Átlagos esetben zavarodott mosollyal reagálnánk a "Miért nem jó nekünk ízesítésre a valódi makói hagyma?"-jellegű fogyasztói füstölgésekre. Most azonban én is azt gondolom, hogy Kopoltyúnak tök igaza van, hogy dühöng. Az ugyanis tényleg csúnya átverés, ha egy körözöttet "hagyományos recept" felirattal árulnak, és kiderül, hogy vöröshagyma-aroma van benne. A hagyományos körözött juhtúróból, tejfölből, vöröshagymából, fokhagymából, sóból, borsból, köménymagból és pirospaprikából áll. Azon esetleg lehet vitatkozni, hogy túróból a juh vagy a tehén a hagyományos, vagy hogy alapfeltétel-e a bors vagy a mustár. De az aromázást még egy élelmiszervegyész dinasztia házi szakácskönyvében sem neveznék hagyományosnak. Mi mást kivánnánk a cég marketingeseinek, mint sok-sok aromás zsíroskenyeret otthonra. Levél és fotó alant:
Meddig gyártják, árulják, v(esszük) ezeket a szemeteket? Miért nem jó nekünk ízesítésre a valódi makói hagyma? Milyen meggondolásból írják rá, hogy „hagyományos”? Tán’ a gyártó felmenőinek kiskertjében évről-évre vöröshagyma aromát kapáltak? Éppen a csábító felirat miatt vettem meg ezt a sz..t. Az apró betűket csak azután olvastam el, miután az első falatot bekaptam, - ám azt azonnal ki is kellet köpni, mert markánsan undorító, hagymára csak halványan emlékeztető íze van. (Nagyon sötét a háttér, - mint a mellékelt képeken is)
Üdv: Kopoltyú
Kenderice 2010.04.15. 00:27:19
merta-X 2010.04.15. 00:29:05
merta-X 2010.04.15. 00:31:41
BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2010.04.15. 00:32:51
Makói hagyma már nem nagyon van, ahogy magyar fokhagyma sincs. Sajnos.
BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2010.04.15. 00:34:10
Rétisas 2010.04.15. 00:34:43
atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.04.15. 00:36:01
Brrrrrrrrrrrrr 2010.04.15. 00:42:37
Az ilyen sznobnak akinek nem felel meg az aroma annak kapja be egy roma.
zakboss 2010.04.15. 00:55:26
A veszprémtejnek meg hollók vájják ki a szemét. Múltkor (3 éve) megvettem azt a Bakony trappistát, ami nem is Magyarországon készült, na az volt az utolsó csepp.
moli 2010.04.15. 01:03:14
Csúfy 2010.04.15. 01:07:47
atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.04.15. 01:08:21
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
- Körözöttet.
Kókuszmenyét 2010.04.15. 01:48:35
Tényleg pofátlanság ráírni, hogy hagyományos. A tanulság pedig annyi: előbb olvasgatunk utána vásárolunk.
Gera 2010.04.15. 01:48:46
eml 2010.04.15. 01:55:58
Bubu80 2010.04.15. 01:57:13
eml 2010.04.15. 01:58:04
BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2010.04.15. 01:58:59
vercseh 2010.04.15. 02:03:50
hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.04.15. 02:07:31
mindennek meg van a helyettesitoja
en mega napkozis korozottes kenyeret is szerettem
nem tudom Sarika neni mibol csinalta ketszazunknak, de mindig kertem repetat
Megdobbent 2010.04.15. 02:20:14
Bubu80 2010.04.15. 02:25:46
BBG76 2010.04.15. 02:32:16
Ha valaki félreérti, az nem az ő hibájuk.
BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2010.04.15. 02:37:49
Hagyd állni legalább egy fél napot a hűtőben, akkor a legjobb!:)
hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.04.15. 02:42:04
ezt gondolom viccnek szantad
Zsola777 2010.04.15. 02:44:44
hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.04.15. 02:48:46
oh bocs bekevertem azt hittem a korozottet csinalod igy
kicsit meglepodtem
ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.04.15. 03:05:28
Nem véletlen, hogy tejből erjesztett szarokat alapvetően nem szeretek megenni :D
A vöröshagyma aroma kapálása viszont magában is szép kép :D
Megdobbent 2010.04.15. 03:57:15
Remelem lenyomtad a jobbikos szavazatod, ha lesz masodik fordulod ne feledd, hogy ott is vonaszopas kell, csak nagyon megkerlek: ti mind telepuljetek at abba az 1-2 megyebe, ahol 5% felett kaptatok, es huzzatok fel 3 meteres falat magatok kore, mert mi nagytobbseg kurvara ruhellunk titeket, mert az idiotizmusnak olyan alacsony szintjen pislogtok, hogy szemmagasagba kerulesetek hatraveti az orszagot a 3. vilag ala. koszonom.
Bocs, de egyszeruen nem tudom mashoz kapcsolni az ilyen idiotakat, viszont ebresztek nekik gondolatokat, hogy szily tudja meg tovabb rombolni a homar szinvonalat:
- A vajat nem venasszonyok kopulik - bitora vele
- Az uveget nem jozsibacsi fujja - akasztast
- A femtargyakat nem a faluvegi kovacs kesziti - fobeloves
- A javasasszony mar a multe, kemiai gyogyszereket hasznalunk - dunabaloni
- A ruhadat guzsajozott fonalbol nem terineni szotte neked - rohadtmulti kivele az orszagbol
...
jajj, de belefardok mar ezekbe, telleg...
twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2010.04.15. 04:37:42
Senki nem kenyszeritette ra, hogy megvegye a termeket.
pernahajder Campbell 2010.04.15. 05:56:21
Persze, hülye a posztoló, mert tudnia kellett volna, hogy hazugság, ami a csomagoláson szerepel. De miért természetes, hogy lépten-nyomon át akarnak baszni minket?
pernahajder Campbell 2010.04.15. 06:02:58
Ha meri.
legyen ez 2010.04.15. 06:07:48
Secnir 2010.04.15. 06:49:23
-zselatint
-szentjánosbogárkenyérlisztet
-guargumit
-citromsavat
sem sorolnám a hagyományos receptbéli alapanyagok közé.
többek között azért sem, mert vidéki létemre még nem voltam zselatinfarmon, guargumiültetvényen, illetve nem láttam citromsavkombájnt sem még...
Picitures doktor 2010.04.15. 06:50:16
esef 2010.04.15. 07:15:19
Feleségem otthon szokta készíteni. Igaz, olyan dolgokból, amit a boltban kapni. Tehát abban is van ez-az, de legalább igazi hagymával készül és nem aromával. Meg az ilyen-olyan adalékanyagok sincsenek benne...
nadiposzata 2010.04.15. 07:17:21
Valaki nézte már a bolti majonéz cimkéjét? Mert akkor ne tegye!
Ajánlom akármelyik "nívós" Agrár egyetemünk Élelmiszer kémia I.-II. tantárgyat kb. 3-3 krreditért.
Mylady 2010.04.15. 07:24:06
a hagymapor simán lehet szárított, finomra őrölt hagyma, a jobb kezelhetőség és hosszabb eltarthatóság (és a lusta háziasszonyok) kedvéért
az aroma meg valamilyen esszencia, ami lehet természetes úton előállítva (kivonva valamiből (pl hagyma)), de szerintem általában mesterséges vegyület...
É2I 2010.04.15. 07:25:22
Ja, hogy az munka? Meg nem érsz rá? Akkor olvass azelőtt, mielőtt megvennéd!
Bazmeg, vihar a biliben környezettudatos zombi.
Pista bá 2010.04.15. 07:41:47
Igenis lehessen emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszereket kapni Magyarországon is, mint minden boldogabb táján a világnak. Nem elküldeni kell saját kőrözöttet csinálni, hanem kissé igényesebb fogyasztóvá válni ebben a zsíros-álmos lángosországban.
hajdul (törölt) · http://hajdulaszlo.wordpress.com/ 2010.04.15. 07:44:38
A tejipart azért cseszegették, hogy biztos tartósító van a termékekben (volt, konyhasó néhányban). Ma meg tejösszetevők vannak a szintetikus tartósítószerekben.
arconfosom 2010.04.15. 08:05:44
No nem a termék, hanem aki beküldte
Kiakad a vöröshagyma aromán, miközben a guar gumit, simán fogyasztaná ?!
Tessék egy kis guar gumi kedveskedés
belfold.ma.hu/tart/rcikk/a/0/174825/1
vazsmegyeigerdezsház · http://studiosmaragd.hu/ 2010.04.15. 08:07:03
efhábé 2010.04.15. 08:08:55
Layosh 2010.04.15. 08:09:24
É2I 2010.04.15. 08:14:13
Nem szűrted le ugye?
Nem az a baj, hogy készen vette, hanem az hogy megveszi majd azután pattog. Ha előtte - mondjuk a boltban - elolvassa mit tartalmaz, akkor nem kellene kiköpnie a kőrözöttet.
És ahogy mondod igényesebb fogyasztó lenne, ha gondolkodva vásárolna, mint ahogy az is aki értve tud olvasni.
;P
Mao elvtárs · http://diamondhostess.hu 2010.04.15. 08:15:17
GVH, kezdj dolgozni, fel ev alatt ledolgozod a teljes magyar allamadossagot.
Sixx! Anyád is nyugger? 2010.04.15. 08:23:36
Sixx! Anyád is nyugger? 2010.04.15. 08:26:15
Egyébként meg te minden élelmiszerbolti termék feliratait elolvasod, mielőtt megveszed? Egy alkalommal nem elég, mert néhány havonta változik szinte minden! :(
Mao elvtárs · http://diamondhostess.hu 2010.04.15. 08:27:16
szuv.blog.hu/2010/04/15/gazdasagi_verseny
Kontárblog · http://kontar.blog.hu/ 2010.04.15. 08:29:58
ez egy ilyen mocskos világ sajnos.
Labancz 2010.04.15. 08:30:37
(Várom a Reálos felvágottas posztot!)
Mao elvtárs · http://diamondhostess.hu 2010.04.15. 08:31:01
En akkor tanultam meg a fajdalmas lecket, amikor az addig igencsak tisztelt Schweppes termekeket elkezdtek aszpartammal arulni. En azt koptem ki, nem birom az edesitoszer izet, utana pedig elsirattam a szensavas uditok keves ihato kepviseloi kozul az egyik legmarkansabbnak az elmulasat.
Egyéves Önkéntes 2010.04.15. 08:31:10
akos147 2010.04.15. 08:37:01
Don Bandi · http://www.youtube.com/watch?v=w_mZqfanqg0 2010.04.15. 08:37:30
tudom hogy lerágott csont a téma, de kőrözöttet tényleg csak őstermelőtől lehet venni, vagy a nagymamától.
Mighty 2010.04.15. 08:46:06
Mennyiből tart a piacon venni 20 dkg juhtúrót, 10 dkg vajat (nem margarint!), összekeverni apróra vágot fél vagy egész vöröshagymával, 2 tk pirospaprikával, 1 ek mustárral, örölt köménnyel? Maximum 10 perc, és kapsz egy olyan finom kőrözöttet, hogy csak na! Friss kenyérrel, zsemlével isteni.
Terézágyú 2010.04.15. 08:53:04
É2I 2010.04.15. 08:54:12
Persze, hogy nem, de nem is püfögök azon, hogy:
Dik mán, esenciLYa van benne! Na, akkor nem is kell, bassza meg, aki kitalálta! Meg a jó idesannyáját nekije! Sose megyek mosmár a penyi markecbe! De sosenemám!!!!
zotyikaa 2010.04.15. 08:54:28
A tudatos vásárló nem a Magyar betűket keresi, hanem azt nézi hol gyártották. Sajna erről épp lemaradt.
Figyeljünk oda, hogy a forgalmazza és gyártja nem ugyanaz.
Egy időben a veszprémi camembert-ekre rá volt írva, hogy gyártva lengyelországban. Később gondolom rájöttek a marketingesek, hogy a törvény szerint elég a forgalmazót ráírni.
Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.04.15. 08:56:37
zotyikaa 2010.04.15. 08:59:07
Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.04.15. 09:00:53
uninterested 2010.04.15. 09:06:39
Nem az a gáz, a posztoló szerint, hogy tele van mindenféle adalékanyaggal, hanem azzal van a gond, hogy hazudnak a termékről. Ugyanis a hagyományos kategóriába ( általános értelmezés szerint ) nem fér bele a hagyma aroma (sem)
Érted, vagy a vörös/narancssárga köd még mindig elhomályosítja látásodat?
XCat 2010.04.15. 09:19:16
Ez nem a gyártó hibája, hanem nem tudom mié. De az meg pontosan azért írja rá hogy hagyományos, hogy a fentemlített hülyék megvegyék.
Amúgy ahogy olvasgatom, szar ez boltból is, otthon is.. ijesztő miket meg nem esztek.
Nanemá 2010.04.15. 09:24:35
Megdöbbentő és szánalmas, mennyire korlátolt és agresaszív vagy. Szerintem ahelyett, hogy itt lebarmolod azokat, akik próbálnak tudatosan vásárolni, inkább műveld magad.
Kezdetnek ajánlom olvasásra neked, illetve mindenki másnak is,aki tudatos vásárlóvá szeretne válni: "Hans-Ulrich Grimm: A leves hazudik", illetve "William Dufty: Cukor blues" c. könyveket.
www.ketezeregy.hu/kiado/leves.html
Rézfaszú Bagoly 2010.04.15. 09:26:15
XCat 2010.04.15. 09:28:48
Elmondom hogy működik a gyakorlatban; elmégy reggel, nincs időd vásárolni, hazajössz este, megkeresed azt a hazaútvonalközeli boltot ami 24 órás nyitvatartást rendez, és nem nagyon szar dolgokat árul, és nem nagyon tahó a szeméylzet, és nem nagyon lepukkant az egész, és megveszed ott, ami van. Ha csak egy van, az első néhány szempont elhagyható.
Ennyi.
XCat 2010.04.15. 09:31:15
Nanemá 2010.04.15. 09:31:46
Nanemá 2010.04.15. 09:32:55
2010.04.15. 09:33:37
Tele a hócipőm a műanyag kajákkal. Miért is mondjuk őket kajának? Talán mert valahol egy vegyész kimutatta, hogy egy csipetnyitől még nem dobja fel azonnal a talpát az ember? Az más kérdés, hogy pár év múlva mondjuk májrákot okoz vagy leukémiát, de hát Istenem, úgyis sokan vagyunk, nem igaz? Pár millió ember halála igazán nem nagy áldozat pár milliós plusz bevételért. Lásd pálmaolajos tejföl Vas megyében. 4(négy!!!) Ft/doboz-ért képesek voltak meghamisítani az ételt és eladni a becsületet. És Magyarországon ezek tovább termelhetnek! Mert ugye most azt mondták nekik, hogy ejnye-bejnye, és innentől kezdve ők aztán biztosan soha többet, de tényleg, becs'szóra.
XCat 2010.04.15. 09:36:01
Megpróbálom egyszerűbben;
Leszarom bazdmeg, erre van időm, faszom fogja hullafáradtan keresgélni még azt is, melyik műszarban van 79% műanyag az átlagos 98% helyett. Nekem ez nem éri meg. Aminek jó íze van, azt kell megvenni, osztjónapot.
így érted?
XCat 2010.04.15. 09:37:11
Mérőmókus 2010.04.15. 09:37:14
Beépített reklámbot vagyok-e?
2010.04.15. 09:38:18
XCat 2010.04.15. 09:38:57
XCat 2010.04.15. 09:40:12
Réka · http://blog.rekafoto.com/ 2010.04.15. 09:42:15
De attól az efféle cimkézés még a vásárló rosszhiszemű megtévesztése marad.
jet set 2010.04.15. 09:47:44
Nanemá 2010.04.15. 09:47:57
XCat 2010.04.15. 09:48:08
No végre valaki látja a lényeget. Szerintem inkább barátkozzatok a gondolattal.
Pontosan így működik.
XCat 2010.04.15. 09:49:34
Nanemá 2010.04.15. 09:51:52
XCat 2010.04.15. 09:54:34
bekbórd! 2010.04.15. 09:55:57
hu.wikipedia.org/wiki/Guar_gumi
2010.04.15. 09:56:33
Nanemá 2010.04.15. 09:57:04
2010.04.15. 10:00:24
bolomba (törölt) 2010.04.15. 10:00:41
XCat 2010.04.15. 10:01:12
Meddig akartok élni mégis? És főleg minek? Olyan hasznosak vagytok az emberiségnek? Vagy annyira jó emberek lennétek? Egy indokot mondj nekem, ami miatt érdemes titeket hosszú távon életben tartani.
Tudod milyen egy átlagember ráfordított költség/megtérülés aránya? Sírva fakadnál.
@Nanemá: Kuss.
2010.04.15. 10:02:28
XCat 2010.04.15. 10:02:31
Nanemá 2010.04.15. 10:04:00
XCat 2010.04.15. 10:06:17
Nanemá 2010.04.15. 10:08:42
jog-ász 2010.04.15. 10:09:55
amugy meg a nádudvari körözött turo összetétele közelit ahhoz amit otthon én is csinálok. legalábbis legutobb az összetételben lényegében nem volt semmi mü, sem szentjánoskenyér liszt sem guargumi. persze nyilván romlandóbb is, de hát meg kell enni.
nem csak a multik gyártanak és árulnak szemetet amugy(lásd dicső magyar vállalkozók rotható hustelepei)
Nanemá 2010.04.15. 10:13:22
kovácspéterke 2010.04.15. 10:21:23
Bocimaster 2010.04.15. 10:22:48
Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2010.04.15. 10:26:11
amúgy százelső!
Picitures doktor 2010.04.15. 10:28:08
Perillustris 2010.04.15. 10:33:32
Mert már az is kínai.
Kókuszmenyét 2010.04.15. 10:34:03
AutosVilli 2010.04.15. 10:39:26
Bisztő Gyalla · http://gyulszi.blog.hu 2010.04.15. 10:45:15
PuruttyaIrto (törölt) 2010.04.15. 10:47:08
Nanemá 2010.04.15. 10:47:20
MrZed001 2010.04.15. 10:49:38
A vonalkód már sz.rt se ér (lengyel, szlovák is 599 alatt fut, mert csak)
Származási ország hol volt, hol nem volt, hol meg csak EU.
Termék neve magyar, meg minden felirat is, aztán kisbetűvel hogy mely országból akarják rámsózni.
Összetevők, miből mennyi, feliratok, név ... teljes a kavalkád.
Az a k. piac meg igen messze van.
Anyád barátja 2010.04.15. 10:50:39
Több előnye van egy doboz ilyen trutyinak.Lehet politizálni miatta,lehet anyázni miatta,meg lehet ötleteket adni,hogy mit csináljak holnap reggelire!:))
Tegnap a cigánypecsenye(ma az az ebédem),holnap reggelire körözött,alakul ez!
Szily!Valami töményebb kajáról is kérünk posztot,még nincs ötletem a holnapi ebédre!:))
Abszorpciós diverzifikáció (törölt) 2010.04.15. 10:54:45
Anyád barátja 2010.04.15. 11:08:21
"Can't Stop The Signal..." 2010.04.15. 11:12:09
Rá van írva a dobozra a recept a hagyományos. Különben gondolkodjon el kicsit a panaszos, nincs annyi alma a világon amennyi almalé elfogy. Nézhet más terméket is. Általános iskolai tanárom kérdezteegyszer, hogy miből készül a szörp. Nem tudtuk. Közölte, hogy a természetes arom tartalmazza azt a növényt ami a nevében is van (pl.: alma, málna...) a természet azonos aroma a TVK-nál készül kőolajból.....
min 2010.04.15. 11:13:30
Olman · http://szofejto.blog.hu/ 2010.04.15. 11:17:55
Nanemá 2010.04.15. 11:23:35
Anyád barátja 2010.04.15. 11:24:31
Holnapra valami könnyebbet gondolnék.....
Nanemá 2010.04.15. 11:28:22
Öreg Sam 2010.04.15. 11:33:02
Én a helyetekben nem paráznék annyit a feliraton,bár szerintem csak egyszerüen idióta a megfogalmazása.Az élelmiszer iparban természetes dolog kivonatokkal dolgozni,egy-egy charge (tétel)kivonat azonos izű,állagú,biztositja a közel azonos végterméket.
A kivonatok természetes anyagok,az illóolajak kinyerésével állitják elő őket.Igy érhető el,hogy az idei hagyma/fokhagyma/bármilyen zöldfűszer ne különbözzék a tavalyitól.
Summa-summarum,jódolog ez,csak idióta módon adták elő a cimkén.
Nanemá 2010.04.15. 11:33:05
Nanemá 2010.04.15. 11:38:25
BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2010.04.15. 11:51:32
Ezért is jobb zöldségesnél vásárolni.
Öreg Sam 2010.04.15. 11:53:11
Sajnálattal olvastalak,már ami a "naivitásomat" illeti.
Ez a szakmám...:)
Valaki fentebb nagyon jól leirta a választékot
1. kivonatok-macerátumok (illóolajok)
2. természetes aromák
3. természetazonos aromák-no ez a műanyag!
Ha te is netán szakmabeli vagy,szivesen beszélgetek veled a szakma egyéb szépségeiről :)
Nanemá 2010.04.15. 12:05:54
t0thl 2010.04.15. 12:09:28
Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.04.15. 12:10:19
Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.04.15. 12:18:30
@Anyád barátja: Akkor ma már nincs cigányzene?
MikeeMikee 2010.04.15. 12:20:53
ui: komenymag ?! fuuujj snidlinget bele !
Nanemá 2010.04.15. 12:21:59
Bár sajnos, már az sem "hagyományos" eljárással készül.
fakof 2010.04.15. 12:28:06
Kopoltyú: Az árút még a polcon tessék megfordítani, és ha megfelel az összetétel akkor lehet megnézni az árát is. A márkanév csak arra való, hogy legközelebb is tudjuk melyik dobozt érdemes megfordítani, és újra elolvasni. A többi, csak dekoráció. Tessék így szemlélni a dolgokat, és hamarosan nem lesz kedved áruházban vásárolni sem. De akkor te már a jó úton fogsz járni ;) Köszi az írást!
ReWriter · http://miazhogy.blog.hu 2010.04.15. 12:35:20
Picitures doktor 2010.04.15. 12:36:45
Bröci 2010.04.15. 12:36:53
Picitures doktor 2010.04.15. 12:37:56
Picitures doktor 2010.04.15. 12:39:00
katinka42 2010.04.15. 12:54:41
Pista bá 2010.04.15. 13:00:37
tlantos 2010.04.15. 13:23:00
Öreg Sam 2010.04.15. 13:29:57
Édes fiam,gyurjál erre az állapotra!
Csak a testem öregszik,az agyam talán kevésbé:))
europeer12 2010.04.15. 13:43:10
Magyarország a világ egyik leginkább "túlbürokratizált" országa, csak a társadalom számára fontos és hasznos érdekek védelmére nincs "energia". Aki tud, az meneküljön innen!:)
eml 2010.04.15. 13:54:20
akos147 2010.04.15. 13:57:23
efhábé 2010.04.15. 14:12:55
Ebben egyetértünk.
Csak azt tettem szóvá, hogy a körözött gyorsan romló termék, tehát evidens, hogy valamilyen módon tartósítani kell, továbbá valamivel biztosítani az egyenletes állagot hosszú távon. Józan paraszti ésszel végiggondolva, a nyers hagyma túl nedves, tehát biztosan ki fog maradni a "hosszanfriss" termékből, helyette vagy hagymapor vagy hagymaaroma lesz benne.
A túrót viszont nehéz kihagyni belőle, így annak állagát valahogy stabilizálni kell (hogy a savó benne maradjon), majd az egészet valamivel tartósítani.
Nem olyan bonyolult ez. Ha zárt dobozban 3-4 napnál hosszabb az eltarthatósági ideje, akkor a fentieket valahogy meg kell oldania a gyártónak.
Ergo mindegyik nagyüzemi körözöttnek lesznek ilyen összetevői.
Ha ezeket el akarja kerülni a vásárló, mert nyers hagymára vágyik, ugyanakkor guargumira vagy xantánlisztre nem, akkor két lehetősége marad.
1. Elzarándokol vmelyik piacra, ahol árulnak háztáji előállítású friss tejtermékeket.
2. Előállítja otthon háztáji módszerekkel.
Szerintem a 2. a legegyszerűbb, tekintve a körözött meglehetősen alacsony élőmunka-igényét :)
Ha viszont nem tetszik sem az 1., sem a 2. megoldás, akkor ne szirénázzon a vásárló, hogy guargumival stabilizált, hagymaaromás körözöttet talál a dobozban, amit változatlan formában gyártanak legalább 30-40 éve, tehát hagyományos recept szerint készül.
efhábé 2010.04.15. 14:24:09
Szerinted mi jövedelmezőbb egy cégnek? Nem azt kérdem, mi etikusabb, mi morálisabb, csak azt, mi jövedelmezőbb?
1. Verzió: Néhány forint költségcsökkentés miatt megölni a vásárlót.
2. Ugyanazt a terméket sokszor eladni ugyanannak a vásárlónak.
Szólj, ha sikerült kimatekozni, hogy melyikkel tud több pénzt keresni a cég tulajdonosa.
Nanemá 2010.04.15. 14:24:11
efhábé 2010.04.15. 14:32:21
Sőt, sutyorogják, hogy sok őstermelő is hajnalban a nagybanin termeli a cuccot, amit aztán megveszel tőle, mert olyan cukin tudja mondani, hogy "aranyoskám, vigye már el ezt a kis paradicsomot is a paprika mellé, csak ennyi maradt már összesen".
efhábé 2010.04.15. 14:34:35
BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2010.04.15. 14:36:06
m.blog.hu/ga/galm/image/DSC03426.jpg
m.blog.hu/ga/galm/image/DSC03427.jpg
@efhábé: Attól függ. Vannak olyan zöldségesek akik a magyar termékre építenek.
efhábé 2010.04.15. 14:42:29
izocukor, almaecet, fűszerkeverék, joghurt.
No most az izocukor az aztán rettenetesen nagyon E-mentes termék :)
Széleskörben alkalmazott enzimtechnológiai eljárás az izocukor előállítása. Az izocukor glükóz-fruktóz elegy tömény vizes oldata, amelyet az élelmiszeriparban nagy mennyiségben édesítőszerként használnak. Előnyös tulajdonsága, hogy nehezen kristályosodik, illetve erős nedvszívó képessége miatt megakadályozza a készítmény vízvesztését. A felhasznált nyersanyag: kukorica. A szemekből eltávolítják a fehérjetartalmú csírát, amelyet állati takarmányként hasznosítanak. A csírátlanított szemeket megőrlik, és a keményítőt elkülönítik, majd gondosan tisztítják. Ezután α-amiláz enzimet adnak hozzá, és 85-94 °C-on, 5-6 pH-n előhidrolizálják a keményítőt. Ezt az enzimet hevítéssel inaktiválják, és a lehűtött oldathoz amiloglükozidáz készítményt adnak, amely glükózig viszi tovább a hidrolízist. Az így kapott glükóz-oldatot immobilizált glükóz-izomeráz enzimmel feltöltött oszlopokon engedik át, aminek hatására egyensúlyi reakció során a glükóz egy része fruktózzá izomerizálódik. A kapott oldatot tisztítják és töményre (körülbelül 64 m/m %-osra) bepárolják.
Nem gondolom, hogy káros lenne az egészségre, de valahogy a hagyományos répacukor bizalomgerjesztőbb (és természetesen drágább, mint az izocukor)
Nanemá 2010.04.15. 15:25:31
Nanemá 2010.04.15. 15:31:10
Nanemá 2010.04.15. 15:32:37
Öreg Sam 2010.04.15. 16:25:33
Ugye nagyon meglepődsz,ha azt mondom,hogy az olyannyira kedvelt vhisky-whiskey is ezzel a technológiával készül egészen a besűritésig.Besürités helyett ott erjesztik a keletkezett cukros oldatot :))
Jelen esetben a besürités(vizelvonás) azért szükséges,mert a cukor bizonyos koncentráció fölött nem hajlandó erjedésnek indulni.Ez az érték tisztaságtól függően 60-66% közé esik.
Tovább süriteni azért nem célszerű,mert akkor kristályosodási folyamat léphet fel.
efhábé 2010.04.15. 16:49:34
A paprika esetében nem is a fotó az igazán durva, hanem az, hogy a régi nagy paprikamárkák, amikről eszedbe sem jutna, hogy külföldi paprikával vannak keverve, még azok is kevertek. Szegedi, piros zacskós stb-stb.
Múltkor a metróban a teljes pirospaprika-kínálatból egyetlenegyet találtam, ami csak hazai paprikából készült, a metro sajátmárkás paprikáját, ami ezüst színű zacskóban van. Az összes többiben volt importpaprika (jobb esetben Szerbiából, ami kvázi hazai, rosszabb esetben dél-amerikából meg marokkóból).
Öreg Sam 2010.04.15. 16:50:38
Bakker,benyelte a blogmotor az irásomat.
Szóval: igencsak meglepődsz,ha azt mondom,hogy a mostanában annyira felkapott whisky/whiskey ugyanezzel a technológiával készül,csak ott az elcukrositott keményitőlevet nem besűritik,hanem kierjesztik alkohollá.
Jelen esetben a besüritésnek(vizelvonás) az a jelentősége,hogy egy bizonyos cukor% fölött a koncentráció eleve megvéd a beerjedéstől.Ez más anyagok jelenlététől függően 60-66% cukortartalmat jelent.
efhábé 2010.04.15. 17:11:32
Eszembe sem jut azt mondani, hogy egészségtelen lenne az izocukor, bár nem értek hozzá, természetes anyagoknak tűnnek a felhasznált anyagok, de valahogy természetközelibbnek tűnik a meszes, kéndioxidos stb. cukorgyártás.
vagyok59 2010.04.15. 17:18:05
Bár ilyet sohasem.
Öreg Sam 2010.04.15. 17:24:16
Lepődj csak meg,a szesziparban mindennapos használatban van ez az enzim,csak koncentrált formában izolálva. A hagyományos gabonalepárlók az un. "malátaszérűn" állitják elő,aholis csiráztatnak bizonyos mennyiségű gabonát,szellős helyen,vékony rétegben,falapáttal naponta forgatva,ugyanis a csira tartalmazza ezt a bizonyos alfa-amiláz nevű enzimet :)
képtelen 2010.04.15. 17:25:43
Ha nem jött be a termék, többet nem veszel, ennyi. Odaadhatod a kukázóknak, ők örülni fognak neki. Én mindig megnézem az összetevőket vásárláskor, ha valami új dolgot próbálnék ki, így nem otthon ér a meglepetés. ;)
efhábé 2010.04.15. 17:34:43
Öreg Sam 2010.04.15. 17:40:38
erről beszéltem.az immobilizált glükóz-izomeráz,melyre oly szent borzadállyal nézel,az népes nevén az alfa amiláz,mint emlitettem.Technológiai kérdés ez az "oszlop",kb annyi az értelme,hogy felesleges anyag ne mehessen pocsékba,ugynakkor elegendőt adagoljon a "gép",hogy minden cukor invertálódjon.A malátafőzésnél klasszikusan bemártjuk az ujjunkat a trutyiba,és megnyaljuk az anyagot :))
Ugyanez az empiria az erjedésnél,ujjazás,nyalás,ha már nem édes,hanem savanykás,akkor lehet lepárolni a whiskyt.))
efhábé 2010.04.15. 17:42:06
Továbbá, szépen hangzik, hogy a gyógyszerektől még cukorbeteg nem gyógyult meg, de gyógyszer nélkül sem. Ugyanez igaz a magas vérnyomásra is. Ebben az esetben viszont nem itt kéne keresgélni a gyógyszerek előnyét, ugyebár. A kérdés az, hogy hány ember halt bele a kezeletlen cukorbetegségbe, vérnyomásba és hány a gyógyszerek szedése mellett?
A cukorbetegség megjelenését összekötni a műtrágyázással csak azért vicces, mert a betegség megnevezése is az ie. II. századból származik, de a tünetegyüttest már az ókori egyiptomiak leírták.
efhábé 2010.04.15. 17:50:08
Egyébként, mint írtam is, nem gondolom, hogy olyan borzasztó lenne az izocukor, már ránézésre is csupa természetes anyagot használnak a készítéséhez. Pusztán azt említettem, hogy azért a répacukor előállítása egy fokkal természetesebbnek tűnik (tudom, ott is van minden a mésztől kezdve a kéndioxidon át a felszabaduló ammóniáig).
Ráadásul nem is én hisztizek azért, mert az élelmiszeripar használ mindenféle anyagot. Ha lehet, megpróbálom elkerülni őket, de nem hisztizek, ha vajkrémet akarok enni, tudomásul veszem, hogy vagy otthon keverem, vagy kapok mellé tartósítót meg aromát meg stabilizátort meg emulgeálót meg stb-stb. :)
Amade (törölt) 2010.04.15. 18:12:54
Ez már volt?:
www.tudatosvasarlo.hu/
Öreg Sam 2010.04.15. 18:13:54
Jaaah,mást nem is igen tehetsz/tehetünk.
Csak arra próbáltam rávilágitani egy kis szeletben,hogy nem minden adalékanyag az ördögtől való.
Valaki emlitette pl. a zselatint,mint adalékanyagot.
Könyörgöm,tellesen természetes anyag,ez miatt van télen kocsonyád az asztalon! :))
geniusgenie 2010.04.15. 18:14:48
nadiposzata 2010.04.15. 18:26:38
(arról nem beszélve, hogy van egy másik is, szóval az egy nem állja meg a helyét)
A többi félelem meg, hiába no, meg is írták, eléggé szarul működik a természettudományos oktatásunk manapság.
A műtrágyákról meg annyit, hogy már kedves Jókai pajtás is használt a Sváb-hegyén, pedig akkor még hol volt akármilyen háború is?
Szintén vmi nagyszókincsű kortársnál olvastam: "egykönyvűemberek", ennyit a tudatos fogyasztóról.
Nanemá 2010.04.15. 18:33:12
Öreg Sam 2010.04.15. 18:42:03
lehet rosszul tudod?
Emlékeim szerint létezik egy "bibortetű" nevű species,ami anno kimondottan ruhafesték céljára szolgált a Földközi tenger mellékén. :)
nadiposzata 2010.04.15. 18:45:23
De ha ennyire bosszant tehetsz úgy, mint nagyanyám, aki kiborult, hogy sós a bolti kenyér és neki állt kenyeret sütni az udvaron a kemencében. Mert megteheti.
nadiposzata 2010.04.15. 18:47:55
de csak megbizonyosít.
Nanemá 2010.04.15. 18:47:58
És hiszed, vagy nem, de a magas vérnyomás is, de még esetenként a cukorbetegség is gyógyítható - gyógyszerek nélkül. És igenis, a cukorbetegség is civilizációs betegség, mert nem létezett addíg, amíg a finomított cukrot fel nem fedezték. A cukor olyan, mint a heroin: egy végletesen finomított anyag, amiből minden hasznos anyagot kivontak. A természetben pl. a cukorrépában benne van minden anyag, amire a szervezetnek szüksége van ahhoz, hogy a cukrot fel dudja dolgozni. Na ez vész el a finomításkor. Bővebbet erről a "Cukor blues" c. könyvben olvashatsz.
nadiposzata 2010.04.15. 18:49:04
A Tyne folyó déli partja 2010.04.15. 18:55:14
b) eleve a kertet is elég nehéz kivitelezni mondjuk egy lakótelep közepén...ha meg pl. vesz egy telket, akkor megintcsak plusz idő, nyilván hétközben, vagy azokon a napokon, míg dolgozik, nem igazán lesz rá ideje.
A Tyne folyó déli partja 2010.04.15. 19:05:11
nem értek hozzá, csak kérdezem. van egy olyan gyanúm, h. ha a víz helyett elkezdik ráírni a dolgokra, h. H2O van benne, akkor is jönnek majd a felháborodotott emberek, h. fúj, vegyi anyag...
morrisal_ · www.plafoncsapszeg-gyalu.com 2010.04.15. 19:16:59
Öreg Sam 2010.04.15. 19:23:33
Van benne valami :)
A szabályozás értelmében az összetevők általánosan használt nevét kell feltüntetni.
Ha a kémiai/tudományos igazán preciz és félreérthetetlen megjelölés lenne kötelező,alghanem A/4 lapot kellene minden termékhez mellékelni :)
Nem teljesen korrekt példa: alkoholokból sok ezer van (izo/propil/butil/metil stb/,de mert általánosan az etilalkoholt használjuk fogyasztásra,értelemszerüen ezt tüntetik fel.Nota bene,vízből is van többféle,mi a H2O-t isszuk :)
morrisal_ · www.plafoncsapszeg-gyalu.com 2010.04.15. 19:26:33
morrisal_ · www.plafoncsapszeg-gyalu.com 2010.04.15. 19:29:22
megélhetési SÜNöző (retro homározó) 2010.04.15. 20:12:31
eml 2010.04.15. 20:13:36
XCat 2010.04.15. 20:58:58
Ne lázadozz, jankó fiam, ülj szépen a kis seggeden, és eszegessél műanyagot, hogy hamar szerves trágyává alakulj át, és végre valami hasznod is legyen.
Pista bá 2010.04.15. 22:31:57
amúgy nincs annyi, töredéke se, és olyan főleg nincs közte, ami emberi táplálék minőségű
az a baj, hogy Magyarországon csak a mainstream megy mindenben, aki jobbat akar az úgy járt
salapapa · http://salapapa.hu 2010.04.15. 22:41:36
hogy nagybetűkkel meghirdetnek valamit, majd aki nem tudja elolvasni az apróbetűst az copik.
ezt nevezik a kedves vevő átbaszásának.
nem is olyan rég volt egy post a nagybetűs reklám és a kisbetűs muszájfeltüntetésről a HPP Kft-vel kapcsolatban.
homar.blog.hu/2010/04/06/magyar_termekek_a_vilag_minden_tajarol
illetve a Re:
homar.blog.hu/2010/04/07/re_magyar_termekek_a_vilag_minden_tajarol
és még hány meg hány ilyen van?! hogy döglene meg az összes szófacsaró...
salapapa · http://salapapa.hu 2010.04.15. 22:48:34
parlagfűvel. néhol méternél is magasabbal...
magasról carik rá a tulaj. inkább rohangál segélyért.
hopp-hopp 2010.04.15. 23:31:08
he???
inkább megveszed a szart drágán - és még van képed nagyon csodálkozni...
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
mentsetek meg a tudattalan vásárlóktól
Nanemá 2010.04.16. 07:56:41
THX! ;o)
Nanemá 2010.04.16. 08:06:14
csillagkúll · www.:madeinfidesz.eu 2010.04.16. 11:23:15
efhábé 2010.04.16. 12:06:11
Hát nézd, az egyiptomi is egy civilizáció volt, tehát nevezheted civilizációs betegségnek, de az, hogy a finomított cukor előtt nem létezett, szimplán nem igaz, tekintve, hogy már az egyiptomiak leírták a tünetegyüttesét, valamint magának a betegségnek az elnevezése is az IE. II. századból származik, tehát ismert betegség volt már az antik világban is.
efhábé 2010.04.16. 12:16:10
Market-Ing · http://www.festekszer.hu 2010.04.16. 13:11:55
atechnikacsodai.blogspot.com ; agazdasag.blogspot.com ; idezetekgyujtemenye.blogspot.com
Market-Ing · http://www.festekszer.hu 2010.04.16. 13:17:16
A danone után szabadon (lsd: bíbortetűs színezék az epres joghurtban) pofátalantalanságosság....
azuniverzum.blogspot.com ; idezetekgyujtemenye.blogspot.com ; atechnikacsodai.blogspot.com
Öreg Sam 2010.04.16. 13:18:58
Jaaah,még az is megeshet,hogy igazad van,én nem a vikipédiából meritek,hanem saját kútfőből.)
Csak hát a kor,meg az alkohol...
Pusztulnak a szürke agysejtek észrevétlenül :)
Azért nem adom fel,utána nézek.
Nanemá 2010.04.16. 14:16:03
Anyád barátja 2010.04.16. 15:49:21
Nem az update étkezésemről vagyok híres.
Csülkös pacal mellett döntöttem.Jönnek a haverok is,ha jó idő lesz akkor bogrács,ha nem akkor gáztűzhely.
A végeredmény a lényeg!:)
salapapa · http://salapapa.hu 2010.04.16. 22:34:22
nagyon sok nagyon jó minőségű földünk van, immár évtizedek óta parlagon. pikihenték magukat. ha termelne rajtuk valaki -BÁRKI!- biztos vagyok benne, hogy rengeteg, szar minőséget importáló cég csődbemenne.
s talán valódi Magyar Termék plecsni kerülhetne fel legálisan. :)
salapapa · http://salapapa.hu 2010.04.16. 23:17:07
tudtak a létezéséről. igaz. de nem mindegy, hogy a 60éven felülieket és annak is cca a 20%-át, vagy már 30-40 évesen is és nagyon nagy %-ban terjed-e?!
nem beszélve a cukorbeteg kisgyerekekről, babákról...
érdekességként olvasd el ezt a pár cikket. garantálom, meg fox lepődni ha még valami véletlen folytán nem hallottál volna róla!
www.szabadfold.hu/cikk?4582
www.szabadfold.hu/zoldfold/mitol_kivanatosabb_az_etel
www.szabadfold.hu/egeszsegunk/bovulo_vegyi_lista
www.szabadfold.hu/csaladotthon/venynelkul/a_misztikus_eszamok
remélem, mostmár elfogadja a blogmotor...
vauvauvau 2010.05.14. 00:39:16
A kőrözöttek közül ez a legjobb.
zeugma 2010.09.28. 03:25:03
Egyébként a Bakony körözött ma már Medve "márkanév" alatt fut. A Medve a sajtjaira nem meri ráírni, hogy "sajt", mert a saját bevallásuk szerint is csak 21% sajtot tartalmaz a kockasajtjuk, a lapka meg még annyit sem. Szomorú, mert a Bakony körözött amúgy finom, csak hát ki akar műanyagot enni?
Esztikelány 2010.09.30. 16:30:37