Tékozló Homár

A Gyilkos Aknafedél vs hanyag élményfürdő minimix

2009.07.28. 12:29 | szily | 293 komment

A szegény, aknába zuhant kisfiú tragédiája természetesen meg- és beindította a Homár levélíróit is, hétfői lábrepesztős posztunk után jó pár levél csattant a  postaládánkban. Itt van kettő. Az elsőből az derül ki, hogy milyen kicsinyesen járt el az Aquaworld azzal a vendéggel, aki alig vette meg a jegyét, máris felhasadt a feje. (A hétfői poszt kommentjei között egyébként jó sokan írták meg, hogy a hanyag illesztések, vagy kisodródás miatt kisebb-nagyobb sebeket szereztek az Aquaworldben. A kommentelők nem kis része ezt azzal intézte el, fölényesen, hogy egy élményfürdőben ilyen benne van a pakliban, aki gyenge és béna, az ne csúszdázzon. Na, ezeknek a kommentelőknek kívánjuk, hogy életük végéig csúszkáljanak sünök hátán, természetesen tüskeiránnyal szemben, védőfelszerelés nélkül. A Homár a gondtalan konzumálás pártján van, és alapelve, hogy a szolgáltató helyek minden szempontból és szélsőségesen a vendégért vannak, aki egyszerűen nem lehet olyan hülye, hogy fogyasztás közben baja essen.) A második levélben egy magát bennfentesnek mondó olvasó azt boncolgatja, kinek a felelőssége lehetett a szörnyű baleset. A Homár természetesen nem azonosul vele semmilyen szempontból, de mindenképpen érdekesek a felvetései.

Szóval itt az első levél:


A közelmúlt eseményei vettek rá, hogy billentyűzetet ragadjak, s leírjam az én fájó történetemet is az Aquaworld-el kapcsolatban. Előrevetítem, hogy az eredmény egy 3-4 cm-es vágott seb a bal halántékom mögött, melyet össze kellett varni.

Párommal elhatároztuk, hogy az egyik hétvégén megtekintjük a fenti intézményt egy jó kis kikapcsolódás céljából. Először körbejártuk a fürdőt, felderítettük, hol milyen élményekben részesülhet a vendég. Kellemes volt a hullámfürdő, a pezsgőfürdők, s még a hegyi patak is.

Ezután elmentünk kipróbálni a csúszdákat. Először kipróbáltuk a hagymacsúszdát, ahol segédeszköz nélkül kell lecsúszni. Bíztam benne, hogy nem olyan lesz, mint régebben a strandokon, ahol az illesztések szinte tépték az ember bőrét. Igen nagyon csalódtam, mert ugyanolyan rossz illesztésekkel rendelkezik a hagymacsúszda is. Többet nem is csúszott rajta egyikőnk sem.

Átsétáltunk a többi csúszdához, ott is felmértük a lehetőségeket, táblákat elolvastuk, s úgy döntöttünk, hogy eleinte a könnyű (3 fokozat létezik) csúszdákat próbáljuk ki. Minden előírást betartottunk, a csúszdákon az arra rendszeresített eszközök felhasználásával csúsztunk le.

A harmadik csúszásunk a "Szivárvány" nevű csúszdán történt. Ezen autógumiszerű eszközön ülve lehet lecsúszni. Sok helyen a csúszda csöve teljesen sötét, nem lát az ember semmit. A probléma az, hogy a csúszda végén is az, s nem lehet felkészülni a megérkezésre. Szóval e csúszda végén emlékezetem szerint van egy nagy forduló (teljesen sötétben), s utána egyből a megérkezés. Az utolsó fordulóban eléggé az oldalfalra került a gumi, s úgy oldalról érkeztem a vízbe, pontosabban a víz alá. Ekkor egy hatalmas ütést éreztem a fejemen. Hirtelen nem is tudatosult bennem. Felkeltem, s látom hogy véres a kezem. Nézem, hogy mi lehet az, s ekkor szól a párom, hogy ömlik a vér a fejemből. Éppen ekkor egyetlen úszómester sem volt ott, hogy megmondja, pontosan merre van a legrövidebb út az elsősegélyhez.  Az elsősegély helyen az ellátó személyzet adott papírtörlőket, vagy gézlapokat (pontosan nem emlékszem, s elég sokminden kiesett ott), hogy töröljem le magamról a vért. Aztán megnézte a sebem, felvette a jegyzőkönyvet (mellékeltem), bekötötte a fejem, s átirányított az ügyeletes kórházba, hogy varrassam össze a sebet. Alig emlékszem valamire abból, amikor írta a jegyzőkönyvet. Pl. nem emlékeztem a saját telefonszámomra, csak a pároméra, s mielőtt kijöttem a helyiségből akkorra jutott eszembe a saját számom, s a másik szám fölé irattam.

Összesen kb. 1 órát töltöttünk a fürdőben. Kifelé menet a pénztárost megkérdeztem, hogy legalább az én egész napos belépőm árát visszatérítik-e, vagy legalább rövidebb időtartamosra átírják-e, hiszen minden előírást betartottam, mégis megsérültem. Nemleges választ kaptam.

Az Uzsoki kórházban összevarták a sebem, s rá jópár napra kivették a varratokat.

A fürdő hozzáállását az esethez több ok miatt sem értem:
1. Nem tartom elfogadhatónak, hogy egy csúszda (ráadásul könnyű fokozatúnak jelzett) végén a vízbeérkezéskor VÁGOTT fejsebet lehessen szerezni. Ezt én hibás tervezésnek/kivitelezésnek tartom.
2. Minden előírást betartottam mégis ilyen balesetet szenvedtem. A "saját felelősségre" kijelentésnek is vannak azért határai.
3. Nem érte volna meg a fürdőnek visszaadni a jegyem árát, s ezáltal esélyt adnia, hogy ismét ellátogassak oda?! (Mert ez esetben biztosan megtettem volna, de így soha többet) Ismerősök kérdezik, mi történt, én elmondom, s elmegy a kedvük, hogy oda menjenek.

Azon még gondolkodom, hogy ezen eseményt érdemes lenne-e valahová bejelenteni, hiszen a hely megvan, papírok megvannak. Bár a fürdő a baleseti jegyzőkönyvet nem adta ide, csak ismételt kérésre. Az volt a válasz, hogy azt ők nem szokták odaadni. Hmmm, furcsa.

A jegyzőkönyvet, s az ambuláns lapot mellékeltem.

Üdv, György

 

Itt pedig a második levél, a felelősségről.

A balesetre visszatérve:

a balesetet tervezési hiba okozta.

Ennek felelősét lehet aztán keresni, de jogi szempontból a felelős műszaki vezető, a generáltervező, a szakági tervező és szerintem a szakhatóság szerepét hasonló esetekben ellátó szakcég a felelős. A tervezés során elsődleges szempont, hogy az épület semmilyen várható meghibásodás során nem veszélyeztetheti a használóit.

Azaz az aknafedelet úgy kellett volna tervezni, hogy

- az csak speciális csavarkulccsal lehessen felnyítni (még szántszándékkal se tudja felnyitni fürdőző),

- ha meglazul, ne tudjon a helyéről elmozdulni,

- ha elmozdul, alatta egy további rácsnak kellene lennie, hogy ne tudjon senki beleesni,

- az aknafedélen a vízforgató szivattyú áramkörét megszakító nyitásérzékelőnek kellene lennie.

Olyat még soha nem láttam terven, hogy ügyféltérből egy fedél elmozdulása miatt bárki a gép belsejében találná magát.

Egyszerű hasonlat: a liftek esetében is ha elszakad a kötél, akkor még van automatikusan fékező zuhanásgátlója. Így egy lift sohasem tud lezuhanni. Másik hasonlat: ha a lift végálláskapcsolója elromlik, akkor sem tudja agyonnyomni a liftfülke tetején tartozkodókat (csak a filmekben [Mission Impossible]), mert még 1.7m tér van felette.

(...)

Sajnálnám, hogyha a gép biztonságos működésére talán ki sem képzett kezelőszemélyzetet, karbantartót vagy úszómestert vonnák csak felelősségre, hiszen ők talán nem is sejthették, milyen veszélyes a rosszul tervezett gép.

 

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ma Ő, holnap Te vagy Én ? · http://dawmar.blog.hu 2009.07.28. 12:30:10

Én nem akarok elsőzni,de a táma jó,de már olvastam :)))

Ma Ő, holnap Te vagy Én ? · http://dawmar.blog.hu 2009.07.28. 12:32:18

Jaj ez mellé ment,de mindegy most olvas :))

É2I 2009.07.28. 12:33:01

"O"

Ahh, mindig állni és várni, előkelő helyekről lecsúszni.

bldo 2009.07.28. 12:33:42

Ismét csak egyet nem értek: miért utólag? Tessék beírni ide szépen az esemény után, ki tudja, hátha pont az nem megy el, aki legközelebb balesetet szenvedne.

Ma Ő, holnap Te vagy Én ? · http://dawmar.blog.hu 2009.07.28. 12:36:48

Já előkerült szilynk :))) A téma összeségében nagy hiányosságokra utala fürdőben,de most addig lesz téma mig be nem zárják ezt a helyet .

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.07.28. 12:37:23

szily
ertsd mar meg
ez egy beydegzodes
meghalt egy gyermek
hat nem vigyaztak ra a szulei
valaki veresre tori magat, hat ugy kell neki, mert bena
egyszeruen otthon el van felejtve azz emberi ertek
fogadjunk most is tele van az aqvaworld

klacus 2009.07.28. 12:41:39

Hánynom kell a sok Aquafürdős élménytől. Még valaki?

gelsystem 2009.07.28. 12:42:35

ezt most mé kell???????
a sorrend a következő:
1.tervező
2.generálkivitelező
3.műszaki ellenőr
4.engedély kiadó
5.üzemeltető
.
.
aztán lehetne miről beszélni

Impega 2009.07.28. 12:44:33

@Ma Ő, holnap Te vagy Én ?: béna béla

Ezt majd ebed utanra hagyom

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2009.07.28. 12:45:43

Valami hiba miatt elüt egy gyereket a Combino. Nosza, most mindenki írja meg hogy a múltkor összeveszett a Zasszonnyal a villamoson, meg hogy szaladt a megállóba és megbotlott a padkán, beütötte a térdét. Gyerünk, elő a régi sérelmekkel, szervezzünk tüntetést, és természetesen soha többé senki ne üljön a négyeshatosra. (Legalább akkor már nem csak a csúszdáknál nem kell sokat sorbanállnom, de a villamoson is mindig lesz ülőhelyem) :))

karatekutya 2009.07.28. 12:45:50

A tervezésnek a szélsőséges eseményekre kell felkészülnie, a második levéllel teljesen egyetértek. Egy szutyok konyhai robotgépnél is megoldják, hogy ne tudd beletolni az ujjadat, vagy egyéb testrészedet.

Ma Ő, holnap Te vagy Én ? · http://dawmar.blog.hu 2009.07.28. 12:45:59

Mondhatnám Esztergályosan : Eddig,eddig eddig vagyok már az Aquaworld-el :))))
Szomorú esemény világitott rá arra, hogy egy 17 milliárdos beruházásnál is vannak hiányosságok,de legyen ez az ő és a felügyeleti szervek dolga hogy megoldják, mi innen nem tudjuk megoldani!

Metál -e a bimetál? 2009.07.28. 12:46:06

igyekezzünk minél több helyre terjeszteni ezeket, hogy minél kevesebben menjenek ebbe a mászárszékbe.

ott a balaton, a velencei tó stb... és ott nem 100an nyomorognak egy kis medencében.

repecs 2009.07.28. 12:46:13

Számomra nagy élmény hogy nem járok ilyen intézményekben.

Pilgram (törölt) 2009.07.28. 12:47:18

ezt egyébként marhára nem értem (és remélem egy mérnök vagy anyag- vagy csúszdaszakértő elmondja), hogy miért nem lehet teljesen simára csinálni egy csúszdát itthon? ezen annyit gondolkodtam, de komolyan, és nem tudok rájönni hogy miért van az hogy az elemek között mindig van valamennyi rész, vagy recés a műanyag, ami mindig széjjelbassza az ember hátát. az pedig, hogy nincs egy kijelölt hivatal, aki ellenőrizné a fürdőket műszaki szempontból (ha jól emlékszem ezeket az ellenőrzéseket a cégek maguknak készítik el)..abszurdisztán. egy fejlettebb országban az egész kócerájt bezárnák büntiből minimum egy évre, és aztán csak akkor nyithatna ki, ha minden egyes négyzetcentiméter röntgennel és elektronmikroszkóppal átvizsgáltak. vagy meg se engedték volna nyílni. röhej, hogy a gépházat egy fadeszka fedi. ilyen komolyan NEM LÉTEZIK.

Zsola777 2009.07.28. 12:47:30

Tüskeiránnyal szemben nem jó csúszni, mert fennakad...

É2I 2009.07.28. 12:47:30

Szily, ezt tegyétek ki címlapra. Nagyon fel kellene kavarni már az állóvizet és nem csak így blogban.
Sanszos, hogy megpróbálják elbagatelizálni az ügyet.
Pedig egyértelműen látszik, hogy a balesetek sorozata, a szakértelem hiánya felsőbb körökbeni felelősségre vonást is magával kellene hozzon.

Reméljük így is lesz.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2009.07.28. 12:48:47

Esetleg meg lehetne előzni ezeket az eseteket ha a tervező, kivitelező stb. járna konditerembe (jó sokat), enne sok proteint, aggatna magára nagy fukszokat és venne valami bömöst. -Leültettetthangossötétítet verdát.
Akkor elkerülnek a parkolóőrök, BKV ellenőrök és úgy általában békén hagy mindenki.
Max néha megjelenik valami hasonló cikk itt róluk...
-De akkor már ez sem fog érdekelni.

malacorrú · http://malacorru.blog.hu 2009.07.28. 12:49:52

@blackdogone: Könnyű annak aki csak egyet nem ért, de segítek neki!
Érdemes visszanézni itt a Homáron az Aquaworldről szóló bejegyzéseket, amiben a panaszost a sok mindentudó alpári stílusban dorongolta földig, olyanokkal, hogy "ha olvastad volna az ekkor és ekkor írt posztot, akkor nem lettél volna akkora köcsög, hogy odamész"

Kell ezekután valami spéci mazochizmus, hogy megszólaljon egy NORMÁLIS ember, olyan, aki nem a monitor előtt tölti a napját.

LucecitaGonzales 2009.07.28. 12:50:29

Egy hányinger az egész.
A karbantartó valószínűleg nem mérte föl, hogy tényleg veszélyes. Ő nem műszaki v balesetvédelmi szakember. Biztos látta, hogy kilazult a csavar, meg is beszélték, hogy ..te Jóska, itt kilazult egy csavar!... jóvan, majd hozatunk! Aztán szóltak valakinek, hogy szar a fedél, azok meg biztos megrendelték, de 1-2 hónap mire megjön... - ahogy az itt lenni szokott.
Minden nap végén egy felelős szakembernek kéne leellenőriznie a dolgokat aki a biztonságtechnikához is ért, nem egy karbantartónak, aki csak azt látja, hogy hiányzik egy csavar...

F_Jikov 2009.07.28. 12:51:49

Soha a büdös életbe még a közelébe sem megyek. És a családom se. Ez az akvapark egy gányolmány, tipikus kelet-európai történet.

hubert_1975 2009.07.28. 12:52:43

nem teljesen látom az összefüggést a "meghalt egy gyerek" és a "nekem is eltört ezmegaz a csúszdákon, de nem a szerelőaknába estem be" írások között

homár molla 2009.07.28. 12:53:35

György: ha adtak volna egy ingyen belépőt, már nem is fájt volna annyira, meg nem is lett volna olyan veszélyes, mi? figuragyuri.

.lll. 2009.07.28. 12:53:43

a lényeg,hogy dőljön a zsé,a többi nem számít

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.07.28. 12:53:44

@Gery Greyhound >:
nem vicces
egy combino valami hiba miatt nem ut l gyereket
egy jol nevelt okos 9 evess kisfiu is ritkan rohan at a koruton
ez a srac strandolt
andesztend?

malacorrú · http://malacorru.blog.hu 2009.07.28. 12:54:09

Oké, teszek hozzá még valamit.
Az öltözőkből a medencékhez külön férfi illetve külön női mosdókon keresztül lehet bejutni.
Ezek az öltözőkből csapóajtókon keresztül közelíthetők meg, a medencék felől viszont nincs egy pókháló, vagy függöny sem.
Ebből következően hiába van tábla, a férfiak rendszeresen átcsattognak a női zuhanyozón és a nők, de sajnos a gyerekek is a férfin.
Így választhatok.
Vagy fürdőnadrágban tusolok, vagy ott lógatom a fütyülőmet négyéves kislányok tágra nyílt szeme láttára.

Andie 2009.07.28. 12:56:10

Én azt nem értem, ha a múltkori és ezen fenti postolóknak a bőrét szanaszét cincálta a csúszda, akkor a többi, napi 10.000 ember hogy nem tetőtől talpig véresen, átkötözve jön ki a nap végén? Csak napoznak?
Elfogadom, hogy vannak érzékenyebb bőrű emberek, akiknek attól felszakad a válla, ha nekimegy kicsit az ajtófélfának, de akkor ők mér mennek ilyen helyre? Én sem megyek hajótúrára, mert tudom, hogy az első szellő keltette hullámtól kidobom még az 1 héttel korábbi rókát is.

Én tavaly voltam a Ceglédberceli csúszdaparkban, igy 30 évesen már lehet, hogy az volt életem első és utolsó ilyesféle élménye, mert nemnagyon kötött le, de azért kipróbáltunk mindent a párommal (már ami a csúszdákat illeti :)
Volt ott hagyma, meg kamikáze, hát ez utóbbi azér dúrva volt, a maga 10 méteres szabadesésével :D Sehol nem szereztem még egy horzsolást sem, pedig 90 kiló vagyok, és nem ruhában csúsztam. Nyilván előfordulhat itt-ott hiba a felületen, ezt esetleg 1-2 vendég megsinyli, de feltételezem javitják őket, hisz nem érdekük nap végén 25 méteres sorban álló vendégek ellátása.

Egyébként meg maradok a búvárkodásnál.

BGYCS 2009.07.28. 12:57:32

Jópár éve foglalkozom regulációkkal és műszaki biztonsággal. Szerintem két dolog járult hozzá a balesethez. A másodikkal kezdeném.

- Tervezési hiba, kapitális hiba. Bármilyen hasonló gép tervénél van kockázatelemzés. Különben nincs CE jel a gépen, meg sem veszik az gépet az EU-ban. Ezt egy angol (skót) cég gyártotta, tehát halálbiztos hogy itt is kellett hogy legyen. A tervező felelősége hogy közölje a maradék kockázatot az üzemeltetővel (a vevővel). Erre van valami bizonyiték? Pl. "kedves vevő, az aknafedlap elmozdulhat és a vendég beleeshet a gépbe" tartalmú levél esetén gondolom senki nem vette volna meg a tetves uszodagépet. Pert javaslok a gép gyártója ellen.
A másik ok sajnos az emberi hanyagság. Ezen nincs mit szépiteni. Az épitők hanyagok voltak (hibás illesztések, elmozduló aknafedél). A vezetőség hanyag volt mert nem javitották ki a hibákat (kell hogy legyen valamiféle rendszeres karbantartás vagy bejárás, és állitólag több mint 2 napja rossz volt a fedél...). Végül hanyagok voltak akik észlelték a hibát és nem tettek semmit. Nem kenyerem az általánositás, de mintha a jó magyar "tojok mindenre pláne a munkámra" tipusú hozzáállást érjük itt tetten....

Jehuda 2009.07.28. 12:58:04

1.
Az Aquaworld vezetősége azt hiszi, azzal, hogy négy munkatárásától megválik, a probléma meg van oldva. Bele kellene gondolni, miért nem szólt ez a négy munkatárs a feletteseinek. Azért nem szólt, mert akkor azt a felettesek okvetetlenkedésnek vették volna, és kirúgták volna őket, mert rontják a bevételt. Semmi nem oldódott meg tehát, a régi munkatársak helyébe érkező munkatársak ugyanúgy meg lesznek félemlítve, nem fognak szólni a hibákról, jönnek majd az újabb balesetek.

2.
A vezetőséget nem is láttuk, odadobnak egy sajtóreferenst, aki nyilatkozik a helyükben, de azt, hogy a valóságos részvét legkisebb jelét is mutatná az Aquaworld, nem látjuk. Azt látjuk, hogy igyekeznek fű alatt megegyezni a szülőkkel, és úgy tenni, mintha mi sem történt volna.

A valódi felelős tehát a cég embertelen és érzelem nélküli felső vezetése, aki némi profit reményében habozás nélkül dob egy életerős kilencéves legénykét a darálóba (el tudjátok képzelni, mit érezhetett az áldozat utolsó perceiben?), miközben a lelkiismeretfurdalásnak semmi jelét nem mutatja, gondolom el is hiszi magáról, hogy ami történt, arról ő nem tehet.

Birdie · http://birdie.hu 2009.07.28. 12:59:00

A hagymacsúszda illesztési hibáit én is aláírom, kicsit kemény a csúszás, de túlélhető.

A szivárványcsúszdánál nem tudom, mi okozhatta azt, hogy beverte a levélíró a fejét, én többször is lementem rajta és igazság szerint az utolsó fekete forduló után nem emlékszem semmi meredek esésre, vagy éppen olyan részre, ahol mély lenne a víz. A megérkezés kb 15 cm-es vízbe történik.

Szerintem ez bármelyik vizicsúszdán megtörténhet, ahol gumival kell csúszni. Ha kifordul alólad, akkor már nem véd semmi.

"minden előírást betartottam, mégis megsérültem."

Úgy rémlik, senki sem garantálja, hogy nem sérülhetsz meg, még akkor sem, ha minden előírást betartasz. Viszonylag régen voltam, de arra emlékszem, hogy a csúszdánál ki van írva: mindenki saját felelősségére használhatja.

A belépő vásárlásával kvázi bérletet vettél arra, hogy X óráig használhasd a fürdő szolgáltatásait. A BKV se adja vissza a bérleted árát, ha a hónap 2. napján eltöröd a lábad és többet esélyed sincs buszra szállni.
Sajnálatos a sérülés, de emiatt szerintem egy pénztárosnak nincs jogköre pénzvisszatérítésre.

"Nem tartom elfogadhatónak, hogy egy csúszda (ráadásul könnyű fokozatúnak jelzett) végén a vízbeérkezéskor VÁGOTT fejsebet lehessen szerezni. Ezt én hibás tervezésnek/kivitelezésnek tartom."

Ezzel egyetértek, mindenképpen kivizsgáltatnám a dolgot, bár akár az is elképzelhető, hogy nem a csúszda egy része okozta a sérülést, hanem akár egy ottfelejtett hajcsat. Bár ez így utólag már sosem fog kiderülni (éppen ezért tartom aggályosnak, hogy éppen most került fel ez a post).

"2. Minden előírást betartottam mégis ilyen balesetet szenvedtem. A "saját felelősségre" kijelentésnek is vannak azért határai."

Ezzel viszont nem értek egyet, ha valaki fél a balesetektől, ne menjen ki a házából. Bár földrengés esetén ez sem biztos bunker.
Nem akarok érzéketlennek látszani, de úgy gondolom, hogy egy ilyen csúszdás játéknál nem lehet olyan nagy veszély, inkább szerencsétlen véletlenről van szó, nem úgy, mint a 9 éves kisfiú eseténél, ahol egy rosszul felhelyezett elem okozott halálos balesetet.

Picit az az érzésem, hogy most a tragikus baleset után jól rászáll mindenki az Aquaworld-re.

"3. Nem érte volna meg a fürdőnek visszaadni a jegyem árát, s ezáltal esélyt adnia, hogy ismét ellátogassak oda?! (Mert ez esetben biztosan megtettem volna, de így soha többet) Ismerősök kérdezik, mi történt, én elmondom, s elmegy a kedvük, hogy oda menjenek."

A pénztáros fürdő. Nem tudhatjuk, hogy ilyen esetben mi a megszokott protokoll, elképzelhető, hogy felszólhatott volna az igazgatóságnak, de az is, hogy a vezetés szigorúan kikötötte, hogy pénzvisszatérítés nincs és ezért ne is zavarja egy pénztáros se a vezetést.
Ha nem egy pénztárost, hanem egy vezetőt kérdezett volna meg, több konzekvenciát lehetett volna levonni.

okostojgli (törölt) 2009.07.28. 13:00:20

aquaworld bezár, felszánt, sóval behint.

Ma Ő, holnap Te vagy Én ? · http://dawmar.blog.hu 2009.07.28. 13:01:19

@Andie: Kis hamis,Ceglédbercelnek nincs strandja:))) vagy balra Albertirsa de ott nincs csuszda vagy jobbra Cegléd-Budai út, na ott van :)))

Peter Blau 2009.07.28. 13:03:23

Szerintem Bajnai intézkedjen! Azonnal zárassa be az aqvaworld-öt, a helyét szántassa fel a strabaggal, és építsék fel ott az új MSZP székházat. Hátha feltör az elfelejtett aknafedő alól a víz és elmossa...

Cyric 2009.07.28. 13:04:22

@klacus: Egyetértek.

De hogy a blogot is kommenteljem:

Jó lenne ha mindenki rájönne már hogy a csúszdák balesetveszélyesek. Ha valaki nem ismeri a csúszdát akkor igenis előfordulhat kisebb, esetenként nagyobb baleset.

De ez nem igazán a csúszda hibája, vagy azé aki tervezte. Aki először csúszik le és nem ismeri a csúszda szerkezetét igenis könnyen szerezhet horzsolásokat, zúzódásokat, de szerencsétlen esetben nagyobb sérüléseket is.

Én is csúsztam már le kisebb csúszdán is mivel rosszul navigáltam jól bevertem a könyökömet és a bokámon is úgy lehúzta a bőrt hogy utána a barátnőm vette észre hogy vércsíkot hagyok magam után.

De fogjuk fel hogy ha ez nem minden egyes emberrel esik meg akkor nem feltétlenül a csúszda hibája ...

Ha minden ember fejsérüléssel jött volna ki a csúszdából akkor jogos lenne de ha előtted 100-an lecsúsztak minden gond nélkül akkor nem a csúszdában van a gond hanem egy baleset ért téged ami bárkivel megtörténhet.

Ilyesmi miatt kár sírni mert ha a csúszda ki lenne párnázva és 3 km/óra sebességgel csorognál le rajta akkor meg ez nem tetszene.

Ahhoz hogy élvezetes legyen adrenalint kell generálnia, azzal pedig mindig jár egy bizonyos szintű kockázat ...

Ha nem tetszik/vállaldo ne használd.

selymesszőrű tejbegríz 2009.07.28. 13:04:31

@malacorrú:
Jaja ez közszeméremsértés. Minek fürdesz meztelenül? Otthon drága a víz vagy mi?

Önjáró Talajgyalu 2009.07.28. 13:04:40

A "lift nem nyom agyon" kerdeshez: Itt a melohelyemen olyan lift van, ami felett a hely kb. 10-12cm, erkezeskor. Igaz ez olyan lift, ami alulrol tolodik felfele, egy rudazaton. Azert nem probalnam ki szivesen, mivan ha a tetejen maradok. :)

Cook kapitány 2009.07.28. 13:07:32

Elég érdekes a hozzáállása az első posztolónak. Ha visszaadják a belépő árát, akkor még egyszer elmegy? Tehát nem az fáj, hogy varrni kellett a fejét, hanem hogy bukott kb. 5000 forintot?
Ha én egyszer megsérülnék egy fürdőben, akkor sem mennék még egyszer ha milliókat fizetnének. Biztos én vagyok túl hisztis.

Frucsasz 2009.07.28. 13:09:06

@szily: van olyan kategória, hogy béna. Én egyszer egy evőkanállal vágtam meg magam. Hozzáteszem, nem élessel. Teljesen kommersz, klasszikus evőkanállal. Vannak olyan emberek, akik számára a lehetséges legbiztosabb kialakítás is kevés, ezért ők mindenképp megtalálják a lehetőséget a sérülésre. Én is közéjük tartozom. Minket hívnak úgy, hogy béna. Itt tartom fontosnak megjegezni: mi nem vagyunk sokan. Igen kevés igazán béna ember van, aki az, az többnyire tudja is magáról ezt.
Azzal egyetértek, ahhoz az általad idézett posztnál is leírtam, hogy a csúszdákat (és bármi mást is) olyan biztonságossá kell tenni, hogy egy átlagember ne sérülhessen meg. Ismétlem, nem egy akrobata, hanem egy teljesen átlagos ember. Akkor is, ha egyébként nem sportol, nincs mozgáskultúrája, nincs egyensúlyérzéke, stb.
De az is tény, hogy
1. általánosságban aki béna, az ismerje fel ,hogy béna. Ne legyen önmaga ellensége. Aki tökéletesen biztonságossá tett csúszdákon (ezek szerintem nem azok) is balesetet szenved, az valóban ne csúszdázzon.
2. a horzsolás az horzsolás. Ha a bőr hozzáér egy idegen felülethez, és azon csúszik, akkor a súrlódás hatására bizony a horzsolás természetes végeredmény lesz. Csúszdában horzsolás miatt panaszkodni olyan, mintha kimennél délben 36 fokban a napra, aztán csodálkoznál, hogy lebarnulsz-leégsz. Más kérdés, ha már egyenesen lenyúzza a bőrt, pl. mert rosszak az illesztések. De a legtökéletesebb csúszdán is lesznek horzsolásos esetek (ha mást nem ,akkor a bénák nemzetsége megoldja, hogy legyen), mivel ez velejár.

Összességében, aki béna, az igenis meg fog sérülni, a világ legbiztonságosabb csúszdáján, mászókáján, akármijén is. Ami fontos, az az, hogy ha olyan magas a sérülések aránya, ahogy itt tűnik (az elmúlt napok cikkeiből, posztjaiból, kommentjeiből), az már nem normális, nem lehet ráhúzni, hogy biztos mind béna volt. Ami azt jelenti, hogy az élménypark egy átlagember számára nem biztonságos.

Ma Ő, holnap Te vagy Én ? · http://dawmar.blog.hu 2009.07.28. 13:09:08

@Jehuda: Valótlant állitasz!! ajánlom neked az alábbi videót,kifejezetten figyelj a szemére és az elcsukló hangjára,még jó, hogy megszünt a karóba huzás- néha egyesek túlzásba esnek:(((

webcast.tv2.hu/tenyek/index.php?m=video&video_id=399858

Bandi_jóválasztás (törölt) 2009.07.28. 13:10:59

@hubert_1975: annyira pedig nem bonyolult: ugyanaz a helyszín.
@Andie: egy "vágott fejsérülés" nem egyenlő horzsolással. Nem azért szerezte, mert szerinted vékony a bőre, gondolkozhatnál mielőtt osztod amiből amúgy is kevés van.

Gregor Elmarsson 2009.07.28. 13:12:06

Elolvasva az elmúlt napok aquawolrdös cikkeit, no meg a kommenteket, két dolgot nem értek:

1. Hogyan lehet úgy összerakni egy élménycsúszdát, sőt egy egész parkot, hogy látogatók tucatjai arra panaszkodjanak, hogy az illesztési hézagok miatt kisebb-nagyobb sérüléseket szenvedtek...

2. Hogyan lehet egy ilyen helyet arra hivatkozva védeni, hogy "gyerekkorunkban is ilyen csúszdák voltak", vagy "ha puha a bőröd, ne csúszdázz"???

Pecséttörő 2009.07.28. 13:14:25

Mo-n elképzelhető az a változat is, hogy a "hanyag" karbantartó éppen el sem jutott a feladatig, mert éppen 3456 javítandó dolog van, mert spórolásból 1 embert vesznek fel 3 helyére. Aztán őt b...k ki gyorsan.

PeterBogyo · http://ujbuda.kutyaiskola.eu 2009.07.28. 13:15:31

@Andie: Teljesen veled értek egyet, nem feledve azt h AW egy rakás szar lehet, tele hibákkal.

"Na, ezeknek a kommentelőknek kívánjuk, hogy életük végéig csúszkáljanak sünök hátán, természetesen tüskeiránnyal szemben, védőfelszerelés nélkül"
Hát Homár te is a bénák közé tartozol és én meg azt kívánom neked, hogy.. itt hosszú káromkodás következik. De az tény, h egy rendkívül hosszú seggszőr vagy.

Azért elmesélek valamit. Annó még ijfúkoromba naponta jártunk ki a Rómaifürdőre, ahol végigcsúszdáztuk a napot. Mi voltunk (haverokkal) a csúszda királyai, nem volt nálunk gyorsabb. Aztán egyik nap valaki kihívott minket versenyre. Haverral bevállaltuk és szokásos módon (gatya betűrve, csúszda kikenve, egymás mögött lecsúszva) elindultunk lefelé. Minden ideális volt, mentünk mint az állat, majd az ucsó kanyarban elrugaszkodtam a mögöttem jövőtől (ahogy kell) fel a peremre, majd... hoppá kiestem a csúszdából. Kb 3 cm álltam meg a csúszda tartóoszlopától és úgy beütöttem a lában, hogy egy teniszlabda méretű vérömleny lett rajta. Hogy miért mesélem ezt el? Mert ezek szerint a csúszda nem volt biztonságos, rosszul lett megtervezve, sőt balesetveszélyes volt. Egy frászt! Csak nem az extrém használatra lett kitalálva.

Anyám nem írt sehova, nem jelentett fel senkit, csak adott egy maflást h mekkora hülye vagyok. Nem volt rendőrségi feljelentés, nem kértem kártérítést, meg semmi hasonló. Tudtam h én voltam a hülye és örültem h megúsztam.

Manapság az embereket vonza az extrémitás. Szeretik magukat kipróbálni szokatlan helyzetekben, de nem gondolnak a következményekre. Bungeejumpingnál is elszakadhat a kötél, a búvárkodás miatt meg nitrogénes lesz a véred és szépen bekrepálsz a repülőn.

Nem mondom ,hogy a fürdő nem hibás, de ne akarjunk már minden feleősséget rájuk kenni. Nem a fürdő dolga megvédeni minket, hanem magunknak kell vigyázni magunkra és a szeretteinkre. Ez a saját érdekünk és nem lehet delegálni a dolgot. Aki meg béna az ne menjen olyan helyre ahol fennáll a fokozott balesetveszély. Igen a csúszdapark ilyen. Még akkor is ha jók az illesztések, mert beverheti a fejét a fémkorlátba, kieshet a magasból, belefulladhat a vízbe, ráugorhatnak a hátára.. stb.

Nem kell ezen csodálkozni, de aki tudja h sérülékeny az tegyen többet a biztonságáért.

És nem kell mindenért anyucihoz futni meg sírni. Nincs kint h kötelező csúszdázni!

Hja és ettől még azt gondolom h AW rendesen saras a dologban, de ez nem mentesíti azokat akik nem képesek vigyázni magukra...

Lehet utálni!

Bandi_jóválasztás (törölt) 2009.07.28. 13:15:40

@Gregor Elmarsson: ugyanezen pislogok én is nagyokat újra és újra.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.07.28. 13:15:56

@Frucsasz: én is a bénák csoportját gazdagítom :) de azért az durva, hogy rossz, hézagos illesztések miatt sérüljön meg valaki. Fiatalabb koromban szerettem vízicsúzdázni, de bénaságom ellenére sem sérültem meg soha, mert rendesen össze volt rakva a csúszda :)
viszont a mostani postokat olvasgatva... halott gyerekek.. ömlő vér a fejből... vércsík a csúszdában stb... valahogy nagyon elment a kedvem az ilyen közös fürdőhelyektől. Maradok a kádnál :)

euAgWzgmmtq7K 2009.07.28. 13:15:58

én nem voltam az AW-ben ez igaz, de ne röhögtessetek már hogy felnőtt emberek véresre szabdalják meg összetörik magukat egy nyomorult csúszdán... ha meg igen, akkor miért van most is teli az AW, mások bevállalják az ájulást, levágott ujjakat, összevarrt szemöldököt, letépett bőrt?

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2009.07.28. 13:16:43

Nekem is kezd a könyökömön kijönni a sok Aquaworld-ös baleset. Most mindenki fröcsögi, hogy ja igen neki is letört a körme és mennyire kegyetlen gonosz ez az uszoda.
Mi éppen holnap fogunk oda menni mert remélhetőleg az eset hallatán sokan nem lesznek ott.

El kell fogadni, hogy ezek a csúszdák nem egyszerű hagyományos csúszdák és sajnos nem lehet megtervezni olyanra, hogy minden testsúlyra és emberi viselkedésre megfelelően biztonságos legyen.
A hagymacsúszda illesztéseit én is éreztem, de szerintem elviselhető. Egyrészt úgyse csúszkál rajta az ember óránként harmincszor másrészt más helyeken gyatrább kivitelezéssel is lehet találkozni.

Szódás Lova 2009.07.28. 13:16:49

@Ma Ő, holnap Te vagy Én ?:

Ottan én is voltam. A Kamikázén megrántottam a nyakam esés közben. Nem mondtam senkinek, és nem is sietett oda négy egyenruhás orvos.

Másnapra elmúlt.

Cook kapitány 2009.07.28. 13:17:20

@Frucsasz: "Ha a bőr hozzáér egy idegen felülethez, és azon csúszik, akkor a súrlódás hatására bizony a horzsolás természetes végeredmény lesz."

Egyszer menj el valami normális országban lévő vízicsúszdára és csodát fogsz látni. Itt Magyarországon nem képesek normális csúszdákat csinálni.

gpetersz 2009.07.28. 13:17:59

Most kultúrált leszek. Grey, hubert: ***** anyátok!

Ennyi futotta? Egy combino-s példa? Ami se nem releváns, se nem illik ide... Ha a combino-nak szar a fékrendszere mondjuk, akkor had legyen már hibás a Siemens. Ha a csúszda szar akkor valaki legyen már érte felelős, és ne az úszómester.

Ennyi ésszel saját blogod van? Ma már minden hülye blogol.

Bandi_jóválasztás (törölt) 2009.07.28. 13:18:06

@Nuunius: te nemcsak egyszerű vagy, hanem konok is. Remek párosítás!

Joindulat SC 2009.07.28. 13:18:09

@Pilgram: Egy roh@dt utat nem tudunk építeni.Ott is ki kell lógnia az aknafedélnek az út síkjából... (úgy biztos könnyebben lefolyik a víz) Én nem csodálkozok ,ha csúszás közben a kisebb termetű gyerekek kipotyognak a csúszda illesztéseknél.
Egy kis sztorim nekem is van ide. Egyszer mentem fel a csúszdákhoz és csak nekidörzsöltem véletlen a kezem a falnak. (Ahogy a fordulóban próbáltam befordulni a gumival) Mondanom se kell ,hogy szétvágta a kezem a fal. Egy ilyen helyen ,ahol gyerekek szaladgálnak szétázott bőrrel stb talán illene sima falakat csinálni.Nem ilyen fröcskölt mintás akármit.Bele se merek gondolni,hogy mi lenne ha elcsúsznék és nekiesnék a falnak. Tudom nem lehetek valami sikeres ha Aquaparkba járok és még a liftet sem használom :p

Kutyi 2009.07.28. 13:20:41

Minden melléduma ellenére a tény az,hogy az ilyen "élményfürdők" élményt nyújtanak. Sajnos azt nem írják hogy ez csak pozitív élmény lehet. A közlekedést is saját felelősségre veszem igénybe, ha baleset történik mégis megkeresik a felelőst és nem úgy mint anyukám, aki a garázsba betolatva letörte a visszapillantót majd jól leszidta apukámat, hogy miért nem szólt hogy olyan kevés a hely ! Mert itt ez történt. Feláldoztak 4 bábut - még a rendőrség nyomozásának lezárása előtt - akik vagy nem szóltak hogy helyzet van, vagy szóltak, de nincs nyoma. Az igazi felelős távolabb és feljebb keresendő. Én is csúsztam már le olyan pályán, hogy azt se tudtam merre járok, mi van fönn és mi van alul...nos ilyenkor egy pár centis vízbe zúgni...lehet hogy nagy a koppanás. Az a gáz, hogy mindig egy baleset hívja fel a figyelmet az ilyen hiányosságokra, valakinek áldozatnak kell lennie, hogy odafigyeljenek! Részvétem a kis srác szüleinek, feldolgozhatatlan ...

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2009.07.28. 13:20:53

A vendégnek, vevőnek, fogyasztónak stb. mindig igaza van. Olyan nehéz ezt megjegyezni?

Énbagoly 2009.07.28. 13:21:06

Én azt nem értem ezekkel az esetekkel kapcsolatban, hogy miért nem lép a hatóság? Most még az a duma sem jöhet, hogy "nem halt meg senki". Mert igenis meghalt. Nálunk miért nem lehet soha megtalálni az igazi bűnösöket? Attól még, hogy kirúgják a kisembereket, nem fognak másként gondolkodni a fejesek.

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2009.07.28. 13:22:27

Ja igen és azért érdemes belegondolni, hogy a látogatók hány százaléka szerzett sérüléseket. Mert szerintem ez így reális.
Most itt minden sértett írogat, hogy neki milyen baja történt csúszdázás közben, de az a nagy százalék nem fog írni aki minden probléma nélkül eltöltött ott egy egész napot.

Nekem pl. még nem sikerült ott megsérülnöm.

Sákif za morro? 2009.07.28. 13:23:05

Rögtön egy vicc jutott az eszembe, amikor az öreg zsidó haldoklik. A család áll az ágyánál. Az öreg végigkérdez mindenkit hogy ott van-e. Mondják neki hogy igen. Ekkor megkérdezi, hogy akkor a szomszéd szobában miért ég a villany?! A panaszkodó nagyon beütötte a fejét, nagyon nem emlékezett semmire, de a kijáratnál azért vissza akarta kapni a pénzét. A pénztáros helyében még azért picsán rúgtam volna a csávót....

Hogy releváns is legyek, kiskoromban a Tisza mellett laktunk, és egyszer fürdés közben elvágtam a lábamat egy kagylóval, vagy üvegszilánkkal. Pedig nem rohantam, szép óvatosan mentem a vízben. Sajnos a tanácsházán nem adtak kártérítést. Nagyanyám azt mondta, hogy ne lépjek a sebre, úgy játsszak.

monstertruck 2009.07.28. 13:23:24

nunius, azt mondd már el mi az egy vízicsúszdán hogy "gatya betűrve? hová? egy helyet tudok ahová tűrheted be a gatyeszt de akkor már érdemesebb levenni nem?

Ma Ő, holnap Te vagy Én ? · http://dawmar.blog.hu 2009.07.28. 13:27:49

Eddig nem akartam felhozni az albertirsai esetet,de ott az üzemeltető felfüggesztettet kapott,a szülök és nagyszülök minden médiát bejártak(megértem őket is),de hol van a szülői felelősség ezekben az esetekben,én sosem engedem a gyerekemet egy strand területén egyedül mászkálni!!! Ha gyerekkel megyek akkor az én felelősségem, hogy elkisérjem mindenhova, vigyázzak rá!!!

Muad\\\'Dib 2009.07.28. 13:29:03

@BRandom:
"Ja igen és azért érdemes belegondolni, hogy a látogatók hány százaléka szerzett sérüléseket. Mert szerintem ez így reális."
Ne is haragudj, de ez így egy baromság. Ugyanis ezek szerint, ha épület felújítás van az utcádban és csak egy emberre zuhan a téglafal közben, akkor minden rendben, mert igen kis százaléka a napközben arra sétálóknak.

PeterBogyo · http://ujbuda.kutyaiskola.eu 2009.07.28. 13:30:02

@monstertruck: ehehhe igen akkor még normális fürdőgatyát hordtunk, amiben úszni is lehet, nem csak lubickolni.

Igen a gatyát a hátsódba kell betűrni.

Igen egyszerűbb lenne levenni, de a vízbe érkezéskor túl sok mindent engedne láttatni. Bár volt ,hogy esős napokon, amikor csak mi voltunk kint akkor úgy csúsztunk. Illetve olyan is volt h a sok csúszástól (meg a rossz illesztéstől) megkopott csúszda szétkoptatta a gatyát és bizony egyik csúszáskor elszakadt. Na aaaaz ciki volt. :P

euAgWzgmmtq7K 2009.07.28. 13:32:22

@Nuunius: nekem is volt h kilógott a herém alul, annyira megkopott a ruha. úgy tűnt fel, hogy amikor széttárt lábakkal megérkeztem a csúszda alján, láttam hogy nagy szemeket meresztenek mindig. aztán később ültem a fűben és a szomszéd nő nagyon bámult, aztán elfordult, akkor lenéztem és az egész zacskóm kint függött

Alikam 2009.07.28. 13:32:58

@BRandom: Ja, hogy máshol szarabb, úgyhogy nem is olyan gáz, hogy szar?
Na ne...

Az meg, ami ezt a lavinát indította, egyszerűen felháborító. Az, hogy egy bevallottan iszonyat teljesítményű és szívóerejű gép és a fürdőzők között csupán egy mozgó, kilaztult fedél legyen.

Hát ezt aztán magyarázhatod naphosszat...

Az meg, hogy itt sokan azt mondják, hogy nem rendeltetésszerűen használták a csúszdákat, biztos azért lettek a horzsolások, ütések..., hát ezt is kétlem.

Én egyszer voltam élményfürdőben, jó volt, három csúszda volt, mindhárman vagy 20x végigmentem, nem volt illesztési gubanc, nem horzsoltam le magamat, és most figyelj!...aki előttem volt (úgy összesen 200 ember lehetett), egy kivételével mindneki rendeltetésszerűen használta. AZ az egy is egy kissrác volt, aki fejjel előre csúszott.
SDzóval nem az az általános, hogy az emberek leszarják a saját biztonságukra vonatkozó szabályokat.

traff 2009.07.28. 13:33:07

Rés azért kell , hogy lehessen hőtágulni a csúszdának.

É2I 2009.07.28. 13:33:30

Én is csúszdásztam már életemben kismillió helyen. Érdekesnek tartom, hogy nem zúztam le magam sehol. Pedig volt olyan, hogy többen is utól értük egymást (1-2 a csúszdázás alapjait nem ismerőt)és vonatban mentük onnantól. :)
Nekem pont ez támasztja alá, hogy azért kell ott valamilyen tervezési, kivitelezési hiányosságnak lenni, ha ilyen számban fordulnak elő balesetek.

És nem, nem horzsolásokról beszélünk, hanem kulcsont törésről, lábtörésről, 3-4 cm-s összevarrásra szoruló vágásról.
Ez -bármennyire is extrém csúszda- nem elfogadható. Nem is beszélve a korábbi posztokban felmerülő az "úszómester" nem tud első segélyt nyújtani, stb bejegyzésekről.
Az pedig ne legyen már mentesítő, hogy mindenki a saját felelősségére veheti igénybe duma.
Nyilván ki kell írniuk, de ez olyan mosakodásnak tűnik. Ezzel ki lehet kerülni a fent említett sérülések által esetlegesen indított kártérítési igényeket, ki lehet bújni a felelősség alól, mást nem.

Nyílván ez nem szorosan kapcsolodik a sajnálatos halálesethez, de erősen abba az irányba mutat. Értsd; előbb-utóbb nagyobb baj is történhet. (Kár, hogy mostmár nem jövő idő.)

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2009.07.28. 13:34:03

@Karmadealer: OFF "A vendégnek, vevőnek, fogyasztónak stb. mindig igaza van. Olyan nehéz ezt megjegyezni?"

egy nagy lófüttyöt. kevésbé artikuláltan: igen, természetesen fényesre nyaljuk a kedves ügyfél valagát. ha kell, nyelvünkkel felfelé haladva megtisztítjuk a bélrendszerét is. ha szükséges, fényesre pucoljuk a gyomrát. de könyörgöm, a foga közül az ételmaradékot már ne én nyaljam ki!!!

ON

RogerNyul 2009.07.28. 13:34:17

Most akkor elkéne dönteni, hogy az aknafedél a gép része-e, vagy az épületé-e. Márha a Skótoknál tartunk.

Alexnorman 2009.07.28. 13:35:10

@Ma Ő, holnap Te vagy Én ?: Szerinted egy 9 éves gyerek mellett hány méterre kell állnia a szülőnek, hogy ne történjen baja? És minden pillanatban?
2 méter? 3 méter?

Cyric 2009.07.28. 13:35:47

@hogyisvanezrulez: Bocs ebben a blogban nem arról az esetről van szó.

Nyilván nem fogtad fel különben nem hivatkoznál rá ... na de mindegy. :p

euAgWzgmmtq7K 2009.07.28. 13:36:01

@É2I: hogy a picsába tudja valaki egy csúszdán eltörni a kulcscsontját?

toth_zozo 2009.07.28. 13:36:14

Én szerintem lehetne Aqnaworld-re átnevezni et jó kis helyet:)))

Alikam 2009.07.28. 13:37:34

@Ma Ő, holnap Te vagy Én ?: Az AW esetében szó sem lehet szülői felelősségről, ugyanis másfél méterre állt a gyerektől az apja, annyira hogy még agyors szívóerő ellenére is oda tudott ugrani és megofgni a gyerekét, csak hát sajnos a gép sokkal erősebb volt...

toth_zozo 2009.07.28. 13:38:08

Lehetne Aqnaworld-nek hívni

PeterBogyo · http://ujbuda.kutyaiskola.eu 2009.07.28. 13:40:56

@d.hardman: na igen
meg azzal versenyeztünk át tudunk e ugratni a biztonsági kötélen. de szép idők voltak :P

Ma Ő, holnap Te vagy Én ? · http://dawmar.blog.hu 2009.07.28. 13:41:39

@Alikam: Általánosságban irtam, sajnos ez a tragédia felfoghatatlan és szörnyű:(((((((((((((

Grafithuszar 2009.07.28. 13:41:52

Nos, tény hogy az az aknafedő nem volt rendesen rögzítve és hibáztak. De én úgy érzem hogy most mindenki elővette régi sérelmét. A szivárvány csúszdán én is csomószor lecsúsztam, és semmi bajom nem volt vele. Megjegyzem elég sok aqua parkaban jártam már életemben, és semmi különbséget nem éreztem a mogyoródi aquaworld-ben.
A postoló sz@arul csúszott le és megütötte/megvágta magát. Megesik. Velem is előfordult már nem egyszer, és nem az aquaworld-ben. Egyszerűen tudni kell lecsúszni, hogy ne fejjel előre érkezzél be a medencébe. Olyan ez mint a biciklizés. Ott is összetöröd magad az elején, mégse pereled be a világ össze bicikligyártóját hogy veszélyes a termékük.

drhrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr (tör 2009.07.28. 13:41:52

Ha a bkv-n baleset ér és érvényes jegyed, bérleted van, akkor először is biztosítva vagy, tehát megpróbálják anyagilag megfizetni a téged és kárt és igen, tudok olyan esetről, amikor ingyenbérletet kapott (évest!) az illető.
Aki arra hivatkozik, hogy őt sosem érte baleset, az igen ostoba, aki csak a saját kárán tanul. Uzsgyi, kívánom neki. Aquaw. csak akkor lenne veszélyes, ha minden második embernek leszakadna egy végtagja?????
Nyilván van egy arányszám, pl. minden 1000., 10000. vagy 1 milliomodik vendég, aki a véletlenek következtében megsérül. Ha ez a szám alacsony - már pedig úgy tűnik, hogy alacsony -, akkor a szolgáltatás veszélyes.

Ennyi!
Kretének!

Alexnorman 2009.07.28. 13:42:05

@Cyric: Ja, a címről úgy jött le, hogy A gyilkos aknafedélről van szó.
De ezek szerint több gyilkos aknafedél létezik, és én tévedtem...

nothing.at.all (törölt) 2009.07.28. 13:42:22

"Olyat még soha nem láttam terven, hogy ügyféltérből egy fedél elmozdulása miatt bárki a gép belsejében találná magát."
ezt én sem értem, hogyan lehetséges.
mint egy időzített bomba.
valószínűsíthető volt, hogy egyszer robban, de megvárták, amíg tényleg, ahelyett hogy megelőzték volna. és ez egy ember életébe került. hihetetlen, hogy egyes emberekben még a morzsikája sincs meg a felelősségérzetnek. tényleg arra lenne szükség, hogy valaki beleordítsa a képükbe, hogy VALAKI MEG FOG HALNI BAZMEG! enélkül nem megy?

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2009.07.28. 13:42:52

@Muad\\\'Dib: Igen ezt hívják balesetnek. Balesetek már pedig történnek és az mindig az emberek kis százalékával történik.
Ha lezuhan egy Malév gép akkor zárjuk be az egész céget? Lehet csak az adott géptípust kellene megnézni esetleg az azt karbantartókat.

Aki csúszdázik az megsérülhet mert ezek nem egyszerű játszótéri csúszdák.

Ma Ő, holnap Te vagy Én ? · http://dawmar.blog.hu 2009.07.28. 13:43:26

@hogyisvanezrulez: egy 9 éves gyerek mellett méteren belül kell állni egy 10000 fős strandon. De mint kiderült most ez is kevés volt,sajnos:(

ciprike 2009.07.28. 13:43:29

@Ma Ő, holnap Te vagy Én ?: itt akkor is megtörtént volna a baj, ha a kezét fogják!
Egyszerűen "aknára lépett" (nevezték is így tegnap: Aknaworld), abban a pillanatban bezuhant a darálóba és már roncsolódott is szét... Állítólag pár méterre az úszómestertől, de ő sem tudta visszahozni, még az is percekbe telett, mire a gépet leállították, de addigra már rég késő volt

bldo 2009.07.28. 13:44:13

@malacorrú: Igen, ez az öltőzős/zuhanyzós dolog tényleg eléggé el van szabva. Egyébként pont ilyenekre gondoltam: jól le kell írni, én meg elolvasom okosan, mielőtt elmegyek (vagy nem megyek, ha nagyon sok rosszat olvasok). A zuhanyzós baromságot olvastam korábban, fel voltam készülve rá, így nem ért kellemetlen meglepetés. A csúszdák pontatlan illesztéseit olvastam korábban, felkészültem rá, csak azokkal a csúszdákkal szórakoztattam magam, amik csúszógumival használhatóak (ne borotválja le egy anyajegyemet se a csúszda), semmimet nem vertem oda/vágtam el/ficamítottam ki. Én jól éreztem magam, azonban most a jó emlékeim ellenére sem tudnék felhőtlenül mókázni ott újra, azt hiszem ha ilyen vágyásom támad, legközelebb másik helyet próbálok ki.

Ellenben az egyik barátom rendszeresen kiborult a hegyi patak vagy miafene nevű csúszdánál a finisben a gumiból, szép nagy lendülettel - nekem ott sem sikerült, bár én vagy 25 kilóval könnyebb vagyok nála.

Szóval az ilyesfajta észrevételek hasznosak, mert tudja az ember, hogy mire vigyázzon. Persze jogos az igény, hogy ne kelljen vigyázni semmire, legyen alapból biztonságos a hely, de kis országunknak bizony vannak hiányosságai az ilyesféle területeken. Így inkább én előzetesen próbálok tájékozótni és vigyázni magamra, mert más úgysem fog. (Nyilván a kinyíló aknafedél olyan eset, amire előre nem lehet felkészülni illetve elmenni sem lehet mellette szó nélkül. A horzsolások, borulások egy része viszont kivédhető szerintem.)

Valakik felhozták itt a BKV-t mint hasonlatot arra, hogy ha eltöröm a lábam a BKV-n, akkor sem fizetik vissza a bérlet árát. Ez így van, ellenben mintha minden bérlet és jegy tartalmazna utasbiztosítást; itt is ez lenne a megoldás: a jegyárban legyen biztosítás (bár kérdés, hogy melyik biztosító vállalná ezt be, hiszen végső soron csak egy potenciális balesetforrás minden ilyen hely, még a legbiztonságosabb is), ami "védelmet" nyújt az eszközök rendeltetésszerű használata során keletkezett sérülésekre. (Tudom, bilibe lóg a kezem...)

drhrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr (tör 2009.07.28. 13:44:46

Arról meg nem beszélve, hogy halálesetet olyan szinten kéne minimalizálni, hogy csak sok évente fordulhasson elő.
Na most napi 5000 vendégnél (alámondtam, mert 6000-re mondják), ez ugye éves szinten másfél millió ember. )Ötévente egy halálos eset sok! Pedig az még mindig 1/7,5 millióhoz.
Majmok! :)

hubert_1975 2009.07.28. 13:45:55

@Frucsasz: ez a "A Homár a gondtalan konzumálás pártján van, és alapelve, hogy a szolgáltató helyek minden szempontból és szélsőségesen a vendégért vannak, aki egyszerűen nem lehet olyan hülye, hogy fogyasztás közben baja essen." szöveg két forrásból jön.
Egyrészt ez egy félreértelmezett/"magyarizált" hozzáállás átvétele a consumeristből, másrészt személyes félelemből táplálkozik. Ha valaki mély fűmámorban véletlen a Ferdinánd-hídról pisálja a nagyfesz vezetéket, akkor majd a máv fizessen és ne haljanak éhen a kis homárkák

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2009.07.28. 13:47:11

Ez a lényeg, a többi csak maszlag!!!
"- az csak speciális csavarkulccsal lehessen felnyítni (még szántszándékkal se tudja felnyitni fürdőző),
- ha meglazul, ne tudjon a helyéről elmozdulni,
- ha elmozdul, alatta egy további rácsnak kellene lennie, hogy ne tudjon senki beleesni,
- az aknafedélen a vízforgató szivattyú áramkörét megszakító nyitásérzékelőnek kellene lennie.
Olyat még soha nem láttam terven, hogy ügyféltérből egy fedél elmozdulása miatt bárki a gép belsejében találná magát."

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2009.07.28. 13:47:41

@Alikam: Az tény, hogy az ott dolgozó személyzet hibás, de legalább ennyire vétkes a szülő is mert a saját gyerekére nála jobban senki se tud vigyázni.
Nagyon könnyű a felelőséget másra hárítani, de amikor a folyóba csúszott a kompnál az autó akkor is a szülő volt a vétkes és nem az autó gyártója.

Nekem is van gyerekem és látom, hogy egyesek milyen szinten nem vigyáznak a sajátjukra. A saját 8 éves gyerekemet egyrészt sose engedtem volna a szörfmedencébe. Másrészt nem tévesztettem volna szem elől. A gyerek a gyerekeknek fenntartott részen volt egyedül csakis. A hullámmedencébe is úgy mentünk be, hogy én ott voltam mellette. A hagymacsúszdánál is fönt egyikőnk elkísérte lent meg figyeltük a medencénél a leérkezéskor. Felügyelet nélkül sose hagytuk volna lecsúszni a hagymacsúszdán se.

PeterBogyo · http://ujbuda.kutyaiskola.eu 2009.07.28. 13:49:23

@blackdogone: asszem a Generali a BKV biztosítója. Bár már rég metróztam de ott az volt kint

Alexnorman 2009.07.28. 13:49:57

@Ma Ő, holnap Te vagy Én ?: Én nem vinném ki a 9 éves gyerekemet egy ilyen -- mármint élményfürdős helyre.
Egyszerűen nagyon veszélyes.

(Meg különben is rühellem a strandokat...)

Ma Ő, holnap Te vagy Én ? · http://dawmar.blog.hu 2009.07.28. 13:50:08

@ciprike: Mint az esti hiradókbol és a megjelent képekből (reggeli Mokka) kiderül ez bizony TERVEZŐI hiba,ki kellett volna tudni számolna a turbinák álltal létrehozott nyomoerő erősségét,látszik az úszomesterrel együtt is megemeli a fedelet ennek ZÁRHATÓNAK(kulccsal nyithatónak) kellett volna lennie.Én mindenképpen a skót tervezőt tenném felelőssé,neki kellett volna tesztelnie a gépet és biztonságosra megcsinálni.

havajj 2009.07.28. 13:50:50

Ja persze, kivitelező, tervező stb. a hibás. Haladjunk akkor már feljebb, miért nem mindjárt az akinek '92-ben először eszébejutott, hogy élményfürdőt épít ott. Ha elüt valakit egy autó, akkor ki a felelős? A benzinmotor feltalálója?
Lehet vizsgálni, hogy volt-e biztonsági kapcsoló, meg le volt-e csukva a rács, de egy gyerekért egyedül a szülei a felelősek. Sajnálom.
Ha ott voltak mellette, és látták, de nem tudtak semmit csinálni, akkor visszaszívom.

É2I 2009.07.28. 13:51:39

@d.hardman:
Baleset által ;P
Egyébként meg lapozz vissza pár posztot, ott írta valaki. (Bocs, hogy nem keresgélek.)

Amúgy meg pl. kifordulsz a csúszda végén és jól odavágod a széléhez a vállad.

Alexnorman 2009.07.28. 13:52:38

@havajj: Nehogy már természetes legyen, hogy bármikor beeshetsz egy aknába!!!

Ész megáll.

kedvesibolya 2009.07.28. 13:52:54

@malacorrú: na, de jó, hogy valaki ezt is mondja, már-már elfelejtettem, de tényleg így van... A kislányok erkölcsein túl a nagylányok se mindig szeretik, ha bámulják őket.

szcsongor 2009.07.28. 13:53:52

@Jehuda: "el tudjátok képzelni, mit érezhetett az áldozat utolsó perceiben?"
Sztem nem sokat, pillanatok kerdese lehetett az egesz...

Egyebkent meg minden gepet, eszkozt hulye- ill. benabiztosra KELL tervezni. Ennyi. Ha egy gep ilyen, akkor meg annak se szabad megserulnie, aki egyebkent egy tompa kanallal is meg tudja vagni magat.
Ja es igen, a "sajat felelossegre" dolognak is vannak hatarai. Nyilvan nincs a csuszdak tetejen kiirva, hogy csak az hasznalja, aki tudomasul veszi, hogy esetenkent vagasi seruleseket okoz, extrem esetben halalt. Mert akkor senki se hasznalna.

Ma Ő, holnap Te vagy Én ? · http://dawmar.blog.hu 2009.07.28. 13:55:19

@havajj: Akkor a gyengébbeknek mégegyszer és szivd vissza !! Senki nem tudott semmit csinálni már,SAJNOS :((

webcast.tv2.hu/tenyek/index.php?m=video&video_id=399858

nothing.at.all (törölt) 2009.07.28. 13:56:03

@havajj: balesetek történnek, hallottam én már olyat, hogy hintáról esett le, beütötte a fejét, meghalt. nem foghatod a kezét az élet minden egyes pillanatában, vagy rakhatsz rá üvegbúrát. és ha beszakad alatta egy aknafedél, és beleesik egy gép belsejébe, az nem azért van, mert rossz szülő vagy és nem figyelsz rá.

hubert_1975 2009.07.28. 13:57:37

@hogyisvanezrulez: az nem természetes. de összemosni az aktába leesést a "lecsúsztam a csúszdán és meghorzsoltam magam, elvágtam a kezem, eltört a lábam stb" dolgokat nem túl korrekt

nácivadász tűsarkúban 2009.07.28. 13:57:47

jomagam is voltam az aquaword-ben es eletem egyik legjobb estéje volt. a kisgyerek halálált nem akarom bagatelizálni, de azért a posztban szereplő első levél érdekes. Én 50 kilo sem vagyok, parázok rendesen mindentől, nem vagyok extrém sport alkat, de semmi bajom nem lett, és az hogy a csúzdában sötét van és nem lehet tudni mi jön, kérem, ez a lényeg, benne. Illesztési hibákat pedig sehol nem találtam. Ja amugy nem magyar gyártmány, ha jól tudom török. a legnagyobb probléma a diákmunkások nemtörődömsége, akik nem ügyelnek a követési időre.

Alexnorman 2009.07.28. 13:57:49

@szcsongor: És mit érezhetett az apja/anyja azokban a pillanatokban?
És most mit érezhet?

szcsongor 2009.07.28. 13:58:16

@havajj: Persze, hogyne. Csak epp szemtanuk beszamoloi alapjan lehet tudni, hogy a kisfiu egy pillanat alatt beesett a lukba, meg a kozvetlen mellette allok se tudtak elkapni, szoval a szuloi felelossegnek is vannak hatarai.

ciprike 2009.07.28. 13:58:20

@Nuunius: te tényleg nem érted a különbséget? ez a szegény gyerek csak állt, semmit nem csinált, és ZUHANT a föld alá... Ha valaki élményfürdőbe megy szórakozni, és nem egy aktív háborús övezetbe, akkor azért ne legyenek már alatta gyilkos aknák

euAgWzgmmtq7K 2009.07.28. 13:58:44

@É2I: tudom hogy ott írták, akkor se értettem. baleset meg mindig van, lehet mindjá amikor megyek le szarni az emeletről, akkor kitöröm a bokám a lépcsőn

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2009.07.28. 13:58:57

Olvasom, hogy ott volt tőle az édesapa másfél méterre és így se tudta megmenteni. Ez valóban szomorú és ilyesztő is egyben. A mi gyerekünkkel talán csak azért nem eshet meg ilyen mert óvatos talán túlságosan is. A hagymacsúszdán is azután csúszott le, hogy látott engem élve kijönni belőle.

A személyzet egyértelműen vétkes, de kérdéses, hogy jelezték-e a hibát feljebb is mert szerintem ott lehet a kutya elásva.

Holnap kipróbálom a szivárványcsúszdát majd írok mi történt velem.

bldo 2009.07.28. 13:59:03

@havajj: Nézz meg egy illusztrációt valahol, mert szerintem nem érted a problémát. Nem fürdőzőktől elzárt helyen volt a kérdéses fedél, *bárki* rásétálhatott a medencét használók közül! Ez egy megengedhetetlen tervezési hiba, sajnos utólag már könnyű okosnak lenni.

nácivadász tűsarkúban 2009.07.28. 13:59:06

most a panaszkezelést, illetve annak minőségét nem említem, az egy más tészta és probléma.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.07.28. 13:59:33

@szcsongor: vidámparkokban a játékoknál pl. kötelező kiírni, hogy kinek nem javallott. Egyes játkoknál pl. a free fall típusúaknál, egészen hosszú lista van arról, hogy kik ne használják: gerinc-, szívrendellenességek, stb stb. A vesebaj nem volt fent a listán, felültem, ki is rázott egy vesekövet, tönkre is ment bele egy hetem, kaptam is kártérítést a vidámparktól.

De a csúszdára nincs mit felírni, mert ha rendesen össze van illesztve, akkor nem horzsolnák magukat szanaszét az emberek...

Miigeii 2009.07.28. 13:59:42

@Jehuda: Én bátran feltételezem, hogy még szóltak is a melósok, hogy főnök, baj van.
Csak gondolom az olyan válasz, hogy ' ne okvetetlenkedjé' itt, Béla, mert a fizetésedből vonom le a szörfmedencés forgalomkiesést" - kellően megtette a hatását. Szerintem nem csak a négy melós tudott róla.

Alexnorman 2009.07.28. 13:59:59

@nothing.at.all: Tudod, amíg nincs gyereked, akik ku..ra könnyű gyereket nevelni...

szcsongor 2009.07.28. 14:01:30

@hogyisvanezrulez: Hat azt el se lehet kepzelni. Szornyu az egesz. Amit irtam, hogy nem erezhetett sokat a kisfiu, arra ertettem, hogy nyilvan egy masodperc alatt meghalt, tehat nem voltak utolso "percei". Nem kisebbiteni akartam a tragedia nagysagat.

Énbagoly 2009.07.28. 14:01:47

@É2I: Hagyd rá. Aki azt hiszi,hogy csak a hülyéket érheti baleset, az majd csodálkozik, ha egyszer ő kerül ilyen helyzetbe.

BlackIce 2009.07.28. 14:01:49

Én nem tudom ezek az emberkék mikor járnak az Aquaworldbe de én még nem láttam ott vérző, törött lábú, betört fejű embereket sétálgatni...

Ebből arra következtetek, hogy ezek nem mindennapos esetek.

Másrészt meg olyan sebességgel védőfelszerelés nélkül bármitől bajod eshet, főleg ha ketten csúsznak együtt...

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2009.07.28. 14:02:01

@Ma Ő, holnap Te vagy Én ?: Ez qrvára felfoghatatlan! Az aknatető rendszeresen emelkedett amikor a turbina üzemelt, de senki nem gondolt rá, hogy be is eshet! Nincs alatta egy rács sem.

É2I 2009.07.28. 14:03:19

@d.hardman:
Így van, balesetek történhetnek. De ha Te minden hónapban úgyan azon a lépcsőfokon töröd ki a bokád a lépcsődön, akkor felmerülhet benned, hogy nem a bokád a hibás. (Persze sarkítottam.)

Ma Ő, holnap Te vagy Én ? · http://dawmar.blog.hu 2009.07.28. 14:05:33

A szülői felellősséget nem a mostani esettel kapcsolatban hanem általánosságban firtattam, különös tekintettel az albertirsai esetre, ahol az üzemeltető megkapt az enyhe büntetést, de a szülök felelőssége fel sem merült, pedig a testvére egyedül hagyta és hazament,anyuka a pénztárban ült, a nagymama elrablásról beszélt,és a fél határt átkutatták,de senki nem tudta hol a gyerek, egydül ne engedd a strandra a gyerekedet és figyelj rá ezt jegyezzétek meg.

EÖ (törölt) 2009.07.28. 14:05:50

@Énbagoly: pont a hülyéket nem éri baleset. :D
néhány részeget elnézve kész csoda miket meg nem úsznak.

májgeriberi 2009.07.28. 14:07:10

tervezői hiba? ez hanyagság a javából vazze

1 hónapja tudták, hogy szar a födő!
ez elkerülhető lett volna ha nem hanyag az uszoda vezetése és a személyzete!


Az meg, hogy ezen a fedélen kellet átmenni az embernek, hogy csúszni tudjanak és még ráadásul rossz is volt az egyenesen felháborító!

Az uszoda vezetőjét minimum ki kéne rúgni!

Blogger Géza 2009.07.28. 14:07:46

Pedig tényleg érdemes lenne megnézni, hogy a látogatók hány %-a szerez komoly sérülést. Ha 0.0001%-a, akkor lehet, hogy nem a fürdővel, hanem azzal a pár emberrel volt baj. Ennyi erővel ne menjünk ki az utcára, mert néhány embert bizony elütnek. 100%-osan balesetmentes, tökéletes csúszdát és hasonlót nem lehet építeni, mert akkor azt senki nem élvezné, itt a nagy sebességet, kanyarokat élvezik az emberek, márpedig a lendület = tömeg * sebesség a négyzeten, akkora energiánál egy szerencsétlen ütközés gondokat okozhat. Jól kell tartanod magad, tudni kell megérkezni. Aki nagyon fél, ne csúszdázzon. Az aknafedélnek ehhez semmi köze, az más tészta.

Alexnorman 2009.07.28. 14:08:01

@Ma Ő, holnap Te vagy Én ?: Szerinted mikor lehet egy gyereket egyedül strandra engedni?

PeterBogyo · http://ujbuda.kutyaiskola.eu 2009.07.28. 14:08:10

@ciprike: Valamit félreolvastál. Én nem is beszéltem a gyerekről. Sőt az bejegyzés a címén kívül nem is szól arról a balesetről.

Az a baleset szőrnyű és felháborító. Nagyon gáz h nem is foglalkoztak a fedővel, hogy nem látták milyen balesethez vezet, pedig könnyen kitalálható volt. Sajnálom nagyo na kisfiút és biztos h szétperelném az agyukat is, bár ez őt már nem hozza vissza. tragikus baleset, ami önmagában szerintem elég volna egy bezáráshoz. Ki az a barom aki nem szerel rá zárat, vagy legaláb egy zsanért vagy vmit. Vki (kurta malac talán?) írt megoldást, ha annak a felét elkövetik a kissrác még mindig élne.

De itt akik nyávognak nem erről írnak hanem, hogy bénák, de ezért nem ők a felelősek. Ezekre fújolok.

nyu 2009.07.28. 14:08:11

"Különben nincs CE jel a gépen, meg sem veszik az gépet az EU-ban."

Ha nincs CE jel rajta, akkor eleve forgalomba se hozhato az EU-ban...
Elvileg csak az kaphat CE jelet, ami megfelel a kulonbozo biztonsagi eloirasoknak.

(Baar, MEEI-nel dolgozo szaki anno azt mondta, hogy a CE neki Chinese Export-ot jelent, amig be nem mutatjuk a meresi jegyzokonyveket. Tul sok kinai elektromos kutyure volt ugyanis rahamisitva a CE.)

2009.07.28. 14:08:20

@Birdie: "megérkezés kb 15 cm-es vízbe történik." Ez most vicc ???
egy ilyen sebességnél minimum 1,5 méteres víz kell, hogy lefékeződjön a mozgás.
Ja én a múlt héten itt voltam:
www.aqualandia.net/
és jók voltak az illesztések !!!! :)

Jozsó_ 2009.07.28. 14:08:39

Az aknafedél tényleg megengedhetetlen hiba volt.

Ennek ellenére nem értek egyet azzal, hogy akkor most az Aquaworldben minden rossz lenne. Kb. egy hónapja voltunk ott a családdal és a gyerekek nagyon élvezték este alig lehetett hazarángatni őket. Minden csúszdát, medencét kipróbáltunk. Illesztési hézagok a csúszdán? Aki ilyeneket irogat az tényleg vmi ködös álom világban él. Miért egybeönve kellett volna legyártani? Vagy összehorgolni? Vicc. Az úszógumis csúszdákon nincs is kérdés. Ülsz az úszógumiban és nem is érzed az összeillesztéseket. A csúszó szőnyeges megoldás megint hibátlan. Nem kell hozzá vmi nagyon nagy tudás, hogy mondjuk a csúszda alján is rajta legyél. Én pl. mindig rajta voltam. Sötét van a csúszdában. Ja, igen. A szellemvasútban is. Ez a poén benne. Ha vki nem találja viccesnek van olyan is, amiben nincs sötét. És azt még nem is említettem, hogy az összes ilyen csúszdában úgynevezett "víz" folyik lefelé velünk együtt, ami pont arra szolgál, hogy kicsit elemelje az ember testét, és ne érezze annyira az összeillesztéseket. Egyébként ez nem csak itt van így. Nyáron jártunk Kiskunmajsán az élményfürdőben, és bár lehet, hogy hihetetlen ott sem egy darabból készültek a csúszdák. Ennek ellenére ugyanúgy szépen le lehet csúszni.

Számunkra egyetlen negatív élmény volt, a padló az valami iszonyatosan csúszik. Nem tudom, hogy ez másnak hogy ment, nálunk a nagyobbik kisfiú elég komolyan hanyattesett rajta. Ezen lehet, hogy lehetett volna még picit dolgozni, de lehet, hogy nekünk kellett volna papucsot venni...

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2009.07.28. 14:08:53

Igen, el kell fogadni, hogy balesetek márpedig történhetnek. Ezért pedig a vétkeseket felelősségre kell vonni.
Szomorú az eset valóban és bele se merek gondolni mit érezhetnek most a szülők. Ennek ellenére nem hiszem, hogy mostantól nem megyünk AW-be mert meghalt ott egy gyerek.

Autóba is beülünk pedig rengetegen halnak meg naponta és sokszor vétlenek.

Az apróbb és más helyen történt sérüléseket most mivel aktuális beírni ide viszont szerintem nem helyénvaló.

Én megégettem gyerekkoromban mindkét tenyerem a kályhával mert nem vigyáztak rám. Ha lesz egy olajkályhás haláleset azonnal írok róla egy hosszabb levelet én is. Hátha betiltják az egészet. Nekem nem lesz már tőle jobb, de talán beszélnek rólam egy fél napot.

pat 2009.07.28. 14:10:08

@Birdie:
pont azért ütötte be a srác a fejét, mert 15 centis a víz a megérkezésnél, és oldalára fordulva érkezett.

ahhoz meg, hogy a pénztárosnak nincs lehetősége visszaadni a belépő árának legalább egy részét, csak annyit, hogy lehet, hogy ez az Aquaworldben konkrétan így van, de amikor két éve ausztriában síelés közben kulcscsonttörést szenvedtem (egyébként pályakarbantartási hiba is hozzájárult a balesetemhez, jó eséllyel perelhettem volna őket, ha rászánom magam), a megőrzött blokk és az orvosi látlelet felmutatása után simán visszafizették a pénztárban a síbérletemből a fel nem használt napokra eső költséget. ez (is) a különbség...

nyu 2009.07.28. 14:10:58

"Rés azért kell , hogy lehessen hőtágulni a csúszdának."

Na jo, de nem lehet valami rugalmas szilikonnal kitolteni azokat a reseket?

Blogger Géza 2009.07.28. 14:11:03

@Blogger Géza: Na mielőtt elkezd valaki fikázni, a mozgási energia az m*v2.

Impega 2009.07.28. 14:11:09

Dolgoztam egy szallodaban, ahol a kovetkezo keppen nezett ki a dolog:
-takaritono eszreveszi a rendellenesseget es beirja a konyvbe
-szerelok megnezik a konyvet, majd javitjak a problemat.

A tobbit nem tudom, hogy utana kihez tratozott.

2009.07.28. 14:11:40

@Jozsó_: Az illesztési hézagok nem természetesek. Nyilván nem egy darabból csinálják, de utána hézagmentesre ragasztják, hegesztik, tilolják, rovancsolják vagyakármi.
Ha hézag van az durva hiba.

Blogger Géza 2009.07.28. 14:12:11

@Blogger Géza: bakker, lemaradt az osztva kettővel... :D

Ma Ő, holnap Te vagy Én ? · http://dawmar.blog.hu 2009.07.28. 14:12:18

@hogyisvanezrulez: Szerintem 12 év felett.
Ezzel a kommenteket be is fejeztem ebben a témában!!

májgeriberi 2009.07.28. 14:13:14

Ha minden biztonságos akkor is lesz baleset.
De az más kategória

nothing.at.all (törölt) 2009.07.28. 14:13:40

@Jozsó_:
és azt honnan tudod, hogy nincs még pár ilyen aknafedél az aquaworldben és nem a te gyereked lesz a következő?
nem úgy tűnik, mintha érdekelné őket. vígan üzemelnek tovább.

bosola 2009.07.28. 14:13:47

Nincs ismerősöm, aki zúzódások, horzsolások nélkül úszta volna meg az Aquaworldöt, és igen, a szar illesztések miatt. Gagyi, slendrián munka, akkor is, ha kellemetlenséggel végződik, akkor is, ha tragédiával. Ahol az ember ötven métereket szánkázik 40 km/h-s sebességgel, azokat a helyeket nem építik fel gagyin és slendriánul.

nácivadász tűsarkúban 2009.07.28. 14:14:23

@Jozsó_: pont ezt irtam én is, csak a csúszós padlót kihagytam, az tényeg gáz. főleg papucs nélkül

májgeriberi 2009.07.28. 14:15:33

Nem a szülő felelőssége ez szerintem.
Nem foghatod mindig a gyerek kezét.
Az élethez szerencse is kell.

ciprike 2009.07.28. 14:16:35

@szcsongor: Az esés kezdete és az utolsó szívdobbanás között HOSSZÚ másodpercek telhettek el, ilyenkor az a szörnyű 4-5 másodperc is borzalmas hosszúnak tűnhet, borzalmas utolsó emlékek e világról...
hát nem tudom, mi lenne elegendő büntetés MINDENKINEK, aki hibás érte: a tervezőtől az engedélyezőn át a működtetőkig!

Ja, és a szülők felelőssségét hagyja már mindenki! Sokszor a szülők felelőtlensége az ok, de itt mit tehettek volna?? Csak állt azon a helyen a gyerek, ki gondolta,hogy ott a halálba lép?Legfeljebb azok a szülők hibásak, akik most, ezeknek tudatában még mindig odaengedik a gyerekeiket! Könyörgöm, mi kell még, hogy vki belássa, ez nem szórakozó- ,hanem vesztőhely! (jó, nem mindenki hal meg)

nyu 2009.07.28. 14:16:37

"Egyszerűen tudni kell lecsúszni, hogy ne fejjel előre érkezzél be a medencébe"

Az a segedeszkoz nelkuli csuszdakon oket, de mi van azokkal, ahol traktorgumi belsokon kell lecsuszni?
Elesebb kanyarokban azok kiszamithatatlanul pattognak/porognek.

ave 2009.07.28. 14:16:59

Azert erdekes, hogy miutan meghal egy valaki, mindig jonnek elo ilyenek, akik akkor szepen hazahuztak es kesz.
Most meg jonnek itt...

Hihetetlen. Mindig mas a hibas, a tervezo az uzemelteto, sosem az, aki balesetet szenved, mi?

OmegA404 (törölt) 2009.07.28. 14:17:22

Szerintem a csuzdázás életveszélyes...és tényleg.

májgeriberi 2009.07.28. 14:17:41

kit érdekel az illesztés, régen is volt csúszda az én hátam is cifrán nézett ki.
De kurvára nem érdekelt..

havajj 2009.07.28. 14:20:21

Nem erre gondoltam, hanem arra, hogy hiába keresi a felelősöket egy szülő, teljesen értelmetlen. Egyrészt nem hiszem hogy jobb lesz neki, másrészt soha nem lesz meg. Lehet válogatni a jelöltekből, mert mindenki az, a Zéerté vezérigazgatója, mert az övé, a tervező, mert természetesnek vette, hogy nem kapcsolnak be egy gépet, ha valaki a medencében van, a kivitelező, mert ő is észrevehette volna a kipróbáláskor, hogy ez így nem lesz jó, a kezelő aki beindította, és nem ellenőrizte, hogy van-e valaki egy medencében.
Ezért mondom, hogy a szülő a felelős, az ő dolga megvédeni a gyerekét további 7milliárd embertársa faszságától.
Van aki beengedné a 9 éves gyerekét egy ilyen szörfmedencébe amúgy?

májgeriberi 2009.07.28. 14:20:52

akkor most beszéljünk a hüvelygombáról...:)

ciprike 2009.07.28. 14:21:57

@Jozsó_: Ja, hát minden nem rossz! Akkor senki nem menne oda. De ez veszélyesebb: sok jó dolog, ami vonz, s nem sejted, te pl. mekkora tragédiát úsztál meg. Ugye te is máshogy látnád, ha -Isten ments! - a te gyerekeddel történt volna?

OmegA404 (törölt) 2009.07.28. 14:22:37

Amúgy nem gáz frissen sebzett bőrrel egy közösségi emberlében fürödgetni?
Hepa ilyesmik? Vagy a klor minenre ok?

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2009.07.28. 14:24:11

@gpetersz: "Ha a combino-nak szar a fékrendszere mondjuk, akkor had legyen már hibás a Siemens."

Egy szóval nem mondtam, hogy ne legyen ő a hibás. Ha elbaszták a konstrukciót, akkor az a hibás aki nem figyelt oda. Én csak azt mondom, hogy attól hogy valahol történik egy baleset egy évben egyszer, még nem kellene egy hét alatt tíz jelentéktelen szart összeszedni és emiatt életveszélyesnek beállítani a létesítményt.

Sákif za morro? 2009.07.28. 14:24:50

@Rékuc: Az a helyzet, hogy a Tisza-part tisztább volt mint Bp jelentős része. Akkoriban még vigyáztak rá. A pénzvisszatérítős dologról szerintem elég sokan leírták a maguk hasonlatát, így nem untatnálak én is ezzel. Szerintem könnyen belátható, hogy gyanús a sztori miszerint ájuldozott egy kis seb miatt, de arra még volt esze hogy a pénzét követelje vissza. Én úgy érzem, hogy a sztori erősen ki volt színezve. Ha velem történt volna ugyan ez, akkor elballagok, összevarratom, este meg jót röhögünk a haverokkal egy sör mellett, hogy mekkorát csúsztam 'BAE!. De fillérbaszó Rómeónk a "párja" oldalán nekállt óbégatni és a pénzecskéjét követelte. Pedig nem kell sok ész ahhoz, hogy belássa, a strand egy veszélyes üzem, ahol bármikor lehet ilyen baleset. Aki kurvbának megy, ne csodálkozzon, hogy néha a seggébe is becsúszik egy fasz. Jó hogy nem kezdett el sírni, és az anyukáját keresni.

A picsánrúgós mondatomra meg annyit, hogy remélem soha nem kerülök olyan helyzetbe hogy ilyen idióták picsogását hallgassam, vagy hogy egyáltalán ilyen helyen magukat embereknek nevező genetikai selejtekkel kelljen foglalkoznom.

É2I 2009.07.28. 14:25:23

@1éÖ:
/off
A részegeknek el vannak lazulva az izmaik, szalagjaik. Ezen túl nem próbálnak meg - vagy csak kis mértékben -, elhárítani, így sokkal kisebb az esély a törésre, szalag szakadásra. Ellenben a látványos prezúrra annál nagyobb :)
/on

havajj 2009.07.28. 14:25:23

Csúszdázni meg meg kell tanulni. Vigyázz, csúszik! Ha pontos kiszámított íven csúsznál, asszem qrvaunalmas lenne az egész. Rajtam se egy sebhely van gyerekkoromból csúszdától, hintától, meg minden sz@rnak nekimentem. Abból tanul az ember. Az meg nevetséges, hogyha visszakapta volna a belépő árát akkor visszamenne megint, de így nem. Most akkor veszélyes vagy nem? Ez is a fillérbaszásról szól.

Kdatta 2009.07.28. 14:25:41

Györgynek szeretném írni, illetve mondani, hogy nem érdemes bárhová is menni. Nekünk kicsi embereknek nem sűrűn lehet igazunk. A mi történetünk a Római strandon kezdődött. 2001. májusában, mikor átadták a nagy csúszdát, kimentünk megnézni, kipróbálni. A párom imádott csúszni, ezért kipróbálta. Fent is és lent is sorban engedték fel az embereket. Jött a párom le, majd az utolsó elemnél az illesztésbe beakadt a lába, és eltörött a lábfeje. Amit persze akkor még nem tudtunk, csak fájt a lába. Emiatt a jegyzőkönyvet felvetettük, bár orvos a környéken nem volt, csak egy strand alkalmazott volt ott.
Ezt elvitük. Majd miután délutánra bucira dagadt a lába az Uzsokiban folytattuk a túrát. Kapott fekvőgipszet, majd később könnyített gipszet 14e huf-ért, hogy legalább dolgozni járhasson.
Közben felkerestünk egy szuper ügyvédet. Megkezdődőtt a levelezés, aminek az lett a vége, hogy a Tempero egy egész ügyvédi irodával a háta mögött azt állította, hogy mi voltunk a hibásak, mert még nem volt átadva a csúszda...önkényesen használtuk. Ha nem volt átadva, akkor miért segítettek a fiatalemberek a lépcső aljánál is és az indulásnál is rejtély... Az ügyvéd szerint így nem sok értelme volt folytatni, pert indítani illetve kártérítést követelni, mert nem voltak tanúink.
Tanultunk az esetből. NEm megyünk többet a Rómaira, illetve ha vmi történik, telszámokat begyűjtjük. :o(
A családnak őszinte részvétem.

nyu 2009.07.28. 14:25:54

"Egyszerűen tudni kell lecsúszni, hogy ne fejjel előre érkezzél be a medencébe"

Az a segedeszkoz nelkuli csuszdakon oke, de mi van azokkal, ahol traktorgumi belsokon kell lecsuszni?
Elesebb kanyarokban azok kiszamithatatlanul pattognak/porognek.

ciprike 2009.07.28. 14:27:47

@nothing.at.all: Igen, szerintem is az a legdurvább, hogy mégcsak átvizsgálásra sem záratták be egy pár napra, v. 1-2 hétre, hogy alaposan végignézzék, maradt-e még ilyen. (pedig büntetésből is be kéne zárni min. 1 évre, és szépen helyrehozogatni! Akkor ezután tán mindenki óvatosabban építkezne)
És van, aki komolyan gondolja, hogy ott, ahol egy akna minden biztosítás nélkül így hozzáférhető, ott az összes többi aknafedő duplán be van biztosítva, meg mindern más óvintézkedés tuti? Na ne!!

havajj 2009.07.28. 14:29:30

@havajj: ja látom nem én írom elsőnek ezt a hasonlatot :D

Sákif za morro? 2009.07.28. 14:29:43

@hogyisvanezrulez: Kisszívem! Ki beszél itt a meghalt kissrácról? A pénzét visszakövetelő majomivadékról van szó.

Unbiased 2009.07.28. 14:30:02

Valami nagyon nem stimmel ebben az Aquaworld tragédiában. Négy embert elbocsájtottak, és mindenki elégedetten hátradől. Nem kellene a rendőrségnek felébredni mély álmából, és előzetes letartóztatásba helyezni őket, gondatlanságból elkövetett emberölés alapos gyanújával? Hiszen, mint tudjuk, legalább ketten régóta tudtak a fedél problémájáról.

BGYCS 2009.07.28. 14:31:48

@nyu:
Jaja. Erre tuti vonatkozik a Machinery Directive. Nem értem mit buzulnak itt a hatóságok hogy kihez is tartozik a dolog. Ha pl. a skót berendezésbe Skóciában esik bele egy gyerek, akkor az ottani notified body, aki kiadta a certificate-et a gépre a hátsójánál fogva közösült volna a gyártó cég összes vezetőjével.

májgeriberi 2009.07.28. 14:33:49

zárjunk be mindent rúgjunk ki mindenkit
sőt levegőt se vegyünk
és akkor nem lesz baj

Frucsasz 2009.07.28. 14:38:21

@Rékuc: áh, akkor te nem is vagy igazi béna :)

@hubert_1975: teljesen igazad van. Még akkor is, ha nem tudom, miért nekem címezted. Bár köze lehet ahhoz, hogy visszapofáztam szilynek.

@Cook kapitány: én esküszöm neked, hogy még a világ legsimább csúszdáján se úszom meg legalább 2-3 horzsolás és kék folt nélkül. Ehhez kell a bőröm érzékenysége, az egyensúly hiánya, a tapasztalatlanság, a félelem és a bénaságom is. Ezek így együtt garantálják a sikert. Nyilván az átlagember ezzel nem így van, de én hiszek abban, hogy egy kis horzsolás (nem egyenlő lenyúzott bőr!) még belefér. Bár lehet, hogy csak nekem, mert én már úgyis megszoktam.

ciprike 2009.07.28. 14:39:38

@Unbiased: ezt nem értem én sem! Egy buszvezető igenis megy a dutyiba (meg bárki, aki autót vezet)ha elüt vkit, egy másodperc késés elég! Csak egy pillanatnyi kihagyás! (ha meg hibás fékkel jársz, pláne!!!)
Én is azt vártam, kit tartóztatnak le rögtön? Aztán vizsgálódás után a többit. És persze nem a legkisebb takarító- meg karbantartó személyzetre gondolok, akit esetleg tényleg aznap vettek fel, mert az előző lelépett, mert nem győzte...
Ez a szegény kisfiún meg családján már nem segítene, de a továbbiakban tán elővigyázatosabb lenne, aki ilyet üzemeltet, ha tudná, mehet a dutyiba.
Ja, és nem lenne senki ilyen apatikus a témában, aki nyilatkozik a cég részéről, mert ugye részvétnek nyoma sem volt az arcán.

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2009.07.28. 14:40:45

@májgeriberi: És a kormány monnyonle! Szerintem egyértelmű a Bajnai kormány vétkessége a vágott fejseb esetében is.

Impega 2009.07.28. 14:41:16

Ma mar embereket kuldunk az Urbe.
Nem igaz, hogy egy naymavadt szerencsetlen hezgot nem lehet kikuszobolni.

É2I 2009.07.28. 14:41:43

@Unbiased:
Csak sejtem, de a nyomozás még tart. Fentebb írtam az, hogy a cég elbocsájtott négy embert még semmit nem jelent, csak munkanélküliséget.
Bár valószínű, fog közülük papírzsacskót hajtogatni valaki, ha csak nem mind.

havajj 2009.07.28. 14:42:01

csúszdában lehet vércsíkot hagyni TAJkártya nélkül?

darthvad 2009.07.28. 14:42:21

Nekem tetszett az Aquaworld, bár a hibák is bőven látszottak. Nekem pl. a szörfmedence rögtön nem volt szimpatikus. A medence végén kiszáguldó víz elég félelmetesnek tűnt. Korábban párszor voltam könnyed vadvízi evezésen (alacsony nehézségi fokozatú folyón) és azért azt még ott is megtapasztalja az ember, hogy a térdig érő víznek is milyen ereje van. Első pillantásra lepörgött a szemem előtt, ahogyan a rácsnak csapódom 3 másodperc szörfözés után. Az aknafedél ügy viszont még ennek fényében is megdöbbentő. A saját kertemben sincs ilyen szar megoldás. Ha legalább egy rohadt zsanér lett volna, akkor sem fordulhat ez elő.

A csúszdákra visszatérve: Nem értek egyet a saját felelősségre csúszdázunk történettel minden fenntartás nélkül. Saját felelősségre csúszdázunk, de a csúszdák megépítése során ostoba hibákat nem szabad elkövetni. A Hurricane nevű csúszdán én pl. konkrétan végigsiklottam úszógomistól az érkezőmedencén, és a végén a lépcső melletti oszlopnak csapódtam nem kis sebességgel. Mindezt seggel, mert a lábamat nem akartam eltörni így felemeltem. Párom mesélte, hogy az úszómester úgy pattant fel a székéből, mintha 100 méteres síkfutásnál rajtolna az olimpiai döntőben.
Ezután pár hétig alig bírtam ülni. Elnézegetve a többi csúszdázót, valahogyan másképp érkeztek... Vélhetőleg a többség nem közelítette a súlykorlátot (120 kg) ami ki volt írva. Én viszont pont annyi voltam. Ráadásul már 10 éve 90 kilósan sem tudott senki megverni csúszdaversenyben. Egyszer egyik haverom kérdezte, hogyan csinálom, hogy ő nekifut és boka/lapockán csúszik, és én mégis a csúszda felénél utolérem. Az igazságot válaszoltam: kanyarokban fékezek :)
A fenti dolgok miatt én tudomásul vettem a malőrt, és úgy jöttem el, hogy a hely alapvetően jó.
De azért később kicsit belegondolva arra jutottam, hogy az érkezőmedence kicsit rövid. Oké, elfogadom, bele kellett préselni valahogyan a beltéri dolgok közé. Azt azonban nem tudom elfogadni, hogy arra a tetves oszlopra nem kötöttek fel valami puhább, nagyobb szivacsot. Mert ami ott volt, az körülbelül a régi iskolai zsámolyokon elhelyezdedő, műbőr borítású, másfél centiméter tehénszőrrel megtöltött felületre emlékeztetett, ami azért nem a 21. század technikája...
A diagnózisom egyébként farokcsontrepedés volt...

BéKu 2009.07.28. 14:42:28

"Sajnálnám, hogyha a gép biztonságos működésére talán ki sem képzett kezelőszemélyzetet, karbantartót vagy úszómestert vonnák csak felelősségre, hiszen ők talán nem is sejthették, milyen veszélyes a rosszul tervezett gép."

Na ez az! Pedig őket vonták felelősségre, mint ahogy minden esetben az egyszerű alkalmazottra vernek mindent, a főnökök, akik valójában tehetnek a dologról, meg mindig lapítanak és mossák kezeiket. Ez mindig is így volt, és addig így is lesz, amíg a sok birka ember végre azt nem mondja, hogy elég. Az ilyen esetekre kellenének a hatékony munkavállalói érdekvédők, de ezek a látszatszakszervezetek, amik vannak, és szart se érnek, erre alkalmatlanok.

mingyá beszólok! 2009.07.28. 14:44:48

Érdekelne hogy az Országos vagy a Fővárosi Fürdőigazgatóság Műszaki Osztálya hogyan adhatott ki engedélyt egy ilyen nyilvánvalóan életveszélyes berendezés üzemeltetésére. Mi az hogy egy forgó turbinán nincs burkolat, és a gépházakna ajtaja alatt van a forgórész? He???
Mégis hogy a picsába akarták karbantartani?

Persze, amint kiderült hogy érintettek, feldobták hogy NINCS az országban olyan szerv aki az ilyen esetekben illetékes lenne. Megint totál hülyének néznek minket! A korrupt hivatalnokok és a harácsoló pénzeszsák beruházók lelkén szárad a dolog. Gondolom ha tisztességes műszaki átvétel lett volna, még jövőre sem nyithatna meg az a szar. Egyszerűbb volt elsikálni egy kis kenőpénzzel, és már dübörög is a pénzszivattyú. A balesetek meg le vannak szarva. Csak szaros magyarok járnak oda, kit érdekel?!

EnZsolt 2009.07.28. 14:46:39

Múlt héten voltam Debrecenben. Mentünk strandolni is, nem az élményfürdőbe, hanem az igazi szocreál strandfürdőbe. Volt csúszda is. Teljesen sima volt. Az ott felügyelő úr mondta, hogy tegnap is folyattak rajta végig sósavat, hogy sima legyen. Vajon ezt itt is csinálják?

Egyébként én is voltam ott, kipróbáltam mindent. Jól éreztem magam, sérülést nem szereztem, de azt én is éreztem, hogy illesztési hibák vannak.

A gyermek esetén pedig nagyon bánkódtam, és mélységes mély részvétem a szülőknek. Viszont szomorú, hogy az igazi bűnbakok sosem kerülnek elő, bár megmondom őszíntén, magasról szarnék arra, hogy holnap nem lesz munkám, ha egy ember, főleg egy kisgyermek élete foroghat kockán.

Frucsasz 2009.07.28. 14:47:11

@havajj: nem. Tiltja a jogszabály. :) Még a végén gondatlanségból megfertőzöl valakit.

Blogger Géza 2009.07.28. 14:48:53

@havajj: Miért ha ott van melette szülő, akkor nem esik bele? Dehogynem. Teljesen felslges a szülőket vádolni ilyenkor, elég baj ez nekik. Amúgyis akinek mondjuk 4 gyereke van, eleve nem tud mindig mindegyik mellett ott lenni, ez totál életszerűtlen. Az iskolában is egy tanár 15-20-30 gyerekre vigyáz, nem állhat minden Pistike mellett valaki.

havajj 2009.07.28. 14:53:18

@Frucsasz: egyébként nem hülyeség, mert mivan ha hepatitiszem van, vagy valami rosszabb? le kell ereszteni utánam az egész medencét, és fertőtleníteni?
van aidsvizsgálat az aquaworld bejáratánál? :)

asszem maradok a balatonnál. bár veszélyes, mert csak úgy simán fejest tudok urgani a partról, és most hirtelen nem is tudom kit pereljek utána. asszem apámat kéne, hogy nem vert jól fejbe már 20 éve, mikor látta hogy hülye vagyok :)

Blogger Géza 2009.07.28. 14:53:52

@EnZsolt: Na, már látom a tömegket, akik perlik a fürdőt a sósav miatt szétmart fürdőruhájuk miatt.

csőr dzsinn ész 2009.07.28. 14:55:54

egyik nagycsúszdából az akvavörldben ahogy kicsúszol, (nagy sebességgel) nincs elég út a lefékezéshez. Namost ott úsztam az úszómedencénél, végeztem és megálltam nézgelődni. Jönnek a csókák, és olyan sebességgel érkeznek, hogy a víz tetején szánkáznak, és húsz-harminc centire a faltól állnak meg, sokan pánikból kajakra lenyomják a karjukat, vagy testüket, és csak az menti meg őket a keméyn falbacsapódástól. Merthogy az út végén fal van, oszlop. Tíz centis párnával. Sokan nem tudnak megállni, hatalmas puffanással durrannak neki. Tízből ketten megszopják.

Nem kell ám nagy szakértőnek lenni a hibákhoz ám. Van egy másik. A medencék falán húszcentis szívórózsák, amik egy kiseb testű gyereket simán magukhoz húznak. Persze negyven centivel a vízszint alatt. Ki is van írva, hogy vigyázz vele. Magyarul és angolul. Namost a faszfejek nem gondolkodnak el azon, hogy a gyerekek nem tudnak olvasni ??

Más. Körforgó. Rosszul tervezett, nagy lendülettel odavágj aa gyerekeket a falhoz, ha nem figyelnek oda a kör végén. Ki votl az a fasz, aki ezt tervezte???

És nem kirúgni kéne, hanem börtönbe vele, hiszen gyilkos.

Ugyanis egy gyerek csúnya halált halt.

havajj 2009.07.28. 14:59:08

@Blogger Géza: nem vádolom a szülőket, de értelmetlen 4 alkalmazottat kirúgni, meg börtönnel fenyegetni. pláne azokat nem kéne, akik már jelentették, hogy rossz a fedél. ők mit tehettek volna még, sztrájkolnak?
ezért kell hogy mindenki vigyázzon a saját gyerekére, a civilizáció veszélyes üzem.
te beengednéd a 9 éves gyereked egy olyan medencébe?
csak azért személyeskedek ezzel a kérdéssel, mert ezt még senki nem mondta, és én nem csak a gyerekemet nem engedném, de én se mennék bele. pedig nem vagyok egy félős.

Unbiased 2009.07.28. 14:59:39

@havajj: ez szellemes volt. Mindig is díjaztam az olyan humort, ami nem merül ki a négybetűs szavak harsogásában.

csőr dzsinn ész 2009.07.28. 14:59:58

@darthvad: hali, erről beszéltem, nem is olvastam el a kommentedet. Mondom tízből ketten megszívják. Kajakra odavágják magukat.

Netuddki. 2009.07.28. 15:01:58

Napijegyet visszakérni? Beperelni őket annak az 1000-szeresére! Vagy ez nálunk nem megy?

EnZsolt 2009.07.28. 15:03:57

@Blogger Géza: Akiknek a ruháját kimarja a sósav egy esti maratás után, amit persze szakszerűen csinálnak, és utána sok vizet folyatnak le a csúszdán, azoknak csak gratulálni tudok.

Blogger Géza 2009.07.28. 15:05:23

@havajj: Ha az alkalmazott minden elvárható megtett, munkaügyi bíróságon szétperelheti jogtalan felmondásért a munkáltatót. Ha nem perelnek, számomra azt jelenti, ők is tisztában vannak vele, hogy sárosak. Nyilván nem a vezérigazgató feladata minden meglazult alkatrésszel foglalkozni, ezért vannak az alkalmazottak. Ettől függetlenül szerintem a tervező (stb.) IS hibás.

Mivel én nem voltam ebben a szörfmedencében, nem tudom megítélni, egy 9 éves gyerkenek milyen az, de én szer. biztos kipróbálnám és eszembe nem jutna, hogy a lábam alatt mindössze egy rossz állapotú fedél van, ami elválaszt a gépektől.

mingyá beszólok! 2009.07.28. 15:05:56

@edz nörsz sincs: Érdekes. Ezek szerint ha egy oszlop láthatóan szar helyen van, és a próbaüzem alatt a technikus agya szétfröccsent a halálba amikor megérkezik a csúszda végéhez, akkor a megoldás egy tíz centis szivacs. Végülis - a vért felszívja, botrány egy szál se. Na ezek a hibák amiknek a hivatalos műszaki átadáson súlyos milliók ellenében sikerült átmenni. Mennyit ér a fenti kommentelő farkcsont sérülése ennek fényében?

Blogger Géza 2009.07.28. 15:07:21

@EnZsolt: Nem arról van szó, hogy kimarja, hanem hogy azt ÁLLÍTJÁK, hogy kimarta. :)

Itt is látható, hogy minden kisebb sérülésért is mindig más a felelős, sohasem az, aki megsérült, egyvalaki vallja be, hogy ő béna. (Le a kalappal előtte.)

Brummm 2009.07.28. 15:10:23

Sok agyatlan kretén, aki a szülőt hibáztatja ezért a tragikus esetért. Ezek mind pórázon tartják a kölyküket, szivaccsal kibélelt steril csomagolásban és golyóálló vitrinben? Vagy pincébe zárva alapítottak családot osztrák módra?

Ki az a fiúgyerek, aki nem szeret strandolni és csúszdázni. Ezeket a cuccokat tökéletesen biztonságosra KELL megcsinálni, még a gépház lefejelése se fér bele, nemhogy a halálos baleset.

Mérnök, aki tervezte: börtönbe vele! Üzemeltető, aki rábólintott, mert olcsóbb így: börtönbe vele! Engedélyező, aki pár zsebbecsúsztatott jegyért rábólintott a balesetveszélyes létesítményre: börtönbe vele!

Nem igaz, hogy az Aquaworld nem tudott a korábbi kisebb-nagyobb balesetekről. Ezeknek a kiváltó okait mint meg kellett volna szüntetni.

Netuddki. 2009.07.28. 15:11:05

Olvasva a hozzászólásokat:
aztaqurvavörld = kalandfürdő
Ha valaki nem szerez látható sérülést még valamit elkaphat a mások kiömlő vérétől.
Fujj!

Netuddki. 2009.07.28. 15:14:31

Még egy javaslat:
Az érintettek (tervező, kivitelező, jóváhagyó, igazgató stb.) számára szervezni kellene egy nyílt napot, aholis egy álló napon keresztül családostul végig kellene hajtani őket minden berendezésen.

moli 2009.07.28. 15:15:01

@szily: """A Homár a gondtalan konzumálás pártján van, és alapelve, hogy a szolgáltató helyek minden szempontból és szélsőségesen a vendégért vannak, aki egyszerűen nem lehet olyan hülye, hogy fogyasztás közben baja essen.)"""

na, mivan, itt van amerika?!?!?!??!?!?!?!?!

darwint mar elfelejtettuk?! azert mindennek van hatara.

Netuddki. 2009.07.28. 15:16:42

@moli: "darwint mar elfelejtettuk?! azert mindennek van hatara."

Ja, igazad van! Nem köll ilyen helyekre menni!

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2009.07.28. 15:17:36

@Blogger Géza: Na ja! Hmm van 4 gyerekem, de csak ketten vagyunk asszonykámmal. Kettőre tudunk figyelni a másik kettő majd csak felnő és túléli a gyerekkorát. :)) Vicces.

Az iskolában lassan a tanárokra kéne vigyázni mert a gyerekek komoly veszélyforrásokká váltak. Mióta ez a fene nagy szabadságban élünk.

Be kell látni, hogy betört a nyugat, a másik szomszédunk viszont balkán.
Nyugaton ilyen esetben lemond a fél vezetés, de alap esetben a hatóság nem is engedélyezi a használatát.
Keleten meg egyszerűen jól elteszik láb alól a mocskos gondatlan vezetőt, de legalábbis jól megleckéztetik. Itt egyik se működik.

darthvad 2009.07.28. 15:18:43

@edz nörsz sincs:
Ugye, hogy az szarul van megcsinálva? Mondjuk én aznap nem láttam mást, aki úgy járt volna, mint én, de többnyire gyerekek voltak, mert hétköznap volt.
Legalább lenne ott egy normális szivacs.

Másodszorra már nem szívnám meg, egyszerűen elengedném a kapaszkodót az úszógumin, akkor nem siklik meg az ember a víz tetején.

mingyá beszólok! 2009.07.28. 15:23:31

@kovi1970: A munkanélküli seggélyemből nem is tellne rá... :)

Nem igazán értem az AKNAWÖRD-öt védőket:
Képzeld el hogy elmész egy nyári hétvégén a gyerekeiddel strandolni, és az egyik kölköd már soha nem jön veled haza. Szerintetek ez így rendben van?
Megérdemelnétek valami hasonlót, csak tanításképpen a Sorstól...

Leszarom hogy ki tehet róla, meg hogy miért nem fogta a kezét. Ha egy karbantaró esik bele, akkor is kiakasztó. Egy kibaszott húsdarálónak semmi keresnivalója olyan helyen ahol gyanútlan fürdőzőket tud beszippantani. Az eset leírásánál szerepel az is hogy a fedő a nyomástól felugrott, kiakadt a helyéről, és ezután szippantotta be a rajta álló szerencsétlen kissrácot. Mit kell ezen még magyarázni?!

Te is állhattál volna ott!

bigyibogyo 2009.07.28. 15:29:34

Szóval e csúszda végén emlékezetem szerint van egy nagy forduló (teljesen sötétben), s utána egyből a megérkezés.

ez kifejezetten jol hangzik :)

ha tervezesi hiba lenne akkor nem kellene gyakran elofodrulnia a verzo fejnek? hameg egyedi eset, biztosan a park a hibas?


masodik level viszont jo volt! valoban eleg hagyagnak (felelotlennek, stb) tunik a megoldas,h rogton beesett a gepbe. es szomor,h bunbak kereses volt nem igazi felelosegre vonas

mingyá beszólok! 2009.07.28. 15:29:53

mi van kibasztam a biztosítékot?! :(

labdakucu 2009.07.28. 15:40:40

Én egy ideje már nem Magyarországon élek. Nemcsak azért, mert jobban keresek külföldön, hanem mert egyszerűen nem vagyok képes tolerálni azt a beszűkült, ostoba világszemléletet, ami a magyarok nagy részére jellemző.

Az ember azért megy élményfürdőbe, mert szórakozni-kikapcsolódni akar. Aztán a szolgáltató hibájából meghal egy 9 éves gyermek úgy, hogy esélye sem volt a menekülésre. Erre igazából egy normális reakció van: a döbbenet. Az egy dolog, hogy találnak majd felelősöket, és nyilván jól megbüntetik majd őket (és talán az igazi felelősöket), de attól még a kisfiú halott marad, a szülei pedig egy életre megnyomorodnak lelkileg.

A reakció... egész tipikusan magyaros. "Miért nem vigyázott a szülő jobban?!" Ha a kissrác belefuladt volna a 220-ba, akkor megérteném ezt a fajta véleményt, de így rettentő szánalmas és undorító.

A sérülésveszélyes csúszdákkal kapcsolatos reakciók meg csak megerősítik a véleményemet, misezrint Magyarországon a legtöbb emberben nincs igény arra, hogy jobbá váljanak dolgok. Tudnak siránkozni, tudnak véres szájjal ítéletet mondani mások felett, de TENNI valamit... azt csak igazán kevesen. Inkább szépen hozzászoknak a szarhoz, és elhiszik, hogy a dolgok pont olyanok, amilyennek lenniük kell. Az egész társadalmat áthatja ez a morális válság, és én belefáradtam, hogy harcoljak ellene.

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2009.07.28. 15:46:07

@rettegettegérfog: Természetesen nincs rendben, de az se, hogy ennek hatására mindenki előveszi vélt vagy valós sérelmeit. Hol vonható párhuzam egy gyerek halála és egy vágott seb között???
A kettőnek nem sok köze van egymáshoz. Ezt a szörnyű esetet meglovagolni az igazán undorító.

Amúgy a leírás kicsit bűzlik és részben nem értem. Pl. páromat ha vascsővel verik se jut eszébe a saját telefonszáma. Egyszerűen mert nem szokta magát hívogatni. :)

A felháborodásom abból fakad, hogy az AW a patás ördög és most mindenki próbálja beállítani egy vágóhídnak az egész helyet.
Másrészt én a 9 éves gyerekemet nem engedném bele abba a medencébe, de ezzel szerintem nem vagyunk egyedül. Láttam ott milyeneket estek emberek és azt nem szívesen szereném ha az én gyerekem is ilyet élne át és esetleg ettől megrémülve bármi komolyabb baja esne. És ez még csak a normál használat.

nácivadász tűsarkúban 2009.07.28. 15:46:30

ne keverjük az akna sztorit azzal, ha valakinek feltöri a seggét a csúszda, meg fél a sötét kanyarban. egy lapon sem említhető problémák.

babhun 2009.07.28. 15:47:51

Részvétem a meghalt kisfiú családjának!

Csak pár kérdés. Ezeknek a fürdőknek számot kell adni arról, hogy hány törött/repedt/bicsaklott boka, csukló, téd, sípcsoont, medencecsont, farcsont, vágott seb, nyílt törés, betört fej, zúzódás, és egyéb trauma keletkezik, mondjuk medencénként és ezer látogatónként? És kérdezte erről őket valaki? Pl. valamilyen hatóság. (Esetleg az Index, Origo, NOL, MNO, Rádió, TV vagy ők a kérdezés helyett inkább a vendégek halálából és sebesülési törtlneteiből élnek?) És mit tesznek a fürdők, hogy ez a szám kevesebb legyen? (Nem vesznek fel jegyzőkönyvet?) És nyilvánosak ezek a számok? És mi lenne a normális és elfogadható érték? Ha egy hétvégén öten törik el valamilyüket egy "látványelemnél", akkor azt be kell zárni, és valami érdemit tenni kell, vagy csak nagyobb betükkel kell kiírni, hogy mindenki a saját felelősségére használja? Joga van tudni egy jövendőbeli látogatónak, hogy minden százezredik gyerek meghal, minden tízezredik vendég eltöri valamilyét, minden ezrdeik vendégnek kibicsaklik a bokája és minden századik vendég zúzódásokkal és horzsolásokkal megy haza? Szerintem igen.

bonobonohu · http://bono.hu 2009.07.28. 15:52:02

"""Sajnálnám, hogyha a gép biztonságos működésére talán ki sem képzett kezelőszemélyzetet, karbantartót vagy úszómestert vonnák csak felelősségre, hiszen ők talán nem is sejthették, milyen veszélyes a rosszul tervezett gép."""

www.aqua-world.hu/write/docs/sajtokozlemeny_2009.07.27.pdf

pedig ez történt.
bár szerintem a karbantartónak/kezelőnek tudnia kellett, hogy gáz van, és valszeg szólt is a vezetőségnek. akiknek viszont fontosabb volt a haszon, és inkább aztmondták "ne akadékoskoggyá' Józsikám, jó lesz az, nem lesz baj!".
kapitalizmus...

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2009.07.28. 15:53:35

Na már most ha veszek egy BKV jegyet, akkor azon rajta van, hogy az utazás ideje alatt biztosítva vagyok. Strand belépővel nem így van? Feltételezem csak van biztosításuk olyan esetre, amikor az üzem területén kár/baleset történik.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2009.07.28. 15:56:35

Egy másik helyen talán elsőként írtam le, szinte ugyan azt amit az első levében szerepel. Tehát, hogy itt 2-3-4 szeres biztosításnak alapkövetelménynek kellene, kellett volna lennie az aknafedélnél és minden jel szerint nem volt. Így egyértelmű, hogy a gond általános és más helyen is vannak ilyen veszélylehetőségek. A megoldás a hely bezárása és alapos átvizsgálása biztonságtechnikai szakértőkkel.A hibák kijavítása és utána is rendszeres ellenőrzés.

Itt a felelősségi szálak messze vezetnek. Akik egy ilyen létesítményt hagytak üzembe helyezni ilyen állapotban azok a fő vétkesek. Illetve akik nem gondoskodtak róla, hogy csak egy alaposabb biztonságtechnikai vizsgálat követelmény legyen.

Nekem van egy 2,5 éves kislányom és úgy tudok rá felelős szülőként vigyázni rá, hogy nem viszem ilyen helyre, ameddig nem történik hathatós intézkedés. Másnak szülőknek is ezt javaslom.

M11an 2009.07.28. 15:56:36

Az első eset ez mi? Gyurivagyok ne fürgyé le nem tudtad? Érdekes más miért nem veri agyon a fejét? Szerintem te szándékosan lebuktál a víz alá, és szétverted a fejed, hogy írhass a homárnak. :)

BGYCS 2009.07.28. 16:04:54

@EnZsolt:
Sósavat folyattak a csúszdán? Ne csodálkozz hogy utána nem érezted az illesztéseket. :)

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2009.07.28. 16:09:23

Halványan emlékszem még, hogy gyerekkoromban, egyes vidéki strandok milyen állapotban voltak. Volt medence, amiből estére elszivárgott a fele víz, beugró kövek sarkai letörve, csatorna fedél egy odahajított vaslemez, többiről ne is beszéljünk.
Ezekkel a modern strandokkal az a baj, hogy küllemükből és az ajánlott szolgáltatásból egyenesen következik a látogató számára, hogy szinte baj nem érheti. Ha nem teszik ki a Csúszik táblát, akkor a vizes kövön is átszalad.
Ha az én gyerekemmel történik ilyen, biztos az életemet tenném arra, hogy börtönbe kerüljön a felelős, de akár ugyanabba az aknába. De éppen ezért okítom a lurkót, hogy nem állunk semmilyen rácsra, meg ajtóra és közben folyamatosan rettegek, hogy az a mesterségesen gerjesztett biztonságérzet, amit közvetítenek felém, elaltatja majd egyszer a gyerekben vagy bennem az ösztönös elővigyázatosságot.
Mert szarul megtervezett eszközök addig lesznek, amíg lesz kialvatlan munkás, felületes tervező, megvesztegethető ellenőr. És azért is egy gyereknek kellett meghalnia, hogy strandok leeresztő nyílásai elé rácsot tegyenek... Mi lesz a következő, amiről kiderül, hogy halálos lehet???

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2009.07.28. 16:14:16

Hogy mit is akartam ebből kihozni...? Fogalmam sincs. El vagyok szomorodva, hogy bele kell törődni mások hanyagságába.

mingyá beszólok! 2009.07.28. 16:17:22

@BRandom: Ne haragudj, én már lezártam a témát, amikor megláttam mit írtál. Szóval.

Tisztázzuk. A 9 éves kisfiú nem ment bele abba a kúrva medencébe. A szélén, el nem kerített területen állva nézte a hullám medencét. Senki és semmi nem figyelmeztette arra hogy a fedő amin áll a váltakozó hullámzás miatt mozoghat. Ez egy felnőttnek sem jutna eszébe. Még egyszer mondom, senki nem engedte be a 9 éves kisgyereket, az apja tőle 1,5 méterre állt. Le lehet állni az AKNAWÖRD védelmezésével. Nem kéne Vis Major-nak beállítani az esetet, főleg mert ha VELETEK történik hasonló TI sem tudnátok még csak megmukkanni sem a döbbenettől. Sajnálom hogy ezt a témát ilyen jól el lehet adni az Index-en. Azt is sajnálom hogy ilyen jól meg is lehet élni a hasonló témák gusztustalan újraemésztéséből.

Agyő.

babhun 2009.07.28. 16:25:00

Itt parasztvakítás megy.

Hozza nyilvánosságra minden fürdő minden látványelemre és általában is, hogy mennyi trauma keletkezik egy idényben. Még jobb lenne, ha ezeket a számokat egy hatóság ellenőrizné és monitorozná. Mondják meg, hogy ezekből szerintük hány esetben állapították meg a használati szabályok be nem tartását, hány esetben állapították meg a látványelem hibás működését/tervezési hibáját és hány esetben mondták azt hogy ez "benne van a pakliban". Minden balesetnek van oka és kell legyen következménye. Utána meg zárják be az intézmények felét, kétharmadát.

Szerintem a hatóságok által ellenőrzött és megbízható ilyen nyilvántartás nincs, vagy fiktív adatokat tartalmaz, mert a fürdőknek ez nem áll érdekében. A hatóságok meg kussolnak, mert hiányos a szabályozás és le se szarták még azt se, ami jelenleg van. Például milyen szabvány alapján sorolják be az egyes elemeket kategóriákba? Esetleg a sérülési kockázat alapján? Vagy az objektív veszélyforrások alapján? Azt hogyan mérik? Vagy a hasára ütött valaki?

Mint a gombák, úgy szaporodtak el ezek a fürdők, ahol az emberek össze-vissza ütik, törik magukat és még a kockázatot sem tudják rendesen felmérni, mert nem adják meg nekik rá az esélyt sem.

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2009.07.28. 16:31:50

@rettegettegérfog: Te még mindig nem értesz!
Én azon vagyok felháborodva, hogy ezt a halált most felhasználva mindenki próbálja még jobban bemocskolni a létesítményt.
Az azért nekem erősen a medence részének tűnt a felvételek alapján. Szerintem mi mikor néztük a szörfösöket nem az aknán álltunk oda csak az megy aki a medencét használni kívánja én úgy érzem.

Amúgy szerintem két szinten van felelős.
Egyrészt a szakhatóság akinek a fürdők engedélyeztetése és az üzemeltetés vizsgálata lenne a feladata. Valamint a közvetlen ott dolgozók, még akkor is ha félti a munkahelyét és ennek ellenére ráhagyta a dolgokat. Tipikusan a jólessz az máskor se volt gond hozzáállás. Lehet bemocskolni a vezetését a cégnek (hiszen többet keresnek mint mi). Csak nem feltétlen tudhattak a hibáról főleg ha egy szakhatóság megadta az engedélyt a működésre és a személyzettől se jutott fel a probléma.

Nehezményezed, hogy nem írnak erre én írtam és azt mondod már lezártad a témát majd nem az én problémáimhoz kapcsolódóan válaszolsz.

Még egyszer mondom!
Ne mossunk össze egy fejsérülést egy halállal!

Nem védem az AW-t. de szerintem nem egyedül ők a sárosak és a patás ördögök! El kéne felejteni ezt a szemellemzős gondolkodást. Teljesen az az érzésem, hogy szerinted a kapitalista cég az egyedüli vétkes és a kis ember csak vétlen lehet.

Meg azt is nagyon nem szeretem ha nem a hozzászólásomra válaszolnak bár próbálnak úgy tenni esetleg kiforgatják a szavaimat.

DwightMcCarthy 2009.07.28. 16:32:23

a gyereket sajnálom, viszont valszeg nem szenvedett sokat mert egyből sokkot kaphatott.
az eljárás meg a szokásos

"E felelős munkatársak
észlelték az aknafedél hibáját, ennek ellenére engedélyezték a szörfmedence
elindítását, illetve ennek ellenére nem állították le annak működését, holott
hatáskörük ezt lehetővé tette. Ezen túl tájékoztatási kötelezettségüknek sem
tettek eleget: nem értesítették felettesüket az aknafedő meghibásodásáról,
aki ha tudott volna a problémáról, hatáskörében felelősen eljárhatott volna."

1-mért olyan kibaszott nehéz visszatenni egy aknafedelet,diploma kell hozzá?
2-valszeg szóltak hogy bocsi leszakadt megkéne csináálni,de ellettek küldve mondván "jólvanazúgy, nem lesz semmi baja"-tapasztalat, engem anno olyan busszal küldtek ki dolgozni amin talán1keréken volt fékhatás, mikor szóltam a gépészetisekkel az "illetékesnek" megkaptuk hogy jóazúgy, mikor meg nem akartam kimenni vele, akkor meg jött "ha nem tetszik ellehet menni máshova dolgozni"

úgy látszik ez a kurva ország nemváltozik soha

Shopping 2009.07.28. 16:39:56

egy baj van.

egy ilyen eset után nem lehet beperelni őket 5millió dollárra!

egyből odafigyelnének a kivitelezésnél/üzemeltetésnél...

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2009.07.28. 16:40:17

@babhun: Én azt útálom, hogy mindenki csak addig hajlandó foglalkozni a munkájával míg éppen elegendő és semmi lelkiismeresség vagy extra igyekezet nincs benne.

Rengeteg helyen látom azt embereken, hogy szarnak a munkájukra csak teljen el a 8 óra. Ilyen emberekkel van tele a fürdő és a hatóság is. Aki meg kicsit megpiszkálná a dolgokat mert lelkiismeretes vagy csak érzi, hogy hiányosság van azt vagy lecseszik vagy addig csesztetik míg magától el nem megy.
Párom egy közüzemi cégnél megy és iszonyat milyen szinten szarnak a kollegái a munkájukra ő meg küzd, de nehéz szembe szélben.... Ha mindenki kicsit lelkiismeretesebb lenne ezek az esetek sokkal kevésbé történnének meg.
Nem a világ első szörfmedencéjét építették meg nem hiszem, hogy nincs ilyenre nemzetközi példa.
Én egy mérnök irodában dolgozom és ha valami újat kell készíteni vesszük a fáradtságot és rákeresünk a dolgokra mert ha valakinek baja esik nem a céget veszik elő hanem a mérnököt.

Itt is több szintű a hiba, de a végén csakis azok tehetők felelőssé akik hagyták ezt a medencét működtetni.

Ha én egy hatóság vagyok és egy olyan látványelemet kell jóváhagynom amivel még nem találkoztam akkor kötelességemnek érzem, hogy akár nemzetközi példát keressek és ezek ismeretében elbíráljam. Még ha magyarhonban nincs is erre külön szabályozás.

Másik kérdés még, hogy mi gyakran tapasztaljuk azt, hogy amit mi lerajzolunk az nagyon gyakran nem úgy épül meg és miután bebetonozzák és leburkolják már a kutya nem veszi észre.

Énszóltam 2009.07.28. 16:43:51

Józsi csinájjunk élményesfürdőt egy cég ad paraszolvenciát ha ők csinálhattyák! Vagyis őkek mondták hogy van sok gépük meg csúszda amit nem vesznek át tőlük nyugaton mert balesetveszéjes és az jó lesz ide ócsón a cigánynak balkánmagyarba!

kispista2 2009.07.28. 16:44:51

Észrevételeteiket féltéglába csomagolva a következő címeken tehetitek meg:
13/1. Pfandler Katalin tisztségviselő (vezető tisztségviselő) (an.: Biczó Erzsébet)
1037 Budapest, Domoszló útja 50/A.
A képviselet módja: önálló
Jogviszony kezdete: 2006/03/27
Jogviszony vége: 2011/03/27
Hatályos: 2006/05/31 ...

13/2. Guzmits Mária tisztségviselő (vezető tisztségviselő) (an.: Nesztler Mária)
9400 Sopron, Kossuth Lajos utca 4.
A képviselet módja: önálló
Jogviszony kezdete: 2006/03/27
Jogviszony vége: 2011/03/27
Hatályos: 2006/05/31 ...

13/3. Soós Éva tisztségviselő (vezető tisztségviselő) (an.: Barna Éva)
2146 Mogyoród, Sportköz u 10.
A képviselet módja: önálló
Jogviszony kezdete: 2006/03/27
Jogviszony vége: 2011/03/27
Hatályos: 2006/05/31 ...

kispista2 2009.07.28. 16:54:46

§ Guzmits Mária
Település: Sopron 9400
Utca/tér: Kossuth Lajos utca 4
Telefonszám: (99) 788-136

DwightMcCarthy 2009.07.28. 16:54:53

@kispista2: én ha lehet inkább egyhetes AW béerletbe csomagolnám, napi 1000 csúszdán lecsúszással, amit a hét végén hullámgépbe dobással zárnék le, lehetséges?

fakof 2009.07.28. 16:59:28

a picsába, hogy ebben a tetves országban nem lehet kirúgatni azt a kibaszott igazgatót egy ilyen után? Mert Ő a hibás, Ő aki elnézi a hanyag magatartást, Ő aki megteremti azt a munkahelyi légkört ahol ez előfordulhat, Ő aki semmiért sem felelős csak sajnálni tudja. BE NEM TESZEM ODA A LÁBAM amíg az az ember vezeti az intézményt. Viszlát.

babhun 2009.07.28. 17:03:17

@BRandom: a gyártási, kivitelezési, karbantartási és üzemeltetési fegyelem egy ilyen üzemnél az objektív veszélyforrások része. Nem tervezek olyan tűrést, amiről tudom, hogy nem fogják tudni legyártani az adott technológiai fegyelem mellett és beépítek még nyolc ellenőrzési lépést.

Nekem az a gyanúm és saját tapasztalatom alapján a meggyőződésem is, hogy az objektív veszélyforrások (azaz a felhasználóktól elvárható használati óvatosság mellett is megmaradó kockázat) nagysága ezeknél a fürdőknél jóval az elfogadható mérték felett van. Sőt, a használóknak nem adják meg a valódi esélyt arra, hogy ezeket a veszélyforrásokat felmérjék. Sőt, ezt senki sem próbálja meg ellenőrizni. Ez pedig szemétség.

löklük le a padlóla dulván 2009.07.28. 17:05:51

hol van ilyenkor legalább a JÖVŐ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŰLÉSI BIZTOSA? ha már a kibaszott - egyébként szerintem felelős - szervezetek nem tesznek semmit? rendőrség, ántsz, budapesti fürdőigazgatóság? ez a legnagyobb probléma, hogy ebben az országban senki semmiért nem vonható felelősségre és főleg nem is vállalja a felelősséget! hogy lehet az, hogy ezeknek semmi nem számít? hogy képzelik? felháborító!

löklük le a padlóla dulván 2009.07.28. 17:08:35

egyébként pedig azt aki ott állt a fedélen, hogy ne derüljön ki a hiba, de tudott róla, azt is aki odaállította és a onnan felfelé, igenis mindekit gyilkossággal kell megvádolni!

mingyá beszólok! 2009.07.28. 17:09:45

@BRandom: Ugyanarról a medencéről beszélünk remélem...

Egyébként magasról teszek rá hogy a medence melyik részéről mi a megérzésed, ilyen baleset még a Főbejárat melletti csobogóban se történjen. Leszarom, azt is hogy szegény kapitalista cég a patás szerepét kapta, ha az elmúlt 20 évben ebben az országban éltél, belátnád hogy simán felelősek lehetnek az összes apró balesetért, mert hanyagul, kapkodva fejezték be a létesítményt, és semmit nem tesznek a balesetek megelőzése érdekében.

Az hogy a projekt több műszaki vezetője hónapokkal az átadás előtt felmondott és kifejezte nemtetszését a cég vezetése felé a harácsoló mindenbe beleszaró mentalitásuk miatt, megintcsak nem azt jelzi hogy alaptalanul panaszkodnak az AKNAWÖRDRE olyan sokan.

Sajnálom hogy ilyen fáziskésés van a kommunikációnkban, ha jobban érdekelne hogy miket gagyogsz az átlagemberek vélt felelősségéről talán még maradnék.

Írhatsz nyugodtan, nagyon nem vagyok kiváncsi a marketingszagú okfejtéseidre, és a kioktató stílusodra. CSÁ!

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2009.07.28. 17:11:02

@babhun: Sokszor viccesen azt mondjuk, hogy azért jó a mi számításainkban a biztonsági tényező, hogy lehessen mit kilopni a kivitelezés során. Sajnos ez nem is annyira vicces.
Szerintem ha megnéznénk az épült létesítményeket nagy részükben találnánk hiányosságot. Annyi a helyzet, hogy máshol még nem halt meg senki.

pitaa 2009.07.28. 17:12:55

www.origo.hu/i/0907/20090727aquaworld.jpg

szerintem aki ennyire vehemensen védi az aknaworldöt, még nem látta a fenti képet

mingyá beszólok! 2009.07.28. 17:15:14

@babhun: Észrevetted hogy kedves BRandom barátunk az egyetlen aki a "létesítmény bemocskolása" ellen száll síkra és vitatkozik még az élő fával is? Ha nem megy akkor meg maszatol: "ej, máshol se jobb a helyzet..."

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2009.07.28. 17:18:51

@rettegettegérfog: Megtisztelve érzem magam, hogy marketingszagút írtam talán ha innen kirúgnak elmegyek marketingesnek vagy politikusnak.
Sajnos nincs kolbászból a kerítés és aki azt hiszi, hogy a többi fürdő hűde nagyon szabályos az egy álomvilágban él.
Lásd: cserkeszőlő ahol a medence alján és oldalán hiányzik a csempe egy gyerek meg is vágta magát benne. A medencét másnap leeresztették és lecsiszolták az éles peremeket. Hmm látszólag nagyon kedves gesztus. Bár szerintem az elegánsabb lett volna ha pótolják esetleg a hiányzó elemeket.
Hibák mindenhol vannak. Ez egy szerencsétlen baleset a helyszínt lezárták és meg fogják csinálni hiszen ez nekik is az érdekük.
A repülőgépek is lezuhannak, de a hibákat kijavítják és repül tovább mindenki.

Szerintem sokan okulni fognak ebből az esetből.

mingyá beszólok! 2009.07.28. 17:22:21

Ebből kúrvára úgy tűnik hogy a fehér ruhás csávó bizony szándékosan áll a fedőn...

De persze gondolom senki semmiről nem tud, nem zárták le és javították ki a nyilvánvaló hibát. " Majd a Józsi odaáll, oszt elzavarja a kölköket, nehogy bemásszon valamelyik." És ha a Józsi esik bele? Akkor az AW már szent?

A másik poén az hogy onnan is simán lehet szájtátizni, elvégre nincs lezárva, sem jelezve hogy veszélyes terület.

Tudom én vagyok a szemét, kiforgatom, meg besározom, csak mert jobban keresnek. Bizony, faszparaszt irigy tajmagyar vagyok, akinek csak ez jut.

mingyá beszólok! 2009.07.28. 17:24:45

@BRandom: Ne haragudj, azt hiszem káprázik a szemem... :)

Te komolyan ezt a párhuzamot vontad a két eset közé???

Számodra ez a konklúzió???

Megbaszhatod.

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2009.07.28. 17:28:31

@rettegettegérfog: Csak én vagyok olyan barom, hogy leállok vitatkozni mindenkivel és nem mentem haza ötkor munka végeztével.
Amúgy én nem védem a céget csak egyszerűen nem ők az egyedüli vétkesek. Ezt képes vagyok felfogni elmémmel és még le is írom, de mi a fenének hiszen te ezt képtelen vagy felfogni.
Akinek egy kis esze volt már ráhagyta a vitát veled. Amúgy én ha jól emlékszem nem is kellene, hogy rámásszon a gyerek a fedlapra a medence használatához hiszen a szivacs amiről háttal belefornul a medencébe már korábban végetér.

Amúgy ismét leírom egyszerű szavakkal a véleményem.
Vélhetően hibás: tervező, kivitelező, gyártó, üzemeltető, felhasználó, hatóság.

Amúgy ha nem tetszik amit írok nem kell válaszolni rá sőt olvasni se kötelező.
Várom válaszod!

xboxer 2009.07.28. 17:31:01

Kurva egyszerű:
Hogy lehet az, hogy az AW-ben a vendégtérből bárki bármikor a halálba zuhanhat?
Ez milyen tervezés?
Karbantartás?
Megoldás:
1.Kurva nagy kártérítés a családnak.
2.Bezárni a helyet és centiről centire átvizsgálni az összes berendezést, szolgáltatást.
3. a nyilvánosságnak megígérni hogy ilyesmi többé nem fordulhat elő
4. minden érintettet kirúgni a picsába. Azzal a marketingigazgatónővel kezdve aki "kikérte magának azt, hogy őket trehánynak nevezik"
5. részvétem a családnak. a helyükben csak gyilkolni tudnék.

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2009.07.28. 17:33:01

@rettegettegérfog: További jó olvasást én leléptem.
Holnap megyünk az AW-be. Ha lehet kipróbálom a szivárványos csúszdát. A hagyma tuti meglesz a többi csak bátorságomon múlik.
Jó lesz mert sokan nem lesznek nem kell sorbaállni.

fighting 2009.07.28. 17:33:01

A csúszda illesztés hibája azért gáz, mert volt szerencsém nem egyszer Mogyoródon járni, és ott egyik csúszdán sem tapasztaltam ezt. S nem tudom, de ezeket hallva tuti nem fogok több ezer forintot fizetni egy gáz csúzdás helyért. Inkább kivárom a jó időt a másikhoz.
Az egy más kérdés, hogy maga a csúszdázás sajnos rejt veszélyeket magában, de persze nem mindegy, hogy mi az eljárás egy baleset során.
Hál istennek ebben a kérdésben nem tudok nyilatkozni.

mingyá beszólok! 2009.07.28. 17:37:33

@BRandom: Bár teátrálisan távoztál a színről, hiányozni semmiképpen nem fogsz. Egy dologra azért szépen megkérlek. Ha tényleg oda mész, nagyon vigyázz magadra és társaidra. Nem szeretném hogy a legközelebbi bitcsörténk azért legyen unalmas, mert egy kézzel sokkal lassabban gépelsz...
:(

Jó szórakozást!

ninezero 2009.07.28. 17:40:23

@BRandom: jaja, termeld csak nekik a profitot, megérdemlitek egymást. ha magadtól nem érted/érzed, hogy ezt a helyet miért nem kell porig égetni és a helyét sóval beszántani, akkor hiába is magyarázná neked bárki.

ninezero 2009.07.28. 17:41:38

@ninezero: helyesen: miért _kell_ porig égetni... grrr

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2009.07.28. 17:45:15

@xboxer: Én azt nem tudom elhinni, hogy ilyen látványelemek nem léteznek máshol a világon. Máshol meg tudják ezt csinálni normálisan?
Basszus mennyiből tartana elmenni és bejárni a tervező csapatnak egy hasonló intézményt megnézve az ottani szerkezeti megoldásokat.

Amúgy nekem az egész medence mocskosul ilyesztő.

Azt megértem ha egy űrsikló leesik mert hát nem építenek olyat minden országban, de egy ilyen medencét????

Több felelős van egyértelműen és őket ennek mértékében lehet büntetni.
Érdekes, hogy anno a terveken az építésznek csak a munkahelyi elérhetősége volt feltüntetve a statikusnak az otthoni is. Egyszerű, ha valami összedől és valaki meghal megy a rendőrség a lakásra és viszi a tervezőt. Most ilyen már nincs. Fossák ki a cégek a terveket és futószalagon épül mindenki.
Itt is gondolom már határidő vége volt és elfelejtették megoldani a fedelet. Aztán legyintettek és mondták, hogy valahogy majd a kivitelezésnél megoldja a Józsi.

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2009.07.28. 17:47:29

@twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX: Gondolom valami Fókuszban vagy hasonló nívós műsorban.

Coholol 2009.07.28. 17:51:48

@BRandom:


Na basszus ezért regelnem kellett mert ennyi év olvasás után erre nem lehet nem válaszolni.

FYI

lehet hogy a gyerek nem kell "rámásszon" arra a lapra ahhoz hogy a medencébe beguruljon hasonszörfni és egyébként semmi keresnivalója nem lett volna az aknafedő körül de egyrészt ahogy a képen is láthatod a sor arrafelé állt, másrészt van mögötte egy kosár...


A gyerek én úgy tudom a kosárhoz ment sisakért amikor bedarálta és kiköpte hullámként a gép.


Mondom... csak FYI. Lecsiszolt csempeszél meg a felhasználó hibája... Te szerencsétlen pöcs.

Coholol 2009.07.28. 17:55:49

@brandom

Jah!

És egyébként szégyellheted magad, tele van az internet a homáron kívül is, hogy micsoda szemétséget művel ez az aquapark amióta megnyílt. Az ország összes parkjáról összesen nem olvastunk ennyit még a baleset előtt sem.

Most tessék megtörtént valami súlyosabb is amire a "kedves" médiumok is felkapták a fejüket de ami igazán undorító, hogy te meg a hozzád hasonlóak odaviszik még mindig a pénzüket ahelyett hogy hagynátok őket éhendögleni és tönkremenni, ha már le nem fogják őket csukni.

Komolyan szégyellheted magad, hogy ezek után még beteszed oda a lábad.

fakof 2009.07.28. 17:58:03

nézem az AW Karrier oldalát de még mindig nem látom, hogy új igazgatót keresnének..

IamMenyus 2009.07.28. 18:02:24

A kisebb sérülésekről - horzsolásokról, felrepedt fejbőrről- annyit, hogy benne vannak a pakliban,
nyilván az első levélíró ezért sem rohant ügyvédhez… az üzemeltető képviselőjének (pénztáros) hozzáállása már kevésbé kulturált…
Sajnos erre még nem minden szolgáltató érett meg itt a mi kis west-balkánunkon.


Amúgy meg mondhat bárki bármit a csúszdákról, legyen az száraz / vizes / hason csúszós / szőnyeges / gumis; mind veszélyes.

Nem viccből íratják alá a saját felelősségre cetlit; bár az emberek elbagatellizálják ezt, nem mérlegelnek; csak azon vannak, hogy „legyünk már bent a vízben”…
Ha az égiek épp rossz lapot dobnak nekik, és fejjel előre landolnak a 30centis vízben; akár ott is maradhatnak… ez van a cetlire írva szép mellébeszélős jogi/marketinges-nyelven.

Bármekkora buli is, az emberi testet nem arra találták ki, hogy 40nel csússzon, majd vízbe / homokba / bárhova csapódjon.


A kisfiú tragédiája egészen más, komoly tervezési és/vagy kivitelezési hibának kellett ehhez történnie,
éppen ezért szerintem kizárt hogy a felelős ott dolgozna, és ilyen hamar felelősségre vonható lett volna. Ez a kirúgás szerintem puszta tűzoltás / marketing-fogás.
Amúgy arra is kíváncsi lennék, hány ott dolgozó úszómester van tisztában azon gépek felépítésével, kockázataival amik mellett egy ilyen helyen felügyel(?)

Azt akarják megmagyarázni, hogy a nyomorult karbantartó tehet arról, h kispóroltak kötelező biztosítási köröket a mérnökök, vagy a kivitelező? ne már...

A kamerák felvételeinek elemezgetése közben a terveket, ill. a műszaki átvételi dokumentációt kellene talán a helyszínnel összevetni,
és az eredmény önmagáért beszélne… a népnek joga van az igazsághoz; de ezt valakik nagyon húzzák.. (őket is fel kellene húzni egy-egy lámpavasra(?) )

Ha rajtam állna, bizony bezárattam volna az egész kócerájt amíg sikeresen át nem esik egy teljes felülvizsgálaton - minden engedélyével együtt.


Nagyon remélem ez a tragédia sok embert elgondolkodtat a felelősségtudatról.

Coholol 2009.07.28. 18:03:19

Bedarálta és kinyomta rózsaszín hullámként.


Ne hasonlítsátok horzsoláshoz, meg "lábát elvágta a csempe, megesik, majd kijavítjákhoz".

Én egy héttel előtte voltam ott nekem is szanaszét szakadt a könyököm ugyanabban a sötét kanyarban, és ez csak egy dolog volt a négyórás sorbanállásból, mert csúszdázás az alig volt.

Az ország sok aqua parkját meglátogattam már és soha sehol máshol nem volt napszúráson vagy nap végén fáradtságon kívül semmi bajom.

Nem kellett ide piros hullám, hogy rájöjjön az ember, oda soha többet nem megyünk.

Szégyellje magát mindenki aki ezek után mégis életben tart egy ilyen szemét népséget.

Martian (törölt) 2009.07.28. 18:26:18

Megyek strandolni Délegyházára... ingyen van a vízpart és nincs ekkora balesetveszély.
Aki meg szereti a kalandot... még mindig sokkal biztonságosabb egy élményfürdő, mint pár száz éve egy keresztes hadjárat.
:))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.07.28. 19:05:22

mondjuk halkan megjegyzem
ha en vagyok a fonok
egy ilyen eset utan aznap fel /le/ mondok
akkoris ha semmit nem tehetek rola

Csomorkány 2009.07.28. 19:20:11

Hát, az Esztergomi Élményfürdő csúszdáján eddig háromszor csúsztam le, érkezéskor a félméteres víz alján mindháromszor piszkosul bevertem a könyököm. Vagy túl nehéz vagyok, vagy túl béna, mindenesetre részemről ennyi volt. Panaszkodni nem mentem sehová, de tervezési hubára is gyanaxom.

Kandabula 2009.07.28. 19:49:02

Sok-sok dolog keveredik itt egy borzalmas tragédia kapcsán:
- A hanyag szerelőket, kabantartókat, felügyelőket ki kell rúgni.
- A létesítmény vezetőjének le kell mondania.
- Módosítani kell az ilyen és hasonló berendezések üzembehelyezési, karbantartási, felügyeleti és üzemeltetési szabályzatait.
Mindazonáltal: a strand, a vízzel kapcsolatos szórakozások veszélyes üzem, igenis van saját felelősség is. (nem a mostani eset!) Aki igénybe veszi, értékelje saját képességeit, ügyességét.

alternat 2009.07.28. 19:49:09

Sajnálom a kisfiút és részvétem a családjának.

Amiért írok.
Parkour (talán házugró)vagyok. Elborzadok az élményfürdőkben a sok béna csúzdázón. Tudomásul kellene venni, hogy ez veszélyes üzem, lélekben át kell gondolni a csúszást és ha tuti fejben van a csúszás akkor indúlni.

Én már kanyarban repűltem ki csúzdából, de tudtam, hogy az a sebesség nagyon necces. (lapocka - boka)

A legnagyobb élményem egy épp akkor nyitott élményparkban ahol rosszak az illesztések (mindenütt rosszak, de kit érdekel?)
Lecsúsztam és a fenekemet mindkét oldalt elvágtam. Hála az égnek két egészségügyis lány volt.
Hatalmas élmény volt a kezelés!!!!!!!
Utána kénytelen voltam lábfelyen - tenyérélen csúszni.
Ja és a lényeg, kb. 6 - 8 méterrel messzebbre csapom a vizet az érkezőmedencéből.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.07.28. 20:03:30

@alternat:
nincs veszelyes uzem ha valaki szorakozni megy
az legyen biztonsagos
kesz
akinek meg az elmeny hogy ket lany kezeli a veres segget...........

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.07.28. 20:05:18

azt azert fenntartom, hogu mindenki idiota aki csuszdazni jar
vagy en

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2009.07.28. 20:08:12

Azt kellene megérteni emberek, hogy lehet itt hőbörögni, hogy milyen köcsög vagyok mert védem ezeket, de egy dolgot látni kéne:
Ha felrobbantjuk, és beszántjuk az egész területet majd beültetjük puha fűvel akkor se fog változni semmi! Mert épít a szomszéd mezőn egy ember egy másik ilyen létesítményt amit ugyanúgy megterveznek és ugyanúgy kiviteleznek és ugyanúgy meghalhatnak benne. Vagy ha nagyon hangzatos akarok lenni patakvér lesz. Mert a szabályozások nem fognak változni.
Az eset kapcsán nem egyedül az AW a hibás ezt fel kéne már fogni! Az a hibás aki elfogadta a terveket és ezek alapján engedélyezte az üzembehelyezést. Természetesen az is a hibás aki üzemeltette a zsebét tömve, csak az a baj, hogy ő már moshatja a kezét, hogy van működési engedélye.

A másik dolog meg, hogy itt megy a duma arról, hogy nem tesznek semmit és ugyanúgy megy tovább minden pedig az egész kócerájt át kellene vizsgálni. Nos aki az Index címlapján lévő cikket átolvassa az megnyugodhat!?
"A céget kedd reggel hivatalosan is felkérte az Aquaworld vezetése, hogy az egész fürdő területén végezzen speciális biztonságtechnikai ellenőrzést, és erről tanúsítványt állítson ki."

A másik dolog amit még délután vetettem fel az a hozzáállás! Ugyanis hazánkban nincs meg az munkában ami máshol, hogy amit végzek azt lelkiismerettel és a legjobban próbálom elvégezni.

Az adott medencét be se vizsgálták hiszen nincs rá szabályozás. Nos ez elég vicces.

"Arra kérdésre, hogy korábban végeztek-e ilyen vizsgálatokat a fürdőben, Madarász Gábor azt mondta: a megnyitás előtt már megvizsgálták egyszer a területet, de akkor csak azokat a berendezéseket nézték át, amelyre törvényi előírás van. A szörfmedencére - ahol a baleset történt - nem vonatkozott semmilyen előírás."

fullánkhegyező 2009.07.28. 20:12:52

A gyakorlati érzékem azt súgja,a karbantartó személyzetben mindig van legalább egy felkészült szaki aki látja a hibákat,talán még ahhoz is van bátorsága,hogy akármilyen amerikai,skót,vagy a marsról jött tervezői hiányosságokat észrevegye.Előbb észreveszi,érti a műszaki hiányosságokat, mint a műszaki analfabéta csokornyakkendős igazgatója.
Sőt szóvá is teszi ,de a bevétel,meg a főnöki gőg kihangsúlyozása előbbrevalóbb.
Régen történt velem:a főnököm aki akkor egy fiatal villamosmérnök volt,utasított egy forgácsoló szerszámgép villamos fékjének kiiktatására,mert sorozatos géptörések voltak.Az eset előtt 3 héttel egy 3 halállal járó baleset volt a gyárban,a balhét elvitették egy 20 éves tapasztalatlan sráccal.Ez futott végig agyamban és egy nagy bátorsággal írásban kértem foglalni az utasítást.(Még a szöveget is én diktáltam)
Kis sajtpapírt eltettem a fiókom mélyére.Történt,hogy pár hónap múlva újra fogaskeréksorozat tört,és hívtak a gépgyártójától specialistát,aki azonnal észrevette ,valami nem a gyári állapotnak felel meg,ki van iktatva a fék.Rövid,kérdések,ki volt az aki ezt elkövette,stb.
Eljutottak hozzám,szőnyeg szélére állítottak,fejem felett már a hóhér hadonászott,mikor belémnyillalt egy halvány emlék a sajtpapírról.Kértem 3 percet,elrohantam a fiókomhoz,még megvolt a lefírkantott utasítás.
Akkor 18 éves voltam,és szerencsém volt.Volt egy rugalmas főnököm aki írásba merte adni az utasítást,és nem rugott fenéken.Viszont a következő éveimre megalapoztam a tekintélyemet.

hiénaf1 2009.07.28. 20:44:51

Már bocs, de a műszaki átadáson ki vette át a kócerájt? Sok mindenkire rá lehet kenni a felelősséget, de én úgy hallottam, hogy a befektetők sürgették a megnyitást, hogy ne álljon benne feleslegesen a pénz. Jogilag viszont ők megfoghatatlanok. Maximum a műszaki igazgató feje fog lehullani, aki szintén csak alkalmazott.

fullánkhegyező 2009.07.28. 20:58:56

@hiénaf1: Igazad van,de a gyakorlatban ,még akkor is ha minden protokoll szerint történik a műszaki átadáson,ami úgy kell hogy kezdődjön ,hogy
1.,megnézik vannak-e tervek?
2.,A tervek szerint készült-e?
3.,Megvan-e a műszaki,biztonságtechnikai szabványnak megfelelősségi nyilatkozat amit agyártónak kell hozzáadni atermékéhez.
Ha ez megvan sokat ne vizsgálódnak,elhiszik,hogy mérnökök tervezték,nyilatkoztak is ,hogy tuti szabványos.
Gyorsan megkeresik az ollót és vágják a nemzeti színű szalagot.Aztán még gyorsabban sorbanállnak a kitüntésekért.

alternat 2009.07.28. 20:59:33

@hagyma:
Mennyél a csúzdanélküli melegvizes standra az biztonságos. Akit félelemmel tölt el a csúzdapark ne menjen oda. Senkit nem kötelezhetnek egy ilyen intézmény látogatására.
Én imádom a veszélyt!

hurvinyek 2009.07.28. 21:11:24

Csúszdázni tudni kell. Az első becsapódások a váratlanság miatt legtöbbünknek ügyetlenül szoktak sikerülni. Tehát ennek a felelőssége inkább a fürdőzőé. Persze az illesztéseket nem ártana fugázni, vagy összecsiszolni.
A zárófedeles baleset viszont egyértelmű tervezési hiba. A mai biztonsági követelményeknél alap a minimum kettős biztosítás.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.07.28. 21:20:20

@alternat:
en semmilyen strandra nem jarok
uszodaba jartam par evtizedekig
es utalom a veszelyt

Coholol 2009.07.28. 21:28:01

@BRandom:

Ok persze félig igazad van, de ne csináljunk úgy, mintha minden aquapark az országban ugyanúgy kezelné a dolgokat, mint ez. Alig van egy éves ez a park, vagy még annyi sem?

Nem igaz, hogy eddig nem voltak problémák de nem kell mindegyik parkot felakasztani és behinteni sóval, eddig én legalábbis egyikre sem mondtam volna ezt.


Épített más ember a majdnem szomszéd mezőn másikat, sokkal előbb, és az ottani sérelmekkel mégsincs tele minden médium vagy weboldal. Natessék.

Nem ez az első park az országban, eddig valahogy mégsem köpte ki egyik sem hullámként a gyereket.

Doubledeceker 2009.07.28. 21:46:05

Én szentgothárdon jártam úgy a csúzdán, hogy előbb nagyon durván odavágtam a kezem, alig tudtam utána mozgatni. Majd az utolsó körben, ugy bevágtam a fejem a csúszda oldalába, hogy elvesztettem egy két másodpercre az eszméletemet.

Mondjuk a személyzet rendes volt, mert segítettek, kimászni a vízből, aztán együtt nevettünk, hogy ez ilyen inkább gyerekeknek van, mert a felnőttek néha csúnyán beszopják...

Aztán nem csúsztam ot többet, a csúzda veszélyes üzem, bár azért lehetne azokat ésszel is építeni.

A meghalosdi, azért egészen más ügy.

Illetve a durva illesztési hibák zavaróak még, egyszer Esztergomban kötözek emiatt, egyszer pedig a Palatinuszon.

Na de még élek, úgyhogy ennyi belefér...

Fotelrocker2 · http://budapest.blog.hu 2009.07.28. 22:31:21

Érdekelne, hogy az esetet rögzítő video mikor kerül nyilvánosságra... :( mert előbb-utóbb biztos.

A55ho1e 2009.07.28. 22:38:32

@BRandom: ja, de ha lezuhan a repülő, akkor biza geci sok pénz fizet a légitársaság a hozzátartozóknak. Persze ettől még a halottak nem támadnak fel, de mégis van valami halovány kompenzáció jellege a dolognak. Felelősségvállalás, vagy mi. Nem azt mondja, hogy mi szóltunk, hogy úszni tudú utasaink a jobb szárnynál sorakozzanak, a többieknek meg köszönjük, hogy minket vélasztottak, hanem fizet, mint a katonatiszt.

Doubledeceker 2009.07.28. 23:24:52

Egy sztroi jutott eszembe, amit minap hallottam, miszerint, egy cégnél volr egy ember, akit ha reklamáció volt mindig behívgtak, csúnyán lebasztak, majd "kirúgtak".

Természetesen az ember, maradt mindig, de az ügyfelek átmenetileg lenyúgodtak, nos itt is ez történik. Ilyen a világ...

Amúgy balesetek mindig vannak, bár ez tuti tervezési hiba, a húsdaráló bejárata, ne ott legyen, ahol a népek korzoznak..

babhun 2009.07.29. 00:27:55

@BRandom: Nem hiszem, hogy ez az általános sirám az országgal kapcsolatban megállná a helyét. Ha elfogadnánk a szövegedet, akkor az azt jelentené, mindenki hibás, azaz más szóval senki sem hibás és nincs mit tenni. Ez nincs így.

Ebben az országban atomreaktort, repülőgépeket, repülőtereket, vasutat, metrót, villamos és gáz hálózatokat, vegyi és más veszélyes üzemeket is működtetnek és használnak és nem is rossz biztonsági mutatókkal, ami egy okkal több, hogy hagyjuk ezt a "itt úgyis mindent mindenki elkúr és félválról vesz" típusú szöveget. Ez nincs így. Ezekben a veszélyes üzemekben minden incidenst szigorúan dokumentálni és kivizsgálni kell, majd a szükséges intézkedéseket megtenni.

Ami a fürdőket illeti, ezek szintén veszélyes üzemek. Hogy lehet, hogy kivételek a szabályozás szempontjából? Hogy lehet, hogy nekik az emberi egészséget, sőt életet fenyegető incidensekről és az azt követő intézkedésekről nem kell szigorúan számonkérhető módon beszámolniuk? Hogy lehet, hogy a felhasználók láthatóan nincsenek tisztában a rájuk leselkedő veszélyekkel egy épített (!) környezetben? Végtére is a látogatók nem a Himalájába mennek hegyet mászni, hanem egy strandra csúszkálni a vízben. Most meghalt ez a fiú, pár nappal ezelőtt egy másik szerencsétlen négyéves gyerek megfulladt egy felügyelt medencében Siófokon. Naponta emberek törik-zúzzák magukat össze-vissza ezekben az intézményekben és hagyják. A többség persze túléli, pihenteti a dagadt bokáját, megvárja míg elmúlik a véraláfutás vagy míg leszedik a gipszet de nem normális, hogy kideríthetetlenek a valós kockázati faktorok.

Aquaworld-öt (és esetleg az összes hasonló intézményt) azonnal bezárni, mérnököket beengedni (nem csuzdázni, vizsgálódni) és addig nem kinyitni, míg az emberi életet és egészséget (!!!) veszélyeztető összes faktort nem derítették fel és nem mutatták ki, hogy azok az ésszerűen elvárható szint alatt vannak, illetve az összes olyan ajánlást meg nem fogadták, amik az objektív kockázatokat a jelenlegi technológiai szinten az elvárható minimálisra szorítják. Merthogy láthatóan ezek az intézmények maguktól képtelenek voltak ugyan ezt megtenni. Minden nap késlekedés újabb emberéleteket tesz kockára és százak vagy ezrek testi épségét veszélyezteti. Engem pedig nem érdekel, hogy mekkora veszteséget jelent ez az intézménynek, mert szolidáris vagyok minden olyan polgártársammal, aki egy ilyen helyre merészkedik és előfordulhat vele, hogy gyanútlan gyereke vagy ő maga kitöri kezét-lábát, megfullad, vagy más szörnyű módon meghal. Az emberi élet és egészség az első, itt az idő és a pénz nem számít. Azért fizetem az államot és intézményeit az adómból, hogy ezt az elvet tűzön és vízen (akár fürdővízen) át is keresztülvigye. Legalább ez a haszna legyen már meg egy egyébként teljesen felesleges gyerekhalálnak!

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2009.07.29. 03:15:13

@A55ho1e: Ja gondolom az a baj, hogy nem utalt már most át több tíz milliót a cég a szülőknek? Ennyi? El van intézve a dolog? Szerintem ezzel azért megvárják a rendőrségi vizsgálat végét ami nem két nap.
Mert más az ha a légitársaság a vétkes vagy más ha a repülőgép gyártója. Már ha a példánál maradunk.

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2009.07.29. 03:26:27

@babhun: De már bocs, nem azt mondtam, hogy békén kéne hagyni mindent. Olvasd el újra a hozzászólásom. Pont az a lényeg, hogy elő kéne venni a tervezőt és a jóváhagyó szervet is és azt is megbüntetni. A te hozzászólásod is arról szól ami az én véleményem. Ez a terület nincs szabályozva.
Amúgy ha a fürdő veszélyes üzem lenne akkor ugyanaz lenne az eljárás mint a gépjármű vezetésnél. Azza jogosítványhoz kötnék a használatát. Márpedig ez nem igaz mert fürdőbe bárki mehet aki csengeti a pénzt. Vezetéshez elvileg azért kell egy kis képzést elvégezni is.

Írtad, hogy be kéne zárni és átvizsgálni az egész kócerájt. Nost itt is szerintem hiányosságok vannak. Hivatokoznék az előző egyik idézett cikkrészletre ahol a TÜV-SÜD Kft. vezetője azt állítja azért nem vizsgálták a szörfmedencét mert nincs rá szabályozás. Na ez mekkora baromság! Mire nincs? Világoskék falú északi tájolású szörfmedencére? Igen lehet, hogy az nincs leíva, hogy a világoskék x irányú szörfmedencék hogyan biztonságosak. Az azonban tutira le van írva szerintem, hogy egy gépészeti tér x-y mérettel rendelkező fedelét hogyan kell kialakítani ahhoz, hogy az szabályos legyen. Mert ebben az esetben ezt kellett volna vizsgálni. Nem hagyni a szarban és azt az élményelemet kihagyni az ellenőrzésből.
Lehet, hogy a TÜV-SÜD Kft. is kicsit érzi, hogy anno hanyag volt??? Ezért is pattan most és vizsgál újra mindent?

alternat 2009.07.29. 06:32:53

@BRandom: nagy hülyeség amit a TÜV-SÜD Kft. mond.
Amire nincs azabály kell csinálni.
Készítettünk egy gépláncot amilyen még eddig nem volt sehol a világon. Egy másik szintén magyarországi cég egy hónapig vizsgálta a gépet. Álló helyzetben, működés közben. Leültek a gép készítőivel és üzemeltetőivel konzultálni.
Aztán két hét múlva megjelentek egy 350 oldalas leírással, ami tartalmazott 8 változtatási utasítást. Mikor ezeket elkészítettük, újbóli ellenőrzés és kiadták a tipusbizonyítványt, a biztonságtechnikai leírással együtt.

Az AW ben lévő berendezésnek úgy tudon külfölbön van biztonságtecnikai bevizsgálása.

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2009.07.29. 07:30:49

@alternat: Amúgy símán el tudom képzelni, hogy pont ugyanez a medence külföldön gond nélkül működik egyszerűen csak azért mert ott odafigyelnek az üzemeltetők és azonnal megszorítják az imbuszcsavarokat ha kilazul.
Nálunk meg nem működik semmi ami nyugaton bevált mert átvesszük a technikát csak a személyzet nem lesz olyan szinten kioktatva vagy ha kilesz az alacsony bérek vagy kényelem miatt nem használják megfelelően.

Már érdeklődéssel fogadom az új metróvonal beüzemelését. Éppen tegnap hallottam a hírt, hogy ott nem lesz metróvezető. Számítógép fog mindent vezérelni.
Nos lazán el tudom képzelni, hogy ami nyugaton működik itt nem fog és tuti lesz valami gubanc ami botrányt okoz és a kiépített rendszert nem fogjuk használni mert képtelen a magyar.

hatesz 2009.07.29. 09:12:00

@Coholol: bocs, csak a "médiumok" szóba szeretnék belekötni.
A médiumok ugyanis a magyarban révült szemű, sápadt nők (ritkábban férfiak), akik a szellemek szavát közvetítik.

index.hu/kultur/klassz/mancsndy/

Bocs hogy pont index-et linkelek:)

csak azért kötekedek ám, merthogy ismeretet terjesszek. Na:)

babhun 2009.07.29. 09:28:36

@BRandom: nem hiszem, hogy egyetlen lényeges szempontot is felhoztál volna, csak az általánosságok szintjén beszélsz. A TÜV-SÜD vagy NORD, vagy más tanúsító szervezetek nem hatóságok, hanem olyan cégek, akik azt állítják magukról, hogy a megfelelő szakmai hátterük megvan a tanúsításokhoz. Ne keverjük őket ide.

A repülés is veszélyes üzem, tőlem eddig viszont valahogy nem kértek pilóta jogosítványt, mikor felszálltam egy gépre utasként, viszont teljesen tisztában vagyok a kockázatokkal.

Az sem különösebben konkrét érv, hogy mit tudsz elképzelni azzal kapcsolatban. hogy milyen technológia milyen országban működtethető biztonsággal. Mégha el is fogadjuk, hogy a magyarországi technológiai fegyelem alacsonyabb mondjuk a svájcinál, akkor mi is következik ebből a konkrét esetben? Hát semmi az ég világon. Egy aquaparknak ott kell biztonságosan működnie, ahol üzembe helyezték és nem ott, ahol biztonságosabban működött volna ha oda építették volna...

Az Aquaworld-ben folyó dolgokkal kapcsolatban egy lényeges és teljesen konkrét szempont van, nevezetesen, hogy emberek halhatnak meg és szerezhetnek tömegével súlyos vagy kevésbé súlyos sérüléseket. Miért is? (Technológiai hiba? Kivitelezési hiba? Karbantartási hiba? Üzemeltetési hiba? Szervezési hiányosság?) Hát bizony, pofázhatunk itt még napokig, kirúghatnak még ötven csavarhúzós fedélbuherálót, de az a helyzet, hogy nem tudjuk! Akkor meg addig kell kutakodni, amíg a szakemberek meg nem tudják és az okokat meg nem szüntetik. Addig meg le kell állítani, hogy több ember időközben ne haljon meg és ne szerezzen további sérüléseket.

Boromir_ 2009.07.29. 11:14:34

@BRandom: "Ha felrobbantjuk, és beszántjuk az egész területet majd beültetjük puha fűvel akkor se fog változni semmi! "
Dehogynem tolunk nyugatra ez tortenik nincs kecmec meg magyarazkodas. Bezarjak soval hintik beszantjak agyonbuntetik. Nem az utolso senki alkalmazottat szivatjak. Fejetol buzlik a hal hat le azzal a fejjel.

Coholol 2009.07.29. 13:45:26

@hatesz:

Nahát :D Ez nagyon érdekes köszi :) Még nem hallottam erről az oldaláról. Össze kéne ereszteni ezeket profokat mert én más szakértőtől meg pont a másikat hallottam.

jódliman 2009.07.29. 15:39:26

Oltás mik vannak itt. Szerencsétlen kissrác halála után hirtelen előkerül egy valag életképtelen nyomorék, kiknek ez fájt, az fájt csúszás, ez-az után. Egyrészt a kettő között nem kéne párhuzamot vonni, másrészt aki balf**z, és életképtelen, ne kenje a szolgáltatórara. Mi is ittunk vagy nyóc' vödör vizet a bénázások miatt, + van pár harci sérülés is szintén a okból adódóan, sőt egyszer majdnem pofára is estem a kövön, de ezek NEM az AW hibája. Az asszonykával kb 8 órán át csúszkáltunk, mindent kipróbáltunk nem egyszer, nem kétszer. Érdekes mód nekünk, és több ezer más csúszkálónak nem szakadt fel/le a fejük, kezük, lábuk.

frutella 2009.07.29. 16:50:32

Az ismerősöm ma volt az AW-ben és azt mondta, hogy nem csak a szörfmedence, hanem az összes gyerekmedence és a nagyok közül is több le van zárva (UFO, repülő szőnyeg)

Coholol 2009.07.29. 16:57:48

@jódliman:

Nahát még jó, hogy csatlakoztál az életképtelen nyomorékokhoz. Még a végén azt hittük volna, hogy minket szidsz, de szerencsére neked is előkerült a bibid.

A lényeg az, hogy más parkban, más szolgáltatónál ha így tetszik, soha nem fordult elő, hogy nem csúszok le valamin többet mert szétment a könyököm, vagy a torkomba nyomódott a herém. Kb.

Miután a fél ország parkjait végiglátogattam és még a halál előtt is erről a parkról beszélt mindenki, azt hiszem ez nem az én életképtelenségem, hanem igenis a hellyel nem stimmelt valami.


Legközelebb asszonykád hullámként folyik végig alattad, akkor megnézem hova írogatod az életképtelenségét.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.07.29. 22:16:38

@Blogger Géza:
na kb ilyen hulyesegek sora miatt tortent ami tortent

amugy az USA-ban nem igazan divik a belso utasitas

itt mitindelnek eloszoban ha van valami
ha nincs, akkor is

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.07.29. 22:22:11

ja es tovabbra is fenntartom
nekem ne mondja senki hogy egy ilyen turbina folott imbuszkulcsos csavaros fedel lehet
es ha jol emlekszem muanyag
hat a Mary computerszeket meg kell huznom hetente

a karteritesrol
igen, fizessenek
a csaladnak mar sosem jon vissza kisfiu, de talan ha jo sokat fizetnek jobban odafigyelnek

Coholol 2009.07.29. 22:49:43

@hagyma:

míítingelnek

MI ezt itthon így monygyuk

;)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.07.29. 23:13:57

@Coholol:

mi is itt
foleg a magyarok
az amcsik nem huzzak el
miting
de imdnak miiiiiiitingelni
ebbol elek tobbek kozott

ciluvagyok 2009.07.30. 01:21:14

Tekintve, hogy sem hivatásos elsősegély, sem szakképzett (vízi)mentők nincsenek a komplexumban, nagy felelőtlenségnek (és gigaostobának) tűnik a továbbiakban az Aquawörldbe menni. Elképzelem, amint bármi baleset esetén szólnak az elsősegélyes Frici bácsinak, aki a külső élménymedencéből becsattog a vietnámi tangapapucsával, fölcaplat a 4. emeletre a baleseteshez, és röpke negyedóra elteltével elsősegélyben részesíti.
Bojkottálni kell ezt a leprafészket, csődöljenek be, remélem az alkalmazottak is találnak majd új, becsületes munkáltatót.


Szívből jövő, legőszintébb részvétem a meghalt kisfiú családjának és barátainak!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.07.30. 01:55:55

@ciluvagyok:
szivembol szoltal
errol ugatok napok ota

Coholol 2009.07.30. 20:52:00

Nna pont akartam írni hogy az illesztések amiről sokan panaszkodtak. Akkor mégiscsak volt benne valami, kedves kétkedők.

De nem, ez biztos mindenhol így megy és normális.
Csak itt hivatalosan is...
És itt érezték legtöbben...
Véletlenül...

sixpak 2009.08.03. 09:56:26

azér összességében ne feledjük, ha egy ilyen haláleset amerikában történik, akkor ajtó letép, batz papuccsal töltött, harántfekvéses ikersünök a management seggébe fel és még 10 millió dollár kártérítési per

itt meg a vezetőség jól tudja, hogy sunnyognak pár napig, aztán kirúgják, józsit meg bélát és kész, na ez állati gusztustalan

nem mondom, hogy az usában jól mennek a dolgok, mer az meg paranoja, de az ilyen akvavörldöket azér méretre kéne vágni
süti beállítások módosítása