Tékozló Homár

Az ember, aki az apjáról beszélgetett a Dr Pizza futárjával

2009.08.27. 01:01 | szily | 231 komment

A Homár talán túl sok pizzafutáros filmet látott életében, a szakma képviselőit mindenesetre tiszteletteljes félelemmel kezeli, így különösen imponált, hogy Z. milyen akciókra volt képes, pusztán amiatt, ahogy a nagyon kis borravalót egy futár visszaadta neki, egy bónusz beszólás kíséretében. Moslékos kalandok alant:


A mai napon esett meg velem, hogy szokásostól eltérő módon itthonra rendeltem ebédet a közismert pincéres weboldalról - egyébként hétköznaponként a munkatársaimmal csoportosan szoktunk rendelni rajtuk keresztül - ezúttal a Dr. Pizza nevű pizzériából. Az esetek többségében az étel érkezésekor étkezési utalvánnyal szoktunk fizetni 500Ft-ot érő címletekkel, ez ma sem volt másképp. A futár a borravalót is ebben a formában kapja, ha mondjuk 3210Ft amit rendeltünk akkor 290Ft-nyi játékpénz üti a markát, ez éves átlagban kb. 200Ft szokott lenni rendelésenként. Nem sok, de sok kicsi...

Ez alkalommal azonban valamivel keveseb mint 100Ft-al volt több az étkezési utalványok értéke mint a rendelésemé. Megérkezett a futár, átadta amit hozott, majd meglátván a <100Ft-os borravalót belenyúlt az övtáskájába és forintra pontosan kiszámolva rádobta az aprót a dobozok tetejére (legális vajon étkezési utalványból visszaadni?). De a lényeg most jön: megfordult és a fejét csóválva hátra kiáltott, hogy "ennyit még egy csövesnek sem adnék!".

Hirtelen elöntött a megnyugvás miszerint nem vagyok csöves - ha az lennék többet kaptam volna 100Ft-nál. Kicsit emésztettem a dolgot és az ebédemet, ezután felhívtam a pizzériát (Dr. Pizza XIV.), hogy ez mégis mennyire helyénvaló megjegyzés egy futártól? És ha kérhetem akkor legközelebb más hozza ki a rendelésemet. A válasz ennyi volt: "köszönjük, intézkedünk!".

Ennyivel részemről le is lett volna zárva a téma, de meglepetésemre a pizzéria "intézkedés" alatt mást értett... A hívásom után negyed órával csörgött a telefonom, egy számomra ismeretlen számról hívtak - gondoltam munkahely, egyéb - de nem, a futár volt az.

A beszélgetés nagy vonalakban így zajlott:

- Haló, tessék?
- Szevasz, én a futár vagyok, akad valami problémád?
- Igen, akad. Miért mondtad azt, hogy kevés borravalót csövesnek sem adunk?
- Az én apám nadrágszíjjal vert volna el ha ilyent csinálok mint te. Ez pontosan olyan, mintha elmégy egy drága étterembe és a pincérnek nem adsz tisztes borravalót! ... itt még volt 1-2 történet ... De nem vagyunk egy korosztály (én 28 vagyok, ő kb. 35 volt), lehet ezt neked teljesen hiába mondom!
- Lehet. De akkor tudnod kéne benne van a pakliban az is, hogy semennyit sem fogsz kapni.
- ... még 1-2 adag kioktatás ...
- De talán mégsem kellett volna ezt mondanod és odadobni az aprót.
- Tudd meg, hogy lesz@rom a koszos pizzériát meg téged is. Kihozom neked a szutyokból 3 kilóméterre a moslékot te meg tespedve megzabálod a karosszékedből!
- Úgylátom te aztén tényleg szereted a munkádat.
- Letette.

Gondolkodtam rajta ismét felhívom a pizzériát, de inkább megírtam nektek ezt a kis történetet - mivel ezekszerint a panaszomra regaláva nem mást tettek mint ismét megadták a telefonszámomat a futárnak, plusz megkérték tanítson illemre. Ha illemet nem is, de az alábbit megtanultam: csövesnek nem adunk 100Ft-nél kevesebbett. Persze azon kívül, hogy legközelebb ne rendeljek ettől a pizzériától...

Tiszteletem.

 

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

belidzs_ 2009.08.28. 06:30:23

@hagyma tax=ado, tip=borravalo

2009.08.28. 07:22:19

@Almatlan Jozsi: Menj tanulmányútra Amerikába! Ott ha keresel havi 1500 dollárt s a biztosító a cukorbajod miatt vagy nem, vagy
csak havi 800 dollárért vállalja a biztosítást, mit csinálsz? Ez sajnos nem
irreális példa, bár az ilyen alacsony jövedelműek kapnak állami
segítséget... viszont ha mondjuk 3000 dollár a jövedelmed, s abból kell két
idösebb embernek (mondjuk 50 éves) biztosítást vegyél, már nem biztos hogy
bármiféle segítséget kapsz, de mondjuk egy havi 1200 dollárt nem fogsz tudni
kifizetni, ha mellette még lakni is akarsz (lakbér: 1200 dollár, kétszobás
nagyvárosi lakás nagy bérházban fűtéssel, világítással, parkolóhellyel), egy
autót fenntartasz (biztosítás: 200 dollár, üzemanyag/karbantartás: másik
200), enni is kell, s a 3000 dollárod 20 százalékát elviszi az adó. Az amerikaiak 10-20%-ának egyáltalán nincs
betegbiztosítása, s egy másik 10-20%-nak van ugyan, de elégtelen
biztosítása! Ezek az emberek nem járnak el orvoshoz, nem kapnak védőoltást,
megelőző ellátást, diagnosztikát, hanem a kórházak ambulanciáján kötnek ki,
ha már nagy a baj, és aztán ha nagy neheyen megmentik a rongyos kis életüket, sok örömük nem lesz benne utána, mert a hátralévő éveikben minden pénzüket fizethetik a kórháznak. De hasonló a helyzet a (fizetős) oktatással is, aminek a tandíjára már a gyerek megszületésének napján megnyitják a takarékbetétkönyvet, akinek meg mégsem, és nem tud valami ösztöndíjat se szerezni magának, az mehet szart lapátolni, és a rendszer jellegéből adódóan soha a büdös életben nem fog annyit keresni vele, hogy továbbtanuljon és jobb állást szerezhessen. Nem jó az a rendszer, hidd el! A közös teherviselés nem hülyeség, egy csomó országban remekül működik (pl. Hollandia), a százmilliós végkielégítés meg a panama-autópálya csak sajátos magyar implementációja a kapitalizmusnak. :)

billy the badger 2009.08.28. 09:42:04

@Leon: viszont nem kotelezo pizza-futarkodni, ugye?

Anulu · http://salgoauto.hu/ 2009.08.28. 10:10:49

Megfelelő szolgáltatásért szívesen adok borravalót, de számomra nem kielégítő silány szolgáltatásért tőlem senki se várjon 1 Ft-ot se.

Nimandi 2009.08.28. 10:15:14

Jól értem a jattolós dolgot?

Tehát amikor kiválasztok egy ételt a weboldalon, akkor nekem tudnom kellene azt, hogy az az étel, habár ott úgy van feltüntetve, hogy 1500 Ft, valójában 1800 Ft? Vagy 1700? Vagy nem is tudom pontosan, mennyi.

Mert valamiféleképpen alkalmazok és fizetek egy futárt, aki kihozza nekem ezt a kaját? Ráadásul úgy, hogy habár a futár fizetését én és további xezer sorstársam dobja össze havonta, de minden egyéb főnöki jogunkról lemondunk, tehát nem választhatjuk ki, kit alkalmazunk stb.? Viszont ha rosszul fizetjük, akkor kínos meglepetésekben lehet részünk?

Bocs, én ezt eddig nem tudtam, hogy rajtam ekkora a felelősség, volt valami szóbeszéd, meg ilyesmi, de ezt velem senki a cégtől nem közölte még csak ajánlás gyanánt sem, ahogy azon a luxushajón az utazókkal a hajó vezetősége. Ezért én gesztusként és jutalomként kezeltem a borravalót.

consumer_failure 2009.08.28. 12:48:56

Nem jattolok az ellenőrnek, mert ellenőrzi a bérletem - kifizettem azt a bérletárban. Nem jattolok a postásnak ha levelet hoz - benne van a bélyegárban!
A pizzafutár nem a vöröskereszt, a házhozszállítás díja BELE VAN SZÁMOLVA a pizza árába! Ahol külön házhozszállítási díj van, ott kicsit olcsóbb maga a pizza. Lényeg, hogy ezzel kalkulálnak!
Szóval a posztban szereplő futárnak és hasonló filozófiát valló társainak sünbeöntést. Ki a kicsit nem becsüli, menjen a picsába.

flea 2009.08.28. 13:41:40

@consumer_failure: (és mások) bele kéne hogy legyen számolva, de nincsen bazmeg, véssétek már bele abba az ostoba fejetekbe.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.08.28. 13:52:01

@belidzs_:
es most gondold el mikor Marynek magyarul beszelek
gyere ki tizenevre es megerted

consumer_failure 2009.08.28. 14:00:25

@flea: bazmeg te szerencsétlen bolha, muszáj ilyen hangnemet megütnöd? Ha nincsen belekalkulálva, hát nincsen. Futárnak lenni nem kötelező.
On a personal note, én szoktam adni ha megérdemli a futár, csak az utóbbi időben nagyon "lazák" lettek...

buvarpocok 2009.08.28. 14:10:08

Tanuljatok meg főzni, és ne ilyen szemét gyorskaját zabáljatok ^^

flea 2009.08.28. 14:12:33

@consumer_failure: én akkor ütöttem meg ezt a hangnemet, amikor többszöri értelmes elmondás ellenére (lásd pl @flea:) jött kb a huszadik valaki (történetesen épp te) és mondta (konkrétan ORDÍTOTTA) a korábban már megcáfolt hülyeséget. Ilyenkor aztán fel lehet kapni a vizet a hangnemen, csak mondjuk azt mondani, hogy "jabocs, nem olvastam vissza 140 kommentet", egy fokkal talán indokoltabb lenne. (Főleg hogy ezen az 1 dolgon kívül még egyet is értünk.) Az "ostobá"-ért mindamellett elnézést kérek.

consumer_failure 2009.08.28. 14:14:40

@flea: én is elnézést kérek! mikor meguntam a komment-olvalást az elejétől fogva (részben off miatt), addig nem volt erről szó. most megnézem!

gumma2 2009.08.28. 14:15:30

Én írtam a postot, köszönöm az esettel kapcsolatos hozzászólásokat.

Ma kora délután felhívott a futár, hogy én írtam-e a netre és hol tudja elolvasni - majd utána még beszélünk.

Remélem nem fogom a dunában végezni :)

consumer_failure 2009.08.28. 14:19:46

@zollka: kedves posztoló, én bár kezdő homározó vagyok, de abban biztos vagyok hogy e folyami társadalom a futárok ellen véd!

flea 2009.08.28. 14:26:28

@buvarpocok: nálunk a pizzarendelés kizárólag kártyaparti esetén fordult elő, akkor meg senki nem főzni akar...

@consumer_failure: akkor ezt megbeszéltük :) tény, hogy a homáron egy idő után kb mindent szétoffolnak.

consumer_failure 2009.08.28. 14:54:53

Remélem a történet azért majd megy tovább miután a futár elolvasta a posztot (és remélhetőleg végigrágta magát a kommenteken is)!
Kíváncsi leszek a futár válaszának hangnemére, ha lesz.
@zollka: "Ma kora délután felhívott a futár, hogy én írtam-e a netre és hol tudja elolvasni - majd utána még beszélünk."
Baseballütő bekészítve.

moli 2009.08.28. 15:29:48

@zollka: NEMAR! mit hivogat?! haverok vagytok?!

Tajti Balázs 2009.08.28. 15:39:58

Sziasztok!:)
A futár vagyok,akivel ez az eset történt:)
Őszinte vagyok,ahogy a hozzászólásom is az lesz.
Tajti Balázsnak hívnak,ne kergessünk fantomokat.:)
Mint ahogyan gondolom a téma felvetője-Hajdú Zoltán- is őszintén vállalja a leírtakat::)
Sajnos most dolgozok,de ígérem,ha hazaértem részletes "rémmesét" írok erről az egész "moslékszállítási" rendszerről és a .....itt el kellett gondolkodnom,de fogalmazzunk úgy "TISZTELT" megrendelőkről:)
Véleményem üzlet és területfüggetlen:)
Mielőtt drágaságos postolóm még belekapaszkodhatna valamiféle mondvacsinált ürügybe:))
Ismétlem:őszinte,nyílt,nem bújkáló,nem köntörfa
lazó lesz)
Addig is :Jó étvágyat ahhoz,amit rendeltek bármelyik pizzériából:)
Puszilok mindenkit:)
Ja,és a Duna nagy betű!!!!!:))

buvarpocok 2009.08.28. 16:01:31

@flea: jó, hát csak vicceltem, néha én is szoktam rendelni ezt-azt, de ha időm-kedvem engedi akkor főzök. Jobb is, takarékosabb is. Na meg mégis csak lány lennék, vagy mi :D

flea 2009.08.28. 16:14:57

@buvarpocok: viccen kívül is igazad van általában, csak vannak kártyapartik (meg egyéb hasonló kivételek).

Ha jobbat főzöl, mint amit hoznak, az már egy szint :)

consumer_failure 2009.08.28. 16:24:16

@Tajti Balázs: Kedves Balázs, köszönjük, és nagyon várjuk!
"itt el kellett gondolkodnom,de fogalmazzunk úgy "TISZTELT" megrendelőkről" - ezzel viszont nagyon vigyázz, mert ilyenkor te a "szolgáltató rendszerének" része vagy, a megrendelő olyan amilyen, munkaidőben tűrnöd kell! Ha ez nem megy, keress más melót.
Majd munka után, ha bemész egy üzletbe, vásárolni kívánva, akkor felcserélődhet a szerep (erről meg pl. a pénztárosok mesélhetnének).

Tajti Balázs 2009.08.28. 16:44:12

Sziasztok!:)
A félreértések elkerülése végett:
sosem volt olyan állásom,amit "meghunyászkodás" árán szerettem volna megtartani:)Szomorúsággal tölt el,hogy látom,vannak emberek,akiket egyfajta félelem vezérel a kiszolgáltatottságtól:)
Tegyük fel kirugnak,ez sokaknak tetszene az oldalon:)De ezzel semmivel nem lesznek gazdagabbak,sőt az ilyesfajta hozzászólás véleményem szerint egy nyomorgó rabszolga sikolya,aki még a saját igazáért sem mer kiállni:))
Puszi mindenkinek:)

deputy sheriff 2009.08.28. 16:44:42

@buvarpocok: Legkozelebb nekiallok az irodaban dagasztani :P

cbc 2009.08.28. 16:47:04

Mielőtt megírod, azért arra számíts, hogy egy jogosulatlan adatkezelést máris elkövettél....

Amúgy azt kellett (volna) nagyon sokáig és nagyon kitartóan verni, aki az első jatott adta. Én pl. mióta egy elég jó étteremben tanúja voltam, hogy a hátsó bejáratnál hogyan beszélgetnek az egyébként mosolygós pincérek a vendégekről, inkább főzök otthon :)

deputy sheriff 2009.08.28. 16:47:43

@Tajti Balázs: Varjuk a sztorit a te oldaladrol is, legalabbis en kivancsi vagyok ra!

cbc 2009.08.28. 16:48:52

...az egészben pedig az a gáz, hogy senki nem kötelezett rá senkit, hogy pizzafutárként, vagy akárkiként dolgozzon. Döbbenetes, hogy iparágak épülnek rá az adómentes jattra.

Tajti Balázs 2009.08.28. 17:04:04

@cbc: Jogosulatlan adatkezelést akkor követtem volna el,ha az adott személy beazonosítható lenne:)Jelen esetben az általad felvázolt jogsértés nyilvánvalóan nem valósult meg:)
Mellesleg ebben egy jogász kollégám-aki szintén futárkodik a 8 ÁLTALÁNOS mellett-erősített meg:)

consumer_failure 2009.08.28. 18:28:42

@Tajti Balázs: szerintem itt senki sem beszélt meghunyászkodásról. De erről csak akkor tudunk érdemben tovább beszélni miután megismertük a történetet a te szemszögedből.
Sünosztás utána lesz.

boldii9 2009.08.28. 19:25:41

"Szerintem szarrágó a postoló. A legtöbb pizzéria nem kér se csomagolási se szállítási költségeket."

Akkor kérjen ilyen díjat, adózza le és fizesse ki az alkalmazottnak. Ha nem kér, vagy adok, vagy nem, ahogy nekem tetszik, de tisztességes eljárást várok el.

Ez pont olyan, hogy a legolcsóbb pályázó megnyeri az M0-t, majd tartja a markát, hogy egy csövesnek is több pótmunkát tud számlázni.

Ne számlázzon, szívjon! Nevetséges indok.

boldii9 2009.08.28. 19:29:33

"@jokkmokk:
A PIZZAFUTÁR IGENIS JATTÉRT DOLGOZIK"

Akkor a pizzafutár fekete adócsaló, aki nyíltan szembe megy a törvényekkel, és azt várja el, hogy a társadalom maradék része ezt ne csak tolerálja, de még támogassa is.

Elhiszem, hogy ez így működik, sőt, én ki is fizetem a 10%-ot, de ezt nem tartom se etikusnak, se a közteherviselés stb. alapelvekkel összeegyeztethetőnek.

A pizzafutár a BÉRÉÉRT dolgozzon!

boldii9 2009.08.28. 19:34:06

Egyébként pedig: Amerikai üzletközpontban fogtam egy kb. 5 dolláros zoknicsomagot és megindultam a pénztárhoz.

Út közben az öltönyrészlegnél egy szintén öltönybe öltözött eladó mellett haladtam el.

Szerintetek mit kérdezett?

Nem, nem azt mondta, hogy a hajléktalanok is többet vásárolnak itt.

Azt kérdezte: Esetleg egy szép öltönyt nem kér az úr az új zoknijához?

No EZ a különbség. És vettem volna egy öltönyt ott, ha épp kellett volna és lehetőségem lett volna rá.


A pizzafutár miért nem azt kérdezte, hogy esetleg előjegyezhetek holnapra is egy pizzát ugyanerre az időpontra?

Sőt, ha picit pofátlan akar lenni, akkor "Esetleg hozhatok holnap is egy hasonló pizzát, hátha akkor magasabb borravaló jut?" - És az még mindig inkább vicces lenne, mint 100% pofátlan tapló...

2009.08.28. 20:36:32

@consumer_failure: Már miért kellene egy szolgáltatóiparosnak eltűrnie, hogy minden szarevő beletörölje a lábát? Dehogy kell! Az ügyfeleit mindenkinek jogában áll megválogatni! Tajti Balázst gondolom nem különösebben hatja meg, ha a jattot nem adó szar alakok többet nem vele vitetik ki a pizzát, miért ne szólhatna be nekik? Azért, mert te nem mersz beszólni a főnöködnek? Csak hogy tudd: te a szolgáltatónak nem a főnöke vagy, hanem az egyenrangú üzleti partnere. Öntudatos ügyfelekkel van tele a padlás... hadd idézzem a műfaj nagy klasszikusát: www.freeweb.hu/lakasvagyszoba/infolapok/kerdes_valasz.htm :)

Tajti Balázs 2009.08.28. 20:45:53

@csernaja obca: Köszönöm,az első értelmes hozzászólást:)

NICKTELEN 2009.08.28. 20:53:07

Azt az érvelést nem is értem, hogy szegény futár feketén dolgozik,és a vásárlónak, vendégnek, akárkinek saját pénzből kell eltartania. Hogy a jattos állásokat így kell kezelni, mert szegény éhenhal. Ezért követel "hálapénzt" az orvos csal a benzinkutas és lassan a pizzafutár is leanyáz. Persze a pizzéria váltás sem ment meg feltétlenül egy nemkívánatos "feltéttől", hisz ha fluktuálódnak a futárok, akkor vajon hova mennek dolgozni? Másik pizzériába.
Másrészt szarom le, hogy saját kocsiján hozza ki. Ha nincs pénzük a futárra, írják ki a honlapra, hogy a kiszállítás úgy megy, hogy odamegyek, megeszem, jattolok a pincérnek, aztán a pocimban hazahozom.

boldii9 2009.08.28. 21:12:12

@csernaja obca: Egyrészt a piac kegyetlen törvényei miatt igenis, még a hülyéket is el kell tűrnie a szolgáltatónak, ezért szolgáltat.
Annyira vicces, hogy ezt konkrétan tagadni próbálják, és azt hiszik, hogy még tökös is, aki nem tűri el az -általa hülyének vélelmezett- embereket.

Másrészt, egy picit konkrétabban, tilos a gazdasági erőfölénnyel visszaélés, pl.:

"c) indokolatlanul elzárkózni az ügylet jellegének megfelelő üzleti kapcsolat létrehozásától, illetve fenntartásától;"

Tehát noha ez nem szentírás, de az korántsem igaz, hogy te megválogathatod a vevőidet, különösen, ha elég nagy szereplő vagy a piacon.

És természetesen lehet szívózni, de akkor majd szép lassan bezárhatod a mosógépszerelő boltod, és tiltakozhatsz, hogy mindez csak a bloggerek miatt van, és nem igazságos.

Pedig, de.

Tajti Balázs 2009.08.28. 21:37:07

@NICKTELEN: Legalább látom,hogy jattolsz:)A kulcsszót kimondtad,jattolok a pincérnek:)Mivel ez nem étterem,így a futár egyúttal autós vagy motoros pincérként funkcionál:)Egyszóval,hogy idézzelek:jattolok a "pincérnek":)

consumer_failure 2009.08.28. 22:19:59

@csernaja obca: feketebárány, szövegértelmezéssel hogyan állsz?
mondom, nem meghunyászkodásról van szó. eldöntjük, ha elénk tárul a történet másik szemszögből.
de az nem vitás hogy bizonyos kompromisszum-készségre szükség van, bármilyen társadalmi szerepet is töltünk be.

consumer_failure 2009.08.28. 22:35:41

És akkor mégegyszer, szájbarágósan, hogy megértsétek: nem az a bunkóság ha valaki nem ad jattot - annak elvárása a bunkóság. annyira... magyaros.
a jatt a szolgáltatás minőségének elismerése, az árba nem beépitett plusz, melyet az ügyfél önként ad.
ha nem kap az ember jattot nem bassza le az ügyfelet.
arról nem is beszélve, hogy ugyebár a futárok ezután nem is adóznak.
korrekt megoldás volna a házhozszállitási dij bevezetése mindenhol (és annak feltüntetése a számlán). ezután már lehetne adózni is.

2009.08.29. 01:39:15

@boldii: ha az ügyfél ellenszenves, akkor már van rá indokom, hogy elzárkózzam a vele való üzleteléstől. És hogy ez gazdasági fölénnyel való visszaélés lenne? Hihi, hát ez nevetséges!
Egyszerűen az a helyzet, hogy a bizalmatlan, szarevő, semmiért reklamáló, feljelentgető, mindenért kártérítést követelgető, lehetetlen időpontokban telefonálgató meg más elmebeteg ügyfeleken a fene se akar bosszankodni, én az ilyeneknek visszaadom a pénzét, és kidobálom őket, aztán mehetnek a sértett önérzetükkel együtt panaszkodni a sóhivatalba.

2009.08.29. 01:45:05

@consumer_failure: Aha. Akkor talán nézd meg, mennyiért szállít egy bármelyik legálisan működő futárszolgálat (hajtipajti, redda, akármelyik) A-ból B-be! Opsz, egy pizza ára! És nem gazdagodnak meg belőle!
De ha téged az zavar, hogy a futár nem adózik, akkor fizesd csak be nyugodtan a jatt meg egy budapesti futárdíj közti különbözetet a katasztrófaalapba! Azzal viszont szembe kell nézni, hogy ingyen házhozszállítás a 320 Ft-os benzinár korában nincs, ha a futár swartzban dolgozik (jattért), azzal csak neked spórol.

buvarpocok 2009.08.29. 10:14:05

@deputy sheriff: nem is rossz ötlet ^^ feszültséglevezető módszer :P

Nimandi 2009.08.29. 10:52:07

@csernaja obca: Mivel foglalkozol amúgy?

Egyébként az a gondom, hogy vannak mérhető és vannak nem mérhető dolgok. Vannak deklarált és nem deklarált kötelezettségek. Ami mérhető, annál elfogadom, ha valaki szembesít, ha alulteljesítek akár ügyfélként, akár szolgáltatóként. Ami deklarált, annál meghajtom fejem, ha valaki a szememre hányja annak nem teljesítését.

A JATT NEM DEKLARÁLT. Hol, ki, mikor deklarálta? Miért nem szólhattam bele? Esetleg még beleszólhatok? Hol fogadtam el ezt, mint egy üzlet paraméterét? Megmondom, hol. Ahol oda van írva az étlapra, hogy 10% felszolgálási díj van. Kicsit szar megfogalmazás az is, mert elválaszthatatlan része az étel árának, nem lehet anélkül kérni. De legalább látszik, hogy a kaja ára ebből és abból áll össze. Ráadásul számlát kapok róla, adózik a másik fél stbstb.

Nekem ne gyertek azzal, hogy a futár nekem spórol, mert így nem az adóval, járulékokkal megemelt díjat fizetem ki. Ja, így fizetek valamennyit, amennyit nekem kellene kitalálni, hogy hány forinttól korrekt, és ha tévedek, akkor utolsó szarrágó vagyok, akit jogos akár lecseszni is. Ha jófej a futár, akkor csak magában.

moli 2009.08.29. 11:57:01

@Tajti Balázs: """Tegyük fel kirugnak,ez sokaknak tetszene az oldalon:)De ezzel semmivel nem lesznek gazdagabbak"""

na, ez egy kurva nagy tevedes! mar en szemely szerint is gazdagabb lennek egy JOBB pizzafutarral! es akkor meg nem beszeltunk a kozvetett nyeresegrol (stressz, egeszseg, tb, stb)

moli 2009.08.29. 12:01:25

@Tajti Balázs: """Köszönöm,az első értelmes hozzászólást:)"""

az a helyzet, hogy az 1 ertelmessel szemben 175 idiota all.
namarmost.
a tarsadalomban ugy mukodik, hogy a TOBBSEG diktal.

ilyenkor kerdes, hogy ki is az ertelmes.

moli 2009.08.29. 12:05:28

@csernaja obca: """ha a futár swartzban dolgozik (jattért), azzal csak neked spórol."""

jaha! kibujt a szog a zsakbol!
szoval ha afa nelkul veszek szamitogepalkatreszt, akkor csak sporolok!
ha nem kerek szamlat a mosogepszerelotol, akkor csak sporolok!

az egesz orszag csak sporol!

consumer_failure 2009.08.29. 12:27:26

@moli: "az egesz orszag csak sporol!"
Számból vetted ki a szót! Mi már csak ilyen sprólolósak vagyunk, teszkó gazdaságos ország :)
@Tajti Balázs: "Köszönöm,az első értelmes hozzászólást:)"
Ha szerinted ez értelmes hozzászólás volt, akkor inkább ne is vedd a fáradtságot ahhoz hogy leird a te szemszögedből a történetet. Már nem érdekel. Nálad mindig a megrendelő a hülye.

HunFoxy 2009.08.29. 17:06:53

Annak idején én is pizzafutár voltam és ezt olvasván már szinte szégyenlem is :S

Bezzeg én egyáltalán örültem ha kaptam valamit, ez meg megsértődik ha keveset kap =/

Nem kötelező adni (de azért illik, utódomnak én is szoktam adni) de ha visszaállok majd nekem adhattok :D

2009.08.29. 19:17:15

@Nimandi: semmi közöd hozzá, hogy mivel foglalkozom. A társadalomnak meg vannak iratlan szabályai. Pl. ha szembe jön velem egy ismerős az utcán, köszönök neki. Akkor is ha éppen semmi mondanivalóm nincs a számára. Ugyanilyen iratlan szabály a pizzafutár kb. 10% jattja is. Miért ne sértődhetne meg ugyanúgy, mint az ismerős, akin üreges tekintettel átnézel az utcán?
Ezek a szokások pedig rohadtul nem függenek a te aláírásodtól. Persze azt megteheted, hogy nem tartod be őket, csak akkor éppenséggel ne csodálkozz azon, ha a hátad mögött (vagy egyenesebb emberek szemtől szembe is) büdösbunkónak hívnak. :-p

lóbogár 2009.08.29. 19:22:36

Dr. Pizza...weheheheeee.
Egyszer, és egyben utoljára rendeltem tőlük. Az még a kisebbik probléma volt, hogy a 35 perces kiszállítási garancia ellenére (hirdetésük szerint, ha ennél többet kell várni a pizzára, akkor nem kell kifizetni)50 perc múlva érkezett meg a pizza. Kifizettem, mert nem akartam megszívatni a futárt (valszeg ráverték volna a pizza árát) , aki rémült arccal hebegte, hogy lerobbant a motorja. De amikor kinyitva a dobozt megdöbbenve kellett tapasztalnom, hogy a sonkás pizzán sonka helyett Zala felvágott ( tudjátok, az a kétszínű sonkautánzat) éktelenkedik, akkor eldöntöttem, hogy ez az uccsó rendelésem Dr. Szarrágóéktól.
Amúgy én is ajánlom a "csinesszeristorantokat", ahol jatt nélkül, még bónusz sült almát, vagy sajtot is csomagolnak a kajához.
Nyihao, nyihao (szia, szia) :D

2009.08.29. 19:26:22

@moli: Hát igen, az idióták társadalma valóban többségi alapon épül fel. Boldogan tapicskolhattok aztán a saját szarotokban, ma nem adsz borravalót a pizzafutárnak, holnap ő nem fizeti ki a szobafestőt, holnapután a szobafestő előleget vesz fel tőled és dobbant, és a végén mindenki haragszik mindenkire, de ennek az alapvető oka az idiotizmusba hajló egymás iránti rosszindulat. Szerintem nem ez volna a kívánatos társadalmi modell. A hőzöngő idiótáknak kuss legyen a neve, nehogy már ők döntsenek el fontos stratégiai kérdéseket arra hivatkozva, hogy "mi, idióták többen vagyunk, mint ti, okosok."

2009.08.29. 19:32:51

@moli: A spórolás bele van kalkulálva a bérekbe. Majd ha ugyanazért a munkáért én is ugyanannyit kapok, mint a német vagy az ír, ígérem, mindenkit feljelentek, aki nem ír áfás számlát. De addig, amíg a bérem az ötödrésze az övének, a boltban meg mindent ugyanannyiért vagy többért kapok, addig egy csöpp lelkifurdalásom sincs abból kifolyólag, hogy jujj, szegény lopcsányék nem kapták meg a 25%-ukat. Szedjék be a főnökömön, aki benyeli a munkabérem 4/5-ét!

consumer_failure 2009.08.29. 22:08:20

@csernaja obca: "Ugyanilyen iratlan szabály a pizzafutár kb. 10% jattja is."
Mióta? Ne legyen már kötelező jattolni a futárt... Én sem mindig szoktam adni, ime egy példa mikor nem adtam:
21.00 körül rendelem a pizzát. 22.30 körül hiv a futár hogy baleset érte a kollegáját, az én pizzámat újból meg kellett csinálni, ezért a késés. Mikor megérkezik, megismétli a történetet, mig mesél én a blokkra kukkantok: 21.05 az időpont rajta. Kérdezem: szóval a balesetet szenvedett futártól elvettétek az eredeti blokkot, és újból kisütöttetek egy pizzát? Ami persze marha hideg?
Válasz helyett hebegés-habogás. Nem dijaztam borravalóval a hazudozást. Lehet, a pizzát is hozzá kellett volna basznom (másfél óra késés!), de rendes voltam (szerintem). Jó éjszakát kivántam neki ehelyett.

Tajti Balázs 2009.08.29. 22:37:18

Sziasztok!
Sokat gondolkoztam rajta,hogy van-e értelme leírnom bár mit is ezen az oldalon.Bár úgy érzem azok az emberek,akik ilyen: "beköplek.hu","nyöszörgéseim.com"stb oldalakat olvasnak,sőt témákat feszegetnek,szóval ezek az emberek nem az én világomba tartoznak.
Olvastam itt mindent,a jatt,a bunkóság,a szar kaják,aberált megrendelők stb.
Olyasmit kellene elmagyaráznom,ami sokaknak személyiségükből fakad.Ezekre az emberekre szokták azt mondani:nagyvonalú.
Akik ilyenek tudják miről beszélek,akik nem sosem fogják megtudni.
Mi jogos,mi nem,mi elvárható,mi nem stb.Hülyeségek.Vannak az életben íratlan szabályok.Nagyon sok.Mindenki annyit vesz fel ezekből,amennyi számára szimpatikus.
Hogy kinek mi tetszik?Valójában gondoljatok bele,nem tök mindegy?:)
Nem is nagyon egerésznék ezen az oldalon,megoldjátok ti egymásközt szépen,névtelenül,minden felelősség nélkül a sárdobálást:)
Hogy miért írtam azt:"moslék"?
Egy pizza kb 350 ft.Lehet túloztam,és csak 300.
Ennyi a költsége a "finomságnak".Hát ennyit a minőségről,amit visz egy futár.
És jut eszembe,ha valaki nem futárkodott,valójában nem is tudja miről beszél:)Hallotam,mondták,mesélték,meg egyébb baromságok.
A jatt valóban nem kötelező,ennek adása belülről kéne ,hogy fakadjon.Ha ez nincs meg ,más típusú ember vagy,akit valószínűleg élete végéig egy szarrágónak fognak tartani a borravalóból élők.Őket meg parasztoknak ,akik nem adnak,és ez így megy sorban-sorban.
Az is érdekes,milyen ember lehet az,akit valamiféle sérelem ér személyesen,és nem személyesen tudja kezelni ezt a konfliktusát.Helyette bekapcsolja a gépét,megkeres egy "megmondalak anyukámnak"oldalt és ír,panaszkodik:)Sőt,a legszebb az egészben,hogy utána magára hagyja a hozzászólókat,és önelégülten,telivigyorral olvasgatja "remekművét":)Tényleg,lehet el is élvez rá?De ezt inkább ne feszegessük,éppen elég gusztustalan maga a "pizza" téma:)
-az a "kevesebb,mint 100 ft",az pontosan 20,azaz húsz forint volt.
-amit visszadtam,az egy 50-es,azaz ötven forint volt(ezt a forintra kiszámolva dumádra írom:)
Szemben álltam veled,és ekkor mondtam azt:Hogy egy csövesnek többet adok,ne alázz meg:)
Itt nem volt válsz:)
Mire visszamentem a pizzériába már betelefonáltál:)
Azért gondoljatok már bele ebbe a szememben semmi emberbe.A suliban is ilyen lehetett?Szaladok beköpni?
És ez még nem elég,írogat is:))
Hihetetlen,és egyúttal mulattat is:))
Szóval betelefonált,én visszahívtam,hogy mi volt a problémája?
Miért mondtam azt,hogy egy csövesnek többet kell adni?-többet szoktam adni.
Az apám a pöcsömnél fogva húzott volna végig a Dózsa György úton,ha olyan szarrágó lettem volna,és nem adok borravalót-valahogy így hangzott:)
Semmiféle karosszék,meg tespedt duma,nadrágszíjj nem volt:)A legjobban az bosszant,hogy ebben a beteg írásodban még olyan szavakat adsz a számba,amiket nem is használnék:)
Ott van pl az az "elmégy a boltba".
Tuti vidéki vagy,nem minősítésnek szánom,gondolom egyfajta tájszólásod lehet.De ez itt mellékes.
Azt mondtad:"Örülök,hogy ennyire szereted a munkádat"
Én erre:"Örülök,hogy megetted amit kivittem"
Ennyi.
Erre rá kellett jönnöm,hogy valóban sok kis spionfióka típus létezik:szóltak,hogy a főnökömnek telefonáltak,valaki írogat a neten:))
Hihetetlen nem?:)
Hazamegy a nyomorult,unatkozik.Mit is csináljak?Barátnő,program,esetleg gyerekek ,család?Nem,beütöm,hogy homár.index.hu:))
Te jó Isten,szánalmas:)
Felhívtam a nyamvadékot-már csak így nevezem kedves fajtársamat-és megkérdeztem hova írt.
Most már ellesztek itt egymással gondolom.
Ez a futárkodás téma több oldalas ,sőt komplett kötetes lehetne.
Szerintem,ahogyan én tudom a számát,ő is tudja az enyémet.Az emberek között már nem divat a szemtől szembe megbeszélése a dolgoknak?
Ez az idióta betűvetés lett a divat,hangtalanul,névtelenül,felelősségmentesen..

Soványka 2009.08.30. 00:15:15

@Tajti Balázs: Na akkor én sem rejtem tovább véka alá!

20Ft-ot adni szerencsétlen eset, ebből megállapítani, hogy ki milyen ember....nevetséges dolog.

20Ft-ot adni gáz. De nézzük a sok kicsi-sokra-megy esetét a másik oldalról is: ha minden nap ad valaki 100 Ft (alsó hangon) borravalót, akkor az havi 2000 Ft. Erre nem mindenkinek telik.

20Ft-ot adni kajajegyben...épp így jött ki. De visszaadni ebből kp-t? Na az a megalázó!

...és tudod mit? Azzal együtt, hogy azért érthető az elkeseredésed, ha velem csinálod a pénzvisszadobást, még le is csaplak.....aztán elnézést kérek, te meg mész ahova akarsz és gondolsz amit akarsz.

Szóval szerintem a jövőben legyél óvatosabb, nehogy egy hirtelen haragúval kerülj szembe.

....és végül: meg kellene szoknod, hogy mostanság van ez az internetnek nevezett izé, ahol minden véleménynek helye van...ha tetszik, ha nem.

------------------------------------
Megjegyzem: én 2-300 Ft-ot szoktam adni a futárnak. Eddig nem volt panasz.....habár 1,90-es kopasz ex-kézis vagyok :) ...lehet, hogy ez az oka :)

moli 2009.08.30. 00:35:14

@csernaja obca: nezd, en is szellel szembe pisalo tipus vagyok, ertem, mirol beszelsz. de akkor is faszsagot beszelsz.

boldii9 2009.08.30. 01:19:01

Ennyire szánalmas értekezést rég láttam, ugye itt mindkét fenti kommentelőre gondolok. Akkor fog leesni nekik a dolog, amikor nem kapnak expressz újságot az újságosnál új munkahelyet keresve, mert már a többiek elvitték, vagy sorban állnak a TB pecsét miatt a hivatalban, mint munkanélküli.

Velem is volt már olyan, hogy nem jött ki jól a borravalóadás, nem volt jó az összeg, vagy valami. Így volt, hogy sokkal több borravalót adtam, mint kellett volna, legközelebb meg keveset. Általában ilyen 20 forintos helyzetbe nem kerülök, de ha ilyen választ kapnék, lehet, hogy én sem tudnék köpni-nyelni, és lehet, hogy inkább én is utána szólnék apukádnak, hogy vagy dobjon ki a pizzériájából, vagy számoljon vele, hogy nemcsak a futár, de a pizzéria sértett meg egy VEVŐT (mert ugye a vételárat kifizette, nem?!)

De nem anyázni akartam idejönni, meg osztani az észt a társadalomról - magától meg fog oldódni az ügy. Jön majd egy olyan pizzás cég, ami megfelelő nyersanyagokkal dolgozik, jön egy olyan generáció, ami a válságon nőtt fel és tudja, hogy 5 forintért is hajtani kell, aztán aki nem dolgozik, megy a lecsóba, nyugdíjra-segélyre-tb-re meg láthatóan úgysem számíthat, így majd ott fog anyázni a tüntetéseken, amikor én megkérdem tőle, hogy kellett-e anyázni a vevővel amikor kirúgtak, vagy inkább visszafogtad volna magad és röhögsz egyet rajta, hogy a mai jattod csak egy tizes volt!?

Viszont ami érdekesebb, egy másik történet. Tavaly voltam Kréta szigetén is pár napot üzleti ügyben és elmentünk a legputribb kis fabódé étterembe, ahol két néni főzött és szolgált fel. Azon túl, hogy kedvesek voltak, és a korrekt kaját adtak szinte ingyen, a hirtelen "forgalomtól" speciális dolgokat kellett intézniük. Egyrészt volt egy beugró pincérük akit telefonon áthívtak, mert nem tudtak angolul. Aztán a srácot elzavarták kenyérért robogóval, mert elfogyott (nem kötötték az orrunkra, de látszott). Emellett mellettünk elgitározgattak és énekelgettek helyiek - ingyen népzene.

De nem ez volt az érdekes. Vagy 3-an fizettünk összesen kb. 21,5 eurót. Egyikünk fizetett odaadott 20-at majd elkezdett kapirgálni apróért, persze borravalót is akartunk adni. Erre a házigazda megállította, hogy kösz, jól van ez így, stb. menjünk csak. Nem volt apelláta, 20 eurót tudtunk adni, úgy, hogy a blokk is 21,5-ről szót. Ha legközelebb arra járok, megint beugrok oda.

És egy másik dolog. A "300 forintos pizzáról". Egyrészt, szánalmas, ha tényleg háromszáz forintból kijött a pizza. Egy jó pizzaliszt nem olcsó dolog, kelesztés, többezer forintos sonka, hasonló árú bivalymozzarella. Nem véletlen van úgy 10 euró egy normális olasz pizza.

Másrészt, ha ezzel azt akarod mondani, hogy a főnökeid bezzeg megszedik magukat, akkor ez megint olyan tipikus magyar. Egy alkalmazott feladat, hogy jól dolgozzon és a cége sikeresen működjön, továbbá örüljön neki, hogy a főnökének jól megy, és sokáig megmarad a munkahelye stb.

Itthon az megy, hogy a köcsög főnök nem csinál semmit, bezzeg mercije van, én meg aki kiviszem a pizzát alig keresek x rugót naponta (amiből alig adózok és nyugdíjam sem lesz, de ez nem zavar), ráadásul állandóan csak szivatnak és azt gondolják én egész nap csak dolgozok, ráadásul a köcsög vevők is engem szivatnak, nem is tehetek róla, hogy vacak a kaja. (megj: vacak, mert 1 óra alatt kihozott pizza ehetetlen, sőt a 20 perc alatt kihozott is, főleg ha zalahúsos. megj 2: ha bajod van (rossz a borravaló, rossz a pizza, nehéz odaérni, nem működtök csapatként, túl kevés anyag van a pizzán), panaszkodj a cégnél, a főnöknek is érdeke, hogy menjen a biznisz, de nyilván te ezt a bunkóságnak tartanád, amúgy magyarosan. Vagy a főnököt sem érdekli, de akkor majd úgyis eltűnik, lásd még "pizzéria eladó" hirdetések...

Na mindegy, itt senki nem győz meg senkit. Az a legnagyobb baj, hogy itt azt hiszik a "szolgáltatók", hogy a post arról szól, hogy a kevés borravaló normális, míg a többiek arról próbálnak magyarázni, hogy az tökéletesen teljesen mindegy, mennyi borravalót ad valaki, tisztességesen kell kiszolgálni, mert ezért rendelnek az emberek, és ha nem ezt kapják, akkor így-vagy-úgy, rossz vége lesz, és nem a vevőnél.

consumer_failure 2009.08.30. 10:15:19

@Tajti Balázs: hát inkább tényleg nem irtál volna semmit...
"Bár úgy érzem azok az emberek,akik ilyen: "beköplek.hu","nyöszörgéseim.com"stb oldalakat olvasnak,sőt témákat feszegetnek,szóval ezek az emberek nem az én világomba tartoznak."
Ha neked ez jött le az oldalból, hát gratulálok, a sünt ma te nyerted! Nem fogom most elmagyarázni, miről szól, úgysem értenéd. Ez a magyar fogyasztói társadalom egy alternativ védőbástyája.
Neked persze a beköpés jött le, mint a mosógépes emberkének - valószinüleg téged ilyen emberek vesznek körül.

Az meg külön gyönyörű, hogy a futár a kenyéradója termékét moslékozza, 350 Ft-os szarnak nevezi. Érdekes :)

A jatt intézményét meg már sokszor leirták előttem, nem fogom erre az időt pazarolni.

consumer_failure 2009.08.30. 10:16:45

@Soványka: "20Ft-ot adni kajajegyben...épp így jött ki. De visszaadni ebből kp-t? Na az a megalázó!"
Nem csak az, hanem illegális is! Te Balukánk még ezt sem tudja futár létére.

kamushamus 2009.08.30. 12:33:24

@consumer_failure: Nem visszaadta,hanem borravalót adott kedves megrendelőnek,hogy kivihette neki pizzáját.

2009.08.30. 16:54:39

@consumer_failure: Nem kötelező jattolni a futárt. Felemelheted a seggedet is, bebandukolhatsz a pizzériába, megveheted a pizzád, és hazaviheted. Ha kiszolgáltatod magad valakivel, azt illő honorálni. Nem kötelező, az igaz, de illő. Pincérnek, futárnak, benzinkutasnak, fodrásznak, fürdőkabinosnak, londínernek stb ősidőktől fogva jár a jatt. Ha apukád ezt nem magyarázta el neked, mint Tajti Balázsnak, akkor most már tőlem tudod. Ha nem adsz, számíthatsz mindezek megvetésére, rosszabb esetben kicsinyes bosszúira.

horex · http://horex.uw.hu/ 2009.08.30. 18:03:11

@csernaja obca:
Már bocs, de ilyen uzleti hozzáállás még a Kádár rendszerben sem volt
Nyiss egy bótot, aztán viselkedj a te mentalitásoddal az ugyfelekkel.
Meglátod egy rövid idő után bevétel nélkul kell a tb-det fizetgetned
A sok hulye mind szembe jön a sztrádán, mi?

consumer_failure 2009.08.30. 18:08:36

@csernaja obca: nem érted, de mégis használtad a "honorálni" szót. Etimológiájának nézz utána, a magyarban azt jelenti: munkáját elismerni (ezt meg már tőlem tudod).
Na most mi a francot ismerjek el azon ami néha gyakorlatilag 0 szinvonalú? Nálam a nemtörődöm pincérnek, a paraszt futárnak nem jár jatt. Ezen emberek a szolgáltatási szektorban való munkáját nem dijazom.
Azoknak, akik munkájukban az ügyfél megelégedettségét prioritásként kezelik, felfogva azt, hogy ez cégük versenyképességét növeli, pedig szoktam jattot adni, nem is keveset. Mert megérdemlik.
Ennyi.

horex · http://horex.uw.hu/ 2009.08.30. 18:17:15

@Tajti Balázs:
Még szerencse hogy csak a pizzafutárkodásig jutottál
Mi lesz ha egyszer főnök leszel?
Mit és hogy kellett volna lerendezni személyesen a megrendelőnek?
Bézból ütő a képedbe?
Európai modon rendezte, szólt a főnöködnek, ezt igy szokták, mert a MEGRENDELŐ-vel, igy nagybetüvel, nem azonos státuszban vagy.
Husz forint ebben az esetben tényleg kevés jatt, de most ennyi volt. És?
Mé nem irod a nyakadba egy táblára, hogy neked mennyi "jár"
Mennyi jár neked? Ird már ide!

Szar pökhendi ember vagy
Írom mindezt ugy, hogy pizzafutárkodtam jó darabig, volt ahol nem adtak jattot, de akkor is kivittem oda máskor is megjegyzés, pofavágás nélkul.
Persze, gondoltam magamban , azért nyomhatna valamit pedig tiszta jutalékos formában nyomtam.

horex · http://horex.uw.hu/ 2009.08.30. 18:21:03

@consumer_failure:
Tévedsz!
Ő egy jó darabig sün-dijas lesz, még talán bekerul a homar-szlengbe is
:)

horex · http://horex.uw.hu/ 2009.08.30. 18:31:01

@csernaja obca:
Igaz, ezek a szakmák kivivták maguknak a jattot
Azért nehogymá én mennyek a pizzáért, vagy az étterem konyhájára a kajáért, mert nem adok jattot.
És nem arrol van szó, hogy nem fizeti ki a festőt. A megrendelo kifizette a pizzát
Azt, hogy a főnököd mér kaszál annyit,majd megtudod, ha főnök lleszel és anynit kell kell nyűglődnöd a hozzád hasonlo alkalmzottakkal + szervezés+felelősség

2009.08.30. 20:51:02

@horex: Sajnálom, nálam nulltolerancia van, a hülyéket se látni, se hallani nem akarom. Aki hülye, azzal úgyis csak bajok vannak. Rendel tőled egy rácsot, aztán utólag behány, hogy nem is ilyen volt megbeszélve, aztán feljelent, hogy nem adtál neki nyugtát, és utána mindenkinek teli pofával meséli meg kiírja az internetre, hogy téged kerüljenek, mert totál inkorrekt vagy. Ha te szeretsz azért a szaros párezerért ennyit nyelni, amit nálad hagy, lelked rajta, nekem az ilyen szarevők nem hiányznak, ha valaki gyanús, mehet is a fenébe. Kevés ilyen fasz van, tapasztalataim szerint kb. minden tizedik, na bumm, akkor nem 100e-t kerestem egy hónapba, csak 90e-t, nekem ennyi áldozatot bőven megér a nyugalmam.

2009.08.30. 20:59:00

@consumer_failure: fütyülök a nyelvészkedésre meg a házi gyártmányú ideológiáidra is. Ami jattos, az jattos, száz-kétszáz éves szokások még a te kedvedért sem fognak varázsütésre megváltozni. Abban nincs vita köztünk, hogy a jatt feltétele a tisztességes kiszolgálás, de ha ez megtörtént, akkor teljesen jogosan tartja a markát a futár, a pincér, a kabinos meg a többi, és teljesen jogosan sértődik meg ha üresen marad.

Kremyyy · http://kremyy.freeblog.hu 2009.08.31. 09:42:07

Röviden annyit fűznék hozzá,hogy utalványból nem szabad visszaadni.

Amúgy nekem szerencsére sohasem volt gondom pizzafutárral,egyszer volt olyan,hogy a diszpécser elcseszett valamit,és a Kossuth utcába hozták a pizzát,csak éppen másik városba. A srác hívott fel,hogy rohan ahogy tud és nem az ő hibája. Aztán behívtam egy kávéra is..:) Vannak pozitív élmények azért szerencsére a futárokkal:D
Tuskók meg mindenhol akadnak.

consumer_failure 2009.08.31. 09:48:14

@csernaja obca: igen, ebben egyetértünk, lényeg a tisztességes kiszolgálás. De mintha elbeszélnénk kicsit egymás mellett: sajnos manapság elég ritka a tisztességes kiszolgálás (mintha én tennék szívességet néha hogy ügyfél/vendég vagyok), ilyenkor nem jár jatt, nálam. Én erre szerettem volna rámutatni. Nem tudom honnan vetted hogy "száz-kétszáz éves szokásokat" szeretnék megváltoztatni.

sx 2009.08.31. 16:30:43

Jónapot.Szeretném felhomályosítani a nagyérdeműt,hogyan működnek a dolgok ma magyarhonban a kajaszállítás terén.A pizzafutár nagyrészt a jattból él.Pont.A cégek amelyek étel házhozszállítással foglalkoznak szinte kívétel nélkül vagy bejelentés nélkül vagy minimálbérre bejelentve hivatalosan 4 esetleg 8órában dolgoztatják alkalmazottaikat akik valójában 12óráznak.Napipénz van ami változó 3-4ezer körüli összeg.Ebből kell napi 150-250km-t megtenni városban saját gépkocsival motorral,amit a dolgozó vesz,szervízel,tankol stb.Ebből látszik is egy kis számolással,hogy a napipénz a jármű tankolását sem fedezi,nemhogy az amortizálódási költséget.Hogy ez miért van így?Azért ,hogy a kedves megrendelő 990ft-ért kapjon pizzát mert ha mindent rendesen befizetne a vállalkozó ,és hivatalos ,méltányos(de nem magas) jövedelmet adna alkalmazottjainak ,akkor egy pizza ára kb 2ezer körül lenne és ez csak az alapáras 30cm körülire vonatkozna..Megfizetnék?Ugye..Szóval azért illene jattot adni a futároknak mert egyrészt ők is isszák meg a levét a piaci árversenynek,másrészt mert a saját eszközükkel viszik ki az ételt,ellentétbe pl a pincérekkel ahol maximum a cipőtalp kopik..(bár tőlük sem kell sajnálni,hasonlóan éhbéren vannak napi 12+ órában)másrészt ha már "ágyba" hozza a kajánkat illene megtisztelni ezzel.Ez illem kérdése is egyben.Sokan érvelnek azzal,hogy ők irodisták,bányászok,favágók stb és ők sem kapnak jattot.DE ,nekik valószínűleg a fizetésük fedezi a minimális létfentartás szükségleteit,vagy remélem annál többetis,ellentétbe a futárral akinek a kocsi üzembentartásán kívűl alig maradna kajára is,ha nem kapna borravalót.Ha meg azt gondolja valaki ,hogy a jatt elmaradásával bárki mást is büntetne,akár a céget akitől rendel,akár a bunkó diszpécsert aki felvette a rendelését,az téved.Ezzel csak a futárt bünteti aki ,mivel végülis teljesítménybérben van,hiszen több cím-valószínüleg több jatt elven egyáltalán nem érdeke lassúzni,hideg pizzát hozni.Hát hirtelen ennyi.És igen,ismerem belülről is ezt a kajaszállítós rendszert nem csak hallomásból.Béke

sx 2009.08.31. 16:53:21

És egy kis adalék.Tapasztalataim szerint mivel én is futárkodtam..A jatt mértéke nem függ sem a gyorsaságtól sem a rendelés összegétől.Az embertől függ akinek viszik.Ha nagyvonalú akkor is ad ,ha késve ér ki a kaja,mert pontosan tudja ,hogy 98%ban nem a szállító hibája .Van szerencsére jónéhány ilyen ember és messze nem a 100miliós villákban kell keresni őket.Másik akinek "elvei" vannak vagy egyszerűen sudribunkó és csakazértis addig vár amíg az 5forintját vissza nem kapja(bár ezt gyakran a futár elintézi egy "nincsnálam ilyen kis pénz"mondattal és továbbál.Ami gyakran igaz is -mert nem hord senki magánál hatalmas pénztárat-,gyakran meg nem:) Ismertem olyat aki az ilyen 50forintot visszakérek embereknek külön rollnizott 2forintosokat(akkor még volt)és szépen kiszórta nekik.Belekötni nem tudtak.Aztán egy idő után megjegyzi az ember a rendes és kevésbé rendes ügyfeleket és valami csoda fojtán nem a jattminuszoshoz megy elsőre.Vannak akik be is szólnak,mint a posztíróval megesett,de ezt én nem támogatom,értelme nincs sok ,akit felnőtt korára nem neveltek meg bizonyos iratlan szabályokra arra már késöbb sem lehet hatni.Viszont ha sorozatban kifog a futár 3-4 kifilézős rendelőt ,akkor fel tud menni az adrenalinszint,van aki kezeli van aki kiadja a mérgét.

Mandrake83 2009.08.31. 18:38:48

sx!

"Azért ,hogy a kedves megrendelő 990ft-ért kapjon pizzát mert ha mindent rendesen befizetne a vállalkozó ,és hivatalos ,méltányos(de nem magas) jövedelmet adna alkalmazottjainak ,akkor egy pizza ára kb 2ezer körül lenne és ez csak az alapáras 30cm körülire vonatkozna..Megfizetnék?"

1. Te hülye vagy b@zd meg? Hol élsz te? Milyen 2000 Ft? A nagyker áras metrós cuccokból?! Így is legalább 150-200%-os haszonnal dolgoznak, szóval ne vetíts itt..

2. Én sem értem, hogy miért kell fizetni borravalót fizetni egy szaros pizzafutárnak. Most komolyan, az én problémám, hogy minimálbérre van bejelentve? Én ügyfélszolgálaton dolgozom és nap mint nap ideges emberek problémáit oldom meg, nekem ki a f@sz fizet borravalót?

consumer_failure 2009.08.31. 19:13:32

Ezt az előbb is leirta a posztban futár, hogy a pizza anyagárban kb 300-400 Ft körül van.
Egyébként én kifizetném a 2000 Ft körüli pizzát simán ha az jó minőségű és a futárköltségek benne vannak.

sx 2009.08.31. 19:17:41

@Mandrake83: Az anyagköltség csak egy igen kis része a kaja árának.A nagyobb az a bérköltség az adóterhek a villanyszámla stb stb..
Hát igen ,dögöljön meg a szomszéd tehene is,tipikus hozzáálás.Szerencsére sok rendes ember van aki tudja mi illik,és tisztában van a dolgokkal.

sx 2009.08.31. 19:26:58

@consumer_failure: Te igen,de rengetegen nem.Árverseny van.Nem tudom mi lenne a megoldás,a vendéglátás, ételházhozszállítás régóta jattos meló,ezt a munkaadó is tudja ,eleve úgy kalkulálja a fizetést.Ha egyszerre mindenki hirtelen nem adna jattot senkinek ,talán megoldás lenne,de kivitelezhetetlen.Ha csak néhányan nem adnak ,az a jelenlegi helyzet:)Természetesen az összes semmirekellő hatóság ,úgymint apeh,munkaügyi ellenőr stb ,bőven bennevan a buliban.Nekik az éttermek adnak "jattot" Nem 50-100ft-ot..Hiszen pillanatok alatt be lehetne buktatni a kajaszállító cégeket annyi szabálytalanság van ,hogy csak a vak nem látja.

sx 2009.08.31. 19:33:05

Aztán meg aki annyira sajnál 10% jattot ami 1300-as pizzára 130ft az miért nem sajnálja a pizza árát,hiszen 300ft-ból is ki lehet hozni,itt írták?Nyerne vele egy ezrest.Ha már skótok vagyunk ,legyünk következetes skótok:) A szülészeten MEGKÖVETELT súlyos tizezreket nem sajnáljuk,vagy az ápolók zsebébe dugdosott boritékokat?

consumer_failure 2009.08.31. 19:49:45

@sx: hát igen, nehéz megoldást találni. a legjobb talán az lenne (amit már irtam), hogy beleépiteni a száll. kts-get a számlába hogy az megjelenjen (talán ezt kötelezővé is lehetne tenni törvényileg - pár helyen már igy van)...
Mellékkérdés: nem tudja-e valaki hogy a nagyobb cégeknél (Gastroyal, Telfood, Teletál stb) is jattra dolgoznak a szállitók vagy nekik normál fizujuk van?

Tajti Balázs 2009.08.31. 20:05:30

Sziasztok:)
Szerintem egy pizzaszállítás a következő képpen zajlik:
-a futár kiér,csenget,köszön,elmondja honnan mit hozott
-a megrendelő jobbik esetben köszön,megkérdezi a futárt megtenné-e azt a szívességet,hogy felviszi a pizzát
-a futár felviszi,bár nem lenne kötelessége,szívességet tesz ,mert reménykedik:)
-a két fél közül emberileg először a megrendelő minősíti magát a fizetés során
Tehát nem kijön a "bunkó" futár:))
De annyi mindent olvastam itt,hogy nem is tudom mit ragadjak ki,amire érdemes lenne reagálni:)
Előkerült itt baseballütő,persze azt hiszem bézból-nak írva,jött a Kádár rendszer(ebben nőttem fel,dübörgött a borravaló),magasságok meg szájbaverés stb:))
A poszt írójának utólag is köszönöm a "bókot",mivel 42 éves vagyok:)
Nem kötelező futárnak menni?:))
Valóban nem.De ez olyan ökörség,mint ha azt írnám nem kötelező rendelni:)
Két oltári hülyeség:))
Köszönöm sx-nek,hogy vette a fáradtságot,és leírta azt,amihez nekem nem volt energiám:)Részletesen ,érthetően:)
Ha elérném szívesen meghívnám néhány sörre a "feketemunkám" béréből:)))
Pontosabban valójában abból,amit szerencsére néhány nagyvonalú megrendelőtől kapok:)
Mivel,ha ők nem lennének,házhozszállítás sem lenne,ki menne el futárnak?Valójában ők a motorjai ennek a rendszernek:)
Mégegyszer ,köszönöm sx,jövök néhány sörrel,ha gondolod kiviszem,ez az én jattom feléd,tudod,ami nem kötelező,de egy emberi tulajdonságból fakad,úgy belülről jön:)

sx 2009.08.31. 20:06:24

@consumer_failure: Igen,ha azt meg is kapja a futár..Sok helyet ismerek ahol pl. a pultosnak a jattot le kell adnia a főnöknek aki zsebreteszi.Ez más történet.
Ezeknél az ebédszállítóknál általában százalék van,tehát a kiszállított kaja értéke után kap fizut,természetesen ha be is van jelentve az is csak min.bér,vagy alkalmi munkavállalóival foglalkoztatják.Szóval hiába futkos 70 címre ,ha valami csóróbbkörnyéket de nagy területet kap ahol a km sok ,de mindenki csak "egytállevest" rendel 390-ért akkor ráfizetés.Jatt ott azért jóval kevesebb mert egyszer van pénzátadás 1héten.Azoknak jó akik csókos kört kapnak,belváros ,irodakomplexumok,egy helyen megáll és fél autót kiűríti.Km kevés,áru sok

sx 2009.08.31. 20:24:17

@Tajti Balázs: Nemigen szoktam írogatni fórumokra,de most megkeresve éreztem magamat.Te gondolom nemkülönben:)Nem szeretem ,ha csak az egyik oldal érvei érvényesülnek.A sörmeghívást köszönöm,lehet behajtom:)

consumer_failure 2009.09.01. 09:01:47

@sx: köszi a felhomályosítást!

@Tajti Balázs:
"-a megrendelő jobbik esetben köszön,megkérdezi a futárt megtenné-e azt a szívességet,hogy felviszi a pizzát
-a futár felviszi,bár nem lenne kötelessége,szívességet tesz ,mert reménykedik:)"
Na EZ AZ a pont ahol nálam a futár minősítése kezdődik (és nem úgy hogy a fizetés során én minősítem magam elsőként). Ugye te is mondtad, hogy honorálni kell a futárt mert a "fotelhez" hozza a kaját - most meg azt írod nem kötelessége felhoznia?
Szerintem meg igen - ez a "door to door" házhozszállítás. Jó hogy megemlítetted a dolgot, ugyanis előfordul, hogy a futárnak nem akaródzik feljönni...

consumer_failure 2009.09.01. 09:05:51

@sx: köszi az infót!

@Tajti Balázs:
-a megrendelő jobbik esetben köszön,megkérdezi a futárt megtenné-e azt a szívességet,hogy felviszi a pizzát
-a futár felviszi,bár nem lenne kötelessége,szívességet tesz ,mert reménykedik:)
Jaaa, hogy nem kötelessége felhozni? Elég hamar meggondoltad magad, nemrég még azt írtad jár a jatt mert a "fotelbe" hozza a pizzát... Hogy is van ez?
Szerintem meg fel kell hoznia - jó hogy megemlítetted a dolgot, előfordul hogy a futár fümmögve arra kér ereszkedjek le és vegyem át az utcán...

consumer_failure 2009.09.01. 09:07:23

Basszus megtréfált a kommentrendszer, azt hittem eltűnt az első hozzászólásom, elnézést a floodért!

Tajti Balázs 2009.09.01. 12:42:23

@consumer_failure: Esküszöm nem tudom miről írsz:)))))))
Egy rohadt fotelt nem említettem soha:)
És nem kell felvinnie,de különben benne van a névben:Házhoz,nem lakáshoz.

Rajmond 2009.09.01. 14:10:44

Sx: Egyet kell értenem minden szavaddal a-tól z-ig.

Tajti Balázs: Sokmindenben igazad van de sajnos az általad leírtaknak legalább fele hülyeség,sőt! Ha egy ilyen fórumon érvelsz legalább érvelj okosan és kultúráltan és ne ilyen idióta kisfiús módon( pizzéria szétcsapása,moslék, rohadt burzsuj főnök egyebek...)
Hidd el,az ilyen"dumával" azoknak a futároknak teszel keresztbe akik szintén nap mint nap güriznek a városban és mennek a címekre a kajával.
Tudod,az a bizonyos általánosítás miatt...

Nem a levegőbe beszélek,10 évig voltam pizzafutár, e téren azt hiszem már megéltem mindent. (valószínüleg ismerhetjük is egymást...)

Rajmond 2009.09.01. 14:12:14

Akarom mondani: amiatt a bizonyos általánosítás miatt...

consumer_failure 2009.09.01. 15:18:09

@Tajti Balázs: juj akkor nem te voltál hanem más, bocsi :)

consumer_failure 2009.09.01. 15:22:58

@Tajti Balázs: "És nem kell felvinnie,de különben benne van a névben:Házhoz,nem lakáshoz."
Szerintem ha megkérdeznénk 100 embert szerinted mennyi mondaná azt hogy a házhozszállítás a KÜSZÖBÖMIG való szállítást jelenti? BP-en ált. lakásobkban laknak, attól még hogy a szóban "ház" szerepel az nem azt jelenti hogy a kaputelefonnál le kell baszni az árut. Hülyén venné ki magát a "lakhelyhezszállítási" szó :)
Még jó hogy akik a mosógépet hozták úgy értelmezték ezt a szót mint én...

Xil 2009.09.01. 15:43:58

Sziasztok! Én a fenti történetből nem azt szűrtem le, hogy a post írója amellett kardoskodna, hogy nem kell a futárnak borravalót adni. Ezt rendezze le magában mindenki, hogy ad vagy sem. Nekem inkább a hangvétel szúrt szemet. Tudod kedves Tajti Balázs nem tudom hogyan reagálnád le, ha bemész egy boltba és hasonló stílusban szolgálnának ki. Vagy étteremben vagy akárhol ahol TE fizetsz bármilyen szolgáltatásért. Sajnos ilyen ez a vendéglátóipar, úgy tűnik nem neked való ez a hivatás, mert sajnos itt igenis te vagy az alárendelt, hiszen abból kapod a pénzed, hogy kiszolgálsz másokat. Jelen esetben úgy vélem teljesen mindegy, hogy közvetlenül tőle vagy a munkáltatótól. Ezért a minimum, hogy tisztelettel bánsz a megrendelőkkel. Én egy biztosítónál dolgozom, ha ilyen hangnemet ütnék meg egy ügyfélnél, nem hiszem hogy itt üldögélnék még az irodában pedig elhiheted, hogy én is találkozom bunkó emberekkel, akik semmibe vesznek. Nyelni kell egy nagyot és rámosolyogni, nem lealacsonyodni a szintjére és a saját napodat is elrontani.. Na mindegy is, a világ nem változik meg ettől a kommentől, de legalább egy lépést tettem az érdekében:P

horex · http://horex.uw.hu/ 2009.09.01. 17:54:32

@csernaja obca:
Nem értek veled egyet, bár...
ha elég sok melo van, akkor lehet otthagyom a kezdetben is kekeckedő megrendelőt, ha kevés, akkor probálom tolerálni
Most vagyok ebben a szituban, érzem ki kellene szállnom és hagyni a fenébe,de kevés a melóm
Pizzás más szvsz.
Jattért is melozik, ha keveset, vagy semmit nem kap, vágjon morc pofát de ne tegye szóvá. MAx. legközelebb nem visz oda pizzát.
Az emeletre meg kötelessége felvinni, mint a postás a levelet. Persze ez más,ott lehet a fsz-en postaláda.
Mindenesetre a viselkedése,hogy még ő adott/volna/ jattot a vevőnek pofátlan. Én ha a főnöke lennék kirúgnám.

zsooofi 2009.09.01. 19:39:01

én is ilyen területen dolgozom, csak én nem kiszállítok, hanem az emberek jönnek ide: rendezvényeken dolgozom. És nem várom el a borravalót. Tisztában vagyok ugyanis a következőkkel: egy tál ételt úgy rendesen megpakolva nem lehet megúszni 2000 forint alatt. ez egy családnál 8000 forint, és ez bizony 4 tál átlagos minőségű ételnél sok. igyekszem kedves lenni az emberekkel: azért kapom a napi bérem. nem a jattot várom el, hanem a kedvességet az emberektől is: eszméletlenül sok bunkó ember van, bár eddig, tapasztalataim szerint akivel az voltam, levette és visszaváltott normális hangnembe. vannak extrém esetek, amikor 10-20 százalékot kapok, azok akiknek nem is igazán számít a pénz, látja, hogy a pult mögött sapkában, kötényben, hosszúgatyában, fekete pólóban állok, melegentartók mellett, augusztusban, fáradok, de igyekszem. és lehet, hogy csak azért mondom azt, hogy egy pár kedves szó többet ér, mint a borravaló, mert jó fizut kapok. szerintem csak 5 év után rájöttem, hogy nem mindent lehet pénzzel pótolni..

2009.09.01. 20:17:51

@horex: Na ja, ha a napi betevő falatról meg a villanyszámláról szól a dolog, az ember sok mindent bevállal... de azért tedd a szívedre a kezed: ha válogathatnál a melóban, nemde te is a gallérjuknál fogva hajítanád ki a kekec alakokat?

musi 2009.09.04. 13:05:01

SOHA nem adok borravalót. SOHA! A borravaló NEM jár! Ha étteremben jófej volt a pincér, akkor ESETLEG ÉN ELDÖNTÖM, hogy adok-e.

Tajti Balázs 2009.09.07. 21:37:53

Sziasztok)
A borravaló adása nem kötelező.
Ennek belülről kell jönnie.
Van aki paraszt,a seggét kinyalhatják, akkor sem adna.
Van aki akkor is ad,ha rábaszott.
Ez mind emberi tulajdonság,egyfajta belső késztetés.
Bunkó vagy nem bunkó?
Honnan a faszból tudnám valakiről megitélni,hogy bunkó,mikor 20 dkg kelttésztával beállít köszönve.
De tudjátok mit?
Tegyük fel nem kötelesség.
Az anyám,vagy anyátok bent fekszik a kórházban.Egy nővér jut kb 18-20 betegre.
Fetreng a saját szarában,a decubitustól sebesedik a teste,nyöszörög.
A nővér ki van fizetve,van fizetése amiért dolgozik.
Melyik beteget látja el előbbí?
Amelyiknek a ruppótlan hozzátartozói azt mondjákí:lásd el a munkád,meg vagy fizetve,vagy aki "hálapénzt" ad az elsőbbségért.
Mellesleg volt egy semmilyen film a tévében,ahol a parkolóházban lehozták a félnótás kocsiját,amiért fizetett,és aki lehozta,annak kötelessége volt,hiszen benne van a bérében:)))
És meglepő módon az ember
adott borravalót!!!De miért?Hiszen ki van fizetve,benne van a fizetésében a "parasztnak".
Egyszerűen így érezte,belső kéztetése volt,nem kellett kedveskedni,segget nyalni,csupán jött.
Aki nem ad,sosem fog adni,mivel szarrágó.
Aki ad,az mindig ad,ő olyan típus.
Beszélgethetünk itt a szarrágásról kifogasokat keresve,de aki gyökér az akkor is az marad,ha a seggét kinyalják,mivel úgy érzi ez neki jár.

porter 2010.01.18. 15:24:37

Van több száz budapesti pizzéria ahonnan rendelhetek, innét nem fogok ezek után. Ezt azért már ne engedjék meg maguknak vagy miafasz.

drover(fanyul társa) 2011.07.20. 10:21:50

Mutyiország mutyikatonái.
Komolyan mondom, ez tényleg egy agyrém.
Miért kéne jattolni KÖTELEZŐEN olyanért, amit kifizettem tokkal vonóval.Ez a pizzásgyerek nálunk Németországban két napot nem dolgozna a munkaadójánál ezzel a mentalitással az biztos.Főleg, hogy nem szokás zsíros jattokat osuztogatni azért, amit úgy is kifizetek.Vagy benne van az árban a szervízdíj, akkor azért nem, ha nincs (ami qrva ritka), akkor be kell érni esetleg, hangsúlyozom:ESETLEG a kerekítéssel egész Euróra. Egy exkluzív éttermben, ahol az asztal pincére egész este sürög, ott szokás jattolni mondjuk. De az eszetlen magyar stílusú százalékszámolós dolog itt nevetséges.
A kedves futár úr a munkaadóját baxogassa megfelelő bérért és körülményekért, és a szarrágó cége hátrányos munkafeltételeit ne hárítsa kötelezően a Megrendelőjére (igen, nagybetűvel, ezt is még meg kell tanulni gyurcsi és orbi qrvaországában..)Ja, és a virtuális szerződés a Megrendelő és a Szolgáltató közötti dolog, és nem a lótifutié, aki a cégnek épp olyan eszköze ebben az ügyletben mint a pizzakemence.

zoli_lon 2014.05.31. 15:23:29

Pont most akartam a Dr Pizzától rendelni, de ezek után talán mégsem... Tud valaki egy jó házhozszállítós pizzériát a 14-kerben???

a GVTI fogyasztóvédők nem értenek hozzá · http://deciki.blog.hu/ 2014.05.31. 15:30:30

@zoli_lon: www.iltreno.hu/

I.,II*.,III., ( Pók utcáig ), V., VI, VII., VIII., IX., X., XI., XII., XIII., XIV., XIX., XX., XXI., XXII. kerületek
II* kerület a Völgy utcáig
süti beállítások módosítása