Tékozló Homár

Bankfelügyelet minekvan?

2010.02.10. 10:12 | jackyll | 32 komment

A Homár eheti kedvenc háztáji tartalma a Hitelkárosultak blogja, ahol egyebek közt olyan szomorúba fordult történeteket találni, mint a mostani UCB adósságrendező-kálvária, ahol a hiteligénylés közben változtak a hitelkérelem feltételei. Az egyéb posztok se rosszak, felmerült például, hogy minek van egyáltalán PSZÁF, ha pont az ügyfelek kártalanításával nem foglalkozik:

A PSZÁF felszólítja a bankot arra, hogy hagyjon fel jogsértő magatartásával, valamint elrettentésül kiszab egy komoly összegű pénzbüntetést is. Mondjuk kemény egymilliót. Erről a határozatról pedig mindkét felet levélben értesíti. Gyakorlatilag tehát jól végződött az ügy, a bank megbűnhődött, az államkasszába behullott egy kis apró, mindenki boldog és elégedett… vagy mégsem? Mintha pont a lényegről feledkezett volna meg mindenki: az ügyfelet/ügyfeleket ért kárról. Igaz ugyan, hogy a felügyelet által beszedett bírságok egy része visszakerül egyes ügyfelekhez (pl. a betéteseknek adott állami garanciaalapba, vagy most éppen a kihagyhatatlan krízisalapba), de a konkrét kártérítési igény elbírálása nem tartozik a hatáskörükbe.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eric_Cartman 2010.02.10. 10:14:36

Ez nagyon kemény, pöcsök!

Eric_Cartman 2010.02.10. 10:15:35

Maradéktalanul egyetértek az előttem szólókkal.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.02.10. 10:17:28

Az ügyfél a döntés alapján perelhet.

Eric_Cartman 2010.02.10. 10:25:16

Két munkás beszélget:
-Te mit csináljunk ezzel a 2 talicska földel?
-Nem is tudom... ássunk neki egy gödröt és tegyük bele.

Most ez nem tom hogyan jutott eszembe az adósságrendező hitelről.

2010.02.10. 10:28:42

@Eric_Cartman: A rosszakat el kell ítélni, akik bűnösek, szenvedjenek.
Akik hitelt vettek fel azok is.
Oda kéne már figyelni amilyen infláció van ebben a rendszerben.

keptündzsekk 2010.02.10. 10:30:43

amúgy miújság ppo-nál? mennyi 2490 ft-os forintocska várja vissza gazdiját... :)

amúgy meg az a gyanús, ami nem gyanús

keptündzsekk 2010.02.10. 10:32:09

@keptündzsekk: "2490 ft-os forintocska" megcsippelt a ppo:(

Eric_Cartman 2010.02.10. 10:47:50

@Kulics: ez a történet is több sebből vérzik. El kell telnie kis időnek, amíg megtanulja az ember, hogy az élet nem csak stipistopi, nyuszómuszó, meg DENSZ.

Eric_Cartman 2010.02.10. 10:53:06

@Sün‼: összekeverte a homár. Ez a Gömb utcai gumis.

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2010.02.10. 10:56:53

@Eric_Cartman:
Ehh, én meg az alvállalkozó alvállalkozójára tippeltem.

É2I 2010.02.10. 11:00:13

@Sün‼:
Ezt az információt szeretném én is beszerezni.

Jackyll ki ez a bagózós vágott szemű női személy? És nem különben kik a mögötte álló Brúsz Línek látszó karate kidek?

Egyébként meg PSZÁF-ot bankot érdemben megbüntetni, még ember fia nem látott.

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2010.02.10. 11:01:39

@É2I:
Szerintem a háttérben mikrobloggerek állnak.

Fée Verte [ Fára Szorult Kéreg ] Zabatár 2010.02.10. 11:01:46

Olvasni! Szerzősést! Millió oldalnyi apróbetűst, jogszabályt, törvényt. ha ezeket megsérti a bank, nem jelképes ejnye-bejnye, hanem a tevékenység felfüggesztése, esetleg a felelősökkel együtt. A nagy marha válságban a Lakos segítsen a Bankon, aki hálából csontig szívatja a másik Lakost?

Persze, aki agyatlanul stipistopizik a kamu munkáltatóival és a rászorultsági alapo9n kitöltött jövedelim-igazolással, anélkül, hogy belegondolna a visszafizetés mikéntjéba, meg is érdemli a sorsát!

akikaztmondjákni 2010.02.10. 11:07:27

GYERTEK, nagyon brutál poszt!:D:D:D:D:D
Hányószacsit elökésziteni!

betépett felhasználó 2010.02.10. 11:14:56

ugy szeretem az olyan kioktato okoskodokat, kik szerint nem kellett volna alairni ezt, azt, el kellett volna olvasni ezt, azt, alkudni kellett volna erre, arra stb. csak azt felejtik el az okosmukik, hogy>
jelzaloghitel eseten pl. torvenyileg irjak elo, hogy a szerzodest, alairas elott, x nappal a ugyfel rendelkezesere kell bocsatani, tanulmanyozas celjabol, ezt nem tarjak be sajnos. de szemelyesen, telefonon biztositanak, hogy keresed elfogadva, x napra menj alairni a cetlit, van ra 1, 2, akar 5 orad is, azonban akkor mar NEM tudsz veszteseg nelkul visszalepni.
rengeteg idod, penzed rament amig eddig eljutott a kerelmed. ilyen olyan %ok, vagy fixosszeges kezelesi koltsegek, kozjegyzo, lakasfelertekelo stb. nem beszelve, hogy sokan ekkor mar foglalot adnak a lakasra, visszatancolni az egeszeet, mert az alairas pillanataban veszel eszre egy zavarosan, sokszor ellentmondast tartalmazo sorocskat, ekkor mar nem nagyon tancolod vissza a dolgokat, foelg ha szoban biztositanak hogy ez csak ugy ott van, de az x. y. pontban lathatom, hogy ram nem vonatkozik, ez altalanos formanyomtatvanyban benne levo akarmi bla bla.
ha ekkor felallnal es elkuldve oket az jo budos edesanyuk izejeben, mar nem hsizem lenne idod uj bankot, kolcsont stb. talalni hataridon belul.
tul sokat buknal akkor
igy tobbet buksz utolag

erre mennek ki uzsorasurek

kapjak be!
most felhuztam magam

Meklén és Tamara 2010.02.10. 11:25:49

amilyen a pénzügyi kultúra, na pont olyan a pénzügyi felügyelet is. Zsák a foltját...

É2I 2010.02.10. 11:34:37

@betépett felhasználó:
Sajnos ebben k.rvára igazad van.
És szerintem is: az összes bank és bankár kapja be a bálnáét

2010.02.10. 11:43:39

@betépett felhasználó: aki hitelt vesz fel az sikeres ember nem lehet.
A sikeresek hiteleket adnak. hoppá

Fée Verte [ Fára Szorult Kéreg ] Zabatár 2010.02.10. 11:44:32

@betépett felhasználó: a ekkor felallnal es elkuldve oket az jo budos edesanyuk izejeben

Az történt. Meg egy évvel később kezdtük meg a felújítást. ám még a miénk a házunk.

betépett felhasználó 2010.02.10. 11:47:33

@Fée Verte [ Fára Szorult Kéreg ] Zabatár:
hidd el, egyik kutya, masik eb
a ti szukatok kesobb fog ugatni, vagy 1xruen csak szotlanul megharap.
ne legyen igazam!!

Gontar 2010.02.10. 12:17:18

Fasza a kép! Ha jól tévedek a "Pofonok földje" című, kínai mozifilmből van. :-D Maga a film egyébként enyhén beteg, nem európai vagy amerikai nézőnkek készült, de ennek ellenére rövid ideig még nálunk is játszották a mozikban.

Személyes véleményem a filmről az, hogy egy igazi beteges remekmű. :-DDD Mestermunka az elejétől a végéig - de rétegfilm.

A hitelezési rendszer meg... hungarisztánban még ugyanazok a bankok sem korrektek, amelyek tőlünk nyugatabbra teljesen azok. PSZÁF meg egy vicc... az apeh-hel karöltve csak arra jók, hogy a törvényeknek megfelelően, tiszteségesen működő cégeket/embereket préseljék. Aki nálunk egy bizonyos összeg felett sikkaszt/lop/csal az egyszerűen sérthetetlenné válik.

vazsmegyeigerdezsház · http://studiosmaragd.hu/ 2010.02.10. 12:43:01

@Gontar: En kung-fu hustle neven ismerem:)

A bankok tolunk nyugatabbra is ugyanolyanok, nem szivesen hiteleznek vallalkozasoknak, mert azon keves a haszon - Angela Merkel tepte is a szajat ezert, ha jol emlekszem.
A valsag, melyet a bankarok indukaltak azzal, hogy fiktiv papirokkal jatszadoztak, - nem letezo bevetelekkel es egyeb nyalanksagokkal fenntartva a latszatot, hogy hudejo gazdasagi szakemberek -, kirobbanasakor az allami vezetok igen egyszeru eldontendo kerdessel szembesultek: huzzatok ki a szarbol a bankokat, kulonben gazdasagi csod. Hany orszag ment csodbe? Keves. Mind tejeltek. A bankok a vesztesegeiket atharitottak az ugyfeleikre, az allami penzbol pedig sikerdijakat osztottak maguknak, mert milyenjo szakemberek is, ugye? Semmifele kenyszerito erkolcsi/hatalmi/stb ero nem eri oket, hogy valtoztassanak az eddigi gyakorlaton.
Kb mint mikor apu hazajon, miutan elitta a segelyt, es kozli anyuval, hogy holnap kikapcsoljak az aramot, erre anyu eladja az ekszereit es megigerteti apuval, hogy keres munkat es jol fog viselkedni. Apu morcosan bologat, majd a penzbol kifizeti a havi szamlat, a tobbit pedig azonmod elissza a kocsmaban.
Itt hurraznak, hogy vege a valsagnak, obejo. Kerdem en, mitol lenne vege? Valtozott valami?
Hat ezert tosznak az ugyfelekre, a bankok es az allam egymas kezehez er a zsebedben, nem az a fo problemajuk, hogy neked mennyi marad, hanem az, hogy a masik kezebol (is) tobbet tudjon elvenni.

Gontar 2010.02.10. 12:56:32

@vazsmegyeigerdezsház:

Abban amit leírtál tökéletesen igazad van.

A korrekt alatt a személyekhez kapcsolódó hitelezési metódusra gondoltam - konrétan pl. a lakáshitelekre. :-D Számomra rettenetesen furcsa, az, hogy átruccanok mondjuk osztrákiába, és az első bankba beesve tudok felvenni hungarisztáni!!! lakásra, házra úgy hitelt, hogy a kamatozása (és egyebek) sokkal kedvezőbbek lesznek minden hazai (beleértve az államilag kamattámogatott stb...) lehetőségnél. Rádaásul még németül sem kell vartyognom: külön, Magyar anyanyelvű ügyintéző elé ültetnek, aki kedvesen mosolyogva, papucsban! :-DDD szolgálja ki az igényeimet, és amikor a hatezredik kérdést teszem fel sem válik ingerültté.

Vagy mondjuk még nyugatabbra - söröskorsóországban pl. úgy veszek fel lakáshitelt, hogy a törlesztési idő alatt is lazán eladhatom az ingatlant (akár a banknak is!!!), majd költözhetek másikba - de nem ám újabb hitelért cserébe!!! Hanem az előző "folytatódik". Azaz ugyanúgy fizetek mindent, mint előtte (sem kamat, sem részlet, sem törlesztési idő, sem semmi nem változik - amennyiben nem igényeltem plusz pénzt). Mintha csak albérletet váltana az ember idehaza.

Hát... lehet manapság már nem így van az említett helyeken sem, de hogy néhány (cirka 5) évvel ezelőtt így ment az tuti. :-)

akos147 2010.02.10. 13:39:53

Hol tart ez az ország?

Eric_Cartman 2010.02.10. 14:50:01

@Gontar: Tehát lakáshitelt lehet felvenni "söröskorsóországban" ingatlanfedezettel, majd a fedezetet el lehet adni. A bank pedig az általa finanszírozott ingatlan eladásakor barátságosan mosolyog, plusz az áldomás cseresznyét is fizeti. Ez szép. Tudtam én, hogy a Nyugat, az Nyugat.

Gontar 2010.02.10. 15:29:02

@Eric_Cartman: Németországról van szó. A lényeg az, hogy olyasféle módon működött (azt nem tudom most hogy megy) ami sokkal inkább a lízingre hasonlít, mintsem az itteni hitelekre (de mégsem lízingnek hívták ott).

A fedezetként szolgáló ingatlant el lehetett adni - IGEN: mert az új ingatlanodra lett "átterhelve" az előzőre felvett hiteled. :-D Fedezet nélkül nem maradt ott sem - ennyire nem paradicsom. :-P Amennyiben az új nem fedezte a fennmaradt hiteledet természetesen az eladott árából (vagy akárhonnan) ki kellett fitzetni annyit, amennyi lecsökkentette a tartozásodat akkorára, hogy azt az új ingatlanod már fedezi a fennmaradó hiteledet.

A lényeg az egészben két dolog:
- Az ügyintézés meglehetősen egyszerű volt.
- Próbálj meg nálunk eladni egy lakáshitellel terhelt ingatlant... Nem mondom, hogy lehetetlen, de...

Fée Verte [ Fára Szorult Kéreg ] Zabatár 2010.02.10. 20:06:08

@betépett felhasználó: a ti szukatok kesobb fog ugatni

Ezt nem értem. mi van a szukánkkal? Tényleg nem értem.

Fée Verte [ Fára Szorult Kéreg ] Zabatár 2010.02.10. 20:11:27

@Fée Verte [ Fára Szorult Kéreg ] Zabatár: @betépett felhasználó:

Bocsi. Felfogtam. Nagy igazad vasn, egykutya miond. talán a cégen belüli szolgáltatások különböznek. Rgyik hitelben jobb, másik bankkártyában, de végül így is-úgy is szívás, ha kapcsolatba kerül velük az ember. A házavató hitel már vissza lett fizetva, az autóból még van 2 hónap. utóbbi bizony Forint alapú.
Diákhitelt is elkezdtem köhögni. 2 féléven át műmájerkedtem belőle, azután emelintettek egy jókorát a kamaton. Ennyi.
Amit viszont tényleg nem vagyok képes elolvasni, az a tréhome szerződés. Hónapok óta küldik. :(

2010.02.11. 07:17:56

Pofonok földje!!!! Zseniális!!! A poszt nem érdekel...
süti beállítások módosítása