Tékozló Homár

4 vezeték visszakötéséhez hétszer száll ki az Eon

2008.06.09. 13:30 | ge | 68 komment
Az áramkommandó alatt mi eddig nagydarab kollégákat vizionáltunk, akik félrelökik a kertkapuból az előfizetőt, mérgesen letépik a falról a villanyórát aztán egy fekete furgonba pattanva elhajtanak. De nem, ők szerelők, akik jegyzőkönyveket vesznek föl, jó sokszor. Hosszú történet szép párbeszédekkel és a nonstop éjszakai árammal.
Az EON-DÉDÁSZ területén történt meg az eset. Az előzményekről annyit kell tudni, hogy van egy ingatlanunk, amelyet albérletbe adtunk, majd mikor az albérlők elköltöztek, jeleztük az áramszolgáltatónak, hogy az ingatlant nem lakják, kérünk elszámolószámlát, majd a továbbiakban - további értesítésig nem kérünk részszámlát. Az elszámolószámla megjött, rendeztük, majd a továbbiakban ugyanúgy érkeztek a részszámlák, az első két hónapot be is fizettük, de mindegyik számla megérkezése után közöltük, hogy hát bizony nullázzák a fogyasztást, mert az ingatlant nem lakják, nincs fogyasztás. Ez nem történt meg, a harmadik részszámlánál már nem történt meg a befizetést, hanem az ügyfélszolgálatra mentünk, ahol közölték, hogy törlik a részszámlát és nullázzák a dolgokat. Ez után nyugodtan voltunk.

Mivel az ingatlant nem lakjuk, és az udvara megközelíthető, így megesett az a történet, hogy az ügyfélszolgálat által stornózott számlát tartozónak vette a rendszer és hónapokkal később "hatósági tanúk" jelenlétében az ingatlant a mérőóránál kikapcsolták az elektromos hálózatból. Erre csak a kikapcsolást követő kb. egy hónapra derült fény, mert ugye nem lakott ott senki. Az áramszolgáltatót megkeres, hogy most akkor mi van? Közölték, hogy hát igen, való igaz, hogy a kikapcsolási jegyzőkönyvön közölt óraállás szerint nekünk túlfizetésünk van, mégis a rendszerben van egy meg nem fizetett részszámla, és ezért történt meg a kikapcsolás. És mondom ilyenkor mit tegyünk? Közölték, hogy semmi gond, küldik az elszámolószámlát, a pénzt is visszakaptuk, utána vissza tudják kötni az ingatlant.

Közben tél jött, így nem is igazán foglalkoztunk azzal, hogy legyen áram a nem lakott ingatlanban, úgyis felújítás előtt volt, amely tavasszal kezdődött.

Egy koratavaszi napon megjelenik az "áramkommandó" [ők EON-alkalmazott képesített szerelők, nem vállalkozók, feladatuk nem hibaelhárítás, hanem ellenőrzés], közlik, hogy jöttek ellenőrizni, hiszen már egy ideje nem áramaktív a fogyasztási hely, gyanús... Megnéznek mindent, majd jegyzőkönyvet hagynak, hogy kikapcsolt fogyasztó, de minden rendben van, az ingatlan nem lakott. [1. kiszállás - akár indokolt is lehet...] Közölték, hogy azért jó lenne ha visszakapcsoltatnánk az ingatlant.

Az ingatlan a szülők nevéről átkerült a testvérem nevére, és a fogyasztó-módosítással egy időben a visszakapcsolást is kérelmeztük, egyben jeleztük, hogy a vezérelt (éjszakai) mérő vezérlőjét ki kellene cserélni, mert nem szuperál. Az ügyfélszolgálaton a szerződést átírták, majd közölték, hogy milyen szerencse, hogy volt fogyasztóváltás is, mert így ingyen visszakötnek. Amúgy több, mint 20e Ft lett volna a visszakapcsolás - igaz nem a mi hibánkból történt a lekapcsolás. Sebaj, ezt megúsztuk. Azonban azt is mondta a hölgy, hogy a szerződés átírásának feltétele, hogy kijön az áramkommandó ellenőrizni. Közöltük, hogy egy hete voltak kinn, itt a jegyzőkönyv. Az nem jó nekik, mert az nem átírásra vonatkozó ellenőrzés volt (Biztos akkor másképp folyik az áram a vezetékben...) Másnap jöttek is. Ellenőriztek, de vissza nem kötettek. Az nem az ő feladatuk, ők csak ellenőriznek. [2. kiszállás]

Másnap megjelenik Jómunkásember a szerelődobozával [3. kiszállás], hogy jött megjavítani a vezérelt mérőt, mert hibajegyet kapott, hogy nem jó. Benéz az órába, majd megállapítja, hogy nem áramaktív a fogyasztási hely (azért egy idő után megy már a "szakzsargon"), így ő nem végezhet javítási munkákat. Közöltük, hogy kérem, vissza kéne kötni. Ő azt nem teheti meg, azt majd másik szerelő, neki erre nincs jogosultsága. Sebaj, telefon EON-nak, a beszélgetés kb:

- Jó napot kívánok, most volt kint szerelőjük, lett volna egy visszakapcsolás és a vezérelt mérő vezérlésének javítása de nem végezte el a szerelő, mert ő nem kapcsolhatja vissza az ingatlant.

Ügyfélszám, név, cím stb ellenőrzés után:

- Az ingatlan áramaktív, nem értem, hogy miért nem járt el a szerelő - mondta az ügyfélszolgálatos.
- De higyje el, nincs áram, a mérőnél ki van kötve.
- De nincs. A rendszerben van áram.
- Ott lehet, de a vezetékben nincs
- Biztos műszaki hiba, hívjanak szerelőt.
- Most volt kinn az Önök szerelője, aki szintén mondta, hogy kikapcsolt fogyasztási hely.
- Akkor pillanat, küldök áramkommandót, ellenőrizetni kell az ingatlant, hogy át tudják vezetni a rendszerben.
- Az elmúlt két hétben kétszer voltak kinn az EON szakemberei ellenőrizni, szükséges újra kiküldeni őket?
- Igen, már fel is vettem, menni fognak.
- Dejó. Visszhall.

Még aznap délután meg is jött az áramkommandó [4. kiszállás], ellenőrzés, jegyzőkönyv. A fogyasztási hely valóban ki van kapcsolva. Minden oks. Rá KÉT ÓRÁRA jön [5. kiszállás] a 3. kiszállásban már megismert szerelő, hogy jött javítani. Közöltük vele, hogy és visszakötni? Ő azt nem, de neki azt mondták hogy már áramaktív a fogyasztási hely, de ha nincs visszakötve, akkor már megy is. Másnap újabb telefon EON-nak:

- Jónapot, már beszéltünk, áramaktívnak volt jelölve a fogyasztási hely, de nem voltunk visszakötve, küldtek ellenőrt, aki nem kötött vissza, majd jött egy szerelő, hogy vezérelt mérőt javítana, de még mindig nem tud, mert nincs visszakötve az ingatlan. Hogy oldhatnánk meg, hogy visszakössék az ingatlant?
- Igen látom, az áramellenőrök visszajelezték, hogy valóban kikapcsolt az ingatlan, így mostmár áraminaktív a fogyasztási hely, felvesszük hibajegynek hogy nincs áram, küldjük a szerelőt.

A szerelő pár óra alatt megérkezett [6. kiszállás], hogy hibajegyet kapott, nincs áram az ingatlanban. Mondjuk ja, mert ki van kötve. Órába benéz, valóban. Ez nem hiba, nincs mit hibaelhárítani. Közöltük vele, hogy de mert azt a négy vezetéket vissza kéne kötni, és akkor elhárulna a hiba. De ő azt nem, mert az ő feladata az, hogy elhárítsa a bekapcsolt ingatlanban fellépő áramvételezési hibát. De itt nincs bekapcsolt ingatlan így hiba sincs. De kegyesen felhívta a diszpécserét, akitől megkérdezte, hogy valóban áramaktív-e az ingatlan. A diszpécser közölte, hogy nem (hiszen előző napi ellenőrzésből már átírták inaktívra, hogy vissza lehessen kötni.), a szerelő flegmán közölte, biztos tartozunk. Aztán elviharzott.

Még aznap a délután folyamán 7. alkalommal megérkezett egy újabb szerelő (ő eddig nem járt nálunk), és közölte, hogy vezérelt mérőt jött javítani. Mi rutinosan közöltük, hogy de ki vagyunk kapcsolva így ne is fáradjon, ha nem visszakötni jött. Erre közölte, hogy de miért, mi a gond. (Meglepően emberi hozzáállás volt az eddigi tapasztalatok alapján.) Elmondtuk, hogy ő az elmúlt pár napban a hetedik kiszálló, aki jön az ingatlanhoz, és a mai napig nincs visszakötés, pedig az kellene. Azt mondta, hogy semmi gond, telefonál a diszpécsernek, de kérte, hogy az elszámolószámlát és a befizetési bizonylatot vigyük ki neki, hogy valóban nincs tartozás az ingatlanon. Egyeztet a diszpécserrel, majd megállapították, hogy visszaköthető az ingatlan. Ezután felhívta a "vezénylést" és kért egy munkautasítást visszakapcsolásra is. Két perc alatt a számítógépén volt a munkautasítás, visszakötötte az ingatlant. Volt áram. Most jön a vezérelt mérő javítása. Hát sajnos azzal az a baj, hogy itt nem javítani kellene a vezérlést, hanem cserélni, mert ez még a régi piros-kék karmantyús óra volt. De nála most nincs ilyen vezérlés, így nem tudja javítani. Viszont fogja, és kiveszi a piros karmantyút, és elindítja az órát. Erre megkérdeztük, hogy és akkor ez így most jó? A válasza az volt, hogy ha nekünk jó, hogy egész nap lesz éjszakai áram, az ő részéről semmi kifogása sincs ellene... Mi nem tiltakoztunk, így jelenleg és azóta is hivatalosan van egész nap éjszakai áram is. Kicsi öröm az ürömben.
Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bugajozsinemszepgyerek 2008.06.09. 13:33:56

Senki nem olvas délután homárt? Második.

Bugajozsinemszepgyerek 2008.06.09. 13:36:46

Namár, pedig már el is olvastam a postot. Keresztben fetrengjek a dobogón?

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2008.06.09. 13:38:29

Azt az éjszakai áramos dolgot még jól meg fogod szívni.

Írd le százsor:
Soha nem higgyünk a szerelőnek!

balibaa 2008.06.09. 13:40:21

meg lesz még ennek a böjtje ...

Nelson. · http://nelson.blog.hu 2008.06.09. 14:03:48

Azt csodálom, hogy te nem lettél áramaktív közben...

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2008.06.09. 14:04:12

Kb. a Kujbisevi Erőmű kaoacitása lesz kiszámlázva az éjszakai órára, mert nincs rajta a megszaggató. Lehet meghirdetni a házat és kivándorolni Albániába!

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2008.06.09. 14:14:41

ház megfog, körbeás, kivesz, pótkocsira rárak. bevisz eon, lebaszni ügyintéző elé. hoztam beköttetni az órát, hogy probléma ne legyen házzal együtt. ha azt sajnos nem lehet, akkor házat lenyomni ügyintéző torkán, majd kiszaratnai vele az ingatlant. e tevékenység hatékonyabban művelhető, ha előtte az ingatlant sünbe csomagoljuk. ha ezekután sem sikerül elintézni, akkor vezessük be az irodába a magunkkal hozott lovat, majd egyenletes mozdulatokkal kezdjük el szopni a faszát.

asszem nincs több megjegyzésem

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2008.06.09. 14:17:41

Most akkor vagy ne engedj be legközelebb villanyóra leolvasót, vagy csak a vízmelegítőt tedd rá, mert bizony úgy meg*nak a se*dnél fogva, hogy csak na!

Amúgy a direktbe kötött éjszakai nem illegális, de ha az 1kwh-r vízmelegítődnél napi 20kwh átlagnál több jön ki a hosszúszakállú öregisten sem ment meg a csalás vádjától...

Nekünk sajnos nincs ilyen éccakai árammérős kütyü, pedig kellene: a haszon ott van, hogy az vagy féláron van a másikhoz képest.

Zorro2007 2008.06.09. 14:18:45

Azt az allando ejszakai aramot nagyon gyorsan kottessed at tenyleg ejszakaira kulonben ra fogod fizetni a gatyadat is...pl. ha egy bojler megy rola...

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2008.06.09. 14:20:52

Amúgy mi a 4 vezeték?
3 fázis és a 0 ? a földelést meg oldd meg magad? Asszem nekünk is így jön be...

homár molla 2008.06.09. 14:46:30

nekünk is nonstop éjszakai áramunk volt, valamitől, amire egy óracserekor a szakemberek fényt derítettek. két hétig jártam utána, hogy ne legyen már ennyi ócsóáram, mert nem bírunk vele. 37 visszahívást ígértek, szerintem azóta se történt semmi, elköltöztünk rég. az mondjuk igaz, hogy a bojlert átállítottuk kézivezérlésre, este fel, reggel le, mert állandóan fűteni akart örömében, hogy van ócsóáram, oszt úgy már nem volt kurvára olcsó.

Zorro2007 2008.06.09. 14:52:33


A legszebb amikor nem oraval hanem tavvezerlessel kapcsolgatjak az ejszakai aramot, mostansag a legtobbszor egesz nap be van kapcsolva...szegeny bojler orankent bekapcsol 10-15 percre egy kezmosas utan is...dogoljenek meg, jo kis aramszamlat csinalnak...

Fairy Girl 2008.06.09. 15:11:25

OFF
Ezt lécci tényleg magyarázza el nekem valaki, hogy hogy lehetne azt megoldani, hogy ne csak éjszaka (értsd, éjfél után!) menjen a bojler. 4-en vagyunk, nyáron azért szokás zuhanyozgatni, mosni, mosogatni, és egyszerűen nonszensz, hogy a 20. században nem jut melegvíz mindenkinek mindenre! Ja, biztos át kéne állni gázra meg kazánra, meg ilyesmire, de arra nincs pénz sajnos. Pont azt szeretnénk, ha mindig lenne melegvíz, amikor szeretnénk, de ezt hogy lehet vajon megoldani? Help!
ON

Fairy Girl 2008.06.09. 15:12:26

Természetesen 21. század van már :))))

liven 2008.06.09. 15:16:13

Úgye jól tudom, hogy az éjszakai áram azért olcsóbb, mert a sötétben nem tudják leolvasni az órát?
Amikor a kertben egy vihar letépte a vezetéket, csak egyszer jöttek ki és 40 ezerért vissza is kötötték!(Hogy sz@rjanak rángógörcsös tarajossült!)

kitalátor 2008.06.09. 15:20:04

"De higyje el, nincs áram, a mérőnél ki van kötve." Szerintem inkább azt mondhattad neki, hogy higgye el. És ezt pont így is kell leírni (ellentétben: hagyja).

csóró · http://www.penzmagus.hu/msz 2008.06.09. 15:28:59

Csak végszükség esetén szabad hívni őket!!

Tron65 2008.06.09. 15:34:02

Fairy Girl!
Vagy a bojleretek kicsi, vagy nem kellett volna éjszakaira kötni. Ne reklamálj.
Liven!
Kössétek be földkábellel. Azt nem tépi le a vihar.

T2006 2008.06.09. 15:49:31

Egy évvel ezelőtt bekötötték a villanyt és felszerelték az órákat a vadonat új szabványos villanyóra dobozba. Az éjszakai áram rf vezérlőjét nem tudták beszerelni, mert raktáron csak nagyméretű vezérlő volt! Azt mondták a szerelők, majd ha lesz hoznak. Leplombáltak mindent! majd elmentek. Azóta nem jönnek! Úgy sajnáljuk!

T2006 2008.06.09. 15:56:22

Szvsz. a bojler nem fogyaszt többet, ha mindig van áram! Ha nincs éjszakai áram és használod a meleg vizet majd fűt ha lesz áram. Addig, amíg el nem éri a beállított hőfokot. Ha sok vizet használtál és régen volt áram, sokáig fűt! Ha mindig van áram, rögtön bekapcsol ahogy a hőfok leesik, de rövidebb ideig megy! Mindkét esetben nagyjából azonos a fogyasztás. De lehet, hogy az állandó áram, még egy picit gazdaságosabb is!

EBL 2008.06.09. 15:56:22

Fairy Girl!

Nem tudom, hogy ti mit csináltok, de nyáron sokkal kevesebb melegviz fogy, mint télen.

Egyrészt többet zuhanyzik az ember, de általában inkább hűvös vizben, hiszen a 40 fokos kánikulában még jól is esik a 20-25 fokos viz.

Másrészt a bojler bemenő hőmérséklete nyáron sokkal nagyobb, azaz ugyanannyi energiával lehet nyáron 80 fokos vizet csinálni, mint télen 65 fokosat. Állisd feljebb a hőfokszabályzót.

Nyáron a mosás is kevesebb, hiszen a rövidnaci és póló kevesebb, mint a zokni, hosszú nadrág, trikó, póló, pulóver,mellény, sapka, kabát, sál, kesztyű együtt.

Szóval nem értelek...

Mindenesetre állisd feljebb a hőfokszabályzót.

Mao elvtárs · http://diamondhostess.hu 2008.06.09. 15:58:23

Fairy Girl!
Alternativ megoldasok:
- pizzasdobozt nem kell elmosogatni, anyukanak piszkosan visszakuldeni a csomagolt edenyt.
- nyaron hidegviz nem art, ha bimbik hegyesednek, fotogepet elo, maris kerestek kis penzt.
- osszesporoltok es aramot/bojlert csereltek.
Ingyenbol sajnos nem lehet valamit csinalni, kiveve ha a szerelobacsinak nagyon jo kedvet csinaltok...

T2006 2008.06.09. 16:03:08

Saját kezűleg ásni egy termálvíz kutat??? Ásót tudok kölcsönadni! Ingyen! :)

acel 2008.06.09. 16:14:23

Fairy Girl!

1,Értelmes helyeken (nem mo) kaphatő kettős rendszerű villanybojler, amire az éjszakai és a nappali áram is rá van kötve. Ha nappal elfogy a melegvíz megnyomsz egy gombot és a nappali árammal melegíti fel a vizet. Németországban ez tűnik az etalonnak, itthon ez még kuriózum és nagyon drága.

2.Ebben nem vagyok biztos de: Megkérdezed az áramszolgáltatót hogy lehetséges- e a fogyasztót (a villanybojlert) konektorral (vagyis nem fix bekötéssel) csatlakoztatni az éjszakai hálózathoz, és pontosan idézzék az ezt megtitló ászf részletet. Ha nincs ilyen akkor átszerelteted bedugósra a bojlert, és nappal átdugod a nappali konnektorra.

boldiii 2008.06.09. 16:15:42

Fairy Girl!

Az is egy megoldás, ha megfelelő berendezést raksz a bojler elé, amivel válthatod, hogy mire legyen kötve. Ha sokat fürödtök aznap, átkapcsolod a nappali áramra és lesz melegvíz, később meg vagy magától vagy kézzel visszakapcsolod az éjszakaira.

De hogy erre a (magyarországi) űrkorszakot idéző feladatra honnan szerzel alkalmas villanyszerelőt, azt ne tőlem kérdezd.

jesszumpepi (törölt) 2008.06.09. 16:16:35

Nagy ügy.Nekem négy zanzibári akciós utam elintézéséhez hétszer kellett bemennem a Zaerovivához.

jesszumpepi (törölt) 2008.06.09. 16:21:35

Ha ezt Kafka elolvashatná sírva könyörögne a receptért.
Vagy valamelyik cseh rendező megfilmesíthetné.

0xFFFF 2008.06.09. 16:22:04

Vicces ! Ilyenek ezek. Nekem pár éve 40000 túlfizetést véletlenül 40000 hátraléknak láttak a gépben, kikapcsoltak. 20000-ért akartak három nap múlva visszakapcsolni, amikor kiderült, hogy ők a hülyék ! :) Jogi osztályt felhívtam, kerestem egy kontaktot, levélben leírtam az esetet, mellékeltem minden bizonylat MÁSOLATÁT és bevittem. Jogász pali nézett kerek szemmel és - mivel megfeszegettem, hogy három napja nincs áram, megromlott minden a hűtőkben és a mélyhűtőládában, valamint telefonáltam és autókáztam közel 100 km-t, tehát ezek árát kérném készpénzben - 100000 HUF-ot jóváíratott a számlánkon, így 140000 túlfizetésünk lett, ingyen és azonnal indult a visszakapcsoló kommandó. ...de amíg ide eljutottunk !

zati 2008.06.09. 16:24:30

Fairy Girlnek van igazsága. Nyáron a fürdés okán több melegvíz fogy, hiszen pl. munkából hazaérve és este is jól esik a fürcsi. Hideg vízben meg fügyön le EBL kartács és más halvérű egyedek, akiknek pingvin vagy jegesmedve-felmenői vannak...
A megoldás fentebb más ismertetett:
1. Feljebb állítani a hőfokszabályozót, vagy
2. Nagyobb bojlert felrakni vagy
3. Direkt betápot biztosítani a drágább de elérhető árammal vagy
4. Mégiscsak hideg víz, annak minden frissítő előnyével :o)

gelsystem 2008.06.09. 16:55:34

baromi 1ccerű:
.
ha nem működik a bolyler, akkor
NE FÜRGYGYÉÉÉÉÉ LeeE!

BiG_ 2008.06.09. 16:55:36

sambalabammbumbumm 2008.06.09. 14:20:52

Pontosan írod a 4 drótot. A földelés meg mindenki magánügye.

Azért szép sztori. Jellemző az agyonirányított, de hozzá nem értéssel kezelt helpdesk kellemes hatása. Informatikusként én is tapasztalom, amikor faszságokkal találnak meg...

Üdv!

Gadget 2008.06.09. 17:00:29

acel: Villanybojlert nem szokás konnektorba dugdosni, huzgálni. És nem azért mert ászf tiltja, hanem azért mert az áramfelvétele miatt melegedne a konnektor és idővel elégne a villásdugó.
Én már láttam ilyet, csúnya látvány, és büdös is. Ám egy jóképű mágneskapcsoló hibátlanul megoldja az éjszakai kontra állandó áram problémáját, dugdosás nélkül is, automatikusan.

A 4 vezeték pedig 3 fázis és nulla. A "földelés" pedig úgy lesz, hogy "NEFH"-t alkalmaznak (gyk.: nullával egyesített földelő hálózat).
A földelés másik neve pedig "segéd nulla vezető" nevében is benne van a lényeg.

Zorro2007 2008.06.09. 17:06:19

T2006, azert gondolkodj mig ilyen hulyesegeket irsz...egy bojler futoszaljanak kell egy kis ido mig felmelegszik es elkezdi a vizet is melegiteni ez "karbeveszett" energia...mivel egesz nap megy a bojler orankent tobbszor kell felfuteni a futoszalat es majd 3-4 perc utan kikapcsolni...

Masik pelda:
Van 10 ruhad, szerinted mikor fogyaszt kevesebb aramot a vasalo:

1. ha bekapcsolod a vasalot es kivasalod mind a 10 ruhat egyszerre

2. vagy ha bekapcsolod, kivasalsz 1 ruhat majd megvarod mig kuhul a vasalo es kezded a tobbi ruhaval ugyanigy egyesevel?

valasz??

T2006 2008.06.09. 17:32:00

Zorro2007
Kicsit fals a vasalós példa!
A bojler működési elve: a vízbe alulról benyúló fűtőszál melegíti az alulról befolyó meleg vizet. A felmelegedett víz felemelkedik és vízvételkor a fent lévő kifolyón távozik. Ha a körforgás folyamatos (mindig van áram) a fűtőszál alap hőmérséklete megegyezik a felfűtött víz hőmérsékletével, ezért viszonylag kicsi a tehetetlensége során "kárbavesző" energia. A beáramló vizet fűti az áram és a nagy tömegű meleg víz. Így fent meleg lent melegedő víz lesz. Nem kell az összes víznek átfordulnia. Ha mindig kifogyasztod a meleg vizet (mert nincs éjszakai áram) a beáramlott összes víz hideg (fent is, lent is) és ezt kell felmelegíteni, eközben átforgatni. Ha marad is kevés meleg vized a sok hidegvíz azt is lehűti. Minél magasabb a vízhőfok és minél alacsonyabb a bejövő víz hőmérséklete annál több a veszteség. Persze ez mind két esetre igaz!
Bocs az OFFért, nem akartam okoskodni!

T2006 2008.06.09. 17:33:57

Javítás: Az alulról befolyó hideg vizet.
során = miatt

acel 2008.06.09. 17:45:56

Gadjet: A villanybojler teljesítményfelvétele ált 1000-1200 Watt max 2000. Mivel ez tisztán rezisztens ezért az áramerősség max 10A. A elektromos sütő, vasaló, hajszáritő. mosogép, mikró stb is hasonló teljesítményű és mind konnektoros. Ha megfeleő konnektort használsz és jól kötöd be akkor teljesen ok. CSak elég fapados.
A mágneskapcsoló viszont kényelmes is.
De el kellene olvasni egy ászf-et hogy mit enged meg. Régebben tiltott volt a éjszakai (talan ma mar lakossági B tarifás) áram konnektorra kötése, de ma már ez lehet változott.

A rosszhír az hogy előbb utóbb eltűnik az éjszakai áram.

Csavarhúzós 2008.06.09. 17:51:29

Ezek ilyenek, magam is tapasztaltam több ügyintézés kapcsán is. A legviccesebb az volt, mikor az E.ON vadiúj ügyfélszolgálati irodájában az E.ON-jelzésű fehér ingben díszelgő ügyintéző maga mondta, hogy "fel kéne gyújtani ezt az egész kócerájt" :-)

Nálam az volt a gond, hogy a lakásom a kompjuterben nem volt kikötve (mert fizettem rendesen), valójában meg igen, de miatt nem tudott visszakötést felvinni a munkajegyre, csak hibaelhárítást. A kiérkező szrelők pedig rendre megállapították, hogy hiba nincs, csak ki van kötve a lakás... :-)

Az egyik szerelő elmondta, hogy a kirendeltségek megszüntetése óta folyamatosan züllik a rendszer. Egy országos számítógépes rendszer adja ki a munkajegyeket, és véletlenül se küldi ugyanazt a szerelőt kétszer ugyanarra a helyre. Például Gipsz Jakabot kiküldi az Elhagyott-dűlő hrsz 1576/B alá, persze földhivatali térkép nuku, találja meg az 1576/B helyrajzi szám alatt található fogyasztási helyet, tulajdonos Kovács János. Pár óra nyomozás után megtalálja, kiderül hogy Kovács János nem tartózkodik a helyszínen, mert elfelejtettek neki szólni. (Nekem sem szóltak soha, hiába írtam rá az űrlapok minden lehető rublikájába, hogy nem lakom a kijelölt címen, kérem jelezzék a javítás időpontját, úgyhogy ezt tanúsíthatom) Ezután pár napra rá már nem Gipsz Jakab kapja, hanem egy másik szerelő, akit egy másik megyéből éppen arra terelt a bölcs heurisztikus algoritmus (az "utazó ügynök" néven ismert probléma heurisztikáját használja nyilván, figyelmen kívül hagyva, hogy aki nem ismeri a helyszínt, annak sokkal több ideje rámegy, mint egy lokális szerelőnek). Az ügyfélnek persze most sem szólnak, hogy legyen a helyszínen...

Nekem van egy olyan gyanúm, hogy van egy elvárt norma, amit a szerelőknek hozniuk kell, és ha egy ilyen baromsággal elmegy az idejük, akkor a többi helyen már csak a hibajegy mielőbbi lezárására gondolnak, ami továbbpasszolást jelent.

Általános szabályként pedig megállapítható, hogy a nagy cégméret és a verseny hiánya a szervezet intelligenciájának csökkenését eredményezi, az E.ON-nál pedig mindkét okból hülye/hülyül.

Múltkor kaptam tőlük egy újságot, aminek a lényege az lett volna, hogy értelmesen elmagyarázza, hogy mikor kell az elosztó és mikor az energiaszolgáltató céghez fordulni. A képregény meglehetősen zavaros, mert az egyik képkockán az E.ON Energiaszolgáltató Kft szőkesége olvas le egy mérőórát, pár kockával odébb ugyanaz a szőkeség mint az E.ON Dél-dunántúli Áramszolgáltató Zrt munkatársa ténykedik. Hát ettől még az is megzavarodik, aki addig azt hitte sejtett valamit...
Meg egy Jedlik Ányos cikkbe ágyazva az alábbi zöldséget olvastam:
"A dinamó
A dinamó működési elve az öngerjesztés.
A pedál tekerése során az energiát egy vastestbe vezetjük, így gyakorlatilag saját lábunkkal áramot termelünk. Az öngerjesztés addig növekedet, amíg a vastest mágnesesen telítetté válik vagy amíg a visszavezetett gerjesztőáramot nem korlátozzák valamilyen szabályzóval"
A mellékelt ábrán egy kerékpárdinamó látszik, ami tudvalevőleg nem öngerjesztő, hanem állandómágneses, szóval ez az "energiát a vastestbe vezetjük" akkora baromság, mint az emberi péniszcsont. ("Azt maga csak úgy érezte....")
Szóval nem elég hogy hülyék, de még terjesztik is. Én nem az internetet, hanem a monopolcégek nyomtatott kiadványait súlytanán kultúrális járulékkal :-)

hunluigi 2008.06.09. 17:58:19

"Mi nem tiltakoztunk, így jelenleg és azóta is hivatalosan van egész nap éjszakai áram is. Kicsi öröm az ürömben..."

... Tegnap megvolt a 8. kiszállás, az áramkommandó emberei látogattak meg, miután méréseik alapján nappal is van nálunk éjszakai áram (érthető Ők kötötték be így). A bevizsgálásnál megállapították, hogy jogellenesen vételezzük az áramot ezért a fogyasztási helyet áraminaktívvá kelett tenniük, és ezzel egyidejűleg feljelentést is tesznek...

Az ügyfélszolgálatos hölgy elmondása szerint az aktívvá tételhez, be kell fizetni a 94500 HUF számított EON kárt 15000 HUF kezelési költséget, és a 20000 HUF visszakapcsolási dijat.

Én inkább vettem egy használt agregátort 30000 HUF-ér és egy hordó benzint 60000 HUF-ért

Az árammal azóta nincs gond, viszont felkéne hívnom a gázosokat mert újabban érthetetlen módon visszafelé forog a gázóra...


ehhh... Magyarisztán

Manodesign · http://manodesign.blog.hu 2008.06.09. 18:16:53

Gadget 2008.06.09. 17:00:29:
"A "földelés" pedig úgy lesz, hogy "NEFH"-t alkalmaznak (gyk.: nullával egyesített földelő hálózat)."

Ezt melyik szabványban olvastad????
Ilyen nincs!
Amire Te gondolsz az az EPH hálózat(EgyenPotenciálra Hozó Hálózat)!
"A földelés másik neve pedig "segéd nulla vezető" nevében is benne van a lényeg." Ez az év vicce! A földelő vezeték másik neve védővezető! Csak hiba esetén folyik/folyhat rajta áram. Ezt használja ki a Fi-relé (ÁVK/Áram-VédőKapcsoló).
A Földet Csakis a bejövő elosztó táblán, az ÁVK előtt szabad összekötni a nullával. Ha nem így csinálod, egy berendezéshiba esetén hamar gyűjthetsz koszorúra!

Silcon 2008.06.09. 18:51:58

Az outsourcing hátránya.
Akik kint voltak akár 3 különböző kft. emberei is lehettek.

NEFH pedig van.
Az EPH azon alapul, hogy minden vezetőképes felület össze van kötve egymással, így nem tudsz megfogni két olyan pontot amik között feszültségkülönbség van. Ugyanis az ráz. Vidáman csimpaszkodhatsz a nagyfeszültségű vezetéken addig, amíg nem közelítesz meg semmi mást.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2008.06.09. 18:55:07

vician nyaron mindig letusolt a betonkevero mellett
acon

Shagrath 2008.06.09. 19:02:27

csak 2 szolgáltató emberei lehettek kint. A kommandós egy szolgáltató, plusz a visszakapcsolós csapat a másik szolgáltató, a harmadik szolgáltatóval telefonon beszélt és a negyedik szolgáltatótól kapja a villanyt, az ötödik meg megtermeli. Valahogy így.
Az ügyintéző meg nem tehet semmiről.

Manodesign · http://manodesign.blog.hu 2008.06.09. 19:04:59

OK utánanéztem. Nekem ezt még TN-rendszernek tanították. Bocs.
De az a földelővezeték="segéd nulla vezető" azért ciki.

Secnir 2008.06.09. 19:50:37

egyenhozó potenciál?
nullával egyesített földelő hálózat?
segéd nulla vezető?
huh, de jó, hogy nem villanykarra mentem.
(mondjuk az utolsót értem: a segédem nem veztő, tehát segéd 0 vezető)

Fairy Girl!:
kb 100.000 forint egy napkollektor, hozzá 120.000 egy 200 literes kétkörös tartály (amibe persze fűtőszálat is tehetsz éjszakai áramra)
márciustól októberig van meleg vized 6 fő számára.
ha kevesebben vagytok, elég egy 1 körös 120 literes is (sacc/kábé 80e huf)
meg egy ismerős vízvezetékszerelő, ki összeköti.

sztoriról annyit:
Andrew Vajnának eladni a sztorit, csinál belőle fasza kis háborús filmet.
jah, EON-nak elküld a sztori, és kártérítési per mindenképp. beszélj egy ügyvéddel, kb egy olyan 500e kihozható belőle.

Troppauer Hümér 2008.06.09. 20:42:42

Kicsiny hazánkban a TN, azaz a nullázás az általánosan elfogadott érintésvédelmi mód. Az áramszolgáltató a villanyoszlopról a fázist (L1,L2,L3) és a közösített nullavezetőt (PEN) viszi be a fogyasztásmérő szekrénybe. Innen pedig a mért oldali fővezeték megy a lakás főelosztójába. Itt kell a PEN vezetőt leföldelni, illetve itt kell kialakítani az épület EPH csomópontját. Itt kell a PEN vezetőt különválasztani nulla (N) és földelővezetővé (PE). Ha már egyszer különválasztották őket, akkor nem szabad újra egyesíteni azokat.
Régebben azoknál a hálózatoknál, ahol a nullázáson kívül kialakították az EPH csomópontot, azt a hálózatot hívták NEFH-nek. Ma már ennek az elnevezésnek értelme nincs, ezt is PEN-nek hívják.

Zorro2007 2008.06.09. 20:56:41

T2006:
Mint minden hasonlat a vasalos pelda is tulzas, de szerintem benne van a lenyeg.

Te irod:
"ezért viszonylag kicsi a tehetetlensége során "kárbavesző" energia", tehat elismered, hogy van:)igy ha csak orankent mondjuk 2x kapcsol be nehany percre, mar az is eleg sok energiat elpazarol, nem?...

Tapasztalat:
Otthon van egy 300L-es 3000W-os bojler, miota nappal is megy az ejjeli aram, orankent minimum 2x 10 percre bekapcsol...es tulajdonkeppen nincs tobb melegviz mint amikor csak ejszaka kapcsolt be...

T2006 2008.06.09. 22:45:43

De nem elpazarolja! Mivel a fűtőszál a bekapcsolás pillanatától a vízben van, gyakorlatilag amint a saját burkolatát felmelegítette, már hasznos munkát végez! Próbáld ki: vedd ki a fűtőszálat, kapcsolj rá áramot. 1-2 mp és forró, még pár mp és vége! Aztán vegyél új betétet! :) Ha eddig sem fogyasztottad ki a meleg víz nagy részét -mivel a teljesítmény, a térfogat nem és a hőmérséklet nem nagyon változik- akkor érdemi változást nem észlelsz. De ha a bojler 2* bekapcsol óránként, akkor hűl benne a víz! Ha nincs áram, akkor is bekapcsol a termosztát! De áram nélkül nem melegszik fel, így ki sem kapcsol. A víz tovább hűl. Ha lesz áram addig megy, míg a beállított hőmérsékletet el nem éri! Ha nincs vízvétel talán így jársz jobban, de ha van a bejövő hideg víz lassan hűti a bent lévő meleg vizet + a szigetelés vesztesége.. A végén sokkal többet kell visszafűteni, mintha rögtön a bemenő vizet melegítetted volna.
De ez az én véleményem! Egy profi biztos ki tudná számolni, vagy egy fogyasztás mérővel megmérni mindkét esetet.
Befejeztem!

kiskicsicsiga 2008.06.09. 22:51:14

ennyi szakit egyrekáson!
villanyosmérnököt reggelizett itt ma mindenki?

én lemaradtam a sünbecsomagolt szarató háznál:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2008.06.09. 22:56:18

de menetkozben atmentek bolcseszkarra

T2006 2008.06.09. 23:12:26

én nem mentem át! :)

Fairy Girl 2008.06.10. 11:37:30

EBL 2008.06.09. 15:56:22

Nincs hőfokszabályozó. Vagy megy, vagy nem megy. Gondolom elég régi a bojlerünk, de rendesen karbantartjuk, vízkömentes, stb. Jó nagy, talán 150-200 literes? (nem tudom)

Szerintem egyértelmű, hogy nyáron több meleg víz fogy. Ezt a mosás dolgot nem is értem. Ha kisebb a ruha, akkor kevesebb víz fogy rá? :) Ugyanúgy külön mosom a fehéret meg a tarkát, ugyanúgy két adag mosás, két adag víz. Még a féladagossal is legalább ugyanannyi, mint télen. Emellett én nem ritkán váltok naponta esetleg kétszer is pólót, és az megy a mosásba azonnal. Zuhanyozni meg azért nem hideg vízben szokott az ember, hiába van meleg.

Valaki írta, hogy hiba volt éjszakaira köttetni. Nem köttettünk mi semmit! Kijöttek, maceráltak valamit az órán, se szó se beszéd, onnantól kezdve így működött, ennyi a történet. Nem kérdeztek, nem mondtak semmit. Kérdeztük, mit csinálnak, annyit mondtak, hogy ne aggódjunk, nekünk ez így jobb lesz, mert központilag figyelnek arra, hogy kevesebb legyen a fogyasztás, és így a pénz, amit kifizetünk, az is. Hát kösz. :(

Fairy Girl 2008.06.10. 11:44:32

Mao elvtárs:

Ha mostál már fenékig érő hajat hideg vízben, akkor tudod, miről beszélek, milyen kellemetlen, ha viszont nem, akkor...

gelsystem-nek is köszönöm az értékes és hasznos tanácsot, miszerint nefürgyekle.

A többieknek köszi legalább azt, hogy komolyan vettetek :) ez tényleg nagyon kellemetlen probléma.

EBL 2008.06.10. 12:34:44

Kedves Zati!

Ajánlom a szövegértő olvasást. Nem irtam, hogy hideg vizben fürdés kellemes. Azt irtam, hogy a hűvös vizben fürdés kellemes.

Namármost ha a boiler 60 fokos vizet csinál, akkor ha télen a bejövő viz 2 fokos, akkor 100 liter 39 fokos vizhez 64 liter meleg és 36 liter hideg viz kell.
Ezzel szemben nyáron kellemes, ha egy kicsit hűvösebb (nem hideg) vizzel fürdünk. Ekkor a bejövő hideg viz sem 2 fokos, hanem kb 20. Azaz 100 liter kellemes 34 fokos vizhez 35 liter meleg és 65 liter hideg viz kell. Érted... Nyáron egy kellemes hűsitő zuhanyozáshoz kb fele annyi meleg viz kell, mint télen egy forró fürdőhöz.

EBL 2008.06.10. 12:50:09

Fairy Girl!

Hőfokszabályzó van benne...Különben mi akadályozná meg, hogy felforralja a vizet, miközben ti odavagytok nyaralni... Legfeljebb a user nem állithatja, mert beépitett, fix hőfokú. Ezt szakember mindenképpen ki tudná cserélni.

Másrészt a ruha dolgot úgy értem, hogy igaz, hogy egy nap többször is cserél az ember ruhát nyáron, de összességében még igy is kevesebb a ruhamennyiség, mint télen napi egy váltás ruhával. Azaz gyüjtögesd a ruhát addig, amig meg nem telik a mosógép, és csak azután indisd el. Takarékoskodni ésszel jól megszervezve lehet.

Gumidomino 2008.06.10. 13:09:44

"A Földet Csakis a bejövő elosztó táblán, az ÁVK előtt szabad összekötni a nullával."
(by Manodesign)


Ez már univerzum méretű összeesküvés.
Rövid időn belül a Földön mindenki össze lesz kötve a nullával. Aztán nézheti az ÁVK-t.

Énbiz' · http://nemcsalokadot.blogspot.com/ 2008.06.10. 13:36:54

éjszakai áram = lakossági vezérelt áram

Fairy Girl 2008.06.10. 15:30:48

EBL 2008.06.10. 12:50:09

Értem én, amit írsz, csak szerintem itt nem az a kérdés, hogy én éjjel-nappal egyfolytában 90 fokos vízben mosok-e (nem), vagy folyamatosan fürdök-e több száz liter vízben (nem), hanem az, hogy hogy lehetne elérni ma, 2008-ban, hogy a nap és az éjszaka BÁRMELY szakában LEGYEN meleg víz kettő felnőtt nő és kettő felnőtt férfi részére. Lehet takarékoskodni a mosással, és én sem szoktam 1 db pólót kimosni, nyilván, de ugye ettől még a bojlerből frankón kifogy a víz, mire én este általában sorra kerülök. És ezt a problémát nem oldja meg az, ha összevárom a mosnivalót.

Gondolom, hogy valami szabályozó lehet benne, kívül viszont nincs rajta ez a tekergetős, számokkal ellátott szabályozó, amin én állítgathatnám a hőfokot.

Deviáns 2008.06.10. 16:44:38

Fairy Girl 2008.06.10. 15:30:48

Használj átfolyós vízmelegítőt, gázüzeműt. Az újak rendesen szabályozzák az előremenő víz hőmérsékletét, nincs a tárolás miatti hőveszteség, és a vezetékes gázból előállított energia harmadannyiba kerül, mint a villamos áramból előállított.
Persze a komolyabb típusokhoz melegvíztárolót is lehet csatlakoztatni, amit néhány perc alatt felfűt. Ez akkor jó, ha sűrűn használod, vagy rendszeresen zuhanyozol.

tokomtelevan 2008.06.10. 17:15:48

1.
Fel kell jelenteni ezt a hülye bagázst.
Nem szerződésszerint szolgáltat!

2. El kell menni ebből a gyagyás országból, itt kell hagyni gyurcsányt, meg orbánt, szívatgassák egymást!

Tahitin ki nem szarná le, hogy az EON mit csinál? (az EON tetszés szerint behelyettesíthető egyéb szolgáltatókkal, pártokkal, politikusokkal, stb)

Fairy Girl 2008.06.10. 20:54:10

Deviáns:

"Ez akkor jó, ha sűrűn használod, vagy rendszeresen zuhanyozol."

:)) ez aranyos :)

Egyébként én már nagyon régóta próbálom összehozni hogy az egész hóbelevanc gázra álljon át. A fűtésünk konvektoros, ami ratyi, szóval én legszívesebben fognék egy gázkazánt (vagy vegyeset), és arra lőném az egész fűtést-melegvizet. Csak hát ehhez némi pénz kéne, ami nincs. :( Csóró, nem sikeres emberek lévén marad a rinyálás. (Meg az E_Onos éjszakai áram hideg vizestül.)

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2008.06.10. 21:39:42

@Deviáns: "a vezetékes gázból előállított energia harmadannyiba kerül, mint a villamos áramból előállított." Mi is ezért vettünk gázcirkót a lakás felújításakor, de gondolj bele: amilyen gázáremelések voltak és lesznek, talán egy évtized sem kell, hogy megváltozzon az egyenlőtlenség iránya. :-/

DobayAdam · http://www.dobayadam.hu 2008.06.11. 18:57:56

Ez zseniális. Egy homár-poszton se nevettem ennyit. Köszönöm a levélírónak, hogy végigszenvedte, mert nagyon vicces volt.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2008.06.12. 09:21:06

Az áram az ugye megb*sz. Épp ezért nem is szabad vele kisérletezni. Mi már rég kannás áramot használunk, vagy esetleg üvegeset, de az drágább. Ezek is megb*sznak, az igaz.

Smile82 / Dark Lord Smileybird 2008.06.13. 00:36:38

"Én inkább vettem egy használt agregátort 30000 HUF-ér és egy hordó benzint 60000 HUF-ért"

ezen besírtam:D:D:D

uto_pista · http://www.depechemode.com/ 2009.04.05. 20:34:48

Sziasztok!

Nálam a D***** a szolgáltató. Húsz évvel ezelőtt kértem a házba villamos energia szolgáltatást. Akkor 1988-ban én is ennél a szolgáltatónál dolgoztam, ezért kértem a vezérigazgatótól, hogy a "hálózatfeljesztési díjat" ne kelljen kifizetnem. Természetesen olyan utcában áll az ingatlan, ahol az én igénybejelentésem előtt is volt villamos hálózat. Az akkor vezérigazgató engedélyezte nekem 2x16A és 1x20A-es 3~ bekötését. Minden rendben öröm és bódottá. 10 év múlva jöttek, lecserélték a mérőt, mert ennyi időnként kell hitelesíteni, feltettek egy másikat. Az újabb kb. ~10 év nem rég, 2009. március 24-én telt le. Előre értesítettek, hogy jönnek, milyen rendes egy cég. Én mivel dolgoztam az anyámat meghatalmaztam szabályosan, hogy a cserét aláírja. Én naív. A szereléskor hív anyám, hogy van egy kis gond a szerelők szerint, ezért jegyzőkönyvet vesznek fel. Mi a gond, kérdem én a telefonban. Nem fogjátok elhinni. Az áramszolgáltató szerint hogyab lehet nálam 2x16A és 1x20A, amikor szerintük nálam 3x10A lehetne és a 20A-es kismegszakító plombája, idézem: "azonosíthatatlan". Ezért 3 napon belül menjek be új szerződést kötni. Másnap bementem, ugyanis megvolt a 20 évvel korábbi vezérigazgatói levél, amit az ügyfélszolgálatos hölgy lemásolt és némi számítógépes kattintgatás után mosolyogva mondta, hogy kész vagyunk. Én nyugodtan dőltem hátra, ezt is elintéztem. A nyugalom nem tartott sokáig a héten, 2009. április 2-án vettem át a tértivevényes tájékoztató levelüket arról, hogy ha 15 napon belül nem teszek észrevételt, akkor az ilyen olyan jogszabályok alapján követeléssel élnek. MI VAN?!? A döbbenettől azt hittem földbe gyökerezik a lábam. Az ügyem ügyintézője természetesen nem tudott arról, hogy én ott jártam és a fénymásolatról sem. Kikérdezett, hogy melyik asztalnál hagytam ott majd utánanéz és visszahív. Ez volt pénteken, ma vasárnap este van. Kíváncsi vagyok mi fog történni. Gyanítom, hogy semmi sem és mivel én nem kezdeményeztem egyeztetést az ügyemben ezért majd jönnek a követelésükkel. Most akkor engem áramlopással gyanúsítanak? Segítsetek már mit lehet ilyenkor tenni?

Kanten_vagyok_Montarzsiból 2010.09.07. 10:36:58

@acel: nem lehet!
az "éjszakainak" fix bekötésűnek kell lennie! Ki van ez találva!
Amúgy már nem éjszakainak híjják hanem "csúcskizárásosnak"
süti beállítások módosítása