Minden idők legjobb sajtóközleménye és a világmindenség legjobb csatolt marketingfotója következik, öveket tessék bekötni, de főleg a nadrágszíjakat meghúzni. A terjedelmes dolgozatot az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács adta ki ma, a témája pedig a chipsfogyasztásról közszájon forgó ártalmas, sötét középkori nézetek felszámolása, a rosszindulatú hiedelmek eloszlatása - kézzelfogható és releváns bizonyítékokkal, adatokkal alátámasztva! Az alant teljes terjedelmében és változatlan formában közölt anyag minden sora kincs, a mi szívünket leginkább az első, ünnepi hangvételű bekezdés és az utolsó bekezdésbe rejtett kariatatív szósszal leöntött gerillamarketing dobogtatta meg. Mindezt pedig megkoronázta a következő kép (a közleményhez csatolt fotó egy kacsacsőrű emlőst ábrázol).
TS-Élelmiszeripar, Betegségmegelőzés, Gyerekek OTS - Tévhitek a burgonyachips-ről
Budapest, 2008. november 26., szerda (OTS-Hírvonal) - Az ünnepek közeledtével gyakrabban kerül burgonya chips az asztalunkra. A chips-ről több alaptalan tévhit forog közszájon. Az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács most bebizonyítja, hogy mindez pusztán hiedelem.
A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő internetcímen: http://ots.mti.hu/kepek/2008/11/OTS_20081126_005.jpg
Nem igaz, hogy hízunk tőle. - A burgonyachips valóban az energiadús élelmiszerek közé tartozik, ám egy magyar fogyasztó évente még 500 g chips-et sem eszik meg, miközben egy angol 12-13-szor ennyit. A hazai fogyasztó az energiabevitelének csak 0,25%-át fedezi chips-ből, azaz a chips szinte egyáltalán nem tehető felelőssé az elhízásért.
Nem igazi, hogy nem valódi burgonyából készül. - Sőt, a gyártáshoz speciális chips-burgonyát használnak, mert abból finomabb chips készül. Nálunk a Bakonyban, Komárom megyében és a Dél-Alföldön terem a legtöbb chips-burgonya. A gyártás hámozásból, szeletelésből, sütésből és fűszerezésből áll. Az otthoni krumplisütéshez képest a különbség csak annyi, hogy a burgonyát vékonyabb szeletekre vágják és így a nedvesség szinte teljesen kisül belőle. A burgonya-chips 70% burgonyát tartalmaz. A fennmaradó részt a növényolaj és fűszerek teszik ki.
Nem igaz, hogy haszontalan, üres műkaja. - 50g (kb. fél zacskó) készre sütött burgonyachips napi E-vitamin szükségletünk 20%-át, B6-vitaminból 40%-ot, niacin ekvivalensből 18%-ot, káliumból 18%-ot, magnéziumból és foszforból 11-12%-ot, rézből 36%-ot tartalmaz.
Nem igaz, hogy magas a sótartalma. - A chips sótartalma kb. 1,5-2,3%, ami nagyjából megegyezik a kenyér sótartalmával. A burgonyachips viszont nagyon kis arányban szerepel a napi táplálkozásunkban, így sóbevitelünknek csak 0,01-0,02 %-át nyerjük innen. A sós ízérzetet az okozza, hogy a chips teljes sótartalma a termék felületén, nagyrészt olajban feloldódva helyezkedik el, így azonnal és intenzíven hat a nyelv ízlelőbimbóira.
Nem igaz, hogy tele van E-számmal. - A burgonyachips-ben nincs több vagy többfajta élelmiszeradalék, mint egy átlagos élelmiszeripari termékben. A benne gyakran előforduló és ízfokozóként ható glutamátok a természetes élelmiszerekben is megtalálhatók, pl. a különféle húsokból főzött levesekben. A burgonyachips semmilyen tartósítószert nem tartalmaz, só- és olajtartalma, valamint nagyon alacsony víztartalma természetes tartósító mechanizmusként hat. A csak sózott burgonyachips egyike a legtermészetesebb élelmiszeripari termékeknek. Kizárólag burgonyát, növényolajat és sót tartalmaz.
Nem igaz, hogy gyerekek nem fogyaszthatják. - Mértékkel a kicsik is ehetnek burgonyachips-et, de valóban figyelni kell a fegyelmezetlenebb gyerekekre, nehogy főétkezés helyett nassoljanak. Az egyetlen hazai chips-gyártó havonta többszáz zacskó chips-szel támogatja a SOTE I. sz. gyermekkórházat, ahol az orvosok és a dietetikusok chips-szel derítik jobb kedvre a kis betegeket.
Budapest, 2008. november 26.
További infó: Dr.Koháry Erzsébet,
Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács,
e-mail: obtt@t-online.hu -------------------------------------------------------------------
OTS-Hírvonal - MTI 2008. november 26., szerda 12:51
Az utolsó 100 komment: