Tékozló Homár

Kétségbeesetten küzd a lopás ellen a Dokk Cafe

2008.11.20. 06:21 | ge | 362 komment

A Homár kedvenc malaca fotózta ezt a felszolgálóknak szóló feliratot a Dokk Cafe öltözőjében. Az bizalmatlan üzletvezető kétségbeesett backdoorja szerint az alkalmazottak képesek elvarázsolni a pénzt, ha az vállmagasság alá, vagy a kasszástól túl messzire kerül. De legalább a kasszásban megbízhatnak.

 

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PrOli 2008.11.20. 20:31:03

shitgun szar arc vagy... szerintem a te kajádba köpködnek bele nagyokos és a csajod szájába verik amikor nem figyelsz oda!

bagi11 2008.11.20. 20:43:15

"Kelet Europa (incl. Mo.) meg egyenesen nevetseges, pocsek felszolgalok, csapnivalo szakacsok acsingoznak a jattra."

Milyen rossz lehet egyeseknek, nem találkoztak még belföldön normális Vendéglátással. Pedig van ilyen hely, bőven. De ez itt a jellemző: találkozol pár tahó csálingerrel meg kapsz egyszer szénné sült bélszínt angolos helyett, és máris fos az egész magyar vendéglátás. Gratulálok neked.
Tudnék ajánlani pár helyet, de neked lehet hogy kár is lenne, mert abban is csak a rosszat látnád.

KopaszMercis 2008.11.20. 20:46:55

bagi11 azert az igazan jo udvarias hely kivetel.

viszont oda nagyon visszavagyik az ember. Egyszer ettem tiszakesziben egy csardaban.. volt ott vmi zsolnay terem. Akkor tatarbifsztek eloetelt hoztak, hogy a foetelbol alig birtam enni, pedig nagy zabagep vagyok.

Kerdezte a (sztem tulaj) hogy valami nem volt rendben. Mondom igen, akkora adag volt az eloetel, hogy sajnos nem fert belem a rantott hus, pedig kurva finom volt. Aszondja erre "hat sokat kell adni, mert akkor jonnek vissza".. mondom na ez tuti.

Csak az a baj, ha sokat adsz a magyarnak akkor azt 3an verik be. Pl free refill is ezert kicsit maceras. Ha ingyen van rendelunk egy poharral ulunk felette 2 orat, es isszuk negyen.

En meg kolthetek egy kisebb vagyont a sok kis suhanc miatt ;)

bagi11 2008.11.20. 20:50:31

Ja én is elhúznék, de valahogy nem fűlik hozzá a fogam. Inkább ajánlok magyar bort a csülök pékné mellé itthon a külföldinek, és tudom is arról a magyar borról hogy mi az, minthogy nyugaton a külföldinek a külföldi konyhát meg bort favorizáljam.
Bőven van mire büszkének lennünk a gasztronómia és az italkultúra kapcsán. És igenis vannak jól képzett emberek itthon, akiknek a szívügyük a vendéglátás. Nehogy azt mondja nekem bárki hogy aki Írországba megy vagy hajóra dolgozni az azért teszi mert szakmailag akar fejlődni. Azért megy ki mert ott több a pénz. Szánalmas.

2008.11.20. 20:50:49

Ennyi prolikám? Halvány.

kis ember 2008.11.20. 20:55:16

Bagi: egyrészt a hajón szakmailag is lehet fejlődni. Másrészt pedig nem azért megy ki az ember, mert ott több a pénz, hanem mert itt nincs. És ez a szánalmas.
Mellesleg világlátottnak lenni szintén nem szánalmas.

Albu 2008.11.20. 20:55:38

1. Hagyma és Papucsbojt, és mindenki, aki nem teszi ki az ékezeteket: ha Windowst használtok, a következőt kell tennetek.

„Új billentyűzetkiosztás vagy írásjegybevivő (IME) hozzáadása:
Nyissa meg a Területi és nyelvi beállítások segédprogramot a Vezérlőpulton.
A Nyelvek lap Szövegbeviteli nyelvek és módszerek területén kattintson
a Részletek gombra.
A Telepített szolgáltatások területen kattintson a Hozzáadás gombra.
A Szövegbevitel nyelve párbeszédpanelen kattintson a hozzáadni kívánt
billentyűzetkiosztás vagy írásjegybevivő nyelvére.” (A Súgóban fél perc rátalálni.)

A kiosztás pedig így néz ki:
www.organum.hu/software/products/billenty-manual/scr1.png
www.organum.hu/software/products/billenty-manual/scr1.png (Shift)
www.organum.hu/software/products/billenty-manual/scr1.png (AltGr)

Ékezetek nélkül írni ősi román szokás. És ez csak félig vicc, félig viszont komoly. Az hagyján, hogy láttam már olyan [román nyelvű] anyagot, amiben a fejezetek némelyike ékezetes volt, a másik pedig nem; de aztán láttam ilyet mondatokon, sőt: szavakon belül is. Minisztériumi jelentésben. De ugyanez a helyzet a feliratokkal, okmányokkal. Hiába, ez a Nyugat-Balkán.

Igénytelenek, de tudni kell azt is: nincs román nyelvű Windows, angolt használnak. (Xp-hez volt Language Pack, ami a leggyakrabban használt felületeket lecseréli, pl. a byte is octet románul.) És billentyűzetet (a hardvert) is csak angolt kapni. Ez nem mentség, csak enyhítő körülmény: nem látnak román kiosztást soha életükben, ha nem járnak külön utána.

2. Az eredeti témához: miért jár egyes szakmáknak borravaló, míg másoknak nem?

bagi11 2008.11.20. 21:02:00

kis ember: ezt nem vitatom. Csak tapasztalatból mondom, hogy Zsuzsika meg van sértődve, mert Piripócson 2 hónap kocsmatündérkedés után még nem 6 nullával kezdődik a bankszámlája, merthogy "ruppótlan magyarok, és a f*sz kivan ezekkel, megyek külföldre". Ez is jellemző sajnos. Sokan vannak, akik tényleg nem foglalkoznak a vendéglátással, csak a pénz érdekli őket, de akad nem kevés üdítő kivétel.
Csak egyszerűen felbosszant, ha valaki azt mondja hogy itthon képzetlenek a felszolgálók, csapnivalók a szakácsok, és csak a jattra ácsingóznak.

Mellesleg én is szívesen kipróbálnám magam mondjuk Olaszországban, de nem azért mennék ki, mert az itteni viszonyokból elegem van. Sokan menekülnek innen, és ebben csak az a tré, hogyha hazajönnek -személyes tapasztalat- gyakran lenézik az itthoni kollégákat.

Col.Maybourne 2008.11.20. 21:05:10

Titan,

A Control Panel nalam blokkolva van rendszergizdailag. Pedig nem roman a gepem, hanem belga (AZERTY)...
Ilyenkor mi a teendo???

Bagi,
Csak halkan jegyeznem meg, hogy a magyar konyhat, borokat, meg vendeglatast a kutya nem ismeri... Azt sem tudjak hol van Magyarorszag... Nem csak az USAban, de mondjuk a kis belga faluban ahol elek ott sem...

pg2 2008.11.20. 21:06:17

@Titan Sud
Annyira ősi, hogy régen a románt romannak írták, vagyis római. Másképp mondhatjuk latinnak is, és lám, a latin írásban tényleg nem volt ékezet. (Meg kisbetű sem.)

bagi11 2008.11.20. 21:09:51

Ok, ez rendben van, nem is meglepő. De attól még lehet arra törekedni, hogy ez megváltozzon.

Col.Maybourne 2008.11.20. 21:09:57

Bagi,
Nem Olaszorszagba kell menni tanulni, hanem az USAba. Itt a vendeglatos van a vendegert es nem forditva. A sggmt kinyalja a kovetkezo arakert:
Sor: 3.5USD
T-Bone: 14USD,
Sundae: 6.5USD
Ez a varoska legjobb etterme, siman leveri Leroyt, vagy barkit Mo-n. A felszolgalok kepzettek, kedvesek, turelmesek, nem szivoznak ha kartyaval fizetek, VENDEGnek tekintenek es nem megelhetesi forrasnak...

2008.11.20. 21:17:21

Hihetetlen, hogy mekkora parasztok dolgoznak a vendéglátásban...
Persze a főnökök közul is sok a bunkó tróger gondolom, szal van honnét tanulni.

Albu 2008.11.20. 21:17:52

Col. Maybourne: Én megkérném a rendszergazdát, ha tehetem. (Igazából az zavar, ha valaki magasról tesz a kérdésre.)

PG2: Szerencsére nem jönnek ilyenekkel. De olyannyira súlyos a helyzet, hogy pár éve, miután egy kollégám Budapesten megkért (mivel román településneveket akar begépelni, sokat), vegyek neki román feliratos billentyűzetet, és ezt megpróbáltam pár PC-boltban Kolozsvárott: az egyik eladó először nem értette, mit szeretnék, aztán, mikor elmagyaráztam, mire kell, megmutatta a Word beszúrás | szimbólum menüpontból előhívható ablakot.

Counselor 2008.11.20. 21:28:15

hááát ha az ex-albérlőm még mindig ott dolgozik, akkor semmin nem csodálkozom...

pg2 2008.11.20. 21:34:40

Egyébként érdekes, hogy még mindig senkinek nem tűnik föl, hogy holt ciki, ha a pincér meglobogtatja a nagyközönség előtt a húszezrest, amivel a kávéért fizettem. Legyen mondjuk ez éjfélkor, és rögtön utána induljak el egyedül. Vagy ne legyek paranoiás?

2008.11.20. 21:35:31

Egy belvárosi teaházban láttunk egy emlékezetes produkciót pár éve: cica úgy viszi ki a rendelést, hogy egyik kezében a tálca, a másikkal mobiltelefonál. Amikor odaér az asztalhoz, kis türelmet kér a telefonba, suttogva kérdezi a vendégeket, hogy ki milyen teát kért. Persze már nem emlékszik, hogy melyik tea melyik, úgyhogy meg kell szagolgatnia a kannákat.
Nekünk elfelejt cukrot hozni, udvariasan kérünk, visszamegy a pulthoz, de félhangosan beszól valami haverinának, hogy direkt megkérdezte, és azt mondtuk, cukor nélkül isszuk. (Megjegyzem kettő kanna teát kértünk, az egyikhez cukrot, a másikhoz nem, ez azért még telcsizés közben sem olyan nagy kihívás fejben tartani).
Nem adtunk borravalót :).
(Mellesleg többet nem láttuk ott, pedig gyakran járunk, mert maga a hely nagyon jó, csak sok köcsög van, ahogy Dzsínó mondaná...)

pg2 2008.11.20. 21:37:50

Ja, diszkrétebb módon is lehet 'lefogni' a pincér kezét: néhol, ugye meglehetős sznobériával, a számla-pénz borítékban utazik kasszás meg vendég között.

2008.11.20. 21:40:23

Mellesleg ez a véres kardként körbehordozott pénz még sehol nem tűnt fel, de most már figyelni fogok, hogy másutt is így megy-e.

Mylady 2008.11.20. 21:42:55

Kicsit unom már, hogy minden héten jön valami új figura, beregel és elkezd azon lovagolni, hogy x, y vagy éppen z ékezettel ír-e vagy sem.
Nem mindegy?
Ha nem szereted ékezet nélkül, akkor azt ne olvasd el.

Most komolyan elvárjátok, hogy valaki pl. egy belga cégnél elkezdjen a rendszergazda nyakára járni, hogy ugyan állítsa már be a magyar billentyűzetet, hogy tudjon (munjaidőben) magyarul írni, mert 2 embernek nem tetszik a fórumon, hogy rövid ö-t használ hosszú helyett???

Szánalmas.

jawbone 2008.11.20. 21:44:13

hat itt mar minden ki lett meritve, mindket oldal bajnokai eloadtak siramaikat

eszembe jutott egy regi sztori, ugy 2000 korul egyszer beesett egy nagyhangu, idetlen, ki-ha-en-nem stilusu barom, kiberelte a galeriat 30 emberre, ettek-ittak, persze inkabb ittak, a "falka" ugrott az ingyen piara, a vegen a vezeruk kikerte a szamlat, mikor vittem fel neki "csak a veget mondjad,baratom!" felkialtassal udvozolt..mikor mondtam neki hogy ez igy most 220E lesz, kopni-nyelni nem tudott, kiderult csak 50 korul volt nala, ami azert mar akkor sem volt egy vagyon
soha nem felejtem el a buta megszeppent pofajat, meg ahogy ment korbe es lejmolta az embereket akiket elvileg o hivott meg
par hozzaszolasban raismertem erre a fajtara..

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2008.11.20. 21:45:04

Titan Sud
almat hasznalok es nem hasznalok ekezetet
kesz
akinek nem tetszik gorget

pg2 2008.11.20. 21:45:09

Az a (nem olyan nagy) baj, hogy o-t használ. Erre ugye jut négy betűnk...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2008.11.20. 21:51:16

kis ember
hat a kamu ital osszerfuggest nem latom at de mindegy
az en hotelemben is lehet a szobara iratni az ettermi szolgaltatastde a szamlat megkapja
rairja tipset
oszt lecet
de tudom mas, itt pincer nem lehet meg borravalo nelkul mert ehen hal
itt ez a szisztema
meg ha aszallodaigazgato zabal ingyen, akkor is felszasmolnak 20 szazalekot a pincernek az elfogyasztott kaja utan es megy a csekkjere penteken

Zahal 2008.11.20. 21:51:18

ÉRTÉK ELEM-mel kapcsolatban írta valaki, hogy volt már pár vendéglátós, aki megfenyegette az oldal szerkesztőit.
Hát akkor annál inkább írjunk róluk objektív, de tényfeltáró elemzést, mert nem hátrálunk és nem alázkodunk meg, nem félünk a fenyegetéstől! MI vagyunk a tudatos vásárlók, és ez komoly, nem szónoklatot tartok.

A maffiózó, pénzhajhász, nullát adó barmok is a vendégekből élnek, nem másból.

MAGYARORSZÁGON szerencsére akad jópár nagyon jó hely! Példának említeném a Pozsonyi Vendéglőt (Pozsonyi út, Radnóti utca sarka), ahová nem tudsz csak úgy beesni, mert mindig tele van. Jó áron adnak nagy adagokat, baromi finoman főznek. Egy barátommal előfordult, hogy bunkó volt vele egy pincér, de ezt a pozitívumok mellett tekintsük apró botlásnak.
Múltkor a Duna-kanyarban isteni finom rántott hekket ettem, cakkpakk (+ kenyér, savanyúság) 900 Ft-ért.
A Balaton mentén egyre több a jó étterem, mert rájöttek, hogy nem éri meg kibaszni a vendégekkel, amikor már többségében inkább magyarok járnak megint a tóhoz.

Mylady 2008.11.20. 21:53:51

pg2
Igaz. Elnézést. Így persze mindjárt más.
Akkor javaslom, szervezzünk tüntetést az ékezet nélkül fórumozók megregulázása végett.
Tartsunk előtte népszavazást, vagy az felesleges, mert úgyis mindenki igent mond?

Col.Maybourne 2008.11.20. 21:56:10

Koszi Mylady...
Eleg volt az AZERTYre atterni...
Cheers

nyekk 2008.11.20. 21:57:58

pg2 2008.11.20. 21:34:40 Magában némelyik étteremben vagy a legnagyobb veszélyben, hogy lehúznak. Az utca már kevésbé veszélyes...

Mylady 2008.11.20. 22:00:47

Engem tényleg kiakaszt.
Régebben a helyesírás miatt cseszegettek itt egyesek egy csomó embert. Elütéseket, direkt beírt hülyeségeket is véresen komolyan véve.
Most meg az ékezetek.

Zahal 2008.11.20. 22:03:00

Légyszi ne a helyesírással meg az ékezetekkel bajlódjatok, ne emiatt kapjatok össze, mert akkor tényleg flood lesz itt, olvashatatlanná téve az oldalt.

Fester bácsi (törölt) 2008.11.20. 22:03:50

Csak egy adalék a magyar vendéglátásnak csúfolt lehúzási versenyhez:

Külföldi üzleti partner, megannyi együtt eltöltött este, vacsora, végre büszkén mondja, hogy talált egy nagyon jó kis éttermet Bp.-en, és szeretné, ha ő láthatna vendégül minket.
Belváros, Duna közeli szálloda, szálloda közeli étterem. Modern hely, udvarias pincérek, kellemes asztal, jó kis vacsora, főleg tengeri "herkentyűk", halak, merthogy ez a specialitás. Mindenki jót evett, ivott, kellemes hangulat, barátunk kéri a számlát. Számla kiérkezik, partnerünk kártyával fizet, plusz hozzátesz kb. háromezer Ft.-ot. Minden rendben, ám egyszer csak megjelenik addig nagyon édi-bédi felszólgálónk, és megkérdezi, hogy mi volt a problémánk a vacsorával?
Válasz: semmi, minden rendben volt. Újabb kérdés: nem volt jó a felszolgálás? Válasz: de, minden ok volt. Kérdés: akkor miért nem adtak borravalót? Legalább 10%-ot ( számla úgy 80 e Ft.) Tapasztalt és Kelet-Európában harcedzett partnerünk válasza:" azért, mert az általam látogatott helyek szinte száz százalékában a számla tartalmazza a felszolgálási díjat, mellesleg elégedettségeme úgy érzem kifejeztem azzal a plusz pénzzel, amit adtam.
Egyébiránt sok helyen próbálták már kiénekelni a sajtot a számból, de ilyen gusztustalanul még sehol sem."
Ezen kis frappáns válasz után asztalbontás, távozás.
Ezek után mit mondjak?
Tudjátok mit? Semmit! Ha itthon vagyok, otthon főzök, ha külhonban, akkor boldogan megyek étterembe.
És le sem sz...rom a hazai vendéglátást!

vacsad · http://indafoto.hu/vacsad/collections 2008.11.20. 22:05:03

"Bőven van mire büszkének lennünk a gasztronómia és az italkultúra kapcsán."

Magyarország+Gasztronómia?
Viccnek is rossz....

bagi11 2008.11.20. 22:08:55

Sajnállak, vacsad.

pg2 2008.11.20. 22:10:54

Ó, drága Mylady, engedje meg, hogy ellenkezzek. Véleményem szerint közel sem bír akkora fontossággal a dolog, hogy érdemben foglalkozzunk vele, csupán bátorkodtam felhívni ama apró tényre a kedves olvtársak figyelmét, hogy nem gyalázkodó ortográfiai beszólást láttunk (rövid-hosszú, aminek csak ritkán van jelentésmegkülönböztető szerepe), hanem egy keser sóhajt, ami egy látszólag egyszerű megoldást ajánlott az ékezetek bevitelére, ezzel is könnyítve a szövegértést. Persze, aki érteni akar, annak így is sikerül, a javaslat pedig nem számolt pl. geográfiai-szociológiai környezettel, szimplán technokrata volt. A bírált fél úriemberként reagált, így végképp ejteni kéne a témát, már csak a tárgytól való nagybani eltérés miatt is. Csupán annyi megjegyzést fűznék hozzá, hogy az olvtársak szempontjából az ékezetek teljes hiánya még mindig jobb, mintha néhány, szinte bárhol elérhető ékezetes betű rendszeresítve lenne ezen posztokban.

Zahal 2008.11.20. 22:11:13

Burger King: ahányszor ott veszem a whoppernek nevezett óriáshamburgert, sosem csalódom a kajában!:-DD A kiszolgálást leszarom (habár általában nem rossz), és még borravalót sem kell adni.
Na?!:-D

Lali-papi 2008.11.20. 22:11:34

Sziasztok!

Velem megtörtént egy olyan eset amikor az Elte jogi karral szemben egy étterembe beültem egy barátommal és nagyon jót ettünk. Aztán ugye jött a számla és én voltam a soros kifizettem és borravalónak kerekitettem és nagyvonalakba ugy néztem meg van a 10 % de nem számoltam utánna. Elvitte a hölgy a pénzt aki kiszolgált és 5 percre rá odaküldött egy ürgét maga helyett h nincs meg a 10% erre eléggé felkaptam a fejem mondom nézzük meg h mennyi volt és kiszámoltam telefonnal 9,2% volt és ezért vissza jött szólni és én meg a főnökét kértem és abban a pillanatban valah nem szólt érte jah és amit kifelejtettema szoriból h elkezdte mesélni h tudom e h ma magyaországon a pincérek a borravalóbol élnek és stb...zóta egyszer voltam ott amikor a főnökével beszélni mentem oda...

Lali-papi 2008.11.20. 22:12:44

Sziasztok!

Velem megtörtént egy olyan eset amikor az Elte jogi karral szemben egy étterembe beültem egy barátommal és nagyon jót ettünk. Aztán ugye jött a számla és én voltam a soros kifizettem és borravalónak kerekitettem és nagyvonalakba ugy néztem meg van a 10 % de nem számoltam utánna. Elvitte a hölgy a pénzt aki kiszolgált és 5 percre rá odaküldött egy ürgét maga helyett h nincs meg a 10% erre eléggé felkaptam a fejem mondom nézzük meg h mennyi volt és kiszámoltam telefonnal 9,2% volt és ezért vissza jött szólni és én meg a főnökét kértem és abban a pillanatban valah nem szólt érte jah és amit kifelejtettema szoriból h elkezdte mesélni h tudom e h ma magyaországon a pincérek a borravalóbol élnek és stb...zóta egyszer voltam ott amikor a főnökével beszélni mentem oda...

pg2 2008.11.20. 22:18:28

nyekk 2008.11.20. 21:57:58
Ezzel én is tisztában vagyok, pl. a jól megfigyelhető fogas híjján a szék támlájára tett zakó/kabát zsebében nem hagyok semmit, főleg, ha egyedül ülök (Bár Mo. nem olyan rossz hely e tekintetben). Inkább arra igyekeztem felhívni a figyelmet, hogy az ábrázolt aktus mennyire indiszkrét, ennek ellenére a magyar vendéglátás szinte minden egyéb hibáját és a külhoniak verhetetlen dicsét jól elkarikírozva megismerhettük a postokból.

pg2 2008.11.20. 22:19:30

@Lali-papi
mielőtt elküldöd mégegyszer, inkább nyomj F5-öt

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2008.11.20. 22:20:26

errol az jut eszembe. hogy az amerikai telefonokba van beepitett menu hogy x osszeg es akkor ramesz tiz 15 vagy 20 szazalek es kiirja
ha az otthonikban is akkor bocs
mongyuk en annyira nem vagyok amerikai hogy 20 szazalek kiszamitasa gondot okozna telefon nelkul
de telleg van az LG-mben
jot rohogtunk

pg2 2008.11.20. 22:21:02

vacsad+Gasztronómia?
Viccnek is rossz....

pg2 2008.11.20. 22:33:47

Fester bácsi, Lali-papi
meg ne bántódjatok, de igazán érdekes. Szakadt diákként is meg később is elég sokat jártam elég sokféle helyre (néha öltönyösen muszájból). Soha semmi hasonlót nem tapasztaltam. Ugyan voltak olykor gusztustalan próbálkozások, szájszeglet-húzogatások, de ilyen extrém szemtelenséggel valahogy mindig posztokban találkozom. Mondjuk a V.d. is másmilyen volt régen, meg valahogy sosem volt gusztusom bemenni azokra a helyekre, amikről később kiderült, hogy az amerikai konzulátus feketelistáján szerepelnek...

Zahal 2008.11.20. 22:36:10

Lali-papi: a VÉNDIÁKról van szó? egyszer ettem ott a bnőmmel: közepesen jót ettünk (vagy közepesen szart?), és keveset adtak, kurvadrágán. nem megyek oda többet.

de az felháborító, hogy a pincérpicsa még kijön hozzád reklamálni a borravalóért!! kötelező adni vagy nem? ha nem, akkor a seggét rá lehet fordítani a szájára.

Lali-papi 2008.11.20. 22:42:53

Zahal: Igen az volt csak nem akartam ki irni a nevét

bubu88 2008.11.20. 22:53:46

kedves [imi],
nem vagyok tesco-alkalmazott, de iskola mellett dolgoztam ott pénztárosként. Fontos tudni néhány apróságot a pénztáros-munkával kapcsolatban.
- nem a pénztáros szabja az árakat
- nem a pénztáros írja be a pénztárgépbe az árakat, kivéve ha nem vonalkódos termékről van szó (zöldség, gyümölcs többnyire). Ő csak "lehúzza", azaz leolvastatja a vonalkódot (ha van ilyen).
- ha nem vonalkódos termékről van szó, akkor sem az árat írja be a pénztáros, hanem a termék ún. "gyorskódját" (4-5 jegyű szám, gyakori termékeknél tudható fejből), vagy a pénztárprogram helyi menüjéből ("lapozó") választja ki a megfelelő terméknevet.
- a pénztárosnak nem áll érdekében csalni, mert ha kasszafelesleg van, azt nem kapja meg a fizuja mellé
- pénzt eldugdosni zsebekben-testnyílásokban nehézkes, mert munkaidő végén "becsekkolnak", ráadásul egész munkaidő alatt Big Brother figyel felülről.
- az egyetlen, ahol a pénztáros trükközni tud, az a termék mennyisége. Azt ugyanis Big Brother nem látja, hogy hány ásványvíz van a kocsiban, azt meg pláne nem, hogy a pénztáros hányat üt be. De itt meg csak a vásárló javára lehet (érdemes) játszadozni, ha ismerős az illető.
- summa summarum: ha "nem stimmel a számla", abból a pénztárosnak semmi jó nem származik. Rossz annál több származhat.
(egyébként idegőrlő, mikor munkából hazaérve ennél egy joghurtot, de a szavatossági idő helyett a vonalkódot találod meg, és várod azt a jól ismert csippanást :) )
A többiektől elnézést a témához nem illő hsz-ért.

Zahal 2008.11.20. 22:55:06

Lali-papi: annál inkább írjuk ki a nevét!
ez pont az a fórum, ahol érdemes kiírni, és leírni minden minőségkritikát, lehetőleg objektíven.;-)

[]---[]---[] (törölt) 2008.11.20. 23:06:13

sok k@csög tolvaj vendéglátósnak forintot se. Kérjenek rendes fizetést a főnöktől.

pg2 2008.11.20. 23:31:48

Ugyan! Miért lenne a sok vendéglátos köcsög tolvaj? Ez egy jaoú terminus, bárkikre lehet mondani. Sajna csak annyira lesz igaz, amennyire nem általános.

Jut eszembe, Kis Valentinót látta valaki?

Albu 2008.11.20. 23:32:42

PG2 (22.10.54-kor): Köszönöm.

pg2 2008.11.20. 23:34:13

@Zahal
Szerintem meg egyetlen nyilvános és kevéssé szerkesztett fórum sem alkalmas. A folyamatos köcsögözés nem egy jó környezet, még a lejáratásra sem...

NIL7 2008.11.21. 00:00:29

Az általam programozott éttermi számlázásban a fenti dilemát úgy oldottuk meg, hogy a vendég azt köteles kifizetni amit a pincér az a kinyomtatott lapon elé tesz - viszont kinyomtatott adatokat már nem lehet a számítógépből törölni. A pincér a számítógépes nyilvántartás alapján számol el ... este záráskor, és a kutyát nem érdekli hová teszi közben a pénzt. Van ahol a szervízdíjat is felszámítják (automatikusan a program) , ami meglepően nem kerek érték: 12.5%, amiből a 2.5% az AFA-t fedezi, míg a többi 10 %(feketén) szétosztásra kerül a személyzet között ... ez van jatt helyett. Időnként standolás, a többlet a tulajé, a hiányt pedig az éttermi áron befizeti a személyzet. Plusz .. kamerák figyelik az eseményeket.

Harvey mar van 2008.11.21. 00:16:08

bagi11!
Engem kifejezetten érdekelne, hol dolgozol!
Én elmennék oda étkezni tutira.
Ha ide valamiért nem írod ki (bár szerintem nyugodtan tedd meg) kérlek harvey@citromail.hu-ra írd meg nekem a megfejtést!:)
Thx.

Témához annyit, én csak azt nem szeretem, hogy szinte egy mulatóban sem azt az italt (minőség-mennyiség) kapom,a mit fizetek.

dokkcafe egy vicc.
Kérek egy innit, 2200, mondom 2500-ből (tudom ozy szerint ruppótlan köcsög sóher vagyok, persze, hogy beleköpne), fel van háborodva, hogy 3000ből visszakérem az 500asom. Hogy én mit integetek akkor? Mondom azt köcsög, hogy 500at kérnék vissza. Nagy duzzogva.

Vegyük már észre nem mindenki bebaszott köcsög akinek mindegy.

Ezekre a helyekre a JÓÉRZÉSÉRT járunk, amit nyújt. HA nyújt...
Na ezt kéne nem elvenni, vagy megadni a vendégnek.

Zahal 2008.11.21. 00:25:38

városi legenda: kopaszkigyúrtfuxos csávó az étteremben valamit kifogásolt, végül benyitott a konyhára, és elüvöltötte magát:
"Ha pedig valaki bele meri verni, azt kinyírom!"

szerintetek ezek után beleverték neki, mondjuk az ondót jótékonyan elrejtő vaníliasodóba?:-DD

peterslounge 2008.11.21. 00:26:17

Úriember jattol, függetlenül mindentől mert ILLIK! Aki meg nem jattol na annak tökmindegy miért nem teszi, de elképzelem ahogy a vesztes elviszi a NŐt a Zétterembe és látványosan nem jattol. Sokat lendít a hölgy számára a saját megítélésén...

ha már fontos a látszat...akkor ne 10% on múljon!

Winettou (törölt) 2008.11.21. 01:27:25

Off:
Titan Sud 2008.11.20. 20:55:38
Hogy ez osi roman szokas lenne, arrol meg nem hallottam, compuserven kezdtem netezni (mond ez neked valamit?) es akkoriban mindenki ekezetek nelkul nyomta. Es erdekes, hogy akik igy tanultak meg a gepelest, azok ma is ugyanigy nyomjak, mert egyszeruen ez rogzult.

Regen volt ilyen ellentet a regi motorosok es az ujak kozott, felesleges ezen vitatkozni :) Mindenki ugy gepel ahogy akar, ha meg nem tetszik, ne olvasd el. :)

ON

Winettou (törölt) 2008.11.21. 01:50:42

peterslounge 2008.11.21. 00:26:17

Ez itt a 21-ik szazad, szerintem eleg szomoru, ha az uriember fogalma a szamodra a borravalotol fugg, es meg szomorubb, ha egy no ez alapjan itel meg.

Nemely hozzaszolasbol (talan vendeglatos?) kierzodik, hogy aki nem bokezu, azt lenezik.. En meg errol azt gondolom, hogy aki lenez valakit barmiert, az csak a sajat eloiteleteinek es szuklatokoru gondolkodasanak a foglya.

bartender 2008.11.21. 03:54:52

Jesszus...olvasva itt a jattról szóló bejegyzéseket...Görcsösen síró szájjal köpköditek a jattot, és büszkék vagytok veletek született taplóságotokra..Nézzétek, a vendéglátósok 90%-a a jattból él. A tulaj az árba kalkulálja bele a hasznát, nem is keveset. Ha te kifizeted pontosan amit kértél, vele már jót tettél. De az az ember, aki téged kiszolgált, nem keresett egy fillért sem..Ahogy Ozy mondta, csóró, ruppótlan népség...Nem érdekel ha valaki nem jattol.. Paraszt,és kész. De az, ha megpróbálja ezt meg is magyarázni...Vicc. Én jókat mosolyogtam. Remélem páran majd benéztek hozzám ;)

Mix-Elek 2008.11.21. 05:39:17

úristen vazz, egy 0 hozzászólásos videójára veri magát, egy olyan mixer(sic...), aki ideológiát csinál a pultos-sznobizmusból??? :D:D:D köszi Ozy, bíztunk a faszságodban. :D

Közöd?? (törölt) 2008.11.21. 07:25:26

a magyarok olyanok mint a cigányok lopnak jobbra-balra

dekás dezső 2008.11.21. 08:02:20

Az iccaka császára vagy Ozykám, igazi nagyvilági sasszemű, éleseszű mixerplayboy. Látszik hogy képben vagy, bár inkább Las Vegasban lenne a helyed, mindenkit lesöpörnél a placcról:D

Üvege$ 2008.11.21. 08:19:25

bartender: Senki azaz SENKI nem köteles az adózott jövedelmét a feketegazdaságot erősítendő, jatt formájában a zsebedbe tolni! Adjál szépen számlát és írd rá, hogy mennyi a szervízdíj. Mindenki jól jár. Ja, hogy neked is adóznod kell, hát ilyen az élet kicsirigó. Kérlek, írd már ide a munkahelyed nevét és címét, hadd látogassunk el hozzátok és tapasztaljuk meg, hogy milyen válogatott kibaszásokban lehet része a nálatok nem jattolóknak!
Uff

Üvege$ 2008.11.21. 08:23:27

A vendéglátóiparban dolgozók sirámaihoz csak annyit: Keress olyan munkahelyet, ahol bejelentenek. Nincs? Akkor nektek kell tenni érte, hogy legyen. Amikor minden vendéglátóipari munkavállalónak az lesz az első kérdése, hogy bejelentik-e a teljes bérére, majd elgondolkodnak a tulajok is...

Közöd?? (törölt) 2008.11.21. 08:33:40

most hogy végigolvastam többet nem megyek magyar vendéglátóhelyre, pedig nincsennek ilyen történeteim, de nem tudtam, hogy a jattot amit adok nem is az a pincér kapja akinek adtam.

dekás dezső 2008.11.21. 09:31:25

bartender 2008.11.21. 03:54:52
beszarok, hogy ebben a tetves rohadt nyomorék országban így mennek a dolgok.
itt semmi sem egyértelmű, semmi nem az aminek látszik.
de azért nem muszáj taplózni, meg parasztozni - tudod, az vagy amit mondasz...
de figyelj tesó, csóró vagyok, hívjál már meg valamire;)

Ozy 2008.11.21. 10:24:46

:)))

Köszönöm mégegyszer a kedves hozzászólásokat.

Harvey -nak annyit, hogy a legtöbb helyen tényleg lehúzósak italban, én erre ügyelek, hogy az adott koktél ne csak finom de "tartalmas" is legyen!:)
( 2200re 2500 rendben van!:))) )

Azoknak meg akik sajnálják a jattot ott van a "teszkó", nekik való.

Gondoljatok csak bele megvesztek egy üveg ( 1 liter ) Bacardit kb. 3000 Ft-ért.

1cl = 30 Ft
4cl = 120 Ft

ez egy szórakozóhely/étteremben kb.:
4cl = 580-990 Ft

Gondoljatok csak bele, hát nem FELHÁBORÍTÓ??????

Ugye, ugye?

Megvenni, otthon meginni, és akkor nincs bunkó kiszolgálás és még a feketegazdaságot sem erősititek a "zsebbepénzzel".

A személyeskedőknek meg annyit, hogy tegyenek le vmit a saját szakmájukban az asztalra (mondjuk egy országos 3. helyet) aztán verjék a mellüket.
Vagy a fejüket a falba!:)

Nem akarok téríteni.

Azért nagy százalékotok tudja mi illik, és szerintem ez az élet más területén is meglátszik rajtuk a többieknek meg ott a "teszkó" az úgy megy is a "stílusukhoz".

ui.: A tudja mi illik itt nem elsősorban a jattra vonatkozik, hanem azokra az apró dolgokra az életben amik minősítik az embert. Mind anyagi, mind demateriális formában.

KopaszMercis 2008.11.21. 10:52:29

Te Ozy, mijazaz extraprofit?

Ozy 2008.11.21. 11:03:01

Az extraprofit kifejezést csak egy korábbi poszt miatt használtam.

Olyan mint extraprofit szerintem nincs.

Olyan van hogy vki nagyon nagy árréssel dolgozik, de még mindig ott a választás, hogy akkor máshol vásárolsz.
Ennyi.

Éjjelnappaliban meg magasabb rezsi+alkalmazotti költségek miatt nyilván drágábbak a dolgok. A drágaság mértékén meg kár vitázni, ha valakinek túl drága olvasson fentebb egy kicsit.

KopaszMercis 2008.11.21. 11:15:14

Nem akarok pocsnek tunni, de az extra profit kifejezest te hasznaltad eloszor.

Amugy en nem vetlek meg azert, mert jobban foglalkozol azokkal akik jattolnak...

Engem az zavar hogy en mindig jattolok es megsem erzem azt a legtobb helyen, hogy odafigyelnek ram rendesen.

Ozy 2008.11.21. 11:19:10

Megnéztem, igazad van.

Akkor passzlom honnan jön.

Vendéglátós vagyok,nincs extraprofit,profit van amit ki lehet kalkulálni előre nagyjából.

Ezt hívják befektetésnek.

Nyiván ezért nyitják a boltot.

nem?

KopaszMercis 2008.11.21. 11:26:23

En tudom honnan jon:

A degeneralt orban viktor uszitja a jo melymagyar nepekett a szemet verszivo hazug hazaarulo kommunistak ellen ezzel a tartalmas kozgazdasagtani kifejezessel.

En vigyaznek az ilyenekkel a helyedben, csuszos lejto :)

Ozy 2008.11.21. 11:28:39

:)

Na a masik parasztakitas:

jobb a ball ellen es fordiva...

hagyjuk mar.


Mirol szol az, csak sajat magukrol!:)

Sokretu a topik lassan, politika, jatt, meg az a kocsog mixer az az Ozy vagy hogy hivjak!:)))))))

KopaszMercis 2008.11.21. 11:31:44

En csak figyelmeztettelek...

Ha korpa koze keveredsz!

Ozy 2008.11.21. 11:42:34

kis ember, hány éves vagy?
Mióta vendéglátózol?

KopaszMercis 2008.11.21. 12:07:25

Ozy: szerintem rosszu kozelited meg ezt a kerdest...

az igazi MPL melegebb éghajtra költözött. lö pá! ( 2008.11.21. 13:06:23

EDE újjászület lassan Ozy személyében

szar lesz neked Ozy....

én szóltam

2008.11.21. 13:45:01

"de elképzelem ahogy a vesztes elviszi a NŐt a Zétterembe és látványosan nem jattol. Sokat lendít a hölgy számára a saját megítélésén..."

Nyilván vannak ilyen "hölgyek" is, de őket ne vacsorázni vidd, hanem beszéld meg előre, hogy mennyi az alap egy órára, és milyen extrákat vállal. :)
Egyrészt egy normális nő rohadtul nem foglalkozik azzal, hogy te adsz-e jattot, másrészt kultúrember nem "látványosan" jattol/nem jattol, hanem diszkréten próbálja intézni az anyagiakat, ha lehet, nem a meghívott hölgy előtt.

A jattról jut még eszembe, hogy az mennyire stílusos, amikor a rajkó a külkerületi krimóban szombat este "hagyjad!" felkiáltással ötszázassal fizeti ki a háromötvenes korsó ászokot... A fíling neki is megvan, kb. mint amikor a BKV-s bejárati ellenőr játssza a hatósági személyt...

2008.11.21. 13:51:39

"A tulaj az árba kalkulálja bele a hasznát, nem is keveset. Ha te kifizeted pontosan amit kértél, vele már jót tettél."

Igazad van, látják a pincérek, hogy a tulaj mennyit kaszál, erre aztán ők is felháborodottan próbálkoznak. Ezzel csak az a gáz, hogy az éjszakában (vagy úgy en block a fél-alvilági üzleti életben) akinek a pénz az tényleg jár, annak nem kell nyúlkálnia utána, akinek meg csak a pofája jár, az hiába nyúlkál, előbb-utóbb rácsapnak a kezére... :)

V. 2008.11.21. 14:25:36

Mondjuk a Dokk Café árszínvonala már önmagában rablás.Komolyan mondom egyszerűen okádok ezektől a"szervízdíjjasborravalós" vendéglátós csicska koszlidércektől.

V. 2008.11.21. 14:29:40

Egyébként aki teljesen hülye mindenhez az régen katonának állt ,úgy látszik manapság ezekből a figurákból lesznek az étolajszagú vendéglátosok.

garázda 2008.11.21. 14:36:50

Hát ez nagyon gáz!!

De mondjuk miért van a standolás??
Ha hiányzik valamiből azt a csálinger fizeti úgyis!!

Miért is kell felraknia?
Hónaljkutyavizsgálat??

Harvey mar van 2008.11.21. 14:57:52

Ozy bátyám!

Tegnap 850-re 1200-at adtam.
Ez azért volt mert életem hölgyével bájologtam, már csak miattunk volt nyitva a hely (mondjuk 9-kor zár:)), de kedves, korrekt, normális volt a pultos lány, és tényleg csak miattunk volt nyitva...
Én így tudtam kifejezni a hálám, mert volt miért.
Egyébként nagyon meglepődött, és boldog volt.
Remélem legközelebb másokkal is ugyanilyen lesz, vagy még korrektebb.
Nekem is volt egy jó estém, neki is:)
Amúgy nálam egyszer megtörtént az az Arany János utcánál, hogy bejön a kopaszerős jeep cherokeem van formula, berendel sok tojásból rántottát, elfogyasztja, kb. 500-ra (5éve volt) ad 1500-öt. Kérdem ezt hogy értsem, mondja fain voltál nekem meg mindegy:)
Amúgy ajánlom mindenkinek, hogy próbáljon ki jattos szakmát!!! Tényleg!
Nincs annál jobb érzés (persze eleve úgy kapod a fizud, hogy tudják kb. mennyi a jattod). Én mindenkivel kedves voltam, és ha valaki nem adott (főleg ugye külföldiek), akkor a másik adott duplát. Nap végére csak kijött:)
Szerintem vendéglátásban forgalom x százaléka, plusz jatt, ami reális egy pincérnek.
Itt sokan elfelejtik, hogy akkor kell leginkább dolgozni, amikor más lazít, lásd hétvége, ünnepek.
Talán ezért is lehet az átlagnál joban keresni, mert hülye időpontokban és sok-sok órát kell dolgozni..
Be lehet vállalni, aki szereti annak óriási életforma. Én sajna már rég nem, de a mai napifg hiányzik:(

Ozy 2008.11.21. 15:26:34

KopaszMercis 2008.11.21. 12:07:25
Ozy: szerintem rosszu kozelited meg ezt a kerdest...

Kopaszmercis ez nem neked szólt, fentebb egy kis ember nevű felhasználó aki ha jól értem hajón dolgozik, osztja az itthoniakat.

Mondjuk a hajós oktatásról én is csak jót hallottam, ott aztán megtanítanak értékesíteni, de nem annyira jön be az általánosítás meg az információ nélküli véleménynyilvánítás.

Ezért kérdeztem milyen tapasztalatokkal bír.


ui.: Ki az az Ede, és miért nem volt jó neki?

KopaszMercis 2008.11.21. 15:35:40

ede az sztem a szoros orru darsanos budosparaszt aki beleszagol a palinkaba

KopaszMercis 2008.11.21. 15:42:54

volt valami sztori a homaron, ede a pincer a darsankafeban beleszagolt a palinkaba, hogy melyik melyik melyiket kinek kell adni, es szoros volt az orra paraszt volt mindent elfelejtett, kajat kivinni stb stb es meg be is szolt.. regi sztori itten a homaron asszem

DokkCafe 2008.11.21. 16:54:23

..ha nincs kedved végig olvasni, az utolsó 6 sorban van a lényeg...

Az üzlet részérő a hozzászólásokhoz annyit szeretnék hozzáfűzni,
hogy a DokkCafeban azért dolgozunk hogy akik megtisztelnek minket azzal
hogy hétről hétre hozzánk járnak jól érezzék magukat. Higyjétek el nem kis munka...
Harvey-nak: minden itallapra LÁTHATÓAN ráírtam h akinek a kiszolgálással v bármivel kapcs bármiféle panasza van azonnal szóljon! ott a
számom, fel lehet hívni.....
bestdjspromo: Nem is értem Te mit akarsz itt!? Sosem beszéltem veled!
Inkább hazudós vagy!
V2Peti: Nem mondom hogy gyere be 1X ülj le 1 asztalhoz és nézd meg
mennyire részletes szlát kapsz, de ha még nem láttad (mert ezek szerint nem láttad!)miért írsz butaságokat ?!?
Ozy: azt gyanítom ha megtudnánk hol dolgozol arról a helyről lenne a
következő negatív beírás ezen az oldalon. Feltételezem akkor is a
helyet szidná mindenki de még Te magad is!!! Ez történik most is...mellesleg a műbör izének van külön neve...
Zahal: legalább nézz utána mielőtt írsz, nálunk sosem volt 600 a kv.

Azt hiszem nagy vonalakban ennyi elég így egyszerre.

Meghívtam 1 személyes beszélgetésre a chat indítóját, amennyiben
elfogadja (amit kétlek) később beszámolok.
ui.: a fényképen szereplő papírt sosem láttam..... de így hogy már rég nem is erről van szó, ez részletkérdés.

maradok tisztelettel azok iránt akik megérdemlik:
az igazgató.
(akit érdekel elérhetőségem a website-on és az üzletben)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2008.11.21. 16:56:57

EDE az vitorlasversenyzo es ingatlanberbeado
ne keverjunk

Ozy 2008.11.21. 17:05:03

Hello Dokkcafe!

Csak hogy konkretizáljuk.

Én nem szidtam a Dokk Cafe-t.

Azt a helyet sem szidtam ahol dolgozom.

Abban viszont igazad van, hogy ha megirnam hol dolgozom akkor jonnenek a negativ posztok, de nem miattam es nem a hely miatt, hanem az emberi rosszindulat miatt.

ui.: a kis műbőr mappa neve : Csáró

KopaszMercis 2008.11.21. 18:01:25

Mondjuk aki magyarorszagon el megy szorakozni, az megerdemli hogy lehuzzak.

Sok lumpen csoro.

Vladimir Harkonnen 2008.11.21. 18:51:01

"Megteszem az első lépést, ellenben ha a delikvens nem képes normális jattot adni akkor, én őt már nem nagyon szolgálom ki többet.(nyilván más sem)
Aztán áll ott nagy bamba arccal:
"De hát én voltam itt előbb..."
Aha, köszi."

Velem mit csinálsz? Én nem rundonként fizetek, hanem hazaindulás előtt. Ha az első kör után nem nyújtok át némi aprót, akkor az volt az utolsó is? Mi alapján nézed ki belőlem mennyit fogsz kapni? Anykamban lógó fuxok méretéből következtetsz ilyenkor?

Megnéztem a filmed:
videa.hu/videok/kreativ/ozy-flair-poen-U0gB8cH7vywlU4bC

Cocktail, 1988, Tom Cruise.

Matiz Papa (törölt) 2008.11.21. 19:15:18

Ki azaz Ede? Ede én vagyok! EZ FONTOS!

DokkCafe 2008.11.21. 19:39:35

Én azt gondolom a sok hozzászólás fele csupa rosszindulat és irígység. Ez a legnagyobb baj.

Harvey mar van 2008.11.21. 20:50:12

MÉLYSÉGES ELNÉZÉST!
ha azt írtam volna a dokkcafeban volt a világ legprosztóbb pultosa, ő a Simon meggyilkolásának színhelyén dolgozott.

Bár ez a hely attól még ugyanúgy megy.

2008.11.21. 20:54:56

hagyma,

fogadjunk, hogy nem dugtál még bárpulton...

V. 2008.11.21. 22:30:47

"Én azt gondolom a sok hozzászólás fele csupa rosszindulat és irígység. Ez a legnagyobb baj." Én mindjárt belehalok a k...va nagy irigységbe:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2008.11.22. 01:49:59

tff
effektive barpultin tenyleg nem
de
a pultos csaj az tfogta
az ugy er?

kis ember 2008.11.22. 13:46:09

Ozy:
szerinted hány éves vagyok és mit csinálok a vendéglátóban?

Zahal 2008.11.23. 22:19:41

Dokk Café: bocs, igazából csak általánosságban írtam a "600 Ft-os kávéról", nem a te üzletedet akartam beállítani, mint konkrét ilyen helyet.
Az a legfontosabb, hogy tisztességes legyen egy vendéglátós hely, a többi már csak ízlés kérdése.
Életem egyik legdrágább söre 1300 Ft-ba került Euróból átszámítva (fél liter), nade az Madrid leggyönyörűbb utcájának kiülős, teraszos helyén.
Amikor itthon egy kutyaszar-hányás-szmog-kötekedő részegekkel csipkézett környéken elkérnek mondjuk 500 Ft-ot egy korsó sörért, akkor mindig a madridihoz hasonlítok mindent.:-)

Akik megtehetik, azok úgyis megveszik ennyiért, a többiek meg 50 Ft-ból kihozzák az ugyanolyan jó KV-t otthon, vagy 150 ért a krimóban.
süti beállítások módosítása