Tékozló Homár

Tibor kisregénye a féregről

2008.06.13. 10:31 | szily | 47 komment

Olvasónk férget talált a szendvicsben, ami prousti lökést adott neki. Mi leszünk az utolsók, akik elgáncsolják egy Henry David Thoreau-ba oltott Gerald Durell indulását, úgyhogy a hajtás után a szívós olvasók végigélvezhetik Tibor gondolatait a vidéki létről a XXI. század hajnalának Magyarországán.


Régóta olvasód vagyok már, mert a munkahely kulturális színvonalát mégis csak emelni szeretné az ember unalmas perceiben, és információid is hasznosnak bizonyultak eddig. Gondoltam én is megosztom veled életem egyik fogyasztói élményét.

Történetem még az ezredforduló tájékán kezdődik. Nagyvárosi fiatal voltam és elkerültem vidékre egy kollégiumba. Tudod, vannak dolgok az életben amiket mindenki tud, de valahogy nem beszél róluk senki. Például, hogy a politikusok nem egészen a jólétért dolgoznak, és az autópályák kilométerét is 10-15 rendes munkásember milliárdok helyett néhány millióból kihozza. Nos, ilyen dolog az is amiről most mesélni szeretnék neked. Ez az iskolai menza! Mindenki tudja, hogy a fogyasztásra felkínált élelmiszerekre nem feltétlenül nyomna az ÁNTSZ minden esetben "alkalmas" pecsétet. Mindenki sejti, ha a kollégiumban éjszakánkét a csótányok rendeznek a folyosón összejövetelt, akkor a konyhára is jut belőlük. Meglapulnak néha a tejfölös mártásban, néha a penészes kenyérszeletek között, de minden esetre óriási érzékkel és már-már Darwin-t megszégyenítő tudatossággal okoznak meglepetéseket az arra érdemes kiválasztottaknak.
Ebben a gyönyörű intézményben ismertem meg szívem választottját akivel örömmel jelentem azóta is nagyon boldogok vagyunk, immár együtt, a nagyvárosban, az iskolai étkeztetéstől távol. Az elmúlt napokban épp az ő családjához látogattunk haza egy kis faluba valahol az ország elfeledett részén Somogyországban.
Képzeld, itt nem is tudják mi az a zéerté, 10 emberből 6 még sosem fizetett parkolásért, mert nem járt fizető parkolóban, és sokuk még nem repült a WIzzAir-el sem Zanzibárba, sőt Rájfázol bankot is csak a tévében láttak amit nem is a JúPíSzí hozott el az otthonukba, és nem is fotósoppal festenek fehérre falakat.
Az általános iskolákban viszont itt is lassan vége a megpróbáltatásoknak, lezárul a tanév és mindenki boldogan tekint a nyárba. Az ő öccse is így van ezzel, a gyerekeket ilyenkor már nem nyúzzák, kirándulni, strandolni viszik őket. Épp így történt ez esetben is. A nyár közeledtét mindenki boldogan várja, ám egy gonosz kis csoport, akik magukat csak a konyhások rasszának nevezik, még utolsó revansot vesz a gyerekeken az elmúlt év gyötrelmeiért. Ennek eredményét szeretném veled megosztani a csatolt képben.
Történt, hogy a kölyköket strandra vitték, és a konyhások ez alkalomból kis meglepetéssel kedveskedtek. Mivel egész napos elfoglaltság, ezért hidegcsomagokat osztottak a gyerekeknek. Az én Andrásomnak - 12 évesen túl elfoglalt ember lévén - ezeket a gasztronómiai csodákat sajnos nem volt ideje elfogyasztani, így hazahozta. A csomagolások bontatlanok voltak, a zacskók és a szalvéták is. Kibontottuk, és láss csodát, kezdtek megelevenedni a régmúlt képei a közétkeztetésből. (igen, a zöld kis furcsaság egy féreg a szendvics alján és némi fekete piszok is van ami talán a hernyóból jött....és nem fótósopp) Persze az igazi fogyasztók ilyenkor rögtön vérszemet kapnak és ÁNTSZ-ért, KÖJÁL-ért, EU-ért kiáltanak. Az elfeledett országban viszont, ahol jól tudják, hogy nem rajtuk múlik a 4-es metró, sőt a gazdaság sem ott a falu szélén fog nagy dübörgéssel, tornádó módjára végigseperni, és tisztában vannak vele, hogy a térség vezetőjét is jobban érdekli mikor jön ki az új 7-es sorozatú BMW, minthogy mikor lesz az utca másik oldalán is járda, egyszerűen nevetnek egy nagyot, majd méla undorral az arra kijelölt szeméttárolóba helyezik boldogságuk tárgyát. Következmény az nincs, nem lesz szaftos bírósági per és még csak tettlegességig fajult vita sem az éjszakában. Csak egy mosolyogva, őszinte tisztelettel elmesélt történet a konyhásnéninek, aki mélységesen sajnálva és sűrű bocsánatkérések között ígéri meg, hogy legközelebb minden másképp lesz... ... és ezzel el is kezdi forralni következő évi szörnyű bosszúját.

Valami nagyon fontosat tanultam ebből a kis kalandból én is ma:
- Vannak dolgok amik sohasem változnak. (menza)
- Mindig nézd meg az ételt alaposan mielőtt megeszed (régi kollégista jótanács)
- Van egy másik élet is a légkondis sárga Combino-n túl, ahol az emberek még nem akarják letiporni egymást, csak hogy bizonyítsák, ők vannak a gazdasági újraelosztás fogyasztói oldalán
- Vannak emberek akik nem a Fény utcai piacon tanulták ki a kommunikáció és az élet, mint a boldogság forrásának csimborasszóját
- És a legfontosabb; amíg ők vannak addig van remény

Köszönöm hogy meghallgattál drága barátom!
További üdítő fürdőzést kívánok neked az érzéseid habjaiban és kellemes hétvégét
Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Málnás Vodkazselé 2008.06.13. 10:41:18

Én sajnálom a szegény kis kukacot.

Szegényke csak rágcsálja a finom salátáját boldogan, aztán egyszercsak elragadják az otthonából és a kis testvérkéitől vagy családjától, és belegyömöszkölik egy zsömlébe vajak meg husok közé.

Szerintem nem is szereti a sonkát.

És ijedtében szart be :)


Nem vagyok egy szakértő, de szerintem ez a jószág nem azért volt ott mert romlott lenne a szendvics, ilyen baleset előfordulhat, tök simán... Valahol valamikor láttam olyan képet is, hogy a bezacskózott, lezárt, mittomén, jégsalátában volt egy vidám levelibéka, és onnan biluxolt kifelé :)


Ha simán megeszooi a gyerkőc a szendvicset szerintem fel sem tűnik neki :) ezek nem hordoznak semmilyen ragályt.

vinagi 2008.06.13. 10:42:39

Az a felvágottnak látszó tárgy szerintem még a kukacnál is undorítóbb...:-/

Billy Bibbit 2008.06.13. 10:43:20

É-é-n a cigarettámban bogárlábat találtam egyszer. Persze dohányáru minőségi kifogást nem illik emlegetni, mer ugye az egy undosító szokás. A-a-a dohányzás. Meg ez amúgy is macskazabálóföldön történt. Mindegy.

bazuki 2008.06.13. 10:44:49

biztos rájuk rúgtam volna a konyhaajtót...

zombinyúl 2008.06.13. 10:47:38

Szerintem a toleranciának is van határa.. Vagy mégsem?

Kalandor81 2008.06.13. 10:48:11

A Feny utcai piac keremszepen igenis kulturalt.

Cigiző · http://cigi.blog.hu/ 2008.06.13. 10:48:34

Én egyszer a bogaramban találtam szendvicset..

Mao elvtárs · http://diamondhostess.hu 2008.06.13. 10:49:56

EBben legalabb volt hus.
Tavaly, amikor egy csapat modellt vittem egy versenyre Alitaliaval, az ellatas egy fonnyadt elorecsomagolt szaraz keksz volt.
Nem vicc.
Ja, es 2 dl asvanyviz utan nem volt repeta...

EnZsolt / Paszuly Pista, a derék zöldbablegény 2008.06.13. 10:50:23

vinagi: egyet értek veled, nekem az a valami sokkal undorítóbb, mint a kukac.

Бабаяга 2008.06.13. 11:00:48

Az odáig rendben, hogy konyhás néniknek szemüveget kéne cserélni, az már számomra aggályosabb, hogy júniusban sonkát csomagolnak.

Milo Rambaldi · http://hogyvolt.blog.hu/tags/szomsz%C3%A9dok 2008.06.13. 11:08:21

Kukac, csiga, béka + egyéb egzotikumok előfordultak már többször is az előrecsomagolt, vagy akár a piacon vásárolt salátában. Múltkor volt is egy poszt a mekis salátában fellelt csiguszról. Szegény állatka nem tehet erről, de megkockáztatom, hogy a csomagoló cég/piacos néni sem, mert lehetetlen kiszűrni a potyautast, ha beleolvad a környezetébe, vagy éppen a saláta legbelsejében éli a kis életét boldogan - amíg a tányérodra nem kerül. Tudom, hogy ez senkit nem vígasztal, aki extra "húst" talál a salátában, de nagyjából 0 az esélye, hogy akármi bajod lesz tőle.

zombinyúl 2008.06.13. 11:11:44

Rambaldi! Ha rendesen megmossák, kilakoltatódik mind a kukac, mind a csigusz.. Nem véletlenül nem szokott az ember otthon ilyesmit találni a vacsijában.:D

2008.06.13. 11:12:05

Na ezért csinálom én magam a szendvicset. xD

Pikka 2008.06.13. 11:18:27

Nos, ha mi itthon fejes salátát veszünk, akor ezt leveleire szedve mossuk...és ugye a sali lesüllyed, a kukac (ami szerintem itt épp hernyó) úszik. Szóval egész könnyen elkülöníthető. Ráadásul a képen lévő szendvics nem nagyon dúskál zöldségben, szóval amikor felemelsz egy fél levél fonnyadt salátát elég könnyű észrevenni egy hernyót.
Ettől függetlenül nekem sem jutna eszembe reklamálni, hiszen egy nagyüzemi szendvicsgyárat nehéz összehasonlítani az otthoni zsemlekenéssel. Előfordul az ilyen no. Mekiben is max kérnék egy másik salit és szabadon engedném Csiguszt.
Egyébként nem hiszem, hogy létezik olyan ember, aki soha nem evett még kukacot cseresznyében. Csak épp a szerencsésebbek egyben kapták be a csercsót és nem nézték meg mibe haraptak.
Gyanítom a hernyóban is több a hús,mint abban a sonkának nevezett húskészítményben...

Secnir 2008.06.13. 11:20:11

a novella szép, nyilván van türelmed.
akkor megvárhattad volna, míg a zöld hernyóból egy szép pillangó nem lesz.
Azt a látványt másképp fogadta volna a kis szíved, és akkor tulajdonképpen hálás is lehetnél a szakácsnének, hogy egy ily gyönyörű látvánnyal dobta fel a gyerek mindennapi uzsonnáját...

staropramen 2008.06.13. 11:26:45

Legalább biztos lehetsz benne h. a saláta nem volt agyonpermetezve.Rimbaldinak igaza van, de a szakácsnéni jobban odafigyelhetett volna, bár a hernyó is érdemel pár jó szót a tökéletes mimikriért, és hogy csak ilyen sokára -szinte pár lépésre a céltól - bukott le

CybRed 2008.06.13. 11:30:05

Én külföldön jártam így :)
vettem egy saláta mixet, s az egyik pillanatban majdnem ráharaptam egy lefagyasztott fiatal keresztespókra.
Szerencsémre pont haver mondott valamit és emiatt raktam le a kezemből a salidarabot s utána látom ...:))))

van iylen :)

Fuxika 2008.06.13. 11:56:08

Azt hiszem ezt az írást jelölni lehetne 2008. év legszebb írásának. Nyelvezetésben, stílusában, helyesírásában, olvashatóságában és élvezhetőségében messze veri még a T. Homár (T-Homár az T csoporttag?) írásait is. Hiába, vidéken még adnak az ilyenre is. Ráadásul az említett témák jól mutatják (sajnos) a hozzállásást az embereknek: tudják, de már beleltörődtek. A hülyeségbe. A lopásba. A csalásba. A kukacoskodásba :-)

temporary 2008.06.13. 11:56:31

Valóban előfordul ilyen, de ez nem változtat azon, hogy a konyhások nem tartották be az elkészítési szabályokat. Baja valószínűleg nem lenne a hernyótól senkinek, ennek ellenére nem elfogadható.
A városi és vidéki ember ismereteinek eltérése sem ma keletkezett. Nemrégiben két budapesti idős asszonyt láttam az utcán beszélgetni: az egyik nem tudta, mi az a toklász, a másik azt magyarázta, hogy az egy növény.

camparisoda 2008.06.13. 12:30:17

Nem szeretnék én is kukacoskodni, mert végre egy pozitív kicsengésű történetet olvashattunk!
Csupán megjegyzem, hogy ha a strandra Zalahusit csomagolunk (ha mégoly vékonyka, napközis fejadagnyit is), megoldottuk a gyermek elhelyezését a szünidő első hetére. (László Kórház, de min. a ház legkisebb helyisége.)

Fagyees 2008.06.13. 13:06:48

hűha azért ez a kukac eléggé jólfejlett...

Mylady 2008.06.13. 13:21:57

Én fiatal is vagyok, meg vidéki is, de mi az a toklász???

Chrom 2008.06.13. 13:38:12

A múltkor ruccolát vettem, abban is volt egy szerencsétlen mászka, mégsem írtam rögtön meg. Simán előfordul. Tök fölösleges ekkora mesét írni róla, ráadásul a nagy része nem is erről a szendvicsről szól. Megint csak egy homályosnak mondható "majdénjólmegmondomburkoltanavéleményemetaz általánoshelyzetről" teszetosza írás...
Az is régi kollégista közmondás, hogy "k*rvár@ törődj a saját dolgoddal".

Tapasztalt pókerjátékos kezdő nickje · http://pokerelmelet.blog.hu/ 2008.06.13. 13:41:27

Az iskolában három emberrel kell baromi jóban lenni: a portás, a takarítónő és a konyhásnéni.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2008.06.13. 13:49:23

A "vidékről" alkotott elképzelései alapján mégiscsak látszik hogy pesti a postíró. (Én meg Somogyban nőttem fel :) )
Menj el egy kicsit Londonba, ott te leszel a mucsaji paraszt. Meg amúgy sem ártana az arcból lejjebb venni.

Viszont a megállapítások a végén igazak :)


A kukachoz meg, sztem azt a salátát nem mosták meg rendesen. Vagy sehogy.
Amúgy a "mossuk meg az epret vízzel" c. dolgokon is röhögök.
Bár ki tudja. Amik mostanában a csapvízben vannak, lehet hogy simán mérgezőbbek mint a permet.

Az ilyesmit (eper, alma, szőlő) ha nem volt frissen permetezve, mindig mosatlanul zabáltam, bajom sosem volt tőle.

moli 2008.06.13. 14:07:11

abbahagytam. nem birtam tovabb olvasni. rettenetes iroi stilus.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2008.06.13. 14:20:54

Miért, sztem jól ír a pali. Kicsit dagályos, de ironikus.

Prinzessin Erbsen (törölt) 2008.06.13. 15:51:25

a németek centrifugálják a salátát -ehhez van kis kézikészülékük - miután fecnikre vágják és a vágás után mossák meg- igy alaposan megtisztul, és a kis dögöknek semmi esélyük. először teljesen hülyének néztem őket, de egy pasas a tévében elmagyarázta, hogy mosás után is még nem megészen tiszta a viz ami a salátáról lejön, azt centifugálás nélkül szépen elfogyasztanánk: engem meggyőzött, sürgősen be kell szereznem egy ilyen kütyüt

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2008.06.13. 15:57:36

Mylady
a toklasz az ami minden evben belement a spanielem fulebe

moli 2008.06.13. 16:19:42

"""Miért, sztem jól ír a pali. Kicsit dagályos, de ironikus."""

NAGYON dagalyos, inkabb cunamis.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2008.06.13. 17:05:56

Nem féreg, nem kukac: Hernyó. Lepkecsecsemő. Vagy - a kép minősége elég gyenge - álhernyó, azaz fürkészdarázs-csecsemő.
Fehérje.
A legvalószínűbb, hogy egy szép fehér káposztalapke hernyója. Féreg a földigiliszta, a hogasfejű galandféreg (ez lenne a legszebb a szendvicsben), az orsóféreg, a trichinella, a tüdőféreg, a hagyma-fonálféreg (amitől olyan dizájnosan hullámos a hagymaszár) stb.

SzőkeNő Szarvas 2008.06.13. 18:46:02

Hmm... ha már a kollégiumtól indult a sztori /miért nem a kályhától, hehe!?/, megboldogult gimnazista koromban -és gondolom, sokan voltunk így vele anno- dolgoztam minden nyáron egy hónapot, hogy legyen miből új adidas cipő meg répafarmer és egyszer pont egy kenyérgyárba sikerült bepaterolnia drága jó anyáméknak... nos, ha leírnám, hogy ott mi minden és hogyan kerül bele a mindennapi kenyerünkbe, azt hiszem, külön kéne indítani egy homár fórumot... mindenhol előfordul az ilyesmi, pech, ha épp te kapod ki.. csóró hernyó sem direkt landolt ott, örülj neki, hogy a gyerek nem harapott bele és nem rókázta össze mindenét...

2008.06.13. 20:31:15

Modom, hogy pacalpörit egyél koviubival.

Mylady 2008.06.13. 21:33:44

Köszi, hagyma, így már sokkal világosabb :)

Egyébként egyszerű a megoldás: nem kell nézegetni, mit eszünk. Amiről nem tudunk, az nem fáj :)

Valamelyik nap kolléganőm hozott cseresznyét.
Mondta, bio (értsd: kukacos). Nézegettük, szétszedtünk néhány szemet (majdnem mind kukacos volt), fintorogtunk, nem ettünk. Aztán estefelé már senkit sem zavart a cseresznye bio volta, egyszerűen nyomtuk befelé egyben. Hiába, az éhség nagy úr.

Zsírfeka 2008.06.13. 22:57:38

a múltkor bementem az obiba, és botot akartam venni, de a pénztárnál láttam hogy nem veszi be a kódot a pittyegő.
akkor érzékeltük hogy a botok közé botsáska került, úgyhogy mehettem vissza, de közben belémkötött a biztonságiőr, kikapta a bérletet a kezemből, és megvert, a biztonsági kamera nem vette fel, és írtam rögtön brüsszelbe hogy ez így nem pálya
ekkor a rendőr igazoltatni kezdett, és mivel lejárt a személyim nem mehettem tovább, és az áruházi gépről írom ezt is most, mert itt lakom azóta a Virgina nevű faházban, csak 499.000 Ft az ára

mókus 2008.06.14. 02:11:59

hagyma, spánid volt? wow

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2008.06.14. 14:19:27

mokus
akkor meg tarsashazban laktam es otthon
megse vihettem be egy lovat

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2008.06.14. 14:26:11

amugy kifejezett lakaskutya
nyaalaskor, pedig ott volt nagy udvar is bent lebzselt
amugy dilis egy fajta az teny es zabagep
amugy meg asszem sejtesuk sincs mit ettunk meg mar eletunkben

temporary 2008.06.16. 13:03:17

"A pázsitfüvek virágját körülvevő, rendszerint 2 előlevélke, amelyek a virágatkaró szerepét töltik be."
Magyarul egyes virágzó fűfélék csúcsán többnyire hosszú szálú, kalászszerű képződmény, amelynek az a rossz tulajdonsága, hogy leválva hegyével előre befúródik ruhába, szőrbe, macskafülbe, és visszafelé nem akar jönni, mert a hosszú szálak szigonyszerűen visszatartják.

temporary 2008.06.16. 13:23:05

ColT 2008.06.13. 13:49:23
A poszt írója az utolsó előtti bekezdésből ítélve nem lebunkózza a vidéki életszemléletet, inkább a természethez közelibb látásmódot emeli ki (legalábbis ha azt gondolta, amit ott leírt és nem az ellenkezőjét).
Szerintem egy ember gondolkodásának értékessége, intelligenciája nem attól függ, mennyire távol él a természettől. Ha így lenne, le lehetne mucsajiparasztozni az olyan angolokat, akik a koszos, büdös lovakon lovagolnak, ahelyett, hogy civilizált, légkondicionált szobájukban számítógép és TV előtt ülve élveznék az életet.

Zsírfeka 2008.06.16. 21:41:16

az angolok márpedig bunkó sötét parasztok, akik nem fürdenek
igaz ez londonra és harsboroughshire-re is:)

Rebca 2008.06.17. 10:29:21

Nálunk suliban minden évben áremelés, most 250 forint egy szendvics, ami jobb esetben tegnapi és nem előző péntekről maradt benn, tartalmaz egy karika paradicsomot, valami rántotthús-féleséget, salátalevelet. Salátalevél általában meg homokos, és ki tudja milyen bogárkákat ettem meg én az évek alatt. Kiöntöttem a szívemet. :D

Elem 2008.09.25. 15:08:23

Egy gyereknek míg felnő legalább 5 kiló koszt kell megenni,ez nem káros,nem okoz betegséget de ha egy gyerek úgy nő fel hogy nem volt soha fülig szutykos az se egészséges bár egyes társadalmi rétegek ezt az ötkilót simán 50nek veszik és ez a másik véglete a dolognak..
Nem csábító a jól megszokott kellemes reggeli szendvicsből kikandikáló féreg,bár tezsem hozzá nemfog belahalni senki...velem is történt már meg hogy a régebben Pirosmogyorósban tündibündi kis kukacholtest volt:)
süti beállítások módosítása