Tékozló Homár

Permanens lomtalanítás a szelektívek körül

2008.10.27. 07:12 | ge | 183 komment

 

Pár napos ausztriai nyaralásunk hozott végképp kedvet a szelektív hulladékgyűjtéshez, de egyelőre nem ment minden simán. A lenti levél olvasása előtt épp egy dupla környezettudatos megmozduláson voltunk túl, mivel a Péter által is hivatkozott oldal szerint a Lövölde téren is kéne lenni egy szigetnek, de hiába köröztünk a petpalackos, újságos, dobozos szatyrainkkal, nem találtunk rá. Végül a Dob utcai tárolókat választottuk, ahol hasonló állapotokkal találkoztunk, mint levélírónk: ami vegyes szemét nem fért el otthon, azt diszkréten a színes kukák mellé halmozták lakótársaink.

Az alábbiak a nagy nemzetközi hitelválság közepén minden bizonnyal eltörpülnek, dehát mégiscsak jobban felborítja az életünket, mint az alapkamat meg az árfolyamok. Szóval, 2 éve már, hogy beköltöztünk kellemes kis kertvárosi lakásunkba: csöndes, nyugodt környék, néhány lakásos társasházak, szép és gondozott belső park, játszótér, szökőkút. A szomszédaink is jófejek, tehát néhány kivitelezési slendriánságot leszámítva, tényleg vígan éldegélünk, sajátkertes földszinti lakásunkban. Igaz, éppen előttünk megy el egy kis utcácska, dehát olyan jelentéktelen a forgalma, hogy még a kukásautó hajnali zörgését is elfogadtuk, mert hát megértő emberek vagyunk.

De egyik nap elért minket is az EU-csatlakozás hétköznapokat is átrendező szele, és megjelent egy csodálatos "szelektív hulladékgyűjtő sziget" éppen a kertünk előtt. Persze a néhány helyes parkolóból elfoglalt rögtön két autónyit, meg dizájn-orientált ízlésünk is kicsit hümmögött, dehát mégiscsak Európa közepén éreztük magunkat. Örömmel láttuk, hogy lakótársaink is így vannak ezzel és szorgalmasan válogattuk szét a hulladékot, és hordtuk a megfelelő tartályba.

 

Na, de néhány hét alatt kiderült, hogy a magyar emberek a szelektív hulladékgyűjtést igen sajátosan értelmezik. Azon még csak heherésztünk, hogy megjelentek olyan arcok, akik valamiért éjjel 11-kor gondolták alkalmasnak a pillanatot a színes és fehér üvegek behajigálására, de a házunk elé szoktak a korábbi papírgyűjtőversenyek utódai sőt egyéb emberfajták is. Nem is ragozom tovább, a képek magukért beszélnek. Gyakorlatilag egy permanens lomtalanítás lett az életünk, a gyönyörű látvány mellett megjelentek az első újrahasznosítók is, hol különböző rágcsáló, hol emberalakot öltve.

Közös képviselőnk segítségével hónapok óta különböző kérvényeket foglamazunk meg a XVI.kerületi önkormányzathoz, de a létező legkülönbözőbb bürokratikus indokkal hajtnak el minket, fittyet hányva a 30 napos válaszadási határidőre is, érdemi intézkedésnek még a reményét sem látjuk. Na de talán a nyilvánosság ereje egy kicsit meglöki a gépezetet, és addig is talán néhányan magukra ismernek és nem hordják ide a legkülönbözőbb hulladékaikat.

Aképeken láthatjátok, hogy különböző időpontokban készültek, szinte bármikor tudok hasonlókat készíteni, csak ki kell néznem az ablakon. Ja, ez az egész élőben is megtekinthető a XVI. kerület Vágás u. 39-41. szám előtt.

Üdv
Péter

 

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pamutmacska 2008.10.27. 11:42:30

Jaaaj Te kis huncut! :)
Négy éve van ott a kuka, a gyerekem meg itt fönt 11 hónapja(azaz három nap múlva 11 hónapja).
No már!!! :D

birdlady 2008.10.27. 11:42:38

Secnir 2008.10.27. 08:46:28
másrészt normális ember a papírt eltüzeli, nem pedig kidobálja.

jajj, ez ismerős dolog... a romák szokták ezt csinálni a szükséglakásban a parkettával meg az ajtófélfával...

The King 2008.10.27. 11:50:56

Nálunk egy Zuglói lakótelepen a homeless konténer felborítgatáson túl még cifrább a helyzet... Kezdetben kb. HAVONTA! jött egy platós teherautó, amire ÉJJEL! fellapátolták az addig összegyűlt x köbméternyi odahordott szart. (ebben volt felszedett szalagparketta, építési törmelék, kicserélt ablak, szőnyegpadló, hűtőszekrény stb...) Aztán az FKF a közelmúltbban beújított:-)Agy amolyan lomtalanítós konténert is lerakott a szelektív mellé, hogy a bunkója legalább azt megtalálja, DE NEM! Ugyanúgy leteszi mellé a paraszja a nylonzsákba összeszedett mindenféle háztarttási és egyéb hulladékod, amit aztán a narancs mellényes utcasöprő tesz a konténerbe. Nálunk viszont nem öntik egybe a szelektívek tartalmát. Mondjuk emiatt úgy jönnek-mennek a gyűjtőkocsik, mint egy taxiállomáson a taxik :-)

Secnir 2008.10.27. 11:52:08

parkettát eltüzelni?
meg sem próbálnám. a lakkozott rész faszán tönkretenné a kazánomat. nem hiányzik. :)

BobaFett 2008.10.27. 11:57:18

elwood: oks, akkor te vagy az abszolút környezettudatos lakos. Én meg a bunkó köcsög, hogy miután előkészítettem a paírhulladékot arra, hogy a megfelelő helyre rakjam, de mivel nincs elég hely, mert nem viszik el időben melléraktam gondolván hogy amikor kegyeskednek kiürteni a gyüjtőt, az én hulladékomat is belerakják. Értem. Lettem volna inkább igazi magyar aki szarik az egészre, és beletuszkolja a kommunálisba, vagy kidobja az erdő szélén.

asola 2008.10.27. 11:59:29

Ha tele van a gyűjtő, akkor nyugodtan odébb lehet vinni egy szigettel, általában 1-2 utcányira van. Ha már beültél a kocsiba emiatt akkor nem nagy meló.
Egyébként én is simán hazaviszem ha tele van a gyűjtő. Benne hagyom a kocsiban és köv napok vmelyikén elviszem, amikor amúgy is beülök a kocsiba vmi miatt. Mivel amúgy is csk tiszta, válogatott szemetet viszek, ezért nem bűzöli + koszolja a kocsit.

Otthagyni mellette BARBÁRSÁG, még akkor is ha válogatva van. Ezzel ugyanis az ottlakók életét keseríted meg. Ha már foglalkoztál a különválogatásával akkor a korrekt leadására is erőt kell fordítani.

Dr.Bio74 2008.10.27. 12:02:37

Secnir

Miljen kazánod van?

Az eltüzelésről meg: határozottan sikeres az, aki kazánban égethet el mindent ugye: gumit, hungarocellt, műanyagokat, anyóst,döglött házikedvencet, élőt, stb. És sikeres a környék is !

Secnir 2008.10.27. 12:06:23

bio74: vigas faelgázosító
a környéken lakók nem szagolnam semmiféle füstgázt vagy műanyagot. nem is bocsájt ki magából annyi szart, mint pl egy vegyestüzelésű. nem is volt olcsó.

Bit Rot 2008.10.27. 12:07:53

"Ha tele van a gyűjtő, akkor nyugodtan odébb lehet vinni egy szigettel, általában 1-2 utcányira van."

Általában nincs 1-2 utcányira.
Másrészt mi van akkor, ha a következő is tele van... meg a következő... meg a következő.
Ami sajnos elég gyakran megtörténik!

"Egyébként én is simán hazaviszem ha tele van a gyűjtő."

Nagyon okos, csak ezzel épp a környezetet szennyezed! Minden feleslegesen megtett plusz kilométer és gáz kibocsájtás a környezetet pusztítja!

Én a német modellt támogatnám: jöjjenek házhoz a szelektíven gyűjtött szemétért!
Mivel a műanyag és papír nem büdösödik, elég lenne 1-2 hetente egyszer.

Bit Rot 2008.10.27. 12:09:11

@BobaFett:
Hát igen, ez a magyar mentalitást.
Aki próbál tenni, ahogy a lehetőségek engedik, de nem tud tökéletesen, azt fikázzák.

Legközelebb tényleg hagyd ott az erdő szélén, biztos az jobban tetszik majd a nyavajgóknak!

Dr.Bio74 2008.10.27. 12:12:30

Secnir

Az nem rossz.

Van vidék ahol úgy gondolják a tűz velejárója a füst, ami majdnem hogy igaz is. Csak hát a gumiabroncs, illetve a műanyagpadló azé az tud valamit, bár mondhatni, hogy szintén elgázosító kazánokkal dolgoznak.

Dr.Bio74 2008.10.27. 12:14:38

Te John42 !

Nem aszonták, hogy rohangálj a szeméttel, hanem ha úgy is ott van az autóban, akkor jővet-menet majd valamikor elrendezed, ergo nincs plussz kibocsájtás.

Deviáns 2008.10.27. 12:17:46

Egyébként ez a szelektívesdi teljesen felesleges (tévedés ne essék, örülnék, ha kicsiny falumban is lenne).
A technika azonban ma már ott tart, hogy a sima kommunális szemetet is szét lehet válogatni gépesítve. Bécs mellett pl. már van ilyen hulladékkezelő.
A cikkírónak együttérzésem.

ninick 2008.10.27. 12:24:38

ÖÖööö, dobáljátok rám a kezetek ügyébe került összes szemetet, de pár pontban vázolnám a hozzáállásom a szeméthez.
1. A szemét drága. Próbálj egyszer venni 10 deka párizsit sima papírban, sorbaállva érte, és ugyanezt a 10 dekát előre kimérve, csomagolva, műanyagosítva, ráírva géppel, nyomtatva, stb.
2. A szemét szemét. NAgy tételben tönkreteszi a Földet.
3. Én elfoglalt ember vagyok, egy a 6 milliárdból. Elfoglalt, de tudom, hogy tennem kéne valamit. Én vagyok a csepp a tengerben, de ha minden csepp félreáll, kiszárad a tenger.
4. Szarok az egészre. Miért?:
5. Vannak a gyártók, multik, csomagolók, előállítók. Ők büntetlenül előállítják az összes Földrohasztó műanyagot, aminek kb 400 év kell a teljes lebomláshoz (lásd pelenka). Egy darab picsányi kis szart tutira 400x akkora műanyagba csomagolnak. (vö.: párizsis példa)
6. Én fizetek rengeteget a szemétért (még mindig párizsi), ami nekem nem kell, de muszáj megvennem pl ha hűtőt vagy szgpet veszek vagy bármit, ami nem párizsi, és a végén még én rohangáljak az én autómmal, benzinnel a riszájkling felé? Amit más tahók, még nálam is nagyobbak eltömítenek, felborítanak, gyújtanak, stb. És akkor vigyem haza? Nooormális?
TUDOM, h ha én nem, akkor senki, de könyörgöm, mikor lép már valaki azért, h a nagy multi izé ne gyártson tömegével szart, amit aztán neked és nekem kell megoldanom, mert ha nem, szemetek vagyunk mi is?
És őszintén, ha már nyugat: mikor lezs időnk, energiánk, kedvünk arra, h a danonos doboznak leszedjük a tetejét, körbenyaljuk, elmossuk, külön pakoljuk?
Ha majd olyan életkörülményeink lesznek, h nem attól félünk, holnap lesz-e munka és kenyér, akkor elkezdek aggódni a Föld és a szemét miatt. Most köszönöm, van más aggódnivalóm is.
ninick

Cs 2008.10.27. 12:26:13

Ö anyám.....

Lépjünk túl ezen a bezzeg nálunk még ez se megy hülyeségen, mivel ezzel aki írja saját magáról is kiállítja ezt a bizonyítvány.

Elszállítás. Két féle kukásautó gyün a szelektívért. Az egyik olyan hogy föntről engedik bele a cuccost, na az úgy néz ki mintha egybeöntenék az összes konténert, de ügye az embernek azért van agya, hogy használja, ha més nem kérdezésre. S nem egyből, hogy dehát egybeöntik... Nem kérem szépen, aztat külön rekeszekbe öntik csak, csak alulról ez nem látszik. Tessék megnézni egy ilyet fülülről. Aztán hinni a szemnek és írogatni mindenfélét.

A másik fele, hogy nem ismerik az emberek, hogy mit hogyan mikor a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsoaltban. Elmaradt az áömbörök felvilágosítása, hogy hogyan kell és mit hová lehet dobni.

Nem mellesleg a Magyarországi hibaszázalék (rossz helyre dobott/nem bedobható anyag) nem is rossz.

Az ilyen szemétfelhalmozás ellen meg nekünk egyszerű állampolgároknak kell tenni, nem lehet csak mástól várni. (pl.: sokszor raknak polisztirolt (hungarocelt) a műanyagos mellé, mert nem fér bele. De ezzel az a gond, hogy nem szabad a szelektívbe gyűjteni ezt) Akinek ilyen van vagy vegyes szemétbe, ha ingere van rá, akkor hulladékudvar vagy polisztirol feldolgozó üzem)

Secnir 2008.10.27. 12:26:37

amikor szigetszentmiklóson laktam, akkor a műanyag hulladéknak adtak egy zsákot. minden második kedden kiraktam, elvitték, és helyette otthagytak egy üreset. a miklósi hulladékkeelő meg bedarálja, és tömöríti, majd asszem eladják újrafeldolgozásra, hogy pölö ing, nadrág, cérna, teszkósszatyor készülhessen belőle. emmán ejrópa?

Cs 2008.10.27. 12:29:07

Deviáns.

Ezt te komolyan elhiszed, hogy bármilyen autómatika szét tudja válogatni neked a vegyes szemetet? Vannak olyan részei amihez nem kell ember, de bezony ott állnak a humanrobotok és válogatják a szalagról. Bécs mellett is, meg máshol is.

esef 2008.10.27. 12:33:55

@ hdo 2008.10.27. 10:10:24
Ha gondolod, intézek neked üzemlátogatást…

@ Gromek 2008.10.27. 11:05:14
Nálunk is van zsákos gyűjtés. Budapesten és az országban több helyen is.

Virus 2008.10.27. 12:34:15

próbálj meg a szelektives cégnél elérni valamit. én egyszer leveleztem velük, hasonló témában. gyorsan válaszoltak. igaz, nem tették odébb a kukákat, de nem is volt a Tiedéhez hasonlóan súlyos a probléma. a kukáról lenéztem a nevüket, és valami keresőben megtaláltam őket, úgy vettem föl velük a kapcsolatot e-mailen.

Bruno 2008.10.27. 12:34:43

Nagykovácsiban éppen most számoltak fel egy szelektív gyűjtőt, mert a helybeli polgárok folyamatosan háztartási szeméttel és építési törmelékkel bővítették az ártalmatlanít-ásra szánt hulladékok körét.

Példák:
180 cm. magas fagyasztószekrény
YTONG téglafal (kerettel együtt)
Szaros pelenka zacskószámra
kidobásra télt ruhák/cipők

stb............

Nem csoda, hogy a lerakóval szomszédos telek gazdája megunta...

Ennyi...

Bit Rot 2008.10.27. 12:34:51

@Bio74:
"Nem aszonták, hogy rohangálj a szeméttel, hanem ha úgy is ott van az autóban, akkor jővet-menet majd valamikor elrendezed, ergo nincs plussz kibocsájtás."

Ja, ha valaki a WC-re is autóval megy...
Én busszal járok be dolgozni, tömegközlekedek. A szelektívbe viszont autóval megyek, mert messze van, és akkor már viszek 2-3 zsáknyi szelektív szemetet.

Nincs mindig a seggem alatt az autó, mint egyeseknek.

De persze ezek mind csak kifogások. Amit mások is leírtak, azok viszont valós problémák, amiket viszont nem nagyon fog megoldani senki, sajnos.

Secnir 2008.10.27. 12:36:16

"ninick 2008.10.27. 12:24:38
ÖÖööö, dobáljátok rám a kezetek ügyébe került összes szemetet, [...](lásd pelenka). Egy darab picsányi kis szart tutira 400x akkora műanyagba csomagolnak."

legyen. megdobálunk.

nem tudom, van-e otthon baba. pelenka nélkül szarjon a szófára? fossa nyakon nagyit, mikor ölelgeti? pisiljen édesen a hátsó ülésen doktor bácsihoz menet?

kicsit azért fogjuk már vissza magunkat. vesd össze a műanyag pelenkát a hagyományossal. ok, hogy olcsóbb meg ilyenek, de a hagyományost ki kell mosni, fertőtleníteni, puhává varázsolni lenorral stb. ugyanúgy szennyezed a környezetet.
nyilván van ráció abban amit mondasz - rövidtávon.
nekem a kazán előállítása alatt nyilván iszonyat mennyiségű energitá elpazaroltak, illetve szennyezték a környezetet. de utána?
a napkollektoraim előállításakor nyilván szétbaszták a környezetet, mert ugye a üveg, az alacsony forrpontú etanolszármazék meg a réz meg ilyenek: de utána?

rövidlátó vagy.

Pikka 2008.10.27. 12:42:48

Pécsen tervezik, hogy panelonként raknak ilyen szelektívgyűjtő micsodát (azaz a lépcsőházba, ha jól tudom). Saját alkása elé csak enm apkolja a tahója a mocskot. A kommunálisat pedig elég lesz ritkábban elszállítani. Az ötlet remek, remélem meg is valósul.
Mondjuk páromék lépcsőházában (szintén Pécs) vagy PET gyűjtő (sima műanyag szemetes zsákkal) meg egy palackprés. Hetente 1-2szer ürítik. 23éves fejjel élvezem az üvegpréselést (itt lehet kiálni a rombolási vágyat), szerintem az ott lakó gyerekek is így vannak vele. Ha epdig kiskorukban ezt látják/megszeretik biztos nagynak is környezettudatosabbak lesznek!

ninick 2008.10.27. 12:43:23

Secnir
pont hogy nem, figyu: megvettem, teletojta a baba, kidobtam. Itt máris szemét voltam, mert a mosás pl mosódióval meg hasolók olcsóbbak és Földet kímélőbbek, mint a pempörsz. Mondom, szarok rá, nem érek rá szaros pelenkákra, de ugyanígy vagyok a színes kukákkal is. Nem az én dolgom megmenteni a Földet. Nekem csak az a dolgom, h ne tegyem tönkre. Ha más tönkretesz (értsd: pempörszt gyárt), oldja meg ő. Én megveszem, használat után pedig eldobom. Ő meg oldja meg, h a féltonna műanyaggal mi lesz, de ne az én idő,, energiám fogyjon ezzel, teccikérteni?
Viszont amit nem muszáj, nem veszem meg, lásd még mindig a párizsit hatalmas csomagban és sima papírban. Az utóbbit választom. Csapvizet iszom, szinte sose veszek peteset, amit tudok, elégetek (kertesház), a heti egyszeri kukaszállítás fele is elég lenne, mert nem tömöm tele a kukám. Mert meg se veszem a sok gagyi vackot, vili?)
Egyik oldalon aggódok a Földért, és meg szeretném menteni, másik oldalon meg 200as lesz a vérnyomásom a témától, hogy miért én szenvedjek, hozzam, vigyem, válogassam, miért nem eleve olyat adnak el, ami nem káros?
ninick

papamaci1 2008.10.27. 12:45:54

A szelektív hulladékgyűjtő tartályok mellé elhelyezett szemétre a megoldás:

1. a kupacot 10-20m -rel odébbvinni
2. benzin+ gyufa

pokyvali 2008.10.27. 12:46:32


Sajnos nálunk talán a lakók negyede használja a szelektív gyűjtőkonténereket. A kommunálist háromszor ürítik, de másnapra már dugig van műa. palackokkal, papírral. 50 kemény méterre van onnan a szelektív sziget! Már tettem ki tacepaót nem 1x, szólok is annak, aki szemetet visz le, és virít benne a PET palack. Többet mit lehetne tenni?

Amúgy pedig a szelektív konténerek mellett elvétve raknak le egyebet. Amit ott találok, kidobom az óvoda szemetesébe. Majd jól megkerget egy dadus :)

Masni 2008.10.27. 12:47:33

Svajcban szabaly van ra, h este 8 utan nem lehet a sajat szemetesedbe sem uveget dobni, mert hangos.

HÉV-es 2008.10.27. 12:48:47

Mindenki elfelejti, hogy magyarországon vagyunk. Mondhatnám azt is Tahóországban. Ilyen helyen csak akkor működik valami, ha szigorúan figyelve (kamera), számonkérve, bűntetve van. Máshol működik intelligencia szinten. Már a házaknál, lakásokban így kellene gyűjteni a szemetet, külön kukákbak kellene lennie, vagy mégjobb, ha házhoz megy a szelektíve hulladék elszállító autó. De ettől még annyira messze vagyunk!
És ahol illegálisan teszik le a szemetet, egy hónapig sem kellene lesről figyelni, és tettenérve letartóztatni az illetőket, máris megszűnne a dolog. Ha ez több évi börtönnel, sok milliós bírsággal, és ha nem tudja kifizetni, közmunkával lenne bűntetve, majd meggondolná mindenki mit csinál.
Amíg ez nem lesz, rend sem lesz. Ez ilyen ország!

pamutmacska 2008.10.27. 12:56:23

ninick!
Akkor idd meg az a csapvizet, ami pl. nálunk folyik... én lassan már főzni sem merek belőle (azt majd olyan leszek, mint Norbijjék).
Meg ugye lehet, hogy Te a párizsit a tenyeredben viszed haza, meg mosódióval mosol. Azért megnézném, hogy pl. ha csak a fiamat veszem, hogyan szednéd ki a textil pelenkából mosódióval mondjuk egy paradicsomos tészta vagy egy spenót átalakulásának nyomait. LOL! :D
Egyébként meg ne szenvedj a válogatással! A Tiéd is egy felfogás. Az unokád meg már nem fog levegőt kapni, de Te tudod...

Secnir 2008.10.27. 12:58:16

"mert a mosás pl mosódióval meg hasolók olcsóbbak és Földet kímélőbbek, mint a pempörsz."

a mosódiót (ami ugye műanyag) meg a földön találja a forgalmazó. ergo ha megveszed, már azzal is a környezeted ellen teszel :)

amúgy teljesen környezetvédő módon nem, ismétlem NEM lehet élni. utoljára vmi robinzon krúzó nevű faszinak sikerült.
Ellenben környezettudatosan lehet. ez az a szó, amit azokra mondják, akik figyelnek arra, hogy minél kevesebbet ártsanak a Földnek.
faelgázosító kazán - napkollektor - falfűtés: indulásnak ennyi.
autó helyett ahol lehet robogó, a közelben gyalog v. bicikli.
energiatakarkos izzók.
kb ezt is jelentheti.
tisztában vagyok azzal, hogy ezek előállítása (és megsemmisítése) fölös energiával jár, de elenyésző a hasznához képest - ami a környezetet és a pénztárcámat illeti.

HÉV-es 2008.10.27. 13:00:12

Scenir: bocs, de ha írsz valamit, nem árt tájékozódni! A mosódió egy afrikai fa termése, aminek szappanos hatóanyagai vannak. Mi is ezzel mosunk.:-)
De itt most alapvetően a szemétről van szó, azt meg lehetne normálisan kezelni, ha az emberek akarnák.

Secnir 2008.10.27. 13:01:26

ja
mosódiót vett az assony is, mert bepalizták. hgy milyen jó, meg annyira nem kell hozzá mosópor, hogy minden mosás után szinte kilöki az adagolóból a többletet.
aha.
most van egy alig használt mosódiónk eladó. valahol még megvan.

HÉV-es 2008.10.27. 13:03:03

pamutmacska: az én 4 gyerekem úgy nőtt ki a pelenkakorból, hogy nem is láttunk eldobható pelenkát. Tudod sok 100 év alatt, sok millió ember nőtt így fel. Nem mondom, hogy nem praktikus ha utazik valaki, de otthon lehetne a hagyományos moshatót használni. Ellustultatok lássuk be!

Pikka 2008.10.27. 13:03:28

pamutmacska: én szívesen mosnék mosódióval ha valaki megmondaná, vidéken hol lehet ilyet kapni (Peste menni egy kiló dióért kicsit drága dolog lenne..) Textil pelenka is jó dolgo lenne, ha az embernek lenne ideje naponta kifőzni a szaros termékeket, meg helye ahova teregesse. Na jó, az igaz, anyukáink is elboldogultak vele, de azért a mai kornak vannak olyan találmányai amin nem kell spórolni (pl pelenka), hsizen annyival megkönnyítik a mindennapokat. Elöbb az apróságokon kéne kezdeni, példéul a kimért parizer vásárlása a vákumozott helyett, vagy pl hogy vásárlás előtt kapjunk fel egy reklámszartyrot és ne a sparban vegyük meg 25Ftért. (párommal mennyit hadakoztam mire rávettem, hogy a 25ftos tök jó minőségű bevásárlószatyor helyett szemeteszsákot használjon...)

ninick 2008.10.27. 13:04:54

Pamutmacska (és aki még félre akar érteni),

még egyszer leírom: NEM, NEM MOSOK mosódióval, sőt, betétet és tampont is használok, nem mosok "mamarongyot", mint pár "környzettudatos" ismerős, hiába tudom, tudjuk, h ezáltal is hozzájárulok a Föld mihamarábbi elpusztításához. DE! Nem érzem azt, h nekem kéne a pelust mosni, a petes üveget lábbal tiporni, a szelektív kérdést megoldani. Aki nagy tételben használ ilyet, az szelektáljon, pl ahol a víz ihatatlan és üvegest vesz, stb, de én ha évi 3 üveg (bocs, petpalack) vizet megveszek, letojom, mi lesz a palack sorsa. Én rohangáljak 3 db pettel, miközben a gyár legyárt 3 trillió raklappal kb ua idő alatt?
Egyszóval: nekem a pelenka és a petpalack egy kategori. És ha mindenki annyit szemetelne, autózna, stb mint én, (még a fentiektől független is), a dédunokáink dédunokái is haraphatnák a hegyi levegőt a belvárosban.
Ja, és wcbe is úgy pisilek, h nem nyerem ki a pisiből a hormont, amit 21 napig beviszek a szervezetembe, úh azért is ludas vagyok, h a férfiak elnőisednek.

CINIKUS vagyok! Tessék megérteni. Oldja meg az, aki elkövette a hibát, legyártotta a szart, és úton-útfélen hírdeti, h a te sarad.
neet

pamutmacska 2008.10.27. 13:08:12

Hév-es!
Igen, lehet, hogy lusta vagyok. De ha valami egyszerűbben megoldható (és hatékonyabban, mert mint mondtam a mosódió NEM olyan hatékony), akkor megoldom. Abban egyetértek Secnir-rel, hogy teljesen környezetvédő módra nem lehet élni! Én is próbálok környezettudatos lenni. Van, aki szerint a mosódió a megoldás, meg a textilpelenka. Szerintem nem.
De mindegy.
Egyébként meg a 100 éve dumákat szeretem. :)
100 éve még meghalt volna a fiam szülés közben (esett a szívhangja, császáros lett), 100 éve meghalt volna két hetes kiszáradástól, mert Rota vírust kapott, 100 éve nem is volt ennyi szemét, ez igaz. De most van. Hát kezelem, ahogy tudom.
100 éve még a folyóban mostam volna a dióval. :)
Summa summarum, nem lehet tökéletesen megoldani a dolgot, de amit lehet, azt megoldom. A textilpelus nálam nem az a kategória.

pamutmacska 2008.10.27. 13:10:40

két hetes=két hetesen

Egyébként meg senkit nem akarok félreérteni. Értem, amit írtál, csak nem MEGÉRTEM. Különbözünk, ennyi.
Ettől még a Tiéd is egy álláspont.

Pikka 2008.10.27. 13:10:42

100éve még nem volt dió Európában...:) Kazánból lapátoljuk ki a hamut és főzzünk belőle szappant (van otthon egy 100éves szakácskönyv, akit érdekelnek efféle hagyományos megoldások, az szóljon)

HÉV-es 2008.10.27. 13:13:54

Látod alapvetően az emberek gondolkodásával van baj! Ha ezt így jónak gondolod, ne írd hogy próbálsz környezettudatos lennei.
Az jó változás, ha már ilyen esetekben az orvos segíteni tud, de az nem, hogy több millió tonna elpusztíthatatlan hulladék keletkezik, mert "kényelmesek" lettek az emberek.
A mosódió bizony hatékony, csak tudi kell használni. :-)
Mi nem a környezet miatt kezdtük el használni, hanem mert szinte minden vegyianyaggal telített cuccot kikukáztunk, és természetesebb dolgokat használunk. Mert vannak, bár sajnos igaz, drágábbak, ezért sokan nem tehetik meg, hogy azt veszik. A saját egészségünk érdekében. Neked gyereked van, már erre is gondolnod kellene. Nézz utána az eldobható pelenka műanyag része mennyire ártalmas!

pamutmacska 2008.10.27. 13:14:24

Ééérteeem! Akkor megvan a megoldás:
a szoba közepén tüzet rakok a papírból (ugye, mert akkor nem kell kidobni), kicsit ég a parketta is, de sebaj, mert lesz sok HAMU!!! No, és azzal majd jól kimosok mindent. :)
(csak viccöltem...mielőtt a torkomnak ugranának egyesek) :)

pamutmacska 2008.10.27. 13:16:36

Igen, Apu (Anyu?), majd így teszek. Én másképpen gondolom, és IGENIS megteszem, amit tudok, akarok. Ezt nem tudom (biztosan bénán mosok a dióval). Egyébként nem csak a pelenka műanyag része ártalmas, hanem maga a levegő, amit beszív. Szóval szerintem nem itt van a lényeg. De nem akarok többet offolni, a téma nem erről szól.
Te így gondolod, én meg úgy.

pamutmacska 2008.10.27. 13:20:31

Ja, és mégvalami, aztán tényleg befejeztem a "ki a nagyobb környezetvédő" c. vetélkedőt. Nevezetesen az, hogy nem szeretek utánaolvasni mi milyen ártalmas. Ha így tennék, akkor nem ennék, nem innék, nem fürdenék, sőt levegőt sem vennék, sőt már eleve a vonat alá ugranék, hiszen meggyőződésem, hogy az én korosztályom nagy többsége rákban fog meghalni (hacsak meg nem találják az ellenszerét addig). Bár adja a Jóisten, hogy ne így legyen!

ninick 2008.10.27. 13:21:16

Jut eszembe, kár volt a pelenkát felhozni, azt gyerekenként 2 vagy max 3 évig használja egy család, de a pet palackot meg a többi vackot egy életen át.
Én mindenesetre maradok annál, h próbálok minél kevesebb szart megvenni, de ha már megvettem, kidobom és kész.

Egy utolsó kérdés a diósokhoz: tegyük fel, h 2 éve munkanélküli vagy, próbálkozol ezzel azzal, de nem jön össze. Végül sikerül bejutni egy céghez, jó pénzért érdekes munka, minden happy, de tudod, h szemetet gyártotok. Pl pelenkát. Vagy cigit. Te dióval mosol, így rendes vagy, de hozzájárulsz-e ahhoz közvetetten, h mások hozzájuthassanak a szeméthez?
neet

Secnir 2008.10.27. 13:21:37

"Kazánból lapátoljuk ki a hamut és főzzünk belőle szappant"

azta pazarló mindenit!
akkor mit fogok télen a jégre szórni vazze? sót?

Pikka 2008.10.27. 13:24:55

Odaszórnád a jégre, hogy tavasszal mocskos legyen az út, mi? Verjél szöget a cipőtalpadba, a jég nem fog csúszni és szappanra is marad.

Dr.Bio74 2008.10.27. 13:29:16

Én tudok küldeni 1 kg mosómandulát (a dió valamiért sztrájkolt) ha kell valakinek.

Amúgy tényleg érdekes, ahogy védjük a környezetet. Lelkiismeretesen válogatjuk a szemetet (már aki), pedig meg sem kellene termelni.

A hulladék mennyiségének csökkentéséhez azé három dolog kellene:
- átgondolt termelés, mely a járulékos szemét mennyiségét maximálisan figyelembe veszi.
- a tudatos fogyasztói, állampolgári viselkedés.
- a hulladékfeldolgozóipar megfelelő színvonala.

Ezek közül melyik van meg?
És ha az utsó kettő megvan, akkor frankók vagyunk, vagy csak kreáltunk megint egy mókuskereket?

HÉV-es 2008.10.27. 13:33:35

ninick: erre most nem tudok mit mondani, informatikus vagyok. Környezetszennyező gépeken használható szoftvereket készítünk. :-)))
Ilyen esetben nyilván nem tudsz mit tenni, de most nem a gyártásról, hanem a felhasználásról van szó. Ha többen lennének, akik a környezetvédőbb megoldásokat használnák, akkor gyártanmi is azt érné meg jobban. De addig.... Ezek kölcsönhatások.

Pikka 2008.10.27. 13:34:33

Tudod Bio, ez mind nagyon szépen hangzik. Jó lenne egy szép, tiszta, környezettudatos világban élni, mégha csak utópia is ez. Én mégis azt mondom, hogy ne legyünk telhetetlenek. Persze aki megteheti az tegye, de én személy szerint azzal is elégedett lennék, ha az emberek nem a kuka mellé dobálnák el a csikkeket és felszednék a kutyakakit. Ha ez megvan, jöhet a mosócsonthéjas (manduláról még nem is hallottam).
Hiába vetnek ki adókat, hiába szabályoznak, amíg valaki megveszi, amíg kereslet van ráaddig gyártani fogják az olcsó, de mocskos dolgokat. A multik nagy részének ezek gyártása még a büntetésekkel együtt is hasznot hoz!
De mit ragozzuk: amíg a kisemberek 90%-ának a saját környezete rendebetartása is gondot okoz, addig ne várjuk, hogy a "nagyok" bármit is tegyenek.

HÉV-es 2008.10.27. 13:36:38

ninick. nem volt kár a pelenkát felhozni, mert iszonyat mennyiséget dobnak ki a világon belőlük. Múltkor volt a tévében, egy ország havi mennyiségét közölték, most fejből nem idézném, mert nem jegyeztem meg, de a neten nyilván megtalálható, döbbenetes szám volt. És nem lebomló műanyagból van!

pamutmacska 2008.10.27. 13:40:52

Pikka!
Szívemből szóltál. :)
(Egyébként Édesanyám, amióta kutyája van, mindig felszedi utána a kakit. Egy kertvárosi környék kicsi lakótelepe a miénk, és az itt lakók jó része is rászokott erre. Bár sajnos még mindig van, aki nem szedi fel a kutyája után, de itt a többség igen. S ez utóbinak én nagyon örülök.)

dzsoo 2008.10.27. 13:41:03

Nálunk is bevezették a szelektív gyűjtést. Örültem neki, mert
- közel volt,
- már plusz kukát kellett volna vennem, mert családom nem igazán környezettudatos,
- én környezettudatos szeretnék lenni
- trendi :))).
Másfél évig működött:
nekem tetszett, de:
- sokszor volt tárolóhiány,
- a képen látható szeméthegy mellette,
- veszélyes hulladékok,
- vendéglátósok nylonzsákjai megtömve minden egyébbel.
Az önkormányzat keményített, szigorú táblát helyezett ki, előrevetítette a kamerás figyelést.
Aztán csendben minden megszünt. A szelektív gyűjtés is.
Fél éve már, hogy nincs, de szemétmaradékok még mindig kerülnek az üres szigetre. Tiltó tábla kint. Tőle 150 m-re önkormányzati kamera, ide is ki lehetett volna építeni.
Helyette a szemétszállító cég elviszi az általa adott nylonba tett pet-et, üveget és a bálázott papírt.
A műa. csomagolót nem.
Persze ennek is örülni kellene, de ez azért herélt megoldás.
Kár érte. Kicsit keményebb fellépéssel és hosszabb türelmi idővel lehetett volna nevelni minket.
Úgyhogy veszek új kukát, fizetem a dupla szemétdíjat.
Dzsoo

Dr.Bio74 2008.10.27. 13:43:36

Pikka

Oljan, hogy környezettudatos kisember, nem létezik. Helyzettudatos van, környezettudatos a hatalommal bíró államaparát lehet, de nem az.

Ja, a mosómandulánál jobb pediglen nincsen, pláne pirítva!

Pikka 2008.10.27. 13:47:22

Én per pillanat szimpla, pirított sósmandulával is beérném.

Környezettudatos vagy sem, akkor is az orrát ütném a szemétbe amit elbob az a bizonyos kisember. Csak hát félő, hogy inkább ő üti be az én orromat.

Dr.Bio74 2008.10.27. 13:58:06

Pikka

Eztet mondám, azaz aztatat amit te:
amig kisember orra be nem verettetik, addig bezony csak egy bizonyos százaléknál kerül a helyére a hulladék, és létezik a környezettudatos ember legendája.

Pikka 2008.10.27. 14:00:21

Nem lehetne itthon is megbírságolni az utcán köpködőket, szemetelőket, mint egyes ferdeszemű világokban? Kevesebbet kéne költeni utcaseprőkre, jönne a bevétel az önkorményzatokhoz és még tiszta is lenne a környezetünk.

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2008.10.27. 14:03:32

Nem tudom, h volt-e már, de én a következőt csinálnám:
-kötelezném a gyártókat, hogy amit gyártanak annak az anyagát (+20% selejt) vegyék vissza. Azaz pl. hűtőgépnél: 22 kg vas, 11kg műanyag, 5kg vegyes üveg, 1 kg csomagolóanyag stb. Azaz ha egy gyár 1millió terméket állít elő, akkor ennek megfelelő mennyiséget vegyen vissza.
A gyártóra bíznám, hogy a kereskedőin keresztül visszavásárolja a régi termékeket, avagy bemegy egy gyűjtőbe és egybe megveszi.
-ez keresletet termelne az anyagokra, csomagolókra stb. Azaz nem lenne pl. nem betétdíjas üveg.
-emelném a visszahasznosítható anyagok visszajuttatási árát. Tehát ha valaki 100kg reklámújságot visszavisz, ne 100Ft-ot kapjon. Na erre gazdagabb lenne a guberáló réteg :)
-zöld nyesedék (falevél, fű, ágak stb.) szezononkénti központi begyűjtése: ingyé' elviszik a kikészített külön rakott ilyen anyagokat oszt virágföld lesz belőle
- támogatott konyhamalac vásárlás: darálják csak le a szerves anyagot a szennyvízbe, ne kelljen a száraz kenyeret, ételmaradékot kukába tenni
- az építkezési sitt nagyon jó útépítéshez, gátfeltöltéshez legyen ez is olcsóbban szállítható...

-Marad a sz*ros pelenka és a használt tampon, de erre majd ti kitaláltok valami újrahasznosíthatóságot :)))

Dr.Bio74 2008.10.27. 14:11:35

sambalabammbumbumm 2008.10.27. 14:03:32

Adott esetekben a gyártók kötelezve vannak.
A betétdíjas rendszer az adó alapúval állandó harcot vív.
A szennyvíziszap eleve gondot okozó hulladék a mennyisége nővelése nélkül is.
Az építési sitt egyes részei alkalmazhatóak utakhoz, vagy feltöltésekhez, gátakhoz nem használnám.

HÉV-es 2008.10.27. 14:13:04

sambalabammbumbumm: igen ezt kellene, de mellette azt is, amit Pikka írt. Bűntetni, nagyon komolyan, szigorúan akik bárhol, bármit szemetelnek! A komposzthoz bizony mindenhonnan elszállíthatnák a szerves hulladékot. Nem csak házaktól, a lakótelepekről is.
Még a végén csinálok egy hulladék gyűjtő válalkozást. :-)

Dr.Bio74 2008.10.27. 14:13:11

Kiddy (Laura Lovebite) 2008.10.27. 14:10:21

Na ne..

Dr.Bio74 2008.10.27. 14:14:31

HÉV-es

Ha van megfelelő kezdő tőke, már rég meg kellett volna csinálni.

MetánGuppy 2008.10.27. 14:16:22

Én egyet értek azzal, hogy a gyártók sokban hozzájárulnak ahhoz, hogy ennyi szemét keletkezik.

Most vettem egy új mobilt, mert a régi már nem javítható (és nem azért mert megjelent az új hiperkütyü és kidobom a két héttel ezelőtt megvettet). A kapott dobozban volt egy mobil, egy töltő és egy kis útmutató füzetecske. Mindezeket persze el kellett választani egymástól, nehogy a papír szétrágja a mobilt, az meg kettéfűrészelje a töltőt. Emiatt a doboz háromszor akkora lett, mint amire szükség lett volna és volt benne másra fel nem használható szivacs is. Holott az egész megoldható lenne, ha a kis papírfüzetet betennék a mobil és a töltő közé, nem bántják azok egymást. Az egész beférne egy kis dobozkába. És ez még csak a csepp a tengerben. Mert mi lesz a régi mobilommal? Sajnos elfelejtettem megkérdezni, hogy beveszik-e, vagy netán beszámítják-e, mint ahogy az akkunál már megtörtént. (Tudom már nem lehetek nyertes.) Az elektronikai hulladék még durvább, mint egy kis szivacsdarab vagy egy tonna nylonzacsi.

A másik vesszőparipám: miért tűntek el a papírzacskók a pékárú üzletekből?
Vagonszámra hordjuk haza a kis zacsikat, amibe egy kenyeret nem lehet beletenni, mert azonnal szétszakad.

Kiddy (dugnám nikki sixx-et!) 2008.10.27. 14:16:30

Bio74!

De bizony. És állítólag sokkal jobb, mint a tampon, ugye, mert kettőt használsz évekig, simán megtérül az ára, továbbá nem szívja magába a hüvely nyálkahártyáját. Még nem próbáltam.

Pelenkára meg tényleg ott a mosható variáció vagy az EC, ami elég időigényes.

EC:
babaabilin.hu/

Pikka 2008.10.27. 14:17:11

Kiddy (Laura Lovebite) 2008.10.27. 14:10:21

Uhh. Elképzeltem. Nem kellett volna. Te tényleg kimosnád és újrahasznosítanád? Mennyire lehet ez higiénikus? (meg még egy csomó kérdés felmerült bennem, de az is nagyon OFF)

HÉV-es 2008.10.27. 14:19:49

MetánGuppy: és még hány ilyen dolog van! Apróságok, de mennyit jelentenének összességében! Na ezek rajtunk is múlnak! Szólni szoktam, ha nem értek egyet valamivel, szóban, email-ben. Párszor van eredménye! Ha sokan szólnánk több eredménye lenne. Na de a lustaság....

Kiddy (dugnám nikki sixx-et!) 2008.10.27. 14:20:10

Mennyire higiénikus egy tampon vagy egy intimbetét? Nem látom a gyártósort, így nem kezdek el képzelődni.

És azért nem váltok mosható betétre, mert iskolába járok, minden nap, így elég kényelmetlen lenne hurcolásznom a dolgokat, pláne, hogy nem árt kiöblíteni, azt meg egy nyilvános mosdóban - ehh.

Ha otthon lennék? Hát kipróbálnám. Régen se volt más, lehet megkérdezni az anyukákat meg a nagymamákat.

Bocs, ha undorgósra sikeredett. Ha valakinek van kedve erről beszélgetni, írhat mélt nyugodtan, bár most megyek épp mosogatni - Frosch, 98%-ban lebomló mosogatószerrel, ami még jobb, mint a többi, tapasztalat.

Kiddy (dugnám nikki sixx-et!) 2008.10.27. 14:25:42

Van köztetek egyébként Gödöllői? Ha igen, tudtok nekem szelektív hulladékgyűjtőket mondani (mármint hogy hol vannak? Itt lakom cca 2 éve, de még nem láttam sehol, annak ellenére, hogy odahaza, a vidéki kisvárosban minden sarkon vannak)?

Eddig nem gondoltam bele, hogy a hulladékosautóban több rekesz van, nem vagyok sikeres ember, tudom. Na de kérem, ha valamelyik városban van szelektív gyűjtő, de nincs szelektív feldolgozó, annak mi értelme van? Ne mondjátok nekem, hogy ha itt, Gd-n van szelektív gyűjtő, de nincs feldolgozó, majd leutaztatják a dudvát Hódmezővásárhelyre... Ez nekem annyira mesés. Vagy mégsem?

HÉV-es 2008.10.27. 14:25:56

Kiddy (Laura Lovebite): két márka, amit érdemes megnézned, ha ilyet használsz. Almawin, Ecover.

Dr.Bio74 2008.10.27. 14:26:01

Kiddy (Laura Lovebite) 2008.10.27. 14:20:10

Én spec arra gondoltam, hogy nektek, hölgyeknek, nem kényelmetlen e, ezen alkalmatosság viselése.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2008.10.27. 14:27:21

birdlady!
Nálatok ott szaratják a kutyákat, ahol a gyerekek játszanak? Neutronbombát!

Kiddy (dugnám nikki sixx-et!) 2008.10.27. 14:30:51

Bio74!

Ha a tampon nem az (márpedig ha jól van felhelyezve, akkor nem lehet észrevenni), akkor elvileg ez sem. Legalábbis még senki nem panaszkodott a fórumokon...

HÉV-es!

A Frosch nem sokkal drágább (már ha drágább), mint egy agyonreklámozott tisztítószer. Almawinbe tegnap botlottam egy webáruházban (boltban még sehol!), de ott a szállítási költséggel elég durván jönne ki az ár, Ecoverről szintén nem hallottam még.

Gromek · http://s2.images.www.tvn.hu/2007/02/19/14/45/www.tvn.hu_77d144c20119bee0e1b9747295346dec.gif 2008.10.27. 14:33:06

Mennyibe van ezeknek a szelektív gyűjtőknek a gyártása?

Mennyibe van a szelektív gyűjtőknek a gyűjtőhelyre való odaszállítása?

Azt is kalkuláljuk bele, hogy a szétválogatott hulladék újrahasznosításra kerül, nem tudom, de nagy a valószínűsége, hogy a feldolgozók az újrahasznosítható hulladék begyűjtéséért a FKFV-nak fizet. Tehát nem ingyért dolgoznak. Magyarán nem szívességet tesznek.

Na már most. Mennyivel olcsóbb lenne, ha a háztartásokhoz az egy darab - átlag 120 literes szeméttároló –helyett legalább két tárolóedényt helyezne ki a FKFV? Értem ez alatt a magán, illetve családi házban lakókat. Természetesen a lakótelepeken nagyobb gödönök vannak, de egyszerűen megoldható, hogy a kukák tetejére ráírják, hogy melyikbe dobható a papír, az üveg stb.

Országosan, átlagosan hetente legalább egyszer van szemétszállítás. Ha ezt kibővítenék azzal, hogy mondjuk kéthetenként egyszer-egyszer a háztartási hulladék mellett, a másik tárolóedényben gyűjtött papír, vagy üveg begyűjtését a hét kijelölt napján elvégeznék, nagy a valószínűsége, hogy a második kihelyezett kuka egy hét alatt nem telítődik meg. A háztartásoknak plusz pénzbe sem kell, hogy kerüljön, hiszen a FKFV pénzt kap a begyűjtött újrahasznosítható hulladékért. Mi ingyért odaadjuk nekik csak szabaduljunk tőle. Hiszen akiknek vegyes tüzelésű kazánjuk van az üvegen kívül jóformán mindent el tudnak égetni.
(A fenébe a környezettel felkiáltással)

Szerintem csak szervezés kérdése.

Mi ennek a haszna? Pl. az, hogy a közterületen nem kellene elviselni azoknak az ocsmány kinézetű konténereknek a látványát. Megspórolható lenne ezeknek a gyártása. Célfuvarban szállíthatják heti, vagy kétheti alkalommal a megjelölt hulladékfajtát. A hulladékgyűjtők szomszédságában lakók nyugalma zavartalan lenne. Nem utolsó sorban nem lennének illegális szemétlerakók a „látvány” konténerek mellett.

Szerintem, van még több előnye is.
De nálam okosabbak jobban elfilózhatnának erről, s többet ki tudnának hozni belőle.

Dr.Bio74 2008.10.27. 14:33:26

Én nem vok sikeres, mert felmásztam az autóra, (két éve tán), osz láttam a rekesz elválasztó láthatatlan falak helyét, mög láttam amikor egy helyre leöntötték a feldolgozó dózer elé, és most ott pihen a Dunának partjától nem messze néhány méter mélyen a föld alatt. De azóta sok minden változhatott, mintahogy láttam Osztriában amikor a hulladékos autók érkeztek a kis telepre, és az emberek válogatták tempósan a csarnokban a hulladékokat, és ott nem gyütt olyan masina, melynek hátán rekeszekben vót a papír, műanyag mög az üveg, de ők lenni elmaradottak.

Kiddy (dugnám nikki sixx-et!) 2008.10.27. 14:40:03

A reklámújságokról még eszembe jutott, hogy nálunk volt olyan nap, hogy 70 dkg-nyit (igen, megmértem) dobtak be, és ez csak egy nap volt. DÖBBENETES, hogy mennyi szemét áramlik be, de hát ugye vegyes tüzelésű kazán, majd jól elégetjük. Aha, persze. Én nem tudom, hogy akinek sikerül, az hogy csinálja, de Páromnak nem ment. Alig ég, és jóformán eloltja a tüzet. Gyújtósnak jó.

Próbálkoztam én azzal, hogy külön gyűjtöm pl. a háztartási papírtörlőt, amibe csak a kezemet törlöm, tehát csak vizes és úgyis megszárad. Szép ötlet volt, de mivel nem tudjuk, hol a szelektív? Kukába ment az egész.

Tescoba már nagynagy ikeás szatyorral járunk. Rendeltem mosódiót, egyszer mostam vele, bevált. Csapvizet iszunk. Szekrénnyel fűtünk (füst vs. földgáz).
Nem lehet itt környezettudatosnak lenni. Az egyik oldalon védek, a másikon pazarlok és szennyezek. (eldobható pelenka vs. mosás - víz - mosószer...)

A blogomon volt még egy eszmecsere, hogy mi a különbség a elvileg egyforma tisztítószerek között.
bakerstreet.freeblog.hu/archives/2008/09/26/Tegnapi_vasarlas/#comments
A linken megnézhető.

Megyek már, megyek, na.

HÉV-es 2008.10.27. 14:43:04

Kiddy (Laura Lovebite): ezek a Froschnál kicsit drágább termékek, de teljesen tiszták minden vegyianyagtól. Valóban szinte csak bioboltokban kaphatók, meg a biopiacokon.

Cs 2008.10.27. 15:08:39

Bio74!

Két féle autó van. Az rekeszes, meg az egy terű. Az egyterű megyen körben és azonos konténereket ürít, a rekszes is megyen körben, de ő egész szigetet ürít a megfelelő rekeszbe pakolva.

Nem elmaradottság kérdese vagy bármi más. Szokás kérdése, meg ez volt, meg sogorkoma ilyennel kereskedeik, stb. Két féle szállítási mód van.

Secnir 2008.10.27. 15:25:44

mindig meg akartam kérdezni, de sose vitt rá a lélek:
a tampon ugye nem, de a szárnyasbetét betétdíjas?
és az már szárnyasbetétdíj?

Kiddy (dugnám nikki sixx-et!) 2008.10.27. 15:38:43

Secnir!

Szép is lenne, ha vissza lehetne váltani... =)

elwood 2008.10.27. 15:52:01

Visszaváltani nem lehet, de ha nem illeszkedik elég szorosan, vissza lehet vinni a boltba mint az összenyálazott búvárszemüveget.
Hátha másnak pont jó lesz.

EÖ (törölt) 2008.10.27. 16:53:31

1. nekem egy hulladékkezelő cég ügyvezetője mondta, hogy igenis egybeöntik a szelektívet, DE a telepen megint szétválogatják, logikusnak tűnik :)

2. A facért nem lehet azt mondani, hogy szeptember 15 és december 45 között minden leadott petpalackért adunk 2 forintot. A hajléktalanok 2 hét alatt megtisztítanák az egész országot a flakonoktól.

Utána lehetne egy autógumis akció, vagy hűtőszekrény, vagy bármi.
Párszázmillába biztos fájna, de még így is olcsóbb, mint folyamatosan küzdeni a szeméthalmok ellen, no meg a homeless-es is fellendítenék a tablettásbor keresletet.


3. Mosódió vazzeg, dobjátok le a padlóla, de dulván

én vettem egyet, a héjából azóta mosunk, mosogatógépben is használjuk, a magjából kifűtöttük a lakásunkat, az egész telet kihúzta, a maradékból meg nyáron grillezünk az udvaron. A hamujából kiváló műtrágya lett, azzal locsoljuk a kertet, vízzel hígitva a hamut megy vele a fűnyíró meg az asszony toyotája, a csomagolásból pedig anyósom varrt két öltöny ruhát a gyerekeknek a maradék cafatokból meg leszigeteltük a padlást. Komolyan mondom.

jesszumpepi (törölt) 2008.10.27. 17:12:46

Kéretik az úri közönségtől a mosódiót nem kritizálni.

Kíváncsiságból vettem.Nagyon szépen mos.

Számomra egyetlen hátránya az,hogy a mosáshoz kellő adag 3 alkalomra elég.
Ezért általában hétvégére hagyom a mosást,amikor tudom,hogy lesz 3 kör.

Ha hét közben kell mosni,akkor meg ott a mosópor.

Akinek mosóporra allergiás családtagja van,annak kimondottan ajánlom.

jesszumpepi (törölt) 2008.10.27. 17:16:44

Fél kilót vettem bioboltban,ahová amúgy is járok.

A bioboltban nemcsak biodolgok,hanem a háztartásban,kozmetikában használatos egyéb dolgok,például fogkrém is kapható.

Ha meg ott vagyok,szeretek körülnézni.
Egy kis vászonzacskót adnak a dióhoz,abba kell beletenni 5-7 fél dióhéjat.
A mosódiő egy indiai fa termése.Szaponint tartalmaz.

jesszumpepi (törölt) 2008.10.27. 17:19:31

A szelektív gyűjtésről itt az Indexen volt egy cikk.

Üzlet,mert a cég(ek) eladják,amit lehet,például a fém italosdobozokat Csehországba.(Nem is meglepő.)

Ennél több az a pénz,amit minden eladott,újrahasznosítható alapanyagért kapnak a Környezetvédelmi Minisztériumtól.

jesszumpepi (törölt) 2008.10.27. 17:22:27

Lehet kritizálni a szelektív gyűjtést,de mindent el kell kezdeni valahogy.

EÖ (törölt) 2008.10.27. 17:38:31

jesszum
mondj el mindent a mosódióról!!
szociológia doktorit írok, kéne az anyag
egyébként a vadgesztenyében is van szaponin,de az is lehet hogy mégsincs

EÖ (törölt) 2008.10.27. 21:56:47

Kiddy

köszönöm a linket


kaptam a Kanári-szigeteken egy szárított gőte amulettet az megvéd mindenféle babonától

azóta én ebben nem hiszek

ami nekünk bejött: a mosógép tetejére holdtöltekor szedett kakukkfüvet teszünk, akkor szépen kimossa a koszos ruhát

Mylady 2008.10.27. 21:59:55

Egyszer régen, úgy 10-15 évvel ezelőtt, láttam egy műsort a tv-ben, a felesleges csomagolásról.
A riporter bement a boltba, összeszedett egy kosárnyi árut, odament a pénztárhoz és kipakolt mindent a szalagra. És akkor elkezdett kicsomagolni.
A tojást áttette otthonról hozott papírtartóba, a fogrémes tubust kivette a papírdobozból, a celofánba csomagolt szappan kivette a papírdobozból, stb.
A vége az lett, hogy a kosár egynegyedéig volt áru, egyrétegbe csomagolva, és a kosár mellett halomban állt a rengeteg csomagolóanyag, ami mind(!) második illetve harmadik csomagolásként volt a terméken (főleg kartondobozok a fogkrémestubusnak, arckrémes tubusnak, kávészacskónak stb).
Én nagyon ledöbbentem. Eszméletlen jól illusztrálta, mennyi szemetet megveszünk.
Azóta is figyelem, hogy mennyi terméknél van dupla vagy éppen tripla csomagolás tök feleslegesen.
Szerintem ezt is meg kellene szüntetni.

Mylady 2008.10.27. 22:09:54

Vettem egy új notebookot.
Egy bazinagy kartondobozban:
- volt egy táska nejlonzacsiba csomagolva
- plusz a notebook nejlonzacsiban, hungarocell (vagy hasonló) lapok között
- egy plusz kartondobozban egy kisebb kartondoboz a nejlonzacsiba csomagolt akkumulátorral
- meg a hálózati dugasz kétrészletben, külön-külön nejlonzacsiba csoagolva,
- három füzet külön-külön nejlonzacsiba csomagolva
- egy user manual lemez papírtasakban nejlonzacsiba csomagolva
- a kisebbik kartondobozban három kisebb kartonlap elválasztófalként (ahogy valaki már írta, nehogy bántásk egymást)
- egy jó nagy durrogtatós műanyaglap
- valami habszivacsféle a monitor védelmére
És a boltban hogy ezt az egészet el tudjam hozni, beletették egy óriási nejlonzacsiba, aminek nem ért össze a füle, ezért összekötötték a két fülét egy másik óriási nejlonzacsival. :)
Most úgy érzem, belefulladok a rengeteg csomagolóanyagba.

Doktor Kotász 2008.10.28. 01:21:25

Fel kell gyújtani benzinnel a szelektív kukákat, és reménykedni, hátha nem pótolja őket senki. Ha igen, akkor ismét felgyújtani...

Pikka 2008.10.28. 08:19:58

mylady: a fülösszekötés a legjobb:D
A kettős csomagolással meg egyetértek (tudom, hogy más megfontolásból volt 2 zacdsiban, de legjobb, amikor a tesco gazdaságos popcorn csomagolása alól kibukkan a boltrakészen becsomagolt Mogyi popcorn :D )

neet 2008.10.28. 08:30:35

Rég vásároltam Kaiser's-ben, de akkoriban 10 deka sajtot beletettek egy nejlonzacsiba, (vagy nejlon fóliába?) majd azt is betették egy zacsiba és rátűzőgépeztek egy címkét az árral, miegymással. Nagyon rég a helyi KÖZ-ÉRT-ben ugyanezt megoldották egy barnás színű papírral (újra papír?) és egy cerkával ráfirkantották az árat. Mióta minden sarkon térfigyelő van, nem lehetne megint cerkázni? Ha elkezdem radírozni a sajtot, csak feltűnik valakinek, nem?

Azt tudjátok, h amikor műszaki cikket veszel, a blokkal vissza lehet vinni a boltba, ha már nem használható, elromlott, stb? Valaki próbálta már, h egy 10 éves tv-nek meghagyta a blokkját és visszavitte? Vagy csak az EU-csatl. óta vásárolt cikkekre igaz ez? Lomtalanításkor ugyan kitesszük, és a ladások még aznap elviszik, de azért...

EÖ (törölt) 2008.10.28. 10:13:33

neet

a ladások elviszik csak utána kiégetik belőle ami jó, vagy kikalapálják vagy kiflexelik vagy mittudomén és utána megy az erdőbe szemétként

cimar 2008.10.28. 14:17:44

Sziasztok

Ezen az oldalon olvashattok arról, hogy melyik szemetet hova kell dobni, szerintem hasznos: www.fkf.hu/portal/page/portal/fkf/szolg/Lakossag/Hulladek/Szelektiv/Szelektiv_sziget

A nép informálása valóban hiányos. Nekem nagyon tetszene, ha a szigeteknél ki lenne téve, hogy miből mi lesz, és lenne látszatja a gyűjtésnek, hogy a kedves publikum kedvét lelje benne. A látszat alatt nem a mellépakolt szemetet gondolom, hanem új padokat a játszótérre, amelyre ki van írva, hogy a szelektív hulladékgyűjtésből befolyó pénzből vásároltuk önöknek...mert ugye ezért valaki fizet.
Sajnos a szigetek tele vannak, szinte mindig. Jó hír, hogy 2009-ben több száz új sziget épül Budapesten, szóval 5-10 év, és tényleg minden utcában lesz.
Amúgy én bizony letépem a joghurtos doboz tetejéről a fóliát, és elmosom a dobozt. A fólia fém, a doboz műanyag. A szemetes mellett 3 szatyor van: papír, üveg+fém, műanyag - így amikor hetente egyszer elviszem, rögtön gyorsabban ki tudom dobni. Észrevette már valaki rajtam kívül, hogy bár több időbe kerül, de kevesebb marad a sima kukában, és elég azt 3-4 naponta levinni, a korábbi naponta helyett? Ergó->elég a kisebb kuka->ergó olcsóbb lesz a szemétdíjad is.

Kitartás! Lesz ez jobb is.

cimar 2008.10.28. 14:21:31

..és még valami
A korábbiakhoz képest már több dolgot be lehet dobni. Pl.: nejlonzacsik, kefíres és joghurtos doboz, mindenfajta műanyag palack (tusfürdő, sampon), a lényeg, hogy öblítsd el előtte.

cimar 2008.10.28. 14:29:20

Gromek írta: "Ha ezt kibővítenék azzal, hogy mondjuk kéthetenként egyszer-egyszer a háztartási hulladék mellett, a másik tárolóedényben gyűjtött papír, vagy üveg begyűjtését a hét kijelölt napján elvégeznék, nagy a valószínűsége, hogy a második kihelyezett kuka egy hét alatt nem telítődik meg."

BUDAKALÁSZON így működik!!! Költözzön mindenki Kalászra! A Saubermacher cég szeptemberben indította el ezt a szolgáltatást, kapsz egy 4 zsákot 4 hónapra, ha nem elég kérsz és kapsz, és abba teszed a szelektívet vegyesen, ők meg válogatják. Europeer? Kicsit!

NémethMarcell 2008.10.29. 11:54:57

"...a lényeg, hogy öblítsd el előtte."

Hát ez az, amit soha ne csinálj. 20 gramm harmadosztályú alapanyagért folyatsz el 2 liter vizet? Az miért is jó a környezetnek?

EÖ (törölt) 2008.10.29. 20:42:11

FONTOS

ha elöblíted a flakonokat, (különösen a tejfölös a nagyon veszélyes, a sok E miatt), akkor a keletkező szennyezett vizet egy előtte jól kimosott hordóba gyűjtsd össze és add le a Ráckevei Veszélyes Hulladék Üzembe.
Természetesen a hordó mosóvizét egy másik - szintén kimosott - hordóba gyűjtsd és azt is add le.

cseresznye1 2008.11.01. 03:21:15

Secnir. Bocs én téged mindig 1 blf*sznak néztelek de miért? Eddig néha bunko voltál most meg tök normál. Lehet félreismertelek?
süti beállítások módosítása