Tékozló Homár

Szívmelengető ELMŰ jóság

2011.03.22. 12:47 | juszka | 133 komment

Az ELMŰsöket nem igazán hatja meg, ha az ügyfél szétfagy február derekán, legalább megtanulja az ebadta, hogy az áremelkedéshez szigor is társul. Végül is, a mínuszokban eltöltött éjszakák csak erősítik a testet és a lelket. Köszönjük a törődést.

A történet februári: egészen eddig velük próbáltam meg rendezni a dolgot, úgy 8-10 levélváltásban, de már nem fér el több sz...r a fejemen, úgyhogy hozzátok fordultam. (A háttérhez tartozik, hogy tavaly novemberben költöztem be egy újonnan felújított házba. A legtöbb közművet sikerült is a nevemre íratni, de az Elműnél kudarcot vallottam. A villanyóra egy olyan cég nevén volt, amely már megszűnt, az ügyvezető nem elérhető, ennek ellenére szerették volna az ő aláírását látni az átadás-átvételi jegyzőkönyvön.)

Egyik februári estén arra értem haza, hogy hiába kattintgatok a villanykapcsolóval, nem történik semmi. Miután megnéztem a biztosítékot is, elfogott egy szörnyű gyanú, mely be is igazolódott: a villanyt kikapcsolták.

Utólag belátom, hatalmasat hibáztam: novemberben a költözködés közepette elmaradtam egy számla befizetésével, így e szép februári napon 2025 Ft 30 napon túli lejárt tartozással rendelkeztem. Mivel a cégekre más szabályok vonatkoznak, így nem is vitathatom az intézkedést, nem is ezzel van a legnagyobb bajom. (Nem, nem tudtam róla: az ajánlott levelet a cég nevére küldték - átvenni sem tudtam.)

Szép februári este volt, - 9 fok, és a kazán is elektromosan vezérelt. A fűtésnek is annyi.

Első kétségbeesésemben felhívtam az ügyfélszolgálatot, ahol közölte valem egy női hang, hogy semmit sem tudnak tenni, és "

talánbekellettvolnafizetniaszámlát". Mondtam a hölgynek, hogy nem vagyok vevő a kioktatására, és már szabad az energiapiac, akár szolgáltatót is válhatok, mire ő azt felelte, hogy csak nyugodtan próbálkozzak. (Elmű ügyfélorientáltság, első rész.)

Másnap, egy végigfagyoskodott éjszaka után, bebaktattam az ügyfélszolgálatra, és befizettem az összes létező lejárt+le nem járt tartozásomat valamint 8500 Ft visszakapcsolási díjat. Egyeztettünk egy időpontot délutánra 14.00 és 16.00 között az amúgy kivételesen tényleg kedves és készséges ügyfélszolgálatos hölggyel. Megadtam a telefonszámomat, majd bementem a munkahelyemre melegedni:). 13.45-re hazaértem, ahol egy cetli várt: 12.15-kor ott voltak az Elmű emberei, és hívtak az xy telefonszámon, de nem voltam elérhető. A szám nem az én számom volt.

Elkezdtem telefonálgatni: a központi ügyfélszolgálaton közölték, hogy ne nyavalyogjak, 48 órájuk van visszakapcsolni az áramot, addig egy szavam sem lehet. Mondtam: nincs fűtés, mondták: nem baj.

Felhívtam az Elosztó Engedélyest (ők kapcsolgatják ki-be az elektromosságot), hogy "hahóóó, eltörnek a macskáim a kanyarban", mondták, hogy ők ott voltak, én nem voltam sehol. Nagy nehezen kisírtam egy ígéretet, hogy még aznap visszajönnek, tekintettel a fűtéssel való nehézségeimre. Szerintetek visszajöttek? (Elmű ügyfélorientáltság második rész.)

Másnap délután jöttek vissza, de addigra már mindegy volt: a - 8 fokos éjszaka mély apátiába taszított, melyen a felszökőben lázam sem sokat változtatott.

Gondoltam másnap, hogy ezúttal Öntudatos Fogyasztó leszek, és megírtam sirámaimat az Elműnek. A Válasz: ők ott voltak (13.15-kor, állították most, holott a jegyzőkönyvön 12.15 szerepelt), és hívtak. Megírtam, hogy nem akkorra beszéltük meg, és nem azt a számot hívták. Semmi. Újra írtam. Újra válaszoltak. Újra írtam. Újra válaszoltak. Ez így megy már egy ideje.

Már kaptam ilyet:
"Társaságunk mindent megtesz azért, hogy szolgáltatásainkkal, elszámolásainkkal, ügyfélszolgálatunk és műszaki munkatársaink munkájával egyaránt maradéktalanul elégedettek legyenek fogyasztóink. Ennek ellenére előfordulhat, hogy legjobb szándékaink ellenére ügyfelünk minden elvárásának megfelelni nem tudunk."


A múltheti levelemben háromszor írtam le, hogy mi a problémám, különböző szavakkal. Pirossal, vastagon szedve, dőlt betűvel, ahogy eszembe jutott, hátha...

Segítségképpen még azt is leírtam a velem levelező hölgynek, hogy megelégednék azzal, hogy ha elismernék, hogy hibáztak, és elnézést kérnének.
A válasz (ma kaptam, még ropogós):

"Sajnáljuk, hogy az Elosztói Engedélyestől kapott, s válaszlevelünkben az Ön részére továbbított tájékoztatással továbbra sem tud egyet érteni a visszakapcsolás körülményeire vonatkozóan."


Lefordítva: te Kedves Ügyfél, egy hazug alak vagy. Kár, hogy nem fagytál meg... Pedig csak két papírt kellene megnézniük, az egyik, amit kitöltöttünk az ügyfélszolgálaton, a másik a munkalap, amit itt kitöltöttek az embereik. De még a végén elnézést kéne kérniük...

Nem tudjátok véletlenül, kitől lehet még áramot venni Dunakeszin? Nem hagynám náluk hátralévő életem összes villanyszámlájának összegét. Nem érdemlik meg.

Zsé

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2011.03.22. 14:19:06

@ColT: Az is lehet, hogy ő lőtte le a Kennedy-t, és azért tűnt el, mer a fél titkosszolgálat őt keresi. Persze, az is lehet, hogy a maffia eltette lábalól. Vagy az űrgyíkok elrabolták. ... Sose tudhatod.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.03.22. 14:19:59

@atpijkamo: :D

De lehet az APEH is keresi. Na akkor van nagy bajban.

pütyüke 2011.03.22. 14:38:07

Az állam is tartozik rengeteg pénzel. Úgy bánnak a szegény emberekkel mint ha bűnözők lennének. A ki kapcsolással kapcsolatosan meg annyit. Miért nem értesítik előre az embert, hogy ekkor és ekkor kikapcsoljuk az áramot. Legyen az embernek ideje befizetni, v legalább a mélyhűtőből elvinni az élelmiszert pl rokonának a hűtőjébe. Vagy lehet, hogy bent fekszik egy lélegeztető gépre kapcsolt beteg, és meghal mert aljas módon titokba kapcsolják ki az áramot.

SÜN 2011.03.22. 14:38:48

@ColT: oké, fűtve van a lakás, elmegy a fűtés..hány nap is mire -8 fok lesz a LAKÁSBAN?! szal eza hüppögés egy picit sok, nyilván hül de azé...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.03.22. 14:39:34

@SÜN: a takaroval futessz, vagy aramot termelsz?

SÜN 2011.03.22. 14:40:43

leginkább mindkettő ;]

Tomasz_a_gozmozdony 2011.03.22. 14:40:52

Aki nem fizet, fagyoskodik. :)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.03.22. 14:41:46

@SÜN: Ha családi ház, akkor gyorsan megy...

cicmen (törölt) 2011.03.22. 14:45:48

@Sün‼: Azt olvastam van macskája több is!
Be kell rakni az ágyba maga mellé, és a macskák melegíteni fogják!
A mókusok veszélyesek lennének a mogyorójára!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.03.22. 14:46:12

@SÜN: szerintem ha minuszok vannak odakint orakon belul kibaszottul lehul egy lakas
es itt 2 nap 2 ejszaka jatszott
es a problema az, ha egyszer azt monjak x-tol-xig megyunk akkor ha korabban mennek es nincs otthon senki, utana menjenek vissza a megbeszelt idopontban
kibaszott nagy kocsogse ott hagyni mindent e s szepen hazamenni a melegbe
+ meg nem is jo szamon hivtak
+ akar kisbaba is lehetett volna a csaladban
+ ebbol elnek, szolgaltassanak normalisan
+ nem a posztolo hibaja, hogy az elfelejtett hatalmas osszegu szamla befizetesere nem kapott a kikotes elott felszolitast

/de hat ha nektek ez 50-50 szazalek, meg birja ki..../

nekunk meg az osidonkben floridaban kotottek ki, mert a haverom elfelejtette befizetni, ott nem kuldenek kulonn felszolitast hanem a kovetkezo szamlan rajta van a mult havi is meg egy datum, ha akkor sem fizeted kikotik
kikotottek, ideges voltam, mert se computer se tv se legkondi, bezudultunk befizettu
2ora mulva visszakotottek
szerencsere ott nem volt -8

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.03.22. 14:49:41

itt is ugy kellett volna
e havi osszeg x ft
mult havi/ ha nem lett befizetve y ft
osszesen z ft
na itt igy keszul egy szamla,, sot ugy, ha idoben befizetted az y ft-ot, akkor is feltuntetik
e havi osszeg x ft
koszonjuk a mult havi y ft-ot
fizetendo z ft
mennyivell egyszerubb lenne, az ugyfel nem felejtene el, nem kellene kulon felszolitasokat kuldeni, lehet meg lehetne akadalyozni parszaz felesleges kikotest, lsd itt
stb.

SÜN 2011.03.22. 14:52:52

tény hogy faszszopó brigád mindegyik határidő szempontjából, ha neked kell fizetni vagy teljesíteni akkor be vagy szorítva de ők basznak betartani, ez van mindenhol :(

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2011.03.22. 14:56:28

@ColT: Pláne azért, mert5 olyan már nincs is!
@cicmen: A macskák meg az egerére.
@hagyma: Itt viszont holmi résszámlákat küldenek ki tucatjával, és ha nem jó sorrendben fizeted, már akkor is adós vagy. A kikapcsolásról egyből a megismételt értesítőt kötik ki, ajánlva, postán, vagy megkapod, vagy nem. A hülye emberijógik miatt az ajtóra stb. ragasztott figyelmeztető címke nem lehetséges. Nem tudom, mikor ér már el ezekhez a Forradalom...

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2011.03.22. 14:59:34

@SÜN: (Szia Te kis Álsün! Vagy AlSün, a kurd terrorista?) Ami még rosszabb, hogy az áramlopók helyett (és ez sajnos egyáltalán nem etnikai vagy szociális probléma) is mi fizetünk. De azért, ha lebuknak, mi nem kapjuk vissza a helyettük befizetett pénzt.

É2I 2011.03.22. 15:01:53

Elméletileg 2-3 három tértivevényes felszólító után köthetik ki.
Elég érdekes, hogy nem tűnt föl nekik, hogy aláíratlanul jönnek vissza.
Bár a postásról is el tudom képzelni, hogy aláfirkantotta.
Ugyanakkor kérd fel az elműt mutassák fel a tértiket, lesz majd szaladgálás. :D

SÜN 2011.03.22. 15:02:06

a sün egyszeri és megismételhetetlen! :p

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.03.22. 15:02:33

@Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger:
meg kell allapitanom, a villanszamla es gazszamla szamlazasa es leolvasasa is jobban mukodott akommenistak alatt
/itt a kapitalistak alatt is jobban mukodik/
de akkor most milyen rendszer van otthon?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.03.22. 15:03:50

@É2I:
a sima szamlakat siman megkapta utana is
miert nem lehet abba bele irni es a x havi elmaradas x ft?
ezt kerdezem miota

indapass90210 2011.03.22. 15:13:05

"A villanyóra egy olyan cég nevén volt, amely már megszűnt, az ügyvezető nem elérhető, ennek ellenére szerették volna az ő aláírását látni az átadás-átvételi jegyzőkönyvön.)"

Miért nem írod alá te? Vagy valakivel, hogy ne legyen két egyforma kézírás.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2011.03.22. 15:19:45

@hagyma: "de akkor most milyen rendszer van otthon?"
Szabad versenyesnek hazudott protekcionista (egybeírva!) rabláselvű, latin-amerikai stílusú átmenetinek mondott diktatúra, sorra megbukott, most is elkezdett konszolidálási kísérletekkel, amelyeket a korábbi diktatúra mindenkinél egyelőbb örökösei minden lehetséges és lehetetlen fórumon igyekeznek lejáratni, bel- és külföldön. Az örökösök legfőbb támogatói most nem a fegyveres szuperhatalom, a megrogyott "Nagy Testvér", hanem az általuk bizonyos percentekért oly lelkesen kinyalt seggű nemzetközi pénzvilág, amely megszerezte a monopolszolgáltatások jogát Magyarországon is, és tőkebevonás, fejlesztés helyett csak lopják kifelé a pénzt.
Rövidebben: szar.

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2011.03.22. 15:36:21

@cicmen: Jól idomított mókusokat kell beszerezni.
Akik profik kerékforgatásban.

pütyüke 2011.03.22. 15:44:16

Az én ismerősöm tartozott gáz számlával. Kikapcsolták és tettek fel neki egy kártyás órát. A kártyára rá tették az adósságának összegét. Mikor tett a kártyájára pénzt akkor egy része ment az adósságra a másik rész meg a mágnes kártyán volt .Így meleg is volt és fogyott az adósság is. Az ő elmondása szerint sokkal kevesebbet fizet mint amikor csekken fizette be. Arra figyelni kell, hogy mindig legyen a kártyán pénz és amennyi pénz van annyi gázt kap.Ez kéne a villanynál is.Ha jobban megy akkor telenyomom a kártyát ha nincs pénz akkor sincs baj.

pütyüke 2011.03.22. 15:49:31

Folytatás
Én megirigyeltem ezt a jó gáz órát be is mentem közölték velem, hogy 47.000 Ft-be
kerül a készülék . De megsúgta az ügyintéző ha elmaradok a fizetéssel akkor ingyen szerelik. Nahát 5 hónapig nem fizettem, megtörtént ingyen a csere és tényleg sokkal kevesebbe kerül a gáz. mert sok sok minden nem számolnak rá pl csekk pénze feladási posta költség,stb.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2011.03.22. 15:57:17

@atpijkamo: Lehet, hogy mégis igazad van, és bár ami megtörtént, azt az Isten sem tudja (állítólag) meg nem történtté tenni (mert ugyancsak állítólag nem akar ilyen hülyeségeket csinálni), mégis fantom-felszámolók is kezelhetik fantomcégek maradék ügyeit: hvg.hu/itthon/20110321_rendorok_szerint_renben_nem_letezo_ceg_fe#utm_source=hvg_daily&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter2011_03_22&utm_content=normal
(Bár ezt a cikket nem értem, csak annyit hámoztam ki belőle, hogy az ügy valamennyi szereplőjének megfelelő helyet kellene biztosítani az árvízvédelemben. Vagy kubikosnak, vagy töltésnek ők is jók. Talán.)

knbm (törölt) 2011.03.22. 16:00:11

Kitalátor

"Diesel-aggregátorral még a jelenlegi gázolajárak mellett is versenyképes áron lehet áramot előállítani. "

1KWh villany 46 Ft 1 lter gázolaj 365 Ft

Mi van akkor ha te csak 200 Wattot fogyasztasz? Sőt mondjuk csak a kazán megy 50 W felvétellel? Az aggregátor akkor is fogyaszt.
Ha nem 100 %-on jár az aggregátor akkor a helyzet sokkal rosszabb.

És akkor még nem beszéltünk az aggregátor áráról.
Termeld csak magadnak a dízel villanyt!

labi 2011.03.22. 16:02:04

Átiratás, előző tulaj tartozása... hm...

Amikor még az előző lakásomat vettem '94-ben, a villanyóra annak a nevén volt, aki az eladó előtt kettővel volt a lakás tulajdonosa.
Átíráshoz kérték az aláírását. Nagy nehezen megtaláltam az unokáját, aki elmesélte, hogy a bácsi már 5 évvel korábban 86 éves korában elhúnyt.

Az ELMU-t ez kevésbé hatotta meg és mivel nekem nem adtak halotti bizonyítványt belexartam és további 15 éven keresztül fizettem a hárommal korábbi tulajdonos nevére.

Még jó hogy akkor már nem voltak úttörők, akik jöttek volna a bácsit 100 éves korában köszönteni...

Majd amikor eladtam a lakást, nem volt elég a tulajdonlap és a nyilatkozatom, az új tulajdonosnak azt mondta az ügyintéző, hog nekem is be kell mennem.

Másnap bementem vele, másik ügyintézőhöz kerültünk, aki nem kért semmi papírt, se tulajdonlapot, se aláírást, se nyilatkozatot, se semmit, hanem szó nélkül átírta az új tulaj nevére.

Hát így megy ez. Addig kell menni, amíg olyan ügyintézőhöz kerül az ember, aki nem kockafejű hülye, hanem beleszarós. :)

hower 2011.03.22. 16:16:37

@Ma Ő, holnap Te vagy Én ?: Fú, bazmeg, hogy te mennyire nem érted a saját nickedet. :) Igen, veled is megtörténhet ugyanez, mert te is elfelejthetsz dolgokat, einstein.

Peetee 2011.03.22. 16:35:02

Monopolhelyzet, amivel előszeretettel visszaélnek.
Ez igaz minden szolgáltatóra all in Magyarországon.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2011.03.22. 16:50:39

@knbm: Akkumlátorról stb. hallottál már?
Amúgy az apparát ára valóban húzós, és nekem valójában egy szilárd tüzelésű ~ 6-15kW elektromos teljesítményt leadó gőzgéppel hajtott áramfejlesztőre lenne szükségem. Meg az ország 3/4-ének is.
@atpijkamo: Sünködésen kívül szinte csak jogot tanulnak, és nagyon megnőtt a rendőrtiszti főiskolán a követelményszint. Mondjuk volt mihez képest...
@Peetee: Sőt, ez már lassacskán országdefiníciós tétel.

gitáros 2011.03.22. 16:53:23

@É2I:
Ha nem lenne a kézbesítési vélelem. Ugyanis ha egyszer az adott címre van bejelentve valaki, nem megoldás, ha nem ír vesz át egy tértit, attól még az átvettnek minősül.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2011.03.22. 16:54:11

@Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger: "Sünködésen kívül szinte csak jogot tanulnak"

Az egy erőszakszervezet. Ha akarod, lelőnek, másra nem nagyon jó. Nem az eszükért szerejük a fakabátokat. Már aki szereti.

szekertabor · provo.blog.hu 2011.03.22. 16:58:46

Valóban van a történetnek néhány tisztázatlan pontja, de ezek a lényeget nem érintik:

Elmaradása volt, kikapcsolták. Befizetett mindent, a visszakapcsolási díjat is, mégsem kapcsolták vissza. Szóval az ELMŰ nem hivatkozhat az égvilágon semmire. Be köll perelni sok pénzre, osztán venni belőle egy saját erőművet.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2011.03.22. 16:59:32

@Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger: Ha józsibácsi agyonveri Marinénit, akkor azt kinyomozzák. A fehérgalléros bűnözés az más. Láttam, hogyan nyomoznak, még kérdezni is hülyék.

cicmen (törölt) 2011.03.22. 17:14:10

@atpijkamo: Könyörgöm, ezek rendőrök! Mit vársz?

Bort! Búzát! Békességet!
Szeressük a rendőrséget! :)

A szerelő 2011.03.22. 17:19:07

Eleve ott kezdődik a dolog, hogy nem a saját, hanem egy nem létező cég (azaz fiktív) szerződésére való hivatkozással történt az áramvételezés. Az elmű köteles áramot adni, a szolgáltatást nem tagadhatja meg, viszont te meg nem vagy köteles egy fiktív cég számláját befizetni, te csak a megkötött szerződés alapján vagy köteles fizetni. Amennyiben igazolni tudod, hogy te megpróbáltad a szerződést megkötni az elművel és miattuk hiúsult meg, onnantól kezdve őket terheli a felelősség. Téged nem kell, hogy érdekeljen, hogy ki vagy mi volt ott előzőleg, neked köteles az elmű biztosítani villamos energiát és fogyasztásmérőt. Hogy ezt hogyan oldja meg, az megint nem a te problémád. Hogy átírják a régit, jegyzőkönyveznek vagy amit akarnak, az az ő dolguk. Ha jogtalanul jártak el, akkor kötelesek kártérítést fizetni. Perelni kell őket, jó sokáig tart, de ez van.

cicmen (törölt) 2011.03.22. 17:25:15

@atpijkamo: Láttam, hogyan nyomoznak, még kérdezni is hülyék.

Kikel találkoztál?
Egy "kis" kérdezz, felelek úgy 3 órán keresztül,eléggé le szokta vinni a "hülyék a rendőrök" sztereotípiák igazságtartalmát a delikvens szemében.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.03.22. 18:00:02

@szekertabor:
az a baj, hogy nincs mit tenni, mert leirtak maguknak, hogy van 48 orajuk visszakotni
abban meg benne voltak
lecet

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.03.22. 18:36:53

na mar Roosevelt se jo otthon
de raernek, de raernek
kinek van utcatablakeszito rokona?

cicmen (törölt) 2011.03.22. 18:51:58

@hagyma: kinek van utcatablakeszito rokona?
Csak nem az Elvys Prézli tér?
Most menő az alkesz Charlie Sheen is arról meg egy dűlőt lehetne elnevezni!

szmoker (Homo Trollicus) 2011.03.22. 18:52:08

@A szerelő: aha, és ebből hogy lesz áram neki?
Elsőbbséged is hiába van, ha átmegy rajtad a camijon.

Dr. Körömlakk ® 2011.03.22. 19:06:53

@pütyüke: nomen est omen
de riszpektállak pütyüke

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.03.22. 19:20:45

@A szerelő: Úgy szarnak rá az Elműnél, ahogy.
Mire a bíróság eldönti, már rég megfagyott az ürge :D

krausz2 2011.03.22. 19:27:46

Szegény újságíró,húzd be füled farkat,
fizess ki mindent és vedd tudomásul az
ELMÜ állam az államban több az esélyed Klicskóval szemben pofozkodásban,velük szemben NEKED-NEKÜNK.
Miért?
Kötelező szolgáltatásuk úgy valósul meg hogy a fogyasztó aláír /nem kéne/egy szinte csak rá vonatkozó "kényszer- szerződést".
Majd -helyettük-ingyen leolvasod az órát.
Majd megkapod a számlát amit nem tudsz értelmezni, és nincs feladási dátum bélyegző.
Majd kifizeted a számlát a késedelmi kamattal együtt amit nem tudsz ellenőrizni.
Közben már 10 napos késedelem esetén is
fenyegetnek,több oldalon keresztül.
És ha mondjuk villog a lakásodban a lámpa háromszor jönnek ki mire megtalálják a hibát a saját mérőjüknél ha segítesz nekik.
Készülj fel, hogy telefonon még sürgős esetben is csak automatával beszélgethetsz.
Szóval, jogaid nincsenek!!

szmoker (Homo Trollicus) 2011.03.22. 19:48:49

@krausz2: dehogynem. Jogai vannak, csak épp' érvényesíteni nem lehet ezeket a jogokat.

Magyarul: kuss paraszt, mert még jobban kibaszunk veled, és csakis te járhatsz rosszul.

Überspannung 2011.03.22. 19:56:13

meg vagyok döbbenve, csak annyit tudok mondani, hogy elmúlt 8 év

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2011.03.22. 20:14:29

@Obi Wan: Van az 65 is, csekély intermezzókkal...

@A szerelő: Igazad van, a nagyságrendekkel túlképzett jogásztársadalomnak is ki kell fizetni valamiből a villanyszámlát, addig is, amíg a megyei után felálló járási meg regionális kormányhivatalok fel nem szívják a nagyját.

@ColT: Ámen! Illetve Ómen. Rossz ómen...

cicmen (törölt) 2011.03.22. 21:02:40

@Dr. Körömlakk ®: nomen est omen
pütyüke ?

Merthogy? Ez mit jelent?
Már csak azért, hogy találkozok egy pütyükével és nem tudom milyen veszély fenyeget!

cicmen (törölt) 2011.03.22. 21:08:47

@Dr. Körömlakk ®: nomen est omen
Ha nyúl nevű lakik melletted, az tuti, hogy b.szni fog minden éjszaka! Ha Vízi E Szilveszter lakik fölötted, az leáztat január elsején! De pütyüke?????

GatyaPityu 2011.03.22. 21:33:07

@Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger:
"Egy harmadik lehetőség az, hogy a szomszédtól kell vételezni az áramot, ehhez persze saját óra kell. "

Történt egyszer nálunk, hogy valami transzformátor hiba miatt a három fázisból egy vagy kettő megnyekkent. Nálunk és a szomszédnál is csak egy-egy fázis van, de különböző, így nálunk volt áram, a szomszédnál meg nem. Mivel jó viszonyban voltunk, megkért udvariasan minket, hogy egy 30 m-es hosszabbító segítségével adjunk már egy kis áramot nekik kölcsön, hogy a legnagyobb nyári kánikula idején ne rothadjon már meg minden hús a két fagyóládában... (merthogy az áram télen-nyáron nélkülözhetetlen).
Mivel a levélíró még új lakó, gondolom nem ápol jó, közvetlen viszonyt a szomszédokkal, de azért egy próbát megért volna ez a lehetőség - akár térítés ellenében is - hogy egy hosszabbító segítségével udvarias kérésre hátha adott volna delejt a szomszéd legalább a cirkónak és mondjuk az olvasó lámpának arra az egy-két napra... Én biztos megpróbáltam volna.

2011.03.23. 00:19:07

Aki egy novemberi sikertelen közműátíratás után február végén postot ir az:
a, sikeres ember nem lehet
b, egy igazi fasz
c, mindkettő

A 48 órán túli vissza nem kötésről kéne beszélnie a kedves postolónak. Ja, hogy ilyen nem történt?

A postoló lázát tényleg sajnálom, kár hogy nem volt gáz a lakásban, egy pár órára bekapcsolt sütő finom meleget csinált volna neki.

Hálózsákról, sapkáról, kabátról nem is merek szólni.

Megdobbent 2011.03.23. 01:17:50

Nekem viszont nincs velemenyem, de buszken viselem ezt is!

pruntyike 2011.03.23. 03:44:49

20 posztot olvastam el kb., ezekben mintegy 30-szor teljesen összefüggéstelenül szerepelt az "álamfő". Nem unalamas ez egy kicsit? Valami MSZP-brigád ukázt kapott, mert az MSZP nem tud bakátsozni a közösből??

daniferi 2011.03.23. 04:43:57

Tavaly nálam olyan volt, hogy jött egy levél, miszerint, ha nem fizetek be x összeget 8 napon belül, jönnek kikapcsolni. Még a napot is megadták, hogy mikor várhatom őket. Felhívtam az ügyfélszolgálatot, hogy mégis mi van, hogyan tartoznék, hiszen ők vonják a számláról, nincs az, hogy elfelejtem befizetni vagy csekket se küldenek. Mint kiderült, 3 hónappal előtte nem tudták valamiért levonni (utána két hónapig ismét sikerült), de ők se tudták, hogy miért is nem, így ahelyett, hogy újra megpróbálták volna, az a hónap tartozásba ment át.

elwood 2011.03.23. 07:54:59

mi a pénzátadás napján írtuk fel az óraállásokat a tulajjal, aztán együtt mentünk átiratni a közműveket.

Te kitől vetted a lakást Kaya Ibrahimtól ?

Egyéves Önkéntes 2011.03.23. 08:13:51

Nikola Tesla Magyar Vilamos Művek

elwood 2011.03.23. 08:17:49

inkább Kandó Kálmán Nemzeti Villamos Művek.

akinek nem tetszik ki van rúgva.

Magam_a_Mondomét! 2011.03.23. 09:10:51

Írhatnám, hogy megrázó volt a történet, de áram híján nem lehet megrázó. :(

Eric_Cartman 2011.03.23. 09:50:39

@pruntyike: kifelejtetted, hogy "az elmúlt 8 év, libajnai, gyúrcsányi, nokiásdoboz".
"Bakátsozni a közösből"... Ez viszont rendkívül szellemes, fejlett nemzeti humor.

GatyaPityu 2011.03.23. 10:12:43

@Pörög a lufi:
Arra nem gondolsz, hogy a blog szerkesztője is hibás lehet? Nem a levélírótól függ, hogy a levél beküldése után mennyi idő telik el addig, mire a szerkesztő kirakja a levelet.

Sütővel melegíteni nem túl bölcs ötlet, mert nem arra való. Egyrészt problémás ha egész éjszaka termelődik a gáz égéséből származó CO2 a lakásban, másrészt a hatásfoka is gyenge - látszik, hogy csak ötletelsz és valójában nem próbáltál meg kifűteni egy lakást egyetlen sütővel a -9 C fokos külső hőmérséklet mellet (főleg úgy, hogy feltehetően a sütő nem a hálószobában lett elhelyezve, ahol emberünk fekhelye van).

mohopasi 2011.03.23. 10:59:10

Ilyen áram/víz/gáz ügyben a legnagyobb bibi az, hogy hiába vált szolgáltatót az ember, a másik sem jobb. Az ügyfélszolgálatos beszólása a legfelháborítóbb. Sikertelen idióta picsa amikor kioktat. Valaki küldje be az rtl-hez, ott csinálhat tóksót.

VIC20 2011.03.23. 11:09:38

"Vadász, vadász..."

Most mégis, mit lehet erre mondani?
Én az nulladik forduló után befenyegettem volna mindennel. (Ez a szolgáltatási szerződés megkötésének a megtagadása volt.)

A többinél már fizetési meghagyás kibocsátását is kértem volna.
(Bár odáig nem jutottunk volna el, mert a nulladiknál sem álltam volna meg a fenyegetőzésnél.)

De erre mit csinál az "öntudatos fogyasztó"? Befizeti a (papíron) más személy villanyszámláját, aztán pitizik az ELMŰ-nek. Nóóórmális?!

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2011.03.23. 11:15:30

@Atro: CO (szénmonoxid) is bőven termelődik a nyitott sütőajtónál. Haláli élmény lehet. Ha viszont telerakja pl. téglával, vagy bazalt kockakővel (beton, mészkő nem jó, úgy szétrobban, hogy a fal is kimegy, akkor inkább néhány fazék bányahomok), azt felmelegíti 200-250 °C-ra, elzárja a tüzet és utána nyitja ki az ajtót, az megmentheti a fagyhaláltól a családot, és amiről itt nem igazán olvastam, a fűtés- és ivóvízcsövek szétfagyásától a lakást. Ezzel persze nem lehet "kifűteni egy lakást" (szerintem befűteni se), de élet- és vagyonmentést eredményezhet. Ez azoknak is érdekes lehet, akiknek nincs áramellátástól függetlenül működő fűtési rendszere, mint pl. nekünk, ugyanis a gennyes mocsok hazaárulók által a gennyes, mocsok multináciknak 'szarér-húgyér' elprivatizált áramszolgáltatók az utóbbi évtizedekben nemhogy a fejlesztéshez, de a még hálózatok karbantartásához is szexuálisan viszonyultak, azaz b.tak kicserélni olyan oszlopot, vezetéket, trafót, ami még működőképes, tehát várható pár éven belül a hálózat összeomlása nálunk is. Még az a szerencsénk, hogy színes fémgyűjtő önkéntes aktivistáink elég sok helyen elintézték, hogy új vezetékek, trafók és egyéb berendezések kerüljenek a régiek helyére...

cicmen (törölt) 2011.03.23. 11:21:48

@pruntyike: Prüntyikém! A Soros alapítvány megbízásából, az ország felemelkedéséért teszik mindezt! A Soros pedig nagy genyó! Nem fizet, ha nem dolgoznak!

cicmen (törölt) 2011.03.23. 11:23:47

@Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger:
Nekem egy régi tévés dobozom van! Abba bújok be, ha tele van a f.szom ezzel a szép világgal!

GatyaPityu 2011.03.23. 11:28:24

@Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger:
Nálunk, az országban tényleg ilyen ratyi állapotban van a villamos hálózat? Nem is gondoltam volna. Abban a kerületben ahol lakom, szoktak évente egy alkalommal (jellemzően tavasszal) egy hétköznapi napon munkaidőben hálózati karbantartás címszó alatt egész napos áramszünetet tartani. A munkahelyem ugyanebben a kerületben van, 9 hónapja dolgozok itt, de tavaly nyáron 3-szor is volt egész napos előre tervezett áramszünet (bár ennek lehet, hogy volt köze az ezek előtt lévő viharokhoz is, nem tudom).
Kárpátalján élő ismerősöm mesélte, hogy náluk, Ukrajnában teljesen természetes, hogy néha kimarad az áramszolgáltatás. Ezen ott már senki sem akad fenn. Szóval van ennél rosszabb is.
Az elektromos hálózat megrongálóit, a tolvajokat meg sosem üti agyon az áram "munka közben"?? Én közelébe sem mernék menni egy transzformátornak, nemhogy leengedni belőle az olajat, vagy levágni a légvezetéket...

horex · http://horex.uw.hu/ 2011.03.23. 11:36:31

@Atro:
Üdv

"a tolvajokat meg sosem üti agyon az áram "munka közben"?? "

De igen, volt pár halálos áramutés belöle
Az olajat meg alul egy hollanderrel lezárt csöcsön keresztül lehet leereszteni, csak nem kell felállni "munka" közben

horex · http://horex.uw.hu/ 2011.03.23. 11:47:39

@ColT:
És ha odairja is letagadják
Ajánlott levelet "nemk kapta meg" a tréhom
Mondom az ugyfelesnek , név szerint ki vette át náluk
Annak nem lehet utánanézni, mondta

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2011.03.23. 12:01:01

@Atro: Nemcsak Budapestből áll az ország. Ott viszonylag szerencsés, hogy földkábeleken, kábelalagutakon megy az áram. Vidéken viszont általános a légvezeték. Állítólag az is előfordult, hogy a '90-es évek elején egy libolsi képviselő azért lobbizott, hogy tiltsák be a kétirányú betáplálásokat, mert azok életveszélyesek "bodzagyűjtés" közben, de az meg a mi ügyiratunk volt, amelyben egy debreceni (SzDSz-es) képviselő írásban követelte, hogy a város bontottanyag-lerakó telepén (beton járdalap, kockakő, virágvályú, Lenin-szobor, stb. volt ott tárolva) szüntessük meg a kandeláberek áramellátását, mert életveszélyes az ott játszó gyerekekre és a fémgyűjtögető felnőttekre. Nem is túlzott, az egyik morét úgy vitte el a mentő, amikor az öntöttvas-kandelábert akarta ellopni éjjel, és belevágott a vezetékbe. Idősebb és bölcsebb kollégám megválaszolta, hogy majd ha hasonló okból az áramszolgáltatók lekapcsolják az összes hálózatot, akkor mi is megtesszük...

horex · http://horex.uw.hu/ 2011.03.23. 12:03:43

@pütyüke:
minden nem számolnak rá pl csekk pénze feladási posta költség,stb.

A stb-t ha részleteznéd!

horex · http://horex.uw.hu/ 2011.03.23. 12:12:13

Óóó, ha már villany, találtam egy újabb néphulyitést
Nem kell hozzá villanyos tudás,hol van a hulyités
www.greentech.hu/product_info.php?cPath=2&products_id=7&osCsid=1bea406fd4733826a67829c1dacb7489

horex · http://horex.uw.hu/ 2011.03.23. 12:21:51

@Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger:
Megvolt, de az ajánlottat is igazolta aposta, kérésmre, hogy ki vette át
A tértivevényes levélben meg mellébeszélnek
Tavaly december óta megy a vivás, most a médiahatósághoz is fordultam

horex · http://horex.uw.hu/ 2011.03.23. 12:28:24

@pruntyike:
teccet volna az ország első emberének olyat választani aki tudja a magor helyesirást, vagy házitanitót felvenni mellé az első hónapokra
Mondjuk egy Nyilas Misit

salapapa · http://salapapa.hu 2011.03.23. 12:38:01

"Szép februári este volt, - 9 fok, és a kazán is elektromosan vezérelt. A fűtésnek is annyi."

saját kreativitásom:
1500as UPS a kazán hálózatához és cca 2 napig még áramszünet esetére is van fűtés.
(mellékesen: pár db LED az álmennyezetben ami akksiról megy. 1-1,5 hónap áramszünetet is elbír.
nálam így megy. :)

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2011.03.23. 13:51:18

@salapapa: Ismertem egy kollégádat, ő a nála javításon (leginkább zárt helyen szétbontáson) lévő, hajdúhadházi "úriemberek" által papírok nélkül beszállított (=lopott) kocsik akkumlátorait használta világításra. Akkoriban még nem igazán voltak ledek, kiépített egy 12V-os rendszert, és azt használta, amire csak tudta.

DW73 2011.03.23. 14:05:19

@horex: Miért, ő választotta?

doxi2 (törölt) 2011.03.23. 17:42:03

A sok fecsegésnek a lényege: az elmű egy mocskos elgépiesedett, terrorista módon vezetett banda, aki leszarja, hogy veszel e tőle áramot vagy sem . thome2
A kedves ügyfél svarcban visszaköttethette volna az órát, aztán keressék a szerződő alfelüket.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.03.23. 20:49:46

@horex: Van olyan is, hogy kézbesítési vélelem. Bíróságon jól jön.

telkoe 2011.03.23. 21:42:15

@Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger: Csak ugy kivancsisagbol, ird mar be hogy ki volt ez az SzDSz -es szarhazi.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2011.03.24. 08:26:08

Bocs, de annyira egy senki volt, hogy nem jut eszembe a neve. Az első ciklusban történt, a '90-es évek legelején (alighanem '92-ben vagy '93 elején), amikor SzDSz-Fidesz koalíció vezette a várost, a főként MDF-es és kisgazda ellenzékkel szemben... Ha esetleg helyi önkormányzati képviselő vagy, segíthetek neked előkeresni az ügyiratot, ha még az előadói könyvek is megvannak akkorról.

Kanten_vagyok_Montarzsiból 2011.03.26. 08:43:10

Meddig tartott volna odafirkálni vmi nevet az eltünt ügyvezetö aláírásához...kit érdekel mi van odaírva...

Clearvoyance 2011.03.26. 22:45:56

Nem kell átíratni az órát.
1, Adásvételi, tulajdoni lap másolatok tértivevénnyel, tegyenek neked fel egy órát, mert mert kell áram.
2, Azt a másik szart ami nem a tiéd (elmű-é) takarítsák el a birtokodról.
Ha megfelelően fogalmazol lépni fognak.

T Elmű
Önök a tulajdonomat képező Cím, hrsz ingatlan területén, nem a tulajdonomban lévő személy/cég részére mérőórát üzemeltetnek az engedélyem nélkül.
Felszólítom önöket, hogy a jogsértést haladéktalanul fejezzék be, és az idegen mérőórát 8 napon belül távolítsák el. Amennyiben ennek nem tesznek eleget, a ráutaló magatartásukkal bérleti szerződést kötnek melynek összege x Ft/hó.

Vagy valami hasonló...

salapapa · http://salapapa.hu 2011.03.27. 18:20:37

@Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger: talán egy apróságot megjegyeznék:
az akksikat vásároltam, amik amúgysem lennének alkalmasak járművek indítására. kis 14Ah-s lapos-széles zselések férnek fel az álmenyóba.
amúgy merthogy tizenéve még valóban drágák voltak és nem is rendelkeztek ilyen jó fénnyel a LEDek, így a műhelyemben 12Vos lámpák vannak egy 120Ah-s Exideról meghajtva áramszünet esetére. csak vigyorgok, amikor jönnek rádiót hallgatni a szomszéd szeelők és dolgozom nyugodtan tovább. ;)

zsoci 2011.04.05. 18:56:11

Vissza kell kötni a p...ba. Csak a villanyórából kötik ki a drótot. Velem is játszottak ilyen vissza is kötöttem legott.Aztán elmehetnek a picsába, mondtam , hogy ők hagyták nyitva a szekrényt, ne rajtam keressék a plombájukat.

nyomi 2011.04.06. 21:14:42

@zsoci: Ideges lennek, ha lelakatolna a villanyorat, mert ahhoz a hazat is lockolni kell.

Benoke2 2011.04.21. 16:29:47

Egyszer velem is eljátszották a kikapcsolujk a villyant mert hülye vagyok és a más nevére küldött ajánlott levél tartalmáról nem tudok semmit mókát. Egy albiba költöztem amit a tulaj előtte nem sokkal vett. Az előző tulaj külföldre ment az elművel meg nem sikerült átíratni a villanyórát. 1 hónap után kikapcsolták mondván ők mindent megtettek. Ősz volt és a fütés központi volt, így "csupán" sötétben voltam, némi zseblámpa és gyertya hangulatos fényénél. A visszakapcsolásért és a kikapcsolásért is pénzt követeltek, meg hogy fizessem be a csekket ami ki sem küldtek. 2-3 nap után sem történt semmi érdemleges, ekkor behívtam a játékba egy kedves ismerősömet, aki történetesen egy másik szolgáltatónál dolgozott, kedves hangon felkérte őket a kötelességükre ellenkező esetben számlanemfizetés miatt kikapcsoltatja az elmű ügyfélszolgálatán a vízszolgáltatást. Ezek után mire hazaértem délután nem csak meleg volt hanem világos is, mindezt úgy hogy a tulaj nevét is átírták egyből és hagytak egy csekket is a postaládában amit be tudtam fizetni. A ki és bekapcsolást sem kelett kifizetni...

Ezek után pár évvel elköltöztünk a párommal és az előző lakónak gondja volt a számla fizetéssel, és mivel az új címét nem ismerték mi kaptuk folyamatosan a felszólító leveleket. Eleinte csak tovább küldtem, majd jött egy levél hogy kikapcsolják a villanyt ha nem fizetünk. (Megjegyzem szép summa volt kb 2,5x a fizetésemnek) Felhívtam az ügyfélszolgálatot ahol kedvesen!!! igen valóban így történt ez nem ironizálás, szóval kedvesen tájékoztattak a dologról és elnézést kértek, törölték a rendszerből a régi lakó címét és megnyugtattak, hogy nincs számlatartozásunk és nem is kapcsolják ki a villanyt ez csak sablon levél volt. Gondoltam ha ilyen rendesek megadom a régi lakó új címét de ezt nem fogadta el az ügyintéző, mert hogy állítólag hivatalos forrásból kell beszerezniük, vagy az illetőtől. Ez ellen semmi kifogásom nem volt és elköszöntünk egymástól... Azóta sem piszkálnak....

gondozó 2011.08.11. 08:13:59

A rómain ma van áramszünet..nem tudom hogy dolgoznak majd, de a tájékoztatás korrekt volt.Mi van ha túllépik a megadott időt?

gondozó 2011.08.15. 07:21:08

Designos izzók!!!Drága de állítólag behozza! Érdemes, van tapasztalat? Köszi!

gondozó 2011.09.06. 06:56:49

Most olvasom a fogyasztóvédelem.hu-n, hogy a cégek fele mégcsak vissza se ír 30 napon belül, pedig törvény kötelezi rá...Hogyan tovább?:)
süti beállítások módosítása