Tékozló Homár

A beteggel szedették ki a sebből a gézt

2010.01.26. 08:30 | ge | 121 komment

Nehéz a lenti sztoriból bármit is kiemelni, úgy horror ahogy van. Egy modern, felújított kórházba került levélírónk, aminek lehet örülni, nem is azzal volt a baj. Úgy tűnt, hogy túl kicsi a műtétje ahhoz, hogy bárki foglalkozzon vele, hogy aláírja a kórlapját vagy megkérdezze, mégis hogy érzi magát.

Majd fél életet leéltem már, de felnőtt kórház ellátásban nem volt részem. Persze sok rémes történetet hallottam, és olvastam. Így eléggé lesújtott, mikor került, hogy egy kisebb műtétre szorulok. Barátaim már ismerik a történetemet, de nem is értik mi a bajom, hisz élve kikerültem egy állami kórházból, a műtét sikeres volt, vakolat sem esett a fejemre - mondják ők - én mégis elkeserítő tapasztalatokat szereztem. Reméltem, hogy én leszek a kivétel.

Konkrét neveket, intézményt nem szeretnék írni, nem a hely a gond, hanem az egészségügy helyzete. És nem a pénz hiányáról beszélek. Ahol én voltam felújított, és modern technikával felszerelt. A mosdó tiszta, az étel jó.

Arról beszélek,a mi nem  a ráfordított milliókon múlik. A betegek méltóságának megőrzése, a felvilágosítás, információ teljes hiánya, az orvos nemtörődömsége, az ápolási feladatok elmulasztása, de inkább elmesélem:

Reggel 8-kor éhgyomorra tömegközlekedéssel indultam a kórházba, ahol egy kisműtét várt rám. Van alapbetegségem, és több gyógyszert is szedek emiatt. A kórházban derült ki, hogy nekem a telephelyükre kell mennem. Átmentem. 2 napja elég nagy fájdalmam volt, a menés is fájdalmas volt. Kezdtem a betegfelvételen, ott tájékoztattak, hogy felvétel előtt meg kell néznie egy itteni orvosnak, így irány a rendelés. Itt 4! órát vártam. Orvos megnézett, majd átküldtött az ambulanciára, ahol kitöltettek velem több oldalnyi dokumentációt. Milyen alapbetegségem van (VAN), mit szedek (TÖBB GYÓGYSZERT KELL SZEDNEM), allergiák (GYÓGYSZERALLERGIÁM VAN), családban van-e ilyen meg olyan betegség..stb. És egyből aláíratták, hogy az állapotommal kapcsolatban minden tájékoztatást megkaptam, tisztában vagyok a műtét kockázataival, beleegyezem mindenbe...stb...holott doktorral nem beszéltem semmi hasonlóról, sőt eddig egy orvossal sem beszéltem az állapotomról. 14.30-ra jutottam az osztályra, ahol mindenki a pofákat vágta, hogy ilyen későn jövök. Ezek szerint nekem előző nap délután el kellett volna indulnom?? Jelzem, nem ittam, nem ettem még aznap..
A nővér anélkül, hogy belenézett volna a papírjaimba, az összes osztályos dokumentációba beírta, hogy nincs más alapbetegségem, nem vagyok lázas, nincs gyógyszer allergiám, semmilyen gyógyszert nem szedek. A gyógyszerallergiámat beírta, mikor szóltam, a többire csak annyit mondott, hogy, ha a hozott papíromon szerepel, akkor oké...
A műtét előtt kaptam egy "ellazuló" gyógyszert (Dormicum volt), csak ennyit árult el a nővér, mikor többször is rákérdeztem, mit adott nekem? A szobában kellett pucérra vetkőznöm, mindenki előtt, mikor a műtőbe vittek. Orvossal a műtőben tudtam előszőr beszélni. Itt elmondta, hogy mit tehetek, és mit nem tehetek a műtét után, bár a felét nem értettem, mert már készített fel a műtétre, és már beadták az altató szert..szóval fél mondatnál elaludtam.
Másnap reggel megvizsgálta a sebet. Ott a szobában, szobatársak előtt kellett megint levetkőznöm. Szólt, hogy ha megkapom a záróm, az osztályos orvos fog felem beszélni, és szólt, hogy mielőtt elmegyek ÉN vegyem ki a sebből a betamponált gézcsíkokat!! Szóval a közös mosdóban többszöri kézmosás után, könnyek között kiszedtem a sebbe tamponált gézcsíkokat...
A zárómat a nővér írta alá, és ő pecsételte le, doktorral beszélni az istenért nem lehetett, mert hol értekezleten volt, hol a műtőben. Így be kellett érnem a nővér válaszaival az állapotomra és utókezelésemre vonatkozó kérdéseimre.
A zárómon teljesen valótlan adatok szerepeltek. Papíron láztalan voltam (lázmérőt nem is láttam), vérnyomásom többször is tökéletes volt (vérnyomásmérőt sem láttam), alapbetegségem kezelve (nővéri dokumentációba bele se írták, hogy van más betegségem, így nem tudom mit kezeltek), műtét után észleltek (elbocsátásomig 4x találkoztam nővérrel, mikor felvettek, mikor odaadták a műtét előtti gyógyszert, gondolom ott voltak, mikor kihoztak a műtőből, és mikor elbocsátottak). Volt szerencsém belepillantani az összes papíromba a kórlapban. Az összes beleegyező papírt, amit felvételem elején aláírattak velem, egy doktor sem írta alá. Sem az altató orvos, sem az osztályos orvos...de még egy rezidens sem...
Túléltem, hazajöttem, a műtétem sikeres volt....tehát szerencsésnek mondhatom magam...de nagyon elkeserítőnek tartom, hogy olyan emberek, akik ezt a hivatást választották- mert ez hivatás, nem munka- ennyire felelőtlenek, és munkájuk iránt igénytelenek legyenek!!
Össze sem tudom számolni hány etikai, ápolási, orvosi hibát vétettek ezalatt az alig 24 óra alatt.
A betegek minden bizalmukat, reményeiket, az életüket teszik egy orvos kezébe, aki valamikor felesküdött a gyógyításra...de valahogy elfejtették ezt, szeretném, ha emlékeznének erre:

"Esküszöm, hogy orvosi hivatásomhoz mindenkor méltó magatartást tanúsítok. Orvosi tudásomat a betegségek megelőzésére, a betegek testi-lelki javára, betegségük gyógyítására fordítom. A hozzám fordulók bizalmával, kiszolgáltatott helyzetével visszaélni nem fogok, titkaikat fel nem fedem. Egyenlő figyelemmel és gondossággal gyógyítok minden embert. Tudásomat és gyakorlati ismereteimet állandó képzéssel magas szinten tartom, de ismereteim és képességeim korlátait is tudomásul veszem. Az orvosi működésemmel kapcsolatos etikai követelményeket tiszteletben tartom."

És a nővérek, akik szintén tettek egy esküt! Akik pontosan tudják, hogy egy nővér mindig fél lábbal a börtönben van, az ő felelőssége, hogy mikor teszi mellé a másikat is.

"Esküszöm, hogy hivatásomhoz mindenkor méltó magatartást tanúsítok, arra törekszem, hogy megőrizzem tisztaságát, tekintélyét. Hivatásom alapvető törvényének tekintem az élet és az ember méltóságának tiszteletben tartását és védelmét... Ha eskümet megszegem, ne legyek méltó hivatásom gyakorlásához."
 
Ezt az esküt valamikor régen Én is letettem, dolgoztam is nővérként..így tudom mi a felelősség, mi a kötelességâ. De amit most tapasztaltam, ez nem az. 

 

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zorro2007 2010.01.26. 10:24:06

Mielött valaki is elkezdené a növéri fizetéseket felhozni, Ausztriában a növérek ugyanannyit kapnak mint egy sima bolti pénztáros(kb. 1000EUR). Az elvégzett munkát meg jobb ha nem is hasonlítjuk össze.
A legfontosabb a hozzáállás!
%-ban Magyarországon több TB-t fizetek mint Ausztriában.

Dr. Körömlakk ® 2010.01.26. 10:26:17

Akármi legyek, ha nem azt olvastam, hogy a beteggel szedették ki a seggéből a pénzt...

kairouan 2010.01.26. 10:38:30

A post írója, ahelyett, hogy itt siránkozik inkább panaszt tett volna a kórházban!!

Ha mindenki ezt tenné - nemcsak csöndben elsunnyogna - akkor talán lassan történne valami változás, pláne, ha a panaszok száma elérné a napi 50-100-at.

kipimpelt fospunpa 2010.01.26. 10:38:55

Azért az éremnek két oldala van. Én pontosan tudom melyik ez a kórház és a nővért Irénkét is jól ismerem. Irénke áldozatos munkát végez amit a betegek sosem értékelnek, ugráltatják szegényt. Nemegyszer sírva megy haza a férjéhez és apró gyerekeihez. Nem kéne még itt is bántani! Hajrá Irénke!

Pimpinella 2010.01.26. 10:42:41

Akkor nekem baromi nagy szerencsém volt az Ortopédiai Klinikával, mert azóta is azt hangsúlyozom, hogy le a kalappal. A nővérek kedvesek voltak (egy kivétellel), de minimálisan természetesen jattoltam őket (de ez 1-2000Ft). Az orvosom a "műszak" után is benézett hozzám, amikor már "civilben" volt, pedig ő nem kapott pénzt, csak akkor, amikor távoztam a kórházból. A mellékhelyiséggel sem volt problémám, a kaját nem kóstoltam, mer elláttak otthonról rendesen, így ezt a szobatársaim kapták meg.
Örülök, hogy jó helyre kerültem, és bár egy műtét mindig felér egy rémálommal, így kevésbé volt szörnyű élmény életem első kórházi tartózkodása.

helianthus 2010.01.26. 10:46:03

Tegnap este jártam vidéki kórházban beteglátogatni. A folyosón kórtermekben hömpölyögnek a betegek, ezzel szemben egyetlen orvost, nővért nem láttam.
A pultnál állt két beteg, az egyik tolószékes, gondolom várták, hogy előkerüljön valaki. Mikor eljöttem még mindig ott vártak.
Hát elég ijesztő volt.

Bandi_jóválasztás (törölt) 2010.01.26. 10:47:06

Nem teljesen értem ezt, hiszen minket irigyel Németország, Franciaország, stb.

Chaby 2010.01.26. 11:00:38

Azért fura. Általános felfogás, hogy adjak plusz pénzt az orvosnak, hogy megfelelő legyen az ellátás. NA NE MÁR! Érdekes, a munkahelyemen az az alap, hogy jól végzem a munkámat, azért kapom a fizetést. Ha meg rosszul, akkor leb@aszás, esetleg némi pénzmegvonás. Akkor most hogy? Másnak meg az az alap, hogy nem dolgozik csak ha kap még pénzt? Én az ilyet eltiltanám a fenébe!

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.01.26. 11:06:42

@Chaby: Hogy kezeljenek olyanok, akik diplomás ápolónőként összesen bruttó 110 ezret keresnek 3 műszakban, orvosként meg ügyelettel mindösszesen bruttó 140 ezret, és családjuk, lakáskölcsönük van, ráadásul vagy felszámolják a kórházukat, vagy nem!

Mialee 2010.01.26. 11:07:31

nagynéném is magánkórházban műttette meg a szemét, valami hotelben volt a kórház, ott volt magánszobába elhelyezve, egyik nap bement, megvolt a műtét, másnap ment haza, boldogan, elégedetten, borítékdugdosás nélkül, éjjel-nappal hívható telefonszámmal a zsebében...

persze az árát megkérték, de legalább tudta hogy jól fogják kezelni

helianthus 2010.01.26. 11:23:29

@megélhetési sünöző - újra van Homárszleng portál!: hát a székben ült, de én láttam rajta, hogy lélekben áll, na.
Tényleg így volt, attól, hogy logikai és tartalmi hibákat is vétettem a hsz-emben.

Chaby 2010.01.26. 11:36:36

@Kitalátor feljegyzetei: szerintem ők is tudták mit vállalnak amikor ezt a hivatást választották. Persze nem irigylem őket. Odafent azok akik róluk döntenek, baromi nehéz helyzetbe hozzák őket és sokszor tényleg elszántság kell folytatni a munkát és nem kimenekülni külföldre. Igazából nem is rájuk gondoltam, hanem azokra akik tényleg megkövetelik a hálapénzt és lesz@rják az embert ha nem dugdos borítékot a zsebükbe. Volt olyan doki aki szülés levezetése után azt mondta az apának, hogy ezért tízezer forintot szokott kapni. Szóval megkövetelte a plusz pénzt. (Az más kérdés, hogy az apukánál ötvenezer forint volt a borítékban :) kivett belőle tízet és odaadta neki. Hehe)
Szóval a pénz követelése ami felháborít. Ha a beteg önszántából adja, mert úgy érzi, hogy a doki, ápoló, akárki megérdemli, az saját döntése és fogadja is el az illető. De ne követelje meg!

Kulipintyó2000 2010.01.26. 11:37:20

A hálapénzben az a szar, hogy az ember kényszerítve érzi magát arra, hogy adja.

Van a veszprémi kórház sebészetén egy arab altatóorvos. Akit ő altat az utána arra számíthat, hogy naponta többször is meglátogatja az arab doki. Érdeklődik a hogyléte felől, majd finoman fejtegetni kezdi, hogy milyen sok gyereke van, milyen kevés a fizetése.
Ezt egészen addig csinálja, amíg nem kap hálapénzt. Szinte mindenkitől be tud vasalni némi kp.-t, de nem azért, mert olyan kurva jól altatott, hanem minden beteg attól fél, hogy egyszer még a keze alá kerülhet újra...

Az ilyen szintű nyomulás szerintem már kissé ízléstelen. Mindenki tudja pedig ezt az arab dokiról, az orvosok, a nővérek, mégse tesznek ellene semmit.

Mr.Brooks 2010.01.26. 11:56:15

@Zorro2007: Bocsi, de hol kap itthon egy nővér kb. 1000 eurós fizetést? Nem akarok azzal jönni... De véleményem szerint túlzás amit mondasz.

Mr.Brooks 2010.01.26. 11:58:22

@Mr.Brooks: @Zorro2007! Jaj, nem, félreolvastam!
Hát, végülis, egy nővér itt is kb annyi pénzt kap mint egy eladó szal az arány hasonló:D

pengusz 2010.01.26. 12:01:58

Ilyen esetben követelni kell, hogy beszélhess a betegjogi képviselővel! Ő olyan, mint a Fogyasztóvédelem. Ha nem foglalkoznak veled, nem engedik, hogy a betegjogi képviselővel beszélj, akkor rendőrt kell hívni. Persze erről tájékoztatni a nővért és lehetőség szerint az orvost is :)

Mialee 2010.01.26. 12:03:59

áááá igen, "betegjogi képviselő", ezt a szót (oké, kifejezést) kerestem

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.01.26. 12:08:46

@Mialee: A "betegjogi képviselőt" úgy vágják ki, mint a macskát szarni, ha nem tudja megbékíteni a beteget, és nekimegy az orvosnak...
(A félkatonai ÁNTSz-hez szervezett munkakör, kb. mint ha a "rabjogi képviselőt" a rendőrség vagy a BVOP foglalkoztatná...)

RosszQtya · http://indafoto.hu/rosszqtya 2010.01.26. 12:39:59

nekem amikor kórházba mentem felvésték rögtön a lázlapra is öles betűkkel a gyógyszerallergiám! CAVE PENICILIN! úgy adódott, hogy maradtam egy ideig... tömtek a gyógyszerekkel, aztán egyszer csak úgy adódott, hogy még kellett pár darab Maripen és pont annyi volt még a dobozban, így dobozzal együtt kaptam meg! Rossz szokásom, hogy minden gyógyszeres dobozt és a betegtájékoztatót is elolvasom! Penicilin érzékenyet nem szerhetik!!! neszeb+!

Dariengo · http://dariengo.blog.hu 2010.01.26. 12:41:53

@Kulipintyó2000: Nálunk meg arab fogorvos van, igaz privát rendelésen. Neki nincs olyan sok gyereke, de amikor terhesen kiesett egy fogamból a tömés, nem fogadott el pénz, sőt még egy másikba kicserélte az amalgámot fehérre, mert árthat a babának. Különben meg ha előtte a magyarnak is adtok pénzt, nem megy Angliába dolgozni. Vagy ne adjatok az arabnak, hátha jön helyette egy piréz.

Riska 2010.01.26. 12:43:25

Veregethetitek a seggeteket a földhöz, hogy jajdejó csilli-villi kórházat adott a miniszterelnökúúúr és még az étel is milyen finom volt. Attól még gyógyszerre nincs pénz, az orvosok, nővérek megfizetésére nincs pénz, hiány van belőlük, agyonhajszoltak, nincs idejük 1 beteggel a fent leírtaknál többet foglalkozni mert akár hiszi a posztoló akár nem, nem ő körülötte forog a világ, hanem a másik tucatnyi beteg körül is.
Ettől függetlenül igaza van, jogosan kéri ki magának, hogy nem tudott beszélni egy orvossal, mert mindig volt valami dolga. Erről ki is tehet? Talán az orvos osztaná be rosszul az idejét? Vagy esetleg szétlopják a pénzt és orvoshiány van, a jelenlegi fizetésért az összes egészségügyi dolgozó aki teheti elhúz külföldre? Hm?

Dariengo · http://dariengo.blog.hu 2010.01.26. 12:43:57

@RosszQtya: ha te penicillin érzékeny vagy, és kapsz Maripent, ami az, már nem írogatnál itt, hanem karalábéként feküdnél egy lélegeztető gépre kötve. Vagy nem vagy érzékeny.

morrisal_ · www.plafoncsapszeg-gyalu.com 2010.01.26. 13:02:08

@gftamas: nem gondoltam volna, hogy most is, így is elkezdi valaki ezt a pénzre hivatkozást. Már megbocsáss, aki orvosnak/nővérnek megy, az ne a pénzért legyen humánus, mert ha ez így megy, akkor az összes mehet sorra, kapálni vagy trágyát talicskázni. Ott nem szükséges az emberi hang. És még kevesebbet fizetnek.

Szarjon kipimpelt, noppos, átlagos külsejű sünt az összes ilyen.

morrisal_ · www.plafoncsapszeg-gyalu.com 2010.01.26. 13:03:44

@Riska: úgy érzem, te is az egészségügyben dolgozol, ahol 90%-ban primitív, "ha beszart a beteg, hát beszart" hozzáállású emberkezdemények "tevékenykednek".

Sir Zet 2010.01.26. 13:04:18

Én a helyedben bejelenteném az Egészségbiztosítási Felügyeletnek. www.ebf.hu/

bug jr. 2010.01.26. 13:05:58

első randin ha kifogyok a témákból előkapom a kórházas,műtétes sztoriim.mindig segítenek.van miből válogatni sajnos.
a sokáig sikertelen műtéteken,tapló személyzeten,állandó várakoztatáson,megalázó szituk tömkelegén most túllendülve a legdurvább rémálom ami beugrik az a napokig takarítatlan teljesen összeszart wc volt a BM-ben ahova kénytelen voltam egy idő után mégiscsak kimenni,bármily rizikósnak is tünt frissen műtött sebbel.
szartam volna ágytálba,ja.

Mialee 2010.01.26. 13:10:16

@Dariengo: egyik ismerősöm penicillin érzékeny, de beszedettek vele egy egész levélnyit. nem lett semmi baja, csak amikor a legutolsó szemet bevette, akkor jöttek ki rajta kiütések, mert addigra telítődött annyira a szervezete, hogy nem bírta tovább.

Riska 2010.01.26. 13:11:19

@morrisal_: Nem dolgozom az egészségügyben :)
Csak pont arra próbálok rávilágítani, hogy azért ilyen a hozzáállás, mert túlhajszoltak, alulfizetettek, nincs válogatási lehetőség a nővérek között, hogy az ilyen mentalitásúakat kiszűrjék, ugyanakkor csillivilli-luxuskajára meg van pénz. Ez a baj.

Mylady 2010.01.26. 13:22:31

Nekem tavaly volt egy ambuláns műtétem.
Természetesen full modern környezet, légkondi, halk zene. Külön asszisztenst kaptam, aki vezetgetett ide-oda, figyelt rám. Műtét előtti napon felhívtak, hogy fel van túrva a környék, más útvonalon tudom csak elérni őket, elmagyarázták, merre menjek. Műtét előtt-után pihenni kellett, hoztak üdítőt, meg plédet, ha fáznék (légkondi)...
Mondjuk 300ezerért... (magánklinika)

nyúzott arcú lány 2010.01.26. 13:33:50

Na ezért kellett volna a "fizetős" egészségügyi rendszert bevezetni. Akkor most nem ez lenne a helyzet. De 300 Ft-ért érdemes volt népszavazni, hogy neeeem, legyen ingyen, hát itt az eredmény.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.01.26. 13:41:53

@nyúzott arcú lány: ... mert a 300 Ft-okból megoldódott volna... Hogyne!
(Andersen meghalt, Hófehérke kurva lett.)

nyúzott arcú lány 2010.01.26. 13:49:13

@Kitalátor feljegyzetei: Többek között ez lett volna az első lépés a megoldás felé. Most ugye sokkal jobb? Minden úgy működik mint a szocializmusban.
Ráadásul zsebbe fizeti ki az ember azt az összeget, vagy annak többszörösét, amit amúgy rendesen számlára fizetne ki. Így megy az összeg teljes egészében adómentesen az orvoshoz. De látom az ilyen emberek mentalitása miatt még 20 év múlva is ugyanitt fogunk tartani. Illetve csak ti, mert én már leléptem...(és inkább fizetek havi 170 CHF-t betegbiztosításra, de ha kórházba kerülnék, akkor NINCS hálapénz, viszont van 3 fajta menü ebédre.....)

hawkeye 2010.01.26. 13:51:36

Budai Irgalmasoknál ugyanez a helyzet, mint amit a posztoló tapasztalt.

Özönvíz előtti technika, súlyosbítva a személyzet, különösen a nővérek lekezelő arroganciájával.

Ráadásul összekevertek engem, az ambuláns beteget egy másik bentfekvővel, s majdnem kivették az egyik vesémet.
Komolyan!

Minden helyiségben ott a feszület.

Minek?

Ami ott megy, az a keresztény vallás megcsúfolása.

Az egy meghalató intézet....

Gyilkos nyúl 2010.01.26. 14:01:57

Nekem egy orvostan hallgató ismerősöm panaszkodott az ünnepek előtt, hogy ugrott a karácsonya meg a szilvesztere, mert "azok a tetves betegek" nem tudnak hazamenni ünnepelni

Szóval ennyit az elhivatottságról

kompótegér 2010.01.26. 14:22:01

Szerintetek itt ki milyen hibát vétett?? Eü-s vagyok, de gyerekekkel..Csodálkozom, hogy ennyi mulasztást és súlyos hibát eddig megúsztak a felnőtt ellátásban dolgozók..A negyedéért is tuti kizárás járna a kamarából, ha a betegek egyáltalán tudnák, hogy hogyan is kéne kinéznie egy tisztességes ellátásnak, és nem csak úgy gondolnák, hogy el vannak hanyagolva...

megélhetési SÜNöző (retro homározó) 2010.01.26. 14:23:46

@hawkeye: "Az egy meghalató intézet...."

Akkor Te most a túlvilágról írsz?

hétköznapicsalódó 2010.01.26. 14:33:46

1. A vizitdíjat még mindig sokan nem értik... az egyik célja az volt, hogy piacnapon ne legyen tömve a rendelő nyugdíjasokkal (így talán nem lenne túlhajszolt az orvos, és a rendelési idő közben tartott fél órás kávészünetekből 3 helyett, 5 is lehetne)... a másik célja pedig egy kis lóvé, ugyanis sok kicsi,sokra megy...
Most pedig a vizitdíj-automaták a raktárban porosodnak... köszönet a sok felvilágosult szavazónak...
2. a penicilin érzékenységről: van egy határérték, ha bevesz 1 szemet nem kötik egyből lélegeztetőre!
3. Nemrég műtöttek. Ne mondja már nekem senki, hogy a hálapénzből nem jön ki a szappan meg a wc-papír!!! Műtét után meg odaadják a vakkumcsomagolt kenyeret, amit senki nem tud kibontani?

Komolyan mondom majdnem elsírom magam, amikor az egészségügyben dolgozók könnyfakasztó helyzetéről olvasok! Szegénykéim túlhajszoltak.. oh, persze... amikor végigülök 4 órát kijön az asszisztens és közli, hogy véget ért a rendelési idő!!!! Hát köszönöm szépen! Az emberek teljesen ki vannak nekik szolgáltatva és ezt tudják is (persze szépen vissza is élnek vele)...

A doki azt mondta, hogy 7-re legyek bent és átesek még a műtét előtti vizsgálatokon... 5-kor keltem, 7-kor ott voltam, kiderült, hogy csak fél9-től állnak munkába, a doki félretájékoztatott... délután 2-kor műtöttek, addig nem ettem, nem ittam és kurva hideg volt... a műtétre menet nézegették a kartonomat, és megkérdezték tőlem, hogy: "csak ennyi? más vizsgálat nem is volt?" - mire én: "miért? ennyi nem elég?"- "Hát de elég, de ezt még meg kell beszélnem a doktor úrral!"

Magyarán úgy mentem műtétre, hogy még akkor se tudták pontosan, hogy mit kell műteni... éljen!

Úgyhogy egyedül, akinek itt joga van sírni, az a beteg! Nehogy már megsajnáljam az orvosokat! Menjenek el, leszarom!

Amikor az autógyárból kimegy egy hibás kocsi, akkor nem a munkásokat kezdik el megsajnálni, hanem mondjuk azt a személyt, aki a hiba miatt halálos balesetet szenvedett!

Úgyhogy erről ennyit... az egészségügy egy nagy szar, méghozzá az ott dolgozók miatt, mert ők teszik azzá (pl.: ha zsebredugják a hálapénzt... inkább csináljanak egy közös kasszát, amibe mindenki beledobálja "ezt a fajta" pénzt és fejlesszék a kórházat - de ez már derogálna, ettől egyből lekonyulna a szájuk)

Az egész rendszer egy álszent SZARSÁG!!!

jpmjpm 2010.01.26. 14:37:42

@nyúzott arcú lány: El vagy tájolva. Az egészségügy nincs ingyen magyarországon, temérdek TB-t fizetünk. És sajnos a 300 ft nem oldott volna meg semmit. Főleg nem a nővérek kedvességét, hozzáállását, mert abból ők egy fillért sem láttak volna.

Mondjuk én nem mentem el szavazni. Kurvára nem értettem egyet a 300ft-al, főleg, hogy a választások előtt hónapokon keresztül azt hallottuk, hogy nem lesz ilyen díj (meg még sok mást is hallottunk). De a népszavazással sem értettem egyet, mert az nem oldott meg semmit, az egész egy politikai erőfitogtatás volt. Nevetséges volt hánytam tőle.

De akkor sem az emberek hibája, hogy ilyen az egészségügy, hanem a fos politikusoké, akik reform néven leépítették azt.

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2010.01.26. 14:45:13

@kipimpelt fospunpa: Irenke csontkovacs is, ha jol tudom, nem?

@Kulipintyó2000: bezzeg a magyar orvosok! Azoknak eszukbe sem jutna ilyesmi!

nyúzott arcú lány 2010.01.26. 15:18:32

@jpmjpm: Te vagy eltájolva. Az emberek azt hiszik, hogy ingyen van, mert nem ők fiztik be a pénzt, hanem levonják a fizetésükből. Már aki dolgozik, és nem minimálbérre van bejelentve. A sok segélyen élőnek meg igenis ingyen van. ha van sokkal jobban működő rendszer, legyen az nyugaton vagy keleten, akkor miért nem lehet azt átvanni? És miért kell még mindig, 20 évvel a szocializmus után mutyizni, hálapénzezni, pofavágós nővérekkel harcolni a kórházban, WC papírt, evőeszközt bevinni, mert nincs stb. stb. Hát azért, mert nem hagyta az ostoba nép, többek között az olyan elbutított fajta, mint te, hogy vlaki tegyen valamit, amitől megváltozik a rendszer. MOST JOBB? Nem, ugyanolyan szar, de legalább megmarad a szaros 300 forintotok a zsebetekben (1,20 euró). Cserébe meg nem kaptok csak hugyszagú kórtermeket.

nyúzott arcú lány 2010.01.26. 15:24:22

@hétköznapicsalódó: Végr valakinek igaza van...
" inkább csináljanak egy közös kasszát, amibe mindenki beledobálja "ezt a fajta" pénzt és fejlesszék a kórházat - de ez már derogálna, ettől egyből lekonyulna a szájuk)"

A vizitdíj ennek a kezdete volt. Nem is akarták az eü dogozók...

Col.Maybourne 2010.01.26. 15:27:58

@jpmjpm: Te vagy eltajolva, Magyarorszagon az egeszegugy ingyenes, mert az is kap "szolgaltatast" aki nem fizetett eletebe soha semmit.
Mifelenk a vizitdij 25-60€ (ugye kicsit tobb, mint a 300Ft), na ezert van ellatas, menubol valasztas minden etkezeskor (igen hozzak az etlapot!), mosolyog mindenki, a korhazi wc-bol meg kieszem a bablevest, ha beleontik.
Posztolo csak egy ar-ertek aranyos szolgaltatast kapott.
(Kozben megneztem a fizetespapiromat, vonnak TB-t is, valami 25%-ot sacckb.)
Ha Magyarorszagon is lenne vizitdij (nem 300, hanem 3000 legalabb) es az kapna ellatast aki TB-t is fizet, mindjart nem lenne gond. De nektem 300Ft is sok volt. Akkor tessek szepen megenni a foztot. Teccettek volna forradalmat csinalni...

jpmjpm 2010.01.26. 15:44:02

@nyúzott arcú lány:
Kicsit vegyél vissza az arcodból. Mint leírtam nem voltam szavazni, mert igazából mindkét dolog bosszantó volt és nem érdekelt a dolog. És mivel 1981-ben voltam utoljára kórházban mandulaműtéten, hát rohadtul nem miattam megy tönkre a rendszer. Az én 300ft-omból szar sem épült volna és több sem maradt a zsebemben emiatt, hogy nem kell fizetni.

Nem tudom mennyire követed a magyarországi eseményeket, de észrevehetnéd, hogy ahogy a BKV-t működtetik, úgy működtetik az országot. Ha a betegek befizetik a 300ft-ot azt ugyanúgy ellopják, vastagbőr van a politikusok arcán. Naív vagy, ha azt hiszed, hogy bármi változott volna. Nem kellett volna tönkretenni az országot és előrébb lennénk.

Egyébként nem értem, hogy te miért húzod ezen fel magad. Neked tök jó ott kint, valószínű tök okos vagy, legalábbis megmondod a frankót, hogy a sok hülyének mit kéne csinálnia (rokonok nem MSZP-sek véletlenül?). Faszért izgat téged svájcból, hogy itt hogy szavaznak a buta emberek? Főleg úgy, hogy egyáltalán nem látod át, hogy hogy működnek a dolgok itt, és hülyeségeket beszélsz. Mert ha átlátnád, akkor nem mondanál ilyeneket, hogy a 300 ft-os vizitdíj hiányzik az egészségügy felvirágzásához. Hidd el én tökre örülnék ha ez így lenne, de ennél sokkal több hiányzik hozzá.

jpmjpm 2010.01.26. 16:05:06

@Col.Maybourne: @nyúzott arcú lány: A különbség az, hogy amiről ti beszéltek illetve ahol éltek ott jól működik a rendszer. Van értelme fizetni bele.

Ha nálunk lenne vizitdíj, az akkor a kamu szerződésekbe, egyebekbe menne.

Col.Maybourne 2010.01.26. 16:21:34

@jpmjpm: Itt a haziorvos "fizetese" a vizitdij (25€/alkalom). A 4000 emberre van 3 haziorvos. Szerinted mekkora a verseny? Es milyen a szolgaltatas minosege? Es mert van az, hogy itt nincs asszisztens (a doki ki tud tolteni egy receptet egymaga is, vert is vesz es elkuldi a laborba, hogy ne neked kelljen menni, stb.)?
Igy nem kerul a vizitdij a kozosbe, nem lehet "kamu szerzodesekbe" forgatni.
Magyarorszag egy szegeny orszag, nem engedheti meg maganak a jelenlegi rendszert. En nem tudtam rajta valtoztatni (egyedul nem megy, penzem meg nincs partot alapitani, meg minek is) ezert inkabb eljottem. Soha tobbe magyer egeszsegugyet...

Riska 2010.01.26. 16:42:59

@hétköznapicsalódó: Pont belefért még a monitoromba az a határtalan bölcsességáradat, amit ide összehordtál.
Nagyon megfontolt az a kijelentésed, hogy te "leszarod", hogy elmennek külföldre az orvosok. Majd ha te, vagy a te gyereked szorul sürgős segítségre és csak annyit közölnek veled, hogy "várjon, nincs elég orvos", akkor is ezt fogod mondani?
A vizitdíj-automaták valóban raktárban porosodnak, köszönet a korrupt kormánynak, aki egy valag pénzért felárral megrendelte őket, mielőtt gondolkozott volna.
Hogy végigülsz 4 órát majd kijön az asszisztensnő, hogy véget ért a rendelés, remélem te is látod, hogy összefüggésben van azzal, hogy túlhajszoltak-> kevés az orvos -> nem jut idő a betegekre.
7kor voltál ott, délután 2kor műtöttek. Szerinted azért, mert addig lábukat lógatva söröztek az orvosi szobában, vagy azért, mert elvonták a pénzt a kórházaktól és hiába ott áll a 4 vadiúj műtő -te szavaiddal élve porosodik-, csak 1-et tudnak használni belőle, mert arra van pénz? hm?
Eléggé befásult látásmód az, hogy a dolgozók miatt szar az egészségügy, nem a szar egészségügy miatt szarok a dolgozók. Remélem legalább valami halovány értelme volt annak, hogy ezeket leírtam.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.01.26. 17:12:16

@nyúzott arcú lány: "Minden úgy működik mint a szocializmusban." Ja. Sőt: ugyanazok (vagy esetleg a kölykeik) a vezetők is... Pláne így két ciklusnyi "szocialista" kormányzás után ez egy igen bölcs megállapítás volt.

Hogy a fordítottjával világítsam meg: Egy kupleráj nem attól válhat erkölcsössé, ha ingyenessé teszik a dugást, hanem attól, ha teljesen átalakítják és a kurvák is pályát változtatva férjhez mennek. Továbbra is dugnak, de már csak egy-egy férfival.
Az egészségügyből ellopott és eltékozolt milliárdok miatt kialakult és az utóbbi 25 évben lényegében állandó állapotok sem attól javulnának meg, ha egy kicsit fizetgetni kellene hivatalosan is érte, hanem ha átláthatóvá tennének a folyamatokat és követhetővé a közpénzek útját.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.01.26. 17:15:59

@jpmjpm: "Ha nálunk lenne vizitdíj, az akkor a kamu szerződésekbe, egyebekbe menne."
No itt a pont!

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.01.26. 17:19:26

@hétköznapicsalódó: "az egyik célja az volt, hogy piacnapon ne legyen tömve a rendelő nyugdíjasokkal"
Ha esetleg megéred, akkor rájössz, hogy 40-45 év fölött egészséges ember nincs (mert elkúrták) az országban, csak olyan, akit nem vizsgáltak ki eléggé. A nyugdíjasok zöme meg bizony kifizette már nemcsak a saját ellátását, hanem a Te védőoltásaidat, ingyenes ellátásodat is...

konigjanos 2010.01.26. 17:23:13

Ugyan, hagyjuk már a rossz dumát, hogy milyen jó lett volna a privatizált egészségügy...Aki igy gondolja, nézze meg Sicko-t, Michael Moore-tól. Nálunk olyan "áldásos" privatizálás lett volna, mint az usa-ban, azzal szoptuk volna be igazán...Nézzétek meg Angliát, stb, ott kiválóan működik az állami egészségügy, csak nem ilyen tetves féreg politikusaik vannak, mint nekünk, és nem lopják szét az országot, hanem hagynak bent valamennyit...Szebb jövőt!

Zorro2007 2010.01.26. 17:38:36

@Mr.Brooks:

Ez a röhej, az arány hasonló, mégis mindenki sír.

Bocsánat, de amikor elment növérképzöbe/orvoskézöbe nem tudta, hogy mennyi lesz a keresete és mit várnak el töle?
Ha igen, akkor ne sírjon és n etartsa a markát, csinálja meg a munkáját a legjobb tudása szerint.
Ha nem, akkor keressen egy kötelet...

Ilyen egyszerü az élet.:)

hétköznapicsalódó 2010.01.26. 17:59:08

@Kitalátor feljegyzetei:
Ha esetleg megérem????? Honnan tudod kisfiam, hogy én már mennyi mindent értem meg?????
Ha esetleg kinyitottad volna a szemedet, akkor észrevehetted volna, hogy a vizitdíj idején nem volt tele nyugdíjasokkal a rendelő (azoknak a száma, akik ott élték a társadalmi életüket, lényegesen lecsökkent!!!--> azaz: én is belefértem a rendelési időbe)
Ennyi!

rezsöatya 2010.01.26. 17:59:36

Lehet a másik oldal? Friss történés, most vasárnap hajnalban a tatabányai Szt. Borbála kórház, sebészet, ügyelet. (Váratlanul estünk be, feleségemnek görcsei voltak, vakbélre gyanakodtunk) Előtte felhívom őket, szeretettel várnak. Orvos, ápolónő kedves, készséges és nem csak velünk, halljuk, hogy beszélnek a kórteremben lévőkkel is. Az orvos vizsgálatok után kimerítően elmagyaráz, mit, merre, hogyan. Le a kalappal előttük! Így is lehet! És valószínűleg nekik sem sok a fizetésük, lévén állami kórház. Ja, és életünkben szinte nem voltunk kórházban, nincs összehasonlítási alapunk...

hétköznapicsalódó 2010.01.26. 18:16:12

@Riska:
Gondolkozz! Nyitott határok, halihó! Ha elmegy az orvos külföldre, akkor én is elmegyek külföldre :-) De kérlek, ne legyenek olyan tévképzeteid, hogy a kórházakból az orvosok majd egyik napról a másikra szublimálnak és eme csodálatos épületeket átalakítják 2 csillagos szállodává... ugyan már!
"A vizitdíj-automaták valóban raktárban porosodnak, köszönet" a tudatlan polgároknak, akik csak a saját érdekeiket (nehogymá' ki kőljön fizetni azt a 300 forintot!) tartották szem előtt!
Ha végig ülök 4 órát és közben az orvos bent lóg az ablakban, nyugodtan cigizget és iszogatja a kávéját, majd nagylelkűen minden órában letud 2 beteget, azt ne fogjuk már a túlhajszoltságra légyszíves! De mondom, amikor vizitdíj volt, akkor sorra kerültem :-) Szerencsére nem tolongtak tömegek a rendelőben!

Nem olvastál elég figyelmesen. 7-re odahívtak, holott csak fél9-től kezdődött "a műszak". Mint említettem félretájékoztatott az orvos!!! És nem egyszerű betegen 9 órán keresztül nem enni és nem inni (és én még szerencsésnek mondhatom magam, mert "CSAK" 9 óra volt).
"Eléggé befásult látásmód az, hogy a dolgozók miatt szar az egészségügy, nem a szar egészségügy miatt szarok a dolgozók." - ha már ennyire bölcsnek tartasz, akkor mondok még valamit: "Mindig a fejétől büdösödik a hal".

De mondok egy példát is: ha egy iskolában átlag alatti teljesítményeket nyújtanak a diákok, akkor ki a hibás? A tanári gárda vagy a rendszer (esetleg a diákok)? De hogyan lehet a rendszer a hibás, ha egy másik iskolában a teljesítmény átlag fölötti?

Na ezt próbáld meg ráhúzni az egészségügyre, bár már nyilvánvaló, hogy ott "dolgozol". Vagy nem is dolgozol, hanem azzal töltöd az idődet, hogy ide írogass, ahelyett, hogy behívnád a következő beteget?

Nachdenken...

Vladimir Harkonnen 2010.01.26. 18:17:02

"Ezt az esküt valamikor régen Én is letettem, dolgoztam is nővérként..."

Az írásod alapján jócskán túl lehetsz már a negyvenen. Csak tippelni tudok, hogy az "átkosban" dolgoztál nővérként. Én is akkor voltam utoljára kórházban, és bizton állíthatom ti se voltatok különbek!
Na milyen a farok másik végén állni?

hétköznapicsalódó 2010.01.26. 18:19:18

@rezsöatya: Na ez az! Így kellene mindenhol...

Sajnos nekem van összehasonlítási alapom, ezért nem csak a levegőbe beszélek.

Egyébként ennyi év után már nincsenek nagy igényeim, csak legyen szappan meg wc-papír az istenért!!!

fagzal 2010.01.26. 18:22:00

" Hogy kezeljenek olyanok, akik diplomás ápolónőként összesen bruttó 110 ezret keresnek 3 műszakban, orvosként meg ügyelettel mindösszesen bruttó 140 ezret, és családjuk, lakáskölcsönük van, ráadásul vagy felszámolják a kórházukat, vagy nem! "

De kurvára unom már ezt a "ha keveset keres, ne várjuk már, hogy elvégzi a munkáját" szöveget! Ha nem akarja elvégezni a munkáját, válasszon másik szakmát, vagy ne dolgozzon, és haljon éhen! Vagy menjen külföldre. A mexikói feketemunkás a minimálbérért ($7.25, vagyis kb. 1400Ft / óra) tud normális munkát végezni, a munkáját megbecsülni, pedig ott aztán mindenért fizetsz (oktatás, egészségbiztosítás, stb.)

Még mindig él a fejekben ez a "nekem ez jár, én teszek szívességet azzal, hogy dolgozok" kommunista-maradvány...

hétköznapicsalódó 2010.01.26. 18:33:14

@fagzal:
Hát igen... Mellesleg a minimálbéren tengődő embereknek nincs családjuk és lakáskölcsönük? Hát hogyne lenne! Csak náluk nincs nyaralás, nincs új ruha, nincs autó...

Felség 2010.01.26. 18:34:48

Szerintem ez az ÁEK-ben történt, és ami ott folyik, arról regényt lehetne írni :-((

2010.01.26. 18:52:31

@Kitalátor feljegyzetei:
el is hiszed amit írsz?
z orvosok keresete (307 187 Ft/fő/hó) 7,2 %-kal nőtt az előző évihez mérten. Az egyetemi
tanárok (docensek, adjunktusok, tanársegédek) keresete (354 178 Ft/fő/hó) 16,7 %-kal, a
szakorvosok keresete (319 520 Ft/fő/hó) 6,6 %-kal magasabb, az általános orvosoké (222 544
Ft/fő/hó) 6,6 %-kal magasabb az előző évinél.
A középfokú végzettségű egészségügyi szakdolgozók (ápolónők, asszisztensek gondozók, …)
keresete (150 271 Ft/fő/hó) 8,0 eFt-tal magasabb az előző évinél (nominális értéken 105,6 %,
reál értéken 101,7 %). Az alacsonyabb iskolai végzettséghez kötött egészségügyi
foglalkoztatottak (segédápolók, beteghordók, műtőssegédek) keresete ( 123 615 Ft/fő/hó), 7,2
eFt-tal magasabb az előző évinél (nominális értéken 106,2 %, reál értéken 102,2 %)

Kobe 2010.01.26. 19:42:12

@nyúzott arcú lány: szerintem te nem vagy képben a dolgokkal.
1, a 300 forint nem éppen 300 forint volt, a sokszor égetőbb ügyekkel foglalkozó éjszakai ügyeleten speciel 1000 forintot kellett leperkálni.
2, az orvosok a felvett pénzt, gyakorlatilag egy az egyben visszakapták bizonyos fejlesztési hozzájárulásként az államtól a befizetést követő hónapba, OEPtől, vagyis semmilyen fejlesztésre nem forditották,mert nem voltak kötelesek, csupán legálisan tömték a zsebüket.
3, jól működhetett volna akár, ha nem párhuzamosan vonják a TB-t, és fizettetik ki veled a vizitet.....gondolom te sem örülnél, ha az abcben a szalámit a hentespultnál is, és a főpénztárnál is kifizettetnék veled.

morrisal_ · www.plafoncsapszeg-gyalu.com 2010.01.26. 19:54:56

@Riska: a tűzoltók hatszázszor túlhajszoltak, mégsem hivatkoznak erre, hanem mennek életeket menteni. ha demagóg, ha nem, ez van.
rühellem, hogy mindig akad százból kettő, aki az orvosok/nővérek helyett mosakszik.
amikor valaki a halálán van, elesett, beteg, kurvára leszarja ám, hogy mi a doktor bácsi - nővér néni problémája.
tanítani se mehetek be őrjöngve, holott.

Kontárblog · http://kontar.blog.hu/ 2010.01.26. 19:59:03

ismerős történet..
hmm most inkább nem is írom le, olyan hosszú az én sztorim is..

Teccikérteni? 2010.01.26. 20:06:18

Nyah, ide is befurakodtak a liberálisok. Csak nem jönnek a választások?

szépjuhászné 2010.01.26. 20:36:19

Ez nem újdonság, 10-15 éve néha elvágtam egy-egy ujjam, sebészet, néhány öltés, varratszedés kb.5 nap múlva. A 2. esetnél rájöttem, hogy egyszerűbb otthon egy fertőtlenített kisollóval kiszednem a varratokat,mint órákat várni, hogy egy életlen szikével elvagdossák és kikapják.

2010.01.26. 22:50:50

@Kitalátor feljegyzetei: bocsánat, elég nehezen hihető, hogy egy orvos, ügyelettel együtt btto 140et keres. Ha igy van, akkor rossz szakmát választott, az országnak nincs szüksége orvosra. Bezzeg gáz és központifűtés szerelőként ennek sokszorosát megkeresné.
Ezt hívják kereslet-kínálatnak teccikérteni?

nyúzott arcú lány 2010.01.27. 03:13:50

@Kobe:
1. 300 Ft, vagy 1000, szerintem mindegy, az összeg olyan kicsi volt, hogy nem hiszem hogy bárkinek gondot okoz elöteremteni (4,50 EUR...)
2. Végre legálisan kaptak pénzt

3. Ez egy biztosítás, ahol van önrésze az embernek. Tehát fizeted a biztosítási dijat (vagy vonják a fizetésedböl, tök mindegy, de az szerintem jobb, ha mindenki magának fizeti) és ha beteg vagy igenis fizetsz önrészt is. Tehát nem 2* fizetsz ahogyan te emlitetted.

Nem én találtam fel a spanyol viaszt, hanem nálunk jobban müködö rendszerekben ez igy van.

Col.Maybourne 2010.01.27. 04:26:23

@konigjanos: Tudod Anglia egy icipicit gazdagabb orszag... Ott lehet ingyen az eü. Magyarorszag a Balkan szele, Europa szegenyhaza. Talan nem kellene felvagozni az ingyenesseggel.

Teccikérteni? 2010.01.27. 06:07:16

Még szerencse, hogy az eszdéesz elmerült a történelem pöcegödrébe az aberrált ötleteikkel együtt.

nyúzott arcú lány 2010.01.27. 06:14:59

@Teccikérteni?: Az eszdéesznek semmi köze ehhez, ök is csak egy jól müködö rendszert akartak lemásolni.
Most aztán jobb ugye, minden maradt a régiben és 2010-ben a betegnek saját magának kell kiszednie a gézt a sebéböl. Ha rajtad múlna, meg ahogy elnézem a többségen, akkor ez 20 év múlva is így lesz. (Egyebkent nem vagyok szdsz-es, és soha nem szavaztam az mszp-re még 94-ben sem.)

kompótegér 2010.01.27. 06:16:06

@avman: "A középfokú végzettségű egészségügyi szakdolgozók (ápolónők, asszisztensek gondozók, …)
keresete (150 271 Ft/fő/hó) 8,0 eFt-tal magasabb az előző évinél (nominális értéken 105,6 %," Ezt honnan szedted? És bruttóra érted, remélem!
Egy sebészeten dolgozó nővér fizetése kézbe 95-98E Ft, és ebbe benne van a MÁV bérlet támogatása, 18E Ft....
Egy szakrendelőben dolgozó aszisztens nem kap többet 70E Ft-nál....

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.01.27. 08:31:43

@hétköznapicsalódó: Valóban, sokan, akiknek választani kellett, hogy ebédelnek-e aznap, vagy orvoshoz mennek pl. azzal az idült, fájdalmas betegségükkel (ami elhanyagolva milliós kórházi költségekbe fog kerülni), inkább az egytálételt választották.
Nagyon sokba került. A gyors és szakszerű orvosi ellátás esélyét valóban meg lehet nemzetközi szocialista módra is valósítani (lásd Moldova példáját a siketek számának radikális csökkenéséről és a siketek otthona mellé telepített kerítés nélküli lőtérről), de emberi módra is lehetne.
Pl. semmi szükség arra, hogy a lakosság lassan negyede "bróker" vagy "hálózatépítő munkatárs" (azaz vigéc) legyen, ha helyettük az ápolókat és az orvosokat fizetnénk, ők is odamennének, és szinte mindenki jobban járna.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.01.27. 08:41:51

@Kulics: Csakhogy az orvosválasztásban nem érvényesülhet a kereslet.-kínálat elve, főleg, ha közalkalmazott a személyzet. A közalkalmazott csőszerelők is megszűntek, és vagy itt vállalkozók, vagy ők is kimentek nyugatra (bár újabban Románia is célország a munkakeresőknek), ahol kb. a negyedét keresik, mint az innét ugyancsak "disszidált" orvosok. A társadalombiztosítási pénzbeszedő-elosztó rendszer működtetése és a kórházi/állami/települési vezetők rokonaiból és barátaiból álló vállalkozásokba kiszervezett egészségügyi stratégiai szolgáltatók politikailag beágyazott jövedelemigénye viszont nem teszi lehetővé az egészségügy és az ország lakosságának egészségi állapotára egyaránt kedvező hatást kiváltó döntések meghozatalát.

lwcolors 2010.01.27. 08:50:00

Kórházi sztorijaim nekem is vannak, sajnos:
- belgyógyászaton a hangyák megették a kajámat az ágy melletti éjjeliszekrény fiókjában
- sebészeti műtőben 1 cm vastag porréteg...
- egy krónikus bélgyulladásos beteget széntablettával akartak meggyógyítani.

Ami viszont a legjobban bánt: van betegségem, amire életem végéig gyógyszert kell szednem.
E gyógyszer kiváltása nyugaton úgy megy, hogy van egy kis könyv, benne a betegséggel és a szedendő gyógyszerrel. Be kell menni bármelyik gyógyszertárba, a könyvre kiadják a havi adagot.

Itthon úgy megy, hogy fél évente elzarándokolok a háziorvoshoz beutalót kérni. Utána ezzel a beutalóval megyek a megyek a megyei rendelőintézetbe, máshogy nem fogadnak, pedig ők adják meg az időpontot félévre előre. Itt várok 3-4 órát, majd egy írnok-orvos és az asszisztense közös erővel kinyomtat egy darab papírt, ez a gyógyszerengedélyem. Ezután fél évig havonta mehetek receptért a háziorvoshoz.

Szerintem ebből is látszik, hogy, az egy főre jutó orvoslétszám miért alacsonyabb nyugaton, mint nálunk.

Riska 2010.01.27. 08:53:06

@hétköznapicsalódó: Igazad van, kórház és kórház között is hatalmas különbségek vannak. Már-már annyira, hogy ugyanazzal a betegséggel az egyikbe meghalni mész, a másikba meg 100%-osan felépülni. De ha ez nem a rendszer hibája -nincs megfelelő mennyiségű és minőségű orvos, vidéken sokkal rosszabbak a körülmények mint a nagyvárosokban vagy Bp-n-, akkor mié?
Még mindig nem dolgozom az egészségügyben, de rokon lévén belelátok és amikor azt látom hogy x bemegy reggel 7re és este 7kor hazajön -senki nem fizeti ki neki a túlórát-, arra van csak ereje hogy beessen az ágyba és aludjon -mert a betegnek nem mondhatja azt, hogy "majd holnap"-, hogy Szentestén amikor még csak nem is ügyeletes, rosszul lesz a betege, bemegy és megoperálja, és amikor azt látom hogy az abban az intézményben dolgozók nem hallottak olyat hogy kávészünet meg hogy "ha beszart, hát beszart", abban is biztos vagyok. Nem magánkórházról van szó, azt hozzáteszem. És ugyanakkor látom azt is, hogy Julcsinéni meg Józsibácsi csapkodva őrjöngve ordibál, hogy miaz, hogy ő reggel 9 óta vár és már délután 5 óra, még mindig nem került sorra? És hiába magyarázod neki, nem érti meg, hogy a leghamarabbi időpont amire jönni tudott volna az 5(!) hónappal később van, de mivel az állapota addigra súlyosan leromlana, ezért mondták neki, hogy jöjjön el külön hátha lesz valahol rés, ahová befér. Rés nem volt, még sem küldik haza, hanem 2 órával a híres munkaidő lejárta után is megvizsgálják.
Erre amit ti hálapénznek kaptok, kap az orvos egy házi libát esetleg házi kolbászt vagy tojást, netán pirospaprikát vagy egy üveg bort. Rég volt az az időszak, amikor az orvosok a paraszolvenciájukból éltek, akkor ahhoz is igazították hozzá a fizetésüket. Azóta a paraszolvencia eltűnt, a hozzá igazított fizetés viszont maradt. Nem mindegy ugyanis, hogy ugyanazért a pénzért taknyosoknak tanítom meg mi az az Ű betű, vagy emberi életekért felelek a nap 24 órájában...

2010.01.27. 09:17:56

@Kitalátor feljegyzetei: nem értesz. Én a pályaválasztásra mondom. Ha az ország nem képes több orvost eltartani akkor miért erőltetik még ma is az emberek, hogy ezt a szakmát tanulják ??
Ugyanez érvényes a pedagógusra, a csökkenő gyerekszám mellett.
Ha gáz-központifűtés szerelőre meg szobafestőre van kereslet akkor oda kell menni.
Ha CSAK az anyagiakat nézzük.
Mert ebben a posztban már csak erről van szó, hogy szegény orvos milyen keveset keres. Ami persze szintiszta hazugság.

2010.01.27. 09:22:27

@kompótegér: nyilván te most a bruttó-nettó összeg különbözőségébe kötsz bele. Kár érte, így nem viszed előre a vitát.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.01.27. 09:23:56

@Riska: "Nem mindegy ugyanis, hogy ugyanazért a pénzért taknyosoknak tanítom meg mi az az Ű betű, vagy emberi életekért felelek a nap 24 órájában..."
A tanító is életekért felel, csak az nem azonnal látszik. Volt egy angol kutatás az egyes tevékenységek társadalmi hasznosságáról a télen, talán a HVG-ben, ami az országok fejlettségének, kultúrájának különbsége ellenére is legalábbis elgondolkodtató.

(Azoknak meg, akik az látják, hogy az orvos vakaródzik az óránkét két beteg ellátása után, hiába is magyaráznánk, hogy ez azért van, mert a harmadikért nemhogy nem fizet az OEP, hanem még a kettőre adott pénzből is levesz.)

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.01.27. 09:27:02

@avman:

Éljen a szuperbruttósítás és éljenek a rektori- és egyéb, a dolgozóktól nagyságrendekkel nagyobb jövedelmek!

Éljen az irányzott statisztika!

Éljen és virágozzék a jég az ablakon!

Riska 2010.01.27. 09:53:13

@Kitalátor feljegyzetei: De azért érzed a különbséget a két munka végzésének módja, stresszessége, rizikófaktora, felelősségteljessége, stb. között :)

alszakall 2010.01.27. 11:10:54

@avman: Erdekes szamok, honnan szedted oket? Kezdoorvos: 150-160e brutto/ho, tanarseged (tehat klinikai szakorvos): 180-200e brutto/ho. Mivel en itt dolgozom/tam, ezert csodalkozom, mennyit is kerestem/unk szerinted..

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.01.27. 11:36:43

@Riska: Ja, pláne akkor éreztem, amikor az asszony remegve jött haza, hogy a rokonsága által kizárólag és kölcsönösen az elvált házastárs és a nagyszülők alázására használt, de soha nem nevelt, ráadásul öröklötten/születési sérülés miatt gyári hibás, de természetesen "integrált" elsős gyereket az utolsó pillanatban sikerült visszahúznia az ablakból...

szemi90 2010.01.27. 11:43:50

@chriscc: Inkább a helyesírásod javítására fordítottad volna a pénzt.
Gondolom minimálbérre vagy bejelentve és a nagy lóvét kézbe kapod.
Próbáltak itt egészségügyi reformokat bevezetni, csak ugye lenépszavaztuk a magánbiztosítók bevezetését az egészségügyben, mert szinte még mindenki elhiszi azt amit a "csak értünk dolgozó és minket képviselő" politikusaink mondanak. Mondok egy újságot: HAZUDNAK!
Még az is, aki "soha nem hazudott"!
Végtelen mennyiségű pénzt belenyomhatnál a mostani egészségügybe, mégsem változna semmi sem, mert olyan, mintha a szitát próbálnád megtölteni vízzel.

Riska 2010.01.27. 13:19:20

@Kitalátor feljegyzetei: Szerintem azért többször jön haza úgy egy orvos, hogy most is egy hajszálon múlott a beteg élete, több órán át küzdött vele, esetleg újra kellett éleszteni -komoly fizikai igénybevétel-, vagy éppen egész éjjel át állt a műtőben és operált, minthogy a tanár, aki visszahúzta az ablakból a gyereket. Már nem azért, egyik eset sem piskóta, tanárnak lenni is szar, orvosnak lenni M.o.-n még szarabb.

Teccikérteni? 2010.01.27. 13:36:28

2009. július:

"Lemond a csődvédelemről, így megindulhat a ellene a felszámolási eljárás - döntött a kórházakat működtető cég, a Hospinvest közgyűlése. A vállalkozás összesen öt kórház üzemeltetését vette át az önkormányzatoktól, de év elején kiszállt az üzletből legfontosabb finanszírozója, a Európai Fejlesztési és Újjáépítési Bank, majd az önkormányzatok egymás után bontották fel a cég szerződéseit."

magántőke????

Peetee 2010.01.27. 13:41:35

Szerencsére sosem votlam még kórházban (3 éves koromban történtektől eltenkintve), pedig túl vagyok a 30on...
FÉLEK, komolyan mondom,h félek a betegséektől, mert ebben az országban bárki nyugodtan meghallhat egy egyszerű influenzában. Hiába mész orvoshoz v. kórházba, elzavarnak (lásd a sakkozó). Másokat pedig évek óta titkos gyógyintézményekben kezelnek, úgy, hogy még a fizetésüket is megkapják közben (pl. Horn Gyula 2007 óta kórházban van, de senki nem tudja, hogy hol?! Ugyanakkor Parlamenti mandátuma folyamatosan él, ezután 2009ben közel 4.000.000Ft-hoz jutott hozzá!!!!).
Ja, és ah meghalsz és a családod-barátaid az országos médiumokig eljutnak az ügyeddel, két hír leszel:
1." Meghalt 1 beteg itt-és-itt, ezért és ezért, és az orovos nem nyiltkozik, a kürház sem kommentálja a történteket."
2. A tavalyi betegahlál ügyében lezárták a vizsgálatott, sem a kórház, sem az orvos nem hibázott. Meghalt, "oszt kész!.

Nálunk így rendezik a dolgokat. Beteg embert 3szor hazaküldenek a kórházból, majd meghal. Semmi gond, senki nem hibázott!
Elképesztő!

Bárhova vigyen azé let, legyek csóró csöves, de beteg NE!

Hozzá Szóló 2010.01.27. 17:23:57

Legalabb dormicum volt.... ezt se mondhatja el mindenki :(

Nívea 2010.01.27. 18:34:07

No, csak azt ne higgyétek, hogy a magánszférában más a helyzet. Eleinte legalábbis úgy tűnik, amíg azt hiszi magáról a doktor, hogy ő jó orvos és ő a mindenható atyauristen. Dr. Szemerey Balázs István 6 (hat!) sikertelen műtétet végzett az arcomon, teljesen eltorzította a szememet, miután rájött, nem tud segíteni, a helyett, hogy visszaadta volna a pénzemet, elmebeteggé nyilvánított és kilökött a praxisából. Egy millióba kerülne a rekonstrukcióm, miből fizessem? Bepereltem, de meddig, hány évig fog tartani a per? Nincs más választásom, amint kitavaszodik kiülök a klinikája elé (Mediburg Klinika) és demonstrálni fogok mint tettem azt tavaly ősszel is. Na, ettől már akkor frászt kaptak. A pert is beadtam, de a multimilliomos, adócsaló sarlatán inkább hagyja, hogy rángassák, dehonesztálják, akár 4-5 éven keresztül is, azért sem fizet. Én meg azért sem hagyom békén. Messziről kerüljétek el. Nyájasan mosolyog, miközben úgy gyűlöl, hogy legszívesebben a hátadba vágná a nagykést. S ennek az embernek a felesége gyógyító alapítványt hozott létre! Gyógyítót! Engem nem gyógyítanak meg, pedig talán ezzel kellene kezdeniük a hitelesség érdekében.

Nívea 2010.01.27. 18:57:21

Sőt, tovább megyek, még nincs vége.

Ide figyeljetek! Ne dőljetek be! A Szemerey Melinda féle "Makrobiotikával a rák ellen" alapítvány szeánszai a butaságot, a néphülyítést és a gőgös elhivatottságot propagálják. Egy nagy lila gömbben meditáltatnak, h kapcsolatba kerülj a morphogenetikai mezőkkel, s rajtuk keresztül megkapd az univerzum gyógyító energiáit! Soha nem fogok azokat megkapni, ha nem hiteles emberek közvetítenek!

Mint említettem, ősszel többször is demonstráltam táblával a kezemben a klinikájuk előtt - és tudjátok mi történt? Dühtől parázsló szemmel nekem ugrott a Szemerey Melinda és azt ordítozta, hogy vannak fontosabb dolgok is a világon az én félresikerült műtéteimnél. Az a fontosabb dolog nem más, mint a RÁK! Neki rákja volt, de kigyógyult, mert küldetése van, hogy másokat is kigyógyítson belőle!

Isten adja neki, hogy tényleg kigyógyuljon, mert a rák nagyon alattomos, még évek múlva is felüti a fejét - de amíg nincs tisztában saját magával, hogy merészel "gyógyítani"? Amíg a férje engem nem gyógyít vagy gyógyíttat meg, hogy merészelnek másokat gyógyítani? Nem félnek az Istentől? A jelek szerint nem, mert isteneknek hiszik magukat!

Ez is az egészségügy egyik szeglete!

bukott vezérigazgató 2010.01.29. 06:07:42

A vizidíjról annyit, hogy kőkeményen be kellett szedni a betegektől, aztán mikor betellt 1 nyugtakönyv=15.000 Ft azzal szépen el kellett ballagni a postára és befizetni a munkáltató számlájára. Egy fillért, hangsúlyozom: egy fillért nem kaptam/kapott a rendelés belőle!
Itt is látszik, hogy mennyi köcsög írogat itt nagyigazságokat, pedig lila gőze nincs az adott dologról.
És egy érdekes adalék: közel 60 éves kollega kettő szakvizsgával keres 139.000 Ft-t. Van egy BKV buszsofőr betegünk, 23 éves ő is ennyit keres... -de,ha csuklós buszt vezetne 160.000 FT lenne a fizuja (ez túlórával).
Az emberség persze nem ezen múlik, de egy megalázott, agyonhajszolt rétegről írtok ennyi szemétséget, akit úgy tekintetek mintha a lábtörlőtök, kapcátok lenne. Egy társadalom szellemi -és elvileg erkölcsi krémje megy orvosnak tanulni, ha végez viselni a felelősséget minden gondolatáért. Nem, én ezt nem tudtam, mikor belevágtam. Nem vagyok hülye! Leamortizálom magam 16 éves korom óta, fél lábbal a böriben töltöm a napjaimat megalázó körülmények között éjt nappallá téve. Kitéve halálos és nem halálos betegségeknek magamat közvetetten a családomat is. Mindezt a létbizonytalanságra pont elég fizetésért. Hogy a végén én vagyok a szemét. Nem furcsa ez? Szerintetek ez így tényleg rendben van? Ti jobban csinálnátok? Biztosan. Majd igyekszem, most, hogy tudom MÉG mit kell nyújtanom.

jusztsemmondommeg 2010.01.31. 23:39:21

Azért talán nem kéne arról sem elfelejtkezni, hogy nem minden eü-s dolgozik hálapénzes poszton. Pl egy kórházi gyógyszertárban soha nem találkozik beteggel. A br. fizetés nem igazán éri el a 100e-t és nem egészíti ki senki.

Itt aztán egyáltalán nem "leszarom a beteget" gondolkodás miatt van pl olyan, hogy egy mozgásszervi műtős osztály kér 20 szem! fájdalomcsillapítót és kap mondjuk 10-et (ezt minden nap eljátszva), hanem ennyire kevés pénzt adnak gyógyszerre (is). Az adózóktól beszedett pénzek nem ezen a szinten tűnnek el, ide már el sem érnek.

yska 2010.02.10. 15:35:16

Szegény Hofi Gézának volt egy ( sok) jó mondása: Ha a kupleráj nem megy a kurvákat kell kicsrélni, nem a bútorokat...

Mikrobi 2012.09.25. 09:35:42

@Nívea: Meghalt. Legyőzte a rák. Isten nyugtassa!

Nívea 2017.02.11. 21:57:08

A műhibapert 7 év után megnyertem. A MOK közel másfél milla büntetésre ítélte Szemerey Balázs Istvánt. Mindenki kerülje el, ha jót akar.
süti beállítások módosítása