Tékozló Homár

Autós-közterületes parkolóháború a Belvárosban

2008.11.10. 10:40 | szily | 64 komment

Minden vicc nélkül a kedvenc közterületesünk a rogánfalvi Illés István, aki egy korábbi esetben is gyorsan és érdemben reagált egy olvasói felvetésre, annyira tárgyszerűen, hogy a szenyózásra hajlamos igen igényes Homár-olvasótábornál 80 százalék feletti tetszési indexet (4,1/5) ért el a válasza. Most a Hild téren elhelyezett, autósokat és gyalogosokat egyaránt sújtó virágládák ügyében nyilatkozik meg. Az írásból kiderül, hogy egy kreatív és jó kézügyességű autós gerilla az éj leple alatt hamis, a parkolást engedő jelet festett föl az úttestre. Levél hajtás után, előzmények az Ismét parkolóterror Rogánfalván című posztban.

Kedves Homár, tisztelt levélíró!

Először is szeretném megköszönni hogy válaszlevelünk újfent teret kap a blog nyilvánossága előtt. Remélem hogy az előzmények megismerése talán kissé árnyalja az olvasókban és az örömmel bírálókban is a képet.

A Hild tér kis utcácskájában egymás hegyén-hátán parkoló autók miatt felügyeletünk megalakulása óta rengeteg panaszlevelet kapott. A levelekben az utca  járhatatlansága mellett a kihajtás balesetveszélyessége volt a fő tényező, amelyek miatt az utca szellősebbé tételét kérték a környék lakói. (Tavasszal egy idős hölgyet ütött el egy kitolató autó a két utca kereszteződésénél.) Az utca bal oldalán található aszfaltcsík, attól függetlenül hogy igen keskeny, a gyalogosforgalom elősegítését lenne hivatott szolgálni. (lásd KRESZ 1. számú függelék: I. b.) pont: járda definíciója)

Ez év tavaszán figyelmeztetések tucatjait helyeztük el az ott parkoló autók szélvédőjén: tilos a várakozás. Az útburkolati jelek felfestését engedélyező és azt végző szervek (Főv. Önk., FKF zRt.) tájékoztattak bennünket: forgalomtechnikai szempontból ott a gépjárművel várakozás - jelen körülmények között -  nem engedélyezhető.

Probléma elől elmenekülni nem állt szándékunkban, ezért a várakozás szabályainak megsértése miatt több esetben eljárást kezdeményeztünk a nyár folyamán a szabálytalankodókkal szemben, amikor egyszer csak meglepő eseményekkel szembesültünk: egy szép őszi este valaki fogta magát, és "önhatalmúlag" felfestett egy várakozást engedélyező útburkolati jelet. Mondanom sem kell, ez azt jelenti hogy engedély nélkül, ami bizony akár bűncselekménynek is minősülhet.

Erre válaszként mit tehettünk volna: beszüntettük az intézkedéseket a "felfestés" eltávolíttatásáig, ami bizony sokkal több időbe kerül, mint annak felmázolása. Az utca gondja azonban ettől nyilvánvalóan nem oldódott meg. A gyalogosok részére fenntartott részen továbbra is autók álltak, a panaszok továbbra is csak jöttek. A gépjárművek elszállítására nem vagyunk jogosultak, nem is tartanánk jelen esetben célravezetőnek, folyamatos forgalomirányítást pedig nem tudunk biztosítani. Ekkor kezdeményeztük a kis fákat tartalmazó ládák kb. 20 méter hosszan történő elhelyezését abból a célból, amíg a várakozás szabályait még egyértelműbbé tesszük - adott esetben tiltó táblával illetőleg felfestéssel, hivatalosan - amely két  hónapot vesz igénybe.

A megoldás valóban nem a legjobb, de mint említettem időleges. A fák kihelyezését pedig pont azért csak "három autónyi" helyen végeztük - és nem az utca bal oldalának végéig - hogy mindenkinek igaza lehessen kicsit, csökkentsünk is a zsúfoltságon, de ne is szorítsuk még szűkebb keretek közé a környéken autóval várakozókat.

Remélem a fentiekből legalább kisejlik: nincs mindenki számára kedvező megoldás, de dolgozunk rajta. És ha már egyszer adott a lehetőség ennyi ember konstruktivitásával élni, én megteszem: kérem a tisztelt környékbeli lakosokat, a levélírót, a kommentelőket, hogy ötleteikkel és javaslataikkal segítsenek az átmeneti időszak valóban "salamoni" megoldásában.  Ígérem, hogy a legjobb - engedélyezhető és kivitelezhető - ötletet megvalósítjuk. Mint ahogyan korábban is tettük, például a Balaton utca esetében.

Köszönettel és üdvözlettel:

Illés István
Belváros-Lipótváros Közterület-felügyelete

 

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cigiző · http://cigi.blog.hu/ 2008.11.10. 10:46:55

ez egy rendes ember, változatlanul
hol a címe?

É2I 2008.11.10. 10:51:06

Korrekt, de az felvetődőtt bennem, hogy a járókelőket ez ugyanúgy akadályozza, mint az autókat.

Egy ötletnek elmehetne, hogy azt a kis kerítést a járda másik oldalára átrakni. Bár ez teljesen kizárná a parkolást, de a gyalogosokat hasznos módon védené.
Esetleg a fák irányába megszélesíteni a járdát, úgy még talán parkolásra is maradna hely.

2008.11.10. 10:51:56

Legyen mondjuk kedvezmenyes parkolas a melygarazsban keruleti lakosoknak... Vagy ilyesmi :)
Amugy kivancsi lennek, hogy hany csoves szart mar bele azokba a ladakba 1 het alatt.

jusztlacika 2008.11.10. 10:54:46

szarjon sünt!!!!!!!!

eladtam a diplomámat!

homár molla 2008.11.10. 11:23:25

csináljanak egy fasza békávét, mindenki adja el az autóját, a bevételből meg vegyen nekem 1 sört, a maradékból állampapírt. és mindenki jól jár.

AlulírottFentemlített 2008.11.10. 11:30:55

Na ebből sem lesz egy EDE poszt, vagy talán skeptikus vagyok, mint egy 3 diplomás csokiszökőkút összeszerelő szakmunkás?

schokobanane (törölt) 2008.11.10. 11:36:33

enenmegaziren 2008.11.10. 10:51:06

Ott a pont. Különösen, ami a járda kiszélesítését illeti.

Legalább mérjenek le egy tolókocsit meg egy babakocsit, hogy elfér-e "járdán", aztán nevezzék annak (ha megfelel a kritériumoknak).
De ezt már korábban elmondtam.

Potenciális Disznó 2008.11.10. 11:46:43

tudja valaki, hogy mi ez a zep02 izé?

lkiuztr (törölt) 2008.11.10. 11:50:19

Ez az schokobanane! Mérjék le, szélesítsék ki a járdát, és Demszky pózna a szélére.

2008.11.10. 11:53:31

Inkabb az autosoknak nem kene felallniuk, akkor sem, ha nincs demszkykaro... Csak hat sajnos bunkok vagyunk, mint az allat, ugyhogy nem lehet mit tenni.

Szarazkoro 2008.11.10. 11:54:08

Zep02:
Nem tetszik! Most legyen nagy a szad! Ide irj!

gravi_t 2008.11.10. 11:55:02

"amíg a várakozás szabályait még egyértelműbbé tesszük - adott esetben tiltó táblával illetőleg felfestéssel, hivatalosan - amely két hónapot vesz igénybe."

A = önkormányzati ember
B = közútkezelők, útfestő részleg
C = közútkezelők, táblás részleg

Hétfő 9:00, óra indul:
A: Halló, te vagy az, Sanyi? Itt Zsoca az önkormitól.
B: Ja, én vagyok, heló, Zsoca. Mi kőne?
A: Te, figyi, ráértek ma délelőtt? Lenne egy kis munka.
B: Attól függ. Miről van szó?
A: A Hild téren fel kéne festeni egy sárga csíkot az útra a járda mellé. Belefér?
B: Asszem, menni fog. Még valami?
A: Aha, a Józsi ott van valahol? Hívd már a telefonhoz!
B: Oké!
C: Halló, itt Józsi. Mi újság, Zsocikám?
A: Semmi különös. Te, légyszi menjetek már ki a Sanyiékkal a Hildre és tegyetek ki egy megállni tilost!
C: Semmi gond, Zsoci, meglesz.
A: Oké, figyi, szóljatok már vissza, amikor kész!
C: Oké, semmi gond.
A: Heló!
C: Heló!

Délután 13:00:
C: Halló, a Zsoci benn van?
A: Igen, én vagyok az, szevasz, Józsikám!
C: Szevasz! Csak azért szólok, hogy kész a meló!
A: Oké, köszi szépen, nagyok vagytok! Üdvözlöm Sanyit is! Heló!
C: Átadom, heló!

Óra megáll.

Secnir 2008.11.10. 12:01:20

"gravi_t 2008.11.10. 11:55:02"

Asimov óta bírom a sci-fit....

blogsámán 2008.11.10. 12:08:37

Szerintem vannak helyzetek, ahol egszerűen nem lehet mindenkinek kedvezni. Szerintem itt is el kell dönteni, hogy adott utcából az autókat tiltjuk ki, vagy a gyalogosokat. A virágláda a lehető legrosszabb megoldás, mert így sikerült minden érintettnek használhatatlanná tenni a területet. Egyébként szerintem mivel ez egy szűk zsákutca, ahonnan csak tolatva lehet autóval kijönni, ami mégiscsak veszélyesebbnek tekinthető a normál üzemnél, én hajlok arra, hogy a virágládákat helyezzék az utca elejére keresztben, így egyértelmű lenne a forgalmi helyzet.

Secnir 2008.11.10. 12:10:07

nem értem, egy huszárvágással meg lehetne oldani a dolgot: építsék be az utcát, csináljanak belőle lakóparkot.
nem jó ötlet?

Dr.Bio74 2008.11.10. 12:10:52

Ezt a zeppet még nem nulláztátok le?

gravi_t 2008.11.10. 12:26:25

egyébként nem értem, hogy a fákat miért nem az útra, a járda mellé tették ...

kenshikun 2008.11.10. 12:28:05

Mivel zsákutcáról lészen szó, és a tolatás elég zaklató módja a vezetésnek én is a bal járda kiszelesítése és karózása mellett tenném le a voksom, de a karó akár virágláda is lehet. Ha nem lenne beton az autópályák közepén ott is megfordulna sok ember, vagy előzne a szembesávban... Ez van sajnos idehaza.

Bit Rot 2008.11.10. 12:28:17

"Erre válaszként mit tehettünk volna: beszüntettük az intézkedéseket a "felfestés" eltávolíttatásáig, ami bizony sokkal több időbe kerül, mint annak felmázolása."

Na, ezért van ma csődben Magyarország!

Az az ország, amely nem képes maximum 1-2 óra, vagy 1-2 nap alatt eltávolítani egy "illegálisan odafestett" parkolójelet, hogyan gondolhatja, hogy bármi nagyobbra is képes (pl. világválság hatásainak enyhítése, növekedés beindítása?)

Vicc!

Sanyi 2008.11.10. 12:31:10

Ez a zep egy kancso. Szerintem mar ki lett banolva nick-je de nem nyugszik.

Acmee 2008.11.10. 12:38:21

1. alternatíva: Építsenek mélygarázst! Ha jól tudom, akkor mindenki azért fizet parkolási díjat, h a "parkolási cégek" karban- és tisztán tartsák a meglévőket, valamint új parkolóhelyeket teremtsenek. Láttatok már mondjuk centrumos csókákat parkolóhely határolóvonalakat festeni? Vagy esetleg újraaszfaltozni 1-1 helyet? Vagy csak szimplán összesöpörni a söpredék által eldobált szemetet?

Ja, bocsánat T. Önkormányzat, h a kínos pontokat feszegetem, de talán-talán vkinek megszólal a lelkiismerete, h "ez azért már a pofátlanság teteje"!!

Kérdem én, hol van az a sok százmillió, amit pl. a Centrum szed be parkolási bírság címén??

Ja, hogy nincs péz' a mélygarázsra? Talán pont az a mennyiség hiányzik, ami a parkolási "fantomcégeken" keresztül különböző, magas helyeken lévő, mély zsebekbe csorognak??

Itt a nagy hiba! Ha lenne mondjuk kb. 1km-ként mélygarázs (pl. Bécs belváros), akkor eltűnnének a felszínen, legtöbbször szabálytalanul parkoló autók(mivel Butapesten ált. 70%-ban szabálytalanul tudsz megállni, mivel nincs szabályos hely.

2. Normális tömegközlekedést a népnek! P+R rendszer nálunk sikeresebb országokban már tökéletesen bevált. Nem értem, h miért csak az agyament f@szságokat kell másolni a nyugatról??! Miért nem lehet a mindennapi életet könnyebbé tevő dolgokra koncentrálni?? (Mert a "szolgálati" A8, A6, Passat, Octavia, Trabant(a'la Brit Nagykövet-helyettes) AKÁRHOL bűntetlenül otthagyható! Ennyi a válasz.)

Talán ha a város szélén több száz férőhelyes parkolók épülnének (mindegy, h vízszintes, ég felé vagy a föld alá építettről lenne szó), és az adott parkolóktól indulnának fő vonalak (villamos, busz), amivel könnyen elérhető lenne az a kevéske metro, ami Fővárosunkban van! Vagy talán jobban a körmére nézni a Közlekedési Vállalatnak, esetleg jobban üzemelő Közlekedési vállalatoktól tanácsot, segítséget kérni (szigorúan fű alatt, milyen "ciki", h pont a nagy és mindenható BKV kér segítséget). Példának okáért mondjuk a PK Rt.-től. A pécsi tömegközlekedésre joggal lehet büszke a város!

Tudom, ezen dolgok nem egyetlen önkormányzaton múlnak, de taln ha egy meri, akkor (talán-talán) a többiek is fel mernek állni a feneketlen kút karimája mellől (amibe egyelőre csak dől a pénz).

Ja, igen, lehet, h nem akkor kellene belemenni a "lehet, hogy kéne'" tárgyalásába, mikor már skalpot kíván a nép!!

Bocsánat a hosszú kommentért. Azt hiszem adtam egy pár alternatívát - nem csak ennek az egy utcának - a sok parkoló autó problémájának megszűntetésére! Mégegyszer bocsánat, pár év bosszúságait "tomboltam" ki.

rkpeti · http://www.uzemanyaglopas.hu 2008.11.10. 12:45:39

A lényeg a fentebb vázolt "telefonbeszélgetésben" van. A többi csak rizsa.

moli 2008.11.10. 13:00:45

"""A gépjárművek elszállítására nem vagyunk jogosultak, nem is tartanánk jelen esetben célravezetőnek"""

ooo, dehogynem! lehet eleinte 5000-et el kell szallitani, de hogy egy ido utan ezredennyit, az biztos! 50000ft-os szallitgatas, de a 8 oras utanajaras, taxizgatas meg a penzeseknek se eri meg.

szukseg van egy elszallito-azonnali-kommandora, amit lehetne hivni, mint a 112-t, 15 percen belul helyszinen lennenek es azonnal vinnek az autot. munkahelyemen minden nap 3 autot el tudnanak vinni a parkolobejaratrol (beszaladt a postara..) es a villamosvaganyra is belog napi 5 auto.
egyszeruen tenni kell es rend lesz.

ss12 2008.11.10. 13:02:28

Tényleg csak ötletszinten

1.Rövidtávon
az utca bal oldalán, a szemétlerakónak használt park-rész bevonásával alakítsanak ki kulturáltan 10-12 autó számára parkolóhelyet. Az utca jobb oldalán pedig a járdát szélesítsék ki egy fél méterrel és helyezzenek el kerítést, hogy ne lehessen parkolni oda.

2. Középtávon:
építsenek a tér alá PPPbe mélygarázst, az építési koncesszió kiadása az önkormányzat részéről 100%, h óriási üzlet lenne... utána pedig az egész teret nyugodtan lehetne sétálóutcásítani, helyet hagyva babakocsiknak, tolószékkel mozgóknak, meg kis kávézóknak!

3. Hosszútávon
csak a teleport jelenthet megoldást

megyo 2008.11.10. 13:18:06

Az elszállítósdi nem rossz buli, csak jogszabályi akadályai vannak, de nekünk prágában a parkolóövezetben az automata elől megváltott parkolási jeggyel együtt szállították el 2 autónkat az éj leple alatt, mert nem voltunk tisztában, h a kék vonal mögött csak kerületi lakos parkolhat pénzért, más sehogy sem (a város 90%a kék vonallal volt összefirkálva). ott lakossági bejelentés alapján indulnak útnak a trailerek az éj leple alatt, 15000/autó.
láthatjuk, máshol élnek a kurva anyád, örülj h nem zuztam be a kocsid rendfenntartói jogokkal.

táblát kihelyezni tényleg nem egyszerű. hivatalról hivatalra, nem személyesen, csak egy papir, jegyző aláírásával. de honapokig nem tart (egy hét, sacc, hacsak nem főpolgármester vagy).

rogánnak kitépném a szivét, az fix. meg az összes centrumos (haszonélvezőét) is. nem milliókról, éves szinten milliárdokról szól, aminek egy jó része az államkasszába kerül (mondjuk a fele), ezzel az intézkedéssel is elvenni az emberek kedvét a városban parkolástól, de a város széli P+R nem csak saját maguknak termelnének pénzt, de a bkvnak is, tehát néminemű összefogás elvárható lenne.

én 4 éve bliccelek, de kezdek belefáradni. ma vettem egy bérletet, ha lassan is épül, még mindig a metro a leggyorsabb jármű.

dooky 2008.11.10. 13:38:13

Akarki akarmit mondd, szerintem ez egy normalis ember.

Egy javaslatom lenne, ami nem tudom, megold-e barmit MO-n. Nalunk ha valaki valami rendeletet hoz, ami valszeg sokakat fog zavarni (tipikusan utfelujitas, kozlekedesi szabaly modositas, kozl. lampa ki vagy bekapcsolas hosszu tavon), mindig kifuggesztenek melle egy A4es lapot, es veszik a faradtsagot, hogy egy-ket mondatban, max feloldalban elmagyarazzak a nepnek, hogy miert szivnak. Persze igy is lesz elegedettlenkedo, de azert egy ilyen level utan mint ez is a postban, szerintem kevesebb a gyalazkodas..

Hild téri fákk 2008.11.10. 13:39:41

Ez az egész ügy valami vicc. Szembemegyek a forgalommal vagy tényleg mindenki megörült? Ott parkolok nap mint nap (parkolnék). Mi a probléma? Most mondjuk a jelzésértékű fák a marha nagy ládákban nekem is azzá váltak, de egyébként? Óránként 5-6 gyalogos fordul meg errefelé. Csúcsidőben 8-ra nő a számuk. Ebből 4 az autós, akinek sikerült parkolnia.
Mi a gond ebben az utcában? A gyalogos sétál az úttesten. Amúgy vidékiesen. Ha jön egy csúnya autó, akkor a gyalogos felhúzódik arra 15-20 másodperce a járdára. A házak felőli oldalra, mivel ott is van járda és oszlopokkal védett (részben). A lényeg, hogy oda sosem parkolnak. Ekkora gyalogosforgalomhoz minek mindkét oldalra járda? A kritikus útszakasz hossza 40m. Nem szabályos? Húhuuu, nagy baj. Ebben az országban. Hát akkor meg lehet talán szüntetni a park felőli járdát, és akkor már szabályosan parkolnánk? Az túl jó lenne nekünk, néhányunknak, ugyi? Az pedig fáj, jaaaj de nagyon fáj!
Az egész kavarás érthetetlen. A ládák meg egy látlelet a kerületről, a városról, az országról.
Nehogy valaki azt gondolja, hogy a négy kis fa a ládákban sokat zöldít a szürke belvároson! Elég döglöttnek néznek ki. Ennyi erővel egy-egy lécet is beledughattak volna a ládákba. Másrészt egy nagy lombos fa alá sikerült telepíteni őket. Esélyük sincs.
Parkolni nem lehet, gyalogolni nem lehet, négy fácska haldoklik. Hurrá!

TH 2008.11.10. 13:56:19

Ha a közterületeseknél mindenkinek ilyen lenne a hozzáállása mint Illés Istvánnak, akkor azt hiszem, lényegesen kevesebb lenne a panasz rájuk.
Nekem nagyon szimpatikus ez a hozzáállás a részéről, és levelével valóban képes más megvilágításba helyezni a dolgokat...

aachi2 2008.11.10. 13:57:30

Hild téri fákk ,

ha arra járok az ott parkoló kocsikat végig fogom húzni a kulccsomómmal. jha hogy nem szabályos? húhuuu, nagy baj. ebben az országban.

É2I 2008.11.10. 14:01:06

@Hild téri fákk
"Parkolni nem lehet, gyalogolni nem lehet, négy fácska haldoklik. Hurrá!"

Mondjuk az első posztnál nekem is ez jött le. Az a ládás megoldás egy elég nagy hüjeség, senkinek se jó.

Valami kitolás féle, a csakazértse jellegű virtus.

Cook kapitány 2008.11.10. 14:01:26

gravi_t: aztán jön a következő bejegyzés a homáron, hogy a szemetek az V. kerületben pályáztatás nélkül, haverokkal festetik a sárga csíkot.

Megszeppent kisgyerek 2008.11.10. 14:09:57

Hild téri fákk

Óvasni tudol-e?
"A megoldás valóban nem a legjobb, de mint említettem időleges"

Amúgy meg még egy jó tanács az "Elég döglöttnek néznek ki" kitételhez: novemberben ne keress bazi nagy zöld lombozatot azokon a fákon, és akkor nem csalódsz.

s.o.v.i.e.t 2008.11.10. 14:12:29

Olcsó és kivitelezhető ötlet:

KRESZ szabályainak jelzése táblákkal.
Ennek betartásának ellenőrzése.

Ha jól tudom, akkor azt is szabályozza a KRESZ, hogy kitolatás közben asszonyokat elütni magas fokú illetlenség.

TH 2008.11.10. 14:13:41

Megszeppent kisgyerek 2008.11.10. 14:09:57
"novemberben ne keress bazi nagy zöld lombozatot azokon a fákon, és akkor nem csalódsz."
Ez tetszett! :)))

helianthus 2008.11.10. 14:32:56

Kedves Mindenhatónk, Ó Szily!
Hozzád szólok mostan!
Köszönöm, hogy a "a szenyózásra hajlamos" szóösszetétel "igen igényes"-re cserélted, mikor postodban a Homár-olvasótáboráról emlékeztél meg!
:)

helianthus 2008.11.10. 14:34:04

Zep03!!!!
ezek szerint zep02 kiiktatva!!!
Éljen.

Hild téri fákk 2008.11.10. 14:39:06

Kedves aachi2!
Gyere bármikor, kulcsodat otthon ne feledd. Érezd jól magad, fenyegess!
Általad oly különös kegyetlenséggel hivatkozott soraim azt jelentenék a jámborabb olvasónak, hogy ha kulcsoddal mindent végig akarnál vandálkodni, ami nem szabályos, akkor a kulcscsomód is kevés lesz (kerületen belül). És persze, nincs mentségem, a szabályokat tisztelni kell, de vannak a világon olyan helyek, ahol a szabályok értem vannak, nem ellenem. Ami nagyobb baj, egymást sem tiszteljük, nem csak a szabályokat.

Kisgyerek:
És a szövegértéssel hogy állunk?
Olvasom, hogy „megoldás”. Te pedig, nem érted, hogy én mondám, ez nem megoldás. Mert nem volt mit megoldani. De csináltak bajt, most már tényleg kéne megoldás. A ládák miatt. A hülyeséget akkor sem hívjuk megoldásnak, ha bevallottan időleges.
Nem vagyok kertész, fát sem nevelek, de kösz a segítséget lombügyben! Jeeeesus!

Gondoltam lesz kis eszmecsere, egy apró, de oly szomorú közösségi ügyecskéről. De inkább van parttalan kötözködés, érteni nem akarás.

s.o.v.i.e.t 2008.11.10. 14:40:43

aachi2 2008.11.10. 13:57:30

ezt most miért kell? Ha valaki rajtakap és tettleg inzultálva jelzi nemtetszését, az szabályos-e?

aachi2 2008.11.10. 14:53:13

Hild téri fákk,

azért parkolsz ott annak ellenére hogy tilos, mert szinte biztos hogy nem leszel megbüntetve. itt lenne az ideje hogy a szabályok be legyenek tartatva. a járda a gyalogosé. krvára unom már a szmogot a dugókat és azt hogy nemhogy autóval már gyalog sem lehet közlekedni mert az egész város egy bazi nagy parkolóvá és autóuttá van változtatva. nem lehet így élni.

aachi2 2008.11.10. 14:54:26

soviet, és tilosban parkolni?

Kifordított kacagány 2008.11.10. 15:12:57

mennyibe kerültek a ládák? és a kihelyezésük?

Hild téri fákk 2008.11.10. 15:30:17

Kedves acchi2!

Azért parkolok ott, mert nem tudok az Október 6-ban. És bevallom, eszembe se jutott, hogy tilos, mert olyan logikátlan ez a tiltás, még ha jogilag tényleg érvényes is.
Érteni vélem a problémáidat, sőt egyet is értek Veled, de én azt mondom, hogy ne legyen minden tilos. Legyen szabad ott parkolni. Nem általában szeretem, vagy nem szeretem az autózást, hanem konkrétan itt butaság, amit tettek. Gyalogosnak nem sérelmes a parkolás, mert elfér a másik járdán. A levegő tisztább lenne, mert kevesebb ideig keresgélem a helyet. Sajnos, nem hinném, hogy célravezető minden parkolóhelyet megszüntetni. Akkor sem adom el/fel az autózást, és más sem. És nagyon rosszul érezni sem szeretném magam, mert használok egy autót, amit esténként nem tudok összehajtogatni és zsebretenni. Nem azt várom, hogy szétbüntessenek, vagy bűntudattal osonjak hazafelé, hanem mint helyi lakosnak legyen lehetőségem ott élni kulturáltan, amibe a parkolás esélye is beletartozik.
Abba meg bele sem indulnék, hogy mélygarázs, parkolóházak, stb.
Az biztos, ahogy szaporodnak a sétálóutcák a környéken (Zrinyi u., Sas u.), úgy növekszik a légszennyezés.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2008.11.10. 15:46:42

"A fák kihelyezését pedig pont azért csak "három autónyi" helyen végeztük"
Miért? Ugyanúgy állnak autók a maradék helyen, és a fáktól ugyanúgy nem lehet a járdán elférni... Járdán, ami, mint az eredeti postban kiderült, nem is járda.
Vagy ez csak a törvények dinamikus értelmezése?!

Esetleg ha ár ilyen szabálykövetőnek tetszik lenni a t. közteres felügyelet, akkor a szemetet otthagyókat miért nem vágják meg dulván?

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2008.11.10. 15:52:32

Szerintem is talán az lenne a megoldás, ha a két fél járdából készülne egy az egyik oldalra (értelemszerűen az épületek oldalára), míg a másik oldalon csak kis padkakövecske maradna, ami mellé oda lehet parkolni. Ez persze sokba kerül, építési engedély kell hozzá, sok a szopás vele, de legalább megoldás lenne.
Az autósok kiszállnak az egyik oldalon (a másikon kerítés), a gyalogosok tudnak közlekedni a normál járdán.
Egyedül a tolatást nem oldja meg ez a megoldás, de van még pár zsákutcánk ezen kívül, szóval az nem lehet érv, hogy elütötték a nénit...
Ha pénz kérdése, jelentem, hogy ingyen vállalom hétvégéken az utcában a volt járda csákánnyal történő széjjelcsapdosását! Pedig nem is lakom a környéken sem. Sőt már parkolni sem járok még a kerületbe sem!

silent76 2008.11.10. 15:59:34

Csak azt nem értem, miért kell rogánfalvázni. Amikor a látens homoszexuális Steiner volt a polgármester, senki nem Steinerfalvázott. Örüljetek, hogy valaki rendet szeretne a Belváros-Lipótvárosban. Merthogy ez a neve.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2008.11.10. 16:00:13

@chicken : A néni elütésére az lenne a megoldás ha lennének rendőrök az utakon és aki nyilvánvalóan kamikaze módra tolatnak azokat baszogatnák.
Persze ehhez normális rendőrök kellenének, és az hogy ott is legyenek, és az hogy csak az arra érdemeseket figyelmeztessék.

hatR 2008.11.10. 16:21:58

zsakutcaba minek bemenni? raadasul kocsival

parkolni? :D

idiotak.

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2008.11.10. 16:22:57

ColT 2008.11.10. 16:00:13
Most, hogy valószínűleg eltörlik azt a kb. 100.000 Ft-ot, amit karácsonyi költekezésük ellentételezésekor használtak eddig a (köz)rendőrök, tippeld meg, milyen lelkesedéssel fognak trafizni például. Kimennek, megvan a napi 6 bünti, ez a kötelező, aztán viszlát! Van egy tippem, hogy a kirótt bírság összegében meg fog mutatkozni az elvonás.
Ez most nekem, mint barom autósnak jó, de a kőcségvetésnek rossz. Rossz még az elgázolt gyalogosnak is.
A rendőröktől sem lehet már várni, hogy végezzék a munkájukat tisztességgel, mint ahogy napjainkban szinte senkitől. Mindig van valami demagóg duma, amit rá lehet böfögni a rossz munkavégzés okaként a kérdezőre.
Néhány tipikus:
-ennyi pénzért?
-ilyen eszközökkel?
-dehát a másikon múlik, én csinálnám is jól, de..
-ő tehet róla...

CssaBee · http://cssabee.blogspot.com 2008.11.10. 16:33:43

Ha már ilyen kedves levelet kapott a Homár megint, akkor nekem is lenne pár kérdésem, de 1 biztosan:

Miért nem haladunk a korral és rakunk ki webre vhova egy szimpla RSS feedet az ilyen esetekkel kapcsolatban. Biztos sok ember jár arra aki értékelné, ha napra kész infói lennének akár csak az V. kerületi lehetőségekről akár az egész országban...Nem kerül semmibe de sok bosszúságtól kímélhetne meg mindenkit.

sike 2008.11.10. 19:22:43

Hild téri fákk 2008.11.10. 13:39:41
"Ha jön egy csúnya autó, akkor a gyalogos felhúzódik arra 15-20 másodperce a járdára."
"Ekkora gyalogosforgalomhoz minek mindkét oldalra járda?"

Hild téri fákk 2008.11.10. 14:39:06
"Ami nagyobb baj, egymást sem tiszteljük, nem csak a szabályokat."

Te a gyalogosokat nem(/sem) tiszteled, az biztos. Elgondolkodtál már valaha egy piroslámpányi időre azon, hogy miért is kell(ene) az összes középületet akadálymentesíteni? Nem azért, mert minden nap tucatszámra járnak a Földhivatalba. Na, épp ezért kell a két járda is.

s.o.v.i.e.t 2008.11.10. 20:14:44

aachi2 2008.11.10. 14:54:26

nyilván tilosban parkolni szabálytalan. büntessék is meg érte a szabálysértőt. minden kihágás nyerje el büntetését. ez megy. de kocsit karcolni?
"Az ilyet ki kellene végezni. Minden tárgyalás nélkül, simán kivégezni."
"Most van rohadtabb sunyiság, mint ezt csinálni az ember kocsijával? Ilyet egyszerűen nem csinál az ember."

joyszi 2008.11.10. 21:19:52

tisztázni kellene valamit:
"A fák kihelyezését pedig pont azért csak "három autónyi" helyen végeztük - és nem az utca bal oldalának végéig - hogy mindenkinek igaza lehessen kicsit, csökkentsünk is a zsúfoltságon, de ne is szorítsuk még szűkebb keretek közé a környéken autóval várakozókat"

Tehát a fákon túl mégis lehet parkolni? Bizony akkor jogtalanul büntetnek.... hogy is van ez?

s.o.v.i.e.t 2008.11.10. 21:26:36

joyszi 2008.11.10. 21:19:52

lehet, de nem szabad... talán ez az értelme

Mérgezett fülü teszkós szatyor 2008.11.10. 21:31:13

felturni az egeszet, beultetni zolddel, 1,5 metert meghagyni jarnak, a tobbi setaloutca. es hogy az autosok is mihamarabb megszokjak, nyomateknak eleg ket 8 tonnas betontomb az elejere.
en kertes reszen lakom, es elkepzelhetetlen, hogy itt valaki jardan vagy annak latszo targyon parkoljon. sot, ejszakara meg auto sem marad az utcan, es nem a kozbiztonsag miatt. egyaltalan minek kell a belvarosba auto? vagy azzal menni?

aachi2 2008.11.10. 21:37:36

soviet,

amíg az autósok azt képzelik hogy ebben a városban autók és nem emberek laknak ez a véleményem nem fog változni. ha nincs parkolóhely akkor menjetek gyalog vagy kussolás amikör jön a bünti. a járda nem parkoló bazzeg. amikor a zebrán 'átsuhannak' előttem akkor is meg szoktam rugdosni őket. kedves autósok: hajrá.

s.o.v.i.e.t 2008.11.10. 21:59:52

te ember! miről beszélsz! azt mondtam én is, hogy természetesen a járdán ne parkoljon senki autóval büntetlenül. de ne Te büntesd. vagy ha igen és közben rajtakapnak a turpisságon, akkor ne csodálkozz a tartós egészségkárosodáson.

vagy ha azért írod ezeket, mert itt kell megtudnia minden autósnak, hogy b*zi is és k*cs*g is egyben, akkor ok. de inkább zeppel beszéld meg röviden.

suono 2008.11.11. 10:28:57

Emberek! Miért lenne ott tilos parkolni? A virágládától 20 centire ott figyel egy parkolóautomata.

moli 2008.11.11. 14:18:20

aachi2: en is megrugom az autokat (altalaban c oszlop alatt sikerul, mert addig mar elhuz), ha nem engednek at a zebran. bezzeg ha elut egy gyalogost, megy az aktivba sirni. ostobak.

Dr.Bio74 2008.11.11. 14:50:07

moli

B*szki te horpasztottad bé az autóm oldalát?

A posthoz:
A ládák ha jól értettem ideiglenesen vannak kihelyezve, akadályoztatás céljából, de direkte.

Zep, de kis makacs droidocska, tényleg nem unod? ( Vagy ezért fizetnek?)

moli 2008.11.11. 16:08:01

Bio74: arra emlekeznel, mert benne ultel, mikor belerugtam.

Sadist 2008.11.11. 19:45:29

Csípjetek meg álmodok-e, vagy csak kitaláció az egész.

RaveAcE 2008.11.11. 20:51:59

Most akkor ha jól értem az önkormányat szándékosan akadályozza a gyalogosforgalmat, ergo meg kell büntetnie magát.

A másik, hogy ha azért rakták ki, hogy ne parkolhassanak ott, mert tilos, akkor miért hagynak helyet, hogy mégis odaparkolhassanak?
Ja persze, akkor nem tudnának büntetni! Rogánfalvának gazdasági érdeke a szabálytalankodás fenntartása. De akkor minek tesznek ki ládát.

Nemcsak aROGÁNsak, hanem idióták is. Válasszátok őket újra!

Ottlakó 2008.11.24. 20:51:36

Csak néhány megjegyzés.

Illés úr hazudik, az engem megbüntető felügyelő is bevallotta, hogy egyáltalán nem figyelmeztették semmiféle szórólappal az autósokat, hogy ezentúl büntetni fognak.

10 éve lakom a Hild téren, azóta senki sem jelezte, hogy a parkolás szabálytalan lenne, ha valaki veszi a fáradtságot és körbenéz a helyszínen, láthatja, a parkoló autók tényleg nem zavarják a gyalogosokat.

Levélben tiltakoztam a Felügyeletnél, a bírságolást - előzetes figyelmeztetés nélkül - igazságtalannak tartva, válaszukban a be nem fizetés esetére feljelentéssel fenyegetőztek. Bár befizettem, mégis jött a levél, hogy feljelentettek.

Ez az Illés talán mégsem olyan korrekt faszi...
süti beállítások módosítása