Tékozló Homár

Re: Ha elromlik az adathordozó, megvág a Nav N Go - A cég elmagyarázza

2009.03.27. 09:57 | szily | komment

Bucser úgy érezte, hogy a kevés nemzetközi hírű magyar vállalkozás egyike kiszúr vele, mert az SD-kártyán megvett navigációs szoftverének elromlott az adathordozója, a cég pedig az új kártyáért + ügyintézési díj címén 49 eurót kér, jóllehet a Naiv Ügyfélnek érvényes jogosultsága van a szoftverre, a kártya maga meg kábé 4000 forintba kerül. Simon Attila online értékesítési vezető az alantiakat reagálja csütörtöki posztunkra:


Szomorúan olvastam ma a blogotokat egy felhasználónk kálváriájáról. Mint tudjátok, a Nav N Go egy magyar cég, és bár ma már szerencsére a világ sok országában kaphatóak navigációs készülékek a szoftverünkkel, a magyar felhasználók egy kicsit mindig közelebb állnak a szívünkhöz  más felhasználóknál. A blogbejegyzést olvasva így rögvest utána is néztem a történteknek, és szeretném megosztani veletek a történet másik felét.

Az eset a jelenleg kapható Nav N Go iGO 8 elődjével, az iGO My way 2006-tal kapcsolatos, mely szintén egy SD-memóriakártyán forgalmazott navigációs szoftver volt. A három fő kérdés avagy panasz, amit a blogból kiolvasni véltem:

1.       Miért nem ingyenes a csere?

2.       Miért az RRC bonyolítja a cserét?

3.       Miért nem lehet “hozott” SD-kártyára pótlást kérni?

A válaszok:

1. Miért nem ingyenes a csere?

Mint felhasználónk is írta, a garanciális idő már lejárt a termékre, így garanciális cserére már valóban nem jogosult. (Ilyen garanciális esetekben ugyanabban a boltban tudja minden vevőnk cserélni a meghibásodott terméket, ahol azt vette.) A garanciális időn túl cserekötelezettsége a boltnak nincs, így jól tette felhasználónk, hogy közvetlenül a Nav N Go-hoz fordult. Ilyen esetekben is igyekszünk mindenkinek segíteni, és lehetővé tenni a cserét – a konkrét termékverziótól függően eltérő –,  de minden esetben önköltségi alapú áron. Ebben természetesen nem szerepel a szoftver licenszdíja, hiszen azt már egyszer kifizette a vevő a később tönkrement termék árában.

Önköltséget azonban sajnos nem csak az SD-kártya jelent, hanem a rajta található térképek is. A szoftvert ugyan tehát ingyen adjuk, a térképek esetében viszont már nem tudunk ugyanígy eljárni, mivel azokat mi is másoktól, különböző térképészcégektől vásároljuk. Mivel a szoftver és a térképek az adott SD-kártyához tartoznak (a gyártás során a kártya azonosítójához kapcsolva készülnek a licenszek), és a licenszük más kártyára nem vihetők vagy másolhatók át, így egy cserekártya esetében új licenszeket kell készíteni, és azok díját is ki kell fizetnünk.

2. Miért az RRC bonyolítja a cserét?

Az ügyintézésben valóban az RRC Kft., magyarországi disztribútorunk tud segíteni, mivel a Nav N Go csak a termék gyártója, értékesítést és személyes ügyfélszolgálatot érintő ügyekben országonként egy-egy helyi disztribútorunk tud segíteni. Magyarországon ez a cég az RRC Hungary Kft.

3. Miért nem lehet “hozott” SD-kártyára pótlást kérni?

Belátom, hogy egyszerű és költségtakarékos megoldás lehetne a saját SD kártya használata. Hogy ez miért nem lehetséges, arról íme néhány indok :

·       Mint már említettem, az eredeti szoftvert és térképeket az SD-kártyához kötött licenszek miatt egy másik kártyára (akár saját, akár gyári kártya) nem tudjuk újból kiadni, csak ugyanarra a kártyára (például ha nem a kártya hibásodik meg, csak véletlenül a felhasználó letöröl néhány fájlt).

·       Az általunk gyártott “termék”: az SD-kártya + szoftver + térképek együtt. Ha ennek egy részét nem mi biztosítjuk, akkor a termék egészére nem tudnánk garanciát vállalni,a garanciális vagy garancián túli csere esetén pedig az eredeti termékkel megegyező terméket tudunk csak adni, mivel a csere által érintett igen kis számú esetre egyéni termékgyártás nem kivitelezhető.

Bár a konkrét ügyben felhasználónk számára nem tudtam jó hírrel szolgálni, remélem sikerült tisztázni, hogy ebben az esetben nem a napjainkban sokszor tapasztalt “lehúzás” egy újabb esetéről van szó.

Üdv,

Simon Attila

Nav N Go Kft.

Online értékesítési vezető

 

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fairy Girl 2009.03.27. 10:40:04

Azon túl, hogy az udvarias hangnem ellenére kissé túl bonyolultnak (és magyarázkodónak) tűnik az ügy, én azt kérdezném, hogy miért nem lehetett mindezekről rögtön tájékoztatni az ügyfelet?

Stubb 2009.03.27. 10:40:22

Tudom se sikeres nem vagyok, se jófej, de ez nekem egy korrekt magyarázatnak tűnik. Mondjuk attól még lehúzás...

Impega 2009.03.27. 10:41:14

Namarmost. En nemregiben vettem egy laptopot, amin mar volt vindoz. Ha bekrepal a vinyo, akkor hova mennyek a vindozomért?

PioDVD 2009.03.27. 10:42:53

1. Ha ez valóban így lenne, akkor hülye a Nav N Go, hogy így köt szerződést a térkép-szállítóval. Mivel ebben az esetben nem kerül plusz térkép forgalomba, simán nem jogos pénzt kérni a Nav N Go-tól és így a júzertől sem.
2. Alapvetően meg faszság ez a védekezés, mert: ha egy éven belül makkan meg a kártya, akkor adnak helyette újat. Ilyenkor a Nav N Go kfizetné megéegyszer a térkép árát? Kötve hiszem. (Ha mégis, lásd 1. pont.)

Újabb remek példa, hogy van egy sikeres magyar cég, akikre büszkék lehetnénk, de pár 10e ft-ért "a saját anyját is..." :(

Impega 2009.03.27. 10:43:12

@mamapicilánya/mpl: ja, telleg, koszi. de hulye vagyok

élő szövet a belső mészvázon 2009.03.27. 10:43:54

@Stubb: ez is mutatja, hogy miért könnyű oly sok embert lehúzni, elég, ha csak egy normális hangnemű választ kapnak, máris azt hiszik, hogy az igaz és jogos is.

EMMI 2009.03.27. 10:46:58

Nekem sincs ilyen kütyüm, de a cégnél van. Ha ismereteim nem csalnak, miután az ember fia/lánya megvette az igo-t, utána a netről ingyen lehet frissíteni a térképeket. És nem csak a garanciális 1 évben.

Akkor hogy is van ez?? Mikor kell fizetni és mikor nem?

És aszondja a térkép nem az övék, de a készülékhez meg adják, innentől fogva kutya kötelességük együtt kezelni az egészet.

Ez olyan mintha az autógyárban csak összeszerelés esetén nem vállalnának felelősséget az egyes alkatrészekre, mert azokat nem ők gyártották, ők csak összeszerelték............

Sok sünt nekik.

Mokele-Mbembe 2009.03.27. 10:47:09

Azér a drága navengó, ha már ekkora világcéggé nőtte ki magát, elküldhetné egy-két kollégáját egy rövidebb külföldi tanulmányútra, ugyan lessék már el, hogyan működik ez a civilizált világban.

Mert ez a magyarázkodás bármennyire is igaz lehet, egy balkáni hozzáállást tükröz.

Mottó az értékesítési részleg ajtaja felett: egy rohadt fillérről sem mondunk le egy sz&ros ügyfél kedvéért!!!

Harlequin 2009.03.27. 10:48:05

@élő szövet a belső mészvázon:
Jogo: ennyi erővel, akkor minden alkalommal amikor új vinyóra telepítek rendszert új widowst kell vennem, hiszen az már nem ugyanaz a gép...

SN 2009.03.27. 10:48:12

Korrekt megoldás:
- a régi kártyához tartozó licencet visszavásárol
- új licencet kiszámláz
- új SD kiad
- új SD kártya és csak az kifizettet

Nem user tehet róla hogy bexart a kártya. Esetleg a térképgyártónak küldje a Navngo a rossz kártyát vissza, kenje a hajára.

kard73 2009.03.27. 10:52:53

Én úgy veszem ki, hogy gari után már nem adják vissza a megvásároltat, és az idő közben bekerült új térképekért kell fizetni.

speedyx86 2009.03.27. 10:53:03

@lolcatz: Nekem az az érzésem, hogy az ügyfél nem licenszKÓDot vásárol a térképhez, hanem licenszet. A navengónak tényleg többletköltség lenne, szerintem a térképcég szarjon sünikét.

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2009.03.27. 10:55:13

Rohadjon meg!
Elnézést, de elragadtatom magam, ha ilyen pénzéhes mosakodást látok.
És akkor csodálkoznak, hogy mindenki a feketepiacon veszi a terméket.
Ott ha gond van 2 perc alatt megoldja az eladó, ők meg újra kiszámláznák még azt is, hogy levegőt vesz az ügyfél.

Köszönjük a magyar emberek nevében, hogy újra szégyenkezhetünk valami miatt...

Tsabi 2009.03.27. 10:58:23

Hat szerintem a kiszart sunoket szerintem meg szopja is le a kedves navengo. Mink ingyer aggyuk a szoftvert, a terkeplicencet buktad. Ugyes. Navengot eddig se allt szandekomben venni, de mivel a bemutatott ugyfelkezeles meg a jobbik eset, mert magyar az ugyfel, el se merem kepzelni, hogy en milyen szolgaltatast kapnek kulfoldikent..

theutat villám 2009.03.27. 11:05:48

csak ismételni tudom magam, ennek a levélnek a tükrében meg pláne (aki szerint ez korrekt válasz, az meg is érdemli, hogy ő maga is így járjon):

igo8 letölt, telepít, megtör, használ, nemfizet egy fillért sem, frissítéseket letölt, telepít használ stb. stb. stb.

ugyanitt enkór meghívó eladó

Merénylő 2009.03.27. 11:19:29

@theutat villám: látom te is az egyszerübb megoldásokat részesited előnyben:) mint sokan mások, egyébként az apróneten pár ezer forintert meg lehet venni kártyával együtt, ha valaki megse tudná hogy torrent oldalakrol le lehet tölteni(gyorsan és ingyen).

TH 2009.03.27. 11:36:33

@lolcatz: A licenszed nem egy adott időre szól. Megvetted a térkép használatának a jogát. Az nem múlik el, ahogy a szoftver használati joga sem.

TH 2009.03.27. 11:38:01

@theutat villám: Egyetértek teljesen.

@élő szövet a belső mészvázon: pontosan erről van szó.

Kedves Simon Attila!
Magyarázkodása párakat meggyőz talán, de semmilyen értelmes magyarázatot nem ad arra, hogy ugyan miért kéne a térkép licencjogát újra kifizetni!!!

Fikk a Nick 2009.03.27. 11:42:25

Nekem van egy legális 2006 SD kártyán.
Lecseréltem a PDA-t egy újabbra, amibe már csak MicroSD megy bele.
Emiatt leveleztem a navengóval 1 éve, és akkor kaptam tőlük azt az infót, hogy dolgoznak a szoftver nagyobb kártyára való átpakolásának lehetőségén. Na vajon most mit használok? Persze, hogy törtet. Nem kell nekem csilivili 3d, látom a házat térkép nélkül is.
De ha fizettél, már le vagy szarva, nem érdekes, hogy halad a világ, vedd meg újra a cuccot, csak mert merészeltél valamiből egy újabbat beszerezni.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2009.03.27. 11:49:46

Kedves Nav N Go!
Nekem Igo 8 van SD kártyán, és meg is vagyok vele elégedve, sokszor használtam - munkámból kifolyólag - itthon is, meg külföldön is. De:
Ez után a válasz után kijelentem, hogy ha én mégegyszer valaha navigációs rendszert veszek, biztosan nem az Önök termékét fogom választani. Hogy miért? Azért mert ez a válasz bugriskodás, lehúzás, stb.
Ugyanis az ügyfél itt ebben a posztban MEGVETTE A KÁRTYÁT, AZ ÖNÖK PROGRAMJÁNAK A LISZENSZÉT, MEG A TÉRKÉP LISZENSZÉT IS!!!! (Mérgemben már EDÉZEK a sok felkiáltójellel.)
Tehát: a kártya garanciális időn túl meghibásodott, ez OK, az ügyfél is hajlandó kifizetni az új árát, ez jogos is. De:
TÉRKÉPLISZENSZÉRT MIÉRT KELL NEKI ÚJRAFIZETNI???? Már egyszer megvette nem?
Ha maguk a szoftvert térképpel együtt árulják, akkor hajtsák be a térképszoftver liszensz díját a térképgyártótól!
Nem litániákat kell írni magyarázkodásból, hanem a Magyar Köztársaság törvényeit, jogszabályait kellene betartani!
Én az ügyfél nevében még fel is jelenteném magukat a rendőrségen csalás miatt.

Lehet, hogy a fentebbeket már többen leírták, de nekem is ki kellett dühöngenem magam.
EZ FONTOS!!!!!!!!!!!!!!!!!

nemertekhozza 2009.03.27. 11:55:30

En is ugy gondolom, hogy a ceg lehetne annyira galans, hogy a kartya araert kicsereli a usernek a kartyat. Sajnos azonban ott van a valaszban a megoldas: a kartya, a szoftver es a terkep _egyutt_ kepezi a termeket, tehat nem az tortent, hogy a user vasarolt egy db kartyat, egy db szoftvert es egy db terkepet (azaz harom kulonbozo termeket). Ez kb olyan, mintha tonkremenne az mp3 lejatszom (gari lejarta utan termeszetesen) es ujat akarnek venni, de azt mondanam a boltban, hogy az ujat adjak nekem olcsobban, mert a regin levo szoftver nem romlott el, abbol nem akarok ujat kapni, csak a hardverbol (sot, fulhallgato sem kell, meg adatkabel sem, mert azok sem romlottak el)! Ki is rohognenek! Lehetne meg sok peldat felhozni, de akkor is ez van sajnos..

GZoli 2009.03.27. 11:57:54

1. kérdésre válasz: Torrent
2. kérdésre a válasz: Torrent
3. kérdésre vajon mi? Hát Torrent :D

TH 2009.03.27. 12:07:03

@nemertekhozza: nicked jól összefoglalta a lényeget a kommentedről, így nekem már nem kell mást tennem, mint egyetértenem: nem értesz hozzá.

Harlequin 2009.03.27. 12:42:32

Egyébként meg az internetidejében ne lehessen valamit licenszkóddal érvényestíve letölteni=sötét középkor.

nemertekhozza 2009.03.27. 12:44:16

@TH: Ertem (vagy nem?)! :) Mondjuk leirhatnad, hogy miert nem, hadd okosodjak! :)
Btw. erdemes lenne megnezni a garanciapapirokat es a vegfelhasznaloi szerzodest, biztos sok mindent tisztazna.

vape 2009.03.27. 12:49:31

@TH: "A licenszed nem egy adott időre szól. Megvetted a térkép használatának a jogát. Az nem múlik el, ahogy a szoftver használati joga sem."

Pontosításra szorul a kijelentésed. Lehet liszenszet venni úgy, hogy az csak egy időszakra szól, utána meg kell plusz pénzért újítani. Szoftvereknél is előfordul ez, pl. vírusirtónál a liszensz lejárta után már nem tudsz vírus-adatbázis frissítéseket letölteni.
Viszont ha ilyen a liszensz, akkor azt a szerződési feltételekbe bele kell foglalni, hogy a másik fél is tudjon róla.
Jogászok esetleg pontosíthatják a leírtakat.

tc 2009.03.27. 12:56:27

Miért venné meg még egyszer a térképet? Már egyszer megvette.
Illetve ha nem adják meg a felhasználónak a lehetőséget, hogy a megvásárolt cuccairól mentést készíthessen egy másik működő kártyára, akkor annak, aki ebben megakadályozza kutya kötelessége megoldani a problémát.
(Egyébként szarjon süncsaládot.)

Egyébként szerintem az a 2006-os verzió gázos kártyákkal került forgalomba, mert az enyém is behalt valaha .. szerencsére még éppen benne voltam a garanciális időszakban.
Úgy hogy kitalálhatnak mindenféle költséget, de akkor azt hajtsák be a választott kártya szállítón, mint kártérítés az okozott kárért. Vagy nyeljék le ők .. ők választották a kártyát nem a user.

Ha így asszisztálnak a térkép gyártóknak a csalásokhoz, akkor nem csoda, hogy a térkép frissítés témaköre is úgy áll ahogy. Konkrétan ha bármilyen térkép javításra van szükséged ismételten kifizetheted a full térkép árát. És mindezt úgy, hogy azt se tudod mit veszel. Lehet hogy ugyanazt a verziót veszed meg még egyszer. És persze a NavNGo szét tárja a karjait, hogy ő nem tehet róla. Kérdem én, hogy akkor a usernek kellene sztrájkolnia a térkép gyártó cégek épülete előtt?

Ja és azoknak, akik azért aggódnak, hogy a navigációs kütyütől elvesztik a tájékozódási képességüket ajánlom az iGO 8 jelenleg aktuális változatát. Mivel főként hibaüzenetekkel navigál, majd lefagy, ezért garantáltan megdolgoztatja a usert. Nem fogsz elhülyülni mellette. (Valószínűleg nem is lesz több iGO-m.)

nick nolte (törölt) 2009.03.27. 13:02:18

T O R R E N T !!!

és inygé müxik....

RosszQtya · http://indafoto.hu/rosszqtya 2009.03.27. 13:06:14

kedves attila!

ha már garancia... 2007 októberében vásároltam a phone zone-ban egy c250est, amin már akkor 2007 márciusi térképek voltak! én pont leszarom, hogy a mio-val szerződést bontottak, de hol van az 1 évre való térképfrissítés, mert azt hiszem ezt is vastagon kifizettem akkor! a felhasználókat meg a 2 cég vitája, baromira nem érdekli! ezek után meg csodálkoznak, hogy az emberek másolják a szarjukat, mert ha már szar legalább fizetni ne kelljen érte egy ilyen lehúzás után...

az meg hogy az igo6, 8ban mennyi hiba van, fejből mondanék 3 A4es oldalnyit...

házszámozások, utcák etc.

۝merta-X 2009.03.27. 13:19:08

@TH: Nemugyanaz. Egy kártyaolvasóban nettó 4 perc alatt fel lehet másolni az egész 1,3 gigás navngot az SD-re. Utána betolja és megy. Egy elromlott mp3játszónál nyilván meg kell nézni, hogy garis e a probléma.

És mégegyszer: nekem IGO 8 licenszem van, és NEM, értsd NEM frissít az automata frissítés a weboldalról.

Ígyhát a válasz valóban: torrent, torren, torrent

nemertekhozza 2009.03.27. 13:24:25

@Harlequin: Letolteni egyreszt azert nem lehet, mert a licenckod a kartyahoz van kotve, ha pedig nincs kartya, akkor nincs mibol generalni a kodot, masreszt azert, mert ha a kartyat nem a navngo biztositja (teszteli, o teszi ra a szoftvert, stb), akkor nem tud a termekre garanciat vallalni.
Azt viszont en sem ertem, hogy miert nem lehet a cseret elektronikusan igenyelni. Pl.: user megadja a tonkrement kartyahoz tartozo licenckodot valamilyen webes feluleten, azt a navngo ervenyteleniti es postan kuldi az uj kartyat az uj licenckoddal.

Gunter 2009.03.27. 13:26:52

Szerintem a térképszolgáltató magasról szarik arra hogy miért is adnak ki új licenszet az ő térképeikkel és ugyanúgy legombolják a jussukat a navengóról. Kérdés hogy mennyi kátyánál merül fel ez a probléma(ugyebár a sok írás/olvasás miatt simán beszarik a kártya előbbutóbb). Ha csak néhány eset van akkor még simán átvállalhatnák a júzertől ezt a költséget, de ha rengeteg ilyen eset van az egyenlő lenne a financiális öngyilkossággal.

A térképfrissitésért meg azért kérhet pénzt(jogosan) a térképszolgáltató és áttételesen a navengó, mivel a térképek aktualizálása mögött komoly meló van. Be kell járni a megváltozott szakaszokat újra és újra.

Gunter 2009.03.27. 13:31:55

@nemertekhozza: azért mert akkor veszek egy ájgó SD-t. Jelzem hogy elbaszódott(de nem is). Kapok újat. Jé ez is tönkrement(lófaszt). Kérek újat. ...

1 áráért lesz x jogtiszta ájgós SD-m.

Valahogy le kell ellenőrizni hogy az az SD és vele együtt a licensz tényleg kikerül a forgalomból.

KáposztaMedve 2009.03.27. 13:35:55

@nemertekhozza: Az MP3-as példád ott sántít, hogy a forgalmazó köteles pótalakaltrészeket biztosítani a 5,8 vagy akár 10 évig is a készülék ertékétől függetlenül. Ha maga a lejátszó romlik el, elvileg bemehetsz a szervízbe, hogy cseréjék ki, mint főalkatrészt, saját költségedre. Persze ez nem túl kifizetődő.

A témával kapcsolatban annyi, hogy szerintem a vevő a szoftverért fizet, ami magában foglalja a térképeket, mert annak a liszeszéért a Nav N Go fizet a térképész cégeknek.

Mondjuk ha minden cserekártyára új térképliszenszek kellenek, akkor garanciás csere esetén a Nav N Go-nak kellene fizetnie a liszenszekért? Nem hiszem...

greggrant 2009.03.27. 13:38:01

Nekem aszongya mán meg valaki, aki végzett ilyen cserét, hogy ha a megvett számítógépes játék cd-je tönkremegy, akkor a vásárló, aki a szoftver liszenszdíját kifizette, azzal még mindig rendelkezik, jogosult-e cserére úgy, hogy ő küldi be a cd-t a gyártónak?

LewisFM 2009.03.27. 13:44:23

Egyébként a termékről jogod van biztonsági másolatot készíteni úgy, hogy az nem kerül feltörésre. Jelen esetben a Nav'N'Go megtehetné egy minimális munkadíjért ez a biztonsági másolásnak megfelelő lépést.

De ilyen hozzáállás után miért venném meg jogtisztán a cuccost?

nemertekhozza 2009.03.27. 13:45:33

@Gunter: Oda irtam, hogy "...user megadja a tonkrement kartyahoz tartozo licenckodot valamilyen webes feluleten, azt a navngo ervenyteleniti..."
Innentol kezdve nem lesz tobb jogtiszta szoftvered, hanem pontosan annyi darab lesz, amennyi volt! Persze az altalad leirt modszerrel hozzajuthatsz tobb kartyahoz, amiken ugyan jogtalanul, de fut a szoftver, azonban ezt megteheted ugy is, hogy leszeded torrentrol, es magad pakolod fel a kartyara, kulonbseg zero.

Smacika 2009.03.27. 13:51:11

Nekem is van serverlinuxom memóriakártyán.
Arra a sorszámú kártyára regelték be, ha elszáll a kártya akkor cseszhetem, újra ki kell fizetnem.Magam sem értettem miért van ez.
Most már leesett.
Amúgy meg az összes torrenten fent van az ájgó8 ha a navngo nak nem kell a tisztességes ügyfél...

EÖ (törölt) 2009.03.27. 13:55:40

és akkor arról még nem is volt szó, hogy aki főúton használja a navit, annak 1,4 szeres, mellékúton 1,2 szeres szorzóval kiszámlázza a megtett kilométert a navengo mivel a térképlicencdíj, az SD kártyadíja, a hologramos matrica ára, a felmásolási jutalék, a szoftver-illeték az csak egy alapdíj, és a megtett kilométerek nyilván még pluszba jönnek hozzá, aki nem használja az állásidőt fizet, melyet terhel a fiókhasználati ügyleti kamat, az őrzési illetmény és a nem-használati büntetés áfával és jövedéki termékkel növelt összege

nemertekhozza 2009.03.27. 14:03:25

@KáposztaMedve: "Az MP3-as példád ott sántít, hogy a forgalmazó köteles pótalakaltrészeket biztosítani a 5,8 vagy akár 10 évig is a készülék ertékétől függetlenül. Ha maga a lejátszó romlik el, elvileg bemehetsz a szervízbe, hogy cseréjék ki, mint főalkatrészt, saját költségedre."
Ugy latszik TH-nak lesz igaza es tenyleg hulye vagyok, de nem ertem, hogy ezzel mit akarsz nekem mondani! :o

Harlequin 2009.03.27. 14:55:52

@nemertekhozza: Vágó István, de akkor legyen olyan lehetsőgé, hogy nem kell a pudvás kártyájuk, le lehessen tölteni a netről a progit azt jónapot! Mindenki jól jár. Könyörgöm amikor virágzik az online játék az interneten, akkor nehogymár...

KáposztaMedve 2009.03.27. 15:05:25

@nemertekhozza: Lassan írom, hogy érthető legyen:)
Ha megveszel egy terméket, a forgalmazó köteles X évig pótalkatrészt biztosítani hozzá, hogy meg tudd javíttatni a garanciális időn túl a szerződött szervízben. Azt, hogy hány évig, a készülék vételára határozza meg.
Ha mondjuk kettétörik a készülék, ELMÉLETBEN főalkatrész csere címszó alatt tudniuk kell másik készüléket(tartozékok nélkül) adni/rendelni. Hangsúlyozom ELMÉLETBEN.

anarch 2009.03.27. 15:08:43

Na, pontosan ezért "jó" a DRM és hogy biztonsági másolatot nem tudod használni.

Josi01 2009.03.27. 15:41:14

Ha jól emléxem az ügyfélnek csak magyar térképe volt a kártyán.
Részlet a TopMap ktf (a magyar térkép szállítója)weboldaláról:
Cégtörténet:
....
2007 A Nav N Go Kft. 100%-os tulajdonossá válik a Top-Mapben.

Szóval akkor saját magának fizeti az újabb licencdíjat :)

Egyébként 17.000 Ft-ért megvehető az iGO 8 magyarország térképpel.
Szóval nagy lehuzás ez a díj amit kérni akar a Nav N Go
Sünt nekik!

ChPh 2009.03.27. 15:44:36

Életben nem hallottam ilyet, adathordozóhoz kapcsolódó licenc... báx...

ez kacsa habbal...

nemertekhozza 2009.03.27. 15:54:47

Na jo, megegyszer leirom osszefoglalva, ami a posztok alapjan nekem lejott. Es tenyleg nem ertek hozza :) szoval maganvelemeny!
Itt ugye tobb dologrol beszelgetunk: garancia, licencek, technikai dolgok.

- techinkai dolgok, avagy "az SD kartya kezelese milyen egyszeru, rola/ra konnyen lehet adatokat masolni, miert nem lehet hazilag megoldani a kartyacseret":
Nyilvan a navngo nem azert terjeszti a termeket SD kartyan, mert arrol/arra milyen konnyu adatokat masolni, hanem azert, mert szeles korben elterjedt, nagy kapacitasu es kis meretu, ezert a legtobb (ha nem az osszes) navigacios keszulek tamogatja. Bizonyara van egy modszertan naluk, ami alapjan - az altaluk tesztelt es jovahagyott kartyakra - a szoftvereket telepitik. Ettol eltero kartyak es telepitesi megoldasok eseten ertelemszeruen nem tudjak vallani a szoftver helyes mukodeseert a felelosseget (ezzel osszefugg a garancia). Emellett, pont az SD kartyara/rol valo konnyu masolgatas elleni masolasvedelem miatt szukseg van arra, hogy a szoftver licencet hozzakossek a kartyahoz. Ez a masik technikai ok, amiert nem lehet netrol leszedni a szoftvert es ratenni egy akarmilyen kartyara. Masfajta masolasvedelmet nem is nagyon tudok elkepzelni SD kartyak eseten (es ugye ez sem tul hatekony).

- garancia: gyakorlatilag ugyanaz, mint a fenti, csak kibovitve, es nem csak a kartyara ertelmezve. Ha lecsereled az altaluk gyartott termek valamelyik komponenset (kartya vagy szoftver vagy terkep), akkor nem vallalhatnak garanciat es az ezzel jaro kotelezettsegeket a helyes mukodesre. (Ha veszel egy uj autot, amibe meghibasodas eseten nem gyari alkatreszt rakatsz be es nem a markaszervizben, akkor bukod a garanciat.)

- licencek/koltsegek: usernek teljesen igaza van, hogy ha o egyszer mar megvette a licencet a szoftverre es a terkepre, akkor azt ne fizettessek ki vele ujra. A posztokbol viszont nekem az jon le, hogy ezt nem is varja el tole senki (o maga sem irta)! A 49 ojro maganak a kartyanak valamint a csere adminisztraciojanak egyuttes dija, ez utobbi pedig szerintem a licenckodok megujitasat jelenti. Tehat nem uj licencet vasarol, hanem atregisztraljak a regit az uj kartyara, ez pedig munka (barmilyen kicsi is), aminek dija van, kulonosen, ha a szoftverre es a terkepre ket kulon licenckulcsot kell generalni. Megegyszer tehat: nem vesz uj szoftvert/terkepet, hanem azt kell kifizetnie, hogy szamara keszitenek egy uj kartyat (az uj kartya miatti) uj licenckodokkal!

Na, ez jo hosszu lett, nem is szak-nem-ertek tovabb! :)

Agyalap 2009.03.27. 15:55:42

Szerintem ez igen gyenge válasz volt.
Írta volna inkább azt: Kedves felhasználónk, a válság miatt elég sz@rul állunk, fizesse be az alábbi összeget.
Ez hihetőbb lett volna.

TH 2009.03.27. 15:55:58

@nemertekhozza: jól hangzik, csak hülyeséget írsz. ez volt a posztban: "A szoftvert ugyan tehát ingyen adjuk, a térképek esetében viszont már nem tudunk ugyanígy eljárni, mivel azokat mi is másoktól, különböző térképészcégektől vásároljuk. Mivel a szoftver és a térképek az adott SD-kártyához tartoznak (a gyártás során a kártya azonosítójához kapcsolva készülnek a licenszek), és a licenszük más kártyára nem vihetők vagy másolhatók át, így egy cserekártya esetében új licenszeket kell készíteni, és azok díját is ki kell fizetnünk."

Agyalap 2009.03.27. 15:58:37

Nem kedvencem a Microsoft, de képzeljük el az alábbi esetet:
Számítógépemben a HDD tönkremegy, kéretik megvenni újra a Windows, Office, Corel, egyéb licenceket.
Ez szerintem még NavNGo-éknak is szemet szúrna.

Agyalap 2009.03.27. 16:00:25

@TH: Tehát ha csak letörlöm, simán visszarakják?
És ha ez a garanciális időn belül történik?
Ez továbbra is sántít.

nemertekhozza 2009.03.27. 16:10:23

@TH: Hmm.. Ugy velem, szerencsetlen a megfogalmazas. Az eredeti navngo-s levelben van korrektul leirva:
"Garancia lejártával a kártyacsere ügyintézésének, és a kártyának együttes díja 49€."

Az altalad idezett reszben az "...a licenszük más kártyára nem vihetők vagy másolhatók át, így egy cserekártya esetében új licenszeket kell készíteni, és azok díját is ki kell fizetnünk" szerintem egeszen konkretan a keszites dijat tartalmazza, vagyis annak a dijat, hogy megoldjak, hogy a user altal korabban vasarolt szoftver az uj kartyaval is mukodjon.
Most kene, hogy jojjon ez a navngo-s emberke es pontositson!

mr.editor 2009.03.27. 16:13:41

nem olvastam el az összes kommentet.

az SD-kártyák többségére élettartam-garanciát adnak, tehát a probláma garanciális. legalábbis ha jó minőségű SD-n adták el az eredeti i-go-t.

gondolom igen.

TH 2009.03.27. 16:17:56

@nemertekhozza: 49€-t kérni azért, hogy felmásolják, és aktiváljanak egy licenszet az rablás fényes nappal. Nav'N'Go monnyon le, ezt mondom továbbra is.

Gunter 2009.03.27. 16:20:31

@nemertekhozza: az hogy megadja a user az SD-hez tartozó licensz számát az miért is jelenti azt hogy a kártya tényleg tönkrement. Ezt a dolgot csak személyesen, vagy postai úton lehet intézni. Ha esetleg majd ott tart a tudomány hogy tárgyakat is lehet küldeni elektronikus úton, akkor majd talán életképes lesz az elképzelésed.

nemertekhozza 2009.03.27. 16:33:20

@TH: Egyetertek, bar ebben benne van a regi deaktivalasa is es az uj kartya dija is, de valoban sok egy kisse..

@Gunter: mar elnezest, de hol irtam en ilyet?? :o Azt mondtam, hogy a navngo ervenyteleniti a regi licenckodot es kuldi az ujat postan a kartyaval, szoftverrel egyutt, igy pontosan annyi ervenyes licenced lesz, mint elotte! Nem tok mindegy, hogy a regi kartya rossz-e vagy jo meg? A hozza tartozo licenc kod ervenytelen, ergo ha mukodokepes es hasznalod, akkor azt bizony illegalisan teszed es nem lesz 238 db _legalis_ igo-d! Ezen mi nem ertheto??

Gunter 2009.03.27. 16:37:02

@nemertekhozza: Ha van 1 érvényes licenszed az SD-hez, amin eredeti szoftver van, akkor az már jogtiszta. Licenszet nincs értelme visszavonni, mivel a te kártyádon lévő progi honnan is tudná hogy azt a licenszet már nem szabad elfogadnia. Ha online lenne a program akkor működne csak.

Tehát ha te jelzed hogy meghalt a kártyád és eljuttatod nekik a licenszedet, akkor ők csak azt tudják csekkolni hogy ilyen licenszet tényleg kiadtak-e. De azt hogy te vetted-e, vagy hogy tényleg tönkrement-e a kártya azt már nem lehet tudni. Éppen ezért nem dobálózhatnak csak úgy a licenszekkel. Ha 1 licensz ki van adva, akkor az a megfelelő ID-jű SD-hez passzol. Ha te bemindásra/írásra jelzed hogy tönkrement és kapsz új licenszt új kártyához, attól még a régi licensz használható lenne, csak éppen a hozzá tartozó kártya nem mükszik. De ha véletlenül(esetleg nem véletlenül) mégis mükszik még a régi kártya és kaptál újat is licensszel, akkor van nálad 2 működőképes SD verzió. Legális. Frissíthető.

Gunter 2009.03.27. 16:39:18

@Egyéves Önkéntes (Sün-díjas): Adod a jó ötleteket a navengónak ingyen?

zsoci 2009.03.27. 16:39:59

Ez csak azért nem igaz mert a térképet ÉS A frissítést is megvette a polgár. Teát csak az adathordozó cseréjét kell fizetni.
A Nav-N-Go egyébbként- amellet hogy meszze a legjobb szovtvert készíti- nagyon faszul csinálja ezzel az " mi csak SD-n adjuk a cuccot. Sokáig azért kellet tört verziót használnom, mert nem volt microSD-s belőle. Nem tudom mért nem lehet már ezen átlépni.

nemertekhozza 2009.03.27. 16:50:13

@Gunter: Jajj.. Nem tudom mar egyszerubben elmagyarazni! Ha visszavonjak a licencet, akkor onnantol az a szoftver peldany _nem_ legalis! Persze lehet, hogy mukodokepes es hasznalhato, meg az is lehet, hogy frissitheto (bar ha a navngo nem koti ervenyes licenchez a frissitest, akkor jo nagy balfek), de _nem_ legalis!! Lehet, hogy tudod hasznalni, de azt jogtalanul teszed!

@zsoci: "Ez csak azért nem igaz mert a térképet ÉS A frissítést is megvette a polgár. Teát csak az adathordozó cseréjét kell fizetni."
Ha az autodban elromlik egy alkatresz, akkor neked csak az alkatreszert kell fizetni a szervizben, vagy esetleg elkernek nemi munkadijat is?

Gunter 2009.03.27. 16:56:07

@mr.editor: Az élettartam garanciával az a gond hogy garantált az SD tönkremenetele az állandó írás/olvasás miatt. Tehát nem arról van szó ebben az esetben hogy fölraksz valamit a kártyára, majd később olvasol a kártyáról, módosítod az adatokat valamikor, hanem egyfolytában kis adatmennyiségeket ír/olvas a kártyán a kütyü és ezt nem tudja hosszú távon elviselni egy kártya sem.

Ettől még a 49 ojró az nagyon nem korrekt. Talán a térképcéget is be kéne vonni az ügymenetbe :
- Nézzétek, itt 1 kártya. Meghalt. Ezt már nem használhatja senki a ti térképeitekkel. Ez a licensz volt hozzá. Adhatunk helyette új licenszet helyette új kártyához ingyé?
- Hát... ja. Végülis miért is ne?

Gunter 2009.03.27. 17:17:08

@nemertekhozza: Tudomásom szerint a frissítés leszedéséhez nem kell semmi licensz. Leszeded a frissítést. Felrakod kárzyára. Ha van a kártyán működő licensz akkor megy a progi. Ha nincs a kártyán hozzá való licensz akkor nem megy. Ennyi.

ack 2009.03.27. 17:25:13

Kövezzenek meg, de én meg az eredeti kifogásokat nem értem egészében.

Bucser megvett egy műszaki eszközt, amire 1 év garanciát adnak.

Ha az eszközre lejárt a garancia, és elromlik, akkor sajnos nincs mit tenni. Eldönthetem, hogy akarom-e használni még, vagy sem. Ha nem akarom, akkor kuka. Ha meg akarom, akkor irány a szerviz.

A szerviz meg megjavítja, ha tudja. A javításért mindenhol pénzt kérnek, ára van. Az ára 49 EUR. Elfogadom vagy sem?

Az más kérdés, hogy etikus lenne-e pl. Lökös Lajos mosógépjavítótól, ha egy Calgon nélküli mosogatógép-fűtőszál cseréjére elkérné 5 mosógép árát?

Szerintem nem lenne az, de ha Lökös Lajos egyedül javítana mosógépeket az országban, akkor Lökös Lajos bizony annyit kérne érte, amennyit nem szégyell.

És ez talán már nem fogyasztóvédelmi kérdés, hanem GVH, mert Lökös Lajos visszaélt a gazdasági erőfölényével.

Hacsak Lajosunk nem bizonyítja be hitelt érdemlően, hogy fűtőszál meg valóban 5-ször drágább, mint a mosógép. Kivéve, ha új gépet raknak köré, mert akkor gombért van.

Példánk esetében a NavNGo leírta, hogy a fűtőszál neki is sokba kerül.

A kérdés az, hogy hihető-e vagy sem? Valaki vett már mondjuk 1 500 000 térképlicencet egyben? Mennyit kóstál darabja?

nemertekhozza 2009.03.27. 17:32:51

@Gunter: Elhiszem, hogy mukodik, de ettol meg a visszavont licencel mukodo szoftvered nem lesz legalis! Kb olyan, mint mikor bevonjak az autod forgalmi engedelyet: attol meg tuningolhatod, tankolhatsz bele es hasznalhatod, de nem legalis, ha hasznalod!

Layosh 2009.03.27. 17:34:07

Nemhogy örülne inkább a cég, hogy eredeti programról van szó és támogatná a cserét egy kicsit jobban. Ezért töltik inkább le torrentről, minek az eredeti, ha semmi előny nem származik belőle.

nemertekhozza 2009.03.27. 17:36:11

@Gunter: Nahh, elnavigaltam :) a navngo honlapjara, es ugy latom, hogy a termeket be kell regisztralni ahhoz, hogy le lehessen tolteni a frissiteseket. Nincsen igo-m, szoval kiprobalni nem tudom...

nemertekhozza 2009.03.27. 17:37:35

@ack: Na vegre valaki! Errol van szo.

Tipikusbalek 2009.03.27. 17:45:53

Na jó helyre jöttem, mindenki olyan okos. Agymosott barmok, már elnézést a kifejezésért. Egyszerűen nem álltok a realitás talaján? Nektek mennyit kell dolgozni 49 EUR-ért. Nekem nagyon sokat. Két kemény napot, amiből nem 49 EUR a nettó nyereségem hanem kevesebb, mert enni is kell, meg lakni is kell, hogy dolgozni tudjak. Nem ez a gond! Nagyon szép választ adott a tisztelt Simon Attila úr, kifinomult tényleg hibátlan. Csakhogy nem szól semmiről.
"amit a blogból kiolvasni véltem:

1. Miért nem ingyenes a csere?

2. Miért az RRC bonyolítja a cserét?

3. Miért nem lehet “hozott” SD-kártyára pótlást kérni?"

Félreértelmezés az egész.
Tisztán látszik mi a gond és Simon úr direkt félreértelmezi.
Akkor mondom!
A következő volt a poster problémája:

1. Miért ilyen rohadt drága a csere?

2. Miért utazzak több száz km-t, és álljam az útiköltséget, amikor egy világméretű cég termékét használom, és sufnituning cégeknél sem megszokott eljárás ez manapság?

3. Miért van aránytalanul magas többletköltségekkel járó rejtett árukapcsolás a termékeik forgalmazásában? Én a szoftver használati jogát és nem az SD kártya használati jogát vásároltam meg, ugyanúgy ahogy nem a repülőjegyet(magát a papírfecnit), hanem a légi utazást vásárolom meg az utazási irodában.

Válaszolok Simon úr helyett, mert hallom a "lelkiismeretét". Lázálmas ékszakákon olyan is lehet neki.

1. Azért ilyen drága kedves barátom, mert külföldön sokkal többért is el tudjuk adni ezt a fost amit összekalapáltunk, a magyar felhasználók egy kicsit mindig közelebb állnak a szívünkhöz más felhasználóknál persze szóban meg a reklámszövegekben, de az üzlet az üzlet a pénztárnál jól lehúzunk mint a többi fejőstehenet. Azért ilyen drága mert miért ne! Kell a píz nekünk is, ha van olyan barom aki megadja miért ne kérnénk el 10-szer annyit mint amennyit tisztességesen el tudnánk kérni. (Simon úr nagyon szépen és félrevezetően elmagyarázta, hogy miből tevődik össze az a 49, csak azt nem, hogy miért 49 a 49.Miért nem mondjuk csak 5 mint NOKIA-éknál ahol szintén van a SW frissítésnek licenc díja ami a frissítő egység hardware kulcsáról minden alakalommal levonódik. Mégis max 10 EUR egy fizetős frissítés és még Klagenfurtban is bemehetek hozzájuk és megcsinálják.)

2. Azért utazz barátom több száz km-t a saját költségeden, mert a magas ár profit, magas forgalom az kéne nekünk csak éppen a megfelelő infrastruktúrát szarunk hozzá kiépíteni, szopjál te ha akarsz, mi szarunk rád. Megvetted ezt a fost amit rádsóztunk idd meg a levét. Fizettél, innentől kezdve nyazsgem.

3. Azért van aránytalanul magas többletköltség és árukapcsolás, mert mint a régi jó mosógépszerelők nem csak a munkadíjon hanem az alkatrészen is akarunk egy kis pízt még húzni. Mint a régi szép időkben 1db munkadíj 5000 píz, 1db pufferkondenzátor -bocsánat- bemeneti feszültségszabályozó 3000 píz. Oszt megvettük 300 pízért a kondit az alkatrészt a boltban. Így nem csak 5000 a haszon a szervizen hanem 7700, de jobban hangzik a dolog mégiscsak a háziasszonynál. Meg fingunk sincs, hogy lehet megfelelő terméktámogatást nyújtani, ezért mondta nekünk valami külföldi nagyokos, hogy van egy SD kártyás cége majd ő elintézi ezen keresztül a terjesztést. Persze plusz lóvéért, de ebből Mr. Simonkám ti is kaptok azért.

Na értitek már kedves vásárlók? Itt is csak egy korrekt jól bevált klasszikus napjainkban sokszor tapasztalt “lehúzás” egy újabb esetéről van szó.

ack 2009.03.27. 18:48:54

@Tipikusbalek:

1.és 3.:
Nem tudjuk, csak érezzük, hogy "aránytalanul magas többletköltség és árukapcsolás van"

A Simon A. féle válasz Önköltségről ír. Ez azt szokta jelenteni, hogy kb. ennyibe kerül nekik.

Most kéne bebizonyítani, hogy valóban "lehúzás" ez az állítás, vagy sem. Az itt rendezett népszavazás szerint persze hogy az, hiszen aki sokat keres az mindig gyanús!

De bizonyíték is van, vagy megpróbáljuk kitalálni, miből tevődik össze az a 49?!

Én megpróbáltam. Felmész ide, megnézed, hogy mennyi a legolcsóbb kártya:
- navigation.teleatlas.com/en/shop/nokia/nokia-6110-navigator

Ez egy telefonra való navigáció, ára 79 EUR és Teljes európa. Csomó szoftver van ezen az oldalon, 49 EUR-ért nem nagyon láttam mást, igaz nem is kutattam sokat.

Elhihető-e, hogy a fenti MekGájverben kártyástól mondjuk a gyártó 30 EUR-t keres a szoftveréért amit összekalapált, 38-ért veszi a térképeket és 11-ért a kártyát?

Vagy a térkép pl. csak 5 EUR, a kártya is amúgy 3 EUR, csak a köcsög Artisjus lenyúl még ötöt, a többi meg kasza, éljen a programozó?!

Szóval még egyszer: Szerintem azt kéne kideríteni, hogy sokkal olcsóbb-e vagy reális a térkép+kártya önköltségre 49-t számlázni?

2. pont: Az utazás/utaztatás tényleg baromság. Nem nagyon hiszem, hogy ne lehetne elpostázni egy ilyen kis bizbasz kártyát, és ne lehetne pl. utánvéttel fizetni a javított kártya visszaküldéséért, hiszen többezer webes bolt ezt alapból kínálja itthon is.

[ independent addict ] (törölt) 2009.03.27. 18:51:10

"Kicserélik azt az adathordozó áráért (vagy ingyen). Ez így korrekt. A térkép licensze miért nem ugyanígy működik? Ezt valaki el tudja magyarázni nekem?"
A user szerette volna frissíteni a Németország térképét. Viszont már lejárt a garancia, és a 2006-oshoz nincs 3 év ingyen térképletöltési lehetőség. Tehát új licensz pénzbe kerül. Ez alól kibújni - a rendszert megváltoztatni - akkor lehetne, ha kialakulna egy normális community, és a szolgáltató is átállna arra, hogy a userek jelentik a változásokat, és ezt ingyen meg lehetne nézni, fel lehetne tölteni (kvázi updatelni) a szoftvert.

"no azért a návengó is lehetne annyira gáláns, hogy hiába kerül neki pénzbe a térképlicensz azt úgymond lenyeli (5-10 rugó lehet ez kábé), hogy az ügyfél elégedett legyen."
Amikor mondjuk 1000 ügyfél SD kártyája tönkremegy, mert az SD kártya gyártója rossz minőségű terméket csinált, akkor kicsit irreális lenne, hogy ezt a költséget a Nav N Go nyelje be. Értsük meg: a Nav N Go dolgozói is bérből és fizetésből élnek, mely bér az eladott licenszek, az ügyfelek megrendelései nyomán jelentkeznek a bankszámlán. Bármily fájdalmas tudomásul venni, minden cégnek, és így a Nav N Gonak, és a térképészcégeknek is az a célja, hogy anyagi hasznuk keletkezzen - nem pedig az, hogy a Máltai Szeretetszolgálat konkurensei legyenek.

Azoknak, akik azt mondogatják, hogy ez lehúzás: szerintem az lenne lehúzás, ha minden egyes hangot, nyelvet, háttérképet, hardver alkatrészt külön kéne megvenni sok-sok pénzért (ahogy pl. Canonnál egy fényképezőgép esetében kell). Ne várjuk már el, hogy mindent ingyen kapjunk. És itt érkeztem el ehhez a "zseniális" kommenthez:

"igo8 letölt, telepít, megtör, használ, nemfizet egy fillért sem, frissítéseket letölt, telepít használ stb. stb. stb."
...és aztán majd csodálkozik a nép, ha szép lassan nem lesz szoftvergyártás, mert mindenki letölti, ahelyett hogy megvenné, nem fogják fizetni a fejlesztőket, nem lesz ki fejlesszen - mert végülis a fejlesztő is csak abból a pénzből él, amit a vásárló hagy a forgalmazónál -, és aztán hirtelen csak üres találati lista lesz, vagy sok-sok hónappal/évvel ezelőtti tartalom.

Vegyük észre, hogy kapitalizmus van, és mint ilyenben, egyedül a levegővételért nem kell fizetni. A víz, a gáz, az áram, az oktatás, az egészségügy, a benzin, az autószerelés, az internet, az étterem - mind-mind szolgáltatás, amiért fizetünk, nem ingyen kapjuk a két szép szemünkért. Minden szolgáltatást embertársaink tesznek lehetővé, és nekik ugyanúgy meg kell élniük valamiből (a mi pénzünkből) - ez a gazdasági körfolyamat, ami remélhetőleg nem fog végetértni. Nem is értem, miért várják egyesek, hogy ingyen kapjanak meg egy szolgáltatást, vagy egy új tartalmat.

(Költői kérdés volt, nem érdekel anyázás, max. ész érvek.)

Tipikusbalek 2009.03.27. 19:52:10

@ack: Nem kell semmit bizonyítani a 49EUR magáért beszél.

Tipikusbalek 2009.03.27. 20:01:19

@[ independent addict ]: Jézusom! Remélem nem vagy vezető pozícióban! Komolyan félni kezdek ebben a világban. Eddig még élveztem is, hogy abszurd világban élek, mert volt a dolognak egy kis pikantériája. De most, sírhatnékom van. Most már nem kell agyat mosni, már az önmosó agyat is létrehozták. Következő fejlesztés @[ independent addict ]3.0 az önmosó agy terjesztő vírus. Akartam észérvet is mondani neked, de rájöttem lehetetlen, anyázni is akaratam, de nem megy. Tudod a Homárban azt szeretem, hogy egy témáról elmondom a véleményem aztán valaki más szemszögből megvilágítja nekem. Eztán megpróbálok más ember agyával gondolkodni, beleélni magam más vélemények gondolatvilágába, és tanulni belőle. Asszem sokat fejlődtem, de a te világodba belegondolni veszélyes. Hihetetlen amit írtál, korunk kórképének esszenciája. Egyszerűen elfogytak a szavak. Nem hülyeség, amit írtál, hanem közveszélyes. Ki vagyok akadva, komolyan. ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ. Nem hiszem el!

Tipikusbalek 2009.03.27. 20:09:15

Most már tudom ki lesz a jelöltem az Indexen a szavazásnál a Gyurcsi papi helyett:Simon Attila, simán űberelné. Tökéletes. Ílyen finoman és kikezdhetetlenül lenyomni az emberek torkán a szart. Ferire emlékeztet. Most az irígység szólt belőlem, ha én lennék a szarkenésben ilyen tehetséges, nem itt tartanék.

ack 2009.03.27. 20:38:43

@Tipikusbalek: " Nem kell semmit bizonyítani a 49EUR magáért beszél."

Nem teljesen értem:
- Szerinted sok és kész?
- Vagy sokkal kevesebb és kész?
- Vagy az "önmosó agy terjesztő vírus" kidolgozása közben nem is foglalkoztál a számokkal.

Így inkább azt javaslod, hogy aki egy lejárt garanciás termék javítására 49EUR-t kér, az köcsög és kész.

Még akkor is, ha valóban kerülhet ennyibe?

Tipikusbalek 2009.03.27. 21:09:29

@ack: Nem vagy rokona Simon Attilának véletlenül?

"Nem teljesen értem:"

Dehogynem érted!!! Magadnak ne hazudj már. Érted te tökéletesen. Csak hivatalosan nem akarod megérteni. Mint a Simon.

Minek bonyolítani a pofonegyszerű dolgokat.
Persze, hogy lehúzás a 49 EUR
Vastagon méghozzá. Egy SD, nagybeszerzési áron számolva 3 EUR. Erre feldobni 49-ért egy SW-t ami már egyszer a poster tulajdona volt.

Figyu: van egy ötletem. Szegény Soros Gyuri barátunk most vesztett 500 Millió!!! Forintot, mert piacbefolyásoló módon shortolta az OTP-t. És megbüntették. Most indul a gyűjtés, szegénynek. Dobj már bele akkor a kalapba neki, hogy nehogy má tönkremenjen szegény. De aztán amikor bedől az OTP akkor az állami konszolidációba is Te meg a te fajtád dobja bele a pénzt. (érts ahogy a szíved diktálja, igen nem tévedés úgy kell érteni, ahogy érted)De látom már magam előtt, akkor mélyen kussolni fogsz, és nekem meg sajna ugrott a betétem. Nem baj kifizetem ezt is, írjátok a többihez.

ack 2009.03.27. 21:17:27

@Tipikusbalek:
De!
Rokona vagyok. Simon Gábor vagyok. Úgyhogy már azt is tudom ki lesz az új miniszterelnök.

butitájm beléd is

azbest 2009.03.28. 01:05:44

Ha jól értem, akkor a régi verziót már nem gyártják ezért az új verziót adják neki (új térképekkel), szóval a user kifizeti az upgrade árát

Ha mégis a régi verziót kapja, akkor a másolásvédelem miatt nem lehet kiadni másik példányt belőle... magyarul a másolásvédelmet fizettetik ki vele... ez nem túl szép.

Chapell 2009.03.28. 03:35:33

Kedves Attiláék nem fogják olvasni a kommenteket, mert tudják hogy nincs igazuk, de röhögnek a markukba, hogy a kedves ügyfél úgysem tud mit csinálni.

Egyébként a NavNGo-nak nem ez az egy parasztsága, ami lenyúlásként próbál lenyomni az emberek torkán:
1. Kezdjük ott, hogy a megvásárolt PNA-kra az ő szoftverükkel semmilyen támogatást nem adnak. A szoftverükre sem. Kend a hajadra, nekik közük nincs hozzá, csak annyi hogy ők készítették.
2. Frissítést azt lesheted, a legtöbb készülék már 1 éve "hamarosan támogatott" státuszban van.
3. Mindenféle szar dumákat nyomnak arról, hogy a PDA és a PNA verzió külön fejlesztési ágban készül és ezért kell fél évet várni arra, hogy a túlfizetett script kiddie-jeik megírják a PDA-n is működő verziót.
Ez hihető: A megjelenés után 1 héttel már torrentről letölhető az ő fejlesztőiknél 1000x tehetségesebb emberek tört verziói, ami meglepő módon működik minden gépen.
4. Mindenféle szar cégeknek licenszelik a szoftverüket, aztán ha meg gond van vele, úgy csinálnak, mintha közük nem lenne hozzá.

Sóval behinteni az egészet.

Nikorene 2009.03.28. 09:57:25

Én csak azt kérdezném meg halkan, ha mindenki torrentről tölti le az iGO-t, és a NavNGo mondjuk tönkremegy, és sóval behintik, akkor legközelebb mit töltesz le torrentről? Vagy akkor majd az 1000* tehetségesebb emberek írnak sajátot, amit aztán fel is törnek maguknak és felrakják a torrentre, hogy leszedhesd?

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2009.03.28. 15:52:09

@Nikorene: "Én csak azt kérdezném meg halkan, ha mindenki torrentről tölti le az iGO-t, és a NavNGo mondjuk tönkremegy, és sóval behintik, akkor legközelebb mit töltesz le torrentről?"

Egy másik navigációs szoftvert.

"Vagy akkor majd az 1000* tehetségesebb emberek írnak sajátot, amit aztán fel is törnek maguknak és felrakják a torrentre, hogy leszedhesd?"

Ingyenes, open source navigációs szoftver, community által karbantartott térképekkel? Nem hülyeség!

Tsabi 2009.03.28. 17:09:06

@Nikorene: google maps? fel se kell torni.. gprs-el is egesz gyorsan tolti a terkepeket, es meg gps nelkul is ellavirozgathatsz, a cellainfok alapjan beharomszogel.

Chapell 2009.03.29. 17:48:24

@Nikorene: Egyrészt nekem eredetiben van meg több navigációmon is a szoftver, de ha a NavNGo tönkremegy, a megoldás egyszerű. Más navigációs szoftvert választok.
Háttérben kórus: Hűűűűűű!

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2009.03.29. 22:31:31

@Chapell: No igen, én is tanultam: a következő GPS-cuccomat eleve úgy fogom venni, hogy ne csak a hozzá adott (brandelt vagy sem) szoftver fusson rajta.

tixar 2009.03.29. 23:44:12

3. Miért nem lehet "hozott" SD-kártyára pótlást kérni?

...íme néhány indok...

De kamuuu. Minek néhány, amikor egy darab oka van? Az SD kártyának van sorozatszáma, és ehhez van "házasítva" a program. Ha bárki be tud vinni egy kártyát, és bármilyen sorozatszámúra kap 4000 forintért egy térképet, akkor azt már eladhatja egy kamionnyi SD kártyára másolva is, ha ugyanaz a sorozatszámuk. Tippeljetek, melyik kontinensen.

Persze a SD kártyagyártóknak nem lenne gond az NGN kártyaszámait sem használni. A különbség: saját kártyáit ugyanazzal a sorozatszámmal gyártja (ez amúgy megesik) VAGY a kártyáit mások sorozatszámaival gyártja. Az utóbbi csalás, és a teljes értékesítési láncot meg lehetne szivatni vele.

Akit meg érdekel ingyen megoldás, lassan az openstreetmap.org is elég jó (lassan!), csak jó kezelőprogramot kell választani hozzá...

Alternatív 2009.03.30. 00:28:17

tixar, ez kicsit marhaság. Egy legális kártyának a kártyaszámát is el lehet olvasni, és utána kamionszámra gyártani, ha valakinek ez a cég. Nem az fogja visszatartani, hogy egy ismert kártyaszámhoz 4000 vagy 40.000 a licenc.

Másodszor: az egész kártyaszámhoz kötés is gyanús nekem, a céges pna-hoz két cd-n (is) mellékelték a cuccot.

Például a térképeket a post írója feltehette volna a cd-ről, aztán frisssíti. Persze ezt nem is ajánlották fel neki, felrakták a térképet, és fizessen.

tixar 2009.03.30. 01:29:14

@Alternatív: örülök, hogy csak egy "kicsit" :)

"nem az fogja visszatartani": lásd, "az utóbbi csalás". A sw copyrightokat elég lazán lehet venni, főleg, ha nem kerül EU/US határokon belülre, de a védjegyekra, illetve a termékhamisításra még ennél is könnyebb ráugrasztani a hatóságokat. Lásd a friss hírekben "hamis igo" kulcsszónál.

"kártyaszámhoz kötés is gyanús" - tudtommal iGo-t nem árulnak, csakis (micro)SD kártyán. Amit CD-n kaptál, az vagy hamis, vagy külön, a készülékhez licenszelt dolog volt, nem az, amiről a cikkben szó van.

A forum.index.hu "GPS" fórumán, illetve a technet (régebben pdamania) Nav N Go igo fórumán szépen ki volt tárgyalva, hogy a kártyához kötött dologhoz miért ragaszkodnak a fejlesztők. Ez a mostani "válasz" elég nagy mismásolás az "értékesítési vezető" részéről.

HandG 2009.03.30. 09:55:47

Idézet:
"Mint tudjátok, a Nav N Go egy magyar cég, és bár ma már szerencsére a világ sok országában kaphatóak navigációs készülékek a szoftverünkkel, a magyar felhasználók egy kicsit mindig közelebb állnak a szívünkhöz más felhasználóknál."

Hogy mi szophatnak akkor, szegény nem magyar ügyfelei ennek a derék magyar cégnek?!

Nem hiszem, hogy a jó hírnév megér pár szaros SD-kártyás problémát!
PR-os kolléga mit szól az esethez Kolléga Úr?!

DaM 2009.03.31. 09:19:23

A BIZTONSÁGI MÁSOLAT LEHETŐSÉGÉT MIÉRT KELL MEGTAGADNIA TISZTELT GYÁRTÓNAK?!?! Mekkora ratyizás, önmosdatás, használhatatlan szájtépés... Erre még a jogdíjmániás cd és dvd forgalmazók is engednek lehetőséget. Gratula navengó és köszönjük Emese.

lllama 2009.03.31. 13:10:28

Lámaság!
Olyan is létezik, hogy licensz forgalomból kivonása. Különösen egy már nem támogatott terméknél. Szóval Attila, ez marketinges szarakodás, amit itt lenyomtál!

lllama 2009.03.31. 13:32:50

@[ independent addict ]:
"a szolgáltató is átállna arra, hogy a userek jelentik a változásokat"
ez éppen egy jelentett változtatás volt... 8-]
csak menedzselni kellett volna...

Bobby Newmark 2009.03.31. 15:40:53

"remélem sikerült tisztázni, hogy ebben az esetben nem a napjainkban sokszor tapasztalt “lehúzás” egy újabb esetéről van szó."

"Az általunk gyártott “termék”: az SD-kártya + szoftver + térképek együtt."

Akkor ez mi a hervadt fasz?

Lehúzós konstrukciót értékesíteni kizárólagosan, aztán azt hazudni róla, hogy nem lehúzós, az milyen szokás?

zubug 2009.03.31. 22:02:30

mennyivel egyszerübb lett volna:
elnézést, díjmentesen kicseréljük...

Gunter 2009.04.01. 16:22:44

Emlékeim szerint gyári dobozos IGO 8 -hoz volt mellékelve 1 CD is rajta a térképekkel, meg mindennel. Ez viszont nem sokat ér ha maga a kártya lesz használhatatlan. Viszont kártyás terméknél érthetően csak a kártya egyedi S/N-jéhez készített licensz adhatja a másolásvédelmet(illetve le lehet másolni, de a nem tört verzió nem fog működni a másolaton). Innen semmi értelme magáról a kártyáról másolatot készíteni. Gondolom az EULA elfogadásával a felhasználó erre is rábólint.

Ki olvasott el eddig életében akár egyszer is EULA-t?

kispista5 2010.05.06. 15:19:34

ez nem lehúzás, hanem lesz@rás

kispista5 2010.05.06. 15:21:01

pont navngot akartam venni, de előbb, most elolvasom az összes hozzászólást, utána pedig csak azért sem ilyet veszek, és ez nem vicc, üzenem az illetékesnek
süti beállítások módosítása