Tékozló Homár

Az ember, akit megaláztak a kovácsok

2009.02.04. 00:23 | szily | komment

Akit még nem küldött el sértett műkovács az anyjába, az nem tudja, mi az élet. Akit még nem neveztek "nílusi palócnak", na az sem.

Nekem, aki évek óta viselem a kemény, meszes páncélt, talán az itt következő volt az eddigi legviccesebb Homár-levelem.

Attila a fejébe vette, hogy két gázkonvektorát kovácsoltvas burokba dugja. Hogy miért támadt ilyen borzongató ötlete, el sem tudom képzelni, de ez itt mellékszál. A kovácsoltvas olyan ronda dolog, hogy levélírónk jobban járt volna, ha kommunistákat csavaroz a fűtőtest elé.

Attila fellapozott egy vonatkozó weboldalt, kinézett pár kovácscímet, majd küldött nekik egy cc-zett köremailt arról, hogy a mellékelt fotón bemutatottra hasonlító szerkezetre vágyik, ezért kérne szépen árajánlatot. A reakciók fényében azt kell mondanom, itt követte el a hibát. A kovácsok archaikus társadalma a jelek szerint mereven elutasítja piaci verseny gondolatát is, ezért, némiképp meglepő módon, a teljesen szokásos érdeklődésre fantasztikus elutasítás-, sőt gyalázkodásözön érkezett a Döbbent Ügyfél postaládájába. Nem viccelek, még le is "majomparádézták". Pusztán azért, mert elképzelt egy egyedi kovácsoltvas tárgyat, majd megkérdezte, mennyiért gyártanák le, és ezt nem átallota nyíltan körbeküldeni. Hajtás után olvasható Attila álmélkodó beszámolója plusz egy mix a jobb levelekből.



Lesújt a kovácspöröly!
 
Kedves Homár barátom!
 
Engedd meg, hogy egy bájos történettel vidítsam fel ezt az esős napot.
 
Amikor belefogtam, hogy árajánlatot kérjek a kovács szakma jeles képviselőitől még nem tudtam, hogy másnapra "majomparádé, barom, nílusi palóc" lesz belőlem.
 
Az ügy tanulságai:
 
1. Egyszerre több kovácsnak soha ne írjunk e-mailt, főleg ne árajánlatkérést, mert ha rosszabb napjuk van fejbebaszanak kalapáccsal, vagy a gyolyóinkat az üllőre teszik.
2. Mielőtt írunk, műveljük ki magunkat és szánalmas ízlésünket a szakmából, mert akármit nem lehet csináltatni csak úgy.
3. Elképzeléseinket ne osszuk meg velük, mert a nílusi palócok ehhez úgysem értenek.
4. A kovácsszakmában nincs piacgazdaság.
5. Ha kovácsoltvas konvektortakaróra lenne szükségünk, menjünk az OBI-ba.
 
 
Lakásfelújításunk végén járunk, és gondoltam, hogy a régi gázkonvektorok (2 db.) kinézete nem a legmegfelelőbb, és talán jó lenne őket eltakarni valamilyen fémből készült konvektortakaró akármivel. Úgy véltem, hogy a kovácsoltvas talán megfelelő lenne e célra, szép is és a meleget is jól bírja. Nosza, keressünk kovácsoltvas termékeket készítő vállalkozókat, irány a net kovacsoltvas.lap.hu, ahol számos ilyen vállakozó oldala megtalálható. Sokan közülük egyedi termékek elkészítését is vállalják, úgy véltem, hogy egy ilyen szerkezet elkészítése is megoldható minden gond nélkül. Ahogy a lakásfeljúítás során mindig minden munkára több 20-30 árajánlatot is kértem e-mailben, így tettem ezúttal is, amit nem kellett volna.
 
Előljáróban annyit, hogy az árajánltkérést egyszerre küldtem el minden kovácsembernek, azaz ők is láthatták, hogy több kolléga is megkapta ugyanazt a levelet, amit laikusként megpróbáltam érthetően megfogalmazni, íme: (a nekik küldött képet csatolatam:minta.bmp)

"Tisztelt Hölgyem/Uram! Árajánlatot szeretnék kérni cégüktől kovácsoltvas konvektortakaró elékészítésére. Külső megjelenés tekintetében a minta.bmp fájlban csatolt megoldásra gondoltam. A szerkezet felül nyitható. KB. méretek: szélesség 110cm, magasság 100cm, mélység 30 cm Darabszám: 2 db"
Jó elismerem, a csatolt képen látható minadarab nem egy műremek, de talán nem lehetetlen feladat vasból ekészíteni, és talán szebbet is lehet gyártani, de én csak jelezni akartam, hogy mégis mire gondolok. Na, ezt nem kellett volna. Ma reggel nyitom a postaládát, és mehökkentő üzenetek sora fogad, nem hiszek a szememnek. A válaszokat így sorrendben csatoltam nektek, tanulságosak.
 
1. X. úr közli, hogy ő márpedig pályázati kiíráson nem vesz részt.
 
Milyen pályázat baszki? Két nyomorult fémdobozra kértem árajánlatot, hogy mennyiért kovácsolnád össze. X úr honlapján egyébként egyedi megrendelések teljesítését is vállalja. Kössz....
 
2. Y. Zoltán már válasza tárgyában - "árajánlatkérés egy ízléstelen konvektor takaró elkészítésére" - lazán lefikázza a naív megrendelőt. Honlapján szerényen mesterinek nevezi cégét, és közli, hogy bizonyára elkerülte figyelmemet, hogy munkáik "kifinomult ízlésvilágra utalnak. ÉS Kedves megrendelőink soha nem rendeznek árajánlat versenyt e neves szakma mesterei között."
 
Baszki, akkor adj egy árat egy kifinomult ízlésvilágú konvektortakaróra, de ne oktass, mondanám én, de csak magamban zsörtölődöm.
 
 
3. Z. Tibor egyetért a Y.-nal, aki nekem szánt válaszát előbb megküldte Z.-nek, aki ismét lecsesz ízlésficamom tekintetében, és folytatja móresretanításomat helytelen viselkedésem miatt, hogy egyszerre több kollégát is megkerestem:

"Tisztelt Attila! Sajnos egyet kell hogy értsek Profi „konkurenciáimmal” hiszen nem verseny pályázatot kell kiírni (főleg nem egy ilyen termékre)! Ha mégis szeretett volna több árajánlatot kapni, tette volna ezt titkos másolatként vagy külön-külön e-mailben! Sajnáljuk, de nem mi vagyunk hivatottal egy ilyen „ízléstelen” termék legyártására!"

Üdvözlettel,
Z. Tibor

4. The Best

Y. Zoltán számalmas ajánaltkérő levelemet elküldi barátja, Anti részére, hogy együtt röhögjenek a barom megrendelőn. Anti nem is rest kifejezni érzéseit, amit a következőképp önt formába:

"Muhahaha ! Ekkora egy majomparádé, legalább ne így címezné meg a barom az emailt de még az ujjmozdulaton is spórolni akart biztos! :D  Ha ilyen filléres nílusi palóc az emberünk, akkor jobb ha elmegy az OBI-ba vagy a sárkánycenterbe, majd ott vehet ezeöccázé' konvektor takarót !"

Ráadásul a válaszát a többi kovácsemberrel együtt nekem "nílusi paló, barom, majomparádénak" is elküldi, remélem véletlenül:) Miondenestre jó, hogy csak az OBI-ba küldött el és nem az anyámba.

5. Q. Albert, a kovács már csak jót nevet a palóc megleckéztetésén, amit természetesen levélben nekem is megküld:) Már nem tudom hogy direkt vagy véletlenül.

Hát ennyi történt ma reggel, ami egy kicsit feldobta az idegeimet, de sebaj. Ha érkezik még kedves kovácslevél természetsen küldöm.
 
Üdv:
Attila


    ----- Original Message -----
    From: H. Attila
    To:
    Sent: Monday, February 02, 2009 4:04 PM
    Subject: árajánlatkérés konvektor takaró elkészítésére

    Tisztelt Hölgyem/Uram!
    
    Árajánlatot szeretnék kérni cégüktől kovácsoltvas konvektortakaró elékészítésére.
    
    Külső megjelenés tekintetében a minta.bmp fájlban csatolt megoldásra gondoltam. A szerkezet felül nyitható.

    
    KB. méretek: szélesség 110cm, magasság 100cm, mélység 30 cm
    Darabszám: 2 db
    
    Üdvözlettel:
    H. Attila

---------- Forwarded message ----------
From: X freemail <X@freemail.hu>
To: H. Attila <attila@vvvvvv.hu>
Date: Mon, 2 Feb 2009 16:59:59 +0100
Subject: Re: árajánlatkérés konvektor takaró elkészítésére
Tisztelt H. Úr!
 
Pályázatí kiírásokon nem veszünk részt.
 
Üdvözlettel:
 
X László lak.m


---------- Forwarded message ----------
From: <nnnnn@vnet.hu>
To: H. Attila <attila@vvvvvv.hu>
Date: Mon, 2 Feb 2009 21:32:33 +0100
Subject: RE: árajánlatkérés egy izléstelen konvektor takaró elkészítésére

Tisztelt Hölgyem, Uram!

Biztosan elkerülte figyelmét, hogy termékeink kifinomult ízlésvilágra utalnak. Kedves megrendelőink soha nem rendeznek árajánlat versenyt e neves szakma mesterei között.

Üdvözlettel,

          Y. Zoltán

---------- Forwarded message ----------
From: Információs Központ <info@llllll.hu>
To: H. Attila <attila@vvvvvv.hu>
Date: Mon, 2 Feb 2009 21:44:23 +0100
Subject: RE: árajánlatkérés egy izléstelen konvektor takaró elkészítésére

Tisztelt Attila!

Sajnos egyet kell hogy értsek Profi „konkurenciáimmal” hiszen nem verseny pályázatot kell kiírni (főleg nem egy ilyen termékre)! Ha mégis szeretett volna több árajánlatot kapni, tette volna ezt titkos másolatként vagy külön-külön e-mailben! Sajnáljuk, de nem mi vagyunk hivatottal egy ilyen „ízléstelen” termék legyártására!

Tisztelettel:

Z. Tibor


---------- Forwarded message ----------
From: "Anti" <anti@qqq.hu>
To: <nnnnn@vnet.hu>
Date: Mon, 2 Feb 2009 22:28:24 +0100
Subject: Re: RE: árajánlatkérés egy izléstelen konvektor takaró elkészítésére

Muhahaha ! Ekkora egy majomparádé, legalább ne így címezné meg a barom az emailt de még az ujjmozdulaton is spórolni akart biztos! :D  Ha ilyen filléres nílusi palóc az emberünk, akkor jobb ha elmegy az OBI-ba vagy a sárkánycenterbe, majd ott vehet ezeöccázé' konvektor takarót

---------- Forwarded message ----------
From: Q. Albert <q@t-online.hu>
To: Y <nnnnn@vnet.hu>, H. Attila <attila@nnnnnn.hu>
Date: Tue, 3 Feb 2009 08:19:46 +0100
Subject: Re: árajánlatkérés egy izléstelen konvektor takaró elkészítésére
 nagyon   jóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóó

 

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lidérc · http://feldolgozasalatt.blog.hu/ 2009.02.04. 00:32:25

Izééé! Nem merek hozzászólni, nehogy első legyek...
Jujj, ha végigolvasnám, biztos nem lennék első.

ddd.dino 2009.02.04. 00:43:34

Spéci tényleg eléggé illetlen úgy ajánlatot kérni, hogy egyszerre küldöd el mindenkinek, hadd szörnyedjenek el, oszt engedjenek a feléből!
Ha lusta vagy egyenként (vagy titkos másolatban) levelet írni, ne lepődj meg ha másnak nem jön be a stílus. Egyszerűen nem szokás!

Továbbá az a véleményem, hogy a kért burkolat tényleg ronda. A patkolókovácsok kihaltak, a kovácsművesség manapság inkább művészet, ráadásul igen drága dolog. Abból a pénzből, amit bármelyik kovács elkért volna (ha magánban írsz nekik), valószínűleg egy komplett kombicirkó futotta volna. Ha ennyi pénzed van, vegyél inkább cirkót, rögtön nem kell költeni ronda konvektorburkolatra. Amúgy az a szakma, amit te keresel lakatos, az foglalkozik ilyesmivel. Két sörért összehegeszti neked szögvasból! Az való konvektorra! Kovácsoltvas burkolat a kandallóhoz van menőbb helyeken, pl. Hilton és társai.

Lidérc · http://feldolgozasalatt.blog.hu/ 2009.02.04. 00:45:32

Sajnos tele van a föld ekkora tirpákokkal. Nagy közös baráti kovácsoltvas sünáldást nekik, együtt érje őket az "öröm" ha már neten ekkora barátok. Úgy látszik nálunk még működik a középkori céh rendszer. Amúgy ha van megfelelő szerszám, a képen lévő mókát én is megcsinálom. Tényleg jobban jársz, ha magad otthon megbarkácsolod. Jó mondjuk nincs mindenkinek a sufnija meg szerszámoskamrája, de ha ezekben híján vagy, biztos lakik az utcában egy jóságos Endre bácsi, aki egy üveg körtepálinkáért összeeszkábálja neked.

megélhetési SÜNöző (retro homározó) 2009.02.04. 00:46:07

szerintem valahol igazuk van smithéknek.
tahó dolog volt így küldeni a mailt.
ezt beszoptad kolléga...

Lidérc · http://feldolgozasalatt.blog.hu/ 2009.02.04. 00:50:20

Mondjuk abban is van igazság, hogy nem igazán korrekt, ha látszik a másolatot kap lista is. De szerintem nem ez lett volna a korrekt válasz a kovácsék részéről. Még ha az egyik bunkó is, a többi miért követi?

Boldog új évet kíván 2010re minden nílusi palóc Homározónak a Kovács család!

trewq 2009.02.04. 00:58:42

Remélem, hogy az ilyen "szakemberek" vesztik el először a munkájukat a válság miatt. Ez a begyöpösödött szockó kádárista gondolkodás ellen csak az éhenhalás segít. Mennyire rühellem a magukat "mesternek" képzelő szakmunkásokat, akik csak a lehúzáshoz és az adócsaláshoz valamint az ügyfél fikázásához értenek!

Megvagy hadnagy 2009.02.04. 00:59:03

A "mindket fel hibazott" tipikus esete. Baromira nem elegans ugy ajanlatot kerni, hogy azt erezhetik, mas is latja azt. Titkos masolatrol hallott mar a leveliro? Persze azert a kovacsok bunkosaga elitelheto.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.02.04. 01:05:55

elovastam
kozben csirkecombot paniroztam Marynek
na most
ha itt en kovacs vagyok rogton teszek arajanlatot es legyartom amilyet ker a vevo
ha nagyon muvesz vagyok mutatok par egyeb darabot, hogy ez jobb lenne es ez ennyi es ennyi de ha rgaszkodik megcsinalom azt is
kerem keresen fel, vagy adjon idopontt es felkeresem
Mr Kovacs
Lo utca 1
tel szam

trewq 2009.02.04. 01:06:04

Q. Albert nem Szentgyörgyi Albert?

trewq 2009.02.04. 01:08:56

@hagyma: Pontosan!
Ha úgy gondolja, hogy túl egyszerű ez a takaró, ajánl egy jobban kinézőt, vagy ajánl egy egyszerű lakatost, aki olcsóbban megcsinálja.

cbc 2009.02.04. 01:09:24

Lényegtelen, hogy látszott-e a címzés vagy nem. Büdös, bunkó, tajparaszt kisiparosok. Adózásuk vajon rendben van?

partyface1973 · http://blog.puruttya.hu/ 2009.02.04. 01:14:26

Milyen ostoba magyar (!) barom szerint nem """elegáns""" így ajánlatot kérni??? Valami multinál dolgozol, hogy így el vagy kényeztetve?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.02.04. 01:14:33

@trewq:

egyet ertunk de itt akkor se ajanlananak mast
ha az kell neki azt csinalom
ebbol elek, vagy mi
jo, ha en vagyok Fazola Henrik akkor sorry....

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.02.04. 01:22:58

1etertunk egy szo de azert ertekelheto-e voltam?

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2009.02.04. 01:27:02

Egy kicsit az érem másik oldala: Nem vagyok kovács, de valami fogalmam van a dologról, mert építőiparral foglalkozom. Ez tényleg lakatos munka, ilyent egy kovács nem vállal el, főleg akkor, ha még látja is, hogy ilyen - az ő számára filléres - dologra még "meg is pályáztatják". Ez - kicsit eltúlozva - olyan, mint a Vegyépszertől, a Strabagtól, a Hídépítőtől meg még néhány hasonló cégtől árajánlatot kérni kerti budi építésére a szőlőben, mindezt úgy, hogy a címzésből még látják is, hogy "pályáztatják" őket egymás ellen.
Ettől függetlenül a kovácsok sem voltak stílusban a helyzet magaslatán...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.02.04. 01:30:25

@Jani haverja:
hat ja
valasz
koszonom megkereseset ilyennel nem foglalkozom
lecet/ gyk. thats all/
nem oktatas

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2009.02.04. 01:33:34

@hagyma: Hát igen, ez kellett volna a tapló kovácsok részéről, meg esetleg küldeni valami digitális prospektust, hogy "viszont ilyen dolgokkal meg foglalkozunk", lehet, hogy a posztoló nem is, de a valamelyik ismerőse-rokona még igénybe is vette volna a kovács szolgáltatását.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2009.02.04. 01:34:36

@hagyma: Esetleg ajánlhatott volna a kovács egy jó lakatost a posztolónak.

Senderos 2009.02.04. 01:39:28

álszentek ezek a kovácsok. könnyű visszautasítani egy pár ezer forintos cuccot aztán meg parasztkodni. kedves levélíró kért volna árajánlatot egy több milliós kovácsoltvas kerítésre és a szakmunkások egymást felüllicitálva nyalták volna a seggét.
van az a pénz, amiért a kedves "kifinomult ízlésvilágú" kovácsmester még biciklitároló rekeszt is hegeszt neked és még az árverseny se derrogál neki.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2009.02.04. 01:45:16

@Senderos: Ebben igazad van, csak itt nem arról volt szó, hogy a kovácsoltvas kerítés mellé kell hegeszteni egy biciklitárolót is, hanem arról, hogy két ilyen takaróalkalmatosságot kell ÖSSZESEN csinálni.
De mint már írtam, ritka nagy parasztok voltak a kovácsok is.

sasa311 2009.02.04. 01:45:42

@Jani haverja:

Mondjuk válaszolhatott volna mind így:
Köszönjük megkeresését, de sajnálattal értesítem, hogy ilyesmivel nem foglalkozom.(pont).

Nem fikázni az ügyfelet. Még akkor se, ha nem tetszik a pofája. Dögöljön éhen mind az ilyen.

Bugreport 2009.02.04. 01:50:46

Hmmm, nekem pont kellene egy kb 200 folyóméter cirka 2m magas kovácsoltvas kerítés. kapok mail címeket, versenytárgyalás megindítására? :)

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2009.02.04. 02:04:11

En is ilyen konkurenciat akarok! :) Amugy tenyleg BCC, de a cimzett meg orimitivkedes helyett orulhetne, hogy latja hogy tobb helyrol is kert ajalnlatot az ugyfel. Ha szerinte szart ker a vevo, akkor ilyenkor erdemesebb jot ajanlani (tapasztalat, hogy az ertelmes uf. halas erte), ha nem az o szakterulete, akkor vagy megmondja, vagy elvallalja olyan aron, hogy megerje. Esetleg mindketto: nezze uram, ez lakatos munka, de en is megcsinalhatom 300e-ert. Legkozelebb oda menne az uf. kovacs meloval is. Foleg amig ekkora okrok a versenytarsak :)

agyamentharry 2009.02.04. 02:07:31

kovácsmester urak!
elérkezett, amire titkon vártak!
konvektortakaró-pályázat!

szerintem ez az az eset, amikor a naiv posztolónak viselnie kellene a kritikát, bármilyen legyen is..

amúgy meg rég röhögtem ilyen jót :D:D

Bolee 2009.02.04. 02:18:22

baromság
ha kell neki(k) a meló akkor tesz ajánlatot, vagy ekkora a jólét, hogy az esetleg illetlenül elküldött levélért nem kapsz illetve forintokat?

ergerberger 2009.02.04. 02:43:31

A nilusi paloc, az ugyesen burkolt zsidozas-e? Vagy hogy?

Zsola777 2009.02.04. 02:44:37

Megértem, hogy ezek művészek, de mégis:
Az ilyen nem "mester", inkább gondolkozott volna el azon, hogy mit lehet kihozni egy ilyenből. És a jó pénzért meg ne legyen büdös a munka, ha meg valaki ilyen hülyeséget kér, ráadásul egyszerű elkészíteni, mondjon rá magas árat. Mert az annyit ér neki.
Ha kérdez tőlünk egy láthatóan debil, akkor sem fikázzuk le, hanem válaszolunk neki.

Az elsőt nem is dícséritek meg, az legalább korrekt volt. Nyíltan, tisztán válaszolt.

Gera 2009.02.04. 03:53:59

Ezek a jóemberek úgy látszik, nem fogták még fel, hogy lehet, hogy most csak két gagyi konvektortakarót rendel tőlük a vevő, de pár év múlva esetleg ugyanő hozza a milliós melót.

Érdekes, hogy pl a kedvenc asztalosunknak nem derogált egy félórás gagyi melót megcsinálni másnapra, mikor pedig tele volt melóval, mert tudta, hogy jobban jár, ha segít.

Gera 2009.02.04. 03:56:34

Ezek a jóemberek úgy látszik, nem fogták még fel, hogy lehet, hogy most csak két gagyi konvektortakarót rendel tőlük a vevő, de pár év múlva esetleg ugyanő hozza a milliós melót.

Érdekes, hogy pl a kedvenc asztalosunknak nem derogált egy félórás gagyi melót megcsinálni másnapra, mikor pedig tele volt melóval, mert tudta, hogy jobban jár, ha segít.

vzl 2009.02.04. 04:14:27

nem elég, hogy művész, még paraszt is:DDD
gyökerek...

lowfast 2009.02.04. 04:26:19

A kovácsok helyében én is elküldtem volna a picsába a kedves levélírót. Nem kicsi arc, vagy nagyfokú tájékozatlanság kell egy ilyen lakatosmunkáról szóló "pályáztató" körlevélhez, szerintem.

Stifler mamája 2009.02.04. 04:46:56

A világért se akarnám megsérteni a kedves posztolót, de a kovácsoknak teljesen igazuk volt.

Egyrészt valószínűleg szakmailag sértésnek vették, amit kértél tőlük - előzetesen nem ártott volna tájékozódni, hogy legalább Te magad tisztában legyél azzal, hogy mit is akarsz. (A képen látható rettenet - ami valóban ízléstelen is - kovácsoltvasból elkészítve a saját tömege miatt nem csak a konvektorodat tépné le a falról, de talán még a házad oldalát is kidöntené, persze kis túlzással.:)) Amit Te keresel, az valójában lemezből készítendő, azt pedig a lakatosok tudják Neked megoldani, nem pedig a kovácsok. Másrészt tényleg szarul néz ki egy levélben mindenkinek körbeküldeni az ajánlatkérést (igen, én is multinál dolgozom, és így tényleg nem illik).

Mindent összevéve, az ajánlatkérés formája és tartalma után ne csodálkozz: ugyanígy elküldött volna pl. egy csapatnyi férfiruha-készítő is, ha versenyezteted őket pl. egy hegesztett vagy fröccsöntött öltöny elkészítésére. :)

Parasite 2009.02.04. 04:47:35

a legszebb hogy pont az ilyenfajta "mesteremberek" sírnak, hogy jajj nincs pééénz, drága a benzííín, alig van munkaaa, gyurcsány monnyonleeee. vicc.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.02.04. 05:03:53

Én sajnos nem multinál dolgozom, tehát a tudatlan ügyfelet nem zsidózhatom le.

Nálunk ez úgy megy: ügyfél marhaságot kér, ha anyira durva, akkor házon belül kinevet, majd pár nem fikázó mondatban, udvariasan megfogalmaz, mi a hiba és hogy bocs, de nem, és elküld.

De most már többek kommentjéből tudom, hogy lúzerek vagyunk, következő ügyfélnek megírjuk, hogy bocs faszfej, akkora segg vagy, hogy baszod anyád.

Remélem, mindenkinek ajánlani fog.

0xFFFF 2009.02.04. 05:04:55

Tényleg ízlésficamod van. Tényleg bunkók a kovácsok, de legalább szép dolgokat csinálnak. Tényleg hülye az a postoló, aki azt írja, hogy nem kéne köre-mailt küldened. Miért is ne ? Nem titok, hogy a jobb ajánlatot fogadod el.

ssybaf 2009.02.04. 05:32:28

Hülye volt a postoló. Hogy a picsába lehet így köremailt küldeni? Ez a kovácsoltvas vacak meg tök gáz. Ezt zártszelvényből kell hegeszteni, nem kovácsolni. Lúzer fogyasztó azt se tudja, mit akar vásárolni, aztán meg fel van háborodva, ha kiröhögik az ordenáré hülyesége miatt. Egyébként meg lehet hogy nem kapta volna meg a kovácsok egymás közti poénkodásait, ha már az elején rendesen küldi el a levelet. De aki hülye, az így jár. Egyébként meg miért csinál vasból burkolatot konvektorra? Felmelegszik, aztán megégeti magát. Ja, meg ronda is, mondtam már? Csináljon inkább perforált falemezből.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.02.04. 05:43:33

@ssybaf:

na, látod, ha tudnám, hol dolgozol, máris tudnám, hova ne menjek _soha_

kezdem érteni, miért tart itt ez az ország ...

Doktor Kotász 2009.02.04. 05:47:07

Az a probléma a panaszossal, hogy:

1. Lakatosra lett volna szüksége, és megkereste a kovácsokat.

A különbség annyi, mintha a múzeumi restaurátort akarnád elcitálni zsíros melója, egy reneszánsz festmény felújítása mellől, hogy rákérdezz, hány üveg sörért festi ki a kerti budidat...

2. Az egy levél mindenkinek, hát kritikán alúli.

Szóval paraszt is, meg tudatlan is voltál egyszerre.

Ha esetleg még mindig nem érted, hogy miért röhögött ki mindegyik, akkor meséld be magadnak, hogy a világ a hibás, nem te...

pet77 2009.02.04. 05:55:58

Jo napot!

Ezt a 2 db ótvar izléstelen vacakot semmi pénzért le nem gyártanám..Képzeld micsoda "reklám" lenne.....
Hol lax? Valami AVASI panelban?
Na oda el tudom képzelni, máshova nem..
Inkább látszódjon a " FÉG " felirat!

gpetersz 2009.02.04. 06:19:07

pet77: akkor is te is akkora surmó vagy mint a kovácsok...

Gyerekek, nem a 70-es években vagyunk, vagy mégis?

Az ügyfél, aki fizet, akiből élünk az bármekkora faszorrú is lehet. BÁRMEKKORA. Otthon a nejemnek lefekvéskor elmesélhetem, hogy ekkora parasztot még nem láttam, de KIFELÉ, az ügyfél felé?

Hol élünk?

Egy rövid korrekt válasz és kész. Ez a kis kovácsos szakszervezet csak egy kilométeres szegénységi bizonyítvány a szakmáról! Ezek a "mesterek"? Tragédia... persze mesternek nem kell a PR... Majd jól kiszáll és lehúz a szarjával.

Mikor nekünk kellett 2 kerítéselem, akkor is jöttek a mindenféle mesterek mondták a sok százezreket, meg jól megbírálták a már létező kerítést, hogy ronda (hát ez van, így vettük, szerintem nem ronda). Végül a szomszéd beajánlotta Józsi bácsit a nyugdíjas lakatost a kerületben két utcával odébbról (aki lehet, tényleg mester, mert néhány nap alatt megoldotta, PONT olyanra mint a többi elem és kész, 160 ropiért, lehet, hogy azért mert nyugdíjas?)

Az összes ilyen "mester" mint a példában szereplő f*szorrú szarjon kazánt, vagy kazántakarót...

Laci64 2009.02.04. 06:19:17

Nem multinál dolgozom, de több dolgot sem értek:

Miért ne látszódhatna kinek is küldi ki a kérést? semmiféle bunkóságot vagy etikátlanságot nem látok benne. Címeik nem titkosak, nyilvános adatok, még védeni sem kell. Vagy ha nagyon kifinomult szeretnék lenni, akkor is közlöm, hogy még x mesternek írtam ez ügyben.

A válaszokat meg tényleg nem tudom elfogadni. A sima elutasítás bőven elegendő lett volna. Más a "nem válaszolás" is bunkóság lett volna.

gpetersz 2009.02.04. 06:23:34

Jah, még egy. Miért is kellene az ügyfélnek érteni BÁRMIHEZ?

Jól kioktatjátok, hogy ehhez nem ez kell hanem az.

Te jó ég! Milyen jó, hogy az ügyfél nem ért hozzá, hiszen EBBŐL ÉL a szakember... ember, gondolkozzatok! Bár kis hazánkban nem lepődöm meg semmin...

ge-za (törölt) 2009.02.04. 06:26:59

Azért ilyet egy mester ember ne engedjen már meg magának,hogy egy potenciális vevőnek az elképzeléseit lefikázza!Neki az a dolga,hogy vagy elfogadja verseny helyzetet vagy elutasítja KOMMENT NÉLKÜL!!!
Ezeknek az embereknek egész nyugodtan kiirhatnád a teljes nevét/elérhetőségét,hogy aki olvassa az kerülje messziről ezt a sok önelégült seggfejt!
Zárójelben jegyezném meg,hogy tényleg nem egy jó elgondolás,de mivel én nem ezzel foglalkozom,így élhetek kritikával:)
SÜNt a kovácsoknak!!

Vortex 2009.02.04. 06:29:08

Szép dolog ez a közös, nagy összeborulás a kovácsok részéről , de pont az ebből áradó pökhendiség az, ami lejáratja a többi, egyébként normális kovácsot.

Valószínűleg ők még Dobó Istvánnak sem csináltak volna kardot, ha az valami ocsmány cuccot kér rá....

Bazzeg, ez itt a XXI. század...
Ha egy leendő ügyfél Tini Ninja teknősöket szeretne a konvektorát takaró kovácsoltvas rácsra, akkor én - miután rombuszra röhögtem magam - vagy elvállalom, vagy normális hangnemben elutasítom a lehetőséget.

Ébresztő kovácsmesterek !

Én egyébként a posztíró helyében ennek az oldalonak a linkjét elküldeném körímélben az összes kovácsnak, aki részt vett ebben a történetben :)

Eszt kell csináni e (törölt) 2009.02.04. 06:31:27

Azért álljon meg a nászmenet! Az oké hogy szarul írt a posztoló, de ha van ezekben a hmm "mesterekben" cseppnyi agy, akkor nem így válaszolnak vissza. Kíváncsi lennék, ha egy kastély körüli több km-s kovácsoltvas kerítésre kért volna ajánlatot, akkor is így elpoénkodják-e.de? :)

nekemtenemmutogatol 2009.02.04. 06:36:52

a kovácsok túl jól élnek. majd elmúlik. majd megtanulja magyar, hogy merre hány méter és nem veszi meg a szart, csak mert a mesternek úri dolga van.

1. az ügyfél a király, ha kurva ronda szart akar, akkor azt kap a pénzéért

2. ha nincs kedvünk bepiszkolni a kezünket két konvektortakaróval, akkor udvariasan adunk un. vevőelhárító árat.

3. ha cc-ben kapunk munkalehetőséget, akkor igyekszünk előbb ajánlatot adni és nem az etikettel foglalkozunk, ha már van emilünk, ha postán kapjuk a levelet, akkor arra válaszolunk, ha telefonon, akkor telefonon, ha kutypisával írják a járdánkra, akkor azt vállaljuk el, ha kell a meló

4. ha mi nem értünk hozzá, mert az ügyfél tájékozatlan, akkor felhívjuk a lakatos haverunkra a figyelmét, aki biztos szívesen segít, megkeresését megköszönjük, kelt, mint fent.

5. attól, hogy kovácsok vagyunk, még nem kötelező kulturálatlan büdösgyökérnek is lenni

6. nem az iparmúvészeti múzeum muskátlitartójait kell megcsinálnunk, tehát nem pofázunk esztétikáról és izlésről

Összefoglalva, a drága iparosemberek fejében megállt az idő, és az, hogy még nem döglöttek éhen, csak azt jelenti, hogy túl sok a birka magyar aki megbízza őket munkával

Nem kereste 2009.02.04. 06:39:14

Vissza kéne írni a nílusi palócozóknak, hogy most ezzel jól meghúzkodtátok az alvó oroszlán bajszát, és fosronda konvektortakaró ingyenes leszállításával leíratkozhatnak a posztoló hírleveléről, mert különben az édesanyukájuk meg lesz baszkodva a ravatalon

Dr.Traktor 2009.02.04. 06:39:51

A fenéket! Totál érthető a szakik felháborodása. Nehogy már egy ratyi vasketrecre körleveles pályázatot írjanak már ki, megáll az ész...

Ha én kováts lennék és tartanám vmire a munkámat én is elhajtottam volna a tisztelt panaszkodót sítáborba by Exit Tours.

Na jó, igazából csak töröltem volna az emailt a vérbe, de a haveroknak elmeséltem volna, hagy röhögjenek.

rb73 (törölt) 2009.02.04. 06:41:18

Hofi vicce jut eszembe a kovácsok viselkedéséről:
Ápolatlan hajú férfi feje körül galamb köröz, láthatóan fészket akar rajta rakni. A fickó hajkurássza:
- Takarodj a p*csába, te h*lye állat!
Egy idős nénike látja a jelenetet:
- Ejnye fiatalember, hát ne mondjon már ilyen dolgokat ennek a jámbor teremtménynek. Mondja inkább azt, hogy: hess, hess, madárka! Akkor is elmegy a p*csába.

kenesevas 2009.02.04. 06:48:23

Én sajnos nem kaptam árajánlat kérő levelet,pedig már készítettem konvektorra kovácsoltvas jellegű burkolatot.
Nincs semmi gond vele,amit szeretne a megrendelő azt kell adni neki.
Ennyi.

omborz 2009.02.04. 06:53:11

Nagyjából tudtam, mennyibe kerül egy fuvar Győrtől a falumig, mégis, amikor az áruház előtt csoportban álldogáló fuvarosokhoz mentem, az egész csoportnak tettem fel a kérdést, mennyiért vinnék el a fagyasztóládámat X faluba.
(ez ugye kb. olyan, mint a cc e-mail?)
Egyikük sem fikázott, csupán azt kérdezte valamelyikük, sürgős-e? Miután közöltem hogy nem, a kérdező fele árat ajánlott, mint a többi. Őt nem bántották a társai, ráadásul jól is járt, mert a napi utolsó fuvarjaként hozta a ládát X-be, ahol ő is lakik.
Miért ne kérdezhetne a megrendelő egyszerre a szolgáltatóktól?

Taurusz 2009.02.04. 06:57:11

Felhívnám azok figyelmét, akik a vevőt, ismétlem, a VEVŐT azért hibáztatják, mert nem tudja, hogy ez lakatos, és nem kovács munka, hogy egészen biztos vagyok benne, hogy ők sem értenek mindenhez. Mit szólnának, ha, bemegy egy szakboltba, kér valamit, és az egyik eladó felröhög, majd átkiált a másiknak: Te Józsi, tudod, mit mondott ez a vadparasz? Na, kedves fikázók, mit szólnátok? Udvariasan bevallanátok, hogy nem is vadparasztok vagytok, hanem díszmarhák? Vagy elküldenétek az eladót valamerre? Na, ugye.
Az meg hogy több címzettnek küldte egyszerre: NA ÉS? Akkor mi van? Ja, hogy csak titokban lehet ilyet tenni? Csak sunnyogva, nehogy valaki megtudja? Na ne már...
És igen, kívánom, hogy az összes bunkózó dögöljön éhen. Normális ember tényleg küld egy árat, amit úgysem fog elfogadni, ha ilyet akar, vagy ha tud ajánl valakit, vagy valami mást a vevőnek, ügyfélnek. De akkor nem lenne homár post...

Dr.Traktor 2009.02.04. 07:10:01

@Taurusz: Igazad lehet.
Azt hiszem tendert írok ki a környező ABC-k között, hol adnák nekem olcsóbban a tejet...

nekemtenemmutogatol 2009.02.04. 07:19:42

hiszen a tej vevés és valaminek a szakszerű elkészíttetése az kurvára ugyanaz... elkényeztetett faszok...

danz 2009.02.04. 07:39:06

@nekemtenemmutogatol: Végül is ha a környező ABC-k a neten hirdetik magukat egyedi készítésű tej legyártására is, akkor ugyanaz :)

Érdekes dolgokat lehet itt tanulni:
A kommentelők fele vagy ért a kovács/lakatos mesterséghez vagy nem
A kommentelők fele vagy egyetért a BCC-vel vagy nem
A kommentelők fele szerint aki nem ért egyet a BCC-vel az vagy hülye vagy nem
A kommentelők válaszaiból vagy kiderül hogy szegégy posztoló hülye vagy nem.
A kovácsok fele vagy email tud küldeni vagy parasztozni, mert nem derült ki hogy az összes aki megkapta a köremail az ugyanígy reagált-e vagy sem, szóval a válaszemailekből történt merítés nem vetíthető le minden kovácsra.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2009.02.04. 07:40:56

mi ez a szemérmetesség az e-mail címek esetén? követelem a nyilvánosságra hozatalukat.

renugard 2009.02.04. 07:41:38

A legnagyobb duma a "nílusi palóc". Szénné röhögtem magam rajta.
Amúgy nem egy értelmiségi szakma a kovácsoké, ez látszik is.
Aki van olyan balfasz, hogy a válasz mindenkinek gombot nyomja meg, annak a kalapács biztosan testhezállóbb szerszám, mint a billentyűzet és az egér.
Nálunk a reklámszakmában bevett dolog és mindennapos az árajánlatkérés a nyomdákból, és az árajánlatok összehasonlítása. Más kérdés, hogy külön-külön írom meg az árajánlatkérést.

Vortex 2009.02.04. 07:44:14

danz : n eharagudj, de számokkal is alá tudnád támasztani a gondolatmenetedet, mert így tudománytalan az írásod :)

Ha nem pontosítasz, jön kovácsok céhe, és egy 58 cm-es kovácsoltvas műbránerrel megsimogatják az ánuszodat a torkodon keresztül :)

Kheopsz · http://giza.eg 2009.02.04. 07:44:44

Kedves Post-író!

Nem tudom, hogy áll jelenleg a készítés, de tudok ajánlani egy korrekt vállalkozót, aki esetleg segítségedre lehet: Gréts József, a kovacsoltvas.lap.hu-n megtalálod.

Üdv:
Kheopsz

renugard 2009.02.04. 07:45:11

Ja és szoruljon a végbelükbe egy kovácsoltvas sün

hyydra 2009.02.04. 07:46:54

ízléses kis faszenest szeretnék!!!!!!! azt lehet?

Elektronikus cigi · http://www.edohanyzas.hu/?partner=3 2009.02.04. 07:47:00

@Dr.Traktor: Te egy idióta vagy. Ez a véleményem.
Sokan leírák a lényeget:
1. Nem kellett volna körlevélben
2. De nem is így kellet volna válaszolni.
3. Ez nem pályáztatás volt hanem árajánlat kérés több helyről.
Én se veszem meg a legelső cuccot amit meglátok, mert máshol olcsóbb lehet.
4. A vevő dolga mit akar, még ha ronda is.
5. Ha nem az én témám, akkor ajánlok olyat ami az enyém és NEM küldöm el B.Füredre nyaralni...

danz 2009.02.04. 07:55:49

@Vortex: természetesen habár nem vagyok matematikus szóval nekik nyomass körlevelet ha ilyesmit akarsz, különben cc-zem a kollégáknak kiröhögünk ám :)

Máskülönben igazán nem értem, hogy az 1 megérett a megy, 2 csipkebokor vessző mennyiben teszi hetelessé az általam leírtakat :)

Í, a kovácsok ellen

M'hael 2009.02.04. 07:57:55

A főszereplő úriember egy szánalmas balf@sz. Nem értem, hogy lehet ilyen módon árajánlatot kérni valamire. Akadhatnak kivételek (közbeszerzés, stb), de egy olyan belterjes szakmában mint a kovácsoltvas-művesség, ez egy hülyeség!
Másrészről viszont toll a fülébe az olyan mesterembernek (cégvezetőnek stb...) akinek van pofája ilyen válaszokat adni.

jacksy 2009.02.04. 08:01:55

Nem vagyok kovács, de: A képen látható takaró elkészítéséhez szoc. iparban edződött lakatos kell legfeljebb, nem kovács. Ez olyan, mintha valaki a lámpájába izzócserére villamosmérnököktől kérne ajánlatot. Hülye kérésre hülye válasz.

Chacal 2009.02.04. 08:03:28

Az ügyfél tájékozatlansága a témában még nem jogosítja fel ezeket a piti szakmunkásokat, hogy ilyen faragatlan stílussal rukkoljanak elő. Kovácsoljanak csak egymásnak hereszorító bilincseket céhen belül.

agár 2009.02.04. 08:04:10

Ezek szerint, legalábbis a kommentelők fele szerint, egy nyílt közbeszerzési eljárás az bunkóság, mert minden vállalkozó elolvashatja. Sőt, ajánlatot is adhat minden konkurens.

M'hael 2009.02.04. 08:08:40

@Taurusz: Már csak azért sem érdemes nyíltan árajánlatot kérni azonos termékre több gyártótól, mert azok a fránya gyártók hajlamosak árkartellt kötni! Oké, persze ez nem egy akkora tétel, de én a mindennapi munkám során árajánlatok százait kérem be, és találkoztam már érdekes dolgokkal... Ez nem "sunnyogás" kérdése!

ddd.dino 2009.02.04. 08:15:23

Agár,
A közbeszerzési eljáráson sem körlevélben, mindenkinek cc-zve küldik ki az ajánlatkérést, és a legszigorúbban nem publikálják az ajánlatokat a nyilvános tenderbontásig.

Jacksynak van igaza, ez olyan, mintha villamosmérnököket pályáztaték vilanykörtecserére a fürdőszobámban. Hiába hivatkoznék arra, hogy kérem én ehhez nem értettem és fogyasztói jogaim vannak, úgy küldenének el a búspics@ba, hogy a lában nem érné a földet.

Ez persze tényleg nem menti a kovácsokat, vevőt szemtől szembe lehülyézni ősi román szokás!

UI.: A közbeszerzés a legnagyobb baromság a világon! Ha csináltad tudod, ha nem csináltad ne beszélj róla! A közbeszerzés azt jelenti, hogy egy max. 30 ezer Ft-ot érő nyomtatót 100ezerért köteles megvenni az iskola, mert a közbeszerzésen részt vevő cégek ennyiért kínálják. Hiába adja a fukar vagy hüjenemvagyok 29.999 Forint 99 fillérét, akkor is 100 ezerért kell megvenni. Ezen röhög mindenki, aki látott már közbeszerzést!

zsüber 2009.02.04. 08:15:24

Csak azért nem vállalták el, mert tudták, hogy APEH-es próbavásárlás. Mivel az adóhatóság a boltokban sem a legdrágább cuccokat vásárolja össze, a kovácsoknál sem kastélykaput csináltat, hanem valami földhözragadtabbat, ami majd később jól jön az irodában.
Gondolom kovácsék már nem akartak idén re számlás melót, mert a munkában megfáradt, kérges kezükkel nehéz kitölteni a számlatömböt, és egyébként is adózni kell utána, ami miatt kevesebb lesz a pénz.

ZON 2009.02.04. 08:18:39

@Doktor Kotász: mitől olyan gyalázatos az egyenlevél ,ha lélektelen tárgyak a vágyaink ? Mikor autót kerestem,(konkrét típust) én is ilyen sematikus sablonlevelet küldtem néhány márkakereskedőnek . Volt értelme...

mzs 2009.02.04. 08:21:17

Nekem az jutott eszembe, hogy ha majd tavasszal a posztíró szomszédja elmeséli kedves posztírónak, hogy épp többmillió forintos kovácsoltvas kerítés elkészíttetésén töri a fejét, posztírónk majd szépen felsorolja neki fenti 5 céget, hogy oké, de tőlük semmiképp...
Ilyen sztori után meg a kedves szomszéd nem is fog szóba állni egyik tapló "mesterrel" sem, az biztos.

Hagyjátok békén a pasit, én is mellette állok. Itt kicsit sem volt hülye, max. nem ért hozzá, dehát én sem. És akkor mi van?!

Caleb7 2009.02.04. 08:23:31

Egyszerűen nrm értelek titeket... Kért ÁRAJÁNLATOT semmi mást, erre elküldték az anyjába. Ennyi melójuk van, hogy nem érnek rá leírni, hogy ezt nem csinálom meg, de HELYETTE ezt meg azt tudom ajánlani???? Szerintem jól tette, az hogy ilyen válaszokat kapott, meg a belterjes kovácsokat minősíti, nem a posztolót.

Vortex 2009.02.04. 08:25:15

Egyébként meg lehet hogy a posztoló nem is volt hülye, hanem pontosan tudta mit akar : ha egy lakatoshoz megy hogy kovácsoltvas keretet szeretne, a szaki tuti átirányította volna kovácsokhoz. Ha kovácsoltvas cuccot akarok, akkor miért menjek lakatoshoz, aki zártszelvényből meg lemezből rakná össze a műtárgyat?

Kifliért sem a Media Marktba megy az ember...

Baltás Jenő 2009.02.04. 08:26:27

Ez a poszt tökéletes volt arra, hogy megmutassa a társadalmunk kettéosztottságát. Igen vannak a "nyugatias" gondolkodású emberek: Ők szerint igenis az ügyfél az úr, a lényeg a vevőközpontúság, ha valamit kér az ügyfél azt vagy meg kell csinálni, vagy udvariasan el kell utasítani. Ugyanakkor vannak a "keleti vagy cucialista" gondolkodású emberek, akik szerint az eladó a király, a vevő (nem ügyfél!) húzza meg magát, örüljön ha adunk neki valamit, ne dumáljon,.

Sajnos Magyarországon az eladók/szolgáltatók többségére az utóbbi gondolkodás jellemző. Ezt mutatták meg a kovácsok is. De ezt látjuk a mindennapokban is, amikor bemegyünk egy átlagos közértbe. Azt idáig is tudtam, hogy mi a helyzet az eladóknál, de az nagyon megdöbbentett, hogy a kommentelők jelentős része is a „keleti” gondolkodásúak táborához tartozik. Egyszerűen nehéz számomra elképzelni, hogy ha ők eladók akkor miből élnek (nincs választása az embernek és hozzájuk kell menni), ha pedig vevők akkor miért örülnek annak, ha így bánnak velük..

gabcigirl 2009.02.04. 08:29:44

A panaszos szerintem valami tipikus kis tudálékos Okosjóska, aki azt hiszi, hogy minden jár neki.

De:kovácsok sem piskóták. Tudniillik, ha az ügyfél gány dolgot kér, jó szakember jó pénzért akkor is örömmel vállalja, nem pe'g hétrét görnyedve röhög a megrendelőn, e-mailben tovább küldözgetve. Ez megint csak az a helyzet, amikor a T. Ügyfél meg az Iparos megérdemlik egymást...

Kovácsoknak egyébként nincs igaza, na de, mit várunk egy olyan országban, ahol a közértes és a plázaeladó is személyes sértésnek veszi, ha bemész vásárolni?

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.02.04. 08:34:28

Szerintem örülj, hogy nem vertek meg. Az ilyen elmebeteg idiótáktól minden kitelik. Fogadjunk, azóta is azon röhögnek, hogy volt egy fasz, aki azt merészelte gondolni, hogy árajánlatot kérhet a méltóságos kovácsuraktól.

S.Z.I. 2009.02.04. 08:39:26

LOL..
kedves szerző, te tényleg hülye vagy.

Nem értek egyet a "mesteremberek" stílusával, de árajánlatot így kérni.. ráadásul olyan dologra amit tényleg megveszel ezeöccázé..

magadnak köszönheted, hogy kiröhögtek, sőt, nekem is feldobtad a napom. Grat.

VR6 2009.02.04. 08:42:45

A vevőnek mindig igaza van.
Belőle él ugyanis a kovácsmester.
Azzal egyetértek, hogy nyugodtan lehet a címzettlistában a többi kovács is publikus, mert informatikában nap, mint nap kapok ilyen ajánlatkéréseket és soha nem jutott még eszembe ilyen paraszt mód reagálni. Majd ha nem lesz megrendelés, akkor ez jusson eszébe mindegyik fent említett úriembernek, hogy köszönheti akár ezen, 70-es évekbeli felfogásának is.
A levélíró nem hibázott.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.02.04. 08:43:01

Szerintem a poénkodó, fikázó köcsög kovácsoknak kéne írni (nyilván más címről) 1-2 zsírosabb árajánlatkérést, majd ha válaszolnak, akkor elhajtani őket a halál nedvedző faszára. Á, nem térek magamhoz, ennyire suttyófasz emberek szájába hogy jut kenyér...

Cuncimokus 2009.02.04. 08:44:36

Messze még a piacgazdaság...

balazst 2009.02.04. 08:48:08

"'a lakásfeljúítás során mindig minden munkára több 20-30 árajánlatot is kértem e-mailben"

Azért ez nem gyenge...

Ofélia . 2009.02.04. 08:49:55

Itt a postoló két bakit követett el:

A köremil nem csak azért butaság mert megsértődnek hanem gyorsan meg is egyezhetnek egy csillagászati árban aztán risztelnek:))

Tájékozódni kellett volna a VALÓDI kézimunkával készülő kovácsolt termékek árai után és akkor ész nélkül rohan az obiba, vagy vagy személyi kölcsönért.

Én egyszer láttam egy kandallóelőtétet a hozzávaló szerzámokkal 80-valahányezerért.

A bunkó iparosok meg reagálhattak volna normálisan is a sok nagyarcu barma.

Paladin 2009.02.04. 08:52:45

Ha a postolónak van egy kis kézügyessége, a takarót néhány lécből is megcsinálhatja. A konvektor nem termel annyi hőt, ami ezt károsíthatja.. Amúgy meg szerintem is ronda a cucc...

Nelson. · http://nelson.blog.hu 2009.02.04. 08:52:48

A posztoló jól meghúzta az alvó kovácsok bajszát... Lesz itt nemulass! Csak nehogy sztrájkba lépjenek és megbénítsák az országot...
Ha nem tudnám biztos forrásból, hogy a kovácsok píárosa a cserépvárosból hirtelen felindulásból távozó eladó lett, és ezeket a leveleket már ő fogalmazta, Bíró "neszólíccsátécímnek" Ádámra gyanakodnék.

Harlequin 2009.02.04. 08:54:00

Igazuk van, béna voltál, legalább titkos másolatként küldted volna, megérdemled.

silent76 2009.02.04. 08:55:26

Akár lehetne egy Andersen mese címe is:
Az ember, akit megaláztak a kovácsok

2009.02.04. 08:58:19

Neked legalább válaszoltak.

kutya vacsorája 2009.02.04. 09:01:34

jó reggelt, miért kell a neveket kitakarni?
amúgy nincsen válság és nem élünk rosszabbul, mint négy éve, ha ezt tehetik a munkaajánlattal népek. és ez voltaképpen jó hír...

Peti80 2009.02.04. 09:01:36

@mzs:

gázkonvektoros vidékeken a szomszéd sem csináltat a 8 emeleti erkélyre kovácsoltvas kaput :)))

emberünk szeretett volna kicsit nagyzolni az ismerősöknek h neki kovácsoltvas izéje van -látta a tv-ben, h az menő- de bukta

persze a vevőt sem így kell elhajtani. az ún "vevőelhárító ár", meg ordináré pöccség, ez olyan mint amikor a csaj mindig azt mondja, h nem ér rá, mert nyuszi mondani, h nem akarja

Meklén és Tamara 2009.02.04. 09:03:26

HVG előfizetést nekik, a posztolóval egyetemben!

solness 2009.02.04. 09:04:43

Nem olvastam a kommenteket, de biztos tanácsolta más is a Titkos másolat funkciót a levelezésben. A kovácsok reakciójára nincs magyarázat. Tahók. Olyan igazi magyaros hozzáállás.

labi 2009.02.04. 09:05:19

Hát, már meg ne haragudj, de a leveled kb olyan, mintha tíu úri szabótól kérnél árajánlatot egy olyan alsógatyára, amin rózsaszín és kék eleféntok dugnak...
Ők is hasonló módon küldenének el a csába - esetleg cseppet udvariasabban - de hasonlóan jogosan.

Check 2009.02.04. 09:10:36

@Baltás Jenő: Nálad a pont.
Aki válogat az haljon éhen. Aki mocskolódik, az pedig rögtön utána.

Ofélia . 2009.02.04. 09:13:56

@Nelson Mandula: Ne fesd itt a falat az ördögre.
A doni kovácsok zendülés alkalmával kardélre hányják az összes gázkonvektorost(ugyis pocsékolják a drága energiát).

És akkor még nem beszéltünk a kőfaragók és balettáncosok karteljéröl:))

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.02.04. 09:16:27

@danz:

„a válaszemailekből történt merítés nem vetíthető le minden kovácsra”

A történetben szereplő kovácsok ettől még ostoba barmok, ne?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.02.04. 09:18:40

Még valami, mert többen is fikázzák a főszereplőt, hogy miért nem lakatoshoz fordult.

Nézzük csak az első válasz mail aláírását:

„Üdvözlettel:

X László lak.m”

Na, vajon mi lehet az a lak.m?

magyari 2009.02.04. 09:21:36

@ddd.dino: Drága ddd.dino! A piacgazdaság sajátja a verseny - ha elkerülte volna e tény a figyelmedet. Miért nem buksz ki azon, hogy egymás mellett árulják a kofák a zöldséget a piacon? NYÍLTAN vállalják portékájuk minőségét, annak árát, eladási technikájukat. És Te, a Vevő dönti el kizárólagosan, melyik kofa melyik cuccát (és mennyiért persze) veszi meg. Mért, hogy a "kovácsok"-nál ez nem működik? Na, most lehet gondolkodni, hátha van - még - mivel. Meg azon is, milyen feudális-szocialista-kapitalista katyvasz lehet föltehetően szép fejedben. Rendet kéne mán ott rakni. Nem gondolod?

elemack 2009.02.04. 09:21:42

Mondjuk a postoló nem is érdemelt többet...,

-aki a kovácsmestereket fikázza habzó szájjal meg plázaeladókhoz hasonlítja őket, az kb annyira van képben a szituval mint a postíró. -persze érthető, a mindennapi kereskedelemben tapasztalható köcsögség okozta frusztrációt az első szembejövő alanyra, de ez marhára nem egy kategória ám.

Van olyan szakma is amire büszke a művelője, és mestere annak, ezért ha jön valami macskajancsi aki filléres visszataszító szarral úgy viselkedik mintha meghozta volna az évszázad bizniszét mint a mellékelt ábrán, mondván, hogy "honnan tudhatják, hogy nem jön vissza milliárdos megrendeléssel" -nos az ne csodálkozzon, ha kiröhögik, mert jogos a felháborodás. Mindenki tudja, hogy mi van mögötte, és lám-lám a postíró is kispályás kicsiöcsi, mert csak dülledő mellel bepostolta a sztorit Homárra)))

és azokra a megjegyzésekre, hogy ez komcsi mentalitás: -tesóim, ha kimentek Némethonba és köremailt küldtök ugyanilyen témában egy megbecsült szakma képviselőinek, hogy ugyan versenyezzenek már ezeröccá' forintos szaré' -háááát))))))

gentry 2009.02.04. 09:23:10

Mekkora egy paraszt dolog úgy ajánlatot kérni, hogy a címzésnél látszódik a többi megkeresett vállalkozó. Ezek után nem értem, hogy a levélíró miért csodálkozik a kovácsok reakcióján.

Fue · http://www.english-hungarian.com 2009.02.04. 09:23:56

Én elég sok árajánlatot adok a munkám során, de természetesnek veszem, hogy nem csak tőlem kérnek.

Mindenek előtt azzal kezdem a választ, hogy megköszönöm, hogy egyáltalán eszükbe jutott, hogy munkával bízzanak meg.

Ha hülyeség, van nem az én profilom, akkor elmagyarázom a megrendelőnek, hogy miért nem tudom vállalni, illetve megpróbálom elindítani jó irányba.

Ha nagyon kicsi munka, akkor megpróbálok olyan ajánlatot adni, ami lehet, hogy számomra nem a legmegfelelőbb, de legalább van egy új megrendelő, aki esetleg másoknak is beajánl, vagy legközelebb nagyobb munkával keres meg, ami jobban megéri.

Ennyi, szerintem nem túl bonyolult. Nem azért dolgozom így, mert baromi jó fej vagyok, hanem mert különben sokkal kevesebb pénzt tudnék keresni.

2009.02.04. 09:25:24

Azért had mondjam el, hogy "az ügyfél fizet" szlogen egyre kevésbé igaz ebben az országban, ahol csak és kizárólag az olcsóság számít. Gondolom már jó párszor megszívták a kovács mesterek, hogy kinlódtak árajánlattal (ez egy melós embernek sokszor tényleg kinlódás), és aztán az ügyfél meg kiröhögi, hogy a praktikerben ezeröccázé megveszi.

CC-ben levelezni nagyon udvariatlan dolog.

Csókol mindenkit a Géplakatos család

csigaszeg 2009.02.04. 09:26:46


Hát ennyi hormonzavaros kulákgyereket, mint ezeket a "kovácsolgatónak" tömjénezett barmokat még nem látott a földkerekség!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Nem hogy örülnének a baromarcuak hogy melóval keresik fel! Erre még nekik áll feljebb! Meg még nem átallanak jól összekartellezni és lefikázni a megrendelőt. A vevőnek mindig igaza van!!!! Bármekkora baromságot akar, ha a zsebe bírja ám legyen.Különben meg a képen szereplő objektumo bármelyik lakatosinas simán megoldaná zártprofil+ laposvas és jóvilág!

csárli hárper 2009.02.04. 09:26:50

"mesteremberek" 2009 Magyarország.....azért kíváncsi lennék akik itt lehülyézik a posztírót hogy pislognának ha egy tv (vagy bármi más) vásárlásánál az eladó így indítana "hát még ezt se tudod te szerencsétlen,mi a faszé akarol új tévét,mé zaklatsz engem hülye kérdésekkel?" (bár simán előfordulhat)

Fue · http://www.english-hungarian.com 2009.02.04. 09:26:51

PS amúgy maga a műtárgy valóban meglehetősen egyéni ízlésre vall, de egyfelől nem ez a lényeg, másfelől emlékszem még olyan időkre, amikor az ilyesmi divatos volt, és biztos vagyok benne, hogy a 'mesterek' közül is sokan emlékeznek

leone007 2009.02.04. 09:26:56

Muhhaha. Az internet ördögei ezek a kovácsok, akik kiakadnak, hogy köremilt kapnak, aztán meg küldözgetik az "ügyfélnek" a bunkóságaikat, mert annyi eszük sincs, hogy kivegyék a címzettek közül :-)

Mindenesetre szerintem tök mindegy, mennyire elegáns módja ez az ajánlatkérésnek, a gond inkább a kartellezés lehetőségével van, de arra amúgy is van esély, tekintve, hogy a fent említett kiváló kovácsművészek szemmel láthatóan jól ismerik egymást.

Kiváncsi vagyok, vajon minden megrendelőjükről így beszélgetnek-e egymás között. Mert ugye ezek után azt is könnyedén feltételezhetjük róluk. Persze tudom, ők művészek, nekik lehet.

fagin 2009.02.04. 09:28:41

Ilyen dumàkat külföldön csak egyszer mond a kovàcs, mert a bunkosàg hire hamar elterjed és nem kap több melot a taho, aztàn elmehet az OBI-ba polcot feltölteni. Méghogy illedelmesen e-mailt irni! Asszem àlmodok! Illedelmes legyen a kézmüves, mert ö él a kuncsaftbol nem forditva. Legalàbb szàz évig fog tartani, mire megvàltozik a mentalitàs, ha egyàltalàn.
Öszinte részvétem.

papugaja 2009.02.04. 09:29:33

Egyáltalán nem prosztóság úgy ajánlatot kérni, hogy a megkeresettek tudnak egymásról, csak mifelénk nem okos eljárás.
Parasztok ezek, nem kovácsok.

elemack 2009.02.04. 09:30:10

@Kulics: ez mennyire így van: -nem vagyok kovács, de gondolom ha komoly a cucc ekkora méretben biztos megvan öt-hatszáz dezső is, gondolom erről lövése sem volt a jóembernek, -mert ez a sport nem ELSŐSORBAN az árról szól, arra ottvan az OBI )))

Erre van pár aforizma a "medve b@zd meg a talicskádat"-tól az "akinek nem fussa egyen felvágottat"-ig))))

Fikkentáger 2009.02.04. 09:30:11

Van egy igen jó cimborám, asztalos mester. Néhány éve hasonló stílusban válaszolt BÁRKINEK aki bútorlapból készítendő bármilyen és bármekkora megrendelés kapcsán érdeklődött nála, mivel azt bármilyen köcsög is meg tudja csinálni, ő viszont asztalos mester, és csak FÁVAL dolgozik, lehetőleg ezeréves tölggyel, egyenest a Döbrögi erdőjéből.
Egyébként tényleg mestere a szakmájának, viszont néhány hónapja szó nélkül és alázatosan megcsinálta nekem a kért 20eFt-os beépített polcot, a legolcsóbb mezei fehér bútorlapból.
Majd elfogynak a kovácsklán tartalékai is, oszt akkó szépen lekászálódnak a nyeregből.
Aki meg azt gondolja, hogy egy nemkovács megrendelőnek tudnia kéne, hogy mi rangon aluli kihívás egy szakmabeli mesternek, az szopjon békát.

leveliro1 2009.02.04. 09:32:15

Ti is beszoptátok ezt a versenyzés dumát. Mit gondolsz, miből él a kovács? Igen, pénzből. Gondolom jól menő pesti yuppie vagy havi 1,5M zsével, oszt le akarod jól "ócsítani" a kisipari termék árát. Megérdemelted.

Elnok ur 2009.02.04. 09:32:48

Nem ertem mit vartatok egy kovacstol. Egyszeru emberek mint a valaszaikbol is kitunik.

Büdösgyökér 2009.02.04. 09:33:24

Sajnos igazuk van a kovácsoknak. Ez inkább lakatosmunka, semmi köze sincsen a nagy műgonddal elkészített ívekhez, finom hajlításokhoz, csipkékhez, amiket az ilyen mesteremberek szoktak alkotni.
De így reagálni egy körlevélre igazán bántó és sötét bunkó dolog.
Ezek után bármennyire is tiszteltem a mesteremberek munkásságát, el kell gondolkodnom az emberről, aki a munka mögött áll. És ebben a megvilágításban ezek a sötét gyalogok igazán elkészíthették volna neked, illett volna a stílusukhoz. ;)

elemack 2009.02.04. 09:34:24

@Fikkentáger:

sztem nem a rangon aluliságtól pöccentek be, hanem a fogalomnélküliségen, meg az irritáló módon ahogy 'bekopogott'))))

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2009.02.04. 09:34:35

Jön még kovácsra apeh-ellenőrzés.... :D

dr. Bértollnok 2009.02.04. 09:35:16

Kedves Attila!
Szeretném a dolgot egy kicsit helyretenni. Én sokat foglalkoztam kovácsoltvassal, tervezéssel és kivitelezéssel, talán nem is rossz szinten. Cégem díjakat kapott stb...

Először is, nem értek egyet az email-odra válaszolókkal és egyes kommentelőkkel sem. Semmi nincs abban, hogy egyszerre nyíltan elküldöd több vállalkozónak ugyanazt az emailt. Nem megszokott, ennyi... Nálam nem verte volna ki a biztosítékot.
A radiátorrács (ez a pontos neve) "terve" olyan, amilyen. Fikázni viszont kifejezetten ízléstelen a vállalkozó részéről. Ha nem akarja csinálni, akkor ne vállalja el. Engem is, minket is megtaláltak számtalan hihetetlenül "érdekes" dologgal, de akkor is megvan a mód az elegáns és sértés nélküli kitérőre. Az meg hogy valaki a megrendelőt kioktatja kifinomult ízlésvilágról... hát az a "nílusi palóc".

Egy virtuális választ adok virtuális megkeresésedre és ebben a megoldás is benne vagyon:

Kedves Érdeklődő!

Sajnálattal közöljük, hogy az Ön által kért munkát nem tudjuk elvállalni. Cégünk kézműves kovácsoltvassal foglalkozik. Ezzel szemben az Ön által elképzelt munka egyszerű lakatos munka, melyet bármelyik átlagosan képzett szakmunkás el tudja végezni, vélhetően lényegesen alacsonyabb áron.
Amennyiben az elképzelt formavilághoz nem ragaszkodik, javasoljuk, hogy tekintse meg a honlapunkat, ahol számos megoldási javaslatot lát, ötleteket meríthet és ezek alapján egyedileg bármilyen kovácsoltvas munkát el tudunk Önnek készíteni.
A mintát, vagy a stílust kell kiválasztani. Személyesen is fel tudja venni a kapcsolatot velünk, akár műhelyünkben is meglátogathat, ahol megtekintheti, hogyan készülnek munkáink?

Üdvözlettel:
...........
Honlapunk címe:
...........

Nos én ezt válaszoltam volna. Nevet és címet nem írok, mert ez nem a reklám helye.
Mellesleg az árkülönbség úgy néz ki, hogy egy lakatos ezeket a rácsokat megcsinálja darabonként 30 ezerért, míg egy műves kovácsoltvas munka 100-200 ezerbe kerülne a kialakítás és munkaigény függvényében.

C10H12O6 2009.02.04. 09:35:36

Szia!

Megrendelői oldalról értem a logikádat, de eladói oldalról sokszor találkozom hasonló életérzéssel.

Én sem szeretem, ha azért készíttetnek velem ajánlatot, hogy

1. lássák mennyibe kerül másnál, de a büdös életbe nem vesznek tőlem.

2. Harminc eladóból na majd pont én leszek az...

Javaslat:
Perszonalizáld a levelet (írd be a cég nevét a megszólításba) vagy küld el BCC-ben a levelet, hogy más ne lássa.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.02.04. 09:36:01

@Stifler mamája: 'előzetesen nem ártott volna tájékozódni, hogy legalább Te magad tisztában legyél azzal, hogy mit is akarsz'

A körlevélben pontosan ezt tette: tájékozódott. Honnan tudhatta volna, hogy ez nem kovácsmunka? Esetleg ment volna be egy könyvtárba és olvasott volna el egy tucat könyvet a lakatosmunka rejtelmeiről? Teljesen korrekt módon próbált tájékozódni: irt egy szakembernek, aki megmondhatta volna, hogy ez egy párhuzamos szakmához tartozik.
Büdös parasztok.

Boo 2009.02.04. 09:36:47

Szerintem meg az összes kovi tegye üllőre és kezdje el verni az 5kilóssal.

Azzal, hogy ilyen választ adtak, csak korlátoltságukat mutatták be. A kulturált beérte volna "nem vállalom" válasszal, a profi meg adott volna legalább egy mintát, amit vállal (ha nincs százszámra terve a fiókban, akkor menjen gyárba rabszolgának, ott nem kell gondolkodnia).

"azta" 2009.02.04. 09:37:31

hehe! na! ezek azok a tahók, akik hihetetlen művészek a szakmájukban, elvárják, hogy a kovács mesterség minden mozzanatát ismerd, ellenkező esetben megsértődnek. viszont a gyógyszertárban "azt a izétot adja, ami a mú'tkor is jó vó't, tuggya, ilyen piros dobozban...", vagy a műszaki boltban "az a lapos tévé, az! milyenhogy? nekem ne el cédézzen! mondom hogy tévé!", stb.
hát olyankor kéne köremailezni, meg röhögni... faszfej kisiparosok!
(aztán meg ha kegyeskednek munkát elvállalni, akkor meg milyen lekezelően magyarázzák, hogy miért gyártottak, csináltak selejtet és hogy az tulajdonképp jó is :D)

ui.: természetesen most is: tisztelet a kivételnek!

Masni 2009.02.04. 09:37:36

Ha a posztoló értene a dologhoz, valószínűleg ő maga megcsinálta volna.
Nee már hogy ízlés dolgon vitatkozzunk!!! Kinek mi köze, hogy milyen esztétikai értékkel bíró terméket akar valaki???
A cczés pedig nem bűn. Van ilyen funkció a mailrendszerekben, gondolom, nem véletlenül. Ha nem cczi a többinek, akkor azzal jöttetek volna, hogy titokban több mestertől is árajánlatot kért, szegény mesterek meg nem tudhatták, hogy nem ők az egyetlenek és hogy ez milyen átb@szás és sunyi, aljas dolog...
Minősíthetetlen, ahogy a mesterek beszéltek és egészen biztos vagyok, hogy a nagymegrendelőkről ugyanígy beszélnek egymás között, max. nem mondják az ügyfél pofájába, hogy utálunk téged, amiért tőled függünk.
Tényleg nem tudom, hogy miért kellene érteni a kovácsoláshoz meg a lakatoláshoz. Nők pl. nem rendelhetnek meg dolgot??? Vagy minden nőnek először kovácsolásegyetemet kell végeznie lakatosegyetemmel együtt, hogy árajánlatot - akár rossz helyre küldöttet - kérjen?

frocli 2009.02.04. 09:38:04

Akárhogyis, ez az utóbbi idők egyik legjobb postja, a kommenteket az olykor kissé durva felhangoktól megtisztítva érdekes olvasmány, mivel pro és kontra elfogadható véleményeket írtak.
Magam sem tartom elegánsnak a postíró eljárását az ajánlatkérésben, de a mesteremberek reakciója sem helyénvaló.

Pár éve volt egy egyiptomi nyaralásom, 4 napos nílusi hajóúttal. A csoportban volt egy balassagyarmati házaspár, - a nílusi palóc rájuk illene?

krampam 2009.02.04. 09:40:00

ez nagyon kemény!!!
ezeket így képzik, hogy ilyen bunkók legyenek?
bértollnok jól írta, hogy kellett volna válaszolniuk! és egy igazi "mester" egy ilyen egyszerű dolgot is el tud készíteni mesterien... ha akar. kitalálhatott volna egy művészi kovácsoltvas cuccot, pl.

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2009.02.04. 09:40:28

Mindenesetre a "kovácslevél" kifejezés belém ivódott rendesen.

Azért elhessegetni egy vevőt világválság idején, hm, "bátor" dolog. Esetleg ha kovácsék is olvassák ezt a blogot, akkor segítek nekik egy kicsit, hogy legközelebb ne legyen belőle Homár-poszt (na, pont én dolgozok a blog ellen):

1. Ha jelentkezik egy vevő, hogy olcsón akar valami randaságot, akkor okos érveket bevetvén rábeszéljük egy drága szépségre: több bevétel, örömteli munka, kevesebb csúfság a világban.

2. Ha mégsem sikerül rábeszélni, akkor vagy legyártjuk a randaságot kiváló minőségben, esetleg nem is olyan randára, vagy okos tanácsokkal segítjük a kuncsaftot. Hatása: mi leszünk számára "A" kovács, legközelebb lehet, hogy csak minket fog megkeresni.

3. Ha nem nyerjük meg a vevőt magunknak (pl. mást választ végül), akkor az e-mail címét elraktározzuk, és a későbbiekben udvarias ajánlatainkkal bombázzuk.

De lehet, hogy tévedek, nem vagyok kovács.

Manyizga (törölt) 2009.02.04. 09:41:05

Ha már kör-emilt akarok küldeni mindenáron, akkor BCC-be teszem az összes címzettet. Normál címzettnek meg magamat.

Amúgy tényleg ronda, és lakatosmunka, nem kovács. Ennyi.

elwood 2009.02.04. 09:41:16

Ébresztő Lakatosok. Nem mindenki fujtatóval a kezében születik.

1) Ha én szám.tech. boltban eladó lennék, bejönne a kovács "mester" és kérne plazma monitort akkor hívjam össze a boltot, hogy körberöhögjük mekkora idióta baromról van szó, aki nem tudja a különbséget a plazma és lcd között ?

2) Akkora fájdalom egy nem profilba illő megkeresésre udvariasan válaszolni ? "Javaslom keressen lakatost, esetleg X.Y. barátomat aki szakmabeli"

3) Emlékszik valaki Pappasra, hogy kell reagálni 30000Ft-os részlettel merdzsóra ?

4) Szarjanak üllőt.

elemack 2009.02.04. 09:42:05

@Rékuc: szerintem "büdös parasztozni" csunya dolog.

Az alapvető műveltséghez, azért más is tartozik mint, hogy ki volt Kossuth...

az a baj, hogy nagyon egyoldalúan látod a szitut. a postíró levele nagyobb sértés mint amit válaszul kapott. Csak a kovácsok verbálisan sértegette, a levél meg a tartalmában, stílusában.

moli 2009.02.04. 09:43:21

H. Attila: bmp....

a CC-s versenyeztetes rettentoen valos es szukseges dolog, aki ezt nem erti, az az egesz kapitalizmust nem erti, ugy, ahogy van. persze ez nem meglepo egy olyan orszagban, ahol a a kommunizmust kivanja vissza a lakossag 60%-a.

tehat megegyszer: nem illetlen, nem paraszt, nem taho, nem inkorrekt, hanem ezert lett kitalalva a cc. ez erre valo. igy kell hasznalni. lasd meg: omborz 2009.02.04. 06:53:11

Sisakos Szúnyog · http://www.sisakosszunyog.blog.hu 2009.02.04. 09:43:36

Mármost, ha én kovácsoltvas konvektortakarót akarnék, akkor kovácshoz fordulnék. Ha lakatoltat, akkor lakatoshoz. A posztoló kovácsoltat akart.

Ha én nem akarnék kovácsoltvas konvektortakarót készíteni (mert rangon alulinak érzem, hiszen MESTER vagyok), akkor azt mondom, hogy nem foglalkozom ilyesmivel.

Ha nekem így válaszol a kovács, mint a posztban olvashattuk, nem csak a Homárhoz fordulok, hanem a fogyasztóvédelemhez is.

Ha kicsit tovább gyűrűzik a válság, jól jönne még az a meló... Addig meg süni.

felician 2009.02.04. 09:44:38

hát most én azt nem értem, hogy ha már lakásfelújítás volt, mi a lukamat keresnek ott a konvektorok. a kovácsoltvas konvektortakaró árából egy cirkó is kijöt volna asszem.

továbbá a vaskovácsolás az kérem művészet. még ha készítenek praktikus, mindennapi használatra való tárgyakat is. azzal együtt, hogy a válaszok sértők is lehettek volna (úgy vettem ki, posztíró nem sértődött meg, csak értetlenkedik), kovácsok reakcióját teljesen jogosnak érzem.

Farkasbab 2009.02.04. 09:46:20

én valójában cukrász vagyok, de nem dolgoztam a szakmámban. ha mégis saját boltom lenne, elhatároztam, hogy erotikus formatortát nem vállalnék, bármennyire is kelendő. végülis, ha számomra ízléstelen, akkor nem kell bevállalnom. lesz másból pénzem. viszont eszembe nem jutna lealázni az érdeklődőt. szépen is meg lehet mondani, hogy nem vállalok ilyesmit. magamban meg jól meglehet a véleményem róla. és?

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.02.04. 09:48:01

@elemack: látod, az én alapvető műveltségemhez hozzátartozik az, hogy nem tennék vesszőt az 'alapvető műveltséghez' és az 'azért más is tartozik'... mondatrészek közé. A lakatos-és kovácsmesterség határai viszont nem.
Neked meg megint más tartozik bele, nem vagyunk egyformák. De ezért valakit így a sárga földig alázni, mint ahogy a kovácsok tették, szerintem elfogadhatatlan.
Attila levelében pedig semmi irritálót nem látok. Ha pedig egy kovácsnak derogál, hogy nem csak őt kérdezik meg egy árról, akkor sürgősen gondolkodjon el egy másik szakmán. Mondjuk mehet szenet bányászni.

moli 2009.02.04. 09:48:18

@Baltás Jenő: ezt a kommentet tessek elolvasni mindenkinek megegyszer!

Peetwolf 2009.02.04. 09:49:55

Őszintén szólva, nem tudtam röhögni a történeten.
Hogy lehet valaki ennyire IQ light, hogy egy ajánlatkérésre így válaszoljon?

Észrevételeim:
1. A vevő KOVÁCSOLTVAS takarót akart, ezért írt kovácsoknak.
2. A kép ILLUSZTRÁCIÓ, ezek szerint a "mesterek" szótárából hiányzik ez a szó.
3. Vérparaszt az összes, aki fikázta a posztolót.
4. Izlésről NEM LEHET vitatkozni.
5. Igenis a VEVŐ A KIRÁLY, ugyanis abból él az eladó.
6. A vevőnek nem kötelessége érteni ahhoz amit valakivel meg akar csináltatni. Ha értene hozzá, megcsinálná sajátkezüleg.

Remélem valahol a posztoló nyilvánosság elé tárja a tényleges email cimeket, hogy mindenki tudja, hogy kihez nem kell fordulni.

Én azért a fogy.véd. felé is tolnék egy mail-t a történtekről...

elwood 2009.02.04. 09:50:52

Eddig nem kovácsoltattam semmit, de mostmár biztos, hogy nem is fogok.

Semmi kedvem bekúszni a küszöb alatt a MESTER-hez, hogy rám emelje fényes tekintetét, és métónak találja kisszerű kérésemet az ő hatalmas tudásához.

manny 2009.02.04. 09:54:19

Tisztelt Hölgyek és ÚRak !
Nem csínált semmi rosszat pusztán ÁR ajálatot kért. Nem biztos hogy ki kénne oktatni a vásárlot hogy milyen az ízlése ez nagy bunkoság, Ö neki ez tetszik egyszer és mindenki vegye tudomásul.Képzeld el te megrendelsz egy kocsit egyedi szinben és azt irja vissza gyár hogy bunko izléstelen vagy ugye ? Nem azt irja vissza hogy egy kistürelmet kér még beszerzi ezt a szint és kész. Nem a vevő a bunko ö ilyet szeretne és. Míért kell a másik embert állandoan lefikázni ?KIoktatni ?
Míért gondolod ÁLLANDOAN hogy TE vagy a legokosoabb,legtöbbet tudó TE tudod legjobban az etíkát ?vagy akár bár mit ?
Azért mert nekem a TOLDI bicikli tetszik még ember vagyok vagy nem ? MÁR aki tudja mi a TOLDI ....

vape 2009.02.04. 09:56:32

Egyértelmű a parasztság a kovácsok részéről. Az első válaszoló (aki a szignója szerint mellesleg lakatos mester!) a határeset kategória.
Elutasítani lehet kultúráltan is. A válaszaik alapján ezek a "kovácsmesterek" is inkább adót csalnak, mint vevői megrendelésre dolgoznak.

A posztolót kritizálóknak: mit szólnátok hozzá, ha bemennétek a cipőboltba fapapucsot keresve, aztán az eladók azon kívül, hogy elhajtanak a vérbe, még egymás között hangosan le is hülyéznének röhögve? Ez nyílt megalázás, talán becsületsértés is.
Az ilyenek haljanak ki a válság idején először!

Még szerencse, hogy nem szeretem a kovácsoltvas cuccokat...

Pista Bácsi 2009.02.04. 09:59:04

Nagyon téved az, aki azt gondolja, hogy a milliós munkára majd rákapnak és egymás alá licitálva rohannak a munkáért.

A nagy l.faszt, ezek a "művészemberek" a milliós munkáknál pont úgy fikázzák a megrendelőt, késik le a határidőket, b.sszák el a kivitelezést, sz.rják le a megrendelőt, mint a postban írt esetben.

Ismerősöm sarokházra csináltatott kovácsoltvas kerítést, de úgy kell neki. Egyrészt normális ember abból a pénzből lakást vesz, másrészt a "művész urak" a kis ízlésficamból egy oltári nagyot produkáltak, szóval olyan igazi díszcigányos kovácsoltvas kerítés lett a dologból.

Qrva ronda, de legalább a tezsvírek nem törnek be, mert azt hiszik a kerítés alapján, hogy fajtabeli lakik ott :-))

Egérfogó 2009.02.04. 09:59:06

Ez olyan mintha egy festőművésztől ajánlatot kérnél, hogy fesse ki a lakásodat lilás-rózsaszínre és mázolja le a wc-ablak keretét.

Atyavilág hova tüntek az értelmes emberek.

Egyébként amit a megrendelő kért az így ránézésre: laposvas, zártszelvény, 2 üveg pálinka

labi 2009.02.04. 10:00:18

@elwood: )
"Ha én szám.tech. boltban eladó lennék, bejönne a kovács "mester" és kérne plazma monitort akkor hívjam össze a boltot, hogy körberöhögjük mekkora idióta baromról van szó, aki nem tudja a különbséget a plazma és lcd között ?"

Azért ez nem ugyanaz.
Inkább valami ilyen:

Tisztelt Gucci, Versace, Prada, Dior, stb divatszalonok!

Kérem küldjenek nekem árajánlatot egy alsógatya elkészítésére, amin kis elefántok dugnak. Mellékelem a képet, amit a helyi kínaipiacon fotóztam.

Árajánlataikat várva maradok tisztelettel:

Walter Melone (törölt) 2009.02.04. 10:00:53

Lehet, hogy nem leszek népszerű a véleményemmel, de

- Ez a termék amit a kedves levélíró megrendelni szándékozott nem Díszműkovácsot, hanem lakatost igénylő munka. Tehát teljesen rossz helyen járt.

- A díszműkovács szakma egy kihalófélben lévő mesterség. Az olcsó ipari méretekben Kínában gyártott vasáru bizony tönkreteszi ezt a piacot is.

- Azt sem érdemes figyelmen kívül hagyni, hogy itt a mesterember személyes tudásától, felkészültségétől függ a produktum minősége.
Árversenyt generálni ilyen módon nem "tisztességes", ha a döntés során egyedüli szempontként az ár szerepel.

- Az is bolond, aki bekér 20 árajánlatot szakmánként, de arra nem veszi a fáradtságot, hogy a referenciák alapján súlyozza őket.


Meg kellene már tanulni, hogy az árajánlatkérés nem annyi, hogy odaböfögünk, hogy: "mennyi lesz"?

gykari 2009.02.04. 10:01:15

Először én is felháborodtam a kovácsok reakcióin, de aztán megláttam a portéka képét, amire ajánlatot kért... Most már megértem a kovácsok reakcióit. Tényleg a barkácsáruházban kellett volna kutakodni.

burged 2009.02.04. 10:01:49

Pályázatí kiírásokon nem veszünk részt.

Üdvözlettel:

X László lak.m

Nem értek én itt valamit. Itt mondogatjuk hogy így a kovácsok, meg úgy a lakatosok, de az fel sem tűnik senkinek, hogy az egyik érintett úr pl. mint a fenti részben is látható, LAKATOS MESTER. Mert ha jól tudom, a lakatos szakma egyik mellékága a kovács manapság, és nem vagyok benne biztos, de ez kb. olyan mint mikor annak idején az épület asztalosokat és a bútorasztalosokat is kettéválasztották. Én mint bútoros, persze mondhatom hogy menjenek messzire egy ajtópasszítással, hagyjon békén a kedves megrendelő, de azt hiszem hogy mivel pénzből élünk, és ha jól megcsinálom, lehet, később ő hoz nekem nagyobb munkát, így elvállalom! A díszlakatos, ahogy a kovácsokat manapság nevezik, ők is abból élnek, de lehet nekik túl sok van belőle, ezért nem fontos egy ilyen munka elvégzése.

Tűzvillám (törölt) 2009.02.04. 10:02:06

Szerintem is bunkó dolog volt olyan emailt írni, ahol minden címzett látszik. Sokan írják, hogy ez teljesen rendben van, és nem is igazán tudok érvet mondani, hogy mi a bajom vele, egyszerűen csak úgy érzem, hogy van ebben valami lealacsonyító.
Arra az ocsmányságra 20-30 árajánlatot kérni, kovácsoktól :D

Szarrágás az egész. Mit várt a levélíró? Hogy a kovácsok vetekednek majd, hogy ki készíthesse el azt a vackot? X kovács megírja, hogy 3500 Ft darabja, Y kovács 3200 Ft-ért vállalja, Z kovács meg megírja, hogy 3700, és akkor boldogan ki lehet választani a legolcsóbbat?

Persze, a kovácsok nem a legmegfelelőbb hangnemben válaszoltak, de én nem bánom, mert már rég röhögtem ekkorát!

Egérfogó 2009.02.04. 10:04:52

Az utca "Endre bácsijának" megtalálására a legjobb mód, ha szombat reggel követed a flex hangját...

Vortex 2009.02.04. 10:05:17

silent76 : 2009.02.04. 08:55:26
Akár lehetne egy Andersen mese címe is:
Az ember, akit megaláztak a kovácsok
------------------------------------

:)))))))
Csak hogy stílusos legyek : ez ütött :)

Ha majd a kovács faxkészüléket szeretne venni, és küld pár számtech boltnak levelet, nem röhögik ki hogy "Hülye gyökér, mi számítástechnikával foglalkozunk b*zdmeg!", hanem jó esetben ajánlanak egy olyan boltot, aminek ez a profiljába vág. Aztán ők egymás között lezsírozzák a dolgot a kölcsönösség jegyében.

Ez kevés kivétellel működik, bár lehet hogy azért, mert a számtech boltban (főleg a kisebbekben) nem ülnek magas lovon.

burged 2009.02.04. 10:06:39

Ja, és lehet, egy ilyen ízléstelen vackot is úgy megoldani, hogy az állítólagos kovács tesz rá pár ajánlást, hogy neki mi az elképzelése, és még az is előfordulhat, hogy a vevő igényének is megfelel, és akkor már mindenki jól járt. A kovácsnak lesz munkája, ami lehet, nem több csak 3 óra, de van belőle pénze, a megrendelőnek meg teljesült a kívánsága!

trewq 2009.02.04. 10:07:58

A "kovácsmesterek" az utóbbi időben túl sok megbízást kaptak az újgazdag maffiózóktól, akik a kerti törpének csináltattak kovácsoltvas kifutót. Őket akkor sem fikázták le, ha egy ocsmány házhoz akartak ocsmány kerítést, mert sok pénzt lehúzhattak róluk. A levélíró nem nézett ki elég gazdagnak (konvektorral fűt), ezért lefikázták! Kívánom nekik hogy jussanak csődbe és bassza meg őket az apeh feketemunkáért és számlaadás elmulasztásáért.

Egérfogó 2009.02.04. 10:08:32

@Vortex: A mai számtech boltokból kiikndülva, ha faxot akarsz venni, megolják. Szerintem még a konvektor tarót is beszerzik, csak több forgalma legyen mint a szomszéd 30 számtechboltnak.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.02.04. 10:09:11

A művészetről hablatyolóknak megismétlem, az első idióta úgy írta alá (törtmagyarsággal), hogy

LAKATOS MESTER

@labi:

egyszerűen nem tudok szempontot mondani, amiben a példád stimmelne. Gucci, Versace, estébé, attól még, hogy divatműhelyek (szalon, piha), azért még konfekciót gyártanak. Kis szériában és drágán, de az is konfekció.

A post szerzője egyedit kért.

Továbbá a Gucci, Versace, estébé, ha válaszol, akkor udvarias válaszlevélben körbenyalja a seggét annak, aki ilyen alsónadrágot kér, és vagy azt írja, hogy 70 ezer doleszért megcsinálja (és utána beteszi katalógusba, ha megtetszik az ötlet), vagy pedig szintén az ügyfél seggének mélyét nyalva közlik, hogy ők ilyennel nem foglalkoznak.

Farkasbab 2009.02.04. 10:11:07

@gykari:

milyen portéka?
az egy illusztráció csak, egy "kb. olyan legyen", ne pedig egy repülő műanyag vödör alakzatú formát képzeljenek el. ezért küldte a srác. nem azért mert megszólalásig olyan valamit akart.

elemack 2009.02.04. 10:11:15

@Rékuc: Ójaj)))

Ilyen egót meg sem próbálok még egy kicsi belátásra sem bírni.

-elhiszed, hogy nem csak az anyázás sértő és megalázó? A postíró levele durvább mint az, hogy lenílusipalócozták.)))

-tudod írtam feljebb, hogy a csuklóból jövő "túlzott öntudatos fogyasztói" reakciókat is valahol értem, de ott van a félreértés, hogy ez egy más helyzet, mint amikor az helyénvaló. A hangnem amit például Te is megeresztesz pontosan a posztíró által képviselt vonalba illeszthető.

"Az én péz'emé' mindenki álljon vigyázba, meg "örüljön, hogy odaviszem a pénzem" stb. teljesen és tökéletesen érthető egy határig. De ezzel már úgy érzem sokan elkezdtek visszaélni, és a piac nem minden esetben alárendelti viszony feltételez amit Te is képviselsz, hogy a vevő PARANCSOL ÉS MINDENT MEGTEHET, hanem van partneri viszony is amikor mellérendelt a viszony; -ez főleg alkotómunkáknál van így, és ott nem vezet célra a nagy arc meg az ugrálás, hanem az a tisztelet amit ő is elvár nem hátrány ha megvan. Na ez hiányzott a leveléből. Szívből egyetértek a kovácsok válaszával, kövezz meg érte, de CSAK EGY ICI PICIT Neked is meg kéne érteni.

trewq 2009.02.04. 10:11:40

Az árajánlatkérés mióta "szarrágás"? Főleg hogy a honlapukon még közelítő árak sincsenek? Egy 30e ft-os monitort sem veszünk meg a legelső helyen!

A magyar építőipar sajnos tele van ehhez hasonló tapló emberekkel. A válság majd rendet tesz közöttük!

HÉV-es 2009.02.04. 10:11:51

Ezek nem "mesterek"! Tahó parasztok, akik jó dolgukban nem tudják mit tegyenek. Ha nem kell nekik a munka haljanak éhen! Én ezeknek a nevét bizony nyilvánosságra hoznám, hogy ne akarjon velük munkát csináltatni senki! Nem érdemlik meg. Úgy látszik ez a szakma túlságosan meg van fizetve.

indapasssucks 2009.02.04. 10:11:57

Z. Tibor!

Te vagy az isten. Tetszik a post, nagyon jó. A legjobb, hogy tudom, hogy melyik kovácsokhoz nem szabad fordulni, ha bármit akarsz csináltatni.

mondjuk CC helyett BCC-be rakod őket, akkor lassabban derül ki, hogy mennyie nem merik vállalni a megmérettetést.

Sajnos csak vidéken ismerek kovácsmestert, viszont az ő munkája tetszett (esztétika), viszont megvetemedett (mertugye kapu) tehát funkcionálisan már ehh.

Nem csoda, ha egy szakma halódik, akármilyen szépet is udjon produkálni ;)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.02.04. 10:12:34

@Walter Melone:

neked is ajánlom figyelmedbe a LAKATOS MESTER aláírást.

Továbbá, az a szolgáltató, aki lehülyézi a vevőt, dögöljön éhen.

Egérfogó 2009.02.04. 10:12:55

Új feladat!

Homárolvasók százai kérnek ajánlatokat neves divatcégektől a fent említett vonvektortakaróra. Utánna meg lehet posztolni a 200. válaszlevelet amiben már ők is anyáznak.

Ja és nem elfelejteni CC be berakni a többi divatcég címét.

v v j 2009.02.04. 10:15:10

A válaszok alapján van egy tippem a kovácsok VALÓDI keresztnevére... :-)

moli, a cc nem erre való, hiszen ha már nagy büdös kapitalizmusról beszélünk, akkor ne egyezzenek már meg a hátam mögött.

Ha ajánlatokat kell kérnem, egyesével küldö szét, és ha majd érdeklődik, hogy mástól is kértem-e ajánlatot, akkor majd válaszolok neki igennel, de tőlem nem fogja megtudni, kitől.

Walter Melone (törölt) 2009.02.04. 10:16:01

Ez kb olyan, mintha körbeküldenék egy képet Rowan Atkinsonról a mesterfodrászoknak, hogy én ilyen frizurát szeretnék, adjanak rá árajánlatot.


Szerintem sírva röhögne az összes... :-))))

Impega 2009.02.04. 10:16:42

@gykari: Most nem azert, de derek emberunk, izleset ide vagy oda, megiscsak munkat adott volna annak a kovacsnak eki elvallalta volna a melot, ahelyett, hogy elment volna az OBI-ba, es egy multinak fizetett volna. Aki igy eldobja a munkat magatol az meg kenyeret meg vizet sem erdemel.

Levi 2009.02.04. 10:17:13

Én hasonló cipőben jártam decemberben. két árajánlat kellett volna RÉZÜST és KEMENCE készítésre... kb. 8 kemencéset kerestem meg, míg leltem egyet, aki (az elsőbe beletrafáltam) adott egy másodikat.
A rézművesek pedig Mo.-n "művészek", nem foglalkoznak ilyesmivel, keressek "hengerművest" vagy mi a f.szt... A hengerműves meg meg tudja csinálni az alját, de nem tud rá fogót...
JA és természetesen NEM ADNAK ÁRAJÁNLATOT! Mintha nem lehetne beleírni, hogy "30 napig érvényes" hülye balfasz műveletlen tuskó paraszt MIND!
Magyaro.-n nem lehet mestert találni. Nálunk Szabolcsban gyárt egy 82(!) éves bácsika 100literes rézüstöt (150eFtért), de szerintem ő az utolsó mohikán... Tőle tényleg nem lehet elvárni az árajánlatozást. De hogy csesszék meg: 3 napig telefonáltam körbe-körbe az országot, és SENKI nem tudott egy rohadt árajánlatot adni rá... A pályázatból ki is maradt...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.02.04. 10:17:31

@v v j:

hadd idézzem, mert elsiklottál felette valahogy

„a lakásfeljúítás során mindig minden munkára több 20-30 árajánlatot is kértem e-mailben”

Érdekes, más szolgáltatók nem bunkóztak

Ők a hülyék, ugye?

Baltás Jenő 2009.02.04. 10:17:34

@labi: Igen, minden esetben udvariasan kell viselkedni a vevővel.

Ha én a divatszalonoktól árajánlatot kérek az elefántos alsógatyára, akkor egy normális cég így válaszol:

Tisztelt x Úr!

Köszönjük érdeklődését, de sajnálattal jelzem, hogy az adott terméket cégünk nem forgalmazza (sablonlevél-elküldése kb. 1 perc).

Üdvözlettel:

Ha jó napja van a kereskedőnek akkor még azt is hozzáteheti, hogy viszont forgalmazzuk ezt és ezt a terméket, amelyekkel legalább olyan hatást lehet elérni mint az Ön által keresett termékkel. Megtekintheti azokat a honlapunkon......stb.

Természetesen a kollégák között aztán lehet nevetni az ügyfélen, de kifelé csakis udvarias, vevőorientált levél mehet (ami nem kerül több időbe, mintha egy fikázó levelet küldenénk).

elwood 2009.02.04. 10:17:35

@labi: "Tisztelt Gucci, Versace, Prada, Dior, stb divatszalonok!

Kérem küldjenek nekem árajánlatot egy alsógatya elkészítésére, amin kis elefántok dugnak."

Egy alsógatyáról mindenki tudja, hogy milyen erőfeszítés elkészíteni, és ki csinálja, egy kovácsoltvas bigyóról sztem nem.

Ezzel együtt lefogadnám, hogy fenti üzletek udvariasan hárítanák el kérést, esetleg felajánlva, hogy menjen be személyesen, hátha talál neki tetsző darabot. Ha én vevőkből élek, akkor nem bunkózom le azt aki éppen akkor nem hoz jó megrendelést.

Walter Melone (törölt) 2009.02.04. 10:17:40

@mavo:

A lakatos mester csak annyit írt, hogy pályázati kiíráson nem vesz részt.

Ebben nincs semmi kivetnivaló szerintem.

staropramen 2009.02.04. 10:19:02

Sztrovacsekek
Ez egy idézet Soós Zoltán Gorombakovácsok c verséből:
"Szigetek, öblök vas-szagú hatalma,
szigora - ívfénnyel szemez a Nap -:
itt nincs halandzsa, álszent makogások,
és reng a föld a gorombakovácsok
gólem-lábú gőz-pörölye alatt."
Ezek ilyenek, őket nem lehet pályáztatni valami bűnranda lakatosmunkára. Felhívom továbbá a figyelmet a címre. Aki marha nagy kalapáccsal forró vassal dolgozik attól ne várják az utolsó párizsi etikett szerinti társalgást.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.02.04. 10:19:04

@Walter Melone:

Így van, sírva összeröhögnének. De nem bunkóznának a megrendelővel, az tuti.

theutat villám 2009.02.04. 10:20:18

Végigolvasva kb. 60 kommentet abban látom a legfőbb problémát, hogy a kovácsokhoz hasonlóan nagyon sokan - sajnos - leragadnak ott, hogy hülye volt a posztíró.
Nem itt van a probléma, barátaim, hanem ott (amit egyébként páran próbáltak már elmondani előttem is), hogy ilyen utolsó paraszt, primitív, tapló, bunkó stb. válaszokat akkor sem írok az ügyfélnek, ha az maga forrest gump, basszátok meg. Mert belőle élek. Mert ő adja nekem a pénzt. Mert ő hozza a többi ügyfelet. Ezt 2009-ben még sokan mindig nem vettétek észre, tisztelt kommentelő barátaim és kovácsok (tisztelet a kivételnek), ezért csak az előttem szólókat tudom idézni: dögöljetek éhen!

anyahajókabinajtóhajtogató 2009.02.04. 10:20:23

TÖKMINDEGY , HOGY A MEGRENDELŐ HÜLYE! AKKOR IS NORMÁLISAN KELLENE VÁLASZOLNI! VAGY HA ENNYIRE NAGY LELKÜK VAN A MELÓS MESTEREKNEK AKKOR NE VÁLASZOLJANAK! EZT NEVEZEM KÖCSÖG , ÉLHETETLEN HOZZÁÁLLÁSNAK! 12 ÉVE VAN VÁLLALKOZÁSOM DE SOHA NEM VOLTAM UDVARIATLAN MEGRENDELŐVEL! MÉG AKKOR SEM AMIKOR MÁR SEMMIT NEM VÁRHATTAM TŐLE! ELBASZOTT BARMOK!

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.02.04. 10:20:39

@Walter Melone:

ubazmeg. Értés a köbön.

A LAKATOS MESTER az arra válasz, hogy a fél társaság a kovácsművészek lelkivilágát óvja féltőn, és lakatoshoz irányítaná a szemétmocsok megrendelőt.

baggins21 2009.02.04. 10:21:14

Anyám ember!! Én is shift+del-el olvastam volna ezt a levelet! Hogy lehet iylen baromságot csinálni de komolyan? Ez olyan mintha elküldeném az önéletrajzomat 80 helyre és mindegyiket cc-be rakom... Gratulálok luxus lett volna egyesével levelet küldeni mi? Áááá nc..

Boo 2009.02.04. 10:21:55

"Külső megjelenés tekintetében a minta.bmp fájlban csatolt megoldásra gondoltam. A szerkezet felül nyitható."

Erre ez a jó válasz.
- Kedves megrendelő. A képen látható termék legyártását nem tudjuk vállalni, helyette ezt tudjuk javasolni az ön által közölt méretekkel. A termék kiszállítással együtt 30000Ft/db
users.atw.hu/demol/sides/kovvas/Kovcsoltvasmunkink/photos/photo26.html

A vevő dönt és legfeljebb kifizeti a tanulópénzt, ha nem a megfelelő iparostól rendelt.

Manci néni 2009.02.04. 10:22:05

Jaj, kicsit lemaradtam. Konvektrotakaró, bazmeg! Hát majdnem telibeköptem a monitort! Még most is vihogok.....kiesik a protkóm....
Én egyébkén ugyanígy jártam, amikor búboskemence-takarót akartam megpályáztatni.
Konvektor bazmeg! Mai világban? Mikor a gáz ára megy fel a picsába? Amit kovácsoltvasra költenél, abból már hőszivattyút veszel, te kis butus!

facsipesz 2009.02.04. 10:22:36

Multiba kéne tömöríteni a kovácsokat, aztán meg el kéne őket küldeni kommunikációs tréningre jól.:))

Megtanulnák, hogy az ügyfél is ember (csak alacsonyabb rendű, mi én:)). És rögtön rájönnének, hogy a pénzért "szopok, nyalok, gombot varrok", és az ügyfelet csak a háta mögött küldjük el a retkes lófüttybe.

Fognak ezek még ilyen kóser kis lakatosmelókat csinálni, ide a rozsdás bökőt. Sőt, lehet, hogy fél év múlva valamelyik "nílusi mester" még bocsánatkérőn válaszol is, hogy "ugyan nem-e lehetne-e mégis, hogy meg-e van-e még az a csudálatos rácsoskapu-minta.bmp".

Ha ez megtörténik, feltétlenül várjuk a posztot!!

kangep 2009.02.04. 10:22:43

A levelek alapján a kovácsok vannak olyan kemények, hogy szívesen vennének egy alapos apeh vizsgálatot. Csak egy telefon. ;)

Walter Melone (törölt) 2009.02.04. 10:23:38

@mavo:

Tényleg nem értem. Most akkor mi van?
Egy lakatos válaszolt neki. az se bunkón. A többi kovács volt.

Tényleg nem értelek. Magyarázd el kérlek!

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.02.04. 10:24:42

@Walter Melone:

Illesz a művész urakhoz, dolgoztass velük.

"azta" 2009.02.04. 10:24:47


"- Ez a termék amit a kedves levélíró megrendelni szándékozott nem Díszműkovácsot, hanem lakatost igénylő munka. Tehát teljesen rossz helyen járt."
nem az a legnagyobb műveletlenség a földön, ha valaki nem ismeri fel a különbséget a lakatos és a kovács között! miért is kellene?

"- A díszműkovács szakma egy kihalófélben lévő mesterség. Az olcsó ipari méretekben Kínában gyártott vasáru bizony tönkreteszi ezt a piacot is."
akkor talán a megfelelő ÜGYFÉLKÖZPONTÚ szemléletváltás sokat segítene szegényeken...

"- Azt sem érdemes figyelmen kívül hagyni, hogy itt a mesterember személyes tudásától, felkészültségétől függ a produktum minősége.
Árversenyt generálni ilyen módon nem "tisztességes", ha a döntés során egyedüli szempontként az ár szerepel."

pedig de. mivel viszonylag egyszerű termékről van szó, ezért idő- és költségigényesebb a referenciáknak utánajárni. először jöjjön a hozzáállás, az ár, aztán az utolsó kör bentmaradt 5-10 mesteremberének a minősége. nem e lehet, hogy ez is egy szűrési mód? én vagyok a megrendelő - ebben én döntök!

"- Az is bolond, aki bekér 20 árajánlatot szakmánként, de arra nem veszi a fáradtságot, hogy a referenciák alapján súlyozza őket."

lásd fent


"Meg kellene már tanulni, hogy az árajánlatkérés nem annyi, hogy odaböfögünk, hogy: "mennyi lesz"? "

meg kellene tanulni, hogy ez az egyik legerősebb motívum! kevés a piacon az olyan szereplő akinek a "pénz nem számít"! de az ún. tárgyalási kultúrát is meg kellene tanulni! felteszem, a kedves kovácsmester autójából hiányzik egy-két extra felszerelés, de valószínűleg ezért nem "nílusi palócozta" le senki, vagy nem hívták őt a szalonban "faszaráginak" - csak úgy a poén kedvéért...

Kovács Ő. János 2009.02.04. 10:25:23

T. Olvasók!

Igaz, hogy a mesterek minősíthetetlen hangnemben válaszoltak. Ezt senki nem vitatja. Úgy érzik megtehetik, de talán ez nem sokáig lesz így.

Viszont szerintem van valami, amit itt sokan rosszul látnak.

A cc-zett árajánlat nem bunkóság egy kicsit sem!

Hanem egyszerűen rossz döntés. A következő okokból:

1. A mester látja, hogy egy kis munkáért sokakkal kell versenyeznie. Talán elvállalná az olcsó, kis megrendelést is, ha úgy érezné, jó árat kaphat érte, és legalább minimális haszna lehetne. De így, hogy látja, hogy sokakat kérdeznek meg, úgy érezheti, hogy valószínűleg hiába adna árat, mert jó eséllyel más vinné el a munkát. Megjegyzem, ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy szándékosan mondana túl nagy összeget. Csak egyszerűen nem mindenki száll be szívesen árversenybe, főleg igényes szakmában.

2. Ez a komolyabbik ok. Egy szakma képviselői gyakran ismerik egymást, így könnyen megvitathatják az árajánlatot, megállapodhatnak, és elkerülhetik a versenyt, azaz a megrendelő célja meghiúsul.

Történt ilyen a "nagyokkal" is, amikor pár éve egy nagy cég több milliárdos finanszírozási konstrukcióra kért ajánlatot több banktól, de úgy, hogy a bankok láthatták, ki más kapja meg az ajánlatkérést.

Így aztán szépen közös választ adtak, amiben kifejtették, hogy EGYÜTT milyen feltételekkel vállalnák a dolgot. Versenyről a továbbikban szó sem volt: egy darab ajánlata volt a megrendelőnek, amit vagy elfogadott, vagy nem.

Peetwolf 2009.02.04. 10:26:33

Mindenkinek aki szerint a képen látható cuccot lemezből kell csinálni:

ÉRTSÉTEK MEG HOGY Ő KOVÁCSOLTVASBÓL AKARJA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Vagy nem lehet ilyen kinézetűt kovácsoltvasból csinálni, csak lemezből?? Kétlem.

Ha én asztalos lennék és bejönne hozzám valaki egy parírból hajtogatott hajó képével, hogy ő olyat szeretne fából, akkor nem küldeném halál f*szára, hogy takarodjon a szomszéd origami szakkörhöz.

Nem akarásnak nyögés a vége.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.02.04. 10:27:41

@Walter Melone:

Na jó, még egyszer megpróbálom elmagyarázni:

A fél társaság azt írta, a levélíró MEGÉRDEMELTE a lebaszást, mert NEM LAKATOSOKAT, hanem KOVÁCS MŰVÉSZEKET keresett meg.

Holott megkeresett LAKATOST is, minimum egyet.

workoli 2009.02.04. 10:28:11

@jacksy: Te valóban szocreálban nevelkedtél???

Valamit figyelembe kellene venni.
1.A vevő az, aki eteti az eladót, ezért amíg udvarias, illik nekünk is annak lenni.
2.A leírás szerint nem olyat akart, mint a képen látható, hiszen, ha lefényképezte olyan már volt neki. Ő olyasmi formát akart, csak szebbet.
3.Én csak azért is ilyen módon küldeném az ajánlatkéreést, hogy lássák, nem ők az egyetlenek, akiket megkerestem. (Evvel maximum azt kockáztatom, hogy megbeszélik egymás között.)

Ha autót akarok venni, az számomra csak annyit jelent, hogy legyen négy kereke, motorja, ne ázzon be, stb. Ez a konvektortakaró esetében azt jelenti, hogy a gyerek ne égesse meg magát, ha nekitámaszkodik. Az autó esetében számtalan lehetőségem van, a Trabanttól, a Swiften keresztől, a BMW MX5-ig. Pedig mind autó... Ha kovács lennék, és derogálna egy ilyen vacak ekészítése, küldenék egy levelekkel, szőlőfürtökkel miegymással díszített vázlatot meg egy kelta csavartmintásat, mindkettőt egymillió/darab áron.

Ha a kovácsot kérte meg a vevő, hogy legyen helyette szépérzéke (ha már egyszer ez a szakmája), akkor ugyan vegye már a fáradtságot, hogy mutat is valamit...

Walter Melone (törölt) 2009.02.04. 10:29:32

@"azta":

Figyelj, Ha bemész egy boltba ahol lehet kapni 20 féle fehér kenyeret 20pékségtől.

Mi lesz a elsődleges kiválasztási szempontod, hogy melyik a legolcsóbb, vagy hogy melyik a legfinomabb?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.02.04. 10:30:22

@Kovács Ő. János:

„Így aztán szépen közös választ adtak, amiben kifejtették, hogy EGYÜTT milyen feltételekkel vállalnák a dolgot.”

Elhiszem, hogy másutt így volt, de ezek ennyire nem voltak okosak.

theutat villám 2009.02.04. 10:32:05

Manci néni 2009.02.04. 10:22:05
baggins21 2009.02.04. 10:21:14

Nekik sem kellett még küzdeniük semmiért az életben, a kommentjeik alapján.

hallohallo · http://britesite.blogspot.com/ 2009.02.04. 10:33:08

@Masni: hogy jön ide, hogy nők nem rendelhetnek kovácsoltvasat?
laikus nők miért értenének kevésbé a kovácsoltvashoz, mint a laikus férfiak?
nem genetika függvénye, tudod.
amúgy is bassza a csőrömet, mert évekig dolgoztam kovácsokkal, rendezvényeken, és az úri magyar közönség nagyon jó viccnek tartotta, hogy netalántán magácska is kovács? tőlem két méterre a skandináv kovácsnők dolgoztak. ugyanúgy, mint a férfiak. ma ez már nem izomerő függvénye, erős gépesítés van, itt a tervezésen, szaktudáson van a hangsúly.

amúgy kíváncsi lennék, tényleg kovácsmestereket keresett meg a posztoló, pl céhtagokat, vagy mezei kovácsokat, vagy kovácsoltvas jellegű tárgyakat gyártó lakatosokat?

és az sem igaz, hogy az apró megrendelésekből jön össze a megélhetés, sokszor több kiadása van egy kisebb megrendeléssel egy kovácsnak, mint amennyi haszna.

illetve, ha vki tényleg színvonalas dolgot akar (pl kerítés, korlát, kapu - ez esetben nem erről volt szó :)), akkor általában nem árajánlat, hanem stílus alapján választ kovácsot.

uff, beszéltem.

HÉV-es 2009.02.04. 10:34:13

@staropramen: rossz válasz! Intelligenciát nem az iskolák adják. Én ismerek olyan embereket, akik kézműves mesterséget folytatnak, és mégsem tahók. Tudnak normálisan vlaszolni, még ha el is utasítanak valamit.
Az fent említett kovácsok születetten tahók.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.02.04. 10:34:56

@Walter Melone:

„Mi lesz a elsődleges kiválasztási szempontod, hogy melyik a legolcsóbb, vagy hogy melyik a legfinomabb? ”

Kinek ez, kinek az. Az eladó pedig mindet udvariasan kiszolgálja. Furcsa, mi?

Peetwolf 2009.02.04. 10:35:35

@hallohallo:

"illetve, ha vki tényleg színvonalas dolgot akar (pl kerítés, korlát, kapu - ez esetben nem erről volt szó :)), akkor általában nem árajánlat, hanem stílus alapján választ kovácsot."

Kivéve, ha konkrét elképzelése van arról, hogy mit szeretne.

testlife 2009.02.04. 10:36:00

Mi derült ki? Hogy a kovácsok ugyanolyan ostoba, az emberek különbözőségének következményein soha el nem mélázó, átlagos seggfejek, mint bárki más, és úgy gondolják, hogy ha valaki nem az ő paradigmáik szerint viselkedik vagy beszél, akkor itt a jó alkalom fölébe kerekedni és megalázni. És még véletlenül sem jóindulatúan és konstruktívan bevezetni őt abba a paradigmába, amelyről a tudása hiányzik.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.02.04. 10:36:13

@Walter Melone:

Akkor ezen túlestünk, örülök, és bocs, hogy egy pillanatra bepöccentem.

Nikorene 2009.02.04. 10:36:18

@Squarepusher: Már nem azért, de ha olyan baromira belterjes, akkor nem kurva mindegy lett volna, ha egyenként küldi a leveleket? Gondolod, ha ennyire nem a szakmába vágó, és ennyire ízléstelen a cucc, amit kér, és tényleg ennyire vicces egy kovács szemével, akkor nem lett volna belőle a kocsmában beszédtéma, és nem derül ki, hogy a posztoló másnak is elküldte?

MosoMasa 2009.02.04. 10:37:24

@Büdösgyökér: Hát koma, amennyire egy kovácsolt tárgy nagy műgonddal, finom hajlításokkal készül...
Ezek két "csipkekerítés" között szerinted mit gyártanak, miből élnek?
ormótlan vasakat gyártanak a prktikernek, meg a többinek: kaszakarikát,ásót, kapupántot, meg "igényes" lábtörlő vasakat....

Walter Melone (törölt) 2009.02.04. 10:37:41

@Peetwolf:

Akkor is. Az elképzeléséhez legjobban közel álló kováccsal csináltatja. Persze, csak, ha jót akar magának....

HÉV-es 2009.02.04. 10:38:09

@Manci néni: te erősen idióta lehetsz. HA egyszer konvektora van, és valószínüleg nem családi házban lakik, akkor nem tudja hőszivattyúra lecserélni! Ráadául a sokkal, de sokkal drgább, mint két konvektortakató. Illesz a kovácsokhoz a szellemi szinteddel.

v v j 2009.02.04. 10:39:12

@mavo: Szerintem nem siklottam át, de mint írtam, én nem biztos, hogy önként ajánlanám fel a hátam mögött való megegyezés lehetőségét. Járjanak utána ők. :-)

A szolgáltatásonkénti 20-30 ajánlat bekérését pedig nem szeretném kommentálni... :-)

"azta" 2009.02.04. 10:39:32

@Walter Melone:
nem érted: mikor bemegyek a boltba, már előre tudom, hogy kb. hány forintot vagyok hajlandó a kenyérre költeni! ha nincs kiírva, hogy mennyi a kenyér ára, kénytelen vagyok megkérdezni. ha kiröhögnek (né' má' bammeg! aztse tuggya mennyi a kenyér!) - másik boltba megyek. ha megmondják és a finom kenyér kiesik az előre kalkulált árszintből, hát másmilyent veszek. ha belül van - a finomat veszem. kb. így zajlik.

Nikorene 2009.02.04. 10:39:56

@mzs: Ott a baromi nagy pont :) Ezért lenne jó tunni a fekete listát...
De asszem, ha kovácsolt vas cucc kell majd, akkor előtte kérek árajánlatot az összes kovácstól CCbe valami szar mütyűrre, azt aki normálisan válaszol azt meglepem az eredeti megrendeléssel.

agár 2009.02.04. 10:40:48

ddd.dino,
Az ajánlatkérés a nyilvános, az ajánlatok természetesen nem (itt sem arról volt szó).
Pályázóként szoktam részt venni közbeszerzésen, és cseppet sem zavar, hogy mások is pályázhatnak, pedig egy részüket már ismerem is.

Gyugyó 2009.02.04. 10:42:16

@bértollnok: teljesen egyetértek, sok sikert kívánok neked!

Nikorene 2009.02.04. 10:43:42

@ern0: nem tévedsz, ez a normális egy olyan cég esetén, aki szeretne megrendeléseket.

rózsaszínkupakodanyomó 2009.02.04. 10:45:37

Szerintem ne csodálkozzon a poszt írója azon, hogy így járt.:) Az igaz, hogy a válaszok nem éppen Ügyfélbarát viselkedésre utalnak de azért őket is meg lehet érteni. A maguk (tahó) módján reagáltak egy leendő tudatlan Ügyfél levelére. Persze az Ügyfél akár tudatlan is lehet meg akármilyen. Csak éppen ezen kovácsoltvas modorú szakemberek nincsenek felkészülve az Ügyfelek kezelésére. Hiszen az Ügyfél akármit megtehet. Akár még az obit is betehette volna címzettnek meg a praktikert. A kovácsoltvas agyú úriembereknek az Ügyfelet kellet volna látniuk és felülkerekedni az árajánlatkérő levél elbaszott címzésén és egyéb dolgokon. Ügyfélkapcsolati képzést a kovácsoknak (és nem csak a kovácsoknak)! :DDD Van még hova fejlődnünk!

HandG 2009.02.04. 10:47:40

Attila!

Tényleg udvariatlan volt, hogy mindenkit egyszerre beletettél a címzésbe!

Ugyanis nem hírlevelet küldtél hanem mindenkinek privát levelet küldtél, bár haveri szinten kezelted őket.

Minden bizonnyal ezért rágott be mindenki.

Külön-külön javallott ilyesmit kérni, mintha vennéd a fáradtságot és megtisztelnéd őket 1-1 személyes felkereséssel.

Baltás Jenő 2009.02.04. 10:48:36


Természetesen a posztíró óriásit hibázott. Így kellett volna írni a levelet:

Mélyen tisztelt KOVÁCS MESTER ÚR!


Elnézést kérek, hogy zavarni merészelem és pazarolom drága idejét de lenne egy nagy kérésem Öntől. Tudom, hogy valószínűleg nagy hibát követek el, de támadt egy olyan gondolatom, hogy a lakásfelújításom befejeztével (Nem akarom KOVÁCS MESTER URAT terhelni a részletekkel, csak hát meg szeretném magyarázni érthetetlen tettemet) a gázkonvektorokat el szeretném takartatni valamilyen kovácsoltvas szerkezettel. Sajnos abszolút nem értek ezekhez a szerkezethez, elismerem, hogy egy tudatlan kis senki vagyok, csak arra kérem KOVÁCS MESTER URAT, hogy most az egyszer még hallgassa meg kérésemet. Először is még egyszer elnézést kérek, hogy egy ilyen kis semmisséggel KOVÁCS MESTER URAT keresem meg, de úgy gondoltam, hogy a berendezés, amely egy olyan hatalmas művész szakértelmével készül el mint KOVÁCS MESTER ÚR talán feldobja kicsi, igénytelen szerény hajlékomat. Bármit készít az nagyon jó lesz nekem, akár KOVÁCS MESTER ÚR selejtes munkáit is szívesen látnám otthonomban, amelyeket természetesen megfizetnék. Ha már árról beszélünk, KOVÁCS MESTER ÚR bocsánatért esedezem de úgy érzem tisztességes az ha megosztom KOVÁCS MESTER ÚRRAL, hogy ezen levelemet, természeten titkos másolatban elküldtem más KOVÁCS MESTER URAKNAK is. Már most bánom, hogy megtettem, természetesen mindenképpen KOVÁCS MESTER ÚR szolgáltatásait fogom igénybe venni, akár felárat is hajlandó vagyok fizetni és térden állva is könyörgök csak készítsen egy ilyen senkiházinak mint amilyen én vagyok egy ajánlatot. Tudom, hogy nem érdemlem meg én tudatlan senki, de nagyon kérem KOVÁCS MESTER URAT most az egyszer ereszkedjen le hozzám.

Igazából már annak is örülnék, ha ajánlatot nem kapnék hanem csak gúnyolódást, hiszen legalább kapok levelet egy igazi igazi KOVÁCS MESTER Úrtól, ami számomra nagyon de nagyon sokat jelent.

Tisztelettel:

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.02.04. 10:49:48

@rózsaszínkupakodanyomó:

„A maguk (tahó) módján reagáltak egy leendő tudatlan Ügyfél levelére.”

Na, itt a nagy tévedés. A levélíró ezek után nem leendő ügyfél, és meg is értem.

murila 2009.02.04. 10:50:11

kovacsoltvas.echt.hu/ebl/show_image?ID=69258

www.szepvasak.hu/prod_image/g9_8.jpg

Azért meg lehet ezt csinálni szépen is. A "mesterek" meg lúzerek, és kritikán aluli a válaszuk.....

Patris 2009.02.04. 10:50:29

@fagin: Úgy látom, hogy épp ez történik itt, általunk... :) Amúgy ha én ügyfélként ezeket a leveleket kaptam volna, jó eséllyel már szétküldtem volna a komplett levlistámra, okulásul. (ahogy tettem ezzel a posttal is... :) ) Nyilván ezért hasznos a homár, megvédi az olvasókat attól a hibától, hogy megpróbálják mesteremberek foglalkoztatásán keresztül élénkíteni a magyar gazdaságot, így gátat vetni a "mesterek" által szídott multik térnyerésének, a globalizációs folyamatoknak.

Mi megpróbáltuk.... :(

borpancsoló 2009.02.04. 10:51:54

Kedves posztíró: Hülye beképzelt barom mindegyik. Dögöljön éhen az olyan, aki a legkisebb ügyfelével is így mer kommunikálni. Örülnikéne a megrendelés lehetőségének, nem kartelezni! A pofámról leégne a bőr, ha én így válaszolnék bármilyen hozzám érkezett mail-re, amiben valamilyen árút/szolgáltatást rendelnek meg tőlem, mégha hihetetlen nagy baromságot is írna. Az meg, hogy ezek ilyen jóban vannak, remek, de ezzel már nem csak magukat hanem az egész neves céhet járatják le. Pedig vannak ám nagyon rendes kovácsok is.

Megnyuktatásul, az a takarólemez, ami a képen van nem gáz, de ha az is lenne, rohadjon meg aki ezt ilyen kultúráltan jelzi.

(én ismerek egy jó kovácsot, azt nem tudom, hogy olcsó-e vagy drága, vagy hogy vállalja-e, de ő tök normális, talán érdemes megpróbálni, ha távolságban nem gond herendartist.multiply.com/video/item/14 Most csak ezt találtam róla a neten, innentalán el tudsz indulni.)

Nikorene 2009.02.04. 10:52:27

@Walter Melone: de nem mindegy, hogy sírva röhög és
a, nem válaszol
b, udvariasan válaszol, hogy haggyámá
c, udaveriasan válaszol, hogy 10 milla lesz a cucc, kell?
d, elküld a picsába tahó paraszt módon

Jó Estét 2009.02.04. 10:52:32

@elwood:

enis epp a Pappasos levelet akartam megemliteni, arrol lehetne mintat venni, mas kerdes hogy valoszinuleg szarra rohogtek magukat utana, de az mar kutyat nem erdekli.


Kozhelyesnek es elcsepeltnek hangzik, de az ilyen emberek miatt tart az orszag ott ahol van. Nem azt mondom hogy az legyen mint aamerikaban, hogy vendeg kb azt csinal amit akar, de nem tisztje senkinek sem nevelni azt akitol a fizeteset kapja.

Az a baj hogy a kovacs elvtarsaknak nem tetszik, hogy verseny van. Azt sem ertem egyik postolo helyeselt, hogy o se adna arajanlatot ha tudna hogy mas is versenyez, hat ez mekkora mar? Akkor mindent webshop bezarhatna, merhat mivan ha megnezi az arainkat es mashol talal olcsobbat? Meg csak 2 eve elek ujra Magyarorszagon, de mar igencsak bongeszem a kulfoldi ajanlatokat, mert nem akarok azon stresszelni, hogy lebasz e a pincer, mert 2perc extra munkat adok neki, vagy hogy egy alapbol stresszes lakasfelujitasnal meg ilyen faxsagokkal kelljen novelnem a vernyomasom. En nem hiszem el hogy ezt emberek nem latjak, es ez tenyleg csak par embert zavar (merthat megis csak megelnek valamibol ezek a parasztok is).....

HandG 2009.02.04. 10:53:15

Olvasom, hogy ügyfélnek kellene tekinteni egy ilyen érdeklődőt?

Talán! Ha Ügyfélként viselkedik!

Ugyanis az eladónak el kell fogadnia őt előbb ügyfelének!
Ha nem fogadja el, akkor nem áll rendelkezésére röviden elutasítja.

Ha viszont elfogadja, na akkor kezdhet diktálni az ügyfél, a vevő. Hol? Mikor? Mit? mennyiért és hogyan akar.
Amit az eladónak ki kell szolgálnia!

EnZsolt / Paszuly Pista, a derék zöldbablegény 2009.02.04. 10:53:33

Nem tudom miért van meglepődve drága Attilánk. Én se örülnék, ha ott díszelegne még sorban a címzettek között néhány konkurens. Nyilván nem tendereztette meg a dolgot, de csak szerintem alapvető tapintatosság külön-külön e-mailt írni?

És nem vagyok Kovács, se kovács.

Cujoo 2009.02.04. 10:54:30

@HandG: Nem azért rágtak be, hanem azért, mert nagy büdös bunkók egytől egyig.
Elmehetnének a pics@ba, remélhetőleg az építőipar válsága nagyon mélyre süllyeszti őket.

Nagyon egyetértek azzal, aki a 2 féle felfogást említette, a Homo Cadaricus-t, és a Homo Kapitalismus-t...

LiberAll 2009.02.04. 10:54:43

Majd éhen döglenek a kedves kovácsmesterek, ha nem tetszik neki, a megrendelő elképzelése, akkor húzzanak a tescoba árufeltöltőnek. Ha a megrendelő T-pink falat akar, akkor t-pink falat fog kapni, mert mindig lesz valaki aki megcsinálja, ez a piacgazdaság.
Ami az egyik embernek tetszik az lehet, hogy a másiknak nem, nem kellene a kovácsoknak "ízlésrendőrséget" játszaniuk.
Küldtek volna valami horror árat, neki azt kész.

frocli 2009.02.04. 10:55:53

@Baltás Jenő:
Copyright van-e?
Használhatom, ha valamely szolgáltató vállalkozóhoz fordulok a közeljövőben?

borpancsoló 2009.02.04. 10:56:39

MegnyuKtatásul (?!?!) néha magam is meglepem magam :))))))

Cujoo 2009.02.04. 10:59:36

Könyörgöm, miért kellene külön leveleket irkálni? Esetleg kézzel írja, mert az megtisztelőbb? Szagos legyen a levélpapír, vagy elég csak rózsaszín??

A nagy bránert! Nála van a ZSÉ, ezért ha akarja, kimegy az utcára, és elkiabálja magát, hogy "ki akarja megcsinááálni??",
ha akarja elküldi CC-ben mindegyiknek, azok majd egyesével válaszolnak neki.

Brr....

Locke 2009.02.04. 11:00:11

Sokszor van dolgom olyan szakmák képviselőivel akik művészeknek képzelik magukat, holott csak iparosok. Nagyon jókat kacagok rajtuk, mennyire szánalmasak amikor arra hivatkozva akarják 600 forintért adni az óvodai fotót, mert ők még analóg géppel művészi igényű képet készítenek, vagy hogy ki tudnak akadni, ha valaki rámutat egy cuccra (függetlenül annak irreális árától) és azt mondja, abból kellene 50 db céges ajándéknak. Ötven egyformát?!?! ÉN?!?!? EGY NÍVÓDíJAS NÉPI IPARMŰVÉSZ?!?! és sértődötten továbbállnak, majd csnedben otthon csinálják tovább százszámra a tökegyforma dolgokat, és adják el aprópénzért a nagykereskedőknek, hogy legyen egy kis pénzük, de ott lealább nem látjá mások hogy a művész mégiscsak megalázkodott a piac előtt.
Kíváncsi vagyok a fenti kovácsok az OBI vagy Praktiker 1000db-os megrendeléseit melyekért épphogy az anyagárat megkapják hasonló minősítéssel illetik-e.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.02.04. 11:00:25

„az eladónak el kell fogadnia őt előbb ügyfelének”

Nagyon durva! Elképzelem az eladók kegyeiért tolongó ügyfeleket és röhögök nagyokat.

zmbn 2009.02.04. 11:02:14

Sziasztok! Hasonló:
Új házba költöztünk, az építési törmelékkel teli (sittes?) kertünket (akkor még nem volt az) akartuk szak-(nem művész, csak olyan magamforma, de saját szakmájához értő)-emberrel! rendbehozatni. Ezt mondjuk nem lehetett köremilben mert hát látni kell. No kijött pár mester(szak)ember. Én mindegyiknek mondtam! (CC like), hogy hát mástól is kérek ajánlatot... No erre volt aki azonnal összepakolt, volt aki csak nem adott ajánlatot... Egyetlen volt aki azt mondta ez természetes, várja a döntésünket. Mivel tőle érkezett az egyetlen ajánlat, vele csináltattuk.
Elmaradt a verseny gondolhatnánk - de nem, hiszen ilyenkor nem csak az árak versenyeznek hanem a mesterek maguk is, és a bizalom gyakran fontosabb az árnál!
Még annyit, hogy a bizalom kölcsönös volt: öntöző rendszer is készült a kertbe úgy, hogy az árát három hónappal a beüzemelés után fizettük ki (ő javasolta, hogy tud várni). Meg barterben egy kicsit javítottunk a honlapja kinézetén...
Tanulság: (mindenki levonhatja) lehet, hogy olcsóbb lett volna mással, DE!

rózsaszínkupakodanyomó 2009.02.04. 11:03:42

@HandG:
Nem nem. Leendő Ügyfélnek kellet volna tekinteni a levélírót!

"Talán! Ha Ügyfélként viselkedik!"
Ügyfélként viselkedni?:)))))) Na ez az a hozzáállás az amit a tisztelt kovács urak képviseltek:) Egyébként meg az Ügyfél úgy viselkedik ahogy akar. Tudni kellene kezelni azt! Ha elrontja a levelet (amit meg is tett a levélíró) akkor sem röhögöm ki és nem küldöm el az obiba...

Jó Estét 2009.02.04. 11:04:24

@HandG:

nem ertem ez miert problema, meg azt se hogy miert baj hogy az ugyfel tudatlan? Pl nekem halvany segedfogalmam nincs a kovacsoltvas dolgokrol, es nem erzem magam hulyenek. Pl ha valaki nem ert ahoz amit en csinalok es megkeres egy kerdessel (ami mondjuk gyakran megesik) en se kuldom el a kurraannyaba, hanem valaszolok, akarmilyen "hulye" is a kerdes/keres. En ezzel (is) keresem a penzem, es hulye lennek beleharapni az engem eteto kezbe. Az ilyeneknek ehen kene halniuk, akarmilyen jol ertenek ahoz amit csinalnak.

borpancsoló 2009.02.04. 11:05:52

Már bocsánat de miért lenne baj, hogy a címlistában ott van másik 3 kollega neve is? miért lenne baj a versenyeztetés?

Mit gondolnak itt egyesek, hogy attól, hogy egyszerre csak egynek küldi ki, még nem néz meg mást? nevetséges!

Azért hívják ajánlatkérésnek, mert több helyről kérek és a legjobb AJÁNLATOT elfogadom.

@HandG: Lehet hogy ez az én posztkommunista marketingszemléletem, de az ügyfél onnantól ügyfél, hogy legelőször felmerül a lehetősége annak, hogy az enyémhez hasonló szolgáltatást vesz igénybe. Már olyan értelemben, ahogy te használtad (ha jól értelmeztem). Ugyanis onnantól nekem esélyem van, hogy az én VEVŐMMÉ tegyem, ami nekem pénzt hoz, a versenytársamnak könnyeket. tehát törekszem rá, hogy az ésszerű határok között a lehető legtöbb embert kiszolgálhassam. Ez ügyben egy normális mailt írni nem egy nagy vasziszdasz!

Amúgy, ha az egyik normálisan írt volna vissza, már lenne egy jó kis 50e-res megrendelés a zsebében.

De egy jó röhögés biztos megér kéthavi villanyszámlát :DDD:DDD

Masni 2009.02.04. 11:06:23

@Baltás Jenő: ((((((((((((:
potyogtak a könnyeim úgy röhögtem. szerintem plasztikusan ábrázoltad a mesterek igényeit.

AvgDvl 2009.02.04. 11:08:57

Mindenki, aki látta az "Erik a Viking"-et, az tudja, hogy a kovácsok AKKORA királyok, hogy őket nem lehet pályáztatni.

borpancsoló 2009.02.04. 11:09:06

@rózsaszínkupakodanyomó: Így van. nem várható el az egyszeri megrendelőktől, hogy úgy írjanak megrendelő vagy ajánlatkérő levelet mint az aki egész életében ilyennel foglalkozik.

Jó Estét 2009.02.04. 11:09:09

ja postironak javasolnam, hogy ha mar ot megalaztak a "mesterek" kuldjon el innen par kommentet, vagy csak a linket. Meg amugy ha lehetne (akar privatban is) megkapni a mesteremberek nevet (cegnevet), mert egyreszrol sztem nem fair (akarmennyire is ruhellem a tescot), hogy azt ki lehet irni hogy tescoban, decathlonban, mangoban mik tortentek, de ezeknek az ipari hulladekokrol nem tudjuk kik, igy mondjuk ha a jovoben valakinek kovacsoltvas dolgokra lesz szukseg nem tudja elkerulni ezt az aljanepseget...

rharta 2009.02.04. 11:11:52

ha nem kell nekik a pénz, haljanak éhen.

anarch 2009.02.04. 11:13:42

@borpancsoló >>: Vagy tarhatnak kint egy sablont az oldalukon az emailcím mellett, ami tartalmazza Baltás Jenő írását és csak a megfelelő képet kell csatolni a levélhez :)).

Én mindenesetre elmentem későbbi igényeknek, jó lesz az még valamikor :)). Hmm... Vajon működik-e UPC-s szerződés felmondásakor?

Cujoo 2009.02.04. 11:14:02

@Jó Estét: No igen, én is valami hasonlót akartam írni. Az említett linkgyűjtemény vélhetően rendes, tisztességes maradék tagjainak védelmében célszerű lenne kitenni a bunkó válaszolók nevét/linkjét/emailcímét.

Mivel publikus, hozzáférhető adatokról van szó, ebben semmi kivetnivalót nem találnék...

Peetwolf 2009.02.04. 11:14:29

Remélem a webshopok-on hirdető boltok is olvassák ezeket a kommenteket.
a helyükben jól lekuvvaanyáznám pl. a d@po.hu-t, hogy mi az hogy az é cégem neve mellett másé is ott van?
Ráadásul az árak nyilvánosak.

borpancsoló 2009.02.04. 11:15:15

@Jó Estét: S akkor talán a mesterurak is éreznék, hogy ha így kollektíven büdös bunkók, akkor az emberek kollektívan fogják utálni őket, el sem fog hangozni, hogy tsiztelet a kivételnek.

Mi jött le? minden megkérdezett felháboodott és elküldte az anyjába az ÜGYFELÉT, meg 2 még élvezettel gyalázkodott is.

Én azért támogatnám, hogy a mesterurak leveleit valós névvel és mail-címmel írják ki.

Megérdemlik, büszkék voltak rá egymás közt, legyenek büszkék erre mindenki előtt is!

borpancsoló 2009.02.04. 11:17:07

@anarch: nah igen, ez is egy használható ötlet :)))):)))

Nikorene 2009.02.04. 11:17:25

@Baltás Jenő: Válasz valami ilyen lett volna:
"Normális vagy bazzeg, te tahó... Mi az, hogy "szerkezet"??? Hogy merészeled te tudatlan tuskó le szerkezetezni a mi igen kifinomult, és drága termékünket? Szarjá sünt"
:D
:D

5perc 2009.02.04. 11:19:59

@Lidérc:
Ezt hívják meghívásos pályázatnak. Állami tendereken nem ciki, miért lenne az magánszmélytől?
Egyáltalán nem lustaság, hogy láthatják ki kapta még meg. Én is így csinálnám talán.

Az a kovács, akinek egy ilyen ajánlatkérésről nem egy kreatív ötlet jut eszébe, hogyasszongya "hát ez így nem valami szép, de talán ha itt... ott meg... és nem így kanyarodó, hanem olyan csavarodó lenne, még formás is lehetne", az ne nevezze magát művésznek, mert csak egy buta, pontatlan gép. Ha meg ilyen válaszokat ír, akkor tahó állat is.

Peppone Botazzi 2009.02.04. 11:21:58

Bezzeg amikor a nagy multik meg szétszedik őket sír a szájuk. Hát rohadjon éhen mind. Nem tudják megemészteni hogy elmúltak az idők amikor a kovács kiskirály volt a faluban :D

Nikorene 2009.02.04. 11:23:12

@EnZsolt: Hát akkor Téged se bíználak meg semmivel.
Ha én árajánlat kérést kapok valakitől, akkor TUDOM, hogy másokat is megkeresett... akkor már nem jobb nekem, ha LÁTOM is, hogy kit vazzeg? Hát az nekem jó, ha BIZTOSAN TUDOM, hogy kik a konkurensek, még az árajánlatomat is befolyásolhatja, és ezzel együtt a nyerési esélyemet is... Vagy én vagyok a helikopter???

Hargita 2009.02.04. 11:23:31

A posztíró jól tette, amit tett. Aki azt gondolja, hogy ha az ajánlatban nem csak az ár a lényeg, akkor olvasson bele pl. a közbeszerzési törvénybe vagy a Közbeszerzési Értesítőbe és ha nem riad vissza a méretétől, akkor keresse meg, hogy a bírálat szempontja lehet az ajánlati ár (és bizony ezt alkalmazzák többnyire). Ha ezzel is megbirkózott és meg is értette, akkor esetleg lehülyézheti azt a többezer ajánlatkérőt, aki ez alapján vásárol.
Kapcsolódva a fenti jogszabályhoz, alapelv a verseny nyilvánossága és a tisztességtelen verseny tilalma. Az, hogy valaki megtudja, hogy még kik vannak vele együtt versenyben, inkább köszönje meg.
Ha a közpénzeket így kell elkölteni (nem mondom, hogy mindenki ártatalan, mint a ma született bárány, de ez nem ide tartozik), akkor talán nem hiba, ha valaki a magánkiadásait is versenyeztetni szeretné...

Masni 2009.02.04. 11:24:53

@hallohallo: szerintem félreértettél és olyasmit láttál bele a soraimba (gondolom korábbi rossz tapasztalatok), amik nincsenek benne. Nem gondolom, hogy csak férfiak lehetnek kovácsok, de Magyarországon biztos, hogy a férfiak felülreprezentáltak ebben a szakmában.
És valóban, egy laikus férfi is rendelkezhet olyan kevés/sok infóval a témában, mint egy nő. De valahogy biztos vagyok benne, hogy ezen a területen több infóval rendelkeznek a férfiak, mint a nők.
A kommentem pedig a többi kommentre - "milyen hülye bunkó az, aki kovácstól kér árajánlatot, mikor ez lakatosmunka, csak a hüye parasztok nem tudjak ezt!" - volt reakció. Azaz, azt gondolom, hogy nemtől függetlenül nem kell mindenkinek értenie a kovácsmesterséghez - pláne a nőknek nem, akik kevesebben tevékenykednek ebben a szakmában - azok közül az emberek közül, akik ennek ellenére - tudatlanságuk mellett is - szeretnének kovácsoltvas, vagy lakatos munkákat rendelni.

Szanaszét Szolizott Szilikonos Szőke 2009.02.04. 11:27:40

Kedves Prosztoló, én ennyit írtam volna vissza:

Tisztelt uraim, ezúton szeretném megköszönni válaszlevelüket, így sikeresen felmértem, hogy a magyar kovácsolóipar kiválóságaitól mit várhatok. Nos, tényleg köszönöm azt, hogy segítettek kideríteni, hogy amost megépült házam köré kivel NE készíttessem el az XY iparművész által tervezett kovácsoltvas kerítést, a kétszárnyú kaput, a bejárati kaput és a hátsó kaput. Ezek többmilliós tételek, ami ebben a gazdasági helyzetben minden vállalkozónak jól jön. Tényleg köszönöm, uraim. Üdvözlettel: a nílusi, ízléstelen pálóúc (mert azt helyesen így írjuk :)

Másrészt meg jó béna is voltál, mert ha bcc-zed (titkos másolat) az összesnek, akkor nem küldtek volna el Egyiptomba :)))

Nikorene 2009.02.04. 11:31:32

@Szanaszét Szolizott Szilikonos Szőke: igen, akkor azt kapta volna, hogy "te szemét sunyi nílus palóc, hogy ilyen szarral zaklatsz, és még alattomosan másokat is megkeresel a munkával... szarjál sünt"

Palkovicsné 2009.02.04. 11:31:50

Ennyi idióta, öcsém... miért ne lehetne egyszerre több helyről ajánlatot bekérni? miért ne lehetne ezt nyílvánosan megtenni? egy normális országban a normális kovácsok normálisan válaszolnak és nem azt kifogásolják, hogy egyszerre több helyről kér a megrendelő ajánlatot, hanem max. megírják, hogy ilyen terméket nem tudnak legyártani (kapacitás, idő, vagy akármi hiányában)... de látom, hogy itt nem így mennek a dolgok és a primitív kommunikáció korát éljük... és az egyszeri homár olvasók közül ez sokaknak tetszik... egy szinten a primkó kovácsokkal... király, laptopot nekik, vasból...

Énszóltam 2009.02.04. 11:32:51

Ha kovács lennék én is magam alá röhögtem volna egy ilyen ajánlatkérésen. Mintha fafaragó mestertől kérnél ajánlatot fogpiszkálóra. 150%ig egyetértek a válaszlevelekkel.

cepulacalului 2009.02.04. 11:34:35

Kulonben mi is az a nílusi palóc?!

vasbetonszerelő (törölt) 2009.02.04. 11:36:00

ez sima lakatos munka. ami persze nem zárja ki h. egy kovács is meg tudja csinálja.
Más kérdés hogy ehhez jó érzésű kovács mester nem adja a nevét.
Egyébként jól sikerülhetett a lakásfelújítás, ha két ilyen förtelemmel akartad még feldobni a végén :)

Nikorene 2009.02.04. 11:36:07

@Énszóltam: Bazzeg, akkor ha fogpiszkáló kell neki, elküldöm neki válaszba, hogy mivel nem szakmámba vág, ezért kicsit drágább lesz, 20 milla, majd fogok egy fogpiszkáló készítőt (tuti van ismerős) ,és megbízom 1 milláért, hogy csinálja meg. ő is örül, kap munkát, örül a megrendelő, én meg aztán kurvára ösülök... nem pedig elküldöm a faszba.

Nikorene 2009.02.04. 11:37:58

@vasbetonszerelő: már mér ne adhatná??? Én meg elmegyek a posztolóhoz, meglátom a cuccot, és rájövök, hogy nekem is kurvára ronda a radiátorom, és kell ilyen takaró szar, aztán rendelek én is... Anyám meglátja nálam, és neki is kell, anyámnál meg a fél családom, és mindnek kell. Apámnak meg kertkapu kell, én meg szólok neki, hogy tudok egy fasza kovácsot...

xiau.ling 2009.02.04. 11:38:40

Ne haragudj kedves Posztíró, de én még az ismerőseimnek sem küldök csoportosan levelet, nem hogy teljesen ismeretlen embereknek. Én úgy érzem ez az emberi kontaktusok lealacsonyítása. Nagyon utálom amikor pár ember úgy küld boldog karácsonyt wiw-en, hogy végigkattintgatja az összes ismerőst és 4szer nagyobb a címzettek listája, mint a teljes üzenet. Ez az egyik.
A másik, hogy a minta.bmp alapján neked egy hidegsajtolt lemezekből ponthegesztett hőálló festékkel lekent valami kell. Jó rá egy két zománc festék, egy lakatos simán megcsinálja. Egy valóban egyedi darabokat gyártó kovácsmester nem fog ilyesmit csinálni neked, mert nem fog tucat-terméket kalapálni és rááldozni egy heti munkáját, hogy egy sima apácarács szerű motívumot csináljon. Az utcánkban lakik egy ilyen kovács és nagyon könnyű felismerni, hogy hol lakik, mert az egész kerítése egy kovácsoltvas rózsafal - nagyon jól néz ki. Nem kellett volna elküldeni azt a képet, hanem hagyni, hogy ők döntsenek, milyen motívumokkal díszítik, te meg majd rábólintasz, ha egyik ötletük tetszik.

72-es 2009.02.04. 11:38:40

Lehet, hogy tévedek, de itt alapvető gond van a helyzet felmérésével. Magam is éppen túlestem egy építkezésen, nagyjából vágom az árakat és a piaci helyzetet. Szvsz aki a lakása felújításánál érintetlenül hagyja a konvektoros fűtést, (mert nyilván kénytelen , nem akarok én ezzel semmi rosszat mondani) az nem fogja kifizetni az egyedi gyártású kovácsoltvas takarót, kinézettől teljesen függetlenül. Az egyedi gyártású kovácsoltvas ugyanis igen drága dolog. A kovácsok azért mertek tahóskodni, mert pontosan tudhatták a fenti gondolatmenet alapján, hogy ebből nem lesz megrendelés. Persze ettől még lehettek volna kedvesek.

Nikorene 2009.02.04. 11:39:56

@xiau.ling: te se nagyon olvasol kommenteket mi? Lakatos mester az már nem lakatos ugye?

Nikorene 2009.02.04. 11:41:37

@72-es: most kovácsok, vagy jósok? Bár jósnak nem túl jók, mert így most kikerültek a homárra.

Gyugyó 2009.02.04. 11:41:54

@Baltás Jenő:

Utóirat
És KOVÁCS MESTER ÚR esedezem, hogy ha véletlenül ezzel a kéréssel Lakatos mester urat, esetleg Sírkő készítő Mester urat, kellett volna megkeresnem, akkor sem Önt, A KOVÁCS MESTER ÚRAT kívántam megsérteni, (már ettől a lehetőségtől is kiver a víz), csak hát mint már írtam, igen tudatlan vagyok, aki nagyon vágyik az ÖN útmutatására, pozitív válaszára.

vasbetonszerelő (törölt) 2009.02.04. 11:44:25

@Nikorene: elmegyek a posztolóhoz meglátom ezt a förmedvényt és megkérdezem ki gányolta ezt ide, ja egy fasza kovács volt? na akkor hozzá biztosan nem megyek

Farkasbab 2009.02.04. 11:45:07

@xiau.ling:
a kép mindösszesen azt mutatja, hogy a posztíró egy dobozalakú valamivel szeretné fedni a fűtőtestet.
illetve ilyet ismer, ilyet látott már.
semmi más irányadó NINCS a mellékletben. ezt senki nem érti?

Jó Estét 2009.02.04. 11:45:47

@xiau.ling:

legyszives majd irj mar nekem nehany olyan iskola cimet, ahol azt lehet tanulni hogy hogyan szabad viselkednem mint vasarlo. En pl fingomnincs hogy egy ilyen cuccot ki es hogyan tud megcsinalni, es en naiv bizonyara megkerdeznem valakitol hogy megcsinalna e nekem. Enis nilus paloc (ezt valami benfentes elmagyarazhatna hogy mi) vagyok? Te amugy ha az ismerosom lennel es csoportosan irnal egy levelet, hogy penzt akarsz nekem adni, en nem sertodnek meg. Postiro nem boldog karacsonyt kivant...

Jo persze lehet en allok hozza rosszul a dologhoz, bar legtobbszor latom, hogy akik ilyen szintem bannak az ugyfeleikkel felet se keresik meg mint mondjuk en aki igyekszik az igenyeket kielegiteni. Persze aztan lehet sirni, hogy nincs penz, meg mocskos politikusok, de sztem minden ember a sajat szerencsejenek a pogacsa...

Jó Estét 2009.02.04. 11:47:16

@Farkasbab:

en ertem :) de valamibe bele kell mar kotni megis, ha mar abba nem lehet ami ennek a postnak a lenyege, akkor lehet fikazni az izleset, tudatlansagat, cc-zo kepesseget...

bohuš 2009.02.04. 11:53:40

"Olvasom, hogy ügyfélnek kellene tekinteni egy ilyen érdeklődőt?
Talán! Ha Ügyfélként viselkedik!
Ugyanis az eladónak el kell fogadnia őt előbb ügyfelének! Ha nem fogadja el, akkor nem áll rendelkezésére röviden elutasítja. Ha viszont elfogadja, na akkor kezdhet diktálni az ügyfél, a vevő. Hol? Mikor? Mit? mennyiért és hogyan akar. Amit az eladónak ki kell szolgálnia!"
Barátom, neked is lehetnek problémáid az életben! Létrehoztál egy párhuzamos univerzumot, vagy mi? Remélem, van, aki megsajnál, és játszik veled a te játékszabályaid szerint.
Egyébként teljesen biztos vagyok benne, hogy mindazon kommentelőknek (és kovácsoknak), akik leszólták a konvektortakarót, ott lapul a lakásukban egy zebramintás takaró/ gipszstukkó/ boltív szürke téglákkal/ legalább egy narancssárga fal/ műkő lábazatként/ többezer példányban sokszorosított poszter 1 példánya (delfinnel, autóval, Monet-képpel/ Tesco-ban vett naplementés, tájképes festmény/ üveg dohányzóasztal lábként két delfinnel/ mini szökőkút művirágokkal/ művirág maga/ vagy bármi más, amivel mást vallatni lehetne. Mindenki azt tesz a lakásába, amit akar, az én házam az én váram.

fehso2 2009.02.04. 11:56:48

Szerintem, aki így bánik a vevővel, az nem is érdemli meg, hogy megrendelést adjanak neki! Ha, valamire tartja magát, akkor próbálja meg rábeszélni a megrendelőt valami általa is szépnek tartott dologra. Lehet, hogy a megrendelő nem is tudja minden esetben, pontosan mit is akar, vagy nem tudja elképzelni, hogy miket lehet elkészíteni. Amúgy meg ezek a tisztelt kovácsmesterek ugyanilyen esetlen balfaszok tudnak lenni mondjuk egy építész szemében, amikor kérik a kapu mellé az aranyra fújt gipszoroszlánt!

Farkasbab 2009.02.04. 11:57:57

én védeném a posztolót. ennél nagyobb hibát az életben ne kövessen el, mint ez a cc-zés, azt kívánom neki! sőt, minden kommentelőnek.
nem egyenértékű ez az anyagyilkossággal, úgyhogy azt hiszem, kár érte őt megkövezni. ez szól a kovácsoknak is, akik sajnos bebizonyították, mennyire faragatlan tuskók.

TuskóHopkins 2009.02.04. 11:59:22

Azért a kovácsok sem voltak az elektronikus levelezés csúcsán, mert akkor nem "reply to all" választ küldtek volna, amit megkap a megrendelő.
Hehe

Peetwolf 2009.02.04. 12:02:03

@72-es:

Semmi köze a kettőnek egymáshoz.
Ha kénytelen úgy hagyni (ahogy te is felveted a lehetőséget),pl. egy társasházban, ahol bármi oknál fogva nincs lehetősége a rendszerről leválni, vagy új fűtési rendszert beiktatni, az még nem jelenti azt, hogy nincs pénze.

Az is lehet, hogy egyszerűen csak szereti a konvektoros fűtést.

Nálunk pl. engedélyt kellene kérni a szolgáltatótól, ha le akarnék válni.

Matthew Kirby 2009.02.04. 12:02:43

@Énszóltam: Nemvagyteegészenvéletlenülkovács?

nina2000 2009.02.04. 12:03:56

A sok mundérvédő, bakancsszopó kovácsajnározó buzinak.....pörölyszopókáim lehet írni azt is , hogy ilyen stilisztikai elemekkel ellátott kockavalamit nem készítünk, mert ez nem illik a művészi hitvallásunkba (ha már kikérik néhányan a művész jelzőt) de nagyon szívesen készítünk csiribiri puttós-indás bármit a konvektor elé. személyes megbeszélésre várom a műhelyben...bla bla bla. Szóval csírák ennyi vóna' és talán a sügérre lehet tukmálni valamit jó pénzért. De a munka büdös....nem éri meg. Amúgy a vásározós kovácsbóvlifosók akik művésznek tartják maguk...muhahaha....érdekes a jó "iparosok" nem járnak ki buzulni, ilyen külföldilehuzogatós népművészeti kavalkádra.

Panka-manka 2009.02.04. 12:04:20

Elsőként leszögezném hogy a kovácsok hozzáállása minősíthetelen. Manapság aki így áll egy ügyfélhez (mégha bődületes baromság is amit kér) az dögöljön éhen.
A ügyfél magában bődületes baromságot kért. Aki képes manapság kiadni x ezer forintot arra hogy eltakarja a nem csak ízléstelen de korszerűtlen fűtési megoldását az ennél cifrábbakat is megérdemel.
Ha már lakásfelújít akkor miért nem fűtéskorszerűsítéssel kezdte, és dobta ki a kb 50%-os hatásfokkal működő konvektorokat és épített be egy 110% hatásfokkal működő kondenzációs kazánt.
Fele annyi lenne a fűtésszámla :)

Matthew Kirby 2009.02.04. 12:04:56

@vasbetonszerelő: te az a típus lehetsz akinek műanyag flamingó áll a kertjében.

elemack 2009.02.04. 12:06:15

@Jó Estét:

a postíró nem úgy vislekedett mint egy vásárló (bár itt ő nem is vásárló kellene hogy legyen, hanem megrendelő, ami TELJESEN MÁS hozzáállást kíván(na))

Úgy viselkedett ahogy szerinte egy multi beszerzési osztálya viselkedne (egyébként tévesen gondolja))) -ez szembe állítva az üzlet tárgyával és a mögöttes tartalommal -háááát)))) -szánalmas és felháborító egyszerre

Peetwolf 2009.02.04. 12:07:32

@Panka-manka:

Akkor neked is leirom:

LEHET HOGY A LAKÓHELYÉN NINCS LEHETŐSÉGE KORSZERŰSÍTÉSRE, VAGY EGYSZERŰEN CSAK SZERETI A KONVEKTOROS FŰTÉST!!!

Matthew Kirby 2009.02.04. 12:08:32

@xiau.ling: Ha autót akarsz venni akkor óvakodj majd attól hogy típust említs inkább hagyd hogy megmondják ŐK mert lehet hogy neked nem is autó kell igazából, hanem egy motor és azt egyébként se a vevő döntse már el hogy mit akar, nem igaz?

Fotelrocker2 · http://budapest.blog.hu 2009.02.04. 12:09:29

Hm, szerintem nem akkora hiba, hogy sima másolatban küldte, nem érzem az, hogy a tikos másolat akkora udvariasság lenne. (Hiszem ugyanúgy köremil, csak ugye elrejtjük, de attól még ugyanúgy tudja vagy sejti mindenki, hogy sokan kapják.)
Persze az ilyen művészemberek nagyon egyének, nyilván bassza a csőrüket, hogy egy kupacben kezelik őket.

A rács tényleg csúf, de én biztos visszaírtam volna, hogy "Kedves érdeklődő, a rács csúf, bocs, de nem akarok ilyet csinálni. Mindenestre köszönöm a bizalmat, ha gondolja, csinálok valami sokkal szebbet. Na."

elemack 2009.02.04. 12:11:37

@Matthew Kirby:

Hehe, de nem is küldesz köremailt a Maserati szalonoknak egy skoda 120l fotojaval, hogy akkor versenyezzenek mar az arral)))))

Bar a hasonlatban inkabb a manufakturalis luxusauto-epito muhelyek és a tuning skoda a jobb pelda))))

gromit 2009.02.04. 12:11:47

ezek a kovacsok nevetseges bunko parasztok, es a minimum az lett volna, h nevvel-cimmel tedd fel oket, h mindenki messze elkerulhesse oket.

viszont: arajanlatkerest en nem cc-znek, hanem bcc-znek, senkinek semmi koze ahhoz, h kinek kuldtem meg ilyet. megirni, elkuldeni meg ugyanannyi ido.

Peetwolf 2009.02.04. 12:13:47

jut eszembe cc kontra bcc témában:

Ha bcc-ben kapsz levelet, akkor látod, hogy ki kapta meg nem bcc-ben. Erről ennyit. Sokra ment volna vele.

treffhetes 2009.02.04. 12:15:05

a megkeresett "szakemberek" szerintem is idióták.
Az ügyfélből nekik nem lett vevő. Így jártak.
A _ténylegesen_ nyilvános tendereztetés meg általában mindenhol elég jól működik. Nem tudom kinek ismerős a yabe.hu (igen, ebay fordítva) nevű magyar internetes vállalkozás. A site-jukon pont ilyen tendereket lehet kiírni. Én a post író helyében, csak a tenderre való linket küldtem volna el.
Egyébként semmi közöm az adott oldalhoz, de ha egyre többen használnak ehhez hasonló tenderezést, akkor talán elterjed, hogy a vevő igenis választhasson az ajánlatok között és ne tűnjön ez sértésnek.

elemack 2009.02.04. 12:16:16

Parasztosan mondva itt a péz környékén van a kutya elásva. Már említettem fentebb h "akinek nem fussa egyen felvágottat"

-a posztíró elvétette a nagyságrendet (vagy inkáb kettőt))) Ha lett volna fogalma, hogy TÉNYLEG kovácsoltvasat akar és TUDJA h az mi péz, akkor olyan mintaképet küld nem valami pléh szar van, rögtön nem röhögik körbe.

Ócsójános próbálkozott, nem jött be most meg sír és elégtételt akar a maga kicsinyes módján.

Van ez így))))

MosoMasa 2009.02.04. 12:17:23

Hagyjuk már ezeket a közbeszerzéseket, meg titkosítot leveleket. Basszus itt egy egyszerű rácsról van szó, nem milliós, meg milliárdos beruházásról.
Azok a nyomorultak, ha nem fogják fel miről van szó, ti. ajánlatkérés, és nem fogják fel hogy piac van (jól láthatóan mástól is kért ajánlatot), mégpedig piaci verseny, akkor tolják fel maguknak a 70 kilós üllőt!
A sün mellé!

elemack 2009.02.04. 12:18:41

@treffhetes:

Jáj, ezt Te sem gondolhatod komolyan: -tendereztesd már meg. Komoly szakember rá sem néz... Egyébként nem hülyeség a yabe, de csak kereskedelmi forgalomban lévő cuccokra. Tendereztess már meg egy portréfestést, vagy egy művészi aktfotót a barátnődről. Ugyanmár.

Peetwolf 2009.02.04. 12:20:10

Most már megkérdezem:

Kovácsoltvasból lehetetlenség rácsot csinálni?

De most tényleg?

Matthew Kirby 2009.02.04. 12:22:08

@elemack: Ha egy angol úri szabótól a fentebb említett példa szerint azt a kínai piacon látott alsógatyát akarom megrendelni amelyiken kék, lila elefántok dugnak, akkor hidd el nekem hogy egy udvarias válaszlevélben arról fognak tájékoztatni hogy a kért megrendelést nem áll módjukban elvállalni mert ők inkább ilyen és ilyen dolgokat készítenek.

rózsaszínkupakodanyomó 2009.02.04. 12:26:02

@72-es:
"A kovácsok azért mertek tahóskodni, mert pontosan tudhatták a fenti gondolatmenet alapján, hogy ebből nem lesz megrendelés."
LOL. Akkor Ők ilyen paranormálisan tevékenykedő kovácsbrigádok vagy mik lehetnek?:) Szerintem meg elnézést fognak kérni a levélírótól és kompenzációként elkészítik a konvektor takarókat persze csak anyagárat fognak felszámítani. De ha eszük van, akkor összefognak és teljesen ingyen megcsinálják. Csak azért gondolom, hogy ezt fogják tenni mert felvillanhatott az üveggömbjükben eme homár poszt, gondolván arra, hogy majd jó kis reklámot csinálnak maguknak és a végén még Ők lesznek a jós kovácsok akik kompenzálnak és megbánják udvariatlanságukat és a jövőben majd minden homár látogató nekik küldi el az árajánlatkérő levelet egy új konvektortakaró reményében.

elemack 2009.02.04. 12:26:30

@Matthew Kirby:

Ez igaz, de csak akkor ha nem süt a leveledől, hogy mindet alulképzett szerencsétlen textilipari segédmunkásként kezeled +az elefántos gatyódra még ártendert is írsz ki, amit elküldesz még 5 másik úriszabónak)))

És ami a legfontosabb: -a vérig sértett úriszabó (jó eséllyel) udvariasnak (tűnő) levelet fog küldeni, de ha kellően cizelláltan fogalmaz észre sem veszed, hogy rondábban küldd el a fenébe mint a kovács))))

Circus 2009.02.04. 12:27:50

Nem olvastam végig mindent, csak egy hozzáfűznivalóm lenne, mint a szolgáltatóiparban dolgozó és hasonló helyzetbe belebotló valaki: nem illik mindenkinek elküldeni a levelet, saját érdekből sem.
Saját komolyságát kockáztatja az illető (azt, hogy komolyan vegyék), illetve azt hogy körberöhögik.
Félreértés ne essék, a kollégákkal (konkurrencia!) is meg szoktuk tenni, ha ennyire ügyetlenek.

A hangnem az egy másik kérdés, persze.

Mndazonáltal, szerintem, megérdemelte. :)

jokkmokk 2009.02.04. 12:30:20


Szerintem egy f@sz a post írója.
Ilyen stílust nem szabad használni.

A lényeg tekintetében is hülye. Faszság, amit kitalált, miért nem vesz egy designos konverktort. Sokkal olcsóbban megúszná..

Vagy számlalottózni akar? :)))

zzzsf 2009.02.04. 12:31:16

Viszont mi van ha titkos másolatként kapja meg valamelyik kovács?

1. Úgy látja mintha nem neki lett volna címezve
2. Oké hogy a többi címzettet nem látja, de egyet (egy kovácsot) igen, mivel kell lennie egy (nem titkos) címzettnek.

De ez csak apróság. Külön e-mail és kész :)

Gumidomino 2009.02.04. 12:33:39

NEVEKET! NEVEKET!

bár szerintem megjöttek a kovácsok...

a STÍLUS maga az (szak)EMBER.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.02.04. 12:34:50

@zzzsf:

én az ilyet úgy oldom meg, hogy saját magam vagyok a címzet, a valódi címzettek bcc-ben vannak.

Ettől még ebben az esetben cc-zni továbbra sem hülyeség, és mint az olvasói levélből kiderül, másoknál (nem KOVÁCS MŰVÉSZ URAK) mintha működött volna.

72-es 2009.02.04. 12:35:29

@Peetwolf: Tudod mit? Igazad van. Valaki azt is szereti, ha csipeszeket tesznek a mellbimbójára. Látod, erre nem gondoltam. Hálás köszönet.
A másik felével már vitatkoznék, ugyanis a kovektornál veszélyesebb üzemű és rosszabb hatásfokú gázkészülék nincs. Társasházban, ha konvektor van a lakásokban, akkor egyedi gázóra könnyedén megoldható, bár gyanítom, hogy eleve van. Engedélyt kell kérni a szolgáltatótól, persze. De elméletileg mindenre engedélyt kell kérni egy felújításnál, építkezésnél. Akinek meg akkora gond egy engedély beszerzése, az fizessen csak, nekem nem fáj.

elwood 2009.02.04. 12:37:06

@Panka-manka: "dobta ki a kb 50%-os hatásfokkal működő konvektorokat és épített be egy 110% hatásfokkal működő kondenzációs kazánt.
Fele annyi lenne a fűtésszámla :)"

sajnálod a pénzt a gázra, tee, nílusi palóc ... :-)

Passzivista 2009.02.04. 12:37:07

A Kovacsek bekaphatjak! Muvveltek, az egyszer biztos... Ja, es ezert tart itt ez az orszag!

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2009.02.04. 12:38:06

pár gondolat a dologról:

igen, egy gázkonvektor ronda.
igen, egy régi gázkonvektor egy felújított lakásban még rondább.
igen, bizony valahogy el kellene takarni, homogénné tenni a környezettel.
és itt a lényeg. ha ezt nem tudom magam munkájával megcsinálni, keresek valakit, aki ért hozzá. van egy alapelképzelésem, ami arról szól, hogy eltakarom valahogyan. láttam az obiban valami ilyesmit, hát azon látvány mentén gondolkodom tovább. Jó lenne ha minnél olcsóbb lenne a dolog, de azért ízléses, tartós. vas! de azért mégsem betonvasból összehegesztett cucc kéne kályhaezüsttel lefújva. kovácsolt vas!!! micsoda ötlet!
megyek is, gyorsan utánanézek a mesterembereknek, hol lelem őket, és csináltatok valami szépet. Bár biztosan láttak már gázkonvektort és valószínűleg láttak/készítettek a randa förmedvény eltüntetéséhez alkalmas szerkezetet, de azért a biztonség kedvéért ezt az apácarácsos megoldást elküldöm nekik ötletadónak, meg a méretek is fontosak, tudni kell, hány kiló vasat kell kalapálniuk!
gyorsan emailt nekik, mondják meg mennyibe fáj egy ilyen, és majd eldöntöm van-e annyi pénzem.
hajrá, kiváló az ötletem, gyorsan el is kezdem megvalósítani, teljesen fel vagyok pörögve milyen sok eszem van, haladjunk már, siessünk, elküldöm cc-vel a drága mestereknek egyszerre.

Na, most jó, egy kicsit izgulok mikor jönnek már a válaszok, remélem tetszeni fog az ötlet nekik, és talán meg is dícsérnek, hogy milyen jó ízlésem van, hogy kovácsolt vassal szeretném takarni a randa förtelmet a fal mellett.


***


na nézzük a postát.
őőőő... na igen... hmmmm...
kár, hogy nem írta milyen stílusban kellene neki. persze ez sem lenne teljesen elég, a megfelelő stílus és vonalvezetés kiválasztásához jó lenne látni a környezetet is a szobákban ahova kerül, a bútorokat, a fal íveit, az ablakokat, a fény irányát, a színeket, a festményeket, a .... őőőő vagy arra gondol, hogy kovácsoljak neki apácarácsot? most látom elküldte több díszműkovácsnak is a levelet.nézzenek oda, ott egy harangöntő és egy lakatos is. voltaképpen mit akar? versenyeztetne egy lakatost és egy díszműkovács iparművészt, hogy melyik csinálja meg olcsóbban? szegény ember, nem teljesen normális, persze abból, hogy iparművészeti munkát rendel méretre a stílus, a kivitelezés formája felvetésének elhagyásával, már leeshetett volna, hogy sem ízlés, sem elme nem áll rendelkezésére.
gondolom ha lenne egy csupasz falfelülete, akkor festményre lenne szüksége, akkor körlevelet küldene mondjuk Boris Vallejonak, Leonardonak, Munkácsinak, Gauguinnek, Dalinak, Moholynak, Boschnak, néhány szitanyomónak, és plakátnyomónak. nevetséges az ember.
és sértő. hogy gondolja, hogy művészektől akik nagy valószínűséggel ismerik is egymást, hiszen tudja mindenki, hogy a művészeké zárt világ, csupán méret megadással árajánlatot kér bármire is? ráadásul a leghülyébb módon teljes nyilvánossággal.
marha.
ennek megfelelő választ kap.
és nyilvánosan, ahogyan ő sértett meg engem, ahogyan a művészetemet alázta meg.

válasz küldése


és most lehet gondolkodni, ki a hülye, miért, és kinek van igaza.

elemack 2009.02.04. 12:38:51

@Passzivista:

Ez úgy szereti mindenki hangsúlyozni aki fikázik, de mit is takar ez a mondat? "es ezert tart itt ez az orszag! "

Matthew Kirby 2009.02.04. 12:38:51

egyébként egyszer amikor a Tapétázó Mester járt nálam és már túl voltunk azon hogy elbaszta a tapétázást akkor azzal az ötlettel állt elő hogy elfedné ő a hibát stukkóval. Lakótelepi lakásról lévén szó hangoztattam kételyemet mire ő elvitt az anyukája lakására hogy megmutassa milyen csuda dolog az a stukkó (amiről én korábban csak 100 éves bérházaknál hallottam). Megmutatta. Büszkén nézett rám. Azt mondtam: "Ez igen!" Azóta sincs stukkóm. A tapéta ügy miatt meg kirúgtam.

Avatatlan Sam · http://egyszervolt.blog.hu/ 2009.02.04. 12:39:56

Nahát...
Igazából énis nagytitokban küldtem volna el több mesternek a levelet, de nem azért, mert így illik. Hanem pont azért mert sejthető volt, hogy nem fog tetszeni az érintetteknek.
Hatalmas parasztok ezek akárhogyis nézzük. Nehogymár szégyelleni kelljen, hogy nem hagyja magát lehúzni az ember.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2009.02.04. 12:40:26

Így a végére ideértem :)

OK hogy taplóság volt megküldeni mindenkinek a levelet, de én valahogy nem értem hogy miért kellett mindenkinek elküldeni a srácot az anyjába.

OK hogy ronda az ami a képen van, de attól még lehet ajánlatot adni "valami hasonlóra".
Vagy csak én tudok korunk követelményeinél jobban olvasni?


Van 1 melóstársam, ő még autóalkatrészekre is külön árajánlatot kér...
Mondjuk nem cc-zi be az összes kereskedőt :D :D


On the other hand :

Bazeg ki a faszom az akinek annyi pénze van egy lakásfelújítás után hogy egyedi konvektortatókat akar csináltatni?! :D

zzzsf 2009.02.04. 12:42:02

@mavo: nyilván működik a megoldásod, de nem túl szép, mert hisz úgy látod hogy nem neked lett címezve (ez esetben tartalomból persze kiderül). Meg a Bcc nem pont erre lett kitalálva. Na mindegy, engem ez zavar, ugyanúgy mint amikor nem töltik ki a tárgyat:)

segitoember 2009.02.04. 12:43:29

Tavaly tavasszal én is így jártam.

Nagyon öreg házat vettünk, még ma is tartanak a felújítások és akkoriban került sor a kerítésre. Nagyon szép kerítés volt, csak már öreg és esett szét. Mi megegyeztünk otthon, hogy ugyanilyet szeretnénk. Felhívtam 3 céget hogy jöjjenek ki, nézzék meg, adjanak ajánlatot.

Első mókus kijön. Szabadnapot vettem miatta ki. Délelőtt 10 helyett este 6-kor méltóztatik megjelenni. Beinvitálom, megkínálom kávéval, itallal, elfogadja. Kimegyünk, megnézi a kerítést, majd azt mondja, hogy ugyanilyet nem tudnak (?) csinálni, meg hogy ez elég szar munka is, látszik, hogy düledezik. Mondom persze, mivel legalább 100 éves, még szép. Ezen már meg is sértődik és közli, hogy ők egyedi munkákat készítenek és nem másolgatnak. Miafasz? Utána mondja, hogy szívesen csinál nekem terveket, de akkor vele kell csináltatnom. És - mondom - de mennyi lesz? Azt nem tudja megmondani, majd ha elkészül. Akkor viszontlátás. Erre még jobban megsértődik és azzal keménykedik, hogy akár kifizettetheti velem a szakértését, meg hogy csak az idejét rabolom. Mondom neki jó, perelj be.

Második ember kijön. Szombaton. Tíz percet ha késik a megbeszélthez képest, pedig mondtam, hogy nekem jó egész nap. Ránéz a kerítésre és azt mondja, ha ugyanilyen kell, az elemenként 60 ezer, a kapu 140, és két hónap alatt lesz kész. Mondom neki, hogy ez nagyon jól hangzik, még egy emberrel beszéltem, azt még megvárom. Azt mondja rendben.

Harmadik emberre két hetet vártam, de egyik időpontra sem jött el, mindig csak mentegetőzött, ergo a második nyert.

Meg is csinálta. Csúszott egy hetet, meg kb. 40 ezret a teljes ajánlathoz képest, de nagyon szépen megcsinálta, ezért nem vertem a tamtamot és kifizettem.

Ennyi. Különösebb tanulsága nincs, a névjegye még mindig megvan.

grandesign 2009.02.04. 12:44:25

A díszműkovács, lakatos és a többi bármilyen más szakma ( villanyszerelő, asztalos, burkoló, parkettás, festő-mázoló, kertépítő, kandallóépítő,etc. ) becsületes, korrekt, ügyfélbarát művelőinek védelmében szólok hozzá a témához.A kovácsoltvas.lap.hu oldalon is a szakmai tisztesség ismérvei szerint működő mesterek szakemberek, cégek vannak többségben tapasztalatom szerint. Megfontolandó az oldal szerkesztő részéről, vajon az ajánlatadásra felkértek maradhatnak-e ezek után a hirdetési felületen. A " bértollnok " hozzászóló által írtakkal egyezik a véleményem.

elwood 2009.02.04. 12:44:33

@Conv: "körlevelet küldene mondjuk Boris Vallejonak, Leonardonak, Munkácsinak, Gauguinnek, Dalinak, Moholynak, Boschnak"

hú bakker, ilyen színvonalú nálunk a kovácsszakma ... csak úgy találomra küld user levelet, oszt Dali-t meg Munkácsit talál ...

Gumidomino 2009.02.04. 12:45:30

Elkezdtük már fikázni a posztolót az ízlés(telenség)e miatt?

Csak mert ha nem, akkor mindenképpen süllyedjünk a kovácsok szintjére, oké?

Hisz ez csak egy hülye, akinek hülye kérdése volt, oszt még a bátorságot is veszi, hogy "megpályáztasson"!
Hogy jön ehhez, nebazmámeg!
Igenis megérdemli ez a majomparádé, ez a barom, ez a nílusi palóc! Sőt, osszuk is le, legközelebb majd visszavesz az arcából! Hánehogymá!
Nekem a múltkor a méltóságos főispán úr adott megbízást, na ő megbecsüli a termékeink kifinomult ízlésvilágát. a mi szintünkön SOHA nem rendeznek árajánlat versenyt e neves szakma mesterei között.

Te Albert,
igaz hogy ez egy barom, egy nulla, egy senki meg a bátorságot is veszi hogy megcécézze a levelet, de nem lett volna egyszerűbb meg normálisabb ha egy sima nem válasszal elküldöd egy lakatoshoz?

Nemá bazmeg, hadd tanulja meg a kisköcsög, hámitképzel?

stb.

Miigeii 2009.02.04. 12:46:46

Nnnna. Ez tényleg tahó dolog.
Én, amikor így kapok ajánlatkérést, legtöbbször konkrétan nem válaszolok.
Az egy másik dolog, hogy csúnya az az izé, de meg kell mondjam, azt hittem, valami cirkalmas, míves, hajlított, vasrózsát rábiggyesztett kézműves dolog lesz, erre ott van az az izé a képen, ami úgy néz ki, mint a legrondább fröccsöntött muskátlitartó, ejnye, no.
Ezek önérzetes művészemberek, legközelebb tuti, számításba veszed. :)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.02.04. 12:47:20

@Conv:

Ismétlem: a „lakatos mester”, mint művész. Muhaha.

elemack 2009.02.04. 12:50:01

@Gumidomino:

ehe ehe))))

Hát de nem?!))))

Még igazad is lenne az élcelődéssel, ha nem lenne fenn az a kép, és nem írta volna le ember sk a körülményeket.

Innen nézve, viszont még tuskó is lehet a kovács, de van benne igazság h elkuldi a fenébe.

Ofélia . 2009.02.04. 12:51:27

@ColT: ha az ár nem számít sem tudok elképzelni izléses megoldást egy konvektor befedésére még a legjobb mestertöl sem mert egy randa dobozt kell befedni úgy hogy ne látszon.

Nekem ez fémböl agyrémnek tünik!.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2009.02.04. 12:51:43

@Peetwolf:
www.vitezhome.com/pix/racsok/3.jpg
www.vitezhome.com/pix/racsok/42.jpg
www.vitezhome.com/pix/racsok/HPIM0270.jpg
dehogynem lehet.
és lehet rá árajánlatot is adni méretmeghatározással, hiszen sablondolog, bármelyik illik a környezetbe, éppen ezért fel is vállalja a készítő, hogy ő készítette oda ahol el van helyezve, így látatlanban. :)

nem vagyok kovács, ne bántsatok :)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.02.04. 12:51:54

@zzzsf:

Én sajnos csak a tapasztalataimra tudok hagyatkozni (eddig senki sem reklamált, és mindenki tudta, hogy nem eltévedt mail), az elmélethez láthatóan nem konyítok, köszönöm, hogy felvilágosítottál.

Yasashi Tanuki 2009.02.04. 12:52:27

A T. Kovács urak mélyen elmerültek az egzisztencialista filozófia mélységeibe és elhitték, hogy a munkájuk egyedi és megismételhetetlen.

Erről is az SZDSZ tehet, hogy évekig hintette az emberek szemébe a port az egyén és a kultúrális különbségek iránti toleranciáról :)

Le lehet szállni a magas lóról és nyomás dolgozni - az itt a vadkapitalizmus!

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.02.04. 12:54:48

@elemack:

az eredeti mail melyik részéből sikerült tévedhetetlenül megállapítanod, hogy a megrendelő lenézte a KOVÁCS SZAKMA UTOLÉRHETETLEN MESTEREIT?

Csak kérdem, hátha tudsz segíteni ...

Nikorene 2009.02.04. 12:54:55

@elemack: vazze.. nincs benne igazság... nem akarod a munkát, nem válaszolsz, rendben van, akarod a munkát, válaszolsz, rendben van... nem akarod a munkát, elküldesz a fenébe, nincs rendben.

Gumidomino 2009.02.04. 12:56:29

@elemack:
tehát szerinted elfogadható, sőt védhető egy pénzből és megrendelésből meg a jóhíréből és a munkái megbecsüléséből élő mesterember részéről ha "elkuldi a fenébe" azt, aki mondjuk akár egy ilyen képet is mellékel az érdeklődő ajánlatkérése mellé?

mert ha igen, akkor ne válaszolj kérlek, felesleges lenne a kommentszámot növelnünk; én pont az ellenkezőjét gondolom. :)

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2009.02.04. 12:56:46

@elwood:

tudom én, hogy milyen színvonalú a kovácsszakma? :)

csak egy gondolatmenetet vázoltam, miként jöhetett létre a levélváltás ily módon. azt hiszem elég valós a történet.

Jó Estét 2009.02.04. 12:56:50

@elemack:

multinal dolgozok, beszerzesen, szal tudom hogy mirol beszelek :)

De multitol fuggetlenul, tegyuk fol hibazott a postiro (ahogy azt te meg meg nehanyan latjatok) akkor sem tisztje/joga egy ertekesitonek/ugyfel kontaktnak (mert az emailt ilyen minosegben irta) nevelni egy potencialis ugyfelet. Nalunk az ertekesitoket paros labbal rugnak ki meg aznap egy ilyen emailert, na ezert (is) lett a ceg ahol dolgozok multi, es a kovacsmester meg maradt egy kis senki...

Nor- 2009.02.04. 13:00:01

A kovácsok válasza elég primitív volt, leszámítva az elsöt, ami korrektül utasította el a megkeresést.

Ettöl független nekem nem lett volna pofám beküldeni a homárra ...

Egyértelmüen egy kis fillérb@szó agyagedényröl van szó, aki azt hiszi, hogy a 2 az már nagytétel, és hogy mivel Ö A VEVÖ, ezért mindenkit a hátsójából rángathat ki.
A tárgyi tévedését és hozzánemértését (lakatos helyett kovácshoz megy) pedig már páran részletezték elöttem ...

Fotelrocker2 · http://budapest.blog.hu 2009.02.04. 13:01:15

@segitoember: ne vedd bántásnak, mert tényleg a 2. embered volt a jófej, de látatlanban fogadtam volna bármibe, hogy csúszni fog egy hetet meg 40 ezret... :))

(Magyarisztánban ez ugyanis a nyertes ajánlatok kulcsa.)

Nor- 2009.02.04. 13:03:33

@nina2000/ pneumatic morosus brutalicus:
Nem a munka büdös, hanem a vevö hozzáállása.
Mivel egyértelmüen egy filléreskedö alak, ezért ajánlhattak volna neki bármit, a személyes találkozó ugye kizárva, mert az biztos drága, és nehogymár rajta bárki is keresni akarjon.
Elvégre ezek a kovácsok azért vannak, hogy neki szivességet tegyenek.
Dolgozzanak az ajánlattétellel 1-2 órát, hogy utána (esetenként) keressenek 500 forintot, amennyit haszonra szánt a nagylelkü VEVÖ ...

elemack 2009.02.04. 13:05:25

@Nikorene: Mindenki a saját tapasztalatai alpján ítéli meg az ügyet. Mi van ha Te még nem álltál a kuki azon végén?

Ha elvonatkoztatunk, általánosságban igazad van, ha 'munka' meg 'áru' meg ilyesmiről beszélünk, jogos. De itt most van egy egészen jól körülírható helyzet. Itt nem konkrét tárgyat akart venni az ember, hanem kicsi olcsó gagyi vacakot (ami NEM BAJ) GYÁRTATNI -ezt tendereztette meg akkora svunggal mintha 5 elefántot kérne ketreccel. Ez röhej. Egyébként esélyes, ha nem játszik közbeszerzések tanácsát, még foglalkoznak is vele...


Van az a mondás, h "gyorsan olcsón, kíváló minőségben" és ebből egyszerre csak kettő... -lehet valaki arcátlan még pluszban, de akkor érje is meg a vállalkozónak.

hallohallo · http://britesite.blogspot.com/ 2009.02.04. 13:07:15

@Masni: nem hiszem, hogy félreértettelek, mivel ugyanazt leírod még egyszer. ezt is tapasztalatból mondom: az átlag férfi sem rendelkezik nagyobb tudással a kovácsolásról, vasról, stb, mint egy átlag nő. (esetleg nagyobb az arca, na az sűrűn előfordul.)

elemack 2009.02.04. 13:11:34

@Gumidomino:

Normál esetben persze nem,

ebben a speciális esetben egyértelműen IGEN

kangep 2009.02.04. 13:12:09

@Nor: fillérbaszó? mert körbekérdez az árakról? az ebayen és a vaterán is csak fillérbaszók vannak ezek szerint. a depo.hu is a fillérbaszók miatt működik. most vagy az van barátom, hogy te szarod a pénzt, vagy nagyon hülye vagy. miért fizetne bárki egy forinttal is többet bármiért, mint amennyit muszáj? elmondom én. hálából. ha meg van elégedve a szolgáltatással. de ezek a szerencsétlen szakmunkások (merthogy ezt a mesterszöveget én nem veszem be) már előre kirúgták maguk alól a sámlit. egy jó értékesítő úgy húzta volna le a posztírót, hogy még hálás is lett volna érte. ezek a vasgyúrók simán lúzerek. de nem is csoda, hogy válogatnak, nézzétek meg, mi van Magyarországon kovácsolt vasból. a vajda kerítése kábé. az meg úgyis zsebbe fizet. sokat.

elemack 2009.02.04. 13:15:26

@Jó Estét:

Ez is igaz, de te alkalmazott vagy, a vállalkozói lét egy KICSIT más.

Nem ismerem a versenyzőket, de értem h mi is vezetett ehhez a reakcióhoz. Sőt megértem. -És függetlenül a kovácsok intellektuális / viselkedésbeli kvalitásaitól -pléhszart kovácsoknál tendereztetni röhej))) még jó hogy nem pékek voltak a célpontok mert ott van PÉKLAPÁT))))

Jó Estét 2009.02.04. 13:17:29

Mennyi korlatolt ember kommentel itt uristen...
Gyerekek MIERT kell azt feszegetni hogy milyen a p;ostiro izlese? mennyi koze van ennek a temahoz? Fillerbaszo? Es ha az? En nem elek a letminimum kozeleben de hulyesegekre en se dobok ki penzt. Nem igy kellett volna ajanlatot kerni? Lehet, ez izles dolga. De konyorgom ha nekem valaki ir egy emailt hogy csinaljak neki kinai zenelos ongyujtot es en csak mives muveszi lofasz szivargyujtokat szoktam csinalni attol meg nem valtok at paraszt uzemmodba, uristen...

Jó Estét 2009.02.04. 13:19:13

@elemack:
Tehat egy vallalkozonak joga van elkuldeni valakit az anyjaba egy alkalmazottnak nincs? :O

Legyszi legyszi valaki tenyleg kuldjon mar egy linket ahol ezek a "szabalyok" le vannak irva, tanulni szeretnek :D

elemack 2009.02.04. 13:19:18

@Jó Estét:

Juj, a "kis senki" kimaradt: -haaat ezt sem Te sem en nem tudhatjuk. A multit osszehasonlitani a mikrovallalkozassal. Haaat, ne haragudj de ez nonszensz minden szempontbol. De ez nem tartozik ide, viszont mutatja, hogy milyen indulataid vannak ebben az iranyban. Biztos atcsesztek mar parszor a mekkmesterek -mint sokakat. De ez a post tökre nem erröl szol am...

Winettou (törölt) 2009.02.04. 13:22:06

Nekem csak egy kérdésem lenne: Mélyen Tisztelt Kovács Mester Urak, ha ilyen jól megy az emailezés egy ilyen jelentéktelen ügyben, akkor komolyabb megrendelés esetén megy a kartellezés is? Nekem ebből ez jött le... Szabad piac, mi? És csodálkoznak, ha máshol (másik területen) ugyanígy átdobják önöket a palánkon...

Jó Estét 2009.02.04. 13:22:15

@elemack:

ja es voltam mar kisvallalkozasban is, ott se szartunk senki fejere. 1 elegedett ugyel = 10 potencialis ugyfel, 1 elegedetlen nem ugyfel = 20 elvesztett potencialis ugyfel...

elemack 2009.02.04. 13:23:06

@Jó Estét:

Inkabb ugy mondanam, hogy a vallalkozo a sajat f@szaval veri a csalant az alkalmazott meg a cegtulajdonoseval))) Szoval ezt tovabbgondolva.... -igen, mert merlegelte a lehetosegeket es jo esellyel jol dontott. -ez elv, ugysem tudjuk meg sosem))) de azert jo esellyel igy lehet)))

elemack 2009.02.04. 13:24:13

@Jó Estét:

Nna, ez a jo hozzaallas.

De itt megint nem errol beszelunk.

Jó Estét 2009.02.04. 13:24:37

@elemack:

de pont errol szol...
kis senki meg a stilusabol jon le, es miert is ne lehetne osszehasonlitani egy multit egy kisvallalkozassal? Minden multi (najo a regebbiek) kisvallalkozasbol indult (Marks & Spencer, Tesco, Johnnie Walker, satobbi), kovacsmester jozsibacsi se b anna sztem ha multinacionalis kovacsmester cege lenne...

Matthew Kirby 2009.02.04. 13:28:19

Jó ez a válság!
Az ilyen Aranykezű Mesterek meg az őket tutujgatók majd szépen éhenhalnak.

Jó Estét 2009.02.04. 13:29:01

@elemack:
nemtom olvastad e amit az elobb irtam hogy egy multinal is kibasszak azt aki szar munkat vegez, szal igencsak a sajat faszaval veri az alkalmazott is a csalant.
Amugy nem akarok tenyleg indulatoskodni, de amikor vedelmedbe veszel barkit aki igy viselkedik egy erdeklodovel az kicsit felnyomja a pumpat, szegeny posztirot csak megalazni akartak, ezt mivel igazolod? Ez miert jo a vallalkozonak? Ne neveljenek, sztem nem szulei se felesegei a posztironak, mondjak meg neki tenyszeruen hogy kicsit mellelott a keresevel...

Jó Estét 2009.02.04. 13:30:07

na topic reszemrol off, meg rovid uton az orszag is off, az ilyen emberek mikatt utaljak kis hazankat oly sokan...

elemack 2009.02.04. 13:34:32

@Jó Estét:

Mi alapvetően egyetertünk, de megint azt kell mondanom, az adott szitu maskepp mukodik: -az h kiment a level 5 versenyzonek az adott targyban olyan gesztus, amit ennyire a szivukre vettek, es igy kompenzaltak))) Magyarul a verbalis agresszio a kovacsok reszerol es a posztiro tuskosaga kb. egyenlo. Szoval en nem sajnalom.

Viszont amit a multi kontra kisvallalkozasrol írsz az baromsag. Bocs)

AlulírottFentemlített 2009.02.04. 13:37:55

Kosztolányi Dezső:

A vad kovács


A vad kovács, a szenvedés,
sötét pöröllyel döngöl engem,
szikrázva visszanézek, és
kormos dalát ővéle zengem,
Beh jó nekem, hogy nem kell élni,
csak az üllőre ráalélni,
engedni szépen, mit se tenni,
csak fájni így és várni, lenni.
Verj, vad kovács, világfutóvá,
érzéstelenné és meredtté,
tökéletessé és tudóvá,
kemény, fájdalmas műremekké.

Nikorene 2009.02.04. 13:40:08

@elemack: Hol van a levelében a posztolónak, hogy olcsó gagyi cuccot akart? Volt egy minta csatolva, de senki nem tíltotta meg a kovácsoknak hogy "proaktívak" legyenek tahózás helyett

a, megcsináljuk ezt, ennyiért
b, ilyet nem csinálunk, helyette ajánlom ezt, ennyiért
c, nem válaszolok

bleupuma 2009.02.04. 13:43:34


Ismerek olyan megbízható, korrekt céget, amely igényes kivitel"u radiátor-, és konvektortakaró rácsokat is készít, a radiátorburkolat.lap.hu oldalon, a fém radiátorburkolatok-nál elérhet"ok.
Kerítés, kapu, korlát ügyben is ajánlom keresni "oket.
Szerencsere vannak meg "normalis" cegek is!!

kangep 2009.02.04. 13:45:14

@elemack: pont mivel a vállakozó urak jobban rá vannak szorulva az ügyfél megelégedettségre, ezért lehetnének toleránsabbak. ahogy már írtam, ha lett volna bennük kereskedői véna, simán rádumálják valami drágábbra. személyes találkozó kérése, kedvesség, rugalmasság, stb. de bazzeg, eleve nem is értem. most akkor túl könnyű egy ilyen faszom rácsot megcsinálni, vagy túl nehéz? ha túl nehéz, nem az ügyfelet kéne szidni. ha túl könnyű, faszért nem ajánlanak egy olyan árat, amiért szívesen megcsinálják. kit érdekel ha fasz az ügyfél? pl. mi van, ha szellemi fogyatékos, beszédhibás, írási nehézségei vannak? akkor nem vehet semmit, dögöljön meg?

Baltás Jenő 2009.02.04. 13:49:18

@frocli: szabadon használható. Sőt Magyarországon kötelezően...

Cujoo 2009.02.04. 13:52:32

Egyébként hol van az az ember, "akit megaláztak a kovácsok" ?
Read-only?

Nor- 2009.02.04. 14:00:28

@kangep: tudod, barátom, aki ócsón akar venni az menjen el a tesóba vagy az obiba és vegyen ócsón szemetet.
Mint ahogy ócsón veszel szemetet az általad emlegetett árverési oldalakon is.
Vagy nem. Mert van ócsóbban is általában.

Aki viszont EGYEDI MUNKÁT AKAR, az felejtse el a fillérb@szást, fizesse meg a szakembert.

Egy adott munkára 3 ember 3 megoldást ad, 3 áron, és nem feltétlen a legjobb a legolcsóbb ...

Azt meg ne gondold, hogy a kovács neki fog állni neked egy 5-10,000 forintos munkának, pláne azt ne várd hogy még versenyezzen is a kegyeidért, amikor az ö klienseik alaphangon százezreket, de inkább milliókat hagynak ott.

Megbecsült munka ez, amihez igenis kell felszerelés és szaktudás is, persze a panelbunkók ugye az ilyesmit nem értékelik, tehát egyböl lehet az illetö szakmunkás.
Gratula.

Félreértés ne essék, amikor 700 m2 gipszkartonozást kellett csinálni, énis bekértem árat 2-3 embertöl, de az a munka ugye nem a 10e forintos kategóriába esik ...

10 embernek ha elküldte, aki dolgozott mondjuk az árajánlattal 15 percet, az annyi, hogy 5000 Ft munkaköltséget okozott a pályáztatottaknak legalább összességében, egy olyan ügyön, amin egyikük sem fog ennyit keresni, ha el is vállalja.

Persze ezt a providentes hitelböl felújított panelból nehéz elképzelni ...

Ne érts félre, AHOGY lerázták, az iszonyat paraszt dolog volt a kovácsok részéröl. Viszont AZ, hogy mit képzel magáról az ilyen, hogy majd ö ugráltat 10-20 embert, hogy neki 500 forinttal olcsóbb legyen ...

Nor- 2009.02.04. 14:04:08

@kangep: Nem könnyü, és nem olcsó.
A t. vevö leveléböl pedig kiderül, az nyer, aki még pénzt is ad a termék mellé.
Meg mellékelt egy fostalicska tucatnyomott ketrecet, hogy akkor ilyen kéne.
Bolti ára X forint. DE ö azért megversenyezteti érte az EGYEDI GYÁRTÁSRA a szakembereket.

Ha picit is értene a kereskedelemhez ez a majom, tudhatná, hogy EGYEDI gyártásban SOHA nem lesz olcsóbb a termék mint szériagyártásban.

Dehát ugye akkoris majd jól megversenyezteti öket, nehogymár a bolti árat ki kelljen fizetni érte ...

Persze ha a fönöke odamenne hozzá, és közölné, hogy akkor most mondd hogy mennyit adsz vissza a fizetésedböl, és az maradhat aki nagyobbat mond a kollegák közül, egyböl menne a rinyálás panellakókámnál ...

Secnir 2009.02.04. 14:10:22

na, felét elolvastam. (majd később a többit) ha valamelyiket írtátok volna, bocs.

1. posztíró nem lúzer. lehet, hogy szakács, és nem ért a vasas szakmához. ilyenkor a T. Kovács Uraknak kellett volna egy válszlevelet küldeni, hogy sorry, keress egy lakatost. Normálisabb (ügyfélbarát, pénzsóvár stb.) megcsináltatja egy lakatossal, és elviszi, mintha ő csinálta volna.

2. posztíró hibázott, hogy cc: küldte. bcc: kellett volna, én legalábbis amikor a kőműveseket ill. a villanyszerelőket megpályáztattam, így küldtem el (ajtó-ablakbeszerzés dettó). jöttek is szép számmal az ajánlatok, mert nem tudták, hogy mely konkurenciának küldtem még el.

3. kovácsok válaszaira reagálva: sajnos, ezek az emberek ennyire egyszerűek.

4. most konvektortakaró, ha nyer a lottón, akkor még 400m kovácsoltvas kerítés. na ezt bukták most el.

5. a kovács az kovács, nem esztéta. az a réz andrás. az meg nem kovács.
ha a vevőnek ez a szép, akkor a kovácsnak (lakatosnak, lemezlovasnak) is ez a szép.

6. ez árajánlatkérés. a pályázat az, amit az uniónak küldenek el a kovácsok céhe támogatásért esedezve, mert nincs megrendelés. árajánlatkérés van, de az még nem munka ugye...

szóval:
posztíró : fél sün (a bcc: miatt)
kovácsok : kettő sün
aki körbeküdlte a haverjainak is : 3 sün.
a haver, aki visszaküldi a posztolónak : 1 sün.

szab11 2009.02.04. 14:20:37

Mi cégünk is benne volt az érdeklödő árajánlat kérő levélben.:)

Nem tartom korrektnek belinkelni 50 céget nulla utánajárással egy árajánlatkérő levélben. A fenti cégek közül max.: 5 aki esetleg képes gazdaságosan kivitelezni a kért dolgot, mert vagy nem ez a profiljuk, vagy Győrbe vannak stb....
Feleslegesen munkát generál 50 helyen aminek senki nem örül.

netharisnya 2009.02.04. 14:26:41

Megnéztem a kovácsos honlapot.Jó lenne tudni, hogy a posztoló melyik környéken keresett mestert, mert azt bizton állíthatom, hogy akik a mi környékünkön annak nevezik magukat, azok aztán nemtommik , de semmi esetre sem kovácsok. Ismerem a tevékenységüket (Műveiket?) és azt is tudom, hogy milyen a kovácsolás (egyszerű nő létemre) És a kettő olyan messze van egymástól, mint a Palócföld a Nílustól.

Tipikusbalek 2009.02.04. 14:27:16

NaNaNaNaNa! A Panelprolizást azért már nem kéne idekeverni. Miért akinek kertje van az tuti kultúrember.

A "mesterurak" hirdették magukat, hát ne csodálkozzanak, ha jelentkeznek is a hirdetésre. Szerintem nincs egyiknek sem a hírdetésében, hogy nem vastag pénztárcájúak kíméljenek. Én megrendelést csak Báró II. CsekonicsEszterházy Arisztid exellenciás úrtól és szűk rokoni körétől veszek fel. Igaza van a postolónak, miért ne lehetne megversenyeztetni Őket? Ki mondta, hogy fillérekről van szó. Lehet, hogy az egyik 60 rugóért, a másik 160 rugóért csinálta volna meg szinte ugyanazt. Kovácslegény nincs aki vizsgafeladatként megcsinálná? Nekem is a kocsim lakatolására mondtak egyik helyen 300 e-t, másikon 150 e-t. Végül 100 e-ért megcsinálták. Nem mindegy nem?
Viszont sok előttem szólóval egyetértve, nem bunkóság volt körlevélben szétküldeni, hanem hülyeség. Ugyanis a titkos másolatban kapott levélről azt hiheti mindegyik, hogy csak Ő kapta meg és presztízsből letagadja a többi előtt, hogy milyen munkát kapott. Ráadásul kevesebb az esélye, hogy megegyeznek egymással az árban. A megrendelőnek meg ugye ez volt az érdeke, hogy ne basszák át.

Tipikusbalek 2009.02.04. 14:36:04

Apropó!

Én régi vágyam, hogy a vécéajtóra amolyan cirádás kovácsoltvas kilincset, és vasalatot kéne rakni. Nem tudja valaki a mesterek mail címét, megversenyeztetném őket hátha ki tudnák hozni 4990 HUF(ÁFÁval)alatt. Mert a zobiba' ennyiért láttam.

gromit 2009.02.04. 14:40:52

@Peetwolf: en ugy szoktam bcc-zni, h sajat magamnak kuldom lathatoba, a tobbiek a bccbe, ez megoldja a problemat.

Jó Estét 2009.02.04. 14:50:29

szeretiatikamegyeeeeeet
ketten szeretunk mi egyeeet

Akkor vegkonkluzionak megallapithatjuk hogy mindenki luzer es dogoljon meg? :)

Cujoo 2009.02.04. 14:50:37

@szab11: "Feleslegesen munkát generál 50 helyen aminek senki nem örül. "

Nagyon korrekt, európai hozzáállás. Ilyen hozzáállással tippre a csőd fele robog a cégetek. Na akkor majd a dolgozók megtudják, milyen az, amikor otthon lógatódik az izé - "felesleges" munka nélkül.

elwood 2009.02.04. 14:53:03

Megjött a kedvem és megversenyeztetném a kovácsművész szakkör tagjait mert szeretnék egy kovácsoltvas klozettpapírtartót, mert az előzőt letéptem hányás közben.

trewq 2009.02.04. 14:54:04

Kértem már árajánlatot egy 1-2 órás villanyóraszerelésre. A legdrágább 60 e ft-ot kért volna, a legolcsóbb 15 e ft. De én is szarrágó vagyok!

Próbáljatok már bármilyen lakásfelújításra ajánlatot kérni! A legtöbb "mesternek" még érvényes adószáma sincs, az árajánlat náluk azt jelenti hogy 300 ezer nettó, ha számla kell a piacon vesznek.

Gumidomino 2009.02.04. 14:56:40

@Nor-:
Nor, a panelbunkóért kérlek dugj fel magadba egy kellőképpen átmelegített hajsütővasat.

(gyalázkodó levél a totálkárról)
:)

trewq 2009.02.04. 14:56:55

@szab11: És mit válaszoltatok?

Mert normális ember, ha nem szeretne ilyen kis munkával foglalkozni, egyzserűan azt válaszolja, hogy most nincs szabad kapacitása

Jó Estét 2009.02.04. 14:59:54

@elemack:

jo most olvasva egyik kollega hozzaszolasat hogy vagy 50 ember volt az emailben, az man telleg tulzas egy kicsit, igy telleg jobb lett volna bcc-ben, de akkorse kell megalazni az ugyfelet, csak mert nem ert a vasbol keszult targyakhoz es rossz az izlese

sztem nem baromsag amit irtam, de nem is azt allitottam hogy ugyanolyanok, hanem ott is a sajat faszaval veri a csalant az ember, viszont a vallalkozonak pont hogy jobban meg kene becsulni az ugyfeleket, mert o kicsi. Nalunk ugy megy a beszerzes hogy megmondjuk hogy ennyit veszunk ennyiert, ha nem tetszik nekik akkor 20 masik ceg megcsinalja annyiert. Ez uaz mint a fenti sztori, csak nagyobb tetelben.


Tobbieknek: azert mert csoro miert kell kirohogni valakit? Itt akkor mindenki kulgyon be jovedelemigazolast es csak az szolhat aki havi felmisi felett keres, es aztan kirohogjuk a tobbieket... Voltam enis ugy hogy mondjuk csak a 4990Ft-os dologra volt penzem es abbol ki akartam hozni a maximumot...

mindegy veredeny szabadsag van, en biztos nem fogok X.Belatol, es Q.LAjostol rendelni, tobbi a ti dolgotok :)

É2I 2009.02.04. 15:00:39

Aki a mai piacon besértődik azon, hogy um. "pályáztatják", az még nem látja, hogy nem sokára ő fog bocsánatkérő levelet bepötyögni annak érdekében, hogy legalább egy ronda konvektor takarót csinálhasson olcsó pénzért.

A cc. persze gáz, de kisstílű lett a válasz is.

"azta" 2009.02.04. 15:05:16

@Tipikusbalek:
te normális vagy?! több helyre is elmentél a szaros kocsiddal, hogy mennyiért csinálnák meg?! eszem megáll! fillérbaszó!
:D

AvgDvl 2009.02.04. 15:23:01

Őszintén örülök, hogy van a gazdaságban egy olyan szegmens, amely nem kényszerül bármi áron mosolyogva segget nyalni a kedves megrendelőnek; megteheti, hogy ragaszkodik az évezredes szakmája kifinomult esztétikai színvonalához. :)

Jó Estét 2009.02.04. 15:24:48

@"azta":

200ezer forintot sporolt rajta, irigylem hogy neked az filleres ugy :) esetleg akkor kaphatok toled par fillert? :)

"azta" 2009.02.04. 15:36:49

@Jó Estét:
irónijja - úgy köll eztet mondani. oda is tettem, hogy :D

kangep 2009.02.04. 15:40:26

@Nor: mégis a levél melyik részéből derül ki, hogy olcsón akarja? Honnan veszed, hogy nem egyedi rácsot akart?

Amúgy meg ne nevettess, melyik melóhoz nem kell szaktudás és felszerelés? Amihez kell, az nem is szakmunka?

Panelbunkó? Én még az életben nem küldtem el egyetlen ügyfelet se a picsába, még ha az anyámat szidta is. Véletlenül pont szakmába vág az ügyfélkezelés, és pont, hogy nem kétfilléres emberekkel és problémákkal foglalkozom minden nap, hidd el. Az, hogy valaki ingyombingyomot hajlít a vasból még nem emeli a többi ember fölé.

És már megbocsáss, de pont semennyit nem kellett volna foglalkozni az árajánlat készítéssel. Ha megírták volna neki, hogy fáradjon be személyesen, vagy hívja fel őket, hogy egyeztethessenek, az semmibe nem kerül (vagy legalábbis ugyanannyiba, mint lealázni). Vagy írják azt, hogy kb. 200 ezer darabja. Millió út van az ügyfél lepattintására anélkül, hogy megbántanád. De persze, értem én, a mester urak érzékeny lelkek, hamar besértődnek. Én meg, mint tiszteletbeli panelbunkó, akkor is pénzt csinálok egy ügyfélből ha tapló és hülye, ráadásul egy rosszindulatú, szarnyaló skót. De biztos rosszul csinálom, és a mestereknek van igazuk. Te kertesházas paraszt. :D

Jó Estét 2009.02.04. 15:40:34

@"azta":
kurvaelet, asszittem telleg ilyen jol vagy eleresztev. Fene, iden se megyek Tahitire nyaralni...
(ezis ironia :)

Tipikusbalek 2009.02.04. 15:43:20

@Jó Estét: Köszi, hogy mellettem vagy! Remélem "azta" csak viccelni akart ezzel. Pont erre akartam kilyukadni. Akár hiszitek, akár nem én 2 gyerek mellett bérből fizetésből 150 e-t tudok félretenni kb fél évenként. És örülök ennek is, mert csomó fiatalt ismerek aki csak adósságot tudott még félretenni pedig már vafy 10 éve keményen dolgozik. Van aki meg itt 100 e-t filléreknek nevez. Ugyhogy hívhattok "zsiráf yetinek", én akkor is Urizálomságból nem fogok az életemből fél évet elbaszni a semmiért.

Apropó:

Hol lehet kovácsmesternek tanulni? Én is ebben a világban szeretnék élni, ahol pár száz e. filléres flancnak számít!

frocli 2009.02.04. 15:45:16

Kedves Posztíró H. Attila!
(Ezt csak Neked írom, a többi kommentelőt titkos másolattal értesítem)

Nos, arabul "sukran dzsazillan" a köszönöm szépen.
Ha stílszerűen - és palócosan - meg akarod köszönni a kovácsmesterek tájékoztatását, akkor vésd a leveled végére, hogy "súkráóón dzsázillóóón"!

Tipikusbalek 2009.02.04. 15:45:22

Bocsi "azta" ,látom tényleg humor volt. Bocs.

"azta" 2009.02.04. 15:51:44

@Tipikusbalek: a Nor féle fillérbaszón nyomtam fel az agyam. 2009. február 4.én közel 300 Ft-os eurónál fillérbaszózni - háááát....
de ha 10 Ft is lenne az euró, hát normális ember az, aki többet ad valamiért, mint amit az ér? normális ember az aki nem kérdez körbe, mi mennyi? ja! persze, hogy az! de csak itt hungisztánban....

labi 2009.02.04. 15:58:14

Segítsetek már nekem, ez a "nílusi palóc" a "vöröstengerészgyalogos" szinonímája?
Mert ha nem akkor nem értem... :)

Jó Estét 2009.02.04. 16:01:17

@"azta":
ez megyen, elnek havi 100 nettobol, de nehogymanasziggyek hogy nem engedhetem meg magamnak, uez volt a vizetkeros az etteremben post kommentjeiben is, rogton olcsojanos volt az illeto. En szeretek nagylabon elni, de sztem az nem egyenlo az esz nelkuli pazarlassal...

milyen_Péter? 2009.02.04. 16:33:04

Ebből per lesz Hölgyek és Urak. Már látom magam előtt, hogy jövő héttől nem lehet leírni a kovács szót sem, a kovácsoltvas szóösszetételért pedig egyenesen DEL jár a kedves kommentelőnek. Aki pedig a Kovács és esetleg E-de szavakat egy kommentben valamilyen összefüggésben leírja, az rettegjen, mert kovácsolt sünöket fognak éjszaka hátulról betolni neki urológiai vizsgálat címszóval...

elwood 2009.02.04. 16:49:55

mindenki a maga szerencséjének kovácsa

lodenkabat 2009.02.04. 17:09:03

Megkérném a kovács Urakat, mutassanak már egy izléses konvektortakarót, hogyan is kellene véleményük szerint kinéznie. Máshol a vevő kérése parancs.

Színes Géza 2009.02.04. 17:18:20

nílusi palóc = nílusmenti székely = bicskával keresztelt jordán

Check 2009.02.04. 17:22:01

@Egérfogó: Ismerek olyan nagyon jó nevű, főiskolát végzett, kortárs festőművészt, aki 100 milliós villákban vállal szobafestést és korlát aranyozást. Nem repes, de jól fizetnek, és gyakorlatilag ebből él. Ha kell a pénz dolgozol, nem affektálsz. Nem kéne hasra esni néhány, szakmunkást végzett önjelölt "művész" handabandájától... A művészséghez ugyanis gondolkodni is tudni kell, ezek meg arra, láttuk, nem képesek.

Szerintem is megérne egy próbát a fogyasztóvédelem.

yxcvbnma 2009.02.04. 17:31:49

Lehet, hogy hibázott a tenderkiíró...
De emlékeztek e a Mercedes-es levélre, a 936 havi részletesre? Ha nem akkor itt: homar.blog.hu/2008/09/23/936_honapos_reszletre_vehetett_volna_mercit_a_nyomorult

Az ügyfél írhat mindenféle baromságot, a szolgáltató, iparos meg válaszoljon legjobb tudásával.... Szerintem...
Én is voltam anno olyan helyzetben, h olyan dolgot kellett beszereznem, amiről fingom se volt (profilbővítés volt a cégnél).
Volt ahol szimplán kiröhögtek, volt ahol próbáltak segíteni (volt olyan is, ahol kb ugyanolyan sötétek voltak hozzá mint én:)).
Szerintem nem nehéz kitalálni hol szereztem be a cuccot (éves szinten kb 3~4 milliós forgalom), még azután is hogy beletanultam a témába. Pedig ott drágább is volt mint máshol, de ahol kiröhögtek már egyszer oda nem megyek vissza, ha van más alternatíva...

Ofélia . 2009.02.04. 17:38:45

hol vagy lóókupec??

Az ellopott lovaid patkolva voltak ÉÉÉ:)

jesszumpepi (törölt) 2009.02.04. 17:43:17

Rég láttam ennyi új nicknevet.

Bableves 2009.02.04. 17:55:05

A tervezett takaró nem izléstelen, és aki lakott már konvektoros lakásban, az tudja, hogy praktikus is. A nagypapám lakatos volt (többek közt) és vasból nagyon szép rózsacsokrot tudott csinálni, egy közülük ma múzeumban van. Ennek ellenére bármikor megcsinált volna egyszerűbb dolgokat is, mert senki sem rózsával kezdi, és ha igény van másra...
A kovácsok szegények emilt küldeni viszont nem tudnak.

XSun (törölt) 2009.02.04. 17:56:24

@Nor:
Nem tudom te melyik levelet olvastad.
Nekem nagyon nem derült ki a számomra hogy a postoló olcsójános lenne.
A olcsón akarta volna akkor megveszi a praktikerben oszt jónapot.
A levélből meg igazán nem derül ki hogy fickó fellengzős lenne vagy bármi ilyesmi, illetve mivel is sértette meg a hímeslelkű kovácsokat.
Képzeld el nem is olyan régen vettem egy számítógépet és előtte ajánlatot kértem pár cégtől, így 160 000 helyett 140 000 -ben volt csak UGYANAZ a konfig, most akkor a 20 000 forintommal fillérbaszó vagyok én is?

Taurusz 2009.02.04. 18:09:56

@XSun: 140.000 ? Hát magadnál vagy? Én simán meghoztam volna neked 190.000-ért. Hát hova jut ez a világ?

Jó Estét 2009.02.04. 18:50:33

@jesszumpepi:

ugye nem ram celzol? :) mi mar pertut ittunk tegnap ugyeee? :)

Jó Estét 2009.02.04. 18:51:36

@Taurusz:

en meg mar reg elkuldtem volna mindenkit sunert, nehogyman itt nekem irogassanak, es generaljak nekem a pluszmunkat...

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2009.02.04. 18:56:20

öregapám egyszer elmesélte nekem, hogy a Piacon mi a különbség a kommunizmus meg a kapitalizmus között

a kapitalizmusban te vagy a Kedves Vevő

a kommunizmusban meg te vagy a buzi vásárló, aki miatt félbe kell hagyni a blikk, sztori, stb. olvasgatását, vagy a trécselést a szomszéd boltoscsajjal

hát ennyi a sztori, a kommunizmus megbukott, de azért vannak fejek, amikben még virágzik
szó szerint munkásököl, muhaha

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2009.02.04. 19:08:56

ha a seggfej kovácsok idiótának tartják a kér(d)ést, akkor legközelebb lesznek szívesek nem válaszolni. a posztoló helyében körbeszaladnék mondjuk csak a Rózsadombon és lefotóznám a legocsmányabb kovácsoltvas hányadékokat és visszaküldeném, hogy erre vagytok büszkék, vazze?

"A magyaroknak nem szóltak, hogy válság van."

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2009.02.04. 19:16:17

és még valami, bár tudom, hogy hihetetlenül hangzik a Nagy Magyar Mindentudóknak: nem érthet mindenki mindenhez. én például annyira láma vagyok mindenféle technikai dologhoz, hogy kénytelen vagyok minden egyes alkalommal kiröhögtetni magamat.
viszont az is igaz, hogy a legtöbb gyakra(bba)n előforduló dologgal (kocsiszerelés, lakásfelújítás) már ismerős szakit keresek meg.

moli 2009.02.04. 19:34:57

@HandG: nem privat levelet kuldott, hanem uzletit.

a paraszt a fatelepről (törölt) 2009.02.04. 19:47:11

mi a lófazék van má vazze! aki azt írta, hogy a posztoló, meg a posztoló az menjen a sunyiba bammeg! menjetek el egy lakatlan szigetre oszt ott osszátok az észt vazze! ébredjetek már hahó!!!! hát ha ilyenek ezek a drága kovácsmesterek és van akinek ez természetes annak gratulálok!

Sir Zet 2009.02.04. 19:51:36

Az agyam eldobom, hogy sokan még védik meg igazat is adnak ezeknek az utolsó gyökér senkiházi "kovácsmestereknek"!!! Dögölne éhen mindegyik, kíváncsi lennék, hogy ha a postíró mondjuk azt is odabiggyeszti az ajánlatkérés végén, hogy teszemazt "Legfeljebb 1MFt-ig kérek árajánlatot", akkor is ilyen utolsó paraszt módon elzavarják-e! És mi a faszért kéne értenie a megrendelőnek az adott szolgáltatáshoz?! Ha értene, megcsinálná ő, nem?!

Sir Zet 2009.02.04. 19:53:03

Ja, és kérjük a címlistát közzétenni!!!

Szűcslaci 2009.02.04. 20:00:25

Nem kell címlista, megtalálo én ezeket mindjárt, írok is nekik. De
milyen rohadt köcsögök ezek! Nem kovácsok ezek, hanem bunkók, dölyfösek, elbizakodottak. Ez olyan volt, mnt egy közbeszerzés, csak itt nem egy időben kell ajánlatot tenni. Mi bajuk ezzel? Hagymának igaza van - de nem csak amerókában van ez így, hanem minden kultúrhelyen. Nem térek magamhoz. A kovács kkkkkkkkkkkaaaannnnnnnddddddddd!!

Tiffauges 2009.02.04. 20:10:40

Mindenki a maga konvektortakarójának a kovácsa.

Jó, lehet, hogy nem kellett volna cécézni, de ez tényleg nem akkora dolog, hogy a kovácsok habzó szájjal muhaházzanak rajta. Hihetetlen hozzáállás.
Viszont kéne rendelni Nemmondomkinek egy kovácsoltvas dohányzóasztalt, mert az kevésbé törik.

moli 2009.02.04. 20:16:36

@treffhetes: bazzeg, erre ra nem jottem volna. marmint, hogy forditva. multkor vissza kellett keresnem a cikket, es onnan kibanyaszni a linket, annyira szar nevet adtak neki.

moli 2009.02.04. 20:23:32

@elemack: fiatalka vagy. nem kene ennyire vedekezni.

záp 2009.02.04. 20:25:37

Nekem egyszer hasonlo elmenyem volt. Szinten egy felujitas vegen egy mosdo ala fuggesztheto fiokos szekrenyre kertem arajanlatot nehany butorasztalostol. Mondjuk nem cc-ztem, bar szerintem enneg a vilagon semmi jelentosege nincs, de teny hogy nem volt nagy megrendeles amire ajanlatot kertem.

A kb 10 mesterbol akinek irtam a fele nem valaszolt, negyen adtak ajanlatot, egy meg felhaborodva valaszolt hogy o emailes megkeresesre marpedig nem szokott ajanlatot adni. Ennyi. Se egy telefonszam vagy cim hogy akkor keressem meg eloben.

Vegul a legszimpatikusabb (nem a legolcsobb) ajanlattevot szemelyesen is felkerestuk, es megcsinaltattuk vele a butort. Cirka 90 rugot fizettunk egy ketfiokos szekrenyert. Olyan igenyes volt a kivitelezes, hogy vegul ugy dontottunk hogy a leendo franciaagyunkat, valamint a gyerekszoba teljes butorzatat (harom agy meg egy halom szekreny, pelenkazo) is az uriembertol rendeltuk meg. Vegul tobb mint 1,5Mft-t hagytunk nala, es mindket fel elegedett volt.

Iden a foldszintet is megcsinaljuk es gondolom hogy a konyhabutort is ez a srac fogja csinalni.

Hat igy.

A tisztelt kovacs urak, meg ha elfogadjak tiszteletteljes javaslatomat akkor elosszor is szarjanak farfekveses kovacsoltvas sunt, masfelol meg tanuljanak meg kommunikalni az ugyfellel mert ezzel a hozzaallassal keserves sorsuk lesz. Lehet hogy eddig nem mentek tonkre mert volt eleg ujgazdag bunko aki benyelte ezt a "kurvanagy muvesz vagyok _hiszen_ meregdragan dolgozom" mentalitast, de ha igy folytatjak akkor az sem lesz messze. Ez a valsag a kedves vevokort is alaposan meg fogja rostalni majd.

moli 2009.02.04. 20:34:29

@elemack: """gyorsan olcsón, kíváló minőségben" és ebből egyszerre csak kettő"""

na, EZ az oriasi tevedes, es aki igy velekedik, azzal nem szabad szobaallni. szamtalan bizonyitek van arra, hogy ez hamis allitas.

moli 2009.02.04. 20:48:06

@"azta": """hát normális ember az, aki többet ad valamiért, mint amit az ér?"""

nem, nem normalis. o az, akit minden nap atbasznak.

daBEERDRiNKeR 2009.02.04. 20:52:52

azért kiváncsi lennék hánynak küldött és hánytól kapott választ és azok közül hány volt fikázás.

Tiffauges 2009.02.04. 20:53:26

Érdekes különben amit az utóbbi pár évben tapasztaltam (multinál), hogy sok "komoly" cég rendes, hivatalos, szabatos, nem CC-zett árajánlatkérésre (többszázezres, sőt milliós értékrendről van szó) egyáltalán nem reagál. Átlátszó kifogásokat sorol, miért nem tudja elvállalni. Ha elvállalja nem jelenik meg. Estébé estébé... Aztán tönkremennek. Ilyenkor csodálkoznak.

a paraszt a fatelepről (törölt) 2009.02.04. 20:53:54

osztá ha cc-zte mindenkinek akkó mivan??? úristen! a sok elmebajos aki ezen fennakad! szar hasonlat, de mikor egy plázában egymásf*szába érnek a boltok akkor ott mindenki felháborodhatna, hogy ez így nem ér? emberünk szerett volna valamit, amit nem kapott meg! sok "mesterember" meg egóból nem ajánlja a másikat, mert csak! áááááá mikor engem kerestek villanyos munkákkal és nem értem rá, vagy mert csak, akkor sem hajtottam el soha senkit, sőt adtam neki másik kontaktot! ez ennyi!

moli 2009.02.04. 20:57:51

viszont rajottem, tenyleg az lehet a felhaborodas oka, hogy kovacseknak ciki MASOK ELOTT ilyen munkat elvallalni. mert igy a cc miatt mindenki latta a megkeresest, es tuti beszedtema lesz, kiderul, hogy kie lett a megbizas. ettol fuggetlenul nap-mint-nap ilyen munkakat kapnak, csak nem nyilvanosan. hat ezert volt a nagyhangu valasz, hogy meg a gyanuja se legyen meg a tobbiek elott, hogy o ilyet csinalna.


kerjuk az indexet, hogy keresse fel a fent emlitett divattervezoket az elefantos alsogatya tervevel, es a valaszokat publikalja.
komolyan.

Tiffauges 2009.02.04. 21:06:04

@moli: sünös alsógatya stílusosabb lenne :)

É2I 2009.02.04. 21:26:59

@tüvapok 2.0:
Erről van szó.

Hogy is mondják:
Aki a kicsit nem becsüli...De hogy még fikkantsa is azt, aki pénzt tömne a zsebébe. :O

@moli:

Aki olyan balf.sz, hogy kirúgja maga alól a széket csak azért, mert a szomszéd kovács gyerek ilyen piti munkát nem vállal. Na az meg is érdemli.

Nor- 2009.02.04. 21:42:58

@XSun: Te egy tucatárura kérdezted meg a kereskedöket, hogy ki mennyit akar rajta keresni.

Ha felmész netre és kikeresed hogy mi hol mennyibe kerül, és megveszed a legolcsóbb megoldást, akkor 100% igazat adok ilyen szempontból.

Más kérdés, hogy én PC cucc vétele elött megnézem a cég nevét / hírét is, hogy konkrétan milyen garanciális ügyintézése van úgy általában.
Nem mindegy, hogy az esetleg hibás cuccot aznap cserélik a polcról, vagy sohanapján kiskedden, mint anno a mistral esetében.
azt a 5-10.000 forint eltérést bizony nagyonis megéri néha ...

Viszont hamár árajánlatot iratok egy tucatáruról, azzal ugye dolgoznia kell a cégnek.
Ha ezt elküldöm 20 helyre, tudván, hogy úgyis csak 1 helyröl fogom megvenni, akkor azzal boritékolom, hogy a másik 19 totál feleslegesen dolgozik.
Nos, ezzel már nem tudok egyetérteni.
Gondolom tese szivesen ugrálnál mások elsö füttyentésére, ha tudnád, hogy 20ból 19 esetben feleslegesen megy el az idöd, amit utána senki sem fizet meg ...

Valóban, a levelet úgy írta meg, hogy az ne legyen túl kifogásolható, de csakazért is, hogy lássák, ö aztán itt ócsóságot akar, megmutatta, hogy nagyon sokan "szeretnék" ezt a munkát ...

Ilyen apróságokkal bizony nagyon nagy sértést lehet elérni, ha tisztában volt ezzel a levélíró, ha nem.

Mivel kereskedelemben dolgozom immár 10 éve, kis/nagyker, országos szinten, nem kevés tapasztalatom van a hasonló "tisztelt ügyfelekkel"

Egyvalamit felejtenek el a "ÉN VAGYOK A VEVÖ, NYALD KI A HÁTSÓMAT" emberkék:
Valóban, a vevö szava sokat számít, a vevöt meg kell nyerni.
De NEM MINDEN ÁRON, és föleg nem az összeset.
A problémás vevöket vigye csak nyugodtan a konkurencia, akinek nincs tapasztalata ...
Elöbbutóbb rájön, hogy gyakorlatilag ingyen dolgozott, mert a t. vevö a bolondját járatja vele ...
(mennyit engedsz a feléböl és hasonló szövegek ...)
(ok, készvan, de akkor a megbeszélt 200 helyett csak 100 van most rá, jó lesz? nem? akkor kösz, mégse kérem ...)

Gondolom, az egyedi gyártásnál teis érzed, hogy utóbbi eset mit takar ...
(vagy bukja a felét, vagy bukja az egészet)

Nor- 2009.02.04. 21:49:01

@kangep: ezt benézted, ugyanis énis a panelpolgárok népes táborába tartozom, csak a kicsinyeskedést kizártam az életemböl.

Azt pedig külön írtam, hogy a kovácsok válasza minösíthetetlen, nem védem emiatt öket, mert eszméletlen bunkók voltak.

Nekem legalább 2 anyázó email váltás kell az ügyfél részéröl ahhoz, hogy hasonló "szintü" választ írjak neki :-)

Helyböl nem esek neki senkinek sem, hanem szépen elmagyarázom a száraz tényeket.
(pl. hogy a fejhallgatót miért nem cseréljük, amikor átment rajta a görgös székkel, és látható hogy elszakadt/megtört a kábel ...)

Xezs 2009.02.04. 23:16:41

komolytalan egy szakma ez, na...

daBEERDRiNKeR 2009.02.04. 23:43:46

@Xezs: te már csak tudod, biztos sokat letettél a szakmában az asztalra

mondjuk manapság igen sok lett a kókler a kovácsoltvas szakmában az biztos, apám viszont még lakatosinasként kezdte jó 35-40 évvel ezelőtt a szakmát (ma már szakmunkásképzés sincs, nemhogy egy igazi mester mellett inaskodás), a "komolytalan" munkáit meg itt láthatod: href="www.palmonia.hu">www.palmonia.hu

besz@rok 2009.02.05. 00:01:22

Kivancsi vagyok mennyi 'Kovacs' csaladnevu kommentelo szolt hozza, vagy csak olvasta a kommenteket.
A picsaba, innom kell egy froccsot.
Beszaras...

Udv
Kovacs Besz@rok Bela

Megdobbent, most erEDEti izzel 2009.02.05. 01:25:00

Na ilyen randasagot kizarolag sitten, rendorsegen, korhazban, vasuti bufeben lat a magamfajta. Hatvazze a lakas milyen lehetet ezek utan, ha ezt szanta a luzer az ekkonek? :)))

Aztakurva sirvafakadtam, a szeperzekem pedig bejelentette, hogy 24 oran at ne szamitsak ra... :/

Fuj bazdmeg poster, fuj!

Peltak 2009.02.05. 02:27:48

Lakásfelújítás után egyre inkább az az érzésem, hogy pályát tévesztettem. Nem kellett volna főiskolára mennem. Lettem volna kovács, kőműves vagy asztalos, most már biztos kertes házban laknék, és nem panelben....

Doktor Kotász 2009.02.05. 03:26:12

Erről nekem az jut eszembe, amikor telefonszerelő voltam, és egy irodaházba mentem ki. Már éppen végeztem, amikor a szomszéd szobából egy nő valami vízcsapról beszélt, és elkezdett pattogni, hogy ezt én meg fogom csinálni, mert az már napok óta csöpög, és most már neki ebből elege van.

Egyszerűen annyira hülye volt, hogy nem értette, hogy a telefon, meg a vízvezeték az két külön szakma. Hiába mondtam neki, hogy MATÁV alkalmazott vagyok, akinél a telefonért fizetnek, ezért azt javítjuk.

Bubu80 2009.02.05. 07:16:56

Arra vajon nem gondoltak a tisztelt mester urak, hogy az illető esetleg most ismerkedik az internet szépségeivel és fingja sincs még, hogy kell titkos másolatot küldeni? Akár igy van, akár nem akkor is tapló módon viselkedtek, elvégre az ügyfelekből élnek, vagy nem??

demizson bobby 2009.02.05. 07:55:58

@Bubu80: akkor küldje külön-külön.
Le akarta velük tolatni a gatyát,aztán visszacsapott a szar. Ennyi.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.02.05. 08:00:20

neveletlen, műveletlen a drága posztíró. kicsit tanuljon még, ha nem akar hasonló felsüléseket. ez az egész egyszerűen nem így működik. az anyukája nem tanította meg?

É2I 2009.02.05. 08:15:40

@Bukowszky:
Ja, az anyukája az emailre.

Bár a kovácsaink is megtanulhatták volna az anyukájuktól, hogy a válasz minkenkinek elmegy az összes feladónak is. ;)

s.o.v.i.e.t 2009.02.05. 09:22:40

Bubu80 2009.02.05. 07:16:56

jah. e-mail az megy. homár is megy. bcc nem megy?

különben a levélíróval értek egyet: .."nem kellett volna". sem a képet csatolni, sem ilyen buta módon árajánlatot kérni, sem homározni

Tipikusbalek 2009.02.05. 09:24:43

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Azonnal kérjük a címlistát (a bumburnyák kovácsokét) közzétenni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Felmentem a kovácsoltvas.lap.hu-ra de ott megyénként kb.150 név volt felsorolva. Nem akarok mindegyiknek írni, mert lehet rendes is közöttük. Már van is ötletem mire tendereztetem őket.

Mivel a homár amolyan blog féle úgy gondolom semmi következménnyel nem járhat ha közzétesszük a címlistát.

Rajta!!!

quick 2009.02.05. 09:26:20

Kis magyar külkereskedelem E-mail-ben

PART 1.

---Ursprüngliche Nachricht---
From: "Molnár Zoltán"
To:
Subject: Wein aus Ungarn

Weingrosshandel Paul Holtzer
Edelweissweg 19
D-70374 Stuttgart
Tel: 00-49-711-530-5961
Fax: 00-49-711-530-5962
Email: holtzer@t-online.de , info@ungarwein.de

Dear Madam, Sir,
I got your availabilities from the Hungarian commercial local office in
Bonn.
We have a very fine Hungarian white wine (dry, demi sweet) brand which got
an award in Hungary 2 years ago. It is "Cserszegi Fûszeres" (approx. "Spicy
from Cserszeg) I can send you a price list.
I am in connection to 14 other Hungarian wine-growers: I have cheaper and
more expensive kinds of wine. I have a price list of "Tokaji wine" also.
Best regards,
Zoltán Molnár


PART 2.

----- Original Message -----
From: "Paul Bela Holtzer"
To: "Molnár Zoltán"
Sent: Thursday, September 16, 2004 2:33 PM
Subject: Re: Wein aus Ungarn

A neved utan itelve magyar vagy. Ha igen akkor irjal nekem magyarul, ne
angoloul. Ha annyira nem akarsz magyarul irni ( talan szegyeled az
anyanyelvedet ) akkor irjal a Nemetorszagban hivatalos nyelven NEMETÜL.
Paul Holtzer

PART 3.

---Ursprüngliche Nachricht---
From: "Molnár Zoltán"
To: "Paul Bela Holtzer"
Subject: Re: Wein aus Ungarn

A jó kurva anyádat!
Megfelel??????

Ofélia . 2009.02.05. 09:39:59

@quick: én marha még fordítgattam a part egyet egy sünt simán érdemlek:))

Na ez sajnos jellemző kishazánk nevelési szinvonalára:((((

"azta" 2009.02.05. 10:04:09

" Tisztelt Hölgyem/Uram!

Árajánlatot szeretnék kérni cégüktől kovácsoltvas konvektortakaró elékészítésére.

Külső megjelenés tekintetében a minta.bmp fájlban csatolt megoldásra gondoltam. A szerkezet felül nyitható.

KB. méretek: szélesség 110cm, magasság 100cm, mélység 30 cm
Darabszám: 2 db

Üdvözlettel:
H. Attila"


"Egyvalamit felejtenek el a "ÉN VAGYOK A VEVÖ, NYALD KI A HÁTSÓMAT" emberkék:
Valóban, a vevö szava sokat számít, a vevöt meg kell nyerni.
De NEM MINDEN ÁRON, és föleg nem az összeset.
A problémás vevöket vigye csak nyugodtan a konkurencia, akinek nincs tapasztalata ...
Elöbbutóbb rájön, hogy gyakorlatilag ingyen dolgozott, mert a t. vevö a bolondját járatja vele ...
(mennyit engedsz a feléböl és hasonló szövegek ...)
(ok, készvan, de akkor a megbeszélt 200 helyett csak 100 van most rá, jó lesz? nem? akkor kösz, mégse kérem ...)

Gondolom, az egyedi gyártásnál teis érzed, hogy utóbbi eset mit takar ...
(vagy bukja a felét, vagy bukja az egészet)"

Nor, B+! az ajánlatkérő levélnek pontosan melyik része utal a "fillérbaszósságra", az okvetetlenkedő baromarcú ügyfélre, akivel mindig csak a baj van? kő unalmas már ez a bumburnyák hozzáállás! mindnyájan ismerünk örök értetlenkedőket, mindenhez jogom vanokat és egyéb az életet megrövidítő f.szkalapokat - de te miből gondolod, hogy ez a pár sor H. Attilától erre utal? esetleg szociológuskovács e vagy?

a paraszt a fatelepről (törölt) 2009.02.05. 10:34:02

szociológuskovács ez jóóóó, ennél már csak a bőőőcsééészkovács a jobb, vagy a kovácsbőőőcsééész!

üllős 2009.02.05. 10:52:23

@"azta":
én sem érzem bántónak a kérést, jó a kép az gáz, de hát csak jelezte, hogy mit akar

egyébként ha egész alakos Maria Geronazzót akar az ügyfél kivel csináltassa?

hol vannak leválogatva az érzékeny-szociológus-művész kovácsok, meg a nem művészek

csinálják meg, ha fizet érte a barom, ennyi: aztán a kocsmában jól röhögjék ki a csávókámat, de bele az arcába

"azta" 2009.02.05. 11:12:21

@üllős: "egyébként ha egész alakos Maria Geronazzót akar az ügyfél"
na! azért az már büntetőjogi kategória :D

üllős 2009.02.05. 11:41:58

@"azta": elég bütetés, ha megcsinálják neki, és fizet érte, biztos van hulladékvas
de nem kell elhajtani anyjába, meg ízlésrendőrséget játszani
szerintem

pjotrkolja 2009.02.05. 11:50:55

Ritka nagy parasztok a kovács urak...
Olcsójánost kiáltanak, ha nem legalább 70m utcafronti kerítést rendelsz, ha érzik hogy átbaszhatnak ekkor meg megveszik a kész alapanyagot a Praktikerben és abból dobják össze a rendelést ... kovácsmunkát legritkábban végeznek ... hegesztő szakmunkások ...
Nyilván emberi áron nem éri meg nekik elvállalni a munkát ... adjon egy kb. ajánlatot 100.000.-/stükk-re legfeljebb nem rendelik meg tőle. Vagy sajnálattal közölje, hogy jelenleg nincs kapacitása rá, el van havazva ... de ez így szimpla parasztság volt.
Felháborodni a "versenyeztetésen" pedig egyszerűen érthetetlen. Ezek valahol máshol élnek ... gondolom ezét nem is szokott állami vagy önkoris megbízásuk lenni, mivel a versenyeztetés olyan megalázó egy "mesternek".

H. Attilának meg :
www.alchimistastudio.hu/aktualis.html?chlang=hu
ha jól látom a képet nem is burkolat, hanem új külső ...

(ha linket nem szúrhatok be, kérem töröljék)

kolja

pjotrkolja 2009.02.05. 11:52:17

Ritka nagy parasztok a kovács urak...
Olcsójánost kiáltanak, ha nem legalább 70m utcafronti kerítést rendelsz, ha érzik hogy átbaszhatnak ekkor meg megveszik a kész alapanyagot a Praktikerben és abból dobják össze a rendelést ... kovácsmunkát legritkábban végeznek ... hegesztő szakmunkások ...
Nyilván emberi áron nem éri meg nekik elvállalni a munkát ... adjon egy kb. ajánlatot 100.000.-/stükk-re legfeljebb nem rendelik meg tőle. Vagy sajnálattal közölje, hogy jelenleg nincs kapacitása rá, el van havazva ... de ez így szimpla parasztság volt.
Felháborodni a "versenyeztetésen" pedig egyszerűen érthetetlen. Ezek valahol máshol élnek ... gondolom ezét nem is szokott állami vagy önkoris megbízásuk lenni, mivel a versenyeztetés olyan megalázó egy "mesternek".

H. Attilának meg :
www.alchimistastudio.hu/aktualis.html?chlang=hu
ha jól látom a képet nem is burkolat, hanem új külső ...

(ha linket nem szúrhatok be, kérem töröljék)

kolja

ChPh 2009.02.05. 11:57:07

nemazé', de kitettem volna névvel címmel ezeket a vállalkozókat... már csak azért, hogy soha se menjek hozzájuk és más sem... aztán röhöghetnek...

üllős 2009.02.05. 12:08:09

Kovi urak

azért csak van megoldás, mégis csak lehet ilyet csinyáni

bal oldali sor középen
www.ferropress.hu/14/index.html

bocs, ha ízlésüket talán bántanám a fotóval:)
ez itten mennyi lehet,

köpőcsésze 2009.02.05. 12:29:57

Mindenki kérjen körímélben árajánlatot a kovácsoktól kovácsoltvas vécékefetartóra. Vagy mi.

szemtanú - alibit nem igazol! 2009.02.05. 12:39:55

A magyar mester-állapotok sírnivalóak. Nem csak a kovácsoknál. Csak két rövid példa.
1. Frissen felújított ház, 2 napos a homlokzaton a színezővakolat. Embert megkérik, a tetőről hozza be az antennakábelt. Mit csinál? BEVÉSI a homlokzatba. Tulajt a gutaütés kerülgeti, mikor meglátja. Mester válasza: Lejavítjuk, nem fog látszani. De. Látszik.
2. Új ház, 1*1 méteres helyiség a kazánnak. Kifejezett kérés, hogy az ajtó kifelé nyíljon. Szerintetek?

És még tudnám sorolni. Bár kicsit off...

Jó Estét 2009.02.05. 12:50:11

@quick:

Okk azt nem tudhatta a csoka hogy magyara a tag, de sztem Paulnak ugy irni emailt hogy "Dear madam/sir" az azer vicces :D Az ilyen levelektol en is a falat kapargatom. Mondjuk a valasz az olyan jo magyar parasztos volt, amit aztan egy parades kurvaanyadas riposzt kovetett :D

üllős 2009.02.05. 13:18:52

Azért a tisztességes kovácsok szövetsége nevében csak írnék már valamit, amiben elhatárolódnék a kedves kollégáktól, és hangoztatnám derékségünket

monnyanak le

fodorlina 2009.02.05. 15:56:13

@elemack: Huszonegy eve elek Nemetorszagban. Egy nemet mesterember sem engedne meg ennek a tizedet sem, akarmilyen ajanlatot kernek töle. En - ügyved letemre - szinten nem cseszem le a magyar bolti tolvajt aki a Stadelheim-i elözetesböl hiv engem hogy ugyan mit kepzel, en nem kepviselek ilyen piti ügyeket??!! Hanem udvariasan közlöm vele hogy büntetöügyekkel nem foglalkozom, es megadom neki több (!!!) Kollega telefonszamat.

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2009.02.05. 17:04:19

@szemtanu:
És amikor a szomszédomnak 3 műanyag bukó-nyíló ablakot raktak be (ismerős mester)
-egyik jó volt
-másik ferdén és nem balról jobbra nyílt (ez mondjuk gyártói hiba, nem ez volt a megrendelésben, de akkor visszaviszem, nem építem be, cserélem)
-a másik jó irányba nyít viszont a bukó funció ALUL volt :) Azaz ki kell támasztani az ablakot, h ne csukódjon be.

de a fickó átvette, pedig nem sokból tart a purhabot átvágni, csavart kiszedni, megfordítani..

Amúgy ha engem megkeres a posztoló 100e-ért hegesztek neki egy hasonlót kovácsolt betonvasból, BP területén kiszállítva. 150-ért le is festem.

Illetve adnék egy tippet:
Küldj körbe a kőművesek között egy hasonló levelet, hogy samott-téglából szeretnéd...

Vladimir Harkonnen 2009.02.05. 19:07:43

Kifinomult ízlésvilág:
www.raczmuvek.hu/fotok/mives_lakatos.jpg
Míves hajlítások, finom csipkék:
www.cimerem.hu/kapuk.htm

Szóval ezek se az Obiban kapható alapanyagokból vannak összehegesztve ugye?
A mai magyarországon ezeket is "kovácsolt" vasnak hívják. Erre van igény sajnos.

fodorlina 2009.02.05. 19:39:16

@üllős: Tudom, kérem. Mindössze a tisztelt elöttem kommentaló @elemeck állítását voltam bátor megcáfolni, aki kellö helyismeret hiányában azt állította, hogy Németországban mesterek/vállalkozók a fentemlitett kovácsok modorában válaszolnának meg ajánlatokat...

daBEERDRiNKeR 2009.02.05. 21:18:46

@Vladimir Harkonnen:

A második linken szerintem van azért 1-2 olyan cucc ami nem "obi"-s
href="www.cimerem.hu/Kepek/Kapuk/kapu_03.JPG", pl. nem olyan mint a többi, szóval nagy általánosságban azért ne fikázzunk le senkit bár én nem ismerem az illető céget illetve munkásságukat.

Ha már itt tartunk, kiváncsi lennék a véleményedre édesapám munkáiról is, ő egyébként egy kis "kohó"-ban PB gázpalackkal! Felhevíti az anyagot, aztán át az üllőre és jöhetnek a szépségek, gondolom sokan szintén így csinálják manapság. Fujtatója nincsen sajnos, de azért szerintem a munkái magukért beszélnek (tudom, elfogult vagyok) persze nem mind cirádás dolog. href="www.palmonia.hu"

EÖ (törölt) 2009.02.06. 15:12:39

@daBEERDRiNKeR:

ez egy tömegcuccokból összehegesztett kapu
korántsem egyedi darab
bár én csak nílusi palóc vagyok

zeugma 2009.02.07. 03:23:56

Egyik kollégám az új házukba egyedi kovácsoltvas dolgokat szeretne rendelni. Meséltem neki erről a posztról, és kéri, hogy ha nem ütközik jogszabályba, akkor a kedves posztíró nevezze meg e nemes stílusú kovácsmestereket, hogy tőlük már biztosan ne rendeljen semmit.
Köszi!

zeugma 2009.02.07. 05:13:19

Egy ideig egy kerti gépeket árusító szaküzletben dolgoztam. Nem kifejezetten eladóként, de sokszor volt, hogy beugrottam a kollégák helyett a pult mögé. Mivel motorfűrészt meg szegélynyírót általában nem hetente, hanem tízévente vesz az ember, a vásárlóink jelentős részének nem sok fogalma volt a szakmánkról. És ez így természetes.
Hátul, a műhelyben ki volt akasztva egy A4-es papír, a legjobb vevői beszólásokkal, meg hogy milyen neveken hívták a nehezen kimondható külföldi márkákat, röhögtünk is rajtuk rendesen. De a vevő előtt soha!

Mielőtt munkába álltam, a főnök elmondta, hogy szerinte mi a fontos az ügyfélkezelésben (ami számomra nem volt nagy újdonság, hiszen tanultam marketinget, de örültem, hogy neki is ilyen a szemlélete):

"Ha az egyszerű ember bejön ide, akkor általában nem tudja pontosan, hogy mit akar.
Ha van valami fogalma a témáról, és utánanézett, mielőtt idejött, akkor ezt maximálisan tiszteletben tartjuk, és végig meghagyjuk abban a hitben, hogy ő ért ehhez. Közben úgy adunk tanácsot, hogy észre se vegye, amikor az orbitális baromságait finoman helyretesszük. Az ilyen ember akkor lesz boldog, ha úgy távozhat tőlünk, hogy lesz egy remek motorfűrésze, és közben örülhet, hogy itt végre egyenrangú félként kezelték, hiszen ő ért a témához. Ha emiatt fog pont hozzánk visszajárni, akkor ezt fogjuk neki nyújtani.

A másik fajtának fogalma sincs a kerti gépekről, és ezt tudja is magáról. A kedves vevő ilyenkor nem tudja megmondani, hogy mit akar, hanem az eladónak kell azt kiderítenie. Ezért szépen végigkérdezzük, hogy pontosan mire is akarja a gépet használni. Például egy motoros kaszával mekkora területet akar karbantartani, milyen ott a növényzet (csak fű, vagy kisebb cserjék is vannak), milyen gyakran akarja a gépet használni, elektromos vagy benzinmotoros lenne-e neki a praktikusabb, illetve vajon egy jó erőben lévő férfiember akarja-e majd a gépet használni, vagy egy nagymama a ház mögött a kertben, satöbbi. Ezek után felsoroljuk és megmutatjuk, hogy a vázolt feladatra melyik modelleket tudjuk ajánlani különböző árfekvésekben, és megkérdezzük a kedves vevőt, hogy mégis mennyit szánna a vásárlásra. Ha mindjárt az elején az árat kérdeznénk, azzal azt a látszatot keltenénk, hogy "ebben az árfekvésben csak gagyit tudunk ajánlani", ezért előbb jön az igények felmérése, aztán a pénztárcáé.
Ha a kedves vevő kiválasztotta a megfelelő modellt, akkor biztosítjuk róla, hogy jól választott, mert a gép strapabíró és egyszerű a kezelése. Ez utóbbit rögtön el is magyarázzuk, és a próbateremben meg is mutatjuk; ha kell, kimegyünk a bolt elé füvet nyírni, vagy hozunk egy fahasábot a kazán mellől, hogy a kedves vevő felvághassa, ha ezt szeretné. Miközben a használatot magyarázzuk, el kell kerülnünk, hogy a vásárló úgy érezze, hogy hülyének nézzük; de azt is el kell kerülnünk, hogy egy hét múlva visszahozza a gépet, ami tönkrement a nem megfelelő működtetés miatt.
A számla és a garancialevél mellé odaadjuk azt a saját készítésű, fénymásolt tájékoztatót, ami jól olvasható, nagy betűkkel, egyszerű nyelvezettel leírja a használat és karbantartás legfontosabb elemeit (pl. damilcsere, benzin/olaj keverési arány, stb.).
A lényeg az, hogy a vevő pontosan azt kapja, amire szüksége van, és a későbbiekben is a lehető legjobban meg legyen elégedve a termékkel meg a hozzá kapcsolódó szolgáltatásokkal. Vásárláskor pedig, vagy ha akár csak érdeklődni jön be, azt kell látnia, hogy mi profin értünk a gépekhez, de ettől neki nem azt kell éreznie, hogy ő egy pancser, hanem azt, hogy megbízhat bennünk, és nem baj, ha ő nem konyít a motorfűrészekhez, mert mi pont azért ácsorgunk ott a pult mögött, hogy neki segítsünk.

Ha pedig olyan böszmeségeket mondott a kedves vevő, hogy muszáj röhögnöd, akkor miután ő elment, hátramész a műhelybe, és ott megteheted. Aztán visszajössz, és a következő tájékozatlan szőkenőre is kedvesen és illedelmesen fogsz mosolyogni. Mert ha nem, akkor ők elviszik a pénzüket máshová, nekünk kevesebb lesz bevételünk, és a te fizetésedre már nem fogja futni belőle..."

zeugma 2009.02.07. 05:37:19

Ja, és hozzá kell tennem, hogy az üzletben, amit említettem, szakmunkás végzettségű szerelők dolgoztak, akik felváltva voltak a szervizben és a boltban; tehát nem kétdiplomás szociológusoktól várta el a főnök a fentebb vázolt hozzáállást, hanem egyszerű munkásemberektől. És aki nem tudott a vevőkkel normálisan kommunikálni, az hiába volt jó szakember, nem maradhatott.
Ilyen stílussal, mint amit a posztban idézett kovácsmesterek produkáltak, még a munkaidő végét sem érték volna meg nálunk, hanem azonnali hatállyal ki lettek volna rúgva. Ha pedig le akarják dolgozni a felmondási időt, akkor menjenek hátra a műhelybe szerelni, de oda is a hátsó ajtón osonjanak be, nehogy még egy ügyfelet elriasszanak.

ciluvagyok 2009.02.08. 00:06:35

1: és ha úri szabótól kérek alsógatya-varrásra ajánlatot, elküldenek a kurvaanyámba? TÉNYLEG elküldenek? ne szívessatok, a válasz mindig az adott embert(?) minősíti, mint ahogyan itt is.
Elég lett volna beajánlani a lakatos havert az anyázás helyett, mindenki jól járt volna és a havernak is lett volna egy kis bevétele, este pedig jól kiröhögni a kocsmába' a hülye csávót. Akinek a pénze azért mégis jól jönne...
2: minden kézműves-iparos-művész el kell, hogy döntse, mennyire kurvul el: azt csinálja, amit szeretne, vagy tömegigényeket elégít ki (akár pl ízléstelen bútorok készítése). Ez olyan, mint Lagzi Lajcsi, aki valójában zseniális zenész, ld. Zeneakadémia meg miegymás, mégis az extra igénytelen Dáridózásból lett zsírgazdag, mert az kellett a pórnépnek. Ő bevállalta, k.rvának állt.
3: fentiek alapján ezek a kovácsok öntörvényű művészként élnek, inkább egyenes derékkel mindenkit elküldenek a búsp.csába, de ők inkább kivárják, hogy egy Általuk Is Elfogadott Művészi Melóval bízzák meg őket. Mint tudjuk, a jelenlegi gazdasági helyzetben nagy mázli, ha valaki nem hal éhen; kíváncsi vagyok meddig fogják ilyen magabiztosan elküldözgetni a majdnem-klienseket a p.csába. Sajnos lesz még ennek böjtje...
Levélíró, melletted vagyok.

velö 2009.02.10. 09:57:28

@Patris: Jah. Mégis figyelemremélto a tény, hogy van itt hétszerokos hozzàszolo is aki szimpatizàl a kovàcsnéppel. Megmondjàk, hogy nem volt jo a mail, illetve a kuncsaft a néger. Hàt az ilyen küldjön a kovàcsnak meghivot aranyràmàban helyszini àrajànlatra pezsgösvacsoràval. Fogadok a müvészkovàcs céh tagjai hangoskodnak a legjobban tüntetéskor a "monnyonle" szektorban. Amilyen a kovàcs, olyan a kormàny... Hm, vagy forditva? Aki tudja monnya meg :)

velö 2009.02.10. 10:07:57

@EnZsolt: ne beszélj. "Nem örülnél". Hàt ha ilyen érzékeny a lelkivilàgod, akkor csukd be az üzletedet és dobd el a kulcsot.
Én egy oràt dolgozok ingyen mielött egy kuncsafthoz jutok. Megteszem, mert én vagyok a legjobb és a legolcsobb. Egészen addig mig nem jön a mégjobb mögolcsobb. -Szabad gazdasàg-. Hallottàl màr valamit erröl EnZsolt?

velö 2009.02.10. 10:40:26

@Énszóltam: "Mintha fafaragó mestertől kérnél ajánlatot fogpiszkálóra."
Hamarosan az aluljàroban ülsz kalappal és ottan szolsz vazze. Nem vagy Te véletlenül professzor a Közgàzon ?

Alikam 2009.08.07. 11:07:35

Szerintem te tényleg egy nílusi palóc vagy:)

Egyfelől már súlyos ellentmondásba keveredsz magaddal, amikor árajánlatot kérsz ki tudja hány kovácstól, és közben azt írod, hogy: "Két nyomorult fémdoboz".

Nos tudod árajánlatot van ahol, szokás kérni, van amire szokás kérni, de tényleg filléreskedő lehetsz, ha két nyomorult fémdobozra árajánlatot kérsz.

A másik pedig, hogy tényleg nagy tahóság úgy kérni ajánlatot, hogy azt úgy ötven embernek írod egyszerre. Gondolkozz már! Ki vagy te? Rotschild? Hogy vsalami több milliós rendelést akarzs leadni? Mert akkor még megértem, hogy ilyen látványosan akarod veresenyeztetni a kovácsokat, de bazz, két nyomrult fémdoboz miatt...
Hát te is valami másik dimenzióban születtél. És még a Homárra is írsz, mintha ez annyira felháborító lenne:) Gondolj már kicsit bele a helyzetbe:)

Szerintem te vagy eltévelyedve. Bár hozzá kell tenni, hogy a kovácsok sem úriemberek, se nem magyar nyelvmívesek, ahogy olvasom a válaszaikat, de megint bebizonyosodott, hogy megtalálja a zsák a foltját:)

histar007 2009.08.07. 13:03:07

Erre kellett volna válaszolni, hogy 5 kilód lett volna a mutatványra, de ha nem kell...

SLacc 2009.08.08. 07:52:02

@Alikam: Azért a "mesteremberekkel" vigyázni kell, mert el vannak szállva elég rendesen maguktól. Árképzésben legalábbis biztosan. Egyébként meg nem értem (és akkor sem értettem) a problémát. Nem a hátuk mögött csinálta, az is baj? Én szemtől szemben is mondom pl. boltban, hogy még meggondolom/megnézem másutt. Eddig sehol sem volt ebből gond.

piciszumo 2009.08.08. 10:43:20

Ahogy így elnézem a mintaként küldött fotókat, szerintem azon akadtak ki a díszkovácsok, hogy az ajánlatkérő kézműves kovácsoltvasnak nézte a gyártósoron készülő perforált lemezt, amit négyzetméterben lehet kapni az erre szakosodott helyeken. Ez olyan, mintha én egy fafaragó mestert kértem volna fel arra, hogy a konyhaszekrényre készítsen "lyukacsos" ajtókat. Ehelyett elmentem a Perfettibe és vettem perforált lemezt. Persze, ezt közölhették volna a díszkovácsok kulturáltan is, nem ilyen minősíthetetlen hangnemben.

lárvalányhaj 2010.03.21. 16:32:37

@piciszumo:

Oké, de miért kellene ezt a naiv ügyfélnek tudnia? Az ember elég ritkán készíttet konvektortartót, mégis, miért várják el tőle a kovácsok, hogy ismerje a gyártási folyamatot?
Szépen kussolva megadhatták volna neki a lakatos span elérhetőségét, ők meg kiröhögik csendben.

lr 2010.03.21. 22:01:17

@üllős: Ennyi.

www.ferropress.hu/14/medium/0019.jpg

Persze lehet, h ez is lakatosmunka, de párszor már le lett írva, h nem ártana olvasni. ("Lak.m")
süti beállítások módosítása