Tékozló Homár

Hogyan terelik az ügyfeleket a magánrendelésre a Péterfy Sándor utcában

2010.08.02. 01:26 | szily | 178 komment

Mindenki, akinek született már gyereke Magyarországon, pontosan tudja, hogyan kényszerítik bele a szülész-nőgyógyászok az anyákat abba, hogy az ingyenes kórházi konzultációk mellett vagy inkább helyett az ő magánrendelésükre járjanak, alkalmanként 10 rugó körüli áron. Olvasónk egy különösen kirívó terelési példát küldött a budapesti Péterfyből, ahol a 4D-s ultrahangon a nem fizető anya hozzátartozóját egész egyszerűen nem engedik be, de ha kiköhög 9900 forintot, akkor mnár igen. Sztori, pirulás nélkül, alant:


Szeretném, ha leközölnék aranyos kis történetemet, mert tehetetlenségemben és haragomban nem tudok mást tenni, mint a nyilvánossághoz fordulni. Cím: Mikola Úr figyelmébe - Avagy egy kispapa hányáttatásai a magyar OEP finanszírozásban

Csodálatos öröm ért engem nemrég, mikor megtudtam megint apuka leszek. Ilyenkor az ember eljár a szokásos vizsgálatokra, hogy nyomon kövesse ennek a kis lurkónak a fejlődését. Részemről az apává érés folyamatában nagy segítségre volt első gyerekünknél, hogy majd minden ultrahangos vizsgálatnál jelen lehettem. Ezek a vizsgálatok magánrendelés formájában történtek.

Miután kiderült hogy megint apa leszek, felvetődött bennem a kósza gondolat, hogy a mostani terhességnél a magyar királyi OEP szolgáltatásait is igénybe kellene venni a terhesgondozásnál.

Így jutottunk el a Péterfy utcai 4D ultrahang OEP által finanszírozott részére. Itt tudni kell, hogy van OEP által finanszírozott és magánrendelés is ugyanazon a helyen és időben. Boldog kispapaként vigyorogva, mint a tejbetök vártam, hogy lássam a babánkat. Mikor eljött a vizsgálat ideje, egy furcsa kiírásra lettem figyelmes a vizsgáló ajtaján.

„A délelőtti OEP rendelésen hozzátartozó nem vehet részt”

Majd egy másik ajtón következőre:

„Kedves kismamák,

A délelőtti rendelésen nincs lehetőség felvételek készítésére. Délután az élményt is nyújtó 4D ultrahang vizsgálat során készül dvd felvétel, és képek a kisbabáról”

Kicsit elszörnyedve, de bízva a szerencsében, megpróbáltam a vizsgálaton történő részvételt. Az ajtóban egy hölgy utamat állta, hogy nem vehetek részt a szűrésen. Többféle hivatkozási alapja is volt.

1. kör

Először is hivatkozott arra, hogy ha mindenkit beenged, az zavarná a rendelést. Elég könnyen vettem ezt az akadályt, hiszen mondtam egyedül vagyok, és nem fogok akadályozni semmit. Nyomós érvként megemlítettem, hogy a délutáni rendelésen (magánrendelés) részt lehet venni.

 


2. kör

Jött a következő hivatkozási alap, hogy pont most elsején lépett életbe egy törvény, ami nem teszi lehetővé hozzátartozók részvételét az ultrahang vizsgálaton.

Hát itt már nehezebben ment az akadály átvitele, rutinosan rákérdeztem, hogy ha ilyen tájékozott a jogszabályi változásokban akkor melyik jogszabály tiltja ezt? Természetesen nem kaptam választ, csak annyit, hogy ha részt akarok venni a vizsgálaton szurkoljak le 9900 forintot. Erre természetesen jött az epés kérdés, hogy 9900 forintba kerül hogy ne tartsák be a törvényt? Természetesen nem, az a magánrendelés ára.

Tehetetlen dühömben és feleségem unszolására felhagytam a kekeckedéssel, hogy a vizsgálat elkezdődhessen.

Nagyon szépen látszik ebből a történetből, hogy 1000-ik helyben itt is milyen profizmussal működik a „tereljük a kismamákat a fizetős szolgáltatások felé” gyakorlat, ellehetetlenítve az eredeti OEP szolgáltatásokat, hogy csak az vegye igénybe akinek feltétlen szükséges.

Persze miért is kéne ezen meglepődnöm, hiszen a nőgyógyászati rendelőkben szintén ez folyik. OEP finanszírozáskor a viselkedési morál szintjét a pokróc jelzővel lehet leírni (bocsánat előre is a pokróc textíliák összes alosztályától), amíg a magánrendelésen a tündi-bündi hozzáállás már alap.

Amíg folyt a  vizsgálat, az előtérben megtaláltam a Péterfy utcai kórház főigazgatójának kifüggesztett minőségpolitikai nyilatkozatát. A teljesség igénye nélkül idézném:

„Kórházunk törekszik arra, hogy a betegek kiszolgálása a legmagasabb színvonal mellett történjen és betegeink elégedetten távozzanak intézményünkből”.

Egy élménnyel szegényebben mentem haza a tehetetlenség teljes dühével.

Természetesen soha többé nem megyek a Péterfy utca 4D ultrahang közelébe.

Egy kispapa
 

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mákvirág 2010.08.02. 09:21:30

A Szent Imrében -Tétényi ugyanez megy.
A legdurvább, hogy ugyanazon szonográfus a sima UH-on undok rohadék, ha a fizetősre mentem nyájas kedveske volt.
Inkább megyek egy profi szonográfushoz maszekba, de a kórházi szarok közelébe már csak elvből sem.
V.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.08.02. 09:22:55

@pioker1933:
ez viszont egy teljesen jo otlet
megszuntetne a munkanelkuliseget es az etnikai kerdest
es az a 2-3 millio magyar tagasan elferne

Skt 2010.08.02. 09:23:15

Hello! Ez biztos így volt? OEP rendelésen nem csinálnak 4D ultrahangot, azért mindig fizetni kell. Sima ultrahang esetén előre kell szólni, hogy egyetlen fotót kapj a csemetédről, különben azt sem lehet.
Egyetértek abban, hogy magánrendelés felé vezetik az embert, de nem így. Engem úgy tereltek, hogy 2 héttel az esedékes ultrahang előtt kértem időpontot, és csak 4 héttel későbbi időpontra tudtak volna adni. Viszont magánrendelés formájában a következő hétre is akár lett volna időpont. És első terhesen baromira nem tudtam, hogy mi ennek a menete.
A Péterfy szerintem is elég durván működik, bár a szülésznőm tök jó volt és a nővérek és a takarítók nagyon kedvesek és figyelmesek voltak.
De a második babát nem ott szülöm.

Priamos 2010.08.02. 09:24:18

@gitáros: Logikai hiba van a gondolatmenetedben; nem (feltétlenül) azt kifogásoljuk, hogy valamilyen ésszerű díja legyen az UH-s részvételnek, hanem azt, hogy amit délelőtt nem lehet normál rendelésben, mert a vonatkozó jogszabály tiltja, azt délután magánpraxisban jó pénzért lehet. Ugyanez volt a kommunizmusban a gmk időkben; az emberek az állami infrastruktúrát használták a magánvagyon gyarapítására... Ennek végek kellene vetni, s ez a mindenkori kormány felelősége (ti: jogszabályokat hozni és azokat betartani és kemény szankciókat kiszabni azokra, akik megkerülik).

egy atlag 2010.08.02. 09:24:33

"Cím: Mikola Úr figyelmébe - Avagy egy kispapa hányáttatásai a magyar OEP finanszírozásban"

Ezen jót röhögtem, mit gondol a posztoló, lehet valaki eü miniszter orvosmaffia tagsági nélkül?

bonyenko 2010.08.02. 09:32:59

A Péterfy S. Egészséggyárban ipari módszerekkel vezetik le a szüléseket. Kicsit bábolna-fíling, amit a sógornőm mesélt.
Bemész, hagynak vajúdni egy keveset, aztán nagyjából azzal a szöveggel, hogy "ugye mennyire fáj ez, anyuka" epidurálnak egyet, aztán pedig "csodák csodájára" nem tudod természetes úton megszülni a gyereket, jöhet a császár.
Ugye milyen hip-hop kész is a baba...

A Szent Imrében, ahol egyébként első rangú a szülészet, egyedül a csecsemős hiénanővérek (tiszt. a kiv.nek) okoznak kellemetlen perceket a testileg-lelkileg egyaránt friss, kipihent kismamáknak SS-tiszteket megszégyenítő hangnemben.
Ja, ha pedig úgymond "felfogadsz" egyet magad mellé, akkor hirtelen átmennek Gellértszálló recepciósba.
A skizofrénia mintha jelentkezési feltétel lenne őnáluk...

cottonmouth 2010.08.02. 09:34:40

@Deneware.: Itt senki sem beteg, de a gyermeke vizsgálatánál joga van jelen lenni az apának is. Mint ahogy később is.

Priamos 2010.08.02. 09:40:20

@Skt: Én is egyetértenék azzal, hogy a magánpraxis felé tereljenek, ha:

1) A béremből meg tudnám fizetni a megánszolgáltatások díjait

2) Az állam nálam hagyná a fizetésem nagyrészét, s nem vonnák le a közel felét

kubatov_kommunista 2010.08.02. 09:44:15

Igen, hát ilyenkor el kéne venni az orvosi engedélyt, diplomát és mondjuk az első 30 orvos után rendben mennének a dolgok.

Ütni kell a magyart, mert még mindig azt hiszi, hogy neki, minden jár. Ez nem a finanszírozás kérdése, meg kell tanítani a NEM szót a magyarnak meg hogy a köztulajdon NEM szabad erőforrást jelent.

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2010.08.02. 09:48:41

„Orbánt a rajongói sem tartják nagy közgazdásznak!

A The Economist szerzője blogbejegyzésében úgy fogalmaz: washingtoni tartózkodása alatt igyekezett az amerikai helyzetre koncentrálni, de a fővárosban mindenki Magyarországról akart beszélni.

A lap leszögezi, hogy nyugtalanító az IMF-tárgyalások megszakítása, különösen, mivel „ Orbán Viktor t még a legnagyobb rajongói sem tartják nagy közgazdásznak”. A blog írója említi a legutóbbi, 2002-es miniszterelnöksége alatt folytatott költekezést, hozzátéve, hogy a kormányfő vélhetően egy nagyon szűk szakértői csapatra támaszkodik és nemigen észleli, mennyit változott a világ azóta.

A blogger szerint az IMF-fel való konfliktus haszna, hogy eltereli a figyelmet azokról a politikai kérdésekről (médiatörvény módosítása, jegybank elnök fizetése), amelyek aggaszthatják a Valutaalapot és az EU-t. A magyarok úgy gondolják, a nemzetközi közösség mindig megsegíti őket – ez jó munkahipotézis, de egyben veszélyes is. Ugyanakkor a magyar gazdaság helyzete jelenleg az elmúlt évekhez képest stabil.

Miss Marple 2010.08.02. 09:54:28

@F173: Amilyen igazad van. A Honvéd Kórházban hét anesztes helyett négy dolgozik, közülük az egyik még rezidens. Ügyelet után a huszonhatodik ébren töltött órában is jól működnek, csak kicsit fáradtak már...

A János Kh. gégészetén ketten csinálják az ambulanciát, rengeteg dühös és türelmetlen beteg közt, valóban ügyetlenül szervezve. A rendelés vége felé mindig lincshangulat van.

Minden kórházban féléves várólisták vannak kböző térdműtétekre (nem életmentő, ugye, csak még fél évig behugyozol, mire föl tudsz állni egy székből...), ugyanazon orvos a budai oldal magánrendelésén két héten belül profin rendberak, hat számjegyért.

DE: pl. a kerületi háziorvosok renszeresen elmennek a rendelés vége előtt fél órával, ha nincs beteg. Tehát hiába megyek be a MUNKAIDEJÜK lejárta előtt egy receptért (5 perc), már csak zárt ajtókat találok. Ez rendszeres. Ja, és később kezdik a rendelést tizenöt perccel, mert "még adminisztrálni kell".

Manci néni, a szomszéd 2010.08.02. 09:54:42

@Iridium: Köszönöm a részletes, kimerítő választ a 4D fogalmáról, így már teljesen világos minden! :)

Miss Marple 2010.08.02. 09:55:40

@Bánki Erik pécsi ingatlanpanamái igen jelentősek!: Köszönjük a hozzáértő kommentárt a témában, troll bácsi!

BGy · http://babosi.blog.hu 2010.08.02. 09:57:48

Az én cégem is forgalmaz 4D (real-time 3D) készülékeket. Néhány tévhitet szeretnék eloszlatni. Nem 2-3 fps, hanem a 15-16 fps is simán megy nekik. A 4D az egy opció a gépen és nem ugyanazzal a fejjel kell végezni, mint a 2D ultrahangot. Egy ilyen fej 3-6 millió között mozog, gyártótól függően, plusz a feldolgozó szoftver. Nem olcsó játék és elsősorban nem diagnosztikára használják, hanem babamozira.

teknős 2010.08.02. 09:59:53

A magánrendelésen nem az Eü szűrést fizeted meg, hanem azt, hogy részletesen elmagyarázzák neked, hogy mi micsoda. Nem biztos, hogy azokra a felvételekre van szükség a szűrésnél, mint amit nagyvonalúan babamozinak neveznek.
Az, hogy nem mehet be az apa a szűrésre az tény, de nekünk már 1992-ben sem engedték meg és a kilenc gyerekemből több született emeszpé-eszdéesz kurzus alatt, mint a másik bandánál.

Nálunk meg van az oka is, amiért nem lehet. Amikor futószalagon megy a szűrés előfordulhat, hogy a következő kismama esetleg nem venné jónéven, hogy egy apuka olyan körülmények között látja, ahogyan kilép a vetkőzőből, hiszen nem csak kizárólag hasi UH létezik.

De ezt valóban rendezni kellene, hiszen lehetne olyan körülményeket teremteni, hogy ez ne legyen akadály.

A kismamák erősen ludasak a kialakult viszonyokban
a példa nem egyedi: "Tehetetlen dühömben és feleségem unszolására felhagytam a kekeckedéssel, hogy a vizsgálat elkezdődhessen."

csípősmustár 2010.08.02. 10:17:28

Bemehet? Nem mehet be?
Hogy van ez?
Az, hogy a gyerekemmel bemegyek, alap. Eddig még sehol nem akartak kiküldeni, remélem, nem is fognak.
De egy nagykorú emberrel nem mehet be egy hozzátartozó vagy bárki, akiben ő megbízik? Le van az írva valahol, hogy a beteg (?) csak egyedül léphet az orvos színe elé?
És ha le van írva, akkor mi az indok rá?

Iustizmord 2010.08.02. 10:20:53

@...Ahoj...: ORBÁN VIKTOR címére, a FIDESZ központi címére valamint még vagy 9 képviselőnek írtam egy levelet egy ügyből kifolyólag kb 2 hónapja.

GONDOLOD HOGY EGYTŐL IS KAPTAM VÁLASZT?

biztos nem volt a problémád valós.... ŐK eztet jobban tudják ám...

Secnir 2010.08.02. 10:27:31

4D-s ultrahang?

egy vicc.
amikor jött a legifjabb, mi is elmentünk, és csinltattunk egy "4-D"-s képet, hogy hogy fog ugye kinézni.
Hát valahol ET és egy zombi között volt a kinézete. Értelmét azóta sem látom.
Nem is fogunk többet csináltatni...

Pályaelhagyó autóversenyző 2010.08.02. 10:28:40

@Vad.Korte: a peldad a legtobb esetben teves: a varolista nem az emberi vagy gepi kapacitas hianya miatt alakul ki, hanem a (szerintem allatira alkotmanyellenes) teljesitmenyfinanszirozas miatt:

ha betelt a havi (alacsonyan megallapitott) kvota, akkor a korhaz arra hivatkozva nem lat el, h neki erre nincs penze. persze, ha neked akadna, egybol el lennel latva...

mbaye (törölt) 2010.08.02. 10:40:10

Az orvosok valóban kevesebbet keresnek, mint a nyugati kollégáik, de az ilyen trükkökkel simán elérik azt a bevételt, ami miatt már megéri nekik maradni.
Egy sebész ha nem kap naponta több százezer forintot zsebbe, akkor elég rossz napja van, vagy balfék.
Nőgyógyászok szintén magasan a bejelentett fizetés felett keresnek.
Egyszerűen visszaélnek azzal, hogy hatalom van a kezükben. Pont az a mentalitás, mint a zsebre bírságoló rendőr és parkolóőr, vagy a korrupt APEH-es esetében, ezért nem értem, miért elnézőek velük szemben a hatóságok.
Mostanában sokat járok egy nagy egyetemi klinikára, látom, hogy még a takarítónő is kap egy ezreset a betegtől, ha kiviszi a használt pelenkát egy ágyhoz kötött betegtől.
Az ápolók meg csak a neten lógnak, semmit nem csinálnak egész nap, ha csengetsz nekik, akkor már várják a pénzt. Nem extra szolgáltatásokért, hanem a munkakörük ellátásáért tartják a markukat.
És megvan a tarifa mindenre. A műtős, aki a beteget viszi a műtőbe, kap ezer, kétezer forintot, ez napi akár tízezer is lehet, ami nem sok, de ha nem kapja meg, akkor úgy vágja oda az ágyra a frissen műtöttet, hogy az embertelen.
Az aneszteziológusok tarifája tízezertől kezdődik, egy szerencsétlen nyugdíjas csak egy ezrest adott, mert nem tudta, mi a dörgés, erre a csövet úgy nyomta le a torkán, hogy végig felsértette.
Tehát az, hogy nem keresnek sokat, nem igaz. A láthatatlan jövedelmek messze meghaladják a bejelentettet.

Vonatos Flash játék · http://trainhelp.i-host.hu 2010.08.02. 10:47:03

A 4D ultrahang olyan mint az MP3 lejátszóknál az MP4, MP5 és még kitudja hány lejátsó :D
Minnél magasabb a szám a sok birka annál jobban bukik rá :D

Kimérős szaloncukor (Lédig) 2010.08.02. 10:47:09

@Manci néni, a szomszéd:
Az én TAJ számomra pedig ideggyógyászati kezelés van elszámolva,pedig akkor sem és msot sem vagyok idegbeteg...

Ismerősnek pedig Mátészalkán volt sürgősségi ellátása, pedig életében nem volt Mátészalkán...

AlulírottFentemlített 2010.08.02. 10:49:34

@fagzal:
Igazad van, meg kell fizetni az orvosokat, de ez csak akkor legyen így, ha mindenki mást is megfizetnek rendesen.

Pl. az egyszerű kétkezi munkásokat, akik ténylegesen termelnek, építenek valamit, sokszor embertelen körülmények között és kapnak érte minimálbért, a nyugdíjuk meg, ha meg is érik, szintén kurva kevés lesz.

pakesz (törölt) 2010.08.02. 10:52:13

a poszt tolo menjen oda Orban kiralyhoz, es vagja jol pofan
elvegre o lokte a hulye dumat hogy ingyenes az egeszsegugy meg egyebek
meg is szavaztatta a sok hulyevel, hat mi az hogy a NÉPFENSÉGNEK nincsen igaza???

ave 2010.08.02. 10:57:41

4D allami penzbol?? Remelem nem!!

Netuddki. 2010.08.02. 10:59:22

@Manci néni, a szomszéd: "Mondja meg nekem valaki, hogy mi az a 4D! Mi a negyedik dimenzió?"

Valaki írt egy programot amivel a sima ultrahangot átalakítja hülyék számára is értelmezhető képpé. Aminek kérdés mekkora köze van a valósághoz. A lényeg, hogy jó sokat tejeljenek érte.
Mellesleg én sosem voltam benn ultrahangon. Mijafszomnak? Azért van, ha gond lenne azt ki tudják szűrni. Persze sajnos ezt sem tudják kiszűrni teljesen. Ismerek olyat ahol nem sikerült.

krj 2010.08.02. 11:01:11

ha kötelező vizsgálat volt, akkor nem értem, miért nem engedték be, mert tényleg nem zavar +1 fő. ha nem kötelező, akkor tessék kifizetni akár a kórháznak, akár a magánrendelőnek.

egyébként meg a legnagyobb okosság az, ha a magánrendelést a kórház infrastruktúrájával végzik, miközben csak "helyiségbérletet" fizet, eszközbérletet nem.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.08.02. 11:01:45

Arra válaszolt már valaki, hogy mi a negyedik dimenzió a 4D-ben?

Netuddki. 2010.08.02. 11:04:18

@pakesz: "ingyenes az egeszsegugy"

Ez csak egy politikusi átverés. Csak azért mondják, hogy le tudjanak húzni TB meg egészségügyi hozzájárulás címén. Sokkal többet fizetünk, mint tőlünk nyugatabbra. Cserébe meg lófszt kapunk. Aki pedig normális ellátást akar az fizessen. Tisztelet a néhány kivételnek, de most sajnos egy se jut eszembe.
Na itt ezt jelenti az INGYENESSÉG. Vagyis csak azoknak akik nem fizetik az adót aztán mégis kapják az alapellátást. Ja!

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.08.02. 11:06:19

@kovi1970: "Cserébe meg lófszt kapunk."

El vagy nagyon tévedve. vegyünk például egy rákost, havi 1M csak a gyógyszere.

Manci néni, a szomszéd 2010.08.02. 11:06:30

@atpijkamo: Igen! :)

Iridium 2010.08.02. 09:36:50

Mi a 4D: X, Y, Z, 9900HUF

Viszont lenne még egy kérdésem, mielőtt ismét teherbe ejtetem magam: vajon színes ez a 4D? Mert ha nem, addig nem szülök, amíg színes nem lesz! Nekem ne szúrják ki a szememet egy szaros fekete-fehér képpel 9900 Ft-ért!

Netuddki. 2010.08.02. 11:08:07

@kovi1970: Még annyit. Ez az egész lehúzás nagyon jól ki van találva. Vagy mégsem?

A munkaadó fizeti ugye ezeket az eü. adókat. Nem számít bele a bruttóba, hogy még kb. 30%-al lehúzzák a dolgozót ezért sokan nincsenek is tudatába mekkora lehúzás megy eü címen. Max. akkor amikor a munkáltató nevetséges bért akar csak fizetni. Már ha egyáltalán van munka. Az elmúlt 20 év alatt ez (is) vágta tönkre az országot. De mint látszik a fidesz is folytatni akarja e dicső hagyományt.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.08.02. 11:08:53

@Manci néni, a szomszéd: Ezt én is megígérem. Amíg színes nem lesz, biztos nem szülök.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.08.02. 11:10:21

@Manci néni, a szomszéd: "Nekem ne szúrják ki a szememet egy szaros fekete-fehér képpel"

Ezt elképzeltem Monty Python jelenetként.

Manci néni, a szomszéd 2010.08.02. 11:10:43

@atpijkamo: Na, ez meg a másik! Mesélje el nekem valaki mitől olyan kurva drágák a gyógyszerek? He? És ne azzal kezdje, hogy a kutatások...

Mert az Algopyrint már évtizedekkel ezelőtt kikutatták és nemhogy olcsóbb lenne, napról-napra drágul. És mi van benne? Semmi.

Oké, legyenek az új gyógyszerek kurva drágák, de olcsósodjanak idővel, amikor a kutatásra fordított pénz már megtérült. Azaz egy hónap után...

Secnir 2010.08.02. 11:13:40

4. D?
nulldimenzó a pont (nullvektor)
első dimenzió a vonal (gyk. hosszdimenzió)
második a sík
harmadik a tér
negyedik az idő (gyk. a tárgy olyan térbeli kiterjedés, amely merőleges az első három dimenzióra)

Netuddki. 2010.08.02. 11:15:13

@atpijkamo: Szerintem meg te vagy eltévedve. Aztán ki fizeti a havi 1M forintot? Kinek?
Na ne röhögtess. Amikor lépten-nyomon gyűjtenek rákos embereknek gyógyszerre, kezelésre (nyilván egy részük átverés). Biztos azért mert fizeti a TB mi?

Secnir 2010.08.02. 11:15:25

na, ez elúszott, hála a blogmotornak...

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.08.02. 11:15:58

@Manci néni, a szomszéd: Nem lehet mással kezdeni, mint hogy kutatások...

Azért a gyógyszer nem olyan, mint amit a
loncsos-fosos Szpirosz tálal eléd. Szigorú előírások mellett lehet csak gyártani, garantáltan azt kapod, amiért fizettél.

Netuddki. 2010.08.02. 11:16:58

@Manci néni, a szomszéd: "Mert az Algopyrint már évtizedekkel ezelőtt kikutatták és nemhogy olcsóbb lenne, napról-napra drágul. És mi van benne? Semmi."

Acetil-szalicilsav. Szalicil és ecet. Ha nagyon akarnád még otthon a konyhában is elkészíthetnéd. XD

Netuddki. 2010.08.02. 11:18:46

@Manci néni, a szomszéd: "vajon színes ez a 4D?"

Persze. Szép aranyszínű.

Manci néni, a szomszéd 2010.08.02. 11:20:09

@kovi1970: Hoppá, ez érdekel! Van a neten valami leírás a házi algopyrin kotyvasztásról?

Nem a macskabajszos, varjúhájas verzióra gondoltam :)

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.08.02. 11:24:43

@kovi1970: "Szerintem meg te vagy eltévedve. Aztán ki fizeti a havi 1M forintot? Kinek?
Na ne röhögtess. Amikor lépten-nyomon gyűjtenek rákos embereknek gyógyszerre, kezelésre (nyilván egy részük átverés). Biztos azért mert fizeti a TB mi?"

Nem értem, mit akarsz mondani. A rákosok gyógyszerét a TB fizeti. 100%. A TB nem rendez gyűjtést a rákosoknak. Jobban el vagy tévedve, mint gondoltam.

A gyerekrákos meg más lehúzós bandának meg ne fizess pénzt. Van évi 600 rákos gyerek. Egy tízmilliós ország TB-jének legyen már elég suskája 600 beteg ellátására. Olyan alapítványnak fizess, ami el tud számolni a pénzzel. De nem úgy, hogy 60% megy a működésre. Legegyszerűbb az egyházaknak fizetni. A pedofil papok ellenére még azok a legmegbízhatóbb szervezetek.

Manci néni, a szomszéd 2010.08.02. 11:25:29

@kovi1970: Te át akartál engem verni! Az az aspirin hatóanyaga, az nem érdekel, nem használ fejfájásra. Az algopyriné a Metamizole natrium...

Na vajon ezt elő lehet-e állítani itthon?

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.08.02. 11:27:22

@Manci néni, a szomszéd: Ha nem tudod magadtól, ne csináld!

A kábítószerekre, meg egy csomó gyógyszerre véletlenül jöttek rá, úgy, hogy elcseszték a kevergetést. Nehogy rátalálj egy újfajta méregre.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.08.02. 11:28:31

@kovi1970: A fekete meg a fehér is szép színek.

ArgonX 2010.08.02. 11:31:48

Engem beengedtek minden ultrahangra, pedig Budapesti kórházak voltak (több is). Nem mintha egynél többször igényeltem volna a dolgot. Biztos én vagyok elbaszva, de nem nagyon tudott lázba hozni egy fekete-fehér, mozgó, amőbaszerű paca... A kedvencem, amikor az ismerős kismama az erről készült fényképet mutogatja boldog, boldogtalannak. Minek? Semmi nem látszik rajta.

A 4D-ért viszont magánrendelésre mentünk, de azt már utólag a feleségem is elismerte, hogy teljes mértékben felesleges volt... Azon se látszik sokkal több.

Manci néni, a szomszéd 2010.08.02. 11:36:31

@atpijkamo: A fekete mitől szín? Attól, hogy elnyeli az összes fotont?

Hallott már olyat valaki, hogy

- Mi a kedvenc színed?
- A fekete.

Szerintem nem...

horex · http://horex.uw.hu/ 2010.08.02. 11:37:54

@atpijkamo:
gyerekrákos meg más lehúzós bandának ..."
éppen tegnap irtam egy oldalnak, ahol rákellenes szereket is árulnak
Kérdeztem,mi a garancia a hatásosságra?
válasz

"Pontosan ugyan annyit, mint amit a Melphalan, Dibróm Dulcit, Dibróm Mannit, 6-Merkapto purin, Cytozin Arabinozid, Daunorubicin, Mitomycin –C, Cholchicin, Hydroxi-urea, Vinblastin, stb, készítményeket alkalmazók tudnak"
Szerencsére nem érint a dolog,de mérgesit az ilyen lehuzás, pláne halálos betegség esetén
És nem is ezt kérdeztem

Netuddki. 2010.08.02. 11:39:15

@Manci néni, a szomszéd: Akkor bocs. ;)

"Na vajon ezt elő lehet-e állítani itthon?"

Persze, ha ismered a receptet. XD

plb 2010.08.02. 11:40:28

Ilyenkor örülök, hogy feltalálták a terhesség elleni védekezést. Juhéééé!

horex · http://horex.uw.hu/ 2010.08.02. 11:40:56

@atpijkamo:
Egy tízmilliós ország TB-jének .."
Csak finomianék, hogy kb. 1,5millió valós adózó van
Az nem jácc,hogy állami fizetésböl visszaszedik az adót, ugyanoda ahol adig is volt
Csak a valós vállalkozók adózását lehet figyelembevenni, az pedig kevés

csintapala (törölt) 2010.08.02. 11:44:44

@Manci néni, a szomszéd:

Hallottál már olyat, hogy
- Mi a kedvenc állatod?
- A kullancs.

Ugye nem, de ettől még a kullancs egy állat marad. A fekete megy egy szín.

jabba2 2010.08.02. 11:46:45

Az igazgató kamu szövege mellé ki szokták függeszteni a betegjogi képviselő elérhetőségeit is,na ezt ajánlom mindenki figyelmébe!
(bár azt nem hallottam hogy bárkin is segítettek volna!!:((.)

háténvagyokaz 2010.08.02. 11:49:42

@fagzal: "az orvosokat VÉGTELENÜL meg kellene fizetni: rengeteget tanulnak, életeket mentenek meg, emberek, családok sorsáról döntenek. Kapja az orvos az én fizetésem tízszeresét, és minden létező kedvezményt, dolgozzon kevesebbet, legyen megbecsülve"
Az orvosok rengeteg támogatást kapnak amíg megszerzik az orvosi diplomájukat az adóinkból támogatott képzések során. Míg egy átlagos költségtérítéses képzés 120-200ezer Ft/félév, általában 8 féléven keresztül, addig az orvosképzés költségtérítése 850-975 ezer Ft/félév 12 féléven keresztül. Gondolom, ennyibe kerül kiképezni egy orvost; ha pedig támogatott képzés során tanul, ezt az adókból fedezi Állambácsi.
Elismerem, rengeteget kell tanulniuk, hogy megkapják a diplomájukat, de ez valahogy helyénvaló, ahol életekkel, agészséggel, emberi épséggel dolgoznak.

Az, hogy ezek után pluszban lenyúlják az egészségügyet, az gusztustalan. Jónevű érsebész magánrendelésen előzékenyen ajánlotta, hogy szerez ultrahabg vizsgálatra időpontot és postán értesít róla. Teljesen odavoltam az előzékeny és maximálisan ügyfélbarát szolgáltatástól, míg meg nem kaptam az időpontot - együtt azzal a lelettel, amit doktor úr az állami rendelésen is volt szíves naplózni (ahol persze sose jártam).

Drukkoltam annakidején a Hospinvestnek. A programjukban benne volt az is, hogy csakis szigorú kontroll és bérleti díj fizetése fejében használhatják az orvosok a kórházak eszközeit magánrendelésen. Sajnos től sok érdeket sértettek és "úgy alakult", hogy belebuktak a próbálkozásba. Pedig jót akartak.

De ott van a szentesi orvosper is: index.hu/bulvar/orvos4649/?print
A betegektöbbezer aláírást gyűjtöttek, hogy ne csukják be az orvosokat, a köztársasági elnök lecsökkentette a börtönbüntetést. Pedig tudatosan csaltak, közokiratot hamisítottak, nyilván az alkalmankénti többszázezer forintos hálapénz után sem adóztak... Most akkor mi is van? A társadalom szemében ez nem is olyan komoly bűncselekmény? De ha az aláírásával támogató néninek azt mondják, hogy sajnos fél évig még várnia kell a csípőprotézisre mert egy külföldi beteg megkapta jogtalanul, akkor ő is felháborodik, de nyiléván csak az OEP-t szidja...

Nem jól van ez így, de nem hiszem, hogy Mikola miniszter úr van annyira tökös, hogy bármit is változtasson...

horex · http://horex.uw.hu/ 2010.08.02. 11:50:17

@csintapala:
Egy terhes asszonyka ellenőrzésre megy a nőgyógyászhoz.
A vizsgálat után szégyellősen megszólal:
- A férjem megkért, hogy kérdezzek meg valamit.
- Tudom, tudom. - feleli a doktor - Megnyugodhat, a szex nem veszélyes egészen a terhesség utolsó hónapjáig.

- Nem egészen erről van szó.
A férjem azt szeretné tudni, hogy nyírhatom-e továbbra is én a füvet.

Skt 2010.08.02. 11:57:09

@Priamos: Félreértettél, nem azzal értek egyet, hogy magánpraxis felé vezetik az embert, az én pénztárcámat is megfeküdte az, hogy ott szültem a fiam. Azzal értetten egyet, hogy ez létezik a Péterfyben, de nem úgy, ahogy a kispapa írta.

Skt 2010.08.02. 12:00:18

@bonyenko: Én 8 órát vajúdtam és természetesen megszültem a gyerekem, pedig 5 kg-os volt. Szerintem nem a császár a jellemző ott.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.08.02. 12:14:38

@Manci néni, a szomszéd:

- Miért egyre több a bűnöző?
- Mert a rendőrörsön előállítják őket.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.08.02. 12:17:14

@horex: "Egy tízmilliós ország TB-jének .."
Csak finomianék, hogy kb. 1,5millió valós adózó van"

Mondtam én hogy tízmillió adózó???

Mondjuk 1,5 millió adózó, kinemszarjale. De annak is csak fika 600 beteg.

Maz 2010.08.02. 12:17:28

Hát... én egy kicsit másképp látom az egészet.

Az eset nem is egyedülálló, ugynez történt a Baross utcai kórházban.
Ott sem mehet be az apuka, csak akkor, ha fizet. Ott az volt kiírva, hogy azért, hogy az ember ne lásson közben más nőket. Marhaság, mert egyszerre csak egy ember mehet be, szóval erről szó nincs.

Olvasom, hogy végbéltükrözés. Az teljesen természetes, hogy nem hívom be a családot, ha a hátsómban nézelődnek. Sőt, amikor a nőgyógyászati vizsgálat van, akkor sem szokás bemenni.
De könyörgöm. A terhesség NEM BETEGSÉG. Nagyon fontos, hogy az apuka is lássa a gyereket, és hadd használjam e csöpögős kifejezést, részese legyen a csodának.
Különben lehet, hogy csak annyit lát az egészből, hogy a felesége egyre hízik, semmihez sincs kedve, csomó pénzbe kerül - mire fel? Szóval nagyon fontos, hogy mindketten átérezzék. Az apává válás egy hosszú folyamat, nem a szülésnél kezdődik, és nem ott ér véget.
Amúgy meg, akár a végbéltükrözésnél: miért ne lehessen benn a nejem, ha én azt szeretném? Hogy biztos legyek benne, nem készít a doki fotókat, amik végül a farfúrók oldalán landolnak (csak poénnak írtam). Vagy mert én úy érzem magam biztonságban.
Miért nem a doki van miattam? Miért én vagyok a doki miatt?
Ez a terület tele van pénzéhes emberekkel. Minden lehetséges alkalommal megpróbálnak lehúzni. Annak ellenére, hogy az oeptől meg megkapják a pénzt.

Az előző terhességet magánorvosnál vittük végig. A doki 100%-ig rendes volt. Előre megmondta, mennyit kér az egészért, és ha ok, akkor vállalja a szülést. Nem kért sokat, simán megérte. Az ultrahangos is magán volt, az is bőven megérte.

A mostaninál sajnos nem mehettünk hozzá, mert magánkórházban rendel, és ott az a pár nap kb fél millió - nekünk ez sok volt. Ezért választottuk a kincstárit. Ott is sok rendes orvos volt - meg sok aki nem. Gyereknek néznek, nem mondanak semmit, órákat kellett várni - hát, most már sajnálom, hogy nem kerestünk másik magánorvost, sokkal jobban megérte volna, mert magát a terhességet mindketten sokkal rosszabbul éltük meg, sokkal rosszabb élmény volt, mintha magánrendelésre jártunk volna.

Ez tipikusan az a szituáció, ha egy kis jószándék lenne, mindenki jobban járna. A gyerekvállallás így sem egy egyszerű helyzet, ha ennyire elvadítjuk a szülni vágyókat, olyan hamar elfogyunk, hogy csak na.

A kommentelőnek üzenek, keresse fel a betegjogi ombudsmant, és írja le neki az esetet, kérjen tőle jogi állásfoglalást. Pozitív esetben irány az egyik tévéhez...

preston 2010.08.02. 12:17:41

Kedves Nép, nem ti zavartátok el a gyurcsányt, nem ti népszavaztatok arról, hogy ne legyen semmiféle reform, változás? kevés pénzt is lehet pazarolva felhasználni.az orvosok 5% .nak jó, ami van, a hűberes feudalis egészségügy.a tisztességes többség belekényszerül.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.08.02. 12:18:16

@Skt: "természetesen megszültem a gyerekem"

Természetesen, különben nem lennél itt.

(Csak kekeckedek, ne kapd föl.)

egyedi 2010.08.02. 12:19:30

Én is ott szültem.Amikor ultrahangra kértem időpontot megkérdeztem, hogy 4D felvételt is lehet-e készíteni. Elmondták, hogy az csak a délutáni rendelésen van pénzért. Mivel azt szerettem volna, eldönthettem melyikre megyek.
És simán szültem, mindenki kedves volt, pedig a választott orvosom nem tudott jönni, így az ügyeletesnél született a fiam. Nekem csak pozitív tapasztalatom volt a Péterfyben.

helianthus 2010.08.02. 12:26:35

@staropramen: :D:D:D
néha vernének is...ez jó

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.08.02. 12:27:29

@horex: "mérgesit az ilyen lehuzás, pláne halálos betegség esetén"

Sajnos pont azokat könnyű így lehúzni. Kapaszkodnak az utolsó szalmaszálba is.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.08.02. 12:29:00

@preston: "Kedves Nép, nem ti zavartátok el"

A közé tartozol, akkor helyesen: "Kedves Nép, nem mi zavartuk el"

Ha nem tartozol közé, de dumájj!

galicius 2010.08.02. 12:29:03

Mindegyik orvos ezt csinálja.Basszák meg a jó kurva anyjukat!

horex · http://horex.uw.hu/ 2010.08.02. 12:52:19

@atpijkamo:
Hacsak az a 600, milyen 600, beteg lenne
D minden betegnek, a nem halálosnak is a saját baja a legnagyobb, azért vergődik, hogy őt finanszirozzák jobban és ne kelljen várni
Nem mintha értenék hozzá, de..
mi az hogy csak X operációt vizsgálatot finansziroznak
A gépek és a személyzet ott áll a korházban, a személyzetet + rezsit akkor is fizetni kell ha nem dolgoznak

Egy kórház havi fenntartása X millió
Ha futószaalgon végzik a műtéteket az akkor is annyi,mert szerintem a kicsorbult szike a varrózsinór nem tétel egy műtétnél. Van pár korháznak CT-MRI-je is mégis sorállás van rá

Ha magánuton megyek , érdekes nem kell várni, ha beutalóval akkor hónapokat
Persze ez magán cég ez érthető, mert kifele megy a pénz az OEP-bol

Tersi 2010.08.02. 12:55:47

@Maz: Egyetértek. Első gyerekemnél amikor még terhes volt vele a feleségem a magzati szívultrahang vizsgálatnál amikor meghallottam a pici szívhangját - na ott fordult egyet a világ velem.

megitális rózsa 2010.08.02. 12:57:39

@Manci néni, a szomszéd:

Fekete országot álmodtam én,
ahol minden fekete volt,
minden fekete, de nem csak kívül:
csontig, velőig fekete,
fekete,
fekete, fekete, fekete.
Fekete ég és fekete tenger,
fekete fák és fekete ház,
fekete állat, fekete ember,
fekete öröm, fekete gyász,
fekete érc és fekete kő és
fekete föld és fekete fák,
fekete férfi, fekete nő és
fekete, fekete, fekete világ.
Áshatod íme, vághatod egyre
az anyagot, mely lusta, tömör,
fekete földbe, fekete hegybe
csap csak a csáklyád, fúr be furód:
s mélyre merítsd bár tintapatakját
még feketébben árad, ömöl
nézd a fü magját, nézd a fa makkját,
gerle tojását, csíragolyót,
fekete, fekete, fekete
fekete kelme s fekete elme,
fekete arc és fekete gond,
fekete ér és fekete vér és
fekete velő és fekete csont.
Más szin a napfény vendég-máza,
a nap a színek piktora mind:
fekete bellül a földnek váza,
nem a fény festi a fekete szint
karcsu sugárecsetével
nem:
fekete az anyag rejtett lelke,
jaj,
fekete, fekete, fekete.

littlered 2010.08.02. 12:57:55

A cikkíró sztem eltévedt, ha ki volt írva, hogy délelőtt a vállakozás gépén nincs mozi és hozzátartozó, akkor köcsögség nekiesni az ott ülő alkalmazottnak, mert ez van és kész. A vizsgálat célja a baba és mama állapotának felmérése, OEP pénzből ne tessék mozizni, ha megkérhetem, nem ilyen célokra fizetem a járulékot. Köszike.

megitális rózsa 2010.08.02. 13:01:20

Fekete országot álmodtam én,
ahol minden fekete volt,
minden fekete, de nem csak kívül:
csontig, velőig fekete,
fekete,
fekete, fekete, fekete.
Fekete ég és fekete tenger,
fekete fák és fekete ház,
fekete állat, fekete ember,
fekete öröm, fekete gyász,
fekete érc és fekete kő és
fekete föld és fekete fák,
fekete férfi, fekete nő és
fekete, fekete, fekete világ.
Áshatod íme, vághatod egyre
az anyagot, mely lusta, tömör,
fekete földbe, fekete hegybe
csap csak a csáklyád, fúr be furód:
s mélyre merítsd bár tintapatakját
még feketébben árad, ömöl
nézd a fü magját, nézd a fa makkját,
gerle tojását, csíragolyót,
fekete, fekete, fekete
fekete kelme s fekete elme,
fekete arc és fekete gond,
fekete ér és fekete vér és
fekete velő és fekete csont.
Más szin a napfény vendég-máza,
a nap a színek piktora mind:
fekete bellül a földnek váza,
nem a fény festi a fekete szint
karcsu sugárecsetével
nem:
fekete az anyag rejtett lelke,
jaj,
fekete, fekete, fekete.

horex · http://horex.uw.hu/ 2010.08.02. 13:26:32

Most nézem a betegéletutam, mit fizetett utánam az OEP

728,000 vizsgálatok,műtétek
184,000 gyóygszer támogatás

164,000-ret én fizettem gyógyszerért
6000-rt UH és 25,000-et MRI ért
2000.01.01 óta

paráznabillegető 2010.08.02. 13:31:10

9900???
oszt visszaadtak egy százast, vagy hogyan?

horex · http://horex.uw.hu/ 2010.08.02. 13:41:10

@Maz:
Elkapott a teljes béltukrözés bizony
Doki-aszisztens és még egy helyes aszisztens
Ott ült mellettem, néha fogta a kezem és elhuorizáltunk
Kicsit kínhumor volt, de segitett
Aztán egyszercsak rámugrott lovaglóülésben,amikor a doki mondott neki valamit
Na gondoltam,ilyen helyzetben a kefélés nekem nem megy
Aztán elkezdte a hasamat keményen nyomni maszirozni, hogy a szonda jó irányba forduljon
Amugy végighumorizáltuk az egészet

Azt persze hogy látogatók bejőjjenek, fizetés ellenében sem szerettem volna :))

BGYCS 2010.08.02. 13:57:41

Péterfy S. utcában nem volt semmilyen rossz élményünk, inkább döbbentünk pár dolgon. Pl. az ultrahangos kérte, hogy figyeljek a cuccainkra amig feleségem bent van, mert röptében tünnek el dolgok. Sőt, később a főorvos emlitette, hogy előző nap lopott el egy apuka egy légzésfigyelőt az egyik kiságyból az osztályon addig, mig látogatóban volt a hetedik vagy nyolcadik pucujánál.
A Baross utcai női klinikán ellenben fasisztoid hangulat uralkodott SS szülésznőkkel és horrortapló nővérekkel. Hintenem kellett pár forintot a tetvek között, hogy embernek nézzenek minket.

horex · http://horex.uw.hu/ 2010.08.02. 14:22:28

nyomon kövesse ennek a kis lurkónak a fejlődését."

Most olvasom csak
Nem lurkó, pocaklakó!
Hameg megint apuka leszel,akkor a másik gyerek meg a csimóta

mattone 2010.08.02. 15:11:34

„Kórházunk törekszik arra, hogy a betegek kiszolgálása a legmagasabb színvonal mellett történjen és betegeink elégedetten távozzanak intézményünkből”.

Egy kórházban a gyógyultság már nem is fontos, csak az elégedettség? Jellemző....

Kismacska (BELLA) 2010.08.02. 15:46:39

Úgy bírom, mikor valaki, akinek olyan mázlija volt, hogy nem fizetett és mégis jó ellátást, figyelmet stb. kapott, elkezdi fikázni a többit. Mintha csak kitalálnák a többiek, hogy hogy bántak velük. (OFF: ez olyan, mint a BKV-orkok és a zaklatásuk: ha nem történt vele ilyen, már nem is történhet meg mással. ON)

Általánosan elmondható, hogy ha nem fizetsz - rossz ellátást kapsz. Ha nem adsz kenőpénzt ELŐRE, le se xx@rnak. Ez nem zár ki néhány üdítő kivételt.

(Ilyen volt pl. az én élményem a Honvéd kórházzal - térd MRI, tök kulturált kórház, korrekt útbaigazítás, rövid várakozás, profi csapat. De szerintem ez a ritkább!)

horex · http://horex.uw.hu/ 2010.08.02. 15:53:09

@mattone:
betegeink elégedetten távozzanak "

Beteg akkor távozik elégedetten ha gyógyúlt
Nem akkor, ha jó lett a manikűr, a frizőr és jó volt az ebéd stb.
Csak kötöszköcc!

Kismacska (BELLA) 2010.08.02. 16:08:11

@F173: ha nincs mentalitás váltás, megemelheted a doki fizetését havi nettó 1 millára - de hidd el, az a doki, amelyik adómentesen keres 2 millát havonta a hálapénzzel (plusz az alapfizu), nem fog lemondani róla.

Felderíteni kellene, büntetni ÉS kb hasonló mértékben megemelni a fizut.

És még akkor se garantált a siker, legalábbis nem azonnal...

Kismacska (BELLA) 2010.08.02. 16:32:33

@Vad.Korte: nagyon szeretem a magánrendelést. Nem kell kenőpénzt fizetnem, úgy bánnak velem, mint valami kiskirállyal, kulturált környezetben üldögélek (pl. 35 fokban légkondi is van)... lehetne sorolni.

Megértem azokat akik megválaszthatják, hogy minimálbér után kifizetik a kötelező TB-t, egyébként meg magándokihoz járnak a megspórolt pénzből. :))

neet 2010.08.02. 18:35:25

Az a baj, hogy a kismamákkal simán elhitetik (pláne 1. gyereknél), hogy képtelenek lennének sokszázezres vizsgálatok meg orvosi felügyelet nélkül megszülni a babójukat, amit amúgy pár ezer éve simán megtesz/megtett már pár kismama... ez is hatalmas üzlet lett, kezdve a magánrendeléssel, folytatva a szipiszupi kisággyal, hipihupi autósüléssel, extrahiper légzésfigyelővel.
A nők nem csak addig tehetetlenek, amíg megszárad a körömlakk... ha ilyen orvost találsz, azonnal fel kell nyomni. Ügyeletesnél, ingyen kellene születni minden babának, mosolygós orvossal/szülésszel, ülve vagy állva vagy fekve. Az OEP meg monnyon le.

Xezs 2010.08.02. 18:59:05

@Kismac: A Homáros (meg egyéb) tapasztalataimból kiindulva azt kell mondjam, biztos hogy sok esetben a kedves beteg is tehet arról hogy úgy bánjanak vele mint a kutyával. De persze minden eset más.

@neet: Azért ne hasonlítsd össze azt hogy mi volt ezer éve és mi van most. Nem kell ezer évet visszamenni, elég csak százat: nagyságrendekkel magasabb volt a csecsemőhalandóság mint mostanság. Szóval az orvosi felügyelet indokolt, mert komplikáció esetén hatékonyan tudnak segíteni.

Azt viszont elismerem hogy rengeteg haszontalan vackot akarnak rásózni a gyerekesekre mondván, enélkül nem vagy jó szülő.

Répalaki Edömér 2010.08.02. 21:36:37

Esetleg Geréb Ágnes még fogad...?

neomatsek 2010.08.03. 01:00:49

Párom kórházban dolgozik a traumatológiai és orthopéd osztályon adminisztrátor. Tény, h sokszor maguk a betegek is rettentő hülyék, hiába van kiplakátolva, h a kontrollra érkezőknek, a műtétre érkezőknek, a járóbeteg ellátásra érkezőknek mit kell csinálniuk, tojnak rá, és idétlenkednek ott az osztályon, de legtöbbször a dokik a bunkók.
A betegben nem az embert látják, aki élete egyik legszarabb napját éli meg, hanem egy darab húst. Nem egyszer láttam már, h átvették a beteget a mentősöktől, aztán ott váratták órákon át. A legtöbbjüknek egy hét alatt simán összejön egy minimálbérnyi összeg hálapénzből, de van, h ezt is kevésnek tartják. Nem fogják fel, h hiába hálás valaki, nem mindenkinek futja arra, h külön fizessen a dokinak. A betegek sokszor visznek nekik ajándékot, pia, házi készítésű kaják, csokik és egyebek formájában, amit a kedves doktor urak szintén szépen eltesznek. Csak épp arról feledkeznek meg, h egyedül semmire sem mennének, a nővérekkel ordítoznak, az adminisztrátorokkal ordítoznak, holott a legtöbbjük még csak be sem tud lépni a rendszerbe, a zárót is max lepecsételni tudja, meg aláírni, de beírni vagy kinyomtatni már nem bírná. Nem azért, mert fizikailag nem képes rá vagy mert nincs rá ideje, egyszerűen nem tudja használni a gépeken lévő programot. A múltkor 3 doki nem bírt rájönni arra, h mi a baja a gépnek, szóltak páromnak, aki kb. 1 perc alatt rájött, h ki van lazulva a monitor egyik kábele, csak meg kellett volna igazítani. Az ilyen esetek pedig szinte minden naposak, és legtöbbször az adminisztrátorok vagy a nővérek közül oldja meg valaki a problémát.
Ügyeletben szépen elbújnak és hiába csörgetik őket, csesznek felvenni a telefont, a legtöbbjük arra játszik, h majd a másik doki felveszi a telót és lemegy megnézni, h mi a helyzet a beteggel.
Értem én, h az életmentés nagy feladat, de ezt tudta már akkor is, amikor az egyetemre jelentkezett, szal igen csak gusztustalan dolognak tartom, h elvárják a hálapénzt, mindenfélét rá akarnak tukmálni a betegre, de persze az ismerősöket mindig soron kívül látják el, ha pedig az adminisztrátorok vagy a nővérek kicsit is tiltakozni mernek, akkor mindjárt kirúgással fenyegetik őket.
Mondjuk az általam látottak alapján én a mentősöknél is szétcsapnék, mert sok köztük nagyon bunkó, és a kórház hiába rendeli meg a mentőt, egyszerűen nem mennek a betegért. Volt olyan néni, aki reggel 8-kor, amikor én beugrottam páromhoz ott volt szállítható állapotban, és amikor délután 3-kor visszamentem még mindig ott volt, és nem egyedi esetről volt szó, havonta elő fordul az ilyen nem egyszer. Az a gond, h az ilyen típusú emberek fizetését lehetne emelni a csillagos égig, a hozzáállásuk akkor sem változna, az ilyen csak a büntetésből és a szankciókból ért.

Bocs a hosszért:D

neet 2010.08.03. 08:48:56

@Xezs: nem, nem, nem, nem nem!! Otthonszülést nem! H az jó, mert ugye lehet komplikáció, és nem 10et szülünk, hogy abból 3 megmarad... de minek ehhez pénz? Miért kell a doki zsebét tömni ahhoz, h biztonságban érezzem magam szülés közben? (Na jó, én biztonságban éreztem, és egy fillért se kapott senki külön, csak ami a tb-mből ráesett.. ;) Csak a nők nagy része fostos ehhez.

Horvie 2010.08.03. 16:04:54

Csak azt írja, hogy a betegek elégedettségére gyúrnak! Mivel a kedves kispapa nem beteg, és remélem a kedves kismama sem, a kutyát nem érdekli, hogy meg vannak e elégedve :D

nemkellesz 2010.08.03. 20:38:16

@háténvagyokaz: "Drukkoltam annakidején a Hospinvestnek. A programjukban benne volt az is, hogy csakis szigorú kontroll és bérleti díj fizetése fejében használhatják az orvosok a kórházak eszközeit magánrendelésen. Sajnos től sok érdeket sértettek és "úgy alakult", hogy belebuktak a próbálkozásba. Pedig jót akartak."

Ahá, szóval Te vagy az, aki megette a Hospinvest maszlagot. Én meg nem. A kórházunk "zsírúj" dialízis-központja nem volt elég, még helikopter-leszállót is készíttetett a város a nagyméltóságú cég hátsója alá. A polgármester el is magyarázta: a cég felújításokat ígért, (ezt, persze nem írták le a szerződésben)cserébe INGYEN megkapta az üzemeltetés jogát, míg a mocsárra épült, süllyedő kórházépület továbbra is a városé maradt. Fórumokon kérdeztem tőle: kiszervezik az üzletet, a romhalmaz felújítása meg a város feladata lesz?
-Nem, dehogy, jó fiúk ezek, szóban megígérték, hogy kedveskedésből felújítják a lerothadt épületet.
Akik akkor kiálltak a HI mellett, mind górék lettek, akik első körben nem írták alá a szerződéts, azokkal nem is újították meg (ezt akár jogosnak is tekinthetem). Ám a nagy marha (szóbeli) ígéretekből az adósság megtöbbszörözése, valamint az osztályok felének bezárása lett. Most ugyanaz a polgi mondta fel durci-morci arccal a Hi-vel kötött szerződést, és -talán el sem hiszed- de a város még az adósságot is átvállalja szegény cégtől, amit valami csúnya, gonosz erők nem hagytak nyereségesen működni. Közben, sajnos, bedöglött és elszállításra került a RTG gép, a CT pedig kicserélődött egy régebbi modellre.

nemkellesz 2010.08.03. 20:43:57

Cikkhöz: Sok tapló nőgyógyász a magánrendelésen is tahó marad. Ugyanott, ugyanazzal az eszközzel vizsgál, felvilágosítást nem ad, csak érzékelteti: gazdag és hülye p.. járnak magánrendelésre. A másik doki meg az ingyen-rendelésen is tök rendes volt, amikor meghallotta, hogy első gyermek lesz.
4D-t még a pénzes doki sem ajánlotta, helyette az epidurális-császár irányában kezdett térítgetni.

Xezs 2010.08.03. 20:58:21

@neet: Mielőtt még leordítanál, szólok, hogy hálapénz témában egyetértünk. Nem kell adni és kész.

Különben szerintem ez a betegek hibája, egyszerűen elkapatták a dokikat. persze lehet vitázni hogy mi volt előbb, a tyúk, vagy a tojás, de szerintem a dokik egy része se lenne olyan mohó ha nem kapatták volna el.

Élő példa: orvos ismerősöm mondta, hogy öreg nénikén látszik hogy nem túl gazdag, és tolja oda neki a borítékot. Mondja neki hogy nem kell és nem fogadhatja el és hogy tegye el, jó helye lesz magánál. Erre a néni elsírta magát hogy őt nem kedveli vagy keveset adott vagy akkor mi a baj? És csak úgy nyugodott meg ha ismerősöm végül mégiscsak elrakta.

Szóval nehéz az embereknek megmagyarázni hogy azért mert xy ad, azért neked még nem kell.

Ja azt meg külön poén hogy az emberek hazudoznak összevissza, sportot csinálnak abból hogy ki mond nagyobb összeget. Ez egyfajta kispolgári mentalitás, hogy majd én megmutatom mindenkinek mennyire fasza arc vagyok és azt hazudom hogy 100 ezret adtam mikor igazából csak 30-at.

Esbé 2010.08.04. 08:28:50

Tisztelt Homár,

mint közvetetten megszólitott fél, szeretnék hivatalosan is reagálni
a cikkben emlitett eset kapcsán. A Péterfy utcai rendelőben a Hepinet,
mint magáncég nyújtja a délelőtti OEP által finanszirozott ultrahangos
szakrendelést (ingyenesen) és délután a 4D ultrahangos magánrendelést.
A két dolog teljesen más kategória mind szakmai tartalmát, mind időtartamát
tekintve. Értelemszerűen a délelőtti rendelésen a legfontosabb szempont,
hogy a lehető legtöbb vizsgálatra váró pácienst a szakmailag megkövetelt
szinvonalon megvizsgáljuk. Ebbe azonban nem tud beletartozni a hozzátartozók
kiszolgálása. Sajnos sok negativ tapasztalatunk volt hozzátartozókkal, akik
a vizsgálat alatt oda nem illő módon viselkedtek és ezzel zavarták, gyakran
akadályozták a vizsgálatot végző, rendkivül felelősségteljes munkát. Sok
homárcikket tudnánk belőle irni, ha lenne bármi értelme a mi panaszkodasunknak.
Emiatt történt, hogy ez a rendelkezés megszületett, ami nyilván sújtja a
jószándékú, kultúrált kisérőket. De sajnos nem látunk ennél jobb megoldást,
hiszen milyen alapon is tennénk kivételeket. A délutáni rendelés már egy
teljesen más műfaj, azoknak szól elsősorban, akik a vizsgálatot egyben fel
szeretnék használni egy élmény megszerzésére is. Ahogy azt bizonyára a
legtöbben tudják, mind időtartamában, mind látványosságában más vizsgálat a
4D. Szó sincs azonban terelésről, aki nem kiván "mozizni", annak rendelkezésére
áll a délelőtti rendelés beutalóval ingyenesen, de magánrendelés színvonalán.
Aki viszont szeretné átélni és eltenni a babamozi élményét, annak talán nem
meglepetés, hogy ezt bizony már nem finanszirozza az OEP. Természetesen sajnálom
az apuka felháborodását, és örömmel veszem, ha megkeres minket, szívesen segítek
eloszlatni a félreértéseket. Fontos azonban kihangsúlyozni, hogy a jövőben még
egyértelműbben fogom én és összes kollégám a fentieket kommunikálni annak
érdekében, hogy minden páciens el tudja dönteni, hogy melyik szolgáltatást kivánja
igénybe venni. Sajnáljuk a történteket, és azt, hogy a szakmai munkánk szinvonala
és felelőssége érdekében népszerűtlen intézkedést is meg kellett hoznunk, de épp a
kismamák és a magzatok biztonsága érdekében tettük ezt.

Kérem, hogy válaszomat teljes terjedelmében, eredeti formájában közöljék le a
cikkhez kapcsolva.

Köszönettel,

Dávid Gábor
ügyvezető
Hepinet 4D Ultrahang

Ui.: mivel a levelemet 24 óra alatt sem közölték le, ezért lett belőle komment.

Sróf 2010.08.04. 12:11:58

Ha a felettem szóló (Hepinet) igazat ír (azaz elküldte a reakciót a Homárnak, de az nem közölte le), akkor bizony a Homár elmehet a retkes f@szba. Mondom ezt teljesen kívülállóként.

tild77 2011.11.01. 08:57:19

Friss élményekkel érkeztem a már említett Hepinet ultrahangos vizsgálatról.

Mélyen megdöbbentett, hogy az előző terhességem során a nőgyógyásznak teljesen természetes volt, hogy a kispapa bejön egy OEP finanszírozott vizsgálatra, addig a hepinet "OEP finanszírozott" rendeléséről gyakorlatilag kizárták a férjemet.

Ezt elfogadnám, hogy ez a törvény, azonban azt gondolom, ez csak emberiségi kérdés. 1. Nem mindegy annak a képernyőnek, hogy hányan nézik éppen? 2. Nyilván a kispapa magatartására való hivatkozás is elég gyenge kifogás, hisz az Ő érdeke kb. megegyezik a többi jelenlévővel. Legfeljebb a résztvevők számát kéne maximalizálni, mert értem ám, hogy milyen gondok fordulhattak elő egy 8-10 tagú kíváncsi család esetében :-(

Ami a tájékoztatást illeti a kedves cég részéről, persze a weboldalukon azt nem reklámozzák, hogy csak a kismamát engedik be. Ez azért lepett meg, mert előtte 2 alkalommal voltunk már a 4D délutáni rendelésükön, ahol tényleg nagyon kedvesek voltak 12.000 Ft/alkalom áron, kaptunk CD-t, DVD-t, fényképet, kedves kis becéző szavakat a pocaklakó tulajdonságairól, ez rendben is volt 12 ezerért ez járt.
0 Forintért járt: ugyanazon az ágyon, ugyanazokkal az emberekkel 50 perc várakozás a folyosón, a döbbenet, hogy csak az anyuka jöhet be a vizsgálatra, amit hetek óta vártunk, és az apuka szabadnapot vett ki, hogy néhány perc erejéig bepillanthasson a babájához. Hiába.
Ez NEM a Magyar Egészségügy szégyene!!!

Az viszont igen, hogy a délutáni magánrendelésen elkérték a TAJ számomat! Majd amikor meglátták, hogy van beutalóm azt is elkérték, bár jól tudtam, a beutalót ez esetben a 12.000 Ft helyettesíti, amit nem is bántam. Az ügyfélkapun viszont jól nyomon követhető, hogy mennyibe kerül az államnak a magánrendelések duplán elszámolt ára! (mint pl. múlt hónapban a MAGÁN fogorvosomnál is! :-()
Kíváncsi vagyok, ez melyik törvényben van leírva?! Meg fogom keresni, az biztos. Szerintetek?

Most készülünk az utolsó ultrahangra ezzel a babóval, természetesen a 4D-re megyünk, de már nem a Hepinethez, hanem az ultrahangcentrumba, amit a barátnőm ajánlott. Jóval olcsóbb, jó a minősége a felvételeknek és a képeknek is.

Apropó, amikor az orvosomnak megemlítettem a kifogásomat, annyit mondott: Miért nem hívtam fel, megmutattam volna a másik szobában a kicsit a papának is! Pár perc nem oszt, nem szoroz és ráadásul senkinek sem kerül semmibe! (nem a magánrendelésén voltam!)

Ennyit a törvényekről és az emberi különbségekről!

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2011.11.01. 11:58:44

@tild77: Akkor most szépen lépj be újra ügyfélkapun és az adatok alatt található kis területre írd meg, hogy a fizetős szolgáltatást találod a betegéletutadban és már megy is a vizsgálat ezeknek a tolvajoknak.
süti beállítások módosítása