Tékozló Homár

Ne ikszelgessen az adóbevallásán!

2008.07.01. 12:36 | jackyll | komment

Gábor elkövetett egy végzetes hibát, amiért agysejtjeivel fizetett. Bóhókás adófizető lévén bevallásában bekattintotta a 0 forintos visszaigénylést, amire az APEH twinpeakszesen kódolt üzenettel reagált:

Kaptam egy levelet az APEH-től – ez már önmagában is összeszorítja ez ember gyomrát a levél kibontása előtt –, hogy az SZJA bevallásom tartalmi hiba miatt feldolgozhatatlan, mertmivelhogy: "Bevallásában külföldi postai átutaláshoz szükséges adatokat adott meg, azonban külföldi utalás csak bankszámlára teljesíthető."

Na, ilyet biztosan nem tettem, gondoltam magamban, s gyorsan meg is néztem a saját elektronikus példányomban, hogy nem biza. Ráadásul az értelmét sem láttam, hiszen nekem nem is járt vissza adó, hanem befizetnem kellett – nem is keveset – ebbe a hatékony rendszerbe.

3 órás próbálkozás után sikerült felhívni a megadott előadót – folyamatosan foglalt volt. Kifejtettem a bánatom, mely szerint nem tudok kijavítani egy nem létező hibát, ráadásul értelmetlen is. Mire a válasz, hogy sajnos a rendszer hibásan küldi ki a levelet. A hiba valójában nem ez, hanem az, hogy beikszeltem a "ha Ön a teljes visszaigényelhető összeget, összegeket visszakéri".

Innentől nagyjából a következő beszélgetés zajlott:
- S ez miért hiba? Valóban visszakérem a visszajáró összeget. S mivel ez az összeg nulla, a nullát kérem vissza.
- Értem én és más is ezt mondja, de sajnos olyan a rendszer, hogy ha valaki ezt beikszeli, miközben nem jár neki vissza adó, akkor hibát jelez és az adózónak javítani kell a bevallást, nem dolgozható fel.
- S miért nem a valós hibáról értesítenek akkor már, hogy fél napos telefonálgatás vagy sorban állás nélkül is tudjam mi a gond?
- Ilyen a rendszer.
- S miért nem szól a kitöltéskor az ellenőrző funkció, hogy nem szabad ikszelni, ha nincs mit visszaigényelni?
- Nem tudom.
- S miért nem tudja az APEH utólagosan javítani, hogy ne kelljen – feltételezem – több ezer embernek javítgatni egy érdemében semmit nem befolyásoló „hibát”?
- Mert ez egy zárt rendszer és nem nyúlhat az APEH bele a bevallásokban, azokban módosítást csak az adózó kezdeményezhet…
 

Itt láttam értelmetlennek folytatni a beszélgetést az amúgy kedves ügyintézővel. Megírom a levelet, hogy "kérem az ikszet törölni", mert add meg a császárnak, ami a császáré.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AlulírottFentemlített 2008.07.01. 14:10:37

Félve jegyezem meg, de egy Apeh-es barátom mesélte nem rég, aki nem mellesleg informatikus és van egy hackker barátja.

Nos mit is mondott?

Hát csak azt, hogy a pontatlanul, illetve hibásan kitöltött adóbevallást beküldőkkel csúnyán el fognak bánni.
Azt suttogják a benfenntesek, hogy tarajos sül-t kell majd lenyelniük a hibázóknak egy adag hashajtóval együtt.

Kilincs pedig nem lesz a wc ajtón se kivűl, se belül.


Enyhébb fokozatú bűnökért, a ráckevei strandra száműzik a viccesen ikszelgető adózót, ahol pedig csúszdázni sem lehet!

Nelson. · http://nelson.blog.hu 2008.07.01. 14:11:13

Nem fizetik vissza a semmit? Felháborító!
Az viszont jó hír, hogy betudják az eljövendő tartozásba, így ennyivel kevesebbet kell majd fizetni. De jó!

helianthus 2008.07.01. 14:16:18

Kicsit morbid kérdés merült fel bennem, de ha betudják az eljövendő tartozásba és hirtelen meghalok, akkor a befizetési többletemet visszakapja a családom? Vagy az APEH egy kedves szilveszteri buli alkalmával elissza az egészet miközben szeretettel gondol a néhai adozókra, akik nem kérték vissza a pénzüket?

Tufaállat · http://www.vadulas.blogspot.com 2008.07.01. 14:25:17

Nelson Mandula
Na! Hát így keletkezhetnek az Allianz kedvezményes cascoi is! Adok, semmit, azt jól levonom! Neked meg érjen fülig a szád, hogy de millen jól jártál! :D

Jólfelhúztammagam 2008.07.01. 14:33:05

A postoló még jól járt mert kapott magyarázatot a hibához. (Igaz teljesen mást, mint a mi a hiba volt, de legalább kapott.)

Én csak annyit kaptam, hogy tartalmi hiba, és küldjem a javítást...
A ráckevei strand címére küldtem. Az ugye jó?

Tufaállat · http://www.vadulas.blogspot.com 2008.07.01. 14:35:33

De csak akkor, ha a strand bentlakó kissebségének ajánlottad az 1%-od! :)

Nelson. · http://nelson.blog.hu 2008.07.01. 14:35:37

helianthus,

elméletileg igen. Az apeh folyószámla ebből a szempontból olyan, mint egy banki folyószámla, az azon lévő összeget sem nyúlhatja le a bank, ha a számlatulajdonos meghal.

storage 2008.07.01. 14:37:04

Tök rédekes, hogy az emberek többsége jól tölti ki az adóbevallását, és nincs semmi baja, és még homár cikket sem ír......

Lehet hogy inkább ezen kéne agyalni......

Nelson. · http://nelson.blog.hu 2008.07.01. 14:42:24

Tufaállat,

délután ki is megyek a ráckevei strandra és soron kívül kérelmezni fogom, hogy a 0 Ft visszajárót majd számítsák bele az eljövendő tartozásomba, hogy egy kicsit sikeresnek érezhessem magam.

Tufaállat · http://www.vadulas.blogspot.com 2008.07.01. 14:43:45

Nelson Mandula
Útyisvan! Vagy tegyék a stranépítésicsempézésivíztakarítási alapba!

anarch 2008.07.01. 14:45:15

John, tudod az IT egy olyan állat hogy a gyakori (elvárt) eseteket/utakat letesztelik. A többi az vagy jó vagy nem :(, ez fejlesztői slendriánság-függő. Ha nem veszik észre a garanciális idő alatt akkor az fizetőssé válik, azaz jóidőre benntragad :).

Ez kb. ugyanaz mint hogy aki már látott telkós rendszert belülről (vagy el tud képzelni) az nem fog telefonhívást kezdeményezni az óraátállítás előtt, mert "jobb a békesség". De bankot megjárt kollega is pl. mindig mindent sárga csekken fizet be és csak azt morogja az orra alatt: "ne kérdezd". :).

Ezzel nem azt mondom hogy jó ez így...

Nelson. · http://nelson.blog.hu 2008.07.01. 14:56:29

Az apeh nyomtatványkitöltője egy fos, ez tény. Abev 2006! Mert náluk megállt az idő.
Az a szar mindent hibának jelez, még a monitorra hulló légypiszkot is. Biztos rendkívül bonyolult lett volna úgy megcsinálni, hogy akinek 0 Ft-ra jön ki a vége, annak ne engedje ikszelni az ide kérem, oda kérem, rovatokat...

helianthus 2008.07.01. 15:05:13

Nelson Mandula 2008.07.01. 14:35:37
Köszi Nelson, akkor most már csak azért is vissza kell kérni a pénzt, nehogy már az Apeh még a halálunkból is profitáljon, miután az egész életünket megkeserített. Persze tudom, nem az Apeh-é (ezt vajon így kell írni, van itt egy Majmász valahol, aki segít?) lesz a sok adó, ő csak Állam bácsi jobb keze, aki elveszi a sok-sok adót és beteszi a bal zsebbe (na ez egy szép politika szagú metaforaszerű valami, mi?)

AlulírottFentemlített 2008.07.01. 15:10:10

Nem mondanám, de egy hackker mesélte a barátomnak, aki nem mellesleg informatikus, hogy az Abev 2006 ráckevén készült, csakhát, mint ahogy strand, így ez a program sem tökéletes, sosincs teljesen kész, évről-évre toldozgatják.
Az adózó meg egyen túrós tejet, legalább gyorsabban kibújnak a sünök a wc-n.
Csak kilincs legyen, bár nem tudom, hogy az visszaigényelhető-e?

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2008.07.01. 15:15:25

van abev 2007, és 2008 is.

de abban egyetértek hogy ez ilyen formában egy fos program.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2008.07.01. 15:18:29

a'merikaban semmit ne ixelgessetek mert nem ertelmezik
sajat tapasztalat
pipalni kell, olyat mint a nike

Mylady 2008.07.01. 15:24:51

A bevallási útmutatóban mindig írják, hogy ha hibát találsz, ne küldj automatikusan javítást, előbb kérdezz rá, mert lehet, hogy már hivatalból javították. Akkor azért bele tudnak nyúlni, nem?

Nekem egyszer egy (x. évi) bevallást követő második évben (x+2) lehetett visszaigényelnem párezer forintot. Nem adták vissza, mert szerintük az x. évi bevallásom hibás és adótartozásom van. Felhívtam őket, nagyon segítőkész volt az ügyintéző, de állította, hogy nem töltöttem ki egy rubrikát. Ami azért volt furcsa, mert szerintem azzal a hibával át sem engedte volna az ellenőrző program (kipróbáltam). Mindegy, küldtem önellenőrzést, küldtek határozatot, hogy OK, nincs tartozásom, visszautalták amit kértem.
Következő évben jött valami egyenlegközlő, amiben ott figyelt a tartozás + késedelmi kamatok. Három hónapig tartott, mire lerendeztem velük telefonon és levélben. Mindenáron azt akarták, hogy fáradjak be. 200 km-re Pesttől, merthogy ott az állandó lakcímem. Azért, hogy bemutassam nekik az egy évvel korábbi levelüket, amiben azt írják, nincs tartozásom.
Kicsit nehézkesek.

helianthus 2008.07.01. 15:24:57

Hagyma, de ha az x-et nem értelmezik, akkor mi van az X-aktákkal?

Tufaállat · http://www.vadulas.blogspot.com 2008.07.01. 15:27:39

Mert az X vagy mindig ismeretlen, vagy a kincs helyét jelöli!

zooDoo 2008.07.01. 15:30:09

"ha Ön a teljes visszaigényelhető összeget, összegeket visszakéri"

Én csak azt nem értem miért x-el olyat be,ami nincs is neki. Ha nem volt visszaigényelhető összeg, akkor csodálkozik, ha bejelöli, hogy hiba van. És persze nem ő hibázott, hanem az Apeh, mert nem ment el személyesen és segített kitölteni az értelmiséginek az a pár oldalas papírt. pff. Szánalom vagy, és még közzé is teszed.

Frank99 2008.07.01. 15:32:01

a NYENYI-t elektronikusan is be lehet adni, nemcsak floppyn.....

Nelson. · http://nelson.blog.hu 2008.07.01. 15:32:05

Hurrá Torpedó,

már van abev 2007 pláne 2008?
Májusban csak 2006 volt, legalábbis az apeh oldalán.

Dr Kangörény 2008.07.01. 15:32:32

Halló, az APEH akkor is küld ki levelet, ha hibátlan a bevallás! Tavaly kapott a cég ahol dolgozom egy levelet, miszerint xy alkalmazottunk céges adóelszámolása hibás, stb., stb.
Megnéztem, szerintem rendben volt. Megmutattam egy másik hozzáértőnek, szerinte is rendben volt. Bementem az APEH-ba (telefonon nem értem el senkit), kivártam a soromat, bekerültem az ügyintéző elé, mondom neki ez a bevallás szerintem jó. Megnézi, számol, aztán azt mondja szerinte is. Mondom, akkor most mi van? Írjam rá a papírra, hogy a bevallás szerintem jó!!!! Nagyon hülyén nézhettem rá, mert elkezdte magyarázni, hogy az APEH ellenőrző programjában van egy hiba és az miatt mennek ki ezek a levelek. Ha nem velem történik meg, el sem hiszem, hogy ilyen van.

lalamia (törölt) 2008.07.01. 15:36:07

Buta az író. Olvassa el a kitöltési útmutatót és akkor nem rontotta volna el a bevallást. Lehet szídni az apeh-ot mert egy jó buli, de a legtöbb ember idióta, nem látja a lényeget. // Magyar ember szeret sírni. aki reagálna az az e-mail-emre tegye, mert ezt a szart nem olvasom tovább.

Tufaállat · http://www.vadulas.blogspot.com 2008.07.01. 15:37:32

Nelson Mandula
Az újabb verziókat csak ráckevén lehet megvásárolni a strand színesbőrű logisztikusaitól!

Tufaállat · http://www.vadulas.blogspot.com 2008.07.01. 15:38:52

Jack S. 2008.07.01. 15:36:07
Akkor húzz a picsába ráckevére te tulok!

dosszié 2008.07.01. 15:39:27

Hát nekem muterom könyvel. Nekem szokott sírni amikor az Abev-et frissíteni kell. Hát nem egy egyszerű mutatvény egy olyannak aki nem nagyon van otthon az informatikában és nem mellesleg hekker

Nelson. · http://nelson.blog.hu 2008.07.01. 15:40:54

Az Index főoldalon:

"Ne ikszelgessen az adóbevallásán!
Elrontotta az APEH a bevallásokat, mégis az adózóknak kell kijavítaniuk."

becélozta a Blikk szinvonalat a zindex vagy mi?

Tufaállat · http://www.vadulas.blogspot.com 2008.07.01. 15:41:07

A románok aszonták, hogy a lovakért cserébe odaadják az Abev 2009-et is ha kell!

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2008.07.01. 15:41:34

Ááá, ez már egy korszerű program, hiszen jávás, multiplatform meg minden.

De emlékeztek a '02-re ? Az egy visual basic progi volt és truecolor .BMPben voltak az ürlapok bescannelve.. ez kb. 340-450MBnyi progit jelentett holott egy rendes programozó 0,5-15 MBből kihozta volna szintén VBben. És az még a modemes idők végén volt! Valószínűleg egy szünidős diák készíthette, valaki meg 3-4Millió forintot zsebre vághatott (áfá nélkül)

dosszié 2008.07.01. 15:43:08

Tufaállat:
A románok könnyen pofáznak náluk kevessebb az adó...

Beaujolais 2008.07.01. 15:44:27

Ez a kákán is csomót keres kategória..
Miér kell beixelni ha nem is jár vissza semmi?
"- S ez miért hiba? Valóban visszakérem a visszajáró összeget. S mivel ez az összeg nulla, a nullát kérem vissza.
" olyan szép és okos.

Én sem szeretem az APEHszervet, de részben az ilyen emberek miatt ilyen nehézkes minden.

dosszié 2008.07.01. 15:45:59

sambalabammbumbumm:

ha egy videóletöltögetős nézegetős oldal 200 Milla, amit nem mellesleg napi 600-an fognak nézni és ráadásul a felének el sem indul mivel nem internet explorert használ akkor egy ilyen progi hogy lenne már 3-4 milla??

Bird_ 2008.07.01. 15:47:59

MOSTFIGYELJ: "A következő trükk majd az lesz, hogy ha valakinél rájön az APEH hogy mégis jár neki vissza (he-he-he), akkor azért nem adja vissza, mert nem X-elte be."


ÉÉÉÉS IGEN!!! Nekem pl. járna vissza. De nem ikszeltem be, hogy "azonnal fizessetek", vagy valami hasonlót (lehet, hogy pont a fenti ikszet), és ezért az APEH nem fizetett. Érdeklődésemre kedvesen közölték, hogy mivel nem ikszeletem be, ezért default úgy vették, hogy azt majd úgy megtartják, bár látják, hogy nekem az jár, de kifizetés nélkül nyilvántartják, jó lesz az még valamire alapon...

könyvelő egyébként mondta, hogy eddig nem kellett ezzel trükközni, automatikusan ment a kifizetés. Most ezzel is visszatartották a pénzt néhány hónapig, gratula... (megoldás: javítási kérelem beadása, majd újabb feldolgozás után talán megkapom a pénzem... Fun.)

Tufaállat · http://www.vadulas.blogspot.com 2008.07.01. 15:50:09

Bird_ · nyikk.blog.hu 2008.07.01. 15:47:59
Na látod ez szép drága x volt! A szerencsekerékben olcsóbb volt egy magánhangzó!

Dr Kangörény 2008.07.01. 16:02:05

Ugyan már, ha valahová nem lehet x-et tenni, akkor mi a faszért lehet odanyomni? Különösen, hogy más esetben ugyanazon az elektronikus nyomtatványon figyeli ezt a program? Egyébként az emberek zöme évente 1 azaz egy alkalommal nyúl az adóbevalló programhoz, tehát miért várja el bárki, hogy mindenki tökéletesen töltse azt ki?

A Jack S nevű nagyarcú apeh hivatalnoknak szívesen adnék házi feladatként adóbevallási eseteket, kíváncsi vagyok meg tudná-e oldani.

Nelson. · http://nelson.blog.hu 2008.07.01. 16:04:59

Összefoglalom:

Beikszelte szegény, hogy visszakéri a nemlétező pénzt, mind a nulla forintot. Az apeh meg aszonta javítsa ki a bavallást.
Van az úgy, hogy mindkét fél hülye. (Az egyik azért, mert fölöslegesen ikszel, a másik azért, mert ilyen apróságon fönnakad.)

Az index meg főldalon hozza, hogy "Elrontotta az APEH a bevallásokat, mégis az adózóknak kell kijavítaniuk".
Ez meg csak úgy szimplán nem igaz, tehát valamelyik bulvárlap címoldalán is jól mutatna.

HA5NX-1 2008.07.01. 16:06:54

Az emberek nagy része hiba nélkül kitölti az adóbevallását, mert vagy a cég csinálja, vagy van neki összesen 4 sorba beírandója.

De vannak olyan mázlisták vagy pechesek, akiknek vagy 40 sorba kell írni valamit, mert mondjuk több helyről van jövedelmük, külföldről is és olyan lúzerek, hogy be akarják vallani.

A híres/hírhedt "x" az elején van, amikor még nem is tudod mi lesz a vége.

Ha az APEH legalább a valós híbáról értesítene, akkor nem kellene mindenkinek 10 percben elmagyarázni, hogy rossz a rendszer, hanem telefonálás nélkül is tudná a lúzer adózó, mi a bűne.

Uffff

bridgeman 2008.07.01. 16:08:10

Egy kollegám volt ma az APEH-ban. De nem intézett semmit, mert ma a tisztviselők világnapja tiszteletére zárva volt a hivatal. Javaslom megtartani az adózók világnapját.

HA5NX-1 2008.07.01. 16:11:42

Ja és még egy költői kérdés:
Hány Homár cikk születne csak azért, ha valamelyik versenyszférában működő cégnél 3 órába tellne elérni az ügyféészolgálatot? Még akkor is ha az ügyfél volt a "hülye" ?

BéLóg 2008.07.01. 16:12:22

Én sajnos a Palkovicsnétól kapott Batz papucs természetbeni juttatást ixeltem be a bevallásban, amit az ingyen nyert topos lapon töltöttem ki.
Két APEH, három városában négy ügyintéző mondott mást és mást. Végül arra jutottak, hogy a nyeremény laptop áfájának különbözetéből fakadó CUMI-t írjam át a Batz papucs rovatba, és ezzel máris floppyra írhatom a NYAMÓ-t.
Az egészet viszont Máder bácsi faáru kereskedésénél (Máder FAKER (C) Szóviccblog)) lévő APEH hivatalban iktassam, és akkor sikeres ember leszek.
Nos, tény hogy azóta sem zaklattak.

Javaslom hogy mindenki a Máder FAKER melletti APEH-be járjon. Ez lehet a megoldás.

oncogito 2008.07.01. 16:27:22

Abszurdum, hogy egy hibásan működő szoftverbe ne lehessen belenyulni.
Ez vagy szakértelem hiánya, vagy a teljes cinikus közönyé.
Kényelmesebb megoldás - de ettől szerintem még messze nem szabályos, amit az APEH művel.

Nelson. · http://nelson.blog.hu 2008.07.01. 16:32:28

BéLóg,

vazze, ha nem a NYUNYI-t küldted be 5.25-ös (nagy) floppyn, még meg is büntetnek!

kekec47 2008.07.01. 16:37:36

Én ADAM-ot (adóhatósági adómegállapítás)kértem, mert az egyszerű. Kaptam is egy határozatot, hogy visszajár egy csomó pénz. Sajnos az is oda volt írva (elismerem, nem szószerint), hogy ha az APEH tévedett, és én nem veszem észre, akkor megbüntetnek. Ki is javítottam a hibát, az APEH (igaz, nem a magára megszabott 15 napon belül), de elfogadta a korrekciót. Egy újabb hétre rá (az én korrekcióm után egy hónapra) mégis postázta a pénzt, amit nem vettem fel. Most azt kértem a hivataltól, hogy nyugtázza levélben, hogy a nem járó pénzt nem vettem fel. Most megbízhatatlan a dokumentációs rendszerük (ez a jóindulatú feltételezés), vagy szándékosan akarnak kiküldeni jogosulatlan pénzt, és utána megbüntetni?

ugyved 2008.07.01. 16:38:02

Én elmulasztottam egy X-et 200.000,- ft-ra akart megbüntetni a hatóság.-)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2008.07.01. 16:51:22

hat az x-aktakkal nem tudom mi van, de annakidejen papiralapu telefonszamlam jott rendszeresen, annak a hatan meg volt egy negyzet, hogyha uj cimem van
alatta meg hely az uj cimnek
en x-eltem, alairtam az uj cimemet, valtozas meg nem tortent
mondjuk a posta hozta az uj cimemre mert oda is bejelentettem
harmadik honapban pipaltam nem x-eltem es lon vilagossag

Lambotze 2008.07.01. 16:55:29

Abev-ből Abev2006 a legutolsó verzió, nincs 2007 se 2008.
Nyenyit be lehet adni minden létező módon, tv szerint még azt is kérheted, h az ügyintéző felrögzítse neked az adataidat ha beballagsz, de ez nem apeh-es téma.
Simán el tudom képzelni, h a nyomtatványkitöltő küldött hibaüzenetet, csak a pógár leszarta. Ugyanakkor az is legalább ugyanilyen valószínű, h NEM írt ki hibaüzenetet a prgm :) Egy csomó nyilvánvaló ellenőrzést nem kódolnak le, ezzel szopatják az ügyfeleket is meg magukat is.
Ja, és az APEH-el ne akarjatok b*szakodni (0 visszaigényelhető adó visszaigénylése ez a kategória sztem) nincs humorérzékük.
Az ilyen p*csa hibák javításhoz viszont simán elég egy levél, sőt egy fax is, ha jó fej az ügyintéző.

ucsicca, ucsicca, ucsicca srácok, különben csúnya világ lesz

avogadro00 2008.07.01. 16:56:10

én nem értem, ha úgyis begyűjtenek minden papirt és meg is kapnak, akkor minek a bevallás, hátha bevallok olyat, amit a munkahelyeim nem vallottak be?

Fikamatyi 2008.07.01. 17:06:19

Nekem 18000Ft utólag befizetendő szja mellett kijött 2Ft visszaigényelhető különadó. A csekkre nem mertem 17998-at írni, mert abból biztosan értetelenkedés lett volna. A kerekítés miatt ígyis úgyis 18k-t kellett fizetni.

Szumi 2008.07.01. 17:14:09

Ha tudom, hogy nem jár vissza pénz nekem, akkor nem ixelem be azt, hogy visszakérek valamit is. Elqrta, mekkszítta.

lalamia (törölt) 2008.07.01. 17:30:44

Az adóbevallás kitöltése sokaknak egyszerű, csak a buta emberek a fórumokon elhitetik magukkal, hogy többen vannak azok akiknek nem sikerül és ezért a rendszer rossz. Pedig nem. Érdekes, hogy panaszkodni mindenki milyen jól tud ahelyett,hogy szégyelné magát mennyire ostoba. Ez az új tendencia. Tesco gazdaságos emberek, akik azt hiszik magukról, hogy jófej egyéniségek, miközben annyit érdemelnek, mint egy 8 általánossal rendelkező cigány. Cigány mentalitás = cigány élet. Aztán lehet sírni.

Kopi3.14 2008.07.01. 17:44:28

Bekes megyeben egyetlen APEH alkalmazottat merek ajanlani kerdessel, hogy o garantaltan a torvenynek megfeleloen fog valaszt adni, s segit megerteni is, nem csak frelolvassa a torvenyt. Sot, nem is olvassa altalaban. Ot szoktak az orszag midnen reszerol zargatni, s a PM-ben is ovatosan kezelik ha kerdez toluk. :)

Frank99 2008.07.01. 17:46:53

Bird!

Milyen könyvelő mondta, hogy eddig nem kellett trükközni?

Évek óta be kell x-elni, ha visszakéred.
Legalább butaságot ne beszéljen....

Frank99 2008.07.01. 17:48:48

a cikkhez meg annyit még, hogy akkor x-elek visszaigényelhetőt, ha visszajár.
Ha fizetnem kell, akkor természetesen nem x-elek.

Ehhez nem kell mérlegképes....

Frank99 2008.07.01. 17:51:40

a butaság nem az ABEV hibája...

Bit Rot 2008.07.01. 17:52:16

@Szumi:
"Ha tudom, hogy nem jár vissza pénz nekem, akkor nem ixelem be azt, hogy visszakérek valamit is. Elqrta, mekkszítta."

Nem azt ikszelte be, hogy visszakér valamit is, hanem azt, hogy HA van visszajáró, akkor kéri.

Tulajdonképpen, ha nincs visszajáró, akkor tökmindegy mit válaszol.

Másrészt pedig minden normális ember úgy kezdi az adóbevallását, hogy beikszeli ezt a rublikát, és csak utána áll neki kitölteni a lényeget!

Ellenkező esetben pórul járhat, mert nem vagy csak késve kapja meg a pénzét!


@Jack S:
"Az adóbevallás kitöltése sokaknak egyszerű, csak a buta emberek a fórumokon elhitetik magukkal, hogy többen vannak azok akiknek nem sikerül és ezért a rendszer rossz."

A magyar adóbevallás egy rakás túlbonyolított szar. 10-15 oldalas hülyeség, és még az elektronikus kitöltőprogram se tiltja le azokat automatikusan, amik nem vonatkoznak rád.

Kb. fél-egy óra átnézni, elolvasni a helpet, kitölteni (géppel), ha arra is figyelsz, hogy ne vágjanak meg.

Kolléga mesélte:

Amerikai adóbevallás = 1 db A4-es oldal!!!

Persze ha jóváírást, kedvezményt akarsz, akkor szépen elmész egy adótanácsadóhoz, aki egy kis munkadíjért segít kitölteni a bonyolultabb változatot, és akkor vissza is kaphatsz pénzt.

Kopi3.14 2008.07.01. 17:53:51

Jack S. amennyiben nincs csak egy forrasbol szarmazo jovedelmed, akkor valoban nem bonyolult a dolog. De ha mar harom, vagy negy forrasbol jutottal penzhez- alkalmazott, ingatlaneladas, osztondij, vagy nyugdij, gyes, stb. szellemi szabadfoglalkozasu munka, egyeni vallalkozas- akkor hirtelen nagyon megboynolodhat. Es ott nagyon konnyen lehet nagyokat tevedni. Es par helyrol erkezo jovedelem annyira nem is rodongosseg.

nyubocs 2008.07.01. 18:02:03

Bird:

"könyvelő egyébként mondta, hogy eddig nem kellett ezzel trükközni, automatikusan ment a kifizetés. Most ezzel is visszatartották a pénzt néhány hónapig, gratula... (megoldás: javítási kérelem beadása, majd újabb feldolgozás után talán megkapom a pénzem... Fun.)"

Az Apeh soha de soha nem utalta vissza kérés nélkül a pénzt.
A megoldás nem javítási kérelem beadása, hanem simán beadod 0817-es nyomtatványon, amin kéred a túlfizetés kiutalását. Tarts továbbképzést a könyvelődnek :))) Vagy csak le akart Téged venni a pluszmunkáért.

jesszumpepi (törölt) 2008.07.01. 18:05:25

Jack S.!

A tyúkszemedre léptek?

nyubocs 2008.07.01. 18:06:48

John42
"Másrészt pedig minden normális ember úgy kezdi az adóbevallását, hogy beikszeli ezt a rublikát, és csak utána áll neki kitölteni a lényeget!
Ellenkező esetben pórul járhat, mert nem vagy csak késve kapja meg a pénzét!"

Igenám, csakhogy a progi ha visszaigénylésed van és nem irsz x-t akkor figyelmeztet az alábbi üzenettel:

Ha van visszaigényelhető adója/járuléka (a 72., 76., 78. vagy 80. sorok valamelyikében legalább 100 Ft szerepel) és az összeg kiutalását kéri, a főlap "C" blokkban vagy a teljes visszaigénylési kódkockát, vagy a részleges visszaigénylés/átvezetés kódkockát ki kell tölteni !

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2008.07.01. 18:09:45

Sztem az átlag magyar aki nem őstermelő, nem részvényes, nem magánvállalkozó, nem dolgozik külföldön, nem örökölt és nem adott el házat az 15-20 percen belül beír az adott sorokba.

Akinek van valami visszaigényelhetője (lakáskölcsön, főiskola, életbizti stb.) annak tételenként 2-3 perccel több.

A gondot én ott látom, hogy az adósávok nem a valós élethez igazítottak. Ugyanis ha egy nem egyedül élő pl. nyugdíjas szüleit támogató dolgozó haza visz jónak mondott 140e Ft-ot akkor százalékban ugyanannyi a levonása, mint a bank vezérigazgatójának aki mondjuk 5-6M között visz haza. És mind vélhetően ugyanazt a kenyeret eszi...

Nem azt mondom, hogy egy vezérigazgató ne keressen ennyit, megérdemli, tanult, törtetett érte, de azt, hogy ne büntessék a "polgárt" azzal az adóteherrel amivel az előbbit. Ugyanis egyáltalán nem felsőkategóriás az a fizetés. Legyen mondjuk így:
100-ig 10%
150-ig 15%
200-ig 20% satöbbi. A többsávos módszer szerintem méltányos, de a hiba a határokban van.

Illetve ott, hogy a vásárlóval automatikusan megfizettetik az áfát is, holott már az adózott jövedelméből vette.

MiKeyRuLeS 2008.07.01. 18:20:22

Ez a hiba könnyen észrevehető lett volna, ha legalább a nyomtatványt ellenőrizte volna az APEH progival. De az értelmiségi ilyennel nem törődik, hiszen mindig az állam a hibás, mégha hülye is az állampolgár.

A 3 órás telefonálgatás pedig lúzerre vall. Sokszor hívom az APEH-ot, van amikor nem érem el az ügyintézőt, akkor keresem később. Nem öt perc, hanem órák múlva. Mert miért kell betojni, hiszen ezekre a javításokra ad az APEH vagy 8 napot?

Gumidomino 2008.07.01. 18:47:47

sambala,
meg ott, hogy az adózott jövedelmed kamatát újra megadóztatják.
de ez a téma messzire vezetne...

Nelson. · http://nelson.blog.hu 2008.07.01. 18:50:01

John42,

"Tulajdonképpen, ha nincs visszajáró, akkor tökmindegy mit válaszol."

Tulajdonképpen _neked_ mindegy, az apehnak meg úgy tűnik, nem. Ha ez lenne a legnagyobb baj velük, már boldogok lehetnénk.

"Másrészt pedig minden normális ember úgy kezdi az adóbevallását, hogy beikszeli ezt a rublikát, és csak utána áll neki kitölteni a lényeget!"

Minden normális ember, ha kitöltötte/kinyomtatta, átnézi újra, hogy minden oké-e. Ez a művelet a legbonyolultabban adózó számára is max 5 perc. Szerintem megéri.
(Persze ehhez nem május 19-én 23.50-kor kell elkezdeni a kitöltést a ráckevei strand éjszakai lavórparádéján.)

is 2008.07.01. 18:54:54

nem a bevallásba, hanem a feldolgozó programba kellett volna belenyúlni. kb. 3 programsor, annak, akiírta, kb.20 perc. de mivel ez komoly program, éstesztelni kell, ezért 3 nap is lehet belőle. több még így sem.

mahabharata 2008.07.01. 19:05:20

Köszi a jelzést, arra jók ezek a kommentek, hogy tanulni lehet belőlük. Bár mindig saját magam készítettem az adóbevallásomat / és nem a segédprogrammal/ , ellenőriztek és sosem találtak hibát.Igaz az is, hogy kitöltés előtt átolvasom pontról pontra az útmutatót.
Amit megjegyeznék: nem igaz, hogy egyszerűsödött az adóbevallás, sőt!-...sokkal bonyolultabb lett..ezen jó lenne ha már tényleg változtatnának!

NIL7 2008.07.01. 19:16:00

Az egyszerűség kedvéért már be sem vallottam és be sem fizettem azt az összeget amit méltányosnak tartanék visszakapni, így nem is kellett ixelgetnem. Az ixelgetők még fel is kerülnek egy spec. feketelistára olyanként, akiknek már volt Ügyük a Hivatallal.

Secnir 2008.07.01. 20:03:26

APEH?
lol
sőt
megalol

abev2006 nyomtatványkitöl(te)tő program = 0
ekon (konnt stb)= 0
elektronikus aláírás = 0
ügyfélkapu (szigorúan JAVA-s = 0

én adtam el lakást úgy, hogy lett 2m nyereségem (amennyiért eladtam - amenyiért vettem). ebből azonnal elkezdtem építkezni, indulónak beleöltem 7m forintot, aztán hitelért kuncsorogtam.
most azt kérik számon, hogy hol a 2m HUF, illetve mire költöttem :)
amateur banda

Frank99 2008.07.01. 20:12:05

Secnir!

Várd a vagyonosodási vizsgálatot......
:-)))

Tron65 2008.07.01. 20:32:05

Secnir! Lécci olvasd el az ide vonatkozó jogszabályt, aztán reklamálj!
Kitöltőprogram: kénytelen voltam hibás jelzéssel leadni a bevallásom, mert kedves munkáltatóm 6 azaz HAT (!!!) forinttal több adóelőleget volnt, mint kellett volna. A program szerint ez lehetetlen.
APEH: képesek voltak behívni (jogos, csak értelmetlen), mert mint informatikus egyszerűen nem tettem be a csomagba a mezőgazdasági östermelők bevallási oldalát. Alá természetesen még annyira se írtam. 10 perc alatt megvoltunk, csak így ahogy van, értelmetlen meló volt és időpocsékolás.

Secnir 2008.07.01. 20:54:12

Tron:
(65 nélkül, CLU barátja)

reklamáltam. 4szer. elfogadták nagynehezen.

BéLóg 2008.07.01. 21:00:46

Gondoltatok már arra, mi lenne, ha az állam teljesen megszűntetné az SZJA-t?
CSERÉBE nem kell mést tenni, mint osztani, szorozni és mondjuk MINDEN dolog áfáját 30%-ra felvinni.
Mert most mi van?
Van kétmillió adózó, ebből legalább 1millió zsebbebéres minimális nullszaldós, a maradék egymillió meg iszonyatosan nyögi a rárakott terheket.
A zsebbebéres meg nullajövedelmes mercitvezető maszek meg kapja az összes gázártámogatást és a többit.
Áfát viszont mindenki fizet, sőt aki többet fogyaszt (pl. mert sok a pénze)
többet is adózna.

A másik lehetőség, hogy MINDEN ember 18 és 65 között évi 20e Ft-ot fizessen be (vagy 30-at vagy 40-et, nem tudom).
Nem kéne Apeh, nem kéne iszonyú hivatalnok létszám, semmi. Csak egy korbácsos behajtó szervezet meg adósok börtöne...

Tessék utána számolni!!!!!!!!!!!

Secnir 2008.07.01. 21:06:28

bélóg:

na most várhatod a nagy fekete terepjárót benne állami emberekkel.
nekem is volt már egy ilyen javaslatom, egy nyáron egy internetkávézóból nyomtam, húsz perc múlva porig égett.
hm.

BéLóg 2008.07.01. 21:08:16

Secnir: éppen erősen néhány X km-re vagyok Hungáriától, elég sokára érne ide az a terepjáró.
De kösz a tippet, kapcsolom is ki a gépet azt' futás.... Hátha van K vonal ide...
Még azt aka...........................................

Állami emberek fekete terepjáróval 2008.07.01. 21:21:00

BéLóg kartársunk csak azt akarta még mondani, hogy újra átgondolta a dolgot és a magyar adórendszer úgy jó, ahogy van.
Befejezni csak azért nem tudta, mert sürgős vakációra kellett utaznia Balira.
Emlékét megőrizzük.

Secnir 2008.07.01. 21:31:05

in memoriam BéLóg

(BéléLóg?)

Secnir 2008.07.01. 21:36:39

de a 40%-os adórendszer is tűrhető volna.
mindenki fizessen 40% adót, abból az APEH ossza szét a TB, nyugdíjpénztár faszomtudjamégkicsoda között a lóvét, oszt minket meg hagyjon békén a számolgatási hülyeségeivel.
egységesen mindenkinek. és ez járna az alapbér, a bónusz, a prémium, a jutalék, meg mittomén miután is. mindegy hogy nevezzük, ami az egyéni adózónak bevétel, azután.
na, megittam a kávémat, megyek haza szólok a tulajnak, hívja a tűzoltókat. legyenek kint előbb, mint a ....

Állami emberek fekete terepjáróval 2008.07.01. 21:54:55

Végül Secnir kolléga is belátta, hogy helytelen amit mond.
Csak azért nem tud majd jelentkezni egy ideig, mert egy adóparadicsomban piheni ki az év fáradalmait.
A kávézó rendelkezett tűzkárra vonatkozó biztosítással, természetesen a szándékos gyújtogatás gyanúja fel sem merül.

Mylady 2008.07.01. 21:58:05

Sambala, teljes mértékben egyetértek.

Amikor én a kilencvenes évek második felében kézhezkaptam a diplomámat az ország legjobb gazdasági főiskoláján, egy nem túl menő banknál helyezkedtem el. Átlagos pályakezdő fizetéssel.

Ez az összeg akkor nem volt elég arra, hogy egyedül béreljek egy kis lakást és megéljek. Amikor kb. 1 év múlva osztottak jutalmat, plusz változott a pozim és ezzel a bérem is nőtt (+3o%), akkor kezdhettem el azon filózni, hogy lakásbérlés egyedül, olcsón. A pénzem semmire nem volt elég, szüleim semmivel sem támogattak (ez is megérne egy misét). Alig volt ruhám, nem jártam szórakozni, nyaralni, szoláriumba stb. A fizetésemet szigorúan beosztva, a kapott bónuszt félretéve majd felélve, minden lehetséges pillanatban hétvégi (fizetett) túlórát vállalva éldegéltem.

Hogy ez miért érdekes? Nos, ez az összeg akkoriban a legmagasabb (4o%-os) sávba esett.

Secnir 2008.07.01. 21:59:41

üd-vöz-lök min-den-kit, Sec-nir va-gyok.
jó itt Balin, Bé-Lóg krtárssal nyaralni.
szeretünk itt lenni (mit írjak még? ok) és egy darabig még itt leszünk.
üdvözlet Baliról, a gépnevem: balalajka.siberia.kozel.ru

Állami emberek fekete terepjáróval 2008.07.01. 22:04:01

Feketsas, feketesas jelentkezz. Itt kicsiveréb. Várjuk a parancsot a Mylady fedőnevű kém likvidálásra. Feketesas, feketesas, jelentkezz, jelentkezz. Hű, vazz, ez nem az a sáv... Jenő ezt elbaszt.....

Mylady 2008.07.01. 22:06:42

Jaj!
Secnir! Van még hely Balin???

Mylady 2008.07.01. 22:07:43

Félek, hogy én is odakerülök...

Állami emberek fekete terepjáróval 2008.07.01. 22:12:11

Mylady üzeni mindenkinek, hogy nem úgy gondolta. Elszámolta magát, azért került a legfelső adósávba.
Az Apeh magántanácsadójaként számít rá államunk, olyan munkadíjjal, amely garantáltan nem fogja közelíteni a legfelső adósávot.
Kommentelni sajnos nem tud többet, mert sok a dolga, nem ér rá.

Állami emberek fekete terepjáróval 2008.07.01. 22:17:54

Van-e még valakinek javaslata a magyar adórendszert megreformálandó?
Esetleg panasz?
Csak úgy kérdezzük...

Szarazkoro 2008.07.01. 22:47:07

A mindent bejelolgeto emberkek szarjanak sunt. Megorjitik az APEH-ot. Ami mellesleg jo! Na most mi?

.Andrei (törölt) · http://www.andreiground.com/ 2008.07.01. 23:52:31

Még jó, hogy aachenben süttettem a seggemet és nem adóbevallást töltögettem ki. Erre van a könyvelőm. (nálunk ma zárult az adóév).

ColT · http://kilatas.great-site.net 2008.07.02. 00:15:18

2 dolgot nem szoktam érteni :
-Miért csak azzal lehet sokat kaszálni ha valaki szarul csinál meg valamit (M$ Win, ABEV, adótörvények, APEH ügyintézés...)

-Miért nem esik le a kedves fejeseinknek hogy ha mindenkitől behajtanák azt az adót amit be kéne fizetnie (minimálbérre bejelentett vállalkozók) akkor annyi pénzük lenne hogy semmi gáz nem lenne az országban...


Amúgy nekem a melóhelyem csinálja az adóbevallásom. Szarok rá hogy hogyan, oldják meg. Én meg üzemeltetem az informatikai rendszerüket. Ha jól csinálom a melóm (remélem) akkor ők csinálják meg jól a bevallásom. Jól szokták.

Az APEH persze el tudja b@szni : tavaly dec. küldtek egy levelet, hogy nagyon gyorsan adjak le bevallást. Melóhely azt mondta ők megcsinálták. Bementem APEH bácsihoz, ott néztek bután, aztán mondták hogy dehátönegymásikmegyében adottlebevallást.
ÉS? Közben elköltöztem. Be minek jelentettem hülyegyerekek?
Könnyen megúsztam!

eszembejutottvalami 2008.07.02. 07:36:45

Eccer csaltam adót... na jó többször. Bali merre van?

Secnir 2008.07.02. 07:49:01

namégegyszer
"üdvözlet Baliról, a gépnevem: balalajka.siberia.kozel.ru"

Gumidomino 2008.07.02. 08:18:06

eszembejutottvalami
mindegy hol van Bali te soha nem jutsz el oda, sőt, jó, ha lesz időd az ablakon kinézni mielőtt...

jesszumpepi (törölt) 2008.07.02. 09:01:50

Secnir!

Fene a jó dolgodat!Kozelt iszol?

BéLóg 2008.07.02. 09:39:00

Balin nagyon jó hely. Nincs nagyon messze, ahogy Secnir rabt... azaz kolléga is írta. Tulképp elég Kozel van, sokkal kozelebb mint a Kozel Kelet. Nagyon jó, hogy ilyenkor nyáron is hűvös van.
Az adórendszer tökéletes és abszolút hibátlan, minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel meg vagyok elégedve.
Az őrök... vagyishogybocsánat örökké azt mondják, hogy ha továbbra is jól viseljük magunkat, hazamehetünk.

Mylady 2008.07.02. 10:49:11

BéLóg utitárs mindent elmondott..
Csak a BKV ellenőrök hiányoznak, de azok nagyon :)

Állami emberek fekete terepjáróval 2008.07.02. 12:18:23

Mi megbecsüljük rabj.. izé, nyaralóinkat. Kizárólag a zerovivával utaztatjuk őket. (Az akciós zanzibári utazást a következő adórendszer-kritikusok között sorsoljuk.)
A tábor..izé..hotelben all inclusive szolgáltatást vehetnek igénybe. Lám, még netezni is lehet a hotel igazgatójának jelenlétében. Ő segít a cirill..izé.. bali karakterek konvertálásában és csak azért van nála fegyver, hogy meg tudja védeni a lakókat egy esetleges támadástól, ami Szib... vagyis Balin nem ritka.

nudlee 2008.07.02. 15:26:04

Biztos már írtak ilyet, nem tudtam végigolvasni az összes hsz-t...
Ha kitöltöd a nyomtatványt online és kiszámolja neked, hogy mennyit kell visszafizetni, akkor ki az, aki beikszeli, hogy azt egy összegben utalják át nekem erre és erre a számra? :S

BéLóg 2008.07.02. 16:34:45

Nudlee! Szeretettel várunk Balin!

andika25 2008.07.02. 18:26:40

El lehet képzelni, hogy milyen lenne, ha a rengeteg hibásan beadott bevallást az APEH saját kezűleg lekezdi kijavítani...


Jah, magyar nyelvet nem tanítanak már az iskolában? Szerintem tök egyértelmű, hogy mit jelent az, a visszajáró adót visszakérem.... Bér meglehet, hogy én tévedek :)

Aki meg nem ért az adóbevalláshoz, az kérjen meg egy könyvelőt. Én sem kezdem el szerelni a villanykapcsolót.

jesszumpepi (törölt) 2008.07.03. 04:48:17

BéLóg!

Két kőtörés,akarom mondani két kör koktél között még netezhetsz is...
süti beállítások módosítása