Tékozló Homár

Hány órától lehet tízezressel fizetni?

2009.10.28. 13:30 | ge | 256 komment

Ha egy üzletben nem tudnak nagyobb pénzből visszaadni, valamelyik szomszéd boltosnál váltják kisebbre, ez így működik amióta az eszünket tudjuk. Nemsissi viszont olyan helyzetbe került az újságosnál, ahol ez a megoldás szóba sem jött és kártyával sem lehetett fizetni. Vásárolni nem tudott, helyette kérte a panaszkönyvet és balhézott egy jót az üzletvezetővel. Remek hajnali hatos program lehetett az összes résztvevőnek.

Szerettem volna ma hajnalban, hat órakor, a Magyar Lapterjesztő Zrt. Relay nevű, a Kelenföldi pályaudvar várótermében található újságosánál 3 db magazint venni, összesen 1720 Ft értékben. Amikor a fizetéskor átnyújtottam egy tízezrest, akkor mindkét bolti (1 nő és egy férfi) eladó felhördülve kiáltotta, hogy nem tudnak visszaadni. Megkérdeztem, hogy fizethetek-e akkor kártyával, de nemleges választ kaptam. Akkor netán euróval? Nemhát! Majd néztek rám érdeklődve...

Én kicsit vártam, hogy tán elszaladnak valamelyik közeli vendéglátóshoz váltani, de nem. Így visszaadtam az újságokat és elkértem a panaszkönyvet. A két eladó nem értette. Tagoltan, érthetően elmondták újra, hogy nem tudnak visszaadni. Én biccentéssel jeleztem, hogy felfogtam, és várnám a panaszkönyvet. Erre a férfi eladó megkérdezte, hogy unatkozom-e? Nem válaszoltam neki, mert a stílusából érezni lehetett, hogy az idegbetegség azon fázisában van, amikor már reggel hat órakor is képes bárkit lefejelni. A panaszkönyvbe beírással egyébként nem neki akartam személyes sérelmet okozni, - azt gondolom a panaszkönyv nem is arra való-, hanem a tulajdonos / működtető felé akartam jelezni azt a számomra elfogadhatatlan magatartást, amikor egy bolt/szolgáltató nincs felkészülve a nagyobb bankjegyből való visszaadásra. (Sosem értettem ezt és azt hiszem nem is akarom megérteni. Semmilyen napszakban. Semmikor. Senkitől. Aki készpénzért árusít, az tartsa figyelemmel a kasszát és ha látja, hogy kifogyott a kisebb címletekből tegyen arról, hogy legyen neki. Posta, bank, asztalfia. Odafigyelés és akarat kérdése).

Emberünk nem akarta, hogy nyugodtan leírjam, hogy mi fáj, povokatíve megjegyezte, hogy ő az üzletvezető. Ekkor muszáj volt megkérdeznem, hogy érdekelt-e a forgalomban? Itt már üvöltve közölte, hogy nekik minden papírpénzt le kell adni esténként és nincs és nincs visszajáró tízezresből nyitáskor. Mondtam, hogy ne beszéljen velem ilyen hangnemben, de csak óbégatott tovább, hogy írjak tovább nyugodtan, akár polgári perre is mehetünk, és akkor majd a nadrágot is leperli rólam. Ezen muszáj volt felkuncognom, - biztos szereti az ügyvédes sorozatokat, bár valószínűleg a perek lényegét nem értette még meg.

Nem replikáztam egyébként: nem akartam még inkább felidegesíteni. Személy szerint vele nem volt bajom. A modorától eltekintve még szimpatikus is lett volna, mégha szolgáltatóhoz méltatlan módon bánt is velem, a vevővel, aki nem tudott vásárolni abban az üzletben, amit ő vezet. Arra azonban jó volt, hogy megfogadjam: Relay-ben nem veszek többet újságot.

Viszont egy dolgot nem értek: egy újságos vállalkozás alapvetően a „sok kicsi sokra megy” filozófiájára alapozza az üzletet. Feltételezem tehát, hogy nem vetné meg az én 1720 forintos vásárlásomat sem. Vajon miért olyan borzasztóan bonyolult megoldani, hogy minden nyitáskor legyen 10-20 ezer forintnyi ezres és kétezres, hogy a nagyobb bankjeggyel fizetőknek se kelljen lemondaniuk a náluk való vásárlásról? De tegyük fel, hogy megértő vagyok (nem): ez az üzletszabályzat, így kell lennie, nem rajta múlik ez a szabály. Akkor viszont az üzletvezető miért nem igényes annyira a munkájára, az általa vezetett szolgáltatásra, hogy akár saját pénzéből is tart nyitáskor is annyi váltópénzt, hogy tudjanak nála vásárolni? Ha pedig íly módon nem igényes, akkor miért nem ajánlja fel, hogy átmegy a három büfé egyikébe, és felváltja azt a pénzt, aminek egy része az ő kasszájában landolna, ha hagyná?

Köszönöm a figyelmet.

Üdvözlettel:

nemsissi (kérlek a nevemet ne publikáljátok)

 

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ghck 2009.10.28. 21:06:38

@Mylady: "Lehet, hogy mégiscsak a kártyás fizetésé a jövő?"

Igen. A távoli jövő. Amikor majd nálunk sem kell 3%-ot fizetnie a kereskedőnek a kártyás fizetésért! (Más kérdés, hogy az újságokon lévő haszonba azért ez beleférhetne.)

Law enforcer 2009.10.28. 21:53:07

Sosem tudnak visszaadni. Ha apróval fizetsz azé utálnak, ha nagy címlettel, azé. Mindig és mindenhová pont annyit kell vinni amennyit költesz. ebben az országban ez aranyszabály.

/tno+DA= 2009.10.28. 21:55:59

Posztoló egy idióta pénzzel kitömött picsa akinek a legnagyobb problémája az életben hogy a gagyi női magazinkáit nem tudhassa megvásárolgatni a Nagy címletből amit ismer...
Nississi... van ám még 5 Ft-os is. Gondolom mint szemetet kidobod, nem?

Viktus 2009.10.28. 22:10:42

@nemsissi:

Vennél inkább egy vibrit, de b*szatlan hüly p*csa.

Viktus 2009.10.28. 22:14:00

@M. Péter:

A 200-ast én sem fogadnék el azt hamisítják elég keményen.

horex · http://horex.uw.hu/ 2009.10.28. 23:08:52

@Viktus: Azért egy moderálást +érdmelnél a fölötted levővel együtt.
Ugye te is ugy gondolod?
VAgy gondolod, jópofa vagy a közönségességeddel?

horex · http://horex.uw.hu/ 2009.10.28. 23:11:40

@Secnir: pont ennyi egy ló ára, "
Románoknak mondhatod, ellopják az első éjjel

epeficam 2009.10.28. 23:52:45

"Ezen muszáj volt felkuncognom, - biztos szereti az ügyvédes sorozatokat, bár valószínűleg a perek lényegét nem értette még meg."
Én itt kezdtem el hörögni.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2009.10.29. 00:29:32

Jajj. Magyar kereskedői mentalitás. Gratulálok. :D

Régen voltam már erre, basszus :(

@horex: Moderálást ezért? Sokkal keményebbeket sem szoktak...

Peti817172M · http://peti817172m.atw.hu 2009.10.29. 00:32:49

Nekem a MÁV-os büfékocsikban szokott olyan lenni, hogy 10000-essel fizetek, és úgy kell összekapargatniuk a visszajárót. Pedig ott kétszer annyiba kerül minden, mint egyébként :) A Raijeten meg négyszer annyiba, és ott még magyarul se beszél a büfészemélyzet, és Magyarország területén euróban mondja be az árat. Aztán csodálkozik, mikor a fél literes vízre mondja, hogy two sixty, és adok neki 260 forintot :D

bukott vezérigazgató 2009.10.29. 00:41:39

Ennyi primkó barmot egyben mint itt! Milyen újságot vett, miért akkor, minek az neki, stb. Ez egy fogyasztóvédelmo blog vagy mi a szar, ezek miatt veszíti el a komolyságát!

Nem 50Ft-ért vett képeslapot hanem ezrekért magazint, 3 eladó közül talán kihúzhatott volna vmelyik pénzt váltani. Természetes igény, hogy udvariasan KISZOLGÁLJANAK egy boltban. Azért lehet az a bolt nyitva, kaphat az eladó fizetést mert néhány szemét vásárol...
Igenis Vásárlók Könyve! Főleg, ha még a pofája is jár!

fogsunder · http://fogsunder.blog.hu 2009.10.29. 00:58:52

a nem kevés; értő olvasásból felmentett kedvéért: a posztoló nem azért írta meg az esetét a homárnak, mert a pénzváltást ne tudta volna megoldani, vagy ha erre nem volt esély, akkor ne mondott volna le az újságokról..

/tno+DA= 2009.10.28. 21:55:59 -> miből gondolod, hogy feltétlenül "gagyi női magazin"-t akart venni?? és ha azt is, kinek mi köze hozzá?? ha számított egyáltalán, hát csak annyira, hogy a végösszeg pontosan 1720 Ft lett volna; amit egy tízezressel fizetett volna ki.. de szörnyű bűn.. te nagyon hülye.. (fogadjunk blikket veszel a ckm mellé, mert playboyt még nem adnak neked, hogy nézegethessed a liptai kló fotosoppolt seggét..)

nyilván a hangnem miatt írt be nemsissi a panaszkönyvbe; és nagyon is jól tette. egyre gyakoribb ez a bunkó kiskereskedői tempó. mintha a vásárlóknak szívességet tennének azzal, hogy a tucatboltjaikban a tucatszarjaikat felsrófolt árakon próbálják meg elsózni.. hahh b+.. napersze..

amúgy: kötelességük megfelelő váltópénzről gondoskodni! (még a buszon váltott jegyekkel kapcsolatban is az és úgy szerepel, hogy "kérjük" "lehetőleg" mentesítsék a buszsofőrt a visszajáró adásának kötelezettsége alól; szóval nincs olyan, hogy centire pontosan kéne bármit is fizetni..) és ha az nincs, akkor (pláne ha ketten forgolódnak a pult mögött) elugorhat az, akinek jobban érdekében áll (és ez a kereskedő(!)) felváltani a pénzt, vagy váltópénzt keríteni; ellenkező esetben nincs üzlet.

ha akár csak az az egy újságárus létezne a világon, akkor posztoló nem olvas tb jogszabályt vagy kiskegyedet. a kereskedő viszont a száz és ezerszámra létesített újságosbódék erdejében éhenhal.

a posztoló is nyilván figyelmen kívül hagyta volna a "nincs váltópénz"-féle történetet, ha nem viselkedett volna az "üzletvezető" prosztón. (szerintem csak az adott "stand" "ügyvezetője".. biztos hr-es, meg egyéb manager és cirkuszi manézser is van náluk..)

szörnyű, hogy értelmezést kell írni még egy értelmesen megfogalmazott poszthoz is. (fogadjunk lesz olyan ökör, aki így sem érti..)

dptr 2009.10.29. 05:08:24

Reggel hatkor egy jelentéktelen pénzváltás miatt (amit a cikk küldője is megtehetett volna ha a megoldással foglalkozik és nem a problémával) verni az asztalt a panaszkönyvért... Lehet nem is az újságos volt a habzó szájú idegbeteg kora reggel??

Pistolero 2009.10.29. 07:40:03

Aki nem dolgozott kassza mellett az nehezen értheti a helyzetet. Én is mindig kínlódok a nagy pénzekkel. Hiába készülsz! Mondjuk hagysz 30 ezer Ft váltót reggelre és az első két vásárló 20 ezressel fizetne 500 Ft-os tételt... Máris eltűnt a váltód és még a sajátodból is kell betenned, hisz a kassza 31 ezernél áll a két vásárlásnak hála, neked meg 2db 20 ezres van a birtokodban.
Hány ilyen volt már...
Hogy készüljön egy kiskereskedő? Hagyjon százezreket váltóban? A mai világban?

Pistolero 2009.10.29. 07:44:04

Mondjuk azt nem értem viszont, hogy miért nem próbálta elváltani a pénzt valahol? Ketten voltak, nem maradt volna őrizetlenül a bolt.

Mylady 2009.10.29. 07:50:49

@ghck: Ah meg a másik.

De én itt arra gondoltam, hogy a vásárlók mekkora barmok tudnak lenni, ha valaki kártyával fizet. Tudod hányszor hallottam már sorban állva a mögöttem lévőtől az anyázást, ha valaki kártyával fizetett? Fenyegetőzés, "én állnék mögötte, beverném az arcát", meg minden. Pedig normál esetben a kártyás fizetés sem tart tovább, mint amikor valaki kp-val szerencsétlenkedik, aprót is ad, kétféle visszajáró is van (bankjegy+érme), amit külön kell eltenni, stb. A mindenféle törzsvásárlói meg pontgyűjtő kártyákról nem is beszélve. Én rettentő türelmes ember vagyok, engem ezek nem zavarnak, az anyázás annál inkább...

Mylady 2009.10.29. 07:52:16

@Cerwin: Ez nem ok arra a hangnemre, amit a posztban olvastunk.
Én dolgoztam kasszával, tizenévesen (családi vállalkozás), anyámtól ezerszer meghallgathattam, hogy "mindig a vevőnek van igaza"

sz_ 2009.10.29. 08:39:23

@dptr: "a cikk küldője is megtehetett volna ha a megoldással foglalkozik és nem a problémával"

Aha, csak a jött-ment utasnak a büfés nem fogja felváltani a pénzét, viszont ha a kereskedő kollégája megy oda, akkor - feltéve, hogy van váltópénze - megteszi.

2009.10.29. 09:15:38

Érdekes, hogy ez a 176. komment és a kérdésre még senki nem válaszolt.
Tehát: "Hány órától lehet tízezressel fizetni?"
Válasz: KILENC órától.

Ezzel a téma le is van zárva.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.10.29. 09:31:24

@Kulics: OK, reggel hatkor voltak bent hárman, az három karóra, három mobiltelefon, egy óra van a kasszában, egy a falon, és egy a riasztóban, csak annak nincs kijelzője.

Ez kilenc óra, lehet fizetni.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.10.29. 09:32:56

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: Sőt, lehet, hogy voltak ott laptopok, pda-k is, szóval simán lehetne fizetni...

Farkasbab 2009.10.29. 10:09:16

@Cerwin:

tökéletesen látja a helyzetet!

hehehehe 2009.10.29. 10:49:27

@neked ugatok: abszolút egyetértek, nehogy már a postoló legyen a hibás, hogy vásárolni akart bazdmeg, miről beszélünk?!!!
Manci néni meg a többi ugatógép, inkább gondolkozzon már el egy kicsit...felháborít az értelmetlen kötekedés, értelmetlen emberektől...Áááááááá....

hehehehe 2009.10.29. 10:50:56

@Cerwin: Kártyás fizetési lehetőség jó barát...

R.T. · http://rendszergazda.eu 2009.10.29. 10:57:06

54000 Ft-osból lehet vissza tudtak volna adni...

hehehehe 2009.10.29. 10:58:26

@R.T.: egy 52280 Ft-os bankjeggyel :)

moli 2009.10.29. 11:13:39

@nemsissi: """Vajon miért olyan borzasztóan bonyolult megoldani, hogy minden nyitáskor legyen 10-20 ezer forintnyi ezres és kétezres"""

hat, baszki, ez nem igenyesseg kerdese, hanem torvenyi kotelessege! magyar fizetoeszkoz a 10000-es, el kell tudni fogadnia es vissza kell tudni belole adnia.

theveryguest 2009.10.29. 11:19:28

@theutat villám:
Egy túróst, az 500-eurósról legtöbben azt sem tudják hogy néz ki. Szerintem sanszos, hogy inkább odaadják a gyufát ingyen.

avatartalan 2009.10.29. 12:24:35

cerwinnek igaza van,hehehe pedig rávilágít a jövőre

Biyb 2009.10.29. 12:32:43

A Relay üzletek a Lapkerrel állnak franchise szerződésben. A Lapkernek köteleznie kellene a Relay üzleteket, hogy post terminált kötelesek üzemeltetni az üzletekben.

A 10,20e Ft hivatalos fizetőeszköz. Ha 5 Ft értékű terméket akarok megvenni, akkor is a kereskedő el kell, hogy fogadja és vissza kell, hogy tudjon adni belőle akár reggel 6-kor vagy este 9-kor is.

A kereskedők a fogyasztókból élnek meg és nem fordítva.

fukisunni22 2009.10.29. 12:51:37

Ha a boltos így reagált volna:

-Elnézést kérek, de az előző két vásárló is nagy címletű bankjeggyel fizetett, ezért nincs váltópénz a kasszában. (1) De megoldjuk, átmegyek a szomszéd büfébe váltani.(2)Legyen kedves felváltani a szomszéd büfében! Köszönöm!

Így, talán nem írt volna a posztoló a vásárlók könyvébe és a Homárra sem.

A boltos (újságárus) egyáltalán nem törekedett a megoldásra, és modortalan volt.

zoxó 2009.10.29. 13:06:14

Nem újságos, de azért ideillő. A főiskola, ahova járok, 130 km-re van a lakóhelyemtől. Hajnalban, az első (és egyetlen) járattal utazom el, a harmadik megállóban szállok fel. A buszon nem tudnak visszaadni 10000-ből, de olykor 5000-ből sem, ugyanis a telepről rendszeresen 1-2 ezernyi váltópénzzel engedik ki a sofőrt egy olyan járaton, ahol előfordul majd 3000 ft-os menetjegy is. Váltani nem lehet, mert bolt még nincs nyitva. Igaz, eddig mindig megoldottuk, vagy a vezető a saját pénzéből váltott, vagy én vártam meg, hogy a visszajáró összegyűljön. Szerencsére a végállomáson kell leszállnom. Nekem az a szerencsém, hogy rendszeresen utazom, így ismerem ezt a lehetetlen helyzetet és gyakran apróval fizetek, de a ritkán utazóknál ez gyakran jelent gondot, nem egyszer az utastársak váltogatják a nagyobb címleteket.

r22op 2009.10.29. 13:49:04

Kedves posztíró!

Biztos hogy van váltó a kasszában nyitáskor, de ha minden hülye 10-20 ezressel fizet akkor elfogy nagyon gyorsan. És ilyenkor mit csináljanak?!

Esetleg udvariasan kérik hogy van-e nálad kisebb címlet, de ha nincs akkor így jártál, neked kell az újság váltasd fel te a pénzt magadnak, nem?

De neem! Inkább Vásárlók Könyve bejegyzés, mintha attól bármi is változna. Örülök, ha neked ettől jobb, de úgyis az (üzletvezető) fog rá válaszolni akivel balhéztál.

Szóval mitől is lett neked ettől jobb?!
Gratulálok Tudatos Fogyasztó/pitiáner alak vagy!

hehehehe 2009.10.29. 14:19:56

@r22op: ha csendben maradtál volna, bölcs maradtál volna. Inkább olvasd 2x, ha elsőre nem jön át, na figyi:

"Itt már üvöltve közölte, hogy nekik minden papírpénzt le kell adni esténként és nincs és nincs visszajáró tízezresből nyitáskor."

Tehát nem a sokadikként nem tudtak neki visszaadni, hanem SENKINEK nem tudnak, mert NINCS VÁLTÓPÉNZ!

És mint a postoló is írta: "A panaszkönyvbe beírással egyébként nem neki akartam személyes sérelmet okozni, - azt gondolom a panaszkönyv nem is arra való-, hanem a tulajdonos / működtető felé akartam jelezni azt a számomra elfogadhatatlan magatartást, amikor egy bolt/szolgáltató nincs felkészülve a nagyobb bankjegyből való visszaadásra."

Mellesleg azért érzem ennyire magaménak a bejegyzést, mert folyton így járok én is, napszaktól függetlenül. 1720Ft már elég nagy összeg ahhoz, hogy tizessel fizessek szvsz....

gabbor 2009.10.29. 14:47:43

Tegnap vettem két zsemlét, és 20.000 bankóval fizettem. :) Sikeres vagyok, nagyban játszom!

fukisunni22 2009.10.29. 15:36:32

@r22op:
Remélem Te nem kereskedő vagy?

Ha mégis, hát hamar tönkremész.
"neked kell az újság váltasd fel te a pénzt magadnak" mentalitással sajnos még manapság is lehet találkozni. Ezek még itt maradtak a múlt évezredből.
Az hercegprímás utcai közértben is van egy pultos nő, aki annyira meg van sértődve, amikor abba kell hagynia a szalámi szeletelését (folyton szeletel), mert egy vevő szeretne vásárolni.

Lehet, hogy @r22op-hoz jár edzésre, és legközelebb majd azt mondja: neked kell a párizsi, mérd le, csomagold be magadnak, és örülj, hogy vásárolhattál az én boltomban!

Bamba Barack 2009.10.29. 15:47:24

Én meg úgy vagyok vele ,hogy ha nincs apróm akkor nem megyek kis üzletbe.Sokszor látom,hogy alig bírnak visszaadni.Nagy címletű pénzt csak nagyobb üzletbe ,postára viszek.Sőt ha mégis arra kerül sor ,hogy kisebb tételt fizetnék nagyobb összeggel,megszoktam kérdezni ,hogy nem e gond a nagy címlet.Nem tudom ,hogy egyesek miért gondolják azt ,hogy csak az eladónak kell felkészülni apróból.

Bamba Barack 2009.10.29. 15:53:44

@Biyb: Bocsi,de ne tévessz össze egy kis üzletet /újságost egy bankkal vagy postával.Én azt mondom ,hogy igenis a vevőnek is alkalmazkodnia kell.Mert igen a vevőből él meg a boltos,csak ez fordítva is igaz...Hova megy majd a kedves vevő ha nincsenek üzletek?Szerintem mindenkinek törekednie kéne arra ,hogy segítsen a másikon és nem kiszúrni kéne vele.Egyébként én a 10 és a 20 ezrest nem is engedném használni.Maximum 5 ezres lenne a legnagyobb címlet.

Bamba Barack 2009.10.29. 15:57:02

@Biyb: és a kedves kereskedő mit csináljon ha pl. minden 3. vásároló jóval nagyobb címlettel akar fizetni??vegyen fel egy állandó pénzváltót vagy netán minden ilyen alkalommal zárja be az üzletet amíg elmegy váltani?Vagy ahogy talán te gondolod: oldja meg?

hehehehe 2009.10.29. 16:20:51

@Bamba Barack: neked is leírom: bankkártyás fizetés :)

Biyb 2009.10.29. 16:31:55

@Bamba Barack: POS terminál alkalmazása, hogy lehessen bankkártyával is fizetni.

hehehehe 2009.10.29. 16:33:12

@Biyb: ez csak nekünk ilyen egyértelmű :D

Biyb 2009.10.29. 16:36:45

@r22op: Remélem nem kereskedő vagy eladó vagy, mert akkor légy szíves írd meg, hogy melyik üzletbe ne menjek.

anarcho78 2009.10.29. 17:06:04

na akkor egy másik eset:

Bajcsy Zs körút kisbolt. Bementem cigit venni, de csak kártya volt nálam. kérdeztem, hogy lehet-e azzal fizetni, mondta a hölgy, hogy csak 1000 Ft felett. ??? vehettem két dobozzal.

azt nme értem, hogy le van tiltva a három számjegyű vásárlás a terminálokon?

Biyb 2009.10.29. 17:37:24

@anarcho78: Pedig ilyen törvény nincs, hogy csak 1000 Ft felett lehet csak kártyával fizetni.

A bankok 3 %-ot vonnak le a kereskedőtől minden bankkártyás fizetési tranzakció után kezelési költségre.

Az árakba meg bőven be van már építve ez a 3 %.

kamushamus 2009.10.29. 18:02:22

@Biyb: Főleg a cigiébe ami fix áras ugye?Ejjjjjjjjj

Biyb 2009.10.29. 18:16:45

@kamushamus: Nem a cigerettára gondoltam especial.

De azt is ki kellene tudnod fizetni bankkártyával és nem a kis közértesnek ilyen feltételeket szabni.

Pistolero 2009.10.29. 19:02:24

@Biyb: Egy műszaki, vagy egy számítástechnikai cikken 5-15 % árrés van. Gondolj bele, hogy még a bank elvisz 3%-ot kártyás fizetésnél.
A cigarettán kötött 7% az árrés. Nem mindenhol öröm a kártya...

Biyb 2009.10.29. 19:34:34

@Cerwin: Tisztába vagyok vele, hogy a 3 % a kereskedők bevételét csökkenti.

Külföldön miért lehet már mindenhol kártyával fizetni. Magyarországon meg egy nagy bevásárlóközpont kis üzleteiben a POS terminál fogalma ismeretlen fogalom.

Az ember ne hobbiból nyisson meg egy üzletet, vagy mert az asszonynak nincs munkája, ha nem tudja megteremteni a 21. században elvárható vásárlási feltételeket.

bukott vezérigazgató 2009.10.29. 19:45:08

@Bamba Barack: Ha az a cél, hogy segítsünk egymásnak, akkor abból a három kib..ott eladóból egyik áthúzhatott volna a szomszéd kereskedő kollégájához pénzt váltani, állítom 1 perc.
Neked aztán k..vára sok időd lehet, ha azzal molyolsz, hogy hová mekkora címletet illik vinni... Remélem akkor is elnézést kérsz, ha a kedves kereskedő (újságos, teszkó -mindegy) beszólogat, hogy nem kell neki apró.

Valami komcsi köcsög lehetsz, aki még mindig nem tudta feldolgozni, hogy van a papír százasnál nagyobb címlet. Menj be a "régi barátaidhoz" a Köztársaság térre(MSzP Székház) egy bombával a testeden! Egy gombnyomással segítenél a nemzeten. Kérlek!

ghck 2009.10.29. 20:41:59

@Biyb: "Külföldön miért lehet már mindenhol kártyával fizetni."

MERT KÜLFÖLDÖN OLCSÓBB!!!!!!!!!!!!!!

Sapphire blue 2009.10.29. 22:34:45

Csak annyi,hogy a posztoló egy f@asz meg a többi aki egyet ért vele!!!!!!!!NO COMMENT:))))))

Sapphire blue 2009.10.29. 22:48:04

@Snake Plisken: IGENIS ELVÁROM, HOHY A KASSZÁBAN LEGYEN VÁLTÓPÉNZ!!! Ha nem tetszik el lehet menni máshová dolgozni! Ez vele jár a kereskedelemmel! Nehogymár én dolgozzak az eladó helyett is...

Te is egy paraszt lehetsz evvel a szöveggel vajon te hol dolgozol?Kint a krumpli földön ba...d meg!!!Te is az a fajta vagy aki nagyképűen az eladó elé dobja a szánalmas húszezresed,hogy vajon vissza tud adni vagy nem.Szánalmas a hozzáállásod!!!!!

Biyb 2009.10.29. 23:30:49

@ghck: Ez nem lehet magyarázat arra, hogy ne fejlődjön a kereskedők szemlélete ezen a téren.

lajjos 2009.10.29. 23:57:47

Ez kicsit más, de erről az jutott eszembe, hogy pár éve a nyugatiban volt még vagy 1,5 órám vonatindulásig, gondoltam átballagok westendbe időmúlatni, közben agyaltam hogy most vegyek újságot, vagy majd ha visszajövök vonatindulás előtt, legfeljebb addig kitalálom hogy storymagazint akarok vagy vmi tudományosabbat (pl blikket), de vajon akkor nyitva lesz-e még, közbe odaértem az újságoshoz, és megkérdeztem, hogy "Csókolom, meddig tetszik nyitva lenni?"
A bácsinak erre az ártatlan kérdésre eldurrant az agya, hogy EZ MÉÉÉR ÉRDEKEL ENGEEEM???
Néztem rá nagy szemekkel, mert nem teljesen erre a reakcióra számítottam és mondtam neki hogy mert szeretném tudni, hogy mire visszaérek nyitva lesz-e még...
MER MAGA KI, ELLENŐŐŐR???
Hát izé, nem...
AKKOR MÉR ASKARJA TUDNI? SZÁMON AKAR KÉRNI? BIZTOS ELLENŐŐR!!!!
Erre csak annyit tudtam mondani, hogy én csak egy vevő lettem volna, de akkor mindegy....

Pedig én még csak 10ezrest se lobogtattam :(

aaa. 2009.10.30. 00:01:04

sziasztok. nekem inmediom van. semi különbség a relay meg e között. csak annyit mondanék h nem kell azért bántani mrt nem tudott visszaadni mrt este a bevétel több 70%-át fel kell adni,vagy is ami azt jelenti h kora reggel nem tud visszaadni 10e-böl. ez a saját pénzböl adjak vissza dolog meg azért nem jöhet létre, mrt akkor az töbletet' eredményezne a kasszába, ami ugye nem lehet mert feladta este a pénz.. (v meglopja a céget?..)
nem gyerek játék egy ilyen helyen dolgozni.
ugyh ez egy ilyen ördögi kör. ez a szabály el kell fogadni.
viszont te kedves lelkes 6órakkor vásároló ha nem tudod a dolgokat akkor hallgass. :D mert szerencsétlen se tehet arról h fel kell adni postán a lapkernek a napi bevételt.ezek olyan bonyolult dolgok, ezt most én nem fogom neked itt elregélni..
nah üdv néktek.

lajjos 2009.10.30. 00:01:24

Hogy a témához is szóljak valamit :)
Két évet volt szerencsém egy hiperben lehúzni kasszában... Nos azóta én is elég gyakran megkérdem inkább előre, nem-e gáz, ha nagy címlettel fizetek... :)

bukott vezérigazgató 2009.10.30. 00:32:35

@aaa.: Senki nem hibáztatja (remélem) a szerencsétlen eladó kulit amiért nincs visszajáró. DE! Ha meg tudja tenni minimális erőbefektetéssel, hogy felváltsa a szomszéd üzletben akkor tegye meg. Ha nem lehet/nincs kedve azt kulturáltan is át lehet adni a vásárlónak. Figyelj:
-Esetleg nincs Önnél kisebb címlet?
-Nincs ezen kívül semmi apróm.
-Sajnálom, de jelenleg nincs a kasszában annyi pénz, hogy vissza tudjak adni. A tulajdonos kérésére pedig nem mehetünk a szomszéd üzletekbe pénzt váltani. Esetleg Ön megpróbálná?

Nos, ezek után 100-ból 96 elmegy és megpróbálja, 3 azt mondja: -Nem, most sietek. És esetleg 1 barom van, aki beír a panaszkönyvbe. Amihez végtére joga van, az eladó helyében kussolnék, hisz nem engem bánt, nem kell megvédeni magam. Írjon, szarom le, az én viselkedésembe nem lehet belekötni. Később úgyis a főnökömnek kell magyarázkodnom. Amikor elment akkor lehet az a vevő hü..e qrva, kötsög f@szsz..pó, stb. És ez nem azt jelenti, hogy a kereskedő megalázható!

Candace 2009.10.30. 00:33:54

@lajjos: "nem-e" Jaj, ez fájt!
A bejegyzéshez: Az eladó is csak ember, ez tény, de tényleg ritka idegesítő, amikor nem tud visszaadni és elküld, h váltsd fel vhol. Olyat h nem vásárolhatsz, mert nincs nálad apró, még nem is hallottam...! (A buszról ellenben már többször is leszállítottak, mert csak ötezresem volt...)

krisztiiy 2009.10.30. 00:34:56

Sziasztok.
Most mutatták a cikket,gondoltam írok.
Én is egy újság boltban dolgozom.A reggeli nyitásokról csak annyit hogy tényleg nem maradhat 10e-nél több a kasszában,nálam ha korán reggel bejön valaki a szomszéd üzletekben megpróbálom felváltatni,igazából ezzel ez egyel csak az a gáz hogy amikor egyedül vagyunk és kimegyünk a boltból,le kéne engedni a rácsot és a boltban egyedül nem hagyhatunk vásárlókat,állítólag ezzel védjük a kasszát.Szóval ez meg egy olyan macera lenne ami miatt szerintem vásárlók százai nem jönnének hozzánk többet,én jogi szeműségből kirohanok a boltból pénzt váltani amióta új,számkódos kasszánk van.A bankkártyás fizetés..nah még az egy érdekes sztori,ahol én dolgozom ott egy nagyon régi POS terminál van ami kegyetlen lassú,szörnyű,talán jó szó nincs is rá,de néha jól is tud működni.A minap annyira lassú volt hogy egy vásárlóm 15percet állt mellettem és néztük egymást hogy akkor most vajon mi van,ezzel csak az a baj hogy menetközbe ezt már megszakítani nem lehet meg kell várni a végét így még az az eshetőség sem jöhetett szóba hogy megszakítjuk és készpénzes fizetéssel lezárjuk.Nekem ezek a helyzetek nagyon kellemetlenek tudnak lenni,ráadásul egy pörgősebb napon igencsak feltudja tartani a sort mert ilyenkor senki sem szereti ha a következő vásárlót szolgálom ki mert ideges hogy nem e a kártya a bibis így megint nem haladok és így valaki más dönt úgy hogy többet nem vásárol nálam.Nekem semmi bajom a bankkártyás vásárlással,mindenki szíve joga eldönteni hogy mivel fizet de amikor egy 80Ft-os újságot szeretne valaki kártyával fizetni előre szólok hogy jól gondolja meg.Az aprópénzről meg én azt is erős szeretettel gyűjtögetem be ,más lehet hogy igen de én nem vagyok a pénz ellensége és ugyebár az 5Ft-os is pénz...Szerintem aki szívvel dolgozik a kereskedelemben jól tudja hogy a vásárló az első,engem szeretnek a vásárlóim,kedves és segítőkész vagyok.Nem szeretem azt amikor bemegyek egy boltba és dufurc,mogorva semmilyen eladó szolgál ki.Komolyan egy jó szót szerintem mindenki megérdemel ha távozik, egy további szép napot-nak nálam mindig örülnek és ha érzik hogy igen itt kedvesek velük és akárcsak 2 percre is de valaki csak velük foglalkozik bizonyára vissza fognak térni. Én szeretem csinálni amit csinálok,tegnap( csütörtökön ) csak 14 órát voltam bent =D .

r22op 2009.10.30. 00:44:10

Nem vagyok kereskedő.
De nem t)udom mit szóltál volna hozzá ha a visszajárót 5-10 Ft-osokban kaptad volna meg!
Elvégre az 5 Ft-os is törvényes magyar fizetőeszköz, nem?!
Én csak arra akartam rávilágítani, hogy ha a posztíró a problémát akarta volta megoldani és nem arcoskodni, akkor ő is elmehetett volna pénzt váltani.
Segíts magadon Isten is megsegít! :-

Biyb 2009.10.30. 00:53:21

@krisztiiy: Ezt bizony így kell csinálni!

Szólni kell a tulajnak, hogy cseréltesse le a POS terminált. Ha jól tudom a bankok ezt ingyen lecserélik.

Hova lehet menni újságot venni?

Biyb 2009.10.30. 01:00:06

@r22op:
"Segíts magadon Isten is megsegít! :- "

Ajánlom figyelmedbe a megoldás kulcsát: bukott vezérigazgató 2009.10.30. 00:32:35

bukott vezérigazgató 2009.10.30. 01:07:15

Ja, és ezek szerint csak velem esik meg, hogy a pénztáros bicskanyitó hangon közli mikor számolom az aprót (pl.: 4240Ft=1db 10e-s, 4db 50-es 2db 20-as) -Nem kell az apró! Volt, hogy fél órával az előtt egy másik boltban (ruhabolt) 1 kiló fémpénzt kaptam a "sajnálom, de csak így tudok visszaadni" kíséretében. Nem örültem, de törvényes fizetőeszközt kaptam? Igen! Akkor? Gondoltam én is fizetek vele. Erre kaptam a pofámra, hogy nem kell. Interspar, Árkád.
De az tuti (az utolsónál megfogadtam), hogy még egy bunkó beszólás, és addig megyek, míg az ilyen -posztban hasonló eladót ki nem ba§§zák a picsába! Ha úgysem szeret ott dolgozni, a pénz sem kell a családját eltartani, akkor menjen. Mert amit az eladó/pénztárosok egy része megenged magának azért nagyon sokunknak a lába nem érné a földet a saját munkahelyéről kirepülve...

Alternatív 2009.10.30. 03:50:19

Azért nem lehet 1000 alatt kértyával fizetni, mert a banki tranzakciós díjnak van valami fix összege, aminél kevesebb nem lehet. Vagyis a 100 Ft-os vásárlásra ötvenet fizetne a boltos, féláron meg nem éri meg neki eladni a cuccot.

Egyébként, a K&H-s ATM-ekben van mindenféle papírpénz az ezrestől a húszezresig, 2 és 5 ezres is. Sőt, szerintem igazából a feltöltésnél egy ilyen wc-papír-szerű gurigában teszik bele a bankjegypapírt, és az automata egyszerűen kinyomtatja nekem a kért címletet. Vagy ti láttatok már olyat, hogy használt bankjegy jött ki az automatából? Én mindig vadi újat kapok, kopás vagy hajtásnyom nélkül...

Alternatív 2009.10.30. 03:51:59

Azért nem lehet 1000 alatt kártyával fizetni, mert a banki tranzakciós díjnak van valami fix összege, aminél kevesebb nem lehet. Vagyis a 100 Ft-os vásárlásra ötvenet fizetne a boltos, féláron meg nem éri meg neki eladni a cuccot.

Egyébként, a K&H-s ATM-ekben van mindenféle papírpénz az ezrestől a húszezresig, 2 és 5 ezres is. Sőt, szerintem igazából a feltöltésnél egy ilyen wc-papír-szerű gurigában teszik bele a bankjegypapírt, és az automata egyszerűen kinyomtatja nekem a kért címletet. Vagy ti láttatok már olyat, hogy használt bankjegy jött ki az automatából? Én mindig vadi újat kapok, kopás vagy hajtásnyom nélkül...

Pistolero 2009.10.30. 06:07:19

@Biyb: Külföldön úgy tudom, hogy még az 1 %-ot sem éri el a bank által levont összeg...

Gondolj bele: Most akciósan adunk egy plazmatv-t, ami az árverseny miatt (mert ugye tele van az internet szürke import termékkel) 199 990 Ft, azt 186 000 Ft-ért kapjuk.
Kártyás fizetéskor 6000 Ft-ot levon a bank. Marad 8000 Ft árrésünk, amiből még le kell adózni is. Tehát marad zsíros 6000 Ft nettó árrés. Egy plazma eladás sokszor fél óra, de nem ritka a több órás sem.
A bank egy tranzakcióval megkeresi azt, amivel mi több órát foglalkozunk. Rendeljük, lepakoljuk, eladjuk, házhoz visszük.

vprof 2009.10.30. 08:10:27

Pénzváltós élmény az Intersparból:

Alaposan bevásároltunk, és a végén kártyával fizettem. Közben anyám odalépett hozzám, hogy van egy húszezrese, váltassuk már fel neki. Kérdem a pénztárost, mire ő: készpénzt váltani nem áll módjában.

Kedves, miután kb. annyit el is költöttem az imént. Sebaj, szóltam a sorban mögöttem állóknak, hogy adjanak már előre a futószalag mellől egy Kinder csokit a lányomnak!

Kifizettem húszezressel, a pénztáros meg húzta a száját.

mirage8 2009.10.30. 08:18:00

Az en tippem a sztorira az, hogy 60-70ezer nettoert egy alkalmazottnak sem erdeke, hogy "becsuletesen" vegezze el a munkajat, ertsd: kedvesen, mint aki a sajat boltjat viszi, stb.

Mi meg csak 3 honapja vagyunk Nemetorszagban, de azota egyfolytaban ugy erzem, hogy ha otthon az emberek meg lennenek fizetve rendesen, sokkal lelkiismeretesebben vegeznek el a munkat. Az otthoni fizetesekkel semmi motivaciojuk nincs az embereknek, es egyfolytaban csak azon ragodnak, hogy hogy jojjenek ki abbol a penzbol, amit kapnak. Emellett persze semmi onbecsulesuk nincs ugyanezek miatt.

moli 2009.10.30. 11:14:18

@krisztiiy: nem a terminal lassu, hanem a kozeg, amin kommunikal. ha ez zavar, akkor kene fejleszteni.

ghck 2009.10.30. 11:59:52

@Biyb: A kereskedő szemlélete a saját fő célján alapul, ami a profitmaximalizálás.

Amikor profitot próbál maximalizálni, akkor a következőket veszi figyelembe:

- Legyen kártyás fizetés? Háááát, mondjak le a profitom jelentős részéről? Cserébe lesz több vásárlóm? Aligha.

- Tartsak állandóan többtízezret váltóban a kasszában? Mi ennek a hátránya és előnye? Ha nyitáskor pont egy posztoló jön, akkor vesztettem egy üzletet. Odavan 200Ft. Ha viszont megint jön a bunyósjózsi, akkor megint elvisz többtízezret. Ha a bunyósjózsi kéthetente jön, a posztoló fajtája pedig évente kétszer, akkor azt hiszem, az eladó jól megfontolt érdeke, hogy a profitmaximalizálás szellemében szarja le a posztolót, és ne legyen nála több tízezer nemhogy nyitáskor, de ha összegyűlik valamennyi, azt rögtön menekítse ki a bódéból, be a bankba.

Aki ezt nem érti, az máshol él, vagy szimplán buta. Méghogy a vevőnek van igaza! Lófaszt! A pénz beszél! Ha az a vevőtől jön, kinyalom a seggét. De ha választani kell, hát csak azért, hogy kinyalhassam a seggét, nem fogom a nyalás örömével összekuporgatott pénzemet a bunyósjózsinak adni. Inkább nem nyalok. Aki igen, az jöhet hozzám is bizonygatni a kereskedői hitvallását.

Mialee 2009.10.30. 14:13:37

@ghck: Kártyás fizetésnél nem kell félni bunyósjózsitól. Lehet mégis megéri az a terminál?

ghck 2009.10.30. 16:44:41

@Mialee: Lehet. De a kereskedő valószínűleg végigszámolta ezt, és a legjobban még mindig akkor jár, ha úgy jár el, ahogy eljár. Mi távolról, a helyzetét nem ismerve, tele feltételezésekkel nem fogunk tudni megalapozottabb döntést hozni, mint ő. Persze fröcsögni azt tudunk. Meg fogyasztóvédelmezni. Meg a (vélt) jogainkat szajkózni és követelni.

bukott vezérigazgató 2009.10.30. 18:26:19

@ghck: Akkor még azt mondd már meg, legyél olyan kedves, hogy ez az az egész blog minek van? Mert "Mi távolról, a helyzetét nem ismerve, tele feltételezésekkel nem fogunk tudni megalapozottabb döntést hozni, mint ő."
Ökör! Senki nem akar itt döntést hozni, csupán véleményt cserélünk, tapasztalatot gyűjtünk. Megtudjuk hová NE menjünk vásárolni, hol mivel vernek át, károsítanak meg bennünket.

Ha a jelen szituációt nézzük akkor ugye az volt a megalapozott döntés, hogy az újságárus faszi ordít a posztolóval és perrel(?) fenyegetőzik, mert a panaszkönyvbe körmöl?!

A profitmaximalizálásos eszmefuttatásod akkora egy bődületes marhaság, egy katicabogár nem írna ennyi sületlenséget. Olyan életszagú, hogy bunyósjózsi kéthetente, posztoló fajtája évente 2X... Még fordítva se jó baszki! Bunyósjózsi kétévente, posztoló fajtája (akurvaannyátmámeginvásárolniakar) naponta 2X. De egyre kevesebb, mert az a kettő már nem jön többet, míg bezár a bót, oszt azt nem érti a bótos, hogy a szomszéd bótos mibű vót má megin olaszba, meg honnan van a bőrkabát?
Nem hiszem, hogy téged még soha nem basztak át, csak annyira hülye vagy, hogy fel se tűnt. Így aztán a fogyasztóvédelem mekkora köcsögség!

ghck 2009.10.30. 21:21:13

Ökör a te jó kvura ayánd! "Megtudjuk hová NE menjünk vásárolni, hol mivel vernek át, károsítanak meg bennünket." Így van! És ebből a posztból mit tudtál meg, ökör?! Egy dolgot, hogy Zrt-s újságosbódéba reggel 6kor ne 10essel akarjál vásárolni, ha mégis, készülj arra, hogy váltanod kell valahol, ha kellenek a kurva magazinjaid!

A gazdasági életben lévő szerepekről pedig nyilván fogalmad sincs, de amellett, hogy lehülyézel egy elméletet, egész nyugodtan felvázolhatod, hogyan működnek szerinted a dolgok, vajon miket vesz figyelembe az újságos, amikor eldönti mekkora kasszával dolgozik. Kíváncsian várom, bár tudom, hogy butus vagy az érdemi hozzászóláshoz, nem fogok csodálkozni, ha nem fogod közzétenni az elképzelésedet.

A fogyasztóvédelem pedig úgy működik, hogy szabályozza a piaci szereplők működését, felelősségét, jogait. Aki nem ennek a szabályrendszernek megfelelően jár el, elmarasztalható. Sajnos ebbe a szabályrendszerbe most nem fér bele olyan pitiáner dolog, hogy "nem tudott visszaadni, tessék meglincselni"!

A fogyasztóvédelem másik része, amiről ez a blog is szólhat, hogy adott esetben túlmenően a szabályokon, egyéni sérelmeknek is hangot lehet adni. Elmondhatom, hogy bunkó volt a pincér, nem volt kedves a buszsofőr stb. Az olvasók meg eldöntik, hogy soha többet étterembe, soha többet busszal. Persze az is lehet, hogy a posztoló le lesz hülyézve, mert piti ügy miatt fontoskodott a vásárlók könyvével. Ez már csak ilyen.

Addig pedig amíg nem hallom a másik felet, az ilyen messze nem tárgyilagos részeket, mint "provokatíve megjegyezte", "üvöltve közölte" meg "felhördülve kiáltotta" nem tudom komolyan venni. Ezeket leszámítva annyi történt, hogy egy a forgalomban nem érdekelt eladó, és egy (forgalomban érdekelt) vevő közül egyik sem akart váltani. Háát, az érdekeltségeket nézve szerintem a vevő a hülye. Ő érdekelt volt, mégsem tett semmit, mert úgy gondolta, ő a VEVŐ, neki nyalják ki. Rosszul járt.

Biyb 2009.10.31. 15:13:41

@ghck: Attól, hogy terminál van az üzletben, nem lesz több vásárlód, de azt a vásárlódat viszont elveszíted, aki kártyával szeretne fizetni és lehetséges, hogy nem kis összeget hagyna ott Nálad.

A terminál havi fenntartási költsége minimális.
Aki ezt nem tudja kifizetni, az ne menjen kereskedőnek, hanem menjen el kapálni.

Egy üzletet megfelelő, biztos tőke háttérrel kell megnyitni és nem elvárni, hogy az első évben, már profitot fog termelni az üzlet.

Biyb 2009.10.31. 15:22:47

@Cerwin: Ha komoly műszaki cikkeket akar a Vevő vásárolni, ami kb. ott kezdődik, hogy 200-250 e Ft, akkor szerinted melyik vásárló fog készpénzben Neked ennyit kifizetni?

Szépen oda adja a bankkártyáját és ha nincs terminálod, szépen el fog menni egy másik üzletbe és ott megveszi, ahol tud bankkártyával fizetni.

21. században élünk és nem a börőndben hordják az emberek a készpénzt, mint régen.

Biyb 2009.10.31. 15:41:29

@ghck: A kereskedőnél a profitmaximálás egyenlő:

1. Sprórol a terminálon.

2. Az eladóját minimálbérrel jelenti be, a többit zsebbe adja Neki.

3. Szabadságot, betegállományt nem fizeti ki az eladónak.

4. Ha hibázik az Eladó, akkor azt a fizetéséből levonja a kereskedő.

5. Egyéb jutatásokról meg álmodni se mer az Eladó.

6. Kereskedelemben járatlan eladókat alkalmaz, mert kevesebbet kell Nekik fizetni.

7. Minimális létszámú eladót alkalmaz, akik napi 12-14 órát dolgoznak. Hanem 1 főt, aki WC-re, ebédelni nem tud elmenni.

Ezek után a Vevő szerinted, milyen hozzáállást kap egy Eladótól?

Pistolero 2009.10.31. 15:50:42

@Biyb: 200 000 Ft az 10 db bankjegy. Nem értem, hogy milyen börőndről beszélsz?

Biyb 2009.10.31. 18:11:53

@Cerwin: Ez csak egy hasonlatnak szántam. Sajnálom ha nem ment át.

Az embereknél van kp, de nem nagy mennyiségben, ui. a "böröndöt" felváltotta a bankkártya.

Vagy Te nem használsz bankkártyát?

ghck 2009.10.31. 22:41:09

@Biyb: "A terminál havi fenntartási költsége minimális.
Aki ezt nem tudja kifizetni, az ne menjen kereskedőnek, hanem menjen el kapálni. "
Nyilván fogalmad sincs, mennyi a fenntartási költsége a terminálnak. Vedd tudomásul, hogy ahol nagy árrés van, ott belefér a terminál, ahol nincs nagy árrés, ott nem fér bele. Nem bonyolult ez. A saját bódédban eldöntheted, hogy kitermeled-e, és ha nem, elmehetsz kapálni.

"Az embereknél van kp, de nem nagy mennyiségben, ui. a "böröndöt" felváltotta a bankkártya. Vagy Te nem használsz bankkártyát?"

Na látod. Az embereknél van kp, és kis mennyiségben. Nos, az újságosnál tipikusan kis összegeket költenek az emberek, és kis összeg van náluk, miért kellene a kártya? Vagy Te nem használsz készpénzt? ;)

De ne kanyarodjunk el teljesen a tárgytól, mégpedig hogy emberünk ahelyett, hogy váltott volna valahol pénzt, inkább jól felhúzta és kinevettette magát, és még az áhított magazinjai sem lettek meg. Ráadásul még volt kedve lúzerségéről beszámolva posztot írni ide...

"a Vevő szerinted, milyen hozzáállást kap egy Eladótól"

Irreleváns. Nem kérdés, hogy az eladók egy része bunkó köcsög. De hogy ebből ügyet csináljon valaki.. Nem megyek oda többet és kész. (Csak ha már nagyon kell a magazin, de akkor a fejembe húzom a kapucnit, államra a sálat és felveszem a napszemüveget is, nehogy felismerjenek már, hátha emlékeznek mekkora volt a szám a múltkor... Haha figyelj Juli, itt a panaszkönyves hülyegyerek..:)

A vevők egy része is bunkó köcsög, mégsem írnak az üzletek egymásnak, hogy figyeljetek, kiss pista fúdebunkóvolt, ne szolgáljátok már ki! Úgy látszik nekik több eszük van, mint a homáríró fogyasztók egy részének...

Pistolero 2009.11.01. 08:00:30

@Biyb: De igen, limittel! Ha elveszne, ne húzzák le róla egy üzletben az összes lóvét! Nagy dolgot eddig mindig úgy vettem, hogy előtte bementem a bankba...

Manyizga (törölt) 2009.11.02. 08:08:47

Nem hiszem el, hogy a posztolót szidják sokan!
Ezért kell mindenhol kártyás fizetést lehetővé tenni. Ja, hogy sok a jutalék érte? Akkor meg oldja meg a váltópénzt a kedves kereskedő. MINDIG. MOSOLYOGVA.
Valamit valamiért...

Mialee 2009.11.02. 19:09:32

@Cerwin: Hát nem vagyok egy szívbajos típus, de azért nem mernék 10 darab húszezressel kimenni az utcára

Alfonz64 2009.11.04. 08:45:47

Le kell siteltetni az árust, mert a 10.000-re rá van írva törvényes fizető eszkőz, amennyiben a törvénnyel szemben helyezi magát, elő kell állíttatni.

ghck 2009.11.04. 12:17:30

@Alfonz64: szerintem az árus elfogadta volna, a vevőnek van gondja, ha nem tudnak belőle visszaadni (értsd: nem adnak belőle vissza). Mint az étkezési utalványból...

Jó Estét 2009.11.05. 11:52:55

Azert most mar latom, miert nezik le a magyarokat egesz Europaban, es miert vagyunk a csoro orszag. Itthon ugy latszik az embereknek budos a munka, mert igen ez egy ujsagosnak (barmilyen szolgaltatonak) a munkaja resze, hogy tudjon vissza adni, en halistennek nem magyar cegnel dolgozok, es itt seggbe is rugnak ha kozlom, hogy en nem akarok megcsinalni valamit, de a legszomorubb az egeszben, hogy a sok agyatlan droid itt a forumon meg a vasarlot bassza le, hogy mit kepzel, hogy vasarolni akar valamit, hat azert am meg kell kuzdeni.
Az a baj, hogy az "atkosban" meg igy volt, csak most kicsit fordult a kocka, mert ha szarul csinalod amit csinalsz akkor aztan nem mesz semmire, hallom nemegyszer a bufeben, ettermekben, boltokban szapuljak a vevoket, a tobbi vevo fule hallatara, vagy epp panaszkodnak, hogy jaj de szarul megy a bolt, de annyi agya egyiknek sincs hogy tegyen erte valamit.

Mutassatok mar nekem egy sikeresen mukodo magyar aruhazlancot az orszagban, vagy egyaltalan barmit, minden kulfoldi kezben van, nem veletlen, pont azert mert ez a magyar mentalitas, es ilyenkor szegyellnem kell, hogy magyar vagyok, hogy ilyen emberekkel vesznek egy kalap ala mikor kulfoldre megyek, es az ilyen tetves szarragok miatt kell ketszeresen bizonyitanom kulfoldon, hogy en igenis ember vagyok...

most jon majd a akkor huzzal el az orszagbol (el is fogok, mint ahogy a legtobb ertelmes ember teszi), meg, hogy tanuljak meg helyesen irni, meg hasznaljak ekezetet, szal ezektol meg lehet kimelni...

Jó Estét 2009.11.05. 11:54:21

hu latom, kicsit dzsumbujosan fogalmaztam, de azert remelem atment a lenyeg :)

Jó Estét 2009.11.05. 11:58:24

@ghck: remelem nem vagy kereskedo es sohasem leszel az...

annyira birom, hogy sokan itt verik nagydobra mennyire inkompetens, luzerek ok a vasarloi kiszolgalas teren, ami rendben is van, en is szar agysebesz lennek, de egyreszt nem ugyanaz a kaliber a ketto, masreszt nem is pofazok bele egy agymutetbe :D

ghck 2009.11.05. 19:08:38

@Jó Estét: "mert igen ez egy ujsagosnak (barmilyen szolgaltatonak) a munkaja resze"

Abban mindenki egyetért, hogy az újságosnak illene tudnia visszatérni.

Az a baj a gondolkodásoddal, és a posztolóéval, hogy kib@szott rugalmatlanok vagytok, és ha valami nem a te munkád vagy dolgod, akkor ahelyett, hogy rugalmasan a megoldást próbálnád keresni, ujjal mutogatsz arra, hogy de ez az ő munkája, vagy felelőssége! Semmi olyat nem akarsz elvégezni, (még a saját érdekedben sem!!!), ami - akármilyen értékrendszer alapján - nem a te dolgod! A baj az, hogy ettől a mentalitástól nem fog előre menni sem egy üzlet, sem egy ország.

Veszett kutya 2016.06.09. 23:26:31

@Biyb: Olyan nagyon szépen leírtad, hogy miért olyan feszültek türelmetlenek az eladók sajnos. Igen nem ritka, hogy a14órás műszak alatt 1maximum 2szer van lehetőség elmenni wc-re. Ebéd-vagy bármilyen más szünet nincs. Egy alkalmazott egész nap megállás nélkül. Mikor elmegyek wc-re a következőket hallgatom nap mint nap:
Úristen bezár??
Hova megy??
De jó pont most??
Csak még ezt az egy .....és még sorolhatnám, mivel egyik kedves vevőt se érdekli hogy én már 4.órája tartom vissza!!!!

Veszett kutya 2016.06.09. 23:32:13

@Veszett kutya: És a 10ezresről annyit, az egyik kedves vásárlónak se jut eszébe , hogy a fél órás nyitvatartás alatt ő a 6.már aki 10ezressel fizet?? Sokan vannak akik nagy pénzel jönnek és vásárolnak 100-200ft-ért kínjukban. Valószínűleg a környező üzleteknek is tele van a ....... a pénzváltással: Így mi nem zaklatjuk egymást. Ahol 1ember van ott amúgy is ez képtelenség. Nem lehet bezárni az üzletet hogy elmenjek Otp-be postára szarakodni 30-40percet mert tudom hihetetlen de ott is sorba kell állni.
süti beállítások módosítása