Tékozló Homár

A Uniqa nem engedi lelépni az autóst

2010.09.24. 13:36 | jackyll | 39 komment

Naiv ügyfél nem érti, ha egy másik biztosítónál újrakötötte a CASCO-t, minek fizetné még két hónapig a régit a Uniqának:

Történetem tavaly év elején kezdődött, amikor is a Uniqa Biztosító baleset- és kármentes múltamat, valamint a gépjárművem idő közbeni értékcsökkenését (szó szerint) “díjazandó” egyoldalúan megemelte casco biztosításom éves összegét. Mit tehet az ember némi józanság és cseppnyi igazságérzet birtokában, mint hogy a lábával szavaz: a biztosított időszak folytonosságának fenntartása mellett újrakötöttem a cascómat egy másik biztosító társaságnál. Miután e-mailben jeleztem az összes szerződési adatom megadásával a Uniqa felé a változást, választ kaptam az Ügyfélszolgálatról, hogy ebben a formában nem áll módjukban elfogadni a szerződésem felmondását. Ezt követően levélben értesítettek, hogy respíró díj jogcímen igényt tartanak plusz két havi biztosítási díjra. Megjegyzem, teljesen jogosnak tartanám a követelést, ha arról lenne szó, hogy a korábbi szerződési feltételek fennállása mellett egyszer csak nem fizettem, azonban itt a biztosító egyoldalúan, nem csekély erőfölény birtokában megelmete a biztosítási díjat, amit én nem kívántam elfogadni.
 

A folytatás látszólag tipikus mindkét érintett fél részéről: ajánlott levél formájában panasszal éltem a Uniqa felé, erre azonban - törvényi kötelezettségük ellenére - semmilyen választ nem kaptam a mai napig, hacsak nem tekintem annak a 7 hónapra rá kapott bírósági fizetési meghagyást. Első reakcióm az volt, hogy egye fene, befizetem és hagyom az egészet a francba, azonban annyira igazságtalannak és kulturálatlannak tartottam az egész eljárást, hogy némi töprengést követően kifogással éltem a bíróság felé. „Természetesen” a Uniqa továbbvitte az ügyet, így október közepén mehetek a bíróságra, hogy minden emberi jóérzés ellenére nekiálljak vitatkozni a megbízott ügyvédi iroda képviselőjével.

Nem tudom, mi a dolog tanulsága, biztosan mindenkinek más. Sajnos vagyok annyira idióta, hogy a XXI. században még mindig vannak elveim, így valószínűleg jó sok pénzt fogok fizetni azért, hogy reggel továbbra se kelljen leköpnöm magam a tükörben. Folytatás következik, mindenesetre panasszal élek a PSZÁF felé és leírom a további történéseket is, ki tudja: talán valahol, valamikor valami változik.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Koholmány 2010.09.24. 13:43:37

Amugy meg kézzel szavazunk, nem lábbal...

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.09.24. 13:48:50

"megelmete a biztosítási díjat"

Mi van a szerződésben. Ha az van, hogy egyoldalúan emelheti a díjat, akkor egyoldalúan emelheti a díjat. Ha nincs benne, akkor nem írod alá az új szerződést.

"e-mailben jeleztem az összes szerződési adatom megadásával a Uniqa felé a változást"

Írásban kötörr szerződést írásban lehet csak felmondani.

Giraffa 2010.09.24. 13:50:09

Emlékeim szerint a CASCO biztosítás egy évre szól. A biztosítási díjat (egy évre szólót) mindenképpen ki kell fizetned, (részletekben), annak felmondása csak évfordulóval lehetséges.

Frucsasz 2010.09.24. 13:51:07

Nem egészen vagyok biztos abban, hogy most a posztolónak van igaza.
Az Uniquának szerintem a szerződés alapján joga van emelni (nem azt mondom, hogy ez szép dolog, de valószínűleg megtehetik). A posztolónak joga van ezt nem elfogadni és lelépni (és nagyon jól is tette ezt), de ez nyilván szanckionálva van. Felteszem, hogy a szerződésben szerepelt, hogy ha lelépsz, akkor még mit meddig fognak fizettetni. És ezt bizony aláírtad, tehát be kell nyelni.
Sztem el fogod bukni.

zrzr 2010.09.24. 13:52:22

Fel lehet mondani elöbb is de csak ha eladod az autót.

enamel (törölt) · http://trollparadicsom.blog.hu 2010.09.24. 14:02:24

Csinálj valami balesetet. Akkor ők is fizetnek. Nem neked, de valakinek.

fghjk · http://sorry.google.com/sorry/?continue=x 2010.09.24. 14:14:11

nem tom, nekem másik biztosítónál az van, h évforduló előtt ír egy levelet, h ennyi-annyi lesz (ezen belül évről-évre x% kedvezmény h maradok náluk és x+pici% díjemelés, ezért kb-ra marad az összeg) és leírja h amennyiben nem írok vissza nekik h nem ok, akkor automatikusan hosszabbodik.

enamel (törölt) · http://trollparadicsom.blog.hu 2010.09.24. 14:46:53

Rájöttem hogy ha homárposztokban mérem, kurvagyorsan elmegy egy hét. És egyik szarabb, mint a másik.

movhu 2010.09.24. 14:58:21

Én még időben felmondtam ugyanennél a biztosítónál tavaly, hogy egy másiknál kössek új cascot. Így semmi gond nem volt velük...többet sem :)
Időben kell gondolkozni.

hawkeye 2010.09.24. 15:10:57

Ismerősömnek a rendőrpalota mellől (ORFK) ellopták a suzukiját. Nem lett meg, határozat, Uniqa casco, a kifizetendő összegből sok egyéb mellett 8 hónap havidíj levonva, mert még annyi volt hátra a biztosítási év fordulójáig.

Ilyen dolgokért Kínában golyó a büntetési tétel...

Unbiased 2010.09.24. 15:25:50

Általában tényleg úgy van, hogy a casco szerződések csak évfordulón mondhatók fel. Hogy miért? Mert így jó a biztosítóknak. Jó lenne, ha a fogyasztóvédelem rápillantana erre a problémára.

enamel (törölt) · http://trollparadicsom.blog.hu 2010.09.24. 15:30:43

@hawkeye: kínában valószínűleg nem lenne autód. :)

RosszQtya · http://indafoto.hu/rosszqtya 2010.09.24. 15:41:31

csak addig vagy jó, míg befizeted a díjakat -.-"

Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos 2010.09.24. 15:46:31

@hawkeye: "Uniqa casco, a kifizetendő összegből sok egyéb mellett 8 hónap havidíj levonva, mert még annyi volt hátra a biztosítási év fordulójáig."

Ez sajnos minden biztosítónál így van.

horex · http://horex.uw.hu/ 2010.09.24. 16:13:34

Mi az a respiro dij?
És mikor lehet, évkozben is felmondani a cascot?
Ippeg elotte állok

horex · http://horex.uw.hu/ 2010.09.24. 16:17:14

@enamel:
Nekem a kávéfőzési idő rövidul le ha homározok,többször elforrt az egész
Ha ott áldogálok,, mindig hosszabb az idő
Ugye a relativitás!De ezzel téged nem untatnálak
:)

szelavi · http://www.biztositastolcson.hu 2010.09.24. 16:40:43

Na figyu!
Törvény és jog szerint (nem biztosítási)
A biztosítási díj előre jár egy évre.
Ettől a biztosító eltérhet,és adhat "részletfizetési kedvezményt.
Ha évforduló előtt 30 nappal szabályosan felmondod,akko megmenekülsz,így bukta van.Hol volt vaze az ügynököd,aki ezt engedte?
Jó lesz ha figyeltek,mert már az Allianz,és a Generáli is perel.

szelavi · http://www.biztositastolcson.hu 2010.09.24. 16:52:17

@horex: A respiro türelmi időt jelent...addig még él a szerződésed,ha nem fizetted be a díjat.Casconál általában 30 nap.Ha befizeted visszamenőleg akko rendben.Ha nem megszűnik a szerződésed.
A cascot pedig évforduló előtt 30 nappal lehet szabályosan felmondani.
Ennyi!

szelavi · http://www.biztositastolcson.hu 2010.09.24. 16:58:14

Még egy PSZÁF-ot meg hagy ki,mert a biztosítónak fog igazat adni,csak magadnak csinálsz felesleges köröket.

Franzi 2010.09.24. 17:38:08

azért örülök, hogy itt ennyien tisztában vannak, hogy pl. kínában miképp működnek a dolgok.

kedves posztíró, melyik szakember adott tanácsot?

szelavi · http://www.biztositastolcson.hu 2010.09.24. 19:12:40

Nnnna..és hol a posztoló ekkora okosságok kiderültével?

BéLóg 2010.09.24. 21:13:43

Helló!
Nem kenyerem a biztosítókat védeni, de azért engedtessék meg hogy egy LÉNYEGES dologra rávilágítsak.
Mindazok, akik úgy gondolják, nekik alanyi jogon jár az a lehetőség, hogy BÁRMIKOR felmondhassanak egy biztosítást el kell gondolkodni azon, hogy ha ez igaz LENNE, akkor nem csak ők, hanem a biztosító is BÁRMIKOR felmondhatná viszonossági alapon a szerződést.

Sokba kerültél? Felmondok.
Sok a baj veled? Felmondok.
Rajtad éppen veszteségem van? Felmondok.
Satöbbi.

Éppen ezért az egy évre szóló szerződések nemhogy a biztosítók, de éppenhogy a biztosítottak érdekeit védik.

A posztra visszatérve. MINDEN szerződésnek vannak lényeges kikötései. Az azt hiszem meg én úgy gondoltam nem tartozik ezek közé!
Ha az Uniqa megemelte a díjat és annak lehetősége BENNE VOLT a szerződésben, akkor vicces lenne hogy a biztosított csak úgy hátat fordít a cégnek.

Általában egyébként a biztosítók le szokták nyelni ezt a békát, sőt mi több, úgy látom, éppenhogy itt is lenyelte az Uniqa a kétéltűt, CSUPÁN a szóbanforgó türelmi időre eső pénzt kérte, amikor is gyakorlatilag előre FIZETÉS NÉLKÜL BIZTOSÍTOTTA a szerződő gépjárművét.

Úgyhogy jobban tennéd kedves posztoló, ha gyorsan megegyeznél a biztosítóval, mert SOKKAL kevesebből fogod megúszni, mint a per végén!

2010.09.24. 21:33:24

Belog: 1. megteszi, hogy felmondja, barmilyen kamu indokra hivatkozva
2. megteszi, hogy nem fizet, akkor sem, ha mind a ket fel azonosat allit, es a hibas fel elismeri a karokozast

Sot az allianz azt jatsza el most nekem mar 2. eve a kotelezonel, hogy kikuld egy hibas csekket ev elejen te ezt megreklamalod (mar kezedben akar a szerzodes(a kotveny meg nem), csak meg nem fizettel ugye(mert pl attett A0-ba, mert ujrakotesnel sajat maganal nem talalta meg a biztositasodat :D), es olyat kapsz viszza, hogy a penz beerkezesetol kezdve ervenyes a biztositasod, nem Jan 1-tol.
Es ugye van most pl zold nemzetkozi kartya, amin a kezdet: februar 5. es ha elotte csattanok, akkor siman letagadnak azt is, hogy ismernenek.

A masik, hogy miert is nem lehet felmondani? mert kis pista nagyfonok mar beleszamolta az eves premiumba, de ok egyoldaluan dijat modosithatnak? messze vagyunk meg europatol. Probalnal meg beadni egy angolnak, vagy egy amerikainak olyat, hogy szerzodes kotes utan hasrautesre megnoveled a biztositasi dijat. Szejjelperelne es ott meg is nyerne.

BéLóg 2010.09.24. 21:49:00

@makkmarce: Az hogy a biztosítók hogyan rtrükköznek és az hogy másik oldalon a biztosítottak hogyan trükköznek, nem a poszt tárgya és a kommentemé sem volt.

BÁRMELY oldal sztorijaival tele a net. A te sajnálatos eseted is csak egy ami neked nyilván fáj (de hogy közreadtad, más lehet tanul belőle).

Azt mindenképpen szeretném hangsúlyozni, hogy a biztosítások felmondása NEM azért nem lehetséges bármikor, mert már bekalkulálták a nyereséget. Ez vicces is lenne annak a fényében, hogy évente X százazer (!) embernek FIZETNEK a biztosítók a bekövetkezett károkért.

Tessék belátni, ha ÉN bármikor felmondhatok egy szerződést mert mondjuk jobbat vagy olcsóbbat találtam, a BIZTOSÍTÓ IS felmondhatja ha rajtam éppen veszít vagy tényleg sokba kerülök neki!

Az éves biztosítási szerződések MINDKÉT fél érdekeit védik, de a biztosítók erőfölénye okán ELSŐSORBAN (ezt tessék elfogani, vagy aki nem hiszi járjon utána:-) a BIZTOSÍTOTTAK érdekeit!

buycat59 2010.09.25. 10:54:27

A biztosítók / általában / a díjemelést a biztosítási évfordulókor hajtják végre.
Ezt nem vagy köteles elfogadni, tehát ha az előírt módon és határidőben felmondod a szerződést, semmilyen plusz költség nem fog terhelni. Persze értelemszerűen a teljes évet ki kell fizetni.
Tehát valamit Te hibáztál, így hát csatlakozva néhány előttem szólóhoz, csak azt javallhatom, hogy egyezz meg és fizess !

hawkeye 2010.09.25. 11:28:59

@Szárnyati Gézа:

Elég szomorú.

Biztosan megfelel a törvény betűjének, egyébként valójában ocsmány gazemberség.

-

Másik biztosító, az AHICO.

Tegnap levél, befizetési csekkel.
A befizetés határideje 2010. szept. 12.
Feladási postabélyegző: 2010. szept. 21.
Kézbesítve: 2010. szept 24.

Vicces, mi?

Egészen addig az, amíg káresemény nem történik.
Akkor kiderül, hogy már régen nincs biztosításod, a késedelmes befizetés miatt.
Ha megvan a borítékod, nyert ügyed van.
Visszafizetik x évre a biztosítási díjat.
A káreseményre vonatkozó összegről meg ne is álmodjál!
Ezt általában az olyan ügyfelekkel játsszák el a biztosítók, akik nem szokták elfogadni az éves inflációs díjemelésen kívül a kecsegtető, ezzel együtt akár többszörös díjjal járó, "egyszeri és fantasztikus" ajánlataikat.

Úgy gondolom, hogy becstelenségben a biztosítók méltó partnerei a bankoknak...

Tribeca · http://erthetojog.blog.hu 2010.09.26. 16:05:27

@hawkeye: Szeretem az ilyen paranoiás embereket, akik téééényleg elhiszik, hogy ül a biztosítónál Gizike és elkezdi átböngészni a mintegy több tízezres ügyféllistát kiválogatva azokat, akik év elején nem fogadták el a "hihetetlen ajánlatukat" és hátrébb rakja a postázásban. LOL

Egyébként én is direkt postázom az egyik félnek később a határozatot, mint a másiknak, mert neki kevésbé volt szimpatikus a neve.... :)

MaCS_70 2010.09.26. 18:16:17

@BéLóg:

Halihó!

BéLógnál vagyon az a bizonyos pont.
A vagyonbiztosítás egy tipikusan hosszútávú jogviszony, nem magyar sajátosság, hogy meghatátozott időtartamhoz kötik.
A biztosítónak tudnia kell kalkulálnia, ami valamennyire stabilizált állományt feltételez. Ezért az évfordulós felmondási lehetőség.

Az e-mail meg nem mellékesen nem számít írásbeli közlésnek.

A posztolónak most nagyon nincs igaza, a biztosító helyesen járt el, így aztán ajánlott még az első tárgyalás előtt rendezni velük az anyagiakat.

Üdv: MaCS

labi 2010.09.27. 10:06:07

Nos, jelen esetben nem az uniqa a hülye, az a szabályozás ami itt éppen nem tetszik a postolónak, az a Ptk-ban van.

Valóban csak év végére lehet szabályosan felmondani a cascokat is 30 nappal előre, írásban.
Ptk 551§.
És nem elkövetni azt a hibát, hogy csak a (1) bekezdést olvassul el és elakadunk ott hogy "bármikor felmondható" mert a többi piont ehhez tartozik.
Így bár bármikor felmondható, de csak évfordulóra. Ezen lépjünk is túl.

A másik a 30 illetve 60 napos díjak (nem csak uniqa csinálja amúgy), az meg a Ptk 543§ (1) és (2) ami szerint a biztosítás nem az első nem fizetett nappal szúnik meg, hanem az esedékességet követő 30. napon, (illetve a (2)-ben leírt feltételek ha megtörténnek akkor a 60. napon.

Ebben az időszakban a biztosíó kockázatban van, de viszont jár is neki a díj.

Pereskedni felesleges, nem egy nyerő helyzet, ez futószalagon megy.

De hogy segítsek is:
Miután a régi biztosítónak be lett csengetve a díj, be lehet próbálkozni az újnál, hogy a kötési időpont el lett kalapálva, így dupla biztosítás volt a vagyontárgyra, így meg lehet próbálni a duplán biztosított időszak díját visszakérni.

sanpedroy 2010.10.15. 14:33:57

Nekem is van Uniqás ügyem :) Díjnemfizetés miatt megszünt a szerződésem februárban , két hónap elmaradásom volt. Befizettem a kötelezőre könyvelték. Megkérdeztem , hogy reaktiválhatom e azt mondták igen kérelem meg ilyenek. (Telefonon intéztem mindent) Küldtem kérelmet reaktiválársra. két hónapot vártam válaszra de sehol semmi , betelefonáltam közölték, hogy nem lehet reaktiválni. Már ez érdekes volt. Online kötöttem egy szerződést , vártam már ötödik hónapnál jártam betelefonáltam , a szerződést reaktiválták mégis talán csak nekem csak most , csupán mert a megszünt szerződés havi 10 ezer az új pedig 6 ezer . :) renben is ok, megkérdeztem , hogy 6 hónapik akkor ugye nem volt biztim nem volt kockázatviselés, azt mondták nem . Ok , erre kaptam egy csekket 90 ezerről, az elmaradt dijakról. Nem álltam meg, hogy levélben megkérdezzem , hogy mit tartalmaz a díj amit követelnek, mert sem kockázat sem szolgáltatást nem kaptam , csak ez idő alatt sok sok téves információt telefonos ügyfélszolgálatukon. Kértem , hogy engedjék el a díjakat. Majd folyt. köv
süti beállítások módosítása