Tékozló Homár

Szavazni sem hagyják az embert külföldön

2010.04.07. 08:19 | jackyll | 372 komment

Igazán tréfás húzás volt a külföldön élők elsőkörös szavazását Húsvétra időzíteni, amikor senki nincs otthon odakint, mert például épp hazajött:

A külföldön lakó magyarokat akik még a közelben Európában élnek rendesen megszivatták. Én most itthon vagyok mert húsvét van, és a karácsony mellett ez az egyik biztos ünnep amikor jövünk. Szerintem ezzel még vannak így egy páran. A gyerekeknek a múlt hét iskolai szünet volt, a jövö hét már nem az tehát könnyen kiszámítható hogy mint mindenki meglátogatjuk a szülöket-rokonokat. Èn ma tudtam volna szavazni kint de HÙSVÈT VASÀRNAP VAN!

A jövö héten amikor szerdától már dolgozunk-iskola indul stb és simán el tudnánk menni akkor nem tudok-tehát ugrott. Legközelebb karácsonykor is lehetne ilyen alapon a külföldön élöknek adminisztrációs okokból..... Ausztriában az egyik legnépesebb kisebbség a magyar de szerintem távolabb is elég sokan élnek már. Ez nem diszkrimináció hogy minket az egyik legfontosabb családi ünnepen arra kényszerítenek hogy válsszunk:vagy együtt vagyunk a családdal m.o.-n vagy szavazni külföldön maradunk? Miért lehetett az eu választásokon ez egy napon és most miért nem? Mi a különbség?

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MaxVal, BircaMan · http://maxval.co.nr 2010.04.07. 16:35:24

@tildy:):

Nekem két állampolgárságom van, mindkét országbeli papíromban az illető országban vagyok állandó lakos. Még a nevem sem teljesen ugyanaz a két állampolgársom papírjaiban.

Magyarországon éltem 1997-2007 között. Amikor 1997-ben Magyarországra költöztem, az égvilágon semmit sem csináltam, egyszerűen mentem és kész, semmi okmányt nem intéztem egyik országban sem. Majd amikor elmentem 2007-ben, ugyanúgy nem inéztem sehol semmit, egyik országban sem.

MaxVal, BircaMan · http://maxval.co.nr 2010.04.07. 16:37:43

@kicsi emma:

Én az első választáson nagyon akartam szavazni, akkor még nem lehetett külföldön. Így Budapestre utaztam, pedig akkor már 4 éve külföldön éltem.

Tavaly simán megtehettem volna, hogy kétszer szavazok az EP-választáson, mindkét állampolgárságom szerint egyszer-egyszer. Ezt jogszabály tiltja, de ellenőrizhetetlen. Aztán véglis úgy döntöttem, hogy betartom a jogszabályt, s csak egyszer mentem szavazni.

BKV reszelő 2010.04.07. 16:39:35

@Lépes Elek: Akkor minek szólsz bele az itteni dolgokba ? Ki érti ezt ?!

www.i-pont.hu/~i-pont/MDFMOD1.jpg

Francekellregisztralni 2010.04.07. 16:47:34

Azok aki azt szajkozzak hogy at kell kerni magat: Hova faszba mar megis? Idekint husvet vasarnap votl szavazas, amikor otthon volt. Otthon meg ket hetre ra, amikor meg ujra ki tudja hol volt. Hova kene kerni magar egy 3. idopontra???
Jah, hogy menjen haza akkor is ... dolgozik a szerencsetlen, kulfoldon sincs am annyi szabi amennyit szeretnel.

Hozzatennem aki nyara al tudja hogy nyaralni fog es, hol az oda tudja kerni magat.

"aki nem itt el az ne szavazzon" ... no comment

sunázósün 2010.04.07. 16:54:25

birkaember, aztán, ha seggbebasznak közokirat-hamisításért fel leszel háborodva.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.04.07. 17:36:20

Rengeteg pénzbe kerül a külföldön tartózkodó magyarok szavazása, Ausztria annyira nem durván sokba, mert ott sokan vannak, de vannak országok ahol néhány ember miatt megy a felhajtás. Ha már az állam kidob ezért ennyi pénzt, aki külföldről akar szavazni oldja meg és ne finnyáskodjon az időpontra.

Naszta · http://naszta.hu 2010.04.07. 18:28:11

Én pontosan egy évre jöttem ki (pályázat). Mivel az adózási év nem egyezik a kiköltözés évével, mind két évben - az általam bevallt* - külföldi jövedelmem olyan mértékben növeli meg az adóalapomat, hogy kb. 800.000 Ft-ot fogok ezért pluszban(!) - az alap, a cég által levont adón felül - befizetni az államkasszába. Itt kint is adózom és van kettős adóztatásról szóló megállapodás. Aki a szavazati jogomat ennek ellenére elvitatja, az szarjon tengeri sünt...

* jogkövető vagyok. Meg hülye.

Kifordított kacagány 2010.04.07. 19:15:16

@Niko Belic: az emberek nem fognak megváltozni. kihalnak és felnövekszik egy másik generáció, aki már másképp gondolkodik. ehhez szerintem legalább két generáció kell. aki már most úgy akar élni és megteheti az nagyon helyesen elmegy innen, mert elsődlegesen önmagának tartozik felelősséggel és nem a hazájának. pláne nem egy olyan hazának ami nem szereti az állampolgárait. lehet ezért köpködni, de attól ez még így van. ez az emberanyag ami ma itt él, nem fog elérni semmit ebben az országban.

@Rékuc: mert ez a bürokratikus pénzszórás hazája és igen, jól látod azért kell mennie delegációnak.
amúgy itthon is mi a fenének annyi aktatologató és egy rakás olyan szabály és törvény, ami mind még több aktatologató alkalmazását igényli, akik aztán ugyanúgy nem és rosszul végzik a munkájukat?

@Leonine: és a környezetedben még sok olyant látsz aki hasonlóképpen gondolkodik? mert én nemigen.

@tildy:): ha nem adóznál haza, akkor is szavazhatnál. megértem, ha szavazni szeretnél, lehetőséged és jogod is megvan hozzá, de tudod, a pokolba vezető út is jószándékkal van kikövezve, így az néha kevés. persze igaza volt itt annak aki azt mondta nem nagyon számít az a pár szavazat, nem rajtatok múlik a végeredmény, csak arra jó, hogy úgy érezhetitek, megtettétek amit meglehet.

Leonine 2010.04.07. 19:18:56

@Kifordított kacagány: többnyire hasonló gondolkodású emberekkel vagyok körülvéve. Szerencsés volnék?

Kisangyal 2010.04.07. 19:21:22

Ennyi idiótát édes Istenem!

Torontóban pl már nem lehetett szavazni...

Kifordított kacagány 2010.04.07. 19:21:35

@Zabalint: azért ez sem teljesen így van. lehetőséget mindenkinek kell biztosítani. ha nem így lenne, akkor akár lehetne azt is mondani, hogy világvégi falvakban ne szavazzanak, mert az drágább, azután jönne az, hogy vidéken egyáltalán ne szavazzanak, mert még az is többe kerül. a pestiek meg már megmutatták, hogy nem tudnak másra szavazni, csak arra aki eddig is ült a nyakukon(bocs, ezt nem lehetett kihagyni, de természetesen vicc volt).
ha pedig nekünk itthon jár az, hogy családi ünnepeken ne kelljen már szavazni, akkor annak is kellene, hogy járjon, aki nem itthon akar szavazni. ő semmivel sem rosszabb állampolgár nálad. még akkor sem, ha egy utolsó hazaáruló geci, akit kivetett ez a társadalom magából a hülyeségeivel.

Kifordított kacagány 2010.04.07. 19:23:11

@Leonine: ja, meg valószínűleg alig vannak rokonaid, munkatársaid és szomszédaid. esetleg egy leszigetelt zárt közösségben élsz, ahol csupa gondolkodó ember vegetál. csak nem te is külhonból írsz?

romesz 2010.04.07. 19:36:18

Az igazsag az, hogy aki nagyon akar szavazni, az megtalalja a modjat.

MaxVal, BircaMan · http://maxval.co.nr 2010.04.07. 19:48:33

@romesz: A jelenlegi hülye szabály belfoldi lakcímhez köti a szavazati jogot. Aki 20 éve és később távozott, annak ez persze van az esetek 99 %-ában, de a régebbieknél inkább nincs. Panaszkodott nekem is egy ismerős, hogy ő nem szavazhat. Elmagyaráztam neki, hogy amikor úgyis Magyarországon van, bemegy a polgármesteri hiavatlba, bejelenti, hogy hazaköltözött, bejelent állandó lakcímet, aztán megkapja a személyit, s már van szavazati joga, aztán mehet vissza külföldre. Az ügyintézés 1 óra. Ismerős meg is csinálta, azóta szavaz, pedig 1956-ban ment el kisgyerekként.

romesz 2010.04.07. 20:22:10

@MaxVal, BircaMan: nekem is van hazam is, cimem is. De oszinten minek szavazzak es mire? Ami jelenleg otthon van arra nem lehet szavazni. Az igaz avval ha nem szavazok is szavaztam valamilyen formaban.

Kifordított kacagány 2010.04.07. 20:28:05

@romesz: igazából az lenne a legjobb szavazás, ha senki nem menne el szavazni. na az tényleg változásokat követelne ki. de őszintén, ilyenre mekkora az esély?

A Tyne folyó déli partja 2010.04.07. 20:34:17

@Leonine: na és azt honnan tudjam előre, h. meddig maradok? én speciel csak egy évre jöttem, nem jött be tljesen, amit vártam, öt éve itt vagyok. és ha negyven év után megyek haza?

mellesleg: itt speciel meg Londonban lehetett volna csak, ami nekem messzebb van, mint Magyarország széltében, nyavalyoghatnék én is, h. egy napi utazásomba meg egy rakás pénzbe került volna, h. itt akarok szavazni...

A Tyne folyó déli partja 2010.04.07. 20:37:14

@Dreaman: pl. olyan alapon, h. esetleg minél előbb hazatérhessenek...

A Tyne folyó déli partja 2010.04.07. 20:41:37

@xstranger: valószínűleg nem mind London környékéről volt. tudtommal ugyanis csak ott lehetett az országban szavazni. márpedg lehet, h. Birmngham, Manchester, Newcastle, stb. környékén élő magyarok is akartak.

MosoMasa 2010.04.07. 20:47:29

@MaxVal, BircaMan: Annak is utána kellene járni miért ahhoz (is) kötik ugye.
Egy ember aki 20 éve elment innen, és se lakása, se lakcíme nincs itt, az minek szavazzon itt? Vagyis ide?
Ennyi erővel az is szvazhatna a belügyeinkbe, akinek az ükapja szépapja magyar volt.
Valahol húzni kell egy határt!
Aki meg 56-ban kiment és kinn maradt, az szavazzon ott.
Nem mintha bármit is számítana a szavazata.

MaxVal, BircaMan · http://maxval.co.nr 2010.04.07. 21:00:28

@MosoMasa / Ha nagy leszek, japán leszek!:

A határ az állampolgárság szerintem. Így van ez szinte mindenhol.

MaxVal, BircaMan · http://maxval.co.nr 2010.04.07. 21:03:49

@MosoMasa / Ha nagy leszek, japán leszek!:

"Aki meg 56-ban kiment és kinn maradt, az szavazzon ott."

Ott is, itt is.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.04.07. 21:14:17

@MosoMasa / Ha nagy leszek, japán leszek!: Igazad van, de ki nem szarja le. Hadd szavazzon, ha annyira akar. Csak idétlen dolog rinyálni, ha pont a szavazás idején elutazik a lakhelyéről.

Kyntea 2010.04.07. 22:32:38

Vettem a faradsagot es vegigolvastam az osszeszedett kommentet. Kulfoldon elek es voltam szavazni:
1. Mikor kijottem, kijelentkeztem az allando lakcimemrol. Megis kaptam kopogtato cedulat.
2. Hat kertem, hatarido elott, hogy kint szavazhassak.
3. En is kaptam 1200-ert levelet, sk megjelolessel, pedig itt ez ismeretlen fogalom.
4. Elmentem es sorban alltam 2 orat a londoni nagykovetseg elott, hogy szavazhassak. Pedig itt csak 2000 szavaznak/szavaznanak megse sikerult megszervezni.
5. 4 helyen irtam ala az elmeletileg anonim szavazast.... Ebbol egyik magan a szavazolapon, a masik a boritekon kivulrol, amiben a szavazolap volt.

Konkluzio:
1. Meg magyar allampolgar vagyok, tehat ha az allam megadt
2. Szuleim, testvereim otthon elnek. En megkerdeztem oket kire szavazzak, hogy nekik jobb legyen.
3. Es tenyleg milyen gyosan felejtenek egyesek: anno ki is akart a "kint rekedt" "magyaroknak" szavazati jogot adni? Az akkor renben volt?
4. Es ha nem szamit a mi szaros szavazatunk, akkor miert allt egy jelentosebb meretu Jobbikos csoport Arpadsavos zaszlot lengetve a kovetsegtol 20 meterre????? Kampanycsend???
2.

Kyntea 2010.04.07. 22:34:01

1. Szoval ha mar az allam megadta a jogot, eltem is vele. Otthon hany nagyszaju fog?

Leonine 2010.04.07. 22:50:43

@Kifordított kacagány: Magyarországról írok, sok rokonom van, kicsit kevesebb munkatársam, a szomszédaimat viszont tényleg alig ismerem, csak pár hónapja vettük meg életünk eddigi fő művét, egy 30 éves lakótelepi panellakást. :)

salapapa · http://salapapa.hu 2010.04.07. 22:52:36

@Kyntea: 3. tiszteletremléltó, hogy nem a saját fejed után mész, hanem a családodat kérdezted. mégis, ez így elég "droid"... nem a magad akarata.
akkormeg minek?
4. kampánycsend lenne? akkor miért nyomják még mindig a fizetett politikai hirdetéseket? :D
csak segíteni akartak, nehogy megint a mszpre vagy a fideszre tedd a voksod. 8-)

Leonine 2010.04.07. 22:54:19

@Animacs: nyilván nem fogod tudni megmondani, hogy pontosan mikor költözöl haza, de azt azért csak tudod, hogy egyáltalán van-e hajlandóságod visszajönni, vagy az egész életedet (legalábbis jópár évet) tervezed külföldön leélni!

Leonine 2010.04.07. 22:55:26

@Animacs: ja, és ha 40 év után költözöl vissza? Akkor majd szavazol akkor, amikor már érint is valamennyire...

Bamba Barack 2010.04.07. 22:55:30

@reunalla: mucikám....idézlek:amúgy a sok idióta, minek szavazzon, meg hogy mer, meg mi köze kommenthez fűzném hozzá, hogy szerintem mindenkinek nyitva áll a lehetőség, hogy fogja a pereputtyát és külföldre menjen, de persze jobb irigykedni, mert a másik meg merte lépni, ti meg fületek farkatokat behúzva vinnyogtok itthon . ehhez azt fűzném csak hozzá ,hogy örülj neki ,hogy nagy ügyesen leléceltél innen és hagyd meg az itt élő vinnyogóknak hogy döntsenek a sorsukról...igenis aki végleg kimegy külföldre az ne akarjon szavazni.ezt persze ne keverjük össze azzal ha vki tanulni vagy dolgozni megy kis ideiglenesen.

666E 2010.04.07. 22:57:59

iszonyat pénzek mennek el azért, hogy a külföldön élő magyarok szavazhassanak (ha akarnak ha nem), ami irdatlan méretű pénzkidobás. meg hülyeség is. miért pont egy külföldi döntse el, hogy nekem itt jó legyen vagy rossz? neki édesmindegy, hogy itt nekem mennyibe kerül a kenyér vagy mekkora a munkanélküliség, mennyit kell kidobni a benzinre, mikor mehetek nyugdíjba stb. másrészről meg nem hiszem, hogy annyira tájékozottak lennének ehhez.
max annak lehetne adni szavazati jogot aki 11.én itthon tartózkodik és az utóbbi évben legalább 3 hónapot magyarországon töltött.
ennyi.

salapapa · http://salapapa.hu 2010.04.07. 22:58:40

@MaxVal, BircaMan: ez nagyon "okos" dolog. szavaz mert akar, mert joga van hozzá.
de nem itt adózik, nem itt él, nem itt "copik"...
olyan ez, mintha én pl bele akarnék szólni a németek, osztrákok, angolok, franciák, vagy bármely (hogy meszebb ne menjek) EU-s ország életébe.
közöm? nulla!
ahogy az ismerősödnek is az itteni szavazáshoz.

Kyntea 2010.04.07. 23:11:36

Egyebkent megindig nem ertem a dilemmajat azoknak, akik 8807 Magyar allampolgar szavazati jogat vonjak ketsegbe.
Anno 15 millio egyeb allampolgarnak akartak allampolgarsagot adni, hogy szavazzanak egy olyan orszag kormanyarol, ahol nem is elnek.
Az errol tartott nepszavazasra mennyi penz is ment el?

Egyebkent meg en es a csaladom a rendszervaltas ota ugyanarra a partra szavazunk.

Arrol nem is beszelve, hogy mivel itt bejelentett lakcimem van es ugyan nem vagyok allampolgar megis szavazhatnek majusban.

salapapa · http://salapapa.hu 2010.04.07. 23:21:33

@Kyntea: az a zöld nyíl meg a válasz erre azt jelenti, hogy nem tölcsért csinálva a kezedből ordítasz a nagyvilágba, hanem reagálsz valakire.
8-)

tévedsz! egyetlen ember akart 15M magyarnak állampolgárságot adni, hogy meglehessen a szavazati többsége.
ne ferdíts, az a fidesz dolga! (a hazugság az mszp-é, de ezt nem feltételezem rólad)

eml 2010.04.07. 23:41:51

@ZOH:
Figyu! arról szól a poszt, h a külfüldi és hazai szavazás nem egy napon van.

kacce 2010.04.08. 01:01:16

@Kyntea:
"5. 4 helyen irtam ala az elmeletileg anonim szavazast.... Ebbol egyik magan a szavazolapon, a masik a boritekon kivulrol, amiben a szavazolap volt."

HÁROM helyen kellett aláírni - Hollandiában legalábbis:
1) a névjegyzéknél, hogy eljöttél szavazni (ezt otthon is kell)
2) egy adatlapon,amin az adatok helyességét kellett ellenőrizni (ez NEM a szavazó lap volt)
3) külső borítékot, amibe a szavazólapos LEZÁRT boríték és az adatlap került - tehát nem a szavazólapot tartalmazó borítékot kellett aláírni

@666E: Nem vagyok külföldi. Még jó hogy nem te döntöd el, hogy ki szavazhat.

matyi10 (törölt) · http://matyi10.blogspot.com/ 2010.04.08. 01:18:38

Én külföldön élek de szavaztam vasárnap. Nem is tudom miért agitálnak ez ellen az emberek. Magyaro. az én hazám is. Nekem fontos, hogy ne váljon a nácik prédájává.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.04.08. 07:41:48

@Kifordított kacagány:
Aki állandóan külföldön lakik az milyen alapon akar beleszólni a mi életünkbe?

A falu nagyon rossz hasonlat, mert az az ország területe, külföldön nem rendelkezik az ország ugyanolyan lehetőségekkel mint itthon. Öcsém is külföldön van, mert Angliában tanul, méghozzá Leedsben, szavazni csak Londonban tudna, de nem panaszkodik, hogy nem tud, ha égetően fontos lenne, akkor elutazna oda(bár lehet hogy olcsóbb lenne haza, az ottani országon belüli közlekedési lehetőségeket figyelembe véve).

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.04.08. 07:44:14

@matyi10:
Nekem semmi bajom azzal hogy külföldről szavaznak, de nem kéne kényeskedni az időpontra ha egyszer így sem kerül kevésbe ezt megoldani. Mellesleg ott ahol 2000-en bejelentkeztek de csak 1500 ment el, ott azzal az 500-al kéne kifizettetni az egészet.

Kifordított kacagány 2010.04.08. 08:10:39

@Kyntea: a szavazás arra való, hogy egyéni akaratodat próbáld érvényesíteni abból a célból, hogy a társadalom amiben élsz olyan irányban változzon, ami neked kedvező és nem pedig aláírás gyűjtési akció szimpatikus ismerősöknek. sajnos azt kell mondanom, hogy az lett volna a tisztességes és felelősségteljes hozzáállás a részedről, ha nem élsz a szavazati jogoddal.

@Zabalint: semmilyen alapon, ezt feljebb már kifejtettem.
a falu pedig jó hasonlat, mert adott esetben költségesebb a szavazatgyűjtés mint máshol és ott is ugyanolyan állampolgárok élnek, mint külföldön, akiket ugyanolyan jogok illetnek meg.

matyi10 (törölt) · http://matyi10.blogspot.com/ 2010.04.08. 08:33:51

@Zabalint: Na ja. ! évben egyszer megoldható ha Húsvétre esik akkor is.

2010.04.08. 09:50:03

A legújabb hírek szerint teljesen felesleges a szavazás: a fidesz tudja név és telefonszám szerint a híveit és az ellenszavazóit. Vazz mennyi milliárdot meg lehet spórolni a szavazáson.
okafogyott a poszt, mert a posztolóról is tudják kire szavazott volna.

beachball 2010.04.08. 11:09:45

4évente egyszer talán az is kibírja a szavazás miatti kellemetlenségeket, aki többszáz-esetleg többezer-km-ről dönt a mi következő 4 évünkről.
Nekem ez az egész furcsa.Nem itt él valaki évek óta, de szavazni szeretne arról, hogy ki vezesse az országot, mennyit adózzunk, mennyi legyen a keresetünk?
Miért?Miben befolyásolja ez az ő életét?

beachball 2010.04.08. 13:56:43

@matyi10: Ó, persze!
De a választás ill.szavazás azért több, mint puszta véleménynyilvánítás.

Pernahajder Campbell (The Scunner Cambell) 2010.04.08. 14:33:59

@beachball:
szerinted aki kint el nem akar hazamenni?
szerinted a kalandvagy vitte ki es nem a jobb kereseti lehetoseg?
ha otthon is ugy lehetne kereseni mint kulfoldon vagy legalabb az atalg kereset 65-70%at akkor senki sem ment vagy menne ki.
Igen befolyasolja az eletem, mert sok kulfoldi azert akar szavazni, hogy minnel elobb hazamehessen...en is ezert mentem, es ha tetszik hanem szavaztam.
es lehet, hogy jobban vagom a politikai helyzetet mint te, nem a 19.szazadban elunk az interneten megfeleloen tudunk tajekozodni. kulonben is nem hazat valtottam hanem csak orszagot.

salapapa · http://salapapa.hu 2010.04.08. 16:40:34

@Pernahajder Campbell (The Scunner Cambell): értem.
és odakint ahol élsz szavazol-e? mármint az ottani dolgokba van-e beleszólásod?

Pernahajder Campbell (The Scunner Cambell) 2010.04.08. 17:02:09

@salapapa: onkormanyzati valasztasokon siman szavazhattam.

Kifordított kacagány 2010.04.08. 17:55:14

@Pernahajder Campbell (The Scunner Cambell): az a baj, hogy itthon is mindenki olyan jól tájékozottnak hiszi magát az inyternyettűl meg a tívítűl, aztán elmegy szavazni, utána meg megint 4 évig szívunk. ez megy már 20 éve.

salapapa · http://salapapa.hu 2010.04.08. 18:03:34

@Pernahajder Campbell (The Scunner Cambell): értem. tehát beleszóltál abba, amihez van közöd. kaptál rá jogot, ki is használtad.
de ha Te ott élsz, akkor miért kell teszemazt pl nekem kellemetlenséget okoznod hogy ide is szavazol? nincs kedved inkább a braziloknál, svédeknél, németeknél meg a jóégtudjamerre szavazgatni, csak minket hagyj békén?

nem hiszem, hogy teljességgel tisztában lennél az itthoni dolgokkal. én itt élek, itt fizetem a kftm és magam után a járulékokat, itt dolgozom, itt költöm el ía pénzem. olvasom a híreket, próbálok belelátni a politikába, kisilabizálni mi, hogy lenne a helyes.
mégsem mondhatom el magamról, hogy 100% átlátnám ami idehaza a politikában van!
akkor Te hogy teheted?

komolyan, nem értem azokat akik kintről osztják az észt...
gyere haza, copjál velünk itthon és 100% joggal szavazol arra, akire akarsz.

Pernahajder Campbell (The Scunner Cambell) 2010.04.08. 19:15:54

@salapapa:
No a keresett pénzem egy részét én is odahaza költöm el, otthon vannak a megtakarításaim, tehát otthon fizetem a kamatadót, meg mindenféle hozadék után rám rótt adókat, továbbá támogatom a nyugdíjas szüleimet akik a pénzt otthon költik el, ergo én friss külföldi pénzt hozok a gazdaságba...
Ahogy elnézem aki másra szavaz mint te az mind kellemetlenséget okoz neked, szóval ezzel nagyon nem is vitatkoznék. a kft-d remélem jól működik, sok alkalmazottad van és mindet teljes pénzen jelented be, mindig minden után kérsz és adsz áfás számlát stb. szóval tényleg fizetsz miden járulékot. ehhez csak gratulálni tudok és hajrá. én nem vagyok vállalkozó típus, tudod nem lehet mindenki vállalkozó, valakinek beosztottnak is kell lennie.
"es lehet, hogy jobban vagom a politikai helyzetet mint te, nem a 19.szazadban elunk az interneten megfeleloen tudunk tajekozodni. kulonben is nem hazat valtottam hanem csak orszagot. "
az nem azt jelenti, hogy 100%ig tisztában vagyok a helyzettel nem azt jelenti, hogy én mindent tudok, hanem azt, hogy LEHET, hogy jobban tudom. itt amúgy állampolgárság nélkül kaptam szavazati jogot az önkormányzati választásokra ezt követendő példának tartanám otthon is...

Pernahajder Campbell (The Scunner Cambell) 2010.04.08. 19:17:16

és végül, ha nem tudnátok a politikához és a focihoz mindenki ért nálunk :)) meg is van az eredménye... hehe

A Tyne folyó déli partja 2010.04.08. 19:50:28

@MosoMasa / Ha nagy leszek, japán leszek!: szavazhat is, ha van magyar állampolgársága. ahhoz kötött, ugyanis.

A Tyne folyó déli partja 2010.04.08. 19:53:23

@Leonine: és az még nem jutott eszedbe, h. a visszamenési hajlandóság esetleg attól is függ, h. milyen otthon a helyzet? amire szavazhatnék?
mellesleg, h. örülj: nem szavaztam, mert az egy csomó pénzbe, energiába, időráfordításba került volna. mivel, ahogy írtam, itt csak Londonban lehetett volna, az meg ide 500 km-re van.

A Tyne folyó déli partja 2010.04.08. 19:58:23

@Leonine: lassan mondom,(harmadszor) h. megértsd: ha szavaznék, és az lenne, amilyen nekem megfelel, akkor esetleg hamarabb hazamennék.

A Tyne folyó déli partja 2010.04.08. 20:05:37

@Pernahajder Campbell (The Scunner Cambell): látod, ezt magyarázom én is. de aki soha nem élt külfödön, nem képes felfogni.
másrészt, azt írják sokan,h. aki csak "ideiglenesen" jött ki. na és ha kijött tanulni pár évre, aztán itt találkozott élete szerelmével és családot alapítottak? akkor utólag visszavonjuk tőle, vagy mi? mert ugye, ideiglenesen votl, eredetileg. én is ideiglenesen vagyok évek óta. és amúgy hány év számít "ideiglenesnek"?

A Tyne folyó déli partja 2010.04.08. 20:08:23

@salapapa: azért, van egy kis különbség aközött, h.v alaki Magyarországon született, nőtt fel, eltöltött X. évet, kijött külföldre, hagyott otthon rokonokat, barátokat, tájékozódik a hírekről, meg aközött, h. totál külföldiként egy másik ország dolgaira akar szavazni. nem egészen ugyanaz.

Mylady 2010.04.08. 21:46:21

@Animacs:
"és amúgy hány év számít "ideiglenesnek"?"

nekem úgy rémlik, valahol negyven felett lehet a határ :)

Leonine 2010.04.08. 22:17:52

@Animacs: Nem kell lassan mondani, nem kell harmadszor, elsőre is teljesen tiszta volt: amikor bajban van az ország, és picit is küzdened kellene azért, hogy megtartsd az életszínvonalad, akkor füled-farkad behúzva elmenekülsz, amikor meg jobb lesz, visszatérsz, mint aki jól végezte dolgát.

salapapa · http://salapapa.hu 2010.04.09. 08:03:15

@Pernahajder Campbell (The Scunner Cambell): boccs, erről nem volt szó.... mármint hogy sokat jársz haza és a külföldön megkeresett pénzed egy részét ilyen-olyan módon idehaza költöd el. ez tecc. én is ezt tettem amikor a németeknél dolgoztam a '80as évek végén. :)

de ettől függetlenül a szavazás az más. ha itt vagy bejelentve, eltöltesz évi minimum 2-3 hónapot idehaza és MINDEN járulékot idehaza fizetsz, akkor megvonom a vállam és elfogadom a szavazati jogodat. így ne haragudj, de fenntartásaim vannak.
nem beszélve az olyanokról, akik már rég nem voltak idehaza, ezáltal halvány gőzük sincs semmiről és csak az akaratosságukban merül ki a nagy magyarságuk ahogy az ismerősödnek is...

salapapa · http://salapapa.hu 2010.04.09. 08:08:32

@Animacs: én másként látom.
én úgy érzem az a magyar, aki idehaza él. itt van bejelentve, itt fizeti a fizetnivalókat, és nem utolsó sorban itt tengődik a nem túl jó fizetéséből. (de, a rendezettebb anyagi körülmények közt élők is!)
Nagyapám hiába itt született, volt itt felesége, nemzett 2 gyermeket, mégis Ausztrál. ott rendezkedett be, oda építette az életét. hiába az évi több levél, telefonhívás, 2-3 évente látogatás... ő ausztrál. nem is kért soha szavazólapot idehaza, mert ő ott adta le a voksát, az ottani politikusokra.
és ez így is van helyén.

Pernahajder Campbell (The Scunner Cambell) 2010.04.09. 11:13:16

@Leonine: Eleg sok baromsagot olvastam, es lassan nem vagyok biztos, hogy egy-ket ember nem azert irogat, hogy masokat provokaljon, tobb raklikkeles keletkezzen, es ezaltal jobban eladhato reklamfeluletek legyenek a homaron.
Szoval valoban ugyis fellehet fogni, hogy gyavan megfutamodtunk a kozteherviseles elol de ugy is felfoghatod, hogy igy tuntetunk az otthoni viszonyok miatt, meg ugy is fellehet fogni, hogy kijottunk tanulni tanulni uj szemleletet, uj technologiakat, uj ertekrendet etc. amit egyszer hazaviszunk es otthon alkalmazunk, ami altal Magyarorszagnak is jobb lesz. Pl en mernokkent azon mesterkedem, hogy a bovulo vallakozas uj telephelyet, ne Szlovakiaba vigye a fonokom hanem Magyarorszagra. Tudod regen a tanoncok is elindultak, hogy mesterek lehessenek, ujat alkossanak. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy mindenki menjen, hanem azt, hogy ez is egy ut ami nem megfutamodas, nem gyavasag, hanem egy lehetoseg ami az EU-val bejott az eletunkbe. ki el vele es ki nem az mas kerdes.
Meg nyilvan az is benne van, hogy valaki “copni” szeret (en inkabb a masik oldalon szeretek allni es a noket preferalom) valaki szeret ertelmetlen terheket fizetni annak meg lelke rajta. Eleg irigyseg szagu az egesz. Irgylem a valasztojogot mert nem “copunk” egyutt irigylem a valasztojogot mert te kint jobban elsz mint en itthon, irigylem mikozben talan nem is irigylesre melto…
uff en beszeltem!

Leonine 2010.04.09. 11:57:48

@Pernahajder Campbell (The Scunner Cambell): Hidd el, semmi irigység nincs bennem. Mi is terveztük, hogy elhagyjuk az országot, Ausztriában szerettünk volna dolgozni. Volt spórolt pénzünk, amit albérletre, kaucióra, valamint arra szántunk, hogy ha hónapokig tart a munkakeresés, akkor se haljunk éhen. Átrágtuk magunkat mindenen, előbb én mentem volna ki, pár hónap/fél év után követett volna a párom is, hogy ne egyszerre adjuk fel az állásunkat mindketten.

De beütött a válság, és egy pillanat alatt megváltoztattuk a tervünket: sejtettük, hogy az ingatlanpiacnak lőttek, hamarosan eljön a mi időnk. Az ausztriai “kezdőtőkénk” önerővé változott, és most van egy régi, de felújított lakásunk, amit ugyan hitelre vettünk, de kb. 20%-kal olcsóbban jutottunk hozzá, mint amennyiért korábban megkaphattuk volna. Szóval mi maradtunk, és nem bántam meg. Van lakásunk, az EU-átlaghoz képest nyilvánvalóan nem, de a magyar átlaghoz képest egész jó fizetésem van, hamarosan gyereket szeretnénk. Úgy gondolom, ha kimentünk volna, nem tartanánk itt. Persze sok az adó, sokat kell dolgoznunk, sokat fizetünk a boltban, de az életem végülis jó irányt vett így is, hogy itthon maradtam, mostanában már bőven megelégszem azzal is, ha évente párszor elmegyünk pl. Bécsbe egy kicsit kirándulni.

Azt viszont biztosan tudom, hogy ha kimegyünk, nem akartam volna részt venni a magyar szavazásokon, egészen addig, amíg vissza nem térünk – ha visszatértünk volna egyáltalán.

Egyébként nem az volt a célom, hogy provokáljak, vagy a Homárnak plusz kattintásokat generáljak. Rendszeres olvasó vagyok, de ritkán szólok hozzá a témákhoz. Ez most érdekelt, leírtam a véleményem. Az, hogy többször is hozzászóltam, azért van, mert ragaszkodom a véleményemhez továbbra is.

Kifordított kacagány 2010.04.09. 12:06:36

@Pernahajder Campbell (The Scunner Cambell): bocs, de te nem azért mentél ki, hogy itthon élj jobban, hanem azért, hogy máshol élj jobban. ezt te nevezheted tüntetésnek is, de igazából csak arról van szó, hogy elmenekültél az itthoni tengődés elől. hozzáteszem nagyon helyesen. nincs ebben semmi rossz, de ha kint kezdted el berendezni az életedet, tedd azt, akkor ne akarj jótékonykodni azokkal, akik itt maradtak, pláne ne azzal, hogy pontgyűjtő akciónak kezeld a szavazást, megvan nekik is a saját elképzelésük ahogy neked is megvolt, majd élnek vele ha akarnak, vagy tudnak.
a jogodat meg nem irigyli senki, nekünk is ugyanúgy megvannak. legfeljebb bután élünk vele.

Pernahajder Campbell (The Scunner Cambell) 2010.04.09. 14:32:00

@Kifordított kacagány: Ez megint csak egy nezet kerdese. Ugy is vehetejuk, hogy azert mentem ki, hogy kesobb amikor hazakoltozok jobban eljek (pl nem/kevesebb lakashitelt veszek fel, tapasztalatom miatt esetleg jobb allasba jussak stb.). de fogok jotekonykodni..bar ezt nem is ertem igazan mire erted (ha arra, hogy magyar beszallitoink vannak vagy, hogy magyar telephelyen gondolkodik a ceg akkor az nem jotekonykodas, hanem uzlet, en csak a katalizator szerepet toltottem be a tobbit a magyar ceg hozza minoseggel es arral)
amugy, miert szarjam le azt a helyet ahonnan jottem es vissza is akarok menni? ahol tehetem segitek.
A pontversenyt totalisan nem ertem. de a szavazas nem pontverseny...
amugy a kacaganyrol mindig Hofi jut eszembe es a rohogeny :) tudunk valamit a kacagany szo eredeterol?
jah en is kitartok a velemenyem mellett. a vilag baromira unalmas lenne ha mindenki ugyanazt gondolna... :)

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.04.09. 14:51:46

@Pernahajder Campbell (The Scunner Cambell): "regen a tanoncok is elindultak"

Igen, csak ha valaki kijut, akkor nem akar visszajönni.

A Tyne folyó déli partja 2010.04.09. 17:52:27

@Leonine: nem mintha rádtartozna, csak közlöm,h. annak idején baromira nem politikai, gazdasági okok miatt jöttem, sokkal inkább magánéleti okok miatt.
sőt, nem is akartam jönni, szimplán munkát kerestem, és láttam ezt a hirdetést, megpróbáltam, és kikerütlem. ha akkor otthon találok egy megfelelő munkahelyet, maradok. abszolút nem kerestem munkát itt, teljesen véletlenül kerültem ki.és elsőre egy évre terveztem.

A Tyne folyó déli partja 2010.04.09. 17:54:15

@salapapa: én sem kértem, de akkor sincs igazad, mikor azt mondod, h. ennyi erővel a külföldön élő magyarok miért nem szavaznak a svédeknél, stb. mert ahhoz közük nincs (már úgy általában, meg annak, aki nem ott lakik/érintett), viszont magyarországon nőtt fel, járt iskolába, dolgzott, vannak rokonai, még talán lakása is, stb. stb.

A Tyne folyó déli partja 2010.04.09. 17:59:21

@atpijkamo: ez hülyeség. rengetegen dehogynem. tudod, hány ismerősöm van, aki kijött ide, azt hitte, itt aztán kolbászból lesz a kerítés, nmegtanul tökéletesen angolul, erőfeszítés nélkül, nulláról... aztán rohant is haza, miután rájött, h. nagyon nem így van, pláne, ha nem tudod a nyelvet, és ezért csak legalja munkákat tudsz végezni, de speciel ott se szeretik, ha nem tudsz kommunikálni.
az irigykedésről meg annyit, h. külföldiként sokkal nehezebb állást keresned, meg egyáltalán elfogadtatnod a végzettségedet, hiába magasabb az az összes leendő kollégádénál, totál szűklátókörűek, nem egyezik nmeg a bizonyítványod neve az övékkel, azt hiszik, akkor biztos kevesebbet tudsz náluk, pedig a fenét.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.04.09. 18:09:15

@Animacs: Értem. Nagyon más az ismeretségi körünk. Én azt láttam, hogy aki kint dolgozott egy ideig, az tíz körömmel kapaszkodik. Hülyének is nézik, aki hazamegy. A nagyszülők meg akkor látják az unokákat, ha összespórolnak egy repülőjegyre valót a nyugdíjból.

A papír csak az elején számít. A jó főnök meg hamar rájön, hogy ki az aki el tudja végezni a munkát, és ki az aki csak rakosgatja. Nem kell minden szart elvállalni. Persze jó, ha valaki ért valamihez, még jobb, ha csak ő ért hozzá.

A Tyne folyó déli partja 2010.04.09. 18:56:05

@atpijkamo: ja, nem kell elvállalni, de elefelejted, h. a legtöbb nyelvtudás nélkül, vagy nem elegendővel jön ki. és az se garancia, ha van, tudod, mit összekínlódtam, mire sikerült egy normális (nem végzettségemnek megfelelő állást) összeszedni, ami nem alklami, ügynökségi? felsőfokú angollal, diplomával. ránéznek a jelentkezési lapra, látják, h. ja, ez nem itt járt iskolába, dobják is el, többi nem érdekes.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.04.09. 19:05:30

@Animacs: Külföldön nyelvtudás nélkül???

A cigány bemegy a munkaközvetítőhöz és mondja:
- Szeretnék dolgozni. De valami jól fizető munka legyen, és könnyű, mert fáj a hátam.
A titkárnő elmosolyodik és mondja :
- Pont van egy önnek megfelelő állás, havi egymilliós nettó fizetéssel, iroda gyönyörű kilátással, szőke bombázó titkárnővel, és csak aláírogatni kell.
- Viccel velem, kedvesem?!?!
- Maga kezdte.

Kandras 2010.04.09. 19:42:59

Ha ennyire izgatott vagy a szavazás miatt akkor fogod magad és hazautazol most vasárnap. Mindjárt megsajnálom szegény kitelepült magyarokat, hogy nem ugrálják őket körbe, hogy ugyan méltóztassanak szegénykék szavazni...

Kifordított kacagány 2010.04.09. 20:00:09

@Pernahajder Campbell (The Scunner Cambell): látod pont ez a probléma a pontgyűjtős szavazásoddal, hogy nem érted.

A Tyne folyó déli partja 2010.04.09. 20:21:37

@atpijkamo: ne tudd meg, hányan jönnek ki...nézd meg pl. az iwiw londoni fórumját. folyton tele van olyanokkal, h. "most jöttem ki, nem tudok angolul, kéne valamilyen munka, szóljatok".
haverom is azt hitte,h. majd itt milliomos lesz, ahhoz képest még mindig nekem tartozik, és angolul se tanult meg másfél év alatt, még az alapfokú leveleit is én fordítottam, az ország másik végéről.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.04.09. 21:46:41

@Animacs: Intelligens embert onnan ismerem meg, hogy évtizedek óta kint él, de magyarban csak alig érezhető akcentusa van. A másik véglet aki külföldiül is szarul beszél, de a magyart már erősen töri.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.04.09. 21:47:59

Szlovák rendőrtől kérdik:
- Tudsz magyar?
- Nem, de már töröm.

salapapa · http://salapapa.hu 2010.04.09. 21:51:53

@Animacs: ebben sosem fogunk egyetérteni. említettem nagyapámat? olvastad?
őt tartom etalonnak.

Leonine 2010.04.09. 21:53:09

@Animacs: tényleg nem tartozik rám, hogy miért mentél ki, sőt, nem is érdekel. Kimentél, még mindig kint vagy, de az itteni döntéshozatalban szeretnél részt venni. Aztán mégsem teszed, mert rájössz, hogy nem ér meg neked egy londoni utat.

Szerintem lassan hanyagoljuk ezt, parttalan vita. Én továbbra is így, te úgy fogsz vélekedni, semmivel sem fogunk előrébb jutni. Senkit sem akartam arról meggyőzni, hogy külföldön ne szavazzon, csak annyit mondtam, hogy én nem feltétlenül tartom logikusnak...

A Tyne folyó déli partja 2010.04.10. 10:50:20

@Leonine: nem szeretnék, ha elolvastad volna rendesen, eredetileg se szerettem volna. csak épp jogom lenne hozzá, és megértem a többieket, akik akarnak, és szavaztak, és teljesen jól van ez, mert nem vagyunk külföldiek, akinek fogalma sincs az otthoni helyzetről, Magyarországon nőttem fel, jártam iskolába, dolgoztam, eléggé felnőtt voltam (30 éves), mire kijöttem ide.
egyáltalán nem olyan szituáció, mintha mondjuk a franciáknál/románoknál/svédeknél akarna szavazni valaki, akikhez tényleg semmi köze.

A Tyne folyó déli partja 2010.04.10. 10:52:23

@Leonine: a logikus az benne, amit az előbb leírtam, de eltűnt...hogy magyarországon nőttünk fel, jártunk iskolába, dolgoztunk, rokon, barát mindig ott van, totál más helyzet, mint egy olyan országban, ahol nem laktam, nőttem fel, stb. nem külföld.
mellesleg, itt se fogok szavazni.

MaxVal, BircaMan · http://maxval.co.nr 2010.04.10. 14:28:25

@salapapa: Máshol ez nem gond. Aki állampolgár, az szavazhat - ez a természetes. Semmi köze sem belföldi címhez, sem adóhoz.

A Tyne folyó déli partja 2010.04.10. 17:22:57

@MaxVal, BircaMan: arról nem is beszélve, h. miért is nincs közöm ahhoz az országhoz, ahol 30 évet eltöltöttem? jóval többet, mint amennyit külföldön. olyan országban meg miért akarnék szavazni, ahol sose éltem,s emmi közöm nincs hozzá? sántít a logikája.

Pernahajder Campbell (The Scunner Cambell) 2010.04.10. 20:39:40

@salapapa: Véleményed alapján ideje lenne megvonni a szavazati jogot a munkanélküliektől és a 18 év feletti diákoktól, hiszen ők sem fizetnek semmit, te tartod el őket...tekints a külföldiekre úgy, hogy olyan munkanélküliek vagy diákok akiket nem te tartasz el :)

salapapa · http://salapapa.hu 2010.04.11. 11:42:33

@MaxVal, BircaMan: értem én, hidd el! csak elfogadhatatlannak tartom. :)

salapapa · http://salapapa.hu 2010.04.11. 11:46:54

@Animacs: sántít?
születtél magyarországon. volt jogod MINDENHEZ.
itthagytad. elmentél a számodra rosszból (vagy bármi más okból), elmentél egy olyan helyre, ahol neked most jobb. akkor építsd azt a helyet, tedd jobbá, szebbé. ez lenne a dolgod.

vagy hogy átlépjünk kisebb mértékre talán elmenjek és újítsam fel azokat a lakásokat, házakat ahol eddig laktam? netán még bele is szólhatok az új tulajt felülbírálva, hogy legyen berendezve? ;) (úgy hiszem érted a hasonlatot, nem kell elmagyarázzam)

még mindig Nagyapámat tartom követendő példaként, függetlenül az itt-ott eltöltött évektől. (pedig mi is kaptunk ám az egykori BC számlára...)

salapapa · http://salapapa.hu 2010.04.11. 11:50:59

@Pernahajder Campbell (The Scunner Cambell): részben igen...
a munkanélkülieket lesittelni KMK-ért, a diákok úgyis itt copnak velünk. ;)
mint írtamvolt, dolgoztam, éltem külföldön. engem hazahúzott a szívem, pedig jóval többet kerestem mint a tokos főnököm. de nekem ez a hazám, nekem ezt kell építenem, szépítgetnem nem németországot.

van a ti véleményetek és van az enyém. nem egyezik... de ezért ugye nincs harag? :)

/tno+DA= 2010.04.12. 21:43:47

Külföldről ne szavazgasson haza SENKI!
Hogy jön ahhoz valaki, hogy máshol él máshol adózik DE BELESZÓL a MI életünkbe???
Hogy van pofája bárkinek is "hazaszeretetből" hazaszavazni???
Joga van, de mersze hogy van az ilyennek?
Aki úgy érzi Magyarország is a hazája az miért nem itt él itt dolgozik és itt fizet adót?
Az én olvasatomban csak akkor van joga szavazni itthon, egyébként pofa lapos és szavazzon odakint. Ha meg kint nincs hozzá joga akkor így járt, szavazzon a neten amire tud.
Utálom az ilyen baromkat akik élnek kint a tutiba mert itthon szar volt nekik vagy csak büdös a meló de azért nagymagyarok kint is és belepofáznak az ÉN életembe!
Mi jogon?
Száradna le a keze az összes külföldön élő évente 1-2x hazatekintgető görénynek aki ilyenkor nagymagyarkodik!
Hogy fulladnának a saját szarjukba MIND!
Rohadékok!

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2010.04.13. 02:25:16

@/tno+DA=: hogy van arcod megvonni mástól az állampolgári jogát?
Köszönöm a jelzőidet, visznt nem kívánom, mert za nem vallana rám, de kiállítottad a bizonyítványod rendesen.
Ja és remélem sosem kapsz se segélyt, se nyugdíjat, de még csak tb juttatásban sem részesülsz, amelyet mi is befizettünk többek közt neked.
Nekem nem volt otthon szar. De eleget éltem otthon, és pont a hozzád hasonlók mentalitásából lett elegem. Itt befogadtak, sőt még állampolgárnak sem kell lennem, máris szavazhatok.
Amúgy nem otthon élek, de haza is fizetek adót. FIzetek, mert haza is dolgozom. (BT)

De ha már ennyit mondogatod, ne szóljon bele a szavazásba a főiskolás, mert nem fizet adót. De a nyugdíjas se, mert ő sem. És azok sem, akik otthon nem dolgoznak...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2010.04.13. 02:32:45

@Bamba Barack: Előre senki nem igazán tudja, meddig marad. Én hosszútávra tervezek kinn, de a volt kormány alatt én is otthon voltam (fél éve jöttem ki kb) , miért vennéd el a jogom hát azon az alapon, hogy én itt szeretnék élni? Ettől függetlenül magyar állampolgár vagyok, magyar állandó lakcímmel.
Ennyi erővel ne szavazhasson az ideiglenes lakcímen lakó az állandó lakcímén, hiszen úgyis az ideiglenes címén éli életét (Pl én 10 évig BP-en laktma albérletekben, egy hétnél többet sosem voltam egyhuzamban otthon az állandómon, és az esetek 98%ban Budapesten voltma emgtalálható. Mégis az állandómon szavaztam, helyi polgármesterre, meg képviselőre... Ez mivel másabb, mintha külföldön vagyok?)
Mondhatnám azt, tipikus mentalitás... Kitetted a lábad? Akkor pofa be. Szomorú. Nagyon szomorú , hogy otthon sokan kitagadnák honfitársaikat.. De inkább szégyen.

_Tom_ · http://blog.cstom.hu 2010.04.14. 09:02:42

Szép. Fogy a magyar -- sírtok, de ti inkább kitagadjátok azokat is, akik magyarnak vallják magukat...
Az volt már, hogy a határon, amint átlépem, rögtön el kéne veszítsem az állampolgárságomat is...? ;-(

salapapa · http://salapapa.hu 2010.04.15. 08:44:00

@tildy:): látod, épp ebből volt vasárnap a botrány.
az, hogy az átkértek teljesen átértékelték bizonyos szavazókörzetek (legjobban a XIII.ban) eredményeit.
ha valakinek a pereputtya fideszes, az nagy valószínüséggel arra is fog szavazni a családja miatt. de pl a XIII-ban többség az mszp-s mert a mittoménmilyennevű mszp-s pasi rendben tartja a kerületet, építi, szépíti. (ez tényleg így van, látom)
erre odamegy szavazni a "bevándorló" (elnézést a jelzőért) és szavaz a saját, otthoni szavazókörzetének megfelelő párt képviselőjére.
ezzel nem kicsit felborítva az adott szavazókör akaratát, leszarva annak következményeit.
mert neki joga van.... hát a tököm a jogokba ilyenkor, amikor pl nekem tesz valaki rosszat.

és még mindig tartom, hogy Nagyapám csinálta jól, hogy nem szavazott!

salapapa · http://salapapa.hu 2010.04.15. 08:48:06

@_Tom_: ha nem tetszik az itthon, és lelépsz, elhagyod (érted? EL-HA-GYOD!) akkor igen. akkor semmi közöd hogy ki vezeti a VOLT hazádat.

én is dolgoztam kint. havonta, de max másfélhavonta hazajöttem, mert ide húzott a szívem. aztán '89 májusában már vissza sem mentem mert "itt élek, ez az én a hazám".

erre tényleg jó lenne egy törvény...

_Tom_ · http://blog.cstom.hu 2010.04.15. 09:42:10

@salapapa: De hol az a vonal amikor EL-HA-GYOD?
Mert azzal még egyet is értenék, hogy az ötvenhatosok, pláne leszármazottaik ne akarjanak már beleszólni. De aki kiugrik egy évre vagy kettõre világot látni? Az miért ne?

Miért kell bárkit, aki mondjuk 3 hónapon túl határon túl tartózkodik disszidensnek tekinteni? Ha rajtatok múlna, már rég vissza kellett volna szolgáltatnom az útlevelemet. De akkor minek egyáltalán az útlevél intézménye, ha csak otthon létezhetek?

Nem véletlenül volt hajdanán a "vándorév", mielött az ember megállapodott. Tágítja a látóhatárt, egy csomó dolgot más megvilágításban is megszemlélhetsz -- és ez bizony sokmindenkire ráférne.
süti beállítások módosítása