Tékozló Homár

Így lopják szét a Volánt

2008.08.29. 10:50 | jackyll | 246 komment

Robi kipróbálta milyen embereket szállítani az egyik Volán-társaságnál, de nem jött be neki. Egy hónap után lett elege, amikor nem a jól bejáratott módon lopta meg a cégét, és emiatt a többi sofőr kiközösítette:

Már lassan 15 éve dolgozom sofőrként, kezdetben taxiztam aztán kisebb nagyobb fuvarozó cégeknél dolgoztam. Egy éve családi okokból lakhelyet kellett váltanom, így új állás után is kellet néznem. Az egyik volán társaságnál kaptam munkát végül. Egy hónap után ott hagytam a céget, azóta már megint árufuvarozással foglalkozom. Szeretném megosztani veletek történetemet, mivel megismerkedtem sok rendes, becsületes emberrel is, nem akarok senkit bajba keverni, ezért írom a történetem nevek és helyek nélkül.

Tudtam, hogy ez kevesebb pénzt fog hozni, mint amit eddig kerestem, de régi volános ismerősöm megnyugtatott, hogy azért akad egy kis plusz. Erről rögtön az jutott eszembe, hogy fiatalon sokszor vártam én is a buszt, ami gyakran kimaradt, mert nem jött be a faluba, hogy az így megspórolt gázolajból egy kis mellékesre tegyen szert a sofőr. Elhatároztam, hogy én nem fogok az utasokkal kibabrálni és tartom magam mindig az útvonalhoz.

A kollegák hamar megismertettek a helyi "szokásokkal", elmondták hogyan lehet a jegyeket ügyesen eladni. Azt is elmondták, hogy ez már nem úgy megy, mint régen, össze kell fognunk, hogy működjön a dolog, mert mostanában egyre szaporodnak az ellenőrzések. Erre remek megoldást nyújt a mobiltelefon. Tudjuk egymás számát, és ha éppen ellenőrzést kapunk vagy láttunk valami gyanúsat, rögtön figyelmeztetjük a kollegákat, hogy rendesen ossza a jegyet.

Én is beálltam közéjük mást nagyon nem tehet az ember és bevallom a pénz sem volt mellékes. A megbeszéltek szerint értesítettem a társakat, ha jött az ellenőrzés, vagy ha felismertem egy autót, amin az ellenőröket szokták szállítani. Ilyenkor, ha még volt idő gyorsan előre kellet hívni az utasokat jegyért, gondolom ezt mindenki ismeri aki már utazott volánnal.

Az ellenőrökkel jól kijöttem, mindegyik normális volt, és rendesen végezte a dolgát. Csak az kapott nálam "kedvezményt" aki külön rákérdezett, ebből lett aztán a baj. A kollegák szóltak, hogy ne osszak annyi jegyet, mert a végén még feltűnik valakinek. Én viszont nem akartam senkit átverni a tudta nélkül, mert ugyebár ha valaki jegy nélkül utazik, akkor abban van kockázat, ezt mérlegelve eldöntheti az utas mit akar, többet fizetni és nyugodtan utazni vagy spórol egy kicsit, de fél szemével menetközben az ellenőröket lesi. Ezt el is mondtam a kollégáknak, akiknek nem nagyon tetszett az álláspontom. Ezek után kicsit megromlott a kapcsolatom kollégáim jelentős részével, ezt úgy éreztették velem, hogy nem értesítettek, ha tudtak valamilyen ellenőrzésről.

Ekkoriban jó pár ellenőrzésbe beleszaladtam, ekkor lett elegem az egészből, nem az ellenőrzések miatt, csak már a gyomrom nem bírta a mutyizást. Állandóan az ellenőrökkel való hadakozás, akik a rájuk bízott munkát akarják csak rendesen elvégezni és a sofőrök többsége aljas árulónak tartja őket, akik az ő megélhetésük útjában állnak. Én másképpen gondoltam ezt és úgy döntöttem elhagyom "szeretett" munkahelyem. Elég hamar sikerült elhelyezkednem ismét egy fuvarozó cégnél, itt nincsenek utasok, nagyobb a nyugi. Most több a munka ezzel arányosan a pénz is több kicsivel, ez is azt bizonyítja, hogy az az állítás, miszerint a szegény volános sofőrök rá vannak kényszerítve a feketézésre különben éheznének, nem igaz. Aki kevesli a pénzt az keressen másik állást, ahol valószínűleg többet is kell dolgozni azért a pénzért.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

apuc 2008.08.29. 15:05:39

A politikusokhoz képest ők kishalak.Magyarisztán-Mutyiland.Balkán szégyene...Ráadásul túl sok itt a kokeró is...Az adómból élnek a mocskosok...

Dr.Bio74 2008.08.29. 15:08:42

De most komolyan, ha az itt kommentelők közül bárkinek lenne nagyobb tömegszállítással foglalkozó cége, hagyná ezt?

ZmanUK 2008.08.29. 15:09:12

apuc,

Mar vartam hogy mikor hozza fel valaki. Miert kell minden egyes temanal felhozni a ciganyokat? Ez kurvara nem ciganykerdes.

Lepjunk mar tul azon hogy folyton masokat okolunk...

Dr.Bio74 2008.08.29. 15:11:51

Nekem a Balkán szégyene tetszett.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2008.08.29. 15:17:46

@Zlot :
Az a baj hogy normál fizetéből nem különösebben lehet fenntartani egy családot.
Autója meg másoknak is van akik elvileg nem engedhetnék meg maguknak.

Az állami vállalat meg intézze el a lopásos dolgait a saját berkein belül. Arra kívántam kilyukadni a "nem sajnálom a mellékest" kitétellel hogy amíg nekem nincs belőle bajom addig nem érdekel mit lopnak és hogyan.

Az adót ne hozd fel, mert ha nem a sofőrök lopják el az adott lóvét a cégen belül, akkor majd más. Tehát az adónk nem jó helyre kerül.
A sofőrök végülis munkát végeznek, az irodakukacok szerintem nem annyira.

trey82 2008.08.29. 15:18:16

A Balkán szégyene az ugyebár pozitív jelző, hisz vmi olyasmit takar h "tök nem olyan mint a balkáni parasztok"

Kivlov 2008.08.29. 15:21:47

Zlot 2008.08.29. 15:09:12

ne légy rasszista! :) ők nem mások. közénk tartoznak. "Mi tehetünk róla" emléxel? :)

miss pip (törölt) 2008.08.29. 15:28:20

Zlot,
lehet, hogy tevedek, de en tenyleg ugy latom, hogy nem iteli el. Altalaban csak az erdekli az embereket, hogy menjen a busz, pl ha valaki megprobal fellogni a buszra es a sofor kijelenti, hogy addig nem indul, amig le nem szall, akkor sosem a logost anyazzak, hanem a sofort.

Es valszeg igazad van hogy nem lognak ANNYIAN, de abban biztos vagyok, hogy nem a moral miatt, nem azert mert ciki es megbelyegeznenek, hanem mert mert megoldottak, hogy a logas ne legyen egyszeru es mert megfizetheto az utazas, pl a gyerekeknek ingyenes, a diakoknak piszok olcso (es meg igy is hanyan, de hanyan vannak, akik sportot uznek a logasbol mert az milyen meno)

Saliva kit-re szted miert van szukseg? Mert brutalisan eldurvult a kozlekedes (is) meg altalaban az emberek egymashoz valo viszonya, mert a rengeteg aupair altal nevelt tinedzser nem szokta meg, hogy elofordulhat, h nemet mondanak neki... Ld. meg tinedzserkeselesek...

dlr: nem gondolom, mert erdekes modon a kijaratnal mindenki ujra erint, mert az mar 2-es zona - az exkollegaimrol beszelek, meg buszkek is voltak ra, h milyen ugyesen megsporoltak az egyes zonas travelcardot. Es nem, nem csak bevandorlok, diplomas,ertelmisegi angolok is, es egyikuknek sem jelentett volna akkora ervagast az a par 10 font kulonbseg.

MInezekkel egyutt -szamomra- ez az orszag jelen pillanatban sokkal elhetobb, mint Magyaro., es nem akarom szidni vagy fikazni. Csak elmondani, hogy itt a csilivili nyugaton sem mukodik minden tokeletesen. :)

VilMarci 2008.08.29. 15:36:10

CoIT: "amíg nekem nincs belőle bajom addig nem érdekel mit lopnak és hogyan."

Na, az ilyenektől hülyét kapok. Persze, hogy neked is kárt okoz. Szerinted ki fizeti a kilopott gázolajat? Kinek lesz drágább a jegy, mert a bevétel egy része a sofőr zsebébe vándorol?

Ha esetleg közvetlenül nem is érint, mert mondjuk nem utazol távolsági busszal, akkor is, az állam a te adódból is támogatja a volánt, tehát végeredményben megint csak tőled lop.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2008.08.29. 15:43:28

ViliMarci:
Ezt mind tudom. De nehogy azt hidd hogyha a sofőrök hirtelen abbahagynák a loást, akkor hirtelen nyereséges lenne a Volán. Ellopnák feljebb.

nyilván nem pozitív hogy bármilyen szinten lopnak egy állami cégnél, de ezt mi mint utasok (én nem mert nem járok velük) nem tudjuk megoldani. Nekik kéne rendet tenni házon belül.

Egyébként mint mondtam, én még nem is láttam ilyet hogy nem adott volna jegyet.

Mondjuk 6 év buszozás (8 évet jártam egyetemre, az utolsó 2 évebn már autóval) alatt 2db ellenőrzést láttam.

VilMarci 2008.08.29. 16:00:50

CoIT: Természetesen nem várok csodát. Viszont valahol el kell kezdeni. Először legyen meg az a pénz. Utána ráérünk eldönteni, ki lopja el...

vallatas 2008.08.29. 16:07:02

4even at utaztam napi rendszeresseggel Budapest - Szekszard - Baja utvonalon pesti volan busszal... a narancssarga-barna-feher kombinacio. Penteki jarat napokon nem adtak jegyet, felarat fizetett az utas, jegyet kerni megalazo volt... 10bol 5 jegy nelkul utazott penteken, de ez Sofor fuggo volt, ugyanis a tobbi napon mas sofor volt...
Ez a magyar valosag...
Az olajrol meg annyit, hogy Volannal soforok utkozbe mindig errol temaztak, hogy sporoljanak, eppen mennyit eszik a busz, es mennyit tud a vezetoseg... es nem egyszer volt belole problema, hogy anyaztak a soforok mert a ceg vezetoi nem mindig hittek el , a bemondott fogyasztott olaj mennyiseget, ilyenkor kicsit visszakellett venniuk az olaj lopasbol, jott a jegy trukkozes ...

ZmanUK 2008.08.29. 16:08:44

Nem lehet indok arra hogy miert ne lopjak el a soforok, az hogy feljebb ugyis ellopjak. Mert akkor mindenki lopjon, nanehogyma a politikusok nyuljak le a vegen :-)

Miss pip

Londonban utazhatsz "tapadassal" a metron (ratapadsz valakire amikor atmegy a kapun), es mutathatsz fel a buszosnak hasznalt jegyet. Javareszuk nem nezi meg a datumot. Es hogy ezt kiktol tanultam anno? A kint elo magyaroktol. Megsem volt hozza gyomrom hogy ezt csinaljam. Es igen, Anglia tele van hibaval, errol blogot is irok :-), de a korrupcio es a mutyizas sokkal kisebb mereteket olt.

vallatas 2008.08.29. 16:12:17

korulbelul a Szekszard-Baja utvonalon kb 40-60an szaltak fel penteki napon, ami azt jelentette kb 300ftot kersett utasonkent ami valjuk be 30*300, 9ezer ft ami 45kmeren szedett ossze, es mig leert Szekszardra Budapestrol....

VilMarci 2008.08.29. 16:15:12

Nem csak buszosoktól lehet üzemanyagot vételezni...
Dízel autón tanultam vezetni, és a "rutinpálya" a ferencvárosi pályaudvar és környéke volt. Sokszor láttam, hogy a környéken parkoló sárga szervízkocsikból vándorol a nafta a kis Saxxoba...

boldiii 2008.08.29. 16:22:32

Egyik fórumból 2007-ből néhány átlagkereset

Villamosvezető: 224 308 forint/fő(átlagosan havi 50 túlóra)

Trolibuszvezető: 219 000 forint/fő(átlagosan havi 68,5 túlóra)

Autóbuszvezető: 224 000 forint/fő(átlagosan havi 52 túlóra)

HÉV-vezető: 192 000 forint/fő(átlagosan havi 78 túlóra)

Földalatti-vezető: 183 000 forint/fő


Metróvezető: 212 000 forint/fő


Metró-segédvezető: 141 000 forint/fő


www.hrportal.hu/hr/joval-tobbet-keresnek-a-mozdonyvezetok-mint-a-buszsoforok-20080811.html

A három ország munkavállalóira kiterjedő kutatás szerint hazánkban egy átlagos autóbuszvezető mindössze bruttó 162 ezer forintot visz haza havonta. (Ez a 193 ezer forintos bruttó átlagbér 84 százaléka.) A szlovák buszsofőrök 152 ezer, míg a csehek 192 ezer forintnak megfelelő koronával számolhatnak.

Buszt vezetni Budapesten éri meg leginkább, feltéve persze, ha nem zavarnak minket a dugók: a fővárosban átlagosan bruttó 186 ezret kaphatunk, míg Tolna megyében csupán 123, Hajdú-Biharban pedig 130 ezer forint jár.


Egy egyetemi tanársegéd fizetése most 2-es kategóriában 174 900 Ft.
Egy docensé 218 700 Ft.

Ez utóbbihoz, a docensihez már mindenképpen kell PhD, azaz min. 5 év egyetem után még min. 3 év, összesen 8 év képzés, és ezután még pár év munka!

Én elhiszem, hogy szar dolog buszsofőrnek lenni, de a legtöbb egyetemi alkalmazott nem lop.

vallatas 2008.08.29. 16:25:22

boldii:
koszi ez jo volt!

ZmanUK 2008.08.29. 16:29:07

Hm, szerintem a felsorolt brutto berek nem tul nagy penzek. A kerdes nem az hogy ki mennyit keres szerintem. Mert senki nincs tulfizetve az egyszer teny. Megha soknak is tunik 100-140 ezer netto, a mai vilagban nem sok mindent lehet vele kezdeni.
De ennek ellenere ez senkit nem jogosit fel arra hogy lopjon.

ricsi40 2008.08.29. 16:29:24

Érdekes ez a Budapest Szekszárd vonal!
Én is utazhattam volna így de nem vállaltam!
És ez a "jelenség" szerte az egész országban elterjedt!:-)
Nem csak a Volán ugyan ugy lopnak a BKV MÁV-alkalmazottak is!

apuc 2008.08.29. 16:31:00

Magyarország igenis becsületes ország!!Aki nem tud,nem lop!!ez a helyzet az egyetemen is..Bár valószínű hogy a docens a gyereke rajzpapírját nem az üzletben veszi..
És úgye a kicsike lopás is lopás..;o)
A kokeróknak pedíg konkrétan a posthoz nincsen közük,de büdösek legalább--és amióta nem dohányzom--nem tellik rá!-azóta jobban érzem a szagokat is,sajna...
Magyarország igenis a "Balkán szégyene".
SEMMI pozitív változás nincs e téren.
De legalább kicsit sem összetartó a népünk..
Nincs is nagy jövönk-főleg ezért...
ÉS ITT jönnek a boxosok,dear sorstársaim...
Előtte persze a mi adónkból /szocpol és a többi/amit tudnak kivesznek abból az országból aminek túl sokat nem adnak,valljuk be.
Ezért nem off a téma.

ZmanUK 2008.08.29. 16:41:04

Apuc, fajgyulolo vagy.

fehso2 2008.08.29. 16:43:32

Annyit tennék hozzá, hogy a járatsűrűséget is az eladott jegyek számához igazítják. Namost, mivel az eladott jegyszám jóval kisebb, mint a valós utasszám, csúcsidőben, egyes vonalakon alig lehet felférni a buszra. Pl. babakocsival, meg egyenesen lehetetlen.
Így persze romlik a szolgáltatás minősége, amit a sofőr leszar, a fillérbaszó utas, meg jogosnak érzi, hogy nem fizet a Volánnak, mivel az nem szolgáltat. Így süllyed szépen bele egy-egy ilyen szolgáltató cég a langyos fosba. Minden tiszteletem azé, aki megszakítja ezt az ördögi kört, legyen az sofőr vagy utas.
Elnézést a stílusért. Üdv

ZmanUK 2008.08.29. 16:45:52

fehso2

Total igazad van :-)

VilMarci 2008.08.29. 16:54:51

Fehso: Ez így van. Ha az utas nem partner a csalásban, a sofőr nem tud mit tenni.

fehso2 2008.08.29. 17:04:40

Zlot
VilMarci

Meg is lehet fordítani a dolgot.
Hogy várhatja el a nagyobb fizetést, prémiumot, juttatásokat az alkalmazott, ha kilopja a cégből a nyereséget?
Persze a munkáltatónak is jutalmaznia kell(ene) azokat, akik becsületesen több bevételt hoznak. Egy jól működő helyen, a sofőrnek kellene legjobban hajtania, hogy hozza a jó bevételi számokat. És ő sem fog rosszul járni. Csak éppen becsületesen.

Pesti 2008.08.29. 17:16:58

Külföldön élő magyar vagyok, aki három éve két és fél hónapot otthon töltött. Sok volt az - az idő, mert vidékről jártam be Pestre majd minden nap. Igen, Volán busszal, és sofőrjei a csalók csalói. És veszélyes csalók. Megérkezésem másnapján – miután nem ismertem a hazai tömegközlekedés viteldíjait– az unokaöcsémre bíztam a jegyváltás funkcióját. Csak azt a megjegyzést tette, hogy figyelj; mert ilyent te Kanadában nem láttál. Amikor leült mellém, kezembe nyomott némi aprópénzt. Mi ez kérdeztem? Ezt a sofőr visszaadta, de nem adott jegyet. Tartsd meg, feleltem, de hogy - hogy nem adott jegyet? Ez ma itthon így megy, volt a felelet. A legtöbbször, ha Pestre utazok, nem fizetek teljes árat. Balkáni, ha úgy tetszik harmadik világbeli állapotok, sok minden mással együtt.
Amíg otthon voltam, volt időm megfigyelni, hogy nem csak én, de az utasok legalább fele nem fizetett teljes árat, és ha észrevették, hogy a megállóban ellenőrök várták a sofőrök nyúltak a telefon után. Sokszor elöl ültem, az aljasságnak ilyen nyílt és hangos megnyilvánulását még sehol sem láttam. Közölték kollégáikkal, hogy milyen irányba haladnak és hol vannak az ellenőrök, mert azok hármasával jártak, felismerhető egyenruhában. Amúgy miért van rájuk szükség? Valaki megkérdezhetné, ha én ilyen önérzetes vagyok miért nem tiltakoztam. Először is a hosszú külföldi élet az ilyesmitől teljesen elszoktatott, részben nyíltsága félelmetes, mert hallottam, hogy fenyegetően lépnek fel és szervezett a bűnözés. A lakosság méla ablakkitekintéssel nyugtázza a rizikót, a hangulat is bűnöző légkörű. Becstelensége mélyen lesújtó, mert ártatlan embereket húz bele feltételezve, hogy magyar földön mindenki bűnöző.

kriszten 2008.08.29. 17:28:50

Én annyit szeretnék az eddigiekhez hozzáfűzni, hogy ez a dolog nem olyan drasztikus ahogyan többen azt gondolják.Erősen cáfolom azt az állítást, hogy a buszsofőröknek megadatik az, hogy kocsijukat havonta cserélgesség.Aki ezt írta, enyhén rosszul látja ezt át.Nem abból a pár jegyből fognak meggazdagodni...

apuc 2008.08.29. 17:37:55

Nem vagyok fajgyűlölő.
/Vajon a beteg kárát akarja-e a sebész,aki le akarja vágni az üszkös lábat??/
-Csak sajnos látom előre mi lesz még itt,csóró hazámban,ahol a magyarnak sem joga,sem bevsülete,sem pénze,sem fizetése nincsen rendes.
Csak nem szeretem ha meglopnak.
Ha mégis,nem hagyom szó nélkül!

Kocsival járok,mégis 100ft-ból csak 48ft-ot kapok kézhez.
Mégsem ad SEMMIT az állam vissza,amiért ne kellene plusz pénzt fizetnem hogy jó is legyen..
Szégyen.
Nem keveset adok havonta olyanoknak,akik ennek az országnak semmit nem adtak még.
Politikusok,szocializálhatatlan elemeknek,akiknek más a normális.
Más az erkölcs.
Vagy nincs olyan a szótárukban.
Ennyi.
Nem vagyok fajgyűlölő,csak jobb célra is adnék a pénzemből,nem jobbára olyanoknak,akik idővel örömmel kerülvén túlsúlyban ebben az országban lelkiismeretfurdalás nélkül közösítik majd ki a gyerekeimet.
Nemhogy az adójukból nem fognak adni a magyaroknak,még jó nagyot is köpnek utánunk,hogy "csak ennyit" tudtak kiszedni belőlünk...
Lelkiismeretfurdalás nélkül átver.
Meglop.
Felzabálnak.

Az orchidea legalább szép...

NEM A BUSZVEZETŐ AZ IGAZI CSALÓ.

Ő is csak áldozat....

Ebben az országban előszeretettel fajgyűlölőznek sokan,akiknek a hazugság,az igazság semmit nem jelent.
Bezzeg szó nélkül hagyják a tényeket.
Nem zavarja az,ha milliárdok folynak el önös célokra,bizonyos szűk réteg zsebébe,akik effektív kárt okoznak millióknak.
Ki a rossz?Aki elmondja ami bántja-de kényszerből rendesen "tejel",vagy azok akik fasiztázva,fajgyűlölőzve képmutató módon híznak meg a mi vérünkön-és tolnak maguk előtt egy ebbe a társadalmunkba normálisan szocializálhatatlan csoportot,akik lassan őket is felzabálják...

ZmanUK 2008.08.29. 17:44:19

Apuc,

A buszvezeto aldozat? O, hogy el ne sirjam mar magam. Ezek utan mindenki aki lop aldozatnak vallhatja magat. Valamennyien aldozatok vagyunk baratom.

apuc 2008.08.29. 17:57:48

Igen.
Aljas dolog hogy szét kell dolgoznia magát egy embernek,sz@ros nettó 100 ezerért-ami csak 440 Euro!!
Felháborító.
És fel vagyunk háborodva,ha valaki legalább 800 Eurot akar hazavinni,mert másképpen nem élnek meg,mert pl. a neje kap pl még mellé 100 eurot gyed-ként..
EZ a SZÉGYEN,hölgyeim és uraim..
Emellett MILLIÁRDOKAT keres egy cégvezető ,aki a tömegekből él és lesz ultragazdag,-vagy hőn szeretett politikusaink,akik átvernek minket,ÉS MI EL SEM ZAVARJUK őket!
Ők a nagy mutyisták,röhögnek a markukba,hazudnak-és a reakciójuk:"Majd megunják és hazamennek!!! "
EZ AZ igazi undormány,és igazi károkozás.
Ők mutatják a buszsofőrnek is a példát!!
Hiszen mit lát az egyszerű melós kérem?
Ha hazudik vagy lop az állam első embere és slepje mi a reakció ha lebukik?
Semmi..Semmi retorzió,esetleg csak cinikus bocsánatkérés..
Ilyen példák után ne csodálkozzon senki hogy Magyarország erkölcsi és morális válságban van,ahol nem csak a buszos lop,hanem pl a tejszállító is,a szemetes is,a közös képviselő is,a rendőr is-mindenki akinek pénz kerül a kezébe,kedves sorstársaim..
Ez van.

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2008.08.29. 18:13:09

Mélységesen egyetértek apuccal. Ez a hal is a fejétől bűzlik, kellene neki egy fejtranszplantáció, hogy a megújult, nemkorrupt törvényhozó és végrehajtó hatalom rendbeszedje azt, ami alatta van: az államot, polgáraival együtt. Mert alulról fölfelé nem fog menni, ez világosan látható...

apuc 2008.08.29. 18:21:20

Ez az.
Végre megértette valaki mit akarok.
Köszönöm ..

apuc 2008.08.29. 18:23:18

A post címe ok.

De lehetne egyet még indítani,ami soha sem fog indulni.
Ezzel a címmel:

Így lopták-lopják-lopjuk? szét az országunkat.

Sajnos nem bírná a szerver a terhelést,attól tartok,Drága barátaim!

fehso2 2008.08.29. 18:31:23

apuc

Értem, amit írsz, és tudom, hogy ez megy az országban, mégis úgy gondolom, hogy ez nem maradhat így. Ez a mutyizás már tényleg mindent átitat.
Én egyre kevésbé tolerálom ezt, de csak lassan lehet tenni ellene. Az, meg egyenesen szemétség, hogy a kollégái presszúrálják, kiközösítik, mert nem akar a bűntársuk lenni. Ez az ember jobbat akart magának mutyizás nélkül, és jobb is lett neki! Tett magáért, és nem állt be a sorba. És tudod, mit tennék én vele? Visszacsábítanám a Volánhoz háromszoros bérért, hogy tegyen rendet. Jutalmazza a becsületesen dolgozókat, ( a plusz jegybevételek nyereségének a felét a becsületes buszosoknak adnám, és mindenki jól járt)és rúgja ki a csalókat. Nyilván érdekeltté kell tenni a sofőrt, hogy beszedje a pénzt. Leginkább anyagilag.

Ha, azonban senki nem kezd ezekkel a dolgokkal semmit, neki is, és mindenkinek rosszabb lesz.

Az utasok is ludasak, mert pontosan a korlátolt magyar gondolkodás, a fillérbaszás ami tönkretette a kisboltokat, a ruhaipart, a mezőgazdaságot. Sokan a saját munkahelyük megszűnésében vettek részt a kínai piacozással, meg a Tescós dinnyével. Na, pont ilyenek a 100 forintot spóroló, jegy nélkül utazó kispolgárok.

2008.08.29. 18:39:25

hol lehet jelentkezni titkos soför ellenörző ügynöknek?

Ofélia . 2008.08.29. 18:41:35

Mivel a politikus az az állatfajta aki megsimogatja a kisdedet és kilopja a szájábol a nyalókát a kisded apukája meg visszalopja.

Nagy ösznépi játék.

Nálam speciel hányinger.

A becsületet meg a hagyma eldobta.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2008.08.29. 18:51:39

1. Mielőtt a politikusokat belekevernénk, nem árt tisztában lenni pár dologgal: Tolvaj választ tolvajok közül képviselőt.

2. Ha már politika. Kádárt azért utálja minden hazai politikus annyira, mert Kádár viszont utálta a korrupciót. Más kérdés, hogy kommunista volt, ami nem jó dolog, de meggyőződéses kommunista. És komolyan gondolta, hogy azt teszi amit tennie kell, és ami az országnak jobb. Ez sem volt jó. De ennek ellenére ment a mutyi ahol mehetett. Miért?

3. 5 forintért eladni a becsületet (mert valakinek annyit sem ér) a nagyobb bűn, vagy sok embernek, nagy pénzeknél nagy felelősséggel tartozni és rossz irányba hajolni?

4. Az orvos szerint ő tisztességes buszsofőr lenne, csak orvosként megy a brutális hálapénz, ugye a felelősség. A buszsofőr meg tisztességes ember lenne, de ennyiért a sok utasért felelősséget vállalni...

weatherby 2008.08.29. 19:00:10

Igen, az emberek nagy része becsületes, s ez nagyszerű. De addig nem lesz az országban morál és rend, amíg a parlamenti képviselők, számla nélkül annyi pénzt vesznek fel amennyit akarnak.Semmiért.

Homeoffice 2008.08.29. 19:09:17

Figyeljetek ez a legegyszerűbb. felfelé mutogatni. Most kérdem én ha mindenki ennyire hisztizik hogy hát igyszegénység meg úgy szegénység, akkor a hipermarketek mi a f*sért vannak tökig? Tegnap az előttem lévő kettő "becsületes" család is annyit vásárolt mint a fél fizetésem...

petyo 2008.08.29. 19:37:36

Én pont ezért gyűlölöm a Volánbuszt. Minden rohadt alkalommal könyörögni kell a jegyért és még így is átbasz a sofőr ha sötét van. Számtalanszor írtam a központnak levelet, mellékeltem a 10%-os jegyet amit adtak, soha nem lett semmi. Rohadt csaló banda. Képes vagyok egy órát gyalogolni haza csak hogy ne kelljen felszállnom a sárga buszra. Gyűlölöm ezt a rohadék adócsaló szeméthalmot, amit Volánbusznak hívnak. A sofőrnek meg ha mobilozik egyszerűen le kéne vágni a kezét.

BushDoctor 2008.08.29. 19:38:29

Ezt a mutyizást nagyon könnyen ki lehetne küszöbölni...csak szándék kellene hozzá. Pl. egy olyan pénztárgép, ami csak akkor nyitja ki a kasszát, miután kinyomtatta a jegyet. Ez a sok fost ami ellep bennünket mind a rosszul összerakott törvényeink, a szar, elavult infrastruktúra és az érdektelen, elbutult, ostoba, öntudat nélküli emberek teszik lehetővé. Ez az az alacsony tudatszint, ami lehetővé tette hogy anno 1 csendőr/levente/nyilas 200+ zsidót, cigányt, magyart tartott fogva, vagy ölt meg 60 éve, 1db pisztollyal. mert erre volt "parancsa". Akkor sem tett senki semmit. "Hisz nála van a pisztoly" ("Én vagyok a sofőr") Ha a busz közönsége egy emberként üvölt rá a soförre akkor ez nincs !!! Ha a busz egyetemlegesen jelenti fel a sofört mindezért akkor nincs ez. Ameddig elbutult, 60ft-ot-spóroltam-dejó idióták töltik meg a buszt addig ugyanez a nyugat balkáni elnyomorodott szarkupacban fogunk élni mig világ a világ feleim. (kormánytól, párt és hadállástól teljesen függetlenül.)

petyo 2008.08.29. 19:40:19

Ja, és aki azt gondolja, hogy a lopásra elég indok az, hogy mást is lopni vél, na az is ássa el magát.

petyo 2008.08.29. 19:42:33

Számtalanszor rászóltam a sofőrre, hogy ne lopjon, számtalanszor rászóltam az utasra, hogy ne lopjon, számtalanszor feljelentettem a sofőrt... Csak magamnak ártottam, nem történt semmi.

LyukasBogrács 2008.08.29. 19:53:24

Külföldön ezt pofonegyszerűen oldották meg:
Olyan sofőregyenruhát vezettek be, aminek a nadrágján nincs zseb!

ColT · http://kilatas.great-site.net 2008.08.29. 19:59:15

@petyo : Ezt mondtam feljebb. Ha te akarsz is valamit tenni, semmi nem lesz belőle mert a Volán sz*rik rá hogy nála rend legyen. Amíg az sz*rik á addig nem lesz rend, hiába jelenti fel őket akár 1 busznyi utas is.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2008.08.29. 20:00:28

Ja, amúgy nekem a nettóm 150e és nem mondanám hogy felvet a pénz. Pedig se gyerekem, se hitelem, és asszony sem keveset keres. Ha már a fizetésnél tartunk.

gregor gysi 2008.08.29. 20:02:45

Ajánlom mindenkinek a figyelmébe a "Serpico" című filmet(Al Pacino), amit kötelezővé tennék, minden elemi iskolában, a "Pál utcai fiúk" mellé.
Az összes politikus, rendőr, hivatalnok és köztisztviselő, sportdiplomata, diplomata, kurátor, kultúrattasé így működik.Miért lenne más , miért lenne kivétel?
Ez olyan emberi attribútum, amit nem tud levetkőzni.Ez olyan, mint a hiénáknál a falkaszellem.Ezt belülről nem lehet szabályozni.Erre valóak a tényfeltáró riportok, amiért valaki sok pénzt kap:), vagy a titkosszolgálati eszközök és akkor megérkeztünk a Stasi és a Securitate című "lábjegyzethez".

Flea 2008.08.29. 20:25:26

Tóta W kolléga elég mélyen beleássott már a témába úgy érzem. Az újdonság az, hogy valaki már mer beszélni a nagy országos mutyi egy kicsi szeletéről. Ha egy kicsit többen lennének ilyenek, tán egyet léphetnénk előre.

Pista Bácsi 2008.08.29. 20:38:15

Parabellum írta: hol lehet jelentkezni titkos soför ellenörző ügynöknek?

www.szentinel.hu/index.php

www.dunasecurity.hu/index.php

Ez a két cég végez ellenőri munkát a Volánoknak. Nem hiszem, hogy a te gyomrodnak való munka lenne ...

Nem Penny hajója 2008.08.29. 20:40:21

Ajka-Veszprém-Budapest járaton is rendszeresen mutyizik az egyik Volánbusz sofőr. Kevesebbet kér a normál jegyárnál, de nem ad jegyet. Akikkel ezt játsza, azokat a busz első felébe (ideálisan a jobb egyre) ülteti.

Múltkor beszélgetett valakivel és hallottam, hogy Devecseren lakik az ürge.
Tehát Volánbusz a társaság neve és devecseri a sofőr. Gondolom ebből a párosításból nincs sok, tehát ha van rá szándék a társaságnál, akkor megkereshető az illető. Bár gondolom nincs rá szándék...

SLacc 2008.08.29. 21:03:46

A rövidgyatyás posztban miért nincs komment? Csak nekem? Vagy szci van a dologban? Meg Xenu?

miss pip (törölt) 2008.08.29. 21:15:07

Zlot,

ide a blogoddal, kivancsi vagyok :)
Abban egyetertunk, hogy itt kevesebb a mutyizas, de akkor is csak azt tudom hajtogatni, hogy ennek reszben az is az oka, hogy kevesbe vannak/vagyunk raszorulva. Es hat persze, h a magyaroktol tanultad, a lengyel meg a lengyeltol, az afgan az afgantol, stb.
Viszont ha lehet tenyleg szivesen elolvasnam a blogod.

miss pip (törölt) 2008.08.29. 21:17:05

Hmm, azt hiszem megtalaltam :)

Abramelin 2008.08.29. 21:45:54

Hell!

Nagyon okos itt mindenki. Az a hülye aki ebbe nem megy bele. Ugyan úgy megvan ez a dolog más melóhelyeken is! Akinek meg nem jó hogy egy Debrecen - Békéscsaba távot 3000Ft helyett 1500-ért jár meg az hülye! Azokat a járatokat amelyek állandóan tele vannak, nem fogják soha megszüntetni!!!

ColT · http://kilatas.great-site.net 2008.08.29. 21:52:52

@SLacc : Neked még csak most tűnt fel hogy eltűnt a cucc onnan? :(

SLacc 2008.08.29. 22:00:01

Próbálj meg pénzt adni a kettesedért (vagy jobbért), vagy a fiad ketteséért (vagy jobbért). Megbuktál. Én ezt mondom. És tettem, igaz, csak egy alkalom volt eddig.

Vladimir Harkonnen 2008.08.29. 22:02:37

Én már 25 évvel ezelőtt se kaptam jegyet a buszon! Jöttek az ellenőrök:
-Hol a jegy?
-Nem kaptam!
Sofőr:
-Én adtam!

A végén természetesen én a 16 éves kölyök gyalog tettem meg az utolsó 3 Km-t. Egész idő alatt naivan az járt az eszemben, hogy a buszra csak akkor szállhatok fel, ha a sofőrnek felmutatom a bérletet, vagy veszek tőle jegyet! Miért nem egyértelmű, hogyha nincs jegyem, akkor a sofőr trükközik?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2008.08.29. 22:17:50

@SLacc : Ezt most nem értem. Kinek szólt és mire...?

Boo 2008.08.29. 22:46:37

Én már nem értem ezt. Idejön egy bűnöző, előadja, hogy folyamatosan sikkasztott a cégénél, de nem mert annyit, mint a kollégái, ezért azok pofátlanok. Megszakad a szívem az ilyen coming outtól. Szarjál sünt...

Waaslander 2008.08.29. 22:50:37

Elnézést mindenkitől, ha már valaki írt volna hasonlót, de nem volt időm végigolvasni az összes kommentet./// A legtöbb európai fővárosban 1 azaz egy Euróba kerül egy vonaljegy, ami általában mágnescsíkos és egy órán belül érvényesíthető még más járművekre is. Így nézve már lehet, hogy olcsóbb is, mint Budapesten. És mennyit keres a buszsofőr? Belgiumban államilag megállapított bértábla van a különböző járművekre (a buszoknál férőhely szerint) és figyelembe veszik a munkában eltöltött éveket, így 14 EUR/óra az alapbér. (Kamionsofőröknek csak 9,98 EUR/óra, de a buszos napi nyolcat dolgozik, a kamionos 13-14 órát is [9-et vezethet max, plusz rakodások, várakozás, pihenőidők]) Tehát 8*14*21nap az 2352 EUR, lejön az adó és marad 1800 körül. Az több, mint 410,000 Ft. Bámulatos, de nem lop senki és nem játszik senki a jegyekkel. Brüsszel egy 1,000,000 lakosú- Pesthez képest- kisváros. Ugyanolyan jegyárak mellett kisüzemibb kivitelben, nyugati színvonalon üzemelve, hogyan tudnak mégis ennyit fizetni a dolgozónak??? Talán a magyar rendszerben túl sok az ingyenélő?

2008.08.29. 23:07:23

jó vammá mingyá sajnálom meg MIngyáÉRTEMis. Ha olyan becsületes volt akkor nem volt probléma hogy nem szóltak a kollegák az ellenőrről (a lófaszt!)pedig Ő tisztességesen árulta a jegyeket.Vagy kitalált a történet, vagy csak városi legenda, ami ugyanaz.(........a szúnyogok)

2008.08.29. 23:17:01

waaslander! érthetnéd : itt is megvan a 410 ezer csak Mindenkilop Én Is alap-ból.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2008.08.29. 23:19:18

Hm. Ha a csávó igazán korrupt lenne, akkor ez a cikk nem születhetett volna meg. Ugyanis akkor csinálná amit mindenki, jegytrükközne.

Ez sajnos eben az országban már pozitív "megtérés", hogy elege lett és kiszállt.

bandeenator · http://kritika3.blog.hu 2008.08.29. 23:49:15

Nos, álszent dolog lenne ha 100%-ig ellenezném a zsebreutaztatást. Ezért ez legyen 90% :D:D

DE!
Ha valakinek van egy kis esze, az rájön, ha mondjuk az utasok 70%-a zsebbe fizet, az a járat statisztika szerint kihasználatlan. Ritkítják, rosszabb esetben meg is szütetik.
(Érdekes, a Kapos Volánnál mindig adnak jegyet, még diákot is kértek.)

Ezért gondolom azt, h 5-15% "elfér" zsebben, de nem több! Vegyük figyelembe, hogy ezért a pénzért hétvégén és ünnepnap is dolgoznak.
Normális fizetés kellene, és aki amellé próbálna zsebrevinni, az repülne. De itt még nem tartunk.

Még valami: ha másik cég, 3-4000Ft-ra az ellenőrt is le lehet fizetni, örül annak a 3 ezernek, nem saját részre pedig 6-ot kéne beszedni, amiből ő keveset lát viszont jutalékként.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2008.08.29. 23:52:30

@bandeenator : Azért a Kapos volán járatsűrűsége a Tab-Laposvár-Siófok és környékbeli kis falvak terén hogy mondjam, khmm KURVASZAR.

Igaz hogy tényleg adtak mindig jegyet.
De mint írtam sok már Volán is.
Sőt egyszer a jászsági Volánnal is utaztam (nemtom hogy híjják) de azon is adtak jegyet. Mondjuk az is volt vagy 5 éve...

lajosss 2008.08.29. 23:56:48

A tagnak tokeletesen igaza van,en is eltem videken,es a dolgok pont ugy mennek ahogy irta.
sajnos olyan elbaszott a helyzet magyarorszagon,hogy talan csak a jo isten tudja mi lenne az udvozito megoldtas,
egy biztos nepbetegseg magyarorszagon a lopas,vaLAMILYEN SZINTEN MINDENKI LOP A CEGTOL AHOL DOLGOZIK,lehet megsertodni a munkahelyi telefon szemelyes celra hasznalata is az:)
ameddig ez igy marad addig sulyed magyarorszag,sajnos nem tudom mondani hova,mert alig van mar hely ahova meg sulyedhet.

bandeenator · http://kritika3.blog.hu 2008.08.29. 23:56:53

ColT!

A Balatonendréd- Zamárdi -Siófok járathoz volt szerencsém, de egyszer a Szántód felé menőn jöttünk vissza Zamárdiba.
Tudom, az Balaton meg idegenforgalom, de a járatok kinézete, a kérem és a köszönöm szavak használata mind2 oldalról azért példaértékű.

A legendás járatsűrűségről hallottam, mégpedig olyat, hogy a falu fizet a Volántársaságnak, h a busz bemenjen oda...

manualis mammografus 2008.08.30. 00:02:40

egyszer majd irok egy konyvet :D tobb, mint 4 evet huztam le egy volan tarsasagnal. amit itt olvastatok, az csak a jeghegy csucsa ;]

ColT · http://kilatas.great-site.net 2008.08.30. 00:03:46

@bandeenator : Na de ez az hogy idegenforgalom... Legalább takarítani meg ilyesmik, a hülye német azt hinné hogy nosztalgiabusz, örülne hogy zötyöghet rajta...

Agyam eldobom :D

manualis mammografus 2008.08.30. 00:06:14

ja, es meg annyit, hogy allambacsi nem finanszirozza teljes mertekben a nyugdijas jegyeket. erre is meg van hatarozva egy keretosszeg

bandeenator · http://kritika3.blog.hu 2008.08.30. 00:26:41

Afta!

Arra kíváncs leszek. :D
A Tesco-titok után szerintem már nem lepne meg...

manualis mammografus 2008.08.30. 00:30:56

passz, nem olvasok ilyesmi konyveket. folosleges arrol olvasni, amit ugyis tapasztalsz uton-utfelen. ezert nem fogok igazabol konyvet irni :) meg ugy jarok, mint az az ellenor, akinek rament a fel szeme vilaga a munkajara :D

ColT · http://kilatas.great-site.net 2008.08.30. 00:50:53

@afta : Hát nem csodálkozok hogy ez csak a jéghegy csúcsa. A mélyben (vagy a magasban) folyó dolgokhoz képest olyan mindegy az a jegytrükközés szerintem :(

potyus 2008.08.30. 05:19:38

Mit van miz csodálkozni, így néz ki ez az ország, és addig ilyen lesz, amíg el nem érik a tulajdonviszonyok a majdnm teljeset. Állam bácsi a fejőstehén, csak be kell bizonyítani, hogy a szolgáltatócég nem gazdasűgos. És akkor jön a jóságos kormány, és kiegészít, mert a szociűlis szolgáltatás, meg a közhangulat, lári fári.
Mondhat mondenki amit akar, lopni csak az államtól lehet, és ,imdenki meg is teszi ha van rá alkalom, aztán a "rohadt kommonisták, a szakbarbárok, semmit sem csinálnak jól, Gyurcsány monnnnnyon le". Majd jókat röhögnek az ilyen és hasonló eseteken, meg népszavaztatunk, nehogy a befektető elégedett legyen, meg jusson pár ezer új munkahely Gyöngy9s városának, neeeem csak nehogy ez a hazug ember dicsekedhessen a következő választáson, hogy nézzék sikerült valami jót is tennünk.......
MOCSOK egy vagyunk, de mi tehetünk róla, szegény nagyapám mondta, "mindenki olyan virágot szagol, amilyent szakít magának". Hát anno én tevékenyen részt vettem a demokratikus átalakulásban, úgy látom elsiettem....

klacus 2008.08.30. 05:56:30

Jacsak ezt a sztoryt ott is tudják. Rendszer kell azt csá.

Mennyibe kerülne egy kibaszott kamera a buszra, vagy egy jegyautomatát a buszra kirakni. Azért nincs megoldás, mert meg sem akarják oldani igazán. Vagy a kedves sofőr kapna valamit az eladott jegyek után, vagy mit tudom Én. Szagértelem kéne, meg elszánás.

ódri 2008.08.30. 07:42:35

Pontosan erről van szó amikor mutyi országról beszélünk!! Az utas miért megy bele? A dolgozónál miért természetes, h. megkárosítja a munkaadót? Munkaszerződést kötött, ha nem megfelelő a fizetése azért van a szakszervezet, h. béremelést követeljen, kollektív szerződés, miazmás.
Egyébként köszönet az írásért. Nem lehet könnyű ilyen légkörben dolgozni, ennek ellenére azt gondolom, h. nem kell minden kollégát szeretni, lehet tisztességesen dolgozni, mert pontosan akkor lesz változás ha kiderül, h. az egyik járaton emelkedik a hivatalos jegyeladások száma. Ehhez kell egy kis gerinc és következetesség, szerintem úgy könnyebb élni és tükörbe nézni. Azt pedig nem értem, h. miért számít olyan emberek véleménye akik az utasok és a munkáltató zsebéből vesznek ki pénzt? Az egyén is hat a világra.

MedicineCrow 2008.08.30. 07:44:47

Csak megerositeni tudhatom, Hölgyeim és Uraim!
A határmenti buszjáraton (név és cím a szerkesztőségben) nekem a sofőr első alkalommal jegyet adott (idegen arc voltam, nyilván), de nem számolt azzal, hogy csak a háta mögötti ülés szabad. Ide ülvén tűnt fel, hogy az utánam felszálló 29 utas (számoltam) egyike sem vett jegyet, hanem az előre kikészített félárat a sofőr kezében csúsztatta, és jegy nélkül lépett beljebb. Legközlebb, amikor a sofőr már megismert, csak megkérdezte, kérek-e jegyet.
A tragédia valóban az, hogy 1. ezek szerint a bliccelés (lopás) széleskörű összjátékon alapul, azaz kulturálisan beágyazódik. 2. Mi lesz a helyi buszjáratokkal, ha azokon (jegyekben mérhetően) alig utazik valaki?
Magyarul nem gondolkodik előre senki még a közeljövőn sem, nemhogy a lopáskultúra (tisztességtelenség-kultúra) hosszútávó következményein.
Utóirat: EU előírás szerint a sofőröknek időnként meg kell állniuk pihenőre. Ez a megállóhely történetesen a szomszéd faluban a kocsma előtt van. Mire használja pihenőjét a magyar sofőr? Hogy a söröcskéjét (csak egy pohárkával iszik) egy vodkával (mert annak nincs szine és pálinkaszaga) felhigitsa. Szokása köztudott (kollégája mesélte), a múltkor már figyeltem, és tényleg. Nem viz volt abban a pohárkában. Ezek után értetlenül állunk a szükségképpen valamikor bekövetkező tragédiák előtt. Minek kellene történnie, h az emberek tömegével (!) végre felelősebben gondokodjanak, és komolyabban vegyek ebben az országban a szabályokat?

kutya vacsorája 2008.08.30. 08:10:55

jó reggelt, mc már pedzette: a sok birka utas a saját boltját rontja. a volán az eladott jegyek alapján számolja,h.mennyien utaznak az adott járaton. ha úgy látja,h.túl kevesen: ritkít,megszüntet. így fordulhat elő,h.nem kevés olyan település van, amelyet 1x (kora reggel) lehet elhagyni, és ahová 1x (vmikor du.) lehet megérkezni, és fájront.
más kérdés az elméletben "áldozat" (meglopott) volán hozzáállása: nem hiszem,h.ne tudnák,h.az a járat,amit kórós nemhasználás miatt megszüntettek, valójában zsúfolásig volt tele minden nap.

T2006 2008.08.30. 10:19:11

Még középiskolásként 5 éven keresztül minden héten Esztergom-Tata oda-vissza a Vértes Volánnal. Egyetlen egyszer sem fordult elő, hogy nem akartak jegyet adni, vagy mutyizni akartak! De ez 12 éve volt! Azóta -bár nagyon keveset buszozom- más vonalakon többször előfordult, hogy próbálkozott a sofőr...

Bugreport 2008.08.30. 13:26:25

Felénk korrektek. Megveszed a jegyet. ha az utazás végén leadod, akkor kapol vissza 100,-Ft ot. Itt a sofőr az utassal is megosztja amit lop :D

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2008.08.30. 14:01:45

@TheElf: Teljesen igazad van abban, hogy mi vagyunk a hibásak abban, hogy ilyen politikusok korrupt politikusok vezetik az országot. A baj csak az, hogy nincsen igazi választási lehetőség: mindegyik lop, csak máshogy és esetleg más módon épít köré ideológiát. Ezért sem lehet alulról fölfelé megoldani ezt a problémát. Maximum belövöd mindet a Dunába, és behozol (el)ismert külföldi politikusokat, hogy pár évtized alatt betanítsák a most még meg sem száradt festékű diplomás srácokat.

Kádár meg nem véletlenül építette föl a "legvidámabb barakk"-ot a kompromisszumos politikával: megetetette a szovjet kecskét a kemény intézkedéseivel, de azért maradt valami az ország-/népkáposztából is. Csakhogy ész nélkül vett föl az ország hiteleket, hogy jól éljenek a vezetők - nem Kádár; ő hokedliről ette a krumplilevest! -, mert azok nem kommunisták voltak, hanem szimpla gazemberek - mint ezek a mostaniak is. Ráadásul, sajnos, arra sem jöttek igazán rá, hogy a szocializmus-kommunizmus csak akkor működik, ha az emberek megértik, miért jó az nekik, és képesek feladni az részben ösztönös, részben évezredeken keresztül beléjük plántált imádatát a magántulajdonnak. Na, ezért volt a mutyi meg a lopkodás. (Kínában, persze, "jól működik": ha probléma van, "rendet tesznek".)

Egyébként kommunistának lenni jó dolog. Olvass utána, hogy mi valójában a kommunizmus. Ha szereted a Star Treket a benne megmutatott földi társadalom miatt (is), akkor már jó úton jársz! ;-)

manualis mammografus 2008.08.30. 15:30:43

hogy is nez ez ki tulajdonkeppen? nos, vannak ugye a soforok. ok tulajdonkeppen gyujtogetnek. nem csak sajat reszre, hiszen ez sokszereplos jatek. azutan vannak az ellenorok. ket tipus letezik: van a becsuletes (tenyleg van) es a tobbiek. namost ellenorzes soran a soforok tudjak, hogy eppen milyen brigad van kint ellenorizni. ha a jobbik, akkor sima ugy. az ellenorok felszallnak, lepecsetelik, alairjak a menetlevelet, igazolva ezzel, hogy ott jartak. majd leszallnak es mennek tovabb. ezt eljatszak 10-12 buszon, eltelik vele a munkaido. ekozben nem erintkeznek penzzel egyaltalan, mert az feltuno lenne. viszont, amikor lejart a szolgalat, akkor egy bizonyos sofor leszallitja egy boritekban az aznapi bevetel rajuk eso reszet. senki nem lat semmit, foleg az utasok nem. osszegszerusithetnem, de en az 3-6 evvel ezelotti tarifakat ismerem csak. szoval ez az egyik verzio. a masik, amikor a becsuletes ellenorok vannak kint a terepen. ilyenkor szinten kortelefon es a fovanalak vastag jaratainak autobuszai hirtelen javitasra szorulnak, be kell menni a muhelybe. a forgalmista tudamosul veszi - miert ne venne, hisz penzbol el :) - es kikuldenek egy tartalek sofort, tartalek busszal. az igazi torzsutasok hozza fel sem szallnak, idegen arc, nem biznak benne, meg draga lenne a jegy. tehat, a bevetel nem fog szemetszuroan gyarapodni, igy az eppen muhelyben javito sofor minden gyanu fole kerul. tehat szamoljunk. 1000 ft-os jegyar helyett 500at fizet az utas. 500 forintbol megy a 2 ellenornek, a forgalmistanak es a sofornek. tehat hiaba vesz le egy nap 20-30 utast, abbol nem lehet havonta uj autot venni :) szoval a lenyeg, hogy a hal mar megint a fejetol budosodik, ugye.

a nekem legjobban tetszo modszer az volt, hogy az ellenorok egy darab buszra nem szallnak fel, soforoknek leadjak a drotot, hogy ki hol es mikor nyomja ki az ellenorzoszelvenyt. majd beballagnak az egyik kavezoba, kocsmaba, odamennek a soforok a szelvennyel es a menetlevellel. majd nap vegen a boritekkal. zsenialis :)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2008.08.30. 16:14:06

Decembertől júniusig jártam Volánbusszal 30km távolságra. Az első három hónapban volt egy busz, amelyiken nem volt fűtés egyáltalán (persze a sofőrnél elöl finom meleg volt). Minden szerdán, a 1945ös járat volt, amikor kitapasztaltam, direkt eggyel később mentem hazam csak ne kelljen fagyoskodnom egy órán át, amennyi ideig az út tartott. A busz hátuljában frankón jégvirágosak voltak az ablakok, belül!!!!! lehetett róluk kaparni a jeget, lehellet látszott, stb. A busz mindig dugig tele volt, de mindig csak én egyedül mentem oda a sofőrhöz panaszkodni, szóvátenni. Számtalan levelet irtam erről a Volánbusznak fülük botját sem mozditották. Ha a buszon utazó 50 ember mind ugyanúgy cirkuszolt volna, mint én, meg az összes másik buszon utazó másik, sok százro 50 ember, talán lett volna változás. De igy...?

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2008.08.30. 16:15:32

ja és heló afta, sejtettem hogy megjelensz a volános postnál :)))

manualis mammografus 2008.08.30. 19:05:26

nocsak, nocsak. kicsi a vilag :) szia reka, regen lattalak :)

Mylady 2008.08.30. 22:04:21

Egy időben én is buszoztam. Régen. 4 óra volt az út. A jeggyel nem volt gond, a hőmérséklettel annál inkább.
Főleg a nagy kánikulában.
Volt ugyan légkondi, de a sofőr nem volt hajlandó bekapcsolni. Mindig azt mondta, nem lehet, mert sokat fogyaszt.
A busz kb. 1 óra után mindig annyira tele volt, hogy mozdulni nem lehet. Volt olyan megálló, ahol meg sem állt, úgysem fért volna fel senki. Rendszeresen elhangzottak olyan mondatok, hogy "kérjük, álljanak lapjával, akkor még két ember felfér".
Nos, így kellett a 4 órás utat megtenni, kánikulában, levegő nélkül.
Át is szoktam vonatra, ott legalább könnyebben meg lehet mozdulni és az ablak is nagyobb.
A tesóm viszont jobban szerette a buszt a vonatnál (más viszonylaton), mert a buszon a sofőrtől függ, mennyi a jegy. És nyilván olcsóbbra jön ki a vonatnál.

ganjagym 2008.08.31. 00:32:53

Ja, ja , É-Magyarországon fél évvel ezelőttig sokat buszoztam, jegyet nem kaptam, a sofőt letegezett(pedig nem őriztünk együtt libát), s még nekem kellett lesni az ellenőrt (sose jött), ha esetleg jegyet kértem, az egész falu megvetése súlytott (ki ez a nyeretlen köcsög???). Nem azt mondom, fiatalkoromba ezt-azt elkövettem én is, meg amúgy is leszarom. DE... Itt, a civilizált világ nyugati szélén, kisvárosban, a sofőr előre köszön, megveszem a jegyet, , ha leszállok, megköszönöm az utat, a sofőr szintúgy az utazást,s jó hangulatban válunk el. Meg persze ő is jól keres, meg én is.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2008.08.31. 00:49:04

@Mylady : Ez az alapállapot (amit leírtál) a Kapos Volán Pécs-Kaposvár, Kaposvár-Pécs, Kaposvár-Tab, és Tab-Pécs járatain pénteken és vasárnap.
Különösen télen jó, amikor az emberek által térfogat 2-szöröse a normálisnak (kabát miatt).

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2008.08.31. 10:05:54

Nekem bérletem volt, de néha nem tudtam idejében megvenni és akkor jeggyel utaztam. Hamar kialakitottam egy kis trükköt arra, hogy jegyet is kapjak és ne is utáljon ki a sofőr:
'Jóreggelt, az Örsig kérek szépen egy egészet'
'200ft-ért jó lesz?' (450ft volt a jegy)
'köszönöm, de elszámolok vele a munkahelyen'

és szó nélkül adta a jegyet. Ezt csak párszor kellett eljátszani, onnantól tudta, hogy nekem kell a jegy. Persze az elszámolás kamuduma volt és utáltam a sorfőrt, a rendszert és magamat is, amiért nem voltam képes azt mondani, hogy 'uram én nem mutyizok, adja a jegyet'.

apuc 2008.08.31. 19:32:42

Rékuc:Így nem loptál "csak"hazudtál.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2008.08.31. 19:33:53

Komolyan, a Volánnál, MÁV-nál is meg kéne játszani a Mátyás Király módit.
Elmaszkírozni a vezérigazgató bácsit, és utazzon 1-2 vonalon párszor.

Asszem megtanulná mi a magyarok istene.

Pumesz 2008.09.01. 13:39:58

Igen. Én mondjuk a Csepel-Ráckeve járaton utazom többé-kevésbé rendszeresen, egyszer előfordult, hogy nekem is felajánlották, hogy óccsóé megszámíccsák, és én rábólintottam, le sem esett hirtelen, úgy meglepődtem. Ha leesik, már csak gyávaságból sem fogadtam volna el... De ez évek alatt egyszer fordult elő. Viszont jópárszor a telefonos riadólánc. Elég szomorú, ha saját kollégáikat kinézik, mert betartatják azt, amit tisztességes embernek eszébe nem jutna megszegni.

Szaracén 2008.09.01. 14:13:27

Állam bácsi magasan tartja a munkabér járulékait, az autóbusz-társaságnak ezért nem éri meg normális bért fizetni, inkább szemet húny a lopás felett. Elég volna a bér járulékait pont annyival csökkenteni, hogy volán-társaságnak már megérje bért emelni, de szigorúan megtorolni a lopást, így állam bácsi bevételei nem csökkennének, a lopás megszűnne és sem a buszvezetők, sem az utasok nem éreznék magukat olyan sz@arul, mint most. A buszvezetők magasabb nyugdíjra számíthanának, talán még fejlesztésre, a járműpark felújítására is maradna egy kevés.
Természetesen ugyanez vonatkozik a korrupt parkolóőrökre, rendőrökre, állami tisztviselőkre. Mert ne legyenek illózióink: ezek a jelenségek a vezető beosztásban dolgozók szemhúnyása nélkül nem lehetnének. Én elnézem, hogy te lopsz, csak ne akarjál több fizetést, mert a járulékaiba belerokkan a cég.

Kulics 2008.09.01. 14:18:19

"Elmaszkírozni a vezérigazgató bácsit, és utazzon 1-2 vonalon párszor."
Kedves naiv koléga ! Gondolod nem tudja a vezérig hogy mi megy ott lenn ? Tudja, mert pont az megy odafenn is. Állami vállalatoknak például kötelező alkalmazni az AAM nevű tanácsadó céget havi sokmillióért. Ez a pénz megy az állampárt kasszájába több áttételen keresztül. Lásd: BKV, Állami Foglalkoztatési Hivatal...stb

Milyen erkölcsi alapon lépjen fel a sofőr ellen a vezér, ha a társadalom minden szintjén megy a lopás ????

werderatti 2008.09.01. 21:08:29

Kedves gregor gysi!

Rendszeres olvasó vagyok itt és más Index blogokon is, viszont most először szólok hozzá egy vitához, mert most lett elegem abból, hogy a nagyarcú ügyeletes megmondóemberek, mint Ön is, és sokan mások is, a teljesen becsületes és tiszta ún. magyar magánszférából, rendszeresen megmondják a tutit a magyar köztisztviselőkről, államigazgatásról, anélkül, hogy akár csak homályos képük lenne a témában. Ezennel kikérem a magam és más tisztességesen dolgozó, becsületes köztisztviselők, közalkalmazottak nevében az Ön által tett általánosító és előítéletes megállapításokat, amelyek jól tükrözik az Ön emberi és szellemi színvonalát. Ajánlom, kicsit tájékozódjon, mielőtt ilyen hozzászólásokra ragadtatja magát. Én nem állítom, hogy eddigi 5 éves köztisztviselői pályámon ne gyűjtöttem volna be rengeteg negatív tapasztalatot, de nem kell általánosítani: még sokan vagyunk, akik komolyan veszik hivatásukat, rendesen elvégzik munkájukat, és nem érintettek semmiféle korrupcióban. Még valami: az ún. magyar magánszféra egy cseppet sem jobb, mint a közigazgatás, sőt... Mindenki szálljon magába, javaslom Önnek is...

Üdv
NA

moli 2008.09.02. 09:53:10

werderatti: pedig igaza van. es az eloitelet az egyik leghasznosabb es legszuksegesebb tulajdonsaga az eletnek, ami e nelkul nem letezhetne. ujra es ujra eselyt adni valaminek, nem vonni osszefuggest, nem altalanositani egyenlo a halallal. az altalanositas egy nagyon hatekony eszkoz, es mukodesenel fogva a valosagot tukrozi. persze lehetnek kivetelek, de azok minden esetben kisebbsegben vannak, igy erdektelenek.

VilMarci 2008.09.02. 10:14:09

Vajon e post hatására mennyivel nőtt meg az eladott jegyek száma a Volánnál? Jelentkezzen, kérem, aki péntek óta találkozott találkozott trükkös sofőrrel, de követelte a jegyét, és elutasította a "kedvezményt".

CID 2008.09.02. 15:42:56

Jómagam, nap mint nap utazok a Tisza Volánnal. Reggel 30 km este 30 km. Elől szoktam leülni, s még soha az életben nem láttam, hogy mutyiztak volna az itteni sofőrök. Pedig itt aztán közel van a Balkán :)
süti beállítások módosítása