Tékozló Homár

Egynapos áramszünet a hétvégi vihar miatt

2009.07.20. 13:10 | jackyll | 132 komment

Miklósnak nem jött be a szombati vihart követő ingyenes időutazás, kérné vissza a leolvadt lazacsteakek árát. Soroksáron elég sok helyen 18 órán keresztül ülhettek áram nélkül, mert az ELMŰ-nél hétvégén nem veszik fel a telefont:

A szombati viharral kapcsolatban írok. Soroksáron (Jereván, akarom mondani Bp. XXIII. kerület) ennek köszönhetően egy csomó helyen áramszünet volt. A mi utcánkban például tegnap délután 4-től vasárnap reggel fél tízig. Ez egyébként a környékünkön mindennapos, vihar = áramszünet. Ha összefagy a lignit az év leghidegebb éjszakáján várpalotán = áramszünet. Idén télen is volt már egy majdnem nyolcórás áramszünet, természetesen akkor is hétvégén. A közös az esetekben, hogy nem lehet segítséget kérni SENKITŐL.

Mint a legtöbb közszolgáltatás ebben az országban, ez sem működik normálisan. Már akkor tudtam, hogy szombat este már nem lesz villany, amikor még csak egy órája tartott az áramszünet. Próbáltuk hívni az ELMŰ számait, de vagy el sem lehetett érni, vagy pedig egész egyszerűen NEM VETTÉK FEL. Nyilván sokan hívták őket, de ez nem lehet mentség. Lehetett tudni, hogy nagy vihar lesz, fel lehetett volna készülni rá. Arról nem is beszélve, hogy a viharnak már este hatkor vége volt. Reggel fél hatkor ébredtem fel, akkor már biztosan nem lehettek sokan, akik hívni próbálták őket, de még ekkor sem vették fel a telefont. Valójában ezekhez nehezebb betelefonálni, mint az esti híradóba. Nekem még egyszer sem sikerült több órás áramszünet esetén, pedig átlagosan minden hónapra jut egy ilyen.

Már este hívtuk a 112-őt, ahogy mások is az utcából. Segítséget természetesen innen sem kaptunk, csak kioktatást, hogy ez rendőrségi szám (holott még be is mondják, hogy segélykérő vonal). Mellesleg a téli nagy áramszünet idején pont a rendőrségen keresztül tudtuk bejelenteni a problémát, és miután ez megtörtént, kb fél óra után már volt áram. Ma reggel a katasztrófavédelemnek a számát hívtuk, végül ők jelentették az esetet az ELMŰ felé, a javítás megint kb egy óra volt. A legszebb, hogy a szerelők abban a tudatban jöttek ki, hogy egy órája van csak áramszünet (ugyanis akkor lett bejelentve, amúgy 17 óránál tartottunk). Tehát van elég ember a hibaelhárításra, csak épp bejelenteni nincs kinek a hibát. Az ember azt hinné, hogy ilyesmi csak eldugott falvakban van, hát, ezt a várost nem véletlenül keverik össze mindig Bukaresttel.

Egy pár random kérdés a az esettel kapcsolatban:

Ki téríti meg a keletkezett kárt? Több utcában nem volt áram majdnem egy napig, a hűtők leolvadtak, a kaja megromlott. Miért nem elérhető a ELMŰ hibabejelentő vonala, amikor a fél városban nincs áram? Csak ültünk a sötétben, és ha nem kerül elő a katasztrófavédelmis szám, még most se lenne itt villany.

Mire való a 112, ha a legelemibb dolgokban sem tudnak segíteni? Miért olyan számot akar megadni a diszpécser, amiről ő is tudja, hogy nem elérhető? Miért nem lehet egy áramszünetet, csőtörést, kóbor kutya falkát, atomvillanást valami központi számon bejelenteni, ahonnan a diszpécser továbbadja az infót a megfelelő embernek? Ha a 112 a rendőrségen csöng ki, akkor minek a 107?

Csak én érzek párhuzamot a téli dunántúli áramszünettel?

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2009.07.20. 14:13:56

Valamint az is érdekes lehet, h mindez vasalás közben történt-e?

kispista2 2009.07.20. 14:15:23

Mégis mi köze a 112-es segélykérő számnak az elmühöz?
Ha elromlik a váltó a Volvóban, a 112-t hívod fel, hogy továbbítsák a hibát a szervíznek?

És nem bírtok ki fél napot áram nélkül?

kispista2 2009.07.20. 14:17:05

@Sati: Hívj először egy szerelőt, aki megnézi hogy hol a hiba, ha már olyan hülye vagy, hogy nem tudod megnézni, hogy van-e bejövő áram a villanyóra után!

Nelson. · http://nelson.blog.hu 2009.07.20. 14:21:16

Tegnap váratlanul értem haza az áramszünetes lakásba. Megtekerem a bringát és látom ám, hogy a gázóraleolvasó a feleségem alá került. Mondok is, mi ez? De a feleségem megmagyarázta, hogy hát hirtelen nagy széllel jött a vihar, épp akkor jött a gázórás és váratlanul befújta alá.
Igaz, ami igaz, nagy szél volt és a gázórás elég kis vékonydongájú fickó...

Szódás Lova 2009.07.20. 14:26:17

Elmű nem jó szolgáltató. Nekünk is kiküldött úgy egy becsült soktízezres számlát, hogy előtte hónapokig nem volt fogyasztás. Nem laktunk ott ugyanis.

az igazi MPL melegebb éghajtra költözött. lö pá! ( 2009.07.20. 14:27:19

@telekino: ez szép így leírva, de a fele sem igaz.

egy komplett tetőt nem voltak képesek vihar után normálisan rendezni.

ja, igazold blokkal,hogy vettél egy hónapja egészben egy gyesznót, és lefagyasztottad. vagy a sima hűtőben a kb. 20 ezres heti kaja.

rohannak kárfelmérni, gondolom szag alapján:)) aztán szerezz be igazolást hivatalosan az elmütől, hogy tényleg nem volt áram.


az igazság az, hogy pont leszarják.

az igazi MPL melegebb éghajtra költözött. lö pá! ( 2009.07.20. 14:29:29

@Sün‼: @Nelson Mandula:
már az érintett is leírta, hogy provokáció, na

érjétek be ennyivel

?

elwood 2009.07.20. 14:29:30

én harmadik voltam de ketten elémkerültek amíg nem volt áram

a blogmotor úgy látszik keveri a hozzászólásokat

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.07.20. 14:30:51

3 eve ashevillbe hurrikan volt es 2 -3 napig nem volt aram\sooooooooot
a a barati csaladnal 1 hetig
hozzank jartak furdeni
nem, nem videoztam meg
ha Mary felebred megyunk maroklofegyvert vasarolni de elotte csinalok neki rantottat

Tachikoma 2009.07.20. 14:31:29

Basszus, pont most akartam hasonló posztot írni... Szóval elmü szarjon sünt folyamatosan, mondjuk olyan hosszú ideig, amíg nálunk szünetelt az áram az utcánkban, Szigetszentmiklóson. Oké, hogy vihar, meg sok a munkájuk, de a jó büdös kurva anyjukat a következőkért:
- 3 telószámot lehet kinyomozni velük kapcsolatban, egyiket sem voltak hajlandóak felvenni (illetve vhol automata van, ott a mellék kapcsolása nem volt sikeres) Gyakorlatilag nem is tudtak rólunk, gondolom.
- Közben közvilágítás meg frankón ment amúgy, este bekapcsolt, ahogy kell.
- Másnap reggel jutott eszembe, hogy a segélyhívón (112) keresztül kapcsoltassam őket. Ez sikerült is, kacsoltak valakihez, viszont így nem lett rögzítve a hívásom, és nem is volt sehol nyoma gondolom. Ez azért érdekes, mert...
- Másnap délelőtt tizenegy körül az egyik szomszédnak végre sikerült felhívni őket a hibabejelentő számon, neki azt mondták, hogy még senki nem jelentett hibát az utcából (!), ezért valszeg nála lesz a bibi, amiért ha kijönnek 4000 Ft kiszállási díjat kell majd fizetnie (!!)
- Másnap egyetlen levél volt a postaládánkban, elmü éves elszámoló... Erre van kapacitásuk.

Azt hogy mennyi kaját kellett a leolvadt hűtőkből kidobálni már nem is említeném, este hidegvízben mosakodást sem (cirko), meg a többi egyébb kellemetlenséget sem...

telekino · http://globalicum.blog.hu/ 2009.07.20. 14:32:50

@az igazi mpl, aki egyelőre nem megy szabadságra: én csak saját tapasztalatból vonom le a következtetést,volt áramszünet,15 ezer a leolvadt kajáért,beáztunk monszun idején,elég jó összegű kártérítés,persze tudom,hogy ahány biztosító,annyi féle.volt rossz tapasztalat,de ebben az évben csak jó :-) legalábbis nekem.ja és nem kértek blokkot,csak megkérdezték kb milyen érték volt

johevi 2009.07.20. 14:35:02

A nagy szolgáltatók nem onnan értesülnek a hibáról, hogy bejelentik őket, hanem látják azt ők maguk is a hálózatfigyelőjükön, meg a baszom nagy falitérképükön tele villogóval, mint a filmeken. Főleg ha komplett utcákról van szó. Szóval azzal nincs beljebb az ember, ha teelfonálgat, esetleg csak megnyugszik. De attól már tudtak róla korábban is vagy el is kezdték javítani. Azt azért tudni kell hogy ilyenkor nem egy off/on kapcsoló felbillentéséről van szó.... Ettől függetlenül a sok nyüzöge megnyugtatására felvehetnék a telefont, vagy odatehetnének egy hangüzenetet, hogy tudunk a problémákról, javítjuk.

Bluebyrd 2009.07.20. 14:37:37

@Secnir: Nálunk - Gyömrőn - pontosan 27 órán keresztül nem volt áramszolgáltatás. Az ELMŰ - villanyszámlán feltüntetett - ügyfélszolglati telefonszámán természetesen élő emberrel nem lehetett beszélni: gépzene, körkapcsolás, villanyóra állásának bediktálása - ezek az opciók éltek, pedig még az angol nyelvű operátorral is próbálkoztunk: még vasárnap hajnali egykor is! Aztán egy másik szomszéd mondott egy másik elmű számot, ahol végül sok-sok próbálkozás után felvette valaki (ez vasárnap délelőtt volt már) és így sikerült tudomásul vétetni T.szolgáltatóval az áramellátás hiányát. A nő a vonal másik végén, türelmet kért és azt állította, hogy a mi utcánkból senki sem jelzett hibát - holott biztosan tudom, hogy legalább 5 szomszédom telefonált már. Ja, és a legszebb, amikor vasárnap a du 5 órás hírekben a rádió bemondta, hogy Újpesten félórás áramkimaradás volt a szombati vihar alatt. :((

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2009.07.20. 14:39:28

Nálunk egyszer a mókusok szünetet tartottak mókuskeréktekerés közben.
Átmentem a szomszédba, h megtudjam, miért nincs áram.
Ott is sötét volt.
A mókusok ekkor újra nekiláttak tekerni a kereket.
Akkor láttam, h a szomszéd mivel foglalatoskodik:

kepfeltoltes.hu/090720/sun_kefel_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Koholmány 2009.07.20. 14:39:34

"Nyilván sokan hívták őket, de ez nem lehet mentség"
Már miért ne lehetne? Mégis mit gondolotok? Több 10.000 telefon volt a viharral kapcsolatban, persze, majd beültetnek 1 vihar kedvéért plussz 500 telefonkezelőt, mi?
Pláne hogy abból a több tízezerból a legtöbb ilyen hülyeségekkel zaklat, hogy 1!!! napig nincs áram. Noésakkor mivan?
A 112-vel meg ne fárasszom már a posztó, ha lefagy a windows miközben ezt a kommentet írom akkor sem a 112-t hívom, hanem max a microsoftot...

Bluebyrd 2009.07.20. 14:49:38

@johevi: Persze-persze, ezt én is így gondoltam, de amikor azt mondják a betelefonálónak (szomszédom), hogy senki sem telefonált még áramkimaradás miatt a településről és hogy kijönnek ők, perszehogy HUF 4,000 kiszállási díj ellenében, akkor te mit gondolnál?? Továbbra is bíznál abban, hogy látják a hibát a csilivili hálózatfigyelőjükön???. Az Elmű mentségére: valóban felmondtak egy szöveget, h sajnálatos módon a szolg. területükön nagy kiterjedésű műszaki problémák léptek fel és dolgoznak az elhárításukon - de ez kb. 12 óra elteltével került fel a telefonközpontjukra. És a 24-ik óra elteltével, nem igazán nyugtatott meg a szöveg. Evvan.

gelsystem 2009.07.20. 14:54:30

@Sün‼: pedig nálunk nem is volt áramszünet!!!

BaT2 2009.07.20. 14:55:11

A 112 meg csak azért van, hogy a szegény külföldi, miután két rúdtáncért és egy pezsgőért 300.000 HUF-ot követelnek rajta, a nemzetközi segélyhívót hívhassa, hiszen honnan tudná, hogy pl. 911 helyett itt 107-et kellene hívnia?

Kiddy (dugnám nikki sixx-et!) 2009.07.20. 14:57:27

Sógoréknál sem volt áram egy teljes napig. Hívták volna a hibabejelentőt, de csak jött a sablonszöveg, hogy a hálózatban nagy kiterjedésű hiba van, melynek megoldásán már dolgoznak a munkatársak. Na, persze. Kezelőt persze nem kapcsoltak, ha kapcsoltak, nem vették fel. Úgyhogy nem próbálkoztak, gondolván, hogy biztosan tudnak róla. Aztán egy fél nappal később már unalmas volt az élet, telefonáltak hát újra. Ekkor már sikerült egy emberi hanggal beszélniük. A csaj csak csodálkozott, amikor panaszkodtak, hogy "jéééééééééé, hát ott sincs áram? Ne mondja már, biztos ez?". (!!!) vagyis a tisztelt elműnek gőze se volt róla, hogy hol vannak hibák, csak nyomatták a robothangot, hogy ne telefonálj. kurva anyjukat már. egy nap. szerencse, hogy nagy a fagyasztónk, be tudtuk tenni a cuccukat. de mi van a többiekkel, akiknek nem volt ilyen lehetőségük?
baszki. sünszarás, baccpapucs volt már?

zm 2009.07.20. 14:57:56

"Nyilván sokan hívták őket, de ez nem lehet mentség."
Mondta a tv-ben egy ELMU-s tag, hogy 30.000 haztartasban ment el az áram és 10.000-en probálták hívni őket. Nem, erre nem lehet felkészülni. Gondolom a postoló attól is kiakadt volna, ha kap egy ilyen levelet:
Tisztelt Ügyfelunk!
Szombatra vihar várható ezért 500 operátort kellett felvennünk, hogy Ön valakinek elmondhassa, hogy nincs áram (mi anélkül is tudjuk, de ez Önnek fontos, hogy elmondja) úgyhogy a megnövekedett költségeink miatt a kiesés ellenére is erre a hónapra 3-szoros díjat számítunk fe.

Tisztelettel
ELMU

Kiddy (dugnám nikki sixx-et!) 2009.07.20. 15:04:10

Ja, igen, tegnap este 11-re lett áram. az összesen 31 óra.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.07.20. 15:06:04

@Koholmány:
ezt mondtam a multkor is
sokan azt hiszik hogy jon a vihar es hu nincs aram
hat nincs
vezetekek szakadnak, a tuzoltok lehet eleteket mentenek
nincs
200 eve egyaltalan nem volt

Fecske21 2009.07.20. 15:30:26

A XXI. kerületben is elment egy sor helyen az áram. Mi is délután 4-től kezdtük hívni az Elműt.
Tiszta idegbaj volt az egész. Sokszor volt, hogy a központ kapcsolta a hibabejelentés,t az meg kicsörgött, de a kutya nem vette fel. Végül vasárnap reggel 6-kor sikerült velük beszélni. Nem igazán értettem, nem volt senki ügyeletben?

staropramen 2009.07.20. 15:31:07

@hagyma:
Ezért Sztrovacsek 200 éve a sózott hús büdösödött meg a melegben, és a szalonna lett avas.Most meg a fagyasztott cucc enged ki.
A multkor bejelentettem egy áramszünetet.Az ügyfélszolgálatos jó fél óra után vette fel.Kérte a mittudoménhányjegyű ügyfélkódomat.Mondtam, hogy ugyan ne keressem már meg a tetőtérben az iratok között, nem akarok mást mint egy áramszünetet bejelenteni.Azt mondta, hogy akkor hivatalosan nem veheti fel a panaszt de nyugodjak meg, a faluból már sokan telefonáltak, ezért majd kijavítják.Így is történt,Oszt jónapot.

Frucsasz 2009.07.20. 15:31:11

@Koholmány: @kispista2: @hagyma: azért ha mondjuk a havi nagybevásárlást ejtetted meg, és tönkremegy fél nap alatt a havi élelmiszerkészleted, akkor igenis cirkuszolsz. Főleg akkor, ha nem engedheted meg magadnak, hogy újra telepakold a hűtőt. Nem mindenki áll úgy anyagilag, hogy laza csuklómozdulattal dobjon ki ennyi pénzt. ÉS akkor még nem is volt szó pl. a fagyasztóban lévő dolgokról, amikkel még hosszabb távra tervez az ember. Nem hinném, hogy a tévé-számítógép hiánya váltott ki ekkora népharagot, mert azt ki lehet bírni.
És 200 éve még az ember másképp tárolta az élelmiszert is...

Tachikoma 2009.07.20. 15:37:18

@hagyma: de 200 éve nem is fizettél érte... (meg hűtőd sem volt benne rengeteg kaja)
Bocs, hogy közben meg páran kimásztunk a barlangból...

greyhound (törölt) 2009.07.20. 15:38:29

aszondja : "Több utcában nem volt áram majdnem egy napig, a hűtők leolvadtak, a kaja megromlott."

ászombászek, te tényleg időutazó vagy és az 50-es években élsz. Hát én tíz éve vettem a hűtőmet, de 48 óra után sem olvadt le áramszünetkor a mélyládája.
Persze ha egész nap tömöd a beledet miközben az elműt hívogatod akkor lehet leolvad.
Szerintem a legnagyobb gondod az hogy ki kellett hagynod a máunikasót te pharahszt!

Cuccerus 2009.07.20. 15:47:23

Én már ilyenen nem akadok ki nálunk is rendszeresen van áram szünet általában szombaton délután.Valahol a környéken egy transzformátor szokta bemondani az unalmast.Ugye ha az ember otthon van jön az agybaj órákon keresztül telefonálgatás az ELMÜ-nek majd végre ha felveszik akkor a szokásos duma hogyha a hiba a házon belül van akkor kiszállási díj meg ilyenek mondanom se kell hogy még nem kellet fizetni minden esettben transzformátor hibásodott meg. De azért azt el kell ismernem hogy ha sikerült bejelenteni a hibát akkor azért általában 1-2 órán belül helyreállt a szolgáltatás sőt még vissza is hívattak hogy minden oké-e.

adiadi 2009.07.20. 15:49:21

Mintha a saját esetemet olvasttam volna :(! Csak a helyszín volt más (Dunakeszi)! Meg az, hogy mivel késve tudtuk bejelenteni a hibát, "papíron" még belefértek a 18 órába. Maga a hibaelhárítás itt sem tartott tovább 5 percnél!!!
Ami pedig az ügyfélszolgálatot illeti, minden felelősséget elhárítottak, mondván jelentsem be neten (mondom az embernek....nem volt áram= ergo nincs net se:)), ha nincs telefonos rendszer! A csóka flegma volt, nem érdekelte a problémám (gondolom már ezerszer hallotta aznap). Mondta, hogy ha gondolom, írjak panaszlevelet az ügyfélszolgálatra. ....megtettem, most várok:). Ha nem kapok innen se épkézláb választ, jöhet az ombudsman.....egyszer csak történik valami:)!kard ki kard, nekirontok a szélmalomnak:)!!!!...márcsak az elvért is!!!!

AmBesten 2009.07.20. 15:50:28

@gelsystem:

Ez vicces. Én ugyanis elmentem az Elmű központjába panaszt tenni - de nem volt ott senki, akivel érdemben lehetett volna beszélni.

adiadi 2009.07.20. 15:54:08

@adiadi: elmu@elmu.hu
Erre írhatsz és válaszolniuk kell 30 napon belül!

manóhegedû 2009.07.20. 15:55:36

Fél Pest megyében nem volt áram egy teljes napig a vihar után. A hűtőm nem olvadt le(tényleg +2 napig működik a mélyhűtő),a gyerekekkel társasjátékoztunk gyertyafénynél, végre senki sem nézett tv-t és nem internetezett. Jó élmény volt, mindenesetre ennyi idő alatt egy atomreaktort is fel lehet építeni...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.07.20. 15:56:28

@Frucsasz:
ezt en ertem
de ertsd meg ha jon a vihar akkor jon
nekem sikerult eljutnom a kozeli benzinkutra jegert
ne gondold mar hogy europai vihar van es 2 oran belul lesz aramod ha valami tortenik
@Tachikoma:

en hozzaszoktam itt hogy az idojaras neha eszmeletlen
es eszembe se jut felhivni az aramszolgaltatot
tudom hogy kidolt fakkal es leszakadt vezetekekkel dolgoznak
az mas ha csak ugy elmegy napos idoben
akkor hivom
de olyan meg egyszer volt, mert Mary elfelejtette feladni a villanszamlat

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.07.20. 15:58:34

@manóhegedû:
de ez az ami nem igaz
gondolod 3000 ember keszultsegben ,es ahogy vege a vihar rohannak kabelezni trafohazakat javitani stb,
es akkor se megy egyszerre minden
ehhez ido kell

adiadi 2009.07.20. 15:58:44

elmu@elmu.hu
Erre lehet írni és erre is 30napon belül válaszolniuk kell.

MosoMasa 2009.07.20. 15:58:52

@kispista2: A villanyóra után bejövő áram legfeljebb villám lehet, vagy a szomszédtól lopott!

gelsystem 2009.07.20. 16:16:54

@AmBesten:
nem is beszélni kellett volna, hanem egy palkovicsné-féle laptop kijelzőjére 100-as szöggel felkaristolni a hibabejelentést, meg a fenyegetést, hogyaszonygya: süncsalád felírva, majd hozzák kék platós ifával,...oszt bekúrni a legnagyobb üvegfelületen ami csak van!!!!

BKV reszelő 2009.07.20. 16:34:12

Nyugi, én mindig be tudok telefonálni nekik, de amikor jelzem, hogy nem lokális a probléma, azaz nem csak az én házamat érinti, hanem az egész települést, akkor mindig azt a választ kapom, hogy még seni sem jelentette. Arra sose tudnak felelni, hogy én éppen mit csinálok, vagy senki vagyok-e ?! :) ELMŰ...olyan mint minden ebben a putriban, amit magyarországnak hívnak.

Winston Smith 2009.07.20. 16:38:07

@kispista2:

Ez a 112 nekem is nagyon tetszett. De van cifrább is. FŐTÁV-osok is mondták, hogy simán szokták őket hívni áramkimaradás miatt. Amikor megpróbálnak védekezni, hogy "de mi a távhőszolgáltató vagyuk", akkor egy OLDD MEG, BASZKI adekvát válasz tud lenni.

De ugyanúgy az ELMŰ is megkapja a bejelentéseket a gázszolgáltatással kapcsolatos problémákról.

Ehhez képest a 112 felhívása nem is akkora marhaság. Végülis a vízműveket vagy a Vodafone ügyfélszolgálatot is hívhatta volna.

Winston Smith 2009.07.20. 16:40:05

"Mikor hívjam a 112-t?
Tárcsázza a 112-t, ha a mentők, a
tűzoltók vagy a rendőrség segítségére
van szüksége, így például akkor, ha:

fghjk · http://sorry.google.com/sorry/?continue=x 2009.07.20. 16:45:30

azért ennél európaibban működik a upc, ahol a hibabejelentésnél a robot bekéri az ügyfélazonosítót és ha már valaki a szomszédból bejelentette a hibát akkor közli a robot h tudják és már csinálják is. (habár lehet h fixen ezt mondják mindenkinek a fax se tudja)

Tiffauges 2009.07.20. 17:22:34

Ha olvad a lazacsteak szórd be nitrites pácsóval. Kezicsókolom. Cs.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2009.07.20. 17:24:35

@hagyma: Mondjuk decemberben a nagy keleti parti (USA) aramszunetnel tobb mint 3000 ember dolgozott, megis voltak helyek, ahol 2 hetig sem volt villany. A biztosito meg fizette a huto tartalmat max $400-ig (odakinn -15C volt :) . A lakasban viszont csak +4C-ig tudtuk felvinni a homersekletet.

nekem gyanus volt mar az elejen is... 2009.07.20. 17:26:37

egyre durvábbak a viharok az utóbbi években: mese nincs.
ásni kell egy kurvanagy gödröt az udvarban, 60 centi vasbeton, levegőztető, tornádóajtó a tetejére, pici hordozható aggregát (amilyennel a perui zenészek is nyomatják a bajla-bajlát a téren) 100 liter dizellel bekészitve, viz, konzerv, rádió, sezlony.
aztán majd nem fosol be ha elmegy az áram fél napra...

rend-polgár-biztonsági-éjjeli- és markőr 2009.07.20. 17:31:20

Legyünk már kicsit nagyvonalúak!
Ha az egy nap lehet 17 1/2 óra, akkor lehessen már a lazacszték is busafej.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.07.20. 17:35:27

@Andrass9:
a biztosito fizet ha van biztositasod amit fizetsz havonta
hat ezt mondom ashevillbe is volt 1 hetes
de itt komplenolnak hogy jajj uristen 24 oraig nem volt aram, miko akkora vihar van, hogy emberek halnak meg stb.

az elvesztett kajakat sajnalom, de mindenki aki betaraz 3 disznot szamitson ra, lehet esemeny hogy 1 hetig nem lesz aram
ez van

Tiffauges 2009.07.20. 17:37:59

Van egy 10 literes fagyasztóm. Abban elfér egy egész sün-farhát.

gogyimogyi 2009.07.20. 17:39:16

Nálunk is hasonló volt a téma. Szombaton kb délután kettőkor ment el az áram, és kb hajnali kettőkor jött vissza. Ez konkrétan egy baranyai kisfalu, tehát viszonylag messze a fentitől. Viszont nekem is kezd tele lenni a töxim vele, mert ez mostmár a sokadik eset. Amint jön egy vihar, se D**i-Tv, se net, se áram, se semmi... Nem az a gondom vele, hogy nincs áram, mert nem vagyok médiafüggő, csak már féltem a számítógépet, műszaki cuccokat, mert vihar esetén ki-be kapcsol az áram össze vissza (már amikor van)... És nem hinném hogy a szolgáltatóval szeretnék hónapos bírkozást a kártérítés végett...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.07.20. 17:39:44

lehet vasarolni aggregatort stb.
itt mondjuk minden nagyobb aruhaznak van
de aki olyan helyen lakik, hegyekben stb az vesz magancelra is
en se voltam boldog a hurrikantol hogy ki kellett dobnom nemi elelmiszert de eszembe se jutott volna a LGE-t hivni

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.07.20. 17:41:07

@gogyimogyi:
errol ugatnek orak ota
bazmeg allitsd meg a vihart es lesz aram

szaGértő 2009.07.20. 17:47:00

@Bluebyrd: Melyik részen? Nálam fél óra volt az áramszünet...

gogyimogyi 2009.07.20. 18:00:46

hagyma: amúgy ki nem szarja le, hogy segglikvárosban egy hétig volt áramszünet? Szerintem az írás a szolgáltatók hozzáállásáról szól, nem pedig arról hogy hogyan éljünk túl egy atomvillanást a déli sarkon...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.07.20. 18:05:36

@gogyimogyi:
mer jol esett a toxim tele van utan
ertsd mar meg hogy a termeszet az ur meg mindig!!!
kidol 2 fa elszakitja a vezeteket
130 km-es szel fuj
par ember meghal europaban
es akkor szapulni az elmu-t mert nincs 12 oraig aram
nonszensz

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.07.20. 18:09:16

@gogyimogyi:
az en varosom az en varosom a Te falud a Te falud
de itt mar tudjuk
ha jon a vihar osszejovunk a legerosebb hazba
veszunk sort meg gyertyat es megvarjuk meg elmulik
/hurrikanparty/
ah haggyuk
2 napja olvastam hogy vihar lesz
nagy vihar
es lett
es az emberek csodalkoznak hogy nincs aram

bgp 2009.07.20. 19:34:22

Erre való a hűtőszatyor. 1 nap áram nélkül nem visel meg. Még a net elvonást is kibírom 1 napig.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.07.20. 19:43:44

@jesszumpepi:

nem
csak nem ertem miert nem ertik meg az emberek, hogy jon a vihar
a villanyszerelo is ember
es lehet nem lesz aram
haggyuk
lenyeg hogy Bandiba nem csapott a villam az erdoben

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.07.20. 19:45:35

mert a kek tura utvonalan bedobott egy kis ozgerincet kulonleges vagdalthussal

nix 2009.07.20. 19:55:23

Pozitív ellenpélda: Dömsödre szombat délután négykor érkezett meg a vihar, el is ment az áram (se víz, se mobilhálózat), de du 7 körül már ott cirkált egy szép narancssárga daruskocsi meg egy Elműs pickup és este fél 10-re újra volt elektriszité. Lehet, hogy valami fejes nyaralt a környéken, de akkor is jó volt látni, hogy dolgoznak az ügyön.
Ettől függetlenül a tel. üfsz.ük elég gyászos, pedig tudomásom szerint ugyanúgy a Sykes, az egyik legnagyobb mo.-i call center-szolgáltató üzemelteti, mint a többi közműszolgáltatóét (vszeg ezért szarok azok is).

gogyimogyi 2009.07.20. 20:41:58

@hagyma: értik az emberek, de te nem akarod felfogni, hogy miről van szó. Offkóz a kalaháriban is meglepődnek a hóesésen, mert ott nem az a jellemző. A meteoróligai előrejelzést meg szerintem hanyagolhatjuk, mert ebben az országban kb annyira lehet neki hinni, mint a politikusoknak...

sYg · http://lokoszt.blog.hu 2009.07.20. 20:56:11

anyáméknál ma (hétfő) délelőtt lett újra áram. elműs tapasztalatok: mint fentebb mások írták már.
sikeresek-e ha nem postolom?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.07.20. 21:00:20

@gogyimogyi:

en csak egy dologra akartam fokuszalni
vanak idojarasi problemak
vihar
zaporeso zivatar
stb
es mindenki azt hiszi
5 perc es lesz megint aram
es egyaltalan miert ment el
ez a felfogas otthon
/az enyem is ez volt/

itt meg megbecsulik azokat akik akar hetvegen, vihar utan stb. kimennek dolgozni es igyekeznek megoldani a helyzetet

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.07.20. 21:02:32

ja es 2 nappal a vihar eltt olvastam, hogy vihar lesz
ez tuti
es lett
tudom ha nem lett volna most az lenne a baj
de haggyuk mert jesszumpepi szerint megakadt a tu nalam
es lehet igaza van
amugyis mingya' baseball

C. R . M · http://siebel-crm.blog.hu 2009.07.20. 21:30:40

:)
Hirekbe mondták hogy egy faluba kibágták az utcában a fákat az elműsök...

Advocatus Diaboli 2009.07.20. 21:31:40

Nem tudom, az Elmünél hogy van, de pl. az E-ON, amely többek között Hajdú és Szabolcs megyékben szolgáltat, pl. Győrben tartja a hibabejelentő központját.

Jroenick 2009.07.20. 21:39:03

@hagyma: Ezaz! Tudták előre hogy vihar lesz! de nem készültek rá! Ember! Ők nem jótékonyságból csinálták meg a hibákat, hanem mert ez a munkájuk, illetve ez lett volna de sz@rtak rá!

Sati 2009.07.20. 21:50:22

@kispista2: Nem hülye vagyok, hanem csak nő. bár tudom, hogy ez egyesek szerint szinoníma...
Férj dolgozott épp, én meg nem álltam neki az áramvadászatnak, mert csekélyke női agyammal ez nem megoldható... viszont a férfiak meg nem tudnak elindítani egy mosógépet normálisan,túl sok nekik az az egy tekerő ,meg maximum 2 gomb... úgyhogy x a meccs :)

wastinglobster 2009.07.20. 21:50:29

E-ON Veszprém és Győr környékén is szolgáltat(soxor nem) pl. a Bakonyban most is jellemző volt a 6-8 órás áramszünet. Nem ott van a baj, ha van egy vihar, vagy télen zúzmarásodik vagy jegesedik a vezeték. Hanem ha tudom, hogy vannak kritikus helyei a hálózatnak akkor ott fogom és elásom.(lásd: földkábel)50 évre megszűnt a probléma. Ja, ez pénzbe kerül. Kifizetjük a havi számlát, az üzembiztonság is beleférhetne, nemcsak a sokmilliárd nyereség!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.07.20. 21:54:30

@Jroenick:
tenyleg haggyuk
jon a vihar naggyabol tudjak merrol merre
es 3456 villanyszerelo lesi hol dol ki egy fa
rohan a viharban
visszakabelez villamcapasok kozozt

na haggya beken

bigfater · http://bigfater.blog.hu 2009.07.20. 21:55:49

@Advocatus Diaboli: ÉS?? Nem mindegy hol nem tudod bejelenteni a hibát? :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.07.20. 22:01:35

hat basszus befejezem
de
villamlik
szakad

fuj a szel
es akkor a villanyszerelo mennyen es szereljen a poznan mer lerohad a kajad
tudom jesszum majd mondja
elakadt a lemez
de nem a lemez hanem a tu
perszviharban ki kell menni es szereelni mert Te fizeted az ELMUT
agyam eldobom

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.07.20. 22:05:26

mert a villanyszerelonek fel kell maszni az oszlopra hogy neked interdeted legyen


kesz
inkabb tenyleg nezem a baseballt

annyira huje orszag hogy hihetetlen

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2009.07.20. 22:32:11

@hagyma: Vigasztaljon, hogy amikor a nagy aramkimaradas volt (Nashua,NH-ben csak 5 nap), nalunk a lakotelepen nem azzal foglalkoztunk, hogy miert nincs meg mindig villany, hanem, hogy a szomszed 80 eves neninek csinaljunk meleg kajat, meg vigyunk takarokat, hogy tulelje a 4C a lakasban (tulelte!).

Topy70 2009.07.20. 22:37:45

Mikor kis Pest melletti falumban szombaton elment az áram, reménykedtünk szolgáltatónk gyorsaságában. De ez a remény gyorsan elszállt, mert be se tudtuk jelenteni. Éjjel töksététben ült az utca, és tovább kerestük az ELMÚ elérhetőség. Vasárnap reggel 6-kor végre felvették a telefont, és negédesen azt jelezték, hogy még erről a környégről senki sem jelzett hibát !!! csak az egész utca azt kereste hol tud fürdeni, mikor egy agregátort hozott a vízmű, mert nem működött az átemelő. Hossza várakozásunkat csak a környék lemerült akkui zavarták meg, mert a riasztók sem bírták a 36 órás készenlétet. Hami sem maradt, hiszen husi és krumpli már csak a kukáb volt jó a 38- órában. Mi maglódfalviak csak vártuk a megváltást, de csak egy újabb sötét éj érkezett, nem högy ELMÚ-kocsi. Az agregátorhoz már az x. kanna gázolajat hozták, mikor a 40. órában lőn villany ! Na ekkor jött a sokk. A szegény fagyasztóknak se kellett több ! Nyek és nyak. Most lóthatunk a kaják és a hűtő után. Persze az ELMŰ ártatlan és ne is keress senkit.
Az itt 2009 made in H+Elmű.

mivanmivan 2009.07.20. 22:42:14

Amikor nálunk (Pest megye) nem volt víz, és hívtam a vízműveket, (kb 15 percen belül) már mondta a géphang, hogy hol van csőtörés, és hogyan próbálják megoldani a problémát (egy másik vezetékkel próbálják kiváltani a sérültet). Nagyon gördülékeny volt a dolog :)

nudlee 2009.07.20. 23:27:15

Mi aznap áramszünetkor végre kiráncigáltuk magunkat a tévé elől és átmentünk anyumhoz, hogy nemfél-e :) De nemfélt.Útközben vittünk az idős néninek a szomszédba gyertyát, de mondta, hogy inkább alszik egy jót végre.
Aztán hazajöttünk és kártyáztunk a sötétbe' kókuszillatú gyertyafénybe'.
Karácsonykor is lehetne áramszünet :)

zm 2009.07.21. 01:23:32

Hat vazze a pofám leszakad. A sok ... komolyan hisz benne, hogy mert befizeti a havi pár ezer forintos számlát, ezért minimum minden kábelt a földbe kell ásni, az egész rendszert hurikán, jég földrengés, árvíz és lopás biztosra kell tervezni, hétvégén is annyi operátort dolgoztatni, hogy többtízezer hívást fogadjanak. Meg persze többezer szerelőt is, akik még a vihar elmulta előtt 120Km/h -s szélben kimennek 10 percen belül bárhova, sőt még minden lakáshoz tartalék aggregátort is raknak.

Ezeknek azt javaslom, hogy következő falugyűlésen szavazzák meg, hogy maguknak tartanak fennt 10 operátort meg 10 szerelőt, és maguk ásatják be az összes kábelt. Ha majd meglátja, hogy mennyibe kerül ez és az áram díján felül ezt az összeget is szépen havonta fizeti, nam majd akkor pampoghat.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.07.21. 01:42:21

@zm:
nem szamit nekik
vihar vihar
leszakadt vezetekek
allo vonatok halott emberek
fel europaban
de nem volt aram
hat nem
szar ugy de neha nincs
engem is elkuldtek a turoba, mit dumalok hogy nalunk egy hetig nem volt
hihetetlen csolatas

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.07.21. 01:44:02

@the as:
hat en legkevesbe hurrikan es aramszunet ezeten dugok
dehat ki hogy

Kis Hableány 2009.07.21. 06:00:40

@Szódás Lova: Mi ugyenebben a helyzetben vagyunk.Nem értem mitől lett havi 400 Kw fogyasztásunk és 150 ezres villanyszámlánk.Az elmü szerint az óra tökéletes csak mi nem értjük hogy miért fogyasztunk(3 fő) egy varrodánnyi áramot.De úgy is lehetetlen bebizonyítani az ellenkezőjét.Eddig havi 13 ezer ft volt a villanyszámlánk,jauár óta lett brutális.Szerintem velünk fizettetik ki a kerület villanyszámláját is.

Kis Hableány 2009.07.21. 06:05:49

@hagyma: Hjaaaa...Akár csak a Jerikó c filmben.Az amcsik annyira jófejek még egy atomtámadás esetén is.Kár hogy csak a filmekben.

Tachikoma 2009.07.21. 09:07:44

mindenkinek sikerült válaszolni, hagyma? Nehogy valaki kimaradjon...

bukin 2009.07.21. 11:06:27

Úgy látom, hogy a csúcstartók mi vagyunk: Bp. XVII. ker. hétfő reggel 9-re lett áram 41 óra áramszünet után. A hűtő leolvadt, az utcában sorra lemerültek a lakásriasztók akkui, egész hétvégén a vijjogást hallgattuk. Vasárnap délben sikerült végre az operátort elkapni az elmü-nél, aki (hasonlóan a többi kommentelő által tapasztalthoz) rögtön kilátásba helyezte, hogy kiszállási díjat számolnak fel, ha birtokon belül van a hiba... Üdv az EU-ból, csóközön a közszolgáltatói mentalitásnak.

mazsola84 2009.07.21. 11:38:50

Nálunk múlt héten valamelyik este fél 9-kor ment el az áram. A tök sötétben találtam a tájékoztatójukon egy számot (38-38-38 volt, de nem tudom, hogy 80-as vagy 40-es körzettel), szépen elnavigáltam magam az ügyintézőig, egyből fölvették, mondták már csinálják. Fél 1-kor arra ébredtem, hogy üvölt a tv, éjfélkor lett áram.
De őszintén meglepődtem, hogy egyből sikerült emberrel beszélnem.
Ja és a számlán semmilyen telszám nincs, ezt valami bedobott reklámanyagon találtam.

Sztrogg 2009.07.21. 16:07:01

Hát, az EU-t nem kéne belekeverni... az ugyanis pont "visszalépést" jelent. A józan ész javára. Mit mondott pld a pártállami szabvány? Elvtársak, a feszültség ennyi. Mit mond az EU-s szabvány? Barátaim, a feszültség általában ennyi, de nem mindig, mert minden esetre nem lehet felkészülni.
Leginkább Amerikát kéne lesni, ott vannak üzleti alapú megoldások. Na, ott az áramszolgáltató honlapján ki is van írva, hogy tarts otthon konzervet, elemes rádiót, palackos vizet és takarókat. Mert ez az igazi realitás. Nem pedig a hit, hogy a világ a régi langyos biztonságot fokozza majd.
Kivi lennék, ki hány hibára gondol, mennyi lehetett? Lehet számháborúzni. Onnantól kezdve már csak némi fejszámolás, hogy hány csapat kéne. És milyen munkákra... Fa, oszloptörés, vezetékszakadás.
Az óriási hasznot szidni nem az ELMŰ-n át kell. Tessék elsétálni az országgyűlési képviselőhöz, és elmondani neki. Mert az állam beleszól a szolgáltatásba. Ez nem piac.
A piaci része az, hogy ha felteszik e kérdést annak akinek eddig nem volt villanya, hogy ennyiért tudjuk adni, 10 évente egyszer egy napos áramszünettel, jó-e ez így, mert ha nem, tessék továbbhordani a petrót a boltból - vajon mi lenne a válasz?
De elárulom (nyilvánvaló), kit lehet szidni. Azt, aki annak idején kompromisszumot állított fel a teherbírás és az ár között, és ennek köszönhetően van most mindenütt max 40 éves hálózat, nem pedig olyan vékony tyúkbél, mint a gépselyem. Azelőtt volt olyan falu, ahol a trafótól induló vezeték olyan volt, mint ma a mérőtől a biztosítótábláig a lakásban... Azt, aki a környéken lakóként kiverte a dilit, annak idején, hogy nehogy már fákat vágjanak ki a vezeték kedvéért, mikor pedig a szabványok egyértelműek voltak. Illetve azt a tanácsi műszaki dolgozót, aki hálózatépítéskor jószívűen megakadályozta a fakivágást. Illetve azt az áramszolgáltatóst, aki 1970-ben jószívűen nem vágta ki, amit pedig... És azt, aki tájékozódás nélkül ültetett és ültet fát. Ezzel kapcsolatban lehet még szidni a zöldeket, aki ilyenekről tudnak, csak nem vállalják fel, mert népszerűtlen. 5-6 éve írtam több egyesületnek levelet, hogy a gallyazásban lépjenek színre az állampolgárok tájékoztatásában ("A következő téma a megfelelő felvilágosítás lenne, aminek külföldön már vannak hagyományai is, arról, hogy hová ültessen akár magánszemély, akár civil hatóság fát.
Tudna tanácsot adni, van-e Magyarországon olyan szervezet, aki ebben partner lenne?"). Azt hiszitek, válaszolt valaki? Á, ciki ez, meg dolgozni is kéne...
Na, a komentezők közül ki akarja felvállalni a hadjáratot? Némethonban olyan is volt, hogy a polgár vállalta a mostohaapaságot, az elöljáróság meg a költségeket, és egész utcahossznyi fasorokat beültettek a kerítésen belülre, hogy ne buzerálja a vezetéket.

Ja, a hűtőláda. Tény, hogy az átlag hűtőszekrény ennyit (24 és több óra) nem bír ki, de a kombináltaknál és a fagyasztóknál lényeges adat a visszamelegedési idő. Nyilván a drágább bírja tovább...
Ami a tönkremenetelt illeti, a többlépcsős túlfeszültségvédelem segít, de az maga több százezer forint. Azt tudomásul kellene venni (de ezt meg egyik gyártó sem hangoztatja szívesen), hogy a motorok és az elektronikus tápos készülékek nem bírnak végtelen számú indulást.

Mazsola 84: az én számlámon van telefonszám, ama bizonyos 38-... Balra fent, az oldalszám és a számla kelte között.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.07.22. 01:05:58

@Kis Hableány:

jovan hat mindig lehet dugni ezt mar megbeszeltuk
@Tachikoma:

igyekeztem

de az igazsag tenyleg az
ha jin egy nagy vihar
orulj hogy elsz
es egyszer majd az aram is visszajon
de nem 5 perc mulva
otthon tenyleg ez a felfogas
volt egy kis vihar es nincs aram a qrwaeletbe
itt meg
koszonjuk hogy dolgoznak rajta es varjuk

sonance · http://www.sonance.hu 2009.07.22. 08:15:25

Hagyma: A te bolygódon milyen a klíma? Biztos meleg, és nedves, jól nő a fű, mert mintha mindig be lennél szívva xD

Az átlag magyar nem tudja a fizetésének 10%-ból 5x megtölteni a hűtőt mint te, két havonta új autót venni, minden szobába 5 tévét meg ikszbokszot tenni. Kicsi pénzéből számlától számláig él és rohadtul bosszantja, ha megromlik az amúgy is drága kaja.

Pazarló amerikai barátaink fél év után kötelet akasztanának a nyakukba, ha itt kéne élniük. Örülök, hogy olyan pozitívak vagytok, de nekünk nem olyan könnyű. A napi stressz és hajtás felemészti az embert (na nem a politikust, mert az állatkerti látványosság, naplopásból és ingyenélésből mindenképp).

EBL 2009.07.22. 17:52:09

Nálunk szombaton - mint utólag kiderült - zárlatos lett a villanyóra. 19:40-kor betelefonáltam, 19:50-kor megkapta a szervizes a munkát, 20:20-kor már a lakásunkon szerelt.

MGT 2009.07.24. 10:36:40

Nálunk, Bp-től 14 km-re, havonta egyszer elmegy az áram minimum. Lehet, hogy csak 1 másodpercre, de az pont elég, hogy gallyra vágja a kompjútert. Ma éjjel 9 órára ment el.

A múltkor írtam az elmünek sima levélben, b@sztak válaszolni. Az 5-ik bejelentésem után valami új készüléket akartak rám sózni 3 K-ért. Mondtam, hogy a bekötési díjat és az előírás szerinti kapcsoló szekrényért bőven fizettem és nekik kellene ezt a problémát megoldani.

A részvényeseknek simán fizetgetik az osztalékokat: tavaly egy 10 000 Ft-os névértékű részvényre 2100 Ft-ot fizettek! Ez felháborító és bele sem merek gondolni hogy a vezetők meg az igazgatósági tanács tagjai mennyit keresnek!

A közgyűlési jegyzőkönyvben olvastam: van pofája Dr. Kövesdi Zoltán igazgatósági tagnak ezt mondani:
"A Társaság jól alkalmazkodott a folyamatosan változó piaci feltételekhez, így az egyetemes szolgáltatás, a szabadpiaci kereskedelem és a hálózati szolgáltatás területén is a megszokott magas színvonalon tudta kiszolgálnia ügyfeleit."

Sztrogg 2009.07.28. 23:02:59

Tessék, olvasd el a nyugati világ szabványát a villamos energia minőségéről. Oda van írva, hogy rövid kimaradás pár tíztől pár százig (!) évente. www.leonardo-energy.org/webfm_send/2703
Az elosztóhálózat sajátosságaitól függően. Vidéken a légvezetéket az ág is húzza (szó szerint). Ezellen nincs védekezés, vidéki fogyasztói sűrűségel így lehet megoldani gazdaságosan a szolgáltatást. Lásd Amerikáról írott monológom feljebb.
Ha értékes a géped, vagy a munkád, alkalmazz olcsó szünetmentest.
Nem tudom, hány éves vagy, én már öreg, hidd el, annál rosszabb, ha egy vezető sokat keres, csak az, amikor keveset. Mert akkor nem azzal foglalkozik, amivel kéne. Jó példa erre a Wartburg és a Mercedes. Semmi különbség a kettő között, ugye?

dugnám 2009.08.30. 16:31:58

Hol lehet feljelenteni az ELMŰ-t?
Én a jó egy hónappal ezelőtti vihar után több mint hússzor próbáltam hibát bejelenteni, a zenélgetésnél tovább sosem jutottam, senki nem vette fel.
Aztán rá 2 hétre megint megpróbáltam, szintén nem vették fel. Úgy látom, ez másnál is így van.
Energiahivatal, vagy mi?
Legalább büntessék őket gyakrabban akkor.
süti beállítások módosítása