Tékozló Homár

Homlokáról hiányzott a bőr

2009.09.25. 00:07 | szily | 274 komment

A Homár is járt már a János kórház - Budapest Szomáliája és Dárfúrja - baleseti sebészetén, ami még azon belül is a legalja. Guru barátommal harcsázni készültünk a Dunára, lement a nap, alkonyodott, aztán besötétedett, de a hirhedten lajhártesmészetű Guru csak nem futott be. Én már nem bírtam magammal, elkezdtem a csalikat piszkálni. Éppen egy kövér, talán egeret, békát vagy PR-tanácsadót formázó wobblerrel a kezemben mászkáltam fel-alá (a wobbler egy fahal, általában két jókora hármashoroggal felszerelve), és PR-tanácsadó méretű harcsákról ábrándoztam, amikor megcsúsztam a padlón. Máig sem értem, hogyan, de zuhanás közben olyat kaszáltam a levegőbe kézzel-lábbal, hogy a wobbler egyik hármashorga a bal talpamba, a másik a jobb kezem hüvelykujjának a körmébe fúródott bele, tövig. Ott feküdtem a padlón, a bal lábam összehorgonyozva a jobb kezemmel, rettenetes fájdalmak között, és rájöttem, hogy képtelen lennék akár csak megmozdulni, nemhogy kinyitni az ajtót vagy megnyomni a kaputelefon gombját, mert a horgok a legkisebb moccanásra mélyebbre fúródtak a húsomba. Éhen halok? Elvérzek? Ettől úgy megijedtem, hogy egyetlen velőtrázó mozdulattal kitéptem a horgot a talpamból. Az ujjamból azonban nem mertem, mert átdöfte a körmöt. Megjött Guru, kiröhögte magát, aztán átmentünk a Jánosba, mert az volt az ügyeletes kórház. Könnyed 3,5 órás várakozás után, ami közben egy asszony úgy beszélt velem, ahogy Mészáros őrmester sem Lentiben, bejutottam az orvoshoz. Némi elégtétel volt, hogy meg tudtam lepni. Egy érzékenyebb lélek talán fennakadt volna azon, hogy kiabálás és telefon segítségével áthívta hozzánk az összes elérhető környékbeli kollégáját, akik kacagó, ujjal mutogató félkört alkottak körülöttem. "Tudom a horgászújságból, hogy ilyenkor fogóval elcsípik a horog szárát, aztán heggyel előre kibújtatják a húsból. Na de hogy lehet ezt megcsinálni, ha így, merőlegese áll bele az ember körmébe?" - kérdeztem. "Markolja meg erősen az asztalt, ha akarja, csukja be, a szemét" - válaszolta talányosan, majd a kezében tartott fogóval elkapta a horgot és se szó, se beszéd, simán kitépte az ujjamból.

András és felesége nem jártam ilyen jól. Alant olvasható egy sajnos abszolúte tipkus, de annál vérforralóbb dárfúri történet a Szent János pokoli hétköznapjaiból:

Helyszín: János korház sürgősségi betegellátás

Feleségemet bokaszalag szakadással kellett a János korházba kísérnem. Délelőtt odamentünk, de körülbelül 25-30-an vártak, így feladtuk. Mivel délutánra már nagyon bedagadt a bokája, ezért újabb kísérletet tettünk. A kalandok azzal indultak, hogy amikor segítem őt kifelé az autóból, tőlünk pár méterre, egy semmibe meredő tekintetű, révetegen lépkedő, gipszelt jobb karú idősebb úr épp arcra esett. Odamentem hozzá, mert az épp ott várakozó mentőből biztos nem vették észre. Hóna alá nyúltam, és talpra állítottam. Homlokáról hiányzott a bőr, orrából folyt a vér. Adott valaki pár papírtörölközőt, azzal felitattuk a vért a ruhájáról, meg ő visszatartotta a többit az orrából. Feleségemmel besétáltunk, illetve beugráltunk. A délelőtthöz képest már volt ülőhely, csupán olyan 15-20 ember várakozott. Volt ott, gipszelt végtag, véres öltöny, ragadós, vértől csimbókos fej, és mint a pesti dugóban, sorban álló mentősök a hordágyaikkal. Az orra bukott bácsi is megérkezett, pont időben, mert az ügyeleti ajtón épp kilépett egy fehérruhás hölgy. Ki nem néztem volna belőle, hogy ilyen hangosan tud beszélni: NEM MEG MONDTAM MAGÁNAK, HOGY ÜLJÖN EGY HELYBEN…? MOST NÉZZE MEG MIT CSINÁLT” – és bekísérte. Közben jött egy fociruhát viselő srác, enyhén szédülve, nagy puklival a fején. Két aggódó barát próbálta a nem létező sor végét megtalálni, majd tanácstalanul az ajtóhoz álltak. A srác közben elkezdett oldalra dőlni, és az eddig fejére szorított fél literes jeges tejet elejteni. Visszadöntötték, de sajnos látszott, hogy komoly agyrázkódása lehet, mert a szemei nem bírtak fókuszálni. A barátok újra az ajtónál, látható aggodalommal az arcukon. Megjelent Ordibálka, körbe nézett, majd látva a feléje nyújtott TB kártyákat gúnyosan megjegyezte: „Most jó ideig egyetlen papírt sem fogunk bevenni” – ajtó becsapva, mi meg újra azon merengtünk, hogy fel kéne adni. Aztán a dagadó liluló boka hozzásegített, hogy kivárjuk azt a két órát a bekerülésig. Megkaptuk a röntgenre a beutalót, ahol újra sorba ültünk. Körülöttünk zajlott az élet, hordágyakat hoztak levetkőztetett emberekkel, akik maradék méltóságukat próbálva megőrizni, legalább a fejüket igyekeztek felemelni, de ez sem sokat segített, mert a ruhájukul szolgáló rájuk dobott lepedő nem sokat takart. Volt ott kikandikáló kuki, és húspiacra emlékeztető párbeszéd is a szállítók között:

-         Te tudod a nevét..?

-         Nem én… mit érdekel. Megkérdezte egyáltalán valaki?

-         Akkor hogyan szólítsam, hogy ne mozogjon már…?

-         Bácsinak.

A röntgen ajtaja 5 percenként kinyílt, és valaki kiordított:”SZÁLLÍÍÍÍTÁÁÁS…!!!”

Ki-be mentek a hordágyak, mi meg csak vártunk pár sorstársunkkal együtt magunkba zuhanva a padon. Aztán a folyósón sorakozó ágyak valamelyikén fekvő néninek kezdett elmúlni az altató (vagy fájdalomcsillapító) hatása, mert ritmikusan elkezdett artikulálatlanul kiabálni:”mékkérek…mékkérek…mékkérek”. Ez ment negyedórán át, mert senki nem volt hajlandó ránézni. Ez a reform hangulat most már gyönyörűen idézte a háborúk korházainak iszonyatos zsúfolt, véres, halálszagát.

Végre megvolt a röntgen, és visszaülhettünk az előző sorba. Szépen helyet foglaltunk egy rövidgatyás, pólós, edzőcipős és nagy fegyverövet stukkerral viselő (gondolom) nyomozópár és hozzájuk bilincselt szekrényember mellé. Aztán jött egy fél oldalán lenyúzott bőrű fürdőgatyás srác, aki azon döbbent le hangosan, hogy átlépett egy képzeletbeli vonalat, amit nem lett volna szabad. Ordítva kizavarták, és nem is érti miért. Aztán kiderült, hogy elküldték valahová, ahol be mert lépni egy nyitott ajtón, pedig a nem létező küszöb jelentette a demarkációs vonalat a bent székelő fehérruhás „atyaúristennek”.

Vártunk megint egy órát, majd közölték, hogy semmit nem tudnak csinálni, ha akarunk vehetünk bokavédőt, mert a fásli nem elég, de már nem fizeti azt a TB, ezért 9.000Ft-ba kerül (két darab műanyag léc tépőzárral!!!). Szóval az egész, több mint 4 órás faxni egy darab papírról szólt, amit elvihetünk a körzeti dokinak, hogy az majd betegállományba írja feleségem.
Összefoglalva: sikeresen a halálba szavaztuk demokratikusan a saját testünk ápoltatását. Biztos vagyok benne, hogy egyenlőek vagyunk, de valahol lennie kell egyenlőbbeknek. Csak ahhoz kéne egy operáció, hogy kiműtse valaki a gerincünk, és így becsúszhassunk a demokratikusan megválasztott piócáink közé.

Üdv,
András

 

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vakhangya 2009.09.25. 12:01:16

@turorudi: aha, hat akkor tenyleg a homar ez egyetlen eszkoz amivel kuzden i tudsz.

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2009.09.25. 12:01:45

Gúnyos leszek, remélem átmegy:

Nyár végén balesetet szenvedett egy külföldi srác asszem brazil vagy ilyesmi. Nem a fővárosban, valahol vidéken.
Nnna, helikopteres mentés, azonnali műtétek sora, különszoba, Abby nővér stb. gondolhatjátok. Ennél kisebb sérülésekben 100 "rendes" ember meghalt volna, ugyan ebben az országban.

Szóval erre az egészségügyre mondjátok, hogy sz*r? Na jó, lehet miután rendbejött tolt 10millát az orvosnak, meg a nővéreknek is egyet-egyet.

Biztos vagyok benne, hogy akár Szily akár a posztoló, kommentelők egy része de még az orraesett bácsi is tolt volna egy számukra jelentős összeget ha nem szenvednek / halnak meg. Azonban ők még sem azt az ellátást kapták amit reméltek, bár a felsoroltak vélhetően így is adtak valamit a borítékba.

16 évesen volt egy motorbalesetem, varrni kellett. A Honvédban 4 órát vártam, addigra úgyahogy össze is forrt. Szét kellett vágni varrás előtt..

Első éves medika meg tudta volna csinálni. Nem volt nálam sok pénz csak kétezer meg párszáz forint (20 éve azért legalább 5x érte mint ma) azonnal adtam a dokinak, mert csak 4 órát szenvedtem. Annak, aki kiszolgáltatott helyzetben van semmi sem drága.

Asszem az ügyfélkapun a fenti ellátást akkoriban 80Ft-ban számlázta be a TBnek a kórház....

vakhangya 2009.09.25. 12:02:51

@Bélapáti Béla: elbeszelunk egymas mellett, en nem akarok privatizaciot. a reformot viszont valakinek meg kell lepnie, vagy elobb vagy utobb amikor osszeomlik vegleg.

herut 2009.09.25. 12:03:16

Az egészségügy (mentális) tragédiáját nem a politika,hanem az ott dolgozók okozták és gondosan okozzák is.
Harminc éve is ugyanígy bántak a beteggel,mint most.Adómentes hálapénzek,számla nélküli magánrendelések,kisebb-nagyobb ajándékok...Ez doktoréknál és sajnos ebben a fos társadalomban bocsánatos bűn.
Minden héten van valami botrány,ami emberéletbe kerül.Pár nap és senkit nem érdekel. Nem változtatnak rajta,mert nem akarnak.

sakha 2009.09.25. 12:03:22

@Bélapáti Béla: Ja, én meg mondjuk az egyházakra nem költenék, mert nem járok templomba. Meg talán az olimpiai csapatra sem, mert nem utazok ki velük Pekingbe.

Kár volt itt megemlítened a romákat, meg a segélyt.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.09.25. 12:03:36

@turorudi: Igen, bár Te konkrét eseteket írtál, én meg általánosságban.
Egyébként nem vagyok orvos, még a családomban sincs, csak ez a jól bevált sztalinista tempó, a "rendszer ellenségeinek" a lejáratása a médiában, ez nagyon zavar.
Meg az is, hogy van néhány etnikai/foglalkozási csoport, akik hibáit viszont "szigorúan tilos" csoportosan kritizálni, mert ők "egyenlőbbek".

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.09.25. 12:05:42

@pcr: Visszagondolok szűkebb pátriánkban Nagy Jancsira, mint előző "orvosegyetemi" rektorra...
Na haggyá' má!

Donor 2009.09.25. 12:06:55

Hű de sokat írtatok.
Lehet hogy volt de megmondom a frankót.

Vagy bilincsben, vagy mentővel kell menni mert akkor azonnal foglalkoznak veled.
Aki saját lábán megy be annak nincs nagy baja, vagy ha mégis akkor úgy sem kerül rá sor.

Tehát ha infartus, boka törés, ilyesmi van mentőt kell hívni, már csak azért is mert így előbb megkapod az elsősegélyt és ha szükséges bemelegített műtő vár. Ha az ambuláns orvos eltűnik akkor általában az ilyen sürgős esetekkel foglalkozik....vagy a tonnányi papírt termeli az ostoba TB bürokratáknak.

orient 2009.09.25. 12:07:26

orvosnak lenni nem munka hanem hivatás. Nemtudom feltünt e nekik hogy emberéletekkel szórakoznak. Szar a fizetés? Mindenki ad hálapénzt úgyis, nem élhetnek rosszúl. Előre megszabni az árakat gusztustalan mert úgyis mindenki annyit ad amennyit képes. Szemét banda, bár tisztelet a kivételnek vannak normálisak is...

Бабаяга 2009.09.25. 12:08:11

A János kórházról nekem is hajmeresztő emlékeim vannak.
Elestem, bal kezemen kézközépcsont elreccsent, műteni kellett. A döntésig a fent leírt esethez hasonlóan, hasonló körülmények között (csak nekünk ott volt a 3 eleven utánfutónk) eltelt 4-5 óra.
Műtét lényege, hogy behelyeztek egy darab 2mm-s csavart. Ehhez közel 10 centis vágást eszközölt a doki a kezemen. A műtét előtt orvos nem mutatkozott be, mint kiderült nem volt kézsebész, lehet, hogy ez volt az első ilyen jellegű műtétje? Indokolatlanul 3 napig tartott bent a kórházban, azzal a felkiáltással, hogy úgyis fizeti az állam. Majd amikor a történtek után nem adtam neki pénzt, az első kontrollra/kötözésre berendelt, amikor azonban bejutottam a rendelőbe kivonult és az ápolóval megüzente, hogy nem kíváncsi rám, menjek oda, ahová akarok. Egyetlen vigaszom az volt, hogy ezen még az ápoló néni is megdöbbent. Később a helyi sztk-ban csak annyit kérdeztek, ki volt az a mészáros, aki ezt művelte velem.
Ez a hozzáállás nem pénz kérdés, sőt érdemes végig nézni a Jánosban, de bárhol máshol is a dolgozók parkolóját. Hát nem nyomoroghatnak, ha telik nekik azokra az autókra.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.09.25. 12:08:24

@Bélapáti Béla: "Mellesleg erre sokkal szívesebben költenék, mint segélyre, nyugdíjra, meg roma felzárkóztatásra. "
Ezek szerint segélyre (még?) nem szorulsz, nem kell cigányok lakta utcán járnod rendszeresen, és mivel beteges vagy, nincs esélyed nyugdíjra...
:-DDD

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.09.25. 12:10:45

@Donor:
"Vagy bilincsben, vagy mentővel kell menni mert akkor azonnal foglalkoznak veled."
Ez így van, sajnos ez a jogi szabályozás miatt így is marad még egy darabig. Senkit nem érdekel, hogy a gyerekedet a saját költségesen vitted be.

Állítsuk meg a ......... 2009.09.25. 12:10:50

@Kitalátor feljegyzetei:
Most nem egy agráros a rektor, aki a kukoricárúl írt művétől került be a köztudatba.:)
Most Fésűs a rektor és ő orvostudor, a biokémia profja.

@Donor:
Egyébként igazad van , mert a fiammal 5 órát át voltunk traumán mire begipszelték a bilincses beteget , meg azonnal ellátták.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.09.25. 12:14:06

@pcr: No ez az, ugyanannyira a 'zeneakadémia' rektora is.

Állítsuk meg a ......... 2009.09.25. 12:16:47

@Kitalátor feljegyzetei:
Az összevonást a FIDESZ találta ki ha jól emlékszem.
Igen a zeneművészeti fősulinak , meg a böszörményi óvónőképzőnek is ő a rektora.

dzsedi 2009.09.25. 12:20:39

már kilenc rongy a bokamerevítő, bazz két éve, még 3500-volt. arohatt életbe ebbe kellett volna fektetni, nem állampapírba.

passandra 2009.09.25. 12:21:45

balaton. gyerekem felborult a fizetős strandon, feje megint vérzik. rohanunk az elsősegélyhelyre, ahol már odafelé menet látszott, hogy a doki? ápoló? istentuggyaki halálosan megrémült a vérző fejű gyerekemet látva. olyan óvatosan nyúlt hozzá és próbálta a sebet megtisztítani a véres hajtól, hogy inkább segítettem neki, csak jussunk már el a sebig. bororválás felejtős, csak gézlapokat vett elő, pedig látszott, hogy több centis a vágás. leragasztotta a hajra rá, majd kérdezi, hogy tudjuk-e hol a veszprémi kórház. (előző nap esett, pont veszprémben voltunk állatkertben). mondom megtaláljuk. erre megnyugodott, hogy nem kell mentőt hívni, mert az olyan bonyolult meg sokára ér ide. kocsikáztunk. kórházban sehol egy beteg, rögtön sorra kerülünk. soki borotvál, de nem varr, mert szerinte nem kell, még csak kapocs sem, csak egy tapasz, gézsapka. otthon jelentkezzünk a saját kórházunkban 2 nap múlva. meló után HPGYK esti ügyelet, gyereknek láthatón semmi baja. doki gézt lebont és közli, hogy ilyen szar munkát még nem látott ezt a sebet varrni kellett volna, de legalább kapcsolni. átkötötte és mondta 2 nap múlva vigyem megint 8-12 között. mondom akkor nem tudom, dolgozom, ilyenkor tudok jönni. erre közli, az esti ügyelet nem erre való (váróban sehol senki).

Fat Jew Biatch 2009.09.25. 12:22:07

Ja bazmeg, oda járunk a Jánosba innen az egykerből - a kibaszott gettóból - meg a kibaszott Maros utcába, ami egy fokkal azért közelebb van a Tótha W Árdád sétányhoz érzületileg mint a gennyes János, a kibaszott halálgyár.

Donor 2009.09.25. 12:31:21

@hatesz: már bocs, de ez is valami?
Én a versenyszférában karbantartóként keresek 500ezret diploma nélkül. Az osztályvezetőnk pedig megüti a korházigazgatói szintet is.

Tipikusan "járassuk le az orvosokat mert tiltakoznak az újabb drasztikus elvonások ellen" cikk ez. Aztán persze az ennek következtében létrejövő minőség csökkenésért megint a "bunkó" orvosokat okolhatjuk.

horex · http://horex.uw.hu/ 2009.09.25. 12:38:55

@orv: Egyből el is múlt minden baja a vén tehénkének!

Rokonod, családtagjaid jol vannak
Bukő vagy 1xüen, nem röntgen kellene neked

CsigaBige 2009.09.25. 12:39:08

@Bélapáti Béla: Mondjuk inkább azt, hogy erre szívesebben költenénk, mint a képviselők milliós fizetéseire, luxusautóikra, BKV bérleteikre, stb.

sakha 2009.09.25. 12:39:36

@Donor: Ez a poszt egy személyes élményről szól, ahogy kommentezők hsz-ai is. Nem ENNEK következtében romlik a minőség, és egy szó sem volt arról, hogy bárki támogatta volna az elvonásokat.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.09.25. 12:40:31

@pcr: Képzeld csak el, ha hatszor ennyi rektort kellett volna államilag megkorrumpálni!
(Amúgy már a módszerváltás előtt évekkel is szó volt róla, csak a fehérköpenyes istenek akkor még elzárkóztak tőle. Nem is lehetett volna akkor megcsinálni, mert az egyes egyetemek az ágazati (egészségügyi, mezőgazdasági, ipari) minisztériumok költségvetésében szerepeltek)

Бабаяга 2009.09.25. 12:43:42

@Donor: Én csak azt nem értem, hogy mindenki millió közel keres a versenyszférában, és ugye ő és a munkáltató is fizet utána minden járulékot, akkor miért is nincs pénz az egészségügyre?
Másrészt gondolom te ennyi pénzért nem hibázhatsz. Az orvos pedig bármit megtehet. Ha te hibázol, hát bosszúság, ha ő hibázik, az halál.

moli 2009.09.25. 12:44:08

az egesz megoldodna, ha egy maganrendelesen megkapnad a tb-tol a reszed. az igenyesebbeknek igy mar nem is lenne olyan draga a maganklinia

Donor 2009.09.25. 12:46:17

@sakha: Az idézett cikk amire válaszolta (ha vetted volna a fáradságot hogy megnézd az előzményt) viszont pont erről szól.

A Homár cikkel nincs is semmi baj, ugyanis ha megnézed a végét, nem is az orvost hibáztatja a hosszú várakozásért.

horex · http://horex.uw.hu/ 2009.09.25. 12:46:32

@sambalabammbumbumm:
Volt az elmult hetekben egy F1 autoversenyző,akit a Honvédban láttak el
'Szabadulása' után nagyon jo véleményt mondott a magyar ellátásrol
Röhögtem nagyot
Vajh miért? Nyilván a VIP biztositasa fedezett mindent
Igy könnyű

Fat Jew Biatch 2009.09.25. 12:46:57

Lementem a kibaszott Jánosba, mondják, hogy rektoszkópia lesz, meg endoszkópia. Mondom OK, basszatok szart, de a sorrend az biztos ami ziher alpon legyen má fordítva. Csak hogy nehogy bejátsszon valami költséghatékonysági irányelv, azt ugyanaz a szkóp menjen a kibaszott gyomromba amit már egyszer a seggembe kúrtatok. Mondták ez nem Szkópje haver - YO YO YO, ez a fullos hiphápkálcser, adja az ívet mint a kibaszott Ray János, meg a Trencsényi-Waldapfel.

Fekete Dália 2009.09.25. 12:50:49

A vízilovaknak a fürdés mellett még fogyókúrázni is kellene , meg a feleségüket is répalére fogni , mert akorrára hízott kapafogú törpetehenet már rég láttam.1 köbméter vízfogyasztás?:))))Na meg a pedofil hímlőhelyes arca kész gáz.

Бабаяга 2009.09.25. 12:51:05

1.6 millióért akár dolgozhatna is az igazgató a Jánosban. Azért kapja a kevésből ezt a sok pénzt, hogy rend legyen a kórházában, az pedig nincs.

horex · http://horex.uw.hu/ 2009.09.25. 12:55:02

@Бабаяга: akkor miért is nincs pénz az egészségügyre?

Olvass utána ,mennyi tényleges biztositott van a verseny.-ben és mennyi jövedelem után fizetnek.
1-1,5millio nem állami vállakozás van kb.

Állítsuk meg a ......... 2009.09.25. 12:55:46

@Kitalátor feljegyzetei:
Huh már el is képzeltem , de szerintem így sem volt olcsóbb.
Egyébként az egészségügy része ma sem a mezőgazdasági minisztériumhoz tartozik.

Bélapáti Béla 2009.09.25. 12:56:25

@vakhangya: ok, de a reform legyen reform; én sem azt vonom kétségbe, hogy kell, hanem azt, hogy a szándék egyáltalán megvolt-e rá, mert amit itt reform címszó alatt műveltek, sokminden volt, csak az nem.
@Kitalátor feljegyzetei: hála az égnek eddig komoly bajom nem volt, de miután a nyugdíjkorhatár 65 év a várható átlagéletkorom meg 67, nem értem, mi a faxnak fizetek több mint 1 misit évente nyőgdíjba arra a két évre... Szted lesz 100 misi a nyugdíjam?
@CsigaBige: arra SE költök szívesen... De 3xx képviselő meg 3,5 millió nyugdíjas és ki tudja hány segélyes azért röhej nem? És talán még nem is uaz a szint anyagilag...

horex · http://horex.uw.hu/ 2009.09.25. 12:57:18

@Môžeš mi pomôct'?:
Elég egy szkop is, csak ugyelj hogy felulröl tolják végig és ne huzzák vissza
:)

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.09.25. 12:59:54

@Donor: A közvélemény tematizálása se semmi, szerintem...

Donor 2009.09.25. 13:05:07

@Бабаяга: De hibázhatok. Repülésben dolgozok és 3-4szeres túlbiztosítás van. Ha egy rendszer nem veszi figyelembe az emberi tényezőt (miszerint az ember hibázhat) akkor az rosszul van megtervezve. (alaptétel a repülés biztonságban)

A hibázás kockázata a legjobb orvosoknál is megvan. És igen, ez néha halálhoz vezet, ahogy egy autóvezetőnél is.
Néhányan elképesztően irreális elvárásokat támasztanak az orvosokkal szemben. Pl. egy orvos azonnal foglalkozzon az ambuláns betegekkel, beszélgessen velük, meg szakítson rá időt, miközben a 20-30osztályos beteggel is ugyan ilyen törődéssel foglalkozik, legyen mindig kedves az ingerült és ostoba emberekkel is, sohasem fáradt, miközben 24 órája talpon van, és persze sohase hibázzon természetesen fillérekért dolgozzon, hiszen kap hálapénzt úgy is, meg a diplomáját is ingyen kaptam amivel mellesleg kitörölheti a seggét.
A családját pedig felejtse el, mert minek ment orvosnak ha erre nem képes. Az is teljesen természetes hogy körlevélben közölik velük hogy ne merjenek teherbe esni.

Ja és közben szidjuk őket mint a bokrot a hálapénz miatt amit többségük el sem fogad.

Feleségem orvos, írtó sok csoki és kávé van itthon (ez az amit hajlandó elfogadni) paraszolvencia gyanánt, de ebből a számlákat nem lehet kifizetni.

Ezek után Gratulálok nektek az éleslátásotokhoz, és hogy egy névtelen fórumon megmeritek mondani a frankót a rohadék orvosokról.

LEgtöbb kommentből az derült ki számomra hogy a média sugalta demagógiát szajkózza belegondolás nélkül.

Bélapáti Béla 2009.09.25. 13:06:04

@sakha: nemár, mostmár bekerül a tiltott szavak közé a zs-betűs szó meg a n-betűs szó mellé a roma meg a segély is? Beszarás...

Fat Jew Biatch 2009.09.25. 13:07:26

@horex: Én mondtam nekik, hogy szkopjanak le. De hát ehhez ők értenek, a kutyaúristenit!

órarugógerincű (törölt) 2009.09.25. 13:07:35

A János kori nekem is megvolt! ;)

Pár hete, törés gyanúval, ami aztán szerencsére nem igazolódott. De a 4 óra nekünk is összejött. Hasonló borzalmakkal, mint a posztíróknak. Volt ott töröttvállú fickó, akit magamban hőssé neveztem ki (látszott rajta, hogy pokoli fájdalmai vannak, de fájdalomcsillapító helyett csak egy választ kapott, hogy az itt nincs; fura, azt hittem az a hely ott egy kórház), meg 80-as törött nénike, aki szívbeteg volt, és várakozás közben elájult, kezelése: arrébbzavarták a többi rozzantat, és lefektették a folyosón a padra.

4 órás várakozásunk eredményeként a doktorbácsitól kaptam egy vállon veregetést, meg egy jó tanácsot: ne takarítsak annyit (merthogy a függöny visszatételekor sikerült lezúgnom a székről).

A 4 óra alatt a többi előttem szólóhoz hasonlóan én is láttam fincsi dolgokat, és eszembe jutott, hogy esetleg a kórház bejáratánál le kéne cserélni a feliratot János kórházról János hentes- és mészárszékre. Botrány, ami ott megy.

Meg mondjuk biztos máshol is, szép hazánk nyomorék betegségügyében.

Bélapáti Béla 2009.09.25. 13:09:27

@sakha: a hitélet támogatásáról meg olvasd el ezt az oldalt:
www.okm.gov.hu/main.php?folderID=1683
A zsidó temetők kiemelt támogatása is gáz? Meg a zsidó egyház támogatása is? Merthogy nem csak a keresztény egyházak kapnak támogatást...

Donor 2009.09.25. 13:10:26

@Bélapáti Béla: Egyrészt a sok eltartott, de nem is ez a nagy probléma, sokkal nagyobb gond hogy mire a kórházakhoz ér a pénz az hiphop elpárolog.

Én személy szerint már annyit befizettem a TB-be hogy életem végéig elsőrangú magánklinikán kezeltethetném az összes nyavalyámat...ha meg elfogy az a pénz akkor már úgy is esedékes lenne feldobni a talpam.

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2009.09.25. 13:12:02

@horex:
Nem erre gondoltam. Kifizetném én is a rendes eü szolgáltatást, ha éppen megkapnám. De nem kapom meg.

Másfelől: az elmúlt évtizedben milliókat fizettem be a TBbe. Szerinted mit kapnék, ha hasonló történne velem? Pedig hajlandó lennék még ezen felül is plusszban fizetni. De nem változna semmi, ez itt a lényeg.

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2009.09.25. 13:18:06

Én az egyike vagyok a sokat szidott orvosoknak. Sőt le is léptem otthonról. Szóval duplán is a megvetendők csoportjába tartozom.
Nem hiszem hogy sokat változtatna az elvadult orvos és egészségügy ellenes hangulaton,de azért figyelmetekbe ajanlom ezt a posztomat a blogomról.

psycho.blog.hu/2009/01/28/miert_297

Aki esetleg hajlandóságot érez arra, hogy azt is mergnézze mi a helyzet egy jóléti államban, milyen ott az eü ellátás,az olvasgassa a többi írást is.

vakhangya 2009.09.25. 13:34:55

@Donor es @horex: befosok a gatyamba az ilyen szovegtol. Jeleznem, hogy eg bonyolultabb szivsebeszeti mutet es az utana kovetkezo intenziv stb kezeles 1 betegnel sztem siman elviszi az elmult 5-10evben befizetett TB-det. Ezt szorozd meg havi 5-10 beteggel, majd 4-5 szivcentrummal.

Бабаяга 2009.09.25. 13:35:21

@Donor: Én is találkoztam már olyan orvossal, aki nem fogadott el pénzt senkitől, de családunkban orvos mondja, hogy havi százezer saját magára (fodrász, sport, kozmetikus)nem pénz . Neki biztos nem, de én nem viszek ennyit haza. (Én amikor eldöntöttem mi szeretnék lenni, már akkor felfogtam, hogy sose leszek gazdag és még soha nem nyavalyogtam a pénz miatt. Amire szükségem van, arra futja.)
Az orvosokkal szemben nincsenek extra elvárásaim. De az, hogy nyomorék vagyok az annak köszönhető, hogy az orvos már fáradt volt, hogy még nem volt elég tapasztalata stb. Megértem őket, mindenkit meghallgatok szívesen, még sose vágytam rá, hogy engem egy orvos meghallgasson.
Minden fiatal, aki ezt a szakmát választotta, tudta, hogy sok meló, kevés pénz. Akkor miért nem ment inkább más pályára? Ha szereti, akkor csinálja jól, és ne sírjon.
Másrészt az orvos miért vár többet, mint a tanár. (Elvileg az alapbérük ua.) A tanárra is rábízzuk a gyerekünket, elvárjuk, hogy maradjon még ott az oviban/suliban, amíg mi a roppant fontos munkánkból odaérünk. Szerintem az átlag orvos és az átlag tanár teljesítménye között nincs különbség, a valós jövedelmük között pedig óriási szakadék tátong.

horex · http://horex.uw.hu/ 2009.09.25. 13:35:21

@sambalabammbumbumm: Összejön egy summa pénz, ado+tb+nyugdijjár.
Önkielégitésre -néhány milliárd, nyugdijra - néhány milliárd, állami alkalmazottakra -néhány milliárd
Ami marad megy a tb-hez
Adót ugye lenyulja zokszo nélkul az állam, honnan faraghatna , marad a tb, mint most is
Mindenkit el kell látni
A gazdaság lett szépen elbaltázva a 20 év alatt

horex · http://horex.uw.hu/ 2009.09.25. 13:38:08

@vakhangya: Miröl is beszélsz velem kapcsolatban?

vakhangya 2009.09.25. 13:39:23

@horex: Másfelől: az elmúlt évtizedben milliókat fizettem be a TBbe. Szerinted mit kapnék, ha hasonló történne velem? Pedig hajlandó lennék még ezen felül is plusszban fizetni. De nem változna semmi, ez itt a lényeg.

Ezt irtad, erre ill. donor megjegyzesere irtam, hog ya befizetett tb-t viszonylag gyorsan felhasznalja az egeszsegugy mert erosen forras igenyes uzlet.

vakhangya 2009.09.25. 13:41:09

@Бабаяга: megertem a csalodottsagodat, de ez "Szerintem az átlag orvos és az átlag tanár teljesítménye között nincs különbség, a valós jövedelmük között pedig óriási szakadék tátong." ordenaro baromsag. nem is magyarazom, mert valoszinuleg fel se fognad, ha magadtol nem ered fel esszel.

/tno+DA= 2009.09.25. 13:46:03

@eshanem:
Nem, az üres ágy a sürgősségi és a kardiológia közt zajlott le éjjelről nappalra kelvén.
Volt kis ijedelem, hogy miért üres az ágy.
De azért a jól betanított és agyonképzett asszisztens csajszi sem volt épp sámli. Szebb volt mint okosabb. :)
Fehér, majdnem átlátszó ruha alá fekete fehérneműt vesz fel, hogy jól lehessen látni miféle csipkés tanga van rajta.
Mindezt szívbeteg férfiak közt!
Azthiszem a diplomáját ő is a dekoltázsával és hasonló trükkökkel érte el.
Magyar egészségügy.

Бабаяга 2009.09.25. 13:55:13

@vakhangya:
Nem vagyok se csalódott, se olyan személy, aki a magyar közoktatásban dolgozik. De vannak gyerekeim, rokonaim, pedagógus ismerőseim.
Átlag körzeti orvos a rendelés alatt mást se csinál, mint gyógyszert ír fel. Sőt gyerekorvos már telefonon gyógyít, receptet a rendelő portáján hagyja az igazolással. Az előző körzeti orvosunk szelektálta a betegeket. Akihez volt kedve, vagy tényleg a halálán volt, az bejuthatott hozzá, a többit rábízta az asszisztensére. Anyám orvosa pedig egyáltalán nem ismeri az új gyógyszereket, hatóanyagokat, csak azt írja fel, ami már 30 éve is forgalomban volt. (Kórházból kijövet anyám viszi a zárót a körzetihez, azon rajta, hogy melyen gyógyszerezés javasolt. Körzeti beismeri nem ismeri ezeket, de ha gondolja felírhatja neki a továbbiakban.)
Lehet, hogy én vagyok mázlista, de számos lelkiismeretes, odaadó, szakmailag kiváló, a gyerekeket szerető pedagógust ismerek, aki a saját jövedelméből vesz felszerelést lumpenék gyerekének, aki megérti, hogy anyuka este hétre ér az ovihoz, akit nem csak a ballagásig érdekel a rábízott gyermek sorsa.
Lehet, hogy nem fogok fel sok mindent, de arra ügyelek, hogy amilyen nyelven írok, olyan karakterkészlet legyen a gépemen, és arra is, hogy ne kövessek el égbekiáltó gépelési hibát.

ANDOLINI 2009.09.25. 13:59:05

Kivétel nélkül minden kritikával egyetértek.
Köcsögözzenek, buzizzanak, alázzanak, ahogy csak bírnak. Meg is teszik.
De hozzanak vissza az infarktusból.
Nálam háromszor bejött. Kaphattam volna többet? Biztosan. De beérem ennyivel.
Köszönöm nekik!

horex · http://horex.uw.hu/ 2009.09.25. 14:00:15

@vakhangya: OK .
Én láttam a betegéletutam és bizony költöttek rám többet mint amit én val.szeg befizettem
Persze mennyit fizettem be az évtizedek alatt és az mennit ér/ne/ ma nem tudom

vakhangya 2009.09.25. 14:02:16

@Бабаяга: A karakterkeszletedtol es attol hogy esetenkent nem utsz felre 1-1 betut meg nem hiszem, hogy kepes lennel mi van akkor ha hibazik 1-1 orvos es tanar (eleg szomoru, h ezt birtad ervkent felhozni). Szep dolog amit irsz a tanarokkal kapcsolatban, valoban ritkan talalni ilyen lelkiismeretes tanart, de akkor sincsenek egy szinten a felelosseget tekintve.

vakhangya 2009.09.25. 14:05:35

eh. javitok. szoval nem ugy tunik, hogy kepes vagy felmerni mi van akkor ha hibazik 1 orvos (rossz esetben halal) es 1 tanar. Felreertes ne essek a tanar fontos (lenne) egy tarsadalomban (es igen, ok sincsenek megfizetve).

horex · http://horex.uw.hu/ 2009.09.25. 14:16:55

@ANDOLINI: Jó egészséget!
Igazság, hogy spiller orvossal még nem-igen találkoztam
Nekem szerencsém volt idáig kivéve egy traumatologiai ugyeletet, addig kuldözgettek, mig rendbejött a lábam :)
A többi néhány normális és kronikus esetben is nagyon normális dokikat fogtam ki
Most viszont bejelentettuk az ebf-nek barátnőm körzeti dokiját, aki fájdalmai ellenére "vége a rendelési időnek" felkiáltással arrogánsan elzavarta.

ANDOLINI 2009.09.25. 14:16:57

Nem hinném, hogy a felelősség képesítéshez köthető. Egy mérnök, egy buszsofőr, egy hegesztő, vagy gyógyszerész is tud olyan hibát véteni, ami végsősoron emberéletbe kerül. Ilyen alapon a hibás pedagógiai módszernek is lehetnek végzetes következményei.

vakhangya 2009.09.25. 14:24:54

@ANDOLINI: orvos "dolgozik" emberrel, az osszes tobbi kozvetve lehet kapcsolatban veluk, mulhat rajtuk valami. De ahogy elnezem itt eltudnak latni a feladatot, heggesztok, soforrok, esetleg tanarok. nem is ertem minek koltunk egeszsegugyre.

passandra 2009.09.25. 14:26:56

a hibázás az hibzás, függetlenül attól, hogy ki vétette. ha a váltóőr hibázik, sokan meghalnak.

Бабаяга 2009.09.25. 14:28:00

@vakhangya: Lassan csak leesik... Ma a társadalom elvárása, hogy az orvos gondoskodjon az egészségéről, az oktatási rendszer pedig a gyerekéről. Mindezt úgy, hogy közben az egyén élje a világát, keresse a pénzt, amiből lehetőleg semmit se kelljen befizetnie a közösbe. Jelenleg elvárás az óvodával szemben, hogy ott tanuljon meg a gyerek pohárból inni, asztalnál kanállal enni. Pedig ez a szülő feladata lenne. A tapasztalatom azt mutatja, hogy ma már minden felelősség a gyereknevelést illetően az iskoláé, óvodáé. Ha alacsony az oktatás színvonala, ha nem neveljük empátiára, elfogadásra a felnövekvő nemzedéket, akkor a társadalom issza meg a levét, mert egyre kevésbé felkészült szakemberek (pl.: orvosok) fognak kikerülni a világba.
Ha egy, vagy több tanár hibázik és nem veszi észre, hogy Pistikének részképesség zavarai vannak, akkor tönkreteszi Pistike jövőjét, a családját. Pistike bukdácsolni fog, pedig egy-két év alatt orvosolni lehetne a bajt. A bukdácsoló gyermek pedig nem tud beépülni az osztályközösségbe, később pedig a társadalomba. Nem fog szakmát szerezni, munkanélküliként pedig mi magyar adófizetők fogjuk eltartani.
Szerintem a probléma közös: mindkét szakterületen vannak olyan emberek, akik nem azért választották a szakmájukat, mert szeretik az embereket, adni akarnak nekik, hanem az egyik azért, hogy jól keressen, a másik pedig azért, mert másra nem alkalmas.

ANDOLINI 2009.09.25. 14:38:14

@vakhangya: Én szívesen költök egészségügyre. A probléma nem itt van. A probléma az, hogy az egészségügyre szánt pénzt már útközben ellopják.Amikor a maradék célba ér, akkor következnek a szakma hiénái. Ők is kilopják a részüket, ugyanakkor döntési helyzetben is vannak. Céljuk egy olyan zavaros rendszer kiépítése, vagy életben tartása, ahol nyugodtan lehet a zavarosban halászni. Ilyen rosszul felépített rendszerben sokkal nagyobb teher és felelősség hárul az operatív gyógyítást végzőkre.

ANDOLINI 2009.09.25. 14:45:49

...és akkor még nem beszéltünk arról, hogy az orvos-beteg viszony semmi mással nem összehasonlítható, csak a millió éves sámán-harcos viszonnyal.
Orvoshoz még az orvos is ezzel a genetikai örökséggel megy.

ANDOLINI 2009.09.25. 14:47:27

Emiatt nem megoldható a hálapénz problémája sem.
Az emberek ösztönösen áldozatot mutatnak be a sámánnak.

vakhangya 2009.09.25. 14:48:12

@ANDOLINI: ahogy egy oreg baratom szokta volt mondani, menjunk es kergessuk el a politikusokat.
sztem egyebkent a korhazi vezetesnek nem sok lehetosege marad mar lopni, inkabb ugyeskednek, lasd passandra esetet amikor joval tobb mindent szamolnak el az OEP fele mint ami esetleg megtortenik. a hienak azok akik "500000 kulonben nem csinalom meg" legalabbis az en olvasatomban. de ok nem is valok - szerintem - az orvosok koze.

vazsmegyeigerdezsház · http://studiosmaragd.hu/ 2009.09.25. 14:51:04

Az amit ezek reformnak neveznek a kovetkezo: ellopni a penzt, hagyni hadd rohadjon le, bagoert eladni a havernak, allam penzen visszaberelni tole (permanens lopas). Ha esetleg szinvonalas konkurrencia akadna, emberileg, anyagilag, politikailag erkolcsileg, tonkretenni. Oke, en ertem, hogy csak ehhez ertenek, de ez nem reform.

A reform az azt jelenti, hogy fogunk valamit es atszervezzuk. Mivel a valtozas ritkan hoz csak jot, nagy valoszinuseggel utana annyi a kulonbseg, hogy maskepp lesz szar.

vakhangya 2009.09.25. 14:52:25

@ANDOLINI: ooo, azert en ismerek olyan helyet ahol nincs halapenz:)

vakhangya 2009.09.25. 14:55:09

@vazsmegyeigerdezsház: :D a reform, ha valoban reform elvileg pozitiv hatassal jar...bar mo-n kicsit lejarattak ezt a szot is.

ANDOLINI 2009.09.25. 14:59:22

A fejlődésről nem szabad csípőből lemondani. A vadkapitalizmus stádiumán minden(ma már fejlett) állam átesett.
Most még ott tartunk, hogy az egyébként adott nagyságrendű vagyon gazdát cserél.
Ennek egyszer vége lesz. Onnan fog kezdődni egy újabb rendszerváltás.

vazsmegyeigerdezsház · http://studiosmaragd.hu/ 2009.09.25. 15:04:31

En altalaban ugy vettem eszre, hogy ha vacakul mukodik a dolog, az mindig egy-ket emberen all. Es pont az az egy-ket ember, akit valahogy sose lehet kirugni, megnevelni satobbi, mintha direkt leteznie kene ilyan munkakornek. 'Altalanos kerekkoto' vagy ilyesmi. Igy hat mint valami archimedeszi pont korul, megprobaljak korulottuk atszervezni a kornyezetet. Valahogy a vegeredmeny sem lesz jobb.
"Azert tart itt ez az egesz vilag, mert ti emberek szarok vagytok!"

orv 2009.09.25. 15:14:29

@horex
Te fafejű,humortalan tahó! Hát tényleg nem tűnik felaz irónia benne? Csak nem gondolod ,hogy miután ezeken átmentem ,komolyan azt képzeltem ,hogy a néni meg meggyógyult?! Elmondom Neked,arrogáns ,ám lustaagyú barátom,hogy amit leírtam épp arról szólt,hogy a káoszban elvész a beteg,a 72 éves és a feelannyi idős egyaránt.
Drága hozzátartozóidat bunkózd le ,szemtől szemben,valamint figyelj oda,miről is lehet szó,hátha megérted!

orv 2009.09.25. 15:18:18

Jelezném ,az István kórházban idén tavasszal gyorsan lejátszott előzmények után eltávolították gyulladt epémet,gond nem volt,tökéletes műtét,sok és korrekt orvos és nővér,nem volt maroktartás sem.Iszonyatosan lepusztult épület viszont igen,de erről ott helyben senki nem tehet.
Amúgy,bár fontosak a kommentek,azért az alaptéma mégiscsak a JÁNOS krh. traumatológiája,nemdebár?

lovacska30 2009.09.25. 15:45:45

azt valaki érti h az a növér aki bunkón leüvölt a rendelöben hogy lehet olyankedves eset (gondolom az után h egész nap melozott és már fáradt) a magán rendelőben h kb meg a széket is letörli mielött leülünk?- Mert ott elvarjak töle különben repül.. a allami korhazakban rendelökben meg azt csinal amit akar.. mindig arrol almodom h a pezem egy olyan szamla kerül amiböl csak egeszsegügyi elletasokat es gyogyszereket fedezhetek kapnank hozza egy kartyat es ami most a TBhez meg az mind oda menne (vadabb almaimban meg kamatozna is:DDD) es ha barmi bajom van rögtönki is fizetnem a szolgaltatast..

vazsmegyeigerdezsház · http://studiosmaragd.hu/ 2009.09.25. 15:56:01

Henri Endre alapítvány a sérültekért
adószáma helyesen: 18049574-2-43
támogasd te is a János traumáját!

schdl (törölt) 2009.09.25. 17:09:48

Ez a történet elképesztő. Szerencsére nincs dolgom kórházakkal, ezért nem tapasztalok ilyeneket.
Ha ez így igaz, ahogy a posztoló leírta, akkor ez már büntetőjogi kategória.
Ha a "kedves" órházi alkalmazottak utálják a munkájukat, akkor keressenek másikat, de ne a betegeken vezessék le a feszültséget. Persze, jobban meg kéne fizetni őket (nem a kórház-igazgatókról beszélek, ld Index cikk), de ha nem a pénz miatt vannak ott, és (ahogy látszik) nem az elhivatottság miatt, akkor minek?
Az ilyen nővéreket, ápolókat, orvosokat elküldeném egy hónapra pöcegödröket tisztítani, utcát seperni, kutyaszart összegyűjteni. Ilyen hozzáállással ez járna nekik.

Fairy Girl 2009.09.25. 17:36:57

@The Green Manalishi: "szar körülmények között, szar pénzért kevesek dolgoznak lelkiismeretesen, gondosan, stb."

Engem az első hangos szóra kirúgnának...

Coholol 2009.09.25. 18:06:19

Hú ezt le kéne írni mindenhova.

Ilyenkor az eszetekbe jut, hogy TI szavaztátok meg és életetekben még többször újra meg fogjátok ezeket?

Talán nem a kövektező ciklusban, de biztos vagyok lesz olyan aki most is rájuk fog szavazni.

Hát akkor most derekasan szopacs mindegyiknek akinek ennyi esze volt!!!

Állítsuk meg a ......... 2009.09.25. 20:34:08

A dbereceni traumatológia a fidesz idején sem volt jobb , meg most sem jó!
Egyrmegy milyen kormány van hatalmon onnan lopják el a pénzt , ahonnan lehet.
Persze ha egy kósaféle politikus jelenik meg valamelyik rendelőben , vagy egy bajnai , akkor rögtön ellátják.
Nekik nem tűnt fel a sok mocsok meg az elhanyagoltság?
Kósa Decemberben voltál a tüdő klinkán úgy vártak rád a bejelentésed után mint messiásra , mert elköhögted magad , neke is annyit kellett várni a rtg-re mint másnak?És volt wc papír meg folyékony szappan?

Fairy Girl 2009.09.25. 21:14:05

Tudjátok az a vicces, hogy ha egy bizonyos orvost fikkant itt valaki, akkor rögtön minden orvos magára veszi az egészet. Mi a fenéért? Én tudom, hogy jól végzem a munkám, kedves és normális vagyok az ügyfeleimmel, segítek nekik, ha nem, akkor körbekérdezek a kolléganők között, hogy ki tud, ha senki, akkor tovább keresgetek, aztán ha úgy se, na akkor szomorúan elküldöm. (Ez nem azt jelenti persze, hogy én milyen jó vagyok, hanem hogy ennek így kell(ene) működnie mindenhol.) Nem is veszem tehát magamra, ha valahol szidnak egy ügyfélszolgálatos valakit, aki bunkó volt.
Ha találkozom egy tahó orvossal, attól még nyilvánvaló, hogy nem minden orvos tahó. Mint ahogy nem minden postás, kukás vagy portás vagy biztonsági őr sem.

Ja még valami, még egy kórházban sem találkoztam soha szappannal és wc papírral :) vízzel is csak szerencsés esetben. Hm...

morrisal_ · www.plafoncsapszeg-gyalu.com 2009.09.25. 21:57:49

@Fairy Girl: Látom, még mindig küzdesz... :):)

Világéletemben sérült, szociálisan (és egyéb területen) hátrányos helyzetű Emberekkel dolgoztam. Jelenleg autizmussal élő gyerekekkel.
SOHA meg nem fordult a fejemben, hogy azért legyek tetű és bunyevác bárkivel is, mert ALIG (de ALIG) fizetik meg a munkám. Eszembe se jutott.

HOgy jön most akkor ide, ezekhez a történetekhez az egészségügy helyzete, az ezen a területen dolgozók fizetése???
Miért LEHET, miért SZABAD nekik egyből ezzel a szöveggel hárítani mindent?
Ez feljogosítja őket erre????
Jaj, de hiába várok értelmes választ megint...

iurko 2009.09.25. 22:06:46

Nekem is volt alkalmam megfordulni a János kórház traumatológiáján. Két helyen eltört a sípcsontom és meg kellett operálni. Tény, hogy az épület nem csillivilli, de a személyzet magatartása és hozzáállása mindvégig pozitív volt. Az is tény, hogy délelőtt kilenc körül érkeztem és délután öt körül kerültem az osztályra, addig valóban a folyosón kell feküdni egy takaró alatt várva sorsunk jobbra fordulását. Három nap múlva műtöttek, lemezelés, csavarozás, csontátültetés következett - cirka három órán keresztül, négy orvos részvételével. Szeretném elmondani, hogy a fent leírtakkal ellentétben az orvosok mindegyike bemutatkozott.

A kommentelők többségével nem értek egyet, ugyanis figyelmen kívül hagyják, hogy ez traumatológia és nem egy pszichiátriai magánrendelés. Következésképpen a traumán előfordulnak rendkívül súlyos betegek, akiket helikopterrel szállítanak a kórházba és vannak olyanok akik falatozás közben megvágták a gyűrűsujjukat egy késsel. Természetesen általában azok a betegek a legagresszívebbek és azok szeretnének azonnali ellátást, akik az utóbbi csoportba tartoznak. Természesen mindenkinek szüksége van segítségre, de lássuk be, hogy nem egyforma sűrgősséggel. Álláspontom szerint a betegek egy jelentős részéből hiányzik a szolidaritás, ugyanis nem tudják azt elfogadni, hogy valakinek komolyabb problémája van, ami azonnali beavatkozást igényel. Tény, hogy kellemetlen dolog törött kézzel, vagy sérült bokaszalaggal órákon át várakozni egy lepattant kórházi folyosón, de legyünk már tekintettel arra, hogy valaki nagyobb bajban van és adjunk hálát az égieknek, hogy nem szorulunk az orvosok azonnali segítségére.

A kórházban töltött két hetem alatt volt alkalmam megfigyelni az ott dolgozók viselkedését, létszámát, az ottani szokásokat és a betegek hozzáállását. Természetesen az egészségügyet is emberek csinálják, ugyanúgy mint ahogy van morózus rendőr, postás, buszsofőr vagy tanár, van kevésbé közvetlen orvos vagy ápoló. Személyes tapasztalatom, hogy a személyzet 95%-a kézséges, segítőkész és együttműködő, az orvosok és a nővérek többsége az általuk végzett embertelen mennyiségű és minőségű munka után is kifejezetten jófej és szórakoztató ami a hangulaom szempontjából nagyon fontos volt. Csak adalék, hogy egy ápolóra kb. 18-20 beteg jut és éjjel-nappal napi 13-14 órás műszakokban váltják egymást. Hajnaltól késő estig megállásuk sincs, állandó ágytálcsere, ágyhúzás, kisdologkivitel, tálalás, injekciók, gyógyszerezés, lázmérés, EKG és még sorolhatnám. Az orvosok ugyanebben a cipőben járnak, reggel 7-től este 6-7-ig húzzák az igát, napi 3-4 műtét, vizit, kontroll és sok felesleges papírmunka, amit az OEP és a minisztérium kitalál, megfejelve heti egy-két éjszaka ügyelettel.

Szeretném elmondani, hogy nem sajnálom az orvosokat, de nem is irigylem őket. A parkolóban pedig valóban jó autók állnak, de véleményem szerint, aki lehúz hat évet az egyetemen, majd rezidensként lenyom öt évet, leszakvizsgázik és ennyit dolgozik az megérdemli, hogy ne Trabanttal és biciklivel mászkáljon a munkahelyére.

Szerintem a mindenkori kormánynak az orvosellenes hangulat keltése helyett azon kellene elgondolkodnia, hogy anyagilag megbecsülje ezeket az embereket, különben élnek egyik "nagy vezérünk intelmével" és úgy fogják gondolni, hogy "el lehet innen menni".

morrisal_ · www.plafoncsapszeg-gyalu.com 2009.09.25. 22:12:15

@iurko: Ebből tehát következik, hogy bármit megtehetnek, magatehetetlen, nyomorult embereket alázhatnak, leszarhatnak.
Az ő hozzáállásuknak semmi köze a piti magyar pártpolitikához, amivel most próbálod megtámogatni az érveidet.

iurko 2009.09.25. 22:22:45

@morrisal_: Pont azt próbáltam érzékeltetni, hogy engem nem aláztak, nem szartak le és a hozzállásukról vonatkozásában sincsenek negatív tapasztalataim. Ráadásul meggyógyítottak és nem is sántítok.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2009.09.26. 09:26:39

@iurko:
Jo Reggelt!
En sem panaszkodom (nagyon). A Janossal van jo es rossz tapasztalatom is:
Az elso infarktusommal a felesegem vitt be kocsival (a korzeti szerint a mento tul keson erne ki). Azonnal feltettek az intenziv agyra es mindenfele dolgot adtak be intravenasan (pedig a beutalo a korzeti orvos asszisztensenek koszonhetoen a lanyom nevere szolt :). Valamit elronthattak az IV koktel kevereseben, mert megallt a szivem (az ilyen csapost egy jobb kocsmaban leontenek a vendegek!). Nnnna akkor aztan 5 orvos dolgozott, hogy visszahozzanak a masvilagrol (a mellekelt szoveg szerint sikeresen). Eltoltottem 7 napot a megfigyeloben/labadozoban ahol a noverek kedvesek voltak, az orvosok kozombosek.
Itt az utolso hajnalban kaptam a masodik infarktust. Az ugyeletes doki meg sem probalt ujra gyoszerezni, hanem azonnal atvitetett a szivklinikara (SOTE Kard. es Idegsebeszet). Hat ha a kulonbseget zongorazni tudnam a ket korhaz allapota kozot ... Ott viszont 24 ora alatt egy fiatal lofarkas hippinek latszo orvos ugy rendbeszedett, hogy nyoma sincs (meg orvosi konferencian is pelda anyag voltam egy eloadason)!
Visszakuldtek a Janosba - naluk minden agyra szukseg van - , hogy labadozzak csak ott. Pont 3 oraig birtam, majd sajat felelossegre hazamentem. Bajom csak a foorvossal es hozzaallasaval volt (lehet, hogy halapenzt vart? ), nomeg a rettenetes piszokkal es a zsufolt kortermekkel. Ennyit a Janos kardiologiai osztalyarol.
Ellenpelda: Ugyanazon evben vesekovel szinten Janos - Urologia. Hat .. az tenyleg koszos es budos es lepusztult. Valamiert a foorvos volt az ugyeletes (vasarnap), aki azonnal fogadott, megvizsgalt, beutalt, agyat szerzett es ket nap alatt szetzuzta a kovet. A noverek kedvesek, igyekvok es lathatoan nagyon faradtak voltak. Az orvos megadta a mobil szamat, ha megis volna valami, majd hazakuldott. Pedig nem fizettem neki sem. Visszahivott telefonon kontrolra 2 het mulva - szinten azonnal elintezett, mindent rendben talalt. Ekkor viszont tenyleg adtam boritekot, mert ugy ereztem, hogy az elvarhatonal nagyobb figyelemmel kezelt.
Mindharom gyerekunkel jartunk a Janosban toggszor is, es emlekeim szerint ezek az esetek is pozitiv benyomast tettek rank.
Traumatologia tapasztalatunk (felesegem bokatorese) az, hogy rengeteg beteg es nagyon keves orvos es nover. Velunk tisztessegesek voltak, de a Gipsz(elo) Jakab ekkor is reszeg volt.
A korhaz epuletei valoban nagyon lerobbantak, de a hely egy kiados felujitas utan meg VIP korhaznak is jo lenne!
Osszesitve: Nekem semleges a megitelesem a Janos korhazrol (nem az epuletek allapotarol, mert az lehangolo), az orvosokkal meg nemigen volt problemam.
Amit viszont egyik posztban sem olvastam, hogy itt az orvos-beteg viszonyat nem is a taplo orvosok es bunko betegek elezik ki, hanem az Orvosi Kamara es szepfiu vezetoje, aki politikat visz a kormannyal valo egyeztetesekbe es nem a problemat akarja megoldani. A "juszt is keresztbe teszunk" allaspont szerintem felhaborito es kifejezetten lerontja az orvosokrol alkotott altalanos velemenyt (pedig ezt nem ok mondjak - a vizitdijrol minden orvos es apolo pozitivan nyilatkozott, akikkel csak beszeltem!)
Kiczit hosszura sikeredett - en kerek elnezest :)

horex · http://horex.uw.hu/ 2009.09.26. 16:26:54

@orv: Igen,én vagyok a bunkó, ezzel szemben te neveztél egy öregasszonyt "vén tehénnek" vagy valami hasonlónak, most nem olvasok vissza.
Huzzál a p*csába

horex · http://horex.uw.hu/ 2009.09.26. 16:34:20

@orv: "Egyből el is múlt minden baja a vén tehénkének!"

Tényleg én vagyok a bunkó

Blindmouse 2009.09.28. 01:42:08

ehh szentjános... isteni kórház!

amennyiben úgy akarod érezni magad mint a háborúban..

sebészet.. begangolsz a főbejáraton. enyhén balra be a lépcső alá.. belököd a lengőajtót és heló, egy műtét közepén vagy :D

ha rajtuk múlna már halott lennék..
"jöjjön vissza vizsgálatra olyan 2 hét múlva"
amikor a két hét letelt, már a SOTÉN feküdtem bent, emberi körülménye közt, várva arra hogy a sebészek rendbetegyenek..

ha a szent jánosban kezdik ugyanezt akkor már 100% hogy nem élek..

Mortaldance 2009.09.28. 08:15:33

Alább aki írta a kórházprivatizációs hülyeséget, szálljon már magába. Fejétől bűzlik a hal, az egészségügy a világon mindenhol veszteséges anyagilag, erre vannak az adóink hogy az állam bácsi abból többek között ezt fedezze.
No de akkor minek is odaadni vkinek a kórházakat? Épeszű ember (aki nem csalással akar meggazdagodni) tudja hogy ebből tisztán nem lehet pénzt szülni, tehát maradnak ezek a poszthumán fajok, akik a törzsfejlődés során "lenövesztették" a gerincüket...

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.09.28. 17:09:29

@pcr: Nyugi, Vonát is el fogják látni, mindenhol, nemcsak Magyarországon, és Kuncze se állta ki a sort, sehol....

csillagház 2009.09.28. 22:19:14

Azt a Szent János kórháznak nevezett trágyadombot le kell dózerolni és sóval bevetni a helyét! Minket arra kényszerített rossz emlékű Ágika, hogy kizárólag krónikus osztálya legyen a sokkal jobb színvonalon működő Szent Margit kórháznak. Megszűntettek mindent! Aztán vissza kellett állítani a szülészetet pl., mert senki sem volt hajlandó abban a mocsokban szűlni a Jánosban. A tegnapi Estében elhangzott, hogy be kell zárni a fővárosi kórházak egy részét. Ezt a szemétdombot biztosan! A személyzet pedig menjen zupás őrmesternek Afganisztánba!

dk7 2009.10.03. 13:03:41

Apropo Szent János Kórház, lehet, hogy kiábrándító leszek, de én pont az ellenkezőjét tapasztaltam. Nemrég volt egy csuklótörésem amivel szombat éjszaka kerültem a traumatológia baleseti osztályára.Éjszakai ügyelet,a váróterem tele dühös,türelmetlen emberekkel,akik mindenáron elsőként és rögtön akartak bejutni és minden bosszúságukat az orvoson űzték ki,aki asszisztens hiányában próbált a helyzet magaslatán állni töretlen kiegyensúlyozottsággal és jófejűséggel. Mindezek mellett egy olyan emberséges, lelkiismeretes ellátást kaptam, úgy az orvos mint a gipszmester, mentős, ápoló részéről, hogy kifejezetten elámultam rajta, és természetesen nagyon jólesett.
Szerintem fontos lenne lenne észrevételezni a jó dolgokat is ne csak a negatívat,az orvos is csak ember, nem gépezet, szüksége van a jó visszajelzésekre, megerősítésre, bizalomra!

léthé (törölt) 2009.11.18. 20:48:47

"...A másodfokú bíróság enyhítő körülménynek tekintette, hogy a történtek óta eltelt 4,5 évben az orvos munkájával szemben semmilyen kifogás nem merült fel, továbbá, hogy azóta elvégzett egy ultrahangos tanfolyamot." (index.hu)....Hamarosan szülészet-nőgyógyászat tanfolyamon is részt vesz majd, és ezt értékelni kell

Market-Ing · http://www.festekszer.hu 2010.04.15. 12:21:45

Fúú öregem te aztán jól megmondtad. A baj csak az, hogy sz.tem teljesen felesleges tetted. :(
atechnikacsodai.blogspot.com ; agazdasag.blogspot.com ; idezetekgyujtemenye.blogspot.com

Market-Ing · http://www.festekszer.hu 2010.04.15. 12:23:51

Mert szerintem sajnos a mai magyar egészségügyet szisztematikusan verték szét, és ennek kevésbé büszkeséggel töltő eredményét láthattad most személyesen. Röviden ha bajod van, az csak téged érdekel. Ha gazdag vagy, akkor már mást is... Na ez a szomorú!
atechnikacsodai.blogspot.com ; agazdasag.blogspot.com ; idezetekgyujtemenye.blogspot.com
süti beállítások módosítása