2008.06.03. 10:11:24

Ritkán szólok hozzá a postokhoz, de naiv ügyfelünknek szeretnék segíteni.
A teendő a következő:
ELMÜ-t felhívni, plombapótlást kell kérni, lehet említeni nagytakarítást, hancúrozó gyereket, elszabadult baccpapucsot, de ez nem fontos. Ellenőri (elmüs)vizsgával rendelkező szerelő kijön, órát leellenőrzi, ha rendben találja plombát rárakja, kedves ügyfél a munkalapot aláírja és jónapot. Amennyiben még az adott évben nem volt az óra ellenőrizve, akkor a dolog nem kerül semmibe. Ha már igen, akkor 6250 forint, külön csekken, vagy a következő villanyszámlával fizetendő.

Mellesleg a regisztrált szerelő jelen esetben azt jelenti, hogy az adott villanyszerelőnek van-e az elmünél letett, a mérőórák szereléséhez szükséges vizsgája.

al Dajjal 2008.06.03. 11:11:49

Én már a második kiszállásnál még a szerelő jelenlétében felhívtam volna az ügyfélszolgálatot. Aztán, ha ott megint azt mondják, hogy felteszik, akkor telefon kihangosít vagy szerelőnek átad és tárgyalja egymás között a két "szaki".

NGabor 2008.06.04. 23:21:15

A mérőn legalább két plomba van. Az egyiket az OMH rakja fel. Ha az megsérül, akkor lehet vinni hitalasíttetni. A másik a csatlakozó vezetékek/csövek bekötési pontja, ezt plombálja a szolgáltató. Ez igaz víz, gáz stb. re is.
süti beállítások módosítása